فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و نهم شماره 5 (پیاپی 124، آذر و دی 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و نهم شماره 5 (پیاپی 124، آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرجانه زرکش، سیده آزاده حسینی نوری*، یلدا نویدی مقدم، منیژه تبریزی، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 591-601
    زمینه و هدف

    هیپربیلی روبینمی مشکل شایع نوزادان طی هفته اول زندگی است. یکی از مکانیسم های اصلی در ایجاد و تشدید ایکتر، افزایش سیکل انتروهپاتیک توسط آنزیم بتاگلوکورونیداز روده ای است. با توجه به فقدان نسبی فلور باکتریایی در روده طی هفته اول زندگی، آمادگی میکروبیولوژیکی می تواند گردش انتروهپاتیک را به وسیله مهار فعالیت آنزیم بتاگلوکورونیداز کاهش دهد. با توجه به تفاوت های موجود در فلور باکتری های روده در نوزادان ترم با پرترم، مطالعه حاضر در کنار درمان با فتوتراپی به بررسی مقایسه درمانی پدیلاکت بر ایکتر نوزادان ترم و پرترم می پردازد.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی در یک بازه زمانی 6 ماهه است. مطالعه روی 97 نوزاد ترم و پرترم 2 تا 15 روزه تحت تغذیه با شیر مادر انجام شد. به کلیه نوزادان علاوه بر فتوتراپی، 5 قطره پدی لاکت داده شد. متغیرهای جنس و ترم یا پرترم بودن و سن دقیق حاملگی و میزان بیلی روبین روزانه تا روز ترخیص ثبت و وارد نرم افزار SPSS شد.

    یافته ها: 

    میانگین، میانه و انحراف معیار میزان کاهش بیلی روبین طی بستری، در نوزادان ترم با پرترم تفاوتی نداشت (p=0.451). در گروه های مختلف سن حاملگی، میانه، میانگین و انحراف معیار میزان بیلی روبین کاهش یافته طی روز بستری تا ترخیص، تفاوت آماری آشکاری نشان نداد و سن های مختلف حاملگی به یک میزان به درمان پاسخ دادند (P=0.473).

    نتیجه گیری:

     نوزادان پرترم در مقایسه با نوزادان ترم، پاسخ درمانی متفاوتی به پدی لاکت نشان ندادند و روند کاهشی بیلی روبین در هر دو گروه مشابه بود.

    کلیدواژگان: نوزاد ترم، سین بیوتیک، هیپربیلی روبینمی، پره ترم، فتوتراپی، میکروبیوم
  • فرشاد جابری کوشکی، کیومرث فرح بخش*، علیرضا کیامنش، علی محمد نظری صفحات 602-615
    زمینه و هدف

    تعارض کار- خانواده و اختلالات روانی وابسته به کار و نحوه برخورد با مسایل مرتبط با آنها از جمله معضلات جامعه کاری امروز است. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی روش های روایتی و راه حل محور در کاهش اختلالات روانی و تعارض کار- خانواده در بین شاغلین درگیر با این مشکلات بود.

    مواد و روش ها: 

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی، با طرح نیمه تجربی با دو گروه پیش آزمون- پس آزمون بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، از میان مراجعه کنندگان داوطلب واجد معیارهای ورود و خروج به پژوهش، 36 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند؛ کلیه آزمودنی ها در ابتدا با توجه به مصاحبه بالینی از نظر وضعیت اختلالات روانی و مسایل مرتبط با کار و خانواده مورد مصاحبه قرار گرفتند؛ سپس تمامی آزمودنی ها به پرسش نامه های SCL 90  و تعارض کار- خانواده پاسخ دادند..

    یافته ها:

     تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و  با استفاده از آزمون کواریانس انجام گرفت. در نهایت داده های به دست آمده بر اساس موضوع، بررسی اثربخشی هر یک از روش های مشاوره ای روایتی (لامبدای ویلکس= 0/73، p<0.05) و راه حل محور (لامبدای ویلکس= 0/36، p<0.05). در مقایسه با گروه گواه در کاهش تعارض کار- خانواده تفاوت معناداری نشان داد؛ همچنین، در ارتباط با میزان اثربخشی روش روایتی بر اختلالات روانی وابسته به کار تنها در یکی از مولفه ها (افسردگی) تفاوت معنادار مشاهده گردید (لامبدای ویلکس= 0/08، p<0.05). ضمن آنکه بر اساس روش راه حل محور تفاوت معنی داری در هیچ یک از مولفه های آسیب های روانی مشاهده نگردید (لامبدای ویلکس= 0/17، p>0.05) و فرضیه پژوهشی تایید نگردید

    نتیجه گیری:

     از هر دو مدل درمان می توان در زمینه اختلالات روانی وابسته به کار و تعارض کار- خانواده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلالات روانی وابسته به کار، تعارض کار، خانواده، راه حل محور، روایتی
  • زهره محمدزاده تبریزی، علی اصغر جسمی، فاطمه برزویی، نرجس حشمتی فر، الهام ناوی پور، آرزو داوری نیا مطلق قوچان* صفحات 616-626

    زمینه و هدف :

    در رابطه با سلامت روان، خودکارآمدی بیانگر این مسیله است که فرد دارای خودکارآمدی بالا، توانایی تغییر حالات منفی روانی خود را دارد؛ به عبارتی، باورهای خودکارآمدی قوی، باعث آرامش می شوند و می توانند پیش بینی کننده خوبی برای سلامت روان باشند. از این رو تحقیق حاضر با هدف تاثیر آموزش مجازی روش های آرام سازی بر خودکارآمدی و سلامت روان دانشجویان رشته های علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در زمان شیوع کرونا ویروس انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای می باشد که به روش تصادفی براساس بلوک های جایگشتی دوتایی در سال 1399 بر روی 26 نفر (مداخله 14 نفر و کنترل 12 نفر) از دانشجویان مقطع کارشناسی هوشبری و اتاق عمل انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل مبتلا نبودن به اختلالات روانی و مصرف داروهای روان و همچنین تمایل به شرکت در مطالعه بود. چک لیست مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه های استاندارد سلامت روان و خودکارآمدی در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله تکمیل گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که بین خودکارآمدی (0/05> P) و سلامت روان (0/05> P)دانشجویان در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که روش آرام سازی بنسون بر خودکارآمدی و سلامت روان دانشجویان تاثیری نداشته است از این رو می توان از سایر روش های آرام سازی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، سلامت روان، خودکارآمدی، آرامسازی
  • الهام اسلامیان، مرجان کاربخش داوری، الهه صادقی، الهام شمسی زاده، مینا دایم امید، مسلم اکبری*، زهرا افتخار صعادی صفحات 627-640

    زمینه و هدف:

     اعتیاد به اینترنت یکی از عوامل موثر در کاهش رشد تحصیلی و ارتباطی در دانش آموزان است. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی قربانی سایبری براساس خودآگاهی هیجانی به واسطه اعتیاد به تلفن هوشمند در دانش آموزان تیزهوش مقطع متوسط بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان تیزهوش استان البرز در سال تحصیلی 1400- 1399 بود. 253 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس پرسش نامه های استاندارد خودآگاهی هیجانی گرنت و همکاران، پرسش نامه اعتیاد به تلفن هوشمند کوان و همکاران، پرسش نامه قلدری- قربانی سایبری آنتیادو و همکاران پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارAmos  نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رابطه مستقیم بین خودآگاهی هیجانی با قربانی سایبری در دانش آموزان تیزهوش معنی دار نمی باشد (0/05< p)، اما رابطه مستقیم بین اعتیاد به تلفن هوشمند با قربانی سایبری در دانش آموزان تیزهوش، منفی و معنی دار می باشد (0/01 ≤ p  و 0/29 = β). در خصوص نقش میانجی گری اعتیاد به تلفن هوشمند در رابطه بین خودآگاهی هیجانی با قربانی سایبری نشان می دهد که این مسیر معنی دار است (0/01≤ p 0/09= β). 

    نتیجه گیری

    می توان گفت که میان خودآگاهی هیجانی و اعتیاد به تلفن همراه ارتباط وجود دارد. در نتیجه می توان با افزایش خودآگاهی هیجانی دانش آموزان میزان اعتیاد به تلفن هوشمند را کاهش داد و به رشد تحصیلی آنان کمک کرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به تلفن هوشمند، خودآگاهی هیجانی، قربانی سایبری، دانش آموزان تیزهوش
  • حمیده صمدی، حسین مهدیان*، مهدی قاسمی مطلق صفحات 641-654
    زمینه و هدف

    اختلال اضطراب اجتماعی یکی از علل افت کارکردهای اجتماعی و تحصیلی دانشجویان است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی تیاتردرمانی و گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی دانشجویان بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود که از میان آن ها تعداد 60 دانشجو به شیوه هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در سه گروه تیاتردرمانی (20 نفر)، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. هر سه گروه قبل و بعد از مداخلات و سه ماه پس از پایان دوره درمانی با پرسش نامه هراس اجتماعی (2000) (SPIN) ارزیابی شدند. داده ها با نرم افزار Spss-21 با روش واریانس آمیخته و در سطح معنی داری (0/05<P) تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که هر دو رویکرد تیاتردرمانی و گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه کنترل در کاهش اضطراب اجتماعی تفاوت معناداری داشته اند. میزان اثربخشی و تداوم تاثیرات درمانی تیاتردرمانی و درمان پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی یکسان بوده است.

    نتیجه گیری: 

    هر دو درمان از طریق حذف چرخه معیوب اضطراب اجتماعی توانستند موجب کاهش تمامی نشانه های اضطراب اجتماعی پس از درمان و سه ماه پیگیری شوند. بنابراین این دو رویکرد درمانی می توانند در قالب برنامه های مهارت های زندگی در دانشگاه ها مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تئاتردرمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب اجتماعی
  • حانیه باشی فخار*، فروغ اسحاقی کجور، مسعود قانع، جواد شکری صفحات 655-668
    زمینه و هدف

    استرپتوکوکوس گالولیتیکوس یکی از باکتری های مرتبط با ایجاد سرطان کولورکتال در انسان می باشد. هیچ مطالعه ای برای شناسایی این باکتری در روده بزرگ با استفاده از آزمون PCR و مقایسه آن با روش کشت میکروبی در افراد تحت کولونوسکوپی در شمال ایران انجام نشده است.

    مواد و روش ها:

     در یک مطالعه توصیفی برای تشخیص Streptococcus gallolyticus از 55 فرد تحت کولونوسکوپی مراجعه کننده به بیمارستان های بابل و چالوس نمونه بیوپسی اخذ گردید. به منظور تشخیص باکتری پس از استخراج DNA ابتدا از پرایمرهای طراحی شده (PCO3, PCO4) به منظور تحلیل کیفی DNA  استخراج شده استفاده شد و سپس ژن اختصاصی Streptococcus gallolyticus  تکثیر یافت. علاوه بر کشت از آزمون های تشخیصی، مثل رنگ آمیزی گرم، آزمون کاتالاز، هیدرولاز، هیدرولیز هیپورات و هیدرولیز اسکولین استفاده شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه توصیفی از 55 نمونه بیوپسی افراد تحت کولونوسکوپی، 3 نمونه (5/5 درصد) با فاصله اطمینان 95 درصد مثبت و 52 مورد (94/5 درصد) از نظر وجود DNA Streptococcus gallolyticus  منفی گزارش شدند. رابطه معنادار بین دو روش تشخیصی کشت و PCR مشاهده گردید (015/ 0 p.value:). در بررسی های انجام شده در روش کشت، رابطه معنی داری بین سابقه کلورکتال کنسر فامیلی، دیابت و وجود باکتری Streptococcus gallolyticus  وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    کاربرد همزمان دو روش، در مواردی که حصول نتیجه سریع مدنظر است، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس گالولیتیکوس، کلونوسکوپی، مولکولی، کشت
  • حوا سام خانیان، آمنه معاضدیان*، نعمت ستوده اصل، راهب قربانی صفحات 669-682
    زمینه و هدف

    فشار خون بالا که از آن به عنوان مرگ خاموش یاد می شود از عوامل بسیار مهم بیماری های قلبی- عروقی به شمار می رود؛ از این رو هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر پریشانی روان شناختی، همجوشی شناختی و خوددلسوزی افراد مبتلا به فشار خون بالا بود.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش همه بیماران مبتلا به فشار خون شهرستان مهدی شهر در سال 1399 بودند. نمونه این پژوهش شامل 48 نفرمبتلا به فشار خون بودند که به صورت در دسترس و غیرتصادفی از میان زنانی که به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان مهدی شهر مراجعه کرده بودند، با توجه به معیارهای ورود انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده درگروه گواه و آزمایش جایگزین گشتند. ابزارهای مورداستفاده شامل مقیاس تشخیصی همجوشی شناختی گیلاندرز، پرسش نامه پریشانی روان شناختی فرم 10 کسلر و پرسش نامه خوددلسوزی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) و تک متغیره (ANCOVA) تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، تفاوت معناداری بین گروه های موردمطالعه در متغیر پریشانی روان شناختی (شامل افسردگی، اضطراب و استرس)، همچنین همجوشی شناختی، به غیر از گسلش شناختی و خوددلسوزی وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    درمجموع می توان گفت که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر پریشانی روان شناختی، همجوشی شناختی و ابعاد خوددلسوزی افراد مبتلا به فشارخون بالا تاثیرداشت.

    کلیدواژگان: کاهش استرس ذهن آگاهی، پریشانی روانشناختی، همجوشی شناختی، خوددلسوزی، فشارخون بالا
  • مریم وفاخواه، مهدی سلیمی، مینا مستحفظیان*، رضا شجیع صفحات 683-696
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش ارایه شبکه مضامین اجزای مدیریت نظام مند HSE در اماکن ورزشی بود.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر راهبرد کیفی و از نظر اجرای از نوع تحلیل مضمون بود. مشارکت کنندگان در تحقیق صاحب نظران و مطلعین حوزه مدیریت اماکن ورزشی بودند. نمونه گیری با روش حداکثر تنوع انجام شد و مجموع افراد مشارکت کننده 11 نفر بودند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و به منظور بررسی کیفیت و اعتباربخشی نتایج در تحقیق حاضر از معیارهای ارزشیابی لینکلن و گابا (1985) شامل معیارهای اعتبار، انتقال، قابلیت اعتماد و تاییدپذیری استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های این تحقیق نشان داد نگاره اجزای مدیریت HSE در اماکن ورزشی دربرگیرنده 6 مضمون فراگیر (فعالیت های بهداشت حرفه ای، برنامه ریزی و پیشگیری فعال، الزامات، طرح ریزی، مشارکت و پایش، تامین منابع)،  16مضمون سازمان دهنده (بهداشت محیط، بهداشت فردی، سخت افزار، مدیریت ریسک، مدیریت حوادث، الزامات ایمنی، الزامات قانونی و حقوقی، الزامات محیطی، استانداردسازی، مدیریت پسماند، نظارت، یکپارچه سازی سیستم، مشارکت ذی نفعان، تامین منابع مالی، تامین منابع انسانی و تجهیزات و تسهیلات) و 75 مضمون پایه است.

    نتیجه گیری: 

    آنچه شبکه مضامین در این تحقیق ارایه کرده است رد وجود هرگونه سلسله مراتب در بین اجزای مدیریت نظام مند HSE و شناوری مضامین است که لازم است بر وابستگی و ارتباط متقابل میان آن ها تاکید شود.

    کلیدواژگان: محیط زیست، بهداشت، ایمنی، اماکن ورزشی
  • فاطمه کیومرثی، علیرضا درخشان* صفحات 697-718
    زمینه و هدف

    در طب ایرانی گیاه شاهتره در درمان بسیاری از بیماری ها مانند مشکلات گوارشی کاربرد داشته است. از طرفی در میان مطالعاتی که بر روی گیاهان جنس شاهتره انجام شده است، تاثیرات گوارشی و کبدی مورد توجه می باشد. هدف این مطالعه، مرور و بررسی تطبیقی- مقایسه ای تاثیرات درمانی شاهتره در طب ایرانی و مطالعات نوین پزشکی می باشد.

    مواد و روش ها: 

    کاربردهای گیاه شاهتره از کتب مرجع طب ایرانی از جمله: قانون در طب، الحاوی، مخزن الادویه، قرابادین کبیر، تحفه المومنین و ریاض الدویه به صورت جستجوی دستی استخراج، بررسی و دسته بندی شد، مقالات مرتبط در پایگاه های داده PubMed، Scopus ، SID وGoogle scholar جستجو گردید. در نهایت کاربردهای گیاه در طب رایج و طب ایرانی به صورت تطبیقی بررسی شد.

    یافته ها: 

    شاهتره در طب ایرانی به عنوان یک تقویت کننده معده وکبد و بازکننده انسدادهای کبدی و طحالی کاربرد داشته است. از دیگر خواص آن می توان به اثرات تصفیه کنندگی خون، ملین، اشتهاآور و پاکسازی کننده روده ها اشاره کرد. امروزه در مطالعات پایه و بالینی صورت گرفته بر روی گیاهان جنس شاهتره، تاثیرات هپاتوپروتکتیو و کاهنده سطوح آنزیم های کبدی، ضدالتهاب در ناهنجاری های کبدی، ضداسهال، کاهنده فاکتورهای التهابی در مشکلات گوارشی و بهبوددهنده علایم سندرم روده تحریک پذیر به اثبات رسیده است.

    نتیجه گیری:

     براساس منابع طب ایرانی و طب مدرن شاهتره می تواند در برخی مشکلات گوارشی و کبدی دارای پتانسیل های درمانی باشد.

    کلیدواژگان: شاهتره، طب ایرانی، گوارش، کبد
  • ابراهیم نصیری فرمی، لیلا ساداتی، رعنا آب جار*، هوشنگ اکبری صفحات 718-729
    زمینه و هدف

    به دلیل کار در شرایط اورژانسی، دارا بودن تکنیک کاری بالا و حجم زیاد کار، اتاق عمل، بخشی پرتنش شناخته می شود که می تواند باعث بروز مشکلاتی در افراد شاغل در آن شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تنفس عمیق بر اضطراب، خستگی و کیفیت خواب پرسنل اتاق عمل انجام شد..

    مواد و روش ها:

     این کارآزمایی بالینی به روش پیش آزمون- پس آزمون، در سال 1399 بر روی تکنولوژیست های اتاق عمل و تکنسین های بیهوشی انجام شد. 35 نفر از افرادی که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و به مدت چهار هفته تمرینات تنفس عمیق را انجام دادند. پرسش نامه های شدت خستگی چند بعدی، کیفیت خواب پیتزبورگ و اضطراب بک قبل، دو هفته و چهار هفته پس از مداخله، تکمیل و مقایسه گردید.

    یافته ها:

     میانگین نمره اضطراب از 9.57±19.65 به 6.34±14.2 بعد از دو هفته و 5.67±10.68 بعد از چهار هفته رسید. میانگین نمرات خستگی، از 10.07±64.37 به 8.72±56.79 و سپس 8.76±52.75 رسید که در هر دو اثر زمان کاملا معنی دار می باشد (0.001>P). میانگین نمره کیفیت خواب، از 3.41±9.89 به 2.7±8.92 و سپس 2.7±7.71 رسید. در زمان قبل تا 2 هفته بعد، اختلاف معنی داری وجود ندارد (0.57=P) ولیکن در زمان 2 تا 4 هفته بعد، شاهد اختلاف معنی دار بودیم (0.04=P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به تاثیرات مثبت تنفس عمیق بر پرسنل اتاق عمل، استفاده از این روش غیردارویی و بدون عارضه به منظور حفظ سلامت روانی و جسمی پرسنل و افزایش ایمنی و کیفیت کار پیشنهاد می گردد

    کلیدواژگان: اضطراب، خستگی، کیفیت خواب، تنفس عمیق، اتاق عمل:تکنسین های اتاق عمل
|
  • Marjaneh Zarkesh, Seyyedeh Azade Hoseini Nouri *, Yalda Navidi Moghaddam, Manijeh Tabrizi, Ehsan Kazem Nejad Leyli Pages 591-601
    Introduction

    Hyperbilirubinemia is a common neonatal problem that occurs in about 60% of term and 80% of preterm infants during the first week of life. The increase of intestinal enteropathic cycle by intestinal beta-glucuronidase is one of the main mechanisms in the exacerbation of jaundice. Despite the relative lack of bacterial flora in the intestines of neonates during the first week of life and considering the differences in intestinal bacteria in term and preterm neonates, the present study evaluated the therapeutic response to pedilact in two groups of neonates.

    Materials and Methods

    This clinical trial study was performed on 97 term and preterm neonates aged 2 to 15 days after obtaining the approval of the Ethics Committee and parental consent. Inclusion criteria included age 3-14 days, serum bilirubin 15-22mg/dl, exclusive breastfeeding, and no risk factor for hemolysis. In addition to phototherapy, all infants received 5 drops of pedilact daily. Phototherapy conditions were the same in both groups. Serum bilirubin checked daily. The variables of sex, gestational age, and daily bilirubin level were recorded and compared.

    Results

    The minimum and the maximum gestational age of the neonates were 35 and 41 weeks, respectively. There was no difference between median, mean, and standard deviation of bilirubin reduction during hospitalization days between two groups (P= 0.451).

    Conclusion

    The results of this study indicate that the Micrococcus luteus SEHD031RS strain can be used as an effective microorganism in removing chromium from industrial wastewater or environmental bioremediation.

    Keywords: Hyperbilirubinemia, Microbiota, Phototherapy, Premature birth, Synbiotics, Term birth
  • Frshad Jaberi Koshki, Kiomars Farahbakhsh *, Alireza Kiamanesh, Ali Mohammad Nazari Pages 602-615
    Introduction

    Work-family conflict and work-related mental disorders and how to deal with issues related to them are among the problems of today's working community. The aim of this study was to investigate the effectiveness of narrative and solution-oriented methods in reducing mental disorders and work-family conflict among employees with these problems.

    Materials and Methods

    The present study was applied in terms of purpose, with a quasi-experimental design with two groups of pretest-posttest. Using the available sampling method, among the volunteers referred to the inclusion and exclusion criteria unit, 36 people were selected and randomly assigned to three groups (experimental and control; all subjects at first according to the clinical interview in terms of Mental disorders and work-family issues were interviewed; then all subjects answered the SCL 90 and work-family conflict questionnaires.

    Results

    Data analysis was performed using SPSS software and using the analysis of covariance. > p) And solution-oriented (Lamidae velex - 0/36, p> 0.05). Compared to the control group, there was a significant difference in reducing work-family conflict; Also, in relation to the effectiveness of the narrative method on work-related mental disorders, a significant difference was observed in only one of the components (depression) (Lamidae-Blacks - 008, p <0.05). None of the components of psychological trauma were observed. And the research hypothesis was not confirmed.

    Conclusion

    Both treatments can be used in the context of work-related mental disorders and work-family conflict.

    Keywords: narrative Corresponding, solution-oriented, work-family conflict, work-related mental disorders
  • Zohre Mohamadzade Tabrizi, Aliasghar Jesmi, Fatemeh Borzoee, Narjes Heshmatifar, Elham Navipour, Arezoo Davarinia * Pages 616-626
    Introduction

    In relation to mental health, self-efficacy indicates that a person with high Self-efficacy has the ability to change their negative mental states, in other words, strong self-efficacy beliefs bring peace and can be an appropriate predictor for mental health. Therefore, the current research was conducted to investigate the effect of virtual training of relaxation methods on self-efficacy and mental health of medical students of Sabzevar University of Medical Sciences during the outbreak of the Covid 19.

    Materials and Methods

    The present study is an intervention type that was conducted by random method based on double replacement blocks in 2019 on 26 samples (14 in the intervention and 12 in the control group) from undergraduate students of anesthesiology and operating room. The criteria for entering the study included not suffering from mental disorders and taking psychoactive drugs, as well as willingness to participate in the study. Checklist of demographic characteristics and standard questionnaires of mental health and self-efficacy were completed in both groups before and after the intervention.

    Results

    The results of the study showed that there was no statistically significant difference between self-efficacy (P-Value >0/05) and mental health (P-Value >0/05) of students in both groups before and after the intervention.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that Benson's relaxation technique had no effect on students' self-efficacy and mental health, so other relaxation methods can be used.

    Keywords: COVID-19, Mental health, self-efficacy, RELAXATION
  • Elham Eslamiyan, Marjan Marjan Karbakhsh Davari, Elahe Sadeghi, Elham Shamsizadeh, Mina Dayemomid, Moslem Akbari *, Zahra Etekhar Saadi Pages 627-640
    Introduction

    Internet addiction is one of the effective factors in reducing academic and communication development in students. The aim of this study was to predict cyber victimization in high school high school intelligence students based on emotional self-awareness due to smartphone addiction.

    Materials and Methods

    The statistical population included all gifted students in Alborz province in the academic year 1399-1400. 253 people were selected by available sampling method and then answered the standard questionnaires of emotional self-awareness of Grant et al., Quan et al. Data were analyzed by path analysis method using Amos-23.

    Results

    According to the findings, the direct relationship between emotional self-awareness and cyber victimization in gifted students is not significant (p <0.05), but the direct relationship between smartphone addiction and cyber victimization in gifted students is negative and significant. (P 01 0.01 and β = -0.29). Also, the direct relationship between emotional self-awareness and smartphone addiction in gifted students is negative and significant (p /0 0.01 and β = -0.15).Regarding the mediating role of smartphone addiction in the relationship between emotional self-awareness and cyber victim, they show that this path is significant (β = 0.09 p 01 0.01).

    Conclusion

    It can be said that there is a connection between emotional self-awareness and mobile phone addiction. As a result, smartphone addiction can be reduced by increasing students' emotional self-awareness and helping their academic growth.

    Keywords: Cyber Victim, Emotional Awareness, Intelligence Students, Smartphone Addiction
  • Hamideh Samadi, Hossain Mahdiyan *, Mahdi Ghasemi Pages 641-654
    Introduction

    Social anxiety disorder is one of the causes of poor social and academic functioning of students. The aim of the present study was to compare the effectiveness of Psychodrama and Group Therapy Based on Acceptance and Commitment on Students' Social Anxiety.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study. The statistical population included students referring to Mashhad University of Medical Sciences counselling center, from which 60 students were selected through purposeful sampling in this quasi-experimental study and randomly divided into three groups of Psychodrama (N=20), Group Therapy Based on Acceptance and Commitment (N=20) and control group (N=20). All participants were evaluated before and after the intervention and three months after the end of intervention. Social Phobia Inventory (2000) (SPIN) were used for data collection. Data analyzed by SPSS-21 software using Mixed Variance analysis and were analyzed at the significance level (P <0.05).  

    Results

    The results showed that both Psychodrama and Group Therapy Based on Acceptance and Commitment had significant effect on reducing Social Anxiety compared to the control group. The effectiveness and continuity of the therapeutic effects of theatrical therapy and the treatment of acceptance and commitment on social anxiety have been the same.

    Conclusion

    Both treatments were able to reduce all symptoms of social anxiety after treatment and follow-up for three months by eliminating the vicious cycle of social anxiety. Therefore, these two therapeutic approaches can be used in the form of life skills programs in universities

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Psychodrama, social anxiety
  • Haniyeh Bashi Fakhar *, Foroogh Eshaghi Kojor, Masoud Ghane, Javad Shokri Pages 655-668
    Introduction

    Streptococcus galloliticus is one of the bacteria associated with colorectal cancer in humans. No studies have been performed to identify this bacterium in the large intestine using PCR test and compare it with microbial culture in patients undergoing colonoscopy in northern Iran.

    Materials and Methods

    In a descriptive study to diagnose Streptococcus gallolyticus, biopsy specimens were obtained from 55 individuals undergoing colonoscopy referred to Babol and Chalous hospitals. To detect bacteria after DNA extraction, first designed primers (PCO3, PCO4) were used to qualitatively analyze the extracted DNA and then the specific gene of Streptococcus gallolyticus was amplified. In addition to culture, diagnostic tests such as gram staining, catalase test, hydrolase, hydrate hydrolysis and scolin hydrolysis were used.

    Results

    In this descriptive study, out of 55 biopsy specimens of individuals undergoing colonoscopy, 3 specimens (5.5%) with 95% confidence interval were positive and 52 cases (5.94%) were negative for Streptococcus gallolyticus DNA. There was a significant relationship between the two diagnostic methods of culture and PCR (p.value 0.015).

    Conclusion

    The simultaneous application of the two methods is recommended in cases where the result is rapid.

    Keywords: Streptococcus gallolithicus, Colonoscopy, Molecular, culture
  • Hava Shamkhanian, Ameneh Moazedian *, Nemat Sotodehasl, Raheb Ghorbani Pages 669-682
    Introduction

    Hypertension, which is referred to as silent death, is one of the most important causes of cardiovascular disease. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on psychological distress, cognitive fusion. And Self-compassionof people with high blood pressure.

    Materials and Methods

    The present study is applied and semi-experimental in terms of purpose and is based on a randomized controlled application with pre-test, post-test with control group. The statistical population of the study was all patients with hypertension in Mahdishahr in 1399. The sample of this study included 48 patients with hypertension who were randomly selected from the women who had referred to the comprehensive health service centers of Mehdi Shahr city, were selected according to the inclusion criteria and were randomly replaced in the control and experimental groups. Usage tools included the Gilanders Cognitive Fusion Diagnostic Scale, the Kessler Form 10 Psychological Distress Questionnaire, and the Self-Compassion Questionnaire. Data were analyzed using SPSS software version 23 using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and univariate analysis (ANCOVA).

    Findings

    The results showed that after adjusting the pre-test scores, there was a significant difference between the studied groups in the variable of psychological distress (including depression, anxiety and stress), as well as cognitive fusion and self-compassion... 001/0 = p.

    Conclusion

    In general, it can be said that mindfulness-based stress reduction training had an effect on psychological distress, cognitive fusion and self-compassion dimensions of people with hypertension.

    Keywords: Cognitive Fusion, Hypertension, Mindfulness, Psychological distress, Self-compassion, Stress reduction
  • Maryam Vafakhah, Mehdi Salimi, Mina Mostahfezian *, Reza Shajie Pages 683-696
    Introduction

    This study aimed to provide a thematic network of systematic HSE management elements in sports places.

    Materials and Methods

    This study was an applied, qualitative, and thematic analysis research in terms of purpose, strategy, and implementation, respectively. The participants in this study were pundits and informed persons in the field of sports facilities management. The maximum variation sampling was conducted and the total number of participants was 11. Semi-structured interviews were used to collect the required data and Lincoln and Cuba's (1985) assessment criteria including credibility, transferability, dependability, and conformability were used in the present study to check the validity.

    Results

    The findings of this study indicated that the illustration of the elements in HSE management in sports facilities includes 6 global themes (occupational health activities, active planning and prevention, requirements, projecting, participation and monitoring, resource provisioning), 16 organizing themes (environmental health, Personal hygiene,  hardware, risk management, incident management, safety requirements, legal requirements, environmental requirements, standardization, waste management, supervision, system integration, stakeholders engagement, financing, human resource provisioning (recruitment), and facilities/ equipment), and 75 basic themes.  

    Conclusion

    The thematic network provided in this study does not support the existence of any hierarchy among the elements of systematic HSE management; instead, it supports thematic buoyance that is necessary to emphasize the interdependence and interrelationship between them.

    Keywords: environment, Health, Safety, Sports Places
  • Fatemeh Kiumarsi, AliReza Derakhshan * Pages 697-718
    Introduction

    In Persian medicine, fumitory has been used in the treatment of many diseases, especially gastrointestinal disorders. On the other hand, among the studies that have been done on the plants of Fumaria species, the gastrointestinal and hepatic effects have been considered by researchers. The purpose of this study is to review the comparative therapeutic effects of fumitory in Persian medicine and modern medical studies.

    Materials and Methods

    First, the uses of fumitory were extracted, studied and categorized from the reference books of Persian medicine, including: Qanoon, Al-Havi, Makhzan al-Adviyah, Qarabadin Kabir, Tahfa al-Momenin, and Riyaz al-Adviyah. Then, the related articles were searched in PubMed, Scopus, Cochrane, Google scholar, Magiran and SID databases. Finally, a comparative study of the applications of this plant in conventional medicine and Persian medicine was performed.

    Results

    This plant has been used in Persian medicine as a gastric and hepatic tonic and an opener of obstructions of the liver and spleen. Other functions include blood purifying, laxative, appetizing, and cleansing effects on the gastrointestinal tract. Today, in basic and clinical studies on plants of the genus fumaria, the hepatoprotective effect, reducing effects of liver enzymes, anti-inflammatory effect in hepatic disorders, antidiarrheal effects, reducing effect of inflammatory factors in digestive disorders, and ameliorative effect on irritable bowel syndrome have been proven.

    Conclusion

    According to the Persian medicine literatures and modern medicine studies, Fumaria species can have therapeutic potential in some gastrointestinal and hepatic disorders.

    Keywords: Fumaria officinalis, fumitory, gastrointestinal, Liver, Persian medicine
  • Ebrahim Nasiri, Leila Sadati, Rana Abjar *, Hooshang Akbari Pages 718-729
    Introduction

    Due to the work in emergency situations, having high work technique and large volume of work, the operating room is known as a stressful part. Which can cause problems for the personnel working in it. The aim of this study was to investigate the effect of deep breathing on anxiety, fatigue and sleep quality of operating room personnel.

    Materials and Methods

    This clinical trial was performed by pre-test-post-test method in 2020 on operating room technologists and anesthesia technicians. Thirty-five people who met the inclusion criteria were randomly selected and performed deep breathing exercises for four weeks. Multidimensional fatigue intensity, Pittsburgh Sleep Quality and Beck Anxiety Questionnaires were completed and compared before, two weeks and four weeks after the intervention.

    Results

    The mean anxiety score changed from 19.65 ± 9.57 to 14.2 ± 6.34 after two weeks and 10.68 ± 5.67 after four weeks. The mean fatigue scores changed from 64.37 ± 10.07 to 56.79 ± 8.72 and then 52.75 ± 8.76 Which is quite significant in both time effects (P <0.001). The average sleep quality score changed from 9.89 ± 3.41 to 8.92 ± 2.7 and then 7.71 ± 2.7. There was no significant difference in the previous time - 2 weeks later (P = 0.57). However, at 2-4 weeks later, There was significant difference (P = 0.04).

    Conclusion

    Due to the positive effects of deep breathing on operating room personnel, the use of this non-pharmacological and uncomplicated method is recommended to maintain the mental and physical health of personnel and increase safety and quality of work.

    Keywords: anxiety, Deep Breathing, fatigue, sleep quality, operating room, Operating room technicians