فهرست مطالب

فرهنگ مشاوره و روان درمانی - پیاپی 53 (بهار 1402)

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 53 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ثناگویی زاده* صفحات 1-34
    مذهب و فرهنگ در درمانگری خانواده نقش موثری ایفا می کند، بنابراین کشف الگوی مذهبی درمانگری خانواده برخاسته از منابع اسلامی و فرهنگ ایرانی می تواند برای خانواده های مسلمان ایرانی مفید و موثر باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف کشف الگوی خانواده درمانی مذهبی انجام شد. بدین منظور با استفاده از یک مطالعه اکتشافی از نوع تحلیل مضامین، داده های مطالعه از چهار منبع متون اسلامی شامل آیات قرآن و روایات، مقالات کیفی معتبر با نمونه خانواده ایرانی، مصاحبه با کارشناسان مشاوره خانواده و تشکیل گروه کانونی شامل متخصصان مشاوره، اخلاق و حدیث، فقه و حقوق خانواده به دست آمد. تجزیه داده های کیفی با رعایت استانداردهای مطالعات کیفی و اعتمادپذیری داده های آن و با روش استرلینگ انجام شد. یافته ها مبتنی بر مضامین فراگیر نشان داد که مداخله های خانواده درمانی مذهبی شامل مداخله های مبتنی بر ادراکات و رفتارهای مذهبی شامل ادراک درست از خداوند و انجام دادن رفتارهای مذهبی، معنویت مذهبی شامل معنویت بخشی الهی به روابط، تنظیم گری شامل مدارا در روابط ، کنترل گری شامل خودمهارگری هیجانات، احساسات شامل مهرورزی، گفتگو شامل گفتگوی خوب و پایبندی به تعهدات مذهبی شامل رعایت حقوق و وفاداری بود. روایی محتوایی الگو با استفاده از ضرایب CVI و CVR به ترتیب بالای 75 و 85 درصد بود که نشان از تایید اعتبار محتوایی این الگوست. با توجه به فرایندهای مذهبی به دست آمده، این الگو می تواند به عنوان یک الگوی مستقل خانواده درمانگری مطرح شود و سایر مذاهب نیز می توانند براساس فرایندهای مذهبی این الگو، خانواده درمانگری را مبتنی بر مذهب مراجع تلفیق کنند
    کلیدواژگان: خانواده درمانی، مذهب، اسلام، ایران
  • جعفر ثمری صفا*، اقبال زارعی، سمانه نجارپوریان، کوروش محمدی صفحات 35-92
    ازدواج مجدد شانس دوباره ای است که زوجینی که به دلایل مختلف همسر خودرا از دست داده اند، برای خود، جهت تجربه دوباره زندگی مشترک فراهم می نمایند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مشکلات و چالش های زوجین دارای ازدواج مجدد وراهبردهای مقابله ای زوجین دارای ازدواج مجدد براساس تجارب زیسته این زوجین انجام گرفت. این پژوهش به روش کیفی و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی تفسیری انجام گردید. میدان پژوهشی(جامعه آماری) پژوهش حاضر را زوجین دارای ازدواج مجدد شهر تهران در سال 1399 تشکیل داده اند. که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 21 نفر از افراد یا زوجینی که شرایط ورود به پژوهش را داشتند انتخاب شدند، و داده های پژوهش از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته به صورت خصوصی از این زوجین گردآوری شد. براساس تحلیل مصاحبه ها، مجموعا 18 مقوله اصلی و 108 مقوله فرعی بدست آمدکه بصورت مقوله های چالش های زوجین دارای ازدواج مجدد و راهبردهای مقابله ای کارآمد زوجین موفق و دارای ازدواج مجدد رضایتمند در دو مقطع زمانی(درزمان انتخاب همسر جدید و در زمان زندگی جدید) دسته بندی شد. با این حال زوجین موفق راهبردهای مقابله ای کارآمدی داشته اند که در سه سطح فردی، زوجی و خانوادگی و در دو مقطع زمانی(حین انتخاب همسر و زمان زندگی جدید) دسته بندی شد. بر اساس یافته های این پژوهش مشاوران میتوانند برای افزایش دوام ازدواج های مجدد، با طراحی و اجرای برنامه های مناسب براساس این موارد در مشاوره های پیش از ازدواج و زوج درمانی ها به سلامت خانواده ها و جامعه کمک نمایند.
    کلیدواژگان: ازدواج مجدد، چالش ها، راهبردهای مقابه ای، پژوهش کیفی
  • امین تقی پور*، حسین قمری کیوی، علی شیخ الاسلامی، علی رضایی شریف صفحات 93-123
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روایت درمانی با تاکید بر لحظات نوآور بر تنظیم شناختی هیجان در دختران نوجوان دچار خودآسیب زنی با قصد خودکشی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه دانش آموزان دختر دوره اول و دوم متوسطه خودآسیب زن با قصد خودکشی بودند که در سال 1399 به مرکز مشاوره دانش آموزان شهید فهمیده شهرستان بناب ارجاع شده بودند. در این پژوهش برای انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. گروه آزمایش در معرض 8 جلسه روایت درمانی با اقتباس از برنامه مداخله ای وایت و اپستون (1990) قرار گرفتند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. سپس پس آزمون برای هر دو گروه اجرا گردید. یافته ها حاکی از آن است که روایت درمانی با تاکید بر لحظات نوآور، بر بهبود تنطیم شناختی هیجان تاثیر معنادار داشت (00/0>p). نتیجه-گیری: می توان گفت روایت درمانی با تاکید بر لحظات نوآور، روش مداخله ای مناسبی برای بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در دختران با خودآسیب زنی با قصد خودکشی است و مشاوران و روانشناسان می توانند برای بهبود نظم جویی شناختی هیجان نوجوانان با خود آسیب زنی به قصد خودکشی از این مداخله استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: روایت درمانی، لحظات نوآور، تنظیم شناختی هیجان، خودآسیب زنی با قصد خودکشی
  • علی آهنگرنسب*، مهدیه عزیزی، محسن سعیدمنش صفحات 125-149

    نوجوانی دوره سنی ای است که تحولات زیادی در جسم و روان انسان رخ داده و او را در برابر مشکلات روانی دچار آسیب پذیری بیشتری می نماید؛ آسیب های این دوره باید عمیقا بررسی شده و مداخلات در راستای رفع آسیب و همچنین تقویت توان مقابله با آسیب ها صورت پذیرد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی توانبخشی شناختی بر بازداری شناختی، اعتیاد به اینترنت و کنترل عواطف نوجوانان صورت پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش، نوجوانان حاضر در دو دبیرستان در شهر یزد یودند که تعداد 30 نفر با شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پیش از هرگونه مداخله پیش آزمون گرفته شد و سپس گروه آزمایش 8 جلسه مداخله توانبخشی شناختی را دریافت نمودند. در پایان مداخله، از هر دو گروه مجددا آزمون ها گرفته شد. به جهت سنجش بازداری شناختی از آزمون بازداری شناختی رفیع خواه و ارجمند نیا (بشرا)، سنجش اعتیاد به اینترنت از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ و سنجش کنترل عواطف از مقیاس کنترل عواطف ویلیامز استفاده گردید.

    یافته ها: 

    داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند که نشانگر اثربخش بودن رویکرد توانبخشی شناختی در افزایش بازداری شناختی و کنترل عواطف و کاهش میزان اعتیاد به اینترنت بود.(p<0/05)

    نتیجه

    این رویکرد ضمن بهبود مهارت های شناختی، تقویت سیستم بازداری و بهبود تنظیم هیجانات بر کنترل میزان وابستگی به اینترنت نیز موثر می باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، بازداری شناختی، توانبخشی شناختی، کنترل عواطف
  • فاطمه زینالپور*، علی شاکر دولق، علی خادمی صفحات 151-177
    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان ایمن سازی در برابر استرس بر ناگویی خلقی و تبعیت از درمان در بیماران عروق کرونر قلب بود. طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران عروق کرونر قلب مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی قلب شهرستان ارومیه در سال 1400 بود که جهت دریافت خدمات درمانی به این مرکز مراجعه کرده بودند. حجم نمونه شامل 40 نفر بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. برای گروه آزمایشی، آموزش ایمن سازی در مقابل استرس اجرا شد در حالیکه گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی ناگویی خلقی تورنتو (1994) و پرسشنامه تبعیت دارویی موریسکی (2008) بود. نتایج نشان داد که درمان ایمن سازی در برابر استرس بر بهبود ناگویی خلقی و تبعیت از درمان در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشته است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد آموزش ایمن سازی در برابر استرس می تواند ناگویی خلقی و تبعیت از درمان را در بیماران عروق کرونر قلب بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، عروق کرونر قلب، تبعیت از درمان، ایمن سازی در برابر استرس
  • فهیمه قشقایی*، علی دلاور، جواد خلعتبری، عبدالله شفیع آبادی صفحات 179-214

    الگوی مفهومی راهبردهای مقابله ای در مواجهه با مسیولیتهای زنان سرپرست خانوار:یک مطالعه پدیدارشناختیفهیمه قشقایی ،علی دلاور ، جوادخلعتبری ،عبدالله شفیع آبادی چکیده هدف ازپژوهش حاضر بررسی راهبردهای مقابله ای در مواجهه بامسیولیت های زنان سرپرست خانوار بود .روش این پژوهش کیفی از نوع پدیدار شناسی ،با ابزار پژوهشی مصاحبه نیمه ساختارمندانجام شد.جامعه پژوهش، زنان سرپرست خانوار ،مددکاران و مدیران از بهزیستی استان تهران بود.نمونه گیری ابتدا به صورت طبقه بندی نسبی ازشهرستانهای شمیرانات،شهریاروشهر تهران انجام شد سپس باروش نمونه گیری هدفمندمتوالی در تیر-شهریور 1398تا اشباع نظری پایان یافت. نمونه آماری 35زن سرپرست خانوار، 12مددکار و 6 مدیرازکلینیک های تحت پوشش بهزیستی،در مجموع (53) نفربود. داده های حاصل ازمصاحبه باروش کدگذاری باز،محوری وگزینشی تحلیل شد.مشکلات زنان:روانشناختی؛جسمانی، اقتصادی؛ ؛مرتبط با فرزند؛ خانواده اولیه ،فرهنگی وحمایتی شناسایی شدند که مشکلات اقتصادی محسوس تر بود.بعلاوه 124 مفهوم، 17مقوله فرعی،4مقوله اصلی:1-عوامل فردی راهبردهای مقابله ای کارآمد(تاب آوری،خودکارامدی،خوشیینی،ارزیابی شناختی،معنویات) 2-عوامل فردی ناکارآمد (تحریفات شناختی و هیجانی،سبک منفعل، اختلالات جسمانی-روانی، سبک ناکارامد فرزندپروری) 3- عوامل اجتماعی کارآمد (مشارکت اجتماعی،انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی) 4-عوامل اجتماعی ناکارآمد (مشارکت ناکافی،انسجام ناکافی، اعتماد ناکافی و عوامل وابسته ساز) و 2 مضمون اصلی راهبردهای مقابله ای کارامد و ناکارامد شناسایی شد. بر اساس الگوی جامع چندمنبعه سلسله مراتبی، مولفه های کارامد معنویت،تاب آوری و مولفه های ناکارامدسازکاستی در اعتماد و انسجام اجتماعی بعلاوه سبک وابسته و منفعل درزنان سرپرست بهزیستی، محسوستر بود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: الگوی مفهومی، راهبردهای مقابله ای، مواجهه، مسئولیتهای زنان سرپرست، پدیدارشناختی
  • سمیرا هاشمی*، کیومرث فرحبخش، ابوالفضل کرمی صفحات 215-236

    الگوهای فعال درونی یکی از کلیدی ترین مفاهیم نظریه دلبستگی است که چگونگی رفتار افراد را در روابط عاشقانه بزرگسالی و ازدواج تبیین می کند. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه الگوهای فعال درونی بینزوجین کم تعارض و پرتعارض شهر تهران می باشد. در این پژوهش از دو گروه زنان و مردان پر تعارض در روابط زناشویی و زنان و مردان کم تعارض در روابط زناشویی، 200 نفر نمونه گیری شد (از هر گروه 100 نفر). ابزار استفاده شده در این پژوهش، پرسشنامه تعارضات زناشویی (MCQ) و پرسشنامه محقق ساخته الگوهای فعال درونی (IWMQ) می باشد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) و آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که بین نیمرخ مولفه های الگوهای فعال درونی افراد پرتعارض و کم تعارض در روابط زناشویی، تفاوت معنادار (p<0.01) وجود دارد. همچنین بین یازده خرده آزمون پرسشنامه الگوهای فعال درونی، تفاوت معناداری (p<0.01) بین دو گروه پرتعارض و کم تعارض مشاهده شد. تحلیل تمایز نیز نشان داد که می توان بر اساس نمرات الگوهای فعال درونی افراد، با احتمال 99.5% ، عضویت گروهی آنها را در گروه های کم تعارض و پرتعارض پیش بینی کرد.به این ترتیب یافته ها نشان می دهد که زوجین کم تعارض، دارای خاطرات، اعتقادات، نیازها، و راهبردهای ایمن در روابط اند در حالیکه زوجین پر تعارض دارای خاطرات، اعتقادات، نیازها، و راهبردهای ناایمن اند.

    کلیدواژگان: الگوهای فعال درونی، زوجین کم تعارض، زوجین پر تعارض
|
  • MOHAMMAD SANAGOEI ZADEH * Pages 1-34
    Religion and culture are important in family therapy, so discovering the religious model of family therapy originating from Islamic sources and Iranian culture can be useful for Iranian Muslim families. Therefore, the aim's of current research was conducted discovering the model of religious family therapy. For this purpose, using an exploratory study of thematic analysis, study data from four sources of Islamic texts including Quranic verses and Hadiths, authentic qualitative articles with a sample of Iranian families, interviews with family counseling experts and formation of a focus group including counseling, ethics and Hadith experts. , jurisprudence and family rights were obtained. Qualitative data analysis was done by following the standards of qualitative studies and the reliability of its data and with the Sterling method. Findings based on universal themes showed that religious family therapy interventions include interventions based on religious perceptions and behaviors, including correct perception of God and performing religious behaviors, religious spirituality, including the spirituality of the divine in relationships, regulation, including tolerance in relationships, control, including self-control. Emotions, include kindness, conversation includes good conversation, and adherence to religious obligations includes respect for rights and loyalty. The content validity of the model using CVI and CVR coefficients was above 75 and 85%, respectively, which shows the content validity of this model. According to the obtained religious processes, this model can be proposed as an independent family therapy model, and other religions can integrate family therapy based on the client's religion based on the religious processes of this model.
    Keywords: family therapy, Religion, Islam, Iran
  • Jafar Samari Safa *, Eghbal Zarei, Samaneh Najarpourian, Kourush Mohamadi Pages 35-92
    Remarriage is a chance for couples who have lost their spouse for various reasons to re-experience life together. The aim of this study was to identify the problems and challenges of remarried couples and coping strategies of remarried couples based on the lived experiences of these couples.This research was conducted qualitatively using interpretive phenomenological approach. Research Field (Statistical Society) The present study consisted of married couples in Tehran in 1399. Using purposive sampling method, 21 couples were selected from the couples who met the inclusion criteria, and the research data were collected through semi-structured in-depth interviews privately from these couples. Based on the analysis of interviews, a total of 18 main categories and 108 sub-categories were obtained as categories of challenges of remarried couples and effective coping strategies of successful couples with stable remarriage in two time periods (when choosing a new spouse and during new life). ) Was categorized. However, successful couples have effective coping strategies that are classified into three levels: individual, couple and family and in two time periods (during the selection of a spouse and the time of new life). It can be concluded that remarriage has many challenges, but couples can create a lasting marriage from the beginning by using appropriate coping strategies to make informed choices and deep knowledge of each other and honesty and transparency about the issues of past life and relationship.
    Keywords: Remarriage, challenges, Coping strategies, Qualitative research
  • Amin Taghipour *, Hossein Ghamari Kivi, Ali Sheykholeslami, Ali Rezaie Sharif Pages 93-123
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of narrative therapy with emphasis on innovative moments on cognitive emotion regulation in adolescent girls with self-harm with suicidal ideation. The present study is a quasi-experimental study with experimental and control groups. The statistical population of the present study was all female high school students with self-harm with suicidal ideation who were referred to Shahid Fahmideh Student Counseling Center in Bonab city in 2019 In this study, the available sampling method was used to select the sample. The experimental group underwent 8 sessions of narrative therapy based on the intervention program of White and Epston (1990) and the control group did not receive any intervention. Findings indicate that narrative therapy with emphasis on innovative moments had a significant effect on improving cognitive emotion regulation (p <0.00). It can be said that narrative therapy with emphasis on innovative moments is a suitable intervention method for counselors and psychologists to improve cognitive emotion regulation strategies in girls with self-harm with suicidal ideation.
    Keywords: Narrative therapy, innovative moments, cognitive emotion regulation, self-harm with suicidal ideation
  • Ali Ahangarnasab *, Mahdiyeh Azizi, Mohsen Saeedmanesh Pages 125-149

    Adolescence is the period of a lifetime when many physical and mental changes happen and thus make adolescents vulnerable to mental issues that must be well-recognized and figure out proper solutions to solve the problems and improve their ability to cope with difficult situations.

    Purpose

    This study aimed to examine the effectiveness of cognitive rehabilitation on internet addiction, cognitive inhibition, and emotional control of internet-addicted adolescents.

    Methods

    This is a quasi-experimental pretest-posttest study with a control group. The research population was adolescents from two schools in Yazd. We chose 30 of them with the availability sampling method for the sample group. after that, we randomly put them into experimental and control groups. Before any intervention pretest was taken from them. Then the experimental group received cognitive rehabilitation intervention in 8 sessions. At the end of the interventions, a post-test was taken from both experimental and control groups. To evaluate internet addiction Kimberly young's internet addiction scale was used. To evaluate cognitive inhibition Boshra scale was used. William's emotional control scale was used to evaluate emotional control.

    Results

    Data were analyzed with analysis of covariance which indicated the effectiveness of the cognitive rehabilitation approach to reduce internet addiction, and improve cognitive inhibition and emotional control levels (p<0.05).

    Conclusions

    cognitive rehabilitation approach is effective to reduce internet addiction in adolescents, and improve their cognitive skills and inhibitory system. Also, this approach could be effective to enhance emotional control for them.

    Keywords: Cognitive Inhibition, Cognitive Rehabilitation, Emotional control, Internet addiction
  • Fatemeh Zeınalpour *, Ali Shaker Dioulag, Ali Khademi Pages 151-177
    The aim of this study was to the effectiveness of stress inoculation therapy on alexithymia and medication adherence of cardiovascular patients. The quasi-experimental research design was pretest-posttest and follow-up with the nonequivalent control group. The statistical population of this study included all patients with coronary heart disease who referred to the specialized heart hospital in Urmia in 2022 who had referred to this center for medical services. The sample size consisted of 40 people from the mentioned community who were selected by available sampling method and placed in two experimental and control groups. The research instruments included The Toronto Alexithymia Scale (1994) and the Morisky Medication Adherence Scale-8 (2008). The results showed that stress inoculation therapy had a significant effect on improving alexithymia and medication adherence in the post-test and follow-up stages. The findings of the present study show that stress inoculation therapy can improve alexithymia and medication adherence in cardiovascular patients.
    Keywords: alexithymia, Cardiovascular Patients, Medication Adherence, stress inoculation therapy
  • Fahime Ghashghaei *, Ali Delavar, Javad Khalatbari, Abdollah Shafiabadi Pages 179-214

    Conceptual model of coping strategies confronted the responsibilities of female-headed households: a phenomenological studyAbstractThe aim of the present study was to investigate coping strategies for women heads of households. Welfare was in Tehran. The sampling was first performed as a relative classification of Shemiranat, Shahriyar, Robat Karim and Tehran, then ended with a targeted sampling method of the property within two months until theoretical saturation. Statistical sample (35) of women heads of households, (12) social worker and 6 managers of welfare branches, in total (53) people. The data from the interview were analyzed by open and central coding method. Women's problems: psychological, physical, economic; Child related; Primary, cultural, and supportive families were identified. In addition, the results of 124 concepts, 17 sub-categories, 4 main categories: 1- Individual factors of effective coping strategies (resilience, self-efficacy, optimism, cognitive evaluation, spirituality) 2- Inefficient individual factors (cognitive and emotional distortions, passive style) , Physical-psychological disorders, dysfunctional parenting style) 3- Effective social factors (social participation, social cohesion, social trust) and 4-Inefficient social factors (insufficient participation, insufficient cohesion, insufficient trust and dependent factors)and 2 main themes of effective and ineffective coping strategies were identified. Based on the comprehensive multimodal hierarchical model, The effective components of spirituality, resilience, and the dysfunctional components of lack of trust and social cohesion, as well as the dependent and passive style in the female head of welfare, were more sensitive.

    Keywords: Keywords Conceptual model, Coping strategies, confronted, responsibilities of female-headed households, Phenomenological
  • Samira Hashemi *, Kiumars Farahbakhsh, Abolfazl Karami Pages 215-236

    Internal working model is the most essential concept in attachment theory that explain adult romantic behavior in marital relationships. This study aimed to compare internal working models between low conflict and high conflict couples in Tehran. The samples include 100 low conflict persons and 100 high conflict persons in marital relationships that were randomly selected. The research’s tools were Internal Working Model Questionary (IMWQ) that was made by researcher, and Marital Conflicts Questionary (MCQ). Multivariate analysis of variance (MANOVA), LSD incidental test, and discriminant analysis were used for analysis of the research’s data. The results showed that there is significant difference (p<0/01) between the profiles of internal working models’ components of low conflict and high conflict persons. Also the results indicated that each component of internal working model between low conflict and high conflict persons was significantly different (p<0/01). The discriminant analysis showed that it’s possible to predicate group membership of persons in successful and unsuccessful groups, with 99/5% probability. Then according to findings low conflict couples have secure memories, attitudes, needs, and strategies while high conflicts couples have unsecure memories, attitudes, needs, and strategies.

    Keywords: internal working models, low conflict couples, high conflict couples