فهرست مطالب

بررسی مسائل اجتماعی ایران - سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

نشریه بررسی مسائل اجتماعی ایران
سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امید قادر زاده* صفحات 5-42
    پژوهش حاضر با لحاظ نمودن اهمیت همبستگی در مقام یک سازه نظری و سیاستی و پیوند آن با وفاق اجتماعی، مقبولیت و مشرعیت سیاسی، به مفهوم سازی و فرموله کردن مشکله ی همبستگی در بستر جامعه چندقومی ایران به میانجی فراترکیب مطالعات موجود پرداخته است. در پژوهش حاضر از روش فراترکیب بهره گرفته شده است. نمونه و جامعه آماری پژوهش، شامل مطالعات کیفی منتخبی است که در بازه ی زمانی1372 تا 1398 از جوانب و دیدگاه های مختلف به بررسی مساله ی همبستگی و ابعاد آن در ایران پرداخته اند. پس از جستجو در پایگاه های مختلف، تعداد500 مقاله، کتاب و گزارش پژوهشی مرتبط شناسایی و در نهایت 54 منبع برای انجام روش فراترکیب انتخاب شد. برمبنای فراترکیب مطالعات، همبستگی در جامعه ی چندقومی ایران وضعیت پروبلماتیکی پیدا کرده است. نتایج پژوهش موید آن است که مختصات همبستگی در جامعه ایران، برساخت زمینه ها و شرایط ساختاری است. اصلی ترین زمینه ای که بایستی در آن مسیله ی همبستگی در ایران پی ریزی شود، پذیرش واقعیتی به نام «پایایی و مانایی تنوع فرهنگی» است. بر مبنای فراترکیب مطالعات، مختصات همبستگی در جامعه ی چندقومی ایران، معلول «قرابت های بین فرهنگی»، «گسست و عدم شمولیت در سیاست های قومی»، «ناپایداری و نامتوازن بودن توسعه »، «ناکارآمدی مدیریت سیاسی اقوام» و «اختلال در شناسایی» است. در این میان «جهانی شدن فرهنگی»، «الگوپذیری از نخبگان قومی»، «ژیوپولتیک مناطق قومی و مداخلات فراملی» و «امتداد قومی» به عنوان شرایط مداخله گر به شمار می آیند. با وجود آن که تنوع قومی و مذهبی به مثابه دال مرکزی در قانون اساسی به رسمیت شناخته شده است، با این وصف، کارگزاران سیاسی در بر هه هایی به راهبردهایی متوسل گشته اند که رنج اجتماعی و برون گرایی را در اجتماعات قومی  شکل داده است.
    کلیدواژگان: همبستگی ملی، شکاف قومی- مذهبی، توسعه ی نامتوازن مناطق قومی، گسست و عدم شمولیت سیاست-های قومی، میراث مشترک ملی، قومیت به مثابه سپرمحافظتی
  • محمد فرهادی*، عابدین خسروی، جلیل کریمی صفحات 43-68

    مساله مرکزی مکتوب حاضر مطالعه ی علل کمرنگ شدن زبان مادری در شهر صحنه در استان کرمانشاه است. مساله زبان فراتر از گویش آدمیان و امری مربوط به شکل زندگی و لذا مناسبات کلان اقتصادی و سیاسی است. از این منظر شکل زندگی و زبان ملازم با آن، پراکسیس اعضای جامعه را توضیح می دهد. روش مناسب بررسی مساله باید توجیه عاملان از وضعیت شان را تحلیل کند به همین دلیل نظریه ی زمینه ای به عنوان روش این تحقیق انتخاب و برای تجزیه و تحلیل داده ها از استدلال استفهامی بهره گرفته شد.نتایج تحلیل، مقولات جهانی سازی، مدرنیزاسیون، کاربردزدایی از زبان محلی، ضرورت اقتصادی و دولت را از مهمترین عوامل کمرنگ شدن زبان محلی معرفی کرد. منظور از جهانی سازی، جهانی سازی نوع خاصی از فرایندی اقتصادی است که سایر مقولات و نقش آن ها در فرایند انقراض زبان ها را توضیح می دهد.

    کلیدواژگان: جهانی سازی، شهر صحنه، کرمانشاه، کاربردزدایی از زبان محلی، دولت، ضرورت اقتصادی
  • زهرا اجاق* صفحات 69-103
    پژوهش حاضر به تحلیل نحوه چارچوب بندی فقر در دو دسته رسانه های اختصاصی شامل رهبری، دولت، میزان، ایکانا؛ و عمومی شامل فارس، باشگاه خبرنگاران جوان و موج طی سال های 1396، 1397 و 1398 می پردازد تا نقش و اثر خروج آمریکا از برجام در سال 1397 را در تحول و تغییر چارچوب بندی فقر در این رسانه ها مشخص سازد. برای این منظور از چارچوب بندی به عنوان نظریه و از تحلیل چارچوب با روش پان و کوسیسکی به عنوان روش تحقیق استفاده می کند. یافته ها در چهار دسته ساختار نمایشی، ساختار مضمونی، ساختار نحوی و ساختار بلاغی دسته بندی شده اند. برای این منظور، از بین 42302 خبر و گزارش که جامعه تحقیق را تشکیل می دهند تعداد 275 مورد به عنوان نمونه شناسایی و در نرم افزار مکس کیودا ثبت و تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهند که به جز باشگاه خبرنگاران جوان، نحوه چارچوب بندی فقر پس از اعمال تحریم ها در همه خبرگزاری های و پایگاه های خبری دچار تغییر شده است و تحریم به عنوان یکی از عوامل اصلی موجد فقر در چارچوب بندی قرار گرفته است. از نظر برجسته سازی، میزان پوشش اخبار و گزارش های فقر کمتر از 10 درصد است؛ و به جز وب سایت های رهبری و موج، پوشش اخبار فقر روند کاهشی طی سه سال مورد مطالعه داشته است. باشگاه خبرنگاران جوان کمترین میزان (کمتر از 1%) از اخبار و گزارش های خود را به این موضوع اختصاص داده است. این میزان برجسته سازی می تواند موجب به حاشیه راندن مساله فقر در اذهان عمومی شود. شیوه چارچوب بندی فقر با تاکید بر تحریم به عنوان عامل ایجاد فقر، به گذار و مقطعی نشان دادن آن و خاموش کردن صدای فقرا راغب است و ظهور ریخت اجتماعی جدیدی در جامعه ایران را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: چارچوب بندی فقر، تحلیل چارچوب، پان و کوسیسکی، خبرگزاری ها، برجسته سازی
  • کرم حبیب پور گتابی*، عصمت سلحشور صفحات 105-140
    پژوهش حاضر به مطالعه شرایط (علی، زمینه ای، مداخله ای)، استراتژی ها و پیامدهای خشونت در بین کودک همسران شهر چابهار با روش شناسی کیفی و روش نظریه زمینه ای پرداخته است. به این منظور  با 28 نفر از دختران کودک همسر شهر چابهار که به روش نمونه گیری نظری و گلوله برفی انتخاب شده بودند، مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. تحلیل داده ها در چارچوب نظام کدگذاری سه سطحی باز، محوری و گزینشی نشان داد که نابرابری و تبعیض جنسیتی شده، فرودستی زنان، ارزشمندی مردان، فرهنگ سکوت و فرهنگ خشونت در تجربه خشونت کودک همسران نقش دارند (شرایط علی) و نوعی خشونت فزاینده و مضاعف را برای آنها رقم می زند (مقوله هسته)؛ خشونتی که در چارچوب نهاد خانواده عمل می کند، سازوکار اصلی آن سنت ها و قواعد پیشین است و عاملان آن مردان و زنانی اند که خود پیش از این قربانی همان سنت ها و قواعدی هستند که اکنون آن ها را درونی کرده و دوباره علیه دختران خویش به کار می گیرند. این خشونت فزاینده در بافتی اتفاق می افتد که مردسالاری به شکلی فراگیر در آن پخش است (شرایط بافتی) و با توجه به خودکم بینی تعمیم یافته در بین کودک همسران (شرایط مداخله ای)، آنها اقدام به فرار، اقدام به جدایی و تهدید و اقدام به خودکشی می کنند (استراتژی ها) و این اقدامات پیامدهایی چون خشونت نمادین، فیزیکی، جنسی و حتی انزوای اجتماعی را به همراه دارد (پیامدها).
    کلیدواژگان: مسئله اجتماعی، کودک همسری، خشونت، مردسالاری، فرهنگ سکوت
  • محسن نیازی، اسماعیل مزروعی نصرآبادی، زهرا نوری* صفحات 141-166
    محیط زیست و حفاظت از آن یکی از دغدغه های کنونی دنیای پرمخاطره ی مدرن است. دنیای امروز با وجود پیشرفت های فراوان نه تنها قادر به حل مشکلات محیط زیست نبوده بلکه همواره باعث تشدید وخامت آن نیز شده است. زباله پراکنی در جنگل، ساحل، اماکن و معابر عمومی به عنوان یکی از معضلات زیست محیطی از مسایل مهم جامعه ی ایرانی به شمار می رود. هدف از مطالعه ی مذکور بررسی علل شکل گیری مسیله ی زباله پراکنی با رویکرد تحلیل لایه ی علی و سناریونویسی است. در این رویکرد، پژوهشگر با تحلیل لایه هایی که باعث شکل گیری این مسیله ی اجتماعی شده اند، در جستجوی ریشه ی علل مسیله ی مزبور برآمده است. بدین منظور، با استفاده از روش کیفی و اکتشافی و با به کارگیری تکنیک مصاحبه ی عمیق، 15 متخصص و کارشناس حوزه ی محیط زیست و جامعه مورد مصاحبه قرار گرفته و پس از استخراج مطالب و تحلیل تم مصاحبه ها، نظرات آنها در قالب 4 جدول با عناوین لیتانی، علل سیستماتیک، گفتمان و کنایات ارایه گردیدند. سپس با کمک گفتمان های موجود، 2 گفتمان شکاف دولت - ملت و ملت - ملت به عنوان پیشران های مهم شناسایی شده و در ارایه ی سناریوهای احتمالی مورد استفاده قرار گرفتند. در نهایت 4 سناریو در قالب نموداری ارایه شدند که می توانند در تصمیم سازی های مسیولین جامعه مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: زباله پراکنی، شکاف دولت - ملت، شکاف ملت - ملت، سناریو نویسی، تحلیل لایه ی علی
  • احمد نادری*، محمدرضا راسک، انور محمدی صفحات 167-197
    در پژوهش حاضر هدف اصلی مطالعه کیفی درباره زباله گردی در شهر تهران است. مطالعه به روش کیفی انجام شده است و در گردآوری داده ها از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته و نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. در نهایت با 15 نفر مصاحبه به عمل آمده و تحلیل داده ها بر مبنای تکنیک تحلیل مضمون انجام شده است. داده ها در 4 سطح مضامین اولیه، اصلی، مرکزی و هسته ای تنظیم شده اند. در مجموع 184 مضمون اولیه استخراج، و در مرحله کدگذاری اصلی این مضامین ذیل 9 مضمون اصلی ادغام شدند. یافته ها حاکی از آن است؛ فقرگریزی در مبداء و انتخاب ناگزیر زیست فرودستانه، زباله گردی از چشم دیگران، فشار روانی زیاد، تقویت چرخه بی میلی تحصیلی و بی سوادی، فرسودگی جسمی و عدم آرامش، افق نامعلوم و سرگردانی خوجی ها، ابهام قانونی و تعاریف و قراردادهای عرفی، گلایه از نهادهای ذی ربط، ورود مافیا و شکل گیری رانت و فساد از جمله مسایل و مشکلات زباله گردان تلقی شده است. این مضامین در نهایت تحت مضمون هسته ای ساختار به لحاظ اجتماعی آسیب زا و به لحاظ نهادی غیرقانونمند، پدیده زباله گردی را توضیح داده اند.
    کلیدواژگان: بازیافت زباله، زباله گردی، فقرای جدید، هوموساکر
  • اسماعیل شیرعلی* صفحات 199-224
    تحقیق حاضر با هدف ارتباط بین عوامل اجتماعی با خشونت خانوادگی علیه کودکان (کودک آزاری) صورت گرفت. روش مورداستفاده، پیمایش و ابزار جمع آوری اطلاعات نیز پرسشنامه بود. از مجموع 155 خانواده دارای سابقه کودک آزاری براساس آمار اورژانس اجتماعی تهران در 6 ماهه آخر منتهی به سال 1397 در منطقه 9 شهرداری تهران تعداد 110 خانوار (والدین با یک فرزند و بیشتر) انتخاب شدند. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. در پژوهش حاضر کودکان زیر 11 سال (6 تا11 سال) به عنوان محدوده سنی کودکان و خشونت خانوادگی نیز در قالب خشونت اعمال شده توسط والدین، خواهر یا برادر بزرگتر تعریف شد. با نرم افزار آماری SPSS از طریق ضریب همبستگی پیرسون فرضیه های تحقیق آزمون شد. نتایج نشان داد تجربه خشونت با خشونت روانی، خشونت جسمی، غفلت علیه کودکان و خشونت خانوادگی علیه کودکان رابطه مثبت دارد. در نتایج دیگر نیز مشخص شد، ذهنیت خشونت محور با خشونت روانی، خشونت جسمی، غفلت علیه کودکان و خشونت خانوادگی علیه کودکان رابطه مثبت دارد. در ادامه نتایج حاصله، رابطه مثبت مشکلات خانوادگی با خشونت روانی، خشونت جسمی و غفلت علیه کودکان و خشونت خانوادگی علیه کودکان تایید شد و مشخص گردید کلیشه های جنسیتی با خشونت روانی، خشونت جسمی و غفلت علیه کودکان و خشونت خانوادگی علیه کودکان رابطه مثبت دارد. نهایتا در فرضیه اصلی نتایج نشان داد: عوامل اجتماعی با خشونت روانی، خشونت جسمی و غفلت علیه کودکان و خشونت خانوادگی علیه کودکان رابطه مثبت دارد.
    کلیدواژگان: کودک آزاری، خشونت روانی، خشونت جسمی، غفلت
  • محبوبه مهرابی، نوروز هاشمی زهی*، مهناز رونقی نوتاش صفحات 225-255
    جامعه پذیری جنسیتی به عنوان یکی از پایه ای ترین انواع جامعه پذیری، حیات فردی و اجتماعی شخص، از جمله، ثبات زندگی زناشویی وی را متاثر می سازد. هدف تحقیق حاضر، تبیین رابطه جامعه پذیری جنسیتی با طلاق، بین 178 زن مطلقه و 222 زن دارای طلاق عاطفی است که به روش پیمایشی و در بندرعباس، انجام شد. این مطالعه برای تبیین جامعه پذیری جنسیتی، از تیوری های زیستی و اجتماعی و برای تبیین طلاق، از نظریه های کارکردگرایی ساختاری و مثلث عشق بهره برد. در پژوهش حاضر، نمونه گیری تصادفی ساده و طبقه ای متناسب با حجم، جهت زنان دارای طلاق عاطفی و نمونه گیری زنجیره ای جهت زنان مطلقه استفاده شد. داده های پرسشنامه با مصاحبه جمع آوری و روایی صوری از طریق مرور ادبیات و قضاوت خبرگان، روایی سازه ای با تحلیل عاملی و پایایی آن با آلفای کرونباخ تایید گردید. نتایج بدست آمده نشان داد، جامعه پذیری جنسیتی 4/29 درصد از زنان مطلقه و 6/70 درصد از زنان دارای طلاق عاطفی، سنتی است و از سوی دیگر 2/60 درصد از زنان مطلقه و 8/39 درصد از زنان دارای طلاق عاطفی، جامعه پذیری جنسیتی مدرن داشتند. مطابق نتایج آزمون کای اسکویر نیز، بین نوع جامعه پذیری جنسیتی زنان، ارزش های جنسیتی، نابرابری جنسیتی و روابط قدرت با نوع طلاق، رابطه معناداری وجود دارد. بر این اساس، زنان دارای طلاق عاطفی، نسبت به زنان مطلقه، دیدگاه سنتی تری دارند.
  • احمد دراهکی*، محمود مشفق، اقدس احمدپور صفحات 257-282

    از دوره نوجوانی به عنوان دروازه ای به سمت سلامت بزرگسالی و آینده سلامت جمعیت تعبییر شده است. نوجوانی سبک زندگی، عادت های مرتبط با سلامت و ارزش هایی را شکل می دهد و این الگوهای رفتاری می تواند در طول زندگی بر سلامت تاثیرگذار باشند. هدف پژوهش حاضر بررسی رفتار سلامت جویانه و عوامل پیش بینی کننده آن در میان نوجوانان می باشد؛ که در این راستا 330 نفر از نوجوانان واجد شرایط به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله و طبقه ای در منطقه 16 تهران انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس مدل پژوهشی تحقیق متغیرهای تاثیرگذار به دو دسته مشخصه های جمعیتی و اجتماعی (شامل: سن، جنس، بعد خانوار، سابقه مهاجرتی، تحصیلات والدین، توجه والدین و دوستان به رفتار سلامت جویانه) و متغیرهای احساسات و شناخت های اختصاصی رفتار (شامل: فواید و موانع درک شده رفتار سلامت جویانه، احساس خودکارآمدی درک شده و حمایت اجتماعی درک شده) تقسیم شدند. نتایج مطالعه حاضر بیانگر آن است که رفتار سلامت جویانه نوجوانان مورد مطالعه در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. میانگین رفتار سلامت جویانه نوجوانان دختر در مجموع بالاتر از نوجوانان پسر است که این تفاوت اگر چه به لحاظ آماری معنادار است ولی اندک است. نتایج تحلیل چند متغیره حکایت از آن دارد که متغیرهای احساسات و شناخت های اختصاصی رفتار نقش تعیین کننده تری در تبیین و پیش بینی رفتار سلامت جویانه نوجوانان دارند. با ورود همه متغیرهای به مدل تحلیل رگرسیونی متغیرهای فواید درک شده و حمایت اجتماعی ادراک شده به صورت مثبت و موانع درک شده به صورت منفی بیشترین تاثیر را در رفتار سلامت جویانه نوجوانان دارند. همچنین تاثیر متغیر تحصیلات والدین نیز به صورت مثبت معنادار می باشد. بنابراین می توان گفت آگاهی بخشی در راستای فواید رفتار سلامت جویانه و افزایش حمایت اجتماعی و کاهش موانع درک شده نقش کلیدی در افزایش رفتار سلامت جویانه نوجوانان و در نتیجه کاهش بار بیماری و اختلال در سلامتی در طول چرخه زندگی دارد.

    کلیدواژگان: رفتار سلامت جویانه، مدل ارتقای سلامت پندر، دانش آموزان، تهران، جمعیت شناسی سلامت
  • محمد توکل، هادی فراهانی صفحات 283-312

    هدف اصلی این پژوهش بررسی "اختلافات ذهنی به عنوان عاملی موثر بر مشکلات خانوادگی و طلاق" است. به عنوان اهداف فرعی،  بررسی انضمامی این مساله در قالب مطالعاتی بود که به صورت مجزا، هر کدام جنبه ای از اختلافات ذهنی را به صورت تجربی و هدف محور در خانواده های ایرانی مورد بررسی قرار دادند. برای این منظور، به کمک نظریه ی همسان همسری  با اعمال دو تغییر عمده  به عنوان مبنای نظری، و با استفاده از تلفیقی از روش های کیفی (با ابزار مصاحبه) و کمی (با ابزار پرسشنامه) به تبیین بخشی از وضعیت پیچیده ی مذکور پرداخته شد. تقریبا همه ی این مطالعات نشان دادند که درصد زیادی از اختلافات مستمر و نیز طلاق های صورت گرفته در اثر این اختلافات در خانواده های مختلف و مرتبط با قشرها و صنف های متفاوت، مبتنی بر اختلافات ذهنی و برداشت های متفاوت طرفین از امور مشترک فی مابین بوده است. در نهایت، تیوری همسان همسری نشان داد که همسانی زوجین بخصوص در فکر و اندیشه، علاوه بر اهمیت فراوان در ابتدای ازدواج، در تداوم ازدواج نیز اثر ویژه ای دارد و زمانی که به هر علتی این همسانی تبدیل به ناهمسانی غیرقابل تحمل گردد، زندگی مشترک دچار اختلال شده و در نهایت به پدیده طلاق ختم میشود.

    کلیدواژگان: اختلاف ذهنی، اختلاف فرهنگی، اختلاف خانوادگی، ذهنیت، طلاق
  • فاطمه ترابی*، حنانه سادات صادقی، سمانه رنجبری بیوردی صفحات 313-338

    اهمیت زنان سرپرست خانوار در تامین نیازهای اصلی اعضای خانوار از یک سو و محدودیت هایی که در بیشتر زمینه‏ های اجتماعی-اقتصادی با آن رو به رو هستند، توجه به مسایل زنان سرپرست خانوار را در اغلب جوامع از جمله کشور ما ضروری کرده است. هدف این مطالعه استفاده از روش مرور نظام مند جهت بررسی و ارزیابی پیشنهادات سیاستی است که در ایران برای زنان سرپرست خانوار مطرح شده است. در مجموع 296 مقاله و 5 گزارش شناسایی شدند. در مرحله بازبینی و واجد شرایط بودن، تعداد کل متون انتخاب شده 79 متن در نظر گرفته شد که از این تعداد 62 مطالعه از روش کمی و 17 مطالعه از روش کیفی استفاده کرده اند. بر مبنای مطالعاتی که پیشنهادات سیاستی مطرح کرده بودند، ویژگی‎ های زنان سرپرست خانوار، محورهای آسیب پذیری، ارزیابی سیاست گذاری‎ها و پیشنهادات مشخص شدند. یافته ها نشان داد که پیشنهادات سیاستی بیشتر براساس مشخصه های کم سوادی، غیر شاغل بودن و قرار داشتن در سنین میانسالی مطرح شده اند. بر مبنای محورهای آسیب پذیری، زنان سرپرست خانوار در بسیاری از موارد بیش از آن که از نظر مادی آسیب پذیر باشند، از نظر روانی و اجتماعی آسیب پذیر هستند. ارزیابی سیاست گذاری ها برای زنان سرپرست خانوار نشان داد که بیشترین مداخلات برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار معطوف به حوزه اقتصادی بوده است و عمدتا در قالب پرداخت های مالی دنبال شده اند و به سایر جنبه های توانمندسازی زنان توجه کافی نکرده اند در حالی که توانمندسازی زنان سرپرست خانوار هنگامی به موفقیت مورد انتظار دست می یابد که به طور همزمان به سلامت روانی و بهبود جایگاه اجتماعی و اقتصادی آن ها توجه کند.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، آسیب پذیری، سیاست گذاری، ایران
  • علی یار احمدی *، اصغر میرفردی، توکل آقایاری هیر، عبدالطیف کاروانی، مریم السادات دلاور، فاطمه گراوند، ایلناز امیری صفحات 339-368

    پژوهش حاضر به بررسی دیدگاه کارشناسان ذی‌ربط و مواجهه آن‌ها با کودکان کار در شهر شیراز پرداخته است و در آن  از روش تحقیق نظریه زمینه‌ای استفاده شد. داده‌ها از طریق مصاحبه عمیق به‌دست آمده و برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از سه نوع کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده گردید. از فرایند کدگذاری، ده مقوله محوری و یک مقوله هسته استخراج گردید. مقوله هسته تحت عنوان «بخشی نگری و انفعال نهادی» تدوین گردید. نتایج این پژوهش نشان داد شرایط علی مثل «ناسازوارگی و آشفتگی نهادی و مدیریتی»، «تنوع چشم انداز به پدیده کودک کار و سازمان های مردم نهاد» و «بی تفاوتی نسبت به کودک کار» موجب بروز و ظهور این پدیده شده است. از جمله شرایط مداخله‌گر می‌توان به «بازنمایی منفی و فعالیت های متعارض رسانه ای»، «بازدارندگی برخی از قواعد و قوانین داخلی و بین‌المللی» و «کودک کار اتباع و مشکل شناسایی و هویتی» اشاره کرد. پدیده کودک کار در شرایط و بستر ویژه و خاصی قرار دارد که از جمله این شرایط و بستر می‌توان به «فشار خانوادگی و شروع فرایند کار در کودکی»، «کودک کار به مثابه صنعت درآمدزا»، «کودک کار به سان منبع تامین نیاز مالی خانواده» و «مهاجرپذیر بودن شیراز» اشاره کرد. نوع مواجهه با کودک کار موجب بروز پیامدهایی چون «افزایش بی رویه کودکان کار اتباع»، «عدم مهار و کنترل مسیله کودکان کار»، «عدم ساماندهی و حمایت اجتماعی مطلوب کودکان کار»، «ناشناس بودن کودکان کار» و «ترغیب و تشویق اتباع» برای مهاجرت به شیراز شده است. نتیجه این‌که ناهماهنگی‌های بین بخشی و بی‌توجهی به ضرورت‌های فعالیت‌ نهادین، زمینه‌ساز گسترش پدیده کودک کار می‌شود.

    کلیدواژگان: کودکان کار، کودکان اتباع، انفعال نهادی، بخشی نگری، شهر شیراز
|
  • Omid Ghaderzadeh * Pages 5-42
    Considering the importance of solidarity as a theoretical and political structure and its connection with social harmony, acceptability and political legitimacy, the present research has conceptualized and formulated the problem of solidarity in the context of Iran's multi-ethnic society through the mediation of existing studies. . In the current research, the hybrid method has been used. The sample and statistical population of the research includes selected qualitative studies that have investigated the issue of solidarity and its dimensions in Iran from different aspects and perspectives in the period from 1372 to 1398. After searching in different databases, 500 related articles, books and research reports were identified and finally 54 sources were selected to perform the meta-combination method. Based on the synthesis of studies, solidarity in the multi-ethnic society of Iran has found a problematic situation. The results of the research confirm that the coordinates of solidarity in Iranian society are based on structural contexts and conditions. The main field in which the issue of solidarity in Iran should be established is the acceptance of a reality called "reliability and stability of cultural diversity". Based on the meta-combination of studies, the coordinates of solidarity in Iran's multi-ethnic society, due to "intercultural affinities", "disruption and non-inclusion in ethnic policies", "instability and imbalance of development", "inefficiency of ethnic political management" and "identification disorder". In the meantime, "cultural globalization", "taking role models from ethnic elites", "geopolitics of ethnic areas and transnational interventions" and "ethnic extension" are considered as intervening conditions. Despite the fact that ethnic and religious diversity is recognized as a central sign in the constitution, with this definition, political agents have sometimes resorted to strategies that social suffering and extroversion has formed in ethnic communities.
    Keywords: National Solidarity, ethnic-religious divide, unbalanced development of ethnic areas, discontinuity, non-inclusion of ethnic policies, common national heritage, ethnicity as a protective shield
  • Mohamad Farhadi *, Abedin Khosravi, Jalil Karimi Pages 43-68

    The central issue of the present paper is the study of the causes of the mother tongue decline in the Sahne city in Kermanshah province. The issue of language is beyond the dialect of people and is refer to the form of life and the matter of macroeconomic and political relations. From this perspective, the form of life and the language associated with it explain the praxis of the members of the society. The appropriate method of examining the problem should be able to analyze the justification of agents to their situation, that is why Grounded Theory is chosen as the method of this research and data analysis is taken from abduction reasoning.The results of the analysis introduced the categories of globalizing, modernizing, de-use of language, economic necessity and the government as the most important factors of local language fading. In this essay the meaning of globalization is the globalizing of special type of economic relation that explain other categories role in the process of fading of languages.

    Keywords: Globalizing, Sahne City, Kermanshah, De-Use of Local Language, government, Economic Necessity
  • Zahra Ojagh * Pages 69-103
    In order to determine the role of the US withdrawal from Joint Comprehensive Plan of Action (JCPA) in 2018 in the evolution and change of the poverty framing, this study analyzes how poverty is framed in two categories of specialized (including leadership, Dolat, Mizan, Icana) and general websites (including Fars, Moj and Young Journalists Club) during 2017, 2018 and 2019. For this, it uses Framing as a theory, and the technique of Pan and Kosicki’s Frame analysis as a research method. Findings are categorized in four groups as syntactical, script, thematic, and rhetorical. The review indicates that 42,302 news and reports are distributed in these websites in the research period that 275 were identified as samples and recorded and analyzed in Maxquda software. The results show that, except for the Young Journalists Club, the way poverty is framed has changed on all cases since the imposition of sanctions, and sanctions highlighted as one of the main causes of poverty in the framing of poverty. In regard of agenda setting, the coverage of poverty news and reports is less than 10%; the poverty news coverage has been declining over the three years under study. The websites of Leadership and Moj have the largest coverage, and Young Journalists Club has the least amount (less than 1%) of coverage. Due to his type of agenda setting, the problem of poverty is marginalized in public opinion. The framing of poverty with emphasis on the US withdrawal from JCPA as the cause of poverty represent poverty as a temporary issue, silences the voice of the poor, and depicts the emergence of a new social form in Iranian society.
    Keywords: Framing of poverty, frame analysis, Pan, Kosicki, News agencies, Agenda setting
  • Karam Karamhabibpour *, Esmat Salahshoor Pages 105-140
    The present research studied the (causal, contextual, and intervening) conditions, strategies, and consequences of violence in the lives of child wives in Chabahar city, conducted with a qualitative methodology based on grounded theory. For this purpose, in-depth semi-structured interviews were conducted with 28 child-married girls in Chabahar city who were selected through theoretical sampling and snowball method. The analysis of the data in the framework of the three-level open, axial and selective coding system showed that gendered inequality and discrimination, women's inferiority, men's value, the culture of silence and the culture of violence play a role in the experience of child-wives in terms of violence (causal conditions), which leads to a type of increased, double violence for them (core category); violence that operates within the framework of the family institution, the main mechanism of which are previous traditions and rules, and the perpetrators of which are men and women who were themselves the victims of the same traditions and rules that they have, now, internalized and used again against their daughters. This increased violence happens in a context where patriarchy is widespread (contextual conditions) and due to the generalized self-deprecation among child wives (intervening conditions), they may attempt to escape, get separated, threaten, and commit suicide (strategies), and these actions have consequences such as symbolic, physical, and sexual violence and even social isolation (consequences).
    Keywords: Social Issues, Child marriage, Violence, patriarchy, Culture of Silence
  • MOHSEN NIAZI, Esmaiel Mazrouie, Zahra Nouri * Pages 141-166
    Environment and its conservation is one of the present issues in risky modern life. Although, the present world has been improving during last years, it hasn’t been able to solve environmental problems and it has caused its deterioration. Littering in jungle, seashore, public places and passages is one of the significant environmental issues in society of Iran. The Purpose of the present study is investigation of the reasons of littering formation by the approach of Causal Layered Analyses (CLA) and planning scenario. The present study analyzed the layers forming the present social issue and searched the origin of it. In order to accomplish this study, 15 experts in environment and society were interviewed by Qualitative and exploring method and applying deep interview technique. Then, after exploiting the contents and content analysis of interviews, their opinions presented in 4 forms as litany, systematic, discourse analysis and metaphor. By applying the present discourses, the gap between state-people and people-people were recognized as important variables and were applied in presenting scenario. Finally 4 scenarios presented in a diagram which can help strategists and officials of the society.
    Keywords: Littering, State-nation Gap, Nation-nation Gap, Causal Layer Analysis, Scenario writing
  • Ahmad Naderi *, Mohamaddreza Rask, Anvar Mohamadi Pages 167-197
    In the present study, the main purpose is the qualitative study on garbage collection in Tehran city. It has been done by qualitative research method. Semi-structured interview and purposeful sampling techniques were used in data collection. To do this, 15 people were interviewed and the sample size in the present study was determined based on theoretical saturation. Thematic analysis was used to analyze the data. Theme analysis was performed at 4 levels of primary, main, central and core themes. A total of 184 initial themes were extracted from all interviews. In the main coding stage, the following 9 main themes were merged. Escape from poverty in the origin and the inevitable choice of inferiority, society's view to garbage collectors, and high stress, strengthening the cycle of academic reluctance and illiteracy, physical and mental torment, unknown horizon and confusion of the Khojies, legal ambiguity and customary definitions and contracts, complaints from relevant institutions, the entry of the mafia and the formation of rent and corruption. Finally, these themes fall into two categories of social harmfulness of recycling and institutional exclusion and illegallity of the status of garbage collectors in the second distrect in the form of the core theme of the structure of socially harmful and institutionally illegal, waste phenomenon explained..
    Keywords: Garbage Recycling, Garbage Dump, New Poor People, Homo sacer
  • Esmaeil Shirali * Pages 199-224
    The present research was conducted with the aim of the relationship between social factors and family violence against children (child abuse). The used method was a survey and the data collection tool was also a questionnaire. From a total of 155 families with a history of child abuse based on the social emergency statistics of Tehran in the last 6 months of 1397, 110 families (parents with one or more children) were selected in District 9 of Tehran Municipality. The random sampling method was simple. In the present study, children under 11 years (6-11 years) were defined as the age range of children and family violence was also defined as violence applied by parents, older siblings. Research hypotheses were tested with SPSS statistical software through Pearson's correlation coefficient. The results showed that the experience of violence has a positive relationship with psychological violence, physical violence, neglect against children and family violence against children. In other results, it was found that violence-oriented mentality has a positive relationship with psychological violence, physical violence, neglect against children and family violence against children. In the continuation of the obtained results, the positive relationship of family problems with mental violence, physical violence and neglect against children and family violence against children was confirmed and it was found that gender stereotypes have a positive relationship with mental violence, physical violence and neglect against children and family violence against children. Finally, in the main hypothesis, the results showed: social factors have a positive relationship with psychological violence, physical violence and neglect against children and family violence against children.
    Keywords: child abuse, psychological violence, physical violence, neglect
  • Mahboobeh Mehrabi, Nowruz Hashem Zehi *, Mahnaz Ronaghi Pages 225-255
    Gender socialization, as one of the most basic types of socialization, affects a person's individual and social life, including the stability of his or her marital life. The aim of this study was to explain the relationship between gender socialization and divorce between 178 divorced women and 222 women with emotional divorce, which was conducted by survey method in Bandar Abbas. This study used biological and social theories to explain gender socialization and theories of structural functionalism and the love triangle to explain divorce. In the present study, simple and stratified random sampling proportional to volume was used for women with emotional divorce and chain sampling was used for divorced women. Questionnaire data were collected through interviews and face validity was confirmed through literature review and expert judgment, structural validity was confirmed by factor analysis and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. The results showed that gender socialization of 29.4% of divorced women and 70.6% of women with emotional divorce is traditional, and on the other hand 60.2% of divorced women and 39.8% of women with emotional divorce, Had a modern gender socialization. According to the results of Chi-square test, there is a significant relationship between the type of gender socialization of women, gender values, gender inequality and power relations with the type of divorce. Accordingly, women with emotional divorce have a more traditional outlook than divorced women.
    Keywords: Gender Socialization. Gender Values, gender inequality, Power Relations, Divorce (Legal, Emotional)
  • Ahmad Dorahaki *, Mahmoud Moshfegh, Aghdas Ahmadpour Pages 257-282

    Gender socialization, as one of the most basic types of socialization, affects a person's individual and social life, including the stability of his or her marital life. The aim of this study was to explain the relationship between gender socialization and divorce between 178 divorced women and 222 women with emotional divorce, which was conducted by survey method in Bandar Abbas. This study used biological and social theories to explain gender socialization and theories of structural functionalism and the love triangle to explain divorce. In the present study, simple and stratified random sampling proportional to volume was used for women with emotional divorce and chain sampling was used for divorced women. Questionnaire data were collected through interviews and face validity was confirmed through literature review and expert judgment, structural validity was confirmed by factor analysis and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. The results showed that gender socialization of 29.4% of divorced women and 70.6% of women with emotional divorce is traditional, and on the other hand 60.2% of divorced women and 39.8% of women with emotional divorce, Had a modern gender socialization. According to the results of Chi-square test, there is a significant relationship between the type of gender socialization of women, gender values, gender inequality and power relations with the type of divorce. Accordingly, women with emotional divorce have a more traditional outlook than divorced women.

    Keywords: Gender Socialization. Gender Values, gender inequality, Power Relations, Divorce (Legal, Emotional)
  • Mohammad Tavakol, HADI FARAHANI Pages 283-312

    The focus of this study is primarily on “the discrepancy in mentality as an important factor affecting family problems and divorce”. For this purpose, some minor studies were conducted each of which experimentally examined different aspects of mental discrepancy in Iranian families. Almost all of these studies showed that permanent disputes and divorces resulted from the differences in their world-views, thinkings, and impressions in their mutual affairs. At last, the theory of Homogamy with two major revisions were used to explain the reasons and causes of family problems and divorce which were confirmed in minor studies and cases.

    Keywords: Mental discrepancy, Cultural discrepancy, Familial disputes, Mentality, divorce
  • Fatemeh Torabi *, Hananeh Sadat Sadeghi, Samaneh Ranjbari Beivardi Pages 313-338

    The importance of female heads of households in providing the basic needs of household members on the one hand and the limitations they face in most socio-economic fields have made it necessary to pay attention to the issues of female heads of households in most societies including our country. The purpose of this study is to use the systematic review method to review and evaluate the policy proposals that have been proposed in Iran for women heads of households. A total of 296 articles and 5 reports were identified. In the review and eligibility phase, the total number of selected texts was considered to be 79 texts, of which 62 studies used the quantitative method and 17 studies used the qualitative method. Based on the studies that proposed policy proposals, the characteristics of female heads of the household, the axes of vulnerability, the evaluation of policies and proposals were determined. The findings showed that more policy proposals were made based on the characteristics of low literacy, being unemployed, and being middle-aged. Based on the axes of vulnerability, women heads of households are more vulnerable psychologically and socially than they are materially vulnerable in many cases. The evaluation of policies for women heads of households showed that the most interventions for the empowerment of women heads of households were focused on the economic field and were mainly pursued in the form of financial payments and did not pay enough attention to other aspects of women's empowerment, while the empowerment of women heads of households was successful when It is expected to simultaneously pay attention to their mental health and improve their social and economic status.

    Keywords: women head of household, Vulnerability, Policy making, Iran
  • Aliyar Ahmadi *, Asghar Mirfardi, Tavakkol Aghayari Hir, Abdollatif Karevani, Maryam Alsadat Delavar, Fatemeh Geravand, Ilnaz Amiri Pages 339-368

    The present study was conducted by examining the views of relevant experts and their exposure to child labor in Shiraz. Data were obtained through in-depth interviews and analyzed based on grounded theory. Ten axial categories and one core category were extracted from the coding process. The core category was developed under the title of "institutional passivity and sectoralism". The results of the research showed that the causal conditions such as incompatibility and institutional and managerial confusion, diversity of perspectives to the phenomenon of child labor and non-governmental organizations and indifference towards child labor has caused the emergence of this phenomenon. Intervening conditions include: negative representation and conflicting media activities, Inhibition of some domestic and international rules and laws and child labor of nationals and the problem of identification and identity. This central phenomenon is located in special conditions and contexts due to family pressure and starting the work process in childhood, child labor as an income generating industry, child labor as a source of financial support for the family and the unique opportunity for working children, and Shiraz's oppurtunities for immigrants. The type of encounter with working children in Shiraz has caused numerous consequences that can be seen Unreasonable increase of child labor of nationals, Failure to contain and control the problem of working children, lack of proper organization and social support of working children, Anonymity of working children and persuasion and encouragement of nationals to immigrate to Shiraz.

    Keywords: Child Labour, Foreign Children, institutional Passivity, Sectoralism Shiraz