فهرست مطالب

توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی - پیاپی 66 (زمستان 1401)

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 66 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیامک پزشکی فر، یعقوب علوی متین، مرتضی حضرتی صفحات 1-30
    زمینه و هدف

    امروزه کارکنان و نحوه اندیشیدن آن ها مهم ترین سرمایه سازمان بوده و عملکرد افراد نقش کلیدی و راهبردی در تحقق اهداف سازمانی دارد و ارزش یابی عملکرد کارکنان یک ابزار تعیین کننده در این مقوله است. هدف این پژوهش تدوین و معرفی الگوی اسلامی ارزش یابی عملکرد کارکنان است.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی با ماهیت اکتشافی و از جهت روش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان اداره کل راه و شهرسازی قزوین بوده که بر اساس جدول مورگان و به صورت تصادفی، نمونه ای به تعداد 123 نفر انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ابزار پرسش نامه گردآوری شد و بر اساس نظر خبرگان، شاخص ها به روش نظریه داده بنیاد احصاء و دسته بندی شدند که در نهایت به وسیله نرم افزار SPSS و Smart PLS و روش معادله های ساختاری تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش، نشان می دهد که بین ابعاد مکتبی و اعتقادی با ابعاد ارزشی ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد، ابعاد ارزشی نیز ارتباط مثبت و معنی داری با ابعاد رفتاری و شخصیتی دارد. از طرفی ارتباط مثبت و معنی دار بین ابعاد رفتاری و شخصیتی با ابعاد کارکنان شایسته و صالح برقرار بوده و ابعاد تعلیم و تربیت انسانی نقش مثبت و معنی داری در ابعاد رفتاری و شخصیتی دارد. ولی بین ابعاد اخلاقی با ابعاد رفتاری و شخصیتی ارتباط معنی داری وجود ندارد.

    نتایج

    به موجب نتایج حاصل از این پژوهش، مدیران می توانند با توجه به الگوهای فرهنگی، ارزشی و دینی کارکنان و بهره گیری از اصول و شاخص های دین مبین اسلام در قالب الگوی اسلامی ارزش یابی عملکرد کارکنان، زمینه بهبود عملکرد کارکنان و به تبع آن سازمان را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: الگوی اسلامی، نظام ارزش یابی کارکنان، عملکرد کارکنان
  • صفیه گروسی، لیلا ذوقی صفحات 31-54

    زمینه و هدف:

    : پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه استرس شغلی با تعهد سازمانی با میانجی گری تاب آوری در بین کارکنان ستاد مرزبانی فراجا انجام پذیرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از حیث هدف در زمره پژوهش های کاربردی و روش پژوهش از نظر نوع، توصیفی - هم بستگی است. جامعه آماری کلیه کارکنان مرد شاغل در ستاد مرزبانی فراجا است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از جدول گرجسی و مورگان 200 نفر از کارکنان مرزبانی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند، ابزار مورداستفاده، پرسش نامه های استاندارد استرس شغلی فیلیپ آل رایس (1992)، با آلفای کرونباخ 76/0 پرسش نامه تعهد سازمانی کانر و دیویدسون (2003) با آلفای کرونباخ 76/0 پرسش نامه تاب آوری آلن و می یر (1990) با آلفای کرونباخ 71/0 است. داده ها با استفاده از روش رگرسیون و آزمون سویل و نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     پژوهش نشان داد که استرس شغلی با تعهد سازمانی و تاب آوری رابطه منفی و معناداری دارد. تعهد سازمانی در کارکنان ستاد مرزبانی با تاب آوری رابطه مثبت و معناداری دارد. هم چنین تاب آوری، نقش میانجی در رابطه استرس شغلی و تعهد سازمانی در کارکنان ستاد مرزبانی دارد.

    نتایج

    نتایج پژوهش، حاکی از آن است که کارکنان دارای تاب آوری، از تعهد شغلی بالاتری برخوردار هستند و در نتیجه استرس شغلی کم تری را تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، تعهد سازمانی، تاب آوری، کارکنان مرزبانی
  • عبدالحمید عسکرپورکبیر، امین نیک پور، زهرا شکوه، یاسر سالاری صفحات 55-80
    زمینه و هدف

    به نظر می رسد که به کارگیری سبک رهبری شوخ طبعی می تواند یکی از عوامل مهم در دل بستگی شغلی کارکنان باشد و این دل بستگی می تواند باعث افزایش اثربخشی و کارایی سازمان شود. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سبک رهبری شوخ طبعی بر اثربخشی سازمانی با توجه به نقش میانجی دل بستگی شغلی کارکنان است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نوع پژوهش های توصیفی- هم بستگی است و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پیمایشی است. هم چنین این پژوهش از نظر هدف، از نوع پژوهش های کاربردی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان ادارات دولتی شهر کرمان است که 380 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه پژوهش گر ساخته سبک رهبری شوخ طبعی و پرسش نامه های استاندارد دل بستگی شغلی و اثربخشی سازمانی هستند که روایی و پایایی آن ها مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. داده های گردآوری شده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارهای اس پی اس اس و لیزرل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

    یافته ها نشان داد که الگوی پیشنهادی دارای برازش مطلوبی است و سبک رهبری شوخ طبعی علاوه بر تاثیر مستقیم به صورت غیرمستقیم و از طریق دل بستگی شغلی کارکنان نیز بر اثربخشی سازمانی تاثیر می گذارد. هم چنین نقش میانجی دل بستگی شغلی در رابطه بین سبک رهبری شوخ طبعی و اثربخشی سازمانی تایید شد.

    نتایج

    با توجه به تاثیرگذاری سبک رهبری شوخ طبعی بر اثربخشی سازمانی با نقش دل بستگی شغلی کارکنان، باید به سبک رهبری شوخ طبعی توجه ویژه کرد و اقدامات لازم جهت استقرار و تقویت این سبک رهبری نظیر به کارگیری مدیران شوخ طبع و تقویت خصیصه شوخ طبعی در مدیران فعلی سازمان صورت بپذیرد.

    کلیدواژگان: رهبری شوخ طبعی، اثربخشی سازمانی، دلبستگی شغلی
  • زهرا رجائی، زهرا معصومی، زهره دهشیبی صفحات 81-122
    زمینه و هدف

    مسیولیت گریزی کارکنان مشکل بسیاری از سازمان های امروزی است. هدف از این پژوهش واکاوی برداشت ها و ادراکات افراد مختلف تحت مطالعه، پیرامون پدیده «مسیولیت گریزی» و ارایه تصویری کامل تر و چندبعدی از این مفهوم است.

    روش

    انتخاب مشارکت کنندگان در این پژوهش، به صورت هدفمند و با شیوه نمونه گیری بیشینه تنوع انجام شد که با رسیدن به حد اشباع مقوله ای، در نهایت از تعداد 31 نفر استفاده شد. به منظور افزایش اعتبار پژوهش و با روش سه سویه سازی در منابع داده ها، مشارکت کنندگان از سه گروه مختلف شامل معاونین، مدیران و کارشناسان شبکه استانی صداوسیمای مرکز خراسان جنوبی، ساکن شهر بیرجند، بودند. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته، برای اعتباربخشی یافته ها از ملاک های چهارگانه گوبا و لینکلن و برای تحلیل مصاحبه ها از چرخه هفت مرحله ای مک کاسور و همکاران استفاده شد. تحلیل و کدگذاری مصاحبه ها با کمک نرم افزار MAXQDA انجام شد.

    یافته ها:

    به موجب یافته های این پژوهش، تعداد 1203 کد در راستای کدگذاری باز، تعداد 123 مضمون در راستای کدگذاری محوری و 20 مضمون در راستای کدگذاری گزینشی برای تفسیر مفهوم پدیده مسیولیت گریزی شناسایی شد که بر مبنای آن 7 طبقه توصیفی شناسایی شده و با ترسیم افق های درونی و بیرونی فضای خروجی طراحی شد.

    نتایج:

    هفت طبقه توصیفی برای تفسیر مفهوم پدیده مسیولیت گریزی شناسایی شد که عبارت هستند از: استعفای عاطفی از کار، اعتراض خاموش، آنومی فرهنگی، بیماری (فقدان سلامت) نظام اداری، انسداد عروق ارتباطی سازمان، جنبه های تاریک شخصیت، آشفتگی در عرصه مدیریت. برخی از مفاهیم شناسایی شده در تطبیق با ویژگی های مدل منشوری- سالا در نظام های اداری است.

    کلیدواژگان: مسئولیت گریزی، استعفای عاطفی از کار، آنومی فرهنگی، فقدان سلامت نظام اداری، آشفتگی در عرصه مدیریت
  • میلاد تقی زاده، علی فلاح، رمضان رضائیان صفحات 123-164
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل هژمونی فرهنگ اخلاق حرفه ای در حسابرسی؛ عوامل راهبری است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف، توسعه ای و از نظر روش، کیفی است. به منظور جمع آوری داده ها در بخش کیفی پژوهش به منظور انجام تحلیل های فراترکیب و دلفی برای تدوین بازبینه[1] امتیازی، از 16 نفر از متخصصان حساب داری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی که بر مبنای نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند، استفاده شد. سپس در بخش کمی پژوهش از 20 نفر از حسابداران رسمی که دارای تجربه لازم بودند، استفاده شد. در گام اول بر اساس تحلیل فراترکیب اقدام به غربال گری پژوهش های مشابه شد؛ سپس به منظور رسیدن به حدکفایت نظری از تحلیل دلفی استفاده شد و مشخص شد که از مجموع 11 گزاره انتخاب شده، یک گزاره باید حذف شود و مجموعا 10 گزاره در قالب مولفه عوامل راهبری جهت ارایه مدل هژمونی فرهنگ اخلاق حرفه ای در حسابرسی وارد فاز تحلیل تفسیری ساختاری () شد.

    یافته ها: 

    یافته های این پژوهش منجر به کاهش شکاف نظریه ها و کاربردهای واقعی در حرفه حسابرسی می شود، به عبارت دیگر، از عمق شکاف انتظارات حسابرسی بین حسابرسان با ذی نفعان به دلیل همگن سازی ارزش های متقابل اجتماعی با ارزش های حرفه ای می کاهد.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان داد، تاثیرگذارترین گزاره علل راهبری، گزاره تصویب برنامه، بودجه و پاداش برای حسابرسان است. تصویب برنامه بودجه و پاداش برای حسابرسان به عنوان یکی از کارکردهای توسعه راهبردهای انگیزه ای منابع انسانی، مهم ترین عامل ارتقای کارکردهای کیفیت حسابرسی محسوب می شود که به عنوان گزاره مولفه عوامل راهبری در سطح کلان موسسه ها محسوب می شود. جایی که مدیران موسسه ها حسابرسی لازم در خصوص ارتقای سطح انگیزه حسابرسان را مدنظر قرار دهند و با تخصیص بودجه مناسب در مورد کارکردهای عملکردی آنان به افزایش سطح تاثیرگذاری حسابرسی در ارتقای افشای عملکردهای مالی کمک کنند تا از این طریق بتواند به سطح اعتماد اجتماعی دست یابند. در واقع تصویب پاداش و بودجه اختصاصی به فرآیندهای حسابرسی، اهمیت بخشیدن به جایگاه آن ها حتی در چارچوب ساختارهای پیچیده و تحت مدیریت گاها منفعت طلبانه ای است که می تواند به پویایی بیش تر عملکردهای اثربخش حسابرس کمک کند.

    کلیدواژگان: فرهنگ اخلاق حرفه ای در حسابرسی، الگوی هژمونی، اخلاق حرفه ای در حسابرسی
  • الله بخش امیری، جواد عینی پور، میلاد آقائی صفحات 165-196
    زمینه و هدف

    آماده به کار بودن تجهیزات و اعمال مدیریت صحیح در نگهداری و به کارگیری آن ها نقش موثری در تحقق اهداف و بقای سازمان ایفاء می کند که نتیجه آن کاهش ضایعات و بالا بردن کارایی و دسترس بودن تجهیزات با کم ترین هزینه خواهد بود. برای رسیدن به این اهداف، شناسایی عوامل انگیزاننده و به تبع آن به کارگیری سیاست های صحیح، مفید به نظر می رسد. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر انگیزه کارکنان پایور راننده در نگهداری خودروهای سازمانی انجام شد.

    روش:

    این پژوهش به لحاظ نوع کیفی و از لحاظ روش، نظریه زمینه ای است. جامعه شامل خبرگان (مدیران و کارشناسان حوزه نت و ترابری در استان کرمانشاه) و رانندگان پایور سازمانی است که تا رسیدن به حد اشباع اطلاعات، تعداد 23 نفر از آن ها مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. متون مصاحبه به روش کدگذاری سه مرحله ای مورد تحلیل واقع شد.

    یافته ها:

     پس از کدگذاری باز داده ها 183 مضمون اولیه گردآوری شدند که طی کدگذاری محوری و انتخابی در قالب شرایط علی (آموزش، کیفیت خودرو، ایمنی، عوامل فردی- شخصیتی و جمعیت شناسی)، پدیده محوری (نگهداری)، شرایط مداخله گر (چگونگی سرپرستی، منزلت اجتماعی، حقوق، مزایا و امنیت مالی، ارزیابی عملکرد)، عوامل زمینه ای (امنیت شغلی، ابهام در قوانین و فرهنگ اداری غیرکارآمد)، راهبردها (یادگیری و روابط فردی و سازمانی) و پیامدها (تعهد) صورت بندی شد.

    نتایج

    فعال شدن انگیزه نگهداری خودرو که در افزایش عمر خودرو موثر است متاثر از تعامل عوامل فردی- سازمانی است و به صرفه جویی مالی در سازمان منجر می شود.

    کلیدواژگان: انگیزه، کارکنان پایور، نگهداری، تعمیرات، خودرو
  • محبوبه سلیمان پورعمران، فاطمه محمدابراهیم سپاسگزار صفحات 197-220
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر پدیده صخره شیشه ای بر یادگیری موثر از تجربه و انتقال یادگیری با نقش میانجی خودکارآمدی کارکنان زن است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع تحلیلی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان زن ادارات آموزش وپرورش خراسان شمالی در سال 1397 به تعداد 111 نفر بود که به صورت تمام شماری انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه گردآوری و با نرم افزارهای اس پی اس اس و ایموس تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    ضریب مسیر بین متغیر پدیده صخره شیشه ای و انتقال یادگیری و یادگیری موثر از تجربه در مدل اثر کامل، معنی دار است. میانجی گری برای متغیر خودکارآمدی در رابطه بین دو متغیر پدیده صخره شیشه ای و انتقال یادگیری وجود دارد. مسیر غیرمستقیم پدیده صخره شیشه ای، خودکارآمدی و انتقال یادگیری با توجه به ضریب مسیر 315/0- در سطح 05/0 معنادار است. متغیر خودکارآمدی نقش میانجی دارد، ضریب مسیر بین پدیده صخره شیشه ای، انتقال یادگیری در حضور متغیر خودکارآمدی (217/0) و در سطح 05/0 معنی دار است، خودکارآمدی رابطه بین پدیده صخره شیشه ای و انتقال یادگیری </em>را به صورت جزیی میانجی گری می کند.

    نتایج

    یادگیری موثر از تجربه و انتقال یادگیری به محیط کار می تواند تضمین کننده بالا بردن کیفیت خدمات زنان باشد و از این طریق سبب معرفی بهتر توانمندی های زنان در سازمان خواهد شد و به تدریج سدهای نامریی پیشرفت را در خواهد نوردید.

    کلیدواژگان: پدیده صخره شیشه ای، خودکارآمدی، زنان، انتقال یادگیری، یادگیری موثر از تجربه
  • مجتبی نوری، مسعود شریعتی صفحات 221-236
    زمینه و هدف

    کارکنان بی تفاوت تعهد کم تری نسبت به سازمان دارند و در نتیجه تاثیر مستقیم و البته منفی بر عملکرد سازمان خواهند داشت از همین رو هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر بی تفاوتی سازمانی کارکنان کلانتری های تهران بزرگ است.

    روش

    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش، کیفی و از نوع تحلیل مضمون است. جامعه مشارکت کننده در این پژوهش خبرگان، نخبگان و صاحب نظران حوزه کلانتری های تهران بزرگ به تعداد 20 نفر است. روش نمونه گیری هدف مند بوده و نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داشت. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش کدگذاری انجام شده است.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش بیان گر آن است که چهار عامل سازمانی، شغلی، فردی و مدیریتی در شکل گیری بی تفاوتی سازمانی در کلانتری های تهران بزرگ موثر هستند.

    نتایج

    مدیران سازمان باید توجه کنند که عوامل سازمانی اثر زیادی بر بی تفاوتی سازمانی دارد. به ویژه ضعف در سازوکارهای نظام ارزش یابی عملکرد باعث گم شدگی سازمانی افراد ساعی شده و این افراد احساس می کنند در قاب و منظر مدیران نیستند از این رو حس تعهد سازمانی در آنان کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی سازمانی، کارکنان کلانتری، عوامل سازمانی، عوامل فردی و عوامل شغلی
|
  • Siamak Pezeshki Far, Yaghoub Alavi Matin, Morteza Hazrati Pages 1-30

    Employees and their thinking The most important asset of the organization and the performance of individuals as a strategic indicator plays an important role in achieving goals and performance appraisal as a key tool that is concerned with productivity has a decisive role. The conditions of society and the social context of the organization, structure, values ​​and culture are things that should be considered in performance appraisal. In Islam, performance appraisal has always been considered by religious scholars. This research is a model of Islamic performance evaluation. This research is a qualitative type with exploratory nature that relies on in-depth studies in the field of performance evaluation and receiving expert opinions, a set of factors related to performance evaluation and using the data method of Grand Theory Foundation Were categorized. 7 elites were selected using snowball sampling method and the main indicators including specific, school and value factors were identified by a researcher-made questionnaire and then the questions were compiled and the opinions of the target community were obtained by survey method. And Qazvin urban planning has been done and using Morgan table and considering the number of 190 people in the statistical population, the sample population is 123 people who have been selected randomly. A questionnaire was used to collect information and a partial least squares technique was used to examine the causal relationships between the variables. SPSS and SmartPLS software were used to perform the data. The results indicate the acceptability of the proposed model.

    Keywords: Employee evaluation system, dimensions of employee evaluation in the current administrative system, Islamic indicators of employee performance evaluation
  • Safiyeh Garroosi, Leila Zoghi Pages 31-54
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the relationship between job stress and organizational commitment mediated by resilience among border staff in 1398.

    Research method

    In terms of purpose, it is among the applied research and the research method is descriptive-correlation. The statistical population is all male employees working in the border police headquarters. Using simple random sampling method and using the Georgian and Morgan table, 200 border guards were selected as a research sample. The instrument used was the Philip Al Job Stress Questionnaire. Rice (1992), Connor & Davidson (2013) Organizational Commitment Questionnaire, and Allen Weimer (1997) Accountability Questionnaire.

    Analysis: 

    In addition to using descriptive statistics, the data were analyzed using regression analysis and Seville test using SPSS22 software.

    Results

    The study showed that there is a significant relationship between job stress and organizational commitment with the mediating role of resilience among employees working at the border. .

    Keywords: job stress, organizational commitment, resilience, frontier staff
  • Abdolhamid Askarpour Kabir, Amin Nikpour, Zahra Shokoh, Yaser Salari Pages 55-80
    Context and Purpose

    The use of humorous leadership style can be one of the important factors in the employees’ work engagement and this engagement can increase the effectiveness of the organization. The purpose of this research is to investigate the impact of humorous leadership style on organizational effectiveness with mediator role of employees’ work engagement.

    Method

    Recent research is a kind of correlation-descriptive research that was conducted through the survey method. Statistical population consisted of all employees in public organizations of Kerman city and number of 380 people based on stratified proportionate with the volume have been selected as volume of sample. Data gathering tools have been humorous leadership style, work engagement and organizational effectiveness questionnaires that the validity and reliability of they have been approved. Statistic of descriptive and inferential (structural equation modeling) have been used to analyze the data and the data has been analyzed with SPSS and LISREL softwares.

    Findings

    The findings of the research indicated that the suggested model has appropriate fit, and humorous leadership style beyond its direct impact, exerts indirect impact on organizational effectiveness through the mediation of work engagement. Also, the mediating role of work engagement on the relationship between humorous leadership style and organizational effectiveness was confirmed.

    Conclusion

    Considering the impact of humorous leadership style on organizational effectiveness with mediator role of employees’ work engagement, should be taken to establish and strengthen this leadership style in the organization.

    Keywords: Humorous leadership, Work engagement, Organizational effectiveness
  • Zahra Rajaei, zahra Massomi Bailandi, Zohreh Dehshibi Pages 81-122
    background and purpose

    employee avoiding responsibility or evading responsibility is a challenge of many organizations the purpose of this research is to analyze the views and perceptions about the phenomenon of "avoidance of responsibility" and presenting a multi-dimensional picture of this concept.

    Method

    The selection of the participants in this research is done in a purposeful way and with maximum diversity sampling method, and after reaching the saturation limit of opinions, 31 people are finally used. In order to increase the credibility of the research and with the three-triangled method, the participants were from three different groups, i.e., "deputies, managers and experts of the South Khorasan in Birjand". In order to collect data from semi-structured interviews, Guba and Lincoln's four criteria is used to validate the findings, and seven-step cycle McCassor et al.'s is used to analyze the interviews.

    Findings

    Analysis and coding of the interviews is done with the MAXQDA software, and identified 1203 codes with open coding,and 123 themes with axial coding,and 20 themes with selective coding ,7 descriptive categories were identified and designed the inner and outer horizons .

    Results

    Seven descriptive classes were identified to interpret the concept of the phenomenon of avoiding responsibility (or evading responsibility), Some of the concepts of evasion of responsibility identified are in accordance with the characteristics of the Fred W. Riggs administrative prism model in the administrative systems of Iran.

    Keywords: evasion of responsibility, emotional resignation from work, cultural anomie, lack of administrative integrity turbulence in the management era
  • Milad Taghizadeh, Ali Fallah, Ramezan Rezayian Pages 123-164

    In the field of auditing professional ethics, we are facing the challenge of whether there is a clear basis for auditing professional culture?Creating the hegemony of professional ethics culture can help us in predicting and correcting a wide range of behavioral functions in the field of auditing and auditors.In terms of the type of data, the methodology of this research is based on an inductive-comparative approach. In the qualitative part, in order to conduct meta-composite and Delphi analyzes in order to prepare a scoring checklist, 16 accounting and financial management specialists at the university level were selected and used based on purposeful sampling.In the quantitative part, 20 certified accountants and auditors were used to analyze the comprehensive interpretive and structured model. In the first stage of analysis, similar researches were screened based on meta-composite analysis, so that based on the critical evaluation analysis, among the selected researches, the main components and research propositions should be selected in the form of 7 options. Scored checklists. In order to achieve theoretical adequacy, Delphi analysis was used and it was found that 1 statement was removed from a total of 11 propositions and a total of 10 propositions were included in the component of leadership factors to present the professional hegemonic model. Ethical culture in auditing entered the structural interpretative analysis phase.The results of this research showed that the most effective expression of the causes of leadership; The proposal to approve the program, budget and auditors' fees were determined.

    Keywords: Culture of professional ethics in auditing, Hegemonic model, Professional ethics in auditing
  • Allah Bakhsh Amiri, Javad Einipour, Milad Aghaee Pages 165-196
    Background and purpose

    The readiness of the equipment and the correct management in their maintenance and use play an effective role in achieving the goals and survival of the organization, the result of which will be reducing waste and increasing the efficiency and availability of the equipment with the lowest cost. In order to achieve these goals, it seems useful to identify motivating factors and accordingly apply correct policies. This research was carried out with the aim of identifying the factors influencing the motivation of PAYOR drivers in maintaining corporate vehicles.

    Method

    This research is a grounded theory in terms of qualitative type and in terms of method. The community includes experts (managers and experts in the field of internet and transportation in Kermanshah province) and drivers of the organization Payor, 23 of whom were interviewed in a semi-structured manner until the saturation of information was reached. Interview texts were analyzed by three-step coding method.

    Findings

    After the open coding of the data, 183 primary themes were collected, which were collected through central and selective coding in the form of causal conditions (education, car quality, safety, individual-personality and demographic factors), phenomenon-oriented (maintenance), intervening conditions (type of supervision, status social, rights, benefits and financial security, performance evaluation), contextual factors (job security, ambiguity in laws and inefficient administrative culture), strategies (learning and individual and organizational relationships) and consequences (commitment) were formulated.

    Results

    The activation of car maintenance motivation, which is effective in increasing the life of the car, is affected by the interaction of individual-organizational factors and leads to financial savings in the organization.

    Keywords: Motivate, paivar staff, maintenance, repairs, Vehicle
  • Mahboube Soleiman Pouromran, Fatemeh MohamadEbrahim Sepasgozar Pages 197-220

    The purpose of this study was to investigate the relationship between effective learning from experience and transfer of learning with glass cliff phenomenon with the role of self-efficacy mediator of education staff in North Khorasan in 1397. The research method is descriptive and correlational. The statistical population of this study was the total number of 111 employees in the education and training of the northern Khorasan province in 1397. The data collection tool in this research is a questionnaire and SPS 24 and Amos 22 software were used. According to the results, the path coefficient between the variable of the glass cliff phenomenon and the transfer of learning in the full effect model, with 95% confidence is significant. There is mediation for the self-efficacy variable in the relationship between the two variables of glass cliff phenomena and learning transfer. An indirect phenomenon of glass cliffs → self-efficacy → learning transfer with a path coefficient of 315/0-is significant at a level of 0/05. And the automated variable has a mediator role. And the path coefficient between glass cliff phenomena and learning transfer in the presence of self-efficacy variable (0.27) and is significant at the level of 0.05. Self-efficacy mediates the relationship between the glass cliff phenomenon and the transfer of learning. Also, the glass rock phenomenon has a significant negative effect on effective learning experience. The glass-rock phenomenon has a significant negative effect on learning transfer. The glass-rock phenomenon has a significant positive effect on self-efficacy.

    Keywords: glass cliff phenomenon, self-efficacy, Women, and learning transfer, effective learning of experience
  • Mojtaba Noori, Masoud Shariati Pages 221-236

    Indifference takes away the motivation of work and effort from employees, and of course, indifferent employees form an indifferent organization, and on the other hand, the influence and establishment of the way of serving the target society in other active employees is undeniable over time. Indifferent employees have less commitment. towards the organization and as a result will have a direct and negative impact on the performance of the organization, therefore the purpose of this research is to identify the factors affecting the organizational indifference of the employees of Greater Tehran Police Stations.The research is qualitative in nature. The statistical population of this thesis is 20 people, experts, elites and experts in the field of police stations of Greater Tehran, including protection, inspection, chief police, heads of police stations and their deputies. The sampling method in this thesis is non-probability sampling and the sample Geri also continued until reaching theoretical saturation.

    Conclusions and findings

    The findings of the open, central and selective coding of the conducted interviews indicate that four factors are effective in the formation of organizational indifference in the police stations of Greater Tehran. They explain an organizational difference in Greater Tehran. In the prioritization of these factors, the component "organizational factors" is identified with a coefficient of 878/. In the first place, the "occupational factors" component with a coefficient of 886/. In the second place and the component "individual factors" with a coefficient of 674/. It is in the third place.

    Keywords: Organizational, indifference, police station, employees