فهرست مطالب

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 34 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد احمدآبادی، علی کریمی خوزانی صفحات 1-28

    معرفی و بررسی مناصب و مقامات اداری و سیر تحول و تکامل آنها از مهم ترین وجوه پژوهش درباره تشکیلات اداری ایران به حساب می آید. نظمیه و احتسابیه دو نهاد انتظامی و اجتماعی بودند که در دوره قاجار بر اساس ضرورت های جامعه از شکل ساختار سنتی که قرن ها بر ایران حاکم بود، خارج شدند. این مشاغل گاهی به صورت جدا و گاهی توامان توسط یک نفر اداره می شد. مختارالسلطنه یکی از صاحب منصبان نظامی بود که ریاست نظمیه و احتسابیه در دوره مظفرالدین شاه قاجار بر عهده او گذاشته شد. هدف این تحقیق بررسی عملکرد مختارالسطنه به عنوان یکی از روسای پلیس تاریخ ایران است که کمتر مورد مطالعه بوده است. پژوهش حاضر با بهره گیری از اسناد و منابع کتابخانه ای و آرشیوی تهیه شده است. سوال تحقیق عبارت است از اینکه مختارالسلطنه در زمان ریاست بر نظمیه و احتسابیه چه عملکردی از خود نشان داد و این عملکرد تا چه میزان موفقیت آمیز و سازنده بود؟ یافته های تحقیق نشان داد ساختار نظمیه و احتسابیه با ریاست مختارالسلطنه دچار تغییراتی در ساختار و عملکرد شد و نفوذ و اهمیت خود را در اجرای وظایف امنیتی و امور شهری در جامعه شهری گسترش داد. در زمانی که اندیشه های روشنگری پیشرفت، قانون و عدالت در آثار قلمی و فکری معدود روشنفکران و در حوزه مبانی نظری طرح می گردید، این صاحب منصب نظامی با اقدامات نوگرایانه خویش در جامعه سنتی گام های ابتدایی را در حوزه عمل برداشت و بعدها اقدامات او الگویی شد برای مشروطه خواهان تا در تحریر قانون بلدیه از آن استفاده نمایند. او در زمینه امور امنیتی و وظایف شهری توانست تا حدودی احساس و آگاهی نسبت به مسیولیت شهروندی را بین مردم به وجود آورد.

    کلیدواژگان: مختارالسلطنه، نظمیه، احتسابیه، قاجار، بازار
  • ابوالفضل رضوی، علی امیری، هوشنگ خسروبیگی، جمشید نوروزی صفحات 29-52

    سامانیان با بهره گیری از زمینه های طبیعی و راهبردی و به کمک نخبگان سیاسی، حکومتی منسجم و مقتدر را در ماوراءالنهر و خراسان تشکیل دادند که نتیجه آن ایجاد ثبات، حفظ امنیت در درون قلمرو و برقراری مناسبات کارآمد با همسایگان بود. برآیند این اقتدار و امنیت، شکوفایی حیات اقتصادی- اجتماعی در ماوراءالنهر بود. امیران سامانی با بهره گیری از نیروی نخبگان، موجبات توسعه درون زای قلمرو را فراهم آوردند و از حیث اهتمام به سنن کشورداری ایرانی، دوره منحصر به فردی را در تاریخ دوران اسلامی منطقه ایجاد کردند. امنیت و انتظامی که در پرتو مدارای سیاسی و سیاست فرهنگی سامانیان در منطقه به وجود آمد، موجبات همنوایی دهقانان و حکام محلی را با دربار سامانیان فراهم آورد و همین مهم در رونق صناعت و تجارت مفید واقع شد. این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با هدف بررسی تاثیر امنیت سیاسی عصر سامانی در رونق تجاری ماوراءالنهر، به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که امنیت و انتظام حاکم بر ماوراءالنهر در دوره سامانی بر رونق اقتصادی منطقه چه تاثیری داشت؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که به موازات اقتدار سامانیان و میزان توانایی آنها در برقراری امنیت و حفظ انتظام،دیوان سالاری کارآمد، بهره گیری از نیروی نخبگان و بهره مندی از توانمندی های داخلی در مناسبات سیاسی و تجاری، حیات اجتماعی و اقتصادی از رونق قابل قبولی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: ماوراءالنهر، سامانیان، امنیت، انتظام، رونق اقتصادی
  • رضا بیگدلو صفحات 53-82

    امنیت را اطمینان خاطر افراد و گروه های مختلف اجتماعی نسبت به حفظ موجودیت و هویت خود در برابر تحولات عادی و عمدی دانسته اند. نظم و امنیت از مهم ترین و بنیادی ترین نیازهای هر جامعه برای بازتولید شرایط تداوم حیات آن جامعه است. یکی از ابعاد مهم امنیت هر جامعه ای امنیت اقتصادی است که بستر و زیربنای اساسی جوامع برای دستیابی به توسعه و رفاه اجتماعی محسوب می شود. در تاریخ اجتماعی ایران، روستا واحد استقرارگاهی است که گروهی از مردم در آن یکجانشین شده و عمدتا به کشاورزی و دامداری مشغول اند. اقتصاد جامعه ایرانی در دوره میانه به ویژه از منظر تامین درآمد مالیاتی، تولید مواد غذایی و تامین مواد خام مورد نیاز صنایع شهری وابسته به تولیدات کشاورزی و روستاییان بود. با وجود نقش بسیار مهم و تعیین کننده جامعه روستایی، از منظر عوامل و زمینه های تاثیرگذار امنیتی، به مراتب بیشتر از جوامع شهری و کوچروی آسیب پذیر می نمود. این تحقیق بر آن است که با استفاده از روش تحلیل تاریخی و استناد به منابع و شواهد، این سوال را مورد مطالعه و واکاوی قرار دهد که مولفه های تاثیرگذار بر امنیت اقتصادی جوامع روستایی چه بودند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که ساخت دولت و قدرت، گسترش شیوه زندگی و معیشت کوچروی، نظام حقوقی و مالیاتی حاکم و تحولات سیاسی- نظامی از مهم ترین عواملی بودند که زندگی روستایی را دچار ناامنی فزاینده کرده و بازتولید شرایط تداوم این شیوه تولید و زندگی را با تهدیدات بنیادی مواجه می ساخت.

    کلیدواژگان: امنیت، روستا، ایران، کشاورزی، دولت سلجوقی
  • حسنا ورمقانی صفحات 83-110

    مطالعه تحولات تاریخ ایران نشان می دهد که امنیت زیربنای لازم برای ایجاد ثبات و اقتدار سیاسی، توسعه تجارت و بازرگانی و شکل گیری شبکه منظم راه ها را فراهم نموده است. ازاین رو به علت نبردهای متعدد پادشاهان و حکام، تلاش برای تامین امنیت و حفاظت راه ها و همچنین توجه به تامین امنیت در مکان یابی و شکل معماری منزلگاه ها ضروری به نظر می رسید. هدف پژوهش، تحلیل تطبیقی ساختارهای فضایی منزلگاه های میان راهی در گونه های دشت و کوهستان با تمرکز بر تدابیر حفاظتی- دفاعی است. سوال تحقیق آن است که کدام عناصر کالبدی و به چه شکل بر حفاظت و دفاع در منزلگاه های میان راهی ایران در الگوهای مختلف چیدمان فضا اثرگذار بوده است؟ وجوه تشابه و تمایز منزلگاه های دشتی و کوهستانی در حفاظت و دفاع کدام است؟ روش تحقیق شامل ترکیبی از رویکرد کیفی به صورت تحلیل و تفسیر اطلاعات کتابخانه ای و نیز رویکرد کمی- کیفی و نرم افزاری برمبنای روش موردپژوهی است که به صورت مشاهده و تحلیل با شبیه ساز رایانه ای دپت مپ جهت بررسی چیدمان فضایی 20 منزلگاه میان راهی متعلق به دوره صفوی از دو گونه دشتی و کوهستانی انجام گرفته که ازطریق بررسی تطبیقی نمونه ها و روش استدلال منطقی، عوامل موثر بر ساختار امنیت در معماری منزلگاه ها ارزیابی و استنتاج شده است. نتایج تحقیق نشان داد منزلگاه های دشتی بنابر الزامات محیطی، تنوع کالبدی بیشتری به لحاظ تدابیر دفاعی دارا بوده که برحسب شرایط امنیت منطقه، پیکربندی متمایز یا مشابهی در قیاس با گونه کوهستانی به لحاظ دسترس پذیری، قابلیت دید، نفوذپذیری و یکپارچگی فضا فراهم می کنند.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، منزلگاه میان راهی، حفاظت، دفاع، عصر صفوی
  • محمدجعفر چمنکار صفحات 111-140

    با تهاجم متفقین، نواحی دشتستان، تنگستان و دشتی در حوزه فرمانداری بوشهر از استان هفتم (فارس) صحنه حضور گسترده نیروهای اشغالگر انگلیسی و آمریکایی گردید. تبعات منفی استیلای عناصر خارجی در تمام سال های جنگ و حتی پس از آن این مناطق را تحت تاثیر سوء اقتصادی خود قرار داد. هدف تحقیق بررسی تاثیرات اقتصادی جنگ جهانی دوم بر نواحی دشتستان، تنگستان و دشتی در برهه زمانی سال های 1324-1318ش و پیامدهای آن بر این مناطق می باشد. روش پژوهش تحلیلی تاریخی بر اساس مطالعه داده های اسناد آرشیو سازمان اسناد و کتابخانه ملی، نشریات اقتصادی و روزنامه های گوناگون محلی و عمومی ایران در این دوره می باشد. مطالعه اسناد و نشریات نشان می دهد که به علت معضلات سیاسی و نظامی دولت مرکزی، سیاست های محدود کننده متفقین، ضعف شدید زیرساخت های اقتصادی، نبود خطوط مناسب مواصلاتی و وسایل حمل و نقل، عدم توجه به صنایع اشتغال زای بومی، امواج پی درپی قحطی و بیماری های همه گیر و ناتوانی دولت در مقابله با این بلایا، احتکار و قاچاق خواروبار عمومی، رها شدن طرح های عمرانی و عدم امنیت، این مناطق دورانی از زوال اقتصادی، فقر فراگیر و عقب ماندگی را تجربه نمودند. بر این اساس جنگ دوم جهانی در یک شبکه زنجیره ای و متصل از عوامل گوناگون و متغیر منفی، با تشدید نابسامانی اقتصادی و اجتماعی، روند توسعه این مناطق را به شدت تضعیف و یا حتی کاملا متوقف نمود.

    کلیدواژگان: جنگ جهانی دوم، دشتستان، تنگستان، دشتی، اشغال، امنیت
  • عبدالله ساجدی صفحات 141-160

    به دنبال کودتای سوم اسفند 1299 و تلاش رضاخان برای تشکیل یک ارتش یکپارچه و مدرن، قدرت حکومت مرکزی به نحو بی سابقه ای افزایش یافت. این تحول در زمانی بود که هرج ومرج و ناامنی سراسر ایران را فراگرفته و برقراری امنیت مهم ترین توقع جامعه از دولت بود. با تشکیل قشون متحدالشکل، سرکوبی ایلات و عشایر در دستور کار قرار گرفت و تقابل های زیادی با ایلات کردستان، لرستان، کرمانشاهان، آذربایجان، بلوچستان و دیگر مناطق روی داد. هدف پژوهش حاضر بررسی پدیده خشونت ارتش در رویارویی با عشایر و ایلات و ماهیت این تصادمات است. مقاله با تکیه بر منابع و پژوهش های معتبر و به شیوه توصیفی تحلیلی و به روش پژوهش تاریخی درصدد پاسخ به این سوال است که خشونت های ارتش در برابر عشایر و مخالفان از چه ماهیتی برخوردار بود؟ مقاله به این نتیجه می رسد خشونتی که ارتش پهلوی اول به بهانه برقراری امنیت، در تقابل با ایلات و عشایر، مرتکب شد تا حد زیادی غیرضروری و سلیقه ای بود؛ برای نمونه فرماندهانی مانند امیر احمدی و شاه بختی و دولو بیشتر به قصد غارت و چپاول دارایی های مخالفان و کسانی چون البرز و خزاعی از روی جاه طلبی به خشونت دست زدند.

    کلیدواژگان: ارتش، خشونت، ایلات و عشایر، رضاخان، پهلوی دوم
|
  • mohammad ahmadabadi, ali karimi khozani Pages 1-28

    Introducing and examining administrative positions and officials and their evolution is one of the most important aspects of research on Iran's administrative organization. Nazmiyeh and Ehtesabiyeh were two social and security institutions that were removed from the form of the traditional structure that ruled Iran for centuries based on the needs of the society during the Qajar period. These businesses were sometimes managed separately and sometimes jointly by one person. Mukhtar al-Saltaneh was one of the military officials who was entrusted with the headship of Nazmiyeh and Ehtesabiyeh during the period of Muzaffar al-Din Shah Qajar. The current research, which has been prepared using library and archival documents and sources, studies the actions of this well-known military official in the field of service in the given period. The findings of the research showed that the structure of order and accountability under the leadership of Mukhtar al-Saltaneh underwent changes in structure and function and expanded its influence and importance in the implementation of security duties and urban affairs in the urban society. At a time when the Enlightenment ideas of progress, law and justice in the written and intellectual works of a few intellectuals were projected on the basis of written works and in the field of theoretical foundations, this military official with his innovative actions on the basis of traditional society took the initial steps in the field of action and later his actions became a model for the constitutionalists to use in writing the municipal law. In the field of security affairs and urban duties, he was able to create a certain feeling and awareness of the responsibility of citizenship among the people.

    Keywords: Mukhtar al-Sultaneh, Nazmiyyeh, Ehtesabieh, Qajar, Bazar
  • S.Abolfazl Razavi, Ali Amiri, Houshang Khosrobeigi, jamshid norouzi Pages 29-52

    By taking advantage of natural and strategic fields and with the help of political elites, the Samanid formed a coherent and powerful government in the Mesopotamia and Khorasan, which resulted in stability, maintaining security within the territory and establishing efficient relations with the neighbors. The result of this authority and security was the flourishing of economic and social life in the beyond. By using the power of elites, the Samanid amirs created a unique period in the history of the Islamic era of the region, in terms of paying attention to the traditions of Iranian statecraft. The security and law and order that arose in the light of political tolerance and cultural policy of the Samanid in the region, brought about the harmony of the peasants and local rulers with the Samanid court, and this was important in the prosperity of industry and trade. This research, with a descriptive-analytical approach and with the aim of investigating the effect of the political security of the Samanid era on the commercial prosperity of the Mesopotamia region, seeks to answer the question, what effect did the security and order governing the Mesopotamia region have on the economic prosperity of the region during the Samanid period? The findings of the research indicate that parallel to the authority of the Samanids and their ability to establish security and maintain order, an efficient bureaucracy, the use of the power of the elites, and the use of internal capabilities in political and commercial relations, social and economic life from prosperity were acceptable.

    Keywords: Mesopotamia, Samanid, security, order, economic prosperity
  • reza bigdelou Pages 53-82

    Security has been regarded as the assurance of individuals and different social groups to preserve their existence and identity against normal and intentional changes. Order and security are of the most important and fundamental needs of any society to reproduce the conditions for the continuation of life of that society. One of the important dimensions of the security of any society is economic security, which is considered the basic foundation of societies to achieve development and social welfare. In the social history of Iran, a village is a settlement unit where a group of people are settled and are mainly engaged in agriculture and animal husbandry. The economy of Iranian society in the middle period, especially from the perspective of providing tax revenue, food production and providing raw materials needed by urban industries, was dependent on agricultural and rural productions. Despite the very important and decisive role of the rural community, from the point of view of the factors and fields affecting security, it was far more vulnerable than the urban and rural communities. This research aims to study and analyze the question of what were the factors influencing the economic security of rural communities by using the method of historical analysis and citing sources and evidence. The findings of the research show that the construction of the government and power, the expansion of the nomadic way of life and livelihood, the ruling legal and tax system, and the political-military developments were among the most important factors that made rural life increasingly insecure and reproduced the conditions for the continuation of this way of production and life with faced fundamental threats.

    Keywords: security, village, Iran, agriculture, Seljuk government
  • Hosna Varmaghani Pages 83-110

    The study of developments in Iran's history shows that security has provided the necessary infrastructure for establishing stability and political authority, developing trade and commerce, and forming a regular network of roads. Therefore, due to the numerous battles of kings and rulers, it was necessary to try to secure and protect the roads, as well as pay attention to security in the location and architectural form of residences. The aim of the research is the comparative analysis of the spatial structures of midway settlements in the plains and mountains with a focus on protective-defense measures. The research question is, which physical elements and in what way have they had an effect on protection and defense in Iran's midway settlements in different patterns of space arrangement? What are the similarities and differences between plain and mountain residences in protection and defense? The research method includes a combination of a qualitative approach in the form of analysis and interpretation of library information, as well as a quantitative-qualitative and software approach based on the research method, which is observation and analysis with the Deep Map computer simulator to investigate the spatial arrangement of 20 midway houses belonging to the Safavid period, of two types, plain and Kohestani has been carried out, which has been evaluated and deduced through the comparative examination of examples and logical reasoning method, the factors affecting the structure of security in residential architecture. The results of the research showed that according to the environmental requirements, the plain houses have more physical diversity in terms of defense measures, which according to the security conditions of the region, provide a distinct or similar configuration in comparison with the mountain type in terms of accessibility, visibility, permeability and integrity of the space.

    Keywords: spatial analysis, midway settlements, protection, defense, Safavid era
  • mohmmadjafar chamankar Pages 111-140

    With the invasion of the allies, the Dashtestan, Tangestan and Dashti areas in Bushehr governorate of the seventh province (Persia) became the scene of the large presence of British and American occupying forces. The negative consequences of the occupation of foreign elements in all the years of the war and even after that affected these regions with their economic effects. The purpose of the research is to investigate the economic effects of World War II on Dashtestan, Tangestan and Dashti regions in the period of 1318-1324 and its consequences on these regions. The historical analytical research method is based on the study of the archive documents of the Organization of Records and the National Library, economic publications and various local and public newspapers of Iran in this period. The study of documents and publications shows that due to the political and military problems of the central government, the restrictive policies of the allies, the severe weakness of the economic infrastructure, the lack of proper communication lines and means of transportation, the lack of attention to local employment-generating industries, successive waves of famine and epidemic diseases and The inability of the government to deal with these disasters, hoarding and smuggling of public food, abandonment of construction projects and lack of security, these areas experienced an era of economic decline, widespread poverty and backwardness. Accordingly, the Second World War, in a chain and connected network of various factors and negative variables, severely weakened or even completely stopped the development process of these regions by intensifying the economic and social disorder.

    Keywords: World War II, Dashtestan, Tangestan, Dashti, occupation, security
  • abdollah sajedi Pages 141-160

    Following the coup d'état of March 1920 and Reza Khan's efforts to form a unified and modern army, the power of the central government increased in an unprecedented manner. This development took place at a time when chaos and insecurity spread all over Iran and establishing security was the most important expectation of the society from the government. With the formation of a uniform army, the suppression of tribes and nomads was put on the agenda and many confrontations took place with the tribes of Kurdistan, Lorestan, Kermanshah, Azerbaijan, Baluchistan and other regions. The aim of the current research is to investigate the phenomenon of army violence in confrontation with nomads and tribes and the nature of these clashes. Relying on reliable sources and researches, the article seeks to answer the question of what was the nature of the army's violence against the nomads and opponents in a descriptive, analytical and historical research method? The article comes to the conclusion that the violence committed by the first Pahlavi army against the tribes and nomads under the pretext of establishing security was largely unnecessary and tasteful; For example, commanders such as Amir Ahmadi, Shahbakhti, and Dolo mostly committed violence with the intention of looting and plundering the properties of the opposition, and those such as Alborz and Khazaei committed violence out of ambition.

    Keywords: army, violence, tribes, nomads, Reza Khan, second Pahlavi