فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمانه تربتی*، شکوه اسمعیل بگی کرمانی صفحات 379-398
    زمینه و هدف

    فناوری گیاه پالایی از جمله روش های پالایش سازگار با محیط زیست است که می تواند در حذف فلزات سنگین نقش مهمی ایفا نماید. در این پژوهش که در سال 1400 به انجام رسید؛ توانایی 20 گونه گیاهی در پالایش عناصر نقره، سرب و روی از خاک معدن زرشوران ارزیابی گردید. 

    روش بررسی

    پس از انتخاب 20 ایستگاه نمونه برداری، عملیات نمونه گیری از خاک و گیاهان انجام شد. پس از آماده سازی نمونه ها، مقدار عناصر مورد مطالعه با بهره گیری از روش طیف سنجی جرمی پلاسمای جفت شده القایی (ICP-MS) تعیین شدند. سطوح آلودگی فلزات در خاک با استفاده از فاکتور غنی شدگی (EF) ارزیابی شد. همچنین ضرایب غنی شدگی عناصر در ریشه (ECR) و اندام هوایی (ECS)، فاکتور انتقال (TF) و نیز شاخص انباشت فلزات در گیاهان (MAI) محاسبه گردید. 

    یافته ها:

     آلودگی بالایی برای عناصر Ag، Pb و Zn در خاک منطقه مورد مطالعه تعیین گردید. دو گونه گیاهیAstragalus rostratus وPrangos ferulacea دارای ECS و TF بالاتر از یک برای عنصر نقره بودند. همچنین تنهاEryngium billaridieri و Scrozonera latifolia دارای 1ECS/ECR > و 1TF< برای هر سه عنصر بودند. بیشترین میزان MAI در ریشه و اندام هوایی به ترتیب با مقادیر 29/7و 16/2 به گیاه E. billardieri تعلق داشت.

    نتیجه گیری

    گیاهان A. rostratus و P. ferulacea دارای قابلیت استخراج عنصر نقره از خاک بودند. همچنین تنها دو گونه E. billaridieri و S. latifolia قابلیت تثبیت هر سه عنصر را داشتند. با استناد به مقادیرMAI، گیاه E. billardieri از بیشترین توانایی در انباشت زیستی عناصر نقره، سرب و روی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: انباشت زیستی، گیاه پالایی، تثبیت گیاهی، استخراج گیاهی، کانسار زرشوران
  • زهرا لطفی* صفحات 399-418
    زمینه و هدف

    هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) آلاینده های فراگیر با قابلیت ناهنجاری زایی، جهش زایی و سرطان زایی هستند که وجود آنها در محیط و یا قرار گرفتن در معرض آنها می تواند خطرات بالقوه ای را برای محیط زیست و سلامت انسان به دنبال داشته باشد. بنابراین، این مطالعه با هدف شناسایی و تعیین مقادیر ترکیبات PAHs در نمونه های خاک سطحی محل دفع پسماندهای حاصل از فعالیت واحدهای تصفیه روغن (نورالدین آباد شهرستان گرمسار) در سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی

    در این پژوهش، نمونه های خاک سطحی از 8 ایستگاه منتخب در محدوده مورد مطالعه جمع آوری شد. پس از استخراج آنالیت ها به روش سوکسله، از روش کروماتوگرافی گازی-آشکار ساز یونش شعله ای (GC-FID) برای شناسایی و تعیین محتوای ترکیبات PAHs در نمونه ها استفاده شد. پردازش آماری داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که غلظت ترکیبات نفتالن (Nap)، اسنافتن (Ace)، بنزو (ب) فلویورانتین (BbF)، دی بنزو (آاچ) آنتراسن (DBA)، بنزو (جی اچ آی) پیریلین (BP) و ایندنوپیرن (Ind) کمتر از حد کمی شدن روش اندازه گیری mg/kg 0/01> است. مجموع غلظت 16 ترکیب PAHs در خاک ایستگاه های مورد مطالعه از mg/kg 56/55 تا mg/kg 92/06 متغیر بود.

    نتیجه گیری

    مقایسه میانگین محتوی همه ترکیبات PAHs شناسایی شده در نمونه ها با بیشینه رواداری (MAC) استاندارد های کیفیت منابع خاک سازمان حفاظت محیط زیست ایران نشان داد که مقادیر ترکیبات اسنافتیلن (Acy)، فلورن (Flu)، فنانترن (Phen)، آنتراسن (Ant)، فلویورانتین (Flt)، پیرن (Pyr)، کریزین (Chr)، بنزو(آ)آنتراسن (BaA)، بنزو (کا) فلویورانتین (BkF) و بنزو (آ) پیرن (BaP) بیشتر از حد مجاز بوده است. همچنین، مقایسه میانگین محتوی همه ترکیبات PAHs شناسایی شده در نمونه ها با بیشینه رواداری وزارت بهداشت، رفاه و ورزش هلند نشان داد که مقادیر ترکیبات Acy، Flu، Phen، Ant، Pyr، Chr، BaA، BkF و BaP بیشتر از بیشینه رواداری بوده است. بنابراین با توجه به تجاوز میانگین غلظت تعدادی از ترکیبات شناسایی شده از حد مجاز، به منظور حفظ سلامت محیط و انسان به اعمال اقدامات اصلاحی و پاکسازی خاک براساس استانداردهای پاکسازی آلودگی خاک سازمان حفاظت محیط زیست ایران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای، نورالدین آباد، تصفیه روغن، محیط زیست
  • محراب آقازاده، امیرحسام حسنی*، مهدی برقعی صفحات 419-440
    زمینه و هدف

    فاضلاب صنعت نفت براساس ویژگی های منحصر بفردی که دارد، باید قبل از تخلیه به محیط زیست تصفیه گردد. هدف از این مطالعه، بهینه سازی فرایند سونوپراکسون کاتالیستی در تصفیه فاضلاب نفتی به روش آماری بود.

    روش بررسی

    سنتزFe3O4@ZnO  با روش اکسیداسیون هوا و لایه به لایه خود تجمعی انجام شد. تکنیک های XRD، SEM، EDAX، FT-IR، BET، DRS، VSM و TGA جهت بررسی ساختار استفاده شد. در این مطالعه از روش طراحی ترکیب مرکزی جهت بهینه سازی پارامترهای pH، زمان واکنش، غلظت گاز ازن، غلظت هیدروژن پراکساید و مقدار کاتالیست در فرایند استفاده شد. در شرایط بهینه مقادیر حذف BOD5 و TPH، سینتیک واکنش و اثر هم افزایی مکانیزیم ها مطالعه شدند. COD، TPH و BOD5 به ترتیب توسط دستگاهSpectrophotometer (DR6000)، GC-FID و روش انکوباسیون سنجش شدند.

    یافته ها

    نتایج مشخص نمود که ساختارFe3O4@ZnO  به خوبی شکل گرفته است. مدل درجه دوم برای مدل سازی فرایند براساس ضریب همبستگی پیشنهاد شد. براساس آنالیز ANOVA و شاخص های p و f، مدل پیشنهادی معنی دار گزارش شد. شرایط بهینه شامل pH برابر با 6/4، غلظت ازن برابر mg/L.min 1/3، غلظت هیدروژن پراکساید برابر mL/L 2/5، زمان واکنش min 51 و مقدار کاتالیست برابر g/L 0/64 حاصل شد. در این شرایط میزان کاهش COD به ترتیب 82/3 و 70 درصد بصورت تیوریکی و تجربی بدست آمد. همچنین در شرایط بهینه میزان حذف BOD5 و TPH به ترتیب 90/5 و 85/8 درصد بدست آمد. سینتیک فرایند از سینتیک درجه اول تبعیت می کند (0/98=R2) و حضور مکانیزم های مختلف در کنار هم، باعث اثر هم افزایی شده و کارایی فرایند را افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

    فرایند مذکور با کارایی مناسب در کاهش COD، BOD5 و TPH توانایی تصفیه پساب نفتی را دارا است.

    کلیدواژگان: فرایند سونوپراکسون، بهینه سازی، کاتالیست اکسید روی-اکسید آهن، فاضلاب نفتی
  • هوشنگ قمرنیا*، میثم پالاش، زلیخا پالاش صفحات 441-456
    زمینه و هدف

    افزایش بهره وری از آب های سطحی، توسعه ناپایدار کشاورزی در حریم رودخانه ها و فاضلاب های انسانی موجب کاهش کیفیت این منابع آبی شده است. لذا بررسی میزان آلودگی و منابع آن جهت برنامه ریزی های منطقه ای امری بسیار ضروری است. این مطالعه به منظور ارزیابی کیفیت آب رودخانه گلین با استفاده از شاخص کیفیت آب (WQI) و شاخص آلودگی رودخانه (Liou) است.

    روش بررسی

    نمونه برداری از آب رودخانه گلین در ایستگاه روستای نجار طی یک دوره یک ساله از اردیبهشت 1398 تا فروردین 1399 به منظور بررسی کیفیت آب براساس شاخص های WQI و Liou انجام شد.

    یافته ها

    کیفیت آب طبق شاخص Liou طی پژوهش در ایستگاه نمونه برداری در ماه های شهریور و اسفند در رده خوب و در سایر ماه ها در رده اندکی آلوده قرار گرفت. طبق نتایج شاخص WQI کیفیت آب در ماه های شهریور و اسفند به ترتیب با مقادیر 47/82 و 49/74 در رده توصیفی عالی قرار داشتند ولی در سایر ماه ها در رده خوب قرار گرفت. در ماه های شهریور و اسفند به دلیل میزان کمتر BOD5 متاثر از کاهش فعالیت های کشاورزی کیفیت آب نسبت به سایر ماه ها بهبود یافت و هر دو شاخص نیز این تغییرات کیفی را نمایان ساختند.

    نتیجه گیری

    به علت عدم شرایط پایدار در کیفیت آب متاثر از تغییرات فصلی و خروج آن از رده آب های با کیفیت عالی طبق نتایج شاخص WQI و همچنین اندکی آلودگی آب براساس شاخص Liou، استفاده مستقیم از آب رودخانه گلین به منظور شرب توصیه نمی گردد و بدین منظور باید تصفیه متداول صورت گیرد و ارزیابی های دقیق و مستمر کیفیت آب در رودخانه گلین ضروری است.

    کلیدواژگان: رودخانه گلین، شاخص کیفیت آب، شاخص آلودگی رودخانه، کرمانشاه
  • محمد فهیمی نیا، حسین جعفری منصوریان، اکبر اسکندری*، محمد غفوری، عنایت افسر صفحات 457-476
    زمینه و هدف

    آلودگی بصری از مولفه های مهم و اساسی محیط های انسان ساخت در فضاهای شهری است. هدف از این تحقیق بررسی آلودگی بصری ناشی از مشاغل و کارگاه های شهر قم بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی- مقطعی بود که در 670 واحد صنفی مرتبط با 67 اتحادیه مشاغل شهری صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات انجام بازدیدهای محلی، تهیه بانک اطلاعاتی و تکمیل پرسشنامه مبتنی بر معیارهای زیباشناختی شهری-محیطی بود. نتایج حاصله با نرم افزار Expert Choice نمره دهی و سپس رتبه بندی مشاغل بر حسب آلودگی بصری انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد از نظر مجموع آلودگی های بصری واحدهای شغلی تعویض روغن با امتیاز کل 1، لوازم و مصالح ساختمانی 0/988، صافکاران 0/980، مکانیک 0/973، سرامیک سازان 0/944، گچ پزان و کوره پزان 0/933، موزاییک سازان 0/914، کارواش 0/885، سنگبران 0/872، قالیشویی 0/870، تراشکاران و آهنگران 0/857، درودگران 0/830، باطری سازان 0/825، درب و پنجره سازان آهنی 0/782 و تولید پرده و کرکره با امتیاز 0/753 دارای وضعیت نامناسبی بودند.

    نتیجه گیری:

     به منظور کاهش آلودگی های بصری ناشی از مشاغل در کوتاه مدت بایستی نظارت و بازرسی های مستمر از مشاغل به عمل آید و در دراز مدت بایستی با انجام برنامه سازماندهی، مشاغل آلاینده به خارج از شهر منتقل شوند.

    کلیدواژگان: آلودگی بصری، کارگاه های شهری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، شهر قم
  • سید حسین خزاعی، مظاهر معین الدینی*، رضا رفیعی، نعمت الله خراسانی، ملانی ستلر صفحات 477-492
    زمینه و هدف

    مدل های مختلفی برای پیش بینی تولید و انتشار متان از محل های دفن توسعه داده شده است. مدل های ریاضی بر پایه معادله درجه اول به دلیل سادگی و همچنین نیاز به داده های ورودی کم، از ساده ترین و در عین حال دقیق ترین مدل ها برای پیش بینی تولید گاز در محل های دفن هستند. در این دسته از مدل ها، تولید گاز در محل دفن با استفاده از یک معادله درجه اول و سه ورودی شامل پتانسیل تولید متان پسماند ورودی به محل دفن، ضریب تجزیه و کل پسماند دفن شده در محل دفن برآورد می شود. هدف از این تحقیق، برآورد دقیق از پارامترهای مدل درجه اول و بهینه سازی برای برآورد تولید متان در محل دفن و همچنین توسعه محیط نرم افزاری ILGAM  بوده است.

    روش بررسی

    مدل ایلگام (ILGAM)  دارای دو بخش است: 1) زیر مدل تخمین تولید متان که بر پایه مدل درجه اول استوار است، 2) زیر مدل تخمین اکسیداسیون متان که بر پایه مدل MOT استوار است. پارامترهای مدل درجه اول در مقایسه با مدل های موجود، با استفاده از داده های موجود در جدیدترین منابع و با تاکید بر نقش فرایندهای هوازی مدل سازی شد. داده های میدانی انتشار و اکسیداسیون در محل دفن شهر کرج برداشت شد و با خروجی های مدل برای این محل دفن مقایسه شد.

    یافته ها

    مدل ایلگام میزان انتشار متان از محل دفن کرج را با خطای 5/8 درصد برآورد کرد. در مقایسه نتایج شبیه سازی برای مدل های LandGEM-Inventory، IPCC و CLEEN به ترتیب دارای خطای 74/4 درصد، 40/2 درصد، 27/1 درصد نسبت به انتشار متان از محل دفن شهر کرج است.

    نتیجه گیری

    در مقایسه با سایر مدل های استفاده شده در این تحقیق، مدل ایلگام نزدیک ترین تخمین ها به داده های برداشت شده انتشار گاز متان و اکسیداسیون متان در محل دفن کرج را ارایه کرد. با این وجود استفاده از این مدل در مقایسه با سایر مدل ها به دلیل رابط کاربری آسان و فارسی بودن، برای کاربران ایرانی آسان تر از سایر مدل ها است و بنابراین کاربر با وارد کردن داده های قابل اندازه گیری در محل دفن، می تواند میزان انتشار و تولید متان را به سرعت و با دقت مناسبی تخمین بزند.

    کلیدواژگان: محل دفن، انتشار متان، مدل بومی، ILGAM
  • زهره نادری، هیوا حسینی، مقداد پیرصاحب، اکبر برزگر، سارا کیانپور* صفحات 493-508
    زمینه و هدف

    تولوین یکی از مهمترین ترکیبات آلی فرار است که علاوه بر ایجاد مشکلات زیست محیطی، سلامت انسان را نیز تهدید می کند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین عملکرد بیوفیلتر مبتنی بر بستر مخروط کاج/کمپوست جهت حذف بخارات تولوین از جریان هوای آلوده انجام شده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش یک بیوفیلتر با حجم L 19/468 طراحی و ساخته شد. بستر بیوفیلتر از دو قسمت به ارتفاعcm  26 تشکیل و با مخلوطی از کمپوست و مخروط کاج به نسبت حجمی 1:1 پر شد. پس از تلقیح بستر با لجن تصفیه خانه فاضلاب شهری و سازگار نمودن آن با تولوین، عملکرد بیوفیلتر در قسمت های مختلف بستر در غلظت تولوین ورودی g/m3 5/5-2/5 و زمان ماند بستر خالی(EBRT)  1/3، 1/7 و min 2/43 مورد بررسی قرار گرفت. همچنین نتایج به لحاظ آماری نیز تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در EBRT min 2/43 و غلظت های تولوین ورودی  g/m35/5-2/5 کارایی حذف به 100 درصد رسید. همچنین با کاهش EBRT از کارایی حذف کاسته شد. نتایج نشان داد که کارایی حذف در قسمت اول بستر بیوفیلتر بیشتر از قسمت دوم آن بود. در غلظت تولوین ورودی g/m3 2/62 و EBRT min 1/7، حداکثر ظرفیت حذف (ECmax) بیوفیلتر g/m3.min 2/74 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    در کلیه شرایط بهره برداری بیوفیلتر، غلظت خروجی بیوفیلتر مخروط کاج/کمپوست، پایین تر از استاندارد WHO  (µg/m3260) بود. همچنین، ظرفیت حذف بالای بیوفیلتر قابلیت آن را در حذف تولوین از جریان گازهای آلوده تایید کرد.

    کلیدواژگان: تجزیه زیستی، مخروط کاج، ترکیبات آلی فرار، کمپوست
  • مریم دلفانی، مریم محمدی روزبهانی*، نسرین چوبکار، نوشین سلیمی صفحات 509-522
    زمینه و هدف

    امروزه صنایع نفت و گاز به عنوان منابع با اهمیت برای بدست آوردن انرژی و درآمد، هستند. در زمان تولید نفت و گاز، ترکیبات بسیار پیچیده ای که شامل مواد آلی و غیر آلی، هیدروکربن های نفتی و ترکیبات آروماتیک و آلیفاتیک هستند، به محیط زیست انتقال می یابند. بنزن، تولوین، اتیل بنزن و زایلن ها که به اختصار به آنها BTEX  می گویند از آلاینده های مونو آروماتیک بسیار با اهمیت هستند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مواجهه با BTEX بر برخی فاکتورهای بالینی افراد در معرض در انبار نفت و کارکنان سایت اداری در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی کرمانشاه انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی و در سال 1398 انجام شد. نمونه های این مطالعه شامل پرسنل شاغل در انبار نفت و کارکنان سایت اداری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی شهر کرمانشاه است. پس از لحاظ معیار ورود به مطالعه، اطلاعات جمعیت شناختی شرکت کنندگان تکمیل و پس از جمع آوری نتایج آزمایشات فیزیولوژیک کارکنان، از نرم افزار SPSS19  برای تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که شاخص های اسپیرومتری در کارکنانی که با ترکیبات BTEX مواجه داشته اند کاهش یافته است اما از نظر آماری معنی دار نبود. همچنین میزان گلبول قرمز (6/73 درصد) به طور معنی داری در کارکنان غیر اداری کمتر بوده، همچنین گلبول سفید (6/61 درصد)، SGOT (10/14 درصد) و SGPT (5/09 درصد) در کارکنان غیر اداری بیشتر بوده است. میزان پلاکت در کارکنان اداری بیشتر بوده است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به خطراتی که آلودگی BTEX برای سلامت انسان دارد توصیه می شود از اقدامات پیشگیرانه مانند استفاده از ماسک مخصوص و نظام نوبت کاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: مواجهه شغلی، ترکیبات آلی فرار، فاکتورهای تنفسی، کبدی، خونی
  • فریبا ابراهیمی فینی، فرزام بابایی سمیرمی*، محمدرضا تابش، مهدی جلیلی قاضی زاده، امیرهوشنگ حیدری صفحات 523-538
    زمینه و هدف

    برخورداری از اطلاعات همه جانبه در مورد تولید پسماند جامد، گام مهمی در سیاست گذاری و برنامه ریزی دولت های محلی برای انتخاب روش های مناسب مدیریت پسماند است. نرخ تولید و ترکیب پسماند شهری، ممکن است تحت تاثیر عوامل بسیاری از سالی به سال دیگر، متفاوت باشد. پژوهش حاضر، به شناسایی مهمترین مولفه های موثر بر آینده تولید (به ویژه ترکیب) پسماند خانگی شهر تهران و بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری این مولفه ها بر یکدیگر پرداخته است.

    روش بررسی

    این پژوهش براساس روش های آینده پژوهی و با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام شد. با توجه به ماهیت این پژوهش، از روش تحلیل ساختاری، نرم افزار میک مک و پیمایش دلفی بهره گرفته شد.

    یافته ها: 

    در این راستا، پس از برگزاری جلسات متعدد با 22 نفر از خبرگان، به عنوان جامعه آماری پژوهش، چهارده مولفه موثر شناسایی شد. در ادامه، مولفه های موثر در چارچوب ماتریس اثر متقابل در نرم افزار میک مک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد آنچه از وضعیت صفحه پراکندگی متغیرها می توان فهمید بیانگر ناپایداری سیستم است و بیشتر متغیرها در اطراف محور قطری صفحه پراکنده هستند.

    نتیجه گیری: 

    درنهایت، با توجه به امتیاز بالای تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم، ده مولفه کلیدی شناسایی شد. از بین آنها، مولفه های: "رشد اقتصادی"؛ "دگردیسی دیجیتالی و پیشرفت فناوری"؛ "اصلاح قوانین موجود، وضع و اجرای قوانین جدید و تخصصی" و "افزایش آگاهی در مورد پسماند و جلب مشارکت شهروندان از طریق آموزش و اطلاع رسانی" به عنوان پیش ران هایی که در بیست سال آینده بر میزان کمیت پسماند اثرگذار هستند و سبب تغییر در ترکیب پسماند خانگی شهر تهران می شوند، شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پیش ران ها، ترکیب پسماند، تهران، مدیریت پسماند شهری
  • آرزو محمودی، سید علیرضا موسوی*، دانیال نیری، پرستو درویشی صفحات 539-558
    زمینه و هدف

    پیامد بکارگیری مواد منعقدکننده ای نظیر آلومینیوم سولفات و کلروفریک در واحد انعقاد تصفیه خانه های متداول آب تولید لجنی است که حاوی مقادیر زیادی منعقدکننده است که علاوه بر ریسک های محیط زیستی، هزینه های دفع را نیز به همراه خواهد داشت. امروزه محققین با هدف حفظ محیط زیست و همچنین کاهش هزینه های تصفیه بر بازیابی و استفاده مجدد منعقدکننده های موجود در لجن تاکید دارند. در این راستا مطالعه حاضر با هدف بازیابی و استفاده مجدد از لجن تصفیه خانه آب به عنوان ماده منعقدکننده کم هزینه در تصفیه فاضلاب پیشنهاد و اجرا گردید.

    روش بررسی

    این پژوهش، مطالعه ای تجربی- آزمایشگاهی است. به منظور بازیابی مواد منعقد کننده از لجن جمع آوری شده از روش هیدرولیز اسیدی استفاده گردید. مشخصات فیزیکوشیمیایی لجن بازیابی شده نیز با استفاده از طیف سنجی FTIR، FE-SEM و BET تعیین گردید. کارایی لجن بازیابی شده در دوزهای مختلف (50 تاmg/L  300) در مقایسه با مواد منعقدکننده سولفات آلومینیوم و کلرید فریک بر تصفیه پذیری فاضلاب از نظر شاخص های مختلف COD، TSS، VSS، کدورت، فسفر و کلیفرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه در نرم افزار اکسل 2016 تحلیل و نمایش تصویری ارایه گردید.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده از این مطالعه بیانگر آن است که لجن بازیابی شده دارای ساختاری غیر کریستالی و نامنظم است. علاوه بر این، مواد منعقدکننده بازیابی شده از لجن تصفیه خانه آب کارایی بالایی در تصفیه فاضلاب از خود نشان داد به طوری که 66/6درصد ، 82/49 درصد، 79/66 درصد ، 80 درصد، 65 درصد و 99/18 درصد از COD، کدورت، TSS، VSS، فسفر، کلیفرم کل به ترتیب در بیشترین دوز (mg/L 300) حذف شدند. علاوه بر این، نتایج نشان داد که دوز ماده منعقدکننده بازیابی شده تاثیر بسیار زیادی در افزایش کارایی فرایند انعقاد و لخته سازی در تصفیه فاضلاب دارد.

    نتیجه گیری:

     نتایج به خوبی نشان داد که مواد منعقد کننده بازیابی شده از لجن تصفیه خانه آب می تواند گزینه ای قابل قبول با اثر بخشی مناسب جهت استفاده در فرایند های تصفیه فاضلاب در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بازیابی لجن، انعقاد و لخته سازی، تصفیه فاضلاب، هضم اسیدی
  • هدیه چرم، نبی الله منصوری*، محمدحسن بهزادی صفحات 559-584
    زمینه و هدف

    با گسترش صنعت ساختمان سازی و ارتباط نزدیک آن با بلایای طبیعی، آلاینده ها و مسایل بهداشتی، این امر در دهه های اخیر برای محیط زیست نیز از اهمیت شایانی برخوردار شده است. هدف از این مطالعه توسعه یک مدل کمی درباره عملکرد ساختمان های سبز شهری با استفاده از تحلیل ضرایب اکتشافی و تاییدکننده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه تحلیل مقطعی بود که در سال 1399 در شهر تهران انجام گرفت. در ابتدا، معیارها اصلی و معیارهای فرعی مرتبط با ساختمان سبز جمع آوری شدند، و سپس روایی و پایایی محتوای پرسشنامه اصلی با کمک 11 متخصص و با استفاده نسبت روایی محتوا و آلفای کرونباخ توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت. درنهایت پرسشنامه نهایی به 295 کاربر ساختمان سبز داده شد تا عملکرد ساختمان سبز مدلسازی شود. جهت مدلسازی نهایی نیز از روش تحلیل عامل اکتشافی (EFA) و تحلیل عامل تاییدی (CFA) استفاده شد.

    یافته ها: 

    پرسشنامه نهایی شامل 8 معیار اصلی و 26 معیار فرعی به دست آمد. روایی و پایایی پرسشنامه بر اساس نتایج آزمون نسبت روایی محتوا و آلفای کرونباخ (آلفا بزرگ تر از 0/6) تایید شد. همچنین آزمون کروی بارتلت و مقیاس کیسر - میر - اولکین (KMO) کفایت نمونه ها برای نشان دادن همبستگی میان آیتم ها را تایید کردند (0/05<  p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که مدل 8 ضریبی طراحی شده می تواند تاثیر عملکرد ساختمان سبز را به اندازه 81/64 درصد پیش بینی کند. همچنین نتایج CFA (مربع کای 0/09، 0/05>  RMSEA و 0/098 = CFI) تایید کننده تناسب مدل برای ارزیابی عملکرد ساختمان سبز است.

    کلیدواژگان: ساختمان سبز، مدلسازی، ارزیابی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی
  • محسن انصاری، مهدی فرزادکیا* صفحات 585-598
    زمینه و هدف

    امروزه و با شیوع بیماری کووید-19 در سراسر جهان، مسیله جنبه های بهداشتی در مدیریت پسماند شهری، بویژه بازیافت، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد کارگران یکی از مراکز بازیافت پسماند کلانشهر تهران در خصوص جنبه های بهداشتی در زمان شیوع کووید-19 است.

    روش بررسی

    این بررسی یک مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی بوده و جامعه مورد پژوهش تمامی کارگران شاغل در یکی از مراکز بازیافت شهرداری تهران بود. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته دارای روایی و پایایی معتبر در چهار بخش جمعیت شناختی، آگاهی، نگرش و عملکرد این کارگران در مورد شیوع کووید-19 بود.

    یافته ها:

     یافته های این مطالعه نشان داد بیشترین تعداد کارگران شاغل در این مرکز در گروه سنی 20 تا 40 سال (60 درصد) بودند. سطح آگاهی در میان کارگران حدود 80 درصد و عدم آگاهی 20 درصد بود. میزان سطوح نگرش کارگران حدود 79/71 درصد بصورت نگرش مثبت، نگرش منفی 14/56 درصد و عدم نگرش 5/72 درصد بود. سطح عملکرد مثبت در میان کارگران حدود 67/42 درصد و عملکرد منفی 32/57 درصد بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق روشن ساخت جهت توفیق هرچه بیشتر برنامه های مدیریت پسماند در مراکز بازیافت، مدیران شهری پسماند بایستی توجه بیشتری بر جنبه های آموزشی خصوصا از طریق تمرکز بر برنامه ها و تدوین و مناسب سازی آنها برای گروه سنی مختلف، بویژه 20 تا 40 سال، داشته باشند.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، پسماند، کووید-19
|
  • Samaneh Torbati*, Shokouh Esmailbegi Kermani Pages 379-398
    Background and Objective

    Phytoremediation is one of the eco-friendly treatment methods that can play important role in removing heavy metals. In the present research that was done in 2021, the potential of 20 plant species for treatment of silver, lead, and zinc elements from the soil of Zarshouran mine area was evaluated.  

    Materials and Methods

    Sampling of the soil and plants were done following the selection of 20 sampling points. After preparing the samples, the amount of the studied elements were determined by inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). Metal pollution levels in the soil were assessed using the enrichment factor (EF). Moreover, the enrichment coefficient of root (ECR) and shoot (ECS), translocation factor (TF) and metal accumulation index (MAI) were calculated.

    Results

    A high contamination of Ag, Pb and Zn elements were determined in the soil of the studied area. Two plant species Astragalus rostratus and Prangos ferulacea had ECS and TF higher than one for Ag. Also, only Eryngium billaridieri and Scrozonera latifolia had ECS/ECR >1 and TF <1 for the three elements. The highest amount of MAI in root and shoot belonged to E. billardieri with values ​​of 29.7 and 16.2, respectively.

    Conclusion

    A. rostratus and P. ferulacea had the potential for phytoextraction of Ag from the soil. Also, only two species E. billaridieri and S. latifolia were able to phytostabilization all three elements. Based on MAI values, E. billardieri had the greatest ability to bioaccumulate Ag, Pb and Zn elements.

    Keywords: Bioaccumulation, Phytoremediation, Phytostablization, Phytoextraction, Zarshouran deposit
  • Zahra Lotfi* Pages 399-418
    Background and Objective

    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are ubiquitous pollutants with teratogenic, mutagenic and carcinogenic potential, which can pose potential risks to the environment and human health. Therefore, this study was conducted for the analysis of PAHs compounds content in surface soil samples of the disposal site of the wastes resulting from the activity of oil refining units (Nuruddin Abad, Garmsar) in 2022.

    Materials and Methods

    In this research, surface soil samples were collected from 8 sampling sites in the study area. After the extraction of analytes based on the soxhlet method, the gas chromatography/flame ionization detector (GC-FID) method was used for the determination of PAHs compounds in the samples. Statistical analysis was performed using SPSS software.

    Results

    The results showed that the concentrations of Naphthalene (Nap), Acenaphthene (Ace), Benzo[b]fluoranthene (BbF), Dibenz[a,h]anthracen (DBA), Benzo[g,h,i]perylene (BP) and Indeno[1,2,3‐c,d]pyren (Ind) were less than the quantification limit of the measurement method <0.01 mg/kg. total concentrations of 16 PAHs compounds ranged from 56.55 to 92.06 mg/kg.

    Conclusion

    The results showed that the concentrations of Acenaphthylene (Acy), Fluorene (Flu), Phenanthrene (Phen), Anthracene (Ant), Fluoranthene (Flt), Pyrene (Pyr), Chrysene (Chr), Benz[a]anthracene (BaA), Benzo[k]fluoranthene (BkF), Benzo[a]pyrene (BaP) were higher than MPC established by the Iranian Department of Environment. Also, the concentrations of Acy, Flu, Phen, Ant, Pyr, Chr, BaA, BkF, and BaP were higher than MPC established by MHWS. As the mean contents of some PAHs were higher than the MPC, therefore, periodic monitoring of soil contamination with PAHs is recommended for the environmental and human health aspects.

    Keywords: Soil contamination, Polycyclic aromatic hydrocarbons, Nuruddin Abad, Oil refining, Environment
  • Mehrab Aghazadeh, Amirhesam Hasani*, Mehdi Borghei Pages 419-440
    Background and Objective

    Based on its unique characteristics, oil industry wastewater must be treated before discharging into the environment. The study aimed to optimize the catalytic sonopraxone process in the treatment of petroleum wastewater using a statistical method.

    Materials and Methods

    The synthesis of Iron Oxide-Zinc Oxide was carried out by air oxidation and layer-by-layer self-assembly method. XRD, SEM, EDAX, FT-IR, BET, DRS, VSM and TGA techniques were used to investigate the structure. In this study, applied CCD method optimization of pH parameters, reaction time, ozone gas concentration, hydrogen peroxide concentration and catalyst amount in the process. In optimal conditions, BOD5 and TPH removal values, reaction kinetics and synergistic effect of mechanisms were studied. COD, TPH and BOD5 were measured by spectrophotometer (DR6000), GC-FID and incubator, respectively.

    Results

    The results indicated that the Fe3O4@ZnO structure is well formed. A quadratic model was proposed to model the process based on the correlation coefficient. Based on ANOVA analysis and p and f indices, the proposed model was reported to be significant. Optimum conditions include pH 6.4, ozone concentration 1.3 mg/L.min, hydrogen peroxide concentration 2.5 mL/L, reaction time 51 min and catalyst amount equal to 0.64 g/L. In these conditions, the amount of COD reduction was 82.3 and 70% theoretically and experimentally, respectively. Also, in optimal conditions, BOD5 and TPH removal rates were 90.5% and 85.8%, respectively. The kinetics of the process follows the kinetics of the first order (R2=0.98) and the presence of different mechanisms together causes a synergistic effect and increases the efficiency of the process.

    Conclusion

    This process can improve the quality of oil effluent based on COD, BOD5, and TPH removal.

    Keywords: Sonoproxon process, Optimization, Iron oxide-zinc oxide catalyst, Petroleum wastewater
  • Houshang Ghamarnia*, Meisam Palash, Zoleikha Palash Pages 441-456
    Background and Objective

    Increasing the productivity of surface water, the unsustainable development of agriculture in the boundaries of rivers, and human sewage have reduced the quality of these water resources. Therefore, investigating the amount of pollution and its sources is very necessary for regional planning. This study aimed to evaluate the water quality of the Golin River using WQI and Liou indexes.

    Materials and Methods

     Sampling of Golin river water was performed to check water quality based on (WQI) and (Liou) indices in Najjar village station for one year from April 2019 to March 2020.

    Results

     Water quality, according to the Liou index, during the research period in the sampling station in September and March, was in a good category and other months were slightly polluted. According to the results of the WQI index, water quality in September and March were in the excellent descriptive category, with values of 47.82 and 49.74, respectively, but in other months it was in a good category. In September and March, water quality improved compared to other months because of lower BOD5 due to reduced agricultural activities, and both indicators showed these quality changes well.

    Conclusion

    Due to the lack of stable conditions in water quality affected by seasonal changes and its departure from the category of high-quality water according to the results of the WQI index and also a little water pollution according to the Liou index, the direct use of Golin River water for drinking purposes is recommended and for this purpose, regular purification should be done and accurate and continuous evaluations of water quality in Golin River are necessary.

    Keywords: Golin river, Water quality index, River pollution index, Kermanshah
  • Mohammad Fahiminia, Hossein Jafari Mansoorian, Akbar Eskandari*, Mohammad Ghafoori, Enayat Afsar Pages 457-476
    Background and Objective

    Visual pollution is one of the important components of the man-made environment in urban spaces. The purpose of this research was to investigate the visual pollution of workshops in Qom city using Expert Choice software and then the occupational ranking was done in terms of visual pollution.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive-analytic cross-sectional study conducted in 670 trade units associated with 67 urban trade unions. The data collection tools were local visits, database preparation and completion of a questionnaire based on urban-environmental aesthetic criteria. The purpose of this study was to investigate the visual pollution caused by the occupations and workshops of Qom.

    Results

    The results showed that, in terms of total visual pollution, the units of oil changes with a total score of 1, materials and construction materials with 0.988, Smoothies with 0.980, Mechanics with 0.973, ceramic makers with 0.944, Chips and grills with 0.933, mosaics with 0.914, carwash with 0.885, stones cutting with 0.872, carpet with 0.870, trowel and blacksmiths with 0.857, burners with 0.830, battery makers with 0.825, iron manufacturers with 0.872 and manufacturers of general blinds and blinds with 0.753 were inadequate.

    Conclusions

    In order to reduce the number of visually impaired businesses in the short term, continuous inspections of businesses must be undertaken and, in the long run, by organizing the program, the polluting industries must be transferred out of the city.

    Keywords: Visual pollution, Urban workshops, Analytical hierarchy process, Qom city
  • Sayyed Hossein Khazaei, Mazaher Moeinaddini*, Reza Rafiee, Nematollah Khorasani, Melanie L. Sattler Pages 477-492
    Background and Objective

    Various models have been developed to predict methane generation and emissions from landfills. Due to their simplicity, the minimum number of required data, and the accuracy of the outputs, First-order decay are the most common models to predict methane generation in landfill,. Three important parameters in modeling landfill gas generation using a first-order model are the total weight of waste buried in the landfill, the methane generation potential, and the methane generation rate constant. The purpose of this research was to accurately estimate the parameters of the first-order model and to optimize it for estimating methane generation in the landfill and also to develop the ILGAM software.

    Materials and Methods

    ILGAM model consists of two submodels: 1) the gas generation sub-model and 2) the methane oxidation sub-model. The methane oxidation sub-model is based on the MOT model. The gas generation sub-model is based on a first-order equation with an emphasis on the contribution of the aerobic process in the estimation of the ultimate methane potential of waste. The parameters of the equation were modeled using the latest available results in the literature. To evaluate the model, the actual methane emission and methane oxidation were measured in the Karaj landfill. The results of the model, along with a few common models, were compared with actual data obtained from the Karaj landfill.

    Results

    The ILGAM model predicted the gas emission from the Karaj landfill with an error of 5.8%. In contrast, LandGem, IPCC and CLEEN models predicted the methane gas emission from the Karaj landfill with an error of 74.4%, 40.2%, and 27.1%, respectively.

    Conclusion

    When compared to other models, the ILGAM model estimated the closest values to actual measurements for methane emission and methane oxidation in the Karaj landfill.  Owing to its user-friend Graphical User Interface (GUI), the model can be easily executed in a wide range of landfills by entering a few easy-to-measure data in the field.

    Keywords: Landfill, Methane emission, Modeling, ILGAM
  • Zohreh Naderi, Hiwa Hossaini, Meghdad Pirsaheb, Akbar Barzegar, Sara Kianpour* Pages 493-508
    Background and Objective

    Toluene is one of the most important volatile organic compounds that threaten human health and introduce many environmental problems. Therefore, the present study aims to determine the performance of a biofilter based on pine cones/compost to remove toluene vapors from polluted air streams.

    Materials and Methods

    In this research, a biofilter with a volume of 19.468 L was designed and built. The biofilter bed consisted of two parts 26 cm in height and packed with a mixture of compost and pine cones in 1:1 volumetric ratio. After inoculating the bed with sludge from a municipal wastewater treatment plant and making it compatible with toluene, the performance of the biofilter in different parts of the bed was investigated at the inlet toluene concentrations of 2.5-5.5 g/m3 and Empty Bed Retention Times (EBRTs) of 1.3, 1.7, and 2.43 min. Also, the results were analyzed statistically.

    Results

    At EBRT of 2.43 min and different inlet toluene concentrations of 2.5-5.5 g/m3, the removal efficiency reached 100 percent. Also, the removal efficiency decreased with the reduction of EBRT. The results showed that removal efficiency was higher in the first part of the biofilter bed relate to the second part. At an inlet toluene concentration of 2.62 g/m3 and EBRT of 1.7 min, the maximum elimination capacity (ECmax) of 2.74 g/m3.min was obtained.

    Conclusion

    In all experimental conditions the outlet concentration of pine-cone/compost biofilter was below the WHO standard (260 µg/m3). Also, the high elimination capacity of biofilter verified its capability toward toluene removal from polluted gas streams.

    Keywords: Biodegradation, Pine-cones, Volatile organic compounds, Compost
  • Maryam Delfani, Maryam Mohammadi Rouzbahani*, Nasrin Choobkar, Noushin Salimi Pages 509-522
    Background and Objective

    Today, oil and gas industries are important resources for obtaining energy and income. During the production of oil and gas, very complex compounds that include organic and inorganic substances, petroleum hydrocarbons and aromatic and aliphatic compounds are transferred to the environment. benzene, toluene, ethylbenzene and xylenes, which are called BTEX for short, are very important monoaromatic pollutants. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of exposure to BTEX on some clinical factors of the exposed people in the oil warehouse and office workers in Kermanshah National Oil Products Distribution Company.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2018. The samples of this study include the personnel working in the oil warehouse and the office staff of the National Oil Products Distribution Company in Kermanshah. After completing the demographic information of the participants in terms of the inclusion criteria and after collecting the results of the physiological tests of the employees, SPSS19 software was used for statistical analysis.

    Results

    The results of the present study showed that the spirometric indices decreased in the workers exposed to BTEX compounds, but it was not statistically significant. Also, the number of red blood cells (6.73%) was significantly lower in non-administrative employees, as well as red white blood cells (6.61%), SGOT (10.14%) and SGPT (5.09%) in non-administrative employees. It has been more.

    Conclusion

    The number of platelets was higher in office workers. Considering the dangers of BTEX pollution for human health, it is recommended to use preventive measures such as using a special mask and a shift work system.

    Keywords: Occupational exposure, Volatile organic compounds, Respiratory, Liver, Blood factors
  • Fariba Ebrahimi Fini, Farzam Babaei Semiromi*, MohammadReza Tabesh, Mahdi Jalili Ghazizade, Amir Hushang Heidari Pages 523-538
    Background and Objective

    The critical step of policymaking and planning for the local governments to select appropriate waste management methods, is comprehensive information on solid waste generation. Waste generation rate and composition may vary from year to year because many factors influence it. This research identified the most important factors influencing the future of household waste generation and composition in Tehran, and how these factors affect each other.

    Materials and Methods

    This research is based on future studies methods which are carried out using a combination of quantitative and qualitative models. Due to the nature of this research, structural analysis, Micmac software and Delphi survey were used.

    Results

    In this regard, after holding many meetings with 22 of the experts as the statistical population of the research, 14 effective factors were identified. The influential factors were then analyzed in the framework of the Cross-impact matrix in the Micmac software. The results showed that what can be understood from the state of the dispersion page of the variables indicated the system instability, with most of the variables dispersed around the diagonal axis of the screen.

    Conclusion

    Finally, considering the high scores received by direct and indirect influences, 10 key factors were identified. “Economic Growth”, “Digital Transformation and Technological Advances”, “Amendment of Existing laws, Enactment and Implementation of New and Specialized Laws”, and “Increased Awareness about waste and Attraction of Citizen Participation through Education and Provision of Information” were identified among these 10 factors as the driving forces influencing generation and composition, of household waste in Tehran in the Next Twenty Years.

    Keywords: Futures studies, Driving forces, Waste composition, Tehran, Municipal waste management
  • Arezoo Mahmoudi, Seyyed Alireza Mousavi*, Danial Nayeri, Parastoo Darvishi Pages 539-558
    Background and Objective

    The consequence of using coagulant materials such as aluminum sulfate and ferric chloride in the coagulation unit of conventional water treatment plants can generate plenty of sludge that contains large amounts of coagulant, which in addition to environmental risks, will also possess disposal costs. Today, intending to preserve the environment and reduce treatment costs, researchers emphasize the recovery and reuse of coagulants from sludge. In this regard, the present study was proposed and implemented to recover and reuse water treatment plant sludge as a low-cost coagulant in wastewater treatment.

    Materials and Methods

    This research is an experimental-laboratory study. In order to recover the coagulant from the collected sludge, acid hydrolysis method was used. The physicochemical characteristics of the recovered sludge were also determined using FTIR, FE-SEM, and BET analysis. Moreover, the efficiency of recovered sludge in different doses (50 to 300 mg/L) on wastewater treatability in terms of COD, TSS, VSS, turbidity, phosphorus, and coliform indices was compared with aluminum sulfate, ferric chloride coagulants, also the results of the study were analyzed and presented using Excel software (version, 2016).

    Results

    According to the results, the prepared sludge had no crystalline structure with amorphous morphology. In addition, recovered coagulant from water treatment sludge has demonstrated high efficiency for wastewater treatment, so 66.6%, 82.49%, 79.66%, 80%, 65 %, 99.18% of COD, turbidity, TSS, VSS, phosphorus, total coliform were removed at the highest dosage of recovered coagulant (300 mg/L), respectively. Furthermore, the recovered coagulant dosage had a significant effect on the performance of the coagulation and flocculation process in wastewater treatment.

    Conclusion

    The results showed that recovered coagulant from the sludge of the water treatment plant can be considered an acceptable option with appropriate effectiveness in the wastewater treatment processes.

    Keywords: Sludge recovery, Coagulation, flocculation, Wastewater treatment, Acid digestion
  • Hedieh Chorom, Nabiollah Mansouri*, MohammadHassan Behzadi Pages 559-584
    Background and Objective

    This study aims to develop a quantitative model for the performance evaluation of urban green buildings using exploratory and confirmatory factor analysis.

    Materials and Methods

    Criteria and sub-criteria related to green building were collected, then to content validity and reliability of the primary questionnaire were confirmed by a panel of 11 experts. The final questionnaire with 8 main criteria and 26 sub-criteria was provided to 295 green building users to model the performance of the green buildings. Content validity and Cronbach's alpha were used for validity and reliability of the initial questionnaire, Expletory Factor Analysis was employed to identify factor structure and Confirmatory Factor Analysis was utilized to examine factor loadings and goodness of fit.

    Results

    The final questionnaire included 8 main criteria and 26 secondary criteria. The internal consistency of the test was adequate (alpha>0.6); the chi-square test for EFI analysis was equal to 0.09 and RMSEA<0.05 and the CFI index was equal to =0.98.

    Conclusion

    The results showed the designed 8-factor model could predict the impact of green building performance by 81.64%. EFI and CFI analysis confirmed the fitting of the model too.

    Keywords: Green building, Modeling, Assessment, Exploratory factor analysis, Confirmatory factor analysis
  • Mohsen Ansari, Mahdi Farzadkia* Pages 585-598
    Background and Objective

    Today, the issue of health aspects in urban waste management, especially recycling, has received a lot of attention during Covid-19 around the world. Therefore, the purpose of this research is to investigate the knowledge, attitude, and performance of workers of one of the waste recycling centers in Tehran metropolis regarding health aspects during the spread of Covid-19.  

    Materials and Methods

    This was a descriptive-analytical cross-sectional study and the study population was all workers working in one of the recycling centers of Tehran Municipality. The data collection tool was a researcher-made questionnaire with validity and reliability in four sections: demographic, knowledge, attitude, and practice of workers toward Covid-19 and solid waste.

    Results

    Findings of the study showed that the highest number of workers employed were in the age group of 20 to 40 years (60 percent). The level of knowledge was about 80 percent and the lack of awareness was 20 percent. The level of workers' positive attitude, negative attitude, and lack of attitude were 79.71, 14.56, and 5.72 percent, respectively. The level of positive practice among workers was about 67.43 percent and the negative practice was 32.57 percent.

    Conclusion

    The results clarified that in order to succeed in waste management programs in recycling centers, municipal waste managers should pay more attention to educational aspects, especially through the focus on programs and their development and adaptation for different age groups, especially 20 to 40 years.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Performance, Solid waste, Covid-19