فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 118 (دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی بشارت*، سمانه ابراهیم نژاد مقدم، زهرا نقش صفحات 1913-1928
    زمینه

    پژوهش های پیشین به طورگسترده نشان داده اند که کمال گرایی ناسازگارانه با هیجان های منفی بیشتر، اضطراب، خصومت و شرم و همچنین با هیجان های مثبت کمتر، حرمت خود پایین و بهزیستی کمتر مرتبط است. در مقایسه با این نوع کمال گرایی، کمال گرایی معنوی/مذهبی به تازگی به عنوان نوعی سازگارانه از کمال گرایی معرفی شده اما تحقیقات اندکی روی اثرات این نوع کمال گرایی بر سلامت روان و نشانه های افسردگی و اضطراب انجام گرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل کننده راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین کمال گرایی معنوی/مذهبی با شاخص های سلامت روانی و نشانه های افسردگی و اضطراب بود.

    روش

    تعداد 510 نفر (381 زن، 126 مرد) در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس سلامت روانی (ویت و ویر، 1983)، مقیاس افسردگی اضطراب استرس (لاویباند و لاویباند، 1995)، مقیاس کمال گرایی معنوی/مذهبی (بشارت، 1397) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006؛ گارنفسکی و همکاران، 2001) را تکمیل کنند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تعدیلی سلسله مراتبی استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که کمال گرایی معنوی/مذهبی با بهزیستی روانشناختی رابطه مثبت معنادار و با درماندگی روانشناختی رابطه منفی معنادار دارد (01/0 p<). علاوه بر این، اگرچه رابطه بین کمال گرایی معنوی/مذهبی و شاخص های سلامت روانی توسط راهبردهای تنظیم شناختی هیجان تعدیل نشد ولی رابطه این نوع کمال گرایی و اضطراب توسط راهبردهای سازش نایافته تنظیم هیجان تعدیل شد
    (0/01 <p).

    نتیجه گیری: 

    کمال گرایی معنوی/مذهبی بعدی سازگارانه از کمال گرایی است و افرادی که درجات بالاتری از این نوع کمال گرایی را تجربه می کنند در هنگام تجربه شکست در رسیدن به کمالات معنوی و مذهبی دچار عواطف منفی، اضطراب و افسردگی نمی شوند. حال اگر برخی از این افراد، برای تنظیم هیجان های ناخوشایند خود که می تواند به دلایلی غیر مرتبط با این نوع کمال گرایی پدید آمده باشد، از راهبردهای سازش نایافته تنظیم هیجان استفاده کنند، اضطرابشان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی معنوی، مذهبی، تنظیم هیجان، سلامت روانی، افسردگی، اضطراب
  • داوود نمازی، احمد برجعلی*، حسین اسکندری، فرامرز سهرابی اسمرود، یحیی مهاجر صفحات 1929-1942
    زمینه

    مطالعه خرده فرهنگ ها در زمینه ی مصرف مواد مخدر نسبت به سایر مطالعات نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورها نیز سهم ناچیزی از مطالعات را به خود اختصاص داده است. با وجود این خلاء تحقیقاتی ناشی از مطالعه ی ویژگی های شخصیتی درباره ی خرده فرهنگ ها و هنجارهای مشوق مصرف مواد احساس می شود.

    هدف

    هدف از این پژوهش مقایسه ویژگی های شخصیتی کلونینجر در وابستگان به مواد مخدر در فرهنگ های مختلف بود.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی - مقایسه ای بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش شامل مردان 20 تا 40 ساله مصرف کننده مواد از چهار خرده فرهنگ گیلک، تالش، کرد و سایر (فارس) بود. تعداد 300 نفر از آن ها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. همه آن ها پرسشنامه ویژگی های شخصیتی کلونینجر و همکاران (1993) را تکمیل کردند. درنهایت برای توصیف داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین هیچ کدام از فرهنگ های مختلف در ویژگی های شخصیتی تفاوت معنی داری وجود ندارد (0/05 <P). به این معنی که می توان گفت تقریبا افراد معتاد قومیت های مختلف از ویژگی های شخصیتی مشابهی برخوردار بودند.

    نتیجه گیری: 

    درنهایت بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان گفت افراد وابسته به مواد در فرهنگ های مختلف در پژوهش حاضر از ویژگی های شخصیتی مشابهی برخوردار بودند و ازاین رو آگاهی از این نتایج می تواند برای روانشناسان شخصیت، جامعه شناسان و سایر متخصصان حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: افراد معتاد، سرشت، شخصیت، قومیت، منش
  • خلیل خمیده، حسن رنگریز*، حمزه خواستار، مهدی خیراندیش صفحات 1943-1956
    زمینه

    سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگ ترین نهاد بیمه و درمان کشور مسیولیتی بزرگ در برابر آحاد جامعه دارند. مفهوم سازی مدل انتخاب و انتصاب مدیران سازمان تامین اجتماعی مبتنی بر مدل های شایستگی پیامدهای قابل توجهی خواهد داشت. لذا انجام پژوهش جهت انتخاب و انتصاب مدیران برمبنای شایستگی جهت توسعه منابع انسانی و بهره گیری از فرصت ها مغفول مانده است.

    هدف

    این پژوهش باهدف مفهوم سازی مدل انتخاب و انتصاب مدیران سازمان تامین اجتماعی مبتنی بر مدل های شایستگی با رویکرد داده بنیاد انجام گرفت.

    روش

    این مطالعه از منظر هدف یک پژوهش کاربردی - توسعه ای، از منظر روش و بازه زمانی یک پژوهش توصیفی از نوع پیمایش -مقطعی است. جامعه آماری بخش کیفی شامل خبرگان نظری (اساتید دانشگاهی) و خبرگان تجربی (مدیران سازمان تامین اجتماعی) است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند 13 نفر مشارکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته است. برای تحلیل داده ها روش کیفی از روش نظریه پردازی داده بنیاد با نرم افزار Maxqda استفاده شد.

    یافته ها: 

    کدگذاری متون مصاحبه ها نشان داد پیاده سازی مدل های شایستگی در سازمان به عنوان پدیده محوری در مدل ارایه گردید و فرهنگ سازمانی و قانون مداری به عنوان شرایط بسترساز و مقوله های حمایت سازمانی و مدیریت دانش به عنوان شرایط علی تاثیرگذار در مدل می باشند. عوامل محیطی و درون سازمانی به عنوان شرایط مداخله گر بر راهبردهای مدل نظیر توانمندسازی منابع انسانی، نهادینه کردن سیستم اطلاعات در انتصاب مدیران و مدیریت استراتژیک سازمانی تاثیر می گذارند. با استقرار مدل ارایه شده، انتخاب و انتصاب مدیران شایسته سازمان قابل حصول خواهد بود.

    نتیجه گیری:

     یافته ها نشان می دهند که انتخاب و انتصاب مدیران شایسته سازمان به عوامل متعددی ازجمله: پیاده سازی مدل شایستگی و توانمندسازی نیروی انسانی بستگی دارند و شرایط لازم جهت استقرار آن باید توسط افراد و محیط فراهم گردد.

    کلیدواژگان: مدل شایستگی، انتخاب و انتصاب مدیران، سازمان تامین اجتماعی، رویکرد داده بنیاد
  • محبوبه مرادی سیاه افشادی، شعله امیری*، هوشنگ طالبی صفحات 1957-1974
    زمینه

    تحقیقات نشان می دهد افراد دارای اختلال کمبود توجه/فزون کنشی مشکلات عدیده ای در زمینه سلامت روان تجربه می کنند که می تواند با خطر تشخیص اشتباه یا نادیده گرفته شدن و پیامدهای وخیم تر همراه باشد. این درحالی است که مطالعات داخلی تاکنون به موضوع شیوع اختلال و سلامت روان در یک مطالعه مقایسه ای، در جامعه مورد مطالعه توجه کمی داشته اند.

    هدف

    اهداف پژوهش بررسی میزان شیوع اختلال در میان دانشجویان شهر اصفهان و مقایسه سلامت روانی دانشجویان دارای اختلال و بدون اختلال بوده است.

    روش

    طرح پژوهش در بخش اول، توصیفی و در بخش دوم علی - مقایسه ای بود و آزمون های فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، تحلیل واریانس و تی مستقل استفاده شد. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه های بیش فعالی - کاستی توجه بزرگسالان بارکلی (2011)، مقیاس خودسنجی بیش فعالی کمبود توجه بزرگسالان (2005)، سلامت روان (1976) و جمعیت شناختی بود. حجم نمونه 600  نفر که براساس روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند.

    یافته ها:

     براساس نقطه برش پرسشنامه بارکلی، شیوع اختلال در بین دانشجویان 13/5 درصد اما براساس پرسشنامه خودسنجی، 12 درصد بوده است. در بین زنان مبتلا به اختلال، نوع کمبود توجه 18/8 درصد، نوع فزون کنشی 4/5 درصد و نوع مختلط 6/33 درصد بود. در بین مردان مبتلا، نوع کمبود توجه 9 درصد، نوع فزون کنشی 4/83 درصد و نوع مختلط 7/16 درصدگزارش شد. از نظر مقایسه در خرده مقیاس های سلامت روان یافته ها حاکی از آن بود که تفاوت پرخاشگری، ترس افراطی، حساسیت در رابطه، وسواس، اضطراب و افسردگی بین دوگروه دارای احتمال ابتلا به اختلال کمبود توجه/فزون کنشی و بدون احتمال ابتلا اختلال معنی دار بود (0/05 P<) درحالی که سایر خرده مقیاس ها تفاوت معنی دار نداشتند.

    نتیجه گیری:

     احتمال ابتلا به اختلال کمبود توجه/فزون کنشی در بین دانشجویان درحال افزایش است. علاوه براین برخی ابعاد سلامت روان در دانشجویان مبتلا با همتایان عادی، تفاوت دارند.

    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، فزون کنشی، سلامت روان، دانشجویان
  • فاطمه عباسی طهرانی، محمدنقی فراهانی*، مهناز شاهقلیان قهفرخی، بلال ایزانلو صفحات 1975-2002
    زمینه

    بررسی ادبیات پژوهشی نشان داد که خودمدیریتی درد مزمن، نقش مهمی در سلامتی و کارکرد بهینه افراد مبتلا دارد، اما پژوهش های اندکی به بررسی عوامل دخیل در آن در قالب یک مدل روانشناختی پرداخته اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی برازش مدل مفهومی خودمدیریتی درد مزمن بر اساس مهارت های ذهن آگاهی، باورهای فراشناختی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان با داده های تجربی حاصل از افراد مبتلا به دردهای مزمن اسکلتی - عضلانی طرح ریزی شد.

    روش

    طرح این پژوهش، توصیفی - همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه افراد مبتلا به دردهای مزمن اسکلتی - عضلانی مراجعه کننده به بیمارستان های شهر تهران در حدفاصل تیرماه 1399 تا دی ماه 1400 بود. از این میان تعداد 272 نفر از افراد واجد شرایط از دو بیمارستان امام حسین (ع) و بعثت تهران، به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های خودمدیریتی درد مزمن (نیکولاس و همکاران، 2012)، پنج وجهی ذهن آگاهی (بایر و همکاران، 2008)، باورهای فراشناختی (ولز و کارترایت - هاتون، 2004)، نظم جویی شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006) و درجه بندی شدت درد مزمن (ون کورف و همکاران، 1992) به صورت پیمایش بر خط (اینترنتی) جمع آوری و سپس تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که مدل مفهومی خودمدیریتی درد مزمن بر اساس داده های حاصله، برازش مناسب و معناداری داشت
    (2/41 =CMIN/d، 0/068 =SRMR، 0/068 =RMSEA، 0/077 =PNFI، 0/903 =CFI، 0/904 =IFI، 0/872 =GFI). منطبق بر یافته ها، تمامی متغیرهای پیش بین به شکل مستقیم قابلیت تبیین خودمدیریتی درد مزمن را داشتند (0/05 >p). بعلاوه بیشتر مسیرهای غیرمستقیم نیز تاثیرات معناداری بر خودمدیریتی درد مزمن نشان دادند (0/05 >p).

    نتیجه گیری: 

    روابط ساختاری مهارت های ذهن آگاهی، باورهای فراشناختی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان می توانند تبیین قابل توجهی از خودمدیریتی درد مزمن در افراد مبتلا به دردهای مزمن اسکلتی - عضلانی ارایه دهند. لذا طراحی مداخلات آموزشی بر مبنای روابط ساختاری مدل مذکور می تواند به بهبود خودمدیریتی درد مزمن در این افراد بیانجامد.

    کلیدواژگان: خودمدیریتی درد مزمن، مهارت های ذهن آگاهی، باورهای فراشناختی، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، مدل سازی معادلات ساختاری
  • مهران جوکار، جهانگیر کرمی*، خدامراد مومنی صفحات 2003-2020
    زمینه

    مطالعات بیانگر آن است که استفاده افراطی از اینترنت که امروزه در بین نوجوانان رواج دارد بر افسردگی، اضطراب اجتماعی، عملکرد تحصیلی و ارتباط با والدین، حرمت خود، کارآمدی آنان تاثیر می گذارد. همچنین انتظارات استفاده از اینترنت و راهبردهای مقابله ای بر رابطه بین عوامل زمینه ساز و اعتیاد به اینترنت تاثیر می گذارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر آزمون مدل اعتیاد به اینترنت بر اساس جنبه های آسیب شناسی روانی، شخصیتی و شناخت اجتماعی با میانجی گری راهبردهای مقابله ای و انتظارات استفاده از اینترنت بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه دوم شهرستان گرگان در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 353 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل مقیاس کوتاه اعتیاد به اینترنت یانگ (1996)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965)، مقیاس خودکارآمدی شوارتز (1995)، فهرست استرس مزمن شولتز (2004)، مقیاس تنهایی دیونگ (2006)، مقیاس مقابله مختصر کارور (1997) و انتظارات استفاده از اینترنت برند (2015) بود. داده ها با روش مدل معادلات ساختاری تحلیل شد.

     

    یافته ها نشان داد اثر مستقیم جنبه های آسیب شناسی روانی بر اعتیاد به اینترنت معنادار نبود (0/01 p<)؛ اما اثر مستقیم جنبه های شخصیتی و شناخت های اجتماعی بر اعتیاد به اینترنت منفی و معنی دار بود (0/01 <p). اثر میانجیگری انتظارات استفاده از اینترنت بر روابط بین جنبه های آسیب شناسی و اعتیاد به اینترنت (0/913 <p)؛ و بر رابطه جنبه های شخصیتی و اعتیاد به اینترنت (0/917 <p) و همچنین بر روابط بین جنبه های اجتماعی و اعتیاد به اینترنت (0/951 <p) معنادار نبود. اثر میانجیگری راهبردهای مقابله ای بر روابط بین جنبه های آسیب شناسی و اعتیاد به اینترنت مثبت (0/000<p) و بر روابط بین جنبه های شخصیتی و اعتیاد به اینترنت منفی و معنادار بود (0/000 <p) و همچنین بر روابط بین جنبه های اجتماعی و اعتیاد به اینترنت معنادار نبود (0/274 <p).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد کنترل نشانه های خلقی و اضطراب، آموزش راهبردهای افزایش خودکارآمدی، عزت نفس، حمایت اجتماعی ادراک شده و مهارت های مقابله ای و تغییر انتظارات استفاده از اینترنت، در پیشگیری از ایجاد و ابقای اعتیاد به اینترنت مفید است.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، آسیب شناسی روانی، جنبه های شخصیتی، شناخت اجتماعی
  • سهیلا جعفرپور، شاهرخ مکوند حسینی*، پروین رفیعی نیا صفحات 2021-2026
    زمینه

    پژوهش های بسیاری نشان داده اند که درمان های روانشناختی می توانند در پیشگیری از طلاق موثر باشند. اما خلاء پژوهشی در حوزه ی درمان روان تحلیل گری باهدف تغییر و یا اصلاح ساختار شخصیت زنان روان نژند متقاضی طلاق وجود دارد.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی روان تحلیل گری هورنای براساس سه ریخت شخصیت بر ساختار شخصیت زنان متقاضی طلاق انجام شد.

    روش

    این مطالعه، یک پژوهش تک آزمودنی از نوع B/ A بوده است. 6 آزمودنی از میان کلیه ی زنان متقاضی طلاق مراجعه کننده به برخی از مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1399 به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده، با پاسخگویی به پرسشنامه ی هورنای - کولیج (2011)، در سه گروه دو نفره گمارش شدند. مصاحبه ی سازمان شخصیت (STIPO-R) کلارکین (2019) در سه مرحله اجرا شد. درمان در 15 جلسه انفرادی 60 دقیقه ای، یک جلسه در هفته اجرا شد و یک ماه بعد پیگیری صورت گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از روش استاندارد ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا با فرمول اصلاح شده برای محاسبه تغییر آماری معنی دار و استفاده از فرمول درصد بهبودی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    درمان روان تحلیل گری هورنای باعث ایجاد تغییر در زیرمقیاس های هویت (44/16 درصد بهبودی)، روابط موضوعی (33/98 درصد بهبودی)، دفاع های نابالغ (49/71 درصد بهبودی)، پرخاشگری (44/65 درصد بهبودی)، ارزش های اخلاقی (48/6 درصد بهبودی) و خودشیفتگی (54/16 درصد بهبودی) شد. شاخص تغییر پایای آن ها هم حاکی از معنی دار بودن این تغییرات بود (0/05 >P) و (0/01 >P).

    نتیجه گیری:

     این یافته ها حاکی از تغییرات معنادار در مولفه های ساختار شخصیت است، بنابراین روان درمانگری تحلیلی هورنای با تغییر ساختار شخصیتی زنان متقاضی طلاق می تواند برای روانشناسان و زوج درمانگران در پیشگیری از طلاق مفید باشد.

    کلیدواژگان: روان تحلیل گری، کارن هورنای، سازمان شخصیت
  • مرضیه ابراهیمی، فرشاد محسن زاده*، کیانوش زهراکار صفحات 2027-2052
    زمینه

    سازمان بهداشت جهانی از ناباروری به عنوان یک معضل بهداشت عمومی یاد کرده است که می تواند به افسردگی، اضطراب، طردشدگی اجتماعی و اختلالات جنسی بیانجامد. این بحران زیستی، روانی، اجتماعی سیکل معیوبی را به وجود می آورد که توانایی باروری را تضعیف و موجب اختلال در عملکرد و رضایت جنسی می گردد. اما آیا زوجین نابارور شهر تهران نیز چنین کیفیت و تجاربی را در زندگی تجربه می کنند.

    هدف

    هدف این تحقیق بررسی پدیداری تجربه ناباروری زوجین و تاثیر این واقعه بر کیفیت زندگی زناشویی زوجین نابارور بود.

    روش

    روش تحقیق حاضر کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود و سعی بر آن بود با ورود به دنیای پدیداری زوجین نابارور تجربه زیسته آن ها را از ناباروری مورد بررسی و کشف قرار گیرد. جامعه تحقیق حاضر عبارت بودند از کلیه زوجین دارای تجربه ناباروری مراجعه کننده به پژوهشگاه رویان در سال 1400. شیوه نمونه گیری طبق اکثر طرح های کیفی به منظور دارا بودن اطلاعات پدیداری، هدفمند بود و پژوهشگر با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 زوج نابارور، داده های به دست آمده را بر اساس شیوه کلایزی تحلیل نمود. اعتبار یافته ها هم با روش کدگذاری مجدد توسط اساتید متخصص تایید گردید.

    یافته ها: 

    تحلیل و کدگذاری پدیدار شناختی به روش کلایزی، 36 مقوله فرعی را شناسایی نموده و با توجه به شباهت و قرابت معنایی آن ها، در 7 مفهوم اصلی شامل: مصایب زوجی و اجتماعی زندگی عاری از فرزند، مسایل فکری و احساسی در مسیر درمان، پیشنهاد طلاق و یا چندهمسری، عدم همدلی و سازگاری اطرافیان با زوجین، انزوا و بی انگیزگی زوجین، افزایش اضطراب و استرس زوجین، کاهش کیفیت رابطه زناشویی، کاهش امنیت مالی زوجین دسته بندی نموده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد پدیده ناباروری، همسو با تحقیقات پیشین با کاهش محسوسی در کیفیت زندگی زناشویی زوجین شهر تهران همراه است و مسایل مهمی را ازجمله احتمالا جدایی و طلاق، سردی روابط، کاهش انگیزه، چالش های فکری و عاطفی و اجتماعی ایجاد نموده است که لزوم توجه به کاهش این موارد در جهت افزایش کیفیت زندگی زناشویی این زوج ها احساس می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی زناشویی، ناباروری، زوجین
  • ارسلان خان محمدی اطاقسرا* صفحات 2053-2066
    زمینه

    یکی از عوامل تاثیرگذار بر عملکرد جنسی زنان، تصورات و احساسات آن ها نسبت به ارتباط جنسی و شناخت جنبه های جنسی خویشتن و در یک تعریف کلی خودپنداره جنسی است. از طرفی باورها و شناخت های منفی، عامل مهمی در اختلالات جنسی بوده و درمان شناختی - رفتاری و استفاده از روش بازسازی شناختی برای درمان اختلالات جنسی می تواند کمک کننده باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان شناختی - رفتاری در رشد خودپنداره جنسی زنان متاهل انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه ی زنان مراجعه کننده به مراکز زنان، زایمان و مشاوره شهرستان بابل در سال 1394 تشکیل دادند. تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). ابتدا هر دو گروه به پرسشنامه خودپنداره جنسی اسنل و همکاران (1993) پاسخ دادند (پیش آزمون). سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت مداخله شناختی - رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون بین دو گروه در خودپنداره جنسی، رضایت جنسی، اعتماد به خود جنسی و افسردگی جنسی تفاوت معنی داری وجود دارد (0/01 >P). درحالی که در نمره میل و انگیزه جنسی بین گروه ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05 <P). به این معنی که نمرات افراد در خودپنداره جنسی، رضایت جنسی و اعتماد به خود جنسی، ارتقا و در افسردگی جنسی کاهش یافته است.

    نتیجه گیری: 

    درمان شناختی - رفتاری بر رشد خودپنداره جنسی زنان متاهل تاثیر داشته است و ازاین رو متخصصان می توانند از این مداخله برای افزایش خودپنداره جنسی، رضایت جنسی و اعتماد به خود و کاهش افسردگی جنسی در زنان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خودپنداره جنسی، درمان شناختی - رفتاری، زنان متاهل
  • فاطمه خداپناه، محمدرضا تمنایی فر* صفحات 2067-2090
    زمینه

    تحقیقات زیادی به ارتباط بین بهزیستی تحصیلی با شفقت به خود تاکید کرده اند. با وجود اهمیت بالای نقش بهزیستی تحصیلی، تاکنون پژوهش های محدودی در این حوزه در ایران انجام شده است. در برخی از این پژوهش ها به شناسایی عوامل پیش بینی کننده بهزیستی تحصیلی دانش آموزان از جمله به نقش شفقت به خود پرداخته شده ولی تاکنون مکانیزم های میانجی گر این رابطه شناسایی نشده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی شفقت به خود با بهزیستی تحصیلی با نقش میانجی گر شادکامی و خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دوره ی دوم متوسطه شهر تهران بود که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند.370 دانش آموز با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و طبق جدول مورگان انتخاب شدند. پرسشنامه بهزیستی تحصیلی تومینن-سوینی و همکاران (2012)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مورگان و جینکز (1999)، پرسشنامه شادکامی آکسفورد آرگایل و همکاران (1989) و فرم کوتاه شده ی شفقت به خود ریس (2011) جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. بررسی و ارزیابی الگوی پیشنهاد شده با روش تحلیل مسیر انجام گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بین بهزیستی تحصیلی و شفقت به خود (0/01  P< ، 0/42 r=)، شادکامی (0/01  P<، 0/60 r=)، خودکارآمدی تحصیلی (0/01  P<، 0/44r=) و بین شفقت به خود و شادکامی (0/01  P<، 0/64 r=) و شفقت به خود و خودکارآمدی تحصیلی (0/01  P<، 0/23 r=) رابطه ی معنادار وجود دارد. نتایج نشان داد که در رابطه بین شفقت به خود و بهزیستی تحصیلی، شادکامی و خودکارآمدی تحصیلی میانجی گری می کنند.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این پژوهش نشان داد که دانش آموزانی که از شفقت به خود بالا برخوردار بودند و بهزیستی تحصیلی بهتری برخوردار بودند، دارای شادکامی بیشتر بوده و خودکارآمدی تحصیلی بهتری را تجربه کرده اند.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، شفقت به خود، شادکامی، خودکار آمدی تحصیلی
  • عاشور محمد کوچکی، کاظم شریعت نیا*، اردشیر اسدی، ارسطو میرانی صفحات 2091-2106
    زمینه

    شادکامی از مولفه های اصلی کیفیت زندگی در همه ی گروه های سنی به ویژه دانشجویان است. مطالعات نشان داده است که شادکامی با عوامل بزرگ شخصیت به ویژه روان آزردگی گرایی، برون گردی و مسیولیت پذیری همبستگی معنی داری دارد. علاوه بر آن ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی یکی از شروط اساسی برای دستیابی به شادکامی و رضایت از زندگی است. بااین حال نقش این مولفه ها در جمعیت دانشجویی مورد مطالعه قرار نگرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی نقش میانجی گری نیازهای بنیادین روانشناختی در رابطه بین ویژگی های شخصیتی و شادکامی دانشجویان بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی و به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان مقاطع کارشناسی و کاشناسی ارشد سال تحصیلی 1399-1400 دانشگاه های استان گلستان بودند. از میان این جامعه نمونه ای متشکل از 356 نفر دانشجوی دختر و پسر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های فرم کوتاه ویژگی های شخصیتی نیو (NEO-PI) (1996)، مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی گاینه (BNGS) (2003) و مقیاس شادکامی آکسفورد (OHI) (2002) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) و با نرم افزار لیزرل نسخه (8/71) مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که در همه ی شاخص های برازش، مدل ساختاری شادکامی از برازش مناسب و قابل قبولی برخوردار است. مطابق با نتایج پژوهش روان آزردگی با شادکامی رابطه منفی (0/29-)، برون گردی (0/31)، و ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی (0/50) با شادکامی رابطه مثبت و معنی دار داشتند (0/05 >P). در مجموع این متغیرها توانستند 36 درصد از واریانس متغیر شادکامی را پیش بینی و تبیین نمایند.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد افرادی که روان آزردگی گرایی پایین تر برون گردی بالاتر را تجربه می کنند شادکامی بیشتری را تجربه می کردند. علاوه بر این ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی با افزایش شادکامی دانشجویان مرتبط بود.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، شادکامی، نیازهای بنیادین روانشناختی، دانشجویان
  • مریم توفیقی محمدی، وحیده باباخانی*، محمد قمری، جعفر پویامنش صفحات 2107-2122
    زمینه

    تحقیقات به اثرات مثبت واقعیت درمانگری بر اختلالات خلقی و عاطفی اشاره دارد که به افراد آموزش می دهد تا از نیازهای اساسی خودآگاهی یافته و بر مواجهه با واقعیت، مسیولیت پذیری و ارزشیابی رفتارهای درست و نادرست تاکید کرده اند. اما در زمینه کاربرد این روی آورد بر تمرکز و کنترل روابط خود و شناسایی و تغییر تحریف های شناختی و استرس در جامعه تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی واقعیت درمانگری بر تمایزیافتگی و تحمل پریشانی مادران کودکان ناتوانی هوشی انجام شد.

    روش

    بر اساس طرح شبه آزمایشی، پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه، 30 نفر از تمامی مادران کودکان ناتوانی هوشی (آموزش پذیر) در مدارس استثنایی دوره ابتدایی منطقه 4 شهر تهران در سال تحصیلی 99-98، با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی به صورت در دسترس و بر اساس ملاک های ورود و خروج، به عنوان نمونه انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش در جلسات مداخله واقعیت درمانگری شرکت داده شدند، در مقابل گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های تمایزیافتگی خود اسکورن و اسمیت (2003) و مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها: 

    بین دو گروه در تمایزیافتگی و تحمل پریشانی تفاوت معناداری وجود داشت (0/0001 P<). مقایسه میانگین ها در دو گروه مداخله و گواه نشان داد که واقعیت درمانگری موجب افزایش تمایزیافتگی و کاهش تحمل پریشانی شده است.

    نتیجه گیری: 

    از یافته های فوق می توان دریافت که واقعیت درمانگری با بهره گیری از فنونی چون آشنایی با مسیولیت های خویش، کمک به پذیرش و افزایش مسیولیت پذیری، همچنین کم اهمیت جلوه دادن گذشته در رفتار کنونی و تاکید بر کنترل درونی موجب می شود به واسطه مسیولیت شخصی هویت موفقی کسب کنند، و درنتیجه تمایزیافتگی و تحمل پریشانی مادران دارای کودک ناتوان افزایش یابد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانگری، تمایزیافتگی، تحمل پریشانی، مادران کودکان ناتوانی هوشی
|
  • Mohammadali Besharat*, Samaneh Ebrahimnejad Moghadam, Zahra Naghsh Pages 1913-1928
    Background

    A great majority of research has extensively identified that maladaptive perfectionism is highly related to more negative emotions, anxiety, hostility and shame. In comparison to this kind of maladaptive perfectionism, religious/spiritual perfectionism is a new term which has recently been introduced as an adaptive type of perfectionism but its effects on mental health indices and depression/anxiety symptoms have only been explored in few studies.

    Aims

    The purpose of the present study was to investigate the moderating role of cognitive emotion regulation strategies in the relationship between spiritual/religious perfectionism with mental health indices and depression/anxiety symptoms.

    Methods

    A total of 510 individuals (381 men, 126 women) participated in the study. Participants were asked to complete an onlie questionnaire including the Mental Health Invetory-28 (Veit & Ware, 1983), Depression/Anxiety/Stress Scale (Lovibond & Lovibond, 1995), (Spiritual/Religious Perfectionism Scale-14 (Besharat, 2019), and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2006; Garnefski, Kraaij, & Spinhoven, 2001). Pearson Correlation Coefficient and Hierarchical Linear Regression were used to analyze the data.

    Results

    Result showed that spiritual/religious perfectionism had a significant positive association with mental well-being and a significant negative association with mental distress and depression/anxiety symptoms (p<0.01). Result also revealed that although the relationship between spiritual/religious perfectionism with mental health indices and depression was not moderated by cognitive emotion regulation strategies, the relation between this kind of perfectionism and anxiety was moderated by maladaptive cognitive emotion regulation strategies (p<0.01).

    Conclusion

    Spiritual/religious perfectionism is an adaptive dimension of perfectionism and people who experience higher degrees of this type of perfectionism do not experience negative emotions, anxiety, and depression when they experience failure to achieve spiritual and religious perfection. Now, if some of these people use maladaptive emotion regulation strategies to regulate their unpleasant emotions, their anxiety will increase.

    Keywords: Spiritual, religious perfectionism, emotion regulation, mental health, depression, anxiety
  • Dawood Namazi, Ahmad Borjali*, Hosein Eskandari, Faramarz Sohrabi, Yahya Mohajer Pages 1929-1942
    Background

    The study of micro-cultures in the field of drug use, compared to other studies, not only in Iran, but also in other countries, has given a small contribution to the studies. Despite the existence of this research gap resulting from the study of personality traits about micro-cultures and norms that encourage substance consumption.

    Aims

    The purpose of this research was to compare Cloninger's personality traits in drug addicts in different cultures.

    Methods

    This research was descriptive-comparative. The population studied in this research included men aged 20 to 40 who use drugs from four subcultures: Gilak, Talesh, Kurd, and others (Persia). 300 of them were selected by purposeful sampling. All of them completed the personality traits questionnaire of Cloninger et al. (1993). Finally, descriptive statistics and multivariate analysis of variance (MANOVA) were used to describe the data.

    Results

    The results showed that there is no significant difference in personality traits between any of the different cultures (P>0.05). This means that it can be said that addicts of different ethnicities had similar personality traits.

    Conclusion

    Finally, based on the results of the present study, it can be said that substance-dependent people in different cultures in the present study had similar personality characteristics, and therefore, knowledge of these results can be important for personality psychologists, sociologists, and other professionals.

    Keywords: Addicted People, Nature, Personality, Ethnicity, Character
  • Khalil Khomideh, Hasan Rangriz*, Hamzeh Khastar, Mehdi Kheirandish Pages 1943-1956
    Background

    The Social Security Organization, as the largest insurance and treatment institution in the country, has a great responsibility to the members of the society. Conceptualizing the model of selection and appointment of managers of Social Security Organization based on competency models will have significant consequences. Therefore, conducting research to select and appoint managers based on competency to develop human resources and take advantage of opportunities has been neglected.

    Aims

    This study aimed to conceptualize the model of selection and appointment of managers of the Social Security Organization based on competency models with the foundation data approach.

    Methods

    This study is developmental and cross-sectional research. The statistical population of the qualitative section is university professors and managers of the Social Security Organization. By the purposive sampling method, 13 people participated in semi-structured interviews. Data were analyzed by the Grounded theory approach and Maxqda software.

    Results

    The coding of interviews has shown that Organizational support and knowledge management are causal conditions that promote the implementation of the competency models in the organization (central phenomenon). The organizational culture and the rule of law are contextual conditions. The Environmental and organizational factors are intervening conditions that influence the strategies (including human resource empowerment, the implementation of information systems in the appointment of managers, and strategic organization management). It will help the selection and then ordination of qualified managers.

    Conclusion

    Findings show that the selection and appointment of competent managers of the organization depend on several factors, including implementation of the competency model and empowerment of human resources, and the necessary conditions for its establishment must be provided by individuals and the environment.

    Keywords: Competency Model, Selection, Appointment of Managers, Social Security Organization, Granded Theory Approach
  • Mahboubeh Moradi Siah Afshadi, Shole Amiri*, Hooshang Talebi Pages 1957-1974
    Background

    Research shows that people with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) experience many mental health problems that can be associated with the risk of being misdiagnosed or neglected and have more serious consequences. Meanwhile, domestic studies have paid little attention to the topic of the prevalence of ADHD and mental health, in a comparative study in the studied population.

    Aims

    This study aimed to examine the prevalence of ADHD in university students of Isfahan city and compare the mental health of students with and without the disorder.

    Methods

    The study method was descriptive in the first section and causal-comparative in the second part while frequency, mean, standard deviation, analysis of variance, and independent t-test were used. Barkley Adult ADHD Rating scale (2011), ASRS (2005), SCL-90 (1976), and demographic questionnaire were used. The sample size was 600, selected based on random cluster sampling.

    Results

    According to the Barkley questionnaire, 13/5 percent have ADHD, but based on ASRS 12 percent have ADHD. Amongst females with ADHD, 18/8% were inattention type, 4/5% hyperactivity type and 6/33% reported combined type. Amongst males with ADHD, 9% were inattention type, 4/83% were hyperactive and 7/16% reported combined type. In comparison, between 2 groups with the probability of ADHD and without, the mental health elements like aggression, excessive fear, sensitivity in the relationship, obsessive-compulsive behaviors, anxiety, and depression were significant (P</05) while others were not.

    Conclusion

    The probability of suffering from ADHD is increasing among university students. In addition, some dimensions of mental health in ADHD students are different from their normal counterparts.

    Keywords: ADHD, Mental Health, University Students
  • Fatemeh Abbasi Tehrani, MohammadNaghi Farahani*, Mahnaz Shahgholian Ghahfarrokhi, Balal Izanloo Pages 1975-2002
    Background

    A review of the research literature showed that chronic pain self-management (CPSM) plays an important role in the health and optimal functioning of Affected people. However, few studies have examined the factors involved in CPSM in the form of a psychological model.

    Aims

    This study aimed to evaluate the fit of the conceptual model of CPSM based on mindfulness skills (MS), metacognitive beliefs (MB), and cognitive emotion regulation strategies (CERS) with empirical data obtained from people with chronic musculoskeletal pain.

    Methods

    The design of this research was descriptive-correlation of the type of structural equation modeling research. The statistical population of the present study included all patients with chronic musculoskeletal pain who were referred to Tehran hospitals between June 2020 and December 2021. The sample included 272 eligible individuals from two Imam Hussain and Besat hospitals in Tehran. Data were collected using PSMC-18 (Nicholas et al., 2012), FFMQ-39 (Bair et al., 2008), MCQ-30 (Wells and Cartwright-Hatton, 2004), CERQ-18 (Garnefski and Kraaij, 2006), and the GSCS-7 (Von Korff, et al., 1992) by online survey and then analyzed.

    Results

    The results showed that the conceptual model of CPSM based on the data obtained from participants had a suitable and significant fit (CMIN/d= 2.41, SRMR= 0.068, RMSEA= 0.072,
    PNFI= 0.077, CFI= 0.903, IFI= 0.904, GFI= 0.872). All predictor variables were able to directly explain CPSM (p< 0.05). Also, most indirect pathways showed significant effects on CPSM
    (p< 0.05).

    Conclusion

    Structural relationships of MS, MB, and CERS can provide a significant explanation for CPSM in people with chronic musculoskeletal pain. Accordingly, it seems that designing educational interventions based on the proposed model can improve CPSM in these people.

    Keywords: Chronic Pain Self-Management, Mindfulness Skills, Metacognitive Beliefs, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Structural Equation Modeling
  • Mehran Jokar, Jahangir Karami*, Khodamorad Momeni Pages 2003-2020
    Background

    Studies showed that the extreme use of the Internet that is prevalent among adolescents today affects their depression, social anxiety, and academic performance, communication with parents, self-esteem, and efficiency. Internet use expectancies and coping strategies also affect the relationship between the underlying factors and Internet addiction.

    Aims

    In this regard, this study examined the model of predicting Internet addiction in high school students.

    Methods

    This was a descriptive-correlational study and its population was all male and female high school students in Gorgan city. Research instruments included the Young Internet addiction test (2013), the Rosenberg Self-Esteem Scale (1965), the Schwartz Self-Efficacy Scale (1995), inventory for chronic stress (Schultz, 2004), brief cope (Carver,1997) and Wegmanns Internet use expectancies.

    Results

    The findings showed that the aspects of psychological pathology have no significant effect on Internet addiction (P> 0. 1). But personality aspects and social cognitions have a negative effect on Internet addiction (P<0.01). Also, the effect of Internet usage expectations on the relationship between pathology and Internet addiction (P<0.913); between personality aspects and internet addiction (P<0.917), and on the relationship between social aspects and internet addiction (P<0.951) is not significant. Additionally, coping strategies have a positive and significant effect on the relationship between pathology and Internet addiction (P<0.000) and have a negative and significant effect on the relationship between personality and Internet addiction (P<0.000).

    Conclusion

    It seems that controlling mood and anxiety symptoms, teaching strategies to increase self-efficacy, self-esteem, perceived social support and coping skills, and changing Internet use expectations are helpful in preventing the development and maintenance of Internet addiction.

    Keywords: Internet Addiction, Psychopathology, Personality Aspects, Social Cognition
  • Soheila Jafarpour, Shahrokh Makvand Hosseini*, Parvin Rafieinia Pages 2021-2026
    Background

    Many studies have shown that psychological therapies are effective in preventing divorce. There is a lack of research in the field of psychoanalytic treatment with the aim of changing or modifying the personality structure of neurotic women seeking divorce.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the efficacy of Horney psychoanalysis based on three personality types on the personality organization of women divorce applicants.

    Methods

    This study was a single-subject design of A/B type. 6 subjects from all women seeking divorce referred to some counseling centers in Tehran in 1399 were selected by purposive sampling and were assigned to three groups of two by answering the Horney-College questionnaire (2011). The Interview of the Personality Organization (STIPO-R) Clarkin (2016) was conducted in three stages. The treatment was administered in totally fifteen 60-minute sessions, 1 sessions weekly and follow-up was one month later. The obtained data were analyzed using standard visual drawing method, stable change index with modified formula to calculate statistically significant change and using the improvement percentage formula.

    Results

    Horney psychoanalytic therapy causes changes in the subscales of identity (%44/16 improvement), object relations (%33/98 improvement), immature defenses (%49/71 improvement), aggression (%44/65 improvement), moral values (%48/6 improvement) and narcissism (%54/16 improvement). Their change in reliable index also showed that these changes were significant
    (P< 0/05) & (P< 0/01).

    Conclusion

    These findings indicate significant changes in the components of personality structure, so Horney analytical psychotherapy by changing the personality structure of neurotic women seeking divorce can be usefull for psychologists and couple therapists to prevent divorce.

    Keywords: Psychoanalytic Therapy [MeSH], Karen Horney, Personality Organization
  • Marzieh Ebrahimi, Farshad Mohsenzadeh*, Kianoosh Zahrakar Pages 2027-2052
    Background

    The World Health Organization has mentioned infertility as a public health problem that can lead to depression, anxiety, social exclusion, and sexual disorders. This biological, psychological, and social crisis creates a defective cycle that weakens fertility and causes dysfunction in sexual performance and satisfaction. But do infertile couples in Tehran also experience such quality experiences in life?

    Aims

    The aim of this study was to investigate the phenomenon of infertility experience and the impact of this event on the marital quality of life in couples.

    Methods

    The research method was qualitative and phenomenological. It tried to examine and discover the lived experience of infertile couples by entering the phenomenological world. The population of the present study consisted of all couples with infertility experience who were referred to Royan Research Institute in 1400. The sampling method was purposeful according to most qualitative schemes in order to have phenomenological information, and the researcher based the obtained data on 15 Analyzed the Colaizzi method. The validity of the findings was confirmed by the re-coding method by expert professors.

    Results

    Analyzing and coding the cognitive phenomenon by Colaizzi method, identified 36 sub-categories and according to their similarity and semantic similarity, in 7 main concepts including the couple and social suffering from child-free life, intellectual and emotional issues in the treatment path, suggestion of Divorce or polygamy, lack of empathy and compatibility of those around the couple, isolation and apathy of the couple, increase in anxiety and stress of the couple, decrease in the quality of the marital relationship, decrease in the financial security of the couple are categorized.

    Conclusion

    The results showed that the phenomenon of infertility, in line with previous research, is associated with a noticeable decrease in the marital quality of life in couples in Tehran city and has created important issues, including the possibility of separation and divorce, coldness of relationships, decreased motivation, intellectual, emotional and social challenges, which are necessarily paying attention to the reduction of these cases is felt in order to increase the marital quality of life in these couples.

    Keywords: Marital quality of life, Infertility, couples
  • Arsalan Khan Mohammadi* Pages 2053-2066
    Background

    One of the influencing factors on women's sexual performance is their perceptions and feelings towards sexual relations and recognition of their own sexual aspects and, in a general definition, sexual self-concept. On the other hand, negative beliefs and cognitions are an important factor in sexual disorders, and cognitive-behavioral therapy and the use of cognitive reconstruction methods can help to treat sexual disorders.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in the development of the sexual self-concept of married women.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research was made up of all women referring to gynecological, maternity, and counseling centers in Babol city in 2014. 30 people were selected as the research sample by simple random sampling and randomly replaced into two experimental and control groups (15 people in each group). First, both groups answered the sexual self-concept questionnaire of Snell et al. (1993) (pre-test). Then the experimental group underwent cognitive-behavioral intervention for 8 sessions and the control group did not receive any intervention. Data analysis was done using the statistical method of analysis of covariance.

    Results

    The results showed that in the post-test stage, there is a significant difference between the two groups in sexual self-concept, sexual satisfaction, sexual self-confidence, and sexual depression (P<0.01). While there was no significant difference in the score of sexual desire and motivation between the groups (P<05). This means that people's scores in sexual self-concept, sexual satisfaction, and sexual self-confidence have improved and decreased in sexual depression.

    Conclusion

    Cognitive-behavioral therapy has had an effect on the development of the sexual self-concept of married women, and therefore experts can use this intervention to increase sexual self-concept, sexual satisfaction, and self-confidence, and reduce sexual depression in women.

    Keywords: Sexual Self-concept, Cognitive Behavioral Therapy, Married Women
  • Fatemeh Khodapanah, MohammadReza Tamnaei Far* Pages 2067-2090
    Background

    types of research have emphasized the relationship between Academic well-being and self-compassion. Despite the high importance of the role of academic well-being, so far, limited research has been conducted in Iran. In some of these studies, the factors predicting students' academic well-being, including the role of self-compassion, have been identified, but the mediating mechanisms of this relationship have not been identified yet.

    Aims

    This study aimed to investigate the relationship between self-compassion and academic well-being with the mediating role of happiness and academic self-efficacy in students.

    Methods

    The design of this research was descriptive and correlational. The statistical population included the students in the second year of high school in Tehran who were studying in the academic year 2021-2022. 370 students were selected by multi-stage cluster sampling method using Krejcie & Morgan table. Using Tuminen-Sweeney et al.' s(2012) academic well-being questionnaire, Morgan-Jinker's (1999) academic self-efficacy questionnaire, Argyle & Lu's (1989) Oxford happiness questionnaire, and self-compassion questionnaire data were collected.

    Results

    The results showed that there are significant relationships between academic well-being and self-compassion (r= 0.42, P< 0.01), happiness (r= 0.60, P< 0.01), academic self-efficacy (r= 0.44,
    P< 0.01), self-compassion and happiness (r= 0.64, P< 0.01), self-compassion and academic self-efficacy (r= 0.23, P< 0.01). The proposed model was evaluated by the path analysis method. The results indicated that happiness and academic self-efficacy mediate the relationship between self-compassion and academic well-being.

    Conclusion

    The findings of this research showed that students with high self-compassion and better academic well-being had more happiness and experienced better Academic self-efficacy.

    Keywords: Academic Well-Being, Self-Compassion, Happiness, Academic Self-Efficacy
  • Ashour Mohammad Koucheki, Kazem Shariatnia*, Ardeshir Asadi, Arastoo Mirani Pages 2091-2106
    Background

    Happiness is one of the main components of quality of life in all age groups, especially students Studies have shown that happiness is significantly correlated with the big five personality traits, especially neuroticism, extraversion, and conscientiousness. In addition, satisfying basic psychological needs is one of the primary conditions for achieving happiness and life satisfaction. However, the role of these components in the student population has not been studied.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the mediating role of satisfying basic psychological needs in the relationship between personality traits and students' happiness.

    Methods

    For this purpose, a sample of 356 male and female students was selected from among the students of universities of Golestan province using stepwise cluster sampling. Selected individuals completed the NEO Personality Traits Questionnaire (NEO-PI) (1992), the Gugnea Psychological Basic Needs Scale (PBNS-G) (2003), and the Oxford Happiness Index (OHI) (2002). Data were analyzed using structural equation modeling (SEM) and LISREL software version 8.81.

    Results

    The results showed that in all the fit indices, the structural model for Happiness has a suitable and acceptable fit. According to the research results, neuroticism was negatively correlated to happiness (-0.29), extroversion (0.31), and psychological basic needs satisfaction (0.50) positively significantly correlated with happiness (P< 0.05).in total 36% of the variance of the happiness is predicted and explained by these variables.

    Conclusion

    It seems that students who experience lower neuroticism and higher extraversion experience more happiness. In addition, the satisfaction of basic psychological needs was associated with increased happiness of students.

    Keywords: Happiness, Five Factor Model of personality, Psychological Basic Needs satisfaction, Students
  • Maryam Tofighi Mohammadi, Vahideh Babakhani*, Mohammad Ghamari, Jafar Pooyamanesh Pages 2107-2122
    Background

    Studies suggest the positive effects of reality therapy on mood and emotional disorders. It teaches people to be aware of their basic needs and emphasizes coping with reality, responsibility, and evaluation of right and wrong behaviors. However, there is a research gap in the application of this approach to focusing and controlling their relationships and identifying and changing cognitive distortions and stress in the research community.

    Aims

    This study aimed to determine the efficacy of reality therapy on differentiation and distress tolerance of mothers of intellectually disabled children.

    Methods

    Based on a quasi-experimental design, pre-test and post-test with a control group, 30 persons of all mothers of children with intellectual disabilities (trainable) in exceptional primary schools in District 4 of Tehran in the academic year of 2019-20 were chosen as sample using a convenience non-random sampling method based on inclusion and exclusion criteria and were randomly assigned to the experimental and control groups. The experimental group participated in reality therapy intervention sessions, while the control group did not receive any intervention. Data collection tools were Skorn and Smith questionnaires and Simmons and Gaher's (2005) distress tolerance scale. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    There was a significant difference between the two groups in differentiation and distress tolerance (P<0.0001). A comparison of means in the two groups of intervention and control showed that reality therapy increased differentiation and decreased distress tolerance.

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be concluded that reality therapy helps people acquire successful identity and increase differentiation and distress tolerance of mothers with disabled children by using techniques such as familiarity with one's responsibilities, helping to accept and increase responsibility, also reducing the importance of the past in the present behavior, and emphasizing the inner control.

    Keywords: reality therapy, differentiation, distress tolerance, mothers of intellectual disabilitie children