فهرست مطالب

سیاست دفاعی - پیاپی 120 (پاییز 1401)

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 120 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی عطارزاده* صفحات 11-38
    با محور قرار گرفتن طرح وحدت اسلامی پس از رویداد انقلاب اسلامی در ایران، مقابله با «دیگر» برون دینی در دستور کار قرار گرفت و با فراخوان مسلمانان دیگر کشورها به ایستادگی همه جانبه در برابر توطیه های استکبار جهانی به ویژه ایجاد رژیم صهیونیستی در قلب جهان اسلام که تهدید جدی منافع غرب در منطقه را در پی داشت، آمریکا در صدد بر آمد تا با تغییر مفهوم «غیر» و جایگزینی «دگر» درون دینی به جای نوع بیرونی و بیگانه آن، با بزرگنمایی اختلافات فرقه ای در جهان اسلام و صرف انرژی رها شده از بیداری اسلامی در تنش و درگیری بین مسلمانان، مانع از تمرکز بر مقابله با دشمن اصلی (رژیم صهیونیستی) شود تا امنیت زایی بیشتر برای این رژیم با وقفه مواجه نگردد. قابلیت شیعه ستیزی تفکر نیوسلفی می توانست ابزار مناسبی جهت اجرای طرح دگرسازی دینی غرب باشد. دامن زدن به اختلافات شیعه و سنی ناشی از نگرانی عربستان سعودی از طرح ایران به مثابه ام القری جهان اسلام هم پشتوانه تامین هزینه های مالی گزاف اجرای این نقشه قرار گرفت. هدف این نوشتار آن است تا با استفاده از مدل تیوریک «چارچوب» و کاربست روش توصیفی- تحلیلی، گام بلندی که شهید سلیمانی با حضور فعال خود در میدان عمل در تشکیل اتحاد مقاومت برداشت و منجربه خنثی شدن استراتژی دگرسازی درون دینی با حمایت از تکوین و فعالیت های گروه های نیوسلفی نظیر داعش و در نهایت تضعیف رژیم صهیونیستی گردید را مورد تحلیل و واکاوی قرار دهد. نتیجه حاصل از این پژوهش نشان می دهد با بر افروخته شدن خشم ملت های مسلمان پس از دوباره در کانون توجه قرار گرفتن اشغالگری رژیم صهیونیستی در اثر اقدامات شهید سلیمانی که بیش از پیش امنیت و بقای آن رژیم را در معرض خطر و آسیب جدی قرار گرفت، دولت آمریکا را مصمم به ترور این عامل ناکامی نقشه دگرسازی درون دینی نمود.
    کلیدواژگان: دگرسازی، انقلاب اسلامی، مقاومت، چارچوب، داعش، شهید سلیمانی
  • سید حامد حسینی* صفحات 39-66
    رقابت و درگیری در منطقه راهبردی خلیج فارس با توجه به تعدد ذینفعان در سطح منطقه ای و فرامنطقه ای که درگیر آن هستند، منبع بی ثباتی قابل توجهی بوده و عرصه منطقه ای را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. در زمینه نقش بازیگران فرامنطقه ای در قبال امنیت خلیج فارس و با توجه به اینکه در سال های اخیر روندهای امنیتی خلیج فارس با تنوع مشارکت ها و همکاری های دفاعی مواجه بوده است، به طور کلی دو رویکرد غالب وجود دارد. رویکرد اول بر اساس واقعیت های منطقه ای، درگیری ها و رقابت های پیچیده است. در این رویکرد برای اطمینان از حفظ توازن قوا، شکل گیری اتحادها و به حداکثر رساندن توان نظامی و بازدارندگی لازم است. رویکرد دوم که یک ساختار امنیتی جامع مربوط به همکاری در زمینه های تجاری، محیط زیست، انرژی، امنیت خطوط دریایی و مبارزه با تروریسم است، استراتژی مناسبی برای دستیابی تدریجی به یک سیستم امنیتی با مشارکت همه طرف ها را توصیه می کند. ازاین رو، پرسش پژوهش این گونه است که انگیزه این روندهای امنیتی چیست و آن ها به چه ترتیباتی در منطقه اشاره می کنند و آیا پویایی های موردنظر احتمالا منجر به تغییر شکل عمیق امنیت خلیج فارس می شود یا که خیر؟ فرض بر این است که با توجه به نوسانات مداوم در این منطقه استراتژیک، شروع و اجرای سازوکار امنیتی که تمام عوامل مرتبط را درگیر کند قطعا موضوعی است که نیاز به توجه بیشتر دارد. بدین اعتبار، چنین سازوکاری وجود ندارد و ترتیبات و رژیم های امنیتی موجود بستری را ارایه نمی دهند که همه بازیگران حوزه خلیج فارس به خصوص ایران و عربستان در آن با یکدیگر تعامل های امنیتی و دفاعی داشته باشند.
    کلیدواژگان: موازنه قوا، امنیت جامع، ایران، عربستان، بازیگران فرامنطقه ای
  • رحمان حبیبی، مجید یوسفی* صفحات 67-101
    دولت ها با انتشار اسناد راهبردی امنیتی، دفاعی و نظامی به دنبال ارایه نیات و جهت گیری های کلان خود به مخاطبان داخلی و خارجی هستند. این اسناد که جهان بینی آن ها را به نمایش می گذارد، مجموعه ای از اعتقادات، نگرش ها و اقدامات هر یک از بازیگران را دربر می گیرد و می تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار تصمیم گیرندگان نظامی و امنیتی یک کشور قرار دهند. از آنجایی که آگاهی یافتن از موضوعات مدنظر کشورها، اندیشکده ها و موسسات راهبردی در جهان یکی از ضرورت های تفکر راهبردی در ج.ا.ایران محسوب می شود؛ هدف این تحقیق ارایه چارچوب بومی برای تحلیل دقیق و علمی از اسناد راهبردی دولت هاست. ازاین رو تحقیق حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش اصلی است که در تحلیل اسناد راهبردی باید به چه ابعاد، مولفه ها و شاخص هایی توجه شود تا جنبه های «هدف گذاری ها» و «جهت گیری های» مدنظر آن کشور به طور دقیق و علمی درک شود؟ ماهیت این تحقیق توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری داده ها در تحقیق حاضر مبتنی بر روش کتابخانه ای (فیش برداری) و میدانی (مصاحبه ای) می باشد. با توجه به ماهیت این پژوهش، روش تجزیه وتحلیل داده ها نیز روش محتوای کیفی است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که برای تحلیل اسناد راهبردی می توان از پنج مقوله اصلی یا فراگیر «دیدگاه استراتژیک»، «اهداف و منافع»، «تهدیدات»، «ابزارها» و «روش های اقدام» و همچنین از 14 مولفه و 58 شاخص استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل اسناد راهبردی، مدل بومی، هدف گذاری ها و جهت گیری ها
  • محسن درخشانی، یعقوب علوی متین*، مجید باقرزاده، مجتبی رمضانی صفحات 103-122

    از آنجا که پدیده شلاقی عاملی اثرگذار و تعیین کننده در زنجیره های تامین می باشد؛ بنابراین، سعی بر آن است که با کنترل و تقلیل آن، عملکرد صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران ارتقا داده شود. تحقیق حاضر، سعی دارد رویکردی را جهت بهبود عملکرد زنجیره های تامین به دست آورد. بدین منظور ابتدا تاثیر پدیده شلاقی بر روی زنجیره های تامین چندمحصولی، چندمرحله ای و چندسطحی بر اساس سری های زمانی کمی شده، و مدلی ریاضی برای آن به دست آمده است. علاوه بر آن، پارامترهای مهم و موثر دیگر مانند مقدار ذخیره خالص هدف، مورد مطالعه قرار گرفته اند. همچنین تاثیر پدیده شلاقی بر روی زنجیره های تامین به کمک شبیه سازی و با نگرش سری های زمانی بر اساس الگوریتم های مناسب، به دست آمد. جهت اعتبارسنجی یافته ها، نتایج با یک مطالعه موردی مقایسه گشته است. همچنین اثر پدیده شلاقی بر روی مطالعه موردی موجود، به کمک نرم افزار بهینه ساز، بهینه شده و درنتیجه معلوم می گردد که استفاده از مدل سری زمانی به عنوان الگوی تقاضا و روزانه کردن بازرسی موجودی توزیع کنندگان و حمل محصول به صورت روزانه برای تکمیل موجودی آن ها، باعث کاهش مناسب اثر شلاقی در صنایع دفاعی جمهوری اسلامی ایران می گردد. به علاوه مشخص شد که روزانه کردن بازرسی موجودی توزیع کنندگان و حمل محصول به صورت روزانه برای تکمیل موجودی آن ها اثرات مطلوبی به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، صنایع دفاعی، اثر شلاقی، سری های زمانی، شبیه سازی
  • علیرضا نوبری*، سید شهاب الدین یعقوبی هیق صفحات 123-155
    یکی از تهدیدات بقای حکومت دینی، فعالیت مخفیانه جریان های نفوذی علیه آن است. شناخت روش های نفوذ و شیوه های مناسب برای مقابله با آن برای حفظ ثبات سیاسی اهمیت زیادی دارد. یکی از عملکردهای منافقان در قرآن، نفوذ سازمان یافته در جامعه ایمانی است. گرچه قرآن موضوع منافقان را در سوره های متعددی بیان کرده است؛ اما سوره منافقون به صورت جداگانه ای به این جریان اختصاص یافته است. بررسی این سوره نشان می دهد موضوع محوری آن مربوط به عملکردهای خاصی از سوی این جریان و راهبرد مقابله با آن است. این جریان با استفاده از رخنه در مناصب حکومتی و مراکز تصمیم گیری، سوءاستفاده از مشکلات اقتصادی و تلاش برای جهت دهی به افکار عمومی، سعی کرده است مردم را از حمایت رهبری دینی دور کند و در نهایت با کمک گرفتن از قدرت های خارجی، قدرت سیاسی را در مرکز حکومت دینی به دست آورد. عدم آگاهی کافی جامعه از ماهیت اصلی آن و همچنین دوری از معنویت زمینه را برای فعالیت این جریان فراهم می کند. آنچه تحلیل محتوای سوره نشان می دهد 29 درصد جملات سوره به معرفی جریان نفوذ و 71 درصد آن مربوط به راهبردهای مقابله با آن است. این راهبردها در دو سطح حاکمیت و مردم موردتوجه قرار گرفته است. شناسایی این جریان، کنار گذاشتن آنان از مراکز قدرت، توکل به خدا و جایگزینی عناصر راسخ و مومن از جمله راهبردهای حاکمیت است. از طرف دیگر بازسازی معنویت و آخرت گرایی و حمایت اقتصادی از اقشار آسیب پذیر از وظایف جامعه ایمانی در این شرایط است.
    کلیدواژگان: نفوذ، قرآن، حکومت، راهبرد، براندازی، منافقان
  • مسعود محمدی الستی* صفحات 157-180
    یکی از مهم‎ترین مبادی و منابع سیاست دفاعی، دیدگاه‎های عالی‎ترین مراجع تصمیم‎گیری کشور می‎باشد. آن ها بر حسب وظایف، آگاهی و بینش، تدابیری را اعلام می‎نمایند که به لحاظ قانونی می‎تواند و باید در تدوین سیاست‎های کلان دفاعی مورد استفاده قرار گیرد. در جمهوری اسلامی ایران نیز حضرت آیت‎ا... خامنه‎ای (مدظله العالی) با توجه به در اختیار داشتن فرماندهی کل قوا و دارای بصیرت و دوراندیشی لازم، داشتن شناخت عمیق از جامعه و نظام اسلامی و شرایط منطقه‎ای و بین‎المللی، در عرصه‎های گوناگون بوده و دارای نظام فکری مشخص در این خصوص هستند که آشنایی با آن برای جهت دهی به سیاست دفاعی الزامی است. قابلیت و توانایی دفاع همه جانبه مهم ترین عامل حفظ استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی ایران است. بنابراین این مقاله به بررسی شناخت ابعاد اندیشه های دفاعی معظم له پرداخته است. هدف اصلی تحقیق، تبیین الگوی دفاع در عمق راهبردی ج. ا. ایران مبتنی بر اندیشه دفاعی فرماندهی معظم کل قوا امام خامنه ای (مدظله العالی) است. نتایج تحقیق در پنج بعد «نظامی، سیاسی، علمی-فرهنگی، اقتصادی و جغرافیا» است که هرکدام دارای مولفه ها و الزامات خود می باشد که از دو جنبه ایجابی و سلبی قابل طرح و بررسی است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش، تحلیل محتوا و برای جمع آوری داده ها، از روش کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق، مجموعه بیانات معظم له از سال 1368 بوده، حجم نمونه، 12 نفر صاحب نظر خبره در حوزه فقهی- دفاعی بوده است.
    کلیدواژگان: اندیشه دفاعی، جنگ، دفاع، عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران
  • رضا ساعی*، سید عباس احمدی صفحات 181-216

    شورای همکاری خلیج فارس در سال 1981 با حضور شش کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس اعلام موجودیت نمود. از ابتدای تشکیل شورا 41 اجلاس سران برگزار گردیده که در پایان هر جلسه بیانیه ای سیاست ها و خط مشی شورا را تبیین نموده است. با توجه به جایگاه استراتژیک و اثرگذاری در جریانات مختلف منطقه ای، آگاهی از روند اقدامات و تصمیمات اتخاذ شده شورا اهمیت بالایی در تببین راهبردهای کشورهای عضو شورا دارد. در این پژوهش این مسیله موردبررسی قرار می گیرد که در بیانیه های جلسات برگزار شده در سطح عالی، مهمترین موضوعات مطرح شده چه مواردی بوده و کدام مسایل در اولویت بالاتری برای شورا قرار داشته است؟ بدین منظور تمامی بیانیه های اجلاس سران از ابتدای تشکیل تاکنون مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته که با توجه به نتایج، سیاست خارجی، همکاری های داخلی و همچنین تعاملات استراتژیک با سایر کشورها به ویژه قدرت های جهانی اهمیت بالایی نزد اعضای شورا دارد. به طور کلی با بررسی عملکرد 4 دهه ای شورای همکاری نکته ای که بیش از هرچیز دیگری به چشم می آید دگردیسی در تعریف اهداف اعضاست به طوری که راهبرد معینی برای توسعه منطقه ای در این ایتلاف مشاهده نمی شود. از سوی دیگر خیزش های مردمی سال 2011 در جهان عرب، باعث توجه بیشتر این اتحادیه به اهداف امنیتی شده و به نظر می رسد با توجه به تداوم تنش های منطقه ای، در آینده نیز همچنان اهداف امنیتی دستور کار اصلی شورا باشد.

    کلیدواژگان: شورای همکاری خلیج فارس، جلسات شورای عالی همکاری خلیج فارس
  • حجت کاظمی* صفحات 217-255
    مطالعات امنیتی متاخر با فراتر رفتن از رویکردهای سنتی، بر نقش تعیین کننده متغیرهای زیست محیطی در شکل دادن به وضعیت امنیتی در سطوح ملی، منطقه ای و جهانی تاکید می کنند. این مقاله می کوشد تا با اتکای این مباحث، تاثیر بحران آب در منطقه خاورمیانه را بر وضعیت امنیتی خاورمیانه موردبررسی قرار دهد. یافته ها نشان می دهد به واسطه دگرگونی های ناشی از تغییرات اقلیمی (گرمایش بالاتر از متوسط جهانی، کاهش بارش، افزایش تبخیر) و مداخله های انسانی (افزایش تقاضای مصرفی، احداث سازه های آبی و برداشت بیش از اندازه از منابع)، منطقه شاهد بحران شدیدی در حوزه منابع آب می باشد. مقاله بر این یافته تاکید می کند، که بحران آب از رهگذر تشدید مسایلی چون افزایش فقر، بیکاری، نابرابری، احساس تبعیض، مهاجرت، حاشیه نشینی، افت مشروعیت دولت و... تاثیر مشخصی بر ستیزه های اجتماعی- سیاسی در خاورمیانه داشته است. نمود مشخص این مسیله در تعدادی از اصلی ترین بحران های امنیتی منطقه یعنی جنگ داخلی در سوریه، یمن و عراق آشکار است. مقاله بر این نتیجه گیری تاکید می کند که در فقدان حکمرانی کارامد و همچنین فقدان اراده و چارچوبی برای اقدام جمعی کشورها، بحران های زیست محیطی منطقه خاورمیانه در سال های آینده تشدید خواهد شد. همپای این روند می توان انتظار داشت که چالش های امنیتی برآمده از بحران ها نیز تشدید شود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، بحران آب، امنیت، جنگ داخلی، خاورمیانه
|
  • Mojtaba Attarzadeh * Pages 11-38
    With the focus of the Islamic unity plan after the event of the Islamic revolution in Iran, confronting the "external religious other" was put on the agenda. The call of the people of other nations to resist in all directions against the plots of global arrogance (especially after the establishment of a diet in the heart of the Islamic world) posed a serious threat to the West in the region. America tried to prevent it by changing the concept of "other" and replacing "otherness within the religion" instead of its external and alien type and by exaggerating the differences of sects in the Islamic world and consuming energy from Islamic awakening in tension and conflict between people. Investigate the main enemy (dangerous regime) and create more security for this regime. The ability of anti-Shiaism of neo-Salafi thinking can be a suitable tool for implementing the plan of religious transformation of the West. Adding to the Shia and Sunni differences caused by Saudi Arabia's plan of Iran as the Umm al-Qari of the Islamic world was also supported by the exorbitant financial costs of implementing this plan. The purpose of this article is to use the theoretical model of the "framework" and the application of the descriptive-analytical method to take a long step that the martyr will take with his presence in the field of action in the formation of the resistance alliance. And the activities of ISIS groups and finally the regime's weakening have been analysed and investigated. The result of this research shows that with the anger of the Muslim nations, with the martyrdom of Soleimani, the occupation of diet came into the spotlight again. It exposed the security and survival of that regime to danger and harm and made America determined to assassinate this factor of failure of the internal religious transformation plan.
    Keywords: transformation, Islamic Revolution, Resistance, ISIS Area, Martyr Soleimani
  • Seyed Hamed Hosseini * Pages 39-66
    Competition and conflict in the strategic region of the Persian Gulf due to the multiplicity of stakeholders at the regional and extra-regional surface that are involved in it is a significant source of instability and affects the regional arena as well. In the context of the role of extra-regional actors in the security of the Persian Gulf and considering that in recent years the security trends of the Persian Gulf have been faced with a variety of partnerships and defence cooperation, there are generally two dominant approaches. The first approach is based on regional realities, complex conflicts and competitions. In this approach, to ensure the balance of power, it is necessary to form alliances and maximize military power and deterrence. The second approach, which is a comprehensive security structure related to cooperation in the fields of trade, environment, energy, maritime security and counter-terrorism, recommends a suitable strategy to gradually achieve a security system with the participation of all parties. Therefore, the research question is what is the motivation of these security trends and what arrangements do they refer to in the region and are the dynamics in question likely to lead to a deep change in the security of the Persian Gulf or not? It is assumed that due to the constant fluctuations in this strategic region, the initiation and implementation of a security mechanism that involves all relevant factors is an issue that needs more attention. Accordingly, there is no such mechanism and the existing arrangements and security regimes do not provide a platform for all actors in the Persian Gulf region, especially Iran and Saudi Arabia, to have security and defence interactions with each other.
    Keywords: balance of power, Comprehensive security, Iran, Saudi Arabia, Trans-Regional Actors
  • Rahman Habibi, Majid Yousefi * Pages 67-101
    By publishing security, defence and military strategic documents, governments seek to present their intentions and macro directions to domestic and foreign audiences. These documents, which show their worldview, contain a set of beliefs, attitudes and actions of each of the actors and can provide useful information to the military and security decision-makers of a country. Since finding out about the issues considered by countries, think tanks and strategic institutions in the world is considered one of the necessities of strategic thinking in Iran; The purpose of this research is to provide a local framework for a detailed and scientific analysis of the strategic documents of governments. Therefore, the present research seeks to answer the main question that what dimensions, components and indicators should be considered in the analysis of strategic documents in order to accurately and scientifically understand the aspects of "goals" and "directions" considered by that country? The nature of this research is descriptive-analytical. The method of data collection in the current research is based on the library (recording) and field (interview) methods. According to the nature of this research, the method of data analysis is the qualitative content method. The findings of this research show that for the analysis of strategic documents, it is possible to use the five main or comprehensive categories of "strategic vision", "goals and benefits", "threats", "tools" and "action methods", as well as 14 components and 58 indicators.
    Keywords: Analysis of strategic documents, Native model of goals, orientations
  • Mohsen Derakhshani, Yaghoob Alavi Matin *, Majid Bagherzadeh, Mojtaba Ramezani Pages 103-122

    Since the whiplash phenomenon is an effective and decisive factor in supply chains; Therefore, an attempt is made to improve the performance of the defence industry of the Islamic Republic of Iran by controlling and reducing it. The current research tries to obtain an approach to improve the performance of supply chains. For this purpose, the effect of the whiplash phenomenon on multi-product, multi-stage and multi-level supply chains has been quantified based on time series, and a mathematical model has been obtained for it. In addition to that, other important and effective parameters such as the amount of target net storage have been studied. Also, the impact of the whiplash phenomenon on supply chains was obtained with the help of simulation and with the perspective of time series based on appropriate algorithms. To validate the findings, the results have been compared with a case study. Also, the effect of the whiplash phenomenon on the existing case study was optimized with the help of optimizer software, and as a result, it is found that the use of the time series model as a demand model and the daily inspection of distributors' inventory and the daily transportation of products to complete their inventory will reduce the whiplash effect. in the defence industry of the Islamic Republic of Iran. In addition, it was found that the daily inspection of the distributors' inventory and the shipment of the product on a daily basis to complete their inventory will have favourable effects.

    Keywords: Chain of Defence Industries, Whiplash Effect of Simulation Time Series
  • Nobari Alireza *, Seyed Shahabeddin Yaghoubi Hiagh Pages 123-155
    One of the threats to the survival of the theocracy is the secret activity of the influence movements against it. Knowing the methods of influence and the appropriate ways to deal with it is very important to maintain political stability. One of the functions of the hypocrites in the Quran is organized influence in the faith community. Although the Qur'an has stated the issue of hypocrites in several chapters; Surah Manafekun is dedicated to this trend separately. Examining this surah shows that its central theme is related to certain functions of this current and the strategy to deal with it. By using penetration in government positions and decision-making centres, abusing economic problems and trying to direct public opinion, this current has tried to distance people from the support of religious leadership. Finally, with the help of foreign powers, it has gained political power in the centre of religious government gained. Society's lack of sufficient awareness of its main nature, as well as its distance from spirituality, provides the basis for the activity of this trend. What the content analysis of the surah shows is that 29% of the sentences of the surah are related to the introduction of influence and 71% are related to strategies to deal with it. These strategies have been taken into consideration at both levels of government and people. Identifying this trend, removing them from the power centres, trusting in God and replacing the firm and faithful elements are among the strategies of governance. On the other hand, the restoration of spirituality and the afterlife and economic support of vulnerable groups are among the duties of the faith community in this situation.
    Keywords: the influence of the Qur'an, Subversive strategy government, Hypocrites
  • Masaud Mohamadi-Alasti * Pages 157-180
    One of the most important bases and sources of defence policy is the views of the country's highest decision-making authorities. According to their duties, knowledge and vision, they announce measures that can and should be used in the formulation of defence policies. In the Islamic Republic of Iran as well, Ayatollah Khamenei (Ayatollah Ali) is in possession of the supreme command and has the necessary insight and foresight, having a deep understanding of the Islamic society and system and the regional and international conditions. International, in various fields and have a specific intellectual system in this regard, which is necessary to be familiar with to guide the defence policy. All-round defence capability is the most important factor in preserving the independence and territorial integrity and system of the Islamic Republic of Iran. Therefore, this article has investigated the dimensions of defence thoughts of His Holiness. The main goal of the research is to explain the pattern of defence in strategic depth c. A. Iran is based on the defence thought of Supreme Commander-in-Chief Imam Khamenei. The results of the research are in five dimensions: "military, political, scientific-cultural, economic and geography", each of which has its own components and requirements, which can be proposed and examined from two positive and negative aspects. This research is applied in terms of purpose, in terms of method, content analysis, and library method has been used to collect data. The statistical population of the research is the collection of His Holiness's statements since 1368, the sample size is 12 experts in the field of jurisprudence and defence.
    Keywords: Defense Thought, War, Defense, Strategic Depth of the Islamic Republic of Iran
  • Reza Saei *, Seyyed Abbas Ahmadi Pages 181-216

    The Persian Gulf Cooperation Council announced its existence in 1981 with the presence of six countries on the southern border of the Persian Gulf. Since the establishment of the council, 41 summits have been held, and at the end of each meeting, a statement has been made explaining the policies and policies of the council. Considering the strategic position and influence in various regional trends, knowledge of the process of actions and decisions taken by the Council is of great importance in explaining the strategies of the member countries of the Council. In this research, it is investigated what were the most important issues raised in the statements of the meetings held at the highest level and which issues were given a higher priority for the Council? For this purpose, all the statements of the summit have been reviewed and analyzed since the beginning of its formation, and according to the results, foreign policy, internal cooperation, as well as strategic interactions with other countries, especially world powers, are of great importance to the members of the council. In general, by examining the 4-decade performance of the Cooperation Council, one thing that stands out more than anything else is the transformation in the definition of the goals of the members, so that a definite strategy for regional development is not observed in this coalition. On the other hand, the popular uprisings of 2011 in the Arab world caused this union to pay more attention to security goals, and it seems that due to the continuation of regional tensions, security goals will continue to be the main agenda of the Council in the future.

    Keywords: Persian Gulf cooperation, Meetings of the Supreme Council of Persian Gulf Cooperation
  • Hojjat Kazemi * Pages 217-255
    Going beyond traditional approaches, recent security studies emphasize the decisive role of environmental variables in shaping the security situation at the national, regional and global levels. This article tries to examine the impact of the water crisis in the Middle East region on the security situation of the Middle East by relying on these discussions. The findings show that due to the transformations caused by climate change (warming above the global average, decrease in precipitation, increase in evaporation) and human interventions (increase in consumption demand, construction of water structures and excessive extraction of resources), the region is witnessing a severe crisis in the field of resources. It is water. The article emphasizes this finding, that the water crisis has had a definite effect on socio-political conflicts in the Middle East through the intensification of issues such as the increase in poverty, unemployment, inequality, feeling of discrimination, migration, marginalization, loss of legitimacy of the government, etc. The clear manifestation of this problem is evident in a number of the main security crises in the region, i.e. the civil war in Syria, Yemen and Iraq. The article emphasizes the conclusion that in the absence of effective governance, as well as the lack of will and a framework for collective action of countries, the environmental crises of the Middle East region will intensify in the coming years. Along with this process, it can be expected that the security challenges arising from the crises will also intensify.
    Keywords: Climate Change, water crisis, security, civil war, Middle East