فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی - سال هفتاد و هفتم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال هفتاد و هفتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کیوان جمشیدی* صفحات 135-143
    زمینه مطالعه

    آدنوکارسینوم ریوی گوسفندان (OPA) که همچنین تحت عنوان جاگزیکت نیز خوانده می‎شود، یک کنسر ریوی مزمن، مسری و قابل انتقال شایع در گونه گوسفندان و بندرت در بزان، با دوره انکوباسیون طولانی است که اغلب در حیوانات مسن (بالای 2 سال) دیده می شود. 

    هدف

    شناسایی میزان فراوانی بیماری براساس تشخیص هیستوپاتولوژیک و ارتباط آن با سن و جنس در گوسفندان محلی کشتاری در شهرستان گرمسار (استان سمنان) می باشد.روش‎کار: در مطالعه حاضر ریه های متعلق به 9030 راس گوسفند کشتاری در کشتارگاه صنعتی شهرستان گرمسار، به لحاظ مورفوپاتولوژیک برای حضور آدنوکارسینوم ریوی گوسفند (OPA)  بررسی شد.

    نتایج

    براساس مطالعاتOPA  در ریه های 438 (87/4 درصد) راس از بین 9030 راس گوسفند کشتاری شناسایی شد. فرم کلاسیک بیماری با حضور توده های سفت، سفید تا خاکستری رنگ عمدتا در لب های قدامی شکمی به همراه سطح مقطع مرطوب و حضور مایعات کف آلود در مجاری هوایی و فرم آتیپیک به صورت ندول های کوچک و کاملا مشخص عمدتا در لوب‎های دیافراگماتیک با سطح مقطع خشک با حداقل مایع در مجاری هوایی به ترتیب در 250 و 188 گوسفند، با تغییرات هیستوپاتولوژیک تقریبا مشابه در دو فرم، دیده شد. الگوی آسینی یا پاپیلاری سلول های نیوپلاستیک در آلویول ها و پرولیفراسیون پولیپوییدی اپیتلیوم توپوشی برونشیول ها، به همراه مقادیر متنوعی بافت همبند، ارتشاح لنفوسیت ها و پلاسما سل ها در بافت بینابینی آلویول های آسیب دیده و بدون متاستاز به عقده های لنفاوی، مشاهده شد. تجمعات لنفوییدی اطراف برونشی و اطراف برونشیولی نمای ثابت در بیشتر موارد مطالعه شده بود.

    نتیجه گیری نهایی: 

    نتایج مطالعه حاضر، به عنوان اولین گزارش OPA در گوسفند شهرستان گرمسار، نه تنها فراوانی نسبتا بالاتر بیماری در مقایسه با گزارشات قبلی در کشور را نشان داد، بلکه مجددا ثابت کرد که فرم های کلاسیک و آتیپیک بیماری بیانگر مراحل یا نماهای مختلف یک طیف بیماری منفرد می باشد.

    کلیدواژگان: آنوماتوز ریوی گوسفند، فرم آتیپیک، فرم کلاسیک، کشتارگاه، هیستوپاتولوژی
  • مهدیه رئوفی اصل صوفیانی، نگین نوری*، افشین آخوندزاده بستی، حسن گندمی نصرآبادی، حامد اهری، محمدرضا خانی صفحات 145-153
    زمینه مطالعه

    پنیر به عنوان منبع شیوع بیماری های ناشی از غذا در سراسر جهان شناخته شده است.

    هدف

    در مطالعه حاضر میزان مهار رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس تلقیح شده بر پنیر سفید ایرانی با استفاده از پلاسمای سرد اتمسفری و اسانس آویشن شیرازی به صورت منفرد و ترکیبی و تاثیر آن ها بر ویژگی های حسی پنیر بررسی شده است.روش‎کار: در مطالعه حاضر نمونه های پنیر برش داده شده در حضور و غیاب100 پی پی ام اسانس آویشن شیرازی به مدت 2 و 5 دقیقه تحت شارش پلاسمای سرد اتمسفری قرار گرفتند و به مدت 60 روز در دمای یخچالی نگهداری شدند. سپس در 5 فاصله زمانی (روزهای 0، 15، 30، 45 و 60) و هر کدام در بازه زمانی 10 روز در دمای 25 درجه سانتی گراد گرمخانه گذاری شدند و میزان رشد شعاعی، مهار رشد و خصوصیات حسی نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    نتایج

    اثر بازدارندگی پلاسما دارای الگوی وابسته به مدت زمان شارش پلاسما بوده و با افزایش زمان شارش کاهش بیشتری در میزان رشد شعاعی کپک دیده می شود. در تمام زمان های شارش پلاسما اثر بازدارندگی معنی داری بر رشد کپک نسبت به گروه کنترل دیده شد (05/0P<). از نظر درصد مهار رشد نیز کمترین میزان مهار در حضور اسانس به تنهایی است و بیشترین خاصیت مهارکنندگی در اثر شارش 5 دقیقه پلاسما همراه با اسانس می باشد. تفاوتی بین ویژگی های حسی پنیر تحت تیمار با پلاسما و اسانس به صورت ترکیبی در مقایسه با نمونه های تحت شارش پلاسما به تنهایی وجود ندارد. همچنین نتایج مطالعه حاضر بیانگر این بود که افزودن اسانس اثری بر ویژگی های حسی پنیر ندارد.

    نتیجه گیری نهایی:

     نتایج نشان می دهد که پلاسمای گلایدینگ آرک دارای اثرات بازدارندگی بر رشد کپک آسپرژیلوس فلاووس در پنیر بدون ایجاد تغییرات نامطلوب حسی می باشد، اما شرایط باید برای کاربردهای صنعتی بهینه شود.

    کلیدواژگان: اسانس آویشن شیرازی، پلاسمای گلایدینگ آرک، پنیر سفید، کپک آسپرژیلوس فلاووس، ویژگی های حسی
  • زهرا بهرامی، لاله رومیانی*، نرگس جوادزاده، ابوالفضل عسکری ساری، مهران جواهری بابلی صفحات 155-165
    زمینه مطالعه

    ریزپوشانی باکتری های پروبیوتیک حوزه ای است که در سال های اخیر به سرعت گسترش یافته است .ریزپوشانی یکی از روش های نوین پایداری پروبیوتیک ها است که در آن عوامل زیستی به وسیله پوششی محصور محافظت می گردند تا در زمان و تحت شرایط ویژه عوامل فعال درون پوشش خود را با سرعت کنترل شده ای آزاد کنند.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر ریزپوشانی باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum) با ریزذرات کیتوزان/ آلژینات بر روی پاسخ اکسیداتیو، فاکتورهای بیوشیمیایی و آنزیم های کبدی ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) انجام شده است. روش‎کار: جهت انجام مطالعه حاضر240 قطعه ماهی تیلاپیای نیل با میانگین وزن 02/0±56/15 گرم به شکل تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. گروه 1 یا شاهد با جیره بدون پروبیوتیک، گروه 2، 3 و 4 به ترتیب با جیره حاوی 108 (واحد تشکیل کلنی بر گرم) لاکتوباسیلوس پلانتاروم ریزپوشانی نشده، جیره حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاروم ریزپوشانی شده و تغذیه شده با خوراک حاوی آلژینات و کیتوزان به مدت 60 روز تغذیه و به میزان 2 درصد وزن بدن و 2 بار در روز تغذیه شدند. در انتهای مدت مطالعه میزان فعالیت آنزیم های اکسیداتیو، فاکتورهای بیوشیمیایی و آنزیم های کبدی ماهی مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    آنزیم های اکسیداتیو، فاکتورهای بیوشیمیایی و آنزیم های کبدی تحت تاثیر تغذیه با لاکتوباسیلوس پلانتاروم ریزپوشانی شده با تغییر مثبت قرار گرفتند (05/0<p). سه آنزیم آلانین ترانس آمیناز، آسپارتات ترانس آمیناز و الکالین فسفاتاز در تیمار سوم از دو تیمار دوم و چهارم بالاتر بودند و هر 3 گروه در مقایسه با شاهد عملکرد بهتری داشتند (05/0<p).

    نتیجه گیری نهایی:

     ریزپوشانی پروبیوتیک بالاترین کارایی پروبیوتیک در کاهش استرس اکسیداتیو ماهی تیلاپیا را نشان داد.

    کلیدواژگان: آنزیم های اکسیداتیو، آنزیم های کبدی، ریزپوشانی، فاکتورهای بیوشیمیایی، ماهی تیلاپیا نیل
  • عبدالرزاق سیاهویی، سراج بیتا*، جواد قاسم زاده صفحات 167-175
    زمینه مطالعه

    یکی از علت های مهم آسیب بافتی در آبزیان در اثر مواجهه با فلزات سنگین تنش اکسیداتیو است که سبب تغییرات سامانه آنتی اکسیدانی و آنزیمی می شود و با توجه به این که مطالعات در زمینه تاثیر سمیت تحت حاد نیترات نقره در میگو چندان توسعه نیافته است، مطالعه حاضر می تواند در تدوین استانداردهای بین المللی آلودگی میگو به نیترات نقره کمک کند.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات سمی نیترات نقره بر تغییرات سامانه آنتی اکسیدانی و آنزیمی بافت هپاتوپانکراس، عضله و آبشش میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei) انجام شد.روش‎کار: پس از تهیه و سازش پذیری، میگوها به مدت 21 روز در معرض نیترات نقره با غلظت های 0084/0، 021/0، 042/0 و 063/0 میلی گرم در لیتر قرار گرفتند و پایان دوره آزمایش نمونه برداری از بافت آبشش، عضله و هپاتوپانکراس انجام شد و تغییرات سامانه آنتی اکسیدانی شامل سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) و گلوتاتیون اس-ترانسفراز (GST) و آنزیم های متابولیکی شامل آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) بررسی شدند.

    نتایج

    فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون اس-ترانسفراز آبشش و عضله تفاوت معنی داری با تیمار شاهد نداشت (05/0>p)، اما فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز در تیمار 4 به طور معنی داری افزایش و در هپاتوپانکراس کاهش یافت (05/0<p). در هپاتوپانکراس در تیمار 3 و 4 گلوتاتیون اس-ترانسفراز افزایش معنی دار (05/0<p) و سوپراکسید دیسموتاز فاقد اختلاف معنی دار با بقیه تیمارها بوده است (05/0>p). آنزیم های متابولیکی عضله اختلاف معنی داری در هیچ کدام از تیمارها نشان ندادند (05/0>p)، اما در آبشش میزان ALT در تیمار 4 کاهش معنی دار و میزان AST و LDH در تیمار 3 و 4 افزایش معنی داری داشته است (05/0<p). در هپاتوپانکراس فعالیت آنزیم ALT در تیمار 2 و 4، AST در تیمار 3 و 4 و آنزیم ALP به جز در تیمار 1 در بقیه تیمارها کاهش معنی دار و LDH در تیمار 3 و 4 افزایش معنی داری داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری نهایی: 

    افزایش معنی دار گلوتاتیون اس- ترانسفراز و LDH و کاهش معنی دار گلوتاتیون پراکسیداز و آنزیم های ALT، AST و ALP هپاتوپانکراس نشان داد که سامانه آنتی اکسیدانی و آنزیمی میگوی پا سفید غربی با افزایش غلظت نیترات نقره در هپاتوپانکراس نسبت به آبشش و عضله بیشتر دچار اختلال شده است.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانی، آنزیم، سمیت، میگو، نیترات نقره
  • محسن سلطانپور، سید مهدی بانان خجسته*، غلامرضا حمیدیان، شیرزاد نهالی، حسن مروتی صفحات 177-186
    زمینه مطالعه

    وانادیوم و روی به عنوان عناصری با غلظت کم در بدن جانداران با طیف گسترده ای از فعالیت ها مشخص می شوند. فعالیت شبه انسولینی آن ها از طریق تنظیم متابولیسم کربوهیدرات ها، لیپیدها و حذف علایم ثانویه این بیماری، به وضوح توانایی این عناصر را در بهبود بیماری دیابت نشان می دهد.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر کمپلکس وانادیوم-روی بر تغییرات ساختاری، عملکردی و وضعیت استرس اکسیداتیو بافت کبد در موش های صحرایی نر بالغ دیابتی صورت گرفت.

    روش‎ کار:

     40 سر موش صحرایی نر بالغ با دامنه وزنی یکسان به طور تصادفی به 4 گروه 10 تایی (شاهد، دیابتی، موش های سالم دریافت کننده کمپلکس وانادیوم-روی، موش های دیابتی دریافت کننده کمپلکس وانادیوم-روی) تقسیم شدند و این ترکیب را به میزان 10 میلی گرم/کیلوگرم، 1 بار در روز به مدت 60 روز به صورت گاواژ دهانی دریافت کردند. در پایان دوره پس از خونگیری، بخشی از بافت کبد برای اندازه گیری شاخص های استرس اکسیداتیو و باقی آن جهت مطالعات استریولوژی و هیستولوژی از بدن خارج شد. سرم جدا شده از حیوانات نیز جهت اندازه گیری آنزیم های عملکردی بافت کبد (آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالاین فسفاتاز، آلانین آمینوترانسفراز) مورد استفاده قرار گرفت.

    نتایج

    کمپلکس وانادیوم-روی در حالت طبیعی هیچ عوارضی برای بافت کبد ندارد اما می تواند با کاهش سطح گلوکز خون در موش های دیابتی و بهبود وضعیت استرس اکسیداتیو از آسیب های ساختاری بافت کبد تا حد زیادی ممانعت به عمل آورد.

    نتیجه گیری نهایی:

     کمپلکس وانادیوم-روی می تواند با مکانیسم کنترل قند خون و مهار استرس اکسیداتیو رهیافتی مناسب برای جلوگیری از بروز آسیب های کبدی که به دنبال هیپرگلیسمی مزمن در بیماران دیابتی ایجاد می گردد، به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، دیابت، کبد، کمپلکس وانادیوم-روی، مقاومت به انسولین
  • افرا وطنخواه، غلامرضا نیکبخت بروجنی*، عاطفه اسماعیل نژاد، پریسا میرزایی صفحات 187-195
    زمینه مطالعه

    مجتمع عمده پذیرش بافتی (MHC) مولکول های بسیار متغیری را کدگذاری می کند که بیشتر آن ها مسیول تشخیص پادگن و فعال شدن پاسخ های ایمنی در میزبان هستند. یک نشانگر ژنتیکی مناسب برای تعیین هاپلوتیپ های  MHCو تنوع ژنتیکی در طیور ریزماهواره LEI0258 است که در ناحیه MHC طیور قرار دارد.

    هدف

    با توجه به این که تاکنون گزارشی مبنی بر فراوانی و انواع آلل های MHC و تحلیل ژنتیک جمعیت در طیور راس 308 ایران در دست نیست، لذا هدف از  مطالعه حاضر بررسی تنوع هاپلوتیپ های MHC جوجه های گوشتی نژاد راس 308 توسط ریزماهواره LEI0258  است.

    روش‎ کار:

     تعداد 216 نمونه خون از دو گله مولد جوجه گوشتی نژاد راس 308 تهیه شد. پس از استخراج DNA از نمونه های خون و افزوده سازی آلل های ریزماهواره LEI0258، ژنوتایپینگ هاپلوتیپ های MHC با استفاده از روش های آگارز ژل الکتروفورز و تحلیل قطعات (Fragment analysis)  انجام شد.

    نتایج

    در مجموع 7 آلل و 21 ژنوتیپ ریزماهواره LEI0258 در دو جمعیت شناسایی شدند. بیشترین فراوانی متعلق به آلل 385 جفت باز (86/42 درصد) و کمترین فراوانی متعلق به آلل300 جفت باز (33/4 درصد) بود. همچنین هتروزیگوت 385/207 ژنوتیپ غالب در هر دو جمعیت بود. در تحلیل ماتریکس تشابه، 56/84 درصد تشابه بین دو جمعیت مشاهده شد.

      نتیجه گیری نهایی:

     نتایج حاصل از مطالعه حاضر سطح بالایی از هتروزیگوسیتی (71/85 و 35/91 درصد) و انحراف از تعادل هاردی-وینبرگ (0001/0<p) را در هر دو جمعیت جوجه های گوشتی راس 308 نشان داد. جمعیت های راس 308 در مقایسه با جمعیت های بومی از تنوع آللی کم و تشابه ژنتیکی بالایی برخوردارند. این نتایج اطلاعات بیشتری در جهت استفاده ازMHC  به عنوان یک نشانگر ژنی برای حفظ منابع و بهبود ژنتیکی در جمعیت جوجه های گوشتی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، جوجه گوشتی، ریزماهواره، مجتمع عمده پذیرش بافتی، LEI0258
  • محمدسینا عباس زاده، کیوان سبحانی، آرام شریفی* صفحات 197-202

    در بیماری سل گاوی ناشی از مایکوباکتریوم بویس، گاو به عنوان میزبان اصلی شناخته می شود و گوسفند به این بیماری نسبتا مقاوم است. در واقع، گوسفندان تنها در مواقع تماس بسیار نزدیک گاو و گوسفند و همچنین فراوانی بسیار زیاد مایکوباکتریوم در محیط به این بیماری مبتلا می شود. در مطالعه حاضر به گزارش یک مورد سل منتشره گوسفندی در کشتارگاه دام سنندج پرداخته شد.لاشه دام مورد بررسی از کشتارگاه به آزمایشگاه میکروب شناسی دانشگاه کردستان منتقل و در شرایط امنیت کامل بهداشتی کالبدگشایی گردید. در بررسی لاشه، ضایعات کالبدگشایی (گرانولوم های سلی منتشره) در اندام های مختلف و عقده های لنفاوی مدیاستینال، برونشیول، مزانتر و پورتال کبد قابل مشاهده بود. این ضایعات در عقده های لنفاوی قسمت های مختلف بدن، ریه، کبد، قسمت های مختلف دستگاه گوارش، دستگاه تولیدمثلی، مثانه و عضلات مختلف از جمله عضله صفاق و عضله دیافراگم و عضلات شکم دیده شد.آزمایشات تشخیصی شامل مشاهدات بالینی، رنگ آمیزی اختصاصی زیل نلسون برای باسیل مایکوباکتریوم و تکنیک مولکولی واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) صورت گرفت. در رنگ آمیزی زیل نلسون، باسیل اسید فاست مایکوباکتریوم به رنگ قرمز در زمینه آبی کم رنگ لام دیده شد. همچنین در واکنش اختصاصی PCR محصول 499 جفت بازی تکثیر شد که تاییدکننده مایکوباکتریوم بویس بود.گزارش حاضر نشان داد که سویه های مایکوباکتریوم بویس موجود در منطقه قابلیت انتقال به گوسفند و ایجاد بیماری با علایم بالینی شدید را دارند. این موضوع در مورد مزارعی که پرورش گاو و گوسفند در آن ها به صورت نزدیک به هم است، بسیار حایز اهمیت می باشد. از آنجایی که در استان کردستان در بسیاری از مزارع پرورشی گاو و گوسفند در کنار هم نگه داری می شوند بنابراین، به امکان انتقال بیماری سل گاوی به گوسفند و انسان باید توجه ویژه داشت.

    کلیدواژگان: سل گاوی، سل منتشره، رنگ آمیزی زیل نلسون، گوسفند، مایکوباکتریوم بویس
|
  • Keivan Jamshidi * Pages 135-143
    BACKGROUND

    Ovine pulmonary adenocarcinoma, also known as jaagsiekte, is a chronic, contagious, and transmissible lung cancer. It is prevalent in ovine spp while rarely occurring in caprine with long incubation period. The disease is mostly observed in older animals (over 2 years old).

    OBJECTIVES

    The present study aims to determine the prevalence of the disease based on histopathological diagnosis and investigate its correlation with age and sex in the slaughtered local sheep in Garmsar (Semnan province).

    METHODS

    Herein, the lungs of 9030 slaughtered sheep are morphopatthologically examined for the presence of ovine pulmonary adenocarcinoma.

    RESULTS

    Based on the morphopathological examination, ovine pulmonary adenocarcinoma was observed in the lungs of 438  (4.87 %) out of 9030 sheep. That said, 250 indicated the classical form, as firm, white to grayish coalescing masses mostly in the cranio-ventral lobes; this form is associated with wet cut surface and frothy fluid in the airways. The remaining 188 sheep showed the atypical form, as small, clear demarcated nodules mostly in diaphragmatic lobes associated with dry cut surface and minor fluid in the airways. Almost similar histopathological changes were seen in the two forms. An acinar or papillary growth of neoplastic cells in the alveoli and polypoid proliferation of bronchiolar epithelium were observed in both forms. However, there were variable amounts of connective tissue, and infiltration of lymphocytes and plasma cells in the interstitial tissue of the affected alveoli and no metastatic lesion in the lymph nodes. The peribronchial and peribronchiolar lymphoid aggregates were consistent features in most of the cases studied.

    CONCLUSIONS

    The findings of the present study, as the first report of ovine pulmonary adenocarcinoma in sheep from Garmsa county, revealed the higher prevalence of this disease compared to that reported in previous reports in the country. Moreover, according to the obtained results, atypical and classical forms represented different stages of a single disease spectrum.

    Keywords: Atypical form, Classical form, Histiopathology, Ovine pulmonary adenocarcinoma, Slaughterhouse
  • Mahdieh Raoofi Asl Soufiani, Negin Noori *, Afshin Akhondzadeh Basti, Hassan Gandomi Nasrabadi, Hamed Ahari, Mohammadreza Khani Pages 145-153
    BACKGROUND

    Cheese is recognized as a source of foodborne illness worldwide.

    OBJECTIVES

    In this study, the growth inhibition of Aspergillus flavus inoculated on Iranian white cheese was investigated using cold atmospheric plasma and Zataria multiflora essential oil individually and in combination along with their effect on the sensory properties of cheese .

    METHODS

    Slices of cheese cut in the presence and absence of 100 ppm of Zataria multiflora essential oil were exposed to cold atmospheric plasma for 2 and 5 minutes and stored in a refrigerator for 60 days. Afterwards, they were incubated in 5 time intervals (days 0, 15, 30, 45 and 60) and each was evaluated over a period of 10 days at 25 °C.

    RESULTS

    Based on the results, the plasma inhibitory effect had a pattern dependent on the plasma flow time and the increase in the flow time reduced the radial growth rate of mold. At all times of plasma flow, a significant inhibitory effect was observed on the mold growth compared to the control group (P<0.05). In terms of growth inhibition percentage, the lowest inhibition was detected in the presence of essential oil alone and the highest inhibitory property resulted from 5 minutes of plasma flow with essential oil. There was no difference between the sensory properties of plasma-treated cheese and the essential oil in combination with those of plasma-treated samples alone. The findings also showed that the addition of essential oil had no effect on the sensory properties of cheese.

    CONCLUSIONS

    Gliding arc plasma has inhibitory effects on the growth of Aspergillus flavus mold in cheese without adverse sensory changes, but the conditions must be optimized for industrial applications.

    Keywords: Aspergillus flavus, Gliding Arc, Sensory properties, White cheese, Zataria multiflora essential oil
  • Zahra Bahrami, Laleh Roomiani *, Narges Javadzadeh, Abolfazl Askary Sary, Mehran Javaheri Baboli Pages 155-165
    BACKGROUND

    Microencapsulation of probiotic bacteria is an area that has rapidly expanded over the recent years. It is one of the new methods of improving probiotics stability, through which the biological agents are protected with an enclosed coating to release the active agents within the coating at a controlled rate in time and under special conditions.

    OBJECTIVES

    The present study the aims to evaluate the effect of Lactobacillus plantarum microencapsulation with chitosan/alginate microparticles on the oxidative response of Nile tilapia fish (Oreochromis niloticus).

    METHODS

    Herein, 240 pieces of Nile tilapia, with an average weight of 15.56±0.02 g, were randomly divided into four groups as follows: group1 or control with a diet without probiotics, groups 2, 3, and 4 respectively with a diet containing 108 Log CFU/g of unencapsulated Lactobacillus plantarum, a diet containing microencapsulated Lactobacillus plantarum, and with feed containing alginate with chitosan without the presence of bacteria. They were fed for 60 days at the rate of 2 % of body weight twice a day.

    RESULTS

    The activity level of oxidative enzymes, biochemical factors, and liver enzymes of the Nile tilapia fish were investigated. The findings revealed that oxidative enzymes, biochemical factors, and liver enzymes were positively affected in the groups with microencapsulated Lactobacillus plantarum (P<0.05). The three enzymes of alanine transaminase, aspartate transaminase, and alkaline phosphatase were higher in the micro-encapsulated probiotic group compared to the two groups of probiotics and alginate with chitosan without the presence of bacteria, and all the three groups performed better compared to the control (P<0.05).

    CONCLUSIONS

    Microencapsulation of probiotics maximizes the efficiency of probiotics in reducing oxidative stress.

    Keywords: Biochemical factors, liver enzymes, Microencapsulation, Oreochromis niloticus, Oxidative enzymes
  • Abdolrazaq Siyahooei, Seraj Bita *, Javad Ghasemzadeh Pages 167-175
    BACKGROUND

    Oxidative stress is believed to be one of the major causes of tissue damage in aquatic animals exposed to heavy metals. It leads to certain changes in the antioxidant and enzyme system. Given the fact that research on the effect of sub-acute toxicity of silver nitrate in shrimps is not very developed, the present study can be conducive to formulating the international standards of contamination of shrimps with silver nitrate.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to evaluate the toxic effects of silver nitrate on the changes in the antioxidant and enzyme systems of hepatopancreas, muscle and gills of Litopenaeus vannamei.

    METHODS

    After acclimatization of shrimps, they were exposed to silver nitrate with concentrations of 0.0084, 0.021, 0.042 and 0.063 mg/L for 21 days. At the end of the experimental period, gill, muscle and hepatopancreas were sampled, and the changes in the antioxidant system (SOD, GPx and GST) and metabolic enzymes (ALT, ALP, AST and LDH) were examined.

    RESULTS

    There was no significant difference in terms of SOD and GST activity in the gill and muscle of the exposed shrimps (P>0.05). However, GPx in treatment 4 increased significantly in gill and muscle while it saw a decrease in hepatopancreas (P<0.05). In hepatopancreas, GST significantly increased in treatments 3 and 4 (P<0.05) whereas SOD did not show any significant changes compared with other treatments (P>0.05). The metabolic enzymes of the muscle did not show any significant differences in any of the treatments (P>0.05), but in gill, the level of ALT in treatment 4 decreased significantly while the levels of AST and LDH in treatment 3 and 4 significantly increased (P<0.05). In hepatopancreas, the activity of ALT in treatments 2 and 4, AST in treatments 3 and 4, and ALP in all treatment except treatment 1 saw significant reduction. Nevertheless, LDH in treatments 3 and 4 had a significant rise (P<0.05).

    CONCLUSIONS

    A significant increase in GST and LDH as well as a significant decrease in GPx and ALT, AST and ALP enzymes in the hepatopancreas revealed that the antioxidant and enzyme system of shrimps is further disturbed with the rise in silver nitrate concentration in the hepatopancreas compared to the gill and muscle.

    Keywords: Antioxidant, enzyme, Shrimp, Silver nitrate, Toxicity
  • Mohsen Soltanpour, Seyed Mehdi Banan Khojasteh *, Gholamreza Hamidian, Shirzad Nahali, Hassan Morovvati Pages 177-186
    BACKGROUND

    Vanadium and zinc are identified as low-concentration elements in the body of living organisms with a wide range of activities. Their insulin-like activity, through regulating the metabolism of carbohydrates, lipids, and eliminating the secondary symptoms of the disease, clearly demonstrates the ability of these elements to improve diabetes.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to evaluate the effect of vanadium-zinc complex on the structural, functional, and oxidative stress changes in liver tissue in adult diabetic male rats.

    METHODS

    Herein, we recruited 40 adult male rats with the same weight range. They were randomly divided into four groups of 10, namely control, diabetic, healthy mice receiving vanadium-zinc complex, diabetic mice receiving vanadium-zinc complex) and received this combination at the rate of 10 mg / kg once a day for 60 days by oral gavage. At the end of the course, following blood sampling, part of the liver tissue was removed from the body to measure oxidative stress and the rest for stereological and histological studies. The serum isolated from the animals was also used to measure liver tissue functional enzymes (aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, alanine aminotransferase).

    RESULTS

    The results of this research revealed that vanadium-zinc complex has no side effects on liver tissue in most case, but can greatly prevent structural damage to liver tissue by lowering blood glucose levels in diabetic rats and improving oxidative stress.

    CONCLUSIONS

    Vanadium-zinc complex can be utilized with a certain mechanism in order to control blood sugar and inhibit oxidative stress. It could be regarded as an appropriate approach to preventing liver damage following chronic hyperglycemia in diabetic patients.

    Keywords: diabetes, oxidative stress, Vanadium-zinc complex, Liver, insulin resistance
  • Afra Vatankhah, Gholamraza Nikbakhat Brujeni *, Atefeh Esmailnejad, Parisa Mirzai Pages 187-195
    BACKGROUND

    Major histocompatibility complex (MHC) encodes for highly variable molecules, most of which are responsible for foreign antigen recognition and activation of immune responses in the host. LEI0258 microsatellite, located in the poultry MHC region, is a suitable genetic marker for determining MHC haplotypes and genetic diversity in poultry.

    OBJECTIVES

    Considering the fact that there is no report on the frequency and types of MHC alleles and population genetic analysis in Ross 308 poultry in Iran, the present study aimed to investigate the diversity of MHC haplotypes of Ross 308 broilers by LEI0258 microsatellite.

    METHODS

    A total of 216 blood samples were collected from two productive herds of Ross 308 broilers. After extracting DNA of the blood samples and amplifying LEI0258 microsatellite alleles, genotyping of MHC haplotypes was performed using agarose gel electrophoresis and fragment analysis techniques.

    RESULTS

    A total of seven alleles and 21 genotypes were identified for LEI0258 microsatellite in these two groups. the highest and the lowest frequencies belonged respectively to allele 385 bp (42.86 %) and allele 300 bp (4.33 %). Heterozygous 207/385 was found to be the dominant genotype in both populations. According to the similarity matrix analysis, there was an 84.56 % similarity between the two groups.

    CONCLUSIONS

    The results obtained in this study revealed a high level of heterozygosity (85.71 % and 91.35 %) and deviation from Hardy–Weinberg equilibrium (P<0.0001) in these two Ross populations. Ross 308 broiler chickens had lower allelic diversity and higher genetic similarity compared to the native ones. These findings provided additional information on the use of MHC as a candidate gene marker in genetic improvement and resource conservation in broiler populations.

    Keywords: Broiler Chicken, LEI0258, MHC, Microsatellite, Polymorphism
  • MohammadSina Abbaszadeh, Keyvan Sobhani, Aram Sharifi * Pages 197-202

    In bovine tuberculosis caused by Mycobacterium bovis, cattle are known as the main host, and sheep are relatively resistant. Sheep become infected only when there is very close contact between cattle and sheep or when the mycobacterium is abundant in the environment. In the present study, a case of generalized tuberculosis was reported in the sheep of the Sanandaj slaughterhouse.The examined animal carcass was transferred from the slaughterhouse to the University of Kurdistan microbiology laboratory and was dissected under complete health safety conditions. In the carcass examination, necropsy lesions (generalized tubercular granulomas) were visible in different organs and mediastinal lymph nodes, bronchioles, mesentery, and liver portal system. These lesions were seen in the lymph nodes of different body parts, including the lung, liver, digestive system, reproductive system, bladder, and different muscles, including the peritoneal muscle, diaphragm muscle, and abdominal muscles.Diagnostic tests included clinical observations, Ziehl-Neelsen staining for Mycobacterium bacteria, and polymerase chain reaction (PCR) molecular technique. In Ziehl-Neelsen staining, Mycobacterium acid-fast bacilli were seen in red color on the pale blue background of the slide. Also, the product of 499 base pairs was amplified in the specific PCR reaction, which confirmed Mycobacterium bovis.The present report shows that Mycobacterium bovis strains present in the region can be transmitted to sheep and cause disease with severe clinical symptoms. This report is critical, particularly for mixed cattle and sheep farming. Since cattle and sheep are kept together in many breeding farms in Kurdistan province, special attention was paid to the possibility of transmission of bovine tuberculosis to sheep and humans.

    Keywords: Bovine tuberculosis, Generalized tuberculous, Mycobacterium bovis, sheep, Ziehl-Neelsen staining