فهرست مطالب

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 105، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ناهید منوچهریان*، نسرین جیریایی، غزل بنی عامریان صفحات 127-133
    سابقه و هدف

     محل تزریق در بی‌حسی نخاعی ازجمله عواملی است که‏ بر ارتفاع بلوک حسی تاثیرگذار است. هدف این کارآزمایی بالینی، مقایسه‌ تاثیر انجام بی‌حسی نخاعی در سطح L3-L4 و L4-L5 بر سطح بلوک حسی-حرکتی و وضعیت همودینامیک در جراحی سزارین است.

    مواد و روش‌‌ها:

     70 نفر از بیماران کاندید سزارین الکتیو تحت بی‌حسی نخاعی (10 میلی‌گرم بوپیواکایین 0/5 درصد به همراه 2/5 میکروگرم سوفنتانیل) به‌طور تصادفی در دو گروه 35 نفره بی‌حسی نخاعی در سطح L3-L4 (گروه اول) و L4-L5 (گروه دوم) قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، سطح بلوک حسی، درجه بلوک حرکتی، زمان شروع بی‌حسی، زمان بازگشت سطح حسی به T10، وضعیت همودینامیک، عوارض بی‌حسی نخاعی وآپگار نوزاد در دو گروه بررسی شد.

    یافته‌ها: 

    دو گروه از نظر میانگین سنی تفاوت معنی‌داری نداشتند. 22/9 درصد از بیماران گروه اول و 40 درصد از بیماران گروه دوم سطح بی‌حسی در سطح مهره هشتم توراسیک داشتند (T8). همچنین در22/9 درصد از بیماران گروه اول سطح بی‌حسی زیاد در سطح مهره چهارم توراسیک (T4) مشاهده شد، درحالی‌که در هیچ‌یک از بیماران گروه دوم بلوک حسی در سطح T4 رویت نشد (0/008 =P). فراوانی هیپوتانسیون (82/9 درصد در برابر 8/6 درصد)، برادی‌کاردی (34/3 درصد در برابر 8/6 درصد) و تهوع و استفراغ حین عمل (65/7 درصد در برابر 11/4 درصد) در گروه اول بیشتر از گروه دوم بود (0/001<p).

    نتیجه‌گیری:

     انجام بی‌حسی نخاعی در فضای L4-L5 کمری در مقایسه با فضای L3-L4 علاوه بر ایجاد سطح بی‌حسی کافی با عوارض کمتری ازجمله هیپوتانسیون، برادی‌کاردی و تهوع و استفراغ در جراحی سزارین همراه است.

    کلیدواژگان: بلوک حسی، بی حسی نخاعی، تغییرات همودینامیک، سزارین
  • زهرا خاموردی، ابراهیم یارمحمدی، عباس فرمانی، سلمان خزایی، زینب محمدی* صفحات 134-141
    سابقه و هدف

     درمان‌های غیرتهاجمی برای رمینرالیزاسیون مینای دندان ترجیح داده می‌شوند که برای انجام این کار می‌توان از نانوکامپوزیت‌های فلزی استفاده کرد. هدف این مطالعه بررسی اثر نانوکامپوزیت‌های بور داپ‌شده بر سطح هیدروکسی آپاتیت-کیتوسان روی ریزسختی مینای دندان دمینرالیزه‌شده است.

    مواد و روش‌‌ها: 

    در این مطالعه آزمایشگاهی، نانوکامپوزیت‌های بور داپ‌شده بر سطح هیدروکسی آپاتیت-کیتوسان به روش sol-gel ساخته شد. 45 دندان پرمولر سالم انسانی انتخاب و به دو نیمه باکالی و لینگوالی تقسیم شد. سیکل دمینرالیزاسیون نمونه‌ها برای مدت 14 روز انجام شد تا سطح مینای دندان دمینرالیزه شود. سپس نمونه‌ها به‌‌طور تصادفی به سه گروه مساوی بر اساس کاربرد مواد رمینرالیزه‌کننده تقسیم شدند؛ گروه 1: نانوکامپوزیت‌های هیدروکسی آپاتیت–کیتوسان؛ گروه 2: نانوکامپوزیت‌های بور داپ‌شده بر سطح هیدروکسی آپاتیت–کیتوسان و گروه 3: گروه کنترل بدون نانوکامپوزیت. نانوکامپوزیت‌ها در طول 28 روز (2 بار در روز) روی سطح دندان‌ها اعمال شدند. ریزسختی نمونه‌ها با استفاده از تست ویکرز در سه نقطه انجام شد. برای تحلیل آماری داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه 19 و آزمون‌های تحلیل واریانس یک‌طرفه و توکی استفاده شد (0/05=α). مورفولوژی سطحی گروه‌ها با استفاده از SEM بررسی شد.

    یافته‌ ها:

     بین سه گروه مطالعه‌شده تفاوت آماری معناداری وجود داشت (0/001>P). بیشترین میانگین در گروه نانوکامپوزیت‌های بور داپ‌شده بر سطح هیدروکسی آپاتیت-کیتوسان (368/12) و سپس در گروه نانوکامپوزیت‌های هیدروکسی آپاتیت-کیتوسان (342/62) مشاهده شد. کمترین میانگین نیز مربوط به گروه کنترل (267/53) بود. مقایسه دوبه‌دوی گروه‌ها نشان داد بین گروه‌های 1 و 2، 1 و 3 و گروه 2 و 3 تفاوت آماری معناداری وجود دارد (0/05>P).

    نتیجه‌گیری:

     هر دو ترکیب HApC و B@HApC باعث بهبود رمینرالیزاسیون و افزایش ریزسختی مینای دندان می‌شود، اما این افزایش در حضور ترکیب حاوی بور بیشتر بود.

    کلیدواژگان: بور، رمینرالیزاسیون دندان، ریزسختی، کیتوسان، نانوهیدروکسی آپاتیت
  • سیامک اکبرزاده*، مهردخت مزده، نگار اکبرزاده، زهرا چراغی صفحات 142-148
    سابقه و هدف

     در این مطالعه ضخامت لایه فیبرهای عصبی شبکیه (Retinal Nerve Fibers Layer: RNFL) بین بیماران مبتلا به بیماری اختلال شناختی خفیف، دمانس آلزایمر و افراد سالم (کنترل) با استفاده از دستگاه Optical Coherence Tomography (OCT) مقایسه شد.

    مواد و روش‌‌ها: 

    این مطالعه از نوع مورد-شاهدی بود. 30 نفر از بیماران مبتلا به بیماری اختلال شناختی و 31 نفر از افراد سالم تحت معاینه عصبی قرار گرفتند. معاینه شامل Minimal mental state examination (MMSE)، ارزیابی جامع چشم‌پزشکی و انجام OCT با استفاده از دستگاه اسپکترالیس بود. هر دو چشم بیمار برای انجام تجزیه‌وتحلیل انتخاب شدند و تفاوت ضخامت فیبر عصبی شبکیه بین بیماران اختلال شناختی و افراد سالم بررسی شد.

    یافته‌ها: 

    در این بررسی میانگین سنی بیماران 8/56 ± 66 و افراد سالم7/50±60/25 سال بود. مطابق با نتایج مدل رگرسیون لجستیک ترتیبی در چشم راست پس از کنترل اثرات سایر متغیرها به‌ازای یک سال افزایش سن،1/26 برابر و در چشم چپ 1/30  برابر شدت بیماری اختلال شناختی افزایش می‌یابد (0/001<p). همین‌طور ارتباط پس از کنترل اثرات سایر متغیرها به‌ازای افزایش هر یک میکرومتر ضخامت لایه عصبی شبکیه چشم در کوادران فوقانی چشم راست و چپ، به ترتیب 4 و 5 درصد از شدت بیماری اختلال شناختی کاسته می‌شود.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج نشان می دهد ضخامت فیبر عصبی شبکیه در کوادران‌های فوقانی و تحتانی در بیماران اختلال شناختی خفیف و دمانس آلزایمر در مقایسه با افراد سالم کاهش می‌یابد و می‌تواند راهی برای تشخیص و پیگیری این آسیب باشد.

    کلیدواژگان: آلزایمر، اختلال شناختی خفیف، فیبرهای عصبی شبکیه
  • هما نادری فر، سحرناز محمدی، عباس مرادی، مرتضی مجیدی* صفحات 149-155
    سابقه و هدف

     کمبود و کاهش ویتامین D در انسان به‌عنوان یک مشکل عمده بهداشتی در سراسر جهان مطرح است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مکمل ویتامین D در کاهش میزان مرگ‌ومیر و عوارض پس از شکستگی اینترتروکانتریک مفصل هیپ بود.

    مواد و روش‌‌ها:

     در این مطالعه کارآزمایی بالینی 100 نفر از بیماران بیش از 60 سال با شکستگی استخوان هیپ انتخاب شدند که سطح سرمی ویتامین D کمتر 20 نانوگرم در میلی‌لیتر داشتند و به صورت تصادفی در یکی از گروه‌های مداخله یا کنترل تخصیص داده شدند. به گروه مداخله مکمل ویتامین D به صورت ویال 600 هزار واحد عضلانی داده شد. گروه کنترل ویالی دریافت نکردند. پیامد این مطالعه بروز مرگ و شکستگی مجدد طی یک سال بعد از عمل جراحی اینترتروکانتریک بود. میزان مرگ‌ومیر و عوارض پس از جراحی در دو گروه با استفاده از با نرم‌افزار SPSS نسخه 23 تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته‌ها:

     میانگین سن بیماران در گروه مداخله و کنترل به ترتیب8/50±78/04 و 7/30±79/40 سال (0/430=P) بود. از نظر جنسیت، 54 درصد از بیماران گروه مداخله و 60 درصد از بیماران گروه کنترل مرد بودند. میانگین سطح سرمی ویتامین D در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 4/03±15/48 و 3/28±14/23 نانوگرم در میلی‌لیتر (0/930=P)، فراوانی مرگ‌ومیر طی یک سال پس از جراحی 8 و 18 درصد (0/137=P) و فراوانی عوارض 4 و 14 درصد (0/160=P) بود.

    نتیجه‌گیری: 

    تجویز مکمل ویتامین D به صورت تک دوز 600 هزار واحد عضلانی در بیماران بیش از 60 سال دارای کمبود ویتامین D و مبتلا به شکستگی اینترتروکانتریک مفصل هیپ باعث کاهش مرگ‌ومیر یک ساله و عوارض شکستگی می‌شود، اما این میزان کاهش نسبت به گروه کنترل معنادار نبود.

    کلیدواژگان: شکستگی استخوان، مرگ ومیر، مفصل هیپ، ویتامین د
  • امیرحسین یزدی، علی قدیمی فرح*، مریم الوندی، زهرا شقاقی صفحات 156-160
    سابقه و هدف

     با افزایش بیماری‌های قلبی و عروقی، اقدامات تشخیص و درمانی خصوصا با روش پزشکی هسته‌ای افزایش یافته است. کارکنان بیمارستان قلب و عروق بیمارستان فرشچیان همدان مخصوصا کارکنان بخش‌های بستری غیرویژه با تعداد زیادی از این بیماران مواجهه داشته‌اند و ترس و نگرانی زیادی ناشی از این مواجهه دارند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان مواجهه کارکنان شاغل در بخش‌های بستری غیرویژه بیمارستان قلب و عروق با تشعشعات یونیزان شامل پرتو گاما انجام شد.

    مواد و روش‌‌ها:

     این مطالعه از نوع مقطعی بود که در آن 40 فیلم بج (برای سنجش اشعه) بر سینه کارکنان شاغل در دو بخش بستری مجزا (بخش A و B) از بخش‌های بستری غیرویژه بیمارستان قلب و عروق فرشچیان همدان در سه شیفت کاری مجزا (صبح، عصر و شب) و در سه رده شغلی شامل پرستار، بهیار و کارکنان خدماتی نصب شد. میزان پرتوگیری افراد (بر حسب میلی‌سیورت) در دو بخش مجزا به مدت 4 ماه (2 ماه اول، 2 ماه دوم) اندازه‌گیری شد. از نرم افزار SPSS نسخه 26 برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها استفاده شد.

    یافته‌ها:

     میزان مواجهه با اشعه‌های یونیزان شامل پرتو گاما در هر سه رده شغلی پرستاران، بهیاران و کارکنان خدماتی در هر دو دوره ارزیابی و در هر دو بخش کمتراز 0/05 میلی‌سیورت ارزیابی شد که زیر آستانه خطر است.

    نتیجه‌گیری: 

    میزان مواجه پرستاران، بهیاران و کارکنان خدماتی شاغل در بخش‌های مطالعه‌شده با تشعشعات یونیزان شامل پرتوگاما در حد مجاز بوده است. لذا محیط کار این افراد برای انجام مراقبت از بیماران ایمن است.

    کلیدواژگان: پرتوهای گاما، کارکنان پزشکی، مواجهه شغلی
  • عرفان رجبی*، سهراب کولیوند، آذر پیردهقان صفحات 161-168
    سابقه و هدف

     یکی از عوارضی که می‌تواند باعث مرگ‌و‌میر و ناتوانی‌های قابل‌ملاحظه‌ای در بیماران مبتلا به سرطان شود، وقایع ترومبوآمبولیک است. ازآنجاکه سرطان‌های ناشی از دستگاه گوارش از شایع‌ترین سرطان‌ها در سراسر جهان و ایران است و اطلاعات کمی در مورد وقایع ترومبوآمبولیک همراه با سرطان‌های گوارشی در ایران وجود دارد، این مطالعه با هدف تعیین فراوانی وقایع ترومبوآمبولیک بدون علامت و علامت‌دار در بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش انجام شد.

    مواد و روش‌‌ها:

     در این مطالعه مقطعی، پرونده بیماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش بیمارستان شهید بهشتی و کلینیک امام خمینی همدان طی سال‌های 1396-1400 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    630 بیمار مبتلا به سرطان دستگاه گوارش مورد بررسی قرار گرفتند که در مجموع 59 مورد (9/4 درصد) ترومبوآمبولی ثبت گردید. بیشترین ترومبوزها در بیماران مبتلا به سرطان معده رخ‌داده است (P>0.05). فراوانی نسبی ترومبوز در بیمارانی که آنتی‌کواگولان مصرف می‌کردند7/6 درصد و در بیمارانی که آنتی‌کواگولان مصرف نمی‌کردند 13/2 درصد بود (P<0.05).

    نتیجه‌گیری: 

    وقوع ترومبوز در بیماران سرطانی ایران نسبت به جوامع غربی کمتر می‌باشد و همچنین ارتباطی با محل سرطان، سن و جنسیت ندارد. در صورت مصرف آنتی‌کواگولان، ریسک بروز ترومبوز کاهش می‌یابد. بیشترین وقایع ترومبوآمبولیک طی 6 ماهه اول پس از تشخیص سرطان و طی 3ماهه اول پس از شروع کموتراپی رخ می‌دهد.

    کلیدواژگان: آنتی کواگولان، ترومبوآمبولی، سرطان های دستگاه گوارش، شیمی درمانی
  • محمدصادق سیف پناهی*، محمد رضایی، علی عبدلی، نسرین شیرمحمدی خرم صفحات 169-176
    سابقه و هدف

     اختلال بلع در طیف وسیعی از بیماری‌ها رخ می‌دهد که مهم‌ترین آن‌ها، بیماری‌های نورولوژیک است. در این مطالعه الگوی توزیع اختلال بلع در پاتولوژی‌های متفاوت این بیماران و عوامل خطر مرتبط با آن‌ها بررسی و تحلیل شد.

    مواد و روش‌‌ها:

     پرونده‌های پزشکی شش ماهه اول سال 1395 بیماران نورولوژیک بیمارستان تخصصی سینا همدان به صورت تمام‌شماری از نظر آسیب‌شناسی‌های مرتبط با دیسفاژی و عوامل تشدیدکننده اختلال بررسی شد. در مجموع 323 پرونده به‌دست آمد. سپس روابط بین آن‌ها با استفاده از آزمون‏های آماری مجذور کای و تی مستقل تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته‌ها:

     طبق بررسی پرونده‌ها،46/1 درصد از بیماران با پاتولوژی سکته مغزی بستری شده بودند که بیشترین درصد درگیری دیسفاژی را داشتند. بیشترین و کمترین عوامل خطر مرتبط با دیسفاژی، لوله‌گذاری و سایر پاتولوژی‌های غیر از سکته مغزی به ترتیب 100 و 10/9 درصد بودند (0/001P<).

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به بروز زیاد اختلال بلع در بیماران نورولوژیک، به‌ویژه سکته مغزی و همچنین با در نظر گرفتن آفازی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اختلالات همراه با دیسفاژی که باعث پیچیدگی بیشتر اختلال می‌شود، لزوم برنامه‌ریزی برای درمان‌ تیمی با حضور بلع‌درمانگر بیشتر احساس می‌شود.

    کلیدواژگان: آفازی، دیسفاژی، سکته مغزی، عوامل خطر
  • محمد عباسی، خدیجه محمودی*، راضیه امینی صفحات 177-183
    سابقه و هدف

    امروزه ثابت شده است سیستم‌ایمنی نقش مهمی در ایجاد یا درمان برخی سرطان‌ها ایفا می‌کند. یکی از اجزای سیستم‌ایمنی، پروتیین‌های PDL-1 هستند که از سلول‌های مختلف بدن ازجمله سلول‌های B و سلول‌های T بیان می‌شوند. هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی بیان پروتیین‌ PDL1 و ارتباط آن با مشخصات هیستوپاتولوژی تومور در مبتلایان به سرطان معده بود.

    مواد و روش‌‌ها

     این گزارش شامل موارد بیماری (Case Series) 100 بیمار مراجعه‌کننده بود. بیماران بین سال‌های 1399-1395 به درمانگاه آنکولوژی واقع در کلینیک امام خمینی[A1] شهر همدان مراجعه کرده بودند و سرطان معده با پاتولوژی بیوپسی به روش آندوسکوپی برایشان تشخیص داده شده بود. موارد ازنظر میزان بیان پروتیین PDL-1 با روش IHC بررسی شدند و ارتباط آنها را با سن، جنس، متاستاز، مرحله (Stage) و درجه (Grade) تومور مطالعه کردیم.

    یافته‌ها

    میانگین سن بیماران 10/83±65/53 سال، ازنظر جنسیت 72درصد مرد و 28درصد زن بودند. ازنظر نتیجه بیان پروتیین PDL-1 به‌ترتیب 2 نفر منفی، 25 نفر مثبت ضعیف و 73 نفر مثبت قوی بودند. از 100 بیمار 69 نفر دارای متاستاز، 69 نفر دارای درجه بالا و 68 نفر در مرحله 4 بیماری بودند. یک بیمار در مرحله یک بیماری بود که بیان مثبت ضعیف PDL1 داشت. 21 بیمار در مرحله دو بیماری بودند که ازنظر بیان PDL1 دو مورد منفی، 14 مورد مثبت ضعیف، 5 مورد مثبت قوی بودند.10 بیمار در مرحله سه بودند که همگی آنها بیان مثبت ضعیف PDL1 و از میان 68 بیمار مرحله چهار، همگی بیان مثبت قوی PDL1 داشتند. میان بیان PDL-1 با متاستاز، درجه و مرحله بالاتر تومور ارتباط معنی‌دار مشاهده شد (0/05 P<).

    نتیجه‌گیری

     بیشتر بیماران مبتلا به سرطان معده، دارای بیان مثبت قوی پروتیین PDL-1 بودند. بیان 1PDL- ارتباط معنی‌داری با شدت سرطان معده ازجمله درجه و مرحله بالاتر و متاستاز داشت؛ بنابراین، از بیومارکر PDL-1 می‌توان به‌عنوان عامل تعیین‌کننده شدت و پروگنوز سرطان معده استفاده کرد. همچنین، دارو‌های با عملکرد آنتی PDL-1 در درمان سرطان معده می‌توانند موثر باشند.

    کلیدواژگان: ایمونوهیستوشیمی، پروتئین پی دی ال 1، سرطان معده
  • سید امیر میرآتشی یزدی، الهام نظر* صفحات 184-187
    سابقه

     پرفوراسیون رحمی اتفاق نادری است که خودبه‌خودی و با شیوع کمتر در بیماری‌های روده ازجمله بدخیمی‌ها اتفاق می‌افتد.

    معرفی بیمار: 

    بیمار یک زن61 ساله با سابقه تومور رکتوم بود که به علت درد شکمی حاد مراجعه کرد. در بررسی‌های اولیه مشخص شد پیومترا به دنبال فیستول رحمی-روده‌ای ایجاد شده است. هنگام جراحی، پرفوراسیون رحمی مشاهده شد و بیمار تحت درمان آنتی‌بیوتیکی و درناژ قرار گرفت. در بررسی پاتولوژی، تهاجم سرطان روده به رحم تایید شد.

    نتیجه‌گیری:

     اگرچه پرفوراسیون رحمی ناشی از پیومترا و فیستول رحمی-روده‌ای اتفاق نادری است، در هر بیمار با بدخیمی روده‌ای که با درد شکم حاد مراجعه می‌کند، به‌عنوان یکی از عوارض سرطان‌های روده باید مدنظر قرار گیرد و درمان آنتی‌بیوتیکی به‌موقع شروع شود.

    کلیدواژگان: سرطان کولون، سوراخ شدن رحم، شکم حاد
|
  • Nahid Manouchehrian *, Nasrin Jiryaee, Gazal Baniameryan Pages 127-133
    Background and Objective

    The injection site in spinal anesthesia is one of the factors that can affect the height of the sensory block. This clinical trial study aimed to compare the effect of spinal anesthesia at L3-L4 and L4-L5 on the level of sensory-motor block and hemodynamic status in cesarean section.

    Materials and Methods

    Seventy patients undergoing elective cesarean section and receiving spinal anesthesia (10 mg of 0.5% bupivacaine plus 2.5 μg of sufentanil) were randomly divided into two groups of 35 with spinal anesthesia at L3-L4 (group 1) or L4-L5 (group 2). The two groups were compared concerning demographic data, hemodynamic status, level of sensory block, degree of motor block, time to return the sensory level to T10, complications of spinal anesthesia, and neonate Apgar score.

    Results

    There was no significant difference between the two groups in the mean age (P=0.329). In the first group, 22.9%, and in the second group, 40% of the patients had the level of anesthesia at the eighth thoracic vertebra (T8). None of the patients had zero or one score in both groups. Hypotension (82.9% vs. 8.6%), bradycardia (34.3% vs. 8.6%), and intraoperative nausea and vomiting (65.7% vs. 11.4%) were higher in the first group than in the second group (P<0.001).

    Conclusion

    Performing spinal anesthesia in L4-L5 lumbar space, compared to L3-L4 space, in addition to creating a sufficient level of anesthesia, is associated with fewer complications, such as hypotension, bradycardia, as well as nausea and vomiting, in cesarean section.

    Keywords: Anesthesia Spinal, Cesarean Section, Hemodynamic Changes, Sensory Block
  • Zahra Khamverdi, Ebrahim Yarmohammadi, Abbas Farmani, Salman Khazaee, Zeinab Mohammadi * Pages 134-141
    Background and Objective

     Noninvasive treatments are preferred for tooth enamel remineralization, and metal nanocomposites could be used for this purpose. The present study investigated the effect of boron nanocomposites doped on the hydroxyapatite-chitosan surface on the microhardness of demineralized tooth enamel.

    Materials and Methods

     In this laboratory study, boron nanocomposites doped on the hydroxyapatite-chitosan surface were made by the sol-gel method. A total of 45 healthy human teeth were selected and divided into buccal and lingual halves. The demineralization cycle of the samples was performed for 14 days to demineralize the tooth enamel surface. The samples were randomly divided into three equal groups based on the use of remineralizing materials, G1:hydroxyapatite-chitosan nanocomposites; G2:boron nanocomposites doped on the hydroxyapatite-chitosan surface, and G3:control group without nanocomposite. Nanocomposites were applied on the surface of the teeth for 28 days (twice a day). The microhardness of the samples was performed by the Vickers test at three points. The SPSS software (version 19), one-way analysis of variance, and Tukey's test were used for statistical analysis of the data (α=0.05). The surface morphology of the groups was examined by SEM[A1] .

    Results

     There was a statistically significant difference between the three studied groups (P<0.001). The highest mean was first observed in the G2(368.12) and then in the G1(342.62). Moreover, the lowest mean was related to the control group(267.53). Pair-by-pair comparison of groups showed that there was a significant statistical difference between groups 1 and 2, 1 and 3 as well as 2 and 3 (P<0.05).

    Conclusion

     Both HApC and B@HApC compounds improve remineralization and increase the microhardness of tooth enamel; however, this increase was greater in the presence of a boron-containing compound.

    Keywords: Boron, Chitosan, Microhardness, Nanohydroxyapatite, Tooth Remineralization
  • Siamak Akbarzadeh *, Mehrdokht Mazdeh, Negar Akbarzadeh, Zahra Cheraghi Pages 142-148
    Background and Objective

    In this study, the thickness of the retinal nerve fibers layer(RNFL) was compared among patients with mild cognitive impairment, Alzheimer's dementia, and healthy individuals (controls) using Optical Coherence Tomography (OCT) device.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on 30 patients diagnosed with mild cognitive impairment and 31 healthy subjects undergoing neurological examination. The examinations included minimal mental state examination a comprehensive assessment of ophthalmology and performance of OCT using a Spectralis device. Both eyes were selected for analysis, and the differences in the thickness of retinal nerve fibers layer between patients with mild cognitive impairment and healthy subjects were investigated.

    Results

    In this study, the mean age scores of the patients and healthy individuals were 66.00±8.56 and 60.25±7.50 years, respectively. According to the results of the ordinal logistic regression model, after controlling the effects of other variables, the severity of cognitive impairment increased by 1.26 times in the right eye and by 1.30 times in the left eye (P<0.001). Similarly, for each micrometer increase in the thickness of the retinal nerve layer in the superior quadrant of the right and left eyes, the severity of the cognitive impairment decreased by 4% and 5%, respectively.

    Conclusion

    These results indicated that superior and inferior retinal nerve fiberslayer thickness was reduced in patients with mild cognitive impairment and Alzheimer's dementia, compared to the healthy subjects, and it can be an element to detect and track this pathology.

    Keywords: Alzheimer's, Mild Cognitive Impairment, Retinal Nerve Fibers
  • Homa Naderifar, Saharnaz Mohammadi, Abbas Moradi, Morteza Majidi * Pages 149-155
    Background and Objective

    Vitamin D deficiency in humans is a major health problem worldwide. This study aimed to investigate the effect of vitamin D supplementation in reducing mortality and complications after intertrochanteric fracture of the hip joint.

    Materials and Methods

    In this clinical trial, 100 patients over 60 years of age with hip fractures and serum levels of vitamin D less than 20 ng/ml referring to Besat Hospital in Hamadan, Iran, were selected and randomly assigned to one of the intervention or control groups. The intervention group was given vitamin D in a vial of 600,000 units IM. Data were analyzed using SPSS software (version 23).

    Results

    The mean age of the patients in the intervention and control groups were 78.04±8.50 and 79.40±7.30 years, respectively (P=0.430). Regarding gender, 54% of the patients in the intervention group and 60% in the control group were men. Mean serum levels of vitamin D were 15.48±4.03 and 14.23±3.28 ng/ml, respectively. The frequencies of mortality within one year after surgery were 8% and 18% (P=0.137), and the frequencies of complications were 4% and 14% (P=0.160).

    Conclusion

    The injection of vitamin D supplement in the form of a single dose of 600,000 muscle units in patients over 60 years of age with vitamin D deficiency and intertrochanteric fracture of the hip joint reduced one-year mortality and complications. However, this reduction was not significant compared to the control group.

    Keywords: Bone Fractures, Hip Joint, Mortality, Vitamin D
  • AmirHossein Yazdi, Ali Ghadimi Farah *, Maryam Alvandi, Zahra Shaghaghi Pages 156-160
    Background and Objective

    With the increase of cardiovascular diseases worldwide, diagnostic and therapeutic measures, particularly nuclear medicine technology, have also increased. A multiplicity of diagnostic procedures are used for treating many patients with cardiovascular diseases in Farshchian Cardiovascular Hospital, Hamadan, Iran; therefore, the staff of this hospital, especially non-intensive care workers, have encountered a large number of these patients and have fear and concerns caused by this exposure. In this regard, this study aimed to determine the exposure of staff working in non-intensive care units of this Cardiovascular Hospital to ionizing radiation, including gamma-ray.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted in which 40 film badges (for radiation measurement) were attached to staff working in two separated inpatient wards (Ward A and Ward B) from non-intensive wards of Farshchian Cardiovascular Hospital in three separate shifts (morning, evening, and night) and in three occupational categories, including nurses, health workers, and service provider staff.[A1] The amount of radiation exposure of people (in mSv) was measured in two separate sections for four mounths (the first two months, the second two months) and SPSS version 26 software was used to analyze the data.

    Results

    Exposure to ionizing radiation, including gamma-ray, in all three occupational categories of nurses, health workers, and service providers was less than 0.05 mSv in both wards, all below the risk threshold.

    Conclusion

    The results of this study showed that the exposure of nurses, health workers, and service providers working in the studied wards to ionizing radiation (e.g., gamma-ray) was within the permissible limit; therefore, the working environment of these employees is safe to take care of patients

    Keywords: Gamma Rays, Medical Staff, Occupational Exposure
  • Erfan Rajabi *, Sohrab Kolivand, Azar Pirdehghan Pages 161-168
    Background and Objective

    One of the complications that can cause significant death and disability in cancer patients is thromboembolic events. Since gastrointestinal cancers are among the most common cancers in the world and Iran, and there is little information about thromboembolic events associated with gastrointestinal cancers in Iran, this study was conducted to determine the frequency of asymptomatic and symptomatic thromboembolic events in patients with gastrointestinal cancer.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the files of patients with gastrointestinal cancer in Shahid Beheshti Hospital and Imam Khomeini Clinic in Hamadan city, Iran, during 2017-2021 were examined.

    Results

    In this study, 630 patients with gastrointestinal cancer were examined, and a total of 59 (9.4%) cases of thromboembolism were recorded. Most thromboses occurred in patients with stomach cancer (P>0.05). The relative frequencies of thrombosis in patients using and not using anticoagulants were 7.6% and 13.2%, respectively (P<0.05).

    Conclusion

    The occurrence of thrombosis in Iran is less than that in western societies and it is not related to the location of cancer, age, and gender. In the case of taking oral anticoagulants, the risk of thrombosis decreases. Most thromboembolic events occur during the first 6 months after cancer diagnosis and the first 3 months after the start of chemotherapy.

    Keywords: Anticoagulants, Chemotherapy, Gastrointestinal Neoplasms, Thromboembolism
  • MohammadSadegh Seifpanahi *, Mohammad Rezaei, Ali Abdoli, Nasrin Shirmohammadi Khorram Pages 169-176
    Background and Objective

    Swallowing disorders can occur in various diseases, primarily neurological ones. This study investigated the distribution pattern of swallowing disorders in different pathologies of patients and the related risk factors.

    Materials and Methods

    The 323 medical files of neurological patients of Sina Hamadan Specialized Hospital (Hamadan, Iran) in the first six months of 2016 were analyzed in terms of pathologies related to dysphagia and factors aggravating the disorder. Furthermore, the relationships between them were investigated using x2 and independent samples t-test.

    Results

    According to the studied files, 46.1% of patients were hospitalized with stroke pathology involving the highest percentage of dysphagia. The most and least important risk factors related to dysphagia, intubation, and pathologies, other than stroke, were 100% and 10.9%, respectively (P<0.001).

    Conclusion

    Considering the high incidence of swallowing disorders in neurological patients, especially stroke, and also considering aphasia as one of the most important disorders along with dysphagia that can cause more complexity of the disorder, it is necessary to plan for team treatments with the presence of a swallowing therapist

  • Mohammad Abbasi, Khadije Mahmoudi *, Razieh Amini Pages 177-183
    Background and Objective

    Nowadays, it has been proven that the immune system plays a major role in the occurrence or treatment of some cancers. The PDL-1 proteins are among the components of the immune system, which are expressed in different body cells, including B cells and T cells. In this regard, the present study was conducted to determine the frequency of PDL-1 protein expression and its relationship with tumor histopathology in patients with gastric cancer.

    Materials and Methods

    In this case series study, 100 patients referred to the Oncology Clinic, located in Imam Khomeini Clinic, Hamadan, Iran, between 2016-2021, with the diagnosis of gastric cancer (confirmed by endoscopic biopsy pathology) were selected. Moreover, their PDL-1 protein expression (with IHC) and its relationship with age, gender, metastasis, stage, and grade of the tumor were evaluated.

    Results

    The average age of patients was 65.53 ± 10.83 years, and 72% were male. The result of PDL-1 protein expression showed that 2 patients were negative, 25 patients were weakly positive and 73 patients were strongly positive. In addition, 69 Out of 100 patients had metastases, 69 cases had high grade and 68 were in stage 4 of the disease. A significant relationship was observed between PDL-1 expression with metastasis, higher grade, and higher stage of the tumor (P<0.05).

    Conclusion

    Most patients with gastric cancer had a strongly positive expression of PDL-1 protein. Expression of PDL-1 was significantly associated with the severity of gastric cancer (e.g., grade, higher stage, and metastasis); therefore, the PDL-1 biomarker could be used as a determinant of gastric cancer severity and prognosis

    Keywords: Gasteric Neoplasms, Immunohistochemistry, PDL-1 Protein
  • Seyed Amiri Miratashi Yazd, Elham Nazar * Pages 184-187
    Background

     Uterine perforation is a rare condition that occurs spontaneously and with less prevalence in intestinal diseases, including malignancies.

    Case Presentation

     A 61-year-old woman with a history of the rectal tumor was referred due to acute abdominal pain, and pyometra was detected caused by uterine-colon fistula. During surgery, uterine perforation was observed, and the patient was treated with antibiotics and drainage. The pathology examination confirmed the invasion of colon cancer into the uterus.

    Conclusion

     Although uterine perforation caused by pyometra and uterine-colon fistula is a rare occurrence, in any patient with colorectal malignancy who presents with an acute abdomen, it should be considered one of the complications of cancer, and antibiotic treatment should be started on time.

    Keywords: Acute Abdominal Pain, Colonic Neoplasms, Uterine Perforation