فهرست مطالب

مطالعات آموزشی و آموزشگاهی - پیاپی 32 (پاییز 1401)

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 32 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 25
|
  • مهدی محمدی*، رضا ناصری جهرمی، خاطره محمد جعفری، سیده وحیده علوی، فاطمه میرغفاری، راحیل ناصری جهرمی صفحات 7-35
    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی الگوی شایستگی های دیداری- فضایی دانش آموزان در درس ریاضی ویژه آموزش های مجازی بود. این پژوهش جزء پژوهش های ترکیبی، از نوع اکتشافی متوالی و مدل طبقه بندی بود که در دو مرحله کیفی و کمی اجرا شد. بخش کیفی با استفاده از روش فراترکیب تبدیلی و طی شش مرحله ساندلوسکی و باروسو (2007) انجام گرفت. الگوی شایستگی های دیداری- فضایی دانش آموزان در درس ریاضی در قالب دو شایستگی مربوط به دانش آموزان و شایستگی مربوط به معلمان طراحی شد. سپس، بخش کمی به منظور اعتباریابی الگوی یادشده تعریف شد. بخش کمی با استفاده از روش توصیفی پیمایشی و مقیاس محقق ساخته انجام گرفت. جامعه آماری این بخش معلمان دوره ابتدایی بود که ابزار در بین 65 نفر از معلمان دوره ابتدایی شیراز توزیع شد. به منظور تعیین اعتبار مقیاس، از روش اعتبار محتوا و محاسبه شاخص های نسبت روایی محتوا و روایی محتوا استفاده شد. پایایی ابزار نیز توسط روش همسانی درونی محاسبه شد. داده های کمی با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس یافته ها، شایستگی های دیداری- فضایی دانش آموزان دوره ابتدایی در در دو مضمون اصلی «شایستگی های مرتبط با دانش آموزان» مشتمل بر هفت مضمون فرعی «مهارت های شناختی»، «عملکرد ذهنی»، «قدرت یادگیری»، «ساخت فضای ذهن»، «درک الگو»، «حافظه تصویری» و «توانایی شبیه سازی» و «شایستگی های مرتبط با معلمان» مشتمل بر سه مضمون فرعی «تهیه محتوای مناسب»، «مهارت های تدریس» و «طراحی آموزشی» طبقه بندی شدند که از اعتبار برخودار بود.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانش آموز، دوره ابتدایی، ریاضی، شایستگی های دیداری- فضایی
  • عبدالرضا عرب زاده*، سید رسول حسینی، معصومه اولادیان صفحات 37-66
    پرورش معلمان فکور، از رسالت اساسی دانشگاه فرهنگیان محسوب می شود. تحقق این مهم، تنها از طریق دوره های کارورزی که در حقیقت تمرین معلمی است، حاصل می شود. در این راستا، برنامه درسی به عنوان ابزار کارآمد برای این دوره ها در اثربخشی بیشترمورد توجه است. با ملاحظه این اهمیت، پژوهش حاضر به طراحی و تبیین الگوی برنامه درسی کارورزی تربیت معلم فکور در دانشگاه فرهنگیان پرداخته است. پژوهش حاضر، کیفی و از نظر هدف، از نوع پژوهش های کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش را متخصصان، برنامه ریزان و سیاستگذاران دانشگاه فرهنگیان ایران تشکیل می دهند. برای مصاحبه با صاحبنظران در حوزه دانشگاه فرهنگیان از روش نمونه گیری هدفمند (موارد مطلوب) استفاده شد. در این راستا، به طور هدفمند با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر، اشباع نظری در داده ها حاصل شد. یافته های پژوهش نشان داد که الگوی برنامه درسی کارورزی تربیت معلم فکور در قالب چهار عنصر هدف، محتوا، روش و ارزشیابی به صورت بازخوردی تدوین می شود. در مجموع، الگوی برنامه درسی کارورزی مبتنی بر تربیت معلم فکور در دانشگاه فرهنگیان، رویکردی کل گرا و همه جانبه نگر بوده و تربیت فکورانه دانشجومعلمان در اولویت این الگو دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، دانشگاه فرهنگیان، کارورزی، معلمان فکور
  • احسان کشت ورز کندازی، احمدرضا اوجی نژاد* صفحات 67-95
    این پژوهش با هدف پیش بینی سازگاری تحصیلی دانشجویان کارشناسی دانشگاه فرهنگیان فارس بر اساس خوش بینی تحصیلی و خودکارآمدی ادراک شده انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی پردیس های دانشگاه فرهنگیان فارس بود که در نیمسال اول سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند. برای انجام این پژوهش 300 دانشجو (128 پسر و 172 دختر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و پرسش نامه های خودکارآمدی موریس، خوش بینی تحصیلی اسچنن-موران و همکاران و سازگاری تحصیلی بیکر و سیریک را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین خوش بینی تحصیلی و خودکارآمدی ادراک شده با سازگاری تحصیلی دانشجویان رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که خوش بینی تحصیلی و خودکارآمدی ادراک شده توان پیش بینی 0/33 از تغییرات سازگاری تحصیلی را در جهت مثبت دارند؛ بنابراین، می توان برای افزایش میزان سازگاری تحصیلی، به متغیرهای خوش بینی تحصیلی و خودکارآمدی ادراک شده توجه داشت.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی ادراک شده، خوش بینی تحصیلی، دانشجویان، سازگاری تحصیلی
  • هاجر عاشوری نالکیاشری* صفحات 97-133
    اغلب کشورهای جهان از جمله ایران، برای جلوگیری از سرعت شیوع و قطع زنجیره ویروس کرونا و در عین حال جبران تعطیلی امور آموزشی از سطوح پایه تا عالی و تداوم فعالیت های آموزشی و یادگیری های رسمی، حرفه ای و مهارتی در شرایط همه گیری کووید-19، بهره گیری از سازوکار آموزش مجازی و یادگیری الکترونیکی را به عنوان تنها گزینه کاربردی در دستور کار قرار دادند که این امر منجر به گسترش نفوذ فضای مجازی در نظام آموزش و یادگیری شد. بنابراین، هدف پژوهش، شناسایی و تحلیل پیامدهای گسترش فضای مجازی در آموزش و یادگیری در شرایط کرونا و پساکرونا در نظر گرفته شد. پژوهش حاضر براساس هدف، توسعه ای-کاربردی و براساس روش های گردآوری داده ها، کتابخانه ای است. روش انجام پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و داده های کیفی به روش پژوهش کیفی فراترکیب گردآوری شد. پس از غربال گری و خلاصه سازی دستاوردهای 20 مقاله و 10 گزارش تحلیلی مرتبط و معتبر، در نهایت، 65 مضمون درباره پیامدهای گسترش فضای مجازی در آموزش و یادگیری شامل 38 پیامد مثبت و 27 پیامد منفی در قالب 5 دسته کلی شاملپیامدهای مالی و اقتصادی، پیامدهای آینده نگرانه و تحول گرایانه، پیامدهای ارتباطی، اجتماعی و اخلاق گرایانه، پیامدهای جسمی، روحی و روانی و پیامدهای کیفی، کارکردی و مبتنی بر رویکرد توانمندسازی، طبقه بندی شدند.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، پیامدهای فضای مجازی، همه گیری کووید-19، یادگیری الکترونیک
  • الهه شیبک، سمانه سلیمی* صفحات 135-160
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سرزندگی تحصیلی در رابطه بین انگیزش درونی با اشتیاق تحصیلی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهر زاهدان بود که با روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهر زاهدان با تعداد 2410 نفر تشکیل دادند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 330 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های انگیزش درونی مک کالی و همکاران (1991)، اشتیاق تحصیلی شافلی و همکاران (2002) و سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2006) استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه براساس شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوایی با نظر 8 نفر متخصص تایید شد. همچنین، همسانی درونی پرسشنامه ها براساس ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب، 907/0، 723/0 و 720/0 برآورد شد. نتایج ضریب همبستگی و مدل معادلات ساختاری نشان داد که انگیزش درونی بر اشتیاق تحصیلی؛ انگیزش درونی بر سرزندگی تحصیلی و اشتیاق تحصیلی بر سرزندگی تحصیلی اثر مستقیم دارد، همچنین، تاثیر غیر مستقیم انگیزش درونی بر اشتیاق تحصیلی از طریق سرزندگی تحصیلی کمی بیشتر از تاثیر مستقیم آن بوده است. بنابراین، با توجه به اینکه سرزندگی تحصیلی دانشجویان بر اشتیاق تحصیلی تاثیر دارد، توصیه می شود برای ایجاد سرزندگی تحصیلی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان برنامه ریزی شود.
    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، انگیزش درونی، سرزندگی تحصیلی
  • مجید کهرازهی، ذبیح الله اللهی* صفحات 161-179
    یکی از قابلیت های کاربردی در شبکه  آموزشی دانش آموزان (شاد)، محتواهای رسمی است که محتواهای آموزشی ویژه معلمان و دانش آموزان برای تمامی دروس و مقاطع تحصیلی را شامل می شود. در همین راستا، پژوهش حاضر به ارزیابی بخش محتواهای رسمی دوره ابتدایی موجود در شبکه شاد، از دیدگاه معلمان ابتدایی پرداخته است. روش پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناسی (تجربه زیسته) بود. جامعه آماری، تمامی معلمان دوره ابتدایی شهرستان میرجاوه در سال تحصیلی 1400-1399 شامل 120 معلم، و نمونه شامل 40 معلم بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. بعد از رعایت اصل تنوع و رسیدن به اشباع نظری، در نهایت، از مصاحبه 34 معلم شرکت کننده، فیش برداری صورت گرفت. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بود. ابزار تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه استفاده از فرایند کدگذاری بود که با انجام سه مرحله کدگذاری بر روی فیش برداری های حاصل از مصاحبه، مهمترین محاسن و محدودیت های محتواهای رسمی شبکه شاد از دیدگاه معلمان دوره ابتدایی مشخص شد. در نتیجه تحلیل داده ها، هفت مقوله برای محاسن محتواهای شبکه شاد، شامل متناسب بودن محتوا با سن و نیاز فراگیران، در دسترس بودن و ماندگاری، جذاب و موثربودن، ارایه توسط معلمان مجرب و نمونه کشوری، باکیفیت بودن محتوا، ارایه آموزش محتواهای یکسان در سطح کشور، ایجاد انگیزه و افزایش اعتماد به نفس در فراگیران به دست آمد. همچنین هفت مقوله برای محدودیت های محتواهای شبکه شاد، شامل سطح بالای برخی محتواها، بی توجهی به جزییات در محتواها، نبود تعامل دوطرفه، عدم تمرکز فراگیران، بی توجهی به تفاوت های فردی، کندی سرعت دانلود محتواها و نبود محتواهای کاربردی در زندگی فراگیران به دست آمدند.
    کلیدواژگان: ارزیابی محتوا، برنامه درسی، شبکه شاد، محتواهای رسمی
  • علی بیرمی پور*، یوسف عسکری، حجت الله درفش صفحات 181-211
    پژوهش حاضر به منظور بررسی کیفیت تدریس معلمان دوره ابتدایی استان ایلام طراحی و اجرا شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ رویکرد، کمی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مرد و زن دوره ابتدایی استان ایلام در سال تحصیلی 98-1397 بود که از این تعداد 62 معلم به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای غیر نسبتی انتخاب شدند. همچنین، دو پایه سوم و ششم و دو درس ریاضی و فارسی برای مشاهده انتخاب شد. داده های مورد نیاز از طریق فهرست واکاوی مشاهده تدریس معلم جمع آوری شدند. مشاهده گران به منظور استفاده از فهرست واکاوی آموزش دیدند و طی مشاهدات خود آن را مورد استفاده قرار دادند. فهرست واکاوی مشاهده توسط اساتید دانشگاهی ترجمه شد و روایی صوری با توجه به اتفاق نظر صاحب نظران تعیین شد. پایایی فهرست واکاوی مشاهده با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شد. یافته های پژوهش نشان داد معلمان پایه های سوم و ششم دوره ابتدایی استان ایلام در تدریس دروس ریاضی و فارسی، مولفه های «جو یادگیری امن و برانگیزاننده» و «سازماندهی اثربخش» را در سطح «مطلوب» و «آموزش های ساختاریافته»، «روش های تدریس فعال»، «تطبیق تدریس با تفاوت های فردی یادگیرندگان» و «راهبردهای یاددهی-یادگیری» را در سطح «نسبتا مطلوب» به اجرا گذاشته اند. بیشترین میانگین مربوط به مولفه «جو یادگیری امن و برانگیزاننده» و کمترین میانگین مربوط به مولفه «راهبردهای یاددهی-یادگیری» بود. همچنین در بررسی کیفیت تدریس معلمان برحسب عوامل جمعیت شناختی (جنسیت، پایه تدریس، نوع درس، ناحیه، سابقه تدریس و مدرک تحصیلی) تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: جو یادگیری امن و برانگیزاننده، دوره ابتدایی، راهبردهای یاددهی-یادگیری، سازماندهی اثربخش، فهرست واکاوی مشاهده تدریس، کیفیت تدریس معلمان
  • حسین قربانیان، سید عباس ابراهیمی*، عظیم الله زارعی، اسد حجازی صفحات 213-240
    حفظ کرامت معلمان و نقش آموزش و پرورش در ارتقا و پیشرفت جوامع بشری، استقرار الگوی جامع جذب، نگهداشت و توانمندسازی در نظام تربیت معلم را ضروری کرده است. هدف این مقاله طراحی الگوی جذب، نگهداشت و توانمندسازی و شناسایی عناصر و مولفه های آن در نظام تربیت معلم کشور است. رویکرد مورد نظر در این پژوهش کیفی و روش نظریه داده بنیاد بود. جامعه پژوهش شامل مدیران، کارشناسان و خبرگان حوزه تربیت معلم بودند که در زمینه موضوع پژوهش تجارب ارزشمندی داشتند. انتخاب مشارکت کنندگان با استفاده از رویکرد هدفمند و با روش نمونه گیری گلوله برفی و با استفاده از معیار اشباع نظری داده ها انجام گرفت. داده ها با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و مطالعه متون حاوی نظرات مشارکت کنندگان در وبگاه ها و رسانه ها جمع آوری شد. برای استخراج چارچوب ابعاد و مولفه های جذب، نگهداشت و توانمندسازی دانشجومعلمان از مصاحبه نیمه ساختاریافته و بررسی منابع و متون مرتبط استفاده شد. با استفاده از تحلیل مضمون، چارچوب اولیه شامل 122 مضمون پایه و 18 مضمون سازمان دهنده حول مضمون فراگیر ابعاد جذب، نگهداری و توانمندسازی دانشجومعلمان سازماندهی شد، این مضامین مرتبط و در هم تنیده و پویا بودند، به گونه ای که یک دانشجومعلم اگر بخواهد در چارچوب شایستگی های حرفه ای معلمان طراز جمهوری اسلامی ایران بگنجد، باید این شایستگی ها را در کنار هم داشته باشد و آن ها را با هم رشد و توسعه دهد. نظام آموزشی تربیت معلم و دانشگاه فرهنگیان نیز باید شرایط و زمینه های مناسب با این چارچوب سازمان دهی شده را فراهم کند.
    کلیدواژگان: الگوی جذب، تربیت معلم، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، نگهداری و توانمندسازی
  • محمدعلی نادی*، زهرا حق شناس، الهام خورسندی صفحات 241-266

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل رابطه ساختاری بین ادراک از رهبری دانش محور و عملکرد نوآورانه با نقش میانجی عملکردهای مدیریت دانش به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش را معلمان مدارس ابتدایی در شهر اصفهان در سال 1396 تشکیل دادند که تعداد آن ها 810 نفر بود. 261 نفر با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه کوهن، مانیون و موریسون (2000) و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای مبتنی بر سهم انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه رهبری دانش محور دانت و جیسوس (2015) با 6 گویه، پرسشنامه عملکرد نوآورانه زهرا و داس (1993) با 5 گویه، پرسشنامه خزانه مدیریت دانش داونپورت و همکاران (1998) با 13 گویه، پرسشنامه انتقال مدیریت دانش علوی و لیدنر (2001) با 8 گویه، پرسشنامه کاربرد مدیریت دانش علوی و تیوانا (2003) با 5 گویه، پرسشنامه ایجاد مدیریت دانش زهرا و بوگنر (1999) با 4 گویه، جمع آوری شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که بین متغیرهای ایجاد مدیریت دانش، انتقال مدیریت دانش، کاربرد مدیریت دانش با عملکرد نوآورانه کارکنان؛ همچنین، بین رهبری دانش محور با فعالیت های مدیریت دانش رابطه معناداری وجود دارد (05/0>P). روابط ساختاری بین رهبری دانش محور و عملکرد نوآورانه با نقش میانجی عملکردهای مدیریت دانش از برازش مطلوبی بر اساس شاخص های درجه آزادی، کای اسکویر و برازش تطبیقی برخوردار است.

    کلیدواژگان: رهبری دانش محور، عملکردهای مدیریت دانش، عملکرد نوآورانه
  • فرهاد سراجی، زهره کرمی* صفحات 267-308
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه تجارب کسب شده دانشجومعلمان از برنامه درسی روایت پژوهی بود. این پژوهش به شیوه کیفی و از طریق روش پدیدارشناسی انجام گرفت. سوال اصلی پژوهش این بود که دانشجومعلمان از طریق برنامه درسی روایت پژوهی، چه تجاربی کسب کرده اند. جامعه پژوهش، دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان، پردیس شهید باهنر همدان (ترم 4 رشته آموزش ابتدایی) بودند که در مرحله اجرای طرح از میان این گروه، به صورت هدفمند یک گروه 42 نفره به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده بودند و به مدت یک نیمسال با استفاده از برنامه درسی روایت پژوهی طراحی شده آموزش دیدند. در این مرحله، تجارب کسب شده دانشجومعلمان از طریق مشاهده، مصاحبه و بررسی پروژه‎های روایتی آن‎ها مورد مطالعه قرار گرفت. تحلیل داده ‏ها با استفاده از روش تحلیل مضمون نشان داد از طریق الگوی برنامه درسی روایت پژوهی، دانشجومعلمان، تجارب متنوعی در حوزه دانشی (دانش محتوایی، دانش تربیتی، دانش فناورانه، دانش محتوایی تربیتی، دانش محتوایی تربیتی فناورانه)، و در حوزه مهارتی (دانش تربیتی در عمل، دانش محتوایی تربیتی در عمل، دانش محتوایی تربیتی فناورانه در عمل) کسب کردند؛ همچنین، در حوزه نگرشی، نگرش آن‏ها نسبت به تدریس، یادگیری و یادگیرنده بهبود یافت. به طور کلی، دانشجومعلمان در سه حوزه دانشی، مهارتی و نگرشی، تجارب با ارزشی کسب کردند. یافته های حاصل از این مطالعه می‏ تواند در برنامه‏ ریزی توسعه حرفه ‏ای دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی روایت ‏پژوهی، توسعه حرفه ‏ای، دانشجومعلمان، دانشگاه فرهنگیان
  • داود طهماسب زاده شیخلار*، الهه جعفری، رضا میرعرب رضی صفحات 309-358
    پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت مولفه های طرح هدایت تحصیلی نوین براساس مدل کانو از دیدگاه افراد ذینفع (والدین، دانش آموزان)، ذیربط (دبیر، مدیر، مشاور مدرسه) و ذیصلاح (کارشناسان هدایت تحصیلی آموزش و پرورش) انجام گرفته است. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت ارزشیابی است. جامعه آماری دانش آموزان دوره دوم متوسطه و اولیای آنان، دبیران، مدیران و مشاوران مدرسه دوره اول متوسطه تبریز کارشناسان هدایت تحصیلی بودند. نمونه گیری به شیوه تصادفی خوشه ای چندمرحله ای بود که برای انتخاب دانش آموزان و اولیای آنان، دبیران، مدیران، مشاوران از بین نواحی 5 گانه آموزش و پرورش، نواحی 1 و 3 به صورت تصادفی انتخاب و از مدارس این نواحی چند مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شدند. براساس جدول مورگان، تعداد نمونه دانش آموزان 370 نفر، اولیا 366 نفر، دبیران 243 نفر، مدیران 44 نفر، مشاوران 57 نفر و کارشناسان 34 نفر بودند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های محقق ساخته و برای تحلیل داده ها از آزمون تی همبسته، ماتریس کانو، تحلیل واریانس یک راهه و آزمون توکی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد انتظارات دانش آموزان، اولیا، مشاوران، دبیران، مدیران و کارشناسان هدایت تحصیلی در مولفه های شش گانه طرح هدایت تحصیلی نوین بیشتر از ادراکات آنان است؛ یعنی طرح مورد نظر نتوانسته رضایت گروه ذیربط، ذینفع و ذیصلاح را تامین کند. بنابراین، باید اقدامات اصلاحی در نحوه امتیازدهی و ضریب آن و سهم امتیاز هر یک از عوامل در هدایت تحصیلی، همچنین، ملاک محاسبه نمرات پیشرفت تحصیلی و توجه به نیازهای الزامی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ذیربطان، ذیصلاحان، ذیفعان، طرح هدایت تحصیلی، کیفیت، مدل کانو
  • زهرا اسفیجانیان، مهدی محمدی*، جعفر عبادالله عموقین، سید حسین افتخار افضلی صفحات 359-384

    پژوهش حاضر درصدد بررسی تطبیقی وضعیت نیروی انسانی، مجموعه و فضای کتابخانه های مراکز آموزشی دانشگاه فرهنگیان با استاندارد کتابخانه دانشگاهی ایران است. این تحقیق از نوع مطالعهکاربردی است که با استفاده از روش پیمایشی - توصیفی و با به کارگیری ابزار پرسشنامه محقق ساخته، بر اساس استاندارد کتابخانه دانشگاهی انجام شده است. جامعه آماری آن را 64 کتابخانه پردیس و34 کتابخانه مرکز آموزش عالی دانشگاه فرهنگیان تشکیل می دهد. به طور کلی 69 کتابخانه دانشگاهی فرهنگیان در شهرهای مختلف برای پرسشنامه پاسخ دادند. یافته ها نشان داد کتابخانه های دانشگاه فرهنگیان از نظر نیروی انسانی 29درصد، از نظر مجموعه سازی 23درصد و از نظر فضا 54 درصد با استانداردهای کتابخانه دانشگاهی مطابقت دارند. کتابخانه های دانشگاه فرهنگیان از لحاظ کمی در شاخص های نیروی انسانی و مجموعه منابع اطلاعاتی با استاندارد کتابخانه های دانشگاهی فاصله چشمگیری دارند. اما در شاخص فضا، کتابخانه ها از وضعیت نسبتا مطلوبی در مقایسه با دو شاخص دیگر برخوردارند. جذب نیروی متخصص کافی و تخصیص اعتبار مورد نیاز برای استانداردسازی مجموعه منابع و فضای کتابخانه ها تصمیم های جدی است که باید سرلوحه امور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استاندارد، دانشگاه فرهنگیان، فضای کتابخانه، کتابخانه های دانشگاهی، مجموعه کتابخانه، نیروی انسانی
  • پروین قربانیان*، علی تقی پور ظهیر، افسانه زمانی مقدم، محمدرضا اردلان صفحات 385-404

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری توسعه فردی معلمان استثنایی استان همدان انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معلمان مدارس استثنایی استان همدان به تعداد 240 نفر بوده است که از میان آن ها، 144 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با پایایی (98/0=α) استفاده شد که شش بعد توسعه فردی را در 89 سوال بررسی می کند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری، به کمک نرم افزار لیزرل، نشان داد مدل ساختاری توسعه فردی معلمان استثنایی شامل شش بعد از جمله عوامل فردی، عوامل سازمانی، فرایند، راهبردهای توسعه فردی، همچنین، توسعه شخصی و توسعه حرفه ای است. براساس تحلیل روابط بین این ابعاد می توان گفت، عوامل فردی (36/0=γ)، بر فرایند توسعه فردی معلمان استثنایی تاثیرگذار بوده است. عوامل سازمانی (60/0=γ) بر فرایند توسعه فردی معلمان استثنایی تاثیر داشته است. فرایند توسعه فردی معلمان نیز (82/0=β) بر راهبردهای توسعه فردی اثر گذاشته است. در نهایت، راهبردهای توسعه فردی بر توسعه شخصی با ضریب مسیر (68/0=β) و بر توسعه حرفه ای (58/0=β) تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، توسعه فردی، مدل ساختاری، معلمان مدارس استثنایی
  • ندا رضوی زاده*، سمیه ورشوی صفحات 405-435
    این پژوهش با هدف بررسی چالش ها و موانع فرایند هدایت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه اول در استان خراسان رضوی انجام شده است که با رجوع مستقیم به تجربه زیسته ذینفعان این طرح، درصدد واکاوی چالش های عملی اجرای شیوه نامه هدایت تحصیلی (ابلاغ شده 1395) بوده است. با اتخاذ رویکرد کیفی با 52 مطلع کلیدی (مجریان و جمعیت هدف و والدین) مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. داده های کیفی طی دو مرحله انتزاع تحلیل مضمون شد، و در نهایت، چالش ها و موانع اجرای شیوه نامه ذیل 11 مقوله طبقه بندی شد که عبارت بودند از چالش های ماهیت و چالش های عملیات اجرای آزمون های آنلاین، ناسازه‏ های توسعه متوازن رشته ‏‏ای، توزیع نامتوازن تقاضا در رشته ‏ها، نگرش‏ها و جهت گیری‏های عملی والدین، نگرش‏ها و جهت گیری‏های عملی دانش آموزان، موانع فعالیت موثر مشاوران، اثر مدیران مدارس، ضعف همکاری دبیران، اجرای ناهمسان شیوه نامه در مدارس مختلف، محدودیت‏ها و ناکارآمدی بازدیدهای شغلی و نواقص اطلاع رسانی. به نظر می رسد فرایند هدایت تحصیلی هم کمبودهایی در عملیات اجرایی و شرایط سخت افزارانه دارد و هم کارگزاران و ذینفعان آن، کمبودها و تناقض هایی از لحاظ شناخت، باور، انگیزه و رفتار دارند. این موارد همسو با اهداف تصریح شده فرایند هدایت تحصیلی نیست. به منظور کاهش چالش ها و موانع اجرا، موارد زیر پیشنهاد می شود: فرم کارگاهی جلسات، اشاعه اجتماعی و استفاده از داوطلبان، درگیرکردن دبیران، تاکید بر منافع و پیامد‏های فردی انتخاب‏ها، تناسب محتوای پیام ها با پایگاه اجتماعی-اقتصادی دانش آموزان مدارس، پیش آگهی به مخاطب و پذیرش فروتنانه مشکلات فنی، مستندسازی تجارب و اخذ بازخورد مکتوب.
    کلیدواژگان: انتخاب رشته، توسعه متوازن، کنکور، مشاوره، هدایت تحصیلی
  • آرزو احمدآبادی*، حمیدرضا آراسته، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسین عباسیان صفحات 437-478
    پژوهش حاضر کاربردی و هدف آن ارایه مدل نقش های پرورشی معلمان برای دوره ابتدایی است. برای رسیدن به هدف پژوهش از روش کیفی-اسنادی و روش تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد. جامعه مورد نظر را کلیه اسناد و مدارک مرتبط با کلیدواژگان تخصصی در حوزه پرورش در پایگاه های علمی معتبر، سایت های مرتبط علمی- پژوهشی و انتشاراتی داخل و خارج تشکیل داد و نمونه گیری به دو صورت انجام گرفت؛ ابتدا با بررسی های اکتشافی اولیه نمونه های معدودی یافت شد که با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی با مراجعه به فهرست منابع و اعلام در پژوهش های مشابه، محقق به سمت پژوهش های بیشتر هدایت شد که 4356 سند به دست آمد که از طریق نمونه گیری هدفمند به 108 سند تقلیل یافت. در نهایت، 169 خرده مقوله در زیر 16 مقوله میانی جایابی شدند. سپس، مقولات میانی در چهار مقوله اصلی به نام ه ای خودپرورشی معلم، پرورش ذهن، پرورش اجتماعی و پرورش عاطفی-رفتاری دسته بندی شدند. برای سنجش پایایی، از ضریب هولستی (89 درصد) بهره گرفته شد. برای اعتباریابی مدل از نظر متخصصان که به صورت هدفمند 14 نفر انتخاب شده بودند؛ مقدار عددی CVR (بالای 51 درصد) و مقدار میانگین عددی قضاوت ها (مساوی یا بیشتر از 57/1) انجام شد. در پایان، به بحث و نتیجه گیری پیرامون یافته ها و کاربست های آن توسط معلم با ارایه مدل مفهومی پرداخته شد.
    کلیدواژگان: پرورش اجتماعی، پرورش ذهن، پرورش عاطفی و رفتاری، پرورش، خودپرورشی معلم
  • احسان زارعی، حسین زینلی پور*، نعمت الله موسی پور، عبدالوهاب سماوی صفحات 479-510
    هدف پژوهش حاضر شناسایی روش های حمایت حرفه ای از نومعلمان در سطح جهانی بود. در این پژوهش، از روش تحلیل مضمون، سبک آتراید-استرلینگ، به منظور تحلیل مضامین برآمده از مقالات انگلیسی مرتبط با حمایت حرفه ای از «دوره آغازین خدمت» نومعلمان، استفاده شده است. ابتدا با استفاده از الگوی مرور نظام دار متون، پژوهش ها در بازه سال های 2010-2020 از سه پایگاه اطلاعاتی Springer، Taylor & Francis Groupو sciencedirect انتخاب، پالایش و سپس با استفاده از نرم افزار MAXQDA در قالب 3 مضمون فراگیر، 14مضمون سازماندهنده و 58 مضمون پایه، تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد حمایت حرفه ای از نومعلمان طی «دوره آغازین خدمت» شامل سه مولفه «حمایت سازمانی (اداری)»، «منتورینگ» و «حمایت مدرسه ای» است که مکمل یکدیگر هستند. برنامه های حمایت از دوره آغازین خدمت، سبب ماندگاری و کارآمدی بیشتر نومعلمان بوده است. بر این اساس، پیشنهاد می شود آموزش و پرورش ایران از این تجربه جهانی برای تدوین و اجرای یک «برنامه درسی بومی حمایت حرفه ای از دوره آغازین خدمت معلمی» استفاده و اجرا کند.
    کلیدواژگان: حمایت حرفه ای، منتورینگ، نومعلم
  • حسنعلی ویسکرمی، جهانگیر کلانتر، لیلا حیدریانی* صفحات 511-537
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش هوش اخلاقی بر سرمایه روان شناختی، سرمایه اجتماعی و نوع دوستی دانشجومعلمان پسر دانشگاه فرهنگیان بود. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجومعلمان پسر مشغول به تحصیل دانشگاه فرهنگیان اهواز در سال تحصیلی 97-1396 بود؛ که با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل(20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه کنترل) جایگزین شدند. مداخله آموزشی هوش اخلاقی برای گروه آزمایش اجرا شد، در حالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات، پس آزمون روی دو گروه انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های سرمایه روان شناختی لوتانز (2007)، سرمایه اجتماعی دلاویز (1387) و گرایش های اجتماعی مطلوب کارلو و همکاران (2003)، که به ترتیب پایایی آن ها 87/0، 88/0 و 89/0 بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. پیش از آموزش، بین میانگین نمرات سرمایه روان شناختی، سرمایه اجتماعی و نوع دوستی گروه های آزمایش و کنترل، تفاوت معناداری مشاهده نشد. پس از آموزش بین میانگین دو گروه در متغیرهای فوق، تفاوت معناداری ملاحظه شد؛ به گونه ای که میانگین نمرات این متغیرها در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش یافته بود. بنابراین، می توان گفت که آموزش هوش اخلاقی موجب افزایش سرمایه روان شناختی، سرمایه اجتماعی و نوع دوستی می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی، نوع دوستی، هوش اخلاقی
  • رویا احمدآبادی*، رزا بداق صفحات 539-566

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر تفکر استراتژیک بر اثربخشی تصمیم گیری در سازمان های دولتی با درنظرگرفتن نقش تعدیلگر سیستم های عملکرد بالا صورت گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 200 نفر از کارشناسان و مدیران سازمان اداری و استخدامی کشور بود، که به روش طبقه ای تصادفی نسبی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، سه پرسشنامه استاندارد لیدکا (1998) برای متغیر تفکر استراتژیک، سان و همکاران (2007) برای متغیر سیستم های عملکرد بالا، و اثربخشی تصمیم گیری دین و شارفمن (1996) بود، که پایایی این پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 845/0، 882/0 و 891/0 تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها روش مدلسازی معادلات ساختاری توسط نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد تفکر استراتژیک بر اثربخشی تصمیم گیری تاثیر معنا داری دارد (54/0=β). همچنین، در ادامه نقش تعدیلگر سیستم های عملکرد بالا در این رابطه تایید شد. براساس یافته های این تحقیق، وقتی که مهارت تفکر استراتژیک در سازمان جریان داشته باشد، اثربخشی تصمیم های اتخاذشده ارتقا می یابد، همچنین، با وجود سیستم های کاری با عملکرد بالا، این تاثیر تقویت خواهد شد. بنابراین، سازمان های دولتی به منظور افزایش اثربخشی تصمیم ها باید در کنار تقویت مهارت های تفکر استراتژیک، به استقرار سیستم های کاری با عملکرد بالا در سازمان توجه بیشتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: اثربخشی تصمیم گیری، تفکر استراتژیک، سازمان های دولتی، سیستم های کاری با عملکرد بالا
  • سمیه نادری، شهاب بهرامی*، محسن اسمعیلی صفحات 567-592
    هدف پژوهش حاضر شناسایی راهکارهای بهبود اثربخشی روش تدریس ورزش در مدارس استان کرمانشاه و ارایه الگوی مطلوب است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری داده ها آمیخته (کیفی-کمی) بود. در بخش کیفی، جامعه پژوهش اساتید برجسته حوزه مدیریت ورزشی متخصص در حوزه ورزش مدارس و همچنین، معلمان ورزش نخبه کشوری بودند که این افراد، به صورت هدفمند برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب شد.13 مصاحبه با 13 نفر و تا حد اشباع نظری ادامه یافت. در بخش کمی بعد از گردآوری اطلاعات حاصل از بخش کیفی، پرسشنامه ساخته شد و این پرسشنامه با 22 گویه و در قالب سه راهکار آموزشی، راهکار فردی و راهکار سازمانی در بین معلمان ورزش استان کرمانشاه توزیع شد. تعداد جامعه آماری در بخش کمی، 1100 نفر و نمونه آماری با توجه به جدول مورگان 873 در نظر گرفته شد، که در نهایت، 795 پرسشنامه کامل عودت داده شد. روش نمونه گیری بخش کمی طبقه ای- تصادفی بود. از شاخص های کشیدگی و چولگی به منظور بررسی توزیع داده ها استفاده شد و برای بررسی و پاسخ به سوالات پژوهش و رسم و تدوین مدل اندازه گیری و مدل ساختاری از نرم افزارهای SPSS، Smart PLS وMaxQDA  استفاده شد. نتایج نشان داد به ترتیب، راهکارهای آموزشی (875/0)، فردی (844/0) و سازمانی (801/0) از مهم ترین راهکارهای بهبود اثربخشی روش تدریس ورزش در مدارس استان کرمانشاه می باشند.
    کلیدواژگان: اثربخشی، روش تدریس، ورزش
  • مریم شیربیگی*، محمدرضا سرمدی، علی مرادی صفحات 593-615

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه رابطه باورهای معرفت شناختی و سبک های یادگیری با نگرش دانشجویان نسبت به آموزش الکترونیکی است. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده که در نیمه دوم سال تحصیلی 96- 1395 انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه همه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه پیام نور واحد اسلام آباد غرب به تعداد 1834 نفر بود که 340 از دانشجویان به عنوان نمونه به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، اما در مجموع، 328 نفر از شرکت کنندگان پرسشنامه را پاسخ دادند. علاوه بر پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، برای سنجش نگرش دانشجویان نسبت به آموزش الکترونیکی از پرسشنامه میشرا با 22 گویه با ضریب پایایی 81/0، به منظور شناسایی سبک های یادگیری از پرسشنامه سبک های یادگیری کلب با روایی 85/0، و به منظور سنجش ابعاد باورهای معرفت شناختی دانشجویان از پرسشنامه باورهای معرفت شناسی شومر با ضریب پایایی 74/0استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی نظیر میانگین، میانه، فراوانی، درصد و انحراف استاندارد و تحلیل های استنباطی مانند آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل رگرسیون و مجذور کای استفاده شد. نتایج نشان داد بین سبک های یادگیری و نگرش نسبت به آموزش الکترونیکی رابطه معنادار وجود ندارد. همچنین، بین باورهای معرفت شناختی و نگرش نسبت به آموزش الکترونیکی رابطه معنادار وجود ندارد. به طور کلی، نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که نگرش دانشجویان نسبت به آموزش الکترونیکی بدون درنظرگرفتن باورهای معرفت شناختی و سبک های یادگیری آنان مثبت بوده که این نشان از انعطاف پذیری بالای این نوع آموزش است.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، باورهای معرفت شناختی، سبک های یادگیری، نگرش دانشجویان
  • افشین عابدی نیا*، عادل زاهد بابلان، مهدی معینی کیا، تقی اکبری صفحات 617-642
    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی راهبران آموزشی و تربیتی مدارس چندپایه استان گیلان بود. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان کلاس های چندپایه دوره ابتدایی استان گیلان به تعداد 1945 نفر بود. بر مبنای جدول مورگان، نمونه ای به حجم 322 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط اساتید صاحب نظر تایید و پایایی نیز با استفاده از آلفای کرونباخ 91/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. براساس نتایج تحلیل، عوامل موثر بر اثربخشی راهبران آموزشی و تربیتی به ترتیب در هشت عامل خلاصه شدند: ویژگی های فردی و شخصیتی راهبر؛ نظارت و راهنمایی؛ دانش فنی و مهارتی راهبر؛ جو سازنده و مشارکتی مدرسه؛ ایجاد انگیزش و حمایت از همکاران؛ ارتباط موثر؛ رشد و توانمندسازی همکاران؛ شرایط محیطی و اقتضایی مدرسه که در مجموع 32/73 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند. از بین این عوامل، ویژگی های فردی و شخصیتی راهبر با 15/11 درصد داری بیشترین سهم در اثربخشی راهبران آموزشی و تربیتی است. بنابراین، افرادی که به دنبال نظارت و راهبری اثربخشی در آموزش و پرورش هستند باید این عوامل را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: اثربخشی، راهبران آموزشی و تربیتی، مدارس ابتدایی، معلمان چندپایه
  • فهیمه حسنی، فریبرز درتاج*، فریبرز باقری، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 643-664
    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی الگوی مشغولیت تحصیلی با رویکرد ترکیبی (کیفی-کمی) است. در بخش کیفی، از راهبرد نظریه داده بنیاد کلاسیک استفاده شد، جامعه آماری پژوهش کارشناسان حوزه آموزش و پرورش بودند. ابتدا نمونه 21 نفره از این جامعه آماری با روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند. داده ها با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. یافته های پژوهش منجر به طراحی الگوی عناصر مشغولیت تحصیلی شد. برای غربال مهم ترین شاخص های شناسایی شده، در بخش کمی از تکنیک دلفی فازی استفاده شد. جامعه آماری این بخش خبرگان آموزش و پرورش و روان شناسی بودند که نمونه 18 نفره از آن به روش گلوله برفی گزینش شدند، در این مرحله پرسشنامه ای بر پایه الگوی عناصر مشغولیت تحصیلی طراحی شد و خبرگان آن را تکمیل کردند و بدین گونه داده های بخش کمی به دست آمد و با رویکرد تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی تجزیه و تحلیل شد. نتایج هشت عامل موثر بر مشغولیت تحصیلی دانش آموزان را نشان داد که به ترتیب، عبارت اند از انگیزه تحصیلی، تلاش و مسیولیت پذیری دانش آموز، اعتمادبه نفس دانش آموز، هدف و برنامه ریزی تحصیلی، خودنظم جویی تحصیلی، خودآگاهی، راهبردهای مطالعه و یادگیری گروهی.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، تحصیل، مشغولیت تحصیلی
  • محمدباقر باقری مجد*، محسن آیتی، محمد اکبری بورنگ صفحات 665-688

    هدف پژوهش حاضر، انطباق برنامه درسی تربیت بدنی قصدشده، اجراشده و کسب شده در پایه پنجم ابتدایی بیرجند است. پژوهش کاربردی بوده و به روش توصیفی - پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی مدارس دولتی بیرجند بودند که تعداد آنان 3690 نفر بود. که براساس جدول مورگان با حجم نمونه 300 نفر تعیین شد و نمونه مورد نظر به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از 2 پرسشنامه محقق ساخته برنامه درسی اجراشده و برنامه درسی کسب شده تربیت بدنی پایه پنجم ابتدایی استفاده شد. بررسی و تایید روایی و پایایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوایی و تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه در نرم افزار اس پی اس اس انجام گرفت. نتایج مشخص کرد که میان برنامه درسی اجرا شده با برنامه درسی قصدشده، و برنامه درسی کسب شده با برنامه درسی قصدشده انطباق لازم وجود ندارد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی اجراشده، برنامه درسی تربیت بدنی، برنامه درسی قصدشده، برنامه درسی کسب شده
  • زهرا اکبرزاده، وحید فلاح*، سیده عصمت رسولی صفحات 689-718

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مضامین مغفول در برنامه درسی اجراشده رشته علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان بود. این پژوهش به دو شیوه کمی (از نوع توصیفی) و کیفی انجام گرفت. ابزار پژوهش در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختارمند، و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته برآمده از بخش کیفی بود. جامعه پژوهش را 68 استاد ومدرس رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان، در سال تحصیلی 98-97 تشکیل دادند که از این تعداد، در بخش کیفی به صورت هدفمند و با شیوه گلوله برفی، 12 نفر انتخاب شد. در بخش کمی، از مجموع 68 استاد هییت علمی و مامور رشته علوم تربیتی دانشگاه مازندران، گلستان، تهران، فارس، زنجان، به دلیل پایین بودن حجم جامعه، به شیوه سرشماری، همه 68 نفر به عنوان نمونه شرکت کردند. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش هفت مرحله ای کلایزی استفاده شد. در نهایت، یافته های این پژوهش، در قالب 4 مضمون شامل ساختارسازمانی و درون داد دانشگاه، توجه به نیاز یادگیرنده، عناصر برنامه درسی و مهارت حرفه ای عملکرد مناسب استاد است. تعیین سهم هریک از ابعاد مغفول،از طریق رگرسیون صورت گرفت. با توجه به اینکه غفلت و ناآگاهی برنامه ریزان درسی نسبت به برخی حوزه ها، نیازها و دستاوردهای علمی جدید، علت اصلی شکل گیری برنامه درسی مغفول است. بنابراین، پیشنهاد می شود، برنامه ریزان درسی در دانشگاه فرهنگیان نسبت به بررسی پژوهش هایی از این دست، اقدام کرده و نتایج را در برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان در نظر گیرند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی اجراشده، برنامه درسی مغفول، دانشگاه فرهنگیان، رشته علوم تربیتی
  • اکبر پرویزی، سید صادق زمانی*، مرزبان ادیب منش صفحات 719-742

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین الگوی برنامه درسی تربیت زیبایی شناسی در دانشگاه فرهنگیان انجام شده است. نوع پژوهش، کیفی و از نظر هدف، از نوع پژوهش های کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را متولیان، سیاستگذاران و برنامه ریزان درسی دانشگاه فرهنگیان تشکیل می دهند که از این بین با استفاده از نمونه گیری هدفمند و با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر، اشباع نظری در داده ها حاصل شد. روایی صوری و محتوایی مصاحبه توسط پنج نفر از متخصصان حوزه دانشگاه فرهنگیان، و پایایی آن نیز از طریق پایایی بین کدگذاران بررسی و تایید شد. یافته های پژوهش نشان داد در الگوی طراحی شده در بخش اهداف به حیطه های شناختی، عاطفی و روانی- حرکتی؛ در محتوا به دانش، نگرش و مهارت؛ در حیطه روش های یاددهی- یادگیری، به تفاوت های فردی فراگیران، و در نهایت، در ارزشیابی به استفاده از روش های متنوع ارزشیابی در برنامه درسی تربیت زیبایی شناسی توجه شده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت زیبایی شناسی، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Mehdi Mohamadi *, Reza Naseri Jahromi, Khatere Mohamadjafari, Seyyedeh Vahideh Alavi, Fatemeh Mirqafari, Rahil Naseri Jahromi Pages 7-35
    The aim of the present study was to design and validate the model of visual-spatial competencies of students in mathematics lessons for virtual education. This research was one of the mixed method researches of consecutive exploratory type and classification model which was performed in two qualitative and quantitative stages. The qualitative part was transformed using the Meta Synthesis method and performed in six stages of Sandloski and Barroso (2007). The students' visual-spatial competence model in mathematics was designed in the form of two competencies related to students and teachers. Afterward the quantitative section was defined to validate the model. The quantitative part was performed using the descriptive survey method and the researcher-made scale. The statistical population of this section was primary school teachers, and the relevant tools were distributed among 65 primary school teachers in Shiraz. In order to determine the validity of the scale, the content validity method and the calculation of the content validity and content validity ratios were used. The reliability of the instrument was also calculated by the internal consistency method. Quantitative data were analyzed using the confirmatory factor analysis method. Based on findings, the visual-spatial competencies of elementary school students were classified in two main themes of "Student-related competencies" include seven sub-themes: "Cognitive skills", "Mental function", "Learning power", "Making space of mind", "Perception" "Template", "Visual memory", "Simulation" and "Teacher-related competencies" include three sub-themes: "Appropriate content", "Teaching skills" and "Educational design", which are valid.
    Keywords: elementary school, Mathematics, student, Virtual training, Visual-spatial competencies
  • Abdolreza Arabzadeh *, Seyed Rasul Hosseini, Masoumeh Oladian Pages 37-66
    Educating reflective teachers is one of the basic missions of Farhangian University. This can only be achieved through practicum, which are in fact teacher training. In this regard the curriculum as an effective tool for these courses is more effective. Considering this importance, the present study has designed and explained the model of the practicum curriculum for teacher training in Farhangian University. The present study is qualitative and in terms of purpose, it is applied research. The statistical population of this research consists of experts, planners and policy makers of Farhangian University. Purposeful sampling method (desirable cases) was used to interview experts in Farhangian University. In this regard, theoretically saturated data were obtatined by semi-structured interviews with 14 people. Findings showed that the practicum curriculum pattern of reflective teacher training is developed in the form of four elements: purpose, content, method and evaluation in the form of feedback. In general, the practicum curriculum pattern based on the training of reflective teachers in Farhangian University is a holistic and comprehensive approach and the reflective training of teachers is a priority of this model.
    Keywords: curriculum, Farhangian University, Practicum, Reflective teachers
  • Ehsan Keshtvarz Kondazi, Ahmadreza Oji Nejad * Pages 67-95
    The aim of this study was to predict the academic adjustment of undergraduate students of Fars Farhangian University based on academic optimism and perceived self-efficacy. The statistical population of the study included all undergraduate students on the campuses of Fars Farhangian University who were studying in the first semester of the 1397-98 academic years. For this study, 300 students (128 boys and 172 girls) were selected by cluster random sampling and completed the Morris Self-Efficacy Questionnaire, Tschannen-Moran et al.'s Academic Optimism Questionnaire, and Students’ Adjustment to College Questionnaire (Baker & Siryk). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. Findings showed that there is a positive and significant relationship between academic optimism and perceived self-efficacy with students' academic adjustment. The results of regression analysis also revealed that academic optimism and perceived self-efficacy have the ability to predict 0.33 of academic adjustment changes in a positive direction; therefore, to increase the degree of academic adjustment, we can pay attention to the variables of academic optimism and perceived self-efficacy.
    Keywords: academic adjustment, Academic optimism, perceived self-efficacy, Students
  • Hajar Ashouri Nalkiashari * Pages 97-133
    The outbreak of COVID-19 has forced millions of people around the world to stay at home, and governments have been forced to take various measures to address the threat posed by COVID-19 and cut its expansion chain, including temporary closures and include inclusive primary education institutions to higher schools and universities across the country. In such circumstances, for the continuation of formal educational activities and learning, professional and skillful use of the mechanism of virtual education and e-learning has been proposed as the only practical option around the world, including Iran, and has led to the expansion of virtual space in the country's education system is in corona period and may continue to do so. Therefore, the purpose of this study was to analyze the consequences of virtual space development in education and learning in corona and postcorona conditions. The present research is based on the purpose of development-application, in terms of the nature of data, qualitative and based on data collection methods and information. Also, the research method was analytical-descriptive and qualitative data were collected from the Meta-Synthesis qualitative research method. Preliminary results after selecting and evaluating domestic and foreign articles and research showed that the consequences are divided into two categories: positive and negative; Also, after evaluation and summarization, 51 topics were identified about the consequences of the expansion of virtual space in education and learning, of which 30 were positive and 21 were negative. At the end, according to the content analysis and the meaning of codes and concepts, the main outcomes were formed into 5 categories and the components into 16 categories.
    Keywords: Consequences of virtual space, Corona, post-corona conditions, E-learning, Virtual Education
  • Elahe Shiybak, Samaneh Salimi * Pages 135-160
    The present research aimed at studying the moderating role of academic buoyancy in the relationship between the students' intrinsic motivation and their academic engagement in the Farhangian university of Zahedan city. This study was a descriptive correlational research. The statistic population included 2410 students of Farhangian University of Zahedan city. 330 students were selected as the sample by applying simple random sampling method. To collect data, McCallie et al(1991) Intrinsic Motivation Inventory, Academic Engagement Questionnaire of Schaufeli et al. (2002) and, Martin and Marsh's (2006) questionnaire of Academic Buoyancy were applied. The questionnaire content validity was confirmed by 8 connoisseurs based on the content validity index and content validity ratio. Moreover, by applying Cronbach's alpha, the internal consistency of the questionnaires was estimated 0.907, 0.723 and 0.720, respectively. Furthermore, the results of correlation coefficient and structural equation model showed that the intrinsic motivation has direct influence on the academic engagement and buoyancy. In addition, the academic engagement has direct effect on the academic buoyancy. Moreover, the indirect influence of intrinsic motivation on the academic engagement by the moderating role of academic buoyancy has been a little more than its direct effect. Therefore, regarding this matter that the students' academic buoyancy leads to their academic engagement, the planning for the creation of academic buoyancy in the students of Farhangian University is suggested to be noticed.
    Keywords: academic buoyancy, Academic Engagement, Intrinsic motivation
  • Majid Kahrazahi, Zabihollah Allahi * Pages 161-179
    One of the functionalities in the student education network (Shad) is the existence of a section called formal content, in which all educational content for teachers and students is available in all subjects and at all levels of education. In this regard, the present study has evaluated the formal content section of the elementary school in Shad Network, from the perspective of elementary school teachers. The research method was qualitative phenomenology (lived experience). The study population was all primary school teachers in Mirjaveh city in the academic year 1399-1400 including 120 teachers and the sample size included 40 teachers who were purposefully selected for interview. After observing the principle of diversity and reaching theoretical saturation, finally, the interview of 34 teachers participating in the interview was recorded. The data collection tool was the use of semi-structured in-depth interviews. The qualitative data analysis tool from the interview was the use of coding process. By performing all three coding steps on the interview receipts, the most important advantages and limitations of the official content of Shad Network were identified from the perspective of elementary school teachers. As a result of data analysis, seven categories for the benefits of Shad network content include: content appropriate to the age and needs of learners, availability and persistence, attractive and effective, provided by experienced and top teachers in the country, quality content, providing the same content training at the national level, motivating and increasing the confidence of learners was achieved. There are also seven categories for the limitations of Shad network content, including: the high level of some content and its ambiguity, lack of attention to detail in the content, lack of two-way interaction, reduction or lack of focus of learners, lack of attention to individual differences, slow download speed and lack of content The existence of useful content in the lives of learners was obtained.
    Keywords: Content evaluation, curriculum, Formal content, Shad Network
  • ALI Beiramipur *, Usef Asksri, Hojjatolla Darafsh Pages 181-211
    The main purpose of this research was to study the quality of primary-school teachers` teaching in the Ilam province. The study was applied in terms of purpose, and quantitative in approach. Statistical population of this study consisted of all elementary teachers of the province of Ilam in the academic year 2018-2019, of which 62 teachers selected from stratified random sampling method. Also two third and sixth grades and two math and Persian lessons selected for observation. Required data collected via an observation checklist. Observers trained to use the checklist and used it during their observations and evaluations. Findings showed that third and sixth grade elementary school teachers in Ilam province taught mathematics and Persian, the components of "safe and stimulating learning atmosphere" and "effective organization" at desirable level and "structured teaching" "active teaching methods" at the relatively desirable level. The highest mean related to the component of "safe and motivating learning atmosphere" and the lowest was related to the component of "teaching and learning strategies". Also, there was no significant difference in the quality of teachers' teaching according to demographic factors (gender, grade of teaching, type of lesson, area, history of teaching and degree).
    Keywords: elementary education, Observation checklist, Teachers` teaching quality, Teaching learning strategies
  • Hossein Ghorbanian, Syeed Abas Ebrahimi *, Azim Zarei, Asad Hejazi Pages 213-240
    Preserving the dignity of teachers and the role of education in the promotion and development of human societies, the establishment of a comprehensive model of recruitment, retention and empowerment in the teacher education system is essential. The purpose of this article is to design a model for attracting, retaining and empowering and identifying its elements and components in the teacher education system of the country. The approach in this study was a qualitative and the method used was based on the data theory of the foundation. The statistical population included managers, experts and experts in the field of teacher training who had valuable experiences in the field of research. The selection of participants has been done using a purposeful approach and snowball sampling method and using the theoretical data saturation criterion and using semi-structured interviews and studying texts containing their opinions on websites and media. Semi-structured interviews and review of related sources and texts were used to extract the framework of dimensions and components of student teacher recruitment, retention and empowerment. Using thematic analysis method, the initial framework, consisting of 122 basic themes and 18 organizing themes, was organized around the overarching theme of teacher student student recruitment, retention, and empowerment, which were interconnected, intertwined, and dynamic. In such a way that a student-teacher, if he wants to be included in the framework of professional qualifications of teachers of the Islamic Republic of Iran, must have these competencies together and grow and develop them together. Provide.
    Keywords: Empowerment, Pattern of recruitment, retention, Teacher training, Transformation document
  • MohamadAli Nadi *, Zahra Haghshenas, Elham Khorsandi Pages 241-266

    The present research aims at analyzing the structural relationship between perception of knowledge-oriented leadership and innovative operation with the intermediate role of knowledge-management operations using correlation. The research statistical population includes 810 primary school teachers of Isfahan City. Two hundred and sixty-one of them were selected using Cohen, Manion & Morrison (2000) sample size table. Then they were selected based on share-based, stratified random sampling method. Donate & Jesus. (2015) knowledge-oriented leadership questionnaire with 6 items, Zahra & Das. (1993) innovative operational questionnaire with five items, Davenport, DeLong & Beers. (1998) knowledge management treasury questionnaire with 13 items, Alavi &Lidner. (2001) knowledge management transference questionnaire with 8 items, Alavi & Tiwana. (2003) knowledge management application questionnaire with 5 items, Zahra et al. (1999) knowledge management creation questionnaire with 4 items were used to collect the data. Findings of the research have shown that there is a significant relationship between knowledge management creation variables, knowledge management transference, and the application of knowledge management with the employees` innovative operation. Also, there is a significant relationship between knowledge-oriented leadership and knowledge management activities (P> 0.05). The structural relationships between knowledge-oriented leadership and innovative operation with intermediary role of knowledge management functions are From a favorable fit according to the degree of freedom indexes, Chi-Square was fitted to fit.

    Keywords: Innovative operation, Knowledge management application, Knowledge-oriented leadership
  • Farhad Seraji, Zohreh Karami * Pages 267-308
    The purpose of this study was to investigate the learned experiences of student-teachers from the narrative inquiry curriculum. This research was carried out in a qualitative way and through the phenomenological method. The main question of the study was “What experiences did the student-teachers learn from the narrative inquiry curriculum?” The statistical population included the student-teachers of Farhangian University at Shahid Bahonar Campus in Hamadan (4th semester of elementary education) that during the implementation phase of the project, a group of 42 student-teachers were selected purposefully as the research sample and were trained for one semester using a narrative-based curriculum. At this stage, the learned experiences of student-teachers was studied through observation, interview, and review of their narrative projects. Data analysis using thematic analysis method showed that, through a model of narrative inquiry curriculum, the student-teachers learned diverse experiences in the knowledge domain (content knowledge, pedagogical knowledge, technological knowledge, pedagogical content knowledge, technological-pedagogical content knowledge), and in the skills domain (content knowledge in practice, pedagogical content knowledge in practice and technological-pedagogical content knowledge in practice) Furthermore, in the attitude domain, their attitude toward teaching, learning, and learner improved. In general, student-teachers gained valuable experiences in three areas of knowledge, skills and attitudes. The findings of this study can be used for planning the professional development of student-teachers at the Farhangian University.
    Keywords: Farhangian University, Narrative inquiry curriculum, Professional Development, Student-Teachers
  • Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar *, Elahe Jafari, Reza Mirarab Pages 309-358
    The aim of this study was to investigate the quality of the components of the new academic guidance plan based on the Kano model from the perspective of stakeholders (parents, students), relevant (secretary, principal, school counselor) and competent (education experts). The research method is applied research in terms of purpose and evaluation in terms of nature. The statistical population consists of high school students and their parents, teachers, principals and counselors of Tabriz high school and education experts. The sampling method was a multi-stage cluster random sampling method to select students and their parents, teachers, administrators, counselors from the five districts of education, districts 1 and 3 were randomly selected and from the schools of these districts several schools. According to Morgan's table, the sample size was 370 students, 366 parents, 243 teachers, 44 principals, 57 counselors and 34 experts. Researcher-made questionnaires were used to collect information and paired t-test, Kano matrix, one-way analysis of variance and Tukey test were used to analyze the data. The research findings showed that the expectations of students, parents, counselors, teachers, administrators and education experts in the six components of the new academic guidance plan are higher than their perceptions; That is, the project in question could not satisfy the relevant group, stakeholders and competent. So it is far from its goals; Therefore, its components and features and the implementation process of this project need serious attention and reconsideration Therefore, it is necessary to take corrective measures in the way of scoring and its coefficient and the share of points of each factor in academic guidance, as well as the criterion for calculating academic achievement scores and paying attention to the required needs.
    Keywords: Curriculum design, Kano model, quality, Stakeholders
  • Zahra Esfijaniyan, Mahdi Mohammadi *, Jadar Ebadollah Amoghin, Seyed Hossein Eftekhar Afzali Pages 359-384

    The purpose of this study is to compare the human resources, collections and space of libraries in Farhangian University with the standard of Iranian university library. The present study is an applied study that has been done using a descriptive survey method. Data were collected by a researcher-made questionnaire based on the university library standards. The statistical population consists of 64% of campus libraries and 34 libraries of Farhangian University. A total of 69 libraries responded to the questionnaire and the analysis was based on their data. Findings showed that Farhangian University libraries were 29% in terms of human resources, 23% in terms of collection and 54% in terms of space, according to university library standards. Farhangian University libraries are quantitatively far from the standards of university libraries in terms of human and information resources. But in terms of space, libraries are in a relatively good position compared to the other two indicators. Employing enough experts and allocating the necessary funds to standardize the collection and space of libraries are serious decisions that should be at the forefront.

    Keywords: Farhangian University, Human resources, Library collection, Space of library, Standards, University libraries
  • Parvin Ghorbanian *, Ali Taghipoorzaheer, Afsaneh Zamanymighadam, MohamadReza Ardalan Pages 385-404

    The aim of this study was to present a structural model of individual development of exceptional teachers in Hamadan province. The research method was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population of the study included all teachers in exceptional schools in Hamadan province, about 240 people, of whom 144 people were selected by simple random sampling. A researcher-made questionnaire with reliability (α = 0.98) was used to collect data, which examines 6 dimensions of individual development in 89 questions. The results of structural equation modeling using LISREL software showed the structural model of individual development of exceptional teachers includes six dimensions: individual factors, organizational factors, process, individual development strategies, as well as personal development and professional development. Based on the analysis of the relationships between these dimensions, it can be said that individual factors with path coefficient (γ = 0.36) have influenced the individual development process of exceptional teachers. Organizational factors with path coefficient (γ = 0.60) have affected the individual development process of exceptional teachers. The process of individual development of teachers has also affected individual development strategies with a path coefficient (β = 0.82). Finally, individual development strategies have affected personal development with path coefficient (β = 0.68) and professional development with path coefficient (β = 0.58).

    Keywords: Exceptional teachers, Individual development, Professional Development, Structural model
  • Neda Razavizadeh *, Somaye Varshovi Pages 405-435
    The aim of this research was exploring the implementation challenges of the educational guidance program (promulgation: 2017) in secondary schools in Khorasan Razavi Province. Adopting the qualitative approach, 52 key informants (including managers, staff, target group, and parents) were interviewed in order to explore stakeholders’ lived experiences. Semi-structured in-depth interviews were transcribed, then a thematic analysis was conducted. Implementation challenges and obstacles of the educational guidance program were classified into 11 main categories including challenges of the nature and performing online tests, the inadequacies of the balanced development of disciplines, the unbalanced distribution of demand for enrolling in various disciplines, parents’ attitudes and practical orientations, student’s attitudes and practical orientations, the obstacles to counselors’ effective function, school administrators function, teachers' weak cooperation, inconsistence implementation of the program in different schools, limitations and inefficiency of field visits, and informating deficiencies. It seems that the educational guidance program has deficiencies in practical aspects and hardware settings. Furthermore, its agents and target group have deficiencies and contradictions in terms of cognition, belief, motivation, and behavior. In order to reduce implementation challenges and obstacles, the following are suggested: Using workshop format for promoting the program, employing volunteers and social diffusion process, involving teachers, emphasizing the benefits and individual consequences of choices, matching up the content of messages with the students’ socio-economic status, informing the target audience about technical problems and humbly recognizing related concerns, documenting experiences and receiving written feedback from stakeholders.
    Keywords: Balanced development, Educational guidance, School counseling, University entrance exam
  • Arezoo Ahmadabadi *, Hamidreza Arasteh, Abdolrahim Navehebrahim, Hossin Abbasian Pages 437-478
    The purpose of this applied study is providing a comperhensive model of nurturing roles of primary school teachers. Qualitative-documentary and inductive content analysis methods were used to achieve the research goals. The research population consisted of all related documents to specialized terms of the nurturing domain within validated scientific databases, scientific-research websites, and publications inside and outside the country; and two methods of sampling were performed. First, a few samples were found with initial exploratory studies using snowball sampling, referring to the content sources and announcing in similar research, the researcher was directed to further research the 4356 documents which were obtained, and later reduced by targeted sampling to 108 documents. Finally, 169 subcategories were categorized into 16 intermediate categories, and then the intermediate categories were categorized into four main categories: Teacher’s Self-nurture, nurturing of the mind, nurturing of social, and nurturing of emotional-behavioral. The Holstein coefficient was used to assess the reliability (89%). Furthermore, to validate the model from the point of view of experts who were purposefully selected by 14 people; numerical value of CVR (above 51%) and mean numerical value of judgments (equal to or greater than 1.57) were performed. At the end, the findings and applications were reviewed by teachers using a conceptual model.
    Keywords: Development, nurturing of the mind, Nurturing of emotional-behavioral, Nurturing of social, Nurturing, Teacher’s self-nurture
  • Ehsan Zarei, Hosain Zainalipour *, Nematollah Mousapour, Wahab Samavi Pages 479-510
    The aim of the current research is to identify the methods of induction for new teachers at the global level. In this research, the theme analysis method, Atride-Sterling style, has been used to analyze the themes emerging from English articles related to induction of the "initial service period" of new teachers. First, using the systematic text review model, researches in the period of 2010-2020 from three databases Springer, Taylor&Francis Group and sciencedirect were selected, refined and then using MAXQDA software in the form of 3 overarching themes, 14 organizing themes and 58 The basic theme was analyzed. The results show that induction for new teachers during the "initial period of service" includes three components: "organizational (administrative) support", "mentoring" and "school support" which complement each other. induction programs for the initial period of service have made new teachers more durable and efficient. Based on this, it is suggested that the education of Iran use this global experience to develop and implement a "native curriculum of induction for the initial period of teaching service".
    Keywords: Induction, Mentoring, New teacher
  • Hasanali Veiskarami, Jahangir Kalantar, Leila Heidaryani * Pages 511-537
    The purpose of this research was to investigate the effect of moral intelligence training on psychological capital, social capital and altruism of male student teachers of Farhangian University. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population consisted of all students of male teachers studying at Farhangian University of Ahvaz in the academic year of 2012-18; Using random sampling method, 40 individuals were selected and randomly assigned to two groups of experimental and control (20 experimental and 20 control group). The educational intervention of moral intelligence was performed for the experimental group, while the control group did not receive any training. After completion of the sessions, the post-test was performed on two groups. Data collection tools were Lutans psychological capital (2007) questionnaire, Delaouis social capital (2007) and desirable social tendencies of Carlo et al. (2003) their reliability was 0.87, 0.88 and 0.89, respectively. Multivariate analysis of covariance test was used to analyze the data. There was no significant difference between the mean scores of psychological capital, social capital and altruism of the experimental and control groups before training. After training, there was a significant difference between the two groups in the above variables, so that the mean scores of these variables increased in the experimental group compared to the control group (p <0.01). Therefore, it can be said that teaching moral intelligence increases psychological capital, social capital and altruism.
    Keywords: Altruism, Moral intelligence, Psychological kapital, social capital
  • Roya Ahmadabadi *, Rosa Bodagh Pages 539-566

    The aim of this study was to investigate the effect of strategic thinking on the effectiveness of decision making in public organizations by considering the moderating role of high performance work systems. This research is descriptive-survey in terms of applied purpose and in terms of data collection method. The statistical population of this study includes 200 experts and managers of the administrative and Recruitment organization, who were selected by relative random sampling method. The data collection method in this study is three standard questionnaires of Liedtka (1998) for strategic thinking variable, Sun et al. (2007) for high performance systems variable and Dean and Scharfman (1996) decision effectiveness questionnaire, which are reliable These questionnaires were approved using Cronbach's alpha coefficient of 0.845, 0.882 and 0.891, respectively. Structural equation modeling by LISREL software was used to analyze the collected data. The results showed that strategic thinking has a significant effect on the effectiveness of decisions (β = 0.54). Also, the moderating role of high performance work systems in this regard was confirmed. According to the findings of this study, when the strategic thinking skills are current in the organization, the effectiveness of the decisions made is enhanced, also with high-performance work systems, this effect will be strengthened. Therefore, in order to increase the effectiveness of decisions, government organizations, beside reinforcement of strategic thinking skills, should pay more attention to the establishment of high-performance work systems in the organization.

    Keywords: Decision making effectiveness, High performance work systems, Public organizations, Strategic thinking
  • Somaye Naderi, Shahab Bahrami *, Mohsen Esmaeili Pages 567-592
    The purpose of this study is to identify and rank strategies to improve the effectiveness of sports teaching methods in schools in Kermanshah province and provide the desired model. In terms of applied purpose, the present study was descriptive-survey and mixed (qualitative-quantitative) in terms of data collection method. In the first part (qualitative) for field interviews, the statistical population of the research, prominent professors in the field of sports management specializing in school sports as well as elite sports teachers were the country that these people were purposefully selected for qualitative interviews on research (13 interviews With 13 people and continued to the point of theoretical saturation) and in the second part (quantitative) after collecting information from qualitative research, made a questionnaire and this questionnaire (22 items in the form of three educational strategies, individual strategy and organizational strategy) Was distributed among sports teachers in Kermanshah province. The number of statistical population is 1100 people and the number of statistical samples according to Morgan table is 873 and the number of questionnaires that were returned correctly is 795 questionnaires. The sampling method was stratified-random. Use elongation and skewness indices to check the distribution of data (normal or abnormal) and to review and answer research questions and draw and develop a measurement model and structural model of SPSS software, SmartPLS and MaxQDA softwares were used. The results showed that each of them was determined that educational (0.875), individual (0.844) and organizational (0.801) strategies, respectively, are the most important strategies to improve the effectiveness of sports teaching methods in schools in Kermanshah province.
    Keywords: Effectiveness, Sports, teaching method
  • Maryam Shirbaigy *, Mohamadreza Sarmadi, Ali Moradi Pages 593-615

    E-learning considered as advanced educational method in today's world. Because attitude toward an educational method can be influenced by the learning styles and epistemological beliefs of individuals, so that purpose of this study is investigate relationship between epistemological beliefs and learning styles with students' attitude toward e-learning. The method of this study is correlational. Sample include of 328 students from PayameNoor University in 2016-1017. The research instrument included demographic characteristics questionnaire, standard Mishra attitude questionnaire, Kolbe's learning styles questionnaire and Schumer epistemological beliefs questionnaire. Analyzing is based on descriptive statistics and t-test and Chi-square test in SPSS software. Based on analysis, there is no correlation between learning styles and epistemological beliefs within attitude of e-learning. In general, the results of this study indicate that students' attitude toward e-learning is positive, regardless of their epistemological beliefs and their learning styles, which indicates a high degree of flexibility in this type of education.

    Keywords: E-learning, epistemological beliefs, Learning styles, Student`s attitudes
  • Afshin Abedinya *, Adel Zahed Babelan, Mehdi Moeini Kia, Taghi Akbari Pages 617-642
    Purpose of present research was to identify the factors affecting the effectiveness of educational leaders in multi-grade schools in Guilan province. The research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation method. The statistical population of the study includes all teachers of multi-grade primary schools in Guilan province with 1945 people. Based on Morgan table, a sample of 322 people was selected by stratified random sampling method. The data collection tool is a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by experts and reliability was obtained using Cronbach's alpha of 0.91. SPSS software and exploratory factor analysis were used to analyze the data. Based on the results, the factors affecting the effectiveness of educational and training leaders were summarized in eight factors, respectively: the personal and personality traits of the leader; Supervision and guidance; Technical knowledge and skills of the leader; Constructive and participatory atmosphere of the school; Motivate and support colleagues; effective communication; Growth and empowerment of colleagues; Environmental and contingent conditions of the school. Which in total explain 73.32% of the total variance. Among these factors, the personal and personality traits of the leader with 11.15% have the largest share in the effectiveness of educational leaders. Therefore, those who seek effective supervision and leadership in education should consider these factors.
    Keywords: Educational Leaders, Effectiveness, Multi-grade teachers, Primary schools
  • Fahimeh Hassani, Fariborz Dortaj *, Fariborz Bagheri, Abotaleb Sadatee Pages 643-664
    The purpose of this study is to design and validate an educational model with a combination (qualitative-quantitative). In the qualitative part, the Grounded theory strategy was used, The statistical population was researchers in the field of education. First, a sample of 21 people from this statistical comprehensive were selected by theoretical sampling method. Data were collected by semi-structured interview method. Research in MAXQDA software has become a model for combining educational equipment. Fuzzy Delphi technique was used in a small part to screen the most important identified indicators. The statistical population of this section was education experts, from which 18 people were selected by snowball method. At this stage, a questionnaire was designed based on the pattern of educational activity elements and the experts completed it, thus obtaining quantitative data. It was analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis approach by SPSS and Lisrel software. The results showed eight factors affecting students' academic engagement, which include academic motivation, student effort and responsibility, student confidence, purpose and academic planning, academic self-regulation, self-awareness, study strategies, and group learning.
    Keywords: Academic Engagement, Education
  • MohammadBagher Bagheri Majd *, Mohsen Ayati, Mohammad Akbari Borang Pages 665-688

    The purpose of the current research is to survy adaptation of the Intended, implemented and Experienced physical education curriculum in the fifth grade of primary school in Birjand. The research is practical and has been carried out in a descriptive-survey method. The statistical population of the research was the fifth-grade students of public schools in Birjand, whose number was 3690 which was determined based on Morgan's table with a sample size of 300 people and the target sample was selected by cluster random method. To collect data, 2 researcher-made questionnaires of the implemented curriculum and the Experienced curriculum of fifth grade physical education were used. Checking and verifying the validity and reliability of the questionnaires was done through content validity, factor analysis and Cronbach's alpha. Data analysis was done using one-sample t-test in SPSS software. The results indicated that there is no necessary compliance between the implemented curriculum and the intended curriculum, and the experienced curriculum with the intended curriculum.

    Keywords: Experienced curriculum, Implemented Curriculum, Intended curriculum, Physical Education Curriculum
  • Zahra Akbarzadeh, Vahid Fallah *, Esmat Rasoli Pages 689-718

    The aim of this study is to identify the neglected topics in the curriculum of Farhangian University. This research was conducted quantitatively (descriptively) and qualitatively. The research tools in the qualitative part are semi-structured interviews, and in the quantitative part are researcher-made questionnaires derived from the qualitative part. The research population consisted of 68 professors and teachers of primary education in Farhangian University, in the academic year of 1997-98, of which a number of samplings in the qualitative section were done in a purposeful manner by snowball method, with the presence of 12 professors. In a small part, out of 68 faculty members and officers of educational sciences of Mazandaran University, Golestan, Tehran, Fars, Zanjan, due to the low size of the population, all 68 people participated as a sample by census method. To analyze the data in a qualitative part of the seven-step method, which finally is the findings of this study, in the form of 4 themes include: organizational structure and university output, attention to learner needs, curriculum elements, professional skills of the teacher. The contribution of each neglected dimension was determined through regression. Given that the negligence and ignorance of curriculum planners in some areas of new scientific needs and achievements, the main reason for the formation of the curriculum is neglected, so it is suggested that curriculum planners at Farhangian University to review such research, Take action and consider the results obtained in the curriculum of Farhangian University.

    Keywords: Farhangian University, Field of educational sciences, Implemented Curriculum, Neglected curriculum
  • Akbar Parvizi, Seyed Sadegh Zamani *, Marzaban Adib Manesh Pages 719-742

    The purpose of study was to design and explain the model of aesthetic education curriculum in Farhangian University. The type of research is qualitative and in terms of purpose, it is applied research. The statistical population of the present study consists of administrators, policy makers and curriculum planners of Farhangian University. Among them, using purposive sampling and semi-structured interviews with 14 people, theoretical saturation was obtained in the data. The face and content validity of the interview was reviewed and confirmed by five experts from Farhangian University. Its reliability was also tested and confirmed through reliability between coders. Findings showed that in the model designed in the objectives section into cognitive, emotional and psycho-motor domains; In content to knowledge, attitude and skills; In the field of teaching-learning methods, the individual differences of learners, and finally in evaluation, the use of various evaluation methods in the curriculum of aesthetic education has been considered.

    Keywords: aesthetic education, curriculum, Farhangian University