فهرست مطالب

مجله پایش
سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 106، آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حبیبه خوش آموز، مهرداد گودرزوند چگینی*، حمیدرضا رضایی کلیدبری صفحات 549-566
    مقدمه

    اعتباربخشی ارزشیابی ساختارها، فرآیندها و نتایج عملکرد بیمارستان ها به منظور بهبود مستمر کیفیت خدمات است که به جامعه در زمینه کیفیت، ایمنی و اثربخشی خدمات بیمارستان های دارای گواهی نامه اعتباربخشی اطمینان می دهد. هدف از این مطالعه، شناسایی پیامدهای نسل نوین اعتباربخشی بیمارستانی با استفاده از الگوی سه شاخگی است.

    مواد و روش کار:

     پژوهش حاضر از نوع پژوهش های آمیخته اکتشافی بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 20 مصاحبه نیمه ساختاریافته با رویکرد تحلیل محتوا انجام گرفت. پس از طراحی مدل اولیه، با استفاده از تکنیک دلفی، مدل توسط خبرگان اصلاح و تایید شد. سپس به منظور آزمون مدل، پرسشنامه ای محقق ساخته بر مبنای جدول مورگان و به روش نمونه گیری طبقه ای سهمیه ای بین 384 نفر از کارکنان بیمارستان های کشور توزیع گردید. داده ها با روش تحلیل عاملی تاییدی و با استفاده از نرم افزار Smart Pls3 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    داده ها پس از تحلیل بر اساس الگوی سه شاخگی در قالب 18 کد، 9 مفهوم و 3 مقوله اصلی دسته بندی گردید. کدهای اصلی شامل پیامد های اجتماعی؛ ایجاد اعتماد عمومی، ارتقای سطح سلامت جامعه، پیامدهای سازمانی؛ بهبود عملکرد بیمارستانی، ارتباطات سازمانی و پیامدهای رفتاری؛ رضایت مندی کارکنان، بهبود عملکرد شغلی کارکنان، یادگیری سازمانی، رضایت مندی بیماران، ایمنی بیمار بود.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته ها مهم ترین پیامدها اعتباربخشی به ترتیب بهبود عملکرد بیمارستانی (از پیامدهای سازمانی)، رضایت مندی بیماران (از پیامدهای رفتاری) و ارتقاء سطح سلامت جامعه (از پیامدهای اجتماعی) بود. بدین معنا که با اجرای صحیح فرآیند اعتباربخشی شاهد بهبود عملکرد سازمان، افزایش رضایت مندی بیماران و ارتقاء سطح سلامت جامعه خواهیم بود.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی بیمارستانی، الگوی سه شاخگی، بیمارستان، پیامدها
  • مرضیه فقیه الاسلام، حمیدرضا عظمتی*، هادی کشمیری صفحات 567-580
    مقدمه

    بشر نیازمند فضایی است که او را در مقابل تاثیرات محیط محافظت نماید. این فضا شامل جنبه های کالبدی، اجتماعی و روانی است و طراحی مناسب محیط کالبدی در فضاهای درمانی، باید نشاط آور و روح بخش باشد تا به میزان زیادی بر کاهش افسردگی بیماران، تاثیر بگذارد. هدف این پژوهش ارایه مدل جهت طراحی فضاهای درمانی با تکیه بر کاهش افسردگی بیماران بود.

    مواد و روش کار

    روش تحقیق از نوع ترکیبی (کمی- کیفی) است که در خرداد ماه سال 1400 تکمیل شد. استخراج عوامل موثر بر کاهش افسردگی از دیدگاه متخصصین و کاربران در سه گام انجام گردید. گام اول شامل تحلیل محتوای اسنادی و اجرای تکنیک دلفی، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس بود. در گام دوم، پیمایش کاربران و توزیع پرسشنامه بین 205 نفر از بیماران بستری شده، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. در گام سوم مدل یابی با استفاده از روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار AMOS انجام و روابط بین عوامل، شاخص های برازش و ضریب تعیین آن ها در مدل مشخص شد.

    یافته ها

    در حوزه ی مولفه های کالبدی هفت عامل اصلی بر کاهش افسردگی از نظر بیماران در طراحی فضاهای درمانی شامل: عوامل ادراک بصری، طبیعت گرایی، عملکرد گرایی، ایمنی جسمی، فرآیند منطقی، ایمنی روانی و تنوع پذیری موثر است. سه بعد از نتایج در چرخه های مستخرج از مدل ارایه شد که در این ابعاد ادراک بصری دارای دو تاثیر است یکی با تاثیر مستقیم تنوع پذیری به میزان 49% و دیگری با میانجی گری طبیعت گرایی حدود 40% بر مدل تاثیر می گذارد.

    نتیجه گیری

    مدل یابی عوامل کالبدی موثر بر طراحی فضاهای درمانی با بهره گیری از روش تحلیل مسیر، منجر به کاهش میزان افسردگی در بیماران شد.

    کلیدواژگان: افسردگی، روانشناسی محیطی، فضاهای درمانی، مدل یابی
  • اردشیر خسروی*، محمد ساسانی پور صفحات 581-592
    مقدمه

    بیماری های قلبی و عروقی یکی از علل اصلی مرگ ومیر در کشور طی دهه های اخیر است، در این مطالعه نقش تغییرات الگوی اپیدمیولوژیک بیماری های قلبی و عروقی در افزایش طول عمر ایرانیان در هر دوجنس طی دهه 98-1385 مورد واکاوی قرار گرفت.

    مواد و روش کار

    داده های علت مرگ بر حسب سن و جنس برای سال های 1385 تا 1398 از سامانه ثبت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استخراج شد. با استفاده از تکنیک جدول عمر استاندارد، امیدبه زندگی در بدو تولد برای سال های 1385 و 1398 محاسبه شد. سپس نقش بیماری های قلبی و عروقی در بهبود امیدبه زندگی بر حسب جنس تجزیه شد.

    یافته ها

    طی سال های 98-1385، حدود 3/8 سال به امیدبه زندگی زنان و 4/5 سال به امیدبه زندگی مردان ایرانی افزوده شده است. کاهش میزان مرگ ناشی از سکته قلبی به ترتیب 5/1 سال و 4/1 سال از بهبود امیدبه زندگی زنان و مردان را موجب شده است. همچنین به ترتیب 0/8 سال و 0/6 سال از افزایش امیدبه زندگی زنان و مردان در کشور ناشی از تغییرات مرگ ناشی از سکته مغزی بوده است. به علاوه، تاثیر انواع بیماری های قلبی و عروقی بر افزایش امیدبه زندگی در کشور ناشی از تغییرات الگوی مرگ در سنین سالمندی بوده است.

    نتیجه گیری

    افزایش امیدبه زندگی در کشور عمدتا از طریق تغییرات مرگ سنین سالمندی به ویژه ناشی از بیماری های قلبی و عروقی حاصل شده است. با توجه به گذارهای ساختار سنی انتظار می رود این روند در آینده تداوم داشته باشد که پیامدهای مهمی برای برنامه ریزی مراقبت های بهداشتی و استراتژی های پیشگیری آینده دارد.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی و عروقی، امیدزندگی، تجزیه، ایران
  • متین گرگیج، مهدی شهرکی* صفحات 593-603
    مقدمه

    توسعه مالی، عامل مهم در رشد اقتصادی و وضعیت سلامت است که نه تنها به طور مستقیم بلکه به طور غیرمستقیم از طریق کیفیت محیط زیست بر وضعیت سلامت تاثیرگذار است؛ از این رو هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان تاثیر توسعه مالی و کیفیت محیط زیست بر وضعیت سلامت در کشورهای عضو منا بود.

    مواد و روش کار:

     این مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر در سطح بین المللی برای کشورهای عضو منا انجام شد. داده ها از نوع پانل دیتا برای سال های 2019-1990 بود که از پایگاه داده ای بانک جهانی استخراج شد. آزمون های ایم، پسران شین و لوین، لین و چو برای بررسی پایایی، آزمون های پدرونی و کایو برای بررسی هم جمعی و روش های حداقل مربعات معمولی کاملا اصلاح شده (FMOLS) و حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) برای برآورد مدل ها در نرم افزار Eviews 10 استفاده شد.

    یافته ها: 

    میانگین (انحراف معیار) امید به زندگی (5/05) 71/5 سال و میانگین (انحراف معیار) شاخص توسعه مالی و دی اکسید کربن به ترتیب برابر با (25/09) 39/82 و (21/47) 81/91 در کشورهای نمونه بود. ضریب لگاریتم توسعه مالی بر لگاریتم امید به زندگی در روش های FMOLS و DOLS به ترتیب برابر با 0/02 و 0/03 و ضریب لگاریتم دی اکسید کربن در روش های FMOLS و DOLS به ترتیب برابر با 0/005- و 0/002- بود. متغیر لگاریتم جهانی شدن نیز در هر دو روش مذکور ضریب تاثیری برابر با 0/30 بر لگاریتم امید به زندگی داشت.

    نتیجه گیری: 

    گسترش توسعه مالی، جهانی شدن و تولید ناخالص داخلی سرانه تاثیر مثبت و افزایش تولید دی اکسید کربن تاثیر منفی بر وضعیت سلامت داشت؛ بنابراین سیاست هایی در جهت کاهش آلاینده های محیط زیست، گسترش توسعه مالی و جهانی شدنی ضروری به نظر می رسد که در این راستا محدود کردن استفاده از سوخت های فسیلی، جایگزینی انرژی های تجدید پذیر، استفاده از ابزارهای اندازه گیری کیفیت هوا پیشنهاد می گردد؛ همچنین گسترش توسعه مالی در زیرساخت ها، صنایع و خدمات فناورانه حوزه سلامت و مشوق های مناسب برای سرمایه گذاری بخش خصوصی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: وضعیت سلامت، محیط زیست، توسعه مالی، آلودگی محیط زیست
  • منیره محمودپور آذری، علی ابوترابی*، محمدامین زارع صفحات 605-614
    مقدمه

    یکی از روش های کاهش هزینه ها در بیمارستان ها، احداث بخش جراحی روزانه می باشد. این مطالعه به تحلیل هزینه اعمال جراحی قبل و بعد از راه اندازی بخش جراحی روزانه در یک بیمارستان دانشگاهی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران، می پردازد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1398 با استفاده از داده های سیستم حسابداری بیمارستان و پرونده بالینی بیماران انجام شد. تمام بیماران دارای جراحی های منتخب (خارج کردن پیچ یا پین عمقی، درمان بسته شکستگی متاکارپ، درمان بازشکستگی بینی، کارگذاری دستگاه فیکساتور خارجی، خارج کردن پلاک یا میله داخل کانال، تنظیم سیستم فیکساسیون خارجی، فیکساسیون ماگزیلوفاشیال، درمان باز شکستگی پیچیده مندیبل) از سال 1394 تا انتهای سال 1397 وارد مطالعه شدند که برای بخش بستری 251 نفر و برای بخش جراحی روزانه 243 نفر بودند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار کاربردی Excel انجام گرفت.

    یافته ها

    بیشترین صرفه جویی اقتصادی به ازای هر جراحی مربوط به اعمال درمان باز شکستگی پیچیده مندیبل بود. کمترین صرفه جویی اقتصادی به ازای هر عمل در اعمال خارج کردن پلاک یا میله داخل کانال، کارگذاری دستگاه فیکساتور خارجی صورت گرفت. درکل هزینه هشت عمل جراحی منتخب در بخش جراحی روزانه نسبت به بخش بستری به طور متوسط 26 درصد کاهش هزینه را نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش بهره وری و کارایی بیمارستان از طریق راه اندازی بخش جراحی روزانه و نیاز کشور به تخت های بیمارستانی، ضرورت راه اندازی بخش جراحی روزانه در کلیه بیمارستان ها وجود دارد. انجام اعمال جراحی در بخش جراحی روزانه باعث کاهش هزینه های بیمارستانی، آزادسازی تخت های بیمارستانی و کاهش عوارض جسمی و روانی بیمار می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل هزینه، مراقبت های روزانه، بیمارستان، جراحی
  • محمد خمرنیا، حسین ابریشمی*، اسحق برفر، فاطمه کوکبی صفحات 615-626
    مقدمه

    عوامل متعددی منجر به مهاجرت بیماران به سایر شهرهای دارای مراکز درمانی بزرگ و با کیفیت بالاتر، جهت دریافت خدمات تشخیصی و درمانی می گردد. هدف این مطالعه یافتن علل مهاجرت بیماران از استان سیستان و بلوچستان به شهر مشهد بود.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی-تحلیلی در سال 1399 انجام گردید. تعداد کل بیماران استان سیستان و بلوچستان که در بیمارستان های دولتی شهر مشهد بستری بودند 2063 نفر بود. تعداد نمونه جهت ورود به مطالعه با کمک فرمول کوکران، 350 نفر برآورد شد. جهت جمع آوری داده های مرتبط با فراوانی و عوامل دموگرافیک بیماران مهاجرت کننده از چک لیست استاندارد استفاده گردید. همچنین با استفاده از پرسشنامه استاندارد 37 سیوالی داده های مرتبط با مهاجرت بیماران در پنج بعد (ویژگی های بیمارستان، کارکنان، خدمات ارایه شده، امکانات و تسهیلات و ویژگی های شخصی) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار spss23 و آزمونهای آماری T-test, One-way ANOVA, Mann-Whitney تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    بیشترین بیماری در بین مهاجرین بیماری های اطفال با 35 درصد بود. مهمترین عوامل مهاجرت از دید بیماران مربوط به کیفیت خدمات ارایه شده با میانگین (0/29±)4/7 و عوامل مرتبط با کارکنان با میانگین (0/45±) 4/2 بود.

    نتیجه گیری:

     مهمترین عوامل مهاجرت بیماران به بیمارستان های کلانشهر مشهد، کیفیت ارایه خدمات درمانی و کارکنان بیمارستان هستند. توجه به ارتقا کیفیت خدمات درمانی و ایجاد انگیزه و تعهد در کارکنان بیمارستان و روحیه احترام به بیماران می تواند از مهاجرت های بی مورد بیماران به دیگر مناطق جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: مراجعه بیمار، مهاجرت، خدمات درمانی
  • سراج الدین محمودیانی*، منظر عابدی صفحات 627-635
    مقدمه

    سقط های عمدی عمدتا غیرایمن هستند، لذا به عنوان تهدیدی برای سلامت مادران در نظر گرفته می شوند. یکی از مهمترین متغیرهای تاثیرگذار بر سقط عمدی جنین بارداری ناخواسته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه بین بارداری ناخواسته و سقط عمدی جنین انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    در مطالعه کمی حاضر از تکنیک پیمایش استفاده شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری شامل زنان دارای همسر 15 تا 49 سال ساکن شهر صدرا در استان فارس بود. تعداد 379 نفر از زنان در فروردین و اردیبهشت ماه 1401 پیمایش شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در بین متغیرهای دموگرافیک تنها متغیر مذهب اثر معنی دار بر احتمال تجربه سقط عمدی جنین داشت. بارداری ناخواسته نیز با ضریب تاثیر (بتا) 2/702 به طور معنی داری احتمال سقط عمدی جنین را افزایش داد.

    نتیجه گیری

    آسیب ه ای وارد بر مادر در نتیجه سقط عمدی جنین در شرایط غیر ایمن می تواند توانایی مادر برای بارداری مجدد را کاهش دهد. این اتفاق در شرایط فعلی جمعیت ما که باروری کشور به زیر سطح جایگزینی رسیده است بسیار حایز اهمیت است. بنابراین آموزش زنان در سنین باروری، می تواند به کاهش بارداری های ناخواسته و متعاقبا کاهش سقط های عمدی جنین بینجامد.

    کلیدواژگان: زنان، سقط جنین عمدی، بارداری ناخواسته
  • محمدرضا شیخی چمان*، سیامک سندگل، پژمان حموزاده، اقدس صوراسرافیل صفحات 637-640

    سلامت همواره به عنوان یکی از حقوق اساسی هر انسانی مطرح بوده و بخش مهمی از کیفیت زندگی به وسیله این عامل تعیین می شود. با توجه به اهمیت سلامت، دولت ها با تولیت نظام سلامت، سعی در حفظ، بازیابی و ارتقای سلامت گروه های مختلف جمعیتی دارند. پژوهشگران در همه حیطه ها، دوشادوش این نظام، چالش ها و موانع قرار گرفته بر سر راه تامین جامع سلامت را شناسایی می کنند و سپس با طرح یک سوال تحقیق و جمع آوری داده های مورد نیاز، پاسخ هایی علمی و قابل استناد را در قالب گزارشات سازمانی و مقالات ارایه می دهند. در ادامه، متولیان نظام سلامت، از شواهد علمی تولید شده استفاده می کنند تا سیاست گذاری و پزشکی مبتنی بر شواهد به شکل بهینه ای رقم بخورد [1]. در این فرآیند، مجلات (نشریات)، نقش حیاتی را ایفا می کنند...

    کلیدواژگان: شواهد علمی، داوری همتا، علوم سلامت
  • عماد بهبودی*، پریسا زینالی صفحات 641-645

    ناتوانی در باروری پس از 12 ماه رابطه جنسی محافظت نشده و منظم به عنوان ناباروری تعریف می شود. گزارش شده است که حدود 8 تا 12 درصد از زوج ها در سراسر جهان از ناباروری رنج می برند و در کل 50 درصد موارد ناباروری مربوط به مردان است [1]. شایع ترین بیماری مرتبط با ناباروری مردان شامل واریکوسل، اختلالات غدد درون ریز، انسداد مجرای اسپرم، آنتی بادی های ضد اسپرم، گنادوتوکسین ها، داروها، عفونت، اختلال عملکرد جنسی و نارسایی انزال می باشد. ویروس ها می توانند دستگاه تناسلی را آلوده کرده و با مکانیسم های مختلف به مایع منی آسیب برسانند. چندین ویروس مانند سایتومگالوویروس(CMV)، ویروس اپشتین بار(EBV)، ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، ویروس هپاتیت  B (HBV)، ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) و ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)، در مایع منی مردان بدون علامت شناسایی شده اند که ممکن است در ناباروری مردان نقش داشته باشند[2, 1]...

    کلیدواژگان: کووید 19، سارس کروناویروس 2، ناباروری
|
  • Habibeh Khoshamooz, Mehrdad Goudarzvand Chegini*, Hamidreza Rezaee Kelidbari Pages 549-566
    Objective (s)

    Accreditation is the evaluation of structures, processes, and performance results of hospitals in order to continuously improve the quality of services in order to assure quality, safety, and effectiveness of services of accredited hospitals. The aim of this study was to identify the consequences of the new generation of hospital accreditation using the Three-Branch Model.

    Methods

    This was an exploratory mixed-method study that used the purposeful sampling method of 20 semi-structured interviews with content analysis. A Delphi technique was used to design the initial model, which was then modified and confirmed by experts. The model was then tested by distributing a stratified quota sample of 384 hospital employees, and a questionnaire was made by the researchers using Morgan's table. We used SmartPLS3 to analyze the data through confirmatory factor analysis.

    Results

    Data were categorized using 18 codes, 9 concepts, and three main categories after analysis. The main codes included: social consequences; creating public trust, improving the level of community health, organizational consequences; improving hospital performance, organizational communication, and behavioral outcomes; employee satisfaction, employee job performance improvement, organizational learning, patient satisfaction, and patient safety.

    Conclusion

    Based on the findings, the most significant outcomes of accreditation were improvements in hospital performance, patient satisfaction, and community health. Indeed, with the correct implementation of the accreditation process, one could witness the improvement of the organization's performance, increasing patient satisfaction, and improving population’s health.

    Keywords: Accreditation, Three-branch Model, Hospital, Consequences
  • Marziyeh Faghiholislam, HamidReza Azemati*, Hadi Keshmiri Pages 567-580
    Objective (s)

    Man needs a space that protects him from the effects of the environment. This space includes physical, social and psychological aspects, and the proper design of the physical environment inpatients should be inspiring and spirit-giving to greatly affect the reduction of patients' depression. The purpose of this research was to provide a model for designing inpatient spaces based on reducing patients' depression.

    Methods

    This was a mixed methods study (quantitative-qualitative) which was completed in June 2021. The extraction of factors in reducing depression derived from the following sources. 1. The literature review, 2. Experts’ opinion, and 3. A user survey and distribution of a questionnaire among 205 hospitalized patients. Then a path analysis was performed to suggest a model using AMOS software, and the relationships between factors, fit indices and were determined.

    Results

    Seven main factors on reducing depression in the design of inpatient spaces were found and included: visual perception, naturalism, functionalism, physical safety, logical process, psychological safety, and diversity from the highest to the lowest. As such visual perception showed the highest direct and indirect effects.

    Conclusion

    The findings suggest that considering the factors indicated by this study might lead to the reduction of patients’ depression in inpatient spaces.

    Keywords: Depression, environmental psychology, treatment spaces, modeling
  • Ardeshir Khosravi*, Mohammad Sasanipour Pages 581-592
    Objective (s)

    Since cardiovascular diseases have been the dominant cause of death in Iran in recent decades, on this basis, this study amid to determine the role of changes in the epidemiological pattern of this cause of death in increasing the life expectancy of Iranians in both sexes from 2006 to 2019.

    Methods

    Information on the cause of death by age and sex for the years 2006 and 2019 was obtained from the death registration system of the Ministry of Health and Medical Education. Using the standard life table technique, life expectancies at birth were calculated for the years 2006 and 2019. Then the role of decrease in deaths due to cardiovascular diseases in improving life expectancy was analyzed by sex.

    Results

    From 2006 to 2019, about 3.8 years have been added to the life expectancy of females and 4.5 years to the life expectancy of Iranian males. The decrease in the death rate due to heart attack has led to the improvement of the life expectancy of women and men, by 1.5 years and 1.4 years, respectively. Also, 0.8 years and 0.6 years of increase in life expectancy of women and men in Iran were due to changes in deaths from stroke. In addition, the impact of various types of cardiovascular diseases on increasing life expectancy has been caused by changes in the pattern of death in old age.

    Conclusion

    The increase in life expectancy in Iran has been achieved mainly through changes in old-age mortality, especially due to cardiovascular diseases. Due to age structure transitions, this trend is expected to continue in the future, which has important implications for health care planning and future prevention strategies.

    Keywords: : Cardiovascular disease, Life expectancy, Decomposition, Iran
  • Matin Gorgij, Mahdi Shahraki* Pages 593-603

    Objective (s):

     Financial development is an important factor in economic growth and health. It not only directly but also indirectly affects the health status through the quality of the environment; Therefore, this study aimed to determine the impact of financial development and environmental quality on health status in MENA member countries.

    Methods

    A descriptive study was performed at international level for the MENA member countries. The panel data for the years 1990-2019 was extracted from the World Bank databases. Im, Pesaran and Shin (IPS) and Levin, Lin, and Chu (LLC) tests for stationary; Pedroni and Kao tests for co-integration and Fully Modified Ordinary Least Squares (FMOLS) and Dynamic Least Squares (DOLS) estimators were used to analyze the data using the Eviews 10 software.

    Results

    The mean (SD) life expectancy was 71.5 (5.05) years and the mean (SD) financial development index and carbon dioxide were 39.82 (25.09) and 81.91 (21.47) in the sample countries, respectively. The logarithm of financial development coefficient on logarithm of life expectancy in FMOLS and DOLS methods was equal to 0.02 and 0.03, respectively, and the logarithm of carbon dioxide coefficient in FMOLS and DOLS methods was -0.03 and -0.002, respectively. The logarithm of globalization in both methods had an effect coefficient of 0.30 on logarithm of life expectancy.

    Conclusion

    The expansion of financial development, globalization and GDP per capita had a positive effect and the increasing of carbon dioxide had a negative impact on health status. Therefore, policies to reduce environmental pollution and expand financial development and globalization seem necessary. In this regard, limiting the use of fossil fuels, replacing renewable energy, the use of air quality measuring instruments are proposed. It is also proposed to expand financial development in infrastructure, industries and technological services in the health sector and appropriate incentives for private sector investment.

    Keywords: Health Status, Environment, Financial Development, Environmental Pollution
  • Monire Mahmodpure Azari, Ali Abutorabi*, MohamadAmin Zare Pages 605-614

    Objectiv (s):

     One of the ways to reduce costs in hospitals is to establish a day surgery ward.  This study aimed to analyze the cost of surgeries before and after the establishment of the day care department in a teaching hospital affiliated to Iran University of Medical Sciences in Tehran, Iran.

    Methods

    This descriptive study was conducted in 2020 using the data of the hospital's accounting system and the patients' clinical records during 2015-2019. To analyze the data and compare the costs the records of patients with selected surgeries such as  removal of deep screw or pin, closed metacarpal fracture treatment, treatment of nasal fracture, placement of external fixation device, removal of plaque or rod inside the canal, adjustment of external fixation system, maxillofacial fixation, treatment of open mandibular complex fracture were included (251 people for the inpatient wards and 243 people for the daily surgery ward).

    Results

    The greatest economic savings per surgery were related to the treatment of complex mandibular fractures. The least economical savings were made for each operation of removing the plate or rod inside the canal, installing an external fixator. In total, the cost of eight selected surgeries in the day care department showed an average cost reduction of 26% compared to the men's general surgery department.

    Conclusion

    The establishment of the day care department seems cost effective. The day care unit reduces hospital costs, frees up hospital beds, and reduces the patient's physical and psychological complications.

    Keywords: cost analysis, day care, hospital, surgery
  • Mohamad Khammarnia, Hosein Abrishami*, Eshagh Berfer, Fatemeh Kokabi Pages 615-626
    Objective (s)

    Several factors lead to the migration of patients to other cities with large and higher quality medical centers in order to receive diagnostic and treatment services. This study aimed to find out reasons for patient migration from Sistan and Baluchestan Province to Mashhad.

    Methods

    This was a descriptive study that carried out in 2020. The total number of patients was 2063 and the sample size for interview using Cochran's formula was 350. Using a standard questionnaire with 37 questions, data related to patient migration were collected in five dimensions (hospital characteristics, staff, services provided, facilities and personal characteristics). Data were analyzed using SPSS23 software and t-test, One Way ANOVA.

    Results

    The most common disease among immigrants was pediatric diseases with 35%. The most important migration factors from the patients' view were related to quality of services provided with an average of 4.7 (SD = 0.29), followed by the factor related to staff 4.2 (SD = 0.45).

    Conclusion

    The most important factors in migration were the quality of services and hospital staff. Paying attention to improving the quality of medical services and creating motivation and commitment in hospital staff and the spirit of respect for patients can prevent unnecessary migration to other areas.

    Keywords: Patient referral, Immigration, Medical Services
  • Serajeddin Mahmoudiani*, Manzar Abedi Pages 627-635

    Objective (s): 

    Induced abortions are mostly unsafe, so they are considered as a threat to mothers' health. Unintended pregnancy is one of the most important variables affecting induced abortion. The aim of the present study was to determine the relationship between unintended pregnancy and induced abortion.

    Methods

    This was a quantitative study. A self-designed questionnaire was used to collect data. The statistical population included married women aged 15 to 49 living in Sadra city of Fars province, Iran. The data was collected from April to May 2022. For data analysis, SPSS software version 20 was used.

    Results

    A total of 379 people were studied. The results showed that among the demographic variables, only religion had a significant effect on the odds ratio of experiencing an induced abortion. The experience of an unintended pregnancy also significantly increased the risk of induced abortion.

    Conclusion

    The findings suggest that training women of reproductive age might be helpful to reduce unintended pregnancies and, subsequently, reduce intentional abortions.

    Keywords: Women, Induced Abortion, Unintended Pregnancy
  • Mohammadreza Sheikhy-Chaman*, Siyamak Sanad-Gol, Pejman Hamouzadeh, Aghdas Souresrafil Pages 637-640

    Scientific evidence is provided using different resources and during a regulated cycle. Various variables could influence the cycle. Of these the role of peer reviewer is very important. They could be influential in the growth and development of biomedical journals and pave the way for investigators and authors of scientific papers. It is recommended that specialized training be held to improve the review skills. A detailed understanding of the motivation of reviewers also is recommended.

    Keywords: Scientific Evidence, Peer Review, Health Sciences
  • Emad Behboudi*, Parisa Zeynali Pages 641-645

    There is minimal data on the effects of COVID-19 on male fertility, so it has become an important topic for investigation. The coronavirus (SARS-CoV-2) can damage the testicles as well as the male reproductive system through various mechanisms and cause infertility in men. In a study ‘in situ hybridization’ did not detect the viral genome in testicular tissue samples. This suggests that the testicular damage was probably due to the inflammatory and immune response and not due to direct damage by the virus. Therefore, there is a possibility of testicular damage and subsequent infertility following a COVID-19 infection. Testicular damage can be caused either by direct viral invasion by binding the SARS-COV2 virus to ACE2 receptors or by an immune and inflammatory response. Follow-up studies of the reproductive function of recovered male patients are needed to investigate this possibility.

    Keywords: COVID-19, SARS-CoV-2, Infertility