فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال نهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیه رسولی، شهرام واحدی*، علی قره داغی، شهروز نعمتی صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین مهارت هایی که در یادگیری دانش آموزان نقش اساسی ایفا می کند، مهارت خواندن است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی برنامه مداخله مبتنی بر سیستم های یادگیری چندگانه برای دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص با نارسایی خواندن بود.

    روش

    این پژوهش از نوع فراترکیب است. به همین منظور پنج پایگاه اطلاعاتی در بازه های زمانی 2005 تا 2021 با استفاده از راهبرد جستجوی دقیق بررسی شدند. برای به دست آوردن مقالات منتخب جهت ورود به تحلیل، از راهبرد جستجوی نظام مند استفاده شد. کلیدواژه های یادگیری رویه ای، آماری، توالی، نارساخوانی و معادل انگلیسی آنها، Specific learning disability, Learning Systems, Dyslexia در پایگاه اطلاعاتی Scopus، Sciencedirect، PubMed، PsycINFO و Springe، Magiran, Sid, Noormags جستجو شدند. در نتیجه این جستجو، 229 مقاله بازیابی و بر اساس ملاک های ورود و خروج، 22 مقاله برای ورود به پژوهش انتخاب شدند. برای تحلیل داده های پژوهش از «مدل هفت مرحله ای ساندلووسکی و باروسو» استفاده شد.

    یافته ها: 

    بر اساس کدهای شناسایی شده، در کل 19 مقوله مربوط به سیستم های یادگیری و برنامه مداخله استخراج شد. برخی از مقوله های مربوط به سیستم های یادگیری عبارت اند از: ضمنی بودن، غیرکلامی بودن، تدریجی بودن، رفتاری بودن، شمارگانی بودن یادگیری؛ و مقوله های مربوط به برنامه مداخله عبارت بودند از: توالی دیداری، توالی شنیداری، توالی حرکتی، هماهنگی حسی و حرکتی، توالی زبانی، بازی، راهبردهای شناختی و فراشناختی، دقت و تمرکز. مقوله های استخراج شده مورد توافق کدگذاران (کاپای کوهن: 65 /0) قرار گرفت. سپس اهداف و محتوا و فعالیت های مرتبط با سیستم های یادگیری شناسایی و برنامه مداخله در 14 جلسه تنظیم شد. روایی اهداف و محتوای برنامه نیز با فرمول نسبت روایی محتوا با نمره 85/0 و نیز شاخص روایی محتوا 79/0 مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری:

     بر اساس این مطالعه می توان گفت توجه به سیستم های یادگیری، چارچوب مناسبی را برای طراحی برنامه مداخله و همچنین کار با دانش آموزان نارساخوان، فراهم می کند. از یافته های این مطالعه می توان در طراحی برنامه های انفرادی و گروهی بهبود مهارت خواندن استفاده کرد و این برنامه را به عنوان یک برنامه توان بخشی سودمند به متخصصان و درمانگران حوزه اختلال های یادگیری ویژه پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، سیستم های یادگیری، نارساخوانی
  • مجید برادران*، فرزانه رنجبر نوشری صفحات 21-35
    زمینه و هدف

    وابستگی به اینترنت دارای عواقب خطرناکی است و درکل جهان با سرعت هشداردهنده ای به خصوص در کودکان و نوجوانان رو به افزایش است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های تنظیم هیجان بر اهمال کاری تحصیلی و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان وابسته به فضای مجازی انجام شد.

    روش

    این مطالعه یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان متوسطه یکم با اعتیاد به فضای مجازی ناحیه 2 شهر رشت در سال تحصیلی 1399-1398 بود. نمونه این پژوهش 36 نفر بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند (18 نفر در هر گروه). برای جمع آوری داده ها از آزمون اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، مقیاس اهمال کاری تحصیلی (سولومون و راثبلوم، 1984) و پرسش نامه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) استفاده شد. آموزش تنظیم هیجان طی 12 جلسه در گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه هیچ آموزشی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره و با نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات اهمال کاری تحصیلی و انعطاف پذیری شناختی پس از آموزش تنظیم هیجان، در گروه های آزمایش و گواه تفاوت معناداری داشته است (0/01<p). به عبارت دیگر، آموزش تنظیم هیجان به افزایش میانگین نمرات انعطاف پذیری شناختی و کاهش میانگین نمرات اهمال کاری تحصیلی در آزمودنی های گروه آزمایش نسبت به گروه گواه منجر شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، آموزش مهارت های تنظیم هیجان می تواند به عنوان یک مداخله موثر بر اهمال کاری تحصیلی و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان دارای اعتیاد به فضای مجازی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، اهمال کاری تحصیلی، انعطاف پذیری شناختی، فضای مجازی
  • مریم صیدی، غلامعلی افروز*، لیلا کاشانی وحید، علی اکبر ارجمندنیا، کیوان کاکابرایی صفحات 36-49
    زمینه و هدف

    گستره توجه به عنوان مهم ترین کارکرد شناختی که در یادگیری، حافظه و ادراک نقش تعیین کننده ای دارد، در کودکان کم توان ذهنی با اختلال مواجه است. هدف این پژوهش بررسی آموزش مبتنی بر حل مسیله بر گستره توجه دانش آموزان با نشانگان داون بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان نشانگان داون شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1400-1401 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 30 دانش آموز با نشانگان داون بود که با روش هدفمند، انتخاب و با جایدهی تصادفی به دو گروه آزمایشی (15 نفر) و گواه (15 نفر) تقسیم شدند و برنامه آموزش حل مسیله در طی 15 جلسه یک ساعته، هفته ای یک مرتبه (15 هفته) برای گروه آزمایش ارایه شد. ابزار گردآوری اطلاعات برای سنجش گستره توجه آزمون عملکرد پیوسته رازولد و همکاران بود. تحلیل داده ها توسط نسخه 24 نرم افزار SPSS و با استفاده از روش اندازه گیری مکرر مختلط انجام شد.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج به دست آمده، بین نمرات پیش آزمون-پس آزمون در زیرمقیاس های گستره توجه تفاوت معناداری وجود دارد، اما بین نمرات پس آزمون-پیگیری تفاوت معنادار نبود (05/0 ≥ p).

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد آموزش حل مسیله بر گستره توجه دانش آموزان با نشانگان داون اثربخش است، بنابراین استفاده از این شیوه شناختی به منزله یک برنامه شناختی موثر در آموزش و پروش کودکان با نشانگان داون، از اهمیت فراوانی برخوردار است. تلویحات نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: آموزش حل مسئله، دانش آموزان با نشانگان داون، گستره توجه
  • زهرا اسماعیل پناه املشی، عباسعلی حسین خانزاده*، بهمن اکبری، لیلا مقتدر صفحات 50-64
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اوتیسم یکی از اختلال های شایع عصبی تحولی است که تشخیص آن در فرزند، روی کیفیت زندگی والدین به ویژه مادر تاثیر منفی بسیاری دارد. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش شناختی رفتاری با مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حرمت خود مادران دارای کودک با اختلال طیف اوتیسم انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون شامل دو گروه آزمایش و یک گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل 36 مادر دارای کودک با اختلال طیف اوتیسم شهر رشت در سال 1399 بودند که برحسب شرایط ورود و خروج انتخاب شدند که در یکی از سه گروه مداخله شناختی رفتاری، مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد، و گواه جایدهی شدند. در ابتدا پرسشنامه حرمت خود (سورنسن، 2005) به عنوان پیش آزمون روی هر سه گروه اجرا شد. گروه آزمایش یکم، آموزش شناختی رفتاری را در ده جلسه 90 دقیقه ای و گروه آزمایش دوم، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در هشت جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند، در حالی که گروه گواه، مداخله ای را دریافت نکردند. سپس از هر سه گروه پس آزمون به عمل آمد و پس از سه ماه، پیگیری انجام شد. داده ها به شیوه تحلیل کواریانس تک متغیری و آزمون تی وابسته تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که اثربخشی مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد بر حرمت خود، (1/318) واحد تفاوت نسبت به گروه آموزش شناختی رفتاری دارد و نتایج آزمون تی وابسته نشان داد در گروه آموزش شناختی رفتاری (491/0 P= 713/0- =(11)t) و مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد (067/0 P= 028/2 =(11)t) تفاوت معناداری بین دو مرحله پس آزمون و پیگیری بر حرمت خود مشاهده نشد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها می توان بیان کرد که هر دو روش آموزش شناختی رفتاری و مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد حرمت خود مادران دارای کودک با اختلال طیف اوتیسم را افزایش داد. استلزامات نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، آموزش شناختی رفتاری، مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد، حرمت خود، مادران
  • محدثه فاطمی نیا، فریبا حسنی*، احمد برجعلی، فاطمه گلشنی صفحات 65-77
    زمینه و هدف

    روند تحولی تغییرات مغز در دوره نوجوانی، آنان را نسبت به واکنش گری هیجانی و تصمیم گیری های نادرست آسیب پذیر می کند؛ به علاوه این دوره به عنوان مرحله اوج بروز اختلالات روانی نیز تلقی می شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تبیین روابط علی بین انعطاف پذیری شناختی و رگه های اختلال شخصیت مرزی در نوجوانان: نقش میانجی سبک های حل مسیله انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- همبستگی بود که با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش را تمامی نوجوانان مشغول به تحصیل در مدارس منطقه 5 آموزش و پرورش تهران در سال 1399-1398 تشکیل می دادند که از این میان 352 نفر نمونه به روش نمونه‎گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های شخصیت مرزی (لایسنرینگ، 1999)، سیاهه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) و پرسشنامه سبک های حل مسیله (کسیدی و لانگ، 1996) پاسخ دادند. در نهایت داده ها با استفاده از روش پژوهش های همبستگی و روش مدل معادلات ساختاری با به کارگیری از نرم افزارهای SPSS26 و AMOS24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ضریب مسیر کل بین انعطاف پذیری شناختی و رگه های اختلال شخصیت مرزی (0/01>P، 0/263-=β) و ضریب مسیر بین سبک های انطباقی حل مسیله با رگه های اختلال شخصیت مرزی (0/01>P، 0/406-=β) منفی، و ضریب مسیر بین سبک های غیرانطباقی حل مسیله با رگه های اختلال شخصیت مرزی (0/01>P، 0/275=β) مثبت بود. همچنین یافته ها نشان داد که اثر غیرمستقیم انعطاف پذیری شناختی بر رگه های اختلال شخصیت مرزی از طریق سبک های حل مسیله از لحاظ آماری معنادار بود (0/01>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان گفت که متغیر سبک حل مسیله در رابطه بین انعطاف پذیری شناختی و رگه های اختلال شخصیت مرزی دانش آموزان نقش میانجی گرانه بر عهده دارد.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، انعطاف پذیری شناختی، سبک های حل مسئله
  • مینو کرم پور، هادی هاشمی رزینی*، مسعود غلامعلی لواسانی، سمیرا وکیلی صفحات 78-91
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اوتیسم، اختلالی عصب روان شناختی است که به صورت ثانو یه به مشکلات در عملکردهای شخصی، اجتماعی، و تحصیلی منجر می شود. از این جهت پژوهش حاضر با هدف تدوین و اثربخشی برنامه مداخله ای مبتنی بر آموزش ارتباط کارکردی در مهارت های اجتماعی و ارتباطی کودکان با اختلال طیف اوتیسم انجام شد.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری تمامی کودکان با اختلال طیف اوتیسم سطح یک 4 تا 8 سال شهر تهران در سال 1398 و والدین آنان بود. از جامعه آماری مورد نظر تعداد 30 کودک مبتلا به اوتیسم سطح یک با استفاده از معیارهای مختلف از کلینیک پدیده به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش برنامه مداخله ای را در قالب پانزده جلسه دریافت کرد و گروه گواه برنامه های معمول مرکز توانبخشی را دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس رتبه بندی اوتیسم گیلیام (جیمز و گیلیام، 2003)، پرسشنامه غربالگری اوتیسم با سطح یک و آسپرگر (اهلر و گیلبرگ، 1993)، و فهرست ارزشیابی اوتیسم (ریملند و ادلسون، 1999) بودند. در نهایت داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون t همبسته با آلفای تعدیل یافته توسط نرم افزار SPSS26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد برنامه مداخله ای مبتنی بر آموزش ارتباط کارکردی در مهارت های اجتماعی و ارتباطی کودکان با اختلال طیف اوتیسم اثربخشی معناداری داشت (0/01<p). اندازه اثر برای مولفه های مهارت های اجتماعی (0/87) و مهارت های ارتباطی (0/92) بود. همچنین نتایج ازمون t همبسته نشان داد تاثیر برنامه آموزش ارتباط کارکردی در مرحله پیگیری نیز در مولفه های مهارت های اجتماعی و ارتباطی اثربخش و پایدار بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که مهارت های اجتماعی و ارتباطی در کودکان اوتیسم را می توان با آموزش، ارتقا داده و همچنین از برنامه درمانی مبتنی بر آموزش ارتباط کارکردی می توان به عنوان یک مداخله اثرگذار در بهبود مهارت های اجتماعی و ارتباطی در کودکان با اختلال طیف اوتیسم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کودکان با اختلال طیف اوتیسم، ارتباط کارکردی، مهارت های اجتماعی، مهارت های ارتباطی
  • مریم پورمیرزایی، مسعود باقری*، قاسم عسکری زاده صفحات 92-107
    زمینه و هدف

    مطالعات اندکی نقش ذهن آگاهی بر بهزیستی را در کودکان مورد بررسی قرار داده اند. با توجه به این که تفاوت های فردی می توانند بر پذیرش و تاثیرگذاری آموزش ذهن آگاهی نقش مهمی داشته باشند درک نقش پنج عامل شخصیت در پاسخ گویی به مداخلات ذهن آگاهی ضروری به نظر می رسد، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه درسی ارتقاء ذهن بر بهزیستی و پنج عامل بزرگ شخصیت بر اساس نظریه تغییر مالونی و همکاران (2016) بود.

    روش

    طرح پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در پایه های سوم تا پنجم دبستان شهر کرمان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که به صورت تصادفی ساده، 35 نفر در گروه آزمایشی و 35 نفر در گروه گواه جای داده شدند و به شاخص کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (ارهارت و همکاران، 2009) و پنج عامل بزرگ شخصیت کودک و نوجوان (مارکوس و ککینوس، 2017) پاسخ دادند. سپس آموزش های برنامه درسی ارتقاء ذهن در 15 جلسه طی 6 ماه به گروه آزمایش ارایه شد، در حالی که گروه گواه در آموزش شرکت نکردند. تحلیل نهایی داده ها با 66 شرکت کننده با استفاده از نسخه 26 نرم افزار  SPSSو تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد.

    یافته ها:

     براساس یافته ها بین میانگین متغیرهای بهزیستی، توافق و برون گرایی در گروه آزمایش و گواه تفاوت وجود دارد و برنامه درسی ارتقاء ذهن موجب بهبود بهزیستی، توافق و برون گرایی دانش آموزان گروه آزمایش شده است (0/05≤ p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان دهنده ضرورت تمرکز آموزش های برنامه درسی ارتقاء ذهن بر افزایش بهزیستی است. همچنین در صورتی که آموزش های ذهن آگاهی با توجه به صفات شخصیتی افراد به ویژه توافق و برون گرایی ارایه شود نتایج قابل ملاحظه تری را می توان انتظار داشت.

    کلیدواژگان: برنامه درسی ارتقاء ذهن، بهزیستی، پنج عامل شخصیت، توافق، برون گرایی
  • زهره آهنگر قربانی*، اکبر عطادخت، نیلوفر میکائیلی، نادر حاجلو صفحات 108-122
    زمینه و هدف

    اهمیت خلاقیت دانش آموزان در نظام آموزشی روز به روز نمایان تر می شود، با وجود این خلاقیت در دانش آموزان نوجوان، کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر ارایه یک مدل علی از خلاقیت بر مبنای بهزیستی روان شناختی با نقش میانجی خودکارآمدپنداری در دانش آموزان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، بنیادی و از نظر اجرا توصیفی- همبستگی و تحلیل آن بر اساس مدل ساختاری بود. نمونه مورد مطالعه 314 (269 دختر، 45 پسر) دانش آموز دوره متوسطه از شهرستان عباس آباد در سال تحصیلی 99-1398 بود که با روش نمونه گیری در دسترس در آزمون شرکت کردند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از پرسشنامه های خلاقیت (عابدی،1372)، بهزیستی روان شناختی (ریف،2002) و خودکارآمدپنداری (شرر و همکاران،1982) گردآوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و لیزرل انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که تاثیر مستقیم بهزیستی روان شناختی بر خلاقیت 0/31 (0/002<p)، خودکارآمدپنداری بر خلاقیت 0/37 (0/001<p)، و بهزیستی روان شناختی بر خودکارآمدپنداری 0/79 (0/002<p) است. همچنین میزان تاثیر غیرمستقیم بهزیستی روان شناختی بر خلاقیت با میانجی گری خودکارآمدپنداری 0/11 (3/32= T) بوده است؛ بنابراین با توجه به نتایج، مدل حاضر از برازش خوبی برخوردار بود و تایید شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاضر، ایده ارزشمندی را برای پژوهشگران و مربیان درباره مسایل مرتبط با خلاقیت برای دانش آموزان فراهم کرده است و اهمیت خودکارآمدپنداری در ارتباط خلاقیت و بهزیستی روان شناختی دانش آموزان مورد حمایت قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خلاقیت، بهزیستی روان شناختی، خودکارآمدپنداری، دانش آموزان
  • مهسا پوست چی*، پرویز شریفی درآمدی، محمد عسگری، فرنگیس کاظمی صفحات 250-260
    زمینه و هدف

    اصلاح سبک دلبستگی کودک یکی از روش های کاهش آسیب های ناشی از اختلال ها و هیجان های منفی است. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی برنامه آموزشی تعامل مادر - کودک مبتنی بر سبک دلبستگی ایمن بر مولفه های دلبستگی دانش آموزان دوره ابتدایی دارای اختلال های اضطرابی انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دختر دارای اختلال های اضطرابی منطقه 3 شهر تهران شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 1400-1399 در پایه های دوم و سوم دبستان و مادران آنها بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند،30 دانش آموز دارای اختلال های اضطرابی به همراه مادرانشان وارد مطالعه شده و به صورت تصادفی در گروه آموزش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جایدهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه دلبستگی (کاپنبرگ و هالپرن، 2006) استفاده شد. گروه آموزش برنامه آموزشی تعامل مادر - کودک مبتنی بر سبک دلبستگی ایمن را در 12 جلسه دریافت کرد، ولی به گروه گواه آموزشی داده نشد. در پایان هر دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل داده ها توسط نسخه 24 نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون تفاوت معنا دار کلی بین گروه آموزش و گروه گواه در نمرات مولفه های دلبستگی وجود داشت (0/05>p)، به نحوی که برنامه آموزشی به بهبود مولفه های تکامل انطباقی مثبت، واکنش هیجانی، و دوری گزینی منجر شد. همچنین این معنا داری (0/05>p) در مرحله پیگیری پس از 50 روز، پایدار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت برنامه آموزشی تعامل مادر - کودک مبتنی بر سبک دلبستگی ایمن به بهبود سبک دلبستگی در دانش آموزان دوره ابتدایی دارای اختلال های اضطرابی منجر شد. در نتیجه می توان از این برنامه آموزشی به عنوان مداخله ای مناسب برای بهبود مشکلات ناشی از دلبستگی کودکان دارای اختلال های اضطرابی در دوره ابتدایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان تعامل مادر کودک، سبک دلبستگی، اختلال های اضطرابی کودکان
|
  • Somayeh Rasouli, Shahram Vahedi*, Ali Gharadaghi, Shahrooz Nemati Pages 1-20
    Background and Purpose

    One of the most important skills that play a key role in students' learning are reading skills. The purpose of this study is to design and validate an intervention program based on multiple learning systems for dyslexic students.

    Method

    The present study was a meta-synthesis. five electronic databases from 2005 to 2021 were searched using a comprehensive search strategy. To obtain the selected articles for the analysis, systematic search strategies were used. The keywords procedural learning, statistics, sequence, dyslexia were searched in five databases including Scopus, Sciencedirect, PubMed, PsycINFO, Springer, Magiran, Sid and Noormags. As a result of this search, 229 articles were retrieved. Based on the inclusion and exclusion criteria, 22 research papers were selected for the study.The Seven -step pattern of Sandelowski & Barroso research synthesis was used for data analysis.

    Results

    Based on the identified codes, 10 main categories related to learning systems and 9 main categories in the field of Intervention programs were extracted. Some of the categories related to learning systems include implicit, non-verbal, gradual, behavioral and numerical learning. The categories related to Intervention programs were visual sequence, auditory sequence, motor sequence, sensory and motor coordination, language sequence, play, cognitive and metacognitive strategies, and accuracy and concentration. The extracted categories were agreed upon by the coders (Kappa Cohen: 0.65). After identifying the goals, content, and activities of the learning systems, the training program was organized into 14 training sessions. The content validity ratio of the Lavshe table showed that the program's objectives and content were valid with a score of 0.85 and a content validity index of 0.79.

    Conclusion

    The findings of this study provide a program to help dyslexic students From our findings, we can conclude that paying attention to basic learning systems has been effective for improving reading skills, since our daily lives depend on implementing procedures. As a result, this program can be recommended as a useful rehabilitation program for specialists and therapists in the field of specific learning disorders.

    Keywords: Specific learning disability, learning systems, dyslexia
  • Majid Baradaran*, Farzaneh Ranjbar Noushari Pages 21-35
    Background and Purpose

    Internet dependency has dangerous consequences and is increasing at an alarming rate throughout the world, especially in children and adolescents. The current research has aimed at investigating the effectiveness of emotion regulation skills training on academic procrastination and cognitive flexibility among students with internet addiction.

    Method

    This was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design and a control group. The statistical population included all students with internet addiction in the 1st grade of secondary school in region 2 Rasht in the academic year of 2019-2020.  A total of 36 individuals were selected by available sampling methods and were randomly assigned to the experimental and control groups (18 individuals in each group). To collect data, the internet addiction test (Young, 1998), the academic procrastination scale (Solomon and Ruthblum, 1984), and the cognitive flexibility inventory (Dennis and Vander Wal, 2010) were used. Emotion regulation training was conducted during 12 sessions in experimental group while the control group did not receive any training. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance and SPSS-23 software.

    Results

    The results showed that mean scores of academic procrastination and cognitive flexibility, after emotion regulation training, were significantly different in experimental and control groups (P<0/01). In other words, emotion regulation training increases the mean score of cognitive flexibility and decreases the mean score of academic procrastination in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    According to the results of the present study, emotion regulation skills training can be used as an effective intervention on the academic procrastination and cognitive flexibility among Students with internet addiction.

    Keywords: Emotion regulation, academic procrastination, cognitive flexibility, internet addiction
  • Maryam Seidy, GholamAli Afrooz*, Leila Kashani Vahid, AliAkbar Arjmandnia, Keivan Kakabaraee Pages 36-49
    Background and Purpose

    Attention span, as the most important cognitive function that plays a decisive role in learning, memory and perception, is impaired in children with intellectual disabilities. The purpose of this study was to investigate the effect of problem-solving training on the attention span of students with Down syndrome.

    Method

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest-follow-up and a control group design. The statistical population included all students with Down syndrome in Kermanshah in the academic year 2021-2022; 30 people were selected by the purposive sampling method and were randomly assigned to the experimental group (n=15) and the control group (n=15). The problem-solving training program was presented to the experimental group during 15 one-hour sessions once a week for 15 weeks. The data collection tool was the Rosvold,s continuous performance test. Data were analyzed using mixed repeated measures in the SPSS-24 software.

    Results

    Analysis of the data revealed a significant difference between the pre- and post-test scores on the attention domain subscales (P≥  0.05), but no significant difference between the posttest-follow-up scores (P>0.05).

    Conclusion

    This study demonstrated that problem-solving education improves the attention of students with Down syndrome; therefore, it is crucial to use this method as an effective cognitive program when educating children with Down syndrome.The implications of the results are discussed in this article.

    Keywords: Attention span, problem-solving education, students with Down syndrome
  • Zahra Esmaeelpanah Amlashi, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh*, Bahman Akbari, Leila Moghtader Pages 50-64
    Background and Purpose

    Autism spectrum disorder is one of the most common neurodevelopmental disorders, the diagnosis of which in children has a negative impact on the quality of life of parents, especially mothers. Thus, the present study was conducted with the aim of comparing the effect of cognitive behavioral training with an intervention based on acceptance and commitment on the self-esteem of mothers of children with autism spectrum disorder.

    Method

    The current research was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design that included two experimental groups and a control group. The study sample included 36 mothers with children with autism spectrum disorder in Rasht City in 2019, who were selected according to the entry and exit criteria. These participants were placed in one of three groups: cognitive behavioral intervention, acceptance and commitment therapy, or the control group. At first, the self-esteem questionnaire (Sorensen, 2005) was administered as a pre-test to all three groups. The first experimental group received cognitive behavioral training in ten 90-minute sessions, and the second experimental group received acceptance and commitment therapy in eight 60-minute sessions, while the control group did not receive any intervention. Then, a post-test was conducted with all three groups. And after three months, the follow-up was done. The data were analyzed using univariate covariance analysis.

    Results

    The results of this study showed that the effectiveness of the on acceptance and commitment therapy for self-respect (1.318) was different from that of the cognitive-behavioral training group. And the results of the dependent t test showed that in the cognitive behavioral training group (P=0.491, t(11)=0.713) and the intervention based on acceptance and commitment (P=0.067, t(11)=2.028) no significant difference was observed between the two stages of post-test and follow-up on self-esteem (p<0.05).

    Conclusion

    Based on these findings, it can be stated that both methods of cognitive behavioral education and intervention based on acceptance and commitment increased the self-esteem of mothers with children with autism spectrum disorder. The implications of the obtained results are discussed in the article.

    Keywords: Autism spectrum disorder, cognitive-behavioral training, acceptance, commitment therapy, self-esteem, mothers
  • Mohadeseh Fateminia, Fariba Hasani*, Ahmad Borjali, Fatemeh Golshani Pages 65-77
    Background and Purpose

    Due to the evolution of the brain during adolescence, adolescents are more likely to experience emotional reactivity and make incorrect decisions; in addition, this period is also considered the peak period for mental illness. Consequently, the present study aimed to explain the causal relationship between cognitive flexibility and borderline personality disorder traits in adolescents: the role of problem solving styles in mediating these relationships.  

    Method

    The present research method was practical in terms of purpose and descriptive correlative in terms of the data collection method, which involved the use of structural equation modeling. Approximately 352 teenagers were selected by the available sampling method from the statistical population of the study which consisted of all teenagers studying in the 5th education region of Tehran in 2018-2019. In addition, they completed the borderline personality inventory (Leichsenring, 1999), the cognitive flexibility inventory (Dennis and Vander wal, 2010), and the problem-solving styles questionnaire (Cassidy and Long, 1996). The data were analyzed using the correlation research method and structural equation model method using the SPSS 26 and AMOS 24 software packages.

    Results

    The results showed the total path coefficient between cognitive flexibility and borderline personality disorder traits (β = -0.263, P < 0.01) and the path coefficient between adaptive problem-solving styles and borderline personality disorder traits (β = -0.406, P < 0.01) were negative, and the path coefficient between maladaptive problem-solving styles and borderline personality disorder traits was positive (β = 0.275, P < 0.01). Additionally, the findings indicated that cognitive flexibility indirectly affected borderline personality disorder traits through problem-solving styles (P<0.01).

    Keywords: Borderline personality disorder, cognitive flexibility, problem solving styles
  • Minoo Karampour, Hadi Hashemi Razini*, Masoud Gholamali Lavasani, Samira Vakili Pages 78-91
    Background and Purpose

    Autism spectrum disorder is a neuropsychological disorder that causes difficulties in social and intellectual functioning. In order to design an effective intervention program based on functional communication training in the social and communication skills of children with autism spectrum disorder, the current study was done.

    Method

    In terms of purpose, this research was pragmatic, and its method of data collection was semi-experimental, with a pre-test, post-test, and follow-up plan for the control group. In 2018, the statistical population consisted of all children with autism spectrum disorder level 1 between the ages of 4 and 8 in Tehran, as well as their parents. Thirty children with autism spectrum disorder, level 1, were selected on purpose using different criteria from the Padideh Clinic and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received fifteen sessions of the intervention program, while the control group received the standard programs of the rehabilitation center. The Gilliam Autism Rating Scale (James and Gilliam, 2003), the Autism Spectrum Screening Questionnaire (ASSQ; Ehler and Gilberg, 1993), and the Autism Treatment Evaluation Checklist (ATEC; Rimland and Edelson, 1999) were utilized to collect data. The data were then analyzed using SPSS 26's multivariate covariance analysis and a t-test correlated with a modified alpha.

    Results

    The intervention program based on functional communication training significantly improved the social and communication skills of children with autism spectrum disorder (P<0.01). The effect size was for the social skills (0.87 points) and communication skills (0.92 points) components. In addition, the findings of the paired sample t-test indicated that the effect of the functional communication training program on the social and communication skills components throughout the follow-up phase was successful and consistent.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that training can improve the social and communication skills of autistic children, and that a treatment program based on functional communication training can be utilized as an effective intervention to develop these skills.

    Keywords: Children with autism spectrum disorder, functional communication, social skills, communication skills
  • Maryam Poormirzaei, Masoud Bagheri*, Ghasem Askarizadeh Pages 92-107
    Background and Purpose

    Few studies have examined the role of mindfulness in well-being in children. Given that individual differences can play an important role in the acceptance and effectiveness of mindfulness training, understanding the role of Big Five personality traits in responding to mindfulness interventions seems necessary. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of MindUp curriculum on well-being and Big Five personality traits, based on Maloney et al. (2016) theory of change,

    Method

    This study employed an experimental approach with a pre-test and post-test design and a control group.The study population included all elementary school girl students in grades 3-5 in Kerman in 2020-2021. Randomly, 35 individuals were assigned to the intervention group and 35 individuals were assigned to the control group.They answered Health-related Quality of Life Index (KIDSCREEN-10) (Erhart et al., 2009) and Big Five Questionnaire for Children and Adolescents (BFQ-C) (Markos & Kokkinos, 2017). The MindUp curriculum was then presented in 15 sessions over the course of six months to the experimental group, while the control group did not receive any training. The final data analysis was performed by MANCOVA using SPSS with 66 participants.

    Results

    According to the findings, there is a difference in the mean of well-being, agreeableness, and extraversion variables in the experimental and control groups, and the MindUP curriculum improved students' well-being, agreeableness, and extraversion in the intervention group (p≤0/05).

    Conclusion

    The findings of this study demonstrated the need for MindUp curriculum to emphasize well-being enhancement.T In addition, students who receive mindfulness training based on their personality traits, particularly agreeableness and extraversion, can expect more significant outcomes.

    Keywords: MindUp curriculum, well-being, Big Five, agreeableness, extraversion
  • Zohreh Ahangar Ghorbani*, Akbar Atadokht, Niloofar Mikaeili, Nader Hajloo Pages 108-122
    Background and Purpose

    As we move forward, the importance of adolescent student creativity becomes more apparent, yet creativity has received less attention among students. The aim of this study was to present a model of creativity based on psychological well-being mediated by the role of self-efficacy in students.

    Method

    In terms of purpose, this study was basic research that was conducted using the descriptive-correlative method and structural model analysis (SEM). The statistical population included all high school students studying in 2018–2019 in Abbas Abad, a city located in Mazandaran Province. In this regard, a sample of 314 people (269 girls and 45 boys) participated in the study using the available sampling method. Data were collected using the Creativity Questionnaire (Abedi, 1992), the Ryff's Psychological Well-Being Scales (PWB) (Riff, 2002), and the Sherer's Genenal Self-Efficacy Scale (SGSES; 1982). Data analysis was conducted using SPSS and Lisrel software.

    Results

    The results of the research showed that the direct effect of psychological well-being on creativity is 0.31 (P = 0/002), self-efficacy on creativity is 0.37 (0/001), and psychological well-being on self-efficacy is 0.79 (P = 0/002). Also, the indirect effect of psychological well-being on creativity mediated by self-efficacy was 0.11 (T = 3/32). Therefore, according to the results, the present model had a good fit and was approved.

    Conclusion

    The present results provide valuable insights for researchers and educators on issues related to creativity for students, and the importance of self-efficacy in relation to students' creativity and psychological well-being has been supported.

    Keywords: Creativity, psychological well-being, self-efficacy, students
  • Mahsa Poostchi*, Parviz Sharifi-Daramadi, Mohammad Asgari, Farangis Kazemi Pages 250-260
    Background and Purpose

    Modifying the child's attachment style is one of the ways to reduce the damage caused by disorders and negative emotions. Accordingly, the present study was conducted to investigate the effectiveness of the mother-child interaction instructional program based on the secure attachment style on the attachment components of elementary school students with anxiety disorders.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and follow-up with the control group. The statistical population consisted of female elementary school students with anxiety disorders in district 3 of Tehran City, Iran, who, from September 2020 to June 2021, were studying in the second or third grades of elementary school. Using the purposeful sampling method, 30 mother-child pairs were chosen as a sample based on inclusion and exclusion criteria. They were randomly divided into experimental and control groups (n = 15 per group). In the pre-test, post-test, and follow-up stages, participants completed the Kinship Center Attachment Questionnaire (Kappenberg & Halpern, 2006). The mother-child interaction instructional program based on secure attachment style was conducted with the experimental group in twelve 60-minute sessions for mothers and eleven 30-minute sessions for mothers and children, while the control group did not receive any intervention. At the end of the 12 sessions, both experimental and control groups were assessed by posttest and follow-up. Repeated measurement analysis of variance and the Bonferroni post hoc test were utilized to evaluate the obtained data.

    Results

    The results indicated a significant difference in attachment component scores between the control and experimental groups at the posttest (p<0/05). Furthermore, the result of the Bonferroni post hoc test showed that the impact of the instructional program on attachment components was consistent until the follow-up (p<0/05).

    Conclusion

    With regards to the present study`s findings, it can be concluded that the designed intervention program emphasizing secure attachment style led to the improvement of attachment style in primary school students with anxiety disorders. As a result, this instructional program can be used as a suitable intervention to improve the attachment problems of children with anxiety disorders in elementary school.

    Keywords: Mother-child Interaction, attachment style, attachment components, anxiety disorders