فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نوزدهم شماره 8 (پیاپی 129، Nov 2022)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدصادق عرب، حنان لشکری*، مهرداد نیاکوثری، محمدهادی اسکندری صفحات 1-12

    در این تحقیق فیلم خوراکی بر پایه ژلاتین- صمغ فارسی تهیه و بهینه سازی آن با استفاده از نرم افزار دیزاین اکسپرت نسخه 11 و طرح مخلوط انجام شد. فیلم های به دست آمده تحت آزمایش های فیزیکوشیمیایی مختلفی از جمله pH، ماده جامد کل، توانایی دوخت حرارتی، مقاومت کششی، زاویه تماس، رنگ سنجی و جذب رطوبت قرار گرفتند. ابتدا مدل سازی پاسخ ها با استفاده از تحلیل رگرسیون داده ها انجام شد و سپس نمودارهای سه بعدی برای نشان دادن تاثیر ژلاتین (1-5/0)، صمغ فارسی (1-5/0) و گلیسرول (5/0-0) بر ویژگی های فیلم ترسیم شد. در نهایت بهینه سازی عددی بر اساس اهداف بهینه سازی انجام و نقطه بهینه با بیشترین مطلوبیت (78/0) به دست آمد. نسبت هر یک از متغیرهای مستقل در فرمول بهینه 5/0 بود. خواص مختلف فیلم بهینه از جمله pH، ماده جامد کل، قابلیت دوخت حرارتی، مقاومت کششی، زاویه تماس، جذب رطوبت و شاخص های L*، a* و b* به ترتیب 66/6، 61/95% ، N/M45/84 ، N5/64 ، 34/77، 5/4% ، 98/70، 97/0 و 66/0 به دست آمد. به طور کلی، این یافته ها پیشنهاد می کند که فیلم خوراکی بر پایه ژلاتین- صمغ فارسی می تواند به عنوان بسته بندی مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ژلاتین، صمغ فارسی، فیلم خوراکی، قابلیت دوخت حرارتی، مقاومت کششی
  • حانیه عامری، محمدحسین عزیزی*، آزاده سلیمی صفحات 13-22

    در سال های اخیر، تغییر در سبک زندگی و نیاز به تهیه و دسترسی راحت تر و سریع تر به مواد غذایی و نوشیدنی ها منجر به تغییراتی در بسته بندی مواد غذایی شده است. یکی از این تغییرات، ظهور بسته بندی های خود گرم شونده است که به مصرف کننده اجازه می دهد بدون استفاده از دستگاه های گرمایشی، به غذا و نوشیدنی گرم در هر مکانی دسترسی پیدا کند. در این مطالعه، از سیلندر ساخته شده از فولاد ضد زنگ l316 برای گرم کردن 200 میلی لیتر چای و شیر پاستوریزه کم چرب با استفاده از واکنش زیولیت A3 و آب استفاده شد. در نتیجه، دمای داخل سیلندر برای نسبت 1:9، پس از 95 ثانیه از 8/30 درجه سانتی گراد به 3/100 درجه سانتی گراد افزایش یافت و این مقدار گرما منجر به افزایش دمای چای از 8/26 درجه سانتی گراد به 3/29 درجه سانتی گراد در مدت زمان 488 ثانیه گردید. همچنین، پس از گذشت 841 ثانیه، دمای شیر از 9/23 درجه سانتی گراد به 3/27 درجه سانتی گراد افزایش یافت. سپس نحوه گرمایش سیلندر حاوی این واکنش در نوشیدنی های ذکر شده با استفاده از نرم افزار COMSOL Multiphysics شبیه سازی و مدل سازی شد و مشخص گردید که داده های تجربی و مدل های شبیه سازی شده تقریبا مشابه بودند.

    کلیدواژگان: خود گرم شونده، واکنش گرمازا، سینتیک، شبیه سازی
  • فرشته فطوره چی، فلورا فرخی*، اورنگ عیوض زاده، علی بهادری، امین سید یعقوبی صفحات 23-39

    مشتقات نشاسته ذرت ازجمله شربت های گلوکزی امروزه به طور گسترده ای در صنایع غذایی استفاده می شوند. شربت گلوکز نه تنها به دلیل قدرت شیرین سازی و ارزش غذایی، بلکه به دلیل خواص عملکردی (تثبیت رطوبت ، قابلیت نرم کنندگی، بهبود بافت و جلوگیری از تبلور ساکارز) در صنایع غذایی مورداستفاده قرارمی گیرد. برای تولید شربت گلوکز معمولا ذرت آردی (نرم) استفاده می شود ، اما بیشتر ذرت وارداتی در ایران ذرت سخت است که در تمام سال موجود است و لذا استفاده از هر دو نوع آرد ذرت اجتناب ناپذیر خواهدبود. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر استفاده از آرد ذرت سخت و آردی (نرم) برای تولید شربت گلوکز بود. چهار تیمار شامل آرد سفت + آرد نرم در چهار نسبت 30٪ + 70٪ ، 50٪ + 50٪ ، 70٪ + 30٪ و 100٪ آرد نرم به عنوان شاهد تهیه شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیکی شربت های تولیدی موردارزیابی قرارگرفت. مطابق با نتایج به دست آمده، استفاده از آرد ذرت سخت بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ارگانولپتیکی نمونه ها به طور معناداری تاثیرگذار بود (P<0.05). با افزایش نسبت آرد ذرت سخت، میزان DE، مواد جامد محلول و pH شربت های گلوکزی به طور قابل توجهی کاهش یافت (P<0.05). همچنین افزایش پارامترهای رنگی و مقادیر خاکستر سولفاته شده در شربت های تولیدی دیده شد. درعین حال، برآورد هزینه ها نشان دهنده کاهش هزینه مواد اولیه و درنتیجه کاهش کلی هزینه های تولید با جایگزینی آرد ذرت سخت بود. از نتایج چنین استنباط شد که از آرد سخت می توان درهمه سطوح استفاده نمود، اما بهترین تیمار، 50٪ سطح جایگزینی یا کمی بیشتر در تولید بود که بر خواص شربت گلوکزی تاثیر خوبی به همراه داشت و با نمونه کنترل شباهت بیشتری داشت. به نظرمی رسد تمام موارد فوق همراه با مقرون به صرفه بودن، این تیمار را به عنوان یک جایگزین مناسب قند در صنایع غذایی مفروض می نماید.

    کلیدواژگان: آرد ذرت، دکستروز اکی والان، شربت گلوکزی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، هیدرولیز آنزیمی
  • آتنا پاسبان، محبت محبی*، هاشم پورآذرنگ، مهدی وریدی، آرزو عباسی صفحات 41-54

    اخیرا کیفیت فرآورده های پودری در صنایع غذایی مورد توجه قرار گرفته است. خشک کردن به روش کف پوشی یک روش اقتصادی جایگزین برای خشک کردن به روش پاششی، غلطکی و انجمادی برای تولید پودرهای غذایی است. تخلخل و نسبت سطح به حجم بالا در نمونه های کف در حین خشک شدن کفپوشی، کیفیت محصول نهایی را بهبود می بخشد. در این پژوهش، خصوصیات کف زایی قارچ دکمه ای سفید (Agaricusbisporus) با روش سطح پاسخ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.جهت بهینه سازی، محلول صمغ زانتان (XG) بین 05/0- 3/0 درصد وزنی، غلظت سوسپانسیون (آب: پوره قارچ) بین 5/0: 1- 5/3: 1 وزنی/وزنی و محدوده زمان هم زدن بین 2 تا 8 دقیقه در نظر گرفته شده است.بر اساس طرح مرکب مرکزی متمرکز شده (CCD)، بیست آزمایش انجام شد. تجزیه و تحلیل واریانس نشان داد که مدل های درجه دوم اثرات قابل توجهی بر هر دو پاسخ دارند. در این پژوهش، نقطه بهینه در محلول صمغ زانتان 2/0% وزنی/وزنی، غلظت سوسپانسیون (آب: پوره قارچ) 2/2: 1  و زمان هم زدن 19/6 دقیقه و مقادیر پیش بینی شده برای دانسیته کف و میزان مایع جدا شده از کف به ترتیب 56/0 گرم در سانتی متر و 8/1  میلیلیتربه دست آمد. در مرحله دوم، کف بهینه شده در دماهای 50، 65 و 80 درجه سانتیگراد خشک شد و سپس رفتارخشک شدن کف بهینه شده توسط مدل های مختلف ریاضی بررسی شد. نتایج نشان داد که مدل میدیلی مدلی با دقت بالا برای ارزیابی رفتار خشک کردن کف قارچ است. در مرحله سوم، تاثیر دمای خشک کردن بر برخی ویژگی های کیفی پودر قارچ خشک شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایح نشان داد که با افزایش دما، فعالیت آبی و قابلیت جذب آب کاهش یافت. همچنین پارامتر روشنایی در دمای 65 درجه سانتیگرادبالاتر از سایر دماهای خشک کردن بود. بنابراین قارچ دکمه ای سفید را می توان به پودر تبدیل کرد و به عنوان یک افزودنی کاربردی یا تغذیه ای در انواع محصولات غذایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: قارچ دکمه ای، خشک کردن کف پوشی، مدلسازی، خواص فیزیکوشیمیایی
  • آزیتا نعمتی*، علی معتمدزادگان، جعفر محمد زاده میلانی صفحات 55-65

    در سال های اخیر برای خشک کردن مواد غذایی از روش کف پوشی استفاده می شود. با توجه به این که پایداری کف حاصل در بهبود این فرآیند نقش اساسی دارد لذا در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر ساختار کف نوشیدنی و ویژگی های فیزیکی کف حاصل پرداخته شده است به این منظورمقدار مورد نظر از سفیده تخم مرغ (5-3%) و محلول صمغ ریحان (3/0-1/0) درصد بر اساس طرح آزمایش، به نوشیدنی پرتقالی اضافه شد و مخلوط مورد نظر با هم زن برقی با بیشترین سرعت به مدت (4، 6، 8) دقیقه همزده شد. سپس آزمون های اولیه کف نوشیدنی شاملدانسیته کف، قابلیت کف زایی، پایداری کف، بررسی ریولوژیکی، ویسکوزیته، بررسی ریز ساختار کف انجام شد.سپس با استفاده از روش سطح پاسخ و نرم افزار دیزاین اکسپرت تیمار بهینه انتخاب گردید. تیمار بهینه معرفی شده توسط مدل نمونه با غلظت 4%  پودرسفیده تخم مرغ و 2/0 % صمغ ریحان و زمان هم زدن 6 دقیقه بود که در آزمایشات صورت گرفته بالاترین کیفیت را نشان داد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، کف پوشی، نوشیدنی پرتقال، سطح پاسخ
  • حیدر الکعبی* صفحات 67-76

    خواص فیزیکی میوه خرمای دیری برای کاهش تلفات در هنگام برداشت، نگهداری و طراحی ماشین آلات، فرآوری، ماشین آلات حمل و نقل، جابجایی، بسته بندی و ارزیابی کیفیت میوه، بسیار بااهمیت است.  علاوه بر این، ترکیب غذایی این رقم خرما برای دانستن ارزش غذایی آن، اهمیت مصرف آن، کیفیت آن و مقایسه آن با دیگر انواع خرما و نیز همان رقم، اما از کشوری دیگر، حایز اهمیت است.  در این مطالعه میانگین جرم، طول، عرض، ضخامت، کرویت، حجم واقعی و ظاهری، مساحت سطح، چگالی توده و واقعی، میانگین هندسی و حسابی قطر، تخلخل و نسبت ابعاد به ترتیب 5.01 گرم، 33.26 میلی متر، 18.89 میلی متر،  15.07 میلی متر، 63.3 درصد، 3.72 سانتی متر مکعب، 4 سانتی متر مکعب، 13.91 سانتی متر مربع، 11.65 سانتی متر مربع، 0.52 گرم بر سانتی مترمکعب، 0.99 گرم بر سانتی مترمکعب 21.28mm، 21.90mm ، 54.06٪، 55٪ بود.  خرمای دیری حاوی فیبر (59.26 گرم در 100 گرم)، مواد جامد کل (96.03 گرم در 100 گرم)، انرژی (143.278 کیلو کالری)، کربوهیدرات (29.457 گرم در 100 گرم)، پروتیین (3.55 گرم در 100 گرم)، چربی (1.52 گرم در 100 گرم)، منیزیم (3.81 گرم در 100 گرم)، خاکستر (2.52 گرم در 100 گرم)، ویتامین B1 (4.44ppm)، B2 (2.77ppm) و مقدار محدودی از روی، منیزیم، مس، ویتامین (  A، E، B6، C)،  ساکارز (ppm 3.679) بود که این مقدار در مقایسه با سایر ارقام خرما بالا است. از طرفی میزان فروکتوز و گلوکز آن در مقایسه با سایر ارقام کمتر بود.

    کلیدواژگان: خرما دیری، خواص فیزیکی، خواص غذایی
|
  • MohammadSadegh Arab, Hannan Lashkari*, Mehrdad Niakousari, MohammadHadi Eskandari Pages 1-12

    In this study, an edible film based on gelatin-Persian gum was prepared and optimization of the edible film was done using Design Expert and Mixture Design. The resulting films were subjected to various physicochemical tests, including pH, total solid, heat seal ability, tensile strength, contact angle, calorimetric and moisture absorption. At first, modeling of responses was done using data regression analysis, and then 3D charts were drawn to show the effects of gelatin (0.5 -1), Persian gum (0.5 -1), and Glycerol (0-0.5) on the film characteristics. Finally, Numerical optimization based on optimization goals was performed and the optimal point with the highest desirability (0.78) was obtained. The ratio of each of the independent variables in the optimal formula was 0.5. Various properties of the optimal film including pH, total solid, heat seal ability, tensile strength, contact angle, moisture absorption, L*, a* and b* were obtained at 6.66, 95.61%, 84.45 N/M, 64.5 N, 77.34°, 4.5%, 70.98, 0.97 and 0.66 respectively. Generally, the findings proposed that the gelatin-persian gum-based edible film can be used as a food packaging material.

    Keywords: Edible film, Gelatin, Heat seal ability, Persian gum, Tensile strength
  • Haniyeh Amery, MohammadHossein Azizi*, Azadeh Salimi Pages 13-22

    In recent years, changes in lifestyle and the need to provide and access food and beverages more easily and quickly have led to changes in food packaging. One of these changes is the advent of self-heating packaging, which allows the consumer to access hot food and drink in any place using various exothermic reactions, without the use of heating devices. In this study, a cylinder made of 316l stainless steel was used to heat 200 ml tea and low-fat pasteurized milk by using zeolite 3A and water reaction. As a result, the temperature inside the cylinder for the ratio of 9:1, after 95 seconds increased from 30.8 °C to 100.3 °C, and this amount of heat led to an increase in the temperature of tea from 26.8 °C to 29.3 °C for 488 seconds. Also, after 841 seconds, the milk temperature increased from 23.9 °C to 27.3 °C. Then, the heating of the cylinder containing this reaction inside the mentioned beverages was simulated and modeled using COMSOL Multiphysics software. It has been determined that the experimental data and simulated models were almost fitted.

    Keywords: Self-heating, Exothermic reaction, Kinetics, Simulation
  • Fereshteh Fatourehchi, Flora Farrokhi*, Orang Eyvazzadeh, Ali Bahadori, Amin Sayed Yaghoubi Pages 23-39

    Corn starch derivatives, including glucose syrups, are nowadays widely used in food industry. Glucose syrup is used in food industry, not only due to its sweetening power and nutritional value, but also for its functional properties (moisture stabilization, softening ability, improving texture and preventing sucrose crystallization). Floury (soft) corn is usually used to produce glucose syrup, but the most imported corn in Iran is flint or hard corn which is all the year round available and consequently, using both corn flour types would be inevitable. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of using flint (hard) and floury (soft) corn flour to produce glucose syrup. Four treatments including hard flour + soft flour in four ratios of 30% + 70%, 50% + 50%, 70% + 30% and 100% soft flour as control were prepared and the physicochemical and organoleptic properties of the produced syrups were evaluated. According to the obtained results, using flint corn flour affected physicochemical and organoleptic properties of the samples. Increasing the ratio of flint corn flour had significantly decreased DE (Dextrose Equivalent), soluble solids and pH of glucose syrups. Also induced the increasing of color parameters and sulfated ash values of the produced syrups. However, cost estimates indicated a reduction in the cost of raw materials and consequently general reduction in production costs by replacing hard corn flour. It can be concluded from the results that hard flour can be used on all surfaces, but the best treatment was 50% replacement level or a bit more, in the production which had a good effect on the properties of glucose syrup and showed more similarity with the control sample. All of these, along with being cost effective, appeared this treatment to have the potential of supposing as a sugar substitute in food industry.

    Keywords: Corn Flour, Enzymatic Hydrolysis, Glucose Syrup, Physicochemical Properties., Dextrose Equivalent (DE)
  • Atena Pasban, Mohebbat Mohebbi*, Hashem Pourazarang, Mehdi Varidi, Arezoo Abbasi Pages 41-54

    Recently, the quality of powder product was considered in food industry. Foam mat drying is an economical alternative to spray, drum and freeze-drying for the production of food powders. The high porosity and surface-to-volume ratio of foams during foam-mat drying improve final product quality. In this work, foaming properties of white button mushroom(Agaricusbisporus) were analyzedby response surface methodology. For optimization,xanthan gum (XG)solution range was considered between 0.05–0.3% w/w, mushroom concentration (water: mushroom puree) range was considered 1:0.5– 1:3.5 w/w and whipping time range was considered between 2–8 min. Based on face centered central composite design (CCF),twenty tests were done. Analysis of variance showed that the quadratic modelshaveconsiderable effects on both responses.In this research, the optimized pointwasobtainedat xanthan gum solution 0.2% w/w, mushroom concentration (water:mushroom puree) = 1:2.2 and whipping time= 6.19 minand the predicted values for foam density and drainage volumewere0.56 gcm-3 and 1.8 mL, respectively.At the second step, optimized foam dried at 50, 65 and 80°C and then drying behavior of optimized foam was investigated by different mathematical models. The results indicated that theMidilli model is high accurate model for evaluating the drying behavior of mushroom foam. At the third step, the influence of the drying temperatures on some qualitative characteristics of foam-matdried mushroom powder was investigated. It was found, as the temperature increased, water activity and water binding capacity decreased. Also, Lightness parameter for the temperature of 65°Cwas higher than other temperature.So, white button mushrooms can be processed into powder and used as a functional or nutritional addition in a variety of food products.

    Keywords: Button mushroom, Foam mat drying, Drying model, Physico chemical properties
  • Azita Nemati*, Ali Motamedzadegan, Jafar Mohammadzadeh Milani Pages 55-65

    In recent years, the foam mat drying has been used in food processing. Due to the fact that the stability of the foam plays an essential role in improving this process, in this study, the factors affecting the structure of the permeate-based orange beverage foam and the physical characteristics of the foam have been investigated. For this purpose, the egg white (3-5%) and basil gum solution (0.1- 0.3%) was added to the orange beverage according to the experimental design and the desired mixture was mixed with an electric mixer with the highest speed was for (4, 6, 8) minutes. Then, initial tests of beverage foam including foam density, foaming ability, foam stability, rheological test, viscosity, and foam microstructure were performed. Then, the optimal treatment was selected using the RSM and Design Expert software. The optimal treatment introduced by the sample model had a concentration of 4% egg white powder and 0.2% basil gum and the mixing .time was 6 minutes, which showed the highest quality in the experiments.

    Keywords: Optimization, foam characteristics, orange beverage, response surface
  • Hayder Jumaah* Pages 67-76

    Physical properties of dayri dates fruits are important to the purpose of reducing losses during the harvesting and storage and designing machines, processing, transportation machines, handling, packaging, and assessment of fruit quality, Also, the nutritional composition of this variety of date is important to know the nutritional values of it, the importance of its consumption, the qualities available in it, and comparing it with other varieties of dates and the same variety , but from another country. In this study the average of mass, length, width, thickness, Sphericity, true and apparent volume, surface area, Bulk and True density, geometric and arithmetic mean diameter, porosity, aspect ratio were 5.01g, 33.26mm, 18.89mm, 15.07mm, 63.3%, 5.06 cm3, 3.38 cm3, 13.91 cm2(McCabe), 11.65 cm2(Jean& Ball),  0.52 g. cm-3, 0.99 g. cm-3, 21.01mm, 22.33mm, 54.06%, 55%,  respectively. Dayri dates are rich in nutritional properties, such as fiber (59.26g/100g), Total solids (96.03g/100g), Energy (143.278 Kcal), Carbohydrate (29.457g/100g), Protein (3.55g/100g), Fat(1.52g/100g), Magnesium (3.81g/100gm), Ash(2.52g/100g), Vitamin B1 (4.44ppm), B2 (2.77ppm), and limited amount or not of  Zink, Magnesium, copper, Vitamin (A, E, B6, C). Sucrose was (3.679 ppm) and this amount is high compared to other varieties of dates, on the other hand, the amount of fructose and glucose were lower compared to other varieties.

    Keywords: Dayri dates, Physical properties, nutritional properties