فهرست مطالب

تحقیقات مالی - پیاپی 67 (پاییز 1401)

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 67 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید فتحی*، زینب فاضلیان صفحات 329-352
    هدف

    تلاش آربیتراژگران برای بهره مندی از فرصت های سود آربیتراژی در بازار اختیارات، بازار را به سمت کارایی سوق می دهد. هدف از انجام این مقاله، کشف استراتژی های آربیتراژ است که می تواند در این راستا استفاده شود.

    روش

    برای شناسایی استراتژی های آربیتراژ و میزان سود حاصل از هر استراتژی، از رویکرد فراتحلیل بر اساس مطالعات منتشر شده در سال های 1978 تا 2019 استفاده شد. همچنین، برای رتبه بندی و مقایسه استراتژی ها، تحلیل واریانس و آزمون t تک نمونه ای به کار گرفته شد. در مجموع از 54 مقاله با پشتوانه بیش از 7/3 میلیون معامله اختیار، 1315 اندازه اثر (نمونه پژوهش) استخراج شد.

    یافته ها:

     نتایج این پژوهش حکایت دارد از اینکه در کل نمونه پژوهش، بازار معاملات اختیارات ناکاراست. از سوی دیگر، در بازار معاملات در استراتژی های ترکیبی که شامل هر دو معامله اختیار خرید و اختیار فروش می شود، نسبت به استراتژی های ساده، فرصت سود آربیتراژی بیشتری وجود دارد. پایایی آزمون های آماری با اعمال بیست وشش شرط تجربی ارزیابی شد.

    نتیجه گیری: 

    در همه شرایط پژوهش، برتری استراتژی های ترکیبی تایید می شود. برای مثال، در کشورهای مختلف با فرض هزینه مبادله، در شرایطی که سود تقسیمی وجود دارد. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش پایا و پایدار باقی مانده است.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، استراتژی آربیتراژ، کارایی بازار، بازار اختیارات
  • سعید باجلان، امین علی اکبری بیدختی* صفحات 353-374
    هدف

    طی سال های اخیر و به ویژه بعد از بحران مالی سال 2008، سرمایه گذاری عاملی به شکل گسترده ای در کانون توجه مدیران دارایی در سراسر جهان قرار گرفته است. به دلیل کمبود پژوهش در این زمینه در بازار سرمایه ایران، هدف از اجرای این پژوهش، ارزیابی عملکرد این روش سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    در این پژوهش عملکرد پنج پرتفوی تک عاملی، شامل عامل های مومنتوم، ارزش، اندازه، کیفیت و نوسان کم و سه پرتفوی چندعاملی در حد فاصل 1/4/1393 تا 29/12/1399 در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. برای این کار پرتفوهای مبتنی بر پنج عامل مومنتوم، ارزش، اندازه، کیفیت و نوسان کم تشکیل شدند؛ سپس با استفاده از نتایج بخش قبل، سه پرتفوی چندعاملی هم وزن، معکوس نوسان و توزیع ریسک برابر، شکل گرفتند. در نهایت، نتایج به دست آمده از پرتفوهای تک عامل و چندعاملی با شاخص کل و شاخص هم وزن مقایسه شدند.

    یافته ها:

     عملکرد تمام پرتفوهای تک عاملی و چندعاملی به جز عامل مومنتوم در سطح اطمینان 95 درصد از شاخص کل بهتر بود؛ اما در قیاس با شاخص هم وزن نتایج متفاوتی به دست آمد و فقط دو پرتفوی مبتنی بر عامل اندازه و پرتفوی چندعاملی هم وزن در سطح اطمینان 95 درصد عملکرد بهتری از شاخص هم وزن داشتند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که طی دوره بررسی، عملکرد سرمایه گذاری عاملی، به جز عامل مومنتوم نسبت به شاخص کل بهتر بوده است؛ بنابراین سرمایه گذاری عاملی می تواند به عنوان روشی قابل تامل مدنظر سرمایه گذاران و مدیران دارایی در بورس اوراق بهادار تهران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری عاملی، عامل، نوسان کم، معکوس نوسان، توزیع ریسک برابر
  • پریسا کافی*، رضا عیوضلو، مهدی آسیما صفحات 375-390
    هدف

    در مدل های قیمت گذاری دارایی، به طور سنتی فرض شده است که میان بازده و متغیرهای توضیح دهنده، رابطه خطی وجود دارد؛ بنابراین در محیط غیرخطی، تخمین ضرایب این مدل ناسازگار و اریب دار است. در این پژوهش قدرت پیش بینی مدل پنج عاملی فاما و فرنچ غیرخطی و خطی، در بازه زمانی فروردین‏ 1389 تا اسفند 1398 ارزیابی شده است.

    روش

    برای برآورد بازده موردانتظار به روش غیرخطی، از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ نیمه پارامتریک استفاده شده است. در مدل دوم، بازده موردانتظار از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ به روش خطی برآورد شده است.

    یافته ها:

     بازده موردانتظار برآوردشده با بازده تحقق یافته مقایسه شد و از شاخص میانگین قدرمطلق درصد خطا، برای سنجش قدرت پیش بینی مدل های پژوهش استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که میانگین شاخص میانگین قدرمطلق درصد خطا، در مدل نیمه پارامتریک کمتر از مدل خطی است.

    نتیجه گیری: 

    علی رغم خطای کمتر مدل پنج عاملی فاما و فرنچ نیمه پارامتریک نسبت به مدل خطی، اختلاف معناداری میان قدرت پیش بینی این دو مدل مشاهده نشد. بنابراین روش تخمین (خطی یا غیرخطی) تاثیر معناداری در عملکرد مدل پنج عاملی فاما و فرنچ نخواهد گذاشت.

    کلیدواژگان: رگرسیون کرنل چندجمله ای موضعی، قیمت گذاری دارایی، مدل پنج عاملی فاما و فرنچ، مدل نیمه پارامتریک
  • وحید چیذری، ایوب محمدیان*، مریم خلیل عراقی، حمیده رشادت جو صفحات 391-409
    هدف

    هدف از مقاله حاضر تعیین عوامل اثرگذار بر ارزش شرکت های نوپای فین‏تک از نگاه سرمایه‏گذاران خطرپذیر در حوزه فناوری مالی کشور، در اولین مرحله چرخه حیات آن هاست.

    روش

    روش این پژوهش کیفی و مبتنی بر روش نظریه داده بنیاد بوده است. در این پژوهش از طریق مصاحبه های هدفمند با 19سرمایه گذار خطرپذیر در حوزه فناوری مالی کشور، ابتدا از طریق کد‏گذاری های باز، 46 کد نهایی احصا شد و در مرحله بعد، از طریق کد‏گذاری محوری، مدل پارادایمی حول پدیده اصلی ارزش شرکت نوپای فین تک ارایه شد.

    یافته ها: 

    یافته های این پژوهش نشان داد که ارزش شرکت های نوپای فین‏تک، علاوه بر مشخصه و عملکرد خود آن ها، تحت تاثیر شرایط مداخله گر دیدگاه های استراتژیک بانک ها و موسسه های مالی، ریسک ها و آورده های آن ها، به عنوان خریداران اصلی این شرکت ها قرار دارد. علاوه بر این، مشخص شد که شرایط زمینه ای مانند راه های خروج سرمایه گذار، میزان نیاز به سرمایه گذاری مجدد و پیامد‏های ناشی از ادغام و تصاحب آن‏ ا نیز بر ارزش شرکت های نوپای فین تک اثرگذار است.

    نتیجه گیری: 

    ارزش شرکت های نوپای فین تک، برخلاف سایر شرکت های نوپای فناوری تا حد زیادی تحت تاثیر عوامل مداخله گر خریداران اصلی آن ها، یعنی بانک ها و موسسه های مالی قرار دارد؛ زیرا منافع حاصل از خرید شرکت های فین تک برای بانک ها و موسسه های مالی استراتژیک است و می تواند برای آن ها مزیت رقابتی نسبت به دیگر بانک ها و موسسه های مالی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری، مرحله اولیه، شرکت های نوپا، فین تک
  • غلامحسین گل ارضی*، حمیدرضا انصاری صفحات 410-430
    هدف

    هدف این پژوهش، مقایسه عملکرد دو الگوریتم از الگوریتم های بهینه سازی تکاملی چندهدفه، شامل الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب (NSGAII) و الگوریتم تکاملی قدرت پارتو بهبودیافته (SPEA2) در دو رویکرد میانگین واریانس و میانگین نیمه واریانس برای انتخاب پرتفولیوی بهینه سهام در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    این پژوهش با استفاده از داده های 241سهم در یک بازه زمانی 174 ماهه (از مهر 1385 تا پایان اسفند 1399) در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است. پس از طراحی الگوریتم های مدنظر و انتخاب پرتفولیوی بهینه بر اساس آن ها، با استفاده از نسبت شارپ و آزمون مقایسه میانگین ها، عملکرد این پرتفولیوها در مقاطع زمانی سه ماهه ارزیابی و مقایسه شدند.

    یافته ها:

     با انجام آزمون فرضیه، روی نسبت شارپ پرتفولیوهای تشکیل شده طبق الگوریتم های پژوهش، مشخص شد که الگوریتم SPEA2 نسبت به الگوریتم NSGAII عملکرد بهتری دارد. با انجام آزمون برگشت (بک تست) با داده های واقعی سه ماهه منتهی به پایان سال 1400 این یافته تایید شد. همچنین نتایج حاصل از آزمون مقاومت، برتری الگوریتم SPEA2 به عنوان الگوریتم برتر در این پژوهش را نسبت به مدل سنتی مارکوویتز تایید کرد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که الگوریتم SPEA2 نسبت به الگوریتم NSGAII در هر دو رویکرد میانگین واریانس و میانگین نیمه واریانس برای انتخاب پرتفولیوی بهینه عملکرد بهتری است.

    کلیدواژگان: انتخاب پرتفولیوی بهینه سهام، الگوریتم های تکاملی، الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب، الگوریتم تکاملی قدرت پارتو
  • سید مهدی رضوی خسروشاهی، رسول برادران حسن زاده*، مهدی زینالی صفحات 431-452
    هدف

    یکی از عوامل مهمی که سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار با آن مواجهند، پیچیدگی شرکت هاست. پیچیدگی می تواند در فرایند استخراج و استفاده از اطلاعات مالی مورد نیاز استفاده کنندگان اخلال ایجاد کند و با افزایش ابهام در بازار، قیمت گذاری سهام را تحت تاثیر قرار دهد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر مولفه های پیچیدگی اطلاعاتی، عملیاتی و راهبری شرکت بر قیمت گذاری نادرست سهام است.

    روش

    برای دستیابی به اهداف پژوهش، 180 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، به عنوان نمونه، در دوره زمانی 1389 تا 1398 بررسی شد. فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل رگرسیون چند متغیره آزمون شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که مولفه های پیچیدگی اطلاعاتی شرکت شامل واگرایی، جریان نقد عملیاتی منفی، اقلام تعهدی، صورت های مالی تلفیقی، انحراف معیار جریان نقد عملیاتی و انحراف معیار تغییرات خالص دارایی های عملیاتی، بر قیمت گذاری نادرست سهام تاثیر مثبت و معناداری می گذارند. همچنین از بین مولفه های پیچیدگی عملیاتی، سه شاخص طول چرخه عملیات، نسبت فروش صادراتی و تنوع محصولات شرکت با قیمت گذاری نادرست سهام ارتباط مثبت و معناداری دارند؛ ولی ارتباط معناداری بین سطح تکنولوژی تولید با قیمت گذاری نادرست سهام در ایران مشاهده نشد. در نهایت، نتایج نشان داد که مولفه های پیچیدگی راهبری، شامل ارتباطات سیاسی، دوره تصدی مدیر عامل و تمرکز مالکیت با قیمت گذاری نادرست سهام ارتباط مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان داد که پیچیدگی شرکت ها، قیمت گذاری نادرست سهام را تحت تاثیر قرار می دهد. این موضوع به افزایش ریسک گزینش نادرست سهام توسط سرمایه گذاران منجر می شود.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اطلاعاتی، پیچیدگی عملیاتی، پیچیدگی راهبری، قیمت گذاری نادرست سهام
  • روح الله ذوالفقاری، نسیمه تشکری*، اصغر ارم صفحات 453-479
    هدف

    تامین مالی شرکت های کوچک و متوسط فناور، یکی از عوامل تعیین کننده موفقیت آتی آن هاست. به طور عمده، دارایی های این شرکت ها از نوع ناملموس و مبتنی بر دانش فنی است و با توجه به نوپا بودن، سوابق مالی و اعتباری چشمگیری ندارد. نظام های تامین مالی، به صورت سنتی و به منظور مدیریت ریسک، از الگوهای مبتنی بر توثیق حداکثری دارایی های فیزیکی استفاده می کنند که با شرایط این کسب وکارها تناسبی ندارد و به بازنگری نیازمندند. مسیله اصلی این پژوهش، ارایه مدلی برای ارزیابی و تعیین تضامین طرح های فناورانه و شرکت های دانش بنیان است تا ضمن تسهیل دستیابی به منابع مالی، ریسک عدم بازپرداخت این منابع نیز مدیریت شود.

    روش

    جامعه آماری، شرکت های دانش بنیان دریافت کننده تسهیلات است که با استفاده از روش کوکران، 103 شرکت برای نمونه انتخاب شد. در گام نخست، معیارهای ارزیابی طرح و شرکت، تعریف و با به کارگیری سیستم خبره فازی، شیوه رفتار مناسب با شرکت ها تعیین شده است. در گام دوم، به منظور ایجاد یک سیستم یادگیرنده، نتایج گام نخست به عنوان داده های ورودی، در قالب سه الگوریتم شبکه عصبی در نرم افزار متلب پیاده سازی و الگوریتم ANFIS با دقت 93درصد نسبت به داده های ورودی، انتخاب شده است.

    یافته ها: 

    با توجه به داده های بازپرداخت موجود در صندوق نوآوری و شکوفایی، مدل فازی عصبی نهایی آزمون شد. نتایج آزمون و ارزیابی مدل، در 85درصد از موارد، نحوه عملکرد شرکت ها در بازپرداخت منابع را به صورت صحیح تشخیص داد و تضامین (وثایق ملکی و/یا ضمانت نامه بانکی) متناسب با آن ها را پیشنهاد کرد.

    نتیجه گیری:

     مدل معرفی شده در این پژوهش، برای ارزیابی و اعتبارسنجی و تعیین تضامین طرح های فناورانه و شرکت های دانش بنیان معرفی شده است که ضمن تسهیل دستیابی آن ها به منابع مالی، به مدیریت ریسک عدم بازپرداخت منابع نهاد مالی نیز کمک می کند. همچنین از روش های جدید بهینه سازی بهره برده است و قابلیت یادگیرندگی نیز دارد.

    کلیدواژگان: مدل اعتبارسنجی، ارزیابی، شرکت های کوچک و متوسط (SME) فناور، مدل فازی عصبی (ANFIS)، صندوق نوآوری و شکوفایی، وثایق ملکی، ضمانت نامه بانکی
|
  • Saeed Fathi *, Zeinab Fazelian Pages 329-352
    Objective

    While inefficiencies in the financial markets are the leading cause of capital misallocation, options market efficiency is a major area of interest within this field of study. Since arbitrage efforts to take advantage of arbitrage profit opportunities in the options market lead the market to efficiency, the current study seeks to explore arbitrage strategies that can be used in this regard.

    Methods

    In the literature, there are two strategies to do the options market efficiency tests. The first strategy is to compare the market price with the implied price derived from theoretical models such as the Black-Scholes model. The second strategy is no-arbitrage options pricing relations violation test based on the hypothesis that there is no arbitrage opportunity in the market (i.e., the selected approach in this research). The advantage of examining no-arbitrage options pricing relations is that they can provide a simple way of testing the efficiency of the options market without imposing restrictions on the preferences of investors or distributional assumptions on the return of the underlying asset. The description of variables measured in empirical studies changes over time and between the different countries and research conditions. The meta-analysis approach (based on studies published from 1978 to 2019) was used to identify arbitrage strategies and the amount of profit from each strategy. In addition, the analysis of variance and a one-sample t-test was used to rank and compare the strategies. In total, 54 empirical studies with the support of more than 3.7 million options transactions and 1,315 effect sizes (research sample) were meta-analyzed.

    Results

    The results showed that in the whole sample, the options market is always efficient. This means that the cumulative effect size for the whole sample (empirical tests performed in different countries and different time periods) is significantly different from zero. In addition, in combined strategies (which include both buy and sell options), there is more arbitrage profit opportunity than in simple strategies. The reliability of the tests was evaluated by applying 26 experimental conditions.

    Conclusion

    In all cases, the superiority of combined strategies was confirmed. On the other hand, the reasons for the divergence of efficiency in the options market were discovered. First, combined strategies in which options are traded simultaneously have made the options market inefficient. Accordingly, it is argued that market efficiency is underestimated in cases where no-arbitrage relations are based on trading strategies including simultaneous trading of put and call. On the other hand, in such strategies, investors earn more arbitrage profit. It was pointed out that the most likely reason for this result is the complexity of these strategies, which requires the simultaneous efficiency of the call market, the put market, and the spot market. For example, in different countries, assuming transaction costs in the presence of dividends and etc., the research results remain robust.

    Keywords: Arbitrage strategy, Market efficiency, Meta-analysis, Options market
  • Saeed Bajalan, Amin Ali Akbari Bidokhti * Pages 353-374
    Objective

     In recent years, in particular after the 2008 financial crisis, factor investing received widespread attention from asset managers around the world. Due to the lack of enough research in this area in the Iranian capital market, the purpose of this study is to evaluate the performance of factor investing in the Tehran stock exchange (TSE).

    Methods

    In this research, the performance of five single-factor portfolios and three multi-factor portfolios were evaluated on Tehran Stock Exchange from 2014 to 2021. First, the five single-factor portfolios were made based on momentum, value, size, quality, and low volatility. Then, using the results of single-factor portfolios, three multi-factor portfolios were made based on equal weight (1/N), inverse volatility, and equal risk contribution (ERC). The results of single-factor and multi-factor portfolios were compared to overall and equal-weight indices.

    Results

    The results achieved from all single-factor portfolios, except those from momentum, and all three multifactor portfolios were better than the overall index with a 95% confidence level. However, compared to the equal-weight index, the results were mixed and only the size factor and equal-weight multi-factor portfolios had better performance within a 95% confidence interval.

    Conclusion

    The results of this study indicate that, during the time frame of this study, factor investing showed better performance than the overall index. Therefore, this type of investing can be considered a practical type of investment by investors and asset managers on the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Factor investing, factor, low volatility, Inverse volatility, Equal risk contribution
  • Parisa Kafi *, Reza Eyvazloo, Mehdi Asima Pages 375-390
    Objective

     In asset pricing models, it was traditionally assumed that there is a linear relationship between return and explanatory variables. Therefore, estimating the coefficient in a nonlinear setting would be inconsistent and bias-oriented. In this study, the predictive power of the nonlinear and linear Fama-French Five Factor Model was estimated in the period from March 2010 to March 2020.

    Methods

    The semi-parametric method was used to estimate the nonlinear expected return in FF Five Factor Model. The expected return was also calculated based on the linear FF Five Factor Model.

    Results

    The estimated return was compared with the realized returns. Then the mean absolute percentage error was used to measure the predictive power of research models. The results show that mean of the mean absolute percentage error in the semi-parametric model is lower than the linear model.

    Conclusion

    Despite the lower error of the semi-parametric FF Five-Factor model compared to the linear model, no significant difference was observed between the predictive power of these two models. Therefore, the estimating methods will not have a significant impact on the predictive power of the Five Factor Model.

    Keywords: Asset Pricing, Fama-French five-factor model, Local Multiple Kernel Regression, Semi-Parametric Model
  • Vahid Chizari, Ayoub Mohammadian *, Maryam Khalili Araghi, Hamideh Reshadatjoo Pages 391-409
    Objective

    The purpose of this paper is to determine the effective factors influencing the value of FinTech start-ups from the perspective of venture capitalists in the field of financial technology in the early stage of their life cycle.

    Methods

    This research is qualitative that uses the Grounded theory method. In this study, by interviewing 19 venture capitalists active in the field of financial technology, 46 final codes were extracted via open coding. In the next step, through axial coding, a paradigm model was presented for the main value of the start-up FinTech company.

    Results

    This study showed that the value of FinTech start-ups is majorly influenced by the intervening factors related to their main buyers, i.e. banks and financial institutions because the benefits of buying fintech companies are strategic for banks and financial institutions and can create a competitive advantage for them compared to other banks and financial institutions. In addition, it was found that underlying conditions such as investor exit routes, the need for reinvestment, and the consequences of their merger and acquisition also affect the value of FinTech start-ups.

    Conclusion

    The value of FinTech start-ups is more affected by the intervention of their buyers than other technology start-ups, because the benefits of buying FinTech companies are strategic for banks and financial institutions, and it can give them a competitive advantage over other banks.

    Keywords: Early stage, Fintech, Start-up, Valuation
  • Gholamhossein Golarzi *, HamidReza Ansari Pages 410-430
    Objective

    One of the most important issues for all investors, including individual and institutional investors in the stock market, is finding the optimal portfolio. Identifying the optimal portfolio in the stock market can be considered a two-objective optimization problem. This problem maximizes and minimizes the return and risk of the portfolio, respectively. Like other multi-objective optimization problems, the portfolio optimization problem can be solved by multi-objective evolutionary algorithms (MOEAs). Accordingly, the Non-dominated Sorting Genetic Algorithm ( ) and Strength Pareto Evolutionary Algorithm ( ), as the two advanced algorithms of multi-objective evolution algorithms, can be used to solve this problem. These algorithms identify the optimal solution by ranking and archiving solutions located on the Pareto frontier. The purpose of this research is to compare the performance of  and  in mean-variance and mean-semi-variance approaches to identify the optimal stock portfolio.

    Methods

    This research investigated 241 stocks enlisted on the Tehran Stock Exchange (TSE). It was conducted within 174 months from September 2006 to March 2019. The researchers first identified the optimal portfolio using NSGAII and SPEA2 algorithms through two approaches including mean-variance and mean-semi-variance. Then, by conducting a statistical hypothesis test on the average Sharp ratio of extracted portfolios, the performance of NSGAII and SPEA2 algorithms were compared. To confirm the research findings, a robustness test was done by comparing the performance of the SPEA2 algorithm with the traditional Markowitz model. Also, to ensure the stability of research findings, the performance of two algorithms in the mean-variance and mean-semi variance approaches were compared with quarterly data ending March 2022.

    Results

    According to the obtained results, the SPEA2 algorithm has better performance than the NSGAII algorithm in both approaches. Backtesting the real data for the quarter ending inMarch 2022 confirmed the findings of the present study. Also by doing robustness tests, the researchers found the SPEA2 algorithm as the superior algorithm in this research with better performance than Markowitz's basic model.

    Conclusion

    The results indicated that the 2 algorithm has better performance in selecting the optimal portfolio than the  algorithm in both the mean-variance and mean-semi variance approaches. Regardless of how the stock returns are distributed, this study recommends that individual and institutional investors use the SPEA2 algorithm to determine the optimal portfolio arrangement.

    Keywords: optimal portfolio, Evolutionary algorithm, Non-dominated sorting genetic algorithm, Strength Pareto evolutionary algorithm
  • Seyed Mehdi Razavi Khosroshahi, Rasoul Baradaran Hassanzadeh *, Mehdi Zeynali Pages 431-452
    Objective

    One of the important factors that investors are faced with in a stock exchange is the complexity of companies.  Complexity can disrupt the process of extracting and using the required financial information. Increasing market uncertainty influences stock pricing. The main purpose of this research is to investigate the effect of informational, operational, and corporate governance complexity components in firms on stock pricing.

    Methods

    The statistical sample of this research consists of 180 companies enlisted in Tehran Stock Exchange (TSE) from 2009 to 2019.

    Results

    The achieved results showed that the components of company informational complexity (i.e. divergence, negative operating cash flow, accruals, consolidated financial statements, the standard deviation of operating cash flow, and standard deviation of net changes in operating assets) have a positive and significant effect on the incorrect stock pricing. Also, among the components of operational complexity, three indices (i.e. cycle length, export sale ratio, and product variety of the company) have a positive and significant relationship with incorrect stock pricing. However, the present study could identify no significant relationship between production technology level and incorrect stock pricing in Iran. Finally, the components of leadership complexity (i.e. political communication, CEO tenure, and ownership concentration) were found to have a positive and significant relationship with incorrect stock pricing.

    Conclusion

    The results showed that the complexity of companies affects the mispricing of stocks, which increases the risk of making wrong stock choices for investors.

    Keywords: Informational complexity, Operational Complexity, Corporate governance, Mispricing of stocks
  • Rohollah Zolfaghari, Nasimeh Tashakori *, Asghar Eram Pages 453-479
    Objective

    Financing is one of the factors of future success for small and medium-sized technology businesses. Because of the immaturity of these businesses, the majority of their assets are intangible, rely on technical knowledge, and lack significant financial and credit records. To control the probable risks, financing systems traditionally rely on patterns based on maximum authentication of physical assets, which do not fulfill the needs of these firms and must be altered. The fundamental purpose of this research is to create a model for assessing and determining the collaterals of technical projects and knowledge-based firms so that finances could be more easily obtained and the risk of non-refunding could be managed. In this research, in the first step, the criteria for evaluating and assessing the intended project and company were defined. By using a fuzzy expert system, the appropriate method of dealing with companies was determined. In the second step, in order to create a learning system, the results of the first step were used as input data in the form of three neural network algorithms implemented in MATLAB software and ANFIS algorithm, with 93% accuracy compared to the input data.

    Methods & Results

    The final neuro-fuzzy model was tested according to the repayment data available in Iran National Innovation Fund. The statistical population included knowledge-based firms receiving facilities. By using The Cochran formula, 103 companies were selected as a sample. The results obtained by testing and evaluating the model, in 85% of cases, could correctly identify the companies' performance in repaying resources and suggest appropriate collateral (Real estate collateral or Bank Guarantees).

    Conclusion

    The model presented in this study can be used to evaluate, validate, and determine the collaterals of technological projects and knowledge-based firms. It can facilitate their access to financial resources and also help them with managing the attendant risks. It also employs new optimization methods and has the ability to learn.

    Keywords: Evaluation, Technological SMEs, ANFIS, Iran National Innovation Fund, Real estate, Bank Guarantees