فهرست مطالب

مجله تولیدات دامی
سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سارا ندری*، علی صادقی سفیدمزگی، غلامرضا قربانی، پویا زمانی صفحات 383-393

    هدف از این مطالعه، برآورد ارزش های اقتصادی برای مازاد خوراک مصرفی و برخی از صفات تولیدی و عملکردی در گاو شیری هلشتاین ایران بود. برای این منظور، ازمدل سازی زیست-اقتصادی صفت به صفت و یا چندصفته و داده های تولیدی و اقتصادی استفاده شد. این داده ها از هفت گله بزرگ گاو شیری در سال 1399 جمع آوری شد. ارزش اقتصادی مازاد خوراک مصرفی در چهار گروه مختلف سنی محاسبه شد. جیره ها برای گروه های مختلف با استفاده از نرم افزار CNCPS تنظیم شدند. ضرایب اقتصادی (حاصل ضرب ارزش های اقتصادی در بیان های ژنتیکی تنزیل یافته، برحسب ریال و یک گاو در سال) به صورت میانگین در سطح گله های مورد بررسی برای یک کیلوگرم تولید شیر 14280 ریال، یک کیلوگرم چربی شیر 291060 ریال، برای یک کیلوگرم پروتیین شیر 232260 ریال، برای یک کیلوگرم مازاد خوراک مصرفی 790860- ریال، برای یک ماه ماندگاری 702588 ریال و برای یک روز باز 113820- ریال برآورد شدند. آنالیز حساسیت نشان داد که قیمت اقلام خوراکی کنسانتره ای نسبت به علوفه ای اثر بیش تری بر ارزش اقتصادی مازاد خوراک مصرفی دارند. در تحلیل های ژنتیکی-اقتصادی، صفت تولید شیر با تاکید نسبی 50 درصد مهم ترین صفت در اصلاح نژاد گاو شیری ایران بود، در حالی که تاکید نسبی بازده خوراک مصرفی تنها حدود 5 درصد بود. نتایج این پژوهش اطلاعات ارزشمندی درباره ارزش های اقتصادی صفات فراهم می کند که می تواند در تکمیل شاخص انتخاب ملی و تحلیل های هزینه-فایده مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنالیز حساسیت، بازده خوراک، تاکید نسبی، ضریب اقتصادی، گاو شیری
  • محمدهادی خبازان*، عبدالله رضاقلی وند لاهرود، سعید مختارزاده، حجت الله موسی پور صفحات 395-401

    در این مطالعه، عملکرد صفات وزن تولد و زمان شیرگیری، رشد، زنده مانی در بره های خالص بلوچی (53 راس) و آمیخته رومانف- بلوچی (114 راس) و مشخصات لاشه (24 راس بره نر) بررسی شد. میش های بلوچی خالص با اسپرم  قوچ های رومانف تلقیح شدند. تمام بره ها در سن 77 روزگی از شیر گرفته و در سن 10 ماهگی کشتار شدند. وزن تولد در بره های خالص بلوچی به نسبت دام هادام های آمیخته (75/3 در برابر  56/3، 05/0>P) بالاتر بود. وزن از شیرگیری، میانگین افزایش وزن روزانه تا زمان شیرگیری و افزایش وزن تا زمان کشتار بره های آمیخته بیش تر بود (05/0>P) در زمان کشتار، دام هادام های آمیخته دارای وزن مشابه با گروه خالص بودند (08/0=P) تعداد بره های آمیخته متولد شده، به دلیل استفاده از هورمون در زمان تلقیح میش ها افزایش یافت (13/1 در برابر یک). زنده مانی بره ها تا زمان قطع شیر در بین دو گروه تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشت. مقدار چربی دنبه و کل چربی بدن در بره های آمیخته کاهش یافت. آمیخته گری باعث افزایش وزن قلب، شش، کبد و بیضه ها در بره های حاصله شد (05/0>P). با توجه به نتایج این مطالعه، انجام تلقیح مصنوعی اسپرم رومانف با میش های بلوچی باعث افزایش تعداد بره متولد شده و رشد بره های حاصله تا زمان قطع شیر شد. هم چنین صفات لاشه با کاهش درصد چربی ذخیره شده در بدن بهبود یافت. آمیخته گری به عنوان یک راه کار برای افزایش تولید گوشت در گوسفند بلوچی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آمیخته گری، ترکیب لاشه، رشد، رومانف، گوسفند بلوچی
  • بهزاد خرمی* صفحات 403-414
    اثر بی کربنات سدیم و مکمل بافری pHmax بر ساخت چربی شیر در شرایط افت چربی شیر، با استفاده از 24 راس گاو شیرده هلشتاین در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی بررسی شد. افت چربی شیر به مدت 10 روز در همه گاوها با تغذیه جیره حاوی نشاسته بالا القاء گردید. آزمایش در دو دوره شامل دوره اول (روز یک تا 20)، اختصاص گاوها به طور تصادفی به تیمارهای 1- شاهد، 2- جیره پایه + 0/8 درصد pHmax و 3- جیره پایه + 0/8 درصد بی کربنات سدیم و دوره دوم (روز 21 تا 30)، تغذیه همه گاوها با جیره شاهد انجام شد. مکمل های بافری بر افزایش غلظت چربی شیر موثر بودند، بدون این که مصرف خوراک، تولید شیر، غلظت پروتیین و لاکتوز را تحت تاثیر قرار دهند. غلظت کل اسیدهای چرب ترانس در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با شاهد کاهش یافت. نسبت ترانس-10 به ترانس-11 در گاوهای دریافت کننده ترکیبات بافری در مقایسه با شاهد کم تر شد که بیانگر تاثیر این ترکیبات بر بهبود ساخت چربی شیر از طریق تحریک مسیرهای طبیعی بیوهیدروژناسیون اسیدهای چرب در شکمبه می باشد. افزودن مکمل های بافری ساخت چربی شیر را افزایش داد به طوری که این اثرات تا یک هفته پس از حذف ترکیبات مذکور ماندگار بود. بنابراین استفاده از بی کربنات سدیم و pHmax می تواند چربی شیر را در گاوهای شیری تغذیه شده با جیره های حاوی نشاسته بالا و تحت شرایط افت چربی شیر حفظ نماید. هم چنین، استفاده از pHmax هزینه های استفاده از ترکیبات بافری رایج مانند بی کربنات سدیم را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اسید چرب ترانس، افت چربی شیر، بیکربنات سدیم، گاو شیری، مکمل بافری
  • فاطمه احمدی، حمید امانلو، طاهره امیرآبادی فراهانی*، نجمه اسلامیان فارسونی صفحات 415-425
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر افزودن پروتیین غیرقابل تجزیه شکمبه ای به جیره دوره انتظار زایش گاوهای هلشتاین بر تولید شیر، وزن تولد گوساله و ترکیبات آغوز طی فصل گرم بود. 88 راس گاو هلشتاین چندبار زایش کرده، 30 روز پیش از تاریخ زایش مورد انتظار وارد طرح شدند و به یکی از دو تیمار شامل پروتیین خام پایین (3/14 درصد پروتیین خام با چهار درصد پروتیین غیر قابل تجزیه در شکمبه) و پروتیین خام بالا (1/17 درصد پروتیین خام با شش درصد پروتیین غیر قابل تجزیه در شکمبه) اختصاص یافتند. در دوره انتظار زایش و تازه زا، جیره ها در حد اشتها به گاوها تغذیه شدند. پس از زایش، تمام گاوها به مدت 21 روز جیره یکسانی دریافت کردند. تولید شیر تمام گاوها به طور روزانه از روز زایش تا 21 روز پس از زایش ثبت گردید. نمونه های شیر هر گاو دوبار در هفته برای اندازه گیری ترکیبات شیر جمع آوری شد. ارزیابی امتیاز وضعیت بدنی در روزهای 30-، 3-، صفر و 21 روز نسبت به زایش انجام شد. تولید شیر و مقدار پروتیین و لاکتوز شیر گاوهایی که جیره با پروتیین بالا دریافت کردند بیشتر و درصد چربی شیر آن ها کمتر بود (05/0 >P). تغییرات امتیاز وضعیت بدنی بین گاوهای دو تیمار در دوره پیش و پس از زایش متفاوت نبود. با توجه به نتایج حاصل، تغذیه جیره حاوی پروتیین عبوری بالا در دوره انتظار زایش طی فصل گرم سبب افزایش تولید شیر و کاهش درصد چربی شیر در بعد از زایش می شود.
    کلیدواژگان: پروتئین غیرقابل تجزیه، تولید شیر، دوره انتظار زایش، فصل گرم، گاو هلشتاین
  • رحمن ابن عباسی، فردین هژبری*، حسن فضائلی صفحات 427-439
    اثرات دو سطح فشار هیدرولیک (220 و240 بار) و دو زمان توقف فشار (پنج و10 ثانیه) در ماشین ساخت بلوک های خوراک کامل حاوی سه ترکیب علوفه‫ای (کاه‫گندم و یونجه؛ بوته توت فرنگی؛ کاه‫گندم و یونجه؛ کاه‫نخود و یونجه) بر خصوصیات فیزیکی بلوکها در یک آزمایش فاکتوریل 2×2×3 بر پایه طرح کاملا‫ تصادفی مطالعه شد. بلوک های حاوی کاه‫نخود در فشار 240 بار و زمان توقف پنج و 10 ثانیه حداکثر تبخیر رطوبت را داشتند (05/0> P). بیشترین چگالی مربوط به بلوک های حاوی بوته توت‫فرنگی (6/552 کیلوگرم بر مترمکعب) و کمترین آن مربوط به بلوک‫های حاوی کاه‫نخود (6/456 کیلوگرم بر مترمکعب) بود (05/0> P). با افزایش مقدار و زمان توقف فشار، چگالی بلوک های حاوی بوته توت‫فرنگی و بلوک‫های حاوی کاه‫نخود در مقایسه با بلوک‫های حاوی کاه‫گندم و یونجه افزایش یافت (05/0> P). بیشترین درصد انبساط پس از فشرده سازی در 24 ساعت اول تولید، مشاهده شد (05/0> P). بلوک های حاوی بوته توت‫فرنگی در فشار 240 بار و زمان توقف فشار پنج و10 ثانیه دارای حداکثر تعداد کلنی قارچ بودند. صرف‫نظر از نوع علوفه و زمان توقف فشار، بلوک های حاوی کاه گندم و یونجه و بلوک‫های حاوی بوته توت‫فرنگی در فشار 240 بار دارای کلنی بیشتری نسبت به 220 بار بودند، ولی در بلوک های حاوی کاه‫نخود در فشار 240 بار کمتر از 220 بار بود. بر اساس نتایج حاصل، فشار 240 بار و زمان توقف 10 ثانیه برای تولید بلوک‫های خوراک کامل حاوی بوته توت‫فرنگی، یونجه و کاه‫‫گندم و بلوک‫های حاوی کاه‫نخود و یونجه سبب فشرده سازی مطلوب و افزایش زمان نگهداری بلوک می‫شود.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
    کلیدواژگان: انبساط پس از فشرده سازی، پسماندهای کشاورزی، تبخیر رطوبت، زمان توقف فشار، کلنی قارچ
  • زهرا امینی فرد*، علی کیانی، آرش آذرفر صفحات 441-452
    در این مطالعه، ارزش تغذیه ای و گوارش پذیری تفاله گوجه فرنگی قبل و بعد از روغن گیری اندازه گیری شد. میزان لیکوپن تفاله گوجه فرنگی و نرخ ناپدید شدن شکمبه ای لیکوپن تعیین شد. در آزمایشی برون تنی در قالب طرح کاملا تصادفی، میزان تولید گاز برای تفاله گوجه فرنگی قبل و بعد از روغن گیری اندازه گیری شد. میزان ناپدید شدن ماده خشک و لیکوپن تفاله گوجه فرنگی با استفاده از گاوهای فیستولادار در زمان های صفر، دو، شش، 12، 24، 36، 48 و 72 و 96 ساعت از انکوباسیون بررسی شد و فراسنجه های تجزیه پذیری شامل بخش سریع تجزیه، کند تجزیه، ثابت نرخ تجزیه، پتانسیل تجزیه پذیری و تجزیه پذیری موثر برآورد شدند. نتایج نشان داد مقدار لیکوپن در تفاله 168 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. تفاله گوجه فرنگی روغن گیری شده دارای مقادیر بیش تری پروتیین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی در مقایسه با تفاله گوجه فرنگی بود. فراسنجه های تولید گاز، گوارش پذیری ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر تفاله روغن گیری شده بیش تر، ولی غلظت نیتروژن آمونیاکی آن کم تر از تفاله گوجه فرنگی بود. بخش سریع تجزیه، کند تجزیه، ثابت نرخ تجزیه، پتانسیل تجزیه پذیری و تجزیه پذیری موثر برای ماده خشک به ترتیب 32/9، 1/57، 07/0، 4/66 و 3/49 و برای لیکوپن 87/3، 1/42، 076/0، 9/45 و 1/34 بود. در نتیجه، میزان تجزیه پذیری لیکوپن در شکمبه حدود 30 درصد بود به این معنی که حدود 70 درصد لیکوپن از شکمبه عبور می کند. علاوه بر این، تفاله گوجه فرنگی روغن گیری شده ارزش خوراکی مناسبی برای استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان را دارد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، تجزیه پذیری، تفاله گوجه فرنگی، روغن، لیکوپن، نشخوارکنندگان
  • یزدان سیف، فرخ کفیل زاده، حسن خمیس آبادی، معصومه رضائی*، لیلا طاهرآبادی صفحات 453-462

    اثر تغذیه اسانس صمغ درخت ون در دوران شیرخوارگی بر عملکرد رشد، بره های نر سنجابی در دوره شیرخوارگی و پس از شیرگیری با استفاده از30 راس بره نر از یک گله پس از هم زمان سازی فحلی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 10 تکرار بررسی شد. بره ها سه روز پس از تولد به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول که هیچ اسانسی دریافت نکردند و به گروه دوم و سوم در تمام دوران شیرخوارگی به ترتیب 8/0 و 6/1 میلی لیتر در روز اسانس صمغ درخت ون با استفاده از سرنگ خورانده شد. بره ها در 100 روزگی از شیر گرفته شدند و به ‏مدت 10 هفته همراه سایر بره های گله تا سن 170 روزگی پرورش یافتند. تغذیه اسانس سبب افزایش وزن پایان شیرخوارگی و همچنین رشد پس از شیرگیری شد. گلوکز خون بره ها در دوره شیرخوارگی و پس از شیرگیری تحت تاثیر تغذیه اسانس قرار نگرفت. سایر فراسنجه ‏های خون مانند کلسترول، تری گلیسیرید و پروتیین کل بره ها که اسانس دریافت کردند کمتر بود درحالی که نسبت اوره و آلبومین به گلوبولین خون آن ها بالاتر بود. میزان مالون‏دی‏آلدهید خون بره های دریافت کننده اسانس نسبت به گروه شاهد کاهش یافت و افزایش سطح اسانس باعث کاهش بیشتر آن نشد. براساس نتایج حاصل، اسانس صمغ درخت ون به عنوان یک افزودنی خوراکی جدید می تواند در دوران شیرخوارگی پتانسیل خوبی درجهت بهبود عملکرد بره ها در دوره شیرخوارگی و پس از شیرگیری داشته باشد و چون خوراندن سطح بالاتر اسانس باعث بهبود بیشتر عملکرد رشد نشد، بنابراین سطح 8/0 میلی لیتر در روز جهت بهبود عملکرد رشد پیشنهاد می‏شود.

    کلیدواژگان: اسانس، بره شیرخوار، رشد، صمغ درخت ون، مالون&rlm، دی &rlm، آلدهید
  • مهران تکه خلف، محمدحسن فتحی نسری*، لادن رشیدی، همایون فرهنگ فر صفحات 463-476

    اثر استفاده از سطوح مختلف کنجاله زیتون بر تولید، ترکیب شیر و وضعیت آنتی اکسیدانی شترهای تک کوهانه، آزمایشی با استفاده از نه نفر شتر تک کوهانه ترکمن با تولید شیر 7/0± 5 کیلوگرم در روز و میانگین وزن 30 ± 500 کیلوگرم در سه دوره سه هفته ای (14 روز عادت پذیری و هفت روز نمونه گیری) و در قالب طرح چرخشی با سه تیمار و نه تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- گروه شاهد، 2- تیمار حاوی 15 درصد کنجاله زیتون و 3- تیمار حاوی 30 درصد کنجاله زیتون بودند. مصرف خوراک و تولید شیر تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. درصد و مقدار چربی و درصد پروتیین شیر (به ترتیب 5/2، 11/0 کیلوگرم و 66/2) در اثر استفاده از کنجاله زیتون در جیره کاهش یافت (05/0<p). تفاوتی در غلظت اکثر اسیدهای چرب و نسبت اسیدهای چرب امگا 6 به امگا 3 در شیر شترهای تغذیه شده با جیره های آزمایشی مشاهده نشد اما غلظت اسید پالمتیک در شترهایی که 30 درصد کنجاله زیتون مصرف کردند، پایین تر از گروه شاهد بود (05/0<p). غلظت اسید اولییک، اسید لینولییک و اسید لینولییک کونژوگه در شیر شترهای تغذیه شده با جیره حاوی 30 درصد کنجاله زیتون افزایش یافت (05/0<p). بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از کنجاله زیتون (تا سطح 30 درصد ماده خشک جیره) در تغذیه شتر می تواند اثرات مثبتی بر افزایش ارزش غذایی محصولات لبنی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، شاخص های آنتی اکسیدانی، شتر ترکمن، شیر، کنجاله زیتون
  • محسن ذاکر جعفری، مهرداد محمدی*، مازیار محیطی اصلی صفحات 477-488

    اثر وزن اولیه جوجه و تراکم مواد مغذی جیره بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی با استفاده از 360 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 (مخلوط دو جنس)، در یک آزمایش فاکتوریل 2×3، در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و 15 پرنده در هر تکرار بررسی شد. وزن اولیه جوجه ها به صورت 1±42 گرم (وزن استاندارد)، 1±38 گرم (وزن سبک؛ 10 درصد کمتر از وزن استاندارد)، 1±46 گرم (وزن سنگین؛ 10 درصد بیشتر از وزن استاندارد) و تراکم مواد مغذی جیره به صورت پنج درصد کمتر از کاتالوگ راس 308 (جیره متعارف در ایران) یا طبق توصیه راهنمای راس 308 (جیره متراکم) گروه بندی شدند. جوجه های تغذیه شده با جیره متراکم نسبت به جوجه های تغذیه شده با جیره های متعارف، افزایش وزن روزانه بیشتر و ضریب تبدیل کمتری داشتند (05/0>P). اثر تراکم مختلف مواد مغذی جیره و وزن اولیه جوجه ها بر اجزای لاشه و وزن اندام های داخلی به جز قلب معنی دار نبود. جوجه هایی که جیره متراکم دریافت کردند و جوجه های سنگین دارای آنتی بادی بالاتری بر علیه گلبول قرمز گوسفندی بودند (05/0>P). جوجه های سبک که با جیره متراکم تغذیه شدند نسبت به جوجه های سبک که با جیره متعارف تغذیه شدند دارای آنتی بادی کل بر علیه گلبول قرمز گوسفندی و ایمنوگلوبولین G بالاتری بودند (05/0<p). نتایج نشان می دهند که تغذیه جوجه های سبک با جیره متراکم سرعت رشد آنها را نسبت به جوجه های با وزن استاندارد یا سنگین بیشتر افزایش می دهد. همچنین، تغذیه جوجه های سبک با جیره های متراکم، می تواند پاسخ های ایمنی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: بازده لاشه، پاسخ ایمنی، تراکم مواد مغذی، عملکرد رشد، وزن اولیه جوجه
  • زهرا کریمی بانریوند، منصور رضائی*، محمد کاظمی فرد، محمدعلی تاجیک قنبری صفحات 489-500

    اثر استفاده از کنجاله تخم آفتابگردان تخمیر شده با قارچ آسپرژیلوس نایجر و مخمر ساکارومایسس سرویزیه بر عملکرد، ویژگی های لاشه، گوارش پذیری مواد مغذی و فراسنجه های خونی ، با 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308، در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره حاوی کنجاله تخم آفتابگردان تخمیر شده توسط قارچ آسپرژیلوس نایجر 2- جیره حاوی کنجاله تخم آفتابگردان تخمیر شده توسط مخمر ساکارومایسس سرویزیه 3- جیره حاوی کنجاله تخم آفتابگردان تخمیر شده توسط هر دو قارچ آسپرژیلوس نایجر و مخمر ساکارومایسس سرویزیه4-جیره حاوی کنجاله تخم آفتابگردان بدون فرآوری 5-جیره شاهد بر پایه ی ذرت و کنجاله سویا بودند. در دوره های آغازین و پایانی مصرف خوراک روزانه در تیمار شاهد و تیمار یک بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0>P). در کل دوره پرورش نیز مصرف خوراک در تیمار شاهد بیشتر از سایر تیمار ها بود. در دوره آغازین و دوره رشد، افزایش وزن روزانه در تیمار شاهد و تیمار یک بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0>P). در دوره پایانی ضریب تبدیل غذایی درتیمار یک و در کل دوره پرورش ضریب تبدیل غذایی در تیمار شاهد و تیمار یک بهتر از سایر تیمار ها بود (05/0>P). گوارش پذیری ماده خشک، پروتیین خام و چربی خام در تیمار شاهد بیشتر از سایر تیمار ها بود (05/0>P). بطور کلی، نتایج نشان داد که استفاده از کنجاله آفتابگردان تخمیر شده با قارچ آسپرژیلوس نایجر در کل دوره پرورش در مقایسه با تیمار شاهد تاثیر منفی بر ضریب تبدیل غذایی نداشت و همچنین درصد چربی محوطه شکمی را نیز کاهش داد.

    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، پرنده، تخمیر میکروبی، ویژگی لاشه، ضریب تبدیل خوراک
  • اسماعیل روزرخ، آرمین توحیدی*، سعید زین الدینی، مجتبی امام وردی صفحات 501-509

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر اسفنج و سیدر با دو برند متفاوت در همزمانی فحلی، سلامت مهبل و عملکرد تولید مثلی خارج از فصل در میش های نژاد مغانی بود. بدین منظور 120 راس میش نژاد مغانی انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه آزمایشی قرار گرفتند. میش ها در گروه اول و دوم، به ترتیب با استفاده از اسفنج اسپانجاوت و سیدر ایزی برید (به عنوان برندهای خارجی و رایج)، و گروه سوم و چهارم به ترتیب با استفاده از اسفنج فلوروجست و سیدر پروژست (به عنوان برندهای جدید ساخت مشترک ایران و چین) به مدت 12 روز تیمار شدند. میش ها در همه گروه ها در زمان برداشت اسفنج و سیدر، مقدار400 واحد بین المللی هورمون eCG دریافت کردند. نرخ ترشحات مخاطی مهبل و چسبندگی در اسفنج نسبت به سیدر بیشتر بود (01/0<p). ولی در فراسنجه های تولید مثلی و غلظت پروژسترون بین سیدر و اسفنج و همچنین برند های این دو ابزار تفاوت معنی داری وجود نداشت. بنابراین اسفنج فلوروجست و سیدر پروژست به دلیل قیمت کمتر و کارآیی مشابه می تواند جایگزین مناسبی برای اسفنج و سیدر های خارجی متداول باشد.

    کلیدواژگان: همزمان سازی فحلی، آبستنی، پروتکل های کوتاه مدت، تولید مثل، گوسفند
  • محمد شجاع الدینی، سید اشکان موسویان*، سکینه بابایی صفحات 511-521
    این تحقیق، به منظور سنجش هوشمند و سریع وضعیت کلنی ها از نظر بازده تولید عسل در طی دوره چرا، و ارایه یک روش مبتنی بر سامانه بینایی ماشین انجام شد. با بهره گیری از روش یادگیری عمیق، در ابتدا محدوده شان و سپس الگوی هندسی، بافتی و رنگی عسل تشخیص داده شد. پس از آن، مقدار درصد مساحت عسل محاسبه شد. برای این کار، آزمون عکسبرداری توسط دوربین دیجیتال از کلنی های زنبور عسل به نحوی طراحی و اجرا شد که طی آن وضعیت های مختلف عسل روی شان قرار داشت. در مرحله تحلیل تصاویر، از شبکه عصبی کانولوشنی با الگوریتم YOLOv5 و روش بخش بندی معنایی استفاده شد. نتایج نشان داد که سامانه هوشمند ارایه شده توانایی شناسایی قاب از محیط پیرامونی تصویر را با دقت بیش از 88 درصد دارد. همچنین نواحی مربوط به عسل در هر شان با دقت حدود 83 درصد و با سرعت حدود 240 برابر زنبوردار خبره شناسایی شد. این نتایج به طور همزمان با شمارش دستی توسط یک زنبوردار ماهر مورد تایید قرار گرفت. با توجه به افزایش سرعت تخمین، کاهش خطای انسانی و در نتیجه کاهش زمان اختلال در فعالیت کلنی، روش ارایه شده می تواند جایگزین مناسبی برای روش سنتی استفاده از کادرگذاری به منظور بازدیدهای دوره ای و برآورد بازدهی تولید عسل باشد.
    کلیدواژگان: الگوریتم YOLOv5، بازده تولید عسل، بینایی ماشین، روش بخش بندی معنایی، یادگیری عمیق
|
  • Sara Nadri *, Ali Sadeghi-Sefidmazgi, GholamReza Ghorbani, Pouya Zamani Pages 383-393

    The aim of this study was to estimate the economic values for residual feed intake and some production and performance traits in Iranian Holstein dairy cow. For this purpose, trait by trait or multiple traits of bio-economic modeling along with production and economic data were used. These data were collected from seven large herds of dairy cows in 2020. The economic values of the residual feed intake was calculated in four different age groups. The diets of different groups were formulated using CNCPS software. Index economic weights (multiplication of the economic values by discounted genetic expressions, in Rial and one cow per year) on average at the level of the studied farms were estimated to be IRR 14280 per kg of milk yield; IRR 291060 per kg of fat yield; IRR 232260 per kg of protein yield; IRR - 790860 per kg of residual feed intake; IRR 702588 per month of longevity and IRR- 113820 per day of days open. The sensitivity analysis showed that the price of concentrate ingredients has a greater effect on the economic value of the residual feed intake than of forage ingredients. In the genetic- economic analysis, the milk production with a relative emphasis of 50 percent was the most important trait in the breeding of Iranian dairy cows, while the relative emphasis on feed efficiency was only about 5 percent. The results of this research provide valuable information for economic values of traits that can be used to complete the national selection index and cost-benefit analysis.

    Keywords: Dairy cow, economic weight, feed efficiency, relative emphasis, Sensitivity analysis
  • MohammadHadi Khabbazan *, Abdollah Rezagholivand Lahrud, Saeed Mokhtarzadeh, Hojatollah Moosapour Pages 395-401

    The objective of this study was to compare growth performance, birth and weaning body weights, and survivability between purebred Balouchi (n=53) and crossbred Balouchi×Romanov (n=114) lambs. In addition, carcass characteristics (n=24) were determined. Balouchi ewes were inseminated with Romanov semen to produce crossbred lambs. All experimental lambs were weaned at 77 d of age and slaughtered at 10 months of age. Birth body weight of the purebred Balouchi lambs was significantly greater than for the crossbred lambs (3.75 vs. 3.56 kg, P<0.01). However, weaning body weight and average daily gain from birth until weaning and slaughter were greater (P<0.05) for the crossbred lambs than for the purebred lambs. Slaughter body weight at 10-month age were not different brtween the tow groups  (P=0.08). Litter size was also increased by crossbreeding and using hormone (1.13 vs. 1.00), but lamb survivability was not different between the two groups. The fat yield decreased with crossbreeding. Crossbreeding increased (P<0.05) the weights of testis, liver, heart, and lung. It is concluded that crossbreeding Balouchi ewes with Romanov semen resulted in improved litter size, weaning and slaughter body weights, average daily gains from birth until weaning and slaughter, and carcass characteristics without affecting lamb survivability. Therefore, crossbreeding can be a profitable strategy to increase lamb (meat) production in Balouchi sheep.

    Keywords: Balouchi, Crossbreeding, Growth, Romanov, sheep
  • Behzad Khorrami * Pages 403-414
    Effect of sodium bicarbonate and pHmax buffer supplement on milk fat synthesis under milk fat depression conditions, using of 24 Holstein lactating cows were investigated in a completely randomized block design. Milk fat depression was induced in all cows for 10 d by feeding a diet containing high levels of starch. The experiment was conducted in two periods including: first period (day 1 to 20), allocation of cows to the treatments 1) control, 2) basal diet + 0.8% pHmax and 3) basal diet + 0.8% sodium bicarbonate and in the second period (days 21 to 30), all cows were fed the control diet. Buffer supplements increased milk fat concentration, without affecting dry matter intake, milk yield, and milk protein and lactose concentrations. The concentration of total trans fatty acids decreased in the experimental treatments compared to the control. The trans -10: trans -11 ratio was lower in cows receiving the buffer supplements compared with cows receiving the control, which indicating the effect of these compounds on the improvement of milk fat synthesis by stimulating normal fatty acid biohydrogenation pathways in the rumen. Addition of buffer supplements increased milk fat synthesis, which persisted for one week after cessation of mentioned compounds. Therefore, using of sodium bicarbonate and pHmax can maintain milk fat in dairy cows fed with diets containing high starch and under milk fat depression conditions. Also, using of pHmax reduces the costs of using common buffer compounds such as sodium bicarbonate.
    Keywords: Buffer supplement, Dairy cow, milk fat depression, sodium bicarbonate, Trans fatty acid
  • Fateme Ahmadi, Hamid Amanlou, Tahere Amirabadi Farahani *, Najme Eslamian Farsuni Pages 415-425
    The aim of the present study was to evaluate the effect of supplementing close-up diets of Holstein dairy cows with rumen undegradable protein (RUP) on milk yield, calf birth weight and colostrum composition during the hot season. Eighty-eight multiparous Holstein dairy cows were enrolled in the study 30 d before expected calving and assigned to 1 of 2 treatments groups: low crude protein (14.3% CP with 4.0% RUP based on DM) and high crude protein (17.1% CP with 6.0% RUP based on DM). Diets were fed for ad libitum intake during the close-up and fresh period. After calving, all cows received the same diet from calving to 21 days of milk. Milk production of all cows was recorded daily from the day of calving to 21 days after calving. The milk samples of each cow were collected twice a week to measure milk composition. The evaluation of body condition score (BCS) was performed at -30, -3, 0, and 21 d relative to calving. The production of milk and the amount of milk protein and lactose were greater and milk fat content was lower in cows fed high protein diet than cows fed low protein diet (P<0.05). The BCS changes were not different between cows of two treatments in pre- and post-partum periods. According to the results, feeding a diet containing high RUP content to close-up cows during the hot season increases milk yield and decreases milk fat percentage in fresh cows.
    Keywords: close-up period, Holstein cows, hot season, milk yield, Rumen undegradable protein
  • Rahman Ebne Abbasi, Fardin Hozhabri *, Hassan Fazaeli Pages 427-439
    The effects of two levels of hydraulic pressure (220 and 240 bar) and two dwell times (five and 10 seconds) in the machine for making complete feed blocks containing three combinations of forages (wheat straw and alfalfa hay (WB); strawberry forage, wheat straw and alfalfa hay (SB); chickpea straw and alfalfa hay (CB)) was studied on the physical properties of the blocks in a 2×2×3 3 factorial experiment based on a completely randomized design. The blocks containing pea straw and alfalfa had the maximum moisture evaporation at 240 bar pressure and 5 and 10 seconds stop time (P<0.05). The highest density was related to the blocks SB (552.6 kg/m3) and the lowest was related to the blocks CB (456.6 kg/m3; P<0.05). With increasing pressure and dwell time, the density of SB and CB increased compared to the WB. The highest post compression expansion was observed in the first 24 hours after production (P<0.05). The SB had a maximum number of fungal colonies at 240 bar and a dwell time of 5 and 10 seconds. Regardless of the type of forage and dwell time, SB and WB had a higher colony at 240 than at 220 bar, but in CB at 240 was less than 220 bar. Based on the results, 240 bar pressure and 10 seconds dwell time to produce complete feed blocks containing strawberry forage and chickpea straw, causes the desired compression and increases the storage time of the block.
    Keywords: Agricultural waste, Dwell time, Evaporation of moisture, Fungal colony, Post compression expansion
  • Zahra Aminifard *, Ali Kiani, Arash Azarfar Pages 441-452
    In this study, nutritional and digestibility value of tomato pomace before (TP) and after oil extraction (DTP) were measured. Lycopene content of TP and its rumen disappearance rate was determined. In a completely randomized design, gas production content of TP and DTP was measured in vitro. Ruminal disappearance of dry matter and lycopene of TP were determined at 0, 2, 6, 12, 24, 36, 48, 72 and 96 hours of incubation using fistula cows. Ruminal degradability parameters including rapidly degraded fraction (a), slowly degraded fraction (b), fractional rate of degradation (c), potential of degradability (PD) and effective degradability (ED) were estimated. Results showed that lycopene content of TP was 168 mg/kg DM. DTP contained higher crude protein, NDF, and ADF than TP. De-oiled TP showed higher gas production, digestibility of organic matter and short-chain fatty acids and lower N-ammonia as compared to TP. The values for a, b, c, PD and ED for dry matter were 57.1, 0.07, 66.4 and 49.3% and for lycopene were 3.87, 42.1, 0.076, 45.9 and 34.1, respectively. In conclusion, ruminal degradability of lycopene was about 30% meaning that about than 70% of lycopene by-passes the rumen. Moreover, de-oiled tomato pomace has reasonable nutritive values to be used in ruminant nutrition.
    Keywords: Antioxidant, Degradability, lycopene, Oil, Ruminants, Tomato pomace
  • Yazdan Seyf, Farokh Kafilzadeh, Hassan Khamisabadi, Massoumeh Rezaei *, Leila Taherabadi Pages 453-462

    The effect of feeding essential oil of Pistacia Atlantica Kurdica gum during the suckling period on pre and post-weaning growth performance of Sanjabi male lambs using 30 male lambs from an estrus synchronized flock of ewes was carried out, in the form of a completely randomized design with 3 treatments and 10 replications. The lambs were divided into three groups three days after birth. The first group received no essential oil, and the second and the third groups received a daily dose of 0.8 and 1.6 ml until weaning by a drenching syringe, respectively. Lambs were weaned at 100 days of age and were raised for 10 weeks with the other herd lambs until 170 days of age. Feeding the essential oil increased weaning weight and post-weaning daily weight gain. The blood glucose of lambs during the suckling or post-waning period did not change due to feeding the essential oil. Lambs received the essential oil and had lower blood cholesterol, triglyceride, total protein, and higher urea and albumin to globulin ratio. Feeding the essential oil reduced blood malondialdehyde levels but increasing the level of the essential oil did not further decrease this metabolite. The results showed that the essential oil as a new feed additive has a good potential to improve the pre and post-weaning performance of lambs when fed during the suckling period. Since, increasing the level of the essential oil resulted in no additional improvement in the performance of lambs therefore, a daily dose of 0.8 ml is recommended.

    Keywords: Essential oil, Growth, Malondialdehyde, Pistacia Atlantica Kurdica gum, Suckling lambs
  • Mehran Takekhalaf, MohammadHassan Fathi Nasri *, Ladan Rashidi, Seyyed Homayoun Farhangfar Pages 463-476

    The effect of using different levels of olive cake on production, milk composition and antioxidant atatus of dromedary camels, an experiment using 9 Turkmen dromedary camels with milk production of 5 ± 0.7 kg/day and average weight of 500 ± 30 kg a 3 three-week periods (14 days of adaptation and 7 days of sampling) was investigated in the form of a change over design with 3 treatments and 9 replications. The experimental treatments were included: 1- control group, 2- treatment containing 15 percent olive cake and 3- treatment containing 30 percent olive cake. Feed intake and milk production were not affected by experimental treatments. Milk fat percent a nd yield and milk protein percent (2.5, 0.11 kg and 2.66, respectively) decreased due to use of olive cake in the diet (P<0.05). There was no difference in the concentration of most of fatty acids and the ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids in the milk of camels fed experimental diets, but concentration of palmitic acid in camels that consumed 30 percent olive cake was lower than control group (P<0.05). According to the results of this research, the use of olive cake (in the level of 30 percent of ration DM) in camel feeding, may have positive effects on increasing the nutritional value of dairy products especially in arid and semi-arid areas.

    Keywords: Antioxidant indicators, Fatty acids, Milk, Olive cake, Turkmen camel
  • Mohsen Zaker, Jafari, Mehrdad Mohammadi *, Maziar Mohiti-Asli Pages 477-488

    The effect of chick initial body weight and dietary nutrients density on growth performance and immune response were investigated using 360 Ross 308 one-day-old straight run chicks (mixed sex) in a completely randomized design with 2×3 factorial arrangement of treatments, four replicates and 15 birds per replicate. The initial body weight of chicks was grouped as 42±1 g (standard weight); 38±1 g (light weight; 10% under standard weight); 46±1 g (heavy weight; 10% over standard weight) while the nutrients density of the diet was either 5% lower than the nutritional recommendation of Ross 308 (typical commercial diet in Iran), or as recommended by Ross 308 manual (high-density diet). Chickens fed the high-density diet had higher daily weight gain and lower conversion ratio than chickens fed the typical diets (P<0.05). The effect of dietary density and initial body weight of chicks on carcass components and weight of internal organs were not significant except for heart. Broilers fed the high-density diet and heavy weight had higher antibody titers to sheep red blood cell (P<0.05). Light chicks fed the high-density diets had greater total anti sheep red blood cell and immunoglobulin G titers than light chicks fed the typical diets (P<0.05). Results indicate that feeding light chicks with high-density diets increases their growth rate compared to the chicks with standard or heavy weights. Moreover, feeding diets with a high density of nutrients to light chicks can improve immune responses.

    Keywords: Carcass yield, Chick initial weight, growth rate, immune response, Nutrient density
  • Zahra Karimi Banrivand, Mansour Rezaei *, Mohammad Kazemi Fard, MohammadAli Tajick Ghanbari Pages 489-500

    This research was carried out to evaluate the effect of sunflower seed meal fermented with Aspergillus niger and Saccharomyces cerevisiae on performance, nutrient digestibility, immune response, some blood parameters in 200 male Ross 308 broiler chicks in a completely randomized design. with five treatments. Experimental treatments were: 1- Diet containing sunflower seed meal fermented by Aspergillus niger 2- Diet containing sunflower seed meal fermented by Saccharomyces cerevisiae 3- Diet containing sunflower seed meal fermented by both Aspergillus niger and Aspergillus niger 4- Diet containing sunflower seed meal without processing 5-Control diet based on corn and soybean meal. Feed intake in control and treatment 1 were higher than the other treatments in starter and finisher periods of the experiment (P<0.05). Daily Feed intake in control group was higher than the other treatments in whole period of the experiment (P<0.05). Daily weight gain in control and treatment 1 were higher than the other group in starter and grower periods of the experiment (P<0.05). Feed conversion ratio in treatment 1 was better in finisher phase. In whole period of the experiment, feed conversion ratio in control and treatment 1 was better than the other treatments (P<0.05). Dry matter, crude protein, crude fat digestibility in the control group was higher than the other treatments (P<0.05). In conclusion, inclusion of sunflower seed meal fermented with Aspergillus niger, in broiler diet showed similar feed conversion ratio in compared to control group in whole period of the experiment and also lowered abdominal fat percentage.

    Keywords: Bird, Carcass characteristic, feed conversion ratio, Microbial fermentation, immune response
  • Esameel Rouzrokh, Armin Towhidi *, Saeed Zaeinoaldini, Mojtaba Emamverdi Pages 501-509

    The aim of the present study was to compare sponge and cider with two different brands in estrous synchronicity, vaginal health and off-breeding performance in Moghani ewes. For this purpose, 120 ewes of Moghani breed were selected and randomly divided into four experimental groups. Ewes in the first and second groups, using sponge Sponjavet and CIDER Eazi breed (as valid and common brands) for 12 days, respectively, and the third and fourth groups, respectively, using sponge Fluorojest and CIDER Progest (as New brands made jointly by Iran and China) were treated for 12 days. Ewes in all groups received 400 IU units of eCG at the time of sponge and cider harvest. The rate of vaginal mucosal discharge and adhesion in sponge was higher than cider (P< 0.01). However, there was no significant difference between reproduction and progesterone concentrations between CIDER and sponge as well as brands of these two tools.Therefore, due to lower price and similar efficiency, Sponge Fluorojest and CIDER Progest can be considered as an appropriate alternative to common commercial sponge and CIDER..

    Keywords: Estrus synchronization, Conception, Short-term protocols, reproduction, sheep
  • Mohammad Shojaaddini, Ashkan Moosavian *, Sakineh Babaei Pages 511-521
    This study was performed to intelligent and rapid assessment of the status of colonies in terms of honey production efficiency during foraging period, and presenting a method based on machine vision system. Using deep learning method, at first the comb frame and then the geometric, textural and color pattern of honey were identified. After that, the percentage of honey area was calculated. To do this, the imaging test of bee colonies using digital camera was designed and performed in such a way that different states of cells were present on the combs. In image analysis stage, the convolutional neural network with YOLOv5 algorithm and semantic segmentation method were used. The results showed that the present intelligent system has the ability to detect the comb frame from the surrounding environment of the image with an accuracy of more than 88%. Also, honey-related areas in each comb were identified with almost 83% accuracy and about 240 times quicker that of an expert beekeeper. These results were simultaneously confirmed with manual counting by a skilled beekeeper. Due to increase in the estimation speed, reduction of human error and consequently reduction of disruption time in colony activity, the proposed method can be a proper alternative to the traditional method of using framing technique for regular visits and evaluation of honey production efficiency.
    Keywords: Deep learning, Honey Production Efficiency, Machine Vision, Semantic Segmentation Method, YOLOv5 Algorithm