فهرست مطالب

مطالعات اسلامی در حوزه سلامت - سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1401)

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید نکونام* صفحات 1-12
    مقدمه

    در تعیین ضمان بازیگران عرصه سلامت تدوین نظامی عقلانی که در ضمن توجه به حقوق بیمار و جبران خسارات وی به نقش هر عامل در ایجاد صدمه به میزان تقصیر توجه داشته باشد امری اساسی است. این موضوع در فرضی که عوامل مختلف در ایجاد صدمه دخالت دارد مهم تلقی می شود چرا که اولا قاطبه پرونده هایی که بر علیه کادر درمان مطرح است به نوعی مربوط به اجتماع عوامل مختلف در بروز جنایت است و ثانیا وجود ابهامات و نواقصی که در نظام حقوقی کشور ما چه در مقررات قانونی و چه در رویه قضایی در مورد رابطه سببیت وجود دارد این موضوع را به یکی از پر اختلاف ترین و مبهم ترین موضوعات از لحاظ دکترین تبدیل نموده است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که رویکرد قانون فعلی به عکس قوانین سابق در جهت حل بسیاری از موضوعات می باشد لیکن در برخی مصادیق کماکان ابهاماتی ملاحظه می گردد.

    بحث و نتیجه گیری

    در اجتماع سبب و مباشر اصل بر ضمان مباشر است با این حال اگر سبب اقوی از مباشر باشد سبب ضامن خواهد بود لذا در فرضی که پزشک دارویی اشتباه تجویز می کند و پرستار با علم به زیانبار بودن دارو آن را به بیمار می دهد مطابق نظرات فقها و حقوقدانان ضمان متوجه پرستار خواهد بود؛ همچنین در امور پزشکی اصولا ادعای جهل پزشک چه قصوری و چه تقصیری پذیرفته نیست.

    کلیدواژگان: رابطه سببیت، ضمان، سبب، مباشر، مسوولیت کیفری
  • فرزاد پورغلامی*، سلیمه روا، حسن رییس سعدی، محبوبه موجی، رضا فراشبندی صفحات 13-26

    هدف:

     این پژوهش اثربخشی مشاوره گروهی سوگ با رویکرد اسلامی بر تاب آوری و سلامت اجتماعی مادران داغدیده متاثر از کووید-‏‏19 در شهر بوشهر در شش ماهه اول سال 1400 بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و جامعه آماری پژوهش حاضر مادران داغدیده مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی شهر بوشهر بود. حجم نمونه پژوهش 30 مادر داغدیده که بوسیله نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای (هر هفته یک جلسه) در معرض پروتکل مشاوره گروهی سوگ با رویکرد اسلامی قرار گرفت. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و سلامت اجتماعی کیز و شاپیرو (2004) بودند.

    یافته ها

    مشاوره گروهی سوگ با رویکرد اسلامی باعث بهبود مولفه های تاب آوری یعنی شایستگی، استحکام شخصی، اعتماد به غرایزشخصی، تحمل عواطف منفی، پذیرش مثبت عواطف، روابط ایمن و مهار امنیت و همچنین باعث بهبود سلامت اجتماعی و مولفه های آن یعنی انسجام اجتماعی، انطباق اجتماعی، مشارکت اجتماعی، شکوفایی اجتماعی و پذیرش اجتماعی در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه گردید.

    نتایج

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان برنامه هایی در قالب برنامه های مکمل در کنار مشاوره گروهی سوگ با رویکرد اسلامی در نظر گرفت و تاثیرات بسیار مثبت این مداخلات را در بهبود تاب آوری و سلامت اجتماعی مادران داغدیده متاثر از کووید-‏‏19 مشاهده نمود.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی سوگ با رویکرد اسلامی، تاب آوری، سلامت اجتماعی
  • عباس سلم آبادی*، ام البنین حامل، صادق احمدی، مریم دانش فر صفحات 27-38

    مقدمه و هدف:

     ایجاد جو سالم و مبتنی بر سرمایه های روان شناختی و فضیلت سازمانی، زمینه ساز یک سازمان سالم هست؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی نقش سرمایه روان شناختی در سلامت سازمانی با میانجی فضیلت سازمانی بود.

    روش کار

    روش تحقیق حاضر، توصیفی همبستگی بود. از جامعه آماری که شامل تمامی معلمان آموزش و پرورش شهر بیرجند در سال تحصیلی 1399-1398 بودند (420 نفر) که بر اساس جدول گجرسی و مورگان تعداد 201 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پژوهش شامل پرسش نامه سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران (2007)، فضیلت سازمانی کامرون و همکاران (2004) و سلامت سازمانی هوی و همکاران (1996) بود. تحلیل داده ها با آزمون ضریب همبستگی پیرسون (spss نسخه 22) و تحلیل مسیر (Amoss) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر مستقیم و معناداری بین متغیرهای سرمایه روان شناختی و فضیلت سازمانی با سلامت سازمانی، سرمایه روان شناختی با فضیلت سازمانی وجود داشت (01/0>p). همچنین اثر غیرمستقیم مسیر سرمایه روان شناختی با میانجی گری فضیلت سازمانی بر سلامت سازمانی تایید شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش برای ارتقا و داشتن سلامت سازمانی، نیازمند زمینه و بستر مناسب برای افزایش و بهبود سرمایه های روان شناختی و فضیلت سازمانی در سازمان هستیم.

    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، سلامت سازمانی، سرمایه روان شناختی
  • فریبا تابع بردبار*، فاطمه اژدری، الهه اسلمی صفحات 39-52
    هدف

    پژوهشحاضر با هدف بررسی نقش پیشبینیکنندگی سبک زندگی اسلامی بر خودکارآمدی و بزهکاری نوجوانان 13 تا 18 سال شهر شیراز انجام شد.

    روش

    این پژوهش توصیفی-از نوع همبستگی به شیوه پیشبینی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان مدارس ناحیه 2 متوسطه اول و دوم سطح شهر شیراز در سال تحصیلی 1400-1399 بودند و 300 نفر به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شد. از پرسشنامه های سبک زندگی اسلامی کاویانی (1388)، خودکارآمدی شوارزر و جروسلم (2000) و بزهکاری سهامی و همکاران (1396) جهت جمع آوری داده ها استفاده و داده ها از طریق آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره به شیوه همزمان تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن بود که بین سبک زندگی اسلامی و مولفه های آن با خودکارآمدی نوجوانان رابطه مثبت معنادار وجود دارد و شاخصهای اخلاق (25/0= Beta) و تفکر و علم (58/0 =Beta) قادر به پیشبینی خودکارآمدی نوجوانان میباشد و بین سبک زندگی اسلامی و مولفه های آن با بزهکاری نوجوانان رابطه منفی معنادار وجود دارد و شاخصهای اجتماعی (15/0-= Beta)، اخلاق (28/0-= Beta)، مالی (15/0- =Beta) و خانواده (17/0-= Beta) قادر به پیشبینی بزهکاری نوجوانان میباشد.

    نتیجه گیری

    سبک زندگی اسلامی باعث تقویت خودکارآمدی و کاهش بزهکاری نوجوانان میشود.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، خودکارآمدی، بزهکاری، نوجوانان
  • مریم عیسی زاده*، مریم ذنوبی، فاطمه حسین نژادیان، فاطمه عشقی ستوده صفحات 53-64
    مقدمه و هدف

    مشکلات فراوان کودکان اوتیسم، به خانواده ها و بخصوص مادران، تنش ها و فشارهای روانی زیادی را تحمیل می کند که کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی نقش تجارب معنوی و انسجام روانی در کیفیت زندگی مادران کودکان اوتیسم بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری تمامی مادران کودکان دارای اختلال اوتیسم شهر قدس در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس 80 نفر واجد شرایط انتخاب شدند و به پرسشنامه های تجارب معنوی اندروود و ترسی (2002)، احساس انسجام روانی آنتونسکی (1987) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (2000) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین تجارب معنوی و انسجام روانی با کیفیت زندگی رابطه مستقیم و معنی داری وجود داشت (01/0>p)؛ و مولفه های تجارب معنوی (7/49 درصد) و انسجام روانی (4/42 درصد)، کیفیت زندگی مادران کودکان اوتیسم را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش حاضر بر اهمیت نقش تجارب معنوی و انسجام روانی در کیفیت زندگی مادران کودکان اوتیسم تاکید دارد. ازاین رو، پیشنهاد می شود که برنامه های پیشگیرانه، آموزش و مداخلات معنوی و همچنین آموزش انسجام روانی بیشتر مدنظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تجارب معنوی، انسجام روانی، کیفیت زندگی، اوتیسم
  • فرزاد دهقانی*، محمد مصطفائی، احمد ربانی خواه صفحات 65-76

    هدف:

     بیماری کووید 19 یکی از پاندمی های کنونی جهان است که به دلیل ماهیت خاص خود چالش-های جدی با خود به همراه آورد و بر زندگی مردم تاثیر مستقیم گذشت به گونه ای که در جوامع با بافت مذهبی چالش های معنوی نیز ایجاد کرد. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به سوالات زیر است که اصلی ترین چالش بیماران مبتلا به کووید 19 چیست؟ مراقبان معنوی چگونه باید در این چالش مداخله معنوی داشته باشند؟

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری کتابخانه ای- استنادی و مصاحبه به سر انجام رسیده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که اصلی ترین چالش معنوی بیماران مبتلا به کووید 19 تنهایی است. رویکرد مراقبان معنوی در مواجهه با چالش تنهایی باید در دو محور باشد. محور اول: تاکید بر حضور خداوند و محور دوم: ملموس و محسوس کردن حس حضور خداوند. در مرحله آخر تلاش مراقبان باید در این راستا باشد که الان که حضور خداوند عینی تر شده، بیمار می تواند با او سخن بگوید و خدا سخنان را می شنود و جواب می دهد و شاهد مثالی های از زندگی اولیاء برای تداوم حضور ذکر شود.

    نتیجه گیری

    در نهایت کاربست دقیق این سه گام که مدل قریب مجیب نام دارد تاثیر چشمگیری در ارتقا و حفظ سلامت معنوی و بالتبع ابعاد دیگر سلامت دارد.کلید واژه ها: مداخله معنوی، سلامت معنوی، چالش های معنوی، کووید 19.

    کلیدواژگان: مداخله معنوی، سلامت معنوی، چالش تنهایی، کووید 19
  • زهرا شمشادی*، بیتا نصرالهی، فرهاد جمهری صفحات 77-86
    مقدمه و هدف

    سرزندگی ذهنی به دلیل تاثیر فراوانی که بر تمامی جنبه های شخصیتی انسان، به ویژه سلامت روان دارند همواره موردتوجه پژوهشگران بوده است، بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی نقش نیازهای بنیادین روان شناختی و جهت گیری مذهبی در پیش بینی سرزندگی ذهنی سالمندان بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی سالمندان 60 سال به بالای شهر تهران در سال 1400 بودند که تعداد 300 نفر واجد شرایط به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند؛ و به صورت آنلاین به پرسش نامه های جهت گیری مذهبی آلپورت و راس (1967)، نیازهای بنیادین روان شناختی گجنی (2003) و سرزندگی ذهنی رایان و فردریک (1997) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین نیازهای بنیادین روان شناختی و جهت گیری مذهبی درونی با سرزندگی ذهنی ارتباط مستقیم وجود داشت (05/0>p)، اما بین جهت گیری مذهبی بیرونی با سرزندگی ذهنی ارتباط معکوس وجود داشت (05/0>p). مولفه های نیازهای بنیادین روان شناختی (2/35 درصد) و مولفه های جهت گیری مذهبی (9/15 درصد) از واریانس سرزندگی ذهنی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج می توان گفت تقویت و توجه به نیازهای بنیادین روان شناختی و جهت گیری مذهبی سالمندان در سیاست گذاری و برنامه ریزی مراقبت های بهداشتی برای آنان می تواند به افزایش سرزندگی ذهنی در سالمندان کمک کند.

    کلیدواژگان: نیازهای بنیادین روان شناختی، جهت گیری مذهبی، سرزندگی ذهنی، سالمندان
  • هدیه وزیری تبار*، مروارید احدی، حسن احدی صفحات 87-102
    مقدمه و هدف

    اضطراب مرگ از شایع ترین اختلالات روانی دوران سالمندی محسوب می شود و سازه ای چند بعدی است که بر بسیاری از جنبه های زندگی سالمندان تاثیرگذار باشد؛ بنابراین مطالعه حاضر باهدف شناسایی عوامل اجتماعی- مذهبی موثر در اضطراب مرگ سالمندان در مطالعات ایرانی صورت گرفت.

    روش کار

    در این پژوهش به شیوه فرا تحلیل با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی داخلی، 21 مطالعه بین سال های 1389 تا 1401 که در مورد اضطراب مرگ سالمندان بود و ملاک ورود به مطالعه را داشتند، جمع آوری شدند و با استفاده نرم افزار جامع فرا تحلیل مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     شاخص اندازه اثر ترکیبی مطالعات، تحت مدل ثابت 349/0 و در مدل اثرات تصادفی 441/0 هست. در بررسی جداگانه عوامل، متغیرهای جهت گیری مذهبی،حمایت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، نگرش مذهبی، پایبندی به مذهب و باورهای مذهبی به ترتیب بیشترین اثر معنادار را بر اضطراب مرگ داشتند.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج پژوهش شایسته است متخصصان سلامت، اندرکاران و برنامه ریزان حوزه سالمندی فعالیت هایی را برای تقویت و تعمیق عوامل اجتماعی- مذهبی در راستای کاهش اضطراب مرگ سالمندان موردتوجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: اجتماعی، مذهبی، اضطراب مرگ، سالمندان
|
  • Vahid Nekoonam * Pages 1-12
    Background and Aim

    In determining the responsibility of medical staff, it is essential to formulate a rational system that, while paying attention to the patient's rights and compensating his damages, pays attention to the role of each factor in causing harm to the extent of guilt. This issue is considered important if different factors are involved in causing harm, because firstly, the cases against the medical staff are related to the community of different factors in the occurrence of crime, and secondly, the existence of ambiguities and shortcomings in the legal system. Our country - both in legal regulations and in judicial procedure - has a causal relationship, which has made it one of the most controversial and ambiguous issues in terms of doctrine.

    Findings

    The findings of this study indicate that the current law approach is the opposite of the previous laws in order to solve many issues, but in some cases, ambiguities are still observed.

    Conclusion

    When the cause and the director play a role in the occurrence of the damage, the principle is on the guarantee of the director. However, if the cause is stronger than the manager, the cause will be the guarantor. According to the opinions of jurists and lawyers, the guarantee will be given to the nurse; Also, in medical affairs, the claim of the doctor's ignorance is not accepted, whether it is negligence or fault.

    Keywords: causality relationship, Guarantee, cause, director, criminal responsibility
  • Farzad Poorgholamy *, Salimeh Rava, Raeishasan Raeis Saadi, Mahbobeh Moji, Reza Farashbandi Pages 13-26

    The aim of this study was the effectiveness of group mourning counseling with Islamic approach on resilience and social health of mothers affected by Covid-19 in Bushehr in the first six months of 1400.

    Method

    The method of the present study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group and the statistical population of the present study was bereaved mothers referring to psychology clinics in Bushehr. The sample size of the study was 30 bereaved mothers who were selected by voluntary sampling and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group was exposed to the Islamic mourning group counseling protocol for 8 sessions of 60 minutes (one session per week). The instruments of the present study were Conner and Davidson (2003) Resilience Questionnaire and Keys and Shapiro (2004) Social Health Questionnaire.

    Findings

    Group mourning counseling with Islamic approach improves the components of resilience, ie competence, personal strength, trust in personal instincts, tolerance of negative emotions, positive acceptance of emotions, safe relationships and security control, and also improves social health and its components, namely cohesion. Social, social adaptation, social participation, social prosperity and social acceptance were tested in the experimental group in comparison with the experimental group.

    Results

    Based on the results of present study, programs in the form of complementary programs along with group mourning counseling with an Islamic approach can be considered and the very positive effects of these interventions on improving resilience and social health of bereaved mothers affected by Covid-19.

    Keywords: Mourning group counseling with Islamic approach, resilience, social health
  • Abas Salmabadi *, Ommolbanin Hamel, Sadegh Ahmadi, Maryam Daneshfar Pages 27-38
    Background & Aim

    Creating a healthy atmosphere based on psychological capital and organizational virtue is the foundation of a healthy organization. Therefore, the aim of this study was to investigate the role of psychological capital in organizational health mediated by organizational virtue.

    Methods

    The method of the present study was descriptive correlation. From the statistical population that included all teachers of education and training in the city of Birjand in the academic year 2018-2019 (420 people), which according to the table of Gujarat and Morgan 201 people were selected by available sampling as a sample. Research data collection tools included psychological capital questionnaire by Luthans et al. (2007), organizational virtue questionnaire by Cameron et al. (2004), and a questionnaire by Hui et al. (1996). Data analysis was performed by Pearson correlation coefficient test (SPSS version 22) and path analysis (Amoss).

    Results

    The results showed that there was a direct and significant effect between the variables of psychological capital and organizational virtue with organizational health, psychological capital with organizational virtue (p <0.01). Also, the indirect effect of psychological capital path through mediated organizational virtue on organizational health was confirmed.

    Conclusion

    According to the results of research to promote and have organizational health, we need a suitable context to increase and improve psychological capital and organizational virtue in the organization.

    Keywords: organizational virtue, Organizational Health, psychological capital
  • Fariba Tabe Bordbar *, Fatemeh Azhdari, Elahe Aslami Pages 39-52
    Objective

    The aim of this study was to investigate the predictive role of Islamic lifestyle in self-efficacy and delinquency of adolescents aged 13 to 18 years in Shiraz.

    Method

    The research method was descriptive-correlational with predictive method. The statistical population included all students in the first and second secondary schools of Shiraz in the academic year 1399-1400 and 300 people were selected as a sample by random cluster sampling. Kaviani Islamic Lifestyle Questionnaire (2009), Schwarzer and Jerusalem Self-Efficacy Questionnaire (2000) and Corporate Crime et al. (2017) were used to collect data and the data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multivariate regression tests.

    Results

    The results showed that there is a significant positive relationship between Islamic lifestyle and its components with adolescent self-efficacy and ethics indicators (Beta = 0.25) and thinking and science (Beta = 0.58) can predict adolescent self-efficacy. There is a significant negative relationship between Islamic lifestyle and its components with juvenile delinquency and social indicators (Beta = -0.15), ethics (Beta = -0.28), and financial indicators (Beta = -0.15) and family (Beta = 0.17) is able to predict juvenile delinquency.

    Conclusion

    Islamic lifestyle enhances self-efficacy and reduces juvenile delinquency.

    Keywords: Islamic lifestyle, self-efficacy, delinquency, Adolescents
  • Maryam Esazadeh *, Maryam Zonobi, Fatemeh Hoseinnzhadian, Fatemeh Eshghi Sotoodeh Pages 53-64
    Background & Aim

    Many problems of children with autism impose a lot of stress and strain on families, especially mothers, which affects their quality of life; therefore, the aim of this study was to investigate the role of spiritual experiences and sense of coherence in the quality of life of mothers of children with autism.

    Methods

    Descriptive-correlational research method and the statistical population of all mothers of children with autism in the city of Qods in the academic year 2019-2020 were selected by available sampling method of 80 eligible individuals and the questionnaire of spiritual experiences of Underwood & Teresi (2002), Antonsky (1987)'s sense of coherence and the World Health Organization (2000) quality of life responded. The collected data were analyzed using SPSS software version 24 and multiple regression analysis and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The results showed that there was a direct and significant relationship between spiritual experiences and sense of coherence with quality of life (p <0.01); The components of spiritual experiences (49.7%) and sense of coherence (42.4%) predict the quality of life of mothers of children with autism.

    Conclusion

    The results of the present study emphasize the importance of the role of spiritual experiences and sense of coherence in the quality of life of mothers of children with autism. Therefore, it is suggested that prevention programs, training and spiritual interventions as well as sense of coherence training be considered more

    Keywords: Spiritual, Experiences, Sense of Coherence, quality of life, Autism
  • Farzad Dehghani *, Mohammed Mostafaei, Ahmad Rabbanikhah _ Pages 65-76
    Objective

    Covid disease is one of the current pandemics in the world, which due to its special nature brought serious challenges and had a direct impact on people's lives, so that in societies with religious contexts, spiritual challenges. Created. The present study seeks to answer the following questions: What is the main challenge for patients with Covid 19? How should spiritual caregivers intervene spiritually in this challenge?

    Materials and Methods

    The present study was performed by descriptive-analytical method and library collection-citation and interview tools.

    Findings

    The findings of the study indicate that the main spiritual challenge of patients with Covid 19 alone. The approach of spiritual caregivers in the face of the challenge of loneliness should be twofold. The first axis: emphasizing the presence of God and the second axis: making the sense of God's presence tangible and tangible. The final stage of caregivers' efforts should be that now that the presence of God has become more objective, the patient can speak to him and God hears and answers the words and sees an example from the life of the parents to continue. Mention attendance.

    Conclusion

    Finally, the precise application of these three steps, which is called the near-convincing model, has a significant effect on promoting and maintaining spiritual health and, consequently, other dimensions of health.

    Keywords: Spiritual Intervention, Spiritual health, Loneliness Challenge, Covid 19
  • Zahra Shemshadi *, Bita Nasrolahi, Farhad Jomehri Pages 77-86
    Background & Aim

    Mental vitality has always been the focus of researchers due to its great influence on all aspects of human personality, especially mental health, so the purpose of this study was to investigate the role of basic psychological needs and religious orientation in predicting the mental vitality of the elderly.

    Method

    The present study was a correlational descriptive study. The statistical population of the research included all elderly people over 60 years old in the city of Tehran in 2021, and 300 eligible people were selected as the research sample using available sampling method; And they responded online to the religious orientation questionnaires of Allport and Ross (1967), Gagné basic psychological needs (2003) and Ryan and Frederick's (1997) mental vitality. Data analysis was done with Pearson correlation test and multiple regression and SPSS version 22 software.

    Results

    The results showed that there was a direct relationship between basic psychological needs and internal religious orientation with mental vitality (p<0.05), but there was an inverse relationship between external religious orientation and mental vitality (p<0.05). The components of basic psychological needs (35.2%) and the components of religious orientation (15.9%) explain the variance of mental vitality.

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that strengthening and paying attention to the basic psychological needs and religious orientation of the elderly in policy making and health care planning for them can help to increase mental vitality in the elderly.

    Keywords: Basic psychological Needs, religious orientation, Mental Vitality, Elderly
  • Hediyeh Vaziritabar *, Morvarid Ahadi, Hassan Ahadi Pages 87-102
    Background & Aim

    Death anxiety is one of the most common mental disorders of old age and it is a multidimensional construct that affects many aspects of the life of the elderly. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying socio-religious factors affecting the death anxiety of the elderly in Iranian studies.

    Method

    In this research, using internal databases, 21 studies between 2010 and 2022, which were about the death anxiety of the elderly and met the inclusion criteria, were collected and analyzed using comprehensive meta-analysis software. Were placed

    Results

    The combined effect size index of the studies is 0.349 under the fixed model and 0.441 under the random effects model. In the separate examination of the factors, the variables of religious orientation, social support, social capital, religious attitude, adherence to religion and religious beliefs respectively had the most significant effect on death anxiety.

    Conclusion

    According to the results of the research, it is appropriate for health professionals, practitioners and planners in the field of aging to consider activities to strengthen and deepen social-religious factors in order to reduce the death anxiety of the elderly.

    Keywords: social, religious, death anxiety, Elderly