فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال یازدهم شماره 8 (پیاپی 77، آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/18
  • تعداد عناوین: 20
|
  • صادق فلاح تفتی، پرویز آزادفلاح*، حجت الله فراهانی صفحات 1-12

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی ‏نسخه فارسی پرسشنامه باورهای رشدنایافته در مورد عشق رمانتیک بود که توسط لارا و گومز-اروتیا (2021) ساخته شده است.‏ نوع پژوهش ارزشیابی و جامعه آماری آن افراد 18 تا 24 ساله متولد و ساکن ایران در سال 1401 بودند. 364 نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، انتخاب شدند. نسخه فارسی پرسشنامه باورهای رشدنایافته در مورد عشق رمانتیک (RLMQ)، همراه با پرسشنامه خشونت در روابط عاشقانه DVQ-R (رودریگز-دیاز و همکاران، 2017) و عناصر کیفیت رابطه ادراک شده PRQC-S (فلچر و همکاران، 2000) اجرا شد. بررسی روایی پرسشنامه، با تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. روایی ملاک همزمان و روایی واگرا با سایر مقیاس ها بررسی شد و اعتبار آن از طریق آلفای کرونباخ و اعتبار مرکب محاسبه شد. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد نسخه فارسی همانند نسخه اصلی، از دو عامل (آرمانی سازی درعشق و آزارگری در عشق) برخوردار است. با توجه به همبستگی معنادار عوامل پرسشنامه باورهای رشدنایافته در مورد عشق رمانتیک با مقیاس های استفاده شده، از روایی ملاکی همزمان و روایی واگرا اطمینان حاصل شد. ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس70‏‎/‎‏0 گزارش شد که مطلوب است. اعتبار مرکب عوامل در دامنه مناسب 81/0 تا 83/0 به دست آمد. میانگین واریانس استخراج شده (AVE) برای هر دو عامل بالای 50/0 گزارش شد و روایی همگرا نیز مورد تایید قرار گرفت. می توان نتیجه گرفت که نسخه فارسی پرسشنامه باورهای رشدنایافته عشق رمانتیک ابزاری معتبر و روا برای استفاده در جمعیت ایرانی است.

    کلیدواژگان: باورهای رشدنایافته در مورد عشق، خشونت در روابط عاشقانه، روابط صمیمانه، عشق رمانتیک، کیفیت رابطه
  • حانیه چاوشی، مهدی رضا سرافراز*، محمدعلی گودرزی صفحات 13-24

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای شفقت  خود و بهشیاری در رابطه بین استرس ادراک شده و سلامت روانی-جسمانی بود. این پژوهش از نظر هدف، بنیادین و از منظر روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی 1398-99 دانشگاه تهران بود که تعداد 249 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس های استرس ادراک شده (PSS، کوهن و همکاران، 1997)، اضطراب و افسردگی (CCAS، کستلو و کمری، 1967)، فهرست علایم بدنی بارتون و همکاران (1989)، مقیاس پنج وجهی بهشیاری (FFMQ، بایر و همکاران، 2006) و مقیاس شفقت خود نف (2003) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل مسیر و نرم افزار Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج نشان داد استرس ادراک شده به صورت منفی بهشیاری و شفقت خود را پیش بینی می کند و این دو نیز به صورت منفی پیش بینی کننده علایم جسمانی و افسردگی و اضطراب هستند (01/0<p). همچنین مدل های جداگانه نشان داد که بهشیاری و شفقت خود، در رابطه بین استرس و علایم جسمانی و افسردگی و اضطراب نقش واسطه ای دارند (01/0<p). با این حال هنگام ورود همزمان متغیرهای بهشیاری و شفقت خود بعنوان واسطه، مدل تحلیل مسیر نشان داد که شفقت خود نقش واسطه ای خود را بر هر سه متغیر علایم جسمانی و افسردگی و اضطراب حفظ کرده، درحالی که نقش واسطه ای بهشیاری تنها بر اضطراب باقی ماند. می توان نتیجه گرفت به منظور کاهش تاثیر استرس ادراک شده بر سلامت روانی-جسمانی دانشجویان می توان بر تقویت شفقت خود متمرکز شد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، بهشیاری، سلامت جسمانی-روانی، شفقت خود
  • نیلوفر آقایی نژاد، زهرا نقش*، مهدی صدری صفحات 25-34

    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای استرس در ارتباط با مهارت حل مساله و فرسودگی تحصیلی بود. روش پژوهش حاضر بنیادی از نوع همبستگی بود. بدین منظور 330 نفر از دانشجویان دانشکده های علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1401-1400 با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی (2002ABQ-)، پرسشنامه حل مسیله (1982PSQ-) و پرسشنامه استرس ادراک شده (SSP-1983) گردآوری شدند. جهت تحلیل داده ها از همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری  انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که اثر مستقیم مهارت حل مساله بر استرس و فرسودگی تحصیلی در سطح (001/0>P) معنی دار است. همچنین اثر مستقیم استرس بر فرسودگی تحصیلی معنی دار است، که نشان می دهد با افزایش استرس میزان فرسودگی تحصیلی نیز افزایش می یابد. بنابراین مدل از برازش مطلوبی برخوردار است که باتوجه به آن می توان گفت که مهارت حل مساله با میانجی گیری استرس (کاهش استرس توسط مهارت حل مساله) می تواند باعث کاهش فرسودگی تحصیلی شود. بر این اساس می توان گفت با افزایش استرس در دانشجویان مهارت حل مساله آنان کاهش و فرسودگی تحصیلی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: استرس، حل مساله، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان
  • غلامرضا لطفی، سید کاوس صالحی*، صادق کرمی صفحات 35-46

    هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر تغییرپذیری تمرین بر عملکرد شناختی و حرکتی در کودکان دارای اختلال بیش فعالی- نقص توجه بود. پژوهش حاضر ازنظر هدف از نوع کاربردی و به لحاظ روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان پسر بیش فعال 9 تا 12 سال شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود که تعداد 36 کودک به شکل هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه مشتمل بر تمرینات ثابت (12 نفر)، تمرینات متغیر (12 نفر) و گواه (12 نفر) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه کانرز مقیاس والدین (CPSQ) و آزمون استروپ (SCWT) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها تحلیل واریانس یک راهه و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد تمرین به شیوه متغیر در عملکرد شناختی (تکلیف استروپ) و حرکتی (پرتاب از بالای شانه) کودکان دارای اختلال بیش فعالی - نقص توجه تاثیر مثبت داشته است (05/0 >p). با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که تمرین ثابت و متغیر یکی از مداخلاتی است که می تواند در بهبود عملکرد کودکان دارای اختلال بیش فعالی - کمبود توجه موثر باشد و در این میان اثربخشی تمرین متغیر بیشتر است.

    کلیدواژگان: بیش فعالی، تغییرپذیری تمرین، تمرین ثابت، تمرین متغیر، عملکرد حرکتی، عملکرد شناختی
  • هوشنگ گراوند*، سعیده سبزیان صفحات 47-58

    پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه ای درگیری تحصیلی در رابطه ی بین اعتیاد به اینترنت و امنیت روانی با سرزندگی تحصیلی صورت پذیرفت. روش پژوهش، همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه ی این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 1401-1400 بود. حجم نمونه آماری بر اساس قاعده سرانگشتی کلاین برابر 240 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه ی اعتیاد به اینترنت (IAT) (یانگ، 1988)، پرسشنامه ی امنیت روانی (PSQ) (مازلو، 2004)، مقیاس درگیری تحصیلی (AES) (ریو و تسینگ، 2011) و پرسشنامه ی سرزندگی تحصیلی (ABQ) (دهقانی زاده و حسین چاری، 1391) بود. تحلیل داده ها به روش آماری تحلیل مسیر انجام شد و برای بررسی نقش واسطه ای متغیرها از آزمون بوت استراپ استفاده شد. نتایج نشان داد امنیت روانی بر سرزندگی تحصیلی تاثیر مستقیم (01/0>p) و به واسطه ی درگیری تحصیلی تاثیر غیرمستقیم دارد (01/0>p)؛ اما اعتیاد به اینترنت تاثیر مستقیم بر سرزندگی تحصیلی نداشت (05/0<p)؛ بلکه اثر غیرمستقیم به واسطه ی درگیری تحصیلی بر سرزندگی تحصیلی داشت (05/0>p). بر اساس نتایج، مدل پژوهش از برازش مطلوب برخوردار است. با تقویت امنیت روانی دانشجویان و کاهش وابستگی به فضای مجازی می توان به دانشجویان کمک کرد تا مشارکت سازنده ای در جریان امور آموزشی داشته باشند، که نتیجه ی آن می تواند غلبه بر مسایل و مشکلات تحصیلی و افزایش سرزندگی تحصیلی باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، امنیت روانی، درگیری تحصیلی، سرزندگی تحصیلی
  • زینب شمسایی، کیومرث کریمی*، مریم اکبری صفحات 59-68

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی علی خشونت خانگی بر اساس صمیمیت زناشویی، مهارگری و تعارض زناشویی انجام شد. روش پژوهش توصیفی همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زوج های درگیر خشونت خانگی شهر شیراز در سال های 1399 تا 1400 است که در بازه زمانی حداقل 6 ماه و حداکثر 18 ماه از خشونت خانگی علیه زنان این زوجین گذشته را تشکیل دادند که از میان آن ها و به صورت در دسترس222 زوج انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل 4 پرسشنامه برای هر زوج بود که پرسشنامه خشونت خانگی محسنی تبریزی و همکاران (DVQ) (1391) توسط زنان و پرسشنامه های تعارضات زناشویی ثنایی (MCQ) (1379)، مهارگری زناشویی امینی و همکاران (MIQ) (1396) و صمیمیت زناشویی باگاروزی (MINQ) (2001) توسط همسران آن ها تکمیل شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج حاکی از برازش مدل کلی پژوهش با داده های تجربی بود. یافته ها نشان داد که مهارگری زناشویی و تعارض زناشویی هم به صورت مستقیم و هم بصورت غیرمستقیم از طریق صمیمیت زناشویی، خشونت خانگی را پیش بینی می کنند (01/0<p). از یافته ها می توان نتیجه گرفت که مهارگری زناشویی و تعارض زناشویی نقش کلیدی در پیش بینی خشونت خانگی دارند و توجه بیشتر کلینیک های مشاوره و رواندرمانی به این متغیر ها در کاهش خشونت خانگی ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، صمیمیت زناشویی، مهارگری زناشویی و تعارض زناشویی
  • زهرا زمانی فروشانی، فریده دوکانه ای فرد*، مژگان نیکنام صفحات 69-78

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی معنادرمانی به روش آنلاین در خودپنداره و پریشانی روانشناختی زنان مراجعه کننده به فرهنگ سرای خاوران بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به فرهنگ سرای خاوران در سال 1399 بود. نمونه پژوهش شامل 30 خانم بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از سیاهه خودپنداره (BSCI) بک و همکاران (1990) و مقیاس پریشانی روانشناختی (KPDS) کسلر و همکاران (2002) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری (05/0>P) بین پس آزمون گروه آزمایش و گواه در خودپنداره و پریشانی روانشناختی وجود دارد. بنابراین می توان گفت روش معنادرمانی یکی از روش های موثر در ارتقای خودپنداره و کاهش پریشانی روانشناختی زنان مراجعه کننده به فرهنگ سرای خاوران است.

    کلیدواژگان: پریشانی روانشناختی، خودپنداره، زنان، فرهنگ سرای خاوران، معنادرمانی
  • مرضیه سالاری فر، زهرا دشت بزرگی*، محسن جدیدی صفحات 79-90

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش روانشناختی ایماگوتراپی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود الگوهای ارتباطی زوجین متقاضی طلاق بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی به شیوه پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده شهر بابل در سال 1400 بود که تعداد 45 زوج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه ایماگوتراپی، درمان میتنی بر پذیرش و تعهد و گواه گمارده شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه الگوهای ارتباطی (CPQ) کریستنسن و سالاوی (1984) استفاده شد. پروتکل های ایماگوتراپی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای گروه های آزمایش اجرا شد. سپس داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری اندازه گیری مکرر به کمک نرم افزار SPSSV22 تحلیل شد. نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد بین گروه ها در پس آزمون و پیگیری الگوهای ارتباطی تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>P). هر دو مداخله در الگوهای ارتباطی تاثیر داشتند اما بین دو مداخله در هیچکدام از الگوهای ارتباطی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<P). بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت هر دو درمان ایماگوتراپی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در الگوهای ارتباطی زوجین موثر هستند.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، ایماگوتراپی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زوجین
  • سونا خاکپور، افسانه خواجوند خوشلی*، رمضان حسن زاده، جوانشیر اسدی صفحات 91-102

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی طرحواره های ناسازگار اولیه در رابطه سبک های دلبستگی و مکانیزم های دفاعی با نشانه های اختلال استرس پس از سانحه در زنان متاهل سیل زده شهرستان آق قلا بود. روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنان متاهل سیل زده شهرستان آق قلا در سال 1398بود که در مراکز بهداشت شهری و خانه های بهداشت روستایی، دارای پرونده سلامت بودند. تعداد 379 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل فهرست اختلال استرس پس از ضربه (PCL) ودرز و همکاران (1993)، پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ) اندروز و همکاران (1993)، پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان (AAQ) هازان و شاور  (1987) و فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (YSQ SF) یانگ (1994). از تحلیل معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر مستقیم دلبستگی ایمن (02/0=P) و مکانیزم های دفاعی روان رنجو ر(006/0=P) و اثر غیرمستقیم دلبستگی اضطرابی و مکانیزم های دفاعی رشدنایافته با میانجی گری طرحواره های ناسازگار اولیه بر نشانه های اختلال استرس پس از سانحه معنادار بود (01/0=P). اگرچه اثر معناداری برای دلبستگی اجتنابی و مکانیزم های دفاعی رشدیافته مشاهده نشد، اما مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. نتیجه پژوهش بیانگر نقش تبیین کننده طرحواره های ناساگار اولیه در نشانه های اختلال استرس پس از سانحه در زنان ساکن آق قلا  با توجه به دلبستگی و مکانیزم های دفاعی بود.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، دلبستگی، زنان متاهل سیل زده، طرحواره های ناسازگار اولیه، مکانیزم دفاعی
  • ملینا صادقی، نادر منیرپور* صفحات 103-110

    هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب جدایی کودکان دبستانی بر اساس ساختار شخصیت و روابط موضوعی مادران بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه ی کودکان دبستانی مدارس منطقه 2 شهر تهران در سال 1399 بود که از بین آنها 384 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای به کار گرفته شده شامل مقیاس سنجش اضطراب جدایی (نسخه والد و کودک) هان و همکاران (2003) SAS، پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نیو (1985) (NEO-FFI)و مقیاس روابط موضوعی بل (1995) ((BTRS)  بودند. جهت تجزیه وتحلیل از رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاده شد. نتیجه حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که حدود 13 درصد واریانس اضطراب جدایی کودکان توسط عامل های متغیر ساختار شخصیت (برونگرایی، گشودگی، موافق بودن و با وجدان بودن) و زیرمقیاس های روابط موضوعی (بیگانگی، بی کفایتی اجتماعی و خود میان بینی) پیش بینی می شود (05/0>P). نتایج نشان داد که برونگرایی، گشودگی، موافق بودن و با وجدان بودن رابطه منفی و معناداری با اضطراب جدایی دارند. بیگانگی، بی کفایتی اجتماعی و خود میان بینی رابطه مثبت و معناداری با اضطراب جدایی دارند (05/0>P).. نتیجه حاصل از تحلیل واریانس نشان داد که بین اضطراب جدایی کودکان دبستانی با سن مادران رابطه معناداری وجود ندارد (05/0<P).. نتیجه گیری می شود اضطراب جدایی کودکان براساس ساختار شخصیت و روابط موضوعی مادارن قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: اضطراب جدایی کودکان، ساختار شخصیت، روابط موضوعی مادران
  • زهرا خوانساری، حسن توزنده جانی*، احمد زنده دل صفحات 111-120

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مبتنی بر ایماگو درمانی بر جهت گیری گفت وشنود و جهت گیری همنوایی در زنان متقاضی طلاق بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری را کلیه زنان متقاضی طلاق در سال 1401- 1400 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت در دسترس 30 نفر (هر گروه 15 نفر) به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگذاری شدند. داده ها با استفاده از مقیاس الگوهای ارتباطی کویرنر و فیتزپاتریک (CPQ) (1990) جمع آوری شد. مداخله آموزش مهارت های مبتنی بر ایماگو درمانی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار انجام شد؛ اما گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده های پژوهش، به روش تحلیل واریانس آمیخته (با اندازه گیری مکرر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد آموزش مهارت های مبتنی بر ایماگو درمانی بر جهت گیری گفت وشنود و جهت گیری همنوایی در زنان متقاضی طلاق موثر است (05/0>p). همچنین تاثیر آموزش مهارت های مبانی بر ایماگو درمانی بر جهت گیری گفت وشنود و جهت گیری همنوایی پایدار بود (05/0>P). نتیجه گیری می شود آموزش مهارت های مبتنی بر ایماگو درمانی بر افزایش جهت گیری گفت و شنود و کاهش جهت گیری همنوایی در زنا متقاضی طلاق موثر است.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های مبتنی بر ایماگو درمانی، جهت گیری گفت و شنود، جهت گیری همنوایی
  • ساناز قهاری*، سعیده بزازیان، سیما قدرتی صفحات 121-130

    هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش شناختی-رفتاری بر نشخوار فکری و دلزدگی زناشویی در معلمان زن در ایام قرنطینه کرونا بود. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی، از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل معلمان زن در اسلامشهر در سال تحصیلی 1400-1399 بود که از میان آن ها به شیوه در دسترس 50 شرکت کننده انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (25 نفر) و گواه (25 نفر) گمارش شدند. برنامه آموزشی شناختی-رفتاری به مدت 12 جلسه، در هر هفته یک جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد. پژوهش شامل پرسشنامه نشخوار ذهنی (RRS) نولن- هوکسما (1991) و مقیاس دلزدگی زناشویی (CBM) پاینز (1996) بود. درنهایت برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره و نرم افزار spss26 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین دو گروه آزمایش و گواه در متغیر نشخوار فکری، در سطح معناداری (001/0<P) تفاوت معناداری وجود دارد و مجذور اتا نشان داد که 1/41 درصد از واریانس نشخوار فکری، ناشی از شرایط آزمایشی (درمان شناختی-رفتاری) است و همچنین بین دو گروه آزمایش و گواه در متغیر دلزدگی زناشویی، در سطح معناداری (001/0<P) تفاوت معنادار وجود دارد و مجذور اتانشان داد که 8/39 درصد از واریانس دلزدگی زناشویی، ناشی از شرایط آزمایشی (درمان شناختی-رفتاری) است. نتایج بیانگر آن بود که درمان شناختی رفتاری در کاهش نشخوار فکری و کاهش دلزدگی زناشویی در بین معلمان زن در دوران پاندمی کرونا تاثیر قابل ملاحظه ای دارد.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی-رفتاری، نشخوار فکری، دلزدگی زناشویی، معلمان زن، ویروس کرونا
  • مینا سرلک، حسن حیدری*، خلیل غفاری، حسین داوودی صفحات 131-142

    پژوهش حاضر با هدف تبیین بهزیستی روانشناختی در زنان مطلقه بر اساس نظریه مزلو: نقش سلامت عمومی، بحران مالی، حمایت اجتماعی و خودپنداره انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان مطلقه (20 تا 45 سال) شهرهای اراک و خمین در بازه مرداد تا دیماه 1400 بود. حجم نمونه 429 نفر بود که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. همه افراد نمونه پرسشنامه های سلامت عمومی (GHQ) گلدبرگ و هیلر (1979)، بحران مالی (IFDFWS) پراویتز و همکاران (2006)، حمایت اجتماعی (MSPSS) زیمت و همکاران (1988)، خودپنداره (SCQ) ساراسوت (1984) و بهزیستی روانشناختی (RSPWB) ریف (1989) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد سلامت عمومی، بحران مالی و حمایت اجتماعی اثرات مستقیم و معنی داری به ترتیب بر خودپنداره و بهزیستی روانشناختی داشتند (05/0>P). افزون بر آن خودپنداره، اثر مستقیم و معنی داری بر بهزیستی روانشناختی داشت. همچنین نتایج نشان داد که سه متغیر سلامت عمومی، بحران مالی و حمایت اجتماعی بر بهزیستی روانشناختی زنان مطلقه اثر غیر مستقیم و معنی داری دارند (05/0>P). در نهایت می توان گفت مدل بهزیستی روانشناختی زنان مطلقه از برازش مطلوبی برخوردار است و لذا آگاهی مشاوران، روان شناسان، درمانگران، پژوهشگران و سایر متخصصان از این مدل می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: بحران مالی، بهزیستی روانشناختی، حمایت اجتماعی، خودپنداره، زنان مطلقه، سلامت عمومی
  • ثریا جبارپور ستاری، سعید نجارپور استادی* صفحات 143-154

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی راهبردهای خودتنظیمی بر مولفه های ادراک شایستگی و تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان دختر صورت گرفت.  این پژوهش  نیمه آزمایشی بار طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه ناحیه دو تبریز در سال تحصیلی 1400-1399 بود که با استفاده از نمره برش ادراک شایستگی و  تعلل ورزی، بطور هدفمند، 30 نفر انتخاب و به تصادف در گروه آزمایش و گواه (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه آزمایش در 8 هفته متوالی در جلسات آموزشی 90 دقیقه ای، راهبردهای خودتنظیمی را دریافت کرد، اما گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت ننمود. هر دو گروه، در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از مقیاس ادراک شایستگی هارتر (1982، PCS) و  تعلل ورزی سواری (1390، APS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که ارایه آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، باعث افزایش معنی دار ادراک شایستگی و کاهش تعلل ورزی تحصیلی در دانش آموزان می شود.  35/42=F، 05/0> p)درنتیجه، از راهبردهای خودتنظیمی می توان بعنوان روشی کارآمد برای افزایش ابعاد ادراک شایستگی و کاهش تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان دختر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بی برنامگی، راهبردهای خودتنظیمی، تعلل ورزی عمدی، شایستگی اجتماعی، شایستگی شناختی، شایستگی جسمانی، خستگی
  • عاطفه کریمی، سیمین دخت رضاخانی*، معصومه بهبودی صفحات 155-164

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی گر ذهن آگاهی در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی بر اساس کمال گرایی بود. روش پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی ساختاری بود . جامعه آماری  دختران دانش آموز مقطع متوسطه دوم (پایه های دهم تا دوازدهم) منطقه 5 تهران در سال تحصیلی 1400_1399 بودند. 300 دانش آموز به شیوه در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند. از مقیاس های اهمال کاری تحصیلی- (PASS) (سولومون و راثبلوم، 1984) ،کمال گرایی - (F-MPS) (فراست، 1990) و ذهن آگاهی-(KIMS)(کنتاکی، 2003) برای جمع آوری داده ها استفاده  شد. داده ها با استفاده از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته ها نشان داد مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار بود (68/2=df/2c، 939/0= CFI،  925/0= GFI ، 885/0= AGFI و 075/0= RMSEA). همچنین کمال گرایی مثبت (01/0>p) به صورت منفی و کمال گرایی منفی (01/0>p) به صورت مثبت اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی می کنند. ذهن آگاهی نیز رابطه بین کمال گرایی منفی و اهمال کاری تحصیلی را به صورت مثبت و رابطه بین کمال گرایی مثبت و اهمال کاری تحصیلی را به صورت منفی و معنادار میانجی گری می کند (01/0>p). بنابراین می توان نتیجه گرفت کمال گرایی به طور مستقیم و با میانجی گری ذهن آگاهی بر اهمال کاری دختران دانش آموز نقش دارد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری، کمال گرایی، ذهن آگاهی
  • سمانه خلیلی*، مرجان شفیعی صفحات 165-174

    پژوهش حاضر باهدف تعیین نقش پیش بین سرسختی روان شناختی و عدم تحمل ابهام با اضطراب کرونا در کارکنان کادر درمان در دوران اپیدمی کرونا انجام شد. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف جزء پژوهش های توصیفی و ازلحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه کارکنان کادر درمان که مشغول به فعالیت در شهر ساری در سال 1400 تشکیل دادند که از بین آن ها به صورت در دسترس 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از سه پرسشنامه اضطراب کرونا ویروس (1398) (CDAS)، پرسشنامه سرسختی روان شناختی کوبا سا (1979) (PHKS)، پرسشنامه تحمل ابهام مک کین (1993) (MASTS-II) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش تحلیل همبستگی پیرسان و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که اضطراب کرونا با سرسختی روان شناختی رابطه منفی و با عدم تحمل ابهام رابطه مثبت دارد. (05/0 ˂ p) درواقع سرسختی روان شناختی و عدم تحمل ابهام توانستند 57 درصد از واریانس اضطراب کرونا را در کارکنان کادر درمان تبیین کنند. با توجه به نتایج به دست آمده، برای کاهش اضطراب کرونا و ارتقای سلامت روان کادر درمان برنامه ویژه اید برای ارتقای سرسختی روان شناختی و کاهش اثرات عدم تحمل ابهام در کارکنان کادر درمان و به طورکلی افراد جامعه، طراحی شود.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، سرسختی روان شناختی، عدم تحمل ابهام، کادر درمان
  • فهیمه باهنر*، محیا صنیعی منش، مهناز کهریزه صفحات 175-186

    خیانت زناشویی آسیبی مخرب در زندگی زوجین به شمار می رود که علاوه بر زن و شوهر، زندگی فرزندان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش با هدف شناسایی تجارب عواطف فرزندان بزرگسال آسیب دیده از خیانت زناشویی والدین انجام شد. روش پژوهش حاضر کیفی از نوع  پدیدارشناسی بود. جامعه این پژوهش شامل فرزندان بزرگسال آسیب دیده از خیانت زناشویی والدین شهر تهران در سال 1400 بود. نمونه گیری به صورت هدفمند و تا مرز اشباع و نهایتا انتخاب 10 فرزند بزرگسال ادامه یافت.  ابزار پژوهش مصاحبه های عمیق بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون کلایزی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها منجر به شناسایی 3 مضمون گزینشی، 9 مضمون محوری و 35 مضمون باز گردید. مضمون عواطف ناخوشایند نسبت به خیانت کننده شامل: احساس خشم، احساس بی تفاوتی، اهانت به فرزندان و شکل گیری بدبینی می باشد. عواطف ناخوشایند نسبت به خیانت شونده شامل: احساس ضعف و نارضایتی بود و عواطف ناخوشایند نسبت به خود عبارت بود از: احساس ترس، احساس ناراحتی و احساس شرم و سرخوردگی. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که تجربه عواطف فرزندان بزرگسال آسیب دیده از خیانت زناشویی والدین ناخوشایند و منفی بود.

    کلیدواژگان: تجارب عواطف، فرزندان، خیانت زناشویی، والدین، پدیدارشناسی
  • لیلا آزاد بخت، یوسف اعظمی*، لیلا ذوقی صفحات 187-198

    هدف از انجام این پژوهش پیش بینی رشد پس از ضربه براساس ویژگی های شخصیتی، سبک های مقابله با استرس و باورهای معنوی در بیماران بهبود یافته از کووید 19 بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه بیماران بهبود یافته از کووید 19 در سال 1401-1400 منطقه 20 شهر تهران در بیمارستان های بوعلی و امیرالمونین تهران بود. از این تعداد 216 نفر که به صورت در دسترس انتخاب شدند به عنوان نمونه مورد تحلیل قرار گرفتند. جهت گردآوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه های رشد پس ازضربه تدسچی وکالون (PTGI، 1996)، ویژگی های شخصیتی باس و همکاران (PCQ، 1975)، راهبردهای مقابله با استرس اندلر و پاکر (SCSE، 1990)، باورهای معنوی پارسیان و دونینیگ (SQ، 2009) استفاده شد. نتایج نشان داد که 35 درصد از تغییرات متغیر ملاک یعنی رشد پس از ضربه، می تواند توسط متغیرهای ویژگی های شخصیت، راهبردهای مقابله با استرس و معنویت تبیین شود (05/0 < p). نتیجه گیری می شود که ویژگی های شخصیتی، سبک های مقابله با استرس و باورهای معنوی می توانند رشد پس از ضربه در بیماران بهبود یافته از کووید 19 رابطه دارد.

    کلیدواژگان: باورهای معنوی، رشد پس از ضربه، کووید 19، سبک های مقابله با استرس، ویژگی های شخصیتی
  • پریسا ذاکر زاده* صفحات 199-210

    هدف این پژوهش بررسی رابطه ذهن آگاهی و فرا هیجان با تحمل آشفتگی با نقش میانجی سرمایه روانشناختی در زنان خیانت دیده بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه زنان خیانت دیده مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 2 شهر تهران در بازه زمانی 1401-1400 بود. نمونه آماری شامل 200 نفر از این زنان بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ذهن آگاهی کنتاکی بیر و همکاران (2004) (KMQA)، فراهیجان میتمانسگروبر (2009) (MES)، سرمایه روانشناختی مک گی (2011) (PCQ) و مقیاس پریشانی روانشناختی سیمونز و گاهر (2005) (DTS) جمع آوری شد. داده های پژوهش، به روش تحلیل مسیر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ذهن آگاهی و فراهیجان با تحمل آشفتگی رابطه معنادار وجود دارد (05/0<p)، همچنین ارتباط بین ذهن آگاهش و فراهیجان با تحمل آشفتگی با میانجیگری سرمایه روانشناختی نیز تایید شد (05/0>p) و مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. نتیجه گیری می شود ذهن آگاهی و فراهیجان دو متغیر مهمی هستند که با واسطه گری سرمایه روانشناختی می توانند تحمل آشفتگی در زنان خیانت دیده را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: تحمل آشفتگی، ذهن آگاهی، سرمایه روانشناختی، فراهیجان
  • میترا حسینی خرم، عذرا غفاری نوران*، آذر کیامرثی صفحات 211-220

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش نقش گذاری روانی و آموزش مهارت مدیریت رفتار والدینی در سازگاری اجتماعی کودکان پیش دبستانی انجام شد. روش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پیش دبستانی منطقه 9 آموزش و پرورش شهر تهران در سال 1398 بود. مدارس به روش تصادفی خوشه ای انتخاب و از میان آنها 45 دانش آموز به روش تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه جایگزین شدند (هر گروه 15 دانش آموز). آموزش نقش گذاری روانی کودکان در 10 جلسه 45 دقیقه ای و آموزش مهارت های مدیریت رفتار والدینی در 6 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه سازگاری اجتماعی دخانچی (CSAS، 1377) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس انجام شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد آموزش نقش گذاری روانی بر سازگاری اجتماعی کودکان پیش دبستانی اثربخش است (001/0=P). افزون بر این، آموزش مهارت های مدیریت رفتار والدینی نیز بر سازگاری اجتماعی اثربخش بود  (001/0=P). نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد آموزش مدیریت رفتار والدینی اثربخشی بیشتری در مقایسه با آموزش  نقش گذاری روانی در بهبود سازگاری اجتماعی کودکان پیش دبستانی دارد (001/0=P). برای بهبود سازگاری اجتماعی کودکان پیش دبستانی استفاده از آموزش نقش گذاری روانی و آموزش مهارت مدیریت رفتار والدینی با اولویت آموزش مهارت مدیریت رفتار والدینی سودمند خواهد بود.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، کودکان پیش بستانی، مهارت مدیریت رفتار والدینی، نقش گذاری روانی
|
  • Sadeq Fallahtafti, Parviz Azadfallah*, Hojatollah Farahani Pages 1-12

    The present study aimed to investigate the psychometric ‎properties of the Persian version of the Romantic Love Myths Questionnaire (RLMQ) developed by Lara and Gómez-Urrutia (2021). The research method is validation and the research population includes all individuals aged 18-24 born and resident in Iran in 2021-2022. 364 individuals‎‏ ‏were ‎selected through the convenience sampling method. Being translated and back-translated, the Persian version of RLMQ ‎was prepared and administered with other scales- The dating Violence questionnaire (Rodríguez-Díaz et al., 2017) and Perceived Relationship ‎Quality Components Short Form (Demir, 2008). Confirmatory factor analysis (CFA) was implemented to investigate the validity of the questionnaire ‎and convergent and divergent validity of the questionnaire were evaluated with other scales. CFA results point out that the ‎Persian version of RLMQ has a two-factor structure (idealization and love–abuse) like the original form. The reliability of ‎the questionnaire was assessed by Cronbach's alpha and composite reliability‏.‏‎ The significant correlation of factors with the ‎used scales pointed to the content validity and divergent validity of the questionnaire. Cronbach's alpha coefficient for the ‎entire questionnaire was 0.70. The composite reliability for idealization and love abuse were respectively 0.81 and 0.83. ‎Regarding the fact that the composite reliability was greater than 0.80 and the average variance extracted (AVE) for both ‎factors was above 0.5, the convergent validity of the factors was confirmed. According to the results, the Persian version of ‎RLMQ is a valid questionnaire for use in Iranian populations.‎

    Keywords: Love myths, Dating violence, Intimate relationships, Romantic love, Relationship quality
  • Haniyeh Chavoshi, Mehdi Reza Sarafraz*, MohammadAli Goodarzi Pages 13-24

    This study aims to investigate the mediating role of self-compassion and mindfulness in the relationship between perceived stress and psychological and physical health. This paper is applied in terms of purpose and is correlational in terms of method. Two hundred forty-nine senior undergraduate students were selected via convenience sampling and filled in The Perceived Stress Scale (PSS, Cohen et al, 1997), The Anxiety and Depression scale (CCAS, Costello, & Comrey, 1967), The Physical Symptom Checklist of Bartone (1989), The Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ, Baer et al, 2006), and the Self-compassion Scale (Neff, 2003). The data were analyzed by path analysis model and Amos software. Results showed that perceived stress predicted self-compassion and mindfulness negatively and both of them predicted physical symptoms, anxiety, and depression negatively (p<0.01).  Besides, two separate models indicated that self-compassion and mindfulness have a mediating role in the relationship between perceived stress, physical symptoms, anxiety, and depression (p<0.01).  However, Entering these two mediating variables into the path analysis model indicated that self-compassion keeps its mediator variable role in all the three criterion variables, while mindfulness only has a mediator variable role in anxiety. It can be concluded that in order to reduce the effect of perceived stress on students' mental and physical health, we can focus on strengthening self-compassion.

    Keywords: Perceived Stress, Mindfulness, Psychological Health, Physical Health, Self Compassion
  • Niloofar Aghaeinejad, Zahra Naghsh*, Mahdi Sadri Pages 25-34

    The purpose of this study was to determine the mediating role of stress in relation to problem-solving skills and academic burnout. The present research method was based on correlation. For this purpose, 330 students of the social and behavioral sciences faculties of Tehran University were selected in the academic year 2020-2021 using available sampling. Data were collected using academic burnout questionnaires (ABQ-2002), problem-solving questionnaires (PSQ-1982), and Sale Stress Perceived (SSP-1983). In order to analyze the data, correlation and structural equation modeling were done. The results of the research show that the direct effect of problem-solving skills on stress and academic burnout is significant at the level of (P<0.001). Also, the direct effect of stress on academic burnout is significant, which shows that with increasing stress, the amount of academic burnout also increases. Therefore, the model has a favorable fit, according to which it can be said that problem-solving skills can reduce academic burnout by mediating stress (reducing stress through problem-solving skills). Based on this, it can be said that with increasing stress in students, their problem-solving skills decrease, and academic burnout increases.

    Keywords: Stress, Problem Solving, Academic Burnout, Students
  • Gholamreza Lotfi, Sayed Kavos Salehi*, Sadegh Karami Pages 35-46

    The present study's purpose was to determine the effect of practice variability on cognitive function and motor performance in children with attention deficit hyperactivity disorder. The present study was applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of the method with pre-test-post-test design and control group. The statistical population of the study included all hyperactive boys aged 9 to 12 years in Tehran in the academic year 2019-2020, from which 36 children were selected in a purposeful and accessible manner and randomly were divided into three groups consisting of constant practice (12 people), variable practice (n = 12), and control (n = 12. The tools of this study included the Conners Parent Scale Questionnaire (CPSQ) and the Stroop Test (SCWT). One-way ANOVA and repeated measures were used to analyze the data. Findings showed practice in a variable method had a positive effect on cognitive function (strop task) and motor performance (throwing over the shoulder) in children with attention deficit hyperactivity disorder (P> 0.05 According to the findings, it can be concluded that constant and variable practice is one of the interventions that can be effective in improving the performance of children with ADHD. Among these, the effectiveness of variable exercise is higher.

    Keywords: Hyperactivity, Practice variability, Constant practice, Variable practice, Motor performance, Cognitive function
  • Houshang Garavand*, Saeideh Sabzian Pages 47-58

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of academic engagement in the relationship between Internet addiction and psychological safety with academic buoyancy. The research method was a correlation of the type path analysis. The population of this study included all undergraduate students of Lorestan University in the academic year 2021-2022. The statistical sample size was determined based on Klein's thumb rule equal to 240 people which was done by available sampling method and online questionnaire. The instruments used in this study were Young Internet Addiction Test (1988), Maslow Psychological Security Questionnaire (2004), Reeve and Tseng Academic Engagement Scale (2011), and Dehghanizadeh and Husseinchari Academic Buoyancy Questionnaire (2012). Data analysis was performed using the path analysis statistical method and bootstrapping method was used to examine the mediating role of the variables. The results showed that psychological security has a direct effect on academic buoyancy (p<0/01) and an indirect effect through academic engagement (p<0/01); But Internet addiction had no direct effect on academic buoyancy (p>0/05); rather, it had an indirect effect on academic buoyancy through academic engagement (p<0/05). The results showed that the research model provided the optimal fit to the data. By strengthening students' psychological security and reducing their dependence on cyberspace, students can be helped to participate constructively in educational affairs, which can result in overcoming academic problems and increasing academic buoyancy.

    Keywords: Internet addiction, psychological security, academic engagement, academic buoyancy
  • Zeynab Shamsaie, Qumarth Karimi*, Maryam Akbari Pages 59-68

    The present study was conducted with the aim of modeling the causality of domestic violence based on marital intimacy, restraint, and marital conflict. The method of descriptive correlational research was structural equation modeling. The statistical population of this research includes all the couples involved in domestic violence in Shiraz city in the years 2020 to 2021, who have experienced domestic violence against their women in a period of at least 6 months and at most 18 months. 222 couples were selected. 4 questionnaires were considered for each couple, the domestic violence questionnaire by Mohseni Tabrizi et al. (2013) by women and the questionnaires on marital conflicts by Thanai (2016), marital mediation by Amini et al. (2016) and Marital Intimacy by Bagaroozi (2001) by husbands. They were completed. Data analysis was done using structural equation modeling. The results indicated the fit of the general research model with the experimental data. The findings showed that marital inhibition and marital conflict predict domestic violence both directly and indirectly through marital intimacy (p<0.01). From the findings, it can be concluded that marital inhibition and marital conflict play a key role in predicting domestic violence, and counseling and psychotherapy clinics should pay more attention to these variables in reducing domestic violence.

    Keywords: domestic violence, marital intimacy, marital inhibition, marital conflict
  • Zahra Zamani Froshani, Farideh Dokaneifard*, Mojgan Niknam Pages 69-78

    The current research investigates online logotherapy's effectiveness in the self-concept and psychological distress of women referring to the Khavaran Cultural Center. The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The study's statistical population included all women referred to Khavaran Cultural Center in 2013. The research sample consisted of 30 women selected by the available sampling method and randomly allocated to experimental and control groups. A self-concept checklist (BSCI) by beck et al. (1990) and psychological distress scale (KPDS) by Kessler et al. (2002) were used to collect data. Data were analyzed using a multivariate analysis of covariance. The results showed a significant difference (P<0.05) between the experimental and control groups' post-test in self-concept and psychological distress by controlling the effect of the pre-test. Therefore, it is concluded that the logotherapy method is one of the effective methods in improving self-concept and reducing women's psychological distress, referring to the Khavaran Cultural Center.

    Keywords: Psychological Distress, Self-Concept, Women, Khavaran Cultural Center, Legotherapy
  • Marzieh Salarifar, Zahra Dasht Bozorgi*, Mohsen Jadidi Pages 79-90

    This study aimed to compare the effectiveness of psychological imago therapy training and acceptance and commitment therapy on improving the communication patterns of couples seeking a divorce. The statistical population comprised all couples who were referred to family counseling centers in Babol in 2021. 45 couples were selected by the available sampling method and randomly assigned to three groups imago therapy, acceptance and commitment therapy, and control. The Communication Patterns Questionnaire (CPQ) (Christensen and Salawii, 1984) was used to collect data. Imago therapy and acceptance and commitment therapy protocols were performed for the experimental groups. Data were then analyzed using repeated measures and multivariate analysis of variance using SPSSV22 software. The results of repeated measurement variance analysis showed that there is a significant difference between the groups in the post-test and follow-up communication patterns (P<0.01). Both interventions had an effect on communication patterns, but no significant difference was observed between the two interventions in any of the communication patterns (P>0.05). Moreover, these results continued until the follow-up stage. In accordance with the result, it can be mentioned that both imago therapy and acceptance and commitment therapy are effective in couples' communication patterns.

    Keywords: Imagotherapy, Acceptance, Commitment Based Therapy, Communication Patterns, Couples
  • Sona Khakpour, Afsaneh Khajevand Khoshali*, Ramazan Hassanzadeh, Javanshir Asadi Pages 91-102

    The purpose of this study is to determine the mediating role of early maladaptive schemas in relation to attachment styles and defense mechanisms with symptoms of post-traumatic stress disorder in married women flooded in Aq Qala city. The research method was a descriptive correlation. The statistical population included women married women who flooded in Aqqala city in 2019 and who had health records in urban health centers and rural health houses. Were selected 379 people by cluster sampling. The research tool consisted of four questionnaires; the post-traumatic stress disorder checklist (PCL) Weathers et al. (1993), the defense styles questionnaire (DSQ) Andrews et al. (1999), the adult attachment questionnaire (AAQ) Hazan and Shaver (1987) and schema questionnaire short form (YSQ SF) Young (1994). Used structural equation analysis to data analyze. The results showed that was significant the direct effect of secure attachment (P = 0.02) and neuroprotective defense mechanisms (P = 0.006) and the indirect effect of anxiety attachment and underdeveloped defense mechanisms mediated by early maladaptive schemas on the symptoms of post-traumatic stress disorder. It was significant from the accident (P = 0.01). Although no significant effect was observed for avoidant attachment and developed defense mechanisms, the research model had a good fit. The result of the research showed the explanatory role of early maladaptive schemas in the symptoms of post-traumatic stress disorder in women living in Aq Qala with regard to attachment and defense mechanisms.

    Keywords: post-traumatic stress disorder, Attachment, Flooded married women, Early maladaptive schemas, Defense mechanism
  • Melina Sadeghi, Nader Monirpour* Pages 103-110

    The purpose of this research was to predict the separation anxiety of primary school children based on the personality structure and thematic relationships of mothers. The descriptive research method was correlation type. The statistical population included all primary school children of schools in the 2nd district of Tehran in 2019, and 384 of them were selected using available sampling. The instruments used include the Separation Anxiety Scale (Parent and Child Version) by Han et al. (2003) (SAS, the NEO-FFI Five Factor Questionnaire (1985), and Bell's Thematic Relationship Scale (1995) (BTRS). ) were used for simultaneous analysis and multiple regression analysis. The result of multiple regression analysis showed that about 13% of the variance of children's separation anxiety was accounted for by the variable factors of personality structure (extroversion, openness, agreeableness, and conscientiousness) and The subscales of subjective relationships (alienation, social inadequacy, and self-interview) are predicted (P<0.05). The results showed that extroversion, openness, agreeableness, and conscientiousness have a negative and significant relationship with separation anxiety. Alienation, social incompetence, and self-interference have a positive and significant relationship with separation anxiety (P<0.05). The result of the analysis of variance showed that there is no significant relationship between the separation anxiety of elementary school children and the age of mothers (0.05).

    Keywords: children's separation anxiety, personality structure, thematic relationships of mothers
  • Zahra Khansari, Hassan Toozandehjani*, Ahmad Zendehdel Pages 111-120

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of training skills based on imago therapy on communication orientation and conformity orientation in women seeking a divorce. The present study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design, a control group, and a one-month follow-up period. The statistical population was made up of all the women applying for divorce in 2021-2022, among whom 30 people (15 people in each group) were selected as a sample and randomly placed in two experimental and control groups. Data were collected using Koerner and Fitzpatrick's Communication Patterns Scale (CPQ) (1990). The intervention of training skills based on imago therapy was carried out during 8 sessions of 90 minutes once a week, But the control group did not receive any intervention. The research data were analyzed by mixed variance analysis (with repeated measurements). The findings showed that the effectiveness of training skills based on imago therapy, conversational orientation, and conformity orientation are effective in women applying for divorce (p<0.05). Also, the effect of basic skills training on imago therapy on dialogue and conformity orientation was stable (P<0.05). It can be concluded that the activity of skills based on imago therapy is effective in increasing the orientation of dialogue and listening and reducing the orientation of conformity in adultery-seeking a divorce.

    Keywords: Imago therapy-based skills training, dialogue orientation, compliance orientation
  • Sanaz Ghahari*, Saeedeh Bazazian, Sima Ghodrati Pages 121-130

    The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral education on rumination and marital rumination in female teachers during coronary quarantine. In terms of applied purpose, this study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population of the study included female teachers in Islamshahr in the academic year 1300-1400, from which 50 participants were selected and randomly assigned to two groups experimental (25 people) and control (25 people). The cognitive-behavioral training program was performed for 11 sessions, one 90-minute session per week for the experimental group. The study included the Nolen-Hooksma (1991) Ruminant Rummy Questionnaire (RRS) and the Pines (1996) Marital Boredom Scale (CBM). Finally, multivariate analysis of covariance and SPSS25 software was used to analyze the data. . The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in the rumination variable (P <0.001) and ETA squared showed that 41.1% of the variance of rumination was due to experimental conditions. (Cognitive-behavioral therapy) and also between the experimental and control groups in the variable of marital boredom, there is a significant difference (P <0.001) and Eta squared showed that 39.8% of the variance of marital boredom, caused It is an experimental condition (cognitive-behavioral therapy). The results showed that cognitive-behavioral therapy has a significant effect on reducing rumination and marital boredom among female teachers during the corona pandemic.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Education, Ruminant, Marital rumination, Female Teachers, coronavirus
  • Mina Sarlak, Hassan Haydari*, Khalil Ghaffari, Hossien Davoodi Pages 131-142

    The present study aimed to explain psychological well-being in divorced women based on Maslow's theory: the role of public health, financial distress, social support, and self-concept. The population comprised all divorced women (20 to 45 years old) in Arak and Khomein from august to December 2021. 429 people were selected by the available non-random sampling method. All participants completed the public health (GHQ) Goldberg and Hiller (1979), the financial crisis (IFDFWS) of Prawitz et al.'s. (2006), the social support (MSPSS) of Zimet et al. (1988), Sarasut’s (1984) self-concept (SCQ), and Ryff’s (1989) psychological well-being (RSPWB). Structural equation modeling was used to analyze the data. The results showed that general health, financial crisis, and social support had direct and significant effects on self-concept and psychological well-being, respectively (P<0.05). Moreover, self-concept had a direct and significant effect on psychological well-being. In accordance with the results, in divorced women, general health, financial crisis, and social support have an indirect and significant effect on psychological well-being (P<0.05). Finally, it could be mentioned that the model of psychological well-being of divorced women has a good fit, and therefore introducing this model to counselors, psychologists, therapists, researchers, and other specialists is so helpful undoubtedly.

    Keywords: Financial Distress, Psychological Well-Being, Social Support, Self-Concept, Divorced Women, Public Health
  • Soraya Jabbarpour Satari, Saeed Najarpour Ostadi* Pages 143-154

    The present study aimed to determine the effectiveness of self-regulation skills in dimensions of perceived competence and academic procrastination among female students. This study was a quasi-experimental study and was performed as a pretest-posttest with a control group. The study population included female high school students of the second District in Tabriz in the academic year 2020-2021. Using purposeful sampling, and through the Perceived Competence and Procrastination scales, 30 subjects were selected and randomly assigned to the experimental and control groups (15 subjects in each group). Both groups were assessed by the Harter Perceived Competence Scale (PCS, 1982) and the Savari Procrastination Scale (APS, 2011) both in pretest and posttest. The experimental group received ninety-minute sessions of self-regulation strategies for eight weeks, but the control group received no training. The results of multivariate analysis of covariance showed that activity in self-regulated learning strategies significantly increased students' perceived competence and reduced academic procrastination (F=42.35, p>0.05). Consequently, self-regulation strategies can be used as an effective method to increase dimensions of perceived competence and reduce academic procrastination among female students.

    Keywords: Disorganization, Self-regulation strategies, Deliberate Procrastination, Social competence, Cognitive competence, Physical competence, Fatigue
  • Atefe Karimi, Simindokht Rezakhani*, Masoumeh Behboodi Pages 155-164

    The aim of this study was to determine the mediating role of mindfulness in predicting academic procrastination based on perfectionism. The method correlation study was structural modeling. The statistical population of female high school students (tenth to twelfth grades) was in District 5 of Tehran in the academic year 1400-1399. 300 students were selected in an accessible and voluntary manner Academic procrastination scales (PASS) (Solomon and Rothblum, 1984), perfectionism (F-MPS) (Frost, 1990), and mindfulness (KIMS) (Kentucky, 2003) were used to collect data. Data were analyzed using the structural equation modeling statistical method. The results showed that the proposed model had a good fit (d2 = df = 2.68, CFI = 0.939, GFI = 0.925, AGFI = 0.885, and RMSEA = 0.075). (P <0.01) negatively and negative perfectionism (p <0.01) positively predict academic procrastination. Mindfulness also mediates the relationship between negative perfectionism and academic procrastination in a positive way and the relationship between positive perfectionism and academic procrastination in a negative and meaningful way (p <0.01).  Therefore, it can be concluded that perfectionism directly and through the mediation of plays a role in the procrastination of schoolgirls.

    Keywords: Procrastination, Perfectionism, Mindfulness
  • Samaneh Khalili*, Marjan Shafii Pages 165-174

    The present study was conducted with the aim of determining the predictive role of psychological toughness and intolerance of uncertainty with corona anxiety in medical staff during the corona epidemic. The current research is descriptive research in terms of its purpose and correlational study in terms of its method. The research community was formed by all the medical staff who were working in Sari city in 1400, and 150 people were selected as a sample them. To measure the variables of the research, there were three questionnaires: Corona Virus Anxiety Questionnaire (2018) (CDAS), Kubasa Psychological Toughness Questionnaire (1979) (PHKS), McCain Ambiguity Tolerance Questionnaire (1993) (MASTS-II). The collected data were analyzed using Pearson's correlation analysis and multiple regression. The findings showed that Corona anxiety has a negative relationship with psychological toughness and a positive relationship with intolerance of ambiguity. (p ˂ 0.05) In fact, psychological toughness and intolerance of ambiguity were able to explain 57% of the variance of corona anxiety in medical staff. According to the obtained results, in order to reduce the anxiety of Corona and improve the mental health of the treatment staff, a special program should be designed to promote psychological toughness and reduce the effects of ambiguity intolerance in the treatment staff and society in general.

    Keywords: Corona anxiety, psychological hardiness, intolerance of uncertainly, treatment staff
  • Fahimeh Bahonar*, Mahya Saneemansh, Mahnaz Kahrizeh Pages 175-186

    Marital infidelity is considered a destructive damage in the life of couples, which affects the lives of children in addition to the husband and wife. This research was conducted with the aim of identifying the emotional experiences of adult children affected by parental infidelity. The present research method was a qualitative phenomenology type. The population of this study included adult children affected by the marital infidelity of their parents in Tehran in 2020. Sampling continued in a purposeful manner until the saturation limit and finally, 10 adult children were selected. The research tool was in-depth interviews. In order to analyze the data, the Claizian theme analysis method was used. Data analysis led to the identification of 3 selective themes, 9 central themes, and 35 open themes. The content of unpleasant emotions towards the betrayer includes feelings of anger, feelings of indifference, an insult to children, and the formation of pessimism. Unpleasant emotions towards the betrayed person included: feeling weak and dissatisfied, and unpleasant emotions towards oneself included: feeling fear, feeling uncomfortable, and feeling shame, and frustration. Overall, the results of this research showed that the emotional experience of adult children affected by parental infidelity was unpleasant and negative.

    Keywords: Emotional experiences, Children, Marital infidelity, parents, Phenomenology
  • Leila Azadbakht, Yousef Azami*, Leila Zoghi Pages 187-198

    The purpose of this research was to predict post-traumatic growth based on personality traits, coping styles with stress, and spiritual beliefs in patients who recovered from covid-19. The research method is descriptive-correlational. The statistical population included all patients who recovered from covid-19 in the year 2021-2022 in Tehran's 20th district in Tehran's Bo Ali and Amirul Munin hospitals. Of these, 216 people who were selected as available were analyzed as samples. In order to collect information in this research, Tedeschi and Kalon's post-traumatic growth questionnaires (PTGI, 1996), Bass et al.'s personality traits (PCQ, 1975), Andler and Packer's stress coping strategies (SCSE, 1990), spiritual beliefs Parsian and Doninig (SQ, 2009) was used. The results showed that 35% of the changes in the criterion variable, i.e. post-traumatic growth, can be explained by the variables of personality traits, stress coping strategies, and spirituality (p < 0.05). It is concluded that personality traits, stress coping styles, and spiritual beliefs can be related to post-traumatic growth in patients who have recovered from Covid-19.

    Keywords: Spiritual beliefs, post-traumatic growth, Covid-19, stress coping styles, personality traits
  • Parisa Zakerzadeh* Pages 199-210

    The aim of this study was to investigate the relationship between mindfulness and meta-emotion with distress tolerance with the mediating role of psychological capital in betrayed women. The present study is primary research in terms of purpose and a correlational study in terms of method. The statistical population included all betrayed women referred to counseling centers in District 2 of Tehran in 2021- 2022. The statistical sample included 200 of these women who were selected by convenience sampling. Data were collected using the Kentucky Beer et al. (2004) Mindfulness Questionnaire (KMQA), meta-emotion Mitmansgrober (2009) (MES), McGee Psychological Capital (2011) (PCQ), and the Simmons and Gahr (2005) Psychological Distress Scale ( DTS) was collected. The research data were analyzed by path analysis. The results showed that there is a significant relationship between mindfulness and meta-emotion with distress tolerance (P <0.05), also the relationship between mindfulness and meta-emotion with distress tolerance mediated by psychological capital was confirmed (p <0.05) and the model of It had a good fit. It can be concluded that mindfulness and delight are two essential variables that can predict the tolerance of turmoil in betrayed women through the mediation of psychological capital.

    Keywords: distress tolerance, mindfulness, psychological capital, meta-emotion
  • Mitra Hoseini Khoram, Ozra Qhafari Nouran*, Azar Kiamarsi Pages 211-220

    This study aimed to compare the effectiveness of psychodrama training and parental behavior management skills training in the social adjustment of preschool children. The research method was experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all preschool students in District 9 of Tehran in 2019. Schools were selected by cluster random sampling and 45 students were randomly assigned to them in two experimental groups and one control group (15 students in each group). Children's psychodrama training was held in 10 sessions of 45 minutes and parental behavior management skills training was held in 6 sessions of 90 minutes. The data collection tool was Dokhanchi's (CSAS, 1998) Social Adjustment Questionnaire. Data analysis using the analysis of covariance. The results of the analysis of covariance showed that psychodrama training is effective in the social adjustment of preschool children (P = 0.001). In addition, parental behavior management skills training was also effective in social adjustment (P = 0.001). The results of the Bonferroni post hoc test showed that parental behavior management skills training is more effective than psychodrama training in improving the social adjustment of preschool children (P = 0.001). In order to improve the social adaptation of preschool children, it will be beneficial to use psychological role-playing training and parenting behavior management skills training with the priority of parenting behavior management skills training.

    Keywords: Parental behavior management skills, Psychodrama Preschool Children, social adjustment