فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 55، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • وحید نوین، حمیدرضا جعفری، حسن هویدی صفحات 315-329
    زمینه و هدف

     سیستم‌های مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست باهدف تامین، حفظ و ارتقا سلامت افراد، جامعه و محیط پیاده‌سازی و عملیاتی می‌گردند لذا هدف اصلی این تحقیق تدوین الگوی سیستم مدیریت HSE و به‌کارگیری آن در برنامه‌ریزی توسعه پایدار، مبتنی بر هوش مصنوعی بر مبنای نظریه داده بنیاد می‌باشد.

    روش کار

     این پژوهش ازلحاظ هدف تحقیق کاربردی و از نوع اکتشافی می‌باشد. جمع‌آوری داده‌های کیفی و کمی با استفاده از ابزار پرسشنامه‌ و در میان جامعه آماری منتخب از دانشگاه‌ها، سازمان محیط‌زیست، مراکز بهداشت و صنایع مختلف شهر تهران در سال 1399 صورت گرفت. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها؛ ازنظریه‌پردازی داده بنیاد با استفاده از کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی و نرم‌افزارهای SPSS، MaxQDA استفاده‌شده است.

    یافته‌ ها:

     نتایج این تحقیق نشان از آن دارد که اعتبار سنجی مدل با توجه به روش بازبینی مشارکت‌کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت‌کننده مدل نهایی ارایه‌شده را تایید می‌نماید و هم‌چنین تمامی اعداد آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی متغیرهای مکنون از میزان مناسبی برخوردار هستند.

     نتیجه‌ گیری: 

     بر اساس یافته‌های این تحقیق، توجه به شناسایی هوشمند پیامدها و مخاطرات، تفکر راهبردی و مستمر به مقوله ایمنی، بهداشت و محیط زیست سبب می‌شود ساختار چندگانه توسعه پایدار مستحکم و ایستا باشد. نتایج حاصل حاکی از آن است که توسعه پایدار  به دستیابی هم‌زمان به همه اجزاء یا ابعاد با رویکردی سیستمی و یک ادراک ذهنی کل گرایانه نیاز دارد که تک‌تک ابعاد و نیز روابط بین آن‌ها را باید به‌حساب آورد.

    کلیدواژگان: مدیریت HSE، توسعه پایدار، هوش مصنوعی، محیط زیست
  • محمدحسن دشتی خویدکی، محمود کمالی زارچ، ناصر محمدی احمدابادی، حیدر حسینی صفحات 330-341
    زمینه و هدف

    مشکلات شغلی، افراد را به طرز موثری دستخوش تغییر می‫کند. از سویی با توجه به تاثیرات مثبت فعالیت بدنی بر سلامت جسمی و روانی، این مطالعه با هدف بررسی و نقش فعالیت بدنی بر آسیب‫های اسکلتی و سلامت روان کارگران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع علی- مقایسه ای بود. 190 نفر از کارگران پست‫های تولیدی کارخانه‫های کاشی و سیمان که شرایط حضور در مطالعه را داشتند، بر اساس روش نمونه گیری در دسترس و به صورت کاملا داوطلبانه انتخاب شدند. از این تعداد، بر اساس پرسشنامه بک تعداد 88 نفر در گروه غیرفعال و 64 نفر در گروه فعال قرار گرفتند و از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) و آسیب اسکلتی- عضلانی کرنل استفاده شد. از آزمون T مستقل و ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS-23 برای تجزیه و تحلیل استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان دادند سلامت روان در گروه فعال نسبت به گروه غیرفعال در کارگران کارخانه سیمان (011/0=p) وکارگران کاشی (001/0=p) معنی دار و بهتر است. ولی آسیب های اسکلتی بین کارگران فعال و غیرفعال دو کارخانه کاشی و سیمان تفاوت معنی‫داری نداشت (728/0=p) (196/0=p) و بین سلامت روان با آسیب های اسکلتی ارتباط معنی‫دار بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج تحقیق حاضر می‫توان گفت برخورداری از سطح بالاتری از آمادگی جسمانی به ارتقای سلامت روانی کمک وآسیب های جسمی را کاهش می‫دهد. بطور ساده تر بنظر می‫رسد فعالیت بدنی و ورزش تاثیرات مثبتی بر کارگران داشته و ربطی به مکان کار ندارد.

    کلیدواژگان: کارگران، فعالیت بدنی، آسیب‫ های اسکلتی، سلامت روان
  • شورش لطفی، نادر مروتی، زهرا مروتی صفحات 342-356
    زمینه و هدف

     با توجه به تعریف کیفیت زندگی مرتبط با بینایی برمبنای درک بیماران از بینایی و مشکلات روزمره خود، این مطالعه به بررسی مشکلات و کیفیت زندگی بیماران بر اساس قضاوت‫هایشان پرداخته است.

    روش کار

     روش تحقیق در این مطالعه، توصیفی از نوع «هم گروهی آینده نگر» است. دو گروه بیمار در طول 6 ماه پیگیری و نسبت به جمع ‌آوری اطلاعات از آنها اقدام گردید. جمعیت مورد مطالعه کلیه بیماران مراجعه‫کننده به بیمارستان فارابی در یک مقطع دو ماهه بود که مبتلا به بیماری‫های استرابیسم و قوز قرنیه بودند. روش نمونه گیری برای بیماران استرابیسم، احتمالی از نوع تصادفی ساده و برای بیماران قوز قرنیه تمام شماری است. ابتدا کیفیت زندگی هر دو گروه از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان فارابی قبل از انجام عمل جراحی مورد بررسی قرار گرفت و سپس طی دو دوره سه ماهه و شش ماهه (ماه سوم و ماه ششم بعد از عمل) بعد از انجام عمل جراحی، وضعیت کیفیت زندگی آنان بررسی شد.

    یافته ها

     این مطالعه بیانگر وجود تفاوت معناداری در نمره متغیر کیفیت زندگی و ابعاد آن در قبل و بعد از عمل جراحی در بیماران استرابیسم است و کیفیت زندگی بیماران استرابیسم بعد از سه ماه از انجام عمل جراحی نسبت به قبل از عمل رشد چشمگیری داشته است. اما در بیماران مبتلا به قوز قرنیه نشان دهنده عدم وجود تفاوت معنادار در نمره متغیر کیفیت زندگی و ابعاد آن در قبل و بعد از عمل جراحی است.

    نتیجه گیری

     بیماران مبتلا به استرابیسم نسبت به انجام عمل جراحی انجام شده بسیار خشنود بوده و این امر بر روند زندگی آنها تاثیر بسیار مثبتی داشته است. هر چند نمره و میانگین کیفیت زندگی در عمل جراحی انجام‫شده در بیماران قوز قرنیه رشد کمی داشته، اما در حدی نبود که رضایت و کیفیت زندگی آنها را بصورت قابل توجهی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: استرابیسم، قوز قرنیه، کیفیت زندگی، سلامت و بینایی، دشواری در انجام فعالیت، مشکلات بینایی
  • هاله محمدیها، غلامرضا معمارزاده، پرهام عظیمی صفحات 357-378
    زمینه و هدف

     امروزه، با توجه به کاستی‌های موجود در بخش سلامت و وقوع بحران‌هایی مانند پاندمی بیماری کووید-19، حکمرانی در نظام سلامت بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. از طرفی، به نظر می‌رسد سیاستگذاری و به طور ویژه اجرای سیاست‌ها در بخش سلامت کشور، با کاستی‌هایی روبه‌رو است که بهره‌گیری از اصول حکمرانی می‌تواند در این زمینه راهگشا باشد. بنابراین، هدف از انجام این تحقیق، طراحی مدل حکمرانی در نظام سلامت کشور است.

    روش کار

     پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی- توسعه ای بود. پس از بررسی مبانی نظری و تحقیقات پیشین، راهبردهای حکمرانی نظام سلامت شناسایی شدند. سپس با بهره‌گیری از روش دلفی فازی و نظرخواهی از 13 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی که به صورت هدفمند انتخاب شدند، مدل تحقیق طراحی شد. نهایتا، به منظور اعتبارسنجی مدل، از 169 نفر از مدیران و متخصصان بخش‌های نظام سلامت در شهرستان تهران با ابزار پرسشنامه نظرخواهی شد و داده‌های حاصل با روش مدل‌سازی معادلات ساختاری و نرم‌افزار SmartPLS تجزیه‌وتحلیل گردید.

    یافته‌ ها: 

    بر اساس یافته‌های تحقیق، تایید گردید که حکمرانی سلامت دارای چهار کارکرد تولیت، ارایه خدمات، تولید منابع و تامین مالی است و به منظور ارتقای آن،10 راهبرد اصلی و 58 راهبرد فرعی باید مدنظر قرار گیرد. همچنین، مدل حکمرانی در نظام سلامت کشور طراحی شده شامل عوامل علی (کارکردهای نظام سلامت)، عوامل زمینه‌ای، عوامل تسهیل‌گر/ محدودکننده و پیامدها است. نهایتا، بر اساس یافته‌های مدل‌سازی معادلات ساختاری، ضریب تعیین برای متغیر راهبردهای حکمرانی سلامت مقدار 611/0 و برای متغیر پیامدها 528/0 محاسبه گردید.

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به نتایج حاصل شده، حکمرانی سلامت در کشور از نظر ساختار و کارکردها با الگوی سازمان بهداشت جهانی یکسان است، اما برای ارتقای نظام سلامت با توجه به شرایط بومی کشور نیاز به بهره‌گیری از راهبردهای متنوعی وجود دارد. همچنین، نتایج نشان داد که حکمرانی نظام سلامت پدیده‌ای چندوجهی و پیچیده است و به منظور ارتقای آن باید ‏مجموعه‌ای از راهبردها اجرا شوند که این راهبردها در سه دسته امور حاکمیتی، امور قراردادی و امور مشارکتی دسته‌بندی شدند.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، حکمرانی سلامت، دلفی فازی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • شهپر زکی پور، بهزاد فرخ سرشت، محمدجواد تقی پوریان، حسنعلی اقاجانی صفحات 379-396
    زمینه و هدف

     شناسایی مولفه های رفتار اخلاقی در زمان پاندمی بیماری کرونا، می‫تواند تسهیلگر بروز رفتارهای مثبت کاری گردد. این پژوهش با هدف واکاوی عوامل بازدارنده رفتارهای نابهنجار کارکنان درمانی در شرایط کرونایی انجام شد.       

    روش کار

     این پژوهش یک مطالعه کیفی از نوع توصیفی بوده که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی تا مرحله اشباع و مصاحبه انفرادی نیمه ساختاریافته با 13 نفر، شامل متخصصین حوزه مدیریت و سلامت جمع آوری گردید. برای اعتباربخشی از معیارهای قابلیت اعتماد لینکلن و گوبا استفاده شد. تجزیه و تحلیل داد ه ها با استفاده از روش تحلیل محتوای ترکیبی جهت دار و تلخیصی با نرم افزارهای SPSS-21 و MAXQDA-10 انجام گرفت.

    یافته ها

     یافته ها نشان دادند که عوامل ساختاری شامل آموزش و بهسازی نیروی انسانی، گزینش و برگماری، وارسی و پایش سازمانی، مهارت‫های ارتباطی، رسیدگی به تخلفات اداری، آراستگی و بسامانی ، عوامل رفتاری شامل ویژگی‫های روانشناختی فردی، رفتارهای درون گروهی، الگو سازی، کنش گرهای ارزشی، عدالت محوری و تدوین پایه های نیک‫خویانه و عوامل محیطی شامل محیط درونی و بیرونی سازمان از عوامل موثر بر کاهش رفتار نا بهنجار در مراکز درمانی می‫باشند.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج پژوهش عوامل ساختاری مهمترین عامل بازدارنده رفتارهای نابهنجار می‫باشد. انتظار می‫رود الگوی ارایه شده به مدیران کمک کند تا ضمن کنترل شیوع ویروس کرونا، با بهبود خدمات، آگاه سازی، افزایش مهارت‫های روانشناختی و حمایت های مالی و معنوی، رفتارهای نابهنجار را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: رفتار نابهنجار، عوامل بازدارنده، کارکنان درمانی، تحلیل محتوا، شرایط کرونایی
  • علی رضا یوسفی، پرنیان نیک منش، شیما بردبار، محسن بیاتی، نرجس السادات نسبی صفحات 397-408
    زمینه و هدف

     کروناویروس نوین (کووید-19) می‌تواند اثرات روانشناختی متعددی به همراه داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی سلامت روان و ارتباط آن با کیفیت خواب کارکنان مراقبت‌های سلامت طی همه‌گیری کووید-19 در جنوب ایران انجام شد.

    روش‌ کار: 

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بصورت مقطعی در سال 1399 انجام پذیرفت. تعداد 496 نفر از کارکنان بیمارستان حضرت علی‌اصغر (ع)، به‌عنوان بیمارستان مرجع کووید-19 در استان فارس، به صورت سرشماری در مطالعه شرکت داشتند. ابزار جمع‌آوری داده ها، پرسشنامه‌های استاندارد سلامت روان GHQ-28 و کیفیت خواب پیترزبورگ (PSQI) بودند. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های تی، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون با بهره‌گیری از نرم‌افزار SPSS-23 در سطح معنی‌داری 05/0 تحلیل گردیدند.

    یافته‌‌ ها: 

    میانگین امتیاز سلامت روان و کیفیت خواب به ترتیب برابر با 14/17±73/48 (از 84) و 21/6±43/8 (از 21) بدست آمد که بیانگر احتمال بالای ابتلا به اختلالات سلامت روان و کیفیت خواب نامطلوب در بین کارکنان مورد مطالعه بود. بین سلامت روان و کیفیت خواب همبستگی مثبت و معنی‌داری مشاهده شد (01/0=p=33/0.r). سطح اختلالات سلامت روان به‌طور معنی‌داری در کارکنان مجرد (02/0= p) و کارکنان با تحصیلات لیسانس (04/0= p) بیشتر از سایرین بود. همچنین کیفیت خواب مردان (03/0= p) و کارکنان مجرد (04/0= p) به‌طور معناداری نامطلوب‌تر از سایرین بود. 

    نتیجه‌گیری: 

    احتمال اختلالات سلامت روان کارکنان در سطح بالا و کیفیت خواب آن‌ها، نامطلوب برآورد شد. مداخلات حمایتی، ارایه خدمات مشاوره ای و روانشناختی جهت کاهش سطح اختلالات سلامت روان و بهبود کیفیت خواب پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، کیفیت خواب، کووید-19
  • نفیسه ‫ هادی مهر، اعظم علوی صفحات 409-417
    زمینه و هدف

    انسان، محور بهره‌وری است. کلیه سازمان‌ها با هر ماموریتی که دارند، باید بیشترین سرمایه، وقت و برنامه خویش را به توسعه منابع انسانی اختصاص دهند که خود مستلزم وجود خلاقیت شغلی و خودکارآمدی آنها است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین بهره‌وری با خلاقیت شغلی و خودکارآمدی کارکنان مراکز بهداشتی شهر اصفهان انجام گرفت.

    روش کار

     این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی بود. 132 نفر از کارکنان شبکه بهداشت شهر اصفهان طبق فرمول کوکران به روش تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد خلاقیت شغلی جزنی، خودکارآمدی شرر و بهره‌وری جمع آوری گردیدند. داده‫ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون) با نرم افزار SPSS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     یافته ها نشان دادند بین میانگین نمره بهره وری با خودکارآمدی و خلاقیت شغلی کارکنان شبکه بهداشت ارتباط معنی دار وجود داشت (001/0<p). بین میانگین نمره بهره وری و خودکارآمدی کارکنان (371/0=r و 001/0<p) و میانگین نمره بهره وری وخلاقیت شغلی همبستگی مثبت معنی داری وجود داشت (379/0=r و 001/0<p). همچنین بین میانگین نمره خودکارآمدی و خلاقیت شغلی کارکنان نیز همبستگی مثبت و معنی دار بود (324/0=r و 001/0<p).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج پژوهش، خلاقیت شغلی و خودکارآمدی با بهره وری کارکنان مراکز بهداشتی ارتباط مستقیم و مثبت دارند. به منظور کاربست یافته های این پژوهش به مسیولین ذیربط پیشنهاد می‫شود که جهت ایجاد زمینه های پرورش خلاقیت و خودکارآمدی از دوره های ضمن خدمت آشنایی با شیوه های خلاقیت و خودکارآمدی برای کارکنان مراکز بهداشتی استفاده نمایند و در هدایت کلاس های آموزشی اقدامات لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: خلاقیت شغلی، خودکارآمدی، بهره وری
  • علی خالق خواه، سلیم کاظمی، مرتضی جاویدپور، عظیم امیدوار صفحات 418-427
    زمینه و هدف

     با توجه به نقش اساسی دانشگاه‌ها در توسعه علوم و فنون. در سازمان‌دهی فعالیت‌های آموزشی در دانشگاه‌ها باید به کیفیت آموزش و پژوهش و چگونگی ارتباط آن دو توجه خاصی داشت. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر تجارب پژوهشی در فرآیند پایان‌نامه نویسی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام گرفت.

    روش کار

     روش تحقیق از نوع مقطعی توصیفی تحلیلی بوده و 222 نفر از دانش‌آموختگان و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل که از نیمسال دوم سال تحصیلی 1398-1397 موفق به دفاع از پایان‌نامه خویش شده و در مرحله تسویه‌حساب قرار داشتند، به‌عنوان نمونه آماری به پرسشنامه این تحقیق پاسخ دادند. ابزار جمع‌آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد PREQ بوده که طبق آخرین ویرایش دارای 7 عامل اصلی است.

    یافته ها

     بررسی کلی نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بین مقیاس‌های هفت‫گانه، متغیر شفافیت بالاترین میانگین را از نظر دانشجویان دارا بود و بعد از آن متغیر توسعه مهارت پژوهشی میانگین بالاتری را به دست آورد. همچنین بین نظر دانشجویان دانشکده‌های مختلف، دانشجویان دوره‌های تحصیلی مختلف و دانشجویان با جنسیت مختلف، از نظر رضایت‌مندی کلی از تجارب پژوهشی تفاوت معنی‌دار وجود نداشت.

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به نتایج یافته‌های پژوهش حاضر پیشنهاد می‌گردد اساتید دانشگاه در برخورد با دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل به اخلاق در انجام وظایف تخصصی به عنوان یک ارزش بنیادی تاکید کنند و آن را به دانشجویان خود انتقال دهند.

    کلیدواژگان: فرایند پایان نامه نویسی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • علی شفیع زاده، محمد اکرامیان صفحات 428-440
    زمینه و هدف

     سلامت دانشجویان از مهم ترین اهداف هر جامعه ای است زیرا سلامتی آنان زمینه ساز ارتقای سطح علمی و پیشرفت جامعه خواهد بود. دراین راستا تحقیق حاضر با هدف تعیین سهم مولفه های اصلی سلامت دانشجویان پسر انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر ازنوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان پسردانشگاه شهرکرد بودند که درس ورزش 1 و 2 را در نیمسال دوم سال تحصیلی 96-1395 انتخاب کرده بودند. از بین دانشجویان هرکلاس 5 دانشجو به شکل تصادفی ساده و در مجموع 106 دانشجو به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های مربوط به سلامت عمومی از طریق پرسشنامه هیلر و گلدبرگ که از چهار خرده مقیاس نشانه های جسمانی، اضطراب، اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی تشکیل شده بود، جمع آوری شدند. عوامل جسمانی مرتبط با سلامتی شامل: قد، وزن، توده بدون چربی، میزان آب بدن، توده چربی بدن، درصد چربی بدن، شاخص توده بدن، نسبت دورکمر به دورلگن، فشارخون و حداکثر ضربان قلب با ابزار استاندارد اندازه گیری شدند. شاخص های آمادگی جسمانی مرتبط با سلامتی شامل انعطاف پذیری، قدرت و استقامت عضلانی از طریق آزمون‫های استاندارد اندازه گیری شدند. داده ها از طریق تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از روش استخراج مولفه های اصلی و چرخش واریماکس در سطح 05/0 با نرم افزارSPSS تحلیل گردیدند.

    یافته ها

     مولفه های توده بدون چربی بدن، میزان آب بدن، قد، وزن و قدرت عضلات جلو ران عوامل اصلی سلامت دانشجویان پسر بودند. در مجموع شاخص های بدنی با 76/32 درصد، شاخص های آمادگی جسمانی با 85/10 درصد و شاخص های سلامت عمومی با 38/10 درصد بیشترین سهم را در سلامت دانشجویان پسر داشتند.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان دادند متغیرهای مورد بررسی سلامت دانشجویان به شدت با هم مرتبط هستند، به طوری که تمام عوامل مورد بررسی به 8 عامل کاهش یافته و در نهایت 78 درصد از عوامل سلامت دانشجویان پسر را تعیین نمودند.

    کلیدواژگان: سلامت، دانشجوی پسر، مولفه اصلی، سهم، تعیین
  • لیلا تیموری یگانه صفحات 441-453
    زمینه و هدف

     سرمایه فرا شناختی یکی از مفاهیم روانشناسی مثبت‌نگر است که با ویژگی‌هایی از قبیل باور فرد به توانایی‌هایش برای دستیابی به موفقیت، داشتن پشتکار در دنبال کردن اهداف، ایجاد اسنادهای مثبت درباره خود و تحمل‫کردن مشکلات تعریف می‌شود. هدف اصلی این پژوهش سنجش نقش میانجی بهزیستی روانشناختی در رابطه بین سبک زندگی ارتقادهنده سلامت با خودکارآمدی در بین پرستاران استان کرمانشاه بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری داده‌ها از نوع توصیفی- همبستگی بود که با استفاده از روش مدل یابی علی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش را پرستاران پنج تا از بیمارستان های استان کرمانشاه تشکیل دادند. تعداد 300 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای از میان جامعه پرستاران انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه خودکارآمدی عمومی، پرسشنامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی بود. به منظور تحلیل داده ها از روش مدل یابی علی استفاده شد. این تحلیل از طریق نرم افزار ایموس انجام گردید.

    یافته ها

     نتایج نشان دادند که سبک زندگی ارتقادهنده سلامت رابطه مستقیم و معنی داری با بهزیستی روانشناختی پرستاران دارد؛ اما سبک زندگی ارتقادهنده سلامت با خودکارآمدی رابطه معناداری نداشت. همچنین بهزیستی روانشناختی نیز با خودکارآمدی پرستاران رابطه معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

     اتخاذ سبک زندگی سلامت محور یکی از راهکارهایی است که افراد برای نظم بخشی و خودسامانی در جهت دستیابی به اهداف خود برمی‫گزینند. پیامد سبک زندگی مناسب هر فرد «خوب بودن» وی را آگهی می دهد.

    کلیدواژگان: سبک ارتقادهنده سلامت، بهزیستی روانشناختی، مدل یابی علی، خودکارآمدی
|
  • V. Novin, HR. Jafari, H. Hoveidi Pages 315-329
    Background & objectives

     Safety, health, and environmental management systems are implemented and operationalized to provide, maintain, and promote the health of individuals, society, and the environment. Therefore, the main purpose of this study is to develop a model of the HSE management system and use it in sustainable development planning based on artificial intelligence based on data theory.

    Methods

     This research is applied and exploratory in terms of research purpose. Qualitative and quantitative data were collected using questionnaires and among the statistical population selected from universities, Environment Organizations, health centers, and various industries in Tehran in 1399. The data processing theory of the foundation uses open coding, axial coding, selective coding, and SPSS software, MaxQDA, to analyze data.

    Results

     The results of this study show that the validation of the model confirms the final model according to the method of review of participants and review of non-participating experts, and also, all Cronbach's alpha numbers and the combined reliability of latent variables are appropriate. 

    Conclusion

     Intense to intelligent identification of consequences and risks and strategic and continuous thinking on safety, health, and environment make the multiple structures of sustainable development strong and static. The results indicate the sustainable development of simultaneous access to all components or dimensions with a systemic approach and a holistic mental perception that the individual dimensions and the relationships between them must be considered.

    Keywords: HSE Management, Sustainable Development, Artificial Intelligence, Environment
  • M.H. Dashty khavidaki, M. Kamali Zarch, N .Mohammadi Ahmadabadi, H. Hosseini Pages 330-341
    Background & objectives

     Occupational problems change people effectively. On the other hand, considering the positive effects of physical activity on physical and mental health, this study aimed to investigate the role of physical activity on skeletal injuries and workers' mental health.

    Methods

     This study was a causal-comparative study. One hundred ninety tile and cement manufacturing workers eligible for the study were selected on a voluntary sampling basis. According to the Beck questionnaire, 88 were inactive, and 64 in active, and General Health Questionnaire (GHQ) and Cornell Musculoskeletal Injury Questionnaire were used. Independent T-test and Pearson correlation coefficient were used, and SPSS 23 software was used for analysis.

    Results

     The results showed that mental health in the active group was significantly better than the inactive group in cement factory workers (p=0.001) and tile workers (p=0.001). However, there was no significant difference between active and inactive workers in both tile and cement factories (p=0.728) (p=0.196), and there was a significant relationship between mental health and skeletal injuries.

    Conclusion

     According to the results of this study, having a higher level of physical fitness contributes to mental health promotion and reduces physical injuries. It seems easier physical activity and exercise positively affect workers and do not have anything to do with location lace.

    Keywords: Workers, Physical Activity, Skeletal Injuries, Mental Health
  • S .Lotfi, N .Morovati, Z .Morovati Pages 342-356
    Background & objectives

     Based on the definition of quality of life-related to vision based on patients' understanding of vision and their daily problems, this study examines patients' problems and quality of life-based on their judgments. 

    Methods

     The research method used was a descriptive "prospective cohort" type. Two groups of patients were followed up for six months, and information was collected from them. The study population was all patients referred to Farabi Hospital for two months who were suffering from strabismus and keratoconus. A simple random sampling method was used to recruit strabismus patients while all keratoconus patients were recruited. First, the quality of life of both groups of patients was checked before the surgery. Then after the surgery, it was re-evaluated in three months and six months (the third month and the sixth month after) to check whether the surgery was effective.

    Results

     Explanatory and analytical findings showed a significant difference in the variable score of quality of life and its dimensions before and after surgery in strabismus patients. Also, the quality of life of strabismus patients has grown significantly after three months of surgery compared to before surgery. Also, Analytical findings related to examining the difference in the quality of life and its dimensions in patients with keratoconus showed no significant difference in the variable score of quality of life and its dimensions before and after surgery.

    Conclusion

     Strabismus patients were satisfied with the surgery, and this had a very positive effect on their life. Although the score and the average quality of life in these patients increased slightly after the operation compared to before the operation, this increase in the quality of life score was not enough to significantly increase their satisfaction and quality of life.

    Keywords: Strabismus, Keratoconus, Quality of Life, Health, Vision, Difficulty Performing Activities, Vision Problems
  • H .Mohamadiha, Gh .Memarzadeh, P .Azimi Pages 357-378
    Background & objectives

     Today, governance in the health system is more important than ever due to the shortcomings in the health sector and the occurrence of crises such as the Covid disease pandemic. On the other hand, policy-making, especially implementing policies in the country's health sector, is facing shortcomings; the use of governance principles can be helpful in this regard. Therefore, this study aims to design a governance model for the country's health system.

    Methods

     The present study is applied-developmental in terms of purpose. After reviewing the theoretical foundations and previous research, the governance strategies of the health system were identified. Then, the research model was designed using the fuzzy Delphi method and surveying 13 academic and executive experts who were purposefully selected. Finally, to validate the model, 169 managers and specialists of health system departments in Tehran were interviewed with a questionnaire, and the data were analyzed by structural equation modeling and SmartPLS software.

    Results

     Based on the research findings, it was confirmed that health governance has four functions of stewardship, service delivery, resource production, and financing, and in order to improve it, ten main strategies and 58 sub-strategies should be considered. Also, the governance model in the country's health system was designed, which includes causal factors (functions of the health system), underlying factors, facilitating/limiting factors, and consequences. Finally, the coefficient of determination for the variable of health governance strategies was 0.611 and for the variable of outcomes was 0.528.

    Conclusion

     According to the results, health governance in the country is similar to the model of the World Health Organization in terms of structure and functions, but to improve the health system according to the country's native conditions, it is necessary to use various strategies. Also, the results showed that the health system's governance is a multifaceted and complex phenomenon. To improve it, a set of strategies should be implemented, which were classified into three categories: governance affairs, contractual affairs, and partnership affairs

    Keywords: Health System, Health Governance, Fuzzy Delphi, Structural Equation Modeling
  • Sh. Zakipour, B .Farrokh Sersht, M.J. Taghipourian, H.A. Aghajani Pages 379-396
    Background & objectives

     Identifying the components of ethical behavior during Corona Virus pandemic can facilitate positive work behaviors. This study aims to investigate the factors that prevent the abnormal behaviors of medical staff in conditions of the corona virus pandemic.

    Methods

     This research is a descriptive qualitative study of content analysis conducted using a targeted snowball sampling method up to the saturation stage and semi-structured interviews with 13 individuals, including management and health experts. Lincoln and Guba's reliability criteria were used for validation. Data analysis was conducted using the combined directional and summarized content analysis method by SPSS-21 and MAXQDA-10 software.

    Results

     The findings indicate that structural factors, including training and development of human resources, selection, and recruitment, organizational auditing, and monitoring, communication skills, handling administrative violations, improvement and orderliness, and of behavioral factors, including individual psychological characteristics, intra-group behaviors, modeling, value agents, justice orientation, and formulating the foundations of benevolence and environmental factors including the internal and external environment of the organization are influential factors in reducing abnormal behavior in medical centers.

    Conclusion

     According to the research results, structural factors are the most important factors in preventing abnormal behaviors. The proposed model is expected to help managers reduce abnormal behaviors by improving services and awareness as well as increasing psychological skills and financial and spiritual support while controlling the spread of the corona virus.

    Keywords: Inhibitory Factors, Abnormal Behavior, Medical Staff, Content Analysis, Corona Virus Pandemic Conditions
  • A.R .Yusefi, P .Nikmanesh, Sh .Bordbar, M. Bayati, N. Nasabi Pages 397-408
    Background & objectives

     Coronavirus disease (Covid-19) can have several psychological effects. This research aimed to investigate mental health status and its relationship with the sleep quality of healthcare workers during the covid-19 pandemic in southern Iran. 

    Methods

     This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2021 on 496 personnel of Hazrat Ali Asghar (AS) Hospital, the center of COVID-19 in Fars province. The participants were selected using the census method. The online General Health Questionnaire (GHQ) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) were provided for participants. Data were analyzed using t-test, ANOVA, and Pearson correlation coefficient in SPSS23 at a significance level of 0.05. 

    Results

     The mean mental health and sleep quality scores were 48.73±17.14 (of 84) and 8.43±6.21 (of 21), respectively. It indicates a high probability of developing mental health disorders and poor sleep quality among participants. We saw a positive and significant correlation between mental health and sleep quality (p= 0.01, r= 0.33). The level of mental health disorders was significantly higher in single participants (p= 0.02) and participants with bachelor's degrees (p= 0.04). Also, the sleep quality of males (p= 0.03) and single employees (p= 0.04) was significantly lower than the others.

    Conclusion

     The participants had high mental health disorders, and their sleep quality seems unfavorable. Supportive interventions, counseling, and psychological services are recommended to reduce mental health disorders and improve sleep quality.

    Keywords: Mental Health, Sleep Quality, Covid-19
  • N .HadiMehr, A. Alavi Pages 409-417
    Background & objectives

     Humans are the focus of productivity, and all organizations, with each mission they have, should allocate their most significant investment, time, and agenda to the development of human resources, which itself requires creativity and self-efficacy of them. This study aimed to investigate the relationship between job creativity and self-efficacy with the productivity of health centers staffs in Isfahan.

    Methods

     This study was a correlational descriptive study. One hundred thirty-two health center employees were studied using the Cochran formula by simple random sampling. Data were collected using three questionnaires of job creation creativity, Sharer's standard self-efficacy questionnaire, and Hersey and Goldsmith's productivity questionnaire. Statistical analysis was done using descriptive and analytical statistics with SPSS v.24.

    Results

     The research results indicate a significant relationship between the mean score of job creativity and self-efficacy with employees' productivity (p<0.001). There is a meaningful relationship between the mean of employees' self-efficacy score and productivity (r=0.371, p>0.001). There is a significant relationship between the mean score of employees' job creativity and productivity (r=0.379 ، p>0.001). There is a significant relationship between the mean score of employees' job creativity and self-efficacy (r=0.324 ، p>0.001). 

    Conclusion

     According to the research results, staff creativity and self-efficacy correlate directly and positively with productivity. In order to apply the findings of this study, it is suggested to the relevant authorities to strengthen the areas of fostering creativity and self-efficacy of health workers by holding in-service courses on familiarity with creativity and self-efficacy methods and taking the necessary measures to guide these training classes.

    Keywords: Job Creativity, Self-efficacy, productivity
  • A. Khaliqkhah, S .Kazemi, M. Javadpour, A .Omidvar Pages 418-427
    Background & objectives

     Considering the essential role of universities in the development of science and technology. In organizing educational activities in universities, special attention should be paid to the quality of education and research and how the two are related. This study aimed to investigate the factors affecting research experiences in the dissertation process of Ardabil University of Medical Sciences postgraduate students.

    Methods

     The research method was descriptive-analytical cross-sectional on 222 students of Ardebil University of Medical Sciences who had defended their thesis during the second semester of the academic year 2018-2019 and were in the settlement phase of the study. The data collection tool was the standard PREQ questionnaire with the latest version containing seven main factors.

    Results

     Overall, the results showed that among the seven scales, the highest mean transparency was observed among the students, followed by the higher mean score of research skill development. Also, among the students of different faculties and college students, there were no significant differences in the overall satisfaction of the research experience with the different educational backgrounds and students of a different gender.

    Conclusion

     According to the results of the present study, it is suggested that university professors in dealing with students of Ardabil University of Medical Sciences emphasize ethics in performing specialized tasks as a fundamental value and pass it on to their students.

    Keywords: Thesis Process, Ardabil University of Medical Sciences, Graduate Students
  • A .Shafizadeh, M .Ekramyan Pages 428-440
    Background & objectives

     The health of university students is one of the most important goals of any society because their health will be the basis for improving society's scientific level and progress. In this regard, the present study was conducted to determine the share of the main components of the health of male students.

    Methods

     The present study was descriptive-analytical, and the statistical population included all male students of Shahrekord University who selected sports courses 1 and 2 in the second semester of the 2016-2017 academic years. A total of 106 students were randomly selected, five in each class. General health data were collected using the Goldberg and Hillier questionnaire, which consisted of four subscales: physical symptoms, anxiety, social dysfunction, and depression. Health-related physical factors were measured with standard instruments, including height, weight, lean body mass, body water level, body fat mass, body fat percentage, body mass index, waist-to-hip ratio, blood pressure, and maximum heart rate. Health-related fitness indicators, including flexibility, strength, and endurance of muscles, were measured through standard tests. Data were analyzed by exploratory factor analysis using the principal component extraction method and varimax rotation at the level of 0.05 with SPSS software.

    Results

     Lean body mass, body water content, height, weight, and strength of the front thigh muscle components were the main factors in the health of male students. In summary, physical indices at 32.76%, physical fitness at 10.85%, and general health at 10.38% had the largest share in the health of male students.

    Conclusion

     The results showed that the studied variables of students' health were strongly related, so all the studied factors were reduced to 8 factors and finally determined 78% of the health factors of male students.

    Keywords: Health, Male Student, Main Component, Contribution, Determining
  • L. Teymouri Yeganeh Pages 441-453
    Background & objectives

     Psychological capital is a concept of positive psychology defined by characteristics such as believing in one's abilities to achieve success, having perseverance in pursuing goals, creating positive documents about oneself, and enduring problems. The main purpose of this study was to assess the mediating role of psychological well-being in the relationship between health-promoting lifestyle and self-efficacy among nurses in Kermanshah province.

    Methods

     The present study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational. Data collection was done using causal modeling. The statistical population of this study consisted of nurses from five hospitals in Kermanshah province. A total of 300 people were selected from the nursing community by cluster random sampling. Data collection tools included a general self-efficacy questionnaire, a health-promoting lifestyle questionnaire, and a psychological well-being questionnaire. In order to analyze the data, the causal modeling method was used. This analysis was performed using Emus software.

    Results

     The results showed that a health-promoting lifestyle has a direct and significant relationship with nurses' psychological well-being. Nevertheless, a health-promoting lifestyle had no significant relationship with self-efficacy. Also, psychological well-being had no significant relationship with nurses' self-efficacy.

    Conclusion

     Adopting a health-oriented lifestyle is one of the strategies that people choose to regulate and self-regulate to achieve their goals. The consequence of the proper lifestyle of each person announces his "goodness".

    Keywords: Health Promoting Style, Psychological Welfare, Causal Modeling, Self-efficacy