فهرست مطالب

نشریه سفینه
پیاپی 76 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحات 5-8
  • مهدی موری* صفحات 9-31

    یکی از شخصیتهای استثنایی در میان صحابه پیامبر (ص)، جابر بن عبد الله انصاری است که در تاریخ صدر اسام از نقش و جایگاه بالیی برخوردار بود. منابع تاریخی این صحابی عظیمالشان را جزء اولین سا کنین مدینه معرفی میکنند که در دوران نوجوانی به همراه پدر خویش قبل از هجرت پیامبر؟ص؟ از مکه به مدینه اسام آوردند. جابر پس از شهادت پدرش در نبرد احد، در بیشتر غزوات پیامبر؟ص؟ شرکت نمود و بسیاری از وقایع و رخدادهای پیش آمده را ثبت و ضبط نمود. سیره نگاران نام وی را جزو اولین کسانی معرفی مینمایند که به دفاع از حقانیت و جایگاه والی امیرالمومنین و اهلبیت؟عهم؟ اقدام نموده و نقش موثری در بیان فضایل و معرفی ایشان بعنوان امام برحق در زمان امامتشان در قالب نقل روایات مهم از قبیل حدیث غدیر، حدیث منزلت، حدیث ثقلین و... داشته است. شخصیت علمی و اخاقی جابر بگونه ایست که اکثر مورخان و محدثان فرق اسامی او را مکثر در حدیث و حافظ سنت نبوی دانسته و وی را فردی مورد وثوق معرفی مینمایند. این ویژگی سبب گردید تا برای آشنایی با عملکرد و معرفی این صحابی عظیمالشان به میزان توان پژوهشی به شیوه کتابخانه ای انجام دهیم و زوایایی نا گفته از زندگی ایشان را برای مخاطبین ارایه نماییم.

    کلیدواژگان: شخصیت، انصاری، عبدالله بن محمد، صحابه، تاریخ اسام
  • محمد فرمیهنی فراهانی* صفحات 32-48

    جابر بن عبدالله انصاری از صحابیان جلیل القدر رسول خدا؟ص؟، به دلیل داشتن محبت اهل بیت؟عهم؟ جایگاه خاصی نزد آنان داشت. وی در دورهای که برخی از اصحاب و جاعان به خود اجازه میدادند بر رسول خدا (ص) دروغ ببندند، از این کار امتناع کرده و به مخالفت با آنها نیز میپرداخته است. لذا مورد اعتماد اهل بیت (عهم) بوده و از وی حدیث نقل میکردند. وی در عرصه های مختلف فقهی، روایی، تاریخی و تفسیری و حتی نقل روایات اعتقادی مورد اعتماد و رجوع راویان و محدثان بوده است که نشان از جایگاه علمی وی نزد مسلمین دارد. صحیفه جابر از نوشته های او است که مورد استفاده بسیار راویان بعد از ایشان قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: جابر بن عبدالله انصاری، شخصیت علمی جابر، فقه، حدیث، تفسیر، تاریخ
  • زهره اخوان مقدم* صفحات 49-74

    این مقاله با روش تحلیل محتوا و تاریخی در پی دستیابی به روش تفسیری جابربن عبدالله انصاری است. بدون اینکه در پی استقراء همه روایات تفسیری جابر باشد، بلکه تنها به روایات جابر در تفسیر مجمع البیان و برخی دیگر از احادیث او اکتفا کرده است. بر سلبی» در تفسیر نبوده است و روایات تفسیری جابر چند ش این اساس، ج زء جریان «گرای گونه است: بیان معانی واژه ها، شان نزول آیات، تعیین مصداق آیه، تفسیر و توضیح آیه، بیان بطون آیه، علوم قرآن، احکام فقهی و عبادات. همچنین روایاتی از او که در زمینه تاریخ، فضال سوره ها و فضایل اهل بیت است و برای تفسیر قرآن مفید است. شرح حال مختصر جابر و فرازهای مهم آن، جایگاه جابر نزد پیامبر و اهل بیت و گزارش دیدگاه منابع رجالی شیعه و سنی در باره جابر، نیز در مقاله آمده است.

    کلیدواژگان: قرآن پژوهی، تفسیر روائی، صحابه، جابر بن عبدالله انصاری، تاریخ اسام
  • اسماعیل اثباتی* صفحات 75-104

    حدیث لوح جابر، یکی از احادیث مشهوری است که پیوسته مورد توجه و استناد علمای امامیه در اثبات امامت امامان دوازده گانه بوده است. با این وصف، اشکالت و شبهاتی به این روایت وارد شده و برخی در صدد انکار آن و جعلی شمردن آن بر آمدهاند. نوشتار حاضر در صدد بررسی وضعیت سندی این روایت است. به این منظور ابتدا گزارشهای متعدد از این روایت شناسایی شده و در ادامه، سندهای آنها بررسی شده است. بر این اساس هرچند تعدادی از گزارشهای 9گانه و اسناد 22گانه این روایت از نظر سندی ضعیف شمرده میشوند، اما عاوه بر صحت سند برخی از این گزارشها، شواهد و قراین متعدد دیگری باعث حصول اطمینان نسبت به این روایت میشوند.

    کلیدواژگان: لوح جابر، اثنی عشریه، امامت، بررسی سندی
  • ابراهیم خراسانی پاریزی* صفحات 105-121

    بعد از رحلت پیامبر؟ص؟ گروهی از انصار در سقیفه گرد آمدند و از رهبری جامعه و تعیین جانشین پیامبر؟ص؟ سخن گفتند که به نظر میرسد طرح چنین سخنانی از سوی انصار در آن ساعات، واکنشی در مقابله با برخی اقدامات مهاجران بود. چرا که آنان با قراینی پی برده بودند که گروهی از مهاجران قصد تسلط بر قدرت را دارند و انصار با تجمع در سقیفه قصد پیشگیری داشتند. البته آنچه انصار را به این اقدام نسنجیده واداشت ترس همراه با رقابت با قریش بوده است. اگر چه خدمات انصار در کمک به اعتای اسام در عصر پیامبر اعظم؟ص؟ نیز میتواند از جمله دلیل توجه آنان به حکومت باشد. همچنین با مرور متون تاریخی مربوط به سقیفه بایستی گفت بسیاری از انصار شاخص طرفدار امام علی (ع) مانند جابر بن عبدالله انصاری در سقیفه حضور نداشتند. هدف این پژوهش بررسی جوانب متعدد علل تجمع انصار در سقیفه و تحلیل آن است که با استفاده از متون تاریخی دست اول و تحلیل پژوهشهای جدید انجام شده است.

    کلیدواژگان: انصار، مهاجران، سقیفه، خافت، ابوبکر
  • محمد فراهانی*، فریدون محمدی فام، سید مجید نبوی صفحات 122-144

    این مقاله تحلیل و نقدی است بر نظریه ی کشف حجاب مخدرات اهلبیت امامحسین (ع) در رساله العاصمیه که عامه شیخ محمد علی سنقری حایری در سال 1327ق به پایان رسانده است. عامه سنقری در این رساله به نقد و بررسی روایات ابی مخنف، شیخ صدوق، شیخ مفید، سید بن طاووس و عامه مجلسی مربوط به ربودن حجاب زنان اهل حرم کربا میپردازد و کشف شعور بنات الرسول؟ص؟ را محال و با غیرت، حکمت و شریعت الهی و عصمت حضرت زینب؟س؟ معارض دانسته و دلیلی چون: آماده بودن اهلبیت امام (ع) برای اسارت و جدا کردن حلل و زیور از خود، مانعیت هیبت و سطوت زینب کبری (س) از این امر و اقامه شواهدی بر روپوش داشتن کجاوه های آل الله را دال بر عدم تمک ین اجانب از دیدن وجه و شعر پردگیان عصمت و رسالت، دانسته است. در این پژوهش سعی شده، پس از بررسی سندی روایات مشتمل بر کشف راس بنات رسول الله (ص)، ادله عقلی و ادله نقلی این دسته از روایات، نقادی گردیده، سپس معنای لغوی اسباب حجاب آل الله و معنای مجازی و کنایی تعابیر مفید چهره گشایی اهل حرم امام حسین (ع)، مورد کند و کاش و در نتیجه، نظریه ی عامه سنقری حایری، مبنی بر عدم امکان کشف راس، مورد تایید قرار گرفته است

    کلیدواژگان: امامحسین(ع)، عاشورا، کربا، مخدرات، کشف حجاب، غارت خیام
  • لطفعلی عبداللهی واشان*، مجید معارف، سید محمدعلی ایازی صفحات 145-159

    یکی از وجوه اعجاز که مفسران قرآنی را به تدبر وا داشته اعجاز محتوایی است؛ این نوع از اعجاز با مفاهیم درونی قرآن ارتباط دارد و اگر چه میتوان مولفه های گونا گونی را برای آن برشمرد، اما مولفه های مورد اتفاق فریقین را میتوان اختاف ناپذیری، اخبار از غیب، بواطن قرآن، اعجاز علمی وجامعیت قرآن دانست که شامل محورهایی نظیر قانونگذاری، هدایتی، حقوقی، مسایل اخاقی و... میشود و آنچه از تطبیق استنتاج میگردد معین آنست که توجه به این نوع اعجاز در طی قرون مختلف با شدت و ضعف هایی روبرو بوده که در سیر زمانی مختلف هر یک از فریقین توجه و عنایت ویژه بدان داشتهاند و اختافات مبنایی در طرح مساله، باورها و روش طرح با یکدیگر دارند برای مثال در مورد بطون قرآن کریم با وجود قبول و مسلم دانستن این مولفه در نقل اهل سنت با اندک اغماض از پیامبر (ص) یا صحابه بحثی مطرح نمیشود در حالی که شیعه بدان عنایت و اهتمام ویژه داشته است یا در مبنا تشیع بر خاف اهل سنت بر این باور است تنها مرجع حقیقی برای دفع شبهات معصومان میباشند و آنها عالم به قرآن هستند. بنابراین این نوشتار میکوشد با رویکردی توصیفی_ تحلیلی مولفه های اعجاز محتوایی را از منظر مفسران شیعه و سنی مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: اعجاز، شیعه، اهلسنت، محتوی، اختافناپذیری، قرآن کریم
  • عبدالحسین طالعی* صفحات 160-179

    از آیت الله محمد تقی شیرازی اشعار فارسی معدودی بر جای مانده است که با وجود اندک بودن، از قوت شعری برخوردار است. این شعرها اندکی پس از رحلت ایشان همراه با شعرهایی از چند فقیه نامدار دیگر مانند: شیخ محمد حسین اصفهانی، میرزا اسماعیل شیرازی، شیخ فضل الله نوری، میرزا صادق آقا تبریزی منتشر شده و البته برخی از آنها عربی و برخی ملمع (فارسی و عربی) است. در این اشعار که در مدح و رثای اهل بیت؟عهم؟ است، اشارات جالبی به مضامین آیات و احادیث و متون تاریخی معتبر شده است. در این مقاله بخشی از این اشارات مورد تحقیق قرار گرفته است که اثرپذیری شاعر از قرآن و حدیث و تاریخ را نشان میدهد. نمونه این موارد چنین است: آیه انتم العلون، آیه بنیان مرصوص، آیه نور، آیه مباهله، آیه فتلقی آدم، سوره هل اتی. همچنین احادیث و رویدادهایی مانند: تصدق خاتم در رکوع، لیله المبیت، حدیث غدیر، مقامات پیامبر و اهل بیت و علم و معجزاتشان، وقایع کربا و مقامات امام عصر و توسل به آن ذوات مقدسه. همچنین اشاره به برخی از عالمان شیعه مانند عامه حلی و میرزا محمد حسن شیرازی است.

    کلیدواژگان: شیرازی، محمد تقی، اشعار فارسی، اثر پذیری از قرآن، اثرپذیری از حدیث، اثرپذیری از تاریخ
  • محمود توکلی* صفحات 188-192
|
  • Mahdi Moori* Pages 9-31

    One of the exceptional personalities among the companions of the Holy Prophet (s.a.w.a.), is Jabir Ibn Abdullah Ansari, who had a high role and position in the history of early Islam. Historical sources introduce this great companion as one of the first residents of Madinah, who brought Islam to Madinah with his father before the Holy Prophet's (s.a.w.a.) migration from Mecca to Madinah. After the martyrdom of his father in the battle of Uhud, Jabir participated in most of the campaigns of the Holy Prophet (s.a.w.a.) and recorded many of the events that occurred. Biographers introduce his name as one of the first to defend the righteousness and high position of Amirul Momineen (a.s.) and Ahl-e- Bayt (a.s.). He played an effective role in expressing his (a.s.) virtues and introducing him as the true Imam during his Imamate in the form of narrating important traditions such as Hadith-e-Ghadeer, Hadis-e-Manzilat, Hadith-e-Thaqalain, etc. Jabir's scientific and moral character is such that most of the historians and traditionalists of the Islamic sects consider him to be the most prolific in narrations and the preserver of the Prophet's (s.a.w.a.) Sunnah. They introduce him as a trustworthy person. This feature caused us to conduct research in a library style to the best of our ability to familiarize ourselves with the performance and introduction of this great companion and present untold aspects of his life to the readers.

    Keywords: Personality, Ansari, Abdullah Ibn Muhammad, Companion, History of Islam
  • Muhammad Farmihani Farahaani* Pages 32-48

    Jabir Ibn Abdullah Ansari, one of the highly esteemed companions of the Messenger of Allah (s.a.w.a.) had a special place among the companions (a.s.) because of his love for the Ahl-e-Bayt (a.s.). During the period when some companions and forgers allowed themselves to lie about the Messenger of Allah (s.a.w.a.), he refused to do so and opposed them. Therefore, he was trusted by the Ahl-e-Bayt (a.s.) and has narrated traditions from them (a.s.). He was a trusted companion of the Ahle Bayt (a.s.) and is referred by narrators and hadith scholars in various fields of jurisprudence, narration, history, exegesis, and the transmission of religious traditions, which shows his scientific position among Muslims. Jabir's Epistle is one of his writings, which has been used extensively by many narrators after him.

    Keywords: Jabir Ibn Abdullah Ansari, Scientific personality of Jabir, Jurisprudence, Hadis, Exegesis, History
  • Zohreh Akhavan Moghadam* Pages 49-74

    This article, through the method of content and historical analysis, seeks to achieve the interpretation method of Jabir Ibn Abdullah Ansari. Without trying to infer all of Jabir's hadiths, the author has limited herself only to Jabir's narrations in the Exegesis of Majma' al-Bayan and some of his other hadiths. Based on this, it was not part of the flow of "negative tendency" in interpretation, and Jabir's interpretive traditions are of several types: expressing the meanings of words, reason for revelation of verses, determining the individual application of a verse, interpretation, and explanation of the verse, expressing the content of the verse, Quranic sciences, laws of jurisprudence and worship. Also, there are narrations from him that are useful in the field of history, the virtues of the Quranic chapters and the virtues of the Ahl-e- Bayt (a.s.) and are useful for the interpretation of the Holy Quran. A brief biography of Jabir and its important passages, Jabir's position in the eyes of the Holy Prophet (s.a.w.a.) and the Ahl-e- Bayt (a.s.), and the report of Shia and Sunni religious sources' views on Jabir are also included in the article.

    Keywords: Quranic Research, Traditional Exegesis, Companions, Jabir Ibn Abdillah Ansari, History of Islam
  • Esmail Esbati* Pages 75-104

    The Narration of the Tablet (Hadith-e-Lauh) narrated by Jabir is a famous narration that has been consecutively cited by Imamiyyah scholars in proving the Imamate of the twelve infallible Imams (a.s.). Despite this description, objections and doubts have been raised against this narration and some have even tried to deny it and called it as fabricated. This article aims at investigating the documentary status of this narrative. For this purpose, first, numerous reports of this narration were identified, and their chains of narrators were examined. Based on this, although some of the 9 reports and 22 chains of this narration are considered weak in terms of chain of narrators, in addition to the authenticity of some of these reports, many other evidence and proofs lend authenticity to this narration.

    Keywords: Lauh of Jaabir, Twelvers, Imamate, Analysis of the Chains of Narrators
  • Ibrahim Khorasani Parizi* Pages 105-121

    After the demise of the Holy Prophet (s.a.w.a.), a group of Ansar gathered in Saqifah and spoke about the leadership of the community and the appointment of his (s.a.w.a.) successor. It is seen that such talks from the Ansar at that moment, was a reaction to some of the steps taken by the Muhaajireen (migrants). Because they had found out with some indications that a group of migrants was planning to seize power and thus, the Ansar planned to prevent it by gathering in Saqifah. Of course, what made the Ansar not consider this action was the fear of competing with the Quraish; although Ansar's services in helping to promote Islam in the age of the Holy Prophet (s.a.w.a.) can also be one of the reasons for their attention to the government. Also, by reviewing the historical texts related to Saqeefah, it should be said that many prominent supporters of Imam Ali (a.s.), such as Jabir bin Abdullah Ansari, were not present in Saqeefah. The purpose of this research is to investigate the many aspects of the reasons for the gathering of Ansar in Saqeefah and analyze it, which has been done using first-hand historical texts and the analysis of new research material

    Keywords: Ansari, Migrants, Saqeefah, Khilafat (Caliphate), Abu Bakr
  • Mohammad Farahani*, Fereydoon Mohammadi Fam, Sayyed Majid Nabavi Pages 122-144

    This article is an analysis and critique on the theory of removal of the veils of the womenfolk of the Ahl-e- Bayt of Imam Hussain (a.s.) in the treatise al-Asemiyyah, which was completed by Allamah Sheikh Muhammad Ali Sanqari Ha'eri in 1327 A.H. In this treatise, Allameh Sanqari criticizes the narrations of Abi Makhnaf, Shaikh Saduq, Shaikh Mufid, Sayed Ibn Tawoos and Allamah Majlisi regarding the snatching of the veils of the women of Karbala. He considers the uncovering of the hair of the womenfolk of the Messenger of Allah (s.a.w.a.) as impossible and contrary to the modesty, wisdom, divine law, and infallibility of Hazrat Zainab (a.s.). He cites reasons such as: the readiness of the Ahl-e- Bayt of the Imam (a.s.) to be captives and to separate their clothing and ornaments from themselves, the power of Zainab Kubra (a.s.) in preventing this matter, and establishment of covering on the backs of the camels of the Ahle Bayt (a.s.), thereby preventing strangers from seeing the face and the hair of the womenfolk of infallibility and messengership. In this research, it has been tried, after examining the documentary evidence of the narrations about the uncovering of the heads of the Holy Prophet’s (s.a.w.a.) daughters, the rational and narrative proofs of this group of narrations, has been critically evaluated. Thereafter, the literal meaning of the reasons of the veils of the Ahle Bayt (a.s.) and the figurative and indicative meaning of the useful expressions of the face of the womenfolk of Imam Husain (a.s.) is described as wishful thinking. Consequently, Allameh Sanqari Ha'eri's theory based on the impossibility of showing the head is supported.

    Keywords: Imam Husain (a.s.), Ashura, Karbala, womenfolk, Removal of Veils, Plundering of the tents
  • Lotf Ali Abdollahi Vashan*, Majid Maarif, Seyyed MohammadAli Ayazi Pages 145-159

    One of the aspects of miracles that have made the Qur'anic commentators ponder is the miracle of content of the Quran; This  type of miracle is related to the inner concepts of the Qur'an, and although various components can be enumerated for it, but the components agreed upon by both parties can be considered as indisputability, news from the unseen, the inside layers of the Qur'an, scientific miracles, and the comprehensiveness of the Qur'an, which include axes such as legislation, guidance, legal, ethical issues, etc.. What can be deduced from the comparative study reveals  that the attention to this type of miracle during different centuries has been faced with intensity and weaknesses, which in the different time course, each of the two groups  has been paid special attention to it, and has  fundamental differences in the formulation of the problem, beliefs and methods of formulation with each other, for example, regarding the inside layers ( بطون) of the Holy Qur'an, despite accepting and considering this component as certain,  no discussion is made  in the words of the Sunnis, while the Shia has paid special attention to it, or on the basis , the Shia, contrary to the Sunnis, believe that infallibles are the only real authority to dispel the doubts and they are knowledgeable about the Qur'an. Therefore, this article  tries to analyze the components of content miracles from the point of view of Shiite and Sunni commentators via a descriptive-analytical approach.

    Keywords: Miracles, Shia, Sunnis, content, indisputability, Holy Quran
  • AbdulHossein Talei* Pages 160-179

    There are few Persian poems remained from Ayatollah Mohammad Taghi Shirazi, which, despite being few, have poetic values. These poems were published shortly after his death along with poems by some other famous religious jurists such as: Sheikh Mohammad Hossein Esfahani, Mirza Ismail Shirazi, Sheikh Fazlullah Nouri, Mirza Sadiq Agha Tabrizi, and of course some of them are Arabic and some are Persian and Arabic. In these poems, which are in praise and mourning of the Ahl al-Bayt, peace be upon them, there are interesting references to the themes of verses, hadiths and historical texts. In this article, a part of these references has been researched, which shows the influence of the Qur'an, hadith, and history on the poet. Examples of these cases are as follows: Verse of انتم الاعلون, Verse of بنیان مرصوص , Verse of Noor, Verse of Mubahlah, Verse of فتلقی آدم, Surah هل اتی. Also, hadiths and events such as: donating the ring during Ruku of Salat, Lailat al-Mabit, Hadith Ghadeer, the high position of the Prophet and his Ahl al-Bayt and their knowledge and miracles, the tragedy of Karbala and the authority of the Imam Mahdi (a.s.) and appeal to those majesties. Also referring to some Shiite scholars such as Allameh Hilli and Mirza Mohammad Hassan Shirazi.

    Keywords: Shirazi, Mohammad Taghi - Persian poems, effectiveness from the Qur'an, effectiveness from hadith, Effectiveness from history