فهرست مطالب

Health, Spirituality and Medical Ethics
Volume:9 Issue: 2, Jun 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره خلجی نیا، الهه بخشی مطلق*، زهرا باقری، فاطمه السادات ایزدخواه صفحات 57-62
    زمینه و اهداف

    سلامت معنوی در سازگاری و آرامش انسان ها، علی الخصوص در دوره های خاص زندگی  دارای اهمیت زیادی است. میانسالی به علت تغییرات فراوان بیولوژیکی، روانی واجتماعی با چالش های متعددی از جمله افسردگی و ناامیدی همراه است. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین سلامت معنوی و افسردگی و امید به زندگی در زنان میانسال قم انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر یک مطالعه توصیفی -تحلیلی بوده که بر روی 100 نفر از زنان میانسال مراجعه کننده به پایگاه های بهداشتی شهر قم انجام پذیرفت. نمونه ها به روش در دسترس انتخاب شدند. داده ها از سه پرسشنامه: سلامت معنوی پولتزین و الیسون، پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه امید به زندگی توسط پرسشگر به روش مصاحبه از زنان میانسال مراجعه کننده به مراکز سلامت جامعه جمع آوری گردید و پس از ورود به نرم افزار  spss نسخه 21 و با استفاده آز آموزن های آماری و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، میانگین نمره کل سلامت معنوی 25/1 ± 43/73 ، افسردگی 91/0± 10/31 و امید به زندگی 34/0± 26/16 می باشد. همچنین بین سلامت معنوی و افسردگی و سلامت معنوی و امید به زندگی رابطه معناداری وجود دارد (p≤0/001).  علاوه بر این بین  سلامت معنوی وامید به زندگی با افسردگی رابطه معناداری وجود دارد (p≤0/001).

    نتیجه گیری

    زنان میانسالی که از سلامت معنوی برخوردار بودند به تبع آن افسردگی کمتر و امید به زندگی بیشتر ی داشتند. لذا پیشنهاد می گردد به منظور حفظ سلامت روان و افزایش امید در زنان میانسال به اهمیت نقش سلامت معنوی توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، افسردگی، امید به زندگی
  • فاطمه غیور کاظمی، فاطمه شهابی زاده*، مریم صف آرا، سودابه شهید ثالث صفحات 63-74
    زمینه و هدف

    سرطان پستان بیشترین سرطان تشخیصی در زنان است که با پریشانی معنوی در این افراد همراه می گردد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی مبتنی برتوجه آگاهی و مداخله فراتشخیصی بر پریشانی معنوی سرطان در زنان با سرطان پستان همراه با دوره پیگیری است. 

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل و دوره پیگیری 45 روزه است. 41 نفر (پس از ریزش) از بیماران زن دارای سرطان پستان در سال 1397-1400 مراجعه کننده به بیمارستان امید و امام رضا (ع) مشهد با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند؛ برای هر دو گروه آزمایش، مداخله به مدت ده جلسه هفتگی اجرا شد. ابزار مورد استفاده، مقیاس و پریشانی معنوی کو و همکاران (2010) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی از طریق نرم افزار آماری spss25  صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین میانگین نمرات گروه های آزمایش با گروه گواه در مراحل پس آزمون و پیگیری در متغیر پریشانی معنوی تفاوت معنادار وجود داشت  p<0/001؛ بین اثربخشی فراتشخیصی و طرحواره درمانی مبتنی بر توجه آگاهی در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری مشاهده نشد (p>0/05).

    نتیجه گیری

    در یک نتیجه گیری کلی می توان بیان کرد درمان فراتشخیصی و طرحواره درمانی مبتنی بر توجه آگاهی، منجر به کاهش پریشانی معنوی زنان مبتلا به سرطان پستان  شد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، طرحواره درمانی، توجه آگاهی، پریشانی
  • مهدی میرزایی علویجه، بهزاد کرمی متین، سید نصرالله حسینی، نرگس شکربیگی، جواد افشارنجفی، شکوفه دوستوندی، فرزاد جلیلیان* صفحات 75-80
    سابقه و هدف

    هوش معنوی ترکیبی از عوامل بسیاری چون ظرفیت برای عرفان و تعالی، سطح بالایی از توانایی آگاهی معنوی، شناخت وجود مقدس در فعالیت های روزمره و استفاده از منابع معنوی برای حل مسایل است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت هوش معنوی و ارتباط آن با متغیرهای تحصیلی در میان دانشجویان انجام گرفت.

    روش کار: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که در سال 1396 در میان 318 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام گرفت. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با احتمال متناسب با حجم انتخاب شده و اطلاعات به وسیله پرسشنامه، به صورت خودگزارش دهی جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS  ویرایش 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین و انحراف معیار نمره هوش معنوی در میان دانشجویان برابر با 12/22±53/102 بود. دانشجویان 7/70 درصد از حداکثر نمره قابل اکتساب برای نمره هوش معنوی را کسب کردند. به ترتیب 75 نفر (3/25 درصد)، 213 نفر (72 درصد) و 8 نفر (7/2 درصد) از دانشجویان هوش معنوی پایین، متوسط و بالایی داشتند. سن بالاتر با هوش معنوی ارتباط آماری معناداری داشت (033/0= P).

    نتیجه گیری

    اکثر دانشجویان از نظر هوش معنوی در رده متوسط قرار داشتند و لزوم توجه به این موضوع در بین دانشجویان احساس می شود. مطلوب بودن سطح هوش معنوی دانشجویان می تواند به عنوان یکی از نقاط قوت آموزشی مد نظر برنامه ریزان آموزش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، دانشجو، آموزش
  • اکرم حیدری، خدیجه رحمتی نژاد، مرتضی حیدری، محمد عباسی* صفحات 81-90
    زمینه و هدف

    بیماران حقوق خاصی دارند که انتظار می رود ارایه کنندگان خدمات سلامت، این حقوق را رعایت کرده و مورد احترام قرار دهند. بسیاری از مولفه های حقوق بیمار، جهانی و مورد اتفاق همگان است، اما مولفه های دیگری نیز وجود دارند که با توجه به زمینه های فرهنگی و اجتماعی هر جامعه ای تعیین می شوند. حقوق بیماران به طور معمول در قالب گزاره هایی تدوین و ابلاغ می شوند تا وظایف ارایه کنندگان سلامت نسبت به بیماران را مشخص نمایند. منشور حقوق بیماران در کشورهای مختلف و ازجمله ایران تدوین شده است. با این حال، بررسی دقیق تر حقوق بیماران از منظر آموزه های اسلامی به عنوان مبنای نظام ارزشی حاکم بر کشور ضروری به نظر می رسد. این مطالعه به منظور کشف و تبیین حقوق بیماران برمبنای دیدگاه های طلاب علوم دینی انجام گردید.

    روش

    این مطالعه از نوع تحلیل محتوای کیفی متعارف بود. مشارکت کنندگان، 20 نفر از طلاب علوم دینی ساکن شهر قم بودند که واجد شرایط ورود به مطالعه بوده و قادر بودند فهم خود از حقوق بیمار در قالب آموزه های اسلامی را در میان بگذارند. مشارکت کنندگان با روش نمونه گیری هدف مند انتخاب و وارد مطالعه شدند و دیدگاه های خود را در قالب مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته مطرح نمودند. متن مصاحبه ها پس از پیاده سازی، کدگذاری و تحلیل شدند و تحلیل محتوای کیفی بر روی آنها انجام شد.

    یافته ها:

     این مطالعه به شناسایی چهار مقوله به عنوان ویژگی‎ های اصلی حقوق بیماران از دیدگاه طلاب علوم دینی منجر شد که عبارتند از: احترام به اختیار بیمار، توجه به نیازهای غیرجسمانی بیمار، ارایه خدمات سلامت با کیفیت و رفتار اخلاق مدارانه. به علاوه، 18 زیرمقوله در ذیل این مقوله ها شناسایی و ارایه گردید.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های این مطالعه و از دیدگاه طلاب علوم دینی، توجه به نیازهای معنوی بیماران در کنار سایر نیازهای آنان، ضرورتی است که باید مورد توجه و اهتمام ارایه کنندگان خدمات سلامت قرار گیرد.

  • مینو میری*، مجتبی فیروزی نژاد، محبوبه ملکی، محمد خسروی طناک صفحات 91-98
    مقدمه

    استرس کرونا می تواند یک عامل آسیب پذیر برای سایر اختلالات روان شناختی در جامعه باشد، ازاین رو مطالعه حاضر باهدف نقش سرمایه معنوی و ذهن آگاهی در پیش بینی استرس کرونا در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه فرهنگیان بیرجند در سال تحصیلی 1401-1400 بودند؛ که از افراد واجد شرایط تعداد 242 نفر به شیوه نمونه گیری غیر احتمالی مبتنی بر وب انتخاب شدند و به پرسش نامه های سرمایه معنوی گل پرور و همکاران (1394)، ذهن آگاهی چادویک و همکاران (2008) و استرس کرونا متناسب با سبک زندگی ایرانی سلیمی (1399) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد رابطه سرمایه معنوی با استرس کرونا منفی و معنادار (01/0p<،585/0- =r)، رابطه ذهن آگاهی با استرس کرونا منفی و معنادار (01/0p<،4569/0- =r) بود. داد مولفه های سرمایه معنوی، 2/34 درصد و ذهن آگاهی، 9/19 درصد از واریانس استرس کرونا را تبیین می کنند

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش اهمیت متغیرهای مذکور را در متوجه متصدیان نظام آموزشی کشور را می رساند، لذا برنامه ریزی در راستای ارتقای توانمندی های فردی، اجتماعی و معنوی از ضروریات اصلی پژوهش حاضر هست

    کلیدواژگان: سرمایه معنوی، ذهن آگاهی، استرس کرونا، دانشجویان
  • لیلی مازار*، مصطفی نصیرزاده، عباس صادقی حسن آبادی، یاسر سلیم آبادی صفحات 99-108
    زمینه و هدف

    سه عنصر اصلی خانه، محیط تحصیل و رسانه های گروهی در گرایش و نگرش نوجوانان و جوانان به نماز، نقش اساسی و محوری دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین نگرش دانشجویان در خصوص نماز، علل گرایش نسبت به آن و تاثیر آن در ابعاد مختلف زندگی انجام گردید.

    روش بررسی

    پژوهش توصیفی حاضر در میان 192 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. داده ها بوسیله پرسشنامه محقق ساخته از طریق سامانه پرس لاین جمع آوری شد. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار آماری SPSS ویرایش 18، با کمک آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنی داری کمتر از 05/0 مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    9/60 % دانشجویان گزارش نموده که نمازهای یومیه را بجا می آورند. میانگین نمره و انحراف معیار نگرش دانشجویان در خصوص نماز خواندن 97/19 ± 99/121 از 165 می باشد. بین میانگین نمره نگرش با رفتار نماز خواندن همبستگی معنی داری مشاهده شد، هم چنین بین میانگین نمره نگرش دانشجویان با متغیرهای تحصیلات پدر، شغل پدر و مادر ارتباط معنی داری مشاهده شد (05/0<p). دانشجویان اعتقاد داشتند که نماز باعث آرامش و نشاط روح، نظم و انضباط در زندگی، موجب خوش خلقی، انسجام خانوادگی و کاهش اضطراب و استرس می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش و تاثیر خانواده و محیط دانشگاه بر نماز خواندن دانشجویان و اعتقادات دانشجویان بر تاثیر نماز در مسایل مختلف زندگی، توجه به نتایج این نوع تحقیقات در جهت نهادینه سازی نماز در میان دانشجویان می تواند مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: نماز، نگرش، رفتار، دانشجویان
  • امیر جهانی فرد*، هدی احمری تهران، سجاد لرستانی، سید محسن اکرمی، اکرم حیدری، محمود شکوهی تبار صفحات 109-112

    با نهادینه شدن مدارا در نظام سلامت، سطح صمیمیت افزایش یافته و امکان بهره مندی بیشتر از همراهی بیماران و همراهان آنها فراهم می شود. مدارا با ارتقاء سطح امنیت، میزان آسیبها را کاهش داده و با تسهیل دستیابی به اهداف، منجر به ارتقاء سطح سلامت خواهد شد. بدیهی است برای نیل به نقاط مثبت فوق، وجود برنامه ای مدون در این زمینه به ویژه با لحاظ نمودن ویژگی های فرهنگی و مذهبی ایران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مدارا، سلامت، اخلاق
|
  • Zohre Khalajinia, Elaheh Ali Bakhshi Motlagh*, Zahra Bagheri, Fatemeh Sadat Izadkhah Pages 57-62
    Background and Objectives

    Spiritual well-being is very important in adaptation and peace of mind, especially in certain periods of life. Middle age is associated with many biological, psychological, and social changes and problems such depression and hopelessness. This study aims to investigate the relationship between spiritual well-being, depression, and hope in middle-aged women in Qom, Iran.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study with cross-sectional design that was conducted on 100 middle-aged women referred to community health centers in Qom city, who were selected by a convenience sampling method. Data were collected by three questionnaires including Paloutzian and Ellison’s spiritual well-being scale (SWBS), Beck’ depression inventory (BDI), adult hope scale (AHS), which were completed through interview. Data were analyzed in SPSS version 21 software using regression analysis.

    Results

    The Mean±SD total scores of SWBS, BDI, and AHS were 73.43±1.25, 31.10±0.91, and 16.26±0.34, respectively. There was a significant relationship between spiritual well-being and depression and between spiritual health and hope (P≤0.001). Moreover, spiritual well-being and hope had a significant relationship with depression (P≤0.001).

    Conclusion

    Middle-aged women with high spiritual well-being have less depression and more hope. It is recommended to pay more attention to spiritual well-being of these women to maintain their mental health and increase their hope.

    Keywords: Spirituality, Depression, Hope
  • Fatemeh Ghayour Kazemi, Fatemeh Shahhabizadeh*, Maryam Saf Ara, Soudabeh Shahidsales Pages 63-74
    Background and Objectives

    Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer in women which can cause spiritual distress in them. This study aims to assess the effects of mindfulness-based schema therapy (MBST) and transdiagnostic intervention on spiritual distress of women with breast cancer.

    Methods

    This is a quasi-experimental study (Clinical trial) with a pre-test/post-test/ follow-up design using a control group. Participants were 41 women with breast cancer referred to Omid and Imam Reza hospitals in Mashhad, Iran during 2017-2020, who were selected using a convenience sampling method and randomly assigned into two experimental groups and one control group. For both experimental groups, the intervention was performed at ten weekly sessions. The used instrument was the Spiritual Distress Scale of Ku et al. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test in SPSS software, version 25 software.

    Results

    There was a significant difference in the mean scores of spiritual distress in the experimental groups compared to the control group in the post-test and follow-up phases (P<0.001). There was no significant difference between the effectiveness of transdiagnostic intervention and MBST in the post-test and follow-up phases (P>0.05).

    Conclusion

    Both transdiagnostic intervention and MBST can reduce the spiritual distress of women with breast cancer.

    Keywords: Breast cancer, Schema, Mindfulness, Distress
  • Mehdi Mirzaei-Alavijeh, Behzad Karami-Matin, Seyyed Nasrollah Hosseini, Narges Shekarbeygi, Javad Afshar Najafi, Shoukofeh Dostvandi, Farzad Jalilian* Pages 75-80
    Background and Objectives

    Spiritual intelligence (SI) is a combination of many factors such as the capacity for transcendence, transcendental awareness, recognition of spiritual beings, and the use of spiritual resources to solve problems. This study aims to determine the SI of students in Kermanshah University of Medical Sciences (KUMS) and its relationship with demographic and educational factors.

    Methods

    This descriptive-analytical study that was conducted on 318 students of KUMS in Kermanshah, Iran in 2017 who were selected using a random sampling method. The data were collected using a self-report questionnaire. Data were analyzed in SPSS software, version 16.

    Results

    The Mean±SD of SI was 102.53±22.53. The students obtained 70.7% of the maximum obtainable score for SI. In overall, 75 students (25.3%) had low SI, 213(72%) had moderate SI, and 8(2.7%) had high SI. Older age had a significant relationship with SI (P=0.033).

    Conclusion

    Most of students in KUMS have moderate SI. It can be improved by educational interventions.

    Keywords: Spiritual intelligence, Student, Education
  • Akram Heidari, Khadijeh Rahmatinejad, Morteza Heidari, Mohammad Abbasi* Pages 81-90
    Background and Objectives

    Patients have certain rights that are expected to be observed and respected by healthcare providers. These rights include universal as well as local rights determined by the social and cultural context of any society. Patient’s rights consist of statements issued to declare the duties of the health providers pertaining to patients. There are charters of patient rights in different countries including Iran. However, it seems necessary to investigate more exactly the patient rights in accordance with the Islamic perspective as the fundamental value system of the country. This study was conducted to explore and explain the patient’s rights from the clerics’ point of view.

    Methods

    This was a conventional qualitative content analysis study. The participants were 20 clerics living in Qom selected through purposeful sampling, who met the inclusion criteria and could provide their understanding of the patient’s rights in the context of Islam. Deep semi-structured interviews were conducted. The interviews were coded and categorized through qualitative content analysis.

    Results

    This study led to the identification of four themes as the main features of patient’s rights from the clerics’ point of view including respect for patient autonomy, considering non-physical needs of patients, high-quality healthcare, and moral conduct.

    Conclusion

    According to the findings of this study, patient rights from the viewpoint of the clerics includes besides attending other needs of patients, their spiritual needs that should be addressed by healthcare providers.

    Keywords: patient rights, clerics, Iran, qualitative study, content analysis
  • Minoo Miri*, Mojtaba Firuzinezhad, Mahboobeh Maleki, Mohammad Khosravitanak Pages 91-98
    Background and Objectives

    The stress related to Coronavirus disease 2019 (COVID-19) can be a risk factor for other psychological disorders in society. The present study aims to investigate the role of spiritual capital and mindfulness in predicting COVID-19-related stress in college students.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study. The study population consist of all male and female students of Farhangian University in Birjand, Iran during 2021-2022. Of these, 242 eligible students were selected using a web-based non-probabilistic sampling method. They completed the Spiritual Capital Scale of Golparvar et al. (2015), the Southampton Mindfulness Questionnaire of Chadwick et al. (2008), and the Corona Stress Scale of Salimi (2015). For data analysis, Pearson’s correlation test and multiple regression analysis were used in SPSS software, version 22. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The relationship between spiritual capital and COVID-19-related stress (r=-0.585, P<0.01), and between mindfulness and COVID-19-related stress (r=-0.4569, P<0.01) was negative and significant. The spiritual capital explained 34.2% of the variance and the mindfulness explained 19.9% of the variance in COVID-19-related stress.

    Conclusion

    Spiritual capital and mindfulness can predict the COVID-19-related stress among college students. This indicates the need for planning to improve individual, social, and spiritual

    Keywords: Spiritual capital, Mindfulness, COVID-19, Stress
  • Leili Mazar*, Mostafa Nasirzadeh, Abbas Sadeghi Hasan Abadi, Yaser Salim Abadi Pages 99-108
    Background and Objectives

    The three main elements of the home, study environment, and mass media have a fundamental role in the tendency and attitude of adolescents and young people to pray. This study was conducted to determine students’ attitudes toward prayer, the causes of their tendency toward it, and its impact on various aspects of their lives.

    Methods

    This descriptive study was performed among 192 students of Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan City, Iran. Data were collected by a researcher-made questionnaire through the press line system. Data were analyzed by SPSS software, version 18 using an independent t-test and One-way analysis of variance (ANOVA) at a significance level of less than 0.05.

    Results

    A total of 60.9% of students reported that they perform daily prayers. The Mean±SD score of students’ attitude about praying is 121.99±199.97 out of 165. A significant correlation was observed between the mean score of attitude and behavior. A significant relationship was also found between the mean score of students’ attitudes and the variables of father’s education, father’s and mother’s occupation (P<0.05). The students believed that prayer brings peace and vitality to the soul, order and discipline in life, good mood, family unity, and reduced anxiety and stress.

    Conclusion

    Considering the role and impact of family and university environment on students’ prayer and students’ beliefs on the impact of prayer on various life issues, paying attention to the results of this type of research to institutionalize prayer among students can be useful.

    Keywords: Prayer, Attitude, Behavior, Students
  • Amir Jahani Fard*, Hoda Ahmari Tehran, Sajjad Lorestani, Seyed Mohsen Akrami, Akram Heidari, Mahmoud Shokouhi Tabar Pages 109-112

    With the institutionalization of tolerance in the health system, the level of intimacy increases, and the possibility of benefiting more than the company of patients and their companions are provided. Tolerance reduces the number of damages by improving the level of security and improves the health level by facilitating the achievement of goals. To achieve the above positive points, it seems necessary to have a written program in this field, especially considering the cultural and religious characteristics of Iran.

    Keywords: Tolerance, health