فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 78، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد مصدق راد، محیا عباسی، مهدیه حیدری* صفحات 111-132
    زمینه و هدف

    نظام تامین مالی سلامت «فرآیند جمع آوری، تجمیع و مدیریت منابع مالی به منظور خرید خدمات سلامت» است. نظام تامین مالی سلامت ایران با چالش هایی مواجه است. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی نظام تامین مالی سلامت ایران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی به صورت گذشته نگر با استفاده از داده های آرشیوی به ارزشیابی نظام تامین منابع مالی سلامت کشور ایران در بازه زمانی سال های 2000 تا 2019 میلادی پرداخته است. اطلاعات پژوهش از داده های بانک جهانی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار اکسل تحلیل شدند.

    نتایج

    سرانه هزینه سلامت ایران در بازه زمانی سال های 2000 تا 2019 میلادی سالانه 7/3% افزایش یافت و به 868 دلار (برابری قدرت خرید) در سال 2019 رسید. هزینه کل سلامت ایران از 32 میلیارد دلار در سال2000 میلادی به حدود 72 میلیارد دلار (برابری قدرت خرید) در سال 2019 میلادی افزایش یافت (افزایش سالانه 9/5%). ایران حدود 6/0% مخارج کل سلامت مردم دنیا را تشکیل داد. در این سال، حدود 7/6% تولید ناخالص داخلی کشور صرف هزینه های سلامت شد. میانگین این شاخص در دنیا 8/9% بود. حدود 5/49% هزینه های سلامت ایران توسط بخش عمومی تامین مالی شد. سهم پرداخت های عمومی از هزینه کل سلامت جهان برابر با 8/59% بود. سهم پرداخت مستقیم از جیب مردم ایران در دهه گذشته کاهش یافت و در سال 2019 میلادی به 5/39% رسید. میانگین این شاخص در دنیا 18% بود.

    نتیجه گیری

    هزینه های نظام سلامت کشور با سرعتی بیش از رشد تولید ناخالص داخلی در حال افزایش است. سهم هزینه های سلامت از تولید ناخالص داخلی کشور و به تبع آن، سهم مخارج سلامت از بودجه عمومی دولت کاهش و سهم پرداخت مستقیم از جیب مردم افزایش یافته است. بنابراین، اصلاحاتی باید برای تقویت نظام تامین مالی سلامت کشور بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: نظام سلامت ایران، تامین مالی سلامت، ارزشیابی
  • سراج الدین محمودیانی*، کیانا قائدی صفحات 133-142
    زمینه و هدف

    دنیا گیری ویروس کرونا را می توان یکی از مهمترین مسایل در جهان در دو سال اخیر دانست. بی تردید کنترل همه گیری ویروس کرونا مستلزم رعایت رفتارهای پیشگیرانه است. هدف تحقیق حاضر بررسی وضعیت رفتارهای پیشگیرانه و رابطه متغیرهای جمعیتی و اقتصادی-اجتماعی با آن بود.

    روش کار

    در تحقیق حاضر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و پرسشنامه ساخت یافته تعداد 385 نفر از ساکنان 18 تا 65 سال شهر شیراز پیمایش شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 20 بهره برده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که با افزایش سن و تعداد سال های تحصیل رفتارهای پیشگیرانه افزایش می یابد و بالعکس افزایش درآمد منجر به کاهش این نوع رفتارها در بین پاسخگویان می شود. رفتارهای پیشگیرانه در بین زنان بیشتر از مردان و در بین افراد شاغل و خانه دار کمتر از دانشجویان است.

    نتیجه گیری

    رفتارهای پیشگیرانه در برابر ویروس کرونا نسبتا قابل قبول است اما با شرایط ایده آل فاصله دارد. گروه های مردان، جوانان و افراد با سطح سواد پایین تر باید مورد توجه بیشتری در برنامه های آموزشی مرتبط با بهداشت قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، رفتارهای پیشگیرانه، سن، جنس، تحصیلات، شهر شیراز
  • فرهاد شکاری، هادی جلیلوند، اصغر محمدپور اصل* صفحات 143-156
    زمینه و هدف

    ارتقاء و پیشرفت سلامت اعضای یک جامعه، بر پایه ارزیابی آن جامعه استوار است. این مطالعه در منطقه صوفیان از توابع شهرستان شبستر و با هدف شناسایی و الویت بندی مشکلات و نیازهای آن و با مشارکت مستقیم مردم انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه یک مطالعه مقطعی بود که در سال 1398 در منطقه صوفیان انجام شد. این مطالعه بر اساس مدل 8 مرحله ای کارولینای شمالی در سال 1398 انجام شد. در این مدل فرآیند ارزیابی سلامت جامعه در 8 مرحله انجام گرفت. هفت مرحله اول شامل شناسایی و اولویت بندی مشکلات منطقه صوفیان و مرحله ی هشتم شامل تدوین برنامه های عملیاتی برای حل مشکل دارای اولویت منطقه بود.

    نتایج:

     در این مطالعه در مجموع 23 مشکل مختلف شناسایی شد. پس از الویت بندی مشکلات به روش هانلون، ده مشکل اصلی و الویت دار به ترتیب عبارت بودند از ازدواج دختران در سنین کم (با نمره 01/21)، مصرف بی رویه کودهای شیمیایی در زمین های کشاورزی (89/20)، نبود درمانگاه تامین اجتماعی (51/20)، بیکاری (38/20)، ایجاد آلودگی جوی شدید ناشی از سوزاندن زباله های صنعتی (01/20)، انباشت زباله های شهری در سطح شهر (89/19)، سختی بالای آب شهر (76/19)، سند نداشتن زمین ها (63/19)، نبود واحد مشخص در شهرک صنعتی جهت تفکیک زباله ها (38/19) و عدم گازرسانی به مسکن مهر و آسفالت نبودن جاده آن (28/19). از بین این مشکلات، ازدواج دختران در سنین کم به عنوان مشکل اصلی و با الویت اول تعیین و بررسی های اجمالی روی آن صورت گرفت. بررسی ها نشان داد که حدود 43% از کل ازدواج های ثبت شده بین سال های 1393 تا نیمه اول سال 1400 در منطقه صوفیان به ازدواج دختران زیر 18 سال اختصاص دارد. عواملی مانند آگاهی کم خانواده دختران و خود دختران نسبت به پیامدهای ازدواج زود هنگام، پذیرش اجتماعی ازدواج در سنین کم در منطقه صوفیان و سواد پایین والدین در ایجاد و گسترش مشکل ازدواج دختران در سنین کم موثر شناسایی شدند.

    نتیجه گیری: 

    در مطالعه حاضر طیف وسیعی از مشکلات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و بهداشتی شناسایی شدند. ازدواج دختران در سنین کم از مشکلات حایز اهمیت و دارای پیامدهای جدی است و لازم است در کنار راهکارهای حقوقی و قانونی، راهکارهای پژوهشی، علمی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی نیز مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، سلامت جامعه، ازدواج، کودک همسری
  • سیمزر صالحی، محمد نوریان*، لیلا فتحی صفحات 157-182
    زمینه و هدف

    زنان سرپرست خانوار که نقش تامین کننده معیشت را بر عهده دارند، یکی از مهمترین اقشار آسیب پذیر جامعه بوده و لزوم توانمند نمودن آنان ضروری به نظر می رسد. لذا پژوهش حاضر با هدف مطالعه نظام مند و طراحی الگوی نیازهای آموزشی زنان سرپرست خانواده انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر روش کیفی از نوع سنتزپژوهی بود که با استفاده از تحلیل محتوا و فراترکیب انجام گرفت. جامعه آماری شامل تمامی آثار منتشر شده به زبان فارسی یا انگلیسی در این حوزه از سال 2012 تا 2021 در چهار پایگاه اطلاعاتی معتبر اریک (ERIC)، ساینس دایرکت (Science Direct)، پاب مد (PubMed) و گوگل اسکولار (Google  Scholar) بود. ابتدا با استفاده از کلیدواژه های "آموزش زنان سرپرست خانوار، توانمندسازی زنان، زنان سرپرست خانوار، مهارت های زنان سرپرست خانوار" و بر اساس معیار ورود، 140 مقاله علمی شناسایی و سپس با توجه به معیار خروج، تعداد 93 مقاله کنار گذاشته و در نهایت 47 مقاله برای تحلیل نهایی انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل کیفی مقالات از روش های کدگذاری خط به خط و نرم افزار (MAXQDA 18) استفاده شد.  

    نتایج

    بر اساس نتایج به دست آمده، نیازهای آموزشی زنان سرپرست خانوار به عنوان مضمون اصلی دارای چهار مضمون "دانش ها و مهارت های گرایش جنسی مطلوب"، "دانش ها و مهارت های تربیت فرزندان"، "دانش ها و مهارت های اشتغال" و "توسعه و توانمندی فردی و اجتماعی" بود. با استفاده از روش فراترکیب 22 طبقه از چهار مضمون اصلی استخراج شده و مدل آموزش زنان سرپرست خانوار، طراحی گردید.  

    نتیجه گیری

    با توجه به آنکه نیازهای آموزشی زنان سرپرست خانوار مشخص شده است، توصیه می شود دوره های آموزشی مطابق با نیازهای آموزشی زنان سرپرست خانوار طراحی گردد.

    کلیدواژگان: سنتزپژوهی، نیازهای آموزشی، زنان سرپرست خانوار
  • زهرا مختاری نیا، فروزنده جعفرزاده پور*، تهمینه شاوردی صفحات 183-198
    زمینه و هدف

    سیاست های جمعیتی با هدف ایجاد زندگی بهتر برای افراد جامعه و نیز حفظ منافع ملی طراحی و اجرا می شوند. اما اینکه اجرای این سیاست ها نیل هدف موصوف را موجب شده یا پیامدهای دیگری دارد که زندگی و حیات شهروندان و بالاخص افراد آسیب پذیر را تحت تاثیر قرار می دهد، نیازمند بررسی های دقیق است. این سیاست ها تاثیرات و پیامدهای بسیار عمیقی بر خانواده و سلامت اعضای آن، بالاخص زنان داشته است. هدف این پژوهش درک تفاسیر زنان دارای تجربه بارداری ناخواسته در مناطق جنوب شهر تهران از سیاست های افزایش جمعیت و پیامدهای آن بر زنان و زندگی خانوادگی آنان می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از روش کیفی نوع توصیفی می باشد. داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با 23 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شبکه بهداشت جنوب تهران مناطق 19،17،16 که سابقه بارداری ناخواسته داشتند، به دست آمد. نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و تحلیل داده ها بر مبنای نظریه داده بنیاد انجام شد.

    نتایج

    از مجموع 850 کد باز، 452 مفهوم، 47 خرده مقوله و 15 مقوله اصلی از داده های اولیه استخراج گردید. در نهایت پدیده تحمیل هزینه های مرتبط با بارداری ناخواسته به عنوان پدیده اصلی که بقیه مقولات را پوشش می داد، انتخاب گردید.

    نتیجه گیری

    مهم ترین عوامل به وجود آوردن نارضایتی از مداخله جویی دولتی در مشارکت کنندگان، تحمیل هزینه های مرتبط با بارداری ناخواسته و نگهداری و پرورش فرزند ناخواسته است. شرایط مداخله گر این پدیده «فقر و گرانی» می باشد. استراتژی های مشارکت کنندگان عبارت بود از: سرکوب خواسته ها، حسرت و تلاش برای بهبود شرایط، و کاهش رابطه جنسی می باشد.

    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، زنان، گروه های کم برخوردار، پیامد سیاست های جمعیتی، جنوب شهر تهران
  • سید مهدی سیدزاده، خدیجه جنگی* صفحات 199-210
    زمینه و هدف

    خشونت خانگی از مهم ترین حوزه های بزه دیدگی پنهان است که متاثر از عوامل مختلف ظهور و افزایش می یابد. هدف از پژوهش حاضر مطالعه تاثیر کرونا به عنوان یک بحران پزشکی و چندجانبه بر میزان خشونت خانگی است.

    روش کار: 

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بوده و از جامعه آماری زنان شهر مشهد، تعداد 250 نفر از حاشیه شهر به روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. سوالات حاوی اطلاعاتی مربوط به نحوه رفتار زوج در بروز انواع خشونت در بازه زمانی یکسال قبل و بعد از کرونا است. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. به منظور بررسی ارتباط معنایی متغیرها از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    نتایج

    دستاورد پژوهش حکایت از افزایش بروز انواع خشونت خانگی در نخستین سال پس از شیوع کرونا دارد. بیش ترین سهم، مربوط به خشونت عاطفی و کلامی و کمترین آن در خشونت جنسی و جسمی خطرناک مشاهده شد. یافته ها نشان دهنده سطح بالای رابطه معناداری میان سطح درآمد و افزایش خشونت در دوران کرونا است (01/0 <p). در حالی که هیچ رابطه معناداری میان دسترسی به خدمات حمایتی و افزایش خشونت یافت نشد. همچنین از نظر پاسخ دهندگان محدودیت دسترسی به دورهمی ها و اجتماعات مهم ترین عامل در ظهور و افزایش خشونت است.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد سیاست های مربوط به اعمال محدودیت های ارتباط فیزیکی، قرنطیته خانگی و آسیب های اقتصادی ناشی از این امور را میتوان عمده عوامل رشد خشونت خانگی متاثر از کرونا ویروس دانست.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، کرونا ویروس، قرنطینه خانگی
  • یاسمن طباطبایی رنجبر، شهره عالیان سماک خواه*، فهیمه توریان صفحات 211-222
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی است که به مدت سه ماه، از مهر ماه تا آذر ماه سال 1400 در بین 170 نفر از دست اندرکاران تهیه و توزیع غذا، با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد در ارتباط با ایمنی و بهداشت مواد غذایی در رستوران های بین راهی جاده هراز انجام شد.

    روش کار

    ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ای که شامل دو بخش سوالات جمعیت شناختی محقق ساخته (سن، جنسیت، تحصیلات، نوع شغل در رستوران، سابقه کار، محل سکونت، سابقه شرکت در دوره های آموزشی) و بخش مربوط به سوالات سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد که استاندارد سازمان بهداشت جهانی بود.

    نتایج

    1/97% افراد دارای سطح آگاهی خوب و از نظر نگرش 100% افراد دارای نگرش مثبت و عملکرد 100% افراد خوب بود. همچنین بین سطح آگاهی با سن، سطح تحصیلات و سابقه شرکت در دوره های آموزشی رابطه آماری معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بیشترین میزان آگاهی در سن 40-25 سال و افراد دارای تحصیلات دانشگاهی و همچنین افراد دارای سابقه شرکت در دوره های آموزشی دیده شد. سطح آگاهی در کلید شماره چهار (نگهداری غذا در دمای ایمن) و از نظر نگرش و عملکرد کلید شماره 3 (پخت کامل غذا) کمترین میانگین را داشتند. همچنین از آنجایی که 4/82 % از افراد سابقه شرکت در دوره های آموزشی را نداشتند، لزوم اجرای دوره های آموزشی مناسب و ایجاد انگیزه جهت افزایش بیشتر آگاهی و متعاقبا افزایش و بهبود نگرش و عملکرد توسط ارگان های زیربط می تواند ارتقاء دهنده وضع موجود باشد.

    کلیدواژگان: ایمنی مواد غذایی، آگاهی، نگرش، عملکرد، رستوران
  • لیلا محمدی، اعظم راستگو*، اصغر نخستین گلدوست، نورالدین میرزایی، سعید مذبوحی صفحات 223-242
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش، شناسایی مولفه های آموزش الکترونیکی و یادگیری در محیط کار می باشد.

    روش کار

    این پژوهش با استفاده از تحلیل محتوای کیفی با رویکرد تحلیل محتوای عرفی یا قراردادی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل دو گروه: 1. گروه اول منابع اطلاعاتی سه گانه (شامل: کتاب ها، مقالات و پایان نامه ها) و 2. گروه دوم شامل خبرگان و متخصصین آگاه به موضوع پژوهش می باشند. جامعه آماری بخش اول شامل تعداد 317 منبع اطلاعاتی بود که با روش نمونه گیری قضاوتی، تعداد 26 منبع انتخاب شدند. برای گروه دوم جامعه آماری تعداد 22 نفر بر اساس قاعده اشباع نظری انتخاب شدند. روش ها و ابزارهای گردآوری داده ها و اطلاعات پژوهش شامل کتابخانه ای (با استفاده از ابزار فیش برداری) و میدانی (با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسشنامه) می باشد.

    نتایج

    برای کدگذاری اولیه تعداد 644 مقوله شناسایی و این کدها با توجه به جنبه مفهومی مشترک تبدیل به 45 مقوله ثانویه که در مرحله کدگذاری محوری تبدیل به نه 9 تم اصلی شدند؛ که این تم ها برای ساخت شبکه مضامین مورد استفاده قرار گرفته شد.

    نتیجه گیری

    مدل پژوهش نشان داد تعداد نه مقوله شامل: مقوله 1 سازمان و مدیریت؛ مقوله 2 اطلاعات و محتوا؛ مقوله 3 تعامل و ارتباط؛ مقوله 4 ویژگی های مدرس؛ مقوله 5 اثربخشی؛ مقوله 6 کیفیت فنی؛ مقوله 7 اهداف یادگیری؛ مقوله 8 الزامات یادگیری و مقوله 9 ابعاد یادگیری، در آموزش الکترونیکی و یادگیری در محیط کار دخیل هستند.

    کلیدواژگان: مولفه های آموزش الکترونیکی، مولفه های یادگیری، یادگیری در محیط کار
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Mahya Abbasi, Mahdieyh Heydari* Pages 111-132
    Background and Aim

    The health financing system is "the process of collecting, pooling and managing financial resources and purchasing healthcare services”. Iran's health financing system is facing challenges. The aim of this study was to evaluate the Iranian health financing system.        

    Materials and Methods

    This descriptive study retrospectively evaluated the health financing system of Iran between 2000 and 2019 using archival data. Data were collected from the World Bank website and analyzed using the Excel software.

    Results

    Iran's health expenditure per capita increased by 3.7% annually between 2000 and 2019 and reached $868 (purchasing power parity) in 2019. Iran's total health expenditure increased from $32 billion in 2000 to $72 billion (purchasing power parity) in 2019 (5.9% annual increase). Iran accounted for about 0.6% of the world total health expenditure in 2019. In that year about 6.7% of the country's gross domestic product was spent on health, the global average being 9.8%, while the general government health expenditure (% of the then current health expenditure) in Iran and the world were 49.5% and 59.8%, respectively. Out-of-pocket expenditure (% of the then current health expenditure) decreased in the last decade in Iran, reaching 39.5% in 2019, compared to 18% worldwide.

    Conclusion

    Iran’s health system costs are increasing at a faster rate than the growth of its Gross Domestic Product (GDP). The country’s health expenditure (% of GDP) and, as a result, the general government health expenditure (% of general government expenditures) has decreased and out-of-pocket expenditure (% of current health expenditures) has increased. Therefore, reforms should be implemented to strengthen the country's health financing system.

    Keywords: Iranian Health System, Health Financing, Evaluation
  • Serajeddin Mahmoudiani*, Kiyana Ghaedi Pages 133-142
    Background and Aim

    The pandemic of coronavirus can be considered as one of the most important issues in the world in the last two years. Undoubtedly, reducing the outbreak of coronavirus requires preventive behaviors. The purpose of this study was to investigate the status of preventive behaviors of people and its relationship with demographic and socio-economic variables.

    Materials and Methods

    A total of 385 residents aged 18 to 65 years in Shiraz City were surveyed using the cluster sampling method and a structured questionnaire. The SPSS.20 software was used to analyse the data.

    Results

    The findings showed that with increasing age and level of education preventive behaviors increased, while increasing income led to a decrease in such behaviors. Preventive behaviors were more common among women than men, and less common among employed people and housewives than students.

    Conclusion

    Preventive behaviors in connection the coronavirus are relatively acceptable but far from ideal. Men, young people and people with lower literacy levels should be given more attention in health-related teaching programs.

    Keywords: Coronavirus, Preventive Behaviors, Age, Sex, Education, Shiraz City
  • Farhad Shekari, Hadi Jalilvand, Asghar Mohammadpoorasl* Pages 143-156
    Background and Aim

    The promotion of the health of the members of a society is based on the assessment of the situation of that society. This study was conducted in the Soufian district of Shabestar city with the aim of identifying and prioritizing its problems and needs with the direct participation of the people.

    Materials and Methods

    This was a cross-sectional study conducted in the Sufian District of Shabestar city in 2019, the methodology used being based the 8-phases model of North Carolina. The community health assessment was performed in 8 phases. The first seven phases included identifying and prioritizing the problems of the District, and the eighth was developing operational plans to solve its priority problems.

    Results

    A total of 23 different problems were identified. Prioritizing the problems according to the Hanlon method showed the ten main and priority problems to be, in a descending order, as follows: marriage of girls at an early age (21.01), excessive use of chemical fertilizers in farmlands (20.89), lack of social security clinics (20.51), unemployment (20.38), severe air pollution caused by incineration of industrial waste (20.01), accumulation of municipal waste in the city (19.89), high hardness of city water (19.76), lack of property deeds (19.63), lack of a specific unit in the industrial town to separate waste (19.38), and lack of a gas supply to Mehr Housing and lack of asphalted roads (19.28). Marriage of girls at an early age was identified as the main problem and with the first priority, and a general preliminary study was done on it; it was found that in about 43% of all marriages registered between 2014 and the first half of 2021 the ages of girls were under 18 years. Factors causing and increasing marriage of girls at an early age were identified to be as follows: low awareness of girls' families and girls themselves of the consequences of early marriage, social acceptance of early marriage in the area and low parental literacy.

    Conclusion

    In this study a wide range of social, cultural, economic and health problems were identified in the population studied. Marriage of girls at an early age is an important social problem with serious undesirable consequences. In an attempt to solve this problem it is essential to consider, in addition to legal and legislative strategies and actions, appropriate scientific, social, cultural and economic strategies and applied research.

    Keywords: Assessment, Community Health, Marriage, Child Marriage
  • Simzer Salehi, Mohammad Nourian*, Leila Fathi Pages 157-182
    Background and Aim

    Family female heads are one of the most vulnerable groups in the society and empowering them is essential. This research was a systematic study to design and develop a model of educational needs of female heads in the female-headed households.

    Materials and Methods

    This study was a qualitative applied research of a research synthetic type conducted using content-analysis and meta-analysis. The statistical population included all the relevant works published in Persian or English between 2012 and 2021 available in four reliable databases, namely, ERIC, Science Direct, PubMed and Google Scholar. Using the keywords "education of women-headed households, women's empowerment, women-headed households, and skills of women-headed households" and based on the inclusion criteria, initially 140 scientific articles were identified and finally, based on the exclusion criteria, 47 articles were selected for the final analysis. The Software MAXQDA 18 was used for the qualitative analysis of the articles.

    Results

    Analysis of the data obtained showed the educational needs of women-headed households as the main theme to consist of four subthemes including "knowledge and skills of desirable sexual orientation", "knowledge and skills of raising children", "knowledge and skills of occupation" and "individual and social development and empowerment”. Based on meta-analysis out of the four main themes 22 themes were extracted and a model was designed for educating female-headed households.  

    Conclusion

    Considering that the educational needs of female-headed households have been identified, it is recommended that educational courses be designed in accordance with their educational needs.

    Keywords: Research Synthesis, Educational Needs, Women-Headed Households
  • Zahra Mokhtari Nia, Forouzandeh Jafarzadehpour*, Tahmine Shawardi Pages 183-198
    Background and Aim

    Demographic policies are designed and implemented with the aim of creating a better life for individuals in the society as well as protecting national interests. However, whether the implementation of these policies has achieved this goal or has had other, possibly unwanted, consequences that would affect the lives of the citizens, especially vulnerable people, requires careful investigation. These policies have had profound effects on the family and the health of family members, especially women. The purpose of this research was to investigate the understanding and interpretations of women in the southern areas of Tehran who had experienced unwanted pregnancy regarding population increase policies and their effects on women and their family lives.

    Materials and Methods

    This research was a descriptive qualitative study. Data were collected through semi-structured in-depth interviews with 23 married women with a history of unwanted pregnancy referring to the comprehensive health centers in districts 16, 17 and 19 of South Tehran Health Network. Purposive sampling was continued until a theoretical saturation was reached, and data analysis was performed based on the foundation data theory.

    Results

    Out of the primary data consisting of a total of 850 open codes, 452 concepts, 15 main categories and 47 sub-categories were extracted. Finally, "dissatisfaction with interventionism" was chosen as the main phenomenon covering the rest of the categories.

    Conclusion

    The most important factors causing dissatisfaction with government intervention among the participants are imposing costs related to unwanted pregnancies and keeping and raising an unwanted child. The intervening conditions of this phenomenon are "poverty and high cost". The participants' strategies included suppressing their wants, regret and attempts to improve the situation and reducing sexual relations.

    Keywords: Unwanted Pregnancy, Women, Low-Income Groups, Consequences of Population Policies, South of Tehran
  • Seyyed Mahdi Seyyedzadeh, Khadijeh Jangi* Pages 199-210
    Background and Aim

    Domestic violence is one of the most important cases of hidden victimization influenced by different factors. This research aimed to investigate the effect of Corona as a medical crisis on the level of domestic violence.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive research of the correlation type conducted on the statistical population of women in Mashhad City, the sample being 250 women in the outskirts of the city selected using the convenience sampling method. A researcher-developed questionnaire was used to get information related to the behavior of the husband when faced with different types of violence during a period of two years ─ one year before, and one year after, the corona virus outbreak. The Pearson's correlation coefficient method was used to find the semantic relationship of the variables.                                                               

    Results

    The incidence of domestic violence has increased in the first year after the coronavirus outbreak. The highest and lowest shares of such violence were found to be related to emotional and verbal violence and sexual violence, respectively. The findings also showed a highly significant relationship between income and the increase in violence during the Corona era (P<0.01) but no statistically significant relationship between access to support services and increased violence. Finally, restricting access to gatherings was found to be the most important factor in increasing violence.

    Conclusion

    Based on the findings, it seems that policies related to imposing communication restrictions, home quarantine and the economic damage caused by them can be the main factors causing increased domestic violence due to coronavirus.

    Keywords: Domestic violence, Coronavirus, Home Quarantine
  • Yasaman Tabatabaie Ranjbar, Shohreh Alian Samakkhah*, Fahimeh Toorian Pages 211-222
    Background and Aim

    This was a 3-month cross-sectional study conducted from October to December 2021 on 170 people involved in food preparation and distribution in Haraz intercity road restaurants with the aim of measuring their knowledge, attitude and practice regarding food preparation and distribution.

    Materials and Methods

    The data collection tool was a questionnaire with two sections, that is, a researcher-made demographic questionnaire (age, gender, level of education, type of job in a restaurant, work experience, place of residence and history of attending training courses), and a section with questions about knowledge, attitude, and practice assessment based on the World Health Organization standards.

    Results

    Analysis of the data showed that 97.1%, 100% and 100% of the people had a good level of knowledge, a positive attitude and good practice, respectively. In addition, there were statistically significant relationships between knowledge and age, educational level and participation in educational courses.

    Conclusion

    The 25- to 40-year age group, people with university education and those with experience in participating in training courses were found to have the highest level of knowledge. The level of knowledge in key number four (keeping food at a safe temperature) and attitude and practice in key number 3 (full cooking) had the lowest averages. Also, considering that 82.4% of the people had not participated in any training courses, the need to hold appropriate training courses for them by the relevant agencies and motivate them to increase their knowledge and, subsequently, increase and improve their attitudes and practice can improve the situation.

    Keywords: Food safety, Knowledge, Attitude, Practice, Restaurant
  • Leila Mohamadi, Azam Rastgoo*, Asghar Nakhostin, Nooraldeen Mirzaee, Saeid Mazbouhi Pages 223-242
    Background and Aim

    The objective of this research was to identify the components of electronic foundation data theory teaching and learning in the workplace.

    Materials and Methods

     This research was conducted using qualitative content analysis with a conventional content analysis approach. The statistical population was comprised of two groups: 1.Three sources of information (a sample of 26 out of 317 textbooks, scientific articles and theses/dissertations) selected by judgment sampling; 2. Relevant specialists and experts (a sample of 22) selected according to the theoretical saturation technic. The methods and tools used to collect data and information included archival surveys and field studies (interviews and questionnaires).

    Results

    For the primary coding, 644 categories were identified and converted into 45 secondary categories based on common conceptual aspects, which were finally became nine (9) main themes in the axial coding phase; these themes were used to build the thematic network.

    Conclusion

    The research model shows that the following nine categories are involved in electronic teaching and learning in the workplace: 1). organization and management; 2). information and contents; 3). interaction and communication; 4). characteristics of the person who teaches; 5). effectiveness; 6). technical quality; 7). learning objectives; 8). learning requirements, and 9). electronic education dimensions.

    Keywords: Electronic Education Components, Learning Components, Learning in the Workplace