فهرست مطالب

افق توسعه آموزش علوم پزشکی - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1401)

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیرا درخشانفرد*، گلستان صیاح، حمیده بابایی صفحات 1-5
    دانشجو محوری به معنای درگیر کردن دانشجویان در کل فرایند یاد دهی و یادگیری است. به عبارتی این واژه علاوه بر فعالیت حین تدریس به فعالیت های پیش از تدریس، حین تدریس و پس از تدریس اشاره دارد. در بسیاری از موارد وقتی صحبت از واژه دانشجومحوری می شود اشاره به یک روش تدریس تعاملی و فعالانه دارد. در حالیکه مفهوم واژه دانشجومحوری فراتر از یک روش تدریس می باشد که در آن دانشجویان به شکل کاملا فعالانه در امر تدریس دخالت دارند. در استراتژی دانشجومحوری، استاد با آماده کردن پیش نویس طرح درس از دانشجویان می خواهد که در بخش های مشخص شده اظهار نظر نمایند و در نهایت با توافق جمعی آن را تصویب نهایی نمایند و به آن عمل کنند. در بسیاری از دانشگاه ها به اشتباه واژه دانشجومحوری بکاربرده می شود یا حتی برخی از اساتید آشنایی کامل با نحوه طراحی طرح درس ندارند. این مقاله با هدف شفاف سازی واژه دانشجومحوری از طریق آشناسازی با نحوه نگارش طرح درس و مشخص کردن حد و مرز مداخلات دانشجویان در طرح درسی صورت گرفت.
    کلیدواژگان: دانشجو، دانشگاه، تدریس
  • نازنین بشردوست، مریم محمدی گوابر، نسترن میرفرهادی* صفحات 6-18
    مقدمه

    ارزیابی ساختار و محتوای آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان می تواند منبع مهمی برای تصمیم گیری مدیران آموزشی به شمار آید. لذا مطالعه‎ی حاضر با هدف تعیین کیفیت آموزش در هر یک از بخش های بالینی از دیدگاه دانشجویان سال های پنجم و ششم دندان پزشکی درسال 1399 انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی کلیه دانشجویان سال های پنجم و ششم دندان پزشکی دانشکده دندانپزشکی رشت (88نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه دوبخشی شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه‎ی 23 آیتمی کیفیت آموزش در بخش های بالینی (مومنی دانایی و همکاران) درحیطه های دانش و عملکرد اساتید، رفتار اعضای هییت علمی و پرسنل، امکانات بالینی و رضایت کلی دانشجویان بود. اطلاعات وارد نرم افزار 24 SPSS گردید. تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون های t-مستقل، آزمون اندازه های تکراری و آزمون همبستگی اسپیرمن) استفاده به عمل آمد. سطح معناداری در تمام آزمون‎ها(05/0>p) در نظر گرفته شده است.

    نتایج

    نتایج نشان داد میانگین سنی دانشجویان 36/1±59/24، 78نفر (6/88 درصد) مجرد و میانگین معدل دانشجویان 19/1 ± 73/15 بودند. بین میانگین نمره کیفیت آموزش در حیطه رضایت دانشجویان با بخش های بالینی ارتباط آماری معنادار بود (001/0>p). بالاترین میزان رضایت دانشجویان مربوط به بخش رادیولوژی و اطفال و پایین ترین نمره رضایت مربوط به بخش ارتودنسی وپروتز متحرک گزارش گردید. در حیطه‎ ی دانش و عملکرد اساتید بخش اطفال بالاترین و بخش پروتز متحرک کمترین نمره (001/0>p)، در حیطه‎ ی رفتار اساتید و پرسنل بخش اطفال بیشترین و بخش اندو کمترین (001/0>p)و در حیطه‎ ی امکانات بالینی بخش اطفال بیشترین و بخش پروتز متحرک کمترین (001/0>p) نمره کیفیت آموزش را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    با تکیه برنتایج مطالعه حاضر لزوم توجه مدیران آموزشی به بهبود رضایت دانشجویان دربخش های بالینی به همراه بازنگری در شیوه های آموزشی اساتید مطابق با کوریکولوم ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کیفیت، آموزش بالین، دانشجویان، آموزش دندان پزشکی
  • اعظم هاشم خانی*، حسن شهرکی پور، رشید ذالفقاری زعفرانی صفحات 19-31
    مقدمه

    الگوهای مختلف نیروی انسانی کارآمد به عنوان مبانی نظری قدرتمندی در پژوهش ها مورد تاکید واقع شده است. ارزیابی  شناختی  یکی از مهمترین  مباحث  علوم شناختی  و  مدیریت  است. از جمله در عصر حاضر با رشد و گسترش علوم شناختی نیاز است مطالعات خود را در این حوزه عمیق تر سازیم. هدف این مطالعه طراحی و ارزیابی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه ارزیابی توانمندی شناختی اعضای هیات علمی با استفاده از نظرات اعضای هییت علمی دانشگاه  های دولتی وآزاد درباره ملاکها و مولفه های ارزیابی از اساتید و نیز تعیین مراجع ارزیابی مناسب برای هریک از مولفه های ارزیابی عملکرد استاد در محیط دانشگاهی می پردازد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع پیمایشی است. جامعه آماری در بخش کمی شامل اعضای هیات علمی دانشگاه های تهران(ملی و آزاد) بودند که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای 350نفر انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها و سنجش روایی و پایای از روش های تحلیل عامل تاییدی و برای سنجش پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد.به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی- استنباطی از نرم افزار SPSS استفاده گردید. همچنین جهت استخراج مولفه های پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی و نیز برای اعتبارسنجی ابزار از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است.

    نتایج

    براساس یافته های پژوهش، مولفه های یازده گانه: تصمیم گیری، تنظیم شناختی هیجانی، کنترل بازداری شناختی، شناخت اجتماعی، خلاقیت شناختی،توجه، حل مسیله، فراشناخت، مهارت کلامی، انعطاف پذیری شناختی، حافظه کاری به عنوان مولفه های ارزیابی توانمندی شناختی اعضای هیات علمی شناخته شد.

    نتیجه گیری

    نتایج با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی نشان داد که ارزیابی توانمندی شناختی اعضای هیات علمی دارای روایی سازه است.

    کلیدواژگان: ارزیابی شناختی، توانمندی شناختی، ارتقای عملکرد، اعضای هیات علمیدانشگاه های استان تهران
  • حسن رفیعی مهر*، علی محمد پور، بهزاد ایمنی، حسین وکیلی مفرد، امیر اسدی، کریم قاضی خانلو، الهه طالبی قانع صفحات 32-43
    مقدمه

    اهمیت آموزش مجازی در ایام کووید 19 به جهت غیرحضوری شدن آموزش های دانشگاهی به اوج خود رسید اما استفاده از آن برای فراگیران با چالش هایی همراه بود که در این پژوهش به بررسی چالش های استفاده از آموزش مجازی در ایام کووید 19 پرداخته می شود. هدف مطالعه حاضر طراحی پرسشنامه برای شناسایی چالش های آموزش مجازی در دانشجویان دانشگاه بود.

    روش کار

    این پژوهش حاضر توصیفی، مقطعی می باشد که در سال 1399 در دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. جامعه پژوهش شامل 683 نفر دانشجو بودند که نمونه ای به تعداد 295 نفر براساس معیار ورود با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که برای تعیین روایی از نظرات متخصصان استفاده شد. جهت تعیین ابعاد پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی و به منظور بررسی همسانی درونی سیوالات از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 صورت گرفت.

    نتایج

    بطور کلی 5 عامل (شرایط و انگیزه فراگیران، استاد و روش تدریس، توانایی دسترسی فراگیر به اینترنت، پشتیبانی و مسیولین، فنی) در مجموع 895/60 درصد از کل واریانس را تبیین می کند که عامل شرایط و انگیزه فراگیر با 796/4 درصد بیش ترین سهم و عامل فنی با 054/3 درصد کمترین سهم را در تبیین متغییر داشت.

    نتیجه گیری

    مهم ترین مشکلات دانشجویان استفاده از آموزش مجازی در ایام کووید 19 شرایط و انگیزه خود فراگیران بود این در حالی است که انگیزه بطور مستقیم با موفقیت و عملکرد دانشجویان مرتبط است. براین اساس اساتید نقش بسیار مهمی در برانگیختن انگیزه فراگیران از طریق به کارگیری شیوه های تدریس با مشارکت فعال دانشجویان دارند.

    کلیدواژگان: چالش ها، آموزش مجازی، دانشجویان، ویروس کووید 19
  • حدیثه ارحامی نیا، زینب مسلمی زاده، سعید محمد پور*، لادن گشایشی، علی عمادزاده، علی خورسند وکیل زاده صفحات 44-53
    مقدمه

    درمانگاه سرپایی محلی برای انجام اقدامات تشخیصی، درمانی و مشاوره بیماران بدون نیاز به بستری بوده که موقعیت های متنوع آموزشی را در اختیار فراگیران قرار می دهد. با توجه به نقش درمانگاه های سرپایی در آموزش پزشکی، این مطالعه با هدف ارتقاء آموزش کارآموزان، کارورزان و دستیاران تخصصی و فوق تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در درمانگاه بیمارستان امام رضا (ع) در سال 1399 انجام شد.

    روش کار

    مطالعه ی کیفی حاضر با رویکرد تحلیل محتوا در درمانگاه بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در سال 1399 انجام شد. جامعه پژوهش شامل مدیران بیمارستان امام رضا (ع)، اعضای هیات علمی و دانشجویان پزشکی بودند که در مجموع 60 نفر از افراد به صورت هدفمند انتخاب شدند. در این مطالعه جهت گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه و بحث گروهی متمرکز استفاده شد. همچنین از روش تحلیل محتوا برای تحلیل داده های مطالعه استفاده گردید.

    نتایج

    بر اساس یافته های این مطالعه در ابتدا فرآیند جاری نوبت دهی و ویزیت بیمار مشخص شد. بعد از آن مهم ترین مشکلات و نواقص اجرایی در فرآیند جاری مورد بحث و بررسی قرار گرفت. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که فرایند ویزیت بیمار در درمانگاه آموزشی بیمارستان امام رضا (ع) با مشکلاتی مانند عدم قابلیت فالوآپ بیماران، عدم امکان تعیین زمان دقیق حضور بیمار در درمانگاه، تجمع فراگیران در اتاق های ویزیت، عدم معاینه مبتنی بر استاندارهای بالینی، نبود امکانات آموزشی کافی نظیر سیستم های کامپیوتری و تجهیزات معاینه و نبود کلینیک های خاص فوق تخصصی و مرکز ریفرال بیماران خاص آموزشی مواجه است. همچنین مهم ترین راهکارها برای رفع موانع اجرایی مشخص شد. پس از بررسی پیشنهادات، با توجه به محدودیت های زمانی و مالی؛ اقدامات اصلاحی ذیل انجام گرفت: بهبود امکانات آموزشی، اصلاح فرایند نوبت دهی، طراحی سیستم ارجاع داخل بیمارستانی، مدیریت صف برای بیماران و راه اندازی کلینیک های خاص و ارجاعی فوق تخصصی.

    نتیجه گیری

    در این مقاله سعی شد به ارتقا کیفیت آموزش در یکی از درمانگاه های اصلی آموزشی مشهد پرداخته شود. بازنگری و اصلاح فرایندهای آموزشی در بستر ارایه ی خدمات سرپایی باید در دستور کار مدیران و برنامه ریزان بیمارستان ها و درمانگاه های آموزشی قرارگیرد؛ چرا که آموزش پزشکی در بستر ارایه ی خدمات سرپایی یکی از اصلی ترین زیرساخت های آموزشی می باشد.

    کلیدواژگان: بیمارستان اموزشی، درمانگاه آموزشی سرپایی، بهبود کیفیت اموزش
  • نجمه ولیزاده زارع*، عباس حیدری صفحات 54-61
    مقدمه

    علیرغم اهمیت چاپ مقاله به منظور انتشار علم و ارتقاء سطح کمی و کیفی دانشگاه ها، اعضای هییت علمی با چالش های زیادی در رابطه با عدم پذیرش مقاله و رد مکرر آن توسط مجلات معتبر علمی پژوهشی روبرو هستند. هدف این مقاله، تعیین علل رد مقالات در مجلات دانشگاه علوم پزشکی می باشد.

    روش کار

    این مطالعه ی توصیفی - تحلیلی  بر روی 125 مقاله رد شده در 7 مجله علمی - پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در طول یکسال (2017-2018) انجام شد. مقالاتی که پس از قرار گرفتن در مسیر داوری و منطبق با نظر داور و سردبیر رد شدند انتخاب شدند. مقالات با استفاده از چک لیست داوری و نظرات ثبت شده داوران مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها  وارد نرم افزار SPSS شد و تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    4/88 درصد علت رد مقالات پیش از داوری بر اساس نظرسردبیران، نبودن در حوزه موضوعی مجله بود. پس از انجام داوری منطبق بر نظرداوران و سردبیر23 درصد علت رد، مربوط به  نداشتن نوآوری و تکراری بودن موضوع، 85/14 درصد ضعیف بودن نتایج،50/13 درصد اشکال در متدولوژی، 8/10 درصد نگارش ضعیف و اشکال در نمونه گیری بود.

    نتیجه گیری: 

    نویسندگان باید  قبل از ارسال مقاله به مجلات، به حوزه موضوعی مجله مورد نظر توجه کنند تا از رد سریع دستنوشته ارسالی پیشگیری شود. انتخاب موضوعات مبتنی بر اولویت های پژوهشی، توجه به ابعاد روش شناسی و نگارش صحیح مقاله می تواند شانس پذیرش مقالات را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: دلایل رد مقالات، ژورنالیزم پزشکی، مجلات علوم پزشکی
  • جواد سرآبادانی، حسین کریمی، نغمه فرهمندی، مائده شکری، ارمغان صالحی* صفحات 62-75
    مقدمه

    از ابتدای تاریخ شغل مقدس پزشکی در خدمت انسان ها بوده و از این رو معنویت و اعتبار خاصی دارد. همچنین به عنوان یک حرفه در فرهنگ ها و مکان های مختلف، سوگندها و کدهای اخلاقی، وظایف و ارزش های اخلاقی پزشکان توصیف شده است. دندانپزشکی نیز به عنوان زیرشاخه ای از طبابت از این موضوع مستثنی نیست. در دهه های اخیر کادر درمانی به علت نقص حرفه ای گری مورد انتقاد قرار گرفته اند، در این تحقیق ما به دنبال تبیین راهکارهای عملی به منظور ارتقای سطح حرفه ای گری دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستیم.

    روش کار

    در این پژوهش کیفی سه جلسه گروه مشورتی تشکیل شد. شرکت کنندگان شامل 21 نفر از اساتید دانشکده دندانپزشکی مشهد بودند که با توجه به تجربه و رشته کاری انتظار می رفت بتوانند نکات جدیدی اضافه کنند. از اساتید درخواست شد تا در جلسه حضور یابند. این جلسات به صورت گروه های کوچک بحث برگزار شد به این معنا که ابتدا توضیحی کلی در مورد تاریخچه و مفهوم حرفه ای گری داده شد و سپس اساتید شروع به بحث کردند و به بیان مشکلات موجود در سر راه حرفه ای گری و راهکارهای عملی جهت ارتقای آن پرداختند. صحبت های شرکت کنندگان ضبط و پس از چند بار گوش دادن کلمه به کلمه پیاده شدند و سپس راهکارها بر اساس تشابهات دسته بندی شدند.

    نتایج

    در این تحقیق راهکارهای زیادی برای ارتقاء حرفه گرایی ارایه شد که براساس شباهت شان دسته بندی شدند. مهمترین این راهکارها عبارت بودند از: 1- الگو بودن 2- ارتباط مناسب و مستمر با دانشجویان 3- اخلاق مداری 4- سیاست های کلی در مورد اساتید 5- برقراری رابطه رفاقتی به جای رابطه از بالا به پایین 6- ارزیابی پیوسته و7- آموزه های مرتبط با مطب داری.

    نتیجه گیری:

     مطالب بیان شده در این مطالعه تا حدود زیادی ابعاد مختلف حرفه ای گری را پوشش داده است و راهکارهای فراونی را جهت اصلاح ساختار و ارتقای حرفه ای گری ارایه داده است.

    کلیدواژگان: پروفشنالیسم، حرفه ای گری، دانشجویان دندانپزشکی، اخلاق
  • مهدی قانع عز آبادی، سید مصطفی محمودی، آمنه حسینی یکانی* صفحات 76-84
    مقدمه

    فعالیت های آموزشی هر کشور را می توان سرمایه گذاری یک نسل برای نسل دیگر دانست که هدف اصلی این سرمایه گذاری توسعه ی انسانی یا در واقع رشد آگاهی و توانایی های بالقوه ی انسان است. با توجه به اینکه نظام آموزشی وظیفه سنگینی را بر عهده دارد، لازم است در طراحی و اجرای فعالیت های آن از مطلوب ترین شیوه ها استفاده شود. دانشکده های علوم پزشکی شیوه های خود برای آموزش و ارزشیابی دانشجویان دارند که با پاندمی کووید-19 اکثر این روش ها اکنون قابل استفاده نیست و به ناچار شیوه های جدید بایستی جایگزین شیوه های سنتی شود. این تحقیق با هدف تبیین دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی یزد از تحصیل در دوران همه گیری کووید-19 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه از رویکرد پدیدارشناسی جهت تبیین دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی یزد از تحصیل در دوران همه گیری کرونا استفاده شد. داده ها به وسیله مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند از10 نفر از دانشجویان دوره ی بالینی دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد به صورت حضوری و تلفنی جمع آوری شد. مصاحبه ها پس از ضبط به صورت متن برگردانده شد. جملات و بیانات مرتبط با هدف مطالعه از متن مصاحبه ها استخراج، کدگذاری و طبقه بندی شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوی انجام گردید.

    نتایج

    با تحلیل محتوای داده ها، هفت مضمون اصلی شامل: مدیریت در دوران کووید-19 , فعالیت غیردرسی، فعالیت درسی، پروتکل ها، آموزش علمی، آموزش مجازی، اضطراب و نگرانی پدید آمد.

    نتیجه گیری:

     نتایج این تحقیق نشان می دهد دانشجویان دندان پزشکی از آموزش الکترونیکی، سامانه نوید و ارزشیابی الکترونیکی راضی بودند. همچنین بزرگ ترین نگرانی آنها هنگام تعطیلات عقب افتادگی تحصیلی بوده است.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، پدیدارشناسی، تحلیل محتوا
  • زهرا زمانی*، ایلیا اسدی، زهرا عامری صفحات 85-95
    مقدمه

    پاندمی کرونا ویروس (COVID19) اولین بار در ووهان چین گزارش شد و به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. کرونا ویروس موجب تغییرات متعدد اجباری در زندگی روزمره و ایجاد مشکلاتی در سبک زندگی عادی از جمله محیطهای آموزشی - درمانی شده است. در این میان نقش دانشگاه های علوم پزشکی در تربیت نیروهای خبره و کارآمد برای خدمت رسانی به مردم جامعه با توجه به اثرات طولانی مدت این همه گیری پررنگ تر شد. در این مطالعه قصد داریم، احساس نیاز برای لزوم اصلاح کوریکولوم های آموزشی رشته های علوم پزشکی  را بررسی نماییم.

    روش کار

    داده ها با استفاده از جستجوی منابع کتابخانه ای، اینترنتی و پایگاه های اطلاعاتی,Medline  ,Scopus، WHO، web of science, PubMed، scholar Google در زمینه آموزش علوم پزشکی با استفاده از کلید واژه های همه گیری کووید-19، SARS-CoV-2، آموزش علوم پزشکی و برنامه های آموزشی (کوریکولوم) جمع آوری شد. همچنین کوریکولوم های آموزشی و سر فصل دروس در تمامی رشته های علوم پزشکی بررسی شدند.

    نتایج

    پس از استخراج مولفه های اصلی مرتبط با موضوع از میان مقالات انتخابی، سرفصل های ضروری جهت افزودن به کوریکولوم های آموزشی رشته های علوم پزشکی و جدول مربوط به لیست واحدهای درسی پیشنهادی جهت تغییر ریوس مطالب در ارتباط با کوید 19  ارایه شدند.

    نتیجه گیری:

     جامعه آموزشی دانشگاهی می بایست با اجرای راهکارهای عملی و علمی، یک رویکرد آینده نگرانه و خلاقانه را پیش بگیرد و در جهت بازنگری برنامه های آموزشی تلاش کند. پیشنهاد می شود به سرفصل های آموزشی رشته های علوم پزشکی  مطالب مربوط به کوید 19 اضافه شود.

    کلیدواژگان: برنامه های آموزشی (کوریکولوم)، آموزش علوم پزشکی، کوید 19
|
  • Samira Derakhshanfard *, Golestan Siah, Hamide Babayie Pages 1-5
    Student-centered means involving students in the whole teaching and learning process. In other words, in addition to the activity during teaching, this word refers to the activities before teaching, during teaching and after teaching. In many cases, when the word student-centered is used, it refers to an interactive and active teaching method. While the concept of student-centered is beyond a teaching method in which students are actively involved in teaching. In student-centered strategy, the teacher prepares a draft lesson plan and asks students to comment on the specified sections and finally approve and act on it by collective agreement. In many universities, the word student-centered is used incorrectly, or even some professors are not fully familiar with how to design a course plan. This article aimed to clarify the term student-centered by familiarizing with how to write a lesson plan and determine the boundaries of student interventions in the curriculum
    Keywords: Student, univercity, Teaching
  • Nazanin Bashardoust, Maryam Mohammadi Gavabar, Nastaran Mirfarhadi * Pages 6-18
    Background

    Evaluating on structure of education from their perspectives of Students can be an important source for educational managers. Therefore, this study was carried out with the aim of evaluating the quality of education in each clinical department from the perspective of fifth and sixth year dental students in 1399.

    Methods

    In this analytic cross-sectional study, all fifth and sixth year dental students of Rasht School of Dentistry (88 students) were studied.. The tool for collecting information was a two section questionnaire including demographic information and a questionnaire (Momeni danaei et al) about professors' knowledge and performance, the professors and personnel's attitude, clinical facilities and overall students' satisfaction. Validity and reliability of the study was assessed. Spss 24 software was used. Descriptive and inferential statistics Independent t-test and spearman correlation test were used for statistical analysis. The meaningfulness level was considered 0. 05.

    Results

    Results showed that the mean age of the students was 24.59 ± 1.36, 78 were single (6.88%) and the average score of students was 15.73 ± 1.19. Comparison of quality of education from students' perspectives in each clinical department showed that pediatrics' department had the highest score in professors' knowledge and performance whereas department of removable prosthetics, which had the lowest score (p < 0.001), pediatrics department had the highest score in professors and personnel's attitude, while Endodontics had the lowest (p < 0.001), clinical facilities in pediatrics department acquired the highest score but in removable prosthetics the score declined (p < 0.001). In terms of overall satisfaction, pediatrics department got the highest and removable prosthetics had the lowest score (p < 0.001).

    Conclusion

    The results necessitate the need for promoting professors' performance, enhancement in clinical facilities in educational departments, improving professors and personnel's relationship with students, and paying attention to causes of students' dissatisfaction in professional departments to improve clinical education

    Keywords: Quality, Clinical education, Students, dental education
  • Azam Hashemkhani *, Hassan Shahrakipour, Rashid Zolfaghari Zaferani Pages 19-31
    Introduction

    Different models of efficient manpower have been emphasized as strong theoretical foundations in research. Cognitive evaluation is one of the most important topics in cognitive science and management. For example, in the present age, with the growth and development of cognitive sciences, we need to deepen our studies in this field. The purpose of this study was to construct and validate a questionnaire for assessing the cognitive ability of faculty members using the opinions of faculty members of public and free universities about the criteria and components of evaluation of professors and to determine appropriate evaluation authorities for each component of teacher performance in the university environment. Pay.

    Materials & Methods

     This is a survey study. The statistical population included a small number of faculty members of Tehran universities (national and free) who were selected using cluster sampling of 350 people. The instrument used in the quantitative part was a researcher-made questionnaire. Confirmatory factor analysis methods were used to analyze the data and assess validity and reliability, and Cronbach's alpha method was used to assess the reliability. In order to analyze the data, descriptive-inferential statistics from SPSS software were used. Also, exploratory factor analysis was used to extract the components of the questionnaire and confirmatory factor analysis was used to validate the instrument.

    Results

     Based on the research findings, eleven components: decision making, emotional cognitive regulation, cognitive inhibition control, social cognition, cognitive creativity, attention, problem solving, metacognition, verbal skills, cognitive flexibility, working memory as components of cognitive competence assessment Recognized faculty members.

    Conclusion

    The factor analysis technique showed that the assessment of cognitive ability of faculty members has structural validity.

    Keywords: Cognitive Assessment, Cognitive Competence, Performance Improvement, Faculty Members of Tehran Province
  • Hassan Rafieemehr *, ALI MOHAMADPOUR, Behzad Immeni, Hossein Vakillimofrad, Amir Asadi, Karim Judge Khanlu, Alah Taleyebi Ghane Pages 32-43
    Introduction

    The importance of e-learning in the days of Covid-19 reached its peak due to the absenteeism of university education, but its use for learners was associated with challenges. The purpose of this study was to design an E-learning challenges questionnaire (ECQ) for the assessment of learning challenges in the student in university.

    Materials & Methods

    This is a descriptive cross-sectional study that was conducted in 2020 in the paramedical faculty of Hamadan University of Medical Sciences. The study population consisted of 683 students who according to Morgan table a sample of 295 people were selected based on inclusion criteria by stratified random sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was used to determine the validity of experts' opinions. To determine the dimension of questionnaire and its internal consistency exploratory factor analysis and Cronbach's alpha coefficient were used. This data was analyzed with SPSS 26.

    Results

    In general, 5 factors (conditions and motivation of learners, teacher and teaching method, ability to have universal access to the Internet, support and officials, technical) explain a total of 60/895% of the total variance, which is the factor of inclusive conditions and motivation with/4.796% had the highest share and the technical factor with 3/054% had the lowest share in the explanation.

    Conclusion

    The most important problems of students in using virtual education in the days of Covid-19 were the conditions and motivation of the learners themselves, while motivation is directly related to the success and performance of students. Accordingly, professors have a very important role in motivating learners through the use of teaching methods with the active participation of students.

    Keywords: Challenges, Virtual education, Students, Covid Virus 19
  • Hadise Arhaminiya, Zeinab Moslemi Zadeh, Saeed Mohammad Pour *, Ladan Goshayeshi, Ali Emadzadeh, Ali Khorsand Vakilzadeh Pages 44-53
    Introduction

    A local outpatient clinic for diagnostic, therapeutic and counseling of patients without the need for hospitalization, which provides a variety of educational opportunities for learners. Considering the role of outpatient clinics in medical education, this study was conducted with the aim of promoting the education of trainees, interns and specialized and sub-specialized assistants of Mashhad University of Medical Sciences in the clinic of Imam Reza Hospital in 1399.

    Materials & Methods

     The present qualitative study was conducted in the clinic of Imam Reza (AS) Hospital in Mashhad in 2016 with a content analysis approach. The study population consisted of managers of Imam Reza Hospital, faculty members and medical students, a total of 60 people were purposefully selected. In this study, focused interviews and group discussions were used to collect information. Content analysis method was also used to analyze the study data.

    Results

     Based on the findings of this study, at first, the current process of patient appointments and visits was identified. After that, the most important problems and executive shortcomings in the current process were discussed. The findings of the present study showed that the patient visit process in the teaching clinic of Imam Reza Hospital with problems such as inability to follow patients, inability to determine the exact time of attendance The patient faces the clinic, the accumulation of students in the visiting rooms, the lack of examination based on clinical standards, the lack of adequate educational facilities such as computer systems and examination equipment, and the lack of special subspecialty clinics and referral centers for special patients. Also, the most important solutions for removing administrative obstacles were identified. After reviewing the proposals, due to time and financial constraints; The following corrective measures were taken: improving educational facilities, modifying the queuing process, designing an in-hospital referral system, managing queues for patients, and setting up special clinics and sub-specialized referrals.

    Conclusion

    In this article, we tried to improve the quality of education in one of the main educational clinics in Mashhad. Review and reform of educational processes in the field of outpatient services should be on the agenda of managers and planners of hospitals and educational clinics; Because medical education in the context of outpatient services is one of the main educational infrastructures.

    Keywords: improving the quality of education, outpatient education clinic, educational hospital
  • Najmeh Valizadeh Zare *, Abbas Heidary Pages 54-61
    Introduction

    Despite the importance of publishing articles for disseminating science and improving the quantitative and qualitative level of universities, faculty members face many challenges related to the lack of acceptance of articles and their frequent rejection by reputable scientific research journals. The purpose of this study is to determine the causes of rejecting article by University of Medical Sciences journals.

    Materials & Methods

     This descriptive-analytical study was conducted on 125 rejected articles in 7 scientific-research journals of Mashhad University of Medical Sciences during one year (2017-2018). The articles that were rejected after being in the review process and in accordance with the opinion of the reviewer and the editor were selected. The articles were reviewed using the review checklist and the recorded comments of the reviewers. The data was entered into SPSS software and analyzed..

    Results

     88/4% of the reasons for rejecting the articles before review based on the opinion of the editors was that they were not in the scope of the journal. After review according to the opinions of the reviewers and the editor, 23% of the reasons for rejection were related to the lack of innovation and repetitiveness of the subject, 14.85% of the results were weak, 13.50% were problems in methodology, and 10.8% were poor writing and problems in sampling.

    Conclusion

    Before submitting an article to a journal, authors should pay attention to the scope of the journal in order to avoid rapid rejection of the submitted manuscript. Choosing topics based on research priorities, paying attention to methodological aspects and correct writing of the article can increase the chances of accepting the articles.

    Keywords: Rejection of articles, Medical journalism, Medical science journals
  • Javad Sarabadni, Hossein Karimi Moonaghi, Naghmeh Farahmandi, Maedeh Shokri, Armaghan Salehi * Pages 62-75
    Background

    From the beginning of history, the sacred profession of medicine has served human beings and therefore has a special spirituality and credibility. It is also described as a profession in different cultures and places, oaths and codes of ethics, duties and ethical values of physicians. Dentistry as a sub-branch of medicine is no exception. In recent decades, medical staff have been criticized for their lack of professionalism. In this study, we seek to explain practical strategies to improve the level of professionalism of dental students at Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

     In this qualitative study, three sessions of the advisory group were formed. Participants included 21 professors from Mashhad Dental School who were expected to be able to add new points due to their experience and field of work. Professors were asked to attend the session. These sessions were held in small groups, meaning that first a general explanation of the history and concept of professionalism was given, and then the professors began to discuss and articulate problems along the way. Professionalism and practical strategies to promote it. The participants' speeches were recorded and after listening to them word for word several times, then the solutions were categorized based on similarities.

    Results

     In this study, many strategies for promoting professionalism were presented, which were classified based on their similarity. The most important of these strategies include: 1- Being a role model 2- Appropriate and continuous communication with students 3- Ethics 4- General policies about professors 5- Establishing a friendly relationship instead of a top-down relationship 6- Continuous evaluation and 7- Doctrine-related lessons.

    Conclusion

    The content of this study has largely covered various aspects of professionalism and has provided many solutions to reform the structure and promote professionalism.

    Keywords: Professionalism, Dental students, Ethics
  • Mehdi Ghane Ezabadi, Seyed Mostafa Mahmoudi, Amene Hosseini Yekani * Pages 76-84
    Introduction

    Educating a generation for another generation can be considered an investment of one generation for another generation and their development, growth awareness, and potential abilities. The educational system has a heavy task, so this implies that the most appropriate methods must be used in designing and implementing its activities. Students are taught and evaluated in medical schools according to their own methods. However, most of these methods are no longer usable with the COVID-19 pandemic, and new methods should inevitably replace traditional ones. This study aimed to explain the viewpoint of Yazd dental students about studying during the COVID-19 epidemic.

    Materials & Methods

    A phenomenological approach was used in this study to explain the perspective of Yazd dental students regarding studying during the COVID-19 epidemic. The data were collected through in-depth and semi-structured interviews of 10 clinical students of Shahid Sadoughi Dental School in Yazd, even virtual by phone or in person. The interviews were transcribed after recording, and the sentences and statements related to the study objective were extracted, coded, and classified. The data were analyzed by the content analysis method.

    Results

     As a result of analyzing the data, seven main themes emerged: management during COVID-19, extracurricular activities, academic activities, protocols, scientific education, virtual education, anxiety, and worries.

    Conclusion

    According to the results, dental students were satisfied with e-learning, the Navid system and e-evaluation and their biggest concern during the holidays was academic retardation.

    Keywords: Lived experience, phenomenology, Content Analysis
  • Zahra Zamani *, Ilia Asadi, Zahra Ameri Pages 85-95
    Introduction

    The coronavirus pandemic (COVID19) was first reported in Wuhan, China and quickly spread around the world. Corona virus has caused many forced changes in daily life and created problems in normal lifestyle, including educational-therapeutic environments. In the meantime, the role of medical sciences universities in training expert and efficient forces to serve the people of the society became more prominent due to the long-term effects of this epidemic. In this study, we intend to examine the feeling of need for the necessity of Correction of the educational Curriculum of medical sciences.

    Materials & Methods

    The data were collected using the library, internet resources and databases, Medline, Google scholar, Scopus, web of science, PubMed, and WHO in the field of medical science education based on keywords, including Curriculum, Medical Education, COVID-19, SARS-CoV-2. In addition, educational curriculum and course chapters were reviewed in all fields of medical sciences.

    Results

     After extracting the main components related to the subject from among the selected articles, the necessary headings to add to the educational curriculum of medical sciences and the table related to the list of proposed course units to change the outlines in connection with Covid-19 were presented.

    Conclusion

    The university educational community should take a forward-looking and creative approach by implementing practical and scientific solutions and try to revise educational programs. It is suggested to add materials related to Covid-19 to the educational topics of medical sciences.

    Keywords: Curriculum, Medical education, COVID-19