فهرست مطالب

مجله طب پیشگیری
سال نهم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزین باقری شیخانگفشه، فرشته رضایی نسب، علیرضا آل سعدی ثانی، وحید صوابی نیری، علی فتحی آشتیانی* صفحات 206-217

    هدف :

    همه گیری کووید-19 موجب افزایش اضطراب و استرس بسیاری از دانشجویان شد که بر ابعاد گوناگون زندگی آن ها تاثیر گذاشت. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش معنویت و تاب آوری در پیش بینی اضطراب کووید-19 دانشجویان انجام شد.

    روش ها :

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس تهران در سال تحصیلی 1400-1401 بود. نمونه ای به حجم 260 نفر به روش دردسترس انتخاب شد و سپس داده ها با استفاده از پرسش نامه های اضطراب کووید-19، معنویت و تاب آوری جمع آوری شدند. تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام شد.

    یافته ها :

    براساس نتایج به دست آمده خودآگاهی (0/256-=r)، اهمیت اعتقادات معنوی در زندگی (0/291-=r)، فعالیت های معنوی (0/373-=r)، نیازهای معنوی (0/280-=r)، معنویت کل (0/286-=r) و تاب آوری (0/522-=r) با اضطراب کووید-19 همبستگی منفی و معنادار داشتند. همچنین متغیرهای معنویت و تاب آوری 45 درصد از تغییرات اضطراب کووید-19 دانشجویان را پیش بینی کردند (0/01>P).

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر، دانشجویانی که طی همه گیری کووید-19 دارای سطوح بالایی از معنویت و تاب آوری بودند، اضطراب کمتری را تجربه می کردند. باتوجه به نقشی که سطوح بالای تاب آوری و اعمال معنوی در کاهش اضطراب کووید-19 ایفا می کند، پیشنهاد می شود کادر درمانی و روان شناسان آموزش های تاب آوری و برنامه های معنوی متنوعی را طی قرنطینه خانگی افراد تهیه کنند که حتی برای افرادی که دوران نقاهت کووید-19 را سپری می کنند، می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، معنویت، تاب آوری، اضطراب کووید-19
  • مهدیه ممیزی، عارفه دهقانی*، نعیمه کیقبادی، حسین فلاح زاده، مسعود عباسی صفحات 218-229

    هدف :

    سرطان پروستات شایع ترین و دومین علت اصلی مرگ ومیر ناشی از سرطان، در بین مردان جهان به شمار می رود. با توجه به اهمیت سرطان پروستات، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع سرطان پروستات و عوامل خطر آن در مردان شرکت کننده در مطالعه کوهورت شاهدیه یزد انجام شد.

    روش ها :

    در این مطالعه توصیفی مقطعی از داده های فاز اول مطالعه کوهورت شاهدیه در استان یزد استفاده شد. جامعه آماری شامل مردان 35 تا 70 سال شهرهای شاهدیه، اشکذر و زارچ بودند که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. داده ها در این مطالعه شامل اطلاعات جمعیت شناختی (سن، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال)، متغیرهای مربوط به سبک زندگی (شاخص توده بدنی، فعالیت فیزیکی، تغذیه، مصرف دخانیات، مصرف آب و روغن های خوراکی) و سابقه ابتلا به سرطان پروستات بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) تجزیه و تحلیل شد. 

    یافته ها :

    در مطالعه حاضر از 4729 مرد 35 تا 70 ساله مورد بررسی، 3 نفر سابقه ابتلا به سرطان پروستات را داشتند. بررسی عوامل خطر سرطان پروستات در جمعیت مورد مطالعه نشان داد مصرف سیگار و دخانیات بالاترین فراوانی را داشت. همچنین درصد بالایی از جمعیت دارای اضافه وزن و چاقی بودند (69/8 درصد). نتایج نشان دهنده اصلاح سبک غذایی مرتبط با سرطان پروستات در افراد مبتلا بود، به طوری که میانگین مصرف گوشت قرمز و تخم مرغ در افراد مبتلا کمتر از افراد سالم و میانگین مصرف گوشت سفید (مرغ و ماهی) و میوه در افراد مبتلا بیشتر از افراد سالم بود. 

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان دهنده بالابودن فراوانی مصرف دخانیات و شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در مردان35 تا 70 ساله بود. با توجه به قابل اصلاح بودن این عوامل خطر توصیه می شودجهت پیشگیری از سرطان پروستات برنامه های آموزشی برای جامعه هدف تدوین شود.

    کلیدواژگان: شیوع، سرطان پروستات، عوامل خطر
  • نیلوفر صیرفی، شکرالله محسنی، لاله حسنی* صفحات 230-241

    هدف :

    ویروس کرونا (کووید-19) یک بیماری ویروسی جدید است که باعث همه گیری در جهان شده است. باتوجه به عدم درمان قطعی، رفتارهای پیشگیرانه تنها راه غلبه بر این بیماری در حال حاضر است. این پژوهش باهدف تعیین پیش بینی کنندگی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در انجام رفتارهای پیشگیرانه از کووید-19 در شهر بندرعباس انجام شده است.

    روش ها :

    این مطالعه مقطعی بر روی 351 نفر از مردم شهر بندرعباس با سن 18 سال و بالاتر با روش نمونه گیری آنلاین و دردسترس، در آبان و آذرماه سال 1399 انجام شد. نمونه ها ازطریق رسانه های اجتماع نظیر واتساپ، تلگرام، توییتر و اینستاگرام جمع آوری شدند. ابزار مطالعه پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های آماری کای اسکویر، رگرسیون خطی چندمتغیره و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها :

    میانگین و انحراف معیار سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 7/19±29/11 سال بود که 66/4 درصد آن ها را زنان تشکیل می دادند. سازه های حساسیت درک شده (P=0/001) ، شدت درک شده (P=0/20)، منافع درک شده  (P=0/001) و خودکارآمدی درک شده (P=0/001) پیش بینی کننده رفتار پیگیری از کووید-19 بودند. طبق شاخص ضریب تعیین تعدیل شده که 0/674 بود، مدل اعتقاد بهداشتی 67 درصد از تغییرات رفتار را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش نقش پیش بینی کنندگی خودکارآمدی به همراه حساسیت درک شده، شدت درک شده و منافع درک شده در رفتارهای پیشگیرانه از کووید-19 مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی را تایید می کند. بنابراین از شیوه های افزایش این عوامل نظیر افزایش آگاهی و ارایه الگوهای مناسب و غیره می توان به عنوان عوامل ارتقا دهنده رفتارهای پیشگیرانه از کووید-19 استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رفتار، پیشگیری، کووید-19، مدل اعتقاد بهداشتی، بندرعباس
  • سریرا هاشمی پور، اقبال زارعی*، شعله نمازی، آزیتا امیرفخرایی صفحات 242-255

    هدف:

     هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی گر تنظیم هیجانی در رابطه بین تحمل پریشانی و شفقت به خود با رفتارهای معطوف به سلامتی بود.

    روش ها :

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که در سال 1399 بر روی 306 نفز از بزرگسالان شهر بندرعباس به روش نمونه گیری در سترس انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر، خودشفقتی رایس و همکاران و رفتارهای ارتقادهنده سلامت والکر و همکاران بود. تجزیه وتحلیل یافته ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها:

     مشخص شد تنظیم هیجانی رابطه بین شفقت خود و تحمل پریشانی با رفتارهای معطوف به سلامت را به صورت مثبت و معنادار میانجی گری می کند. نتایج نشان داد راهبردهای غیرانطباقی تنظیم هیجانی تنها رابطه بین تحمل پریشانی و رفتارهای معطوف به سلامتی را به صورت مثبت و معنادار میانجی گری می کند. 

    نتیجه گیری :

    باتوجه به نتایج پژوهش و نقش متغیرهای پژوهش بر ارتقای رفتارهای معطوف به سلامتی در افراد، برنامه ریزان سلامت و ارایه دهندگان خدمات سلامت به زنان با آگاهی از این نکات می توانند گام های مفیدی در جهت ارتقای سلامت جامعه بردارند.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، تنظیم هیجان، رفتارهای معطوف به سلامت، شفقت به خود
  • فریبا اسدی نوقابی، محسن یوسفی، الناز گل علیپور، عارف زارعی*، هادی یوسفی، الهام امینی صفحات 256-267

    هدف :

    تغذیه با شیرمادر یکی از مهم ترین عوامل در تامین سلامت نوزادان نارس است. خودکارآمدی مادر عاملی مهم در شروع و تداوم شیردهی نوزاد با شیر مادر است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی براساس نظریه خودکاآمدی بندورا بر رفتار شیردهی مادر به نوزاد نارس انجام شد. 

    روش ها :

    این مطالعه از نوع مداخله ای نیمه تجربی است که در سال 1399 با مشارکت 82 مادر دارای نوزاد نارس با روش نمونه گیری دردسترس و سپس تخصیص به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 41 نفر) انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، ابزار خودکارآمدی والدینی بارنس و چک لیست مشاهده ای رفتار شیردهی مادر تکمیل شد. مداخله آموزشی در گروه آزمایش براساس 4 منبع اطلاعاتی ارایه شده توسط بندورا و طی 4 جلسه آموزشی 45 تا 60 دقیقه ای، 4 روز قبل از ترخیص به صورت تک نفره اجرا شد. همچنین پرسش نامه ها در روز ترخیص و 1 هفته پس از ترخیص مجددا تکمیل شدند. داده ها با آمارهای توصیفی (جدول، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون تی زوج و تی مستقل) در نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین سن مادر در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب 29/6 و 28/2 سال بود. میزان خودکارآمدی مادر قبل از مداخله در 2 گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنا داری نداشتند (0/37=P). اما میزان خودکارآمدی مادر پس از آموزش، افزایش پیدا کرده بود (0/001=P). همچنین نمره رفتار شیردهی مادر پس از آموزش در 2 گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری داشتند، به طوری که این نمره در گروه آزمایش بسیار بیشتر از گروه کنترل بوده است.

    نتیجه گیری :

    در مطالعه حاضر، آموزش سبب افزایش میزان خودکارآمدی مادران شده است که با در نظر داشتن اهمیت خودکارآمدی بالای مادران در مراقبت از شیرخوار، آموزش مادران نوزادان نارس در مراقبت از شیرخوار ضروری به نظر می رسد

    کلیدواژگان: تئوری بندورا، نوزاد نارس، آموزش
  • مهدی زارع، هادی اسحاقی ثانی کاخکی، مرضیه کاظم پور*، مهدی بهجتی اردکانی صفحات 268-279

    هدف:

     شواهد اخیر نشان می دهد اختلالات اسکلتی عضلانی در کودکان مدرسه ای و نوجوانان بسیار شایع است و تبدیل به یک مشکل عمده بهداشتی شده است. هدف این مطالعه بررسی شیوع علایم اختلال اسکلتی عضلانی در دانش آموزان دبستانی در جزیره ابوموسی است.

    روش ها :

    این مطالعه مقطعی بر روی 269 دانش آموز دختر و پسر در مقطع دبستان دختر و پسر انجام شد. با استفاده از پرسش نامه جمعیت شناختی، ویژگی های فردی شرکت کنندگان و به کمک بخش اول یک پرسش نامه ساختارمند محقق ساخته، اطلاعات مربوط به عوامل مرتبط با اختلالات اسکتی عضلانی جمع آوری شد. در قسمت دوم پرسش نامه، شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از پرسش نامه نقشه بدن مشخص شد. یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد. 

    یافته ها :

    طبق نتایج این مطالعه 74/3 درصد از دانش آموزان در ماه گذشته حداقل یکی از علایم اختلالات اسکلتی عضلانی را تجربه کرده اند. نرخ شیوع دانش آموزان دختر و پسر تقریبا یکسان بود و 2 ناحیه ای که اغلب دانش آموزان در ارتباط با اختلالات عضلانی اسکلتی شکایت داشتند نواحی «پا» با 28/6 درصد و «گردن» با 20/8 درصد بود. جنسیت نیز یک فاکتور مرتبط با دردهای گردن، شانه و زانو بود (P<0/05). همچنین دختران بیشتر از گردن و شانه و پسران از درد پا شکایت داشتند. همچنین شیوع کمردرد و درد در انگشتان دست در دانش آموزان با قد بالاتر از 135سانتی متر بیشتر بود.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به شیوع بالای دردهای اسکلتی عضلانی در جمعیت مورد مطالعه، پیشنهاد می شود آموزش های اصلاحی و پیشگیرانه به دانش آموزان ، والدین و مربیان داده شود. برنامه های غربالگری همچنین می تواند برای تشخیص به موقع و درمان مناسب توصیه شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، شیوع، دانش آموزان مقطع ابتدایی
  • اعظم سلیمانی، کاظم شریعت نیا*، حمزه اکبری صفحات 280-291

    هدف :

    سرطان سینه یکی ازشایع ترین سرطان هاست و به عنوان یک بیماری مزمن دارای عوارض روان شناختی متعددی است. هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی هیپنوتراپی شناختی و معنویت درمانی براضطراب مرگ در بیماران سرطان پستان است.

    روش ها :

    در این پژوهش روش شبه آزمایشی ازنوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری کلیه بیماران سرطانی مراجعه کننده به مرکز میرداماد شهرگرگان هستند. نمونه پژوهش30 نفرازبیماران که به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند.آزمودنی ها به صورت دوگروه آزمایش 10نفری تقسیم شدند. در دو گروه آزمایش روش های درمانی به طور مجزا مورد بررسی قرار گرفتند و در گروه کنترل هیچ مداخله ایی صورت نگرفت. گروه ها قبل و بعد ازآموزش ازنظر میزان اضطراب مرگ مورد آزمون قرار گرفتند. ابزاراستفاده شده شامل پرسش نامه اضطراب مرگ لستر است.

    یافته ها :

    تحلیل آنکووا نشان داد هیپنوتراپی شناختی و معنویت درمانی اثر مثبت معنادار بر کاهش اضطراب مرگ داشته اند، اما بین این 2 روش تفاوت معناداری در کاهش اضطراب مرگ وجود ندشت.

    نتیجه گیری:

     هیپنوتیزم تراپی شناختی و معنویت درمانی هریک بر کاهش اضطراب مرگ خود، اضطراب دیدن مرگ خود، اضطراب مرگ نزدیکان و اضطراب دیدن مرگ نزدیکان، در بیماران مبتلا به سرطان پستان اثربخش هستند، اما بین این 2 روش درمانی ازنظر اثربخشی بر اضطراب مرگ بیماران، تفاوت معنادار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هپنوتراپی شناختی، معنویت درمانی، اضطراب مرگ
  • طاهره فتحی نجفی*، محمدرضا نجفی فتحی، ساره دشتی، المیرا فرنوش صفحات 292-301

    هدف :

    حقوق جنین از 2 بعد انسان بودن و بالقوه بودن دارای اهمیت است. ماهیت این حقوق کمتر مورد توجه خانواده ها و کادر درمانی قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی و مرور جنبه های حقوقی جنین از بدو تشکیل تا تولد براساس حقوق ملی و بین المللی بود .

    روش ها:

     از کلمات کلیدی fetal dignity ، Fetal law ، mother dignity childbirth rights به فارسی و انگلیسی استفاده شد. ملاک های ورود، کلیه مقالاتی که به زبان های فارسی یا انگلیسی چاپ شده بودند و به حقوق جنین پرداخته بود. مقالاتی که وضعیت حقوق مدنی و جزایی جنین را ارزیابی کرده بودند، حذف شدند. 

    یافته ها :

    از 1570 مقاله، 15 مقاله مرتبط ارزیابی شد. عدم آگاهی از منشور حقوق جنین در جوامع درحال توسعه و عدم وجود برخی مبانی حقوقی آن زمینه ساز سقط های عمدی، القا و تحریک زایمان غیرضروری، سزارین انتخابی توسط مادر یا همسر، عدم توجه به موجودیت، سلامت جنین و آسیب های ناخواسته به وی می شود. حقوق جنین بر مبنای اصل کرامت و حفظ موجودیت جسمی، روانی و انسانی در کشورهای توسعه یافته اهمیت ویژه ای دارد و دارای قوانین مدنی مهمی است. 

    نتیجه گیری:

     آثار عدم وجود منشور حقوق جنین علاوه بر آسیب های جسمی و روانی متعدد بر جنین، می تواند آسیب های جمعیتی را بر جامعه تحمیل کند.

    کلیدواژگان: جنین، حقوق بشر، حقوق مدنی، ایران، حقوق سلامت
|
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Fereshteh Rezaeinasab, Alireza Alesadi Sani, Vahid Savabi Niri, Ali Fathi-Ashtiani* Pages 206-217

    Objective:

     The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic increased the anxiety and stress of many students, and affected their lives. The present study aims to investigate the role of spirituality and resilience in predicting COVID-19-related anxiety in college students

    Methods:

     This is a descriptive and correlational study. The study population consists of all students of Tarbiat Modarres University in Tehran, Iran in the academic year 2020-2021. Of these, 260 students were selected by a convenience sampling method. The data were collected using Coronavirus Anxiety Scale, Spirituality Questionnaire, and Connor-Davidson Resilience Scale. Data analysis was performed in SPSS v.24 software using Pearson correlation test and multiple regression analysis. 

    Results:

     The spirituality components of self-awareness (r=-0.256), the importance of spiritual beliefs in life (r=-0.229), spiritual practices (r=-0.373), and spiritual needs (r=-0.280) and the total score of spirituality (r=-0.286) and resilience (r= -0.522) had a significant negative correlation with COVID-19-related anxiety. They predicted 45% of the changes in COVID-19-related anxiety (P<0.01).

    Conclusion:

     The college students with higher levels of spirituality and resilience can experience less anxiety during the COVID-19 pandemic. Therefore, it is recommended that medical staff and psychologists provide resilience training and various spiritual programs during the pandemic for students, even for those who are recovering from the COVID-19.

    Keywords: Coronavirus, Spirituality, Resilience, Anxiety
  • Mahdieh Momayyezi, Arefeh Dehghani Tafti*, Naeimeh Keyghobadi, Hossein Fallahzadeh, Masoud Mirzaei Pages 218-229

    Objective:

     Prostate Cancer is the most common and the second leading cause of death from cancer among men in the world. The present study aims to investigate the prevalence of prostate cancer and its risk factors in men participated in the Shahedieh cohort study in Yazd Province, Iran.

    Methods:

     This is a descriptive cross-sectional study that was conducted using the data from the first phase of Shahedieh Cohort study in Yazd province. The study population consists of all men aged 35-70 years in the cities of Shahedieh, Ashkezar and Zarch who were included in the study by a census method (n=4729). The study variables included demographic information (age, marital status, and employment status), lifestyle variables (Body mass index, physical activity, nutrition, smoking, water and edible oil consumption) and family history of prostate cancer. Data were analyzed in SPSS software, version 16 software by using descriptive statistics (frequency, Mean±SD).

    Results:

     Of 4729 men, 3 had a history of prostate cancer. Examination of risk factors showed that the frequency of smoking was high, and a high percentage of men was overweight and obese (69.8%). The results showed the diet modification in patients with prostate cancer, since their average consumption of red meat and eggs was lower and their average consumption of white meat (chicken and fish) and fruits was higher compared to healthy individuals.

    Conclusion :

    There is a high frequency of smoking, overweight and obesity in men aged 35-70 years in Yazd province. Since these risk factors can be modified, it is recommended to develop educational programs to prevent prostate cancer.

    Keywords: Prevalence, Prostate cancer, Risk factors
  • Niloofar Seyrafi, Shokrooallah Mohsseni, Laleh Hassani* Pages 230-241

    Objective:

     Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is a novel disease that caused pandemic. Due to the lack of definitive treatment, preventive behaviors are the only way to fight this disease. This study aims to determine the role of health belief model (HBM) constructs in predicting preventive behaviors against COVID-19 in Bandar Abbas, Iran.

    Methods :

    This cross-sectional study was conducted in October and November of 2020 on 351 people aged ≥18 years in Bandar Abbas, southern Iran. Sampling was done online (social media such as WhatsApp, Telegram, Twitter and Instagram) using a convenience sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on the HBM. The data were analyzed in SPSS software, version 21 using chi-square test, multivariate linear regression, and Pearson’s correlation test.

    Results :

    The Mean±SD age of participants was 29.11±7.19 years. Most of them (66.4%) were female. The constructs of perceived susceptibility (P=0.001), perceived severity (P=0.20), perceived benefits (P=0.001) and self-efficacy (P=0.001) could predict preventive behaviors against COVID-19. According to the Adjusted R2 value (0.674), the model predicted 67% of changes in preventive behaviors.

    Conclusion :

    The self-efficacy, perceived susceptibility, perceived severity, and perceived benefits have a role in predicting COVID-19 preventive behaviors. Attention should be given to these factors for promoting preventive behaviors during the pandemic.

    Keywords: Behavior, Prevention, COVID-19, Health Belief Model, Bandar Abbas
  • Seyede Sarira Hashemipour, Eghbal Zarei*, Sholeh Namazi, Azita Amirfakhraei Pages 242-255

    Objective :

    This study aims to determine the mediating role of emotional regulation in the relationship of distress tolerance and self-compassion with health-promoting behaviors.

    Methods:

     The is a descriptive-analytical study that was conducted in 2020 on 306 adults in Bandar Abbas, Iran who were selected using a convenience sampling method. The data collection tools were Simmons and Gaher’s distress tolerance scale, Raes et al.’s self-compassion scale, and Walker et al.’s health-promoting lifestyle profile, and Garnefski and Kraaij’s cognitive emotion regulation questionnaire. The analysis was done using the structural equation modeling.

    Results :

    Adaptive emotion regulation strategies mediate the relationship of self-compassion and distress tolerance with health-promoting behaviors positively and significantly. The maladaptive emotion regulation strategies only could positively and meaningfully mediate the relationship between distress tolerance and health-promoting behaviors.

    Conclusion:

     Considering the role of study variables in promoting health- promoting behaviors, health planners and health providers can take useful steps to improve society’s health.

    Keywords: Distress tolerance, emotion regulation, health-promoting behaviors, self-compassion
  • Fariba Asadi Noghabi, Mohsen Yousefi, Elnaz Golalipour, Aref Zarei*, Hadi Yousefi, Elham Amini Pages 256-267

    Objective:

     Breastfeeding is one of the most important factors in ensuring the health of premature infants. Maternal self-efficacy is an important factor in the initiation and continuation of breastfeeding. The present study aims to determine the effect of educational intervention based on Bandura’s social cognitive theory on breastfeeding behaviors of mothers with premature infants.

    Methods:

     This is a quasi-experimental study that was conducted in 2020 on 82 mothers with premature infants, randomly assigned to two groups of intervention (n=41) and control (n=41). Data were collected using a demographic form, Barnes’s perceived maternal parenting self-efficacy tool, and an observation checklist for breastfeeding behaviors mother. Educational intervention in the intervention group was presented individually based on four sources of information proposed in Bandura’s theory at four sessions, each for 45-60 minutes four days before discharge. The questionnaires were completed before the intervention, on the day of discharge, and one week after discharge. Data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (paired t-test and independent t-test) in SPSS software, version 24.

    Results:

     The mean age of mothers in the intervention and control groups was 29.6 and 28.2 years, respectively. Maternal self-efficacy before intervention was not significantly different between the intervention and control groups (P=0.073), but it significantly increased after intervention (P=0.001). The breastfeeding behavior after intervention was also significantly different between the two groups, which was higher in the intervention group than in the control group.

    Conclusion:

     The educational intervention based on Bandura’s theory can increase the self-efficacy and breastfeeding behaviors of mothers with premature infants. Given the importance of mothers’ self-efficacy in infant care, educating mothers of premature infants is necessary.

    Keywords: Bandura’s theory, Premature infant, Education
  • Mehdi Zare, Hadi Eshaghi Sani Kakhaki, Marzieh Kazempour*, Mehdi Behjati Ardakan Pages 268-279

    Objective:

     Musculoskeletal disorders are a major health problem. Recent evidence suggests that they are very common in school-age children and adolescents. This study aims to investigate the prevalence of musculoskeletal pains among elementary school students in Abu Musa Island, Iran.

    Methods :

    This cross-sectional study was conducted on 269 male and female elementary school students in Abu Musa Island. Using a demographic form, their characteristics and factors related to musculoskeletal pains were recorded. The prevalence of musculoskeletal pains was determined using a body map tool. The data were analyzed in SPSS software, version 22.

    Results :

    According to the results, 74.3% of students had experienced at least one musculoskeletal pain in the last month. The prevalence of musculoskeletal pains in male and female students was almost the same. The two areas where most students complained of pain were feet (28.6%) and neck (20.8%). Gender was significantly associated with neck, shoulder, and knee pains (P<0.05). Girls complained more about neck and shoulder pains, while boys complained more of foot pain. The prevalence of low back pain and pain in the fingers was higher in students with a height of more than 135 cm.

    Conclusion :

    Due to the high prevalence of musculoskeletal pains among elementary school students in Abu Musa Island, educational interventions are recommended for students and their parents and teachers. Screening programs are also recommended for early diagnosis and appropriate treatment.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Epidemiology, Elementary students
  • Azam Solaymani, Kazem Shariatnia*, Hamzeh Akbari Pages 280-291

    Objective :

    Breast cancer is one of the most common cancers and has many psychological complications. This study aims to compare the effects of cognitive hypnotherapy (CT) and spiritual therapy (ST) on death anxiety in women with breast cancer. 

    Methods :

    This is a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design. The study population consists of all women with breast cancer referred to Mirdamad medical center in Gorgan, Iran. Of these, 30 patients were selected by a convenience sampling method and were divided into two experimental groups of CT (n=10), ST (n=10) and one control group (n=10). The groups were evaluated for death anxiety before and after the interventions. The used instrument was Collet-Lester fear of death scale.

    Results:

     The results showed that both CH and ST had a significant positive effect on death anxiety of patients, and there was no significant difference between them.

    Conclusion :

    Both CH and ST are effective in reducing fear of own death, fear of the process of own dying, fear of the death of others, and fear of the process of others dying in women with breast cancer. There is no significant difference between them.

    Keywords: Cognitive hypnotherapy, Spiritual therapy, Death anxiety
  • Tahereh Fathi Najafi*, Mohammadreza Najafi Fathi, Sareh Dashti, Elmira Farnoush Pages 292-301

    Objective :

    Fetal rights are important in terms of being human being and being potential. The nature of these rights has received less attention from families and medical staff in Iran. The present study aims to compare the legal aspects of fetal rights from conception to birth in national and international laws.
    In this narrative review study, a search was conducted in Google Scholar MagIran, SID, and PubMed databases for related studies conducted from 2000 to 2022. 

    Methods:

     Keywords including fetal dignity, Fetal right, mother dignity, and childbirth rights were used in Persian and English. All articles that addressed the status of “fetal rights” were included. Those reported the laws for the fetus were excluded from the study.

    Results :

    Out of 1570 articles, 15 eligible articles were selected. Lack of awareness of fetal rights in developing counties and limitations in some legal basis resulted in intentional abortions, unnecessary labor induction, request for cesarean section by the mother or father, and lack of attention to the existence and health of the fetus and unwanted harms to it. Fetal rights based on the principle of dignity and the preservation of physical, mental and human existence were of special importance in developed countries and have important laws.

    Conclusion :

    Lack if a fetal's dignity law in Iran can impose harms on the society, in addition to numerous physical and psychological harms to the fetus.

    Keywords: Fetus, Fetal right, Law, Civil Law, Iran, Health Law