فهرست مطالب

رهبری آموزشی کاربردی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1401)

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اقبالی*، سید محمد سیدکلان، سید صادق نبوی صفحات 1-24

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل فعالیت های فرهنگی - اجتماعی دانشگاه فرهنگیان انجام شد. روش پژوهش از نوع آمیخته (کیفی- کمی) بود. در بخش کیفی، 11 نفر از معاونان و کارشناسان فرهنگی دانشگاه فرهنگیان به صورت هدفمند و تا رسیدن به اشباع داده ای مصاحبه شدند. جامعه آماری بخش کمی شامل معاونان و کارشناسان فرهنگی- اجتماعی و دانشجویان دختر و پسر دانشگاه فرهنگیان کشور بودند که با استفاده از فرمول کوکران 353 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دادند. تحلیل داده های کیفی به روش کلایزی انجام گرفت و داده های بخش کمی نیز با نرم افزارهای Spss22 و PLS3 تحلیل شد. در یافته های بخش کیفی، حمایت برنامه محور، ارتقای انگیزه مشارکت، برنامه های بومی و نیاز محور و تعاملات فرهنگی به عنوان عوامل اثرگذار بر این فعالیت ها؛ مدیریت و رهبری هدفمند، تعاملات و هماهنگی ها و تمرکززدایی به عنوان راهکارهای اجرایی برای رسیدن به نتایج مطلوب به دست آمد. یافته های بخش کمی پژوهش نیز، عوامل اثرگذار بر فعالیت های فرهنگی - اجتماعی دانشجویان و راهکارهای اجرایی مناسبی تایید کرد. درنتیجه، می توان گفت که مدیران و متولیان فرهنگی دانشگاه فرهنگیان، می توانند با الهام گیری از آن و با استفاده از عوامل اثرگذار بر فعالیت های فرهنگی - اجتماعی و راهکارهای اجرایی مناسب، نسبت به طراحی وضعیت مطلوب فعالیت های فرهنگی - اجتماعی در دانشگاه فرهنگیان اقدام کنند و نتایج حاصل از این پژوهش را به عنوان یک چارچوب در فرایند برنامه ریزی فعالیت های فرهنگی- اجتماعی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: فعالیت های فرهنگی- اجتماعی، دانشجومعلم، دانشگاه فرهنگیان
  • جلیل حاجیلو، علی شاکر دولق*، علی خادمی صفحات 25-36
    بروز رفتارهای اخلاقی متاثر از تدوین درست ارزش های اخلاقی است و زمانی کارکرد مناسب خود را خواهد داشت که عوامل تاثیر گذار بر آن و روابط بین آنها به دقت شناسایی شوند. لذا، این تحقیق با هدف تدوین مدل رفتار اخلاقی کارکنان بر اساس تجارب معنوی و میانجی گری متغیر عدالت ادراک شده به بررسی این روابط پرداخته است. تحقیق از نظر رویکرد کمی، از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی - همبستگی و از نظر گردآوری داده از نوع پیمایشی است. جامعه آماری کلیه کارکنان دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی به تعداد (275 = N) است و با توجه به محدود بودن جامعه آماری، نمونه گیری به صورت کل شماری صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و SMART PLS صورت گرفته است. یافته های تحقیق نشان داد متغیر تجارب معنوی ارتباط مثبت و معنی داری با رفتار اخلاقی در دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی دارد و متغیر عدالت ادراک شده نیز ارتباط بین آن ها را میانجی گری می کند. همچنین از بین سه مولفه عرفان آفاقی، عرفان انفسی و عرفان دینی، بیشترین تاثیر تجارب معنوی بر رفتار اخلاقی از طریق مولفه عرفان آفاقی صورت میگیرد. بر اساس نتایج ارزش های اخلاقی در دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی تحت تاثیر مستقیم تجارب معنوی و تاثیر غیر مستقیم عدالت ادراک شده است. لذا به مدیران پیشنهاد می گردد برای تقویت چارچوب های اخلاقی سازمان، پیوند بین معنویت و کار را سرلوحه اقدامات خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، تجارب معنوی، عدالت ادراک شده
  • عارف یاراحمدی، حاجیه رجبی فرجاد*، نادر شیخ الاسلامی صفحات 37-48

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و عارضه یابی عوامل موثر بر جذب و استخدام در آموزش و پرورش استان لرستان انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای - کاربردی و روش پژوهش، ترکیبی (کمی- کیفی از نوع تحلیل محتوا) می باشد. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی شامل مدیران و کارشناسان خبره به تعداد 15 نفر بود که تا حد اشباع نظری مصاحبه به عمل آمد. همچنین در بخش کمی، کلیه مدیران و کارشناسان آموزش و پرورش استان لرستان می باشد که برآورد اولیه نشان می دهد که تعداد آنها 110 نفر است. پس از استخراج مولفه ها و ابعاد جذب و استخدام کارکنان از طریق مصاحبه، پرسشنامه ای تنظیم و در بین مدیران و کارشناسان آموزش و پرورش استان لرستان توزیع شد. تا نسبت به سنجش عوامل موثر بر جذب کارکنان اقدام گردد. بر اساس مبانی نظری، ابتدا جدول تحلیلی تنظیم و پس از مصاحبه جدول تحلیلی ثانویه تهیه و نسبت به برازش مدل آن از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS نسخه 2 بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد که نه عامل عوامل سازمانی، عوامل فردی، متغیرهای شغلی، ویژگی های شخصیتی، مهارت شناختی، سرمایه انسانی، پیامدهای فردی، پیامدهای سازمانی و فرآیند جذب به عنوان عوامل موثر بر بر جذب و استخدام در آموزش و پرورش استان لرستان شناسایی گردیدند. بر اساس یافته های پژوهش، اداره کل آموزش و پرورش استان لرستان به منظور جذب و استخدام کارکنان خود نیازمند توجه به عوامل شناسایی شده دارد.

    کلیدواژگان: جذب و استخدام، عوامل سازمانی، ویژگی های شخصیتی، پیامدهای فردی، آموزش و پرورش
  • حسین بقایی، رقیه علیزاده قیلو* صفحات 49-62
    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش مدیریت و برنامه درسی استعدادیابی، سبک های مقابله با تنیدگی روانی و منبع مهار تحصیلی با بروز رفتارهای ایزانی در دانش آموزان پسر متوسطه دوم ارومیه انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی و همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر متوسطه دوم ناحیه یک ارومیه در سال تحصیلی 1398-99 است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی 237 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از چهار پرسشنامه استاندارد مدیریت استعدادیابی احمدی و سرلک (1391)، سبک های مقابله با تنیدگی روانی اندلر و پارکر (1990)، منبع مهار تحصیلی ترایس (1985) و بروز رفتارهای ایزانی با اقتباس از مقیاس رفتارهای پرخطر YRBSS (2013) استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد جذب استعدادها، همسوسازی و نگهداشت استعدادها، توسعه استعدادها، بازیابی استعدادها، سبک مقابله مساله مدار، سبک مقابله اجتنابی، منبع مهارتحصیلی بیرونی 42 درصد از واریانس بروز رفتارهای ایزانی و پرخطر را بصورت معناداری تبیین می کنند. از طرفی متغیرهای جذب استعدادها، همسوسازی و نگهداشت استعدادها، توسعه استعدادها، بازیابی استعدادها، سبک مقابله مساله مدار، سبک مقابله اجتنابی، منبع مهارتحصیلی بیرونی بطور مستقیم بر بروز رفتارهای ایزانی و پرخطر تاثیر دارند. همچنین منبع مهارتحصیلی درونی بطور غیر مستقیم، از طریق بازیابی استعدادها بر بروز رفتارهای ایزانی و پرخطر اثر می گذارد. با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود برای کاهش رفتارهای پرخطر دانش آموزان، در مدارس به شناسایی استعدادها و کنترل رفتارهای دانش آموزان توجه ویژه ای بکنند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، مدیریت استعدادیابی، سبک های مقابله با تنیدگی روانی، منبع مهار تحصیلی، رفتارهای ایزانی
  • سمیرا پور* صفحات 63-78
    رفتارهای نامحترمانه به عنوان پیامد ارتباطی نامناسب بین استاد و دانشجو می تواند به شدت فرایند یاددهی و یادگیری را مختل نماید و به ایجاد تنش میان آنها منجر شود. این مطالعه با هدف واکاوی رفتارهای نامحترمانه دانشجویان نسبت به اساتید و بررسی علل آن انجام شد. در این مطالعه ی پدیدارشناختی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای با اعضای هییت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با حداقل رتبه علمی دانشیاری و سابقه کاری بیش از 10 سال صورت گرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند بود و تا رسیدن به اشباع اطلاعات ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها براساس مدل هفت مرحله ای کلایزی صورت گرفت. از دیدگاه اساتید رفتارهای نامحترمانه دانشجویان شامل دیر آمدن دانشجو به کلاس درس، غیبت، استفاده از تلفن همراه در کلاس، بی احترامی کلامی به استاد و عدم همراهی با کلاس بوده است. علل بروز این رفتارها در قالب طبقاتی شامل اساتید، دانشجو، دانشگاه، خانواده و جامعه دسته-بندی گردید. به دلیل پیامدهای مخرب این نوع رفتارها، بکارگیری راهکارهایی برای کاهش میزان بروز این رفتارها در دانشجویان به منظور ایجاد محیط های یادگیری و یاددهی مطلوب، ضروری است.
    کلیدواژگان: رفتارهای نامحترمانه، اساتید، پدیدارشناسی، کلایزی، دانشگاه فردوسی مشهد
  • سیده نیلوفر شامرادی، مجتبی معظمی*، فاطمه احمدبیگی صفحات 79-96

    پژوهش حاضر دارای رویکردی آمیخته، از نظر هدف کاربردی و توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی و کمی پژوهش شامل اساتید و خبرگان می‏باشند روش نمونه ‏گیری هدفمند و 23 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه است که روایی آن با استفاده از روایی محتوا و پایایی آن با استفاده از نرخ ناسازگاری مورد تایید قرار گرفت. در بخش کیفی پژوهش داده های به دست آمده با استفاده از نرم‏افزار MAXQDA و فرآیند کدگذاری تحلیل و از این طریق پیشایندها و پسایندهای پیاده ‏سازی مدیریت دانش در نظام آموزش عالی شناسایی شدند. در نهایت در بخش کمی برای مشخص نمودن میزان اهمیت و اولویت‏ بندی آن‎ها از روش دلفی فازی بهره گرفته شد. یافته‏ های پژوهش حاکی از آن است که امکانات و فناوری به روز، ایجاد پایگاه دانش، تسهیم دانش، خط‏ مشی ‏گذاری برای بسط و تعامل دانش، ایجاد و جذب دانش، ایجاد انگیزه در سازمان، هدف گذاری در استقرار دانش، ذخیره‏ سازی دانش، حمایت سازمانی، ایجاد سیستم ارتباطی موثر، تمرکززدایی و رسمیت‏زدایی، آموزش کارکنان و ساماندهی دانش به عنوان پیشایندهای پیاده ‏سازی مدیریت دانش و افزایش بهره ‏وری، بهبود یادگیری، انعطاف‏ پذیری، افزایش توجه به محیط درونی و بیرونی، توانمندسازی کارکنان، بهبود فرهنگ کارگروهی، همراستایی اهداف سازمانی با اهداف مدیریت دانش، بهبود فرهنگ مشارکتی، افزایش شفافیت و پاسخگویی، تغییر رفتار کارکنان، افزایش سطح آگاهی، ارایه خدمات بهتر و ممانعت از دوباره‏کاری نیز به عنوان پسایندهای پیاده سازی مدیریت دانش در نظام آموزش عالی مشخص شدند.

    کلیدواژگان: پیشایندها، پسایندها، مدیریت دانش، نظام آموزش عالی
  • ماریا رحیمی*، لیلی رحیمی صفحات 97-118
    این پژوهش « تحول آموزش در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ایلام در دوران کرونا» را مد نظر قرار داده است تا دریابد که تغییرات آموزشی در این برهه ی زمانی در این دانشکده چگونه بوده و روند یادگیری و آموزش در این «محیط تازه» به چه شکلی بوده است و از نتایج آن در جهت بهبود عملکرد آموزشی دانشگاه بهره گرفته شود. این مطالعه به روش تحلیل تماتیک صورت گرفته است. جامعه آماری آن اساتید و دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی هستند که تعداد 22 نفر از دانشجویان دختر و پسر مقاطع مختلف تحصیلی و 8 استاد در مدارج مختلف علمی این دانشکده به عنوان نمونه آماری از طریق نمونه گیری هدفمند مورد برررسی قرار گرفته اند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق بوده است و داده های حاصله به روش کدگذاری مورد تحلیل قرار گرفته اند. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه می توان تحول آموزش در دانشکده ادبیات و علوم انسانی را در سه سطح تقسیم بندی کرد: 1) سطح فنی 2) سطح معنایی و 3) سطح اثربخشی. این سه سطح در تشکیل «دانشستان» مجازی در دوران کرونا در این دانشکده با کمیت ها و کیفیت های متفاوتی همراه بودند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، محیط یادگیری، روش کیفی، تحلیل مضمون، دانشگاه ایلام
|
  • Ali Eghbali *, Seyyed mohammad Seyyedkalan, Seyed sadegh Nabavi Pages 1-24

    The current research was carried out with the aim of checking social-cultural activities of Farhangian University. The research method was mixed (qualitative-quantitative). In the qualitative section, 11 vice-chancellors and cultural experts of Farhangian University were interviewed in a targeted manner until data saturation was reached. The statistical population of the quantitative section included assistant professors and socio-cultural experts and female and male students of Farhangian University of Iran. 353 people were selected using Cochran's formula with multi-stage cluster sampling method and answered the researcher-made questionnaire. Qualitative data analysis was done using the Colaiy method, and quantitative data was analyzed with Spss22 and PLS3 software. In the findings of the qualitative section, program-oriented support, promotion of participation motivation, local and need-oriented programs, and cultural interactions as influencing factors on these activities; Targeted management and leadership, interactions and coordinations and decentralization were obtained as executive solutions to achieve desired results. The findings of the quantitative part of the research also confirmed the factors influencing the cultural-social activities of the students and appropriate implementation solutions. As a result, it can be said that the managers and cultural trustees of Farhangian University can take inspiration from it and by using the factors affecting cultural-social activities and appropriate implementation strategies, they can design the favorable situation of cultural-social activities in Farhangian University and the results Use the results of this research as a framework in the process of planning social-cultural activities.

    Keywords: Cultural, social activities, Student, Farhangian University
  • Jalil Hajilo, Ali Shaker Davalagh *, Ali Khademi Pages 25-36
    The emergence of ethical behavior is affected by the correct formulation of moral values ​​and it will have its proper function when the factors affecting it and the relationships between them are carefully identified. Therefore, this research has investigated these relationships with the aim of formulating a model of ethical behavior of employees based on spiritual experiences and the mediation of perceived justice variable. The research is quantitative in terms of approach, in terms of applied purpose, in terms of descriptive-correlational nature, and in terms of data collection, it is survey type. The statistical population is all the employees of Payam Noor University of West Azarbaijan Province (N = 275) and due to the limited statistical population, sampling was done as a total number. Data analysis was done using SPSS and SMART PLS software. The findings of the research showed that the variable of spiritual experiences has a positive and significant relationship with moral behavior in Payam Noor University of West Azerbaijan province, and the variable of perceived justice also mediates the relationship between them. Also, among the three components of universal mysticism, personal mysticism and religious mysticism, the greatest impact of spiritual experiences on moral behavior is through the component of cosmic mysticism. Based on the results of moral values ​​in Payam Noor University of West Azarbaijan Province, it is under the direct influence of spiritual experiences and the indirect influence of perceived justice.
    Keywords: moral behavior, spiritual experiences, perceived justice
  • aref yarahmadi, hajieh Rajabi Farjad, Nader Sheikholeslami Pages 37-48

    The current research was conducted with the aim of identifying and finding the complications of factors affecting recruitment and employment in education and training in Lorestan province. The current research is developmental-applicative in terms of its purpose and the research method is a hybrid (quantitative-qualitative type of content analysis). The statistical population of the research in the qualitative part included managers and expert experts in the number of 15 people, and interviews were carried out until theoretical saturation. Also, in the quantitative section, there are all education managers and experts of Lorestan province, whose initial estimate shows that their number is 110 people. After extracting the components and dimensions of recruiting and hiring employees through interviews, a questionnaire was prepared and distributed among the education managers and experts of Lorestan province. To measure the effective factors on recruiting employees. Based on the theoretical foundations, first an analytical table was prepared and after the interview, a secondary analytical table was prepared and its model fit was checked by structural equation modeling and Smart PLS version 2 software. The results of the research showed that nine factors, organizational factors, individual factors, job variables, personality traits, cognitive skills, human capital, individual consequences, organizational consequences and recruitment process were identified as effective factors on recruitment and employment in education and training in Lorestan province. . Based on the findings of the research, the General Department of Education of Lorestan province needs to pay attention to the identified factors in order to attract and hire its employees.

    Keywords: Recruitment, organizational factors, personality traits, personal consequences, education
  • Hossein Bagaei, Ruqiyeh Alizadeh Qaylo * Pages 49-62
    The present study was conducted with the aim of explaining the role of management and talent search curriculum, styles of coping with mental stress and the source of academic inhibition with the occurrence of Izanian behaviors in second secondary male students of Urmia. The research method is descriptive and correlational of structural equation modeling. The statistical population includes all secondary school boys of the first district of Urmia in the academic year 2018-2019, and 237 people were selected as a statistical sample for the study using the random cluster sampling method. To collect research data from four standard talent management questionnaires of Ahmadi and Serlak (2013), Endler and Parker's (1990) styles of coping with psychological stress, Trice's source of academic inhibition (1985) and the incidence of Izani behaviors adapted from the YRBSS high-risk behavior scale. 2013) was used. The research data was analyzed using structural equation modeling. The results of the regression analysis showed that attracting talents, aligning and maintaining talents, developing talents, restoring talents, problem-oriented coping style, avoidant coping style, external source of productive skills significantly explain 42% of the variance in the occurrence of risky and risky behaviors. On the other hand, the variables of talent attraction, talent alignment and maintenance, talent development, talent recovery, problem-oriented coping style, avoidant coping style, and external skill source have a direct effect on the occurrence of dangerous and risky behaviors. Also, the source of internal skills indirectly affects the emergence of dangerous and risky behaviors through the recovery of talents.
    Keywords: curriculum, Talent Management, coping styles with mental stress, source of academic restraint, Izanian behaviors
  • Samira Pour * Pages 63-78
    Students’ incivilities can adversely affect the lecturer-student relationship, hinder the learning-teaching process, and create tension between them. The present study aimed to examine students’ incivilities against lecturers. In this phenomenological study used semi-structured interviews with faculty members of Ferdowsi University of Mashhad with a minimum academic rank of associate professor and more than 10 years of work experience. The purposive sampling method was applied until data saturation was reached. Data was analyzed through Colaizzi's method of phenomenological analysis. Lecturers mentioned various behaviors as incivility, including unpunctuality, absenteeism, use of cellphones during class sessions, disrespect for lecturers, classroom irregularities, and lack of engagement in class activities. The reasons for such behaviors were classified under the following categories: lecturers, students, the university, students' family, and the society. Due to adverse consequences of such behaviors, measures should be taken to decrease the incidence of such behaviors among the students so as to create a desirable learning-teaching milieu.
    Keywords: Incivility, Lecturers, phenomenology, Colaizzi's method, Ferdowsi University of Mashhad
  • Seyedeh Niloufar Shamoradi, Mojtaba Moazzami *, Fatemeh Ahmad Beigi Pages 79-96

    The research has a mixed approach, in terms of applied and descriptive survey goals. The statistical population of the research in the qualitative and quantitative part of the research includes professors and experts, and 23 people were selected as a sample.The data collection tool is a semi-structured interview in the qualitative part and a questionnaire in the quantitative part, whose validity was confirmed using content validity and its reliability was confirmed using the inconsistency rate.In the qualitative part of the research, the obtained data were analyzed using MAXQDA software and the coding process, and in this way, the antecedents and consequences of the implementation of knowledge management in the higher education system were identified.Finally, in the quantitative part, fuzzy Delphi method was used to determine their importance and prioritization.The findings of the research indicate that up-to-date facilities and technology, creating a knowledge base, sharing knowledge, making a policy for the development and interaction of knowledge, creating and absorbing knowledge, creating motivation in the organization, setting goals in establishing knowledge, saving Creating knowledge, organizational support, creating an effective communication system, decentralization and deformalization, training employees and organizing knowledge as precursors to implementing knowledge management and increasing productivity, improving learning, flexibility,increasing attention to the internal environment and External, empowering employees, improving work group culture, aligning organizational goals with knowledge management goals, improving collaborative culture, increasing transparency and accountability,changing employee behavior, increasing awareness, providing better services and preventing rework are also the consequences of implementation.Knowledge management in the higher education system was determined.

    Keywords: antecedents, consequences, knowledge management, higher education system
  • Maria Rahimi *, Rahimi Leili Pages 97-118
    This research has considered "the evolution of education at the University of Ilam University of Literature and Humanities in the Corona era" to find out how educational changes at this time have been at this faculty and the process of learning and training in this "new environment" What is the form and its results are used to improve the university's educational performance.This study was performed by the analysis method. The statistical population is the faculty members and students of the Faculty of Literature and Humanities, with 22 female and female students of different educational levels and 8 professors in different scientific colleges of this faculty as a statistical sampling through targeted sampling. The data collection tool was a profound interview and the data obtained by coding method has been analyzed.Based on the results of this study, the development of education at the Faculty of Literature and Humanities was divided into three levels: 1) Technical level 2) Semantic level and 3) Effective level. These three levels in the formation of virtual students during the course of Corona were associated with quantities and different qualities.
    Keywords: E-learning, learning environment, qualitative method, animatic analysis, University of Ilam