فهرست مطالب

خانواده و بهداشت - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1401)

نشریه خانواده و بهداشت
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/29
  • تعداد عناوین: 13
|
  • طیبه رهبر، فاطمه جهانبانی* صفحات 11-25
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه عزت نفس، سلامت روان و بهزیستی روانشناختی در مادران کودکان عادی و مادران و کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر انجام شد.
    روش
    روش پژوهش علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران کودکان 7 تا 12 ساله کم توان ذهنی آموزش پذیر مدرسه خزایلی رشت و مادران کودکان عادی مدرسه دولتی شهر رشت در سال 96-95 بوده است. آزمودنی ها شامل 80 نفر از مادران کودکان کم توان ذهنی بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس تعدادنمونه ها در مقالات مختلف ، با80 نفر از مادران کودکان عادی به شیوه همتاسازی (براساس سن و سطح تحصیلات) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی 18 سوالی ریف استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و آمار استنباطی از جمله تحلیل واریانس چندمتغیره و تک متغیره استفاده شد.
    نتایج
    بین عزت نفس و بهزیستی روان شناختی مادران کودکان کم توان ذهنی و مادران عادی تفاوت معنادار وجود داشت (05/0 < P). اما بین سلامت روان مادران کودکان کم توان ذهنی و مادران عادی تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0 ≥ P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عزت نفس و بهزیستی روان شناختی مادران کودکان کم توان ذهنی در مراقبت وآموزش این کودکان به خطر می افتد .
    کلیدواژگان: عزت نفس، سلامت روان، بهزیستی روانشناختی، کم توان ذهنی
  • علی جباری ظهیرابادی، مهدی شریعتمداری*، یلدا دلگشایی، فرشته کردستانی صفحات 26-51
    مقدمه و هدف

    هدف این پژوهش طراحی و اعتباربخشی الگوی ارتقای سلامت روان کودکان ابتدایی مبتنی بر مدل 4H (مدل آموزش مهارتهای زندگی سازمان بهداشت جهانی) با استفاده از پژوهش ترکیبی است. با مطالعه ادبیات پژوهش، ابعاد، مولفه ها و شاخص ها شناسایی شده و نتیجه در قالب الگوی اجرایی ارایه شده است.

    روش شناسی: 

    جامعه آماری در بخش کمی معلمان ابتدایی شاغل به تدریس در شهرستان رفسنجان شامل 1457 نفر می باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه حداقل 304 نفر برآورد شد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور تبیین بهتر نتایج و آشکار شدن موارد مغفول در فاز کمی، 13 مصاحبه عمیق در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و به صورت گلوله برفی انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها در خصوص مولفه های آموزش مهارتهای زندگی، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن به وسیله تحلیل عاملی تاییدی و همچنین روایی صوری و پایایی توسط محاسبه آلفای کرونباخ با مقدار830/0 سنجیده و الگوی اجرایی تحقیق با استفاده از داده های جمع آوری شده از طریق پرسشنامه و همچنین بهره گیری از فنون آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    الگوی پژوهش شامل 4 بعد و 15 مولفه مهارت زندگی ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    اولویت بندی مولفه های الگو به این شرح بود: اخلاق کاری، خودآگاهی، مدیریت، مهارت زندگی سالم، مهارت های قابل عرضه، هدف گذاری، تفکر خلاق، عزت نفس، توجه به دیگران، حل مساله، تفکر انتقادی، خودمسیولیتی، تصمیم گیری، ارتباطات و همکاری.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، الگوی، ارتقای، سلامت روان، دانش آموزان ابتدایی
  • یعقوب نیکوکار*، علیرضا جعفری، قربان فتحی، جعفر پویامنش صفحات 52-66

    مقدمه:

     پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دو رویکرد مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر معنای زندگی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد بود.

    روش پژوهش: 

    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش زنان سرپرست خانوار کمیته امداد شهرستان شبستر به تعداد 153 نفر بودند، از این تعداد 30 نفر بر اساس نمره خط برش پرسشنامه معنای زندگی، با روش نمونه گیری در دسترس افراد مورد مطالعه انتخاب شد و در دو گروه آزمایشی (مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد و گروه واقعیت درمانی) یک گروه کنترل به صورت تصادفی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه معنای زندگی استگر و همکاران (2006) بود. در این پژوهش تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس آمیخته انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که دو رویکرد مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی به طور معناداری باعث افزایش معنای زندگی زنان می شود (01/0≤p). همچنین مقایسه اثربخشی دو گروه نشان داد که بین اثربخشی روش درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر معنای زندگی زنان سرپرست خانوار تفاوت معناداری وجود ندارد (29/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان از رویکردهای درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی، برای بهبود معنای مراجعان استفاده کرد

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)، واقعیت درمانی، معنای زندگی، زنان.سرپرست خانوار
  • مریم محمدزاده*، جعفر طالبیان شریف صفحات 66-75

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی میزان گرایش به جراحی زیبایی بر اساس تصویر بدن، باورهای غیر منطقی، اضطراب است. روش پژوهش توصیفی و طرح از نوع طرح های همبستگی بود .جامعه آماری این پژوهش شامل همه متقضیان جراحی زیبایی در کلینیک زیبایی شاپرک مشهد بود. افراد نمونه با توجه به شرایط قرنطینه ناشی از کرونا به روش در دسترس انتخاب شدند و تعداد آن ها با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 100نفر براورد گردید. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه چهار عاملی باورهای غیرمنطقی جونز (1384) ، پرسشنامه تصویر بدنی فیشر و کلولنت (1958) و پرسشنامه اضطراب بک (1990) می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss_22استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که تصویر بدن، اضطراب و باورهای غیر منطقی گرایش به جراحی زیبایی را پیش بینی می کند (p<0.05). بنابراین هر چه تصویر بدنی منفی تری داشته باشند و اضطراب و باورهای غیرمنطقی بیشتری داشته باشند، احتمال گرایش آنها به جراحی زیبایی بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: تصویر بدن، باورغیر منطقی، اضطراب، جراحی زیبایی
  • مینو سادات امین زاده، فریبرز باقری*، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 76-101

    مقدمه:

     رفتار مصرف کننده و رفتار خرید آنی طی دهه های اخیر یکی از موضوعات موردتوجه محققان حوزه بازاریابی بوده است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل روان شناختی، فرهنگی و رسانه ای موثر بر رفتار خرید آنی بود.

    روش تحقیق: 

    پژوهش حاضر، به شیوه پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی تحلیلی بود. شیوه گردآوری داده ها مصاحبه عمیق بود. ده نفر از افراد باتجربه خرید آنی در بازه سنی 20-60 به صورت هدفمند انتخاب شدند و مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. به منظور تجزیه وتحلیل داده های کیفی و استخراج مقوله های موردنظر، از روش پدیدارشناسی و نرم افزار MAXQDA20 و مضامین اصلی و فرعی پژوهش شناسایی شد.

    یافته ها

    در نهایت براساس کدگذاری مصاحبه های پژوهش،  50 مضمون فرعی شناسایی و با توجه به شباهت و قرابت معنایی آنها، در 9 مضمون اصلی شامل: افکار، عواطف و احساسات افراد، شخصیت افراد، طراحی داخلی و محیط فروشگاه، زمینه تربیتی خانواده، هنجارها و ارزش های فرهنگی، طراحی وب سایت، کیفیت و خدمات پشتیبانی، ارایه تبلیغات اثرگذار و گسترده و  آنی گرایی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    تحقیق در خصوص رفتار خرید آنی فواید کاربردی بسیاری دارد، با آشکارساختن اهمیت نسبی عوامل موثر بر خرید آنی، می توان استراتژی های بازاریابی اثربخشی پیشنهاد داد تا حجم خریدهای آنی یک فروشگاه افزایش یابد و یا از طرف دیگر، می توان به مصرف کنندگان کمک کرد تا رفتار آنی خرید خود را کنترل کنند.

    کلیدواژگان: رفتار خرید آنی، رسانه، فرهنگ، عوامل روان شناختی
  • امیرداریوش توسلی، مریم نصری* صفحات 102-114
    مقدمه

    با توجه به اهمیت مسایل تحصیلی و انگیزشی در آینده افراد و اهمیت آن در توسعه جامعه این تحقیق با هدف بررسی اثر بخشی درمان های میان فردی بر اهمال کاری تحصیلی و اشتیاق عاطفی - شناختی شکل گرفت.

    روش پژوهش: 

    طرح این تحقیق از نوع آمیخته اکتشافی بود.  در بخش کیفی افراد متخصص، صاحب نظر و تراپیست رویکرد بین فردی انتخاب شد  و در بخش کمی کلیه دانش بر آموزان پسر مقطع متوسطه دوم جامعه هدف را تشکیل دادند که 30 نفر به سبب ضرورت گروه های 15 نفری در مطالعات نیمه آزمایشی  بصورت هدفمند انتخاب و  بصورت  جایگزینی تصادفی در تحقیق مشارکت یافتند در بخش اول که منطبق بر روش کیفی بود، بر اساس نظر خبرگان و بر اساس مبانی موجود رویکرد بین فردی متناسب با الگوی هدف منطبق با آموزش و ساختار گروه هدف دانش آموزان اصلاح شد و پس از این مرحله اثر بخشی رویکرد مورد نظر بر اشتیاق عاطفی شناختی و اهمال کاری تحصیلی بررسی گردید. قبل و پس از اجرای مداخله بر روی گروه آزمایش هر دو گروه  پرسشنامه محقق ساخته اشتیاق شناختی - عاطفی و اهمال کاری تحصیلی را تکمیل کردند.  

    یافته ها

    بر اساس یافته های بدست آمده درمان بین فردی بر افزایش اشتیاق عاطفی - شناختی و کاهش اهمال کاری تحصیلی اثر گذار بوده است و رویکرد مورد نظر بر اساس اتای سهمی  69 درصد تغییرات  واریانس در کاهش نمرات اهمال کاری و 61 درصد افزایش نمره در اشتیاق را در  پس آزمون را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    رویکرد مداخله بین فردی با ایجاد یک رابطه سالم ارتباطی و بر اساس هدف قرار دادن مشکلات روابط بین فردی بر بهبود شرایط و پذیرش فرد در گروه دوستان و محیطی اثر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: درمان های میان فردی اهمال کاری تحصیلی اشتیاق عاطفی، شناختی
  • فاطمه زارع، اکبر رضایی فر، حجت افتخاری*، سید مجتبی بنی هاشمی صفحات 115-127

    هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه پیوند با والدین و نشاط ذهنی با نقش میانجی جهت گیری انگیزشی (انگیزش درونی، بیرونی و بی انگیزشی) بود. روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود که در قالب مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوم مدارس شهر خرامه (940 نفر) بودند. در این راستا تعداد 273 دانش آموز با روش خوشه ای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل مقیاس نشاط ذهنی (ریان و فردریک، 1997)، ابزار پیوند با والدین (پارکر و همکاران، 1979)، جهت گیری انگیزشی (والرند و همکاران، 1992) بود. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS نسخه 24 نشانگر آن بود که مراقبت مادر و پدر پیش بینی کننده مستقیم و معنادار نشاط ذهنی بودند. علاوه بر این، پیوند با والدین پیش بینی کننده مستقیم و معنادار انگیزش درونی، بیرونی و بی انگیزشی بود. مراقبت و کنترل مادر و پدر نیز از مسیر انگیزش بیرونی، نشاط ذهنی را به صورت معنادار پیش بینی کردند. نتایج پژوهش حاضر حاکی از اهمیت پیوند با والدین و جهت گیری انگیزشی در نشاط ذهنی جوانان بود.نتایج مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS نسخه 24 نشانگر آن بود که مراقبت مادر و پدر پیش بینی کننده مستقیم و معنادار نشاط ذهنی بودند. علاوه بر این، پیوند با والدین پیش بینی کننده مستقیم و معنادار انگیزش درونی، بیرونی و بی انگیزشی بود. مراقبت و کنترل مادر و پدر نیز از مسیر انگیزش بیرونی، نشاط ذهنی را به صورت معنادار پیش بینی کردند. نتایج پژوهش حاضر حاکی از اهمیت پیوند با والدین و جهت گیری انگیزشی در نشاط ذهنی جوانان بود.

    کلیدواژگان: نشاط ذهنی، پیوند با والدین، جهت گیری انگیزشی
  • سارا سجادی فر، سیمین دخت رضاخانی*، معصومه بهبودی صفحات 129-145
    مقدمه
    خانواده از اعضا تشکیل شده که هر کدام نقشی را در این میان بر عهده دارند و زن موثرترین عضو خانواده به شمار می آید که اداره خانواده و تربیت و تکامل آن را به عنوان نهادی اجتماعی برعهده دارد و بدین ترتیب اساسی ترین نقش را ایفا می کند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی عملکرد خانواده بر اساس سیستم های مغزی رفتاری با میانجیگری طرحواره های ناسازگار اولیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره بود.روش پژوهش: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان متاهل منطقه 1 شهر تهران در سال 1398 بود که به روش نمونه گیری در دسترس از میان آن ها 350 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه سنجش خانوادگی مک-مستر ساخته اپشتاین و همکاران (1983)؛ مقیاس سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری کارور و وایت (1994) و نسخه کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ (1998) بود. پس از حذف 26 پرسشنامه مخدوش و پرت، جهت تحلیل داده ها از روش مدلیابی معادلات ساختاری، نرم افزار ایموس و سطح معناداری 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    ضریب مسیر کل بین سیستم بازداری رفتاری و عملکرد خانواده (01/0>p، 234/0-=β) منفی و در سطح 01/0 و ضریب مسیر کل بین سیستم فعال ساز رفتاری و عملکرد خانواده (01/0>p، 263/0=β) مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود. ضریب مسیر غیرمستقیم بین سیستم بازداری رفتاری و عملکرد خانواده (01/0>p، 101/0-=β) منفی و در سطح 01/0 معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه رابطه بین سسیتم بازدارنده رفتاری و عملکرد خانواده را در زنان متاهل میانجیگری می کنند.
    کلیدواژگان: زنان، سیستم های مغزی رفتاری، طرحواره، عملکرد خانواده
  • فرشته آزادآبگرمی*، رکسانا نخعی مقدم، حسین غلامی بصیر، مهران رحمتی، نسترن خاکپور صفحات 146-160
    مقدمه
    افسردگی پس از زایمان، شیوع بالایی از اختلالات روانی را در بین مادران به خود اختصاص داده است، اما در مورد درمان آن، تلاش های اندکی با رویکرد های شناختی - رفتاری انجام گرفته است بنابراین هدف از انجام این مطالعه بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری در زنان باردار در خطر افسردگی پس از زایمان بود. روش پژوهش: روش تحقیق این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل است. زنان باردار بدون تشخیص افسردگی در این مطالعه شرکت کردند که به دو گروه تقسیم شدند: گروه در معرض خطر افسردگی (CBT) و یک گروه شاهد (بدون درمان). درمان پیشگیرانه شامل شش جلسه ی CBT بود که به طور هفتگی برگذار می شد. پرسش نامه ی سنجش پیامد (QQ-45) در تمام جلسات به کار رفت. مصاحبه ی کوتاه بین المللی اعصاب و روان و پرسشنامه افسردگی بک براساس سه موقعیت به کار رفت. تحلیل های آماری نهایی با رگرسیون پواسون اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شیوع افسردگی پس از زایمان در گروه در معرض خطر ابتلا %5.5 و در گروه شاهد % 2.2 بدون هیچگونه تفاوتی بین گروه ها بود (PR 1.66 95% CI 0.44-6.18). میانگین های QQ-45 به تدریج در طی جلسات درمان کاهش یافتند که این نشان دهنده ی پیشرفت درمانی بود. آموزش یک عامل، هم در ارتباط با علایم افسردگی پس از زایمان و هم در ارتباط با کارایی بیشتر درمان بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از درمان شناختی رفتاری کوتاه مدت توسط متخصصان بهداشت روان در پیشگیری از علایم افسردگی پس از زایمان موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، افسردگی پس از زایمان، بارداری، سنجش پیامد
  • مهرداد رسولی، افسانه خواجه وند*، جوانشیر اسدی صفحات 161-172
    مقدمه
    اختلال دو قطبی به عنوان یکی از معضلات روانی شدید با دوره ای طولانی و میزان قابل توجهی از مرگ و میر است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی رفتاردرمانی شناختی در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک بود.روش پژوهش: روش این پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش بیمارانی بودند که در سال 1398 به مرکز توانبخشی بیماران مزمن روانی دلارام گرگان مراجعه کرده بودند. نمونه پژوهش شامل 16 بیمار با اختلال دو قطبی بودند که از میان مراجعه کنندگان به مرکز درمانی و توانبخشی بیماران مزمن روانی دلارام گرگان به شکل هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 8 نفره جایگزین شدند. گروه آزمایشی علاوه بر مصرف دارو، به مدت 10 جلسه 70 دقیقه ای مداخله رفتاردرمانی شناختی را نیز دریافت کرد. گروه گواه صرفا درمان دارویی دریافت نمود و در حین مطالعه هیچگونه درمان روان شناختی دریافت نکرد. دو گروه تحت بررسی یک دوره پیگیری سه ماهه قرار گرفتند. مقیاس افسردگی دوقطبی پیش از آغاز درمان و پایان جلسات درمان به طور گروهی اجرا شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر و نرم افزار Spss-23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که اثربخشی رفتاردرمانی شناختی همراه با درمان دارویی در کاهش علایم، از درمان دارویی به تنهایی بیشتر می باشد. به علاوه اثرات رفتار درمانی شناختی با توجه به دوره پیگیری در همه شاخص های بالینی پایدارتر بود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی- رفتاری درکنار دارو درمانی می تواند عاملی موثر و اثربخش در کاهش و تثبیت نشانه های بالینی اختلال دوقطبی نوع یک باشد.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی نوع یک، رفتاردرمانی شناختی، شاخص های بالینی
  • مریم حبیبیان* صفحات 173-188
    مقدمه
    در ذهن آگاهی فرد در لحظه از شیوه ذهنی خود آگاه می شود و پس از آگاهی روی دو شیوه ذهن، یکی انجام دادن و دیگری بودن، یاد می گیرد ذهن را از یک شیوه ای دیگر حرکت دهد که مستلزم آموزش راهبردهای رفتاری، شناختی و فراشناختی ویژه برای متمرکز کردن فرایند توجه است. پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثر بخشی آموزش برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی  به مادران بر نشانه های نافرمانی مقابله ای در کودکان 8 تا 11 سال شهر یاسوج انجام شده است.روش پژوهش: مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی که در آن از طرح پیش آزمون  - پس آزمون  با گروه کنترل با سنجش در خط پایه پس از مداخله و پیگیری 3 ماهه با گروه کنترل انجام گرفت. تعداد 30نفر از مادران دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی در سال تحصیل 1400-1399 شهر یاسوج که حدود 4259 نفردانش آموز در 5 دبستان دولتی پسرانه مشغول به تحصیل بودند  انتخاب و به طور تصادفی به آزمایش (برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی) n=15 و کنترل(n=15) گماشته شدند. کلیه شرکت کنندگان پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه نشانه های اختلال نافرمانی سیاهه رفتاری کودک آخنباخ را در سه مرحله تکمیل کردند. فرضیه های مربوط به اثربخشی مداخله های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته و همچنین آزمونهای تعقبی آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد میانگین متغیر نشانه های اختلال نافرمانی در مرحله پیش آزمون بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد که نشانگر همگن بودن دو  گروه پژوهش در مرحله پیش آزمون است، اما تفاوت بین دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری بود که می تواند حاکی از اثربخشی مداخله بر متغیرهای  ذکر شده و نیز پایداری اثربخشی در مرحله پیگیری بوده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت که درمان مذکور می تواند در کاهش نشانه های نافرمانی مقابله ای در کودکان 8 تا 11 سال به عنوان مداخلات روانشناسی استفاده شود با توجه به اثر بخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی   این درمان در اولویت درمانی قرار داده شود.
    کلیدواژگان: کاهش استرس، ذهن آگاهی، نشانه های نافرمانی
  • شهریار صیادی، سید حسام الدین حسینی*، عبدالجبار زرگوش نسب صفحات 189-198
    مقدمه

    حق بر سلامت به عنوان یک حق بدان معناست که هر شخصی حق دارد تا به عالی ترین استاندارد سلامت دسترسی داشته باشد و این حق همه خدمات پزشکی - بهداشتی، غذایی، مسکن، محیط کار سالم و محیط زیست را شامل می شود. وجود ابعاد مختلف برای سلامتی، حوزه های گوناگون مرتبط با سلامتی و عوامل تاثیرگذار بر آن موجب دشواری تعریف حق سلامت شده است و دولت ها برای تامین امکان یک زندگی سالم ملزم به اتخاذ تصمیماتی در حوزه وسیعی می باشند که برخی از این تعهدات مستلزم اقدام جدی و برخی دیگر در طول زمان باید تحقق پیدا کنند. ایران نیز با تصویب قوانین و مقررات مختلف در زمینه سلامت و همچنین پیوستن به کنوانسیون های مختلف بین المللی این حق را به رسمیت شناخته است که به نظر می رسد جایگاه این حق در نظام حقوقی ایران با بررسی این قوانین و مقررات تبیین می گردد.روش پژوهش: نوشتار حاضر بر اساس شیوه کتابخانه ای به جمع آوری نظرات مرتبط با ابعاد فقهی در شرایط امراض مسری و همه گیر با مقوله فقهی، حقوقی ضمان ناشی از نقض حق سلامت در مواجهه با امراض مسری پرداخته و با روش توصیفی تحلیلی به نقد و بررسی آنها همت گمارده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که نظام فقهی - حقوقی، از این قابلیت و ظرفیت برخوردار می باشد که متناسب با شرایط بحرانی و مبتنی بر تکیه بر قواعد گزاره های شرعی عادی را تعلیق یا به نحو مقتضی تغییر دهد و برحسب ضرورت، هنجارها و الزاماتی را تعیین و الزام آور نماید.

    نتیجه گیری

    با توجه به موارد گفته شده، می توان دستگاه فقاهت را در انتظام بخشی به بحران های اجتماعی، کارآمد دانست و هم زیستی و هم- افزایی فقه و حقوق را در انطباق با شرایط اضطراری در دو حوزه ملی و بین المللی تقویت نمود.

    کلیدواژگان: امراض مسری، ضمان، حق سلامت، نقض سلامت
  • شیرین محمدی پناه، مریم آقایی بجستانی*، رضا کهساری صفحات 200-213
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی بخش هایی از احکام؛ وظایف و مسیولیت های والدین در حیطه تربیت فردی و اجتماعی فرزند است که به صورت یک مجموعه ی نظام مند، با ادبیاتی روان به مخاطبان، به ویژه والدین و متولیان امر تعلیم و تربیت عرضه نماید.روش پژوهش: روش این پژوهش، تحلیلی و استنباطی است بدین گونه ابتدا مفهوم تربیت و عقیده و سپس معنای اصطلاحی تربیت اعتقادی  موردبررسی قرار گرفت و در گام بعدی دلایل وجوب تربیت اعتقادی فرزندان بر والدین از منظر فقهی درآیات و روایات بیان و تحلیل شد.
    یافته ها
     یافته ها حاکی از آن است برای اثبات «وجوب تربیت اعتقادی فرزندان بر والدین» از بین شش دلیل بررسی شده، سه دلیل دوم مخدوش است؛ برخلاف سه دلیل اول که به شایستگی بر مدعا دلالت داشت. همچنین اثبات شد که دستورات دین الهی صحیح ترین و قابل اعتمادترین نسخه برای تعلیم و تربیت انسان بوده که هم رضای الهی را در بردارد و هم تضمین کننده سعادت دنیا و آخرت بشر است
    نتیجه گیری
    در فرایند تربیت نیز ممکن است امتثال تربیت اعتقادی به مقدمات علمی و عملی متوقف باشد که از باب مقدمه واجب، اتیان آن ها نیز واجب است؛ یعنی چه بسا خود پدر نیاز به دانش اندوزی داشته باشد تا بتوان به شکل صحیح اعتقادات را به فرزندش منتقل نماید.
    کلیدواژگان: آیات، تربیت اعتقادی، روایات، فقه، کودک
|
  • Tayebeh Rahbar, Fatemeh Jahanbany * Pages 11-25
    Objective
    This study aimed to compare self-esteem, mental health and psychological well-being in mothers of normal children and mothers of educable mentally retarded children.
    Methods
    The research method was causal-comparative.
    Methods
    The study population consisted of all mothers of normal and educable mentally retarded children with the age range of 7 to 12 years old in Rasht in 2016-2017. Subjects were 80 mothers of mentally retarded children selected using available sampling method and based on the numbers of samples in different articles with 80 mothers of normal children in a matched method (based on age and educational level). To collect data, Rosenberg Self-Esteem Scale and the General Health Questionnaire (GHQ-28) and Reef 18-items psychological well-being questionnaire were used. Descriptive statistics and inferential statistics such as multivariate and one-way variance analysis were used to analyze the data.
    Results
    The findings of the study showed a significant difference between self-esteem and psychological well-being of mothers of mentally retarded and normal children (P <0.05). However, there was no significant difference between mental health of mothers of mentally retarded and normal children (P ≥0.05).
    Conclusion
    It seems that the self-esteem and psychological well-being of mothers of mentally retarded children are endangered in the care and education of these children
    Keywords: Self-esteem, Mental health, Psychological well-being, Mental retardation
  • Ali Jabbari Zahirabadi, Mehdi Shariatmadari *, Yalda Delgoshaei, Kordestani Fereshteh Pages 26-51
    Introduction & Objective

    The aim of this study was to provide a model for promoting mental health in primary children based on life skills training based on the 4H model using a combination study. By studying the research literature, dimensions, components and indicators have been identified and the result has been presented in the form of an executive model.

    Methodology

    The statistical population in the quantitative section of elementary teachers working in Rafsanjan city includes 1457 people. Using Cochran's formula, the number of samples was estimated at least 304 people and were selected using simple random sampling method. In order to better explain the results and reveal the neglected cases in the quantitative phase, 13 in-depth interviews in the qualitative section were conducted using purposive sampling method in the form of snowballs. The data collection tool for the components of life skills training is a researcher-made questionnaire whose validity is measured by confirmatory factor analysis as well as face validity and reliability by Cronbach's alpha calculation with a value of 0.830 and the executive model of the research using aggregate data. Were collected through a questionnaire and also using descriptive and inferential statistical techniques.

    Results

    The research model including 4 dimensions and 15 components of life skills were presented.

    Conclusion

    Prioritizing the components of the model was as follows: work ethic, self-awareness, management, healthy living skills, available skills, goal setting, creative thinking, self-esteem, attention to others, problem solving, critical thinking, self-responsibility, Decision making, communication and collaboration.

    Keywords: pattern, Health promotion, education, life skills, elementary children
  • Yagoub Nikokar *, Alireza Jafari, Gorban Fathi, Jafar Poyamanesh Pages 52-66
    Aim

    The meaning of life in women supervisors under the auspices of the Imam Khomeini Relief Foundation is important due to their special circumstances .The purpose of the present study was to compare the effectiveness of two approaches based on acceptance and commitment therapy (ACT) and reality therapy based 0n the life of female-headed households under the auspices of the Relief Committee.

    Method

    The designof the present studywas quasi-experimental with pre-test-post-test-follow-up and control group. The statistical population of the study was 153 women heads of households of Shabestareh city relief committee, out of which 30 people who had low scores in the meaning of Estger life test were selected by available sampling method and randomly divided into two experimental groups (based on admission and commitment therapy and reality therapy group). Mixed analysis of variance was performed to analyze the data .

    results

    According to the results obtained the approach based on acceptance and commitment therapy and reality therapy significantly increases the meaning of women's lives (P≤0.01). Also the comparison of the effectiveness of the two groups showed that there is no significant difference between the effectiveness of ACT therapy and reality therapy in terms of life of female-headed households. The results emphasize the importance and application of ACT therapeutic approach andreality therapy on the meaning of life and there is no significant difference between the effectiveness of the two approaches (P = 0.29).

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), reality therapy, Meaning of life, Women.headed households
  • Maryam Mohammadzade *, Jafar Talebiansharif Pages 66-75

    The aim of this study was to investigate the Predicting the tendency to cosmetic surgery based on body image, anxiety and irrational beliefs The research method was descriptive (non-experimental) and the design was a correlational design.The statistical population of this study included all applicants for cosmetic surgery in Shaparak Beauty Clinic in Mashhad. Among them, according to the quarantine conditions caused by coronavirus, in an available method based on the purpose and based on the voluntariness of the subjects, and using Krejcie and Morgan table, a sample of 100 people was selected. Subjects then answered online three questionnaires of 4 irrational factors (Ahvaz, 2005), Fisher and Clant Body Image Questionnaire (1958) and Beck Anxiety Questionnaire (1990). Also, Pearson correlation coefficient and stepwise regression were used to analyze the data, and SPSS 22 software was used to accelerate the results. The results showed that there is a positive and significant relationship between body image and tendency to cosmetic surgery, irrational beliefs and tendency to cosmetic surgery, and anxiety and tendency to cosmetic surgery. Also, the results of regression analysis showed that in the best model for predicting the tendency to cosmetic surgery, the body image in the reverse direction is able to predict the criterion variable (p<0.05). Therefore, the more negative their body image and the more irrational their anxiety and beliefs, the more likely they are to tend to cosmetic surgery.

    Keywords: Body image, irrational beliefs, Anxiety
  • Mino Sadat Aminzadeh, Fariborz Bagheri *, Mehdi Zare Bahramabadi Pages 76-101
    Introduction

    consumer behavior and impulse buying behavior have been one of the topics of attention of marketing researchers in recent decades; Therefore, the aim of the present study was to investigate the psychological, cultural and media factors affecting impulse buying behavior.

    Research method

    This qualitative study was conducted using an analytical phenomenological approach with the aim of understanding the experiences of people with impulse buying behavior and its consequences. The method of data collection was in-depth interview. Ten experienced impulse buy people in the age range of 20-60 were purposefully selected and subjected to in-depth interviews. In order to analyze the qualitative data and extract the desired categories, the phenomenology method and MAXQDA20 software and the main and sub-themes of the research were identified.

    Results

    The results showed that based on the coding of research interviews, 50 sub-themes were identified and according to their semantic similarity and affinity, they were divided into 9 main themes including: people's thoughts, emotions and feelings, people's personality, interior design and store environment, context Family education, cultural norms and values, website design, quality and support services, providing effective and extensive advertisements and immediacy were categorized.

    Conclusion

    research on impulse buying behavior has many practical benefits, by revealing the relative importance of factors affecting impulse buying, effective marketing strategies can be proposed to increase the volume of impulse purchases in a store, or on the other hand, consumers can be helped. to control their immediate buying behavior.

    Keywords: psychological factors, instant shopping behavior, Culture, media
  • Amirdarioush Tavassoli, Maryam Nasri * Pages 102-114

    This research was aimed to study the impacts of interpersonal treatments on academic procrastination and cognitive- emotional enthusiasm considering the importance of educational and motivational issues in people's future and the importance of these factors in society development. This study was done according to exploratory mixed research design. In qualitative section, experts, pundits and therapists were selected for interpersonal approach, and male students of high school formed the target community in quantitative section that 30 of whom were purposefully selected and divided to 15 people groups in semi-experimental studies and participated by randomly substitution in the research. In first section which was according to qualitative method, interpersonal approach was modified in accordance with model and structure of target group based on experts' opinions and existing basics. After this stage, the impacts of mentioned approach were studied on cognitive- emotional enthusiasm and academic procrastination. Before and after the intervention on the experimental group, both groups fulfilled the researcher-made questionnaire about cognitive-emotional enthusiasm and academic procrastination. Based on results, interpersonal treatments was effective in increasing emotional cognitive enthusiasm and decreasing academic procrastination, and mentioned approach predicts 69% variance changes in decreasing procrastination scores and 61% of increasing enthusiasm scores based on eta parabolic space.

    Keywords: interpersonal treatment academic procrastination cognitive, emotional enthusiasm
  • Fateme Zare, Akbar Rezaei Far, Hojjat Eftekhari *, Seyed Mojtaba Bani Hashemi Pages 115-127

    The aim of this study was to investigate the relationship between bonding with parents and mental vitality with the mediating role of motivational orientation (internal, external and unmotivated motivation). The research method was descriptive-correlational which was done in the form of structural equation modeling. The statistical population included all secondary school students in Kharameh (940 people). In this regard, 273 students were selected by random cluster sampling. Measurement tools included the Mental Happiness Scale (Ryan and Frederick, 1997), the Parent-Bonding Instrument (Parker et al., 1979), and the Motivational Orientation (Walrand et al., 1992). The results of structural equation modeling using AMOS software version 24 showed that mother and father care were direct and significant predictors of mental vitality. In addition, parental association was a direct and significant predictor of intrinsic, extrinsic, and unmotivated motivation. Maternal and paternal care and control also significantly predicted mental vitality through external motivation. The results of the present study showed the importance of bonding with parents and motivational orientation in the mental vitality of young people. The results of structural equation modeling using AMOS software version 24 showed that mother and father care were direct and significant predictors of mental vitality. In addition, parental association was a direct and significant predictor of intrinsic, extrinsic, and unmotivated motivation. Maternal and paternal care and control also significantly predicted mental vitality through external motivation. The results of the present study showed the importance of bonding with parents and motivational orientation in the mental vitality of young people.

    Keywords: Mental vitality, connection with parents, motivational orientation
  • Sara Sajadifar, Simindokht Rezakhani *, Masoome Behboodi Pages 129-145
    Introduction
    The family is composed of members who each have a role in this and the woman is the most effective member of the family who manages the family and its upbringing and development as a social institution and thus plays the most fundamental role. The aim of this study was to predict family performance based on behavioral brain systems mediated by early maladaptive schemas of women referring to counseling centers.
    Methods
    The present research method was descriptive-correlational and the statistical population of the present study included married women in District 1 of Tehran in 2019, from which 350 people were selected by convenience sampling. The tools of the present study include the McMaster Family Assessment Device (Epstein et al., 1983); the Scale of Behavioral Inhibition / Activation Systems (Carver & White, 1994), and the Young Schema Questionnaire-Short Form (Young,
    Keywords: behavioral brain systems, family performance, Schema, Women
  • Fereshteh Azad Abgarmi *, Roksana Nakhei Moqadam, Hosein Gholamibasir, Mehran Rahmati, Nastaran Khakpoor Pages 146-160
    Abstract
    Introduction
    Postpartum depression has a high prevalence of mental disorders among mothers, but in its treatment, little effort has been made with cognitive-behavioral approaches. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive therapy. Behavior in pregnant women was at risk for postpartum depression.
    Methods
    The research method of this research is quasi-experimental with a control group. Pregnant women without a diagnosis of depression participated in this study, which was divided into two groups: the group at risk of depression (CBT) and a control group (without treatment). Preventive treatment consisted of six CBT sessions held weekly. The Impact Assessment Questionnaire (QQ-45) was used in all sessions. Beck International Depression Inventory and Beck Depression Inventory were used based on three situations. Final statistical analyzes were performed using Poisson regression.
    Results
    The results showed that the prevalence of postpartum depression was 5.5% in the at-risk group and 2.2% in the control group without any difference between the groups (PR 1.66 95% CI 0.44-6.18). Mean QQ-45s gradually decreased during treatment sessions, indicating therapeutic progress. One factor training was related to both the symptoms of postpartum depression and the effectiveness of treatment.
    Conclusion
    The use of short-term cognitive-behavioral therapy by mental health professionals is effective in preventing the symptoms of postpartum depression.Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Postpartum depression, Pregnancy
    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, outcome measurement, Postpartum Depression, Pregnancy
  • Mehrdad Rasooli, Afsaneh Khajevand *, Javanshir Asadi Pages 161-172
    Introduction
    Bipolar disorder is one of the most worrisome mental illnesses, with grave consequences. This study aimed to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in patients with bipolar disorder type I.
    Methods
    This was a pre-test-post-test, quasi-experimental study with a control group and a 3-month follow-up. The statistical population of the study consisted of patients who were referred to the Delaram Rehabilitation Center for Chronic Mental Patients in Gorgan (the capital city of Golestan Province, Iran) in 2019. The sample included 16 patients with bipolar disorder who were referred to the center. They were chosen using the purpose sampling method and then divided into two groups of eight subjects each. In addition to medication, the experimental group received cognitive behavioral therapy for ten 70-minute sessions. The control group received only medical treatment and did not receive any psychological treatment during the study. The two groups were followed for three months. The bipolar depression scale was administered in groups at the beginning and end of treatment sessions. Data were analyzed using repeated measures mixed analysis of variance and Spss-23 software.
    Results
    addition of cognitive-behavioral therapy to drug therapy has shown further improvement in clinical indicators. . Furthermore, according to the follow-up period, the effects of cognitive behavioral therapy were more stable in all clinical indicators.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it is possible to conclude that cognitive-behavioral therapy, in conjunction with drug therapy, can be an effective factor in reducing and stabilizing clinical symptoms of bipolar disorder type 1.
    Keywords: Bipolar I disorder, Cognitive-behavioral therapy, clinical indicators
  • Maryam Habibian * Pages 173-188
    Introduction
    Coping disorder is one of the most common reasons for going to a mental health clinic. Signs of coping disorder usually appear when a child is in primary school age. But in some cases, levels of the disorder also appear in people who are in preschool age.Research
    Method
    The present study was conducted with the effectiveness of parenting style modification training to mothers on the signs of coping disobedience in children aged 8 to 11 years in Shiraz. The present study was a quasi-experimental study in which the pre-test-post-test design was performed with the control group by baseline assessment after intervention and 3-month follow-up with the control group. A total of 20 mothers of male primary school students in the school year of 1399-99 in Shiraz, about 6789 students were studying in 32 public boys' primary schools, were randomly selected to test (correct parenting style) n = 15 and control (n = 15) were assigned. All participants completed the Demographic Questionnaire, the Symptoms of Disobedience Questionnaire on Achenbach's Behavioral Inventory in three stages. Hypotheses related to the effectiveness of research interventions were analyzed using mixed analysis of variance as well as Bonferroni post hoc post hoc tests.
    Results
    The results of the present study showed that the mean of the symptoms of disobedience disorder in the pre-test stage was not significantly different between the two groups, which indicates the homogeneity of the two groups in the pre-test stage, but the difference between the two groups in the post-test and follow-up stages was significant. Which can indicate the effectiveness of the intervention on the mentioned variables and the stability of effectiveness in the follow-up stage.
    Conclusion
    The results of this study showed that the mentioned treatment can be used as a psychological intervention in reducing the symptoms of confrontational disobedience in children aged 8 to 11 years. Due to the effectiveness of parenting style, this treatment can be prioritized.
    Keywords: Reducing stress, Mindfulness, signs of disobedience:
  • Shahriyar Sayadi, Seyed Hassam Hosseini *, Abdoljabar Zargoosh Nasab Pages 189-198
    Introduction

    The right to health as a right means that every person has the right to have access to the highest standard of health, and this right includes all medical-health services, food, housing, healthy work environment and environment. The existence of different dimensions for health, various areas related to health and factors affecting it have made it difficult to define the right to health, and governments are required to make decisions in a wide range of areas in order to ensure the possibility of a healthy life, some of these obligations require serious action and others They must be realized over time. Iran has also recognized this right by approving various laws and regulations in the field of health as well as joining various international conventions, and it seems that the position of this right in Iran's legal system is explained by examining these laws and regulations.Research

    Method

    Based on the library method, the present article collects opinions related to jurisprudence in the conditions of contagious and epidemic diseases with the jurisprudential category, the legal guarantee due to the violation of the right to health in the face of contagious diseases, and attempts to criticize and analyze them with a descriptive and analytical method. is assigned

    Findings

    The findings of the research indicate that the jurisprudence-legal system has the ability and capacity to suspend or appropriately change the normal Shari'a propositions based on critical conditions and based on relying on the rules, and as necessary, norms and requirements. determine and make it binding.

    Conclusion

    According to the mentioned cases, the jurisprudence system can be considered efficient in providing order to social crises and strengthen the coexistence and synergy of jurisprudence and law in adapting to emergency situations in both national and international spheres.

    Keywords: guarantee, infectious diseases, Right to Health, violation of health
  • Shirin Mohammadi Panah, Maryam Aghaie Bajestani *, Reza Kohsari Pages 200-213
    Abstract
    Introduction
    The purpose of this research is to examine parts of the rulings; the duties and responsibilities of parents in the field of personal and social education of the child are to be presented to the audience, especially parents and guardians of education, in the form of a systematic collection, with fluent literature.
    Method
    The method of this research is analytical and inferential, in this way first the concept of education and belief and then the term meaning of religious education were examined and in the next step the reasons for the obligation of children's religious education on parents from a jurisprudential point of view were expressed and analyzed in verses and traditions.
    Findings
    The findings indicate that in order to prove the "obligation of children's religious education on parents", among the six investigated reasons, the second three reasons are distorted; Contrary to the first three reasons that indicated the merit of the defendant. It was also proved that the commands of the divine religion are the most correct and reliable prescriptions for the education of human beings, which both receive the pleasure of God and guarantee the happiness of this world and the hereafter.
    Conclusion
    In the process of education, it is possible that the compliance of religious education with scientific and practical prerequisites is stopped, which is also obligatory due to the obligatory introduction; it means that maybe the father himself needs to acquire knowledge in order to be able to convey the beliefs to his child in the correct way.
    Keywords: Children, Jurisprudence, religious education, traditions, Verses