فهرست مطالب

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • رضا آزاداندیش، عباسعلی حیدری*، محمود قیوم زاده صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    سرمایه گذاری در بانک های ایران با هدف کسب سودی تضمین شده و در عین حال مشروع از بانک، معقول و کم ریسک به نظر می رسد. هدف از پژوهش حاضر شفاف سازی قوانین موجود در بانک های ایران در سپرده پذیری و جذب سرمایه های خرد و کلان افراد و نیز در تخصیص و اعطای تسهیلات و تطبیق آن با فقه و قواعد مربوطه در حوزه معاملات و بانکداری است.

    مواد و روش ها:

     تحقیق حاضر از نوع نظری و روش تحقیق در آن به صورت توصیفی تحلیلی است و برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای با مراجعه به کتب و مقالات استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش مقاله، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    روش های تامین مالی در نظام بانکداری ایران، برگرفته از نظام بانکداری اسلامی و مبتنی بر مشارکت است.

    نتیجه :

     بانک های ایران اگر سیاست های خود در بخش تجهیز منابع و تخصیص تسهیلات را در اجرا، به صورتی کاملا شفاف و منطبق با فقه و قوانین بانکداری اسلامی قرار دهند، با جذب سرمایه های خرد و کلان افراد و مشارکت دادن آن در تولید، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی کشور، ضمن جلب اعتماد و رضایت سرمایه گذار در بهره مندی از بازدهی مطلوب و مشروع سرمایه، از تمایل سرمایه ها به سمت بازارهای غیر رسمی، رانت جویی در اقتصاد و خروج منابع از کشور تا حد زیادی خواهند کاست.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، بانک، قوانین بانکی، فقه بانکی
  • مهدی شعبانی، حسن حاجی تبار*، مهدی اسماعیلی صفحات 19-37
    زمینه و هدف

    جرایم اقتصادی به دلیل آثار مهم اقتصادی و اجتماعی همواره محل بحث و نظر بوده است. در این مقاله تلاش شده به بررسی جرایم اقتصادی در فقه، قوانین ایران و اسناد اروپایی پرداخته شود.

    مواد و روش ها: 

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورداشاره پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها:

     رویکرد فقه نسبت به جرایم اقتصادی بر اساس «اکل مال به باطل» و «اکل سحت» قابل تبیین است. اکل مال به باطل هرگونه تجاوز به حقوق و تصرف در اموال دیگران، اموال عمومی و انفال و حتی تصرفات ناروا و غیرمشروع در اموال خویش و نیز کارهایی از قبیل ربا، رشوه، را در برمی گیرد. مطابق اصل اول سحت نیز اموالی که انسان به ناحق و از راه های حرام و باطل، به چنگ می آورد، (سحت) است. در قوانین ایران نیز با اینکه قانون گذار مواردی را تحت عنوان جرایم اقتصادی احصاء کرده است اما این اقدام قانون گذار بخش مهمی از جرایم اقتصادی را نادیده گرفته است. در اسناد اروپایی نیز بر جرایم سازمان یافته اقتصادی مانند پول شویی و قاچاق کلا تمرکز شده است.

    نتیجه گیری: 

    مصادیق جرایم اقتصادی در فقه، قوانین ایران و اسناد اروپایی یکسان نیست اما هم در فقه، هم در قوانین و هم در اسناد اروپایی، نامشروع بودن و ممانعت از برهم زدن نظم و تعادل اقتصادی مهم ترین مبنای جرم انگاری جرایم اقتصادی است.

    کلیدواژگان: جرائم اقتصادی، فقه، اسناد اروپایی، قوانین ایران
  • مینا نوروزی، اکبر احمدی*، حسن اسدی صفحات 39-63

    زمینه و هدف:

     رشد رمزارزها نشانه تمایل مردم به کاهش وابستگی به سیستم های اقتصادی و حقوقی متمرکز در عصر فناوری اطلاعات است. در این مقاله تلاش شده، نقش استخراج رمزارزها در توسعه تجارت در با رویکرد فقهی بررسی شود.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته های بر این امر دلالت دارد که استخراج و خرید و فروش رمزارزهای منافاتی با قواعدی چون غرری بودن، ربوی بودن، اصل حفظ نظام نداشته و از جهت اصل تراضی پذیرفته شده است. در همین حال، رمزارزها در توسعه تجارت تاثیرگذار است. رمزارزها با حذف واسطه ها، روابط پولی و تجاری را تسهیل کرده است. علاوه بر این، رمزارزها دارای امنیت و شفافیت است؛ بین المللی بوده و تحت حمایت هیچ بانکی نبوده و دارای مقبولیت عقلایی و عرفی هستند. نتیجه چنین ویژگی هایی توسعه تجارت بین الملل است.

    نتیجه گیری

    با توجه به توسعه فضای مجازی و کارکردهای آن در زندگی امروز بشر شاید گریزی از استفاده از پول های مجازی نباشد و ضروری است تا سیاست گذاران اقتصادی با روشن بینی نسبت به ارز دیجیتال مواجه صحیحی در تنظیم و تدوین مقررات این پدیده داشته باشند. ایران نمی تواند به رخدادها و نیازهای داخلی و بین المللی پولی، تجاری و اقتصادی و تبعات سیاسی و اجتماعی آن بی تفاوت باشد.

    کلیدواژگان: رمزارزها، تجارت بین الملل، غرری بودن، اصل صحت، اصل ترازی
  • امین معتضدیان، محمدکاظم عمادزاده*، غلامحسین مسعود صفحات 65-88

    زمینه و هدف:

     دولت به مفهوم نوین آن متعهد به تامین کالا و خدمات موردنیاز شهروندان است. مبنای تعهدات دولت در این خصوص از موضوعات محل بحث و نظر بوده است. در این مقاله تلاش شده مبانی فقهی تعهدات دولت در تامین کالاها و خدمات عمومی در نظام حقوقی ایران بررسی شود.

    مواد و روش ها

    نوع تحقیق، توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای و از فیش برداری برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    در آموزه های فقهی، تامین کالا و خدمات مورد نیاز شهروندان و در کل خدمت رسانی به مردم یک ارزش محسوب می شود. منابع فقهی تعهدات دولت در این خصوص، آیات و روایات و سیره معصومین  است که مطابق آن ها بر ضرورت تامین کالاها و ارایه خدمات عمومی از سوی حکومت اسلامی تاکید شده است.

    نتیجه گیری

    دولت به منظور انجام تعهدات خود در زمینه تامین کالا و خدمات عمومی به مردم، نیازمند سازوکارهایی است: دخالت در تنظیم بازار از مهم ترین سازوکارهای تحقق تعهدات دولت در این زمینه است. دخالت دولت به عنوان عامل تنظیم از طریق مبارزه با احتکار کالا و گران فروشی کالا و خدمات سبب می شود، کالا و خدمات با شرایط مناسب در اختیار مردم قرار گیرد. علاوه بر این، سلامت اداری و مبارزه با فساد و در همین حال، وجود نظارت کارآمد از سوی دولت، از عوامل مهم ارایه خدمات عمومی مطلوب به مردم است.

    کلیدواژگان: تعهدات دولت، تامین کالاها، خدمات عمومی، فقه، نظام حقوقی ایران
  • کمال محمدبیگی، فائزه مقتدایی*، یونس واحدیاریجان صفحات 89-105

    زمینه و هدف:

     تولید و اشتغال از موضوعات مهم اقتصادی در هر جامعه ای است که آثار و پیامدهای مختلفی دارد. در این مقاله تلاش شده نقش کار و تولید و اشتغال در رشد اقتصادی جامعه از منظر فقهی بررسی شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    در فقه اسلامی بر کار و تلاش و تولید تاکید زیادی شده و تولید و اشتغال از طریق آباد کردن زمین و تامین نیازهای انسان در تحقق رشد اقتصادی جامعه تاثیرگذار است. رشد اقتصادی در اسلام اما صرفا به افزایش درآمد خلاصه نشده و مفاهیمی چون عدالت توزیعی و عدالت اجتماعی را نیز شامل می شود. از این منظر، تولید و اشتغال چنانچه به تحقق عدالت اجتماعی کمک نماید مطلوب بوده و بر عکس چنانچه در کاهش فقر و تبعیض در جامعه موثر نباشد، نمی توان از رشد اقتصادی سخن گفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه، رشد اقتصادی در اسلام مستلزم توزیع عادلانه ثروت است، بنابراین لازم است، در سیاست های کلان توسعه و رشد اقتصادی، در کنار توجه به درآمد ناخالص ملی به بحث عدالت اجتماعی و عدالت توزیعی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تولید، اشتغال، رشد اقتصادی، عدالت اجتماعی، عدالت توزیعی
  • عبدالله جمشیدی، سعید خردمندی*، محمدجواد جعفری صفحات 107-130

    زمینه و هدف:

     اهمیت روزافزون نقش بانک ها و موسسات مالی اعتباری در ابعاد مختلف حیات اقتصادی و لزوم نظارت و حمایت قانونی نسبت به آن ها، سبب شده قانون گذاران بیش از پیش به حقوق حاکم بر فعالیت آن ها دقت نظر داشته باشند. یکی از موضوعات مهم بانک ها و موسسات مالی و اعتباری ورشکستگی است که در مقاله حاضر تلاش شده مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای برای جمع آوری داده ها و بررسی سوال مقاله پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    در فقه از ورشکستگی تحت عنوان افلاس و اعسار یاد می شود که در بحث ورشکستگی در حقوق ایران منعکس شده است. افلاس و اعسار به تنهایی امکان تبیین ورشکستگی بانک ها و موسسات مالی اعتباری را ندارد. در قانون تجارت نیز، ورشکستگی بانک ها به مثابه ورشکستگی سایر تجار و یا شرکت های تجاری سهامی نگریسته می شود که تبیین کننده وضعیت ورشکستگی بانک ها و موسسات مالی اعتباری نیست. تفاوت در مفهوم توقف و ورشکستگی و اهداف، عملکرد و ماهیت بانک ها با شرکت های تجاری موارد مهمی است که نادیده گرفته شده است. نقایض قانون تجارت در پیش نویس لایحه قانون بانکداری تا حد زیادی رفع شده لایحه مذکور، رویکرد منسجم و دقیق تری نسبت به ورشکستگی بانک ها و موسسات مالی اعتباری دارد.

    نتیجه گیری

    پیش نویس لایحه قانون بانکداری درخصوص ورشکستگی بانک ها و موسسات مالی و اعتباری دارای نوآوری و نقط قوت متعددی است اما رویکرد بین المللی نداشته و از این جهت متناسب با نیازهای امروز تجارت بین الملل به نظر نمی رسد.

    کلیدواژگان: ورشکستگی، افلاس، بانک، موسسه مالی اعتباری
  • ملیحه سادات حسینی، احمدرضا خزایی*، ابراهیم یاقوتی صفحات 131-144

    زمینه و هدف:

     برای رفع مشکل ناباروری امروزه از روش های درمان متعددی از جمله اهدا تخمک استفاده می شود. روش های نوین باروری اما دارای ابعاد فقهی، حقوقی و اخلاقی مختلفی است که همواره محل بحث و نظر بوده است. در این مقاله تلاش شده به بررسی فقهی خرید و فروش و به عبارت دقیق تر تجاری سازی اهدای تخمک پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی است بر اساس استنباط از دیدگاه فقها، در فقه درخصوص خرید و فروش تخمک اختلاف نظر وجود دارد. تعارض با اصل کرامت انسانی، فقدان رابطه مالکیت میان فرد و تخمک و فقدان مالیت عرفی از دلایل مخالفت با خرید و فروش تخمک است. قواعدی چون اصل سلطنت انسان بر خود، رفع عسر و حرج در زندگی برخی زوجین، ضرورت انجام کار خیر و اصل برایت نیز به عنوان دلایل موافقت قابل استناد است.

    نتیجه

    دلایل موافقت به معنای پذیرش تجاری سازی تخمک قلمداد نمی شود. در واقع، انتقال تخمک به صورت اهدای آن پذیرفته شده و قابل دفاع است و این با آنچه از تجاری سازی به ذهن متبادر می شود، متفاوت است. اهدای تخمک راه حل میانه ای میان ممنوعیت مطلق انتقال تخمک از یک سو و جواز خرید و فروش و تجاری سازی تخمک از سوی دیگر است. در این راهکار میانه، هم بحث عسر و حرج رفع می شود و هم خرید و فروش به معنای تجاری سازی که مغایر اصل کرامت انسانی است صورت نمی گیرد.

    کلیدواژگان: اهدای تخمک، تجاری سازی، رابطه مالکیت، کرامت انسانی، مالیت عرفی
  • صغری چهره نژاد، داود اندرز*، علیرضا لطفی صفحات 145-166

    زمینه و هدف:

     قراردادهای مشتقه برای رونق بازار بورس و پویایی اقتصاد کشور ضروری است. با این حال مفهوم و ماهیت فقهی و حقوقی این قراردادها در بازارهای مالی محل بحث و نظر است و در این مقاله تلاش شده به این مهم پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    مهم ترین ایراد و اشکال وارده به قراردادهای مشتقه در بازارهای مالی، غرری بودن. معلوم نبودن مورد معامله و جهل نسبت به مشخصات آن و پرریسک بودن معامله، مشروعیت معاملات و قراردادهای مشتقه را زیر سوال می برد. زیرا بر اساس فقه و حقوق ایران لازم است مورد معامله شفاف و مشخص بوده یا حداقل وضعیت کلی آن روشن و مشخص باشد.

    نتیجه گیری

    امکان به کارگیری قراردادهای مشتقه در بازارهای مالی از منظر فقهی و حقوقی وجود دارد زیرا ریسک و عدم اطمینان را نمی توان از بازارهای مالی و اقتصاد جدا کرد. قراردادهای مورد اشاره ایجاد شدند تا ریسک در بازارهای مالی را کنترل و کاهش داده و آن معاملات را به سطح معقولی برسانند که مورد پذیرش عرف است. در این صورت معاملات مذکور غرری نبوده و از منظر فقهی و حقوقی بلامانع است.

    کلیدواژگان: قراردادهای مشتقه، بازار مالی، اختیار معامله، معاملات آتی، معاملات سلف
  • مهدی فیروزبخت، بهنام حبیبی درگاه* صفحات 167-186

    زمینه و هدف:

     امروزه، قراردادها به عنوان عرصه ی برخورد نظام های حقوقی به عنوان مهم ترین وسیله ارتباط با جهان خارجی مورد توجه حقوقدانان قرار می گیرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش قرارداد دادرسی و جلوه های آن در اقتصاد دادرسی است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    برای چگونگی تعیین قانون حاکم بر قرارداد ضوابطی موجود است. این قواعد در کشورها و مناطق مختلف جهان با داشتن نظام های حقوقی متفاوت، به صورت متحدالشکلی جای خود را یافته اند. یکی از این ضوابط قرارداد دادرسی می باشد.

    نتیجه

    نظریه قرارداد دادرسی، می تواند یکی از ابزارهای مورد استفاده در سیاست قانون گذاری باشد. اگرچه با فرض ماهیت قراردادی برای این رابطه، به روشن شدن قوانین این نهاد قضایی یاری نمی رساند؛ می توان دلایلی برای مفهوم قرارداد دادرسی یافت؛ که از آن جمله می توان به مفاد مواد 107 ق.آ.د.م درخصوص استرداد دعوا و 49 ق.آ.د.م در رابطه با برقراری رابطه حقوقی دادرسی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: قرارداد، دادرسی، تعهد، حقوق، قانون گذاری، دادرسی اقتصادی
  • زینت السادات حسینی، امیر غلامی*، سید محمدمهدی احمدی صفحات 187-205

    زمینه و هدف :

    قاعده لاضرر در سیستم حقوقی اسلام دارای جامعیت و پویایی و در قوانین مدنی ایران دارای تاثیر غیرقابل انکار می‏باشد و توانسته راهگشای بسیاری از مشکلات و حتی مسایل نوپیدا باشد. هدف این مطالعه تحلیل «قاعده فقهی لاضرر» با بررسی اثر فروش تراکم ساختمانی بر محیط زیست و افراد جامعه می‏باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها:

     از جمله مسایل نوپیدا در جامعه؛ ارایه تراکم مازاد و فروش تراکم ساختمانی در شهرها و به ویژه کلان‏شهرهاست که با توجه به پیامدهایی که برای محیط زیست، اجتماع و افراد جامعه دارد، قابل بررسی و مطالعه می‏باشد. با اتخاذ سازوکارهای مناسب در زمینه حفاظت از محیط زیست و شهرسازی پایدار، برای سامان بخشیدن به این حوزه می‏توان از قواعد فقهی و اسلامی در قالب قاعده فقهی لاضرر کمک گرفت.

    نتیجه گیری

    با درک اهمیت کیفیت محیط زیست و سلامت جامعه و به مدد آموزه فقهی در چارچوب «قاعده لاضرر»، می‏توان فروش تراکم ساختمانی را از مصادیق این قاعده دانست که نیاز به بازنگری سیاست‏گذاران کشور و متصدیان امر مسکن دارد.

    کلیدواژگان: قاعده فقهی لاضرر، تراکم ساختمانی، محیط زیست، توسعه پایدار، مخارج بخش سلامت
  • حمیدرضا میرکو، احمدرضا بهنیافر*، مهدی ذوالفقاری صفحات 207-225

    زمینه و هدف:

     نفس انجام تعهدات، امروزه بخش جدایی ناپذیر زندگی و از مظاهر مدنی علم حقوق است. این پژوهش در جهت تبیین نظریات حقوقی در قلمرو یکی از نهادهای حقوقی یعنی نمایندگی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مقاله توصیفی - تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی موضوع پرداخته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    منشاء وجود نمایندگان قانونی وقتی که احساس شد در این صورت با توجه به فلسفه تاسیس این نهاد انجام هرگونه اعمال حقوقی از جمله اعطای نیابت جهت انجام وظایف نمایندگی برای بهبود وضعیت و اداره امور مولی علیه (اصیل) صحیح بوده و این امر ایجادکننده قاعده عام نمایندگی قانونی است که برای نافذ شناختن اعمال او نیازی به مجوز خاصی ندارد و اعمال حقوقی ایجاد شده حتی بعد از رشد مولی علیه هم نفوذ حقوقی دارد و مولی علیه حق فسخ و یا ابطال آن را ندارد. نتیجه در وکالت اعطایی توسط نماینده قانونی برای مولی علیه باید قایل به تفکیک شد. به تعبیر دیگر در وکالت و نمایندگی، تمام یا بخشی از اختیارات به وکیل و نماینده واگذار می شود.

    کلیدواژگان: نمایندگی، وکالت، اصیل، قرار داد، مسئولیت مدنی
  • ولی الله مهرنام، مسعود راعی*، علیرضا آرش پور صفحات 227-246
    زمینه و هدف

    سواحل استراتژیک مکران، با ظرفیت های فراوان، یکی از بسترهای مناسب برای جذب سرمایه گذاران خارجی است. در این پژوهش که با هدف بیان اهمیت منطقه ساحلی مکران در اقتصاد بین الملل تدوین گردیده است، ظرفیت ها و چالش های حقوقی-فقهی سرمایه گذاری در این منطقه راهبردی تبیین شده است.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که ظرفیت های متنوع حقوقی-فقهی در ارتباط با توسعه پایدار سواحل مکران وجود دارد. در این میان، قوانین کلان بالادستی و مبانی فقهی آن سهم قابل توجهی در ایجاد این ظرفیت های حقوقی دارند؛ اسناد کلانی مانند سند توسعه منطقه ساحلی مکران، قانون برنامه ششم توسعه، سند چشم انداز 1404، قانون چگونگی اداره مناطق آزاد، قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی و قانون رفع برخی موانع تولید.

    نتیجه گیری: 

    علی رغم وجود چالش های حقوقی پیش روی توسعه یافتگی مکران، نظیر چالش های زیست محیطی، تعارض سرمایه گذاری خارجی با برخی قواعد و اصول جمهوری اسلامی و نیز عدم الحاق ایران به FATF، باید اذعان داشت که ایران در راستای جذب سرمایه گذار خارجی در زمینه توسعه سواحل راهبردی مکران گام های مثبت و قابل تحسینی نیز برداشته است.

    کلیدواژگان: سواحل مکران، ظرفیت ها و چالش ها، سرمایه گذاری خارجی، توسعه پایدار
  • علی بصیری، اکبر فلاح*، محمدعلی خیراللهی صفحات 247-265
    زمینه و هدف

    قانون عملیات بانکی بدون ربا در شهریور 1362 به منظور انطباق عملیات بانکها بر موازین اسلامی مورد تصویب قرار گرفت و از آغاز سال 1363 به مرحله اجرا درآمد. هدف، بررسی تاثیر وضع قانون عملیات بانکی بدون ربا در اسلامی کردن نظام بانکی و موسسات مالی و اعتباری میباشد.

    مواد و روش ها

    گردآوری اطلاعات با مطالعه دقیق قانون عملیات بانکی بدون ربا و بخشنامه ها و دستورالعمل های اجرایی بانکها و آییننامه های فصول مختلف این قانون به روش توصیفی تحلیلی انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تحقیق حاضر، اصول اخلاقی مانند ارجاع دهی و استناد به منابع اصلی رعایت گردید.

    یافته ها

    از بررسی رابطه ای که بین سپرده گذاران و بانکها و بین بانک و سرمایه گذاران بوجود میآید مشخص شد قانونگذار بیشتر درصدد توجیه رویه بانکها برآمده تا اینکه بخواهد سیاست های پولی مطابق با موازین شرعی را اعمال نماید.

    نتیجه گیری

    وقتی روابط بین بانک، سپرده گذاران و سرمایه گذاران با عقود اسلامی بطور کامل منطبق نباشد، بهتر است باستناد ماده ده قانون مدنی ویا در اصطلاح فقهی از باب مراضات اصل آزادی قراردادها که ریشه در عرف دارد وقتی مفسده ای وجود ندارد آن را نافذ بدانیم.

    کلیدواژگان: قانون عملیات بانکی، سپرده گذاری، اعطای تسهیلات، سرمایه گذاری، موازین شرعی
  • هومن حیدری، فتح الله رحیمی*، اسماعیل شاهسوندی صفحات 267-286
    زمینه و هدف

    سرمایه گذاری مستقیم خارجی، امری ضروری برای کشورها و از عوامل موثر بر رشد اقتصادی کشور و منبع درآمدی برای کشور میزبان از طریق دریافت مالیات است. اصولا سرمایه گذار خارجی با ایده کسب سود بیشتر و هزینه کمتر، به بررسی جوانب امر پرداخته و در صورت احراز این موضوع، اقدام به سرمایه گذاری می نماید.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    شفافیت قوانین مالیاتی کشور میزبان و هماهنگ با سرمایه گذاری، مولفه مهمی در جذب سرمایه خارجی برای رونق اقتصادی کشور و مجرایی کارآمد و اثربخش برای اخذ مالیات و تامین درآمد عمومی است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    این مقاله با استقراء در رویه مالیاتی و قیاس در مقررات مربوطه و با ترکیب مفاهیم و قواعد و تحلیل موضوع، نتیجه می گیرد که اصلاح نظام مالیاتی، یکی از ابزارهای تشویق سرمایه گذاری خارجی در ایران برای رونق اقتصادی و متعاقبا توسعه منابع اخذ مالیات است.

    کلیدواژگان: شفافیت، شاخص های جهانی، سرمایه گذاری خارجی، نظام مالیاتی
  • مهرناز صیرفیان باب الدشتی، فرامرز عطریان*، غلامحسین مسعود صفحات 287-305
    زمینه و هدف

    حقوق بشر در محیط کار شامل موارد زیادی از حق اشتغال تا حمایت اجتماعی است. در اعلامیه حقوق بشر و سایر اسناد حقوق بشری بر حق انتخاب شغل، عدم تبعیض و حق برخورداری از شرایط منصفانه و انسانی تاکید شده است. در مقاله حاضر به نقش کار شایسته در رعایت موازین حقوق بشری کارگران با رویکردی به آموزه های فقهی پرداخته می شود.

    مواد و روش ها:

     مقاله توصیفی - تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها بر این امر دلالت دارد که کار شایسته در رعایت موازین حقوق بشری کارگران تاثیرگذار است. اشتغال، منع کار اجباری، دستمزد عادلانه، حق داشتن تشکل صنفی و حمایت اجتماعی از سازوکارهای تاثیر کار شایسته بر تحقق موازین حقوق بشری کارگران است. در فقه نیز به مولفه های حقوق بشری کارگران درخصوص حمایت اجتماعی، دستمزد عادلانه و عدم کار اجباری تاکید شده است.

    نتیجه گیری: 

    تاثیرگذاری کار شایسته لزوما همیشه مثبت نیست. گاهی بایسته ها و استاندارهای مورد تاکید کار شایسته سبب نقض موازین حقوق بشری کارگران می شود. این امر که در کشورهای در حال توسعه روی می دهد در مواردی به دلیل تعیین حداقل سن کار، سبب اخراج کودکان کار از کارخانه ها و سوق دادن آن ها به شغل های کاذب می شود.

    کلیدواژگان: کار شایسته، حقوق بشر، کارگران، فقه
|
  • Reza Azadandish, Abbas Ali Heidary *, Mahmoud Qayyumzadeh Pages 1-18
    Background and Aim

    Investing in Iranian banks with the aim of earning a guaranteed profit while at the same time being legitimate from the bank seems reasonable and low risk. The purpose of this study is to clarify the existing laws in Iranian banks in the deposit and attraction of micro and macro capital, as well as in the allocation and granting of facilities and its compliance with the relevant jurisprudence and rules in the field of transactions and banking.

    Materials and Methods

    The present research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the library method has been used to collect information by referring to books and articles.

    Ethical considerations:

     In all stages of writing the article, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Results

    Financing methods in the Iranian banking system are derived from the Islamic banking system and are based on participation.

    Conclusion

    If Iranian banks implement their policies in the field of equipping resources and allocating facilities, in a completely transparent manner and in accordance with Islamic jurisprudence and banking laws, by attracting micro and macro capital and participating in production, create employment And the economic prosperity of the country, while gaining the investor's trust and satisfaction in enjoying the desired and legitimate return on capital, will greatly reduce the tendency of capital to informal markets, rent-seeking in the economy and outflow of resources from the country.

    Keywords: Investment, banking, Banking Laws, Banking Jurisprudence
  • Mehdi Shabani, Hassan Haji Tabar Firoozjaei *, Mehdi Esmaili Pages 19-37
    Background and Aim

    Economic crimes have always been discussed due to their important economic and social effects. This article tries to study economic crimes in jurisprudence, Iranian law and European documents.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical article using the library method to examine the question in question.

    Ethical considerations: 

    In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The jurisprudential approach to economic crimes can be explained on the basis of “Eating worthless money” and “Eating unlawful things”. Eating worthless money includes any encroachment on the rights and property of others and any unlawful seizure of one's own property, such as usury and bribery. According to “Eating unlawful things”, whatever one acquires by false and illegitimate methods is slander. In Iranian law, although the legislature has included cases under the heading of economic crimes. European documents also focus on organized economic crimes such as money laundering and trafficking in general.

    Conclusion

    The cases of economic crimes in jurisprudence, Iranian law and European documents are not the same, but in jurisprudence, laws and European documents, illegitimacy and prevention of disturbing the economic order and balance is the most important basis for criminalizing economic crimes.

    Keywords: ECONOMIC CRIMES, Jurisprudence, European documents, Iranian laws
  • Mina Norouzi, Akbar Ahmadi *, Hassan Asadi Pages 39-63
    Background and Aim

    The growth of mining is a sign of people's desire to reduce their dependence on centralized economic and legal systems in the age of information technology. In this article, an attempt has been made to investigate the role of mining in the development of trade with a jurisprudential approach.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical article using the library method to investigate the question.

    Ethical considerations:

     In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Findings indicate that the extraction and sale of cryptocurrencies are not in conflict with rules such as high risk transaction, usury and the principle of maintaining order and has been accepted in terms of the principle of compromise. Meanwhile, cryptocurrencies are influential in business development. Cryptography has facilitated monetary and trade relations by eliminating intermediaries. In addition, cryptocurrencies are secure and transparent; It is international and is not sponsored by any bank. The result of such features is the development of international trade.

    Conclusion

    Given the development of cyberspace and its functions in human life today, it may not be necessary to avoid the use of cyber money and it is necessary for economic policymakers to have a clear approach to digital currency in regulating this phenomenon. Iran can not be indifferent to domestic and international monetary, commercial and economic events and needs and its political and social consequences.

    Keywords: cryptocurrencies, International Trade, High Risk Transaction, Principle of Accuracy, Principle of Balance
  • Amin Motazedian, MohammadKazem Emadzadeh *, Gholamhossein Masoud Pages 65-88
    Background and Aim

    The government is committed to providing goods and services needed by citizens to its new concept. The basis of the government's commitments in this regard has been the subject of debate. In this article, an attempt has been made to examine the jurisprudential foundations of the government's obligations in providing public goods and services in the Iranian legal system.

    Materials and Methods

    This article is a descriptive-analytical and library method has been used.

    Ethical considerations: 

    In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    In jurisprudential teachings, providing goods and services needed by citizens and serving the people in general is considered a value. The jurisprudential sourcees of the government's obligations in this regard is several verses and hadiths in which the necessity of providing goods and providing public services by the Islamic government is emphasized.

    Conclusion

    In order to fulfill its obligations in the field of providing public goods and services to the people, the government mechanisms needs: Interference in market regulation is one of the most important mechanisms for fulfilling the government's obligations in this field. Government intervention as a regulatory factor through the fight against hoarding of goods and the overselling of goods and services causes goods and services to be made available to the people on appropriate terms. In addition, administrative health and the fight against corruption, as well as the existence of effective oversight by the government, are important factors in providing desirable public services to the people.

    Keywords: Government commitments, supply of goods, Public Services, Jurisprudence, Iranian Legal System
  • Kamal Mohammad Beigi, Faezeh Moqtadaei *, Younes Vahediarijan Pages 89-105
    Background and Aim

    Production and employment are regarded as the significant economic issues in any society that have different impacts and consequences. In the present paper, an attempt has been made to study the role of work, production, and employment in the economic growth of society from a jurisprudential view.

    Materials and Methods

    This paper applies a descriptive-analytical method, and the library method is used.

    Ethical considerations: 

    In this paper, the the texts’ originality, honesty, and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Much emphasis is placed on work, effort, and production in Islamic jurisprudence, and also production and employment are effective in attaining the economic growth of society by cultivating the land and meeting human’s needs. Economic growth in Islam, however, is not restricted to raising income and includes notions, such as distributive justice and social justice. From this view, production and employment, if they contribute to the realization of social justice, cause economic growth, and vice versa. If it is not effective in reducing poverty and discrimination in society, we could not talk about economic growth.

    Conclusion

    Economic growth in Islam needs a fair distribution of wealth, and thus, in macro-policies of economic improvement and growth, in addition to paying attention to gross national income, the issue of social justice and distributive justice should be regarded.

    Keywords: production, employment, Economic Growth, Social Justice, distributive justice
  • Abdullah Jamshidi, Saeed Kheradmandi *, MohammadJavad Jafari Pages 107-130
    Background and Aim

    The growing importance of the role of banks and credit financial institutions in various aspects of economic life and the need for legal supervision and protection over them, has caused legislators to pay more attention to the rights governing their activities. Bankruptcy is one of the most important issues for banks and financial and credit institutions, which is discussed in this article.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical article using the library method to investigate the question.

    Ethical considerations:

     In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    In jurisprudence, bankruptcy is referred to as bankruptcy and usury, which is reflected in the discussion of bankruptcy in Iranian law. In commercial law, the bankruptcy of banks is seen as the bankruptcy of other merchants or corporations, which does not explain the bankruptcy of banks and credit institutions. Differences in the concept of bankruptcy and the goals, performance and nature of banks with commercial companies are important issues that have been overlooked. Violations of the Commercial Code in the Draft Banking Law have been largely eliminated. The bill takes a more coherent and precise approach to the bankruptcy of banks and credit financial institutions.

    Conclusion

    The draft banking law does not pay attention to international laws and therefore is not in line with the needs of international trade today.

    Keywords: Bankruptcy, banking, Credit Financial Institution
  • Malihe Hoseyni, AhmadReza Khazaei *, Ebrahim Yaghouti Pages 131-144
    Background & Objective

    In order to solve the problem of infertility, many treatment methods are used today, including egg donation. Modern fertility methods, however, have many jurisprudential, legal, and ethical aspects that have always been the subject of debate. In this paper, an attempt is made to jurisprudentially investigate the purchase and sale, and more precisely, commercialization of egg donation.Ethical Considerations: In this paper, the originality of the texts, honesty, and trustworthiness are observed.

    Findings

    Findings of the research indicate that based on the inference from the point of view of jurists, there is a disagreement in jurisprudence regarding the purchase and sale of eggs. The conflict with the principle of human dignity, the lack of ownership relationship between the individual and the egg, and the lack of customary ownership are some of the reasons for opposing the purchase and sale of eggs. Rules such as the principle of man's sovereignty over himself, removing distress and constriction in the lives of some couples, the necessity of doing good deeds, and the presumption of innocence can also be cited as reasons for agreement.

    Keywords: Egg Donation, Commercialization, Ownership Relationship, Human dignity, Customary Ownership
  • Soghra Chehrenejhad, Davood Andarz *, Alireza Lotfi Pages 145-166
    Background & Objective

    Derivative contracts are essential for the prosperity of the stock market and the dynamism of the country's economy. Although the jurisprudential and legal concept and nature of these contracts in financial markets is a matter of debate, and in this paper, it is attempted to address this important issue.

    Materials & Methods

    The present paper is descriptive-analytical and the library method is used.

    Ethical considerations: 

    In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The most important drawback of derivative contracts of option, futures contracts and forward contracts in financial markets is these transactions being aleatory or speculation. Uncertainty of the object of transaction and ignorance of its characteristics from a jurisprudential and legal point of view and also the high risk of the transaction question the legitimacy of the transactions and contracts. Because according to Iranian jurisprudence and law, it is necessary for the object of transaction to be transparent and clear, or at least for the general situation to be clear and specific.

    Conclusion

    It is possible to use derivative contracts in financial markets from a jurisprudential and legal point of view because risk and uncertainty cannot be separated from financial markets and economy. Derivatives contracts were created to control and reduce risk in financial markets and to bring transaction risk to a reasonably level that is accepted by custom. In this case, the mentioned transactions are not aleatory and are unrestricted from a jurisprudential and legal point of view.

    Keywords: Derivative Contracts, Financial Market, Option, futures, Dealing in Futures
  • Behnam Habibi Dargah Pages 167-186
    Background and Aim

    Today, contracts, as an arena of legal systems are being considered by lawyers as the most important means of communication with the outside world. The purpose of this research is to investigate the role of litigation contract and its effects in the economics of litigation.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Results

    There are rules for how to determine the law governing the contract. These rules have found their place in different countries and regions of the world with different legal systems. One of these criteria is the litigation contract.

    Conclusion

    The theory of litigation contract can be one of the tools used in legislative policy. Although assuming a contractual nature for this relationship, it does not help to clarify the laws of this judicial institution; Reasons can be found for the concept of litigation contract; Among them, we can refer to the provisions of articles 107 of the Civil Procedure Law regarding the return of lawsuits and 49 of the Civil Code regarding the establishment of a judicial legal relationship.

    Keywords: Investment, banking, Banking Laws, Banking Jurisprudence
  • Zinatsadat Hosseini, Amir Gholami *, Seyed Mohammad Mahdi Ahmadi Pages 187-205
    Background and Aim

    The harmless rule is comprehensiveness and dynamism in the Islamic legal system and has an undeniable effect on Iranian civil laws and has been able to solve many problems and even emerging issues. The objective of this study is to analyze the "Harmless jurisprudential rule" with the investigation the effect of the sale of building density on the environment and individuals of the society.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and descriptive-analytical and library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    offering surplus density and selling building density In cities, especially metropolitan areas, which can be studied according to the consequences which have for the environment, society and individuals. by adopting appropriate mechanisms in the field of environmental protection and sustainable urban planning, jurisprudential and Islamic rules can be used to organize this area, and this important issue can be examined in the form of a harmless jurisprudential rule.

    Conclusion

    By understanding the importance of the quality of the environment and the health of society and with the help of jurisprudential teachings, in the framework of the "harmless rule", the sale of building density can be considering due to these facts of this rule which needs to be reviewed by the country's policymakers and housing officials.

    Keywords: Building Density, sustainable development, Harmless Jurisprudential Rule, Environment, Health Sector Expenditures
  • Hamidreza Mirko, Ahmadreza Behniafar *, Mahdi Zolfaghari Pages 207-225
    Background and purpose

    The spirit of fulfilling obligations is an inseparable part of life today and one of the civil manifestations of legal science. This research has been done in order to explain the legal theories in the territory of one of the legal institutions, namely representation.

    Materials and methods

    This is a descriptive-analytical article and has investigated the issue using the library method.

    Ethical considerations:

     In this article, the authenticity of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Findings

    The origin of the existence of legal representatives when it was felt that according to the philosophy of the establishment of this institution, performing any legal actions, including the granting of a proxy to perform the duties of the representative to improve the situation and manage the financial affairs against (the original), is correct and this creates The general rule of the legal representative is that he does not need a special license to recognize his actions as valid, and the legal actions created even after the development of the owner have legal influence against him, and the owner does not have the right to cancel or revoke

    Result

    In the power of attorney granted by a legal representative for a client, separation should be done. In other words, in power of attorney and representation, all or part of the powers are assigned to the lawyer and representative.

    Conclusions

    In the power of attorney given by a legal representative for a client, it should be distinguished. In other words, in power of attorney and representation, all or part of the powers are delegated to the lawyer and representative.

    Keywords: Representation, Advocacy, Authentic, Contract, Civil Responsibility
  • Valiolah Mehrnam, Masoud Raei *, Alireza Arashpour Pages 227-246
    Background and Aim

    Makran's strategic beaches, with many capacities, are one of the suitable platforms for attracting foreign investors. In this research, which was compiled with the aim of expressing the importance of the Makran coastal region in the international economy, the capacities and legal challenges of investing in this strategic region have been explained.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The findings of the present research show that there are various legal-jurisprudential capacities in connection with the sustainable development of Makran beaches. In the meantime, the upstream macro-laws and its jurisprudential foundations have a significant contribution in creating these legal capacities. Major documents such as Makran Coastal Area Development Document, Sixth Development Plan Law, Vision Document 1404, Law on How to Manage Free Zones, Law on Encouraging and Supporting Foreign Investment and Law on Removing Certain Production Obstacles.

    Conclusion

    Despite the existence of legal challenges facing the development of Makran, such as environmental challenges, the conflict of foreign investment with some rules and principles of the Islamic Republic, as well as Iran's non-adherence to FATF, It should be acknowledged that Iran has taken positive and admirable steps in the direction of attracting foreign investors in the development of Makran's strategic beaches.

    Keywords: Makran coasts, Capacities, Challenges, Foreign Investment, sustainable development
  • Ali Basiri, Akbar Fallah *, Mohamadali Kheirollahi Pages 247-265
    Background and Aim

    The law on banking operations without usury was approved in September 1983 in order to adapt the operations of banks to Islamic standards, and it was implemented from the beginning of 1984. The aim is to investigate the impact of the law on usury-free banking operations in the Islamification of the banking system and financial and credit institutions.

    Materials and Methods

    Gathering information was done by carefully studying the law of interest-free banking operations and the circulars and executive instructions of banks and the bylaws of different chapters of this law in a library method and with comparative analysis.

    Ethical Considerations:

     In this research, ethical principles such as referencing and quoting original sources were observed.

    Results

    From the examination of the relationship between depositors and banks and between banks and investors, it is clear that the legislator is more interested in justifying the banks' practice than trying to implement monetary policies in accordance with Sharia standards.

    Conclusion

    When the relations between the bank, depositors and investors are not completely in accordance with Islamic contracts, why is there any insistence to measure the relationship between the bank and the depositors, which is rooted in the customs of the banking profession, with the touchstone of contracts determined in jurisprudence? And what is the requirement to limit contracts to the same known number?

    Keywords: The law of banking operations, Deposits, Granting facilities, Investment, Sharia standards
  • Hooman Heydari, Fathollah Rahimi *, Esmaeil Shahsavandi Pages 267-286
    Background and Aim

    Foreign direct investment is an Essential topic for countries and one of the factors that affecting the economic growth of the country and a source of income for the host country through taxation. in principle, the foreign investor with the idea of earning more profit and less cost, evaluates the aspects of the matter and if this issue is realized (attained), he will invest.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    the transparency of the tax laws of the host country and in coordination with the investment is an important component in attracting foreign capital for the economical boom of the country and an efficient and effective channel for collecting taxes and providing public revenue.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    this article by infering in the tax procedure and analogy in the relevant regulations and by combining concepts, rules and subject analysis, it concluded that the reform of the tax system is one of the tools to encourage foreign investment in Iran for economic prosperity and subsequent development of tax sources.

    Keywords: Investment, Transparency, Global indicators, Corruption, Encouraging, Supporting Foreign Investment, tax system
  • Mehrnaz Seyrafian Baboldashti, Faramarz Atrian *, Gholamhossein Masoud Pages 287-305
    Background and Aim

    Human rights in the workplace many issues from the right to employment to social protection includes. The Universal Declaration of Human Rights and other human rights instruments the right to choose one's job, non-discrimination, and the right to a just and humane environment emphasizes. In the present article, the role of decent work in observing the human rights standards of workers with an approach to jurisprudential teachings is discussed.

    Materials and Methods

    This article is Analytical descriptive and uses the library method.

    Ethical considerations:

     In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with.

    Findings

    The findings indicate that decent work in respecting the human rights standards of workers is effective. Employment, prohibition of forced labor, fair wages, the right to form a trade union and social protection are among the mechanisms for the effect of decent work on the realization of the human rights standards of workers. Also In Jurisprudence the human rights components of workers regarding social protection, fair wages, and non-forced labor Is emphasizesed.

    Conclusion

    The effectiveness of decent work always is not necessarily positive. Sometimes the requirements and standards emphasized for decent work workers' human rights standards violates. In developing countries, this leads to the expulsion of working children from factories and their forced employment.

    Keywords: Decent work, Human rights, workers, Jurisprudence