فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1401)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن شفیعی نیکابادی*، مریم عشقعلی صفحات 1-18
    مشارکت در زنجیره تامین به ویژه زنجیره تامین مواد غذایی و محصولات کشاورزی به دلیل تاثیر آن بر کاهش هزینه ها، افزایش سود و اجرای استانداردهای تضمین کیفیت از اهمیت بسیاری برخوردار است. عوامل متعددی در ارتباط با مشارکت در زنجیره تامین وجود دارد. هدف این مقاله در ابتدا، شناسایی و بررسی عوامل مرتبط با مشارکت در زنجیره تامین مواد غذایی کشاورزی و در نهایت ارایه مدلی علی از این عوامل است. پس از مطالعه ادبیات، شش عامل اصلی اشتراک گذاری اطلاعات و دانش- فعالیت های مشارکتی- روابط میان اعضا- عملکرد مالی- عملکرد غیرمالی- اختلالات زنجیره تامین شناسایی شدند که دربرگیرنده شاخص مرتبط با مشارکت در زنجیره تامین مواد غذایی کشاورزی هستند. با دریافت نظر خبرگان و اجرای روش دیمتل فازی روابط میان عوامل اصلی تعیین و مدلی علی ترسیم شد. نمونه آماری این پژوهش شامل 15 نفر از کارشناسان و خبرگان حوزه کشاورزی و تولید مواد غذایی است که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. یافته ها نشان داد که تاثیرگذارترین عامل، روابط میان اعضای زنجیره تامین است که بر روی پنج عامل دیگر اثر دارد و عملکرد مالی به شدت تحت تاثیر سایر عوامل است. همچنین جریان روان اطلاعات همراه با تلاش های مشترک اعضا، نقش موثری در جهت بالا بردن کیفیت روابط میان اعضا داشته و اعتمادسازی و اجرای تعهدات را تقویت می کند که در نهایت منجر به اشتراک گذاری مجدد اطلاعات دقیق تر خواهد شد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین مواد غذایی، زنجیره تامین محصولات کشاورزی، دیمتل فازی، مشارکت
  • امیرحسین علی بیگی*، معمومه تقی بیگی صفحات 19-44
    زنان برای کسب موفقیت در انجام فعالیت های اقتصادی به توانمندسازی با رویکرد کارآفرینی نیاز دارند. این پژوهش توصیفی-همبستگی با هدف بررسی تاثیر قابلیت های کارآفرینی زنان روستایی بر میزان توانمندسازی آن ها انجام شد. افراد مشارکت کننده در این پژوهش زنان روستایی خانه دار و سرپرست خانوار استان کرمانشاه به تعداد 221358 تن بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 354 تن از آنها به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته با سه بخش ویژگی های فردی، میزان توانمندسازی با سه بعد اقتصادی، اجتماعی، رهبری و قابلیت های کارآفرینی با چهار بعد استقلال طلبی، نوآوری، ریسک پذیری و فراکنشی عمل کردن بود که روایی و پایایی آن توسط روایی همگرا، ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSSWIN20 و PLSWIN3 استفاده شد. بر اساس نتایج، زنان روستایی در دو بعد اقتصادی و اجتماعی از توانمندی متوسط و در بعد رهبری از توانمندی مطلوب برخوردار بودند. آن ها از لحاظ قابلیت کارآفرینی در بعد نوآوری بسیار ضعیف، در بعد فراکنشی عمل کردن، تقریبا ضعیف و در دو بعد استقلال طلبی و ریسک پذیری متوسط بودند. بر اساس نتایج مدل سازی معادلات ساختاری، قابلیت های کارآفرینی بر روی توانمندسازی تاثیر مثبت و معناداری داشت. بر مبنای نتایج پیشنهاد می شود که برنامه های ترویجی برای توسعه فعالیت های کارآفرینانه زنان روستایی توسعه یابد تا در نهایت محیطی کارآفرینانه برای آنان حاکم گردد.
    کلیدواژگان: زنان روستایی، توانمندسازی، کارآفرینی، توسعه پایدار روستایی
  • طاهره چرخ تابیان*، غلامرضا مجردی، گیرما گبرسنبت، حیدر قلی زاده صفحات 45-60

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل بازدارنده توسعه زنجیره ارزش سیب زمینی در استان همدان انجام شد. این تحقیق از نوع پیمایشی و توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل سیب زمینی کاران استان همدان بود که از این میان 386 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه بود که روایی آن بر اساس نظرات تیم تحقیق تایید شد و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 722/0 ارزیابی و تایید شد. داده ها با نرم افزار SPSS26 و روش تحلیل عاملی اکتشافی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد، شش عامل بازدارنده توسعه زنجیره ارزش سیب زمینی در استان همدان به ترتیب عبارت اند از مشکلات و موانع آموزشی- ترویجی، زیرساختی، تامین نهاده، مدیریتی، اقتصادی و زیست محیطی که این عوامل در مجموع 22/60 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. مهم ترین موانع به ترتیب بالاترین میانگین شامل، قیمت بالای کود، قیمت بالای بذر، هزینه بالای بسته بندی، عدم ثبات قیمت، قیمت بالای ماشین آلات، کاهش کیفیت خاک و وجود مشکل آب در منطقه سیب زمینی بودند. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده، سیاست گذاری، برنامه ریزی، سرمایه گذاری، نظارت بر روند فعالیت های مختلف و به روز کردن فن آوری های مورد استفاده در حلقه های مختلف زنجیره ارزش، از سازو کارهایی است که می تواند با مشارکت دولت و بخش خصوصی، آهنگ توسعه زنجیره ارزش را تسریع بخشد.

    کلیدواژگان: استان همدان، زنجیره ارزش، بازدارنده های فعالیت مطلوب تولیدکنندگان، موانع اقتصادی
  • جواد قاسمی*، حسین نوری، علیرضا توکلی، حسام الدین غلامی صفحات 61-84
    به منظور تعامل با موسسات و مراکز تحقیقاتی به عنوان یکی از مولفه های اصلی نظام نوین ترویج کشاورزی، «محققان معین» تعریف شدند.بر این اساس، این پژوهش پیمایشی، با هدف اعتبارسنجی الگوی سیپ در ارزشیابی اثربخشی محققان معین انجام شد. جامعه آماری آن، شامل شبکه ترویج کشاورزی کشور (9627 نفر) بود.حجم نمونه بر اساس فرمول نمونه گیری دانیل، 566 نفر برآورد شد و نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته جمع آوری شدند که روایی آن از طریق روایی صوری، سازه ای و تشخیصی و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS22 و Smart PLS3 انجام شد. یافته ها نشان داد که در بعد زمینه،«جامعیت شرح وظایف و مسیولیت های محققان معین»؛ در بعد درونداد، «میزان توان فنی محققان معین در حیطه تخصصی»؛ در بعد فرآیند «ارایه توصیه های فنی به مروجان و بهره برداران» و در بعد برونداد «کاربردی بودن توصیه های ارایه شده در عرصه» در بالاترین رتبه ها قرار گرفتند.رتبه بندی کلی ابعاد ارزشیابی اثربخشی محققان معین نیز نشان داد که «زمینه» در بالاترین و «فرآیند» در پایین تر رتبه ها قرار گرفتند. همچنین، اعتبارسنجی الگوی سیپ با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که ارزشیابی اثربخشی محققان معین دارای چهار بعد «زمینه»، «درونداد»، «فرآیند» و «برونداد»؛ بود که همگنی و پایایی هر یک از معرف های آن تایید شد. در نهایت، پیشنهاد می شود با توجه جامعیت مدل CIPP و اعتبارسنجی ابعاد و مولفه های آن در این تحقیق، از این مدل در ارزشیابی اثربخشی محققان معین استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی اثربخشی، محقق معین، شبکه دانش کشاورزی، نظام نوین ترویج کشاورزی، الگوی سیپ
  • یاسر هژبر، زین العابدین فلاح*، محمدعلی نودهی، طاهر بهلکه صفحات 85-108
    امروزه جنبه های اقتصادی ورزشی در جهان بسیار گسترش یافته است و علاقه سرمایه گذاران زیادی را راه اندزای کسب وکار در این بخش برانگیخته است. هدف از پژوهش حاضر نیز ارایه الگوی توانمندسازی دانشجویان در کارآفرینی در کسب و کارهای ورزشی است. این پژوهش کیفی با روش نظریه بنیانی انجام شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان حوزه مدیریت ورزشی، مدیریت آموزشی و اساتید کارآفرینی آگاه به موضوع پژوهش بود. با بهره گیری از روش نمونه گیری گلوله برفی و تکنیک اشباع نظری 12 مصاحبه انجام شد. در مرحله کمی، 150 گویه در قالب شش مولفه اصلی توسط 384 نفر از کارآفرینان، اساتید، دانشجویان و همچنین مدیران کسب و کارهای ورزشی کشور مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات مستخرج از مصاحبه ها به شیوه کدگذاری چندمرحله ای تحلیل شد. یافته ها در چارچوب الگوی پارادایمی تدوین شد. شرایط علی شامل عوامل فردی (شامل انگیزشی، دانش و اگاهی و مهارت های روان شناختی)، سیستم آموزشی، عوامل سازمانی، عوامل مالی و نقش دولت، شرایط زمینه ای شامل موارد مرتبط با قوانین، امکانات، منابع انسانی، سازمان های متولی، برنامه های آموزشی و ارتباطات، شرایط مداخله گر شامل دو گروه تسهیل کننده (دانشجویان، علمی/تکنولوژی، امکانات و زیرساخت ها و نمونه های موفق) و مخرب (حمایتی، عملکرد آموزشی، مالی، مدیریتی و قانونی)، راهبردها شامل راهبردهای آموزشی، مدیریتی، قانونی/حقوقی و پیامدها نیز شامل شغلی، توسعه صنعت ورزش، کیفیت آموزش، مالی و انگیزشی بودند. در بخش کمی نیز مشخص گردید که همه مولفه ی اصلی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی ورزشی، کسب و کار ورزشی، مدیریت ورزش، توسعه ورزش، نظریه داده بنیاد
  • احد نوروززاده، قادر وظیفه دمیرچی* صفحات 109-128
    زندگی و فضای جامعه ی روستایی مملو از کار و اشتغال است اما بیشترین افراد جویای کار در شهرها را همین گروه تشکیل می دهند؛ بوم گردی می تواند بار دیگر این افراد را در محیط روستا جمع کند. این پژوهش نیز با هدف طراحی مدلی برای بوم گردی با تاکید بر کارآفرینی و اشتغال پایدار روستایی با دو رویکرد کیفی و کمی انجام شد. جامعه ی آماری این پژوهش در مرحله ی کیفی، مدیران و کارشناسان ارشد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان اردبیل و در مرحله ی کمی، کارکنان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بودند. برای تعیین حجم نمونه در مرحله ی کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده و تعداد 20 نفر انتخاب و در مرحله ی کمی به دلیل استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری، از روش کل شماری به جای نمونه گیری استفاده گردید که در نهایت 208 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها در مرحله ی کیفی، مصاحبه ی عمیق با خبرگان که به روش دلفی و در سه راند انجام گرفت و در مرحله ی کمی نیز از پرسشنامه ی محقق ساخته ی منتج از مرحله ی کیفی استفاده گردید. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، 40 شاخص شناسایی شده برای مدل، در 7 بعد؛ پتانسیل های طبیعی، عوامل اجتماعی و فرهنگی، زیرساخت ها و تسهیلات بوم گردی، عوامل آموزشی و ترویجی، رشد اقتصادی، سیاست گذاری و پتانسیل های گردشگری طبقه بندی شدند. مقدار ضریب هماهنگی کندال در دور سوم بیانگر اتفاق نظر مطلوب میان اعضای پانل بود. تحلیل عاملی تاییدی که با استفاده از نرم افزار Amos انجام گرفت، نشان داد تمامی شاخص های سنجش سازه ی بوم گردی دارای بار عاملی بالایی بوده و مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بوم گردی، کارآفرینی، اشتغال پایدار روستایی، روش دلفی
  • سید محمدرضا حسینی*، علی مومنی، محمودرضا چراغعلی صفحات 129-148

    کسب وکارهای نوپای فناورانه (استارت آپ های فناورانه) در حوزه ی، گردشگری گونه جدیدی از شرکت های تازه تاسیس یا کارآفرین می باشند که برپایه دانش و فناوری نوین تلاش دارند تا به کارآفرینان و سرمایه گذاران حوزه گردشگری جهت رسیدن به رشد و پایداری یاری رسانند. این پژوهش با هدف واکاوی زنجیره ارزش کارآفرینانه در حوزه بوم گردی با رویکرد توسعه کسب وکارهای نوپای فناورانه انجام شد. در این پژوهش به شناسایی مولفه ها (ابعاد توسعه ی زیرساخت های کسب وکارهای نوپای فناورانه ی در حوزه بوم گردی) و گزاره های پژوهش (مضامین گزاره ای کارکردهای زنجیره ارزش کارآفرینانه در این حوزه) با مشارکت 15 نفر از متخصصان دانشگاهی حوزه کارآفرینی و گردشگری اقدام شد. در مرحله کمی، مولفه ها و گزاره های شناسایی شده در قالب پرسشنامه های ماتریسی توسط 18 نفر از مطلعان کلیدی (مدیران و بنیانگذاران کسب وکارهای نوپای فناورانه در سطح استان گلستان) مورد رتبه بندی تفسیری قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد گزاره ی کارکرد منابع انسانی به عنوان تاثیرگذارترین مضامین کارکردهای زنجیره ارزش کارآفرینانه در گردشگری می باشد که باعث توسعه ی ظرفیت اقتصادی به عنوان مولفه ی کسب وکارهای نوپای فناورانه در حوزه بوم گردی می‎شود. این نتیجه نشان می دهد با توجه به تاثیرگذارترین گزاره ی زنجیره ارزش کارآفرینانه در گردشگری یعنی، کارکرد منابع انسانی، محتمل ترین بعد قابل توسعه ی زیرساختی کسب وکارهای نوپای فناورانه در حوزه بوم گردی، ظرفیت اقتصادی می‎باشد. به عبارت دیگر، با توسعه منابع انسانی در کسب وکارهای نوپای فناورانه در حوزه بوم گردی می توان به توسعه و بهره برداری از قابلیت های اقتصادی در زنجیره ارزش این کسب وکارها (نظیر اشتغال زایی، درآمدطایی، رشد کسب وکار، سرمایه گذاری، توسعه نمانام و دارایی ها، غیره) دست یافت.

    کلیدواژگان: زنجیره ارزش کارآفرینانه، کسب وکارهای نوپای فناورانه، کسب وکارهای بوم گردی، فرآیند رتبه بندی تفسیری
  • آزاده زیرک*، هادی ثنایی پور، عبدالغنی رستگار، محمدباقر گرجی صفحات 149-166

    امروزه توسعه خوشه های کسب و کار جایگاه مهمی در سیاست های اقتصادی بسیاری از کشورهای در حال توسعه ایفا می کند. این پژوهش با هدف طراحی الگوی رشد کسب وکارهای نوپا از طریق شبکه سازی کارآفرینانه انجام شد. مورد مطالعه، خوشه کسب وکار عسل در استان اردبیل بود. این پژوهش کیفی با روش نظریه بنیانی انجام شد. جامعه آماری تحقیق، دست اندرکاران خوشه کسب وکار مورد مطالعه، شامل کارآفرینان و تولیدکنندگان، بازایابان و صادرکنندگان عسل در استان اردبیل بود. نمونه گیری به صورت هدفمند صورت گرفت و جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند انجام شد. اطلاعات مستخرج از مصاحبه ها به شیوه کدگذاری چندمرحله ای تحلیل شد. یافته ها در چارچوب الگوی پارادایمی تدوین شد. اینها شامل شرایط علی (نوآوری در محصول، تبلیغات و بازاریابی، آموزش و ترویج، ویژگی منطقه و رضایت مشتری)، شرایط واسطه ای (تامین و تسهیل مالی، برنامه ریزی و تدوین راهبرد ها، توسعه و تعامل نهاد های پشتیبان، ایجاد بازار داخلی و خارجی و برگزاری رویدادها و جشنواره ها)، شرایط زمینه ای (ارتباطات و تعاملات سازنده تولید کنندگان، زیرساخت ها و توانمندسازی نیروی انسانی، بهره برداری از مزیت رقابت پذیری، نظارت مبتنی بر استاندارد و تامین منابع)، راهبردها (تنوع افزایی و بسته بندی، توزیع و بازاریابی، هم افزایی صنفی تولیدکنندگان، دسترسی به خدمات و فناوری جدید) و پیامدها (توسعه شبکه های کسب وکار عسل، توسعه و ترویج پرورش زنبور عسل، انتقال دانش و فناوری جدید، افزایش انگیزه و انسجام در خوشه کسب وکار.

    کلیدواژگان: کسب وکار نوپا، خوشه کسب و کار عسل، شبکه سازی کارآفرینانه، الگوی پارادایمی
  • زهرا محبی*، هادی عبادی صفحات 167-184
    تحقیق حاضر با هدف بررسی ملزومات تولید پایدار در کشاورزی شهری در قالب توسعه کارآفرینی شهر سبز به روش مدل سازی معادله ساختاری انجام شد. جامعه آماری تحقیق، 150 کشاورز طرح باغچه سبز در قالب کشاورزی شهری در دانشگاه رازی کرمانشاه بوده که 90 نفر از آن ها با استفاده از جدول کرجسی مورگان به عنوان حجم نمونه به روش تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخت بود. همچنین بر پایه مقدار میانگین واریانس استخراج شده (735/0> AVE < 533/0) و پایایی ترکیبی (901/0> CR < 703/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS21 و Smart PLS3 بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که ملزومات اجتماعی- دانشی، زیست محیطی و اقتصادی-حمایتی (به ترتیب با ضرایب مسیر 377/0، 402/0 و 359/0)، در سطح 99 درصد اطمینان تاثیر مثبت و معنی داری بر پایداری تولید کشاورزی شهری داشتند. همچنین عامل رضایت از مسیولین و دست اندرکاران اجرایی و مشارکت ذینفعان (اجتماعی- دانشی)، عامل جمع آوری و استفاده از آب باران (زیست محیطی) و عامل دسترسی به وسایل و امکانات کشت (اقتصادی- حمایتی) نسبت به سایر عوامل تاثیر بیشتری داشتند. به طور کلی، هر سه سازه توسعه (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) بر پایداری کشاورزی شهری اثر معنی داری دارند. نتایج این پژوهش می تواند به عنوان مبنایی جهت تدوین راهبردهای توسعه توامان کشاورزی شهری بر پایه کارآفرینی شهری باشد. استفاده از پتانسیل زمین های شهری با اهداف توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی شهروندان در کنار مرمت و احیای فضای شهری، می تواند تاثیر به سزایی در گسترش کشاورزی نوین داشته باشد.
    کلیدواژگان: اجتماعی و اقتصادی، توسعه پایدار، دانشگاه رازی، زیست محیطی، کشاورزی شهری
|
  • Mohsen Shafiei Nikabadi *, Maryam Eshghali Pages 1-18
    Collaboration in the supply chain, especially the agri-food supply chain, is very important because of its impact on reducing costs, increasing profits, and implementing quality assurance standards. There are several factors related to collaboration in the supply chain. The purpose of this article is to identify and investigate the factors related to collaboration in the agri-food supply chain and finally to present a causal model of these factors. After studying the literature, 6 main factors were identified including, “collaborative activities”, “sharing of information and knowledge” , “ members relationships” , “financial performance” , “non-financial performance” , “supply chain disruptions” which include 43 indicators related to collaboration in the agri-food supply chain. By receiving experts' opinions and implementing the Fuzzy DEMATEL method, the relationships between the main factors were determined and a causal model was drawn. The statistical sample of this research includes 15 experts in the field of agriculture and food production, who were selected by snowball sampling. The findings showed that the most influential factor is the members relationships of the supply chain, which has an effect on five other factors, and the financial performance is strongly influenced by 5 other factors. Also, the smooth flow of information along with the joint efforts of the members has an effective role in raising the quality of members relationships and strengthens trust and the implementation of commitments, which will ultimately lead to the re-sharing of more accurate information.
    Keywords: Food Supply Chain, Agri-Food Supply Chain, Fuzzy DEMATEL, Collaboration
  • Amirhossein Alibaygi *, Masoumeh Taghibaygi Pages 19-44
    Women need empowerment with an entrepreneurial approach to achieve success in economic Activities.This descriptive-correlational research was conducted with the aim of investigating the effect of rural women's entrepreneurial abilities on their empowerment level. The statistical population was rural women, housewives and heads of households in Kermanshah Province (N=221,358). Sample members (n=354) were selected by multi-stage random sampling method. The research tool was a questionnaire with three parts including individual characteristics, the degree of empowerment with three dimensions of economic, social, and leadership, and entrepreneurial capabilities with four dimensions of independence, innovation, risk-taking and transactional acting. Validity and reliability of the instrument were confirmed by convergent validity, Cronbach's alpha coefficient and composite reliability. Based on the results, rural women were moderately capable in both economic and social dimensions and they had the desired ability in the leadership dimension. In terms of entrepreneurial ability, they were very weak in the innovation dimension, almost weak in the transactional dimension, and average in the independence and risk-taking dimensions. Entrepreneurial capabilities have had a significant positive effect on empowerment. Based on the results, extension programs should be developed to expand entrepreneurial activities for rural women.
    Keywords: Rural women, Empowerment, Entrepreneurial, Sustainable rural development
  • Tahereh Charkhtabian *, Gholamreza Mojarradi, Girma Gebresenbet, Heydar Gholizadeh Pages 45-60

    The present research was conducted with the aim of identifying the factors inhibiting the development of the potato value chain in Hamadan province. This research was survey and descriptive. The participants of this study were potato growers from which 386 people that selected as a sample. The research tool was a questionnaire whose validity was confirmed based on the opinions of the research team and its reliability was evaluated and confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient of 0.722. Data were analyzed with SPSS26 software and exploratory factor analysis method. The results showed that, six factors inhibit the development of the potato value chain in Hamadan province including, educational-promotional, infrastructural, input supply, managerial, economic and environmental problems and obstacles, and these factors, these factors explained 60.22% of the total variance. The most important barriers, in order of the highest average, include, the high price of fertilizer, the high price of seeds, the high cost of packaging, price instability, the high price of machinery, the decrease in soil quality and the presence of water problems in the region. Therefore, according to the obtained results, policymaking, planning, investment, monitoring the process of various activities and updating the technologies used in different links of the value chain, are among the mechanisms. which can accelerate the development of the value chain with the participation of the government and the private sector.

    Keywords: Hamedan province, Value chain, barriers to the desired activity of producers, economic barriers
  • Javad Ghasemi *, Hossein Noori, Alireza Tavakoli, Hesamedin Gholami Pages 61-84
    In order to interact with research institutes and centers, as one of the main components of the agricultural extension new system, "supportive researchers" were defined.The main purpose of this survey research was to validate the CIPP model in evaluating the effectiveness of supportive researchers.Statistical population of the study consisted of agricultural extension network (N= 9627),out of whom 566 people were determined as samples using Daniel's sampling formula and simple sampling technique.Data were collected through a questionnaire; validity of the questionnaire was approved by a panel of experts,construct validity and discriminant validity.Reliability of the questionnaire was approved by calculating the Cronbach's alpha and composite reliability.The collected data were analyzed by SPSS22 and Smart PLS3 software. Results of prioritizing indicated that, in the context dimension, “completeness of duties and responsibilities of supportive researchers”; in the input dimension, “technical ability of supportive researchers”; in the process dimension, “providing technical recommendations to the extension agents and farmers”; and finally, in the product dimension, “applicability of the recommendations to target users” were in the highest ranks. Also, results of prioritizing effectiveness evaluation dimensions of supportive researchers indicated that "context" was in the highest rank and "process" was in the lowest rank.Besides the confirmation of indicators’ homogeneity and reliability, the results of confirmatory factor analysis confirmed that the effectiveness evaluation model of supportive researchers had four components (i.e. context, input, process and product).Considering the comprehensiveness of the CIPP model, therefore, it is recommended to use this model in evaluating the effectiveness of supportive researchers.
    Keywords: Effectiveness Evaluation, Supportive researchers, Agricultural knowledge network, Agricultural extension new system, CIPP model
  • Yaser Hozhabr, Zeinolabedin Fallah *, Mohammadali Noudehi, Taher Bahlekeh Pages 85-108
    Today, the economic aspects of sports have expanded a lot in the world, and many investors are interested in starting a business in this sector. This research aimed to present a model of empowering students in entrepreneurship in sports businesses. This qualitative research was conducted with the grounded theory method. The target population in the qualitative section included experts in the field of sports management, educational management and entrepreneurship professors who are aware of the research topic. Using the snowball sampling method and the theoretical saturation technique, 12 interviews were conducted. In the quantitative stage, 150 items in the form of six main components were evaluated by 384 entrepreneurs, professors, students and also managers of sports businesses. The information extracted from the interviews was analyzed in a multi-step coding method. The findings were compiled in the framework of the paradigm model. Causal conditions including individual factors (including motivation, knowledge and awareness and psychological skills), educational system, organizational factors, financial factors and the role of the government, background conditions including those related to laws, facilities, human resources, organization custodians, educational and communication programs, intervening conditions including two facilitating groups (students, science/technology, facilities and infrastructures and successful examples) and destructive (supportive, educational performance, financial, managerial and legal), the strategies included educational, managerial, legal/legal strategies, and the consequences included employment, development of the sports industry, quality of education, financial and motivational. In the quantitative part, it was also determined that all the main components of the research have a suitable fit.
    Keywords: sports entrepreneurship, sports business, sports management, sports development, grounded theory
  • Ahad Norouzzadeh, Qader Vazifeh Damirchi * Pages 109-128
    The life and atmosphere of rural society is full of work and employment, but the majority of people seeking work in cities are this group; Ecotourism can once again gather these people in the village environment. This research was also conducted with the aim of designing a model for ecotourism with emphasis on entrepreneurship and sustainable rural employment with two qualitative and quantitative approaches. The statistical population of this research in the qualitative phase were the managers and senior experts of the cultural heritage and tourism organization of Ardabil province, and in the quantitative phase, the employees of the cultural heritage and tourism organization. To determine the sample size in the qualitative stage, the snowball sampling method was used and 20people were selected, and in the quantitative stage, due to the use of the structural equation modeling method, the enumeration method was used instead of sampling, and finally 208 questionnaires were analyzed. The tool of data collection in the qualitative phase was an in-depth interview with experts, which was conducted in three rounds using the Delphi method, and in the quantitative phase, a researcher-made questionnaire resulting from the qualitative phase was used. Based on the results of the research, 40 indicators identified for the model, in 7 dimensions; Natural potentials, social and cultural factors, ecotourism infrastructures and facilities, educational and promotion factors, economic growth, policy and tourism potentials were classified. Confirmatory factor analysis using Amos software showed that all indicators of ecotourism construct have high factor loading and were confirmed.
    Keywords: Ecotourism, Entrepreneurship, Sustainable Rural Employment, Delphi Method
  • Seyyed Mohammadreza Hosseini *, Ali Momeni, Mahmoudreza Cheraghali Pages 129-148

    Technological start-ups in the field of tourism are a new type of newly established companies or firms that try to help entrepreneurs and investors in the field of tourism achieve growth and sustainability based on new knowledge and technology. This research was conducted with the aim of analyzing the entrepreneurial value chain in ecotourism enterprises with the approach to technological startup. In this research, the components (dimensions of the development of technological startup infrastructures in the field of ecotourism) and research propositions (propositional topics of entrepreneurial value chain functions in this field) were identified with the participation of 15 experts in the field of entrepreneurship and tourism. In the quantitative phase, the identified components and propositions in the form of matrix questionnaires were interpreted by 18 key informants by interpretive ranking process. The results showed that the proposition of human resource function as the most effective theme of entrepreneurial value chain functions in ecotourism, which leads to the development of economic capacity as a main component of technological startups of ecotourism. This result shows that under the most influential proposition of the entrepreneurial value chain in tourism, explicitly, the functioning of human resources, the most probable scalable dimension of the infrastructure of technological startups in the area of ecotourism is economic capacity. In other words, with the development of human resources in technological startups in the field of ecotourism, it is possible to develop and exploit economic capabilities in the value chain of these enterprises .

    Keywords: Entrepreneurial Value Chain, Technological startups, Eco-Resorts Enterprises, Interpretive ranking process
  • Azadeh Zirak *, Hadi Sanaiepour, Abdolghani Rastegar, Mohammadbagher Gorji Pages 149-166

    Today, the development of business clusters plays an important role in the economic policies of many developing countries. The aim of this study was to design a growth model for start-up businesses through entrepreneurial networking. The study was the honey business cluster in Ardabil province. This qualitative research was conducted by grounded theory method. The target population of the study was the entrepreneurs of the studied business cluster, including entrepreneurs and producers, retailers and exporters of honey in Ardabil province. Purposeful sampling was performed and data collection was done through semi-structured interviews. The information extracted from the interviews was analyzed by multi-stage coding method. The findings were developed within the framework of a paradigm model. These include causal conditions (product innovation, advertising and marketing, education and promotion, area characteristic and customer satisfaction), intermediate conditions (financing and facilitation, planning and formulation of strategies, development and interaction of supported institutions, creation of domestic and foreign markets and holding events and festivals), background conditions (constructive communication and interaction of producers, infrastructure and human resource empowerment, exploiting competitive advantage, standard-based monitoring and sourcing), strategies (diversification and packaging, distribution and marketing, producers' union expansion, access to new services and technology) and consequences (development of honey business networks, development and promotion of beekeeping, transfer of new knowledge and technology, increase motivation and coherence in the business cluster .

    Keywords: Start-up business, Honey business cluster, Entrepreneurial networking, Paradigm model
  • Zahra Mohebi *, Hadi Ebadi Pages 167-184
    The purpose of this study was to investigate the sustainable production requirements of urban agriculture in the form of green city entrepreneurship development by structural equation modeling. The statistical population of study was the 150 farmer of Green Garden project in the form of urban agriculture at Razi University of Kermanshah, 90 of whom were randomly selected as a sample size using Krejcie Morgan table. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Based on the mean value of variance extracted (0.533 > AVE < 0.735) and combined reliability (0.703 > CR < 0.901), the questionnaire had convergent validity and proper reliability. SPSS21 and Smart PLS3 software were used for data analysis. The results of the study showed that social, environmental and economic requirements (with path coefficients of 0.377, 0.402 and 0.359, respectively), at the level of 99% confidence had a positive and significant effect on agricultural sustainability. Additionally, the social variables of satisfaction with authorities, executives, and stakeholder participation, the environmental component of collecting and using rainwater, and the economic element of having access to cultivation-related equipment and facilities performed better than others. In general, all three development structures (economic, social and environmental) have a significant effect on the sustainability of urban agriculture. The findings of this study can be used to design urban agriculture development strategies based on urban entrepreneurship. Therefore, utilizing urban lands' potential for social and economic empowerment of individuals as well as urban space regeneration can have a big impact on the advancement of modern agriculture.
    Keywords: Social, Economic, Sustainable development, Razi University, Environmental, Urban agriculture