فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا صفایی، عبدالرسول خسروی*، رضا رجبعلی بگلو صفحات 1-12
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش معماری ساختمان و تجهیزات کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی ایران و تاثیر آن در برندسازی انجام گرفت.

    روش کار پژوهش: 

    رویکرد پژوهش حاضر کیفی و با روش تحلیل محتوا انجام شده است، جامعه پژوهش تعداد چهارده نفر از مدیران و روسای کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی ایران است که با روش گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که تحلیل محتوای مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار مکس کیو دا نسخه 2018 صورت گرفت.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، 3 مفهوم (طراحی کاربرمدار محیطی، طراحی کاربرمدار سالن های کتابخانه و تجهیزات)؛ 6 مولفه و 34 کد نهایی در ارتباط با برندسازی کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی با تمرکز بر معماری ساختمان و تجهیزات شناسایی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد معماری کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی دانشگاه های علوم پزشکی ایران، توجه به کاربرمدار و کاربرپسند بودن ظاهر و مکان ساختمان، تجهیزات و امکانات رفاهی کتابخانه ازجمله موارد کلیدی هستند که توجه به آن ها نقش موثری در برندسازی کتابخانه ها ایفا می کنند و به کارگیری و رعایت این اصول سبب می شود که دیدگاه کاربران نسبت به کتابخانه تغییر کرده و ادراک قوی تری از کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی دانشگاه های علوم پزشکی ایران پیدا کنند. بنابراین، مدیران کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی می بایست در راستای برندسازی و پویایی کتابخانه تحت مدیریت خود تمهیدات لازم را در خصوص ساختمان کتابخانه براساس نتایج این پژوهش در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: برندسازی، معماری، ساختمان، کتابخانه های دانشگاهی
  • حمید قاضی زاده، حیدر مختاری*، مهری شیرازی باصیری صفحات 13-24

    هدف پژوهش: 

    این پژوهش با هدف بررسی رابطهاستفاده از شبکه های اجتماعی مجازی با میزان مطالعه غیردرسی دانشجویان دانشگاه پیام نور ایذه انجام شده است.

    روش کار پژوهش :

     پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پیمایشی می باشد. از بین 1200 نفر از کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور ایذه، 316 دانشجو با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه محقق ساخته میزان استفاده از شبکه های اجتماعی و میزان مطالعه غیردرسی استفاده شد و جهت تحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی و استنباطی نظیر ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t تک نمونه ای و t مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که ضریب همبستگی بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی و میزان مطالعه منابع غیردرسی از لحاظ آماری معنادار می باشد. در نتیجه با افزایش استفاده دانشجویان از شبکه های اجتماعی  میزان مطالعه غیردرسی آن ها نیز افزایش می یابد و با توجه به اینکه میانگین استفاده از شبکه های اجتماعی و میانگین مطالعه غیردرسی در دانشجویان دانشگاه پیام نور ایذه به ترتیب برابر با 90/56 و 30/45 می باشد، در نتیجه میزان استفاده از شبکه های اجتماعی و میزان مطالعه غیردرسی در بین دانشجویان دانشگاه پیام نور ایذه پایین تر از مقدار ملاک می باشد. همچنین مقدار t محاسبه شده برای استفاده از شبکه های اجتماعی و مطالعه غیردرسی در دانشجویان دختر و پسر به ترتیب 5/1 و 37/0 - بوده که نشان می دهد که بین این دو تفاوت معناداری وجود ندارد.

    بحث و نتیجه گیری

    استقبال از رسانه های اجتماعی مجازی در سال های اخیر بر کسی پوشیده نیست، بنابراین اگر مدیران و مسیولان دانشگاهی نسبت به میزان و عوامل مثبت و منفی استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در بین دانشجویان و جامعه خود غافل باشند سرمایه عظیمی را از دست خواهند داد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، شبکه های مجازی، مطالعه غیردرسی، ایذه، دانشجویان، دانشگاه پیام نور
  • فرامرز سهیلی*، علی اکبر خاصه، فرهاد شریعت صفحات 25-40

    هدف:

     هدف از این پژوهش، تعیین رفتار  امنیت  اطلاعاتی  کاربر  در  جوامع مجازی حرفه ای براساس رویکرد اجتناب از تهدید فناوری در بین اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه بود.

    روش کار پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده 162 نفر انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود. جهت تحلیل داده ها از شاخص های آماری توصیفی، ماتریس همبستگی پیرسون و آزمون معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس. و آموس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد متغیرهای هزینه های امنیتی و حفاظتی در مقابل تجربه امنیت اطلاعات رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، همچنین متغیرهای هنجارهای گروه و خودکار کارآمدی رابطه مثبت و معناداری با رفتار اجتنابی دارد. همچنین برازش مدل نشان داد که مدل مفهومی ارایه شده از مطلوبیت خوبی برخوردار بود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که برنامه ریزان و متولیان حفاظت اطلاعات در سازمان ها، ضروری است که آموزش های لازم و مستمر جهت درک بهتر افراد از حفاظت اطلاعات در برابر تهدیدات مختلف سرلوحه کار خود قرار دهند ازاین رو ضروری است به عوامل مختلفی اعم به اشتراک گذاری دانش و تجربه افراد و ایجاد محیطی امن جهت اعتماد بین افراد توجه بیشتری شود که این امر می تواند به عنوان راهکارهای ارزشمندی برای هر سازمان باشد. از طرفی، آگاهی و شناخت نسبت به انواع تهدیدها و ماهیت هرکدام از آن ها، منجر به سالم نگه داشتن سازمان ها و پیشرفت آن ها خواهد شد.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی امنیت اطلاعات، جوامع مجازی حرفه ای، رویکرد اجتناب از تهدید فناوری
  • محسن حاجی زین العابدینی*، فاطمه جمانی، معصومه کربلا آقایی کامران صفحات 41-52

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان انطباق پیشینه های کتاب شناختی مواد جغرافیایی سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران با قواعد توصیف و دسترسی به منبع (آر. دی. ای.)  بود.

    روش کار پژوهش :

    روش این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و با روش پژوهش پیمایشی و رویکرد تحلیلی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 3946 پیشینه نقشه و 139 پیشینه اطلس بود. نمونه پژوهش برابر با 351 پیشینه نقشه و 139 پیشینه اطلس انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل سیاهه وارسی بر اساس بیبکو، فیلدهای برگرفته از کاربرگه نقشه و اطلس مارک ایران در کتابخانه ملی ایران بوده و از جداول انطباقی مارک ایران و (آر. دی. ای.) استفاده شده است.

    یافته ها

    در بخش اول پژوهش، مشخص شد که 64/25 درصد فیلدهای مربوط به نقشه و 72/22 درصد فیلدهای مربوط به اطلس دارای اطلاعات و بقیه فیلدها بدون اطلاعات و محتوا هستند. در بخش دوم پژوهش، نتایج نشان داد که 77/35 درصد از اطلاعات موجود در پیشینه های نقشه و 77/39 درصد در پیشینه های اطلس، با عناصر (آر. دی. ای.) انطباق دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    مطابق یافته های انجام شده، بیشتر پیشینه های مورد بررسی بدون اطلاعات هستند. بلوک 2 در پیشینه های نقشه و بلوک صفر و 1 در پیشینه های اطلس، بیشترین انطباق و بلوک 4 در پیشینه های نقشه و اطلس، کمترین انطباق را با قواعد و عناصر (آر. دی. ای.) دارند. دلیل اصلی فقدان انطباق، خالی بودن فیلدها است. پیشینه های مواد جغرافیایی که در حال حاضر در کتابخانه ملی موجود است، کامل نبوده و دارای نواقص و کاستی هایی است که برای به کارگیری و پیاده سازی (آر. دی. ای.) باید این نواقص، بررسی و تکمیل گردند.

    کلیدواژگان: مواد جغرافیایی، نقشه ها، اطلس ها، قواعد توصیف و دسترسی به منبع (آر. دی. ای.)، فهرست نویسی توصیفی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • سعید ذوالقدر، مهدی محمدی* صفحات 53-70
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناخت موانع و مشکلات موجود برای نگارش پایان نامه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری و ارایه راهکارهایی برای رفع مشکلات موجود انجام شده است.

    روش کار پژوهش : 

    پژوهش از نظر هدف کاربردی است که با روش پیمایشی- تحلیلی گرفته است. نمونه آماری پژوهش شامل 170 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه زنجان است که در بازه زمانی 15/1/1396 تا 15/11/1396 از پایان نامه خود دفاع کرده اند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته منتج از پیشینه پژوهش است که ضریب پایایی آن با آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه و برای تعیین روایی محتوایی از نقطه نظرات استادان راهنما و دیگر متخصصان استفاده گردیده است.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که دانشجویان در مرحله «گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها» بیش تر از سایر مراحل با مشکل مواجه بوده اند. «تدوین روش شناسی تحقیق» در رتبه دوم مشکلات قرار گرفت. پاسخگویان در مرحله «تدوین، چاپ و انتشاریافته ها» با کم ترین مشکل مواجه بوده اند اما در سایر مراحل تدوین پایان نامه، دانشجویان همه دانشکده ها، وضعیت مشابهی داشته اند. همچنین دانشجویان مقطع دکتری نسبت به دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد، مشکلات بیشتری در «تازگی موضوع و کمبود پیشینه در آن زمینه» دارند. در مورد سایر مراحل تدوین پیشینه تحقیق، دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری، وضعیت مشابهی داشته و تفاوت معنی داری بین دو مقطع تحصیلی دیده نشد. در ارتباط با مشکلات مرتبط با تدوین پیشینه تحقیق، تفاوت معنی داری بین دانشجویان دانشکده های مختلف مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری:

     پایان نامه نویسی فرآیندی است که با انتخاب موضوع شروع شده و با انتشاریافته ها خاتمه می یابد و هرکدام از مراحل نیز دارای فعالیت های متفاوتی است که لازم است تک تک آن ها مدنظر قرار گیرد و نسبت به برطرف کردن مشکلات شناسایی شده برنامه ریزی خاصی مبذول شد. در پژوهش حاضر، تمامی این مراحل مورد مطالعه قرار گرفته که استادان دروس روش تحقیق و آمار و دانشجویان تحصیلات تکمیلی می توانند از آن در تدوین خط مشی های عملیاتی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: پایان نامه نویسی، موانع و مشکلات، راه کارها، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه زنجان
  • میراحمد فاطمی، میترا صمیعی*، رضا ملکی صفحات 71-78

    هدف پژوهش:

     پژوهش حاضر با هدف تبیین دیدگاه های دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی درباره تاثیر سواد اطلاعاتی سبز بر حفظ محیط زیست صورت گرفت.

    روش کار پژوهش : 

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی است و با روش پیمایشی- توصیفی و با رویکرد کمی انجام شده است. جامعه آماری، 910 نفر است که براساس جدول مورگان و کرجسی حجم نمونه 270 نفر شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته و تحلیل داده ها با نرم افزار اس. پی اس. اس انجام شد.

    یافته ها

    ارزیابی سواد اطلاعاتی سبز در چهار بخش شناخت محیط زیست، انگیزه حفظ محیط زیست، رفتار یا عملکرد محیط زیست، نگرش به حفظ محیط زیست انجام شد و یافته ها نشان داد تاثیر سواد اطلاعاتی سبز بر هر چهار بخش بامیانگین (80/3)، بالاتر از سطح متوسط است و ارزیابی سواد اطلاعاتی سبز در چهار بخش از دیدگاه جامعه پژوهش با مقدار 05/0>p، از اهمیت بالایی برخوردار است و تاثیر مهمی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده، از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی، سواد اطلاعاتی سبز تاثیر بالایی در حفظ محیط زیست دارد.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی سبز، محیط زیست، دانشجویان، دانشگاه علامه طباطبائی
|
  • Zahra Safaei, Abdolrasoul Khosravi *, Reza Rajabali Beglou Pages 1-12
    Purpose

    The main purpose of this research is to identify the influential components of architectural and building branding and equipment of libraries and medical information centers in Iran.                                                                        

    Methodology

    This applied research was conducted with the qualitative content analysis method. Data were collected through semi-structured interviews with targeted samples including 14 managers of libraries and medical information centers in Iran.

    Findings

    Based on the findings of the research, 3 components (environmental user-oriented design, user-oriented design of library halls and equipment) and 11 final codes were identified in connection with the branding of libraries and medical information centers with a focus on building architecture and equipment.

    Conclusion

    The results of the research showed that the architecture of libraries and information centers of Iranian universities of medical sciences, paying attention to the user-oriented and user-friendly appearance and location of the building, the equipment and amenities of the library are among the key issues that pay attention to them and play an effective role in the branding of libraries. and the application and observance of these principles will change the users' view of the library and give them a stronger understanding of the libraries and information centers of Iran's universities of medical sciences, therefore, the managers of the libraries and information centers should take necessary measures in order to brand and dynamism of the library under their management. regarding the library building based on the results of this research.

    Keywords: Brandering, Architecture, Building, Academic libraries
  • Hamid Ghazizadeh, Heidar Mokhtari *, Mehri Shirazi Bassiri Pages 13-24
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the use amount of virtual social networks and the non-syllabus study of students at Payame Noor University in Izeh.

    Methodology

     The research is purposeful and applied in terms of survey method. Out of 1200 students from Payame Noor University of Izeh, 316 students were selected using Krejcie and Morgan's tables. Two questionnaires were used to collect the data of virtual networks and non-syllabic study. For data analysis, descriptive and inferential statistics such as Pearson correlation coefficient, single-sample t-test and independent t-test were used.

    Findings

    The results of this study showed that the correlation coefficient between the amount of social networks usage and the rate of study of non-teaching resources was statistically significant (P <0.01). As a result, with increasing the use of social networks of students, their non- Also, the average use of social networks and the average non-syllabus study in students of Payame Noor University of Izeh is equal to 56.90 and 45.30 respectively, resulting in the use of social networks and the amount of study Non-syllabus among students of Payame Noor University is lower than the normal amount The amount of t calculated for using social networks and non-syllabus study in male and female students was 1.5 and.37 respectively, which shows that there is no significant relationship between these two relationships.

    Conclusion

    Acceptance of virtual social media has not been overlooked in recent years, so if academics and administrators lose sight of the extent and the positive and negative factors of the use of virtual social networks among their students and society, they will lose a huge amount of money.

    Keywords: Social Networks, virtual social networks, Non-Syllabus Studies, Payame Noor University, Izeh
  • Faramarz Soheili *, AliAkbar Khasseh, Farhad Shariat Pages 25-40
    purpose

    The purpose of this study was to determine the information security behavior of users in professional virtual communities based on Islamic Azad University, Kermanshah Branch.

    Methodology

    The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of this study was faculty members of Islamic Azad University of Kermanshah, which was selected data.. Descriptive statistics, Pearson correlation matrix and structural equation test were used to analyze the data using SPSS and Amos software.

    Findings

    The results indicated that the variables "Safeguarding Measure Cost", "Perceived Susceptibility", "Perceived Severity", "Information Security Knowledge Sharing" and "Information Security Experience" had a positive and significant relationship with users’ “Avoidance Behavior”. On the other hand, the variable "Avoidance Motivation" as a mediating dependent variable had a positive and significant relationship with "Avoidance Behavior". Also, the fit of the model showed that the proposed conceptual model was very useful.

    Conclusion

    The results of the research showed that it is necessary for the planners and trustees of information protection in organizations to provide necessary and continuous training for people to better understand information protection against various threats. Therefore, it is necessary to pay more attention to various factors, including sharing knowledge and experience of people and creating a safe environment for trust between people. On the other hand, awareness and understanding of the types of threats and the nature of each of them will lead to keeping organizations healthy and progressing.

    Keywords: Information behavior, Information Security, Professional Virtual Communities, Technology Threat Avoidance Approach
  • Mohsen Haji Zeinolabedini *, Fatemeh Jamani, Masomeh Karbala Aghaei Kamran Pages 41-52
    Purpose

    The purpose of this study was to determine the degree of compliance of bibliographic records of geographical materials of the National Archives and Library of the Islamic Republic of Iran with the rules of RDA.

    Methodology

     The present study is applied in terms of purpose and has been done by survey research method and descriptive-analytical approach. The research population included 3946 map records and 139 atlas records. The research sample was selected with 351 map records and 139 atlas records. Data collection tools include a checklist based on Bibco, fields taken from the map and atlas of Iran MARC in the National Library of Iran and is one of the adaptive tables of Iran MARC to RDA.

    Findings

    In the first part of the study, it was found that 25.64% of the fields related to the map and 22.72% of the fields related to the atlas have information and the rest of the fields have no information and content. In the second part of the research, the results showed that 35.77% of the information in the map records and 39.77% in the atlas records, with RDA elements are compatible.

    Conclusion

    Most of the records fields examined are without information. Block 2 in map records and blocks zero and 1 in atlas records have the most compliance, furthermore block 4 in map and atlas records has the least compliance with the rules and elements of RDA. The main reason for the lack of compliance is that the fields are empty. The geographical material records which currently are available in the National Library are incomplete and have shortcomings for the use and implementation of RDA , therefore these shortcomings must be investigated and supplemented.

    Keywords: bibliographic Records, geographical materials, NLAI, RDA
  • Saeed Zolqadr, Mahdi Mohammadi * Pages 53-70
    Purpose

    The purpose of this study was to find out the obstacles of Thesis writing for postgraduate students from Zanjan University graduate students’ point of view and presenting solutions for solving existing problems.

    Methodology

    This study is an applied research which has been carried out through a survey-analytical method. The sample consists of 170 graduate students of Zanjan University who were selected randomly. A researcher-made questionnaire was used to collect data.

    Finding

    The findings indicated that the students had more difficulties in 'collecting and analyzing data."Compilation of research methodology" is in the second position. Respondents have faced the least problem in the compilation, printing and publication of the findings. Students at the Faculty of Agriculture have faced more problems in the selection stage, but in other stages of the dissertation development, students from all faculties were in the same situation. Also, postgraduate students have more problems than Ph.D. students in the stage of "compilation of theoretical foundations and research backgrounds." In the other stages of the research, there was no difference between the master's degree students and the Ph.D. students.

    Conclusion

    Thesis writing is a process that begins with the selection of the topic and ends with the publication of the findings, and each of the stages has different activities that need to be considered individually and special planning should be done to solve the identified problems. In this reas each, all of these steps has been studied, which professors of research methods and statistics courses and postgraduate students can take advantage of this in formulating operational policies.

    Keywords: Thesis Writing, postgraduate students, Obstacles, Problems, solutions, Zanjan University
  • Mirahmad Fatemi, Mitra Samiei *, Reza Maleki Pages 71-78
    Purpose

    The purpose of this study is to explain the views of graduate students of the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Allameh Tabataba'i University on the effect of green information literacy on environmental protection.

    Methodology

     The present study is an applied research that was conducted using a descriptive-survey method with a quantitative approach. The statistical population of this study is 910 people, which according to Morgan and Krejcie table, the sample size is 270 people. Data collection tool was a researcher-made questionnaire and finally the collected data were analyzed with SPSS software.

    Findings

    In the present study, by evaluating green information literacy in four sections of environmental knowledge, environmental motivation, environmental behavior or performance, attitude towards environmental protection, the findings showed that the impact of green information literacy on all four sections The average (3.80) is above the average level and the assessment of green information literacy in four sections from the perspective of the research community with p value <0.05 is of great importance and has an important impact.

    Conclusion

    According to the obtained results, from the point of view of master's students of the Faculty of Psycholo and Educational Sciences of Allameh Tabatabai University, green information literacy has a high impact on preserving the environment.

    Keywords: Green Information Literacy, Environment, students, Allameh Tabataba'i University