فهرست مطالب

آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1401)

فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • گل آرا مردانی، مهدی رضائی*، سامان مهدوی صفحات 207-216

    آنفلوانزای پرندگان یکی از مخاطره انگیزترین بیماری های ویروسی برای گله های طیور است که واکسیناسیون می تواند به عنوان یکی از مهم ترین راه کارهای کنترل بیماری باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی عیار پادتن حاصله از واکسیناسیون علیه ویروس آنفلوانزای تحت تیپ H9N2 در بلدرچین های ژاپنی با استفاده از واکسن دوگانه نیوکاسل- آنفلوانزا بود. بدین منظور، تعداد 108 قطعه بلدرچین ژاپنی یک روزه در 3 گروه با 3 تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. از روز اول تا انتهای دوره، شرایط پرورشی برای تمامی بلدرچین ها یکسان و تفاوت تنها در برنامه واکسیناسیون بود. واکسیناسیون در گروه اول به صورت دریافت واکسن دوگانه نیوکاسل-آنفلوانزا (CEVAC-NEW FLU  H9 K) در 7 روزگی، در گروه دوم به صورت دریافت واکسن از همان نوع در 10 روزگی و در گروه سوم (شاهد) بدون دریافت واکسن بود. آزمون HI (Haemagglutination Inhibition test) پس از 2 نوبت خونگیری از ورید بالی در روزهای 25 و 35، متعاقب واکسیناسیون به عمل آمد. تحلیل آماری توسط آزمون توکی نشان داد که میانگین عیار پادتن ضد ویروس آنفلوانزا در سرم پرندگان گروه های واکسینه شده، اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشت (05/0<p)، به طوری که در این گروه ها، مقدارش بالاتر از میزان آن در سرم پرندگان گروه شاهد بود. همچنین میانگین عیار پادتن مذکور در سرم پرندگانی که واکسن را در 7 روزگی دریافت کرده بودند، بیشتر بود. با استناد به یافته های تحقیق حاضر و نیز پایین بودن سن کشتار در گله های بلدرچین گوشتی، انجام واکسیناسیون سریع علیه عامل بیماری آنفلوانزا در هفته اول پرورش، برای دست یابی به عیار پادتن محافظت کننده، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ویروس آنفلوانزا، بلدرچین ژاپنی، واکسن دوگانهء نیوکاسل- آنفلوانزا، عیار پادتن
  • رسا شینی محراب زاده، مسعود رضا صیفی شاپورآبادی، مسعود قربانپور*، داریوش غریبی صفحات 217-228
    بیماری یون (پاراتوبرکلوزیس) ناشی از باکتری مایکوباکتریوم اویوم پاراتوبرکلوزیس (Mycobacterium avium paratuberculosis; MAP) عفونت مزمن و پیشرونده ای بوده و به طور عمده نشخوارکنندگان را درگیر می سازد. این بیماری می تواند خسارات اقتصادی فراوانی را به صنعت دامپروری وارد سازد و ممکن است تهدیدی نیز برای بهداشت عمومی باشد، چون با انتقال از راه شیر و دیگر فراورده های دامی آلوده ممکن است انسان را نیز آلوده نماید. مقاومت و ایمنی در برابر بیماری یون، بیش تر به پاسخ ایمنی با واسطه سلولی مرتبط است. پروتیین شوک حرارتی 70 (heat shock protein70; HSP70) باکتری فوق، یکی از پروتیین های مهم آن می باشد که پاسخ ضد آن از دفع مدفوعی باکتری جلوگیری می کند. به منظور فراهم سازی تولید واکسن نوترکیب جهت مقابله با بیماری یون، در این مطالعه تولید HSP نوترکیب (recombinat HSP; rHSP) و بررسی ایمنی زایی آن در خرگوش مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ژن hsp70 در پلاسمید pET-24a همسانه سازی گردید و پلاسمید نوترکیب حاصله به سویه BL21 باکتری اشریشیا کولای منتقل شد. بیان پروتیین فوق با استفاده از SDS-PAGE بررسی و صحت توالی نوکلیوتیدی با تعیین توالی، تایید گردید. تزریق rHSP70 به خرگوش با تولید سطح بالایی از آنتی بادی ضد آن همراه بود. بر اساس یافته ها، به نظر می رسد که آنتی بادی ضد rHSP70 را می توان در طراحی روش های تشخیصی بیماری و پروتیین نوترکیب تولیدشده را جهت تولید واکسن های نوترکیب مورد ارزیابی قرار داد.
    کلیدواژگان: بیماری یون، پروتئین شوک حرارتی 70، مایکوباکتریوم اویوم پاراتوبرکلوزیس، همسانه سازی، پلاسمید pET-24a
  • سید محمد علوی شوشتری، افشین جوادی*، غلامرضا زرینی، حمید میرزایی، شهرام حنیفیان صفحات 229-239
    نقش بالقوه هلیکوباکتر پلوروم به عنوان عامل نوظهور ایجاد عفونت غذایی و یک بیماری مشترک بین انسان و دام ثابت شده است. این باکتری از محتویات سکوم، کبد و دوازدهء طیور تخم گذار و گوشتی و همچنین از محتویات دستگاه گوارش و مجاری صفراوی در موارد بیماری های التهاب معده ای - روده ای انسان، جدا شده است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی آلودگی به هلیکوباکتر پلوروم در طیور گوشتی دارای علایم آنتریت ارجاعی به یکی از کلینیک های طیور سطح شهر تبریز بود. بدین منظور، تعداد 70 نمونه محتویات سکوم و 70  نمونه کبد مربوط به 14 گله جوجه گوشتی با استفاده از روش های کشت باکتریایی و PCR (Polymerase Chain Reaction) مورد ارزیابی قرارگرفت. بر اساس یافته ها، تعداد10 نمونه از محتویات سکوم مربوط به 2 گله متفاوت، در آزمایشات مربوط به کشت و نیز آزمون مولکولی PCR، از نظر وجود باکتری هلیکوباکتر پلوروم مثبت بودند، در حالی که هیچ یک از نمونه های کبد از این نظر مثبت نبود. با توجه به نقش هلیکوباکتر پلوروم در ایجاد تلفات وخسارت در طیور پرورشی و اهمیت اقتصادی مربوطه و جایگزینی آن در دستگاه گوارش طیور و امکان ایجاد آلودگی ثانویهء لاشه ها در حین عملیات کشتار و نیز زیونوز بودن بیماری مذکور ،  لذا باکتری فوق به عنوان یک عامل خطر بهداشتی تهدیدکننده سلامت مصرف کنندگان، همواره مطرح می باشد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پلوروم، PCR، جوجه گوشتی، کبد، سکوم
  • سید زانیار اطهری، یونس انزابی*، زهرا کارآموز، میرعلیرضا نورآذر صفحات 241-254

    آندوکاردیت یک عفونت نادر اما جدی است که گاهی به دنبال لیستریوزیس ایجاد می شود. عصاره جینسینگ دارای اثرات تعدیل کننده ایمنی می باشد. ورزش منظم خطر ابتلا به بیماری های متابولیک و قلبی - تنفسی مزمن را از طریق اثرات ضدالتهابی کاهش می دهد. هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی تاثیر استفاده همزمان از عصاره جینسینگ و ورزش هوازی، بر بهبود عوارض آندوکاردیت تجربی ناشی از لیستریا مونوسیتوژنز در موش صحرایی بود. بدین منظور تعداد 36 سر ​​موش صحرایی با وزن 20±250 گرم، به طور تصادفی به 6 گروه 6 تایی شامل شم، بیمار (دریافت کننده سوسپانسیون باکتری)، تیمار آمپی سیلین (mg/kg-sc15 به مدت یک ماه)، تیمار جینسینگ (mg/kg-ip 025/0 به مدت یک ماه)، ورزش هوازی (با حداکثر اکسیژن مصرفی، 60 درصد، یک ماه) و تیمار هم زمان با جینسینگ+ ورزش هوازی (به طور مشابه با گروه های 4 و 5)، تقسیم شدند. در پایان دوره، پس از آسان کشی، مقادیر ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و پاراکسوناز-1 و همچنین غلظت اینترلوکین های 1، 6 و 8 و نیز فاکتور نکروز توموری آلفا، اندازه گیری شد. داده ها توسط آزمون های ANOVA و Tukey بررسی و سطح معنی داری 05/0<p در نظر گرفته شد. سطوح بافتی آنتی اکسیدان ها به طور معنی داری در گروه بیمار کاهش ولی در گروه تیمار با ترکیب عصاره با ورزش، افزایش معنی داری نشان داد (05/0<p). همچنین مقدار اینترلوکین های 1، 6، 8 و فاکتور نکروز توموری آلفا، در گروه بیمار افزایش پیداکرده بود درحالی که سطح آن ها در گروه ترکیب عصاره با ورزش، به طور معنی داری کاهش داشت (05/0<p). یافته های تحقیق حاضر نشان داد که عصاره هیدروالکلی جینسینگ به همراه ورزش هوازی، تاثیر بهتری نسبت به عملکرد هرکدام به تنهایی، در برابر آندوکاردیت تجربی ناشی از لیستریا مونوسیتوژنز دارد.

    کلیدواژگان: لیستریا مونوسیتوژنز، جینسینگ، ورزش هوازی، آندوکاردیت، موش صحرایی
  • علی عباس نیکوند*، فاطمه راست منش، محمد راضی جلالی، الهام غلامی صفحات 255-267
    وجود کبالت برای ساخت ویتامین B12 توسط میکروفلور شکمبه در نشخوارکنندگان ضروری است. لاغری و کم خونی از مهم ترین عواقب کمبود آن می باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مقادیر کبالت، آهن، روی و منگنز خاک و علوفه با همدیگر و همچنین با سطوح سرمی کبالت، روی و ویتامین B12 گوسفندان لاغر و طبیعی شهرستان رامهرمز انجام گرفت. بدین منظور تعداد 8 نمونهء خاک و 8 نمونهء علوفه از 4 منطقهء رامهرمز اخذ شد. آنالیز نمونه های خاک و علوفه انجام شد. در ادامه از گوسفندان مناطق با مقدار کبالت علوفه بیشتر و کم تر از 07/0 میکروگرم/کیلوگرم علوفه خشک، به ترتیب از 25 راس (15 راس لاغر و 10 راس طبیعی) و 43 راس (28 راس لاغر و 15 راس طبیعی) خون گیری شده و مقادیر سرمی کبالت، روی، ویتامین B12 و برخی شاخص های هماتولوژیک بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار کبالت علوفه در 2 منطقه پلیم (02/0±052/0 میلی گرم/کیلوگرم علوفه خشک) و لرکی آباد (00/0±054/0 میلی گرم/کیلوگرم علوفه خشک) از مقدار استاندارد آن پایین تر بود. همچنین بین مقادیر سرمی کبالت، روی و ویتامین B12 در گوسفندان لاغر و طبیعی، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد. میانگین کلی آهن خاک رامهرمز (1333±15767 میلی گرم/کیلوگرم خاک) هم بالاتر از مقدار بحرانی بود. بالاترین مقادیر منگنز خاک نیز در مناطق لرکی آباد و پلیم، با کم ترین مقادیر کبالت علوفه همراه بود. ممکن است که مقادیر بالای منگنز و آهن خاک با اثرات شلاته کنندگی، سبب کاهش دسترسی زیستی کبالت علوفه از خاک شده باشد. همچنین وجود مقدار 05/0 میکروگرم کبالت در هر کیلوگرم علوفه ء خشک، می تواند مقادیر کافی سرمی از کبالت و ویتامین B12 برای گوسفندان منطقه را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: عناصرخاک، عناصرعلوفه، شاخص های خون، ویتامین B12، گوسفندان رامهرمز
  • عباس ایمانی باران*، غلامرضا حمیدیان صفحات 269-280

    به دلیل نبود یک روش استاندارد بین المللی برای تعیین فراوانی، شیوع و شدت نوزموزیس، هنوز از روش های نمونه برداری تکی یا ترکیبی استفاده می کنند. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی مقایسه ای فراوانی و شدت نوزموزیس بر اساس روش های فوق در زنبورستان های استان آذربایجان شرقی بود. بدین منظور، به طور تصادفی 5 زنبورستان واقع در 5 شهرستان استان آذربایجان شرقی انتخاب شدند. تعداد 3 کندو از هر زنبورستان و 10 زنبور  از هر کندو (به طور مساوی از داخل و خارج کندو) برای هر روش نمونه برداری جمع آوری شدند. برای تعیین فراوانی، وجود اسپور در نمونه ها ارزیابی شد. برای تعیین شدت، در نمونه های تکی تعداد اسپور در یک زنبور و در نمونه های ترکیبی میانگین تعداد اسپور به ازای هر زنبور محاسبه شد. در هر 2 روش، فراوانی 100 درصد برای تمام نمونه ها به دست آمد. برای مقایسه شدت آلودگی در شهرستان ها در هر 2 روش نمونه برداری از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و پس آزمون توکی استفاده شد. برای مقایسه نتایج حاصله در 2 روش، به طورکلی و هم به طور جداگانه در هر شهرستان، از آزمون t  مستقل استفاده گردید. در هر 2 روش بیش ترین شدت نوزموزیس مربوط به نمونه های تبریز بود (05/0<p)، ولی در روش نمونه برداری تکی، شدت آلودگی در نمونه های اسکو به طور معنی داری پایین بود (001/0<p). هم چنین در مقایسه 2 روش نمونه برداری، از نظر آماری تفاوتی بین روش نمونه برداری در کل و حتی در یک شهرستان وجود نداشت (05/0>p). در نمونه های تکی، در مجموع، شدت بیماری در زنبورهای خارج از کندو بیش تر بود. بر اساس میانگین حاصله، شدت نوزموزیس در نمونه های ترکیبی، به مراتب بیشتر از نمونه های تکی بود.

    کلیدواژگان: نوزموزیس، نمونه برداری تکی، نمونه برداری ترکیبی، فراوانی، شدت
  • زهرا محمدی گل افشانی، جلال شایق، شاهین تفنگدارزاده* صفحات 281-295
    چندین دهه از مصرف آنتی بیوتیک ها در درمان بیماری های عفونی از جمله کلی باسیلوز می گذرد. در سال های اخیر، مصرف نابجای آنتی بیوتیک ها، سبب پیدایش باکتری های مقاوم به درمان آنتی بیوتیکی شده است که به عنوان یک معضل جهانی در بهداشت عمومی جوامع بشری و حیوانی مطرح می باشد. نانوذرات به دلیل اندازه کوچک و نسبت سطح به حجم بالا، تاثیرات کشندگی میکروبی بالایی دارند و بنابراین می توان از آن ها به عنوان عوامل ضدباکتریایی، ضدقارچی و ضدویروسی بهره برد. در مطالعه حاضر اثرات ضدباکتریایی نانوذرات سولفیدکادمیوم به 2 روش ترسیب شیمیایی و مایکروویو، روی اشریشیاکولای های جداشده از طیور مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه های لازم طی اردیبهشت و خرداد سال 1399 از کلینیک های شهر تبریز از طیور مبتلا به کلی باسیلوز جمع آوری شد. نانوذرات سولفیدکادمیوم سنتزشده به 2 روش ترسیب و مایکروویو، ابتدا با روش های پراش اشعه ایکس، طیف سنجی ماورای بنفش و تصویر برداری با میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد ارزیابی قرارگرفته و در ادامه با جدایه های باکتری اشریشیا کولای مواجهه داده شده و نتایج اثرات ضدباکتریایی نانوذرات سنتز شده مذکور، براساس حداقل غلظت مهار رشد باکتری (Minimum Inhibitory Concentration; MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (Minimum Bactericidal Concentration; MBC) تعیین گردید. میزان MIC به روش ترسیب 653/1 درصد و میزان MBC نیز با همان روش 051/2 درصد تعیین گردید. همچنین میزان MIC و MBC به روش مایکروویو، به ترتیب 051/2 و 653/1 درصد به دست آمد.  نتایج حاصله از تحقیق حاضر نشان داد که نانوذره سولفیدکادمیوم روی باکتری اشریشیاکولای خاصیت ضدمیکروبی مناسبی دارد، اگرچه تفاوت معنی داری میان روش سنتز این نانوذره بر اثرات باکتری کشی و باکتریواستاتیکی آن مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نانوذرات، سولفیدکادمیم، روش سنتز، اثرات ضدباکتریایی، اشریشیاکولای
|
  • Golara Mardani, Mehdi Rezaei *, Saman Mahdavi Pages 207-216

    Avian Influenza (AI) is one of the most destructive viral diseases of poultry flocks, and vaccination can be one of the most important ways to control the disease. The aim of this research was to evaluate the antibody titer obtained from vaccination against H9N2 influenza virus in Japanese quails using Newcastle-influenza dual vaccine. For this purpose, 108 one-day-old Japanese quails were tested in 3 groups with 3 replicates. From day one to the end of the rearing period, the conditions were the same for all quails and the only difference was in the influenza disease vaccination program. The first group received killed ND/AI vaccine (CEVAC-NEW FLU H9 K) on day 7, the second group received the same type of vaccine on day 10 and the third group received no vaccination as the control group. The HI (Haemagglutination Inhibition) test was performed after two separate blood collection from the wing vein on days 25 and 35, following vaccination. Statistical analysis by Tukey's test showed that the mean titer of anti-influenza virus antibody in the serum of vaccinated birds was significantly different from the control group (p<0.05), so that in these groups, its amount was higher than its amount in the serum of birds of the control group. Also, the mean antibody titer in the serum of birds that received the vaccine at 7 days old was higher. Based on the findings of the present research and the low age of slaughter in broiler quail flocks, it seems necessary to carry out rapid vaccination against the influenza disease agent in the first week of rearing, to achieve the desired level of protective antibodies.

    Keywords: antibody titer, Dual newcastle-influenza vaccine, Influenza virus, Japanese quail
  • Rasa Sheini Mehrabzade, Masoudreza Siefi Abad Shapori, Masoud Ghorbanpoor *, Darush Gharibi Pages 217-228
    Johne's disease (Paratuberculosis) is a disease caused by Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP) which is a chronic and progressive infection that chiefly affects ruminants. The disease can lead to significant economic losses in the livestock industry and may also be a threat for public health; because it may be transmitted to humans through consumption of milk and other contaminated animal products. Immunity and resistance against the Johne's disease is mainly due to cell mediated immune response. Heat Shock Protein 70 (HSP70) of this bacterium is one of its important proteins, which the immune response against it can prevent the fecal excretion of bacteria. In order to facilitate the production of recombinant vaccine against Johne's disease, in this study the recombinant HSP (recombinant HSP; rHSP) was produced and its immunogenicity investigated in rabbits. For this purpose, the hsp70 gene was cloned into pET-24a plasmid and the resulting recombinant plasmid was transferred to E. coli strain BL21. The expression of the above protein was checked by SDS-PAGE and the accuracy of the nucleotide sequence was confirmed by sequencing. Immunization of rabbits by rHSP70 resulted in the production of high levels of antibodies. Based on the findings, it seems that the HSP70 specific antibody can be evaluated in the design of diagnostic methods of the disease and the produced recombinant protein can be assessed for the production of recombinant vaccines.
    Keywords: cloning, Heat Shock Protein 70, Johne's disease, Mycobacterium avium paratuberculosis, pET-24a plasmid
  • Seyed Mohammad Alavi Shoushtari, Afshin Javadi *, Golamreza Zarrini, Hamid Mirzaei, Shahram Hanifian Pages 229-239
    The potential role of Helicobacter pullorum as an emerging cause of foodborne infection and a common disease between humans and livestock has been proven. This bacterium has been isolated from the contents of the cecum, liver and duodenum of laying and broiler poultry, as well as from the contents of the digestive system and bile ducts in human cases of gastro-intestinal inflammatory diseases. The aim of this study was to investigate Helicobacter pullorum infection in broiler poultry with symptoms of enteritis referred to one of the poultry clinics in Tabriz city. For this purpose, 70 samples of cecal contents and 70 liver samples from 14 broiler flocks were evaluated using bacterial culture and PCR (Polymerase Chain Reaction) methods. Based on the findings, 10 cecal content samples from 2 different herds were positive for the presence of Helicobacter pullorum bacteria in culture and molecular PCR tests, while none of the liver samples were positive in this respect. Considering the role of Helicobacter pullorum in causing mortality and damages in poultry farms and its related economic importance and the possibility of causing secondary carcass contamination during the slaughter due to presence of the bacterium in the digestive system of poultry as well as the zoonotic nature of the disease, therefore the above bacterium should always be considered as a health risk factor threatening the health of consumers.
    Keywords: broiler chicken, Caecum, Helicobacter pullorum, liver, PCR
  • Seyed Zanyar Athari, Younes Anzabi *, Zahra Karamouz, MirAlireza Nourazar Pages 241-254

    Endocarditis is a rare but serious infection following listeriosis. Ginseng extract has immunomodulatory effects. Regular exercise reduces the risk of chronic metabolic and cardiopulmonary diseases through its anti-inflammatory effects. This study aimed to evaluate the effect of ginseng extract against experimental endocarditis with Listeria monocytogenes in rats and the effect of aerobic exercise on improving its antimicrobial properties. For this purpose, 36 rats weighing 250±20 gr were randomly divided into six groups of 6, including sham, patient (receiving bacterial suspension), ampicillin treatment (15 mg/kg, s.c. for one month), ginseng treatment (0.025 mg/kg, i.p. for one month), aerobic exercise (60% of maximal oxygen consumption for one month) and ginseng+exercise (treated similarly to ginseng treatment and aerobic exercise groups). At the end of the study and after sacrifice, the levels of Total Antioxidant Capacity (TAC), Superoxide dismutase (SOD), Glutathione Peroxidase (GPx), and Paraoxonase-1 (PON-1), as well as the concentration of cardiac tissue cytokines including Interleukine-1 (IL-1), IL-6, IL-8, and TNF-α, were measured. Data were analyzed by ANOVA and Tukey post hoc test, and the significance level was considered as p<0.05. Tissue levels of antioxidants were significantly reduced in the patient group, while their levels were significantly increased in the ginseng+exercise group (p<0.05). On the other hand, tissue levels of IL-1, IL-6, IL-8, and TNF-α increased in the patient group, while their levels decreased significantly in the ginseng+exercise group (p<0.05). This study showed that hydro-alcoholic extract of ginseng along with aerobic exercise has a better effect than either of them alone against experimental endocarditis caused by listeria monocytogenesis.

    Keywords: Aerobic exercise, Endocarditis, Ginseng, Listeria monocytogenesis, Rat
  • Ali Abbas Nikvand *, Fatemeh Rastmanesh, Mohammad Razi Jalali, Elham Gholami Pages 255-267
    In ruminants, cobalt is essential for synthesis of vitamin B12 by rumen microflora. Emaciation and anemia are the most important consequences of cobalt deficiency in ruminants. This study aimed to investigate the relationship between cobalt, iron, zinc, and manganese levels of soil and forage with each other and with serum levels of cobalt, zinc, and vitamin B12 in emaciated and normal sheep of Ramhormoz city. Eight soil and 8 forage samples were taken from four areas in Ramhormoz city. The soil and forage samples were analyzed. Blood samples were collected from 25 (15 emaciated and 10 normal) and 43 sheep (28 emaciated and 15 normal) from areas with more and less than 0.07 μg cobalt/Kg of DM forage, respectively and were analyzed to determine serum cobalt, zinc, vitamin B12 values and some hematological parameters. The forage cobalt value in Plim (0.052±0.02 mg/kg dry matter (DM)) and Larkiabad (0.054±0.00 mg/kg DM) regions was lower than the standard value. The mean soil iron value (15767±1333 mg/kg arid soil) was more than its critical level in Ramhormoz. The highest soil manganese values in Larkiabad and Plim regions were associated with the lowest forage cobalt values. There was no statistically significant difference between serum levels of cobalt, zinc, and vitamin B12 in the emaciated and normal sheep. It is possible that the high amounts of soil iron and manganese, due to their chelating effects, could reduce the cobalt bio-availability of forage. Contrary to the available literature, the presence of 0.05 μg cobalt/Kg of DM forage is capable of providing sufficient amounts of cobalt and vitamin B12 for sheep in the region.
    Keywords: Forage elements, Hematological parameters, Ramhormoz sheep, soil elements, Vitamin B12
  • Abbas Imani Baran *, Gholamreza Hamidian Pages 269-280

    Due to the lack of an international standard method to determine the frequency, prevalence and intensity of nosemosis, the researchers are still using individual or composite sampling methods. This study was aimed to compare the frequency and intensity of nosemosis based on the above mentioned methods in the apiaries of East Azerbaijan province. To this end, 5 apiaries from 5 cities of East Azerbaijan province were randomly selected. Three hives from each apiary and 10 bees from each hive (equally from inside and outside) were sampled. To determine the frequency, the spore presence in the samples was evaluated. To determine the intensity, the spore count in one bee was calculated in the individual samples and mean spore count per bee in the composite samples. In both methods, 100% frequency was obtained for all samples. To compare infection intensity in both sampling methods, one-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used. To compare the results of two methods, generally, and also in each city, separately, independent T-test was used. In both methods, the highest intensity was related to samples from Tabriz (p<0.05). However, in the individual sampling method, the infection intensity in Osku samples was significantly lower (p<0.001). Also, in comparison of the two sampling methods, there was generally no statistical difference between the sampling methods and even in one city (p>0.05). In individual samples, overall, the intensity was higher in bees outside of the hive. Based on the average results, the intensity of nosemosis in composite samples was much higher than individual samples.

    Keywords: Composite sampling, frequency, Individual sampling, Intensity, Nosemosis
  • Zahra Mohamdi Golafshan, Jalal Shayegh, Shahin Tofangdarzadeh * Pages 281-295
    Poultry colibacillosis causes several diseases that can cause great economic damage to poultry herds. Escherichia coli (E. coli) is a prominent member of this family, is known as one of the bacteria that pollutes the environment. Today, antibiotics and disinfectants are used to prevent a variety of diseases. However, due to inappropriate consumption, as well as incomplete duration of treatment, antibiotic-resistant bacteria have emerged. Due to their small size and high surface-to-volume ratio, nanoparticles have particle inhibitory properties and therefore have many cell-killing effects that can be used as antibacterial, fungal and viral agents. In this study, the antibacterial effects of cadmium sulfide nanoparticles were investigated by chemical and microwave precipitation methods in Escherichia coli bacteria isolated from poultry. For this purpose, Escherichia coli bacterial samples were collected from poultry clinics in Tabriz in May and June 2016 .Synthesized cadmium sulfide nanoparticles and Identified by XRD, UV and SEM analysis were exposed to cultured E. coli by both precipitation and microwave methods. Results were determined based on the minimum amount of MBC bactericidal and the minimum inhibitory concentration of MIC. The MIC was 1.653% and the MBC was 2.051%, the MIC was 2.051% and the MBC was 1.653%. The results of this study showed that cadmium sulfide nanoparticles have good antimicrobial effects on Escherichia coli; however, no significant difference was observed between the synthesis method of these nanoparticles for bactericidal and bacteriostatic effects.
    Keywords: nanoparticles, Cadmium sulfide, Escherichia coli, antibiotic