فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هوشنگ گراوند، علی دلاور صفحات 1-32

    هدف و زمینه:

     نزاع یکی از باسابقه ترین جرایم بشری است که امنیت مالی و جانی افراد و جامعه را به خطر می اندازد. ازاین رو، هدف این پژوهش فرامطالعه عوامل موثر بر نزاع و راه کارهای مقابله با آن طی سال های 85 تا 96 در شهر تهران بود.

    روش

    روش پژوهش، فرامطالعه بود. درمجموع 13 مطالعه در حوزه نزاع از طریق جست وجوی اینترنتی در بانک های اطلاعاتی داخلی و در سازمان ها و دانشگاه های شهر تهران شناسایی شد.

    یافته ها

    پژوهش های انجام شده از لحاظ روشی، ملاحظات نمونه گیری، آزمون های آماری و روش شناسی دارای مشکلات اساسی بودند. از لحاظ نظری، سطح تحلیل برخی از نظریات به کاررفته در مبانی نظری پژوهش با متغیرهای مورد بررسی در تحقیق همخوانی نداشت. نتایج فراتحلیل نشان داد که شاخص اندازه اثر ترکیبی آر در حوزه نزاع در الگوی ثابت 12/0 و در الگوی تصادفی 08/0 بود. در حوزه عوامل موثر بر نزاع، اندازه اثر مقوله عوامل اجتماعی- ساختاری بیشتر از عوامل زمینه ای بود. با توجه به ناهمگنی در مطالعات، تحلیل تعدیل کننده ها انجام شد که بیانگر تاثیر تعدیل کننده سال انجام پژوهش بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده از این فراتحلیل، از بین عوامل اجتماعی- ساختاری، بیشترین اندازه اثر مربوط به مهاجرت و بیکاری و از بین عوامل زمینه ای مربوط به وضعیت اجتماعی- اقتصادی و سطح تحصیلات بود؛ بنابراین لازم است در شهر تهران، این عوامل مورد توجه دستگاه های اجرایی و متولی امر قرار گیرد تا بتوانند با اقدامات مناسب ازجمله ایجاد زمینه های شغلی و عوامل نامبرده از تداوم و تشدید پدیده نزاع و خشونت در بین افراد پیشگیری کنند.

    کلیدواژگان: فرامطالعه، فرانظری، فراروش، فراتحلیل، نزاع، کلانشهر تهران
  • وحید نکونام صفحات 33-66
    زمینه و هدف

    پلیس در میان تمامی نهادهای عدالت کیفری که با کودکان ارتباط دارند، به علت مواجهه مستقیم با این قشر، نقشی بنیادین در روند دادرسی ایفا می کند. این موضوع سبب شده که یکی از مهمترین جلوه های افتراقی سازی دادرسی کیفری، کنش متفاوت پلیس در مواجهه با بزه دیدگی کودکان تلقی شود. این مقاله با هدف بررسی جایگاه پلیس ویژه اطفال و نوجوانان در دادرسی افتراقی کودکان بزه دیده به رشته تحریر درآمده است. در این راستا ضمن تبیین شاخص های موضوع، وضعیت موجود بررسی و با نگرشی به اسناد بین المللی، وضعیت مطلوب تبیین می شود.

    روش

    پژوهش کنونی به روش تحلیلی- توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است؛ همچنین گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین، اسناد بین المللی و منابع معتبر انجام شده است.

    یافته ها: 

    براساس یافته های پژوهش، در قانون حمایت از اطفال و نوجوانان به نقش پلیس در موضوع بزه دیدگی کودکان، توجه چندانی نشده است و در لایحه پلیس ویژه نیز با وجود پیش بینی تدابیر مناسب و قابل دفاع، در برخی از حوزه ها مانند آگاه سازی کودکان بزه دیده از روند رسیدگی و امنیت کودکان بزه دیده، نقایصی ملاحظه می شود.

    نتیجه گیری:

     در حقوق ایران تدابیر منسجمی در زمینه امنیت کودکان در روند دادرسی، وظیفه پلیس در آشنا کردن کودکان بزه دیده با حقوقشان، تعامل پلیس و سازمان های مردم‎نهاد، حضور پلیس ویژه در دادرسی اطفال و نوجوانان بزه دیده در مراجع اختصاصی و حضور موثر بانوان پلیس در رسیدگی به موضوع بزه‎دیدگی کودکان، پیش بینی نشده است.

    کلیدواژگان: دادرسی افتراقی، پلیس ویژه، اطفال و نوجوان، بزه دیده، تحقیقات مقدماتی
  • اصغر افتخاری، ابراهیم قربانی، ابراهیم نبئی صفحات 67-96

    زمینه و هدف:

    از مهمترین اقدام هایی که سازمان های موفق برای ارتقای اثربخشی خود انجام می دهند، آسیب شناسی به موقع فرایندهای امور جاری در سازمان است که باعث می شود مدیران همواره از مسایل و مشکلات جاری سازمان خود مطلع باشند.. پژوهش کنونی با هدف آسیب شناسی فرایند کشف مواد مخدر در جاده های بین شهری استان کردستان انجام شد.

    روش:

     این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحلیل مضمون اجرا شد. مشارکت کنندگان در پژوهش کنونی، تعداد 10 نفر از متخصصان و خبرگان پلیس راه و راهور، پلیس های تخصصی، اداره کل گمرک، راهداری و حمل ونقل جاده ای استان کردستان بوده که با رعایت اصل اشباع نظری و بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. ابزار تحلیل داده ها، نرم افزار مکس کیو دی ای [1] بود.

    یافته ها:

    یافته ها نشان داد که:1. نظام ارزیابی عملکرد نامناسب، 2. عدم تامین و تخصیص منابع موردنیاز، 3. ضعف در ساختار سازمانی دستگاه های متولی و 4. ضعف در گزینش، ارزشیابی و انتصابات به عنوان عوامل ساختاری آسیب زا، همچنین الف. فقدان انگیزش و رضایت و امنیت شغلی و ب. وجود بسترهای انحراف در بین کارکنان به عنوان عوامل رفتاری آسیب زا و مواردی نظیر 1. ضعف در قوانین و مقررات، 2. عوارض و شرایط نامساعد محیطی، جغرافیایی و انتظامی، 3. ضعف در کاربرد تجهیزات و فناوری های نوین و 4. ضعف در مدیریت و رهبری نهادهای متولی، می توانند به عنوان عوامل زمینه ای آسیب زا مطرح شوند.

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان داد در فرایند کشف مواد مخدر در جاده ها، ضمن توجه به آسیب های منابع انسانی، بایستی نسبت به بهبود ساختار سازمانی و فرایندهای کاری، توزیع عادلانه پاداش، توجه به شایستگی های افراد و ایجاد محیط انگیزشی برای رشد کارکنان، سیاست های لازم را اتخاذ کرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، جاده های بین شهری، کشف مواد مخدر، مدل سه شاخگی
  • غلامرضا رضایی، عمران شعبانلی صفحات 95-120

    زمینه و هدف:

    تحقق اهداف موردانتظار برای تحول سازمانی در پیشگیری انتظامی از جرم، نیازمند شناخت نیروهای بازدارنده و عمل کننده در این زمینه است، بنابراین هدف پژوهش کنونی، شناسایی عوامل پیش گفته برای تقویت نیروهای عمل کننده و نیز حذف یا تضعیف نیروهای بازدارنده در زمینه مورد پژوهش می باشد.

    روش:

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی؛ از حیث ماهیت داده ها، کیفی-کمی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری بخش کیفی شامل نخبگان حوزه پیشگیری از جرم است که با روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع نظری، 14 نفر به عنوان نمونه انتخاب و ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که با روش تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزار «مکس کیودا»، تحلیل شدند. در بخش کمی جامعه آماری شامل 139 نفر مشتمل بر فرماندهان و کارشناسان خبره هستند که به روش نمونه گیری طبقه ای به صورت تصادفی، 102 نفر از آنها انتخاب شدند؛ همچنین ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته می باشد.

    یافته ها:

    یافته ها حاکی از شناسایی 4 بعد، 15 مولفه و 33 شاخص برای پیش برنده های تحول سازمانی و نیز 4 بعد، 7 مولفه و 20 شاخص برای موانع تحول سازمانی است.

    نتایج

    با شناسایی موانع و پیش برنده های تحول سازمانی و برنامه ریزی برای اجرای آنها، موفقیت فرماندهان در تحقق اهداف موردنظر دوچندان خواهد شد.

    کلیدواژگان: پیش برنده، موانع، تحول سازمانی، پیشگیری از جرم، پیشگیری انتظامی
  • حبیب احمدی، عفت عباسی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، بلال ایزانلو صفحات 121-162
    زمینه و هدف

    ارزش برنامه های درسی دانشگاهی برای افسران پلیس، دهه ها مورد بحث بوده است. مطالعات بسیاری، به ویژه در طول دهه 1970، با نتایج متناقضی انجام شده است. شمار اندکی از مطالعات کیفی، به مواردی نظیر اینکه آیا برنامه های درسی دانشگاهی برای افسران پلیس (از همه رده ها) ارزشمند است یا خیر، پرداخته اند. در این پژوهش، به بررسی دقیق ادراک و فهم افسران پلیس از ارزش برنامه های آموزش عالی پرداخته شده است.

    روش

    رویکرد پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی است. در تحلیل داده ها، از روش کلایزی استفاده شد. در این پژوهش، 17 نفر با درجات و مشاغل مختلف با روش نمونه گیری هدفمند از نوع ناهمگن تا حد اشباع انتخاب و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته، بررسی شدند. برای تعیین روایی، پس از تحلیل و شناسه گذاری، دوباره به مشارکت کنندگان مراجعه و صحت مطالب، بررسی شد. برای بررسی قابلیت اطمینان داده ها، از شناسه ها و انواع مفاهیم استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری، ثبت و شناسه گذاری در نرم افزار اطلس تی و در قالب مقوله های اصلی و مفاهیم، صورت بندی شد.

    یافته ها: دیدگاه های کلی کارکنان پلیس بیانگر اهمیت برنامه های درسی تجربه شده دانشگاهی در حرفه پلیس است (76 درصد). تحلیل تجارب مشارکت کنندگان به شناسایی 6 مقوله اصلی، 11 مفهوم و 46 شاخص از ارزش درک شده برنامه های درسی آموزش عالی منجر شد که مقوله های اصلی عبارت است از: 1. بهبود رفتار و مهارت های اجتماعی، 2. ارتقاء و بهبود عملکرد سازمانی، 3. حرفه ای سازی کار پلیس، 4. رضایت مردم از خدمات پلیس، 5. بهبود مهارت های نوشتاری و کلامی و 6. بالا بردن سطح توقع و انتظارات بیجا (درک منفی).

    نتیجه گیری:

    یافته های این مطالعه، از نگرش مثبت و حرفه ای شدن پلیس تحصیل کرده پشتیبانی می کند. ازاین رو با توجه با تغییر الگوواره در جامعه و همچنین تغییر فناوری ها، طراحی های سازمانی پیچیده تر و ارزش درک شده افسران پلیس، نتیجه گرفته می شود که حوزه پلیس به افسران با تحصیلات بالاتر به همراه برنامه درسی متناسب با شغل، نیاز دارند تا آنها محیط جدید جهانی را درک کنند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، حرفه سازی مشاغل پلیس، ادراک افسران پلیس، برنامه درسی تجربه شده
  • حسن رضا رفیعی، محمد جوانمرد، مرتضی نصیری سعیدآباد صفحات 163-192
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از روش های دشمن ایجاد اغتشاش، ناامنی و... از طریق بزرگنمایی مسایل و مشکلات اجتماعی و اقتصادی از جمله معضلات مناطق حاشیه نشین است، پژوهش حاضر را با هدف تبیین رابطه حاشیه نشینی با تجمعات غیرقانونی منجر به اغتشاش در غرب استان تهران انجام شده است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از لحاظ روش توصیفی و از لحاظ گرد آوری آمار و اطلاعات به روش پیمایشی از طریق پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان و مسیولان فرماندهی انتظامی ویژه غرب استان تهران و حجم نمونه 72 نفر برآورد شد که براساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای مورد سیوال قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری اسپیرمن و  فریدمن استفاده شده است.

    یافته ها:

    مطابق یافته های تحقیق حاضر حاشیه نشینی و تجمعات غیرقانونی در کشور ما واژه ای بیگانه نبوده و نتایج تحقیق از رابطه معنادار بین حاشیه نشینی و تجمعات غیرقانونی منجر به اغتشاش در 5 سال اخیر در غرب استان تهران حکایت دارد و تاثیر مولفه نارضایتی های عمومی در مناطق حاشیه نشین ارجحیت بیشتری نسبت به سایر مولفه ها در تجمعات غیرقانونی منجر به اغتشاش را به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری:

    با توجه به این که مناطق حاشیه نشین غرب استان تهران از نقاط کم برخوردار محسوب می شوند ساکنان آن مناطق، به لحاظ مولفه های نارضایتی های عمومی، ویژگی های خاص، بیکاری و محرومیت های اجتماعی به عنوان یک قشر آسیب پذیر جامعه با روحیه هیجانی  به سبب کمبودهای اجتماعی و اقتصادی در مواقع بحران (تجمعات غیرقانونی، حوادث غیرمترقبه طبیعی و غیرطبیعی و...) معاندان و عوامل وابسته به بیگانه قرار گرفته و به عنوان یک قشر آسیب زا در ایجاد اغتشاش ایفای نقش می کنند

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، جمعیت، تجمعات غیر قانونی، اغتشاش، غرب استان تهران
|
  • houshang garavand, Ali Delavar Pages 1-32
    Background and Purpose

    Involvement is one of the most experienced human crimes, which endangers the financial, and life security of individuals and society and its study is most important to increase the security of individuals and society. Investigation of quarrel occurrence shows that this crime occurs at specific times and places. Therefore, the purpose of this study was to conduct a meta-study of studies of factors affecting conflict and strategies to deal with it during years 85 to 96 in Tehran.

    Method

    The research method was meta-study. A total of 13 studies in the field of conflict were identified through Internet searches in domestic databases and in organizations and universities in Tehran, and finally dissertations, projects and articles that had the necessary criteria and information for meta-analysis were selected.

    Results

    In terms of method, the researches had major problems in terms of sampling considerations, statistical tests and methodology. Theoretically, the level of analysis of some of the theories used in the theoretical foundations of the research did not correspond to the variables studied in the research. The results of the meta-analysis section showed that the effect size of the combined effect of r in the factors affecting occurrence of drug trafficking in the fixed model, 0.12 and in the randomized model 0.08 was. In the field of factors affecting the conflict, the effect size of socio-structural factors was greater than the context factors. Due to heterogeneity in studies, was modulator analysis was carried out which indicates the moderating effect of Year of research.

    Conclusion

    Due to the theoretical weakness and method of research, the existence of a clear theoretical framework for research with hypotheses as well as methodological considerations is important and necessary. Based on the results of this meta-analysis, among the socio-structural factors, the largest effect was related to migration and unemployment, and among the underlying factors were related to the socio-economic status and level of education; Therefore, in the city of Tehran, it is necessary for these factors to be considered by the executive and responsible bodies so that they can prevent the continuation and intensification of the phenomenon of conflict and violence among individuals by taking appropriate measures, such as creating job opportunities and the mentioned factors.

    Keywords: meta-study, meta-theory, meta-analysis, conflict, Tehran metropolis
  • vahid nekoonam Pages 33-66
    Background and purpose

    among all criminal justice institutions that are related to children, the police play a fundamental role in the judicial process due to their direct contact with this group. This issue has caused that one of the most important manifestations of the differentiation of criminal proceedings is the different actions of the police in the face of child abuse. This article has been written with the aim of investigating the position of the special police for children and adolescents in the differential proceedings of child victims. In this regard, while explaining the indicators of the subject, the current situation is examined and the desired situation is explained with an attitude to international documents.

    Methodology

    The present research is analytical-descriptive and using library resources; In this regard, information has been collected by documentary method and through the study of laws, international documents and reliable sources.

    Findings

    According to the findings of the research, the role of the police in the issue of child victimization has not been given much attention in the Law on the Protection of Children and Adolescents, and in the Special Police Bill, despite the provision of appropriate and defensible measures, in some areas such as informing the victimized children of the proceedings and the safety of the injured children, defects are observed.

    Conclusion

    In Iranian law, there are consistent measures in the field of children's safety in the trial process, the duty of the police to acquaint victimized children with their rights, the interaction of the police and non-governmental organizations, the presence of special police in the proceedings of child and adolescent victims in special authorities, and the effective presence of policewomen. There is no provision for handling the issue of child victimization.

    Keywords: Differential proceedings, Special police, Children, adolescents, Victims
  • asghar eftekhari, ebrahim ghorbani, ebrahim nabaei Pages 67-96
    Background and purpose

    One of the most important measures that successful organizations take to improve their effectiveness is the timely pathology of current affairs processes in the organization. The current research was conducted with the aim of analyzing the process of drug discovery in the intercity roads of Kurdistan province.

    Method

    This research was conducted within the framework of qualitative approach and using thematic analysis method. The participants in the current research are 10 road and traffic police specialists, specialized police officers, the General Administration of Customs, Highways and Road Transport of Kurdistan province, who followed the principle of theoretical saturation and used the sampling method. were purposefully selected as participants in the research. The data analysis tool was MaxQD software.

    Findings

    The findings showed that: 1. Improper performance evaluation system, 2. Failure to provide and allocate the required resources, 3. Weakness in the organizational structure of the custodian institutions and 4. Weakness in selection, evaluation and appointments as harmful structural factors, as well as a. Lack of motivation, satisfaction and job security and b. The existence of deviance platforms among employees as traumatic behavioral factors and things such as 1. Weakness in laws and regulations, 2. Unfavorable environmental, geographic and policing complications and conditions, 3. Weakness in the use of new equipment and technologies and 4. Weakness in management. and the leadership of the custodian institutions can be considered as harmful background factors.

    Conclusion

    The results showed that in the process of discovering narcotics on the roads, while paying attention to the damage of human resources, it is necessary to improve the organizational structure and work processes, fair distribution of rewards, pay attention to the competencies of people and create a motivational environment for growth. The staff adopted the necessary policies.

    Keywords: pathology, intercity roads, drug detection, triangulation model
  • Gholamreza Rezaei, Emran shabanli Pages 95-120
    Background and purpose

    the realization of the expected goals in the organizational transformation in law enforcement crime prevention requires the knowledge of the deterrent and operative forces in this field, so the purpose of the present study is to identify the aforementioned factors to strengthen the operative forces and also eliminate or weaken the forces Inhibitor in the field of research.

    Method

    In terms of practical purpose, the research is qualitative-quantitative in terms of the nature of data and descriptive-analytical in terms of data collection method. The statistical population of the qualitative part includes elites in the field of crime prevention, with the purposeful sampling method and the principle of theoretical saturation, 14 people were selected as the sample and the data collection tool was a semi-structured interview, which was based on thematic analysis and using "Maxqda" software were analyzed, in the quantitative part of the statistical population of 139 people including commanders and expert experts, 102 of them were selected by random stratified sampling method, and the data collection tool was a researcher questionnaire.

    Findings

    The findings indicate the identification of 4 dimensions, 15 components and 33 indicators for organizational transformation promoters and 4 dimensions, 7 components and 20 indicators for organizational transformation obstacles.

    Results

    Identifying the acting and deterrent forces will give commanders a good understanding of the rapid and appropriate realization of organizational change in crime prevention planning.

    Keywords: Progress, Barriers, Organizational Transformation, Crime Prevention, Disciplinary Prevention
  • Habib ahmadi, Affat Abbasi, AbdulRahim Naveh Ibrahim, Balal Izanlo Pages 121-162
    Background and Objective

    The value of college curricula for police officers has been debated for decades. Many studies have been conducted, especially during the 1970s, with conflicting results. Few qualitative studies have addressed issues such as whether academic curricula are valuable to police officers (of all ranks). In this research, the police officers' perception and understanding of the value of higher education programs has been investigated.

    Method

    The research approach is qualitative and descriptive phenomenology. In data analysis, Claysey method was used. In this research, 17 people with different degrees and occupations were selected with a purposeful sampling method from heterogeneous type to saturation and were investigated using semi-structured interview tool. To determine validity, after analysis and identification, the participants were referred again and the accuracy of the content was checked. To check the reliability of the data, identifiers and types of concepts were used. After collecting, registering and identifying the data in the Atlas T software, it was formulated in the form of main categories and concepts.

    Findings

    The general views of police officers indicate the importance of university-experienced curricula in the police profession (76%). The analysis of participants' experiences led to the identification of 6 main categories, 11 concepts and 46 indicators of the perceived value of higher education curricula, the main categories of which are: 1. Improvement of behavior and social skills, 2. Promotion and improvement of organizational performance, 3. Professionalization of work. Police, 4. People's satisfaction with police services, 5. Improving written and verbal skills and 6. Raising the level of expectation and false expectations (negative perception).

    Conclusion

    The findings of this study support the positive attitude and professionalization of the educated police. Therefore, due to the change of paradigm in the society as well as the change of technologies, more complex organizational designs and the perceived value of police officers, it is concluded that the police field needs officers with higher education along with a curriculum suitable for the job so that they understand the new global environment.

    Keywords: higher education, professionalization of the police profession, perception of police officers, experienced curriculum
  • Hassan Reza Rafiei, Mohammad Javanmard, Morteza Nasiri Saeedabad Pages 163-192
    Background and Objective

    Today, one of the enemy's methods is to create unrest, insecurity, etc. by exaggerating social and economic issues and problems, including the problems of marginalized areas. Tehran has been done.

    Method

    In terms of practical purpose, in terms of descriptive method, and in terms of collecting statistics and information, the present research has been carried out by survey method through questionnaire. The statistical population includes all the employees and officials of the West Special Police Command of Tehran province and the sample size was estimated to be 72 people who were questioned based on stratified random sampling. SPSS software and Spearman and Friedman statistical tests were used to analyze the research data.

    Findings

    According to the findings of the current research, marginalization and illegal gatherings are not foreign words in our country, and the results of the research indicate a significant relationship between marginalization and illegal gatherings leading to disturbances in the west of Tehran province in the last 5 years, and the effect of the component of public dissatisfaction in marginal areas is more preferable than It has been attributed to other components in illegal gatherings leading to disturbances.

    Conclusion

    Due to the fact that the marginal areas in the west of Tehran province are considered to have low points, the residents of those areas, in terms of the components of general dissatisfaction, special characteristics, unemployment and social deprivation, as a vulnerable segment of the society with an emotional spirit due to social and economic deficiencies In times of crisis (illegal gatherings, unexpected natural and unnatural events, etc.), enemies and factors dependent on foreigners are placed and play a role in causing disturbances as a traumatic group.

    Keywords: Marginalization, population, illegal gatherings, disturbance, west of Tehran province