فهرست مطالب

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محسن هیبت نژاد، آزاده ملکزاده شفارودی*، سمانه نادرمزرجی صفحات 583-598

    منطقه سیاجک در پهنه جوش خورده سیستان و در جنوب زاهدان قرار دارد. واحدهای سنگی منطقه شامل واحدهای دگرگونی، رسوبی و توده های نفوذی است. واحد آمفیبولیت بیشترین گسترش را دارد. مهم ترین دگرسانی های منطقه سیلیسی و پروپلیتی هستند. کانی سازی در قالب رگچه کوارتز+کالکوپیریت+پیریت و رگه کوارتز+گوتیت در سنگ میزبان آمفیبولیت با راستای شمال غربی- جنوب شرقی و شرقی- غربی دیده می شود. کالکوپیریت و پیریت کانی های اولیه و کوولیت، کالکوسیت، مالاکیت، آزوریت، هماتیت و گوتیت کانی های ثانویه هستند. براساس نتایج تجزیه زمین شیمی، بالاترین مقدار مس 2/3 درصد، سرب و روی به ترتیب 218 و 150 گرم در  تن و طلا 174 میلی گرم در تن است. بر اساس بررسی ها، میانبارهای سیال دارای دمای همگن شدگی 300-163 درجه سانتی گراد هستند و از محلولی شامل NaCl با درجه شوری 5/13-10 درصد وزنی تشکیل شده اند. کاهش دما مهم ترین عامل ته نشست کانی های سولفیدی است. بر پایه دما و شوری محلول کانه دار، کنترل ساختاری کانی سازی، نوع دگرسانی و گسترش آن و کانی شناسی ساده، منطقه سیاجک از نوع مس رگه ای است.

    کلیدواژگان: کانی سازی، زمین شیمی، میانبارهای سیال، سیاجک، پهنه جوش خورده سیستان
  • گلناز موذن زاده*، یوسف رحیم سوری، مهدی بهیاری صفحات 599-614

    منطقه اهر بخشی از پهنه فلززایی ارسباران در شمال غرب ایران بوده که در آن ذخایر گرمابی بسیاری از مس و طلا شکل گرفته است. در این ارتباط، کانسارهای صفی خانلو، نیاز، مزرعه، انجرد و کوجنق به عنوان کانسارهای شاخص انتخاب و از آنها برداشت های ساختاری انجام شد. سنگ آهک های کرتاسه به همراه سنگ های آتشفشانی به عنوان قدیمی ترین سنگ های منطقه در کنار لاتیت- آندزیت های ایوسن رخنمون دارند. در این سنگ های آتشفشانی، سنگ های الیگوسن چون صفی خانلو با ترکیب گرانیت- کوارتزمونزونیت و خان کندی با ترکیب مونزونیت- گابرو نفوذ کرده و باعث دگرسانی های فیلیک، آرژیلیک و سیلیسی در صفی خانلو، دگرسانی گسترده آرژیلیک در کوجنق و فیلیک و پتاسیمی در منطقه نیاز شده اند. با یک وقفه زمانی، فعالیت ماگمایی در میوسن پسین- پلیوسن دوباره شروع و باعث دگرسانی های فیلیک و پروپلیتیک در منطقه مزرعه و آرژیلیک، فیلیک، پروپلیتیک و پتاسیمی در انجرد شده اند. این دگرسانی ها با استفاده از تصاویر ماهواره ای استر و روش های تحلیل مولفه های اصلی (PCA) و نقشه برداری زاویه طیفی (SAM)  بررسی شدند. سپس با بررسی های صحرایی، روند شکستگی های اصلی در هر یک از کانسارهای نام برده مشخص شده و با نتایج بدست آمده از دورسنجی مقایسه گردید. نتایج نشان داد که روند غالب پهنه های کانی سازی و دگرسانی در کانسارهای مورد بررسی شمال شرق- جنوب غرب است و با روند غالب خطواره های استخراج شده از تصاویر ماهواره ای همخوانی دارد. بر این اساس، می توان گفت که ساختارهای از نوع گسل و شکستگی نقش بسیاری در کنترل و شکل گیری ذخایر طلا و مس در منطقه اهر داشته اند.

    کلیدواژگان: ذخایر گرمابی طلا- مس، ساختار، تحلیل مولفه اصلی، نقشه برداری زاویه طیفی، پهنه ارسباران
  • محمدامین کارگر زاده، رباب حاجی علی اوغلی*، محسن موید صفحات 615-626

    منطقه ی مورد بررسی در نزدیکی روستای زین آباد، شمال غرب تبریز واقع است. واحدهای چینه ای پرکامبرین تا کرتاسه رخنمون اصلی سنگ های منطقه را تشکیل می دهند. سنگ های بازیک مورد بررسی به صورت گدازه و دایک های دیابازی در ارتباط با سنگ های شیل، ماسه سنگ و کنگلومرای سازند شمشک (تریاس پسین-ژوراسیک پیشین) تشکیل شده اند. این سنگ ها بسیار هوازده بوده و دارای حفره های پرشده فراوان از کانی های ثانویه کلریت، کلسیت، زیولیت و کانی های تیره هستند. بر اساس بررسی های میکروسکوپی در سنگ های بازیک مورد بررسی، پلاژیوکلاز کانی اصلی تشکیل دهنده است و به احتمال بسیار کانی های آهن و منیزیم دار پیروکسن به طورکامل به کلریت، کلسیت، اپیدوت و کانی های تیره تجزیه شده اند. مهم ترین بافت های سنگی شامل پورفیری، گلومروپورفیری، بادامکی، غربالی و نیمه پوست ماری (ساب افتیک) هستند. براساس نتایج زمین شیمیایی، ترکیب سنگ های بازیک مورد بررسی در گستره بازالت با ماهیت قلیایی است. بر اساس نمودارهای عنصری، نمونه های مورد بررسی دارای مقادیر بالای U، Th و عناصر سنگ دوست (LILE) بزرگ یون (چون Ba, Rb) هستند. ناهنجاری مثبت سرب در این نمودارها را می توان به نقش پوسته قاره ای و یا دگرنهادی گوه گوشته ای توسط سیال های برآمده از پوسته ی اقیانوسی فرورو در تشکیل سنگ های مورد بررسی نسبت داد. در نمودارهای عناصر خاکی نادر، نمونه های مورد بررسی غنی از عناصر خاک نادر سبک (LREE) و تهی از  عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) هستند و نسبت بالای La به Yb در آنها را به احتمال بسیار می توان به ذوب بخشی آنها از یک خاستگاه گارنت دار در اعماق زیاد نسبت داد. محیط زمین ساختی تشکیل سنگ های بازیک زین آباد وابسته به محیط درون ورقه ای است که به احتمال بسیار در ارتباط با فازهای کششی پس از برخورد قاره ای سیمرین به درون پوسته قار ه ای آذربایجان در شمال غرب ایران نفوذ کرده اند.

    کلیدواژگان: بازالت، زمین شیمی، ژوراسیک، شمشک، زین آباد
  • ابراهیم طالع فاضل* صفحات 627-638

    ویژگی قابل توجهی که ذخایر طلای افشان با سنگ میزبان رسوبی (از جمله  نوع کارلین) را از سایر ذخایر طلا متمایز می کند، حضور نانوذرات نامریی طلا به ویژه در ترکیب کانه های Fe-As-S چون آرسنین پیریت است. در این پژوهش، به طور مشخص از باریکه یون متمرکز همراه فناوری میکروسکوپ الکترونی روبشی (FIB-SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری با قدرت تفکیک بالا (HR-TEM) برای واکاوی چگونگی توزیع نانوذرات نامریی طلا در کانسار زرشوران (شمال تکاب) استفاده شد. این واکاوی الکترونی به طور مشخص برای آرسنین پیریت های طلادار (Py4) این کانسار با بافت گل کلمی و متوسط طلا ppm 21 و آرسنیک 4/2 درصدوزنی انجام شد. براساس نتایج به دست آمده، فعالیت های ماگمایی-گرمابی پس از شکل گیری کانسنگ رسوبی زرشوران منجربه بازتبلور آرسنین پیریت های طلادار و در نتیجه باز توزیع عناصر کمیاب و به ویژه شکل گیری نانوذرات طلا در ریزشکستگی های ترمیم شده بلور شده است. تصاویر میدان تاریک حلقوی با زاویه بالا (HAADF) نشان می دهند که یون های طلای موجود در سیال گرمابی تحت اشباع از طلا، ناشی از اثر بازپخت حرارتی (Annealing heating) به تدریج نانوذرات طلا (کوچکتر از 100 نانومتر) را در نانوحفره ها و گسیختگی های انباشتی بلور آرسنین پیریت جای داده اند و رخداد این چرخه مداوم موجب شکل گیری کانسار زرشوران با مقیاس جهانی شده است.

    کلیدواژگان: آرسنین پیریت، نانوذرات طلا، فرایند بازپخت، کانسار زرشوران
  • زهرا بدرزاده*، مهراج آقازاده، فرناز فیاض صفحات 639-652

    دایک های لامپروفیری به همراه انواع دایک های بازانیتی و آندزیتی با اندازه های مختلف در جنوب و جنوب شرق شهرستان کلیبر با روند شمال غرب -جنوب شرق درون نهشته های نوع فلیش و آتش فشانی کرتاسه-پالیوسن جایگزین شده اند. دایک های لامپروفیری بافت پورفیری و درشت بلورهای بیوتیت و شکل دروغین بلورهای پیروکسن را دارند. براساس ویژگی های کانی شناسی و زمین شیمیایی، لامپروفیرهای مورد بررسی از نوع آهکی قلیایی و مینت هستند. در نمودار های عناصر خاکی نادر و عنکبوتی، لامپروفیرهای مورد بررسی غنی شدگی از عناصر خاکی نادر سبک (LREE) و عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) و تهی شدگی از عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) را نشان می دهند. ویژگی های زمین شیمیایی دایک های لامپروفیری گویای تشکیل آنها از ذوب بخشی 1-3 درصدی گوشته گارنت لرزولیتی دربردارنده رگچه های فلوگوپیت بوده که پیشتر توسط مذاب های ناشی از فرورانش دگرنهاده شده است. براساس سن سنجی Ar-Ar بلورهای بیوتیت، دایک های لامپروفیری مورد بررسی31-32 میلیون سال پیش (الیگوسن میانی) در یک محیط قوس آتشفشانی جایگزین شده اند.

    کلیدواژگان: لامپروفیر، مینت، سنگ زایی، تعیین سن آرگون-آرگون، کلیبر
  • آمنه امیریان، کمال سیاه چشم* صفحات 653-666

    اسکارن علم‎کندی در محل تماس استوک گرانودیوریتی با آهک و دولومیت‎های سازند سلطانیه و با جایگزینی سیلیکات آهکی بدون آب مرحله پیشرونده اسکارنی (گارنت، دیوپسید، ولاستونیت) با مجموعه کانی های سیلیکات های آبدار (سرپانتین، اپیدوت، ترمولیت-اکتینولیت) بهمراه کوارتز و کلسیت پدید آمده است. این رویداد باعث ایجاد عدسی های مگنتیتی (±هماتیتی و پیریتی) با بافت توده ای، نواری، دانه پراکنده و رگه ای در لبه توده ی نفوذی و پهنه برخورد شده است. براساس یافته های این پژوهش؛ زمین شیمی عناصر کمیاب مگنتیت، در اثر مراحل پیشرونده و پسرونده اسکارن زایی و ترکیب سنگ دیواره، متغیر است ولی بخوبی با شاخص های تشکیل مگنتیت در محیط اسکارن (منیزیمی) همخوانی دارد. از جمله آن شاخص ها می توان به 1) غلظت بالای Mg  (1 تا 1/5 درصد وزنی)، مقادیر پایین Cr (کمتر از ppm 10) و Ti (کمتر از 01/0 درصد) و مقدار ناچیز عناصر ناسازگار چون Ag (کمتر از ppm 5/1)، Rb (کمتر از ppm 1)، Sb (کمتر از ppm 1) و Na (کمتر از 1/0 درصد) در مگنتیت و 2) همبستگی مثبت معنی دار بین Ti و V و موقعیت نمونه ها در نمودارهای Ti+V نسبت به Ca+Al+Mn و Ni/(Cr+Mn)  اشاره کرد. مگنتیت های رگچه ای دما بالای مرحله پیشرونده، کبالت بیشتری نسبت به مگنتیت های جانشینی همزمان با ته نشینی سولفیدها (مرحله پسرونده) دارند و این نشان می دهد که در سامانه اسکارنی علم کندی، تغلیظ کبالت در مگنتیت در کنترل فراوانی نهشت کانی های سولفیدی است.

    کلیدواژگان: اسکارن آهن، پیشرونده، پسرونده، زمین شیمی مگنتیت، علم کندی
  • سیده سمیه تیموری*، منصور قربانی، سروش مدبری صفحات 667-682

    کانسارهای آهن- آپاتیت چغارت و چادرملو در کرانه غربی قطعه بافق قرار دارند و پی سنگ دگرگونی پرکامبرین به سن نیوپروتروزوییک پسین، واحدهای رسوبی- آتشفشانی پرکامبرین پسین و توده های نفوذی پرکامبرین پسین- کامبرین پیشین میزبان آنها در منطقه بافق هستند. خاستگاه و ارتباط سنگ هایی که از دیرباز با نام متاسوماتیت شناخته می شوند، همواره با پرسش همراه بوده است. براساس بررسی های سنگ نگاری و شیمی کانی انجام شده، پنج نوع دگرسانی گرمابی در این سنگ ها تشخیص داده شده است. قدیمی ترین آن ها، دگرسانی سدیمی بوده که در فواصل دورتر از ذخایر آهن رخ داده است و با حضور کانی آلبیت با بافت شطرنجی شناخته می شود. دگرسانی جوانتر سدیمی-کلسیمی، یک مدل دگرنهادی بزرگ و دو مرحله ای است که با حضور ترمولیت- اکتینولیت مشخص می شود و همزمان با کانی سازی آهن رخ داده است. دگرسانی پتاسیمی بعدی، در اثر هجوم مایع های غنی از پتاسیم و تشکیل فلدسپار پتاسیم و بیوتیت ثانویه بوجود آمده است. دگرسانی های سیلیسی و سریسیتی بطور تاخیری در منطقه رخ داده اند.

    کلیدواژگان: کانسار آهن- آپاتیت، منطقه معدنی بافق، کانسار چادرملو، کانسار چغارت، کایرونا، دگرنهادی، شیمی کانی
  • ربابه معصومی*، یوسف رحیم سوری، حمایت جمالی، علی عابدینی صفحات 683-696

    منطقه مورد بررسی کمر-گوو، در جنوب شهرستان هشتجین، در استان اردبیل (شمالغرب ایران) واقع است. واحدهای زمین شناسی منطقه شامل گدازه ها (با ترکیب تراکی آندزیت بازالتی تا ریولیتی)، نفوذی های نیمه عمیق (به شکل دایک و استوک با ترکیب تراکی آندزیت و تراکیت پورفیری) و بلوری، توف شیشه ای یا سنگی (با ترکیب حدواسط و اسیدی) هستند. پهنه های وسیع دگرسانی های سیلیسی، سریسیتی-آرژیلیکی، آرژیلیک پیشرفته و کلریتی در این سنگ ها گسترده شده اند. پیریت کانی فلزی رایج در منطقه بوده که تقریبا در همه واحدهای سنگی گسترش یافته است. افزون بر پیریت، کالکوپیریت، کالکوسیت، گالن، اسفالریت، مگنتیت و هماتیت نیز وجود دارند. کانه های برونزاد شامل کوولیت، دیژنیت و گوتیت هستند. کانه ها به شکل رگچه، افشان، افشان-لایه ای و درون رگه-رگچه های سیلیسی در بلور، توف های تراکی آندزیتی شیشه ای و ریولیت تشکیل شده اند. در کانی های کوارتز درون رگه های سیلیسی دارای کانی سازی فلزی و همراه با کانی سازی فلزی افشان در متن سنگ، سه نوع میانبار سیال اولیه شامل دو فازی غنی از مایع، دو فازی غنی از بخار و سه فازی اشباع از نمک (فازهای مایع، بخار و هالیت + سیلویت) وجود دارند. ریز دماسنجی این میانبارها، گستره شوری در میانبارهای سیال غنی از مایع را 05/1 تا 14 درصد وزنی معادل نمک طعام و بیشترین فراوانی دماهای همگن شدن فازی را  از 200 تا 300 درجه نشان می دهد. نوع کانه سازی در منطقه بر اساس ویژگی هایی چون شکل رگه - رگچه ای کانی سازی، گسترش بافت های نواربندی متقارن و گل کلمی، رخداد کانی سازی فلزهای پایه، وجود مجموعه کانیایی کایولینیت- موسکویت - پیریت ± اسفالریت، شوری و دمای متوسط سیال کانه ساز و اثر احتمالی فرآیند جوشش، شبیه کانسارهای فراگرمایی سولفیدشدگی حدواسط است.

    کلیدواژگان: کانی سازی فلزهای پایه، دگرسانی گرمابی، میانبارهای سیال، کانسار فراگرمایی سولفیدشدگی حدواسط، کمر- گوو
  • حسین رستم پور مقدم بگلر، آزاده ملکزاده شفارودی*، سعید سعادت صفحات 697-712

    منطقه اکتشافی زردکوه در استان سیستان و بلوچستان و در جنوب شرق ایرانشهر قراردارد. این منطقه در مرز حوضه پیش کمانی مکران با پهنه فلیش شرق ایران واقع است. زمین شناسی منطقه بیشتر شامل سنگ های آتشفشانی-رسوبی کرتاسه پسین بوده که توده پیروکسن دیوریتی تا مونزودیوریتی در آن ها نفوذ کرده است. توده دیوریتی دربردارنده رگچه های کوارتز- سولفید فراوان با سیمای به شدت دگرسان شده است. کانی سازی در این منطقه بیشتر همراه با دگرسانی های سیلیسی و آرژیلیک همراه با پهنه گسترده گوسان دیده می شود که با دگرسانی پروپلیتیک دربرگرفته شده است. کانی های اولیه پیریت و کالکوپیریت و کانی های ثانویه شامل گوتیت، هماتیت، لیمونیت، ژاروسیت، کالکوسیت، کوولیت، مالاکیت و آزوریت هستند که در قالب بافت رگچه ای، افشان، گل کلمی و جانشینی دیده می شود. بیشترین مقدار طلا 1/1 گرم بر تن، مس 5 درصد، نقره 4 گرم در تن، آرسنیک بیش از 100 گرم برتن و روی 759 گرم برتن اندازه گیری شده است. بررسی سیال های درگیر در کانی کوارتز نشان می دهد که دمای همگن شدگی سیال های درگیر بین 188 تا 365 درجه ی سانتی گراد و مقدار شوری از 5/14 تا 2/18 درصد وزنی متغیر است. داده های دما و شوری نقش فرآیند آمیختگی سیال با دما و شوری بالا به (احتمال بسیار ماگمایی) را با سیال های جوی با دما و شوری پایین تر را در تشکیل ذخیره معدنی نشان می دهد. نوع دگرسانی و گسترش آن، بی هنجاری های زمین شیمیایی، گستره دما و شوری، موقعیت زمین شناسی، سنگ شناسی و کانی شناسی نشان می دهد که کانی سازی منطقه اکتشافی زردکوه می تواند نشانگر بخش پسین یک سامانه از نوع مس- طلا پورفیری باشد.

    کلیدواژگان: کانی سازی، زمین شیمی، سیال های درگیر، مس- طلا، پورفیری، زردکوه، ایرانشهر
  • مریم یزدانی* صفحات 713-726

    کوهزایی زاگرس طی فرایند باز شدن پوسته اقیانوسی نیوتتیس، فرورانش و سرانجام بسته شدن اقیانوس با برخورد پوسته عربی با خرده قاره ایران مرکزی رخ داده است پهنه سنندج سیرجان جزیی از کمربند دگرگونی و فعالیت ماگمایی  کوهزایی زاگرس و بخشی از کوهزایی آلپ است. در پهنه سنندج-سیرجان، توده های نفوذی گسترده ای دیده شده که در نتیجه فرورانش اقیانوس نیوتتیس تشکیل شده اند. در این پژوهش، شیمی کانی های آمفیبول و فلدسپات توده های آپینیتی - گرانیتی رخنمون یافته در جنوب غرب نقده بررسی شده است. توده های آپینیتی مجموعه ای از سنگ های هم سن هستند که ترکیب فرامافیک تا اسیدی دارند. کانی های هورنبلند و فلدسپات کانی های اصلی و غالب هستند و به دو صورت بلورهای بسیار درشت و ریزدانه تشکیل شده اند. ترکیب کانی های آمفیبول و فلدسپات موجود در سنگ های آپینیتی حدواسط-گرانیتی شبیه هستند. ترکیب آمفیبول کلسیمی و از نوع منیزیو هورنبلند و فلدسپات از نوع اورتوکلاز است. سنگ های آپینیتی حدواسط و توده های گرانیتی هر دو ویژگی ماگمایی آهکی قلیایی مربوط به جایگاه زمین ساختی قوس قاره ای را نشان می دهند. هر دو گروه سنگی از خاستگاه گوشته ای با آغشتگی سنگ های پوسته ای و گریزندگی اکسیژن بالا تشکیل شده اند. سنگ های آپینیتی حدواسط و توده های گرانیتی هم سن نیستند. داده های دمافشارسنجی هورنبلند شرایط تبلوری ماگمای سنگ های آپینیتی را در گستره فشاری 3-1 کیلوبار (عمق کم پوسته ای) و برای سنگ های گرانیتی 3-5 کیلوبار (عمق زیاد پوسته ای) مشخص کرده است. بنابراین می توان گفت که ماگمای آپینیتی از ذوب بخشی گوشته سنگ کره ای دگرنهاده شده با فلوییدها در عمق کم، طی شکستن سنگ کره اقیانوسی شکل گرفته است. اغلب ماگماهای بازالتی آبدار نمی توانند از پوسته قاره ای عبور کنند، بنابراین به زیر سنگ کره اضافه شده و گرما و آب کافی برای تسهیل ذوب پوسته و تولید گرانیت های همراه شده با آپینیت را تامین می کنند.

    کلیدواژگان: سنگ های آپینیت، گرانیت، قوس قاره ای، نقده، شمال غرب ایران
  • زهرا خواجه جواران، غلامرضا قدمی*، محمد پوستی، عباس مرادیان، بهروز کریمی شهرکی صفحات 727-742

    زبانه های داسیت و تراکی داسیت های پیرامون آتشفشان مزاحم در پهنه ایران مرکزی، در کمربند آتشفشانی نفوذی ارومیه - دختر و شمال غرب نوار دهج - ساردوییه در شمال شهربابک واقع شده است. این زبانه ها براساس بررسی های سنگ نگاری و نتایج تجزیه شیمیایی از داسیت و تراکی داسیت که بافت غالب آن ها پورفیری است، تشکیل شده اند. هر دو نوع سنگ دارای کانی های پلاژیوکلاز (آلبیت تا آندزین)، پیروکسن (اوژیت)، میکا (بیوتیت)، آمفیبول (تچرماکیت)، کوارتز و کانی های کدر هستند، اما در تراکی داسیت ها فلدسپار قلیایی (سانیدین و آنورتوکلاز) نیز وجود دارد. درشت بلورهای پلاژیوکلاز دارای بافت های غیرتعادلی چون منطقه بندی نوسانی و بافت غربالی هستند. تغییرات ترکیبی پلاژیوکلازها از مرکز تا لبه نمایان است که به احتمال بسیار ناشی از تغییرترکیب شیمیایی ماگما همراه با تغییرات فشار طی بالا آمدن ماگما و تغییرات فشار بخار آب است. دمای به دست آمده حدود 650 تا 750 درجه سانتی گراد است. بررسی های شیمیایی کانی های کلینوپیروکسن نشان می دهد که آن ها دارای ترکیب اوژیت هستند و ماگمایی که این کلینوپیروکسن ها از آن متبلور شده اند در حدود 10 درصد آب داشته است. مقدار آهن سه ظرفیتی در کلینوپیروکسن ها نشان دهنده مقدار بالای اکسیژن ماگماست. براساس بررسی های زمین دما- فشارسنجی کلینوپیروکسن ها، فشار تبلور کلینوپیروکسن ها حدود 10-6 کیلوبار و ترکیب کلینوپیروکسن ها در گستره دمایی 1200-1150 درجه سانتی گراد است. این کلینوپیروکسن ها از سری آهکی قلیایی کوهزایی هستند.

    کلیدواژگان: دما و فشار تبلور، داسیت، شیمی کانی ها، کمربند ارومیه- دختر، شهربابک، کرمان
  • فروغ محمدی، هاله ثنایی شعار*، الهام طحان پسر صفحات 743-750

    در این پژوهش، نانوذرات مغناطیسی Fe3O4 سنتز شده و ویژگی های آنها با میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FESEM)، پراش سنج پرتوی X (XRD)، طیف سنج تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR) و مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (VSM) بررسی شد. افزون بر این، عملکردMNPs-Fe3O4  به همراه روکنشگر تالو آمین اتوکسیله (TAE) در تعلیق زدایی نفت خام با آزمایش بطری ارزیابی گردید. ترکیب نانوذرات Fe3O4 و TAE بازدهی جدایش آب از نفت را تا 94 درصد بهبود بخشیده و مصرف تعلیق شکن تجاری را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: نانوذرات مغناطیسی Fe3O4، نامیزه آب در نفت خام، تعلیق شکن، بازدهی تعلیق زدایی، تالوآمین اتوکسیله
  • خدیجه حلفی، سید ابراهیم موسوی قهفرخی*، مرتضی زرگرشوشتری صفحات 751-760

    در این پژوهش، اثر روکنشگر در سطح (روکنشگر) بر ویژگی های ساختاری و فوتوکاتالیزوری فریت بیسموت ساخته شده به روش گرمابی در دمای °C 180 و غلظت 4 مولار بررسی شد. روکنشگر هایی که در این پژوهش مورد بررسی شدند اتیلن گلیکول و سولفات دودسیل سدیم بودند. نتایج تحلیل الگوهای پراش پرتوی ایکس (XRD) نشان داد که نمونه ها دارای ساختار پرووسکایت لوزی رخ اعوجاج یافته با گروه فضاییR3c هستند و هم چنین فریت بیسموت با خلوص بالا در دمای°C  180 و غلظت 4 مولار بدون حضور روکنشگر ساخته شد. نتایج تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشر میدانی (FESEM) نشان داد که اندازه ذرات با حضور روکنشگر کاهش یافته است. هم چنین ویژگی های نوری و فوتوکاتالیزوری نمونه ها نیز براساس طیف سنجی فرابنفش-مریی (UV-vis) بررسی شد. نتایج نشان داد که اندازه گاف نوری در حضور روکنشگر به حدود 6/1 الکترون ولت کاهش یافته است. ویژگی های فوتوکاتالیزوری نمونه ها نیز در رنگ قرمز کنگو در غلظت ppm10 بررسی گردید و نتایج نشان داد که فریت بیسموت ساخته شده در حضور سولفات دودسیل سدیم بیشترین تخریب را داشته است.

    کلیدواژگان: روکنشگر، چندفرو، فریت بیسموت، گرمابی، فوتوکاتالیزور
  • مهسا دولتخواه، مرتضی زرگرشوشتری*، منصورر فربد صفحات 761-772

    در این پژوهش، نانوکامپوزیت های نانومیله های دی اکسید تیتانیوم / اکسید گادولینیم ساخته شده و برخی از ویژگی های آن ها بررسی گردید. نانومیله های دی اکسید تیتانیوم به روش ریزموج ساخته شدند و ویژگی های ساختاری، ریختاری، اپتیکی و آب گریزی-آب دوستی آن ها بررسی گردید. نانوکامپوزیت هایی با نانومیله های دی اکسید تیتانیوم و مقادیر مختلف 5، 10، 15 و 20 درصد اکسید گادولینیم ساخته شد. ویژگی های این نمونه ها با پراش سنج پرتوی ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی، طیف سنج پراکندگی انرژی پرتوی ایکس و طیف سنج مریی - فرابنفش بررسی شد. نتایج نشان دادند که نانومیله های دی اکسید تیتانیوم دارای فاز روتیل با ساختار چارگوشی و دارای طول میانگین حدود 32 نانومتر هستند. نمونه های لایه ای از نانومیله های دی اکسید تیتانیوم، اکسید گادولینیوم (Gd2O3) و همچنین نانوکامپوزیت های مختلف به روش پوشش دهی چرخشی ساخته شد. زاویه تماس نمونه لایه ای از نانومیله های دی اکسید تیتانیوم حدود 44 درجه بوده که نشان دهنده آب دوستی این نمونه است. نتایج همچنین نشان داد که نمونه نانوکامپوزیت نانومیله های دی اکسید تیتانیوم / اکسید گادولینیم آب دوستی کمتری دارد. گاف انرژی اپتیکی نانومیله تیتانیوم دی اکسید حدود 9/2 الکترون ولت و برای نانوکامپوزیت ها با درصدهای مختلف گادولینیم اکسید تقریبا ثابت به دست آمد.

    کلیدواژگان: نانومیله های دی اکسید تیتانیوم، نانوکامپوزیت، اکسید گادولینیم، آب دوستی، ریزموج، گاف انرژی اپتیکی، زاویه تماس
|
  • Mohsen Heybatnejad, Azadeh Malekzadeh Shafaroudi*, Samaneh Nadermezerji Pages 583-598

    Siajak area is located within the Sistan suture zone in the south Zahedan. The rock units of the area include metamorphic, sedimentary and intrusive. The amphibolite unit is the most lithologic unit present in this area. The most important alterations in the area are silicification and propylitic alterations. Mineralization is seen with NW-SE and E-W trending in the amohibolite host rock as quartzite + chalcopyrite + pyrite veinlet and quartz + goethite vein. The chalcopyrite and pyrite are primery minerals and covellite, chalcocite, malachite, azurite, hematite and gotite are secondary. Based on the results of geochemical analysis, the highest amount of copper is 3.2%, lead and zinc are 218 and 150 ppm and gold is 174 ppb. Based on the fluid inclusion microthermametry, the homogenization temperature is 163-300 °C and salinity is 10-13.5 wt.% equivalent NaCl. Temperature decreasing is the most important factor for deposition of sulfide minerals. Based on the temperature and salinity of the ore-fluid, the structural control of the mineralization, the type of alteration and its development, and simple mineralogy, the Siajak area is copper vein type.

    Keywords: Mineralization, geochemistry, fluids inclusion, Siajak, Sistan suture zone
  • Golnaz Moazzenzadeh*, Yousef Rahimsouri, Mahdi Behyari Pages 599-614

    Ahar area is a part of the Arasbaran metallogenic zone in northwestern Iran, where numerous hydrothermal Cu-Au deposits have been formed. In this regard, Safikhanlu, Niaz, Mazraeh, Anjerd and Kujanagh deposits, as representative deposits, have been observed and structural measurements were performed in the field. In this area, Cretaceous limestones along with volcanic rocks are exposed as the oldest rocks in the region along with Eocene latite-andesites. These volcanic rocks have been intruded by Oligocene plutons such as Safi Khanlu with the combination of granite-quartz monzonite and Khan Kandi with the combination of Monzonite-Gabbro, causing phyllite, argillic and siliceous alterations in Safi Khanlu, extensive argillic alteration in Kujanagh and potassic in the Niaz  area. With a time interval, magmatic activity in the Late Miocene-Pliocene resumed and caused phyllic and propylitic alteration in the Mazraeh and argillic, phyllic, propylitic and potassic in Anjerd area. These alterations were studied using ASTER satellite images and PCA and SAM methods. Then, with field studies, the trend of major fractures in each of the mentioned deposits was determined and compared with the results obtained from remote sensing. The structural analysis showed that the predominant trend of mineralization and alteration zones in the studied deposits is northeast-southwest and is consistent with the predominant trend of the fault lines extracted from satellite images. Based on these results, it can be concluded that fault and fracture have played a major role in controlling and forming gold and copper reserves in the Ahar region.

    Keywords: Hydrothermal Au-Cu deposits, tructure, PCA, SAM, Arasbaran Zone
  • MohammadAmin Kargarzadeh, Robab Hajialioghli*, Mohssen Moayyed Pages 615-626

    The study area is located near the Zeinabad village, NW Tabriz. Precambrian to Cretaceous sedimentary units form the dominant outcropping rocks in this area. The investigated basic rocks including lava and diabasic dikes are intruded within the Late Triassic-Early Jurassic sandstone, conglomerate and shales of the Shemshak Formation. The basic rocks are extremely alterated and have abundant vesicles filled by secondary minerals of chlorite, calcite, Zeolite and opaque phases. Petrographic studies of the basic rocks reveal that the plagioclase forms the main constituent mineral and Fe-Mg bearing minerals (most probably hornblende) are completely altered to the calcite, chlorite, epidote and opaqe phases. The most significant textures are porphyry, glomeroporphyry, amygdaloid, sieve and sub-ophitic. Geochemically, the basic rocks are basalts with alkaline signitures. On the basis of variation diagrams, the compositions of analysed rocks are rich of U, Th and LILE (such as Ba, Rb). Positive anaomaly of Pb in these diagrams can be interpreted by the continental crust distribution and/or mantle wedge metasomatism related to the released fluids from subducted oceanic crust. Considering the REE diagrams, the rocks are rich in the LREE but poor in the HREE. High La can be related to Yb contents and can be interpreted to reveal their formations from the garnet bearing mantle sources. Tectonic setting of Zinabad basic rocks is determined as within plate setting. They form in relation with the extensional phases after continental collision during Cimmerian Orogeny in the Azarbaijan continental crust, NW Iran.

    Keywords: basalt, geochemistry, Shemshak, Jurrasic, Zinabad
  • Ebrahim Tale Fazel* Pages 627-638

    A significant characteristic distinguishing sediment-hosted disseminated gold deposits (i.e. Carlin-style) from other Au deposits is the abundance of invisible Au-nanoparticles in the Fe-As-S ores (e.g., arsenian pyrite). In this study, we used the focused ion beam combined with scanning electron microscope (FIB-SEM) techniques, and a high-resolution transmission electron microscope (HR-TEM) to examine invisible Au and how it evolved through later geologic events that eventually led to the formation of Zarshuran gold deposit. This electron examination was performed on auriferous arsenian pyrite (Py4) of Zarshuran deposit with colloform texture and average content of Au (21 ppm) and As (2.4 wt%). Results concluded that the post-ore magmatic-hydrothermal events after configuration of main orebody of the Zarshuran initiated the annealing of the ionic Au-bearing arsenian pyrite, leading to the redistribution of trace elements and specially formation of Au-bearing nanoparticles. High-angle annular dark field (HAADF) images show gold ions present in a undersaturated hydrothermal fluid, resulting in a gradual annealing process of gold nanoparticles (<100 nm in size) in the nanopores and stacking faults of arsenian pyrite crystals, which have taken place and the occurrence of this continuous cycle has led to the formation of Zarshuran world-class ore deposit.

    Keywords: Arsenian pyrite, gold nanoparticles, annealing process, Zarshuran deposit
  • Zahra Badrzadeh*, Mehraj Aghazadeh, Farnaz Fayaz Pages 639-652

    In the south and south east of Kaleybar city, lamprophyric dykes associated with basanitic and andesitic dykes intruded in the Cretaceous-Paleocene flysch-type and volcanic rocks. The lamprophyric dykes show typical lamprophyric texture with biotite and pseudomorphs of clinopyroxene phenocrysts. According to mineralogy and geochemistry, the studied lamprophyres belong to calc-alkaline group and are minette. The studied lamprophyres show enrichment in the large ion lithophile and light rare elements and depletion in the high field strength elements. Geochemical features of the studied lamprophyres confirm that they are originated from 1-3 % partial melting of a garnet lherzolite mantle source with phlogopite veinlets that previously have been metsomatized by subduction related melts. According to biotite crystals Ar-Ar dating, the studied lamprophyres emplaced during Middle Oligocene (31-32 Ma.) in a volcanic arc tectonic setting.

    Keywords: Lamprophyre, minette, petrogenesis, Ar-Ar dating, Kaleybar
  • Ameneh Amirian, Kamal Siahcheshm* Pages 653-666

    Alam-Kandy iron skarn lies at the contact margin of a granodiorite stock with limestone and dolomites of Soltanieh Formation. Anhydrous prograde calc-silicate assemblages (garnet, diopside, wollastonite) were replaced by a series of hydrous calc-silicates (serpentine, epidote, tremolite-actinolite) and/or quartz, calcite, magnetite, hematite, and pyrite. During this event, magnetite lenses (±hematite and pyrite) are formed with various textures such as massive, banded, scattered grains and veins at the vicinity of the intrusion body and the contact zones. According to this study, The geochemistry of trace elements of magnetite is variable under the influence of progressive and regressive stages of skarn formation and wall rock composition, and consistant with the indicators of magnetite formation in the (magnesium) skarn environment. These include factors such as: 1) high concentration of Mg (1 to 1.5 %), low values of Cr (<10 ppm), Ti (<0.01%) and insignificant incompatible elements such as Ag (0.5 ppm) 1 <), Rb (ppm 1 <), Sb (ppm 1 <) and Na (less than 0.1%) in magnetite; 2) significant positive correlation between Ti and V and the position of the samples in the Ti+V versus Ca+Al+Mn and Ni/(Cr + Mn) diagrams. High temperature vein-veinlet magnetites have more cobalt content than the replacement magnetites syn-deposited by sulfide minerals (retrograde stage), indicating that in the Alam Kennedy skarn system, the concentration of cobalt in the magnetite is controlled by the abundance of sulfide mineral deposits.

    Keywords: Iron skarn, prograde, retrograde, geochemistry of magnetite, Alam-Kandy
  • Somayeh Teimouri*, Mansour Ghorbani, Soroush Modabberi Pages 667-682

    The Iron-apatite deposits of Choghart and Chadormalu mining district are located in the western margin of the Bafq block and are hosted by Precambrian metamorphic basement complex, Late Precambrian sedimentary-volcanic units, and Late Precambrian-Early Cambrian plutonic rocks. The origin and relation of the rocks for a long time, which are known as metasomatites, have always been questioned. Based on petrography and mineral chemistry studies, five types of hydrothermal alterations have identified in these rocks. The oldest one is Na-alteration, which occurs at farther distances of iron deposits and is characterized by the presence of chessboard albite. The youngerst one is sodic-calcic alteration which is widespread and two-stages of the metasomatism model are characterized by the presence of tremolite-actinolite and is synchronous with the Fe-oxides. Potassic alteration occurs after two previous alteration phases, because of the influence of K-rich fluids and the formation of K-feldspar and secondary biotite. Silicate and sericite alteration has occurred as a late phase in the region.

    Keywords: Iron-apatite deposits, Bafq mining district, Chadormalu deposits, Choghart deposits, Kiruna, metasomatism, mineral chemistry
  • Robabe Masoomi*, Yousef Rahimsouri, Hemayat Jamali, Ali Abedini Pages 683-696

    The Kamar-Gov study district is located south of Hashtjin city in the Ardabil Province (NW Iran). The geological units in this district include lavas (with composition of basaltic trachy-andesite to rhyolite), sub-volcanic rocks (as dyke and stock with composition of porphyritic trachy-andesite and trachyte) and crystal, vitric (lithic) tuffs (intermediate and felsic composition). Extensive zones of silicic, sericitic-argillic, advanced-argillic, and chloritic alteration have formed in these rocks. Pyrite is the prevalent metal mineral in the study area and approximately extended in all rock units. Besides pyrite, chalcopyrite, chalcocite, galena, sphalerite, hematite, and magnetite are also present. Covellite, digenite, and goethite are supergene minerals. Ore minerals have formed in crystal, vitric tuff and rhyolite as veinlet, dissemination, strata-bound dissemination, and inside silicic veins/veinlets. Three types of primary fluid inclusions are present within quartz minerals of silicic veins/veinlets and accompanied by disseminated ore minerals, including liquid-rich two phases, vapor-rich two-phases, and salt-saturated three-phase fluid inclusions (liquid, vapor, and halite + sylvite). Micro-thermometric analysis of these fluid inclusions shows the salinity of 1.05-14 wt% NaCl equivalents with the highest frequency of homogenization temperatures between 200 and 300 °C. The ore formation type is similar to intermediate sulfidation epithermal deposits, based on features like the vein-veinlet shape of ore mineralization, colloform and crustiform textures, base metal mineralization, the mineral assemblage of kaolinite – muscovite – pyrite ± sphalerite, intermediate salinity and temperature of the fluid, and probable effect of the boiling process.

    Keywords: Base metal mineralization, hydrothermal alteration, fluid inclusions, intermediate epithermal deposit
  • Hossein Rostampour Moghadambeglar, Azadeh Malekzadeh Shafaroudi*, Saeed Saadat Pages 697-712

    Zardkooh procpect area is located in Sistan and Baluchestan Province in southeast of Iranshahr city. In terms of structural location, the study area is located on the boundary of Makran Arc Basin with the flysch zone of eastern Iran. The geology of the area is Upper Cretaceous volcano-sedimentary rocks, which is intruded by pyroxene diorite to monzodioritic units. The dioritic intrusion contains abundant quartz veinlets with a highly altered appearance. Mineralization in this area is mostly associated with silicification and argillic alterations with a large gossan zone surrounded by propylitic alteration. The primary minerals are pyrite and chalcopyrite and secondary minerals are goethite, hematite, limonite, jarosite, chalcocite, covellite, malachite and azurite, which seen as veinlet, disseminated, colloform, and replacement textures. The maximum amount of Au, Cu, Ag, As, and Zn elements are 1.1 ppm, 5%, 3.7 ppm, more than 100 ppm, and 759 ppm, respectively. Fluids inclusion study on quartz shows that the homogenization temperature is in the range of 188° to 365 °C and the salinity is between 14.5 to 18.2% eq. NaCl. Temperature and salinity data show the role of the mixing process of high temperature and salinity fluid (probable magmatic water) with meteoric low temperature and salinity fluid in the formation of mineral reserves. The type of alterations and their development, geochemical anomalies, temperature and salinity range, geological position, lithology, and mineralogy indicate that the mineralization of Zardkooh prospect area can be the upper part of a porphyry copper-gold type system.

    Keywords: Mineralization, geochemistry, fluids inclusion, copper-gold, Porphyry, Zardkooh, Iranshahr
  • Maryam Yazdani* Pages 713-726

    The Zagros orogeny occurred with the opening of Neotethys, subduction and closure of ocean between Arabian and central Iranian microplate. The Sanandaj-Sirjan Zone is a metamorphic–magmatic belt, associated with the Zagros Orogeny as parts of the Alpine. The dominant plutonic rocks in the Sanandaj-Sirjan zone are considered to be a response to the subduction of the Neotethys. This paper discusses the mineral chemistry of amphibole and feldspar in the appinitic and granitic rocks which are exposed in SW of Nagadeh area. The appinite rocks consist of a group of coeval plutonic rocks, ranging from ultramafic to felsic in composition in which hornblende and feldspar are the dominant minerals, and typically occurs both as large prismatic phenocrysts and in the finer grained matrix. The composition of minerals in the appinitic and granitic rocks are similar,  and the composition of amphibole is magnesiohornblende and feldspars is orthoclase. Both magmas have calc alkalic characteristics with arc continental tectonic setting. They have derived from the crustal-mantle mixed sources and high magmatic oxygen fugacity. The appinitic rocks and granites have not coeval. Thermobarometric estimates using amphibole data show that the appinitic-granitic magmas crystallized in two storage zones at pressures of 3-5 kbar (shallow crust) and 1-3 kbar (upper crust). The appinitic rocks were derived from partial melting of lithospheric mantle that had been metasomatized by slab-derived fluids, in the shallow crust during Neo-Tethyan slab breakoff. Generally, it is difficult for the hydrous basaltic magmas to ascend through the continental crust, therefore the underplating of the crust by these magmas supplied sufficient heat and water to facilitate the partial melting of the overlying crust to produce the granites associated with the appinite.

    Keywords: Appinite rocks, granite, continental arc, Naghadeh, NW Iran
  • Khajehjavaran, Ghadami*, Poosti, Moradian, Karimi Shahraki Pages 727-742

    Massive of dacite and trachydacite are present around the Masahim volcanic of Shahr-e-Babak are, in Central Iran, Urumieh-Dokhtar volcano plutonic belt. Based on lithogical studies and the results of chemical analyses, they are composed of dacite and trachydacite and the main texture in these rocks are porphyry. Both contain plagioclase (albite to andesine), pyroxene (augite), mica (biotite), amphibol (tschermakite), quartz and opaque minerals, but k-feldespar is also present in the trachydacite rocks (sanidin, anorthoclase). Phenocrysts of plagioclase show disequilibrium textures such as oscillatory zoning and sieve. These minerals show variations in composition from the core to rim that may be resulted from changes in magma composition with pressure changes during the ascent of magma and variation in water pressure. The temperature obtained is about 650 to 750 °C. Mineral chemistry studies on clinopyroxenes show that they are Augite and the magma, where clinopyroxens were crystallized, contained about 10% H2O. Fe3+ values of the clinopyroxenes indicate high oxygen fugacity. Geothermal-barometric studies of clinopyroxenes show that the crystallization pressure of clinopyroxenes is about 6-10 kbar and the composition of clinopyroxenes shows temperature range of 1200-1150 ° C. These clinopyroxenes belong to the calc-alkaline orogenic series.

    Keywords: Geobarometry, geothermometry, dacite, mineral chemistry, Urumieh-Dokhtar belt, Shahr-e-Babak, Kerman
  • Forough Mohammadi, Haleh Sanaishaar*, Elham Tahanpaser Pages 743-750

    In this study, MNPs-Fe3O4 were synthesized, and the properties of these nanoparticles were investigated by FESEM, XRD, FT-IR and VSM. In addition, the performance of MNPs-Fe3O4 along with ethoxylated tallow amine (TAE) surfactant in crude oil demulsification was evaluated by bottle test. The combination of MNPs-Fe3O4 and TAE improves the efficiency of water separation from oil by 94% and reduces the consumption of commercial demulsifier.

    Keywords: Fe3O4 magnetic nanoparticles, Water in crude oil emulsion, Demulsifier, Demulsification efficiency, Ethoxylated tallow amine
  • Khadijeh Helfi, Seyed Ebrahim Mousavi Ghahfarokhi*, Zargar Shoushtari Pages 751-760

    In this study, the effect of surfactant on the structural and photocatalytic properties of bismuth ferrite made (BiFeO3) by hydrothermal method at a temperature of 180 °C and a concentration of 4 M was investigated. The surfactants studied in this paper are ethylene glycol and sodium dodecyl sulfate. The results of diffraction pattern analysis showed that the samples have a rhombic perovskite structure distorted with space group R3c. Also, high purity bismuth ferrite was made at 180 °C and 4M concentration without the presence of surfactant. FESEM results showed that the particle size decreased with the presence of surfactant. The optical and photocatalytic properties of the samples were also investigated by UV-Visible analysis. The results showed that the amount of optical gap increased in the presence of surfactant and was recorded in the range of 2.7-2.8 eV for these samples. The photocatalytic properties of the samples were also investigated in Congo red at a concentration of 10 ppm. The results showed that ferrite bismuth made in the presence of sodium dodecyl sulfate had the most damage.

    Keywords: Surfactant, multiferroic, bismuth ferrite, hydrothermal, photocatalyst
  • Mahsa Dolatkhah, Morteza Zargar shoshtari*, Mansour Farbod Pages 761-772

    The aim of this study was to fabricate nanocomposites of titanium dioxide nanorods/gadolinium oxide and to investigate some of their properties. So, in this research, titanium dioxide (TiO2) nanorods were fabricated by microwave methods. The properties of crystal structure, morphology, optical, hydrophilicity and hydrophobicity of the samples were investigated. Nanocomposites of  5, 10, 15 and 20 percent of gadolinium oxide (Gd2O3) were fabricated using titanium dioxide nanorods. The properties of the fabricated samples, such as crystal structure and morphology, were investigated by X-ray diffraction, scanning electron microscopy, and energy-dispersive x-ray spectroscopy, respectively. The results of experiments showed that titanium dioxide nanorod have a rutile phase with tetragonal crystal structure. The contact angle and visible-ultraviolet spectroscopy of the samples were also studied. Layer samples were made from titanium dioxide nanorods, gadolinium oxide (Gd2O3) and also various nanocomposites by spin coating method. The contact angle of titanium dioxide nanorods was about 44 degrees, indicating the hydrophilicity of titanium dioxide nanorods. Also, the results showed that nanocomposites samples with TiO2 nanorods reduce the hydrophilicity. The optical gap of titanium dioxide nanorods was about 2.9 eV. The optical energy gap of nanocomposite samples with different percentages of gadolinium oxide was almost constant.

    Keywords: titanium dioxide nanorods, nanocomposites, gadolinium oxide, hydrophilicity, microwave method, optical gap, contact angle