فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • داود ابراهیمی، آرین قلی پور*، عباس نرگسیان صفحات 7-32

    رقابت در صنعت از یک سو و نادربودن منابع انسانی با استعداد ازسوی دیگر مدیران را متقاعد می سازد تا با ایجاد واحد مدیریت استعداد و تمرکز بر ظرفیت استعداد افراد و شناسایی آنها، نیاز سازمان در حال و آینده را پاسخ دهند. این پژوهش ضمن پاسخگویی به نیاز مدیران در این حوزه اقدام به شناخت معیارهایی کرده است که بتوان از راه آن افراد با استعداد بالقوه را شناسایی کرد. این پژوهش از منظر ماهیت، اکتشافی و از منظر هدف کاربردی می باشد و ازآنجاکه شناسایی استعداد در صنعت تلکام به دلیل رشد مداوم و با سرعت فناوری اهمیت بیشتری دارد، از ابزار مصاحبه در جهت جمع آوری داده های دست اول استفاده شده است. پس از طراحی و اجرای مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 16 تن از معاونان، مدیران، سرپرستان و کارشناسان ارشد واحد منابع انسانی شرکت های فعال در این صنعت، از تحلیل تم به روش براون و کلارک (2006) بهره گیری شد. پس از کدگذاری داده های اولیه، معیارهای شناسایی ظرفیت استعدادها در سه دسته کلی معیارهای فردی، معیارهای شغلی و معیارهای سازمانی برخاسته از ده تم فرعی ایجاد شدند. در نهایت سازمان های صنعت تلکام با بهره گیری از معیارهای فردی شامل خلاقیت، مدیریت ابهام، نگرش، دانایی، یادگیری، ارتباطات و همچنین معیارهای شغلی ازجمله عملکرد بالا و اشتیاق و نیز معیارهای سازمانی رهبری و کمال جویی به شناسایی ظرفیت استعدادها پرداختند.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، شناسایی استعداد، استعداد بالقوه، ظرفیت استعداد، صنعت تلکام، تحلیل تم
  • حسین رحمان سرشت، مهدیه جلالپور*، وحید ناصحی فر، وحید خاشعی صفحات 33-68
    هدف

    هدف این پژوهش تدوین الگوی تاب آوری کسب وکارهای کوچک و متوسط در مواجهه با رویداد قوی سیاه با تاکید بر محورهای درونی سازمان است.

    روش

    این پژوهش با روش کیفی و در طی چند مرحله انجام شد. داده های پژوهش در بخش تحلیل مضمون از راه مصاحبه با 26 مشاور دارای مجوز مراکز مشاوره، اطلاع رسانی و خدمات کارآفرینی در سراسر کشور گردآوری شد. برای ارزیابی کفایت تحلیل مضمون و دستیابی به اجماع کلی، از روش دلفی فازی استفاده شد. خروجی این مرحله 11 مقوله اصلی و 25 مقوله فرعی در دو محور بود. جهت ساختاربندی الگوی پژوهش و سطح بندی متغیرها از تکنیک مدل سازی ساختاری -تفسیری استفاده شد.

    یافته ها: 

    مقوله های طرحواره مدیر، شایستگی رفتاری و تخصصی وی در محور مدیریت ارشد و محور قابلیت های سازمانی شامل جهت گیری راهبردی، اصلاح ساختار و تعالی فرایندها، ترویج فرهنگ مثبت، نظام مالی دقیق، نظام مندی منابع انسانی شایسته، جهت گیری بازار متناسب با شرایط، آمادگی زیرساخت های فیزیکی و اطلاعاتی و به کارگیری فناوری اطلاعات هستند. الگوی به دست آمده با ایجاد ظرفیت ها و بسترهای درونی سازمان در شرایط نامطمین از راه واکنش سریع و اقدام های نوآورانه شرایط ادامه تاب آوری کسب وکارهای کوچک و متوسط را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری کسب وکارهای کوچک و متوسط، رویداد قوی سیاه، محورهای درونی سازمان، قابلیت های سازمانی
  • ایمان عمویی، سید فتح الله امیری عقدایی*، آذرنوش انصاری طادی صفحات 69-96

    کج رفتاری به عنوان رفتاری غیرعقلایی و غیرمنطقی، نوعی از رفتار و تصمیم گیری در بین مشتریان بازارها و سازمان ها به ویژه در بخش مالی و سرمایه گذاری است که شناخت ماهیت آن، همچنین عوامل موثر و پیامدهای آن می تواند به پیش بینی بهتر بازارها کمک کند. هدف پژوهش حاضر طراحی مدل کج رفتاری مشتریان این نوع سازمان ها (به طور خاص بازار سرمایه و بورس) می باشد. در این پژوهش سعی بر آن بوده است تا با بهره گیری از روش آمیخته کیفی- کمی (اکتشافی- تاییدی)، همچنین به کارگیری فن تحلیل مضمون مصاحبه ها (در بخش کیفی) و تحلیل داده ها و سنجش مدل پژوهش با کمک نرم افزارهای آماری SPSS 22 و Smart PLS 3 (در بخش کمی) مدلی از این پدیده ارایه شده تا شناخت بهتری از آن حاصل شود. جامعه پژوهش در بخش کیفی، خبرگان و مشتریان مطلع در زمینه پژوهش و در بخش کمی نیز تمام مشتریان خدمات بازار بورس را شامل شده است. همچنین در بخش کیفی پژوهش، نمونه 11 نفری و در بخش کمی نیز 176 نفر از مشتریان تهرانی سازمان بورس بررسی شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کج رفتاری مشتریان به طور مستقیم متاثر از 3 نوع سوگیری ذهنی بوده و ارزش های فرهنگی، شرایط و قوانین اقتصادی و عوامل سیاسی نیز بر شکل گیری سوگیری های ذهنی و در پی آن کج رفتاری موثر است. همچنین علاوه بر تعیین الگوهای کج رفتاری در این بازار، پیامدهای بی ثباتی اقتصادی و هرج و مرج اجتماعی از جمله پیامدهای مهم و کلیدی کج رفتاری مشتریان خدمات سازمان های مالی شناخته شده است.

    کلیدواژگان: رفتار مشتری، کج رفتاری مشتریان، اقتصاد رفتاری، سوگیری ذهنی
  • سید محمد فرقانی دهنوی، علی رجب زاده قطری*، عادل آذر، آمنه خدیور صفحات 98-128

    نگهداری و حفظ روابط با مشتریان و جلوگیری از رویگردانی مشتری از وظایف مهم سازمان ها در بازارهای به شدت رقابتی کنونی است. در این پژوهش مسیله رویگردانی مشتری و استراتژی های حفظ و نگهداشت مشتری بررسی شده اند. این موضوعات از راه مرور ادبیات نظام مند و از زوایای مختلف از جمله زمینه فعالیت سازمان، درجه فردی سازی مدیریت ارتباط با مشتری، دسته بندی مشتریان، انتخاب مشتریان کلیدی، تعلق خاطر کارمندان به سازمان و ارزیابی عملکرد کارکنان سازمان بررسی قرار شده اند.علاوه بر این، ابزاری مبتنی بر شبکه‎ های یادگیری عمیق جهت پیش بینی رویگردانی مشتری استفاده شده است. در نتیجه یک چارچوب و مدل مفهومی بر پایه ادبیات موجود در این حوزه ایجاد شده و بعد از آن با مدل پیش بینی رویگردانی مشتری با استفاده از شبکه های یادگیری عمیق ترکیب شده است. نتایج نشان می دهد استفاده از یادگیری عمیق در پیش بینی رویگردانی مشتری یک شیوه کاملا موثر و کارآمد برای حل مسیله ارتباط، حفظ و نگهداشت مشتری است. این رویکرد نه تنها قادر به پیش بینی دقیق این است که کدام یک از مشتریان سازمان در حال رویگردانی از سازمان و قطع ارتباط خود با سازمان هستند، بلکه می تواند به طور دقیق عوامل و پارامترهای موثر بر رویگردانی مشتری را شناسایی کند و بینش بسیار ارزشمندی برای واحد بازاریابی سازمان ها به ارمغان آورد.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، رویگردانی مشتری، یادگیری عمیق، استراتژی های حفظ و نگهداشت مشتری
  • حمیدرضا قاسمی بنابری*، لطف الله فروزنده دهکردی، حسن دانایی فرد، احمدعلی خائف الهی صفحات 129-151

    روابط محیط کار، روابط بین شخصی منحصر به فرد و با نتایج مهم برای افراد و سازمان ها تلقی می شود. کیفیت این روابط به ویژه میان مدیر و کارمند با پیامدهای متنوع مهم فردی و سازمانی همراه است. انتظار می رود کارکنان در سطوح بالای کیفی ارتباطات، سطوح بالاتری از عملکرد و تعهد به سازمان را نسبت به رابطه با کیفیت پایین نشان دهند. بر همین اساس پژوهش حاضر با صبغه ترکیبی شکل گرفته است. در این پژوهش نخست با استفاده از روش کیفی و رویکرد تحلیل مضمون کدهای اولیه شناسایی و متعاقب آن مضامین مفهوم پژوهش دسته بندی شد. در مرحله کمی پژوهش نیز شاخص های واکاوی شده برای ارزیابی بهتر با استفاده از پرسشنامه در ستاد مالیاتی تهران و اداره کل مالیاتی شمال تهران توزیع و نتایج به وسیله تحلیل عاملی اکتشافی از طریق نرم افزار spss ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان دهنده شناسایی شش بعد رفتارهای اطمینان بخش، رفتارهای حرفه ای، رفتارهای مدیریتی، مهارت های فنی، مهارت های انسانی و مهارت های ارتباطی برای مفهوم کیفیت رابطه مدیر-کارمند و رابطه مستقیم و معنادار مفهوم پژوهش با دو متغیر عملکرد شغلی و تعهد سازمانی کارکنان می باشد.

    کلیدواژگان: روابط مدیر- کارمند، کیفیت رابطه، عملکرد کارکنان، تعهد سازمانی، سازمان های دولتی
  • فراز قدرتی زاده، احسان چیت ساز*، رضا رستمی صفحات 153-190

    ایده های خلاقانه کارکنان، منبع بینش ها و محصولات جدیدی هستند که زندگی روزمره را غنی می کنند. خلاقیت و ایده پردازی کارکنان نتیجه تعامل بین عوامل فردی و زمینه ای در محیط است. منبع اصلی خلاقیت و نوآوری در نقطه تلاقی بین مهارت ها و دانش فرد قرار دارد و بررسی این موضوع نیازمند مطالعه محرک های درونی و محیطی در بستر محیط سازمانی است. در این مطالعه که بر نقش پاداش های مالی در افزایش عملکرد ایده پردازی برای تولید ایده های جدید کسب وکاری و سرمایه گذاری در یک شتاب دهنده فعال در صنعت فناوری و ارتباطات در چین متمرکز شده است؛ تعداد 168 کارمند و متخصص در یک شتاب دهنده کشور چین برای حضور در یک آزمایش تجربی شرکت کرده اند. برای بررسی مداخله های مختلف تخصیص پاداش مستمر در فرایند ایده پردازی درجهت ایجاد ایده های کسب و کاری جدید، سه شکل مختلف از مقادیر تخصیص پاداش، در سه گروه حداکثری، تصادفی و صفر (گروه کنترل) برای تحقق آزمایش تجربی تعریف شد. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که تخصیص پاداش های مالی نه تنها باعث بهبود عملکرد ایده پردازی کارکنان می شود بلکه عدم تخصیص پاداش به این فرایند شرایط کاهش خلاقیت و نوآوری را در این زمینه فراهم می کند.

    کلیدواژگان: ایده پردازی کارکنان، پاداش های مالی، خلاقیت کارکنان
  • حمیدرضا مهاجرانی عراقی، محمدحسین صبحیه*، فیروز رازنهان، مقصود فراستخواه صفحات 191-204

    فرهنگ تاثیر مستقیمی بر فرایندهای پروژه به خصوص فرایند آغازین پروژه دارد، این مسیله در پروژه های چند ملیتی یا محیط هایی با پیچیدگی فرهنگی بالا بیشتر نمود پیدا می کند. باتوجه به مرور ادبیات به نظر می رسد، نظریه ها و الگو های موجود از تاثیرگذاری عوامل فرهنگی برعملکرد فرآیندهای آغازین مدیریت پروژه غفلت کرده اند و نبود یک چارچوب نظری روشن برای تبیین عملکرد فرایندهای آغازین مدیریت پروژه که مستلزم توجه به عوامل فرهنگی است، در ادبیات مشهود است. در این پژوهش باتوجه به رخنه موجود در ادبیات در زمینه بررسی نقش فرهنگ در فرایندهای آغازین و اقدام های زودهنگام پروژه ها، بررسی مولفه های فرهنگی اثرگذار بر عملکرد فرایندهای آغازین مدیریت پروژه مدنظر قرار گرفته است. باتوجه به اینکه برای تحلیل مسیله بالا، یک چارچوب نظری روشن در ادبیات وجود ندارد، در این پژوهش از روش پژوهش کیفی و از روش شناسی برپایه (GT) با رویکرد استراوس و کربین استفاده شده است. باتوجه به تحلیل یافته ها، به نظر می رسد عوامل فرهنگی ملی مانند «کوتاه نظری»، «جزیی نگری»، «بی برنامگی»، «شتاب زدگی»، «منفعت جویی راحت طلبانه» و نیز عوامل فرهنگی حرفه مانند «فقدان زبان مشترک بین ارکان پروژه»، «ناهمسویی ارکان پروژه»، «ترجیح خوشایند کارفرما به واقعیت»، «عدم اعتقاد به استانداردهای مدیریت پروژه»، «عدم اعتقاد به مستندسازی» و «غلبه نگاه فنی بر مدیریت پروژه»، زمینه ساز «شروع شتاب زده پروژه ها» در کشور است.

    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، گروه فرایندی آغازین پروژه، فرهنگ
  • محسن یعقوبی، نورمحمد یعقوبی*، محمدصادق شریفی راد صفحات 205-236
    هدف

    قراردادهای روان شناختی باور و درک کارکنان نسبت به تعهدات ضمنی و صریح در روابط کاری با سازمان تعریف شده است. هدف مطالعه حاضر کشف محتوای قراردادهای روان شناختی پرستاران بیمارستان های دولتی است.

    روش

    برای درک مناسب محتوای قراردادهای روان شناختی پرستاران انجام یک مطالعه کیفی موردنیاز است. جمع آوری اطلاعات موردنیاز از راه مصاحبه های نیمه ساختاریافته و با تاکید بر بیان تجربه زیسته پرستاران بیمارستان های دولتی انجام شد. انتخاب نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با فن گلوله برفی انجام گرفت و برای اطمینان از اشباع نظری 19 مصاحبه انجام شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که قراردادهای روان شناختی در پرستاران شامل 3 مضمون اصلی (معامله محور، رابطه محور و ارزش محور) و 14 مضمون فرعی بود. قراردادهای معامله محور شامل 5 مضمون فرعی جو کاری خوب، پرداخت منصفانه، رفع مشکلات غیرکاری، ایمنی در محیط کار و محیط مسالمت آمیز و آرام بود. قراردادهای رابطه محور شامل 5 مضمون فرعی اجازه مشارکت در تصمیم گیری، حمایت مقام بالاتر، چالش برانگیز بودن کار، فرصت ارتقا و امنیت شغلی بود. قراردادهای ارزش محور شامل 4 مضمون فرعی ارزش های فردی، ارزش های جمعی، ارزش های آموزشی و ارزش های اخلاقی بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد قراردادهای روان شناختی پرستاران با دو مضمون (معامله ای و رابطه ای) جامع نیست و پرستاران فراتر از منافع فردی و سازمانی، ارزش های بسیار مهمی دارند که مربوط به ماهیت حرفه پرستاری می باشد و این ارزش ها در قراردادهای روان شناختی ارزش محور ظهور پیدا می کنند. درنتیجه برای افزایش تعهد سازمانی، رضایت شغلی و کاهش ترک خدمت پرستاران توجه به هر سه مضمون قرارداد روان شناختی لازم است.

    کلیدواژگان: قراردادهای روان شناختی، قراردادهای روان شناختی رابطه محور، قراردادهای روان شناختی معامله محور، قراردادهای روان شناختی ارزش محور، پرستاران، نظریه قرارداد روان شناختی
|
  • Davoud Ebrahimi, Aryan Gholipour*, Abbas Nargesian Pages 7-32

    Competition in the industry and the scarcity of talented human resources convince managers to respond to the present and future needs of the organization by creating a talent management unit and focusing on the talent capacity of individuals along with their identification. This study aimed to identify criteria through which potentially talented people can be recognized, while responding to the needs of managers in this area. This research is exploratory in terms of nature and applied in terms of purpose. Interview was used to collect first-hand data since identifying talent in the telecom industry is more important due to the continuous and rapid growth of technology. After designing and conducting semi-structured interviews with 16 deputies, managers, supervisors and senior experts of the human resources department of companies operating in this industry by using the method suggested by Brown and Clark (2006) for theme analysis was used. After coding the initial data, the criteria for identifying talent capacity were created in three general categories of individual criteria, job criteria and organizational criteria based on ten sub-themes. Finally, Telecom industry organizations can use individual criteria including creativity, ambiguity management, attitude, knowledge, learning, communication as well as job criteria such as high performance and engagement as well as organizational criteria including leadership and perfectionism to identify talent capacity.

    Keywords: Talent Management, Talent identification, Potential Talent, Capacity Talent, Telecom Industry, Thematic Analysis
  • Hossein Rahmanseresht, Mahdieh Jalalpoor*, Vahid Nasehifar, Vahid Khashei Pages 33-68
    Purpose

    The purpose of this study is to develop A Model for the Resilience of SME's in black swan conditions with emphasis on the internal axes of the organization.

    Design/methodology/approach: 

    Research data in the content analysis section was collected through interviews with 26 licensed consultants from consulting, information and entrepreneurship services centers. Fuzzy Delphi technique was used to assess the adequacy of content analysis, in-depth understanding of expert opinions and reaching a general consensus. The output of this stage was 11 main categories and 25 sub-categories in two axes. The output of this stage was 11 main categories and 25 sub-categories in two axes. Structural-interpretive modeling technique was used to structure the research model, interpret the conceptual relationships and level the variables.

    Findings

    Categories of managerial schema, behavioral and professional competence in the field of senior management, as independent variables of Mic Mac in the third and fourth levels of the diagram and the axis of organizational capabilities including strategic orientation, reforming the structure and excellence of processes, promoting positive culture, financial system Accurate, well-organized human resources, appropriate market orientation, readiness of physical and information infrastructure and the use of information technology in the first and second levels of the diagram were placed in the group of dependent and linked variables.

  • Iman Amouei, Seyed Fathollah Amiri Aghdaie*, Azarnush Ansari Pages 69-96

    Misbehavior as irrational behavior is a type of behavior and decision-making among customers of markets and organizations, especially in the financial and investment sector, which recognizing its nature, as well as its effective factors and consequences can help to better predict markets. The purpose of this study is to design a model of misbehavior of customers of this type of organizations (specifically capital market). In this research, an attempt has been made to use a qualitative and quantitative methods, as well as the technique of interview content analysis and data analysis and measurement of the research model with the help of SPSS 22 and Smart PLS 3 statistical software to provide a better understanding of this phenomenon To be obtained. The results of this study indicate that customers' misbehavior is directly affected by 3 types of mental biases and cultural values, economic conditions and laws and political factors also affect the formation of mental biases. In addition to identifying instances of misbehavior in this market, the economic instability and social chaos are also known as important and key consequences of customer misbehavior.

    Keywords: Customer Behavior, Customer Misbehavior, Behavioral Economics, Mental Bias
  • Seyed Mohammad Forghani Dehnavi, Ali Rajabzadeh Ghatari*, Adel Azar, Ameneh Khadivar Pages 98-128

    Customer Retention and maintaining customer relationships and preventing customers from Churn is one of the most important tasks of organizations in today's highly competitive markets. In this study, the issue of customer churn and customer retention strategies have been investigated. These issues have been studied through systematic literature review and from different angles such as the field of organization, degree of individualization of customer relationship management, customer segmentation, and selection of key customers, employee engagement and evaluation. In addition, a model based on deep learning networks has been used to predict customer churn. As a result, a conceptual framework and model is created based on the existing literature in this field and then combined with the customer churn prediction model using deep learning networks. The results show that the use of deep learning in predicting customer churn is a very effective and efficient way to solve the problem of customer retention and customer churn. This approach is not only able to accurately predict which of the organization's customers are turning away from the organization and disconnecting from the organization, but also can accurately identify the factors and parameters affecting customer churn and bring very valuable insight for the organization.

    Keywords: Customer Relationship Management, Customer Churn, Deep Learning, Customer Retention Strategies
  • Hamidreza Ghasemi Banabari*, Lotfollah Froozandeh Dehkordi, Hassan Danaee Fard, Ahmadali Khaef Elahi Pages 129-151

    Relations at the work environment are unique interpersonal relationships with important outcomes for individuals and organizations. An important aspect of these relationships is the relations quality of the between the manager and the employee. The quality of manager-employee relationships is associated with a variety of important individual and organizational implications. It is expected that the staff at the higher levels of this relationship will show higher levels of performance and commitment to the organization than the low-quality relationship. Accordingly, the present study was developed with a synthetic method. In this research, the qualitative method and thematic approach, Primary codes were identified and subsequently the concepts of research were categorized. In the quantitative method, the identified index was evaluated using a questionnaire in tax offices of Tehran. The results were analyzed by exploratory factor analysis using spss software. The results of this study stating that six dimensions of Reassuring behaviors, Professional behaviors, technical skills, Human skills and Communication skills for the concept of relations quality between manager and employee and the direct and meaningful relationship between the concept of research with two variables of employee job performance and Organizational Commitment.

    Keywords: Relationship between manager, employee, relations quality, employee performance, organizational commitment, public organizations
  • Faraz Ghodratizadeh, Ehsan Chitsaz*, Reza Rostami Pages 153-190

    Employees' creative ideas are the source of new insights and products that enrich daily life and make a valuable contribution to business development. In other words, employee creativity is the result of interaction between individual and contextual factors with the environment; Also, the source of creativity and innovation is at the intersection between skills and knowledge of the individual and the study of this issue requires the study of internal and environmental triggers in the context of the organizational environment. In this study, which is focused on the role of financial rewards in enhancing the performance of new business/venture ideas in a High Tech ICT Accelerator in China, 168 volunteers employees at this accelerator participated in an empirical experiment. To explore the different interventions of continuous reward allocation in an idea generation process for creating new venture ideas, we defined three forms of maximum, random, and null (control group) types of reward in the experiment. The results of this study show that the allocation of financial rewards improves the performance of idea generation, but also in the lack of reward allocation into the idea generation process reduces creativity and innovation in this field.

    Keywords: Employees’ Idea Generation, Financial Rewards, Employees’ Creativity
  • HamidReza Mohajerani Araghi, MohammadHossein Sobhiyah*, Firooz Raznahan, Maghsood Farasatkhah Pages 191-204

    Culture has a direct impact on project processes, especially the initial process of the project, this issue is more pronounced in multinational projects or environments with high cultural complexity. According to the literature review, it seems that the existing theories and models have neglected the influence of cultural factors on the performance of initial project management processes and the lack of a clear theoretical framework to explain the performance of initial project management processes that requires attention to cultural factors in the literature. it is obvious. In this study, considering the gap in the literature in the field of studying the role of culture in the initial processes and early actions of projects, the study of cultural components affecting the performance of the initial processes of project management has been considered. Due to the fact that there is no clear theoretical framework in the literature to analyze the above problem, in this study, qualitative research method and GT-based methodology with Strauss and Carbin approach have been used. Based on the analysis of the findings, it seems that national cultural factors such as "short-sightedness", "partiality", "unplannedness", "haste", and "convenience-seeking", as well as professional cultural factors such as: "lack of language" Common between project pillars "," project pillars mismatch "," client's pleasant preference for reality "," disbelief in project management standards "," disbelief in documentation "and" technical overcoming of project management ", paving the way for" hasty start " Projects "is in the country.

    Keywords: Project Management, Initial Project Process Group, Culture
  • Mohsen Yaghoubi, NourMohammad Yaghoubi*, MohammadSadegh Sharifirad Pages 205-236
    Purpose

    Psychological contracts are defined as employees' beliefs and perceptions of implicit and explicit obligations in working relationships with the organization. The aim of this study was to discover the content of psychological contracts of public hospital nurses.

    Method

    A qualitative study is needed to properly understand the content of nurses' psychological contracts. The required data were collected from semi-structured interviews and with emphasis on the lived experience of nurses in public hospitals. In this regard, participants were selected using purposive sampling method and snowball technique and 19 interviews were conducted to ensure theoretical saturation.

    Findings

    Findings showed that psychological contracts in nurses included 3 main themes (transaction-based, relation-based and value-based) and 14 sub-themes. Transaction-based contracts included five sub-themes: good work climate, fair payment, non-work problems, workplace safety, and a peaceful environment. Relation-based contracts included five sub-themes: decision-making permission, superior support, job challenge, promotion opportunity, and job security. Value-based contracts included four sub-themes: fulfillment of individual values, fulfillment of collective values, fulfillment of educational values and fulfillment of moral values.

    Conclusion:

     Findings showed that psychological contract of nurses with two themes (transactional and relational) is not comprehensive and nurses had very important values ​​beyond personal and organization interests, which were related to the nature of the nursing profession, and these values are reflected in the value-based psychological contract. As a result, in order to increase organizational commitment and job satisfaction and reduce nurses' turnover, it is necessary to pay attention to the content of all three types of psychological contract.

    Keywords: Psychological contract, Relational Psychological Contract, Transactional Psychological Contracts, Ideological Psychological Contracts, Nurses, Psychological contract theory