فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جرم شناختی پلیس
پیاپی 8 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نفیسه صدر ارحامی صفحات 1-26
    زمینه و هدف

    حس تعلق به محله علاوه بر این که موجب احساس راحتی از یک محیط می شود، از ریشه های جامعه شناختی و روانشناختی مایه می گیرد و در این دو حوزه رشد و نمو می یابد. حس تعلق به محله دارای ریشه ای کهن و زمینه بسیاری از اختلاف ها و تفاهم های مهم بوده است. حس تعلق ضمن انسجام بخشی به نحوی کنترل کننده آسیب های زیادی بوده است. بر همین اساس هدف این پژوهش بررسی رابطه حس تعلق به محله و افزایش سرمایه اجتماعی محله محور در پیشگیری از جرم در محله زینبیه شهر اصفهان در سال 1400 بوده است.

    روش

    روش این پژوهش کمی و از نوع تحقیقات پیمایشی است که جامعه آماری آن شامل شهروندان 15 تا 60 ساله محله زینبیه شهر اصفهان در سال 1400 هستند که بر اساس جدول حجم نمونه کوکران تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. پرسشنامه پژوهش از نوع پرسشنامه محقق ساخته بوده که دارای روایی و پایایی بوده و ضریب پایایی آن بالای (7/0) به دست آمده است و تجزیه و تحلیل داده ها نیز به کمک مدلسازی و معادله ساختاری با استفاده از نرم افزار (Amos Graphics) انجام شده است.

    یافته ها: 

    یافته های کمی این پژوهش نشان داده که اثر دوگانه حس تعلق به محله همزمان هم بر سرمایه اجتماعی محله محور و هم بر پیشگیری از جرم معنادار بوده و اثر مستقیم حس تعلق به محله بر پیشگیری از جرم با ضریب (40/0) بیشتر اثر آن بر سرمایه اجتماعی با ضریب (32/0) بوده است.

    نتایج

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل مدل پژوهش نشان داده که اثر سرمایه اجتماعی بر متغیر وابسته پیشگیری از جرم با ضریب (52/0) قوی ترین اثر ساختاری در مدل است. در نتیجه رابطه حس تعلق به محله و افزایش سرمایه اجتماعی محله محور بر پیشگیری از جرم رابطه معناداری است.

    کلیدواژگان: حس تعلق به محله، سرمایه اجتماعی، پیشگیری از جرم، محله زینبیه اصفهان
  • مهدی چگنی، محمود اکبری، آمنه رشیدکرمی صفحات 27-46

    ازدواج سفید پدیده ای است نوظهور در جامعه ایران که ریشه در فرهنگ و سبک زندگی غرب داشته و با انواع روش های سنتی و رایج ازدواج در کشور هم خوانی ندارد.ازدواج سفید بیش از آنکه یک تقلید محض از سبک زندگی غربی باشد ناشی از تغییر و تحولات فرهنگی، اجتماعی و کم توجهی به نیازهای عاطفی و روحی اشخاص در جریان امرار معاش است.گسترش رسانه ها و ارتباطات نوعی از ارزش ها را در میان افراد شکل داده که همانند غربی ها سبک های متفاوتی از زندگی را رقم زده است. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بررسی این پدیده در حال گسترش از منظر سیاست جنایی اسلام پرداخته ایم، با وجود توجه خاص سیاست جنایی اسلام به حفظ حریم خانواده و تامین امنیت روانی زوجین و فرزندان از یک سو و توجه به رعایت مصلحت دختران در ازدواج از سوی دیگر و ارتباط عقد نکاح با نظم عمومی که در اصول مختلف قانون اساسی و برخی قوانین دیگر مورد اشاره قرار گرفته است، جهت مقابله و پیشگیری از گسترش ازدواج سفید راهکارهای کیفری در اولیت قرار نداشته و در مقابل استفاده از ابزارهای فرهنگی و اجتماعی و اصلاح سبک زندگی بویژه وضعیت تشکیل و تامین خانواده ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ازدواج سفید، نکاح معاطاتی، سیاست جنایی اسلام، سیاست جنایی ایران
  • مهرنوش ابراهیمی، مهدی اسماعیلی، مهدی کاظمی جویباری صفحات 47-75
    زمینه و هدف

    یکی از مباحث محوری در جرم شناسی، پیدایش همبسته هایی است که می توان از آن به عنوان علل پیدایش و گسترش جرم در جامعه دانست؛ از این سو، جرم شناسان و جامعه شناسان علاقه مند بررسی نظری و تجربی علل پیدایش و ظهور نرخ های مختلف کجرو ی های اجتماعی و از جمله نرخ جرم می باشند. هدف از این مقاله، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و نرخ جرم با تاکید بر جر و سرقت در جامعه ایرانی است.

    روش

    این پژوهش در راستای اهداف بنیادی و کاربردی ریشه یابی علل پیدایش و ظهور جرم سرقت با استناد به داده های پردازش شده ای که توسط گزارش های رسمی از سال 1390 الی 1395 می باشد و روش این مطالعه از نوع تحلیل ثانوی می باشد؛ بدین منظور پس از بررسی های علمی گزارش های نرخ جرم در گزارش های رسمی سازمان ثبت احوال و نیروی انتظامی از یک طرف و گزارش رسمی وزارت کشور در باب سنجش سرمایه اجتماعی پرداخته شده است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج این پژوهش حاکی از آن است که سرمایه اجتماعی در جامعه ایرانی در شرایط مطلوبی قرار ندارد و میانگین سرمایه اجتماعی کشور (2.45=µ) کمتر از میانگین حد متوسط است. همچنین از 31 استان کشور، میانگین 18 استان که رتبه یک تا هجده دارند، کمتر از میانگین کشوری است و استان کردستان و کرمانشاه (1.97=µ) پایین ترین و لرستان (3.15=µ) بالاترین میانگین سرمایه اجتماعی را دارا هستند و همچنین نتایج آزمون پیرسون نشان می دهد رابطه ابعاد سرمایه اجتماعی و سرقت در حد متوسط است.

    کلیدواژگان: جرم شناسی، سرمایه اجتماعی، نرخ جرم، سرقت
  • محمدرضا احمدزاده، عباس منصورآبادی، یاسمن خواجه نوری صفحات 77-99

    زمینه و هدف:

     از درون جنبش فمینیستی یک رشته مطالعات علمی- انتقادی سر برآورد که در میان جرم شناسان به «جرم شناسی فمینیستی» معروف شد. این رشته از جرم شناسی، بستر و زمینه مطالعه بزهکاری زنان و پیامدهای آن به طور ویژه را فراهم آورد. در میان موضوع های مختلف، وضعیت زنان زندانی به نوبه خود از اهمیت ویژه برخوردار است. نظر به اهمیت این موضوع، جامعه جهانی و به طور خاص سازمان ملل متحد اقدام به تصویب قواعد ویژه ای درباره این گروه از بزهکاران نمود که به «قواعد بانکوک» معروف است. در این سند ابعاد مختلف اداره زندان زنان و نحوه برخورد با آنان مورد توجه قرار گرفته است.

    روش:

      پژوهش حاضر به صورت روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    یکی از نیازهای اساسی زنان زندانی، تامین سلامت روانی آنها در طول دوران اقامت در زندان و پس از خروج از زندان است. در این مقاله تلاش شده است، قواعد ناظر بر تامین سلامتی روانی این گروه از زندانیان در اسناد سازمان ملل در تطبیق با مقررات داخلی مورد بررسی قرار گیرد.

    نتایج: 

    در اسناد مختلف سازمان ملل درباره زندانیان، به ویژه قواعد بانکوک، برای حمایت از سلامت روانی زنان زندانی مجموعه از راهکارهای عملی پیش بینی شده است. این راهکارها، شامل تامین محل نگهداری مناسب زنان زندانی، حفظ پیوندهای خانوادگی و اجتماعی و مشاوره های روانی، برنامه های درمانی و تدابیری از این دست می باشد. در تطبیق قواعد مقرر در این اسناد با مقررات داخلی معلوم می شود در مقررات داخلی نارسایی های بسیاری در این زمینه وجود دارد.

    کلیدواژگان: جرم شناسی فمینیستی، زندان، بزهکاری زنان، امنیت روانی زنان
  • چالش های جرم یابی سرقت از خانه های ویلایی- تفریحی در شهر همدان
    عباس عزیزی، فریبا شایگان، عبدالله هندیانی، ابراهیم داودی صفحات 101-125

    زمینه و هدف:

     پدیده سرقت به عنوان یک عمل مجرمانه یکی از معضلات عمده جوامع بشری است که در این میان سرقت های انجام شده ازخانه های ویلایی در مقایسه با سایر سرقت ها دارای فراوانی قابل توجهی است. بنابراین پلیس همواره به دنبال راهی بوده تا با شناخت چالش های جرم یابی سرقت، راهکار هدفمندی جهت مقابله با آن ارایه کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های جرم یابی سرقت از خانه های ویلایی در شهر همدان انجام پذیرفت.

    روش تحقیق :

     پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی با رویکردکیفی و از نوع اکتشافی است. مشارکت کنندگان این پژوهش کلیه کاراگاهان و متخصصان جرم یابی، فرماندهی انتظامی همدان می باشد که از بین آن ها برای انتخاب نمونه آماری از رویکرد هدفمند ملاکی و معیار اشباع نظری استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد چالش های جرم یابی سرقت از خانه های ویلایی شهر همدان شامل 56مفهوم پایه ای، 10 مفهوم سازمان دهند و 2 مفهوم فراگیر می باشد. براین اساس اولین مفهوم فراگیر یعنی چالش های برون سازمانی شامل 5 مفهوم سازمان دهنده و دومین مفهوم فراگیر یعنی چالش های درون سازمانی نیز شامل 5 مفهوم سازمان دهنده می باشد .

    نتیجه گیری

    بنابراین شناسایی چالش ها در وهله اول هم درحوزه جرم یابی سرقت کمک نموده و در وهله دوم نیز با ارایه آموزش ها و آگاهی سازی اجتماعی و برنامه ریزی و طراحی صحیح سازه ای در باغات و خانه های تفریحی موجب پیشگیری و منفعل سازی کانون های جرم خیز خواهد شد.

    کلیدواژگان: جرم یابی، سرقت، خانه های ویلایی تفریحی
  • حسنعلی موذن زادگان، منصور مسلمانی صفحات 127-152
    زمینه وهدف

    به دلیل مخاطره آمیز بودن وضعیت بزه دیده در روند دادرسی و تاثیراو در سرنوشت پرونده کیفری ایجاب می نماید تا با تامین امنیت وی به ویژه درجرایم علیه حقوق اساسی ملت از او حفاظت وحمایت کافی به عمل آید .زیرا در این دسته از جرایم قربانیان به تنهایی نمی توانند در برابرمقامات ومامورینی که از قدرت خود سوء استفاده می کنند،بایستند.لذا می طلبد تدابیر ویژه ای برای حفاظت آنان اندیشیده شود.

    روش پژوهش :

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی وموضوع آن نظری است وارایه مطالب نیز به سبک توصیفی وتحلیلی می باشد.

    یافته ها

    تامین امنیت بزه دیدگان جرایم علیه حقوق اساسی ملت در قوانین ایران چه درمساله حفظ هویت آنان وچه در موضوع تامین امنیت جسمانی -روانی دارای چالش های فراوانی است و به منظور تامین هرچه بیشتر امنیت بزه دیدگان، باید مجموعه ای از عوامل و نهادها از جمله قوای تقنینی و قصایی واجرایی دخالت وهمکاری داشته باشند.

    نتیجه گیری

    مهم ترین الزامات برای تامین امنیت بزه دیدگان جرایم علیه حقوق اساسی ملت ، انتخاب قضات ویژه و متخصص ،کتمان هویت ، تخصصی شدن مراجع رسیدگی واستفاده از فناوری های نوین به جای حضورفیزیکی بزه دیده توام با سازوکارهای لازم برای جبرات خسارات مادی ومعنوی آنان است.

    کلیدواژگان: تامین امنیت، حفظ هویت، بزه دیده، حقوق اساسی ملت، مامورین حکومتی
  • علی قنبری، علی محمد احمدوند، علی اصغر نیکونام، ابراهیم داودی صفحات 153-184
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای در پیشگیری از جرم کلاهبرداری در محیط کسب و کار و ارایه راهکارهای اجرایی به منظور بهبود سوات و تدوین راهبرد های مناسب بر اساس تحلیل برنامه ها می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش کیفی با انجام مصاحبه های کیفی نیمه ساختاریافته صورت گرفته است. که روایی آن به صورت صوری و اعتبار سنجی آن از طریق تشکیل جلسات با خبرگان و کارشناسان و در نهایت با گرفتن نظرات اساتید راهنما و مشاور می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر، مدیران و کارشناسان حوزه کلاهبرداری در فرماندهی کل انتظامی و قضات متخصص در حوزه کلاهبرداری در قوه قضاییه هستند که در فرآیندهای پیشگیری از این جرم اثرگذار هستند یا از آن تاثیر می پذیرند (ذینفعان). و روش نمونه گیری هدف مند مبتنی بر معیار و گلوله برفی انتخاب شد. که در نهایت، حجم نمونه 17 نفر، آن در فرایند پژوهش براساس اصل اشباع نظری تعیین شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد: فراجا برای پیشگیری از جرم کلاهبرداری در محیط کسب و کار با 10 نقطه قوت و 26 نقاط ضعف مواجه می باشد. و از طرفی بر اساس نظر مصاحبه شوندگان تهدیدهای احصا شده به تعداد 44 و فرصت پیش رو7 تا می باشد. و به طور کلی سه راهبرد حل مشکلات قانونی و بحران های روزمره کلاهبرداری در محیط کسب و کار و فضای مجازی، افزایش هم افزایی و آموزش حوزه کسب و کار و حفظ ثبات و پیشگیری از جرم کلاهبرداری در حوزه کسب و کار نقش به سزایی دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل سوآت، برنامه ریزی راهبردی، پیشگیری از جرم کلاهبرداری، محیط کسب و کار
|
  • Nafiseh Sadrarhami Pages 1-26
    Field and Aims

    The sense of belonging to the neighborhood, in addition to causing a feeling of comfort in an environment, comes from sociological and psychological roots and grows and develops in these two areas. The sense of belonging to the neighborhood has ancient roots and has been the basis of many important differences and understandings. The sense of belonging and cohesion has been a part of controlling many injuries. Based on this, the purpose of this research was to investigate the relationship between the sense of belonging to the neighborhood and the increase of neighborhood-oriented social capital in the prevention of crime in Zainbiye neighborhood of Isfahan city in 1400.

    Method

    The method of this research is quantitative and survey research, whose statistical population includes citizens, aged 15 to 60 in Zainbiye neighborhood of Isfahan city in the year 1400, based on Cochran's sample size table, 384 people were selected as the sample size. The research questionnaire is a researcher-made questionnaire that has validity and reliability, and its reliability coefficient has been obtained above (0.7). Data analysis has also been done with structural equation modeling and software (Amos Graphics).

    Findings:

     The quantitative findings of this research showed that the dual effect of the sense of belonging to the neighborhood is significant both on the social capital of the neighborhood and on the prevention of crime, and the direct effect of the sense of belonging to the neighborhood on the prevention of crime with a coefficient (0.40) are greater. It was on social capital with a coefficient of (0.32).

    Conclusion: 

    The results of the analysis of the research model showed that the effect of social capital on the dependent variable of crime prevention with a coefficient of (0.52) is the strongest structural effect in the model. As a result, the relationship between the sense of belonging to the neighborhood and increasing the social capital of the neighborhood focused on crime prevention is a significant relationship.

    Keywords: sense of belonging to the neighborhood, social capital, crime prevention, Zeinabieh neighborhood of Isfahan
  • Mahdi Chegeni, mahmud akbari, Ameneh rashid karami Pages 27-46

    White marriage is an emerging phenomenon in Iranian society that is rooted in Western culture and lifestyle and is not compatible with a variety of traditional and common methods of marriage in the country. Cultural and social developments and a lack of attention to the emotional and spiritual needs of individuals in the course of livelihood. The spread of media and communication has formed a kind of values ​​among individuals that, like Westerners, has shaped different life styles.In this research, with a descriptive-analytical method, we have studied this expanding phenomenon from the perspective of Islamic criminal policy. Marriage, on the other hand, and the relationship between marriage and public order, which are mentioned in various principles of the constitution and some other laws, do not prioritize criminal solutions to counter and prevent the spread of white marriage, and instead use cultural and social tools. And lifestyle modification, especially the situation of forming and providing families, is recommended.

    Keywords: White marriage, consensual marriage, Islamic criminal policy, Iranian criminal policy
  • mehrnosh ebrahimi, mahdi esmaeili, mahdi kazemi joybari Pages 47-75
    Background and Aim

    One of the central issues in criminology is the emergence of correlations that can be considered as the causes of the emergence and spread of crime in society; Henceforth, criminologists and sociologists are interested in theoretically and empirically examining the causes of the emergence of various rates of social deviance, including the rate of crime. The purpose of this article is to investigate the relationship between social capital and crime rates with emphasis on robbery in Iranian society.

    Method

    This study is in line with the basic and practical objectives of tracing the causes of the emergence and occurrence of theft with reference to the processed data by official reports from 1390 to 1395 and the method of this study is secondary analysis; For this purpose, after scientific studies, crime rate reports have been included in the official reports of the Civil Registration Organization and the police on the one hand.

    Findings and Results

    The results of this study indicate that social capital in Iranian society is not in a favorable condition and the average social capital of the country (2. = 2.45) is less than the average. Also, out of 31 provinces of the country, the average of 18 provinces that are ranked one to eighteen is lower than the national average, and Kurdistan and Kermanshah (= = 1.97) have the lowest and Lorestan (3. = 3.15) have the highest average of social capital.

    Keywords: Criminology, social capital, crime rates, theft
  • mohamadreza ahmadzadeh, abbas mansourabadi, yasaman khagenori Pages 77-99
    Context and purpose

    From within the feminist movement, a field of scientific-critical studies arose, which became known as "feminist criminology" among criminologists. This field of criminology provided the basis and context for the study of women's delinquency and its consequences in particular. Among various issues, the situation of women prisoners is of particular importance. Due to the importance of this issue, the international community and specifically the United Nations approved special rules about this group of criminals, known as the "Bangkok Rules".

    Method

    The present research was carried out using a descriptive and analytical method.

    Findings

    One of the basic needs of women prisoners is to ensure their mental health during their stay in prison and after leaving prison. In this article, an attempt has been made to examine the rules governing the mental health of this group of prisoners in UN documents in accordance with domestic regulations.

    Results

    In various UN documents about prisoners, especially the Bangkok rules, a set of practical solutions are provided to support the mental health of female prisoners. These solutions include providing appropriate housing for imprisoned women, maintaining family and social ties, psychological counseling, treatment programs, and similar measures. In comparing the rules stipulated in these documents with the internal regulations, it turns out that there are many inadequacies in the internal regulations in this field.

    Keywords: Feminist criminology, prison, s delinquency, women', s psychological security
  • Challenges of criminalizing theft from villa-recreational houses in Hamedan
    abbas azizi, fariba shayegan, Abdullah Hendiani, Ebrahim Davoodi dehaghani Pages 101-125
    Background and Aim

    The phenomenon of theft as a criminal act is one of the major problems of human societies, in which thefts from villas have a significant frequency compared to other thefts. Therefore, the police are always looking for a way to identify the challenges of criminalizing theft and provide a targeted solution to deal with it. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying the challenges of criminalizing theft from villa houses in the city of Hamadan.

    Research Method

    In terms of purpose, the present study is an applied with a qualitative and exploratory approach. The participants of this study are all detectives and criminology specialists of Hamedan Disciplinary Command, among whom a purposeful criterion approach and theoretical saturation criterion were used to select a statistical sample. The data collection tool was a semi-structured interview and the content analysis method was used to analyze the data.

    Findings

    The findings showed that the challenges of criminalizing theft from villa houses in Hamadan include 56 basic concepts, 10 organizing concepts and 2 comprehensive concepts. Accordingly, the first comprehensive concept, ie external challenges, includes 5 organizational concepts, and the second comprehensive concept, ie internal challenges, also includes 5 organizational concepts.

    Conclusion

    Therefore, identifying the challenges in the first place helps in the field of theft crime and in the second place by providing training and social awareness and planning and proper design of structures in gardens and homes. Recreational activities will prevent and passivate crime hotspots

    Keywords: Challenge, criminalization, theft, villa-recreational houses, Hamedan
  • Hassanali Moazenzadegan, mansur mosalnani Pages 127-152
    Background and purpose

    due to the dangerous situation of the victim in the proceedings and his influence on the fate of the criminal case, it is necessary to ensure his security, especially in crimes against the fundamental rights of the nation, to provide him with adequate protection and protection. Because in this category of crimes The victims alone cannot stand against the authorities and officers who abuse their power. Therefore, special measures must be taken to protect them.

    Research method

    This research is theoretical in terms of its practical purpose and topic, and the content is presented in a descriptive and analytical style.

    Findings

    Ensuring the safety of victims of crimes against the fundamental rights of the nation in Iran's laws, both in the matter of preserving their identity and in the matter of providing physical-psychological security, has many challenges, and in order to ensure the safety of the victims as much as possible, a set of factors and institutions must be including the legislative, judicial and executive powers to intervene and cooperate.

    Conclusion

    The most important requirements for ensuring the safety of the victims of crimes against the nation's constitutional rights are the selection of special and expert judges, identity concealment, specialization of the authorities and the use of new technologies instead of the physical presence of the victims, along with the necessary mechanisms to compensate for their material and moral damages. Is.

    Keywords: providing security, preserving identity, victims, fundamental rights of the nation, government officials
  • ali qanbari, A.ahmadvand, Ebrahim Davoodi dehaghani Pages 153-184

    Context: 

    The purpose of this research is to determine the strengths, weaknesses, opportunities and threats in the prevention of fraud in the business environment and to provide implementation solutions to improve SWAT and develop appropriate strategies based on the analysis of programs.

    Methodology

    The present research was carried out using a qualitative method by conducting qualitative semi-structured interviews.Its narration is formal and its validation is through holding meetings with experts and finally by getting the opinions of supervisors and advisors.experts from the Judiciary Research Center and judges specializing in issuing verdicts for fraud crimes. and its number was determined in the research process based on the theoretical saturation principleThe aforementioned working groups (experts and experts in the form of a focus group or brainstorming method) were considered in order to analyze the environment, form a SWAT matrix, and formulate a strategy.

    Results

    The findings of the research showed: police access to databases, active and effective presence in the context of inclusive social networks, the fact that the police dealing with fraud are smarter than fraudsters, paying special attention to the role of effective organizations in prevention. Banks' use of Faraja's expert opinions in crime prevention issues,

    Keywords: SWOT analysis, strategic planning, fraud prevention, business environment