فهرست مطالب

نشریه امنیت ملی
پیاپی 44 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ریباز قربان نژاد*، ناصر زنگنه، ابراهیم رومینا، حمیدرضا محمدی صفحات 9-38

    این مقاله به بررسی پیرامون تاریخ افغانستان که همواره مملو از حوادث و فراز و نشیب های خاص که عوامل داخلی و خارجی نیز در آن دخیل بوده اند ، می پردازد . یافته های این مقاله بیانگر آن است که وجود قومیت های مختلف بویژه یک قومیت حداکثری و متعصب به نام پشتون ، با توجه به ویژگی های جامعه قبیله ای آن که در اندیشه های طالبان و شکل گیری این جریان افراطی ، نقش تعیین کننده داشته ، ضمن اینکه منازعات و بحرانهای از نوع قومی را تشدید کرده ، زمینه را نیز برای حضور قدرتهای منطقه ای و فرا منطقه ای در افغانستان فراهم نموده است . حال این سوال مطرح می شود که قوم پشتون در گذر زمان چگونه شکل گرفته و بر اساس چه معیارهایی خود را حاکمان ابدی افغانستان می دانند؟ برای رو شن شدن این موضوع ناگزیر بودیم گذری کوتاه بر تاریخ افغانستان و شکل گیری قوم پشتون داشته باشیم . پژوهش پیش رو با روش اسنادی و کتابخانه ای ، ضمن بررسی آثار و سوابق مکتوب ، مستند و تحلیل و توصیف آنها ، در پی واکاوی جامعه قومی پشتون با حضور طالبان که در سالهای اخیر نماد روشن این قوم در پهنه افغانستان است ، می باشد . به نظر می رسد که این پژوهش و نتایج حاصل از آن ، زمینه را برای مطالعه هر چه بیشتر پژوهشگرانی که در مورد ژیوپلیتیک افغانستان و چگونگی حضور پشتون تبارها در صحنه قدرت این کشور فعالیت دارند ، هموار سازد .

    کلیدواژگان: پشتون، افغانستان، ژئوپلیتیک، قوم، طالبان
  • حسین امیری*، حسین دهقان، فیض الله نوروزی صفحات 39-76

    زندگی جمعی از نیازهای انسان و شبکه های اجتماعی محلی و امنیت جامعوی از عناصر بقاء جامعه است. در سایه امنیت، استعدادها رشد و توانمندسازی افراد و گروه ها تحقق می یابد. می توان امنیت جامعوی را از ابعاد امنیت دانست. عوامل بسیار مهمی مانند: شبکه های اجتماعی محلی بر امنیت جامعوی تاثیر گذارند، بررسی این تاثیر هدف اصلی می باشد. پژوهش ازنظر هدف؛ کاربردی، ماهیت داده ها؛ کمی، تکنیک؛ توصیفی - همبستگی و پیمایشی، سوالات علی- تبیینی است. داده ها با ابزار پرسشنامه و ادبیات با فیش برداری گردآوری و اعتبار صوری، پیش آزمون غیر رسمی و رسمی انجام شد. از 8،154،000 نفر جامعه آماری، تعداد 390 نفر حجم نمونه از طریق نمونه گیری احتمالی، با روش نمونه گیری مختلط، انتخاب، در چند مرحله نمونه گیری اتفاقی ساده با کوکران و جدول مورگان تعیین گشت. برای بررسی روایی سازه پرسشنامه، از آزمون تحلیل عاملی استفاده شد و پرسشنامه روایی کلی داشت. براساس آلفای کرونباخ گویه ها پایایی لازم داشتند. برای بیان اثر متغیرها (شبکه های اجتماعی محلی، انواع حمایت، بده بستان و امنیت جامعوی) بر یکدیگر و داده های مرتبط با پرسشنامه، از نرم افزار اس. پی. اس. اس از آمار استنباطی و توصیفی، تحلیل و استفاده شد. در نتیجه متغیر شبکه های اجتماعی محلی با امنیت جامعوی، شبکه های اجتماعی محلی با انواع حمایت، حمایت با امنیت جامعوی رابطه دارد ولی شبکه های اجتماعی محلی با بده بستان، بده بستان با امنیت جامعوی رابطه ندارد. بنابراین با گسترش ارتباط در شبکه های اجتماعی محلی، تقویت آن و ارایه انواع حمایت(مصاحبتی و مشورتی، عاطفی، خدماتی، مالی و اطلاعاتی)، امنیت جامعوی (در ابعاد چهارگانه جانی، شغلی، عاطفی و اخلاقی) ارتقاء می یابد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی محلی، امنیت جامعوی، انواع حمایت، بده بستان
  • داود رضایی*، قدیر نصری صفحات 77-104

     این پژوهش از نوع کاربردی و به روش کیفی و با رویکرد توصیفی تحلیلی انجام یافته است. به این ترتیب که ابتدا از طریق منابع کتابخانه ای و اینترنتی اطلاعات جمع آوری و سپس با برخی صاحب نظران و خبرگان این حوزه مصاحبه هدفمند و عمیق انجام شده و در نهایت نیز برای آزمون پایایی بحث، از نشست علمی خبرگی در این رابطه استفاده شده تا مهم ترین کنشگران تحول آفرین در اقلیم کردستان عراق استخراج گردد. برابر پژوهش صورت گرفته مهم ترین کنشگر داخلی اقلیم کردستان عراق، حزب دموکرات، مهم ترین کنشگر منطقه ای، کشور ایران و مهم ترین کنشگر فرامنطقه ای در تحولات اقلیم، آمریکا می باشد. منطق و مراحل استنتاج، در مقاله تشریح شده است.بازیگران متعدد و متعارضی در اقلیم کردستان عراق دخیل شده اند. بعضی از این بازیگران، بازیگران طبیعی و از پیش موجود هستند و برخی دیگر به صورت سببی و به خاطر تحولات ناشی از تغییر رژیم ها، به منطقه آمده اند. این در حالی است که در درون اقلیم کردستان هم، نیروهای متعدد و متعارضی وجود دارند.

    کلیدواژگان: اقلیم کردستان عراق، کنشگران، قدرت های متعدد و متعارض، همسویی استراتژیک
  • محمدحسین فیروزی*، مهدی قربانی، رضا تقی پور، رضا علیدادی صفحات 105-134

    تولید محتوا همواره نقش مهمی در توسعه و پیشرفت کشورها در در جهت افزایش قدرت ملی داشته است. برای ارتقای جمهوری اسلامی ایران به قدرت سایبری و برخورداری از ابتکار عمل، حضور در رسانه های مجازی و تولید محتوای فاخر ضروری است.از مهمترین دغدغه های این حوزه، شناسایی ابعاد، مولفه ها و زیرمولفه های اصلی برای ترسیم مدل راهبردی تولید محتوای فاخر مبتنی بر رویکردهای امنیت ملی از جمله رویکردهای «سیاسی-امنیتی»، «فرهنگی، هنری، تاریخی»، «اجتماعی»، «اقتصادی» و «علمی و فناوری» در فضای سایبر است.در این پژوهش با انجام روش های تحقیق آمیخته (کمی و کیفی)، مدل نهایی ترسیم و مورد تایید قرار گرفته است. برای شناسایی ابعاد، مولفه ها و زیرمولفه ها، ضمن استفاده از ادبیات نظری و مطالعات تحقیقات پیشین، با 11 نفر از خبرگان این حوزه مصاحبه انجام شده است، سپس با تحلیل مضمون اسناد بالادستی، بیانات رهبری پیرامون فضای مجازی و متن مصاحبه با خبرگان ابعاد، مولفه ها و زیرمولفه ها اولیه استخراج شده است. تولید محتوای فاخر دارای ابعاد ذینفعان، رویکردها، کارکردها، قالب ها، بسترها می باشد که هرکدام دارای مولفه های متفاوتی و مختص به خود ابعاد است. الگوی ارایه شده در این مقاله با محوریت رویکردهای امنیت ملی احصا شده است. عملیاتی نمودن هرکدام از این زیرمولفه ها، تا حدود زیادی اقتدار کشور را در تامین بخشی از امنیت ملی در فضای سایبر از طریق تولید محتوای فاخر، افزایش خواهد داد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، محتوای فاخر، رویکردهای امنیت ملی
  • راهله السادات موسوی اجاق، سید اسدالله اطهری*، حمید احمدی صفحات 135-170

    پژوهش حاضر درصدد طراحی و ارزیابی الگوی سیاست گذاری مناسب با مولفه های فرهنگی-تاریخی ایران در آسیای مرکزی در مقابله با تهدیدات اسلام گرایی افراطی است و از طرح آمیخته متوالی اکتشافی بهره جسته است؛ بدین ترتیب که در فاز کیفی پژوهش از مصاحبه نیمه استاندارد با 10 نفر از خبرگان رشته های مرتبط دانشگاه های شهر تهران که از طریق روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شده بودند داده ها گردآوری گردید،به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون و از نوع شبکه مضامین از طریق فرایند کدگذاری نظری استفاده شد،نتایج فاز کیفی نشان داده است که مدل مطلوب سیاستگذاری مطلوب با مولفه های فرهنگی- تاریخی ایران در آسیای-مرکزی در مقابله با تهدیدات اسلام گرایی افراطی از شش مضمون فراگیر شامل: 1- اتخاذ رویکرد مناسب فرهنگی در سیاست گذاری خارجی؛ 2- تقویت مناسبات فرهنگی و تاریخی3- استفاده از ظرفیت های علمی و دانشگاهی4- تقویت زبان و ادبیات فارسی5- توجه به سیاست گذاری فرهنگی رسانه ای 6- تقویت عناصر مشترک دینی با تکیه بر وجوه اخلاقی آن به اشباع نظری رسید. و در فاز کمی پژوهش به منظور ارزیابی مدل مفهومی برساخته شده حاصل از مطالعه کیفی، ابتدا ابزار پرسشنامه محقق ساخته طراحی و پس از اعتبارسنجی و پایایی سنجی، داده های پژوهش از روی291 نفر از دانشجویان دانشگاه های دولتی و آزاد اسلامی شهر تهران که بواسطه روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شده بودند،گردآوری و بواسطه نرم افزار Spss23 در دو بخش تحلیل توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج کمی نشان داد که مدل برساخته شده از برازش لازم برخوردار میباشد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، مولفه های فرهنگی- تاریخی، ایران، آسیای مرکزی، اسلام گرایی افراطی
  • امیرحسین الهامی، کاظم برهانی، محمدامین پورطاهری* صفحات 171-212

    احساس امنیت یکی از مهمترین ویژگی های مکانهای شهری است. بدین منظور احساس امنیت شهری همواره کانون توجه مطالعات شهری بوده است. هدف اصلی تحقیق بررسی سناریوهای ممکن احساس امنیت شهری و طرح مطلوبترین سناریوهای احساس امنیت شهری کلانشهر تهران از طریق مدل آینده نگاری راهبردی است. این مطالعه در مرحله نخست بر اساس مروری بر ادبیات تحقیق مهمترین عوامل تاثیر گذار بر احساس امنیت شهری را در کلانشهر تهران شناسایی نموده است. محققان نشان می دهند که 8 معیار اصلی در ارزیابی احساس امنیت شهری در کلانشهر تهران حایز اهمیت هستند. در این بین نرم افزارهای میک مک و سناریو ویزارد برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. بر اساس نظرات 30 نفر از خبرگان ، چهار عامل در بخش عوامل علی یا تاثیر گذار و چهار عامل در بخش عوامل معلولی یا تاثیر پذیر جای گرفته اند. نتایج تحقیق نشان داد که چهار عامل شامل 1) ایمان، معنویت، ارزشها و باورهای مذهبی 2) عدالت ، برابری و عدم تبعیض 3) رفاه مادی (برخورداری از درآمد و اشتغال پایدار) و شهری عاری از فقر ، بیکاری و گرانی و نیز پایداری کالبدی به عنوان نیروهای پیشران شناسایی شده اند. در نهایت 6 سناریو با بیشترین سازگاری بر اساس شرایط مطلوب، ایستا و بحرانی برای احساس امنیت شهری کلانشهر تهران انتخاب شدند. تحلیل سناریوها ، آینده مطلوب برای احساس امنیت شهری کلانشهر تهران در چشم انداز 1404 را دشوار ارزیابی می کند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، شهری، آینده نگاری راهبردی، کلانشهر، تهران
  • مرضیه زارع، طلیعه خادمیان*، محمدهمایون سپهر صفحات 213-236

    پژوهش حاضر با عنوان نقش دیپلماسی شهروندی بر مشارکت سیاسی زنان (مورد مطالعه زنان شهر تهران در سال 97-96) با هدف بررسی و شناخت تاثیرات دیپلماسی شهروندی بر مشارکت سیاسی زنان انجام گرفته است. از میان متغیر های مفهوم دیپلماسی شهروندی مهمترین و تاثیر گذارترین آنها در نظر گرفته شده اند، که این مولفه ها شامل تصویر مطلوب و مثبت از کشور، حسن تفاهم و دستیابی به دیدگاه ها و ارزشهای مشترک، مشارکت در فعالیتهای صلح طلبانه و حل تعارضات، تبادل و تسهیم اطلاعات می باشند.از جامعه آماری 385 نفر به عنوان حجم نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند، و همچنین برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. در روش های آماری نیز که شامل آمار توصیفی و استنباطی هستند از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است که نتایج بدست آمده نشان دهنده رابطه معنادار بین متغیرها می باشد. روش تحقیق در این پژوهش پمایشی بوده و چارچوب نظری بر مبنای نظریات سامویل هانتینگتون، میلبراث و گویل، رابرت دال، پری در مفهوم مشارکت سیاسی و نظریات جان ملسین، جوزف مونتویل، دایانا چیاگاس و آنا داوسون در قسمت دیپلماسی شهروندی می باشد

    کلیدواژگان: دیپلماسی شهروندی، مشارکت، مشارکت سیاسی
  • عباسعلی منزلی* صفحات 237-266

    در دهه اخیر جهان با پدیده ای نو به نام رسانه های اجتماعی یا شبکه های اجتماعی تحت وب و موبایل محور مواجه شد که یکی از پیامدهای ظهورشان، فراهم شدن ارتباطات سهل و آسان و کم هزینه و ایجاد پیوند بین افراد، گروه ها، جریانات و کشورها گردید این عوامل موجب ایجاد زمینه حرکت های جمعی و نهایتا کمکی برای شکل گیری بحران اجتماعی شد این پژوهش به منظور ارایه پاسخ به سوال؛ ویژگی و کارکرد رسانه های اجتماعی چه نقش و تاثیری در شکل گیری بحران های اجتماعی دارد؟ تدوین شده و باهدف تبیین نقش رسانه های مجازی در ایجاد بحران های اجتماعی صورت گرفته است. تحقیق مذکور ازنظر هدف کاربردی-توسعه ای و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی است و داده ها با روش کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه) جمع آوری گردیده سپس بااستفاده نرم افزار تحلیل سلسله مراتبی رتبه بندی شاخصها انجام و از طریق ویزیو نمودارها رسم شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که درویژگی رسانه های اجتماعی، محتوا محوربودن بیشترین تاثیر در جذب مخاطب و در کارکرد، اطلاع رسانی بیشترین تاثیر را در هدایت و تحریک مخاطبان در بحران اجتماعی دارد. بنابراین رسانه های اجتماعی مجازی ازجمله شبکه های موبایل محور، در شکل گیری بحران های اجتماعی موثر بوده و نقش آن مستقیم و قابل توجه است و این مسیله در آینده از جمله انتخابات آتی با توسعه و گسترش این رسانه ها مانند کلاب هاوس، هدایت گروه های معاند و معارض مانند منافقین، سلطنت طلبان، ری استارتها در شکل گیری بحران ها و تشدید شرایط بحرانی در جامعه نقش بیشتری خواهند داشت لذا برای پیشگیری و مقابله، هماهنگی و همکاری مسیولین فضای مجازی و سایبری، ارگان های نظامی و امنیتی و رسانه های کشور ضروری است.

    کلیدواژگان: ارتباطات بحران، بحران های اجتماعی، تحلیل سلسله مرتبی، رسانه های اجتماعی مجازی
  • مهدی صبوری پور، حیدر الشیخ*، محمدعلی اردبیلی، حسین میرمحمد صادقی، باقر شاملو صفحات 267-298

    تهدیدآمیز بودن اقدامات گروه های تروریستی در عراق، نه فقط برای این کشور بلکه برای تمام جهان و به ویژه کشورهای همسایه، پرداختن به شیوه ی پاسخ دهی حقوقی کیفری در تشریفات دادرسی کشور عراق را واجد اهمیت می نماید. اینکه با وجود گستردگی اقدامات تروریستی این گروه و اعضای آن، سیاست کیفری این کشور با چه تدابیری نسبت به دستگیر شدگان اقدام به رسیدگی نموده و می نماید و همچنین چالش های موجود در این خصوص کدامند از جمله سوال اساسی مقاله حاضر است. در این راستا، نگرش آسیب شناختی نسبت به قانون آیین دادرسی این کشور در تعامل با قانون خاص مبارزه با تروریسم و اشاره به پرونده های موضوع رسیدگی اعضای گروه های تروریستی به ویژه داعش نشان می دهد که دادرسی کیفری شکلی از همان مقررات آیین دادرسی کیفری ناظر به سایر جرایم تبعیت می کند و از فرآیند رسیدگی کیفری افتراقی برخوردار نیست. به علاوه شیوه ارتکاب جرایم اعضای این گروه تروریستی باعث می شود که در عین فقدان ادله، شیوه انتساب جرایمی که عموما به شکل گروهی ارتکاب یافته اند دشواری دوچندانی پیدا کند و این امر خود باعث اطاله دادرسی خواهد شد. به همین دلیل، پیاده سازی فرآیند دادرسی به صورت صلاحدیدی، سیاست زده و عمدتا نظامی به زیرسوال رفتن امکان تبعیت از فرآیندهای رسیدگی مورد اشاره در قانون آیین دادرسی کیفری این کشور شده است.

    کلیدواژگان: جرایم تروریستی، حقوق عراق، دادرسی کیفری، گروه داعش
  • هادی رحمانی ساعد*، جمال شفیعی صفحات 299-332
    برای کسب شناخت از امنیت فرهنگی در جمهوری اسلامی ایرن، لازم است نگاهی جامع و گفتمانی به آن داشته باشیم. از این رو این تحقیق به دنبال پاسخگویی به این سوال است که مفهوم و مولفه های امنیت فرهنگی در گفتمان ایرانی اسلامی چیست؟ برای پاسخگویی به سوال تحقیق، با استفاده از روش فراتحلیل به بررسی رویکردهای مختلف به مفهوم امنیت فرهنگی و مولفه های آن در تحقیقات صورت گرفته در حوزه ایران و اسلام، پرداخته شد. جامعه آماری این تحقیق شامل 25 مقاله و پایان نامه(15 مورد در حوزه مفهوم امنیت فرهنگی و 10 مورد در حوزه مولفه های آن) است، جامعه نمونه نیز به صورت تمام شمار در نظر گرفته شده است. روایی این تحقیق محتوایی - صوری است که توسط ده نفر از استادان مورد تایید قرارگرفته است. برای پایایی این تحقیق نیز از فرمول هولستی استفاده شده است، نظر به اینکه بر اساس فرمول محاسبه شده عدد 8/0 به دست آمده و عدد مذکور بیش از 7/0 است، بنابراین نتیجه حاصله از پایایی لازم برخوردار است. در نهایت نتایج تحقیق نشان می دهد که مفهوم امنیت فرهنگی در گفتمان ایرانی اسلامی دارای «رویکردی ترکیبی (حفظ محور و بسط محور)»، «فراملی»، «به عنوان زیربنای امنیت» و «دارای نگاه توامان به ارزش های ملی و اسلامی» است، همچنین «هویت اسلامی - ایرانی»، «ارزش ها اسلامی، ملی و انقلابی»، «مولفه سیاسی امنیت فرهنگی»، «مولفه اجتماعی امنیت فرهنگی»، «مولفه اقتصادی امنیت فرهنگی» و «استقلال فرهنگی» به عنوان مولفه های امنیت فرهنگی در گفتمان ایرانی اسلامی مطرح هستند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، امنیت فرهنگی، گفتمان ایرانی، گفتمان اسلامی
  • حدیثه کولیایی*، امین روان بد، علی محمد حقیقی صفحات 333-360
    توجه به مفهوم نظام بین المللی و چگونگی تغییر ساختارآن جایگاه ویژه ای در مطالعات روابط بین الملل داشته و محل مجادلات نظری گسترده بوده است. عوامل و پیشرانهای متعددی در تغییر و تحول نظام بین الملل اثرگذار هستند. سوال اصلی پژوهش این است که چه عواملی بر ساختار نظام بین المللی تاثیرگذارند و به عبارت بهتر پیشرانهای موثر بر ساختار نظام بین الملل کدامند؟ بنابراین هدف مقاله حاضر شناخت پیشران های موثر بر ساختار نظام بین الملل با نگاهی آینده پژوهانه است.در این پژوهش ضمن بهره گیری از نظریه واقعگرایی ساختاری (نوواقعگرایی) به عنوان چارچوب نظری، از تحلیل ساختاری توصیفیISM و برنامه میک مک استفاده شده است. در فرایند شناسایی پیشران های تاثیرگذار بر ساختار نظام بین الملل از روش « مصاحبه فردی » و « مطالعه کتابخانه ای » استفاده شده و برای طراحی مدل آینده نظام بین الملل از روش مدلسازی ساختاری-تفسیری بهره گرفته شده است. مدلسازی ساختاری-تفسیری یکی از روش های اکتشافی طراحی مدل است که امکان ترسیم روابط پیچیده بین تعداد زیادی از عناصر را در یک موقعیت پیچیده تصمیم گیری را فراهم می کند. پس از بررسی عواملی از قبیل قدرت سیاسی، قدرت اقتصادی و نظامی، قدرت فرهنگی، جهانی شدن، نهادهای بین المللی، تغییرات آب وهوایی، گسترش فناوری، سلاح های کشتار جمعی، درگیری های منطقه ای، حقوق بشر، تروریسم، مهاجرت و تابعیت، بیماری های واگیر و جمعیت که در فرضیه پژوهش مطرح شده بودند، یافته های پژوهش نشان می دهد که قدرت سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی تاثیر گذارترین پیشران در تحول ساختار نطام بین الملل هستند.
    کلیدواژگان: : پیشران، ساختار، قدرت، نظام بین الملل
  • علی جعفری*، محمد برجعلی زاده صفحات 361-396
    گذار از عصر انقلاب اطلاعات و ارتباطات و تحولات بنیادین در فضای سایبر، شبکه ها، منابع و تهدیدات امنیتی و تروریستی را از وضعیت محدود خارج ساخته، و در ساختار نظام جهانی گسترش داده است. اهتمام پژوهش حاضر، شناخت میزان تاثیرپذیری تهدیدات امنیتی و تروریستی از فضای سایبر در محیط بین المللی است. این پژوهش با استفاده از روش های توصیفی - تحلیلی، پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه پژوهشگر ساخته صورت گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آماره های توصیفی، رگرسیون چندمتغیره و تحلیل عاملی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل استادان، دانشجویان و کارشناسان رسانه است. حجم نمونه نیز بر اساس فرمول کوکران، 384 نفر و برای افزایش ضریب دقت به 402 نفر برآورد گردید. براساس یافته ها، متغیر فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی در گسترش تهدیدات امنیتی و تروریستی در عرصه بین الملل نقش دارد. از منظر پاسخگویان اینترنت، شبکه های ماهواره ای فارسی زبان و شبکه های مجازی مهمترین ابزار تهدید علیه منافع جمهوری اسلامی ایران به شمار می روند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، فضای سایبر، تهدیدات سایبری، امنیت ملی
  • صدیقه سادات هاشمی* صفحات 397-424

    امنیت یک نیاز اساسی است و در حکومت اسلامی که مظهر قدرت الهی و قدرت مردم در جامعه است، برای تامین نیاز عمومی به امنیت، لازم است از طرف حاکمیت، اعمال قدرت شود. ازمنظر فرماندهی کل قوا، ناجا در مسیولیت خود که ایجاد امنیت است، مظهر حاکمیت جمهوری اسلامی است. این پژوهش قصد دارد نقش و جایگاه این نیرو را در اعمال حاکمیت برای تامین نیاز عمومی به امنیت تبیین کند. این پژوهش کاربردی و کیفی است. در این پژوهش از بین روش‎های پژوهش کیفی، روش تحلیل مضمون مورد استفاده قرار گرفته است. در این راستا متن بیانات رهبری در جمع کارکنان، مدیران و فرماندهان ناجا از سال 1368 تا 1398 تحلیل شده و 216 گزاره استخراج شده حول موضوع پژوهش، به شیوه کیفی تحلیل مضمون شدند. مضامین شناسایی شده حول چهار محور اصلی ساماندهی شدند. در این چهار محور، نقش ناجا در ایجاد نظم و امنیت کشور [شامل چهار نقش فرعی]، لازمه و مقدمه ایفای سه نقش دیگر آن در برابر مردم، حاکمیت و دین است. ناجا با تامین نظم و امنیت: 1. برای مردم پناهگاه و مایه آرامش خاطر می‎شود و زندگی روزمره را ممکن می‎سازد؛ 2. اقتدار حاکمیت را به نمایش می گذارد و زمینه اداره و بالندگی جامعه را همه عرصه‎ها فراهم می‎کند؛ و 3. با حفظ ارزش ها و معیار قراردادن آن ها، یاری گر دین شده و عزت و ارجمندی آن را تداوم می بخشد. این جایگاه برای ناجا در منظومه فکری مقام معظم رهبری، همان شانی است که امیرالمومنین علی (ع)، برای سربازان در نظام اسلامی قایل بود.

    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، نظم و امنیت، اقتدار ملی، مردم، ارزش ها
|
  • Ribaz Qorban Nejad *, Naser Zanganeh, Ebrahim Romina, Hamidreza Mohammadi Pages 9-38

    this paper examines the history of afghanistan , which is always full of incidents and ups and downs , which have been involved both internal and external factors .the findings of this paper indicate that the existence of different ethnicities , especially a maximal ethnicity and bias in the name of pashtun , has a determining role with respect to the features of the tribal society , which has a determining role in the thoughts of the taliban and forming of this extremist current , while it has intensified the conflicts and conflicts of the ethnic type . now , the question arises : how are the pashtun tribes formed over time and what criteria are they ? to face this , we had to have a brief history of afghan history and the form of ethnic pashtuns .the present study by documentary and library method , in addition to reviewing the written records and records , analyzing and describing them , seeks to analyze the ethnic pashtun society with the presence of the taliban which is a clear symbol of these people in the afghan arena .it seems that this research and the results of this study pave the ground for the study of the most scholars about the geopolitics of afghanistan and how the ethnic enclaves are present in the country 's power .

    Keywords: Pashtun, Afghanistan, geopolitics, race, Taliban
  • Hossein Amiri *, Hossein Dehghan, Faiz Allah Nowrozi Pages 39-76

    Collective Life And Society, Are Human Needs. Survival And Improvement Of The Society And Community Have Elements Such as; Local Social Networks And Societal Security. Network Has The Varieties, Local Social Networks Is An Example. In Addition to Local Social Networks, the Existence or Feeling of Security is Essential for the Comfort, Convenience of Human Life and Empowerment of Individuals and groups. In the Shadow of Security, Individuals and social Talents Grow, so Societal Security Is One of The Dimensions Of Security. Very Important Factors Such as; Local Social Networks Affect Societal Security, This Is The purpose Of This Effect Study.Purpose–Applied Research, Nature Of Data; Quantitative, Descriptive Technique – Correlation And Surveying. The Types Of Questions And Hypothesis Are Causal-Explanatory. Data Were Collected Using Means of Questionnaire And Literature Rewiew And Face Validity, Non formal And Formal Pre- Test Done. Sample Was Selected from Probability Sampling by Mixed Sampling Method, Determined In Several Stages. Simple Random By Cochran Formula and Morgan’s table. Factor Analysis Was Used To Acsess The Construct Reliability Of The Questionnaire And The Questionnaire had a general Reliability. According To Cronbach's Alpha, The Statements Had The Necessary Reliability. To Express The Effect Of Variables On Each Other And The Data Associated With The Questionnaire, From The S.P.S.S. Software Data Were Analyzed To Help Inferential Statistics (Spearman’s Correlation Coefficient, Regression)And Descriptive Statistics Techniques. Among The Variables: Local Social Networks with, Types Of Support, By Expanding The Types Of Support, In Local Social Networks Enhances Societal Security.

    Keywords: Local Social Networks, societal security, Types Of Support, Give, take
  • Davood Rezaie *, Ghadir Nasri Pages 77-104

    Iragi Kurdistan Region in terms of Geopolitical importance Sensitive Position and Abundant oil and gas Rreserves it has Provided the ground for the Presence of Regional and Supra Regional Avtors that Seek to Play a role in climate change in line with their National interedts. the Fundanmental question is which of the actors has the highest number of plays and discourses and who are the power engineers one by one? Frome irans point of view which ones are considered to be one and which one is considered a rival and heterogeneous.?The present article seeks to answer such question.This research has been applied in a qualitative way with a descriptive- analytical approach.In this way, information is first collected through library and Internet resources then som in- depth interviews were conducted with some experts .Finally,an expert scientific meeting was used to test the reliability of the discussion to extract the most important transformational actors in the Iragi Kurdistan region.According to the research, the most important domestic activist in the Iragi Kurdistan region is the Democratic Party. The most important regional actor in Iran and the most important trans regional actor in the United States.The razor and the inference steps are practiced in the article.

    Keywords: Iraqi Kurdistan Region, Activists, Multiple, conflicting Powers, Strategic alignment
  • MohammadHossein Firoozi *, Mehdi Ghorbani, Reza Taghipour, Reza Alidadi Pages 105-134

    Content production plays an important role in the development and progress of countries in order to strengthen national power.In order to promote the Islamic Republic of Iran to cyber power and to take the initiative in this field, it is necessary to be active in the virtual media as well as in fine content production.One of the most important concerns in this area is to identify the dimensions, main components and sub-components for drawing a fine content production of the strategic structural model according to national security approach, including "political-security", "cultural, artistic, and historical", "social" and economic approaches in cyberspace.In this research, the final model has been drawn and approved by performing mixed research methods (quantitative and qualitative methods)In order to identify the dimensions, components and sub-components of this research, while using theoretical literature and previous research studies, 11experts in this field have been interviewed.Then, by analyzing the content of the upstream documents, as well as the statements of the I.R.I Supreme Leader about cyberspace and also the interviews with experts about this filed, the initial components and sub-components were extracted.The fine content production has many dimensions such as stakeholders, approaches, functions, templates and contexts, each of which has different components and its own dimensions.The model presented in this article focuses on national security approaches.Operating each of these sub-components will greatly increase the country's authority to provide some national security in cyberspace through the production of luxury content

    Keywords: Cyberspace, fine content, national security approaches
  • Rahele-Al-Sadat Mousavi Ojagh, Seyed Asadollah Athari *, Hamid Ahmadi Pages 135-170

    Present study aims to design and evaluate an appropriate policy model with cultural-historical components of Iran in Central Asia in the face of the threats of Radical Islam. From this perspective, it has benefited from a consecutive exploratory design scheme; Thus, in the qualitative phase of the research, data were collected from a semi-standard interview with 10 experts who were selected through targeted and theoretical sampling method. In order to analyze the data, the thematic analysis method and the thematic network type were used through the theoretical coding process. The qualitative phase have shown that the optimal model of optimal policy with the cultural-historical components of Iran in Central Asia in the face of the threats of radical Islam from six comprehensive themes has reached theoretical saturation : Adopting an appropriate cultural approach in foreign policy; Strengthening cultural and historical relations; Using scientific and academic capacities; Strengthening Persian language and literature; Paying attention to media cultural policy and Strengthening common religious elements by relying on its moral aspects. In addition, in the quantitative phase of the study in order to evaluate the conceptual model obtained from the qualitative study, at first the researcher-made questionnaire was designed and after validation and reliability, the research were performed on 291 students of universities in Tehran. They were selected by relative stratified sampling method; Compilation and analysis by Spss23 software were analyzed in two parts: descriptive and inferential analysis. The quantitative results showed that the constructed model has the necessary fitness

    Keywords: Policy Making, Cultural-Historical Components, Iran, Central Asia, Radical Islamism
  • AmirHossin Elhami, Kazem Borhani, MohammadAmin Pourtaheri * Pages 171-212

    Sense of security is one of the most important features in an urban place. Concept of sense of urban security has been always at the center of attentions in understanding urban studies. The principle objective of this research is to examine possible scenarios of scense of urban security and propose the desired ones for the future of Tehran Metropolitan by strategic foresight model. This study first conducted the survey based on literature review to identify major factors on the sense of urban security in Tehran metropolitan. Researchers show that eight main criteria are important in assessment of sense of urban security in Tehran metropolitan. Mic-Mac and Scenario Wizard software were used for analysis. Based on the point of view of 30 experts, four factors belong to the cause group and four factors are the effect group. The results showed that four factors including 1) that faith, spirituality ، values, and religious beliefs 2) justice, equality and non-discrimination 3) material welfare (sustainable income and employment) and far from poverty, unemployment and expensiveness and physical sustainability were identified as a strategic driving forces. Finally, 6 scenarios were selected with the highest consistency based on favorable, static, and critical conditions. Scenario analysis does not depict a favorable future of the Scense of Security in Tehran Metropolitan on the vision of 1404.

    Keywords: Sense of security, Urban, Strategic Foresight, Metropolitan, Tehran
  • Marzie Zareh, Talie Khademian *, MohammadHomayoon Sepehr Pages 213-236

    The present study, entitled The Role of Citizenship Diplomacy on Women's Political Participation (a case study of Tehran's women in 1997-96), was conducted to investigate the impact of citizenship diplomacy on women's political participation.Among the variables of the concept of citizenship diplomacy are considered the most important and influential ones, which include a favorable and positive image of the country, a good understanding and attainment of common views and values, participation in peaceful activities and conflict resolution, exchange And sharing information.The statistical population of the study consisted of 385 individuals who were selected by multistage cluster sampling method and a questionnaire was used for data collection. Statistical methods including descriptive and inferential statistics were used by Pearson correlation coefficient and multivariate regression. The results showed a significant relationship between the variables.The research method in this study is a survey and a theoretical framework based on the theories of Samuel Huntington, Melbourne and Goel, Robert Dale, Perry on the concept of political participation and the theories of John Mellesin, Joseph Montville, Diana Chiagas, and Ana Maysondo in Dipole.

    Keywords: Citizenship Diplomacy, Participation, Political Participation
  • Abbasali Monzeli * Pages 237-266

    In the last decade, the world has come up with a new phenomenon called social media or better known as web-based and mobile-based social networks, one of the consequences of their emergence, the provision of easy, low-cost, easy-to-use communications and the link between people, groups, streams and nations. And how did these factors lead to mass movements and ultimately help to shape the social crisis? What is the role of this research in answering the question of virtual social media and cyberspace? The purpose of this article is to explain the role of cyberspace and social media in creating social crises. The research is applied in terms of purpose and in terms of scientific and descriptive method. It has been done through library, interview and using Analytical Hierarchy Process software. The results show that virtual and cyber social media, including mobile-centric social networks, are effective in shaping social crises and their role is direct and significant. This will be the case in the future with the development and expansion of virtual social media, leading target groups. And conflicts such as hypocrites, monarchists, startups, etc. will play a greater role in shaping crises and exacerbating critical conditions in society, and the coordination of cyber and cyber managers, military and security agencies, and the country's media is essential.

    Keywords: Crisis Communication, Social Crisis, Analytical Hierarchy Process, Virtual Social Media
  • Mahdi Sabooripour, Heidar AL-Sheikh *, MohammadAli Ardebili, Hossein M. M. Sadeghi, Bagher Shamloo Pages 267-298

    The threat posed by terrorist groups in Iraq, not only for the country but for the whole world, and especially for neighboring countries, is important in addressing the criminal legal response to the Iraqi judiciary. Despite the extent of the terrorist acts of this group and its members, the measures taken by the criminal policy of this country to deal with the detainees, as well as the challenges in this regard, are among the main questions of this article. In this regard, the pathological attitude towards the country's Code of Judicial Procedure in interaction with the Special Law on Combating Terrorism and referring to the cases of members of terrorist groups, especially ISIS, shows that criminal proceedings are a form of the same rules of criminal procedure. It follows other crimes and does not have a differentiated criminal proceedings. In addition, the method of committing the crimes of the members of this terrorist group makes it doubly difficult to determine the method of assigning the crimes that have been committed as a group, and this will delay the trial. For this reason, the implementation of the judicial process in a discretionary, politicized and mainly military manner has made it possible to question the observance of the proceedings mentioned in the Code of Criminal Procedure.

    Keywords: terrorist crimes, Iraq criminal law, criminal proceedings, ISIS group
  • Hadi Rahmani Saed *, Jamal Shafiee Pages 299-332
    To gain an understanding of cultural security in the Islamic Republic of Iran, it is necessary to have a comprehensive and discourse view of it. Therefore, this study seeks to answer the question: what is the concept and components of cultural security in the Iranian-Islamic discourse? To answer the research question, using meta-analysis method, different approaches to the concept of cultural security and its components in research in the field of Iran and Islam were examined. The statistical population of this research includes 25 articles and dissertations (15 cases in the field of cultural security concept and 10 cases in the field of its components), the sample population is considered as a whole. The validity of this research is content-formal which has been confirmed by ten professors. For the reliability of this research, the Holstie formula has been used, considering that according to the calculated formula, the number 0.8 has been obtained and the mentioned number is more than 0.7, so the result has the necessary reliability. Finally, the results show that the concept of cultural security in the Iranian-Islamic discourse has a "combined approach (preservation and expansion)", "transnational", "as a foundation of security" and "with a view to both national and Islamic values." Also, "Islamic-Iranian identity", "Islamic, national and revolutionary values", "Political component of cultural security", "Social component of cultural security", "Economic component of cultural security" and "Cultural independence" as components of security Cultural issues are present in the Iranian-Islamic discourse.
    Keywords: culture, cultural security, Iranian discourse, Islamic discourse
  • Hadiseh Kooliaee *, Amin Ravanbod, Ali Mohammad Haghighi Pages 333-360
    Attention to the concept of the international system and how to change its structure has had a special place in the study of international relations and has been the site of widespread theoretical controversy.Numerous factors and drivers are influencing transformation of the international system.The main question of the research is what factors affect structure of the international system and in other words what are drivers of structure of international system?Therefore, the aim of this article is to identify drivers of structure of international system with a futuristic perspective. In study, while using the theory of structural realism (neo-realism) as a theoretical framework, descriptive structural analysis of ISM and Mick Mac program has been used. In the process of identifying drivers of the structure of international system, the method of "individual interview" and "library study" has been used and to design the future model of international system, the method of structural-interpretive modeling has been used. Structural-interpretive modeling is one of the exploratory methods of model design that allows drawing complex relationships between a large number of elements in a complex decision-making situation. After examining factors such as political power, economic and military power, globalization, international institutions, climate change, the spread of technology, weapons of mass destruction, regional conflicts, human rights, terrorism, immigration and citizenship, infectious diseases and population. Were proposed in the research hypothesis, research findings show that political, economic, military and cultural power are most influential drivers in evolution of structure of international system.
    Keywords: international system, structure, Propellants, Power
  • Ali Jafari *, Mohammad Borjalizadeh Pages 361-396
    The transition from the era of information and communication revolution and fundamental changes in cyberspace has taken networks, resources and security and terrorist threats out of the limited situation, and has expanded in the structure of the world system. The aim of the present study is to identify the extent to which security and terrorist threats are affected by cyberspace in the international environment. The present study was conducted using a descriptive-analytical method as well as a survey method and a researcher-made questionnaire. Descriptive statistics, multivariate regression and factor analysis were used to analyze the data. The statistical population of the research includes professors, students and media experts. The sample size according to Cochran's formula is 384 people, which was increased to 402 people to increase the accuracy factor. According to the findings, the variable of communication and information technologies plays a role in the spread of security and terrorist threats in the international arena. From the perspective of Internet respondents, Persian-language satellite networks and virtual networks are the most important threat to the interests of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: information, communication technology, Cyberspace, cyber threats, national security
  • Sediqe Sadat Hashemi * Pages 397-424

    Security is a basic need, and an Islamic government use power to ensure public security. Based on the statements of the General Command of the Armed Forces, NAJA in its responsibility, which is to create security, is the manifestation of the sovereignty of the Islamic Republic. This study aims to explain the role and position of the NAJA in using power to ensure public safety. This research is practical and qualitative. In this research, content analysis method has been used. So, the text of the statements of the General Command of the Armed Forces(from 1989-2019) has been analyzed and the contents of 216 extracted statements were analyzed. The identified themes were organized into four main axes. In these four areas, the role of the NAJA in creating order and security in the country is the prelude to playing its other three roles for the people, the government and religion. By providing order and security: 1. It provides shelter and peace of mind for the people and makes daily life possible; 2. It demonstrates the authority of the government and provides the ground for the administration and growth of society in all areas. Slowly, and 3. By preserving values and setting standards for them, it helps religion and perpetuates its dignity. This position for the NAJA in the intellectual system of the General Command of the Armed Forces is the same position that Imam Ali (AS) gave to the soldiers in the Islamic system.

    Keywords: Law enforcement, order, security, national authority, people, Values