فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 77 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 77 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • المیرا نقی زاده باقی، محمد آشوری *، نسرین مهرا، باقر شاملو صفحات 5-24

    در خصوص مرجع صالح جهت انجام تحقیقات مقدماتی جنایات مشمول ماده 302 ق.آ.د.ک، ارتکابی توسط دختران 9 تا 15 سال تمام شمسی در رویه قضایی اختلاف نظر وجود دارد. برخی آراء به استناد تبصره (1) ماده 285 ق.آ.د.ک، تحقیقات مقدماتی تمامی جرایم افراد زیر 15 سال تمام [شمسی] را به طور مستقیم در دادگاه اطفال و نوجوانان قرار داده و از این حیث، تفاوتی میان دختران و پسران قایل نشده است، و برخی یگر از آراء به استناد ماده 315 ق.آ.د.ک تحقیقات مقدماتی این گروه را در صلاحیت دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم نوجوانان قرار داده اند. با فرض صلاحیت دادگاه کیفری یک، ممنوعیت رسیدگی به جنایات مذکور بدون صدور کیفرخواست از سوی دادسرا وفق ماده 382 ق.آ.د.ک از یک سو، و ممنوعیت تحقیقات مقدماتی دختران 9 تا 15 سال تمام شمسی در دادسرای ویژه نوجوان وفق ماده 285 ق.آ.د.ک از سوی دیگر، بر محل ابهام افزوده است. مع الصف، پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی آرای قضایی مختلف در این خصوص و ارایه استدلال های مختلف در این زمینه، ضمن تبیین اختلاف مورد نظر، به این نتیجه می رسد که جواز تحقیقات مقدماتی این جرایم بدون صدور کیفرخواست در دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم نوجوان، صایب می باشد.

    کلیدواژگان: تحقیقات مقدماتی، دادسرای ویژ ه نوجوانان، دادگاه اطفال و نوجوانان، دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرا یم نوجوانان
  • نفیسه سادات شریعتی *، سید مصطفی محقق داماد، محمد روشن صفحات 25-50

    ایران، مصر و لبنان از جمله کشورهای اسلامی اند که منبع قوانین خانواده در آن «مذهب» است. احوال شخصیه در کشورهای اسلامی بر اساس قواعد و احکام مذهبی است و مصادیق مرتبط با آن نیز، از قبیل نکاح، برگرفته از احکام و دستورات مذهبی می‏باشند. نظام حقوقی لبنان نوعی از ازدواج را تحت عنوان ازدواج مدنی که الگوگرفته شده از کشورهای پیشرفته است، به عنوان نکاح غیرهمتا می پذیرد، اما زمانی آن را به رسمیت می شناسد که انعقاد آن در خارج از کشور لبنان تحقق یافته باشد. این استثنای قانونی به دلیل به وجود آمدن شرایطی توسط قانون گذار دینی در لبنان است که از آن جمله می توان به ازدواج برخی از مردان و زنان که از جوامع یا فرقه های مختلف اند، اشاره نمود یا زوجینی که قصد جدایی از یکدیگر دارند ولی با منع دینی روبرو هستند. همین امر باعث شد تا عده‏ای برای رفع این مشکل، به دنبال راه حل‏های قانونی از جمله ازدواج مدنی باشند؛ زیرا بیشتر کشورهای خارجی و برخی کشورهای مسلمان ازدواج مدنی را چه به صورت آمرانه و چه اختیاری، تصویب کرده اند. از این رو، با پیشرفت جوامع، افزایش تعاملات اجتماعی و بالا رفتن سطح فرهنگی خانواده‏ها، کوشش شده در این مقاله، شرط همتایی دین و مذهب با نگاهی به تغییر جایگاه زن در خانواده با تغییر مفهوم سلطه و اقتدار بازخوانی شود و همچنین با اتکال به ظرفیت‏های فقهی قاعده لاحرج و اصول مصلحت و عدالت و با استعانت گرفتن از ازدواج مدنی در لبنان، خلاهای قانونی نظام حقوقی ایران و مصر مرتفع شود تا مغایرت آن با کنوانسیون‏های بین المللی کاهش پیدا کند.

    کلیدواژگان: نکاح غیرهمتا، ازدواج مدنی، قاعده نفی سبیل، قاعده لاحرج، قاعده ملازمه
  • فاطمه محمدقلی ها*، صدیقه مهدوی کنی، محدثه نقی زاده خواجکینی صفحات 51-77

    بررسی هایی که تا کنون درخصوص اصول حاکم بر خانواده صورت گرفته، اغلب پیرامون تبیین مصادیق بوده است، بدون اینکه مفهوم اصل، حکومت و روش استنباط این اصول از آیات و روایات تبیین شود. از آنجا که هر استنباطی نیازمند تبیین روش است، در این پژوهش، بر آنیم تا با تطبیق مبانی و استفاده از قواعد و اصول روش «اکتشاف» شهید صدر در کتاب «اقتصادنا»، که نظریه نوینی در ارایه مکتب اقتصادی محسوب می شود، به تبیین روش ها و سازوکارهای استنباط اصول حاکم بر خانواده از آیات و روایات با روش توصیفی تحلیلی بپردازیم. مهم ترین سازوکارهای روش اکتشاف که در این تحقیق بررسی می شوند، عبارت اند از: تکرار و تاکید شارع، خطابات جمعی در استعمال الفاظ عام، کشف ملاکات احکام و روش استقرا. اعتبارسنجی ابزارهای این استنباط در حوزه خانواده، موجب اعتباردهی بیشتر به اصول مکتشف می گردد که این اصول امروزه در سیاست گذاری ها، قانون گذاری و اجرا در مسایل فقهی حقوقی خانواده بسیار مورد توجه اند؛ زیرا اولا روش اجتهاد اصولیان با حفظ چارچوب سنتی نیازمند توسعه و تکامل است و باید علاوه بر قواعد اجتهادی که عمدتا ناظر به جنبه های فردی است، به روش دستیابی به احکام اجتماعی و فقه حکومتی و احکام مستنبط از گزاره های اخلاقی نیز توجه شود؛ ثانیا این اصول جهت گیری کلان یک نظام را نشان می‏دهد و به جای بیان یک حکم و شناخت جزءجزء آنها، از چیستی یا چرایی احکام سخن می‏گوید و در صورت تعارض با تک گزاره ها، بر آنها حاکمیت دارد.

    کلیدواژگان: اصل حکومت، اصول حاکم بر خانواده، نظام جامع معرفتی اسلام، روش اکتشاف، شهید صدر
  • منصوره سادات میرباقری *، مریم السادات محقق داماد صفحات 79-104

    مفهوم واژه ی «وعده» در اصطلاح حقوقی و تشابه یا تفاوت معنایی آن با مفهوم «تعهد»، از موضوعات اختلافی میان حقوق دانان است. این واژه در قوانین ایران ، تنها در ماده 1035 قانون مدنی و درباب «وعده ی نکاح» به کار رفته است. از همین رو، اختلاف نظر درباره ی معنای وعده، سببب شده است تا حقوق دانان تفاسیر متفاوتی از این ماده ارایه دهند. هدف این پژوهش، بررسی دقیق معانی دو واژه ی «وعده» و «تعهد»، بیان آراء متفاوت و تلاش در جهت برگزیدن معنای صحیح این واژگان است. در نهایت، تاثیر این اختلاف نظر، در بروز برداشت های متفاوت از ماده 1035 قانون مدنی مورد بررسی قرارگرفته و تفسیر صحیح تر از ماده فوق، ارایه و تبیین خواهدشد. نوشتار حاضر، پژوهشی از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و اطلاعات آن به روش کتابخانه ای گردآوری شده است. بررسی های به عمل آمده نشان داد، اولا وعده به معنای قول و قرار ساده، مفهومی متمایز از تعهد و فاقد عنصر الزام آوری است؛ ثانیا، با این بیان، حکم ماده 1035 قانون مدنی مبنی بر الزام آور نبودن وعده ی نکاح، محدود به موارد «وعده ی صرف» به نکاح بوده و شامل مواردی که حاوی تعهد طرفین به ازدواج در آینده می باشد، نخواهدبود.

    کلیدواژگان: وعده، تعهد، وعده نکاح، تعهد بر نکاح، عقد جایز، ماده 1035 قانون مدنی ایران
  • حسین هوشمند فیروزآبادی صفحات 105-136

    در امکان سنجی داوری زنان، بر خلاف نظر مشهور امامیه که معتقدند قاضی تحیکم یا داور لازم است شرط «ذکوریت» را داشته باشد، برخی فقها با نقد آیات و روایاتی که مشهور به آنها متمسک شده اند، چنین شرطی را حتی اگر برای قاضی منصوب ضروری باشد، برای قاضی تحکیم یا داور شرط ندانسته اند. در این مقاله، در پی پاسخ به این پرسش هستیم که آیا زنان از جهت ادله فقهی، امکان داوری را دارند یا خیر. بدین منظور، از بین سه نظریه الف. اشتراط ذکوریت در مطلق قاضی چه منصوب و چه تحکیم، ب. عدم اشتراط ذکوریت در هر نوع قاضی چه منصوب و چه تحکیم و ج. اشتراط ذکوریت تنها در قاضی منصوب و عدم اشتراط آن در قاضی تحکیم؛ ضمن نقد نظریه اول، نظریه دوم تقویت و نظریه سوم همگام با قوانین جاری کشور و تحولات عرصه بین المللی قلمداد شده است. پذیرش جواز داوری زنان به سه دلیل است: الف. فقدان عموم یا اطلاقی که دلالت بر اشتراط همه شرایط قاضی منصوب در قاضی تحکیم نماید؛ ب. خصوصیت نداشتن «رجل» در روایات مرتبط و مفهوم نداشتن لقب؛ ج. پذیرش ولایت زنان در امور فراتر از حکمیت و داوری مانند قیمومت (مانند داوری اجباری) یا وصایت (مانند داوری اختیاری).

    کلیدواژگان: زنان، داور ی، قاضی تحکیم، ذکوریت، داوری زن
  • رضا دهقان نژاد، فرج الله هدایت نیا صفحات 137-159

    در مشروعیت نکاح موقت در فقه شیعه تردیدی نیست. در قانون مدنی و قانون حمایت خانواده ایران نیز نکاح موقت شناسایی و بعضی احکام آن بیان شده است؛ ولی درباره بعضی مسایل آن، ابهاماتی وجود دارد؛ ازجمله آن، آثار حقوقی نشوز زوجه است. نشوز زوجه در نکاح دایم مسقط حق وی بر نفقه است؛ ولی در نکاح موقت، زوجه حقی بر نفقه ندارد. بنابراین این پرسش اهمیت می یابد که اثبات نشوز زوجه چه تاثیری بر حقوق وی دارد و به عبارت دیگر، ضمانت اجرای حق شوهر بر تمکین در نکاح منقطع چیست. قانون مدنی درباره این پرسش ساکت است؛ در حالی که مسیله مورد ابتلا بوده و بررسی آن ضروری است. مقاله حاضر می کوشد به روش توصیفی تحلیلی، پرسش مذکور را ازمنظر فقهی بررسی نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد: درصورتی که زوجه منقطعه بدون عذر موجه از تمکین امتناع کند، نشوز وی محقق می گردد. ازسوی دیگر، نشوز زوجه در نکاح منقطع، باعث تقسیط حق وی بر مهر می شود و شوهر می تواند به نسبت مدت عدم تمکین، از مهر کسر و درصورت پرداخت تمام مهر، استرداد آن را به همان نسبت از طریق دادگاه مطالبه کند.

    کلیدواژگان: عقد موقت، نکاح منقطع، نشوز زوجه، تنقیص مهریه
  • انسیه نوراحمدی، احمد رضوانی مفرد* صفحات 161-194

    حق آموزش به عنوان یکی از حقوق مسلم فرزندان، در فقه امامیه، نظام حقوقی ایران و اسناد حقوقی بین المللی به عهده والدین و سرپرستان قرار دارد که دامنه این حق و گستره اعمال آن همچون بسیاری از حقوق انسانی، مطلق نیست و می توان محدودیت هایی برای آن قایل شد. حق آموزش درزمینه کودکان دارای معلولیت، به لحاظ دایره حق مذکور و تزاحم این تکلیف والدین در قبال فرزندان سالم و معلول خود، ابهاماتی در ذهن ایجاد می نماید که یافتن پاسخ آن در منابع فقه امامیه، مستلزم بررسی دقیق تر است. پژوهش حاضر درصدد بررسی «حق آموزش کودکان دارای معلولیت» ازمنظر فقه امامیه و سپس جایگاه آن در حقوق داخلی ایران و اسناد بین المللی و مبانی و اصول فقهی درجهت رفع تزاحم حقوق تربیت فرزندان دارای معلولیت با فرزندان سالم است. درنهایت، تردیدی در وجود تکلیف والدین بر رعایت حق مزبور درمورد کودکان معلول وجود ندارد، اما دایره حق تربیت را به لحاظ نوع معلولیت ذهنی یا جسمی فرد دارای معلولیت و میزان آن باید مبتنی بر مصالح کودک معلول تعریف کرد. در تزاحم این حق با حقوق فرزندان سالم، گستره تکلیف والدین مبتنی بر مبانی فقهی از قبیل حفظ مصالح، سن، جنسیت و میزان معلولیت کودکان و... به نسبت ساحات مختلف تربیت قابل تعیین خواهد بود. در همین راستا، تصویب قوانین حمایتی برای نگهداری آموزش و تربیت این گونه اطفال توسط مراکز خاصی همچون بهزیستی، می تواند از ایجاد تزاحمات جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: حق تربیت، کودکان معلول، تزاحم حقوق، کنوانسیون حقوق معلولان
  • محبوبه ملکی، امرالله نیکومنش، هادی عظیمی گرکانی صفحات 195-216

    قانون گذار برابر فواید بسیاری که بر ثبت اعمال حقوقی مترتب است و آثار حقوقی و قانونی مثبتی که اعمال حقوقی ثبت شده دارند، دایره نفوذ اصل حاکمیت اراده را درباره موضوع ثبت اعمال حقوقی محدود کرده و ثبت برخی اعمال حقوقی را ضروری دانسته است. سختگیری های قانون گذار در رابطه با ضرورت رسمی کردن برخی اعمال حقوقی ازجمله ازدواج و طلاق، از مظاهر تمدن و عوامل پیشرفت و توسعه فرهنگی است. همچنین موجب خواهد شد حقوق مربوطه در هنگام ثبت این اعمال حقوقی در دفاتر اسناد رسمی، به میزان مقرر قانونی و بدون امکان گریز از پرداخت، به موقع وصول شود. از طرف دیگر، با تنظیم سند در دفاتر اسناد رسمی، مردم از مزایای فراوان اسناد رسمی ازجمله لازم الاجرا بودن مفاد اسناد مزبور بدون نیاز به حکم محاکم و کاهش میزان اختلافات و دعاوی ناشی از توافقات و قراردادهای عادی بهره مند شوند. علی رغم اینکه ثبت رسمی ازدواج و طلاق از پدیده های نوظهور حقوقی است و سابقه چندانی در فقه ندارد، می توان از قواعد فقهی برای اعتبار بخشیدن به آن استفاده کرد. مهم ترین قاعده فقهی ای که به عنوان مبنای ضرورت ثبت رسمی اسناد می توان به کار برد، قاعده «نفی اختلال نظام» است. قاعده نفی عسر و حرج، قاعده مصلحت، قاعده لا ضرر و قاعده وجوب دفع ضرر به عنوان دیگر قواعد مبنایی در این زمینه کاربرد دارند که در این مقاله، به روش توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای به این موضوع پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ثبت رسمی، اعمال حقوقی، قواعد فقهی، قاعده «نفی اختلال در نظام»
  • مجید قندی زاده*، حمید رفیعی هنر صفحات 217-244

    اختلالات اضطرابی از شایع ترین اختلال های روان پزشکی هستند که سالانه موجب ایجاد مشکل در میلیون ها نفر می شوند. مولفه اصلی در این اختلال «نگرانی» است. اگر والدین فردی دچار اختلال اضطراب فراگیر باشند، دایما به دنبال اطمینان خواهی از فرزندشان هستند و بخشی از این رفتارهای ایمنی بخش در قالب دستوراتی صورت می گیرد که چنین والدینی به فرزندان خود می دهند. از طرفی، اطاعت از والدین یکی از موضوعات مطرح شده در روایات آل الله علیهم السلام است. محقق در پی آن است تا با بررسی ویژگی های اختلال اضطراب فراگیر در علم روان شناسی نوین و بررسی فقهی حکم اطاعت از والدین براساس نظر فقهای شیعه، تکلیف فرزندان این والدین را مشخص نماید. در این پژوهش، علاوه بر استفاده از روش توصیفی تحلیلی، از روش اجتهاد دینی استفاده شده است. در انتها روشن شد که اطاعت از والدین به صورت مطلق واجب نیست؛ بلکه فقط در دو حالت، اطاعت از ایشان واجب است و فرزندان والدین دارای اختلال اضطراب فراگیر مجبور به اطاعت از اوامر و نواهی والدینشان، که ناشی از اختلال آنهاست، نیستند.

    کلیدواژگان: اطاعت از والدین، اختلال اضطراب فراگیر، اطاعت از پدر، بررسی فقهی، بررسی روا نشناختی
  • حمیدرضا دانش ناری*، اکرم خبیری نوغانی صفحات 245-274

    ظهور کووید 19 از سال 2019 میلادی تاکنون، جهان را با چالش های مختلف همراه کرده است. اثر مهم کووید 19 در قلمرو مطالعات جرم شناسی، تغییر الگوریتم الگوهای بزهکاری و بزه دیدگی و نوسان در نرخ جرایم مختلف است. با توجه به دستورالعمل های بهداشتی و شکل گیری کمپین هایی همچون «در خانه بمانیم»، تبیین جرم خشونت خانگی در دوره پاندمی از اهمیت بالایی برخوردار است. بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال بررسی نقش کووید 19 بر خشونت خانگی است. روش پژوهش حاضر ترکیبی از روش کیفی و کمی است. در ابتدا با استفاده از روش پدیدارشناسی توصیفی کلایزی، تجربه زیسته ده زن بزه دیده خشونت خانگی در دوره پاندمی به دست آمد. بعد از طی مراحل روش کلایزی، پرسش نامه محقق ساخته در پرتو تجربه های زیسته و با تاکید بر خشونت جسمانی، خشونت روانی، خشونت کلامی، خشونت جنسی و خشونت اقتصادی طراحی و روایی محتوایی، صوری و سازه و پایایی آن تایید شد. جامعه آماری این پژوهش در بخش مطالعه کمی، کلیه معلمان خانم مقطع متوسطه دوم در ناحیه 7 آموزش و پرورش مشهد هستند که از این میان، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و در پرتو فرمول کوکران، 190 نفر به عنوان حجم نمونه نهایی انتخاب شدند. یافته های حاصل از آزمون تی تک متغیره نشان داد که خشونت جسمانی، خشونت روانی، خشونت کلامی، خشونت جنسی و خشونت اقتصادی در اثر مستقیم شیوع کووید 19 به نسبت دوران قبل از پاندمی افزایش داشته است. با این حال، یافته های آزمون فریدمن ثابت کرد که از میان اقسام خشونت، خشونت جسمانی در رتبه اول و خشونت روانی در رتبه آخر قرار دارند. با توجه به یافته های فوق، به نظر می رسد که عدم آمادگی خانواده ها در برقراری روابط سالم در یک بازه زمانی طولانی مدت و وجود مناسبات قدرت در بستر روابط خانوادگی از مهم ترین علل افزایش خشونت خانگی در دوره پاندمی است.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، کووید 19، قرنطینه، روابط اجتماعی، خانواده
  • سید نقی موسوی، یاسر نادرعلی صفحات 275-289

    خانواده پژوهی در عصر حاضر در مواجهه تمدنی با تمدن سکولار ضرورت دوچندان دارد و صورت بندی نظریات حقوقی، فقهی و تربیتی در این زمینه و به خصوص درباب نقش و تکالیف مادر، با تکیه بر تراث اسلامی و فقهی به صورت روشمند مورد تاکید است. درباره مادر مباحث درازدامنی در فقه اسلامی وجود دارد و مسیله ولایت و دایره نفوذ و تسلط مادر در امور کودک یکی از مهم ترین آنهاست. در دیدگاه مشهور، ولایت مادر نسبت به فرزند محدود است. نوشتار حاضر درصدد است تا قلمروی ولایت مادر (استقلالی و غیراستقلالی) را در فقه اسلامی بازخوانی و براساس روش شناسی اجتهادی بررسی کند. پس از بررسی ها، این نتیجه حاصل شد که ولایت مستقل مادر، مدلول مطابقی ادله حضانت و نیز مدلول التزامی اطلاقات تربیتی است. همچنین مادر به عنوان یکی از عدول مومنین دارای ولایت مستقل و تنها از طریق وصایت و قیمومت می تواند ولایت غیراستقلالی (ماذون) داشته باشد. همچنین این نتیجه حاصل شد که قلمروی ولایت مادر تابعی است از دلیلی که آن را ثابت کرده و در فروض تزاحم با ولایت پدر تعیین کننده خواهد بود و فروض مختلف تزاحم ولایت مادر با ولایت پدر بررسی شد.

    کلیدواژگان: ولایت تربیتی، حضانت، وصیت، عدول مومنین، فقه تربیتی
  • زهره حاجیان فروشانی *، محمدرضا حمیدی، فاطمه سواعدی صفحات 291-318

    حق دسترسی به فضاها و عرصه های ورزشی و امکان انجام فعالیت های آزادانه در آنها از برجسته ترین مطالبات زنان در زمان حاضر به شمار می آید؛ به ویژه مسیله جواز حضور زنان تماشاچی در ورزشگاه های مردانه همواره مورد مناقشه و اختلاف نظر بوده است. فقهای معاصر مسیله یادشده را با استناد به آیات و روایات مربوط به حرمت اختلاط و ایجاد مفسده، حرام می دانند؛ در حالی که موافقان برداشت های متفاوتی از آیات و روایات مربوط ارایه داده اند یا آنکه حضور در ورزشگاه را از مصادیق این ادله نمی دانند. در این نوشتار، ضمن دسته بندی حالات مختلف و متصور، ادله طرفین مورد نقد و بررسی قرار گرفته اند. حاصل آنکه به طور کلی، با توجه به نامناسب بودن ساختار ورزشگاه های مردانه برای حضور زنان، قطعا حضور زنان در آنها نوعی از اختلاط مفسده انگیز است و ادله موافقان در این زمینه، خدشه پذیر و ناتمام هستند. در عین حال و با توجه به اینکه صرفحضور زنان در ورزشگاه های مردانه دارای عنوان حرامی نیست، بلکه از حقوق زنان به شمار می آید، دولت می بایست با ایجاد شرایط مناسب، امکان حضور زنان را فراهم کند.

    کلیدواژگان: حقوق زنان، ورزشگاه، اختلاط، مفسده، حق آزادی
|
  • Elmira Naghizadeh Baghi, Mohammad Ashouri*, Nasrin Mehra, Bagher Shamloo Pages 5-24

    There are disagreements in the judicial procedure regarding the competent court to conduct preliminary investigations of the crimes under Article 302 of the Criminal Procedure code committed by girls between the ages of 9 and 15. Some views based on Note 1, Article 285 of the Criminal Procedure code, put directly the preliminary investigation of all crimes of people under 15 years of age under the jurisdiction of the Children and Juvenile Court and don’t consider any differences between boys and girls. Some other comments have placed the preliminary investigation of this group under the jurisdiction of the special criminal court for dealing with juvenile crimes based on Article 315 of the Criminal Procedure code. Assuming the competence of the special criminal court to deal with juvenile crimes, prohibition of dealing with said crimes without issuing an indictment according to Article 382 of the Criminal Procedure Code on one hand and the prohibition of preliminary investigations of girls aged 9 to 15 in the special juvenile court according to Article 285 of the Criminal Procedure Code on the other hand are ambiguous. This research, with a descriptive and analytical method, and by examining the different judicial comments and presenting various arguments in this field is explained these desired difference and concluded that the preliminary investigation of these crimes without issuing an indictment in the special criminal court for dealing with juvenile crimes is true

    Keywords: Preliminary investigation, Children, Juvenile Court, special criminalcourt for dealing with juvenile crimes
  • Nafisehsadat Shariati*, Seyed Mostafa MohagheghedamadMohammad Roshan Pages 25-50

    Iran, Egypt and Lebanon are among the Islamic countries where the source of family laws is "religion" and personal status in Islamic countries is based on religious rules and regulations and the examples related to it, such as marriage, are derived from religious orders. But the legal system of Lebanon has a type of marriage known civil marriage which is modeled from the developed countries. It is recognized as a type of unequal marriage that took place outside that country which is applied due to the conditions imposed by the religious legislature in Lebanon, which has created an obstacle for the marriage of some men and women who are from different communities or who intend to separate from each other. So, this caused some people to look for legal solutions, including civil marriage, to solve this problem. Because most of the foreign countries and some Muslim countries have approved civil marriage, either mandatory or voluntary. Therefore, with the progress of societies, social interactions and the raising of the cultural level of families, an attempt has been made in this article to reread the condition of the equality of religion by looking at the change of the position of women in the family with the change of the concept of dominance and authority and also by relying on the jurisprudential capacities of the rule of La Ḥaraj and the principles of expediency and justice, and by taking the help of civil marriage in Lebanon, the legal gaps in the legal system of Iran and Egypt should be resolved.

    Keywords: unequal marriage, civil marriage, the rule of Nafye Sabil ( negation of authority of enemy), the rule of La Ḥaraj, the rule of Molazemah (the conjugation)
  • Fatemeh Mohamadgholiha*, Sedighe Mahdavikan, Mohadeseh Naghizadeh Chegini Pages 51-77

    The researches that have been carried out so far regarding the principles governing the family, have often been about adoting of exapless, without explaining the concept of the principle, government and the method of deriving these principles from the verses and traditions. Since every inference requires an explanation of the method, so in this research, we intend to adopt the bases and principles of the method of "exploration" of Martyr Sadr in the book "Our Economy" which is a new theory in the presentation of the school that is considered as economic school, to explain the methods and mechanisms of deriving the principles governing the family from verses and tradtions by using the descriptiveanalytically mehod.The most important mechanisms of the exploration method examined in this research are: repetition and emphasis of the law, collective speeches using common terminology, discovering the criteria of rulings, and induction method. The validation of the tools of this inference in the field of family will give more credit to the discovered principles which are of great interest today in policy-making, legislation and implementation in jurisprudential-legal issues related to family. This is because first of all, the method of Ijtihad of the Usulians requires development and evolution while maintaining the traditional framework, and in addition to the rules of Ijtihad that mainly focus on individual aspects, attention should also be paid to the method of obtaining social rulings and governmental jurisprudence as well as rulings derived from moral propositions. Secondly, these principles show the macro approach of a system and instead of expressing a ruling and knowing its segments, it staes and discuses about what or why the rulings are, and in case of conflict with individual propositions, it can have authority over them.

    Keywords: Principle government, principles governing the family, comprehensivesystem of Islamic knowledge, method of exploration, Shahid Sadr
  • Mansoureh sadat Mirbagheri*, Maryam Sadat Mohaghegh Damad Pages 79-104

    The meaning of the word "Wa'de"(meaning promise) in the legal term and its semantic similarity or difference with the concept of "Wa'id"(meaning is promised) is one of the controversial issues among the jurists. This term is used in the Iranian rules only in Article 1035 of the Civil Code and in relation to the "promise of marriage". Therefore, disagreements about the meaning of "Wa'de", has led the jurists to offer different interpretations about this word. The purpose of this research is a careful study of the meanings of these two words: "Wa'de" and "Wa'id", expressing different opinions and trying to choose the correct meaning of these words. Finally, the effect of this disagreement in meaning on the manifestation of different interpretations of Article 1035 of the Civil Code has been examined and the more accurate interpretation from the above words is presented and explained. This article is a descriptive-analytical research and its information has been collected by library method. The results have shown that, first, "Wa'de" as a simple meaning of promise is a distinct concept from commitment and lacks a binding elements; Second, based on this explanation, the sentence of Article 1035 of the Civil Code including that the promise of marriage is not binding, is restricted to the cases of "mere promise" to the marriage and does not include the cases that contain the commitment of the parties to marry in the future.

    Keywords: Promise, Commitment, Promise of Marriage, Commitment to Marriage, Revocable Contract, Article 1035 of the Iranian Civil Code
  • Hosein Hooshmand Firozabadi Pages 105-136

    Contrary to the popular view of the Imamiyyah Jurisprudence, that a judge or arbitrator should have the condition of "masculinity" in the feasibility of women's arbitration, some jurists criticize the verses and hadiths to which the famous have relied, even if it is necessary for the appointed judge, has not been considred a condition for arbitrator judge or consolidate judge (Taḥkim judge)). In this article, we seek to answer the question of whether women can judge due to jurisprudential arguments or not? For this purpose, among the three theories: 1) the condition of masculinity in the absolute judge, whether appointed or consolidated, 2) the absence of the condition of masculinity in any type of judge, whether appointed or consolidated, and 3) the condition of masculinity only in the appointed judge and the non-conditionality While criticizing the first theory, the second theory has been strengthened and the third theory has been considered in line with the current laws of the country and developments in the international arena. Acceptance of women's arbitration licenses, firstly, due to lack of publicity or application that implies the condition of all the conditions of a judge appointed in the judge; Secondly, the lack of character of "Rajul/ Man" in the related narrations and the lack of meaning of the title; Acceptance of women's guardianship in matters beyond arbitration such as guardianship (such as mandatory arbitration) or will (such as optional arbitration).

    Keywords: women, arbitration, Taḥkim judge, masculinity, woman arbitration
  • Reza Dehghannezhad*, Farajollah Hedayatniya Pages 137-159

    There is no doubt about the legitimacy of temporary marriage in Shiite jurisprudence. This kind of marriage is recognized in Iran’s civil law and family support law, and some of its ruls is indicated. But there are some ambiguities about some of the issues such as the juridical effects of the wife's disobedience. Disobedience of wife in permanent marriage could lead to loss of alimony right entitled to her but in temporary marriage wife not entitled to alimony right. So, the important question is proposed here: what is the effect of a wife’s disobedience on her rights, and in other words, what is the executive guarantee of the husband’s right to submission in temporary marriage? There is no commentary about this issue in Civil Law, while this issue is important and should be investigated. In this paper, this issue is studied through descriptive and analytical methods from a jurisprudential perspective. The findings of the study are shown that if the divorced wife refuses to obey without a valid excuse, her disobedience would be fulfilled. On other hand, disobedience of the wife in temporary marriage leads to nulling her right of marriage portion or dowry, and the husband could deduct from the dowry considering proportion to the period of disobedience, and if the husband had paid the full dowry, he should demand its return in the same proportion through the court

    Keywords: temporary marriage, temporary contract, disobedience of wife, reductionof dowry
  • Ensiyeh Nourahmadi, Ahmad Rezvanimofrad* Pages 161-194

    The right to education as one of the inalienable rights of children is the responsibility of parents and guardians in Imami jurisprudence, Iran's legal system and international legal documents and the scope of this right and the extent of its application are not absolute like many human rights and can be restricted. The right to education in the field of children with disabilities, in terms of the scope of the said right and the overlap of this responsibility of parents towards their healthy and disabled children, creates ambiguities in the mind, and finding the answer in the sources of Imamiyyah jurisprudence requires a more detailed investigation. The current study aims to examine the "right to education of children with disabilities" from the perspective of Imami jurisprudence and then its position in Iran's internal laws and international documents and jurisprudential foundations and principles in order to resolve the conflict between the rights of children with disabilities and healthy children. Finally, there is no doubt about the duty of parents to respect the said right in the case of disabled children, but the scope of the right to education should be defined in terms of the type of mental and physical disability of the disabled person and its extent should be defined based on the interests of the disabled child. In the juxtaposition of this right with the rights of healthy children, the scope of parents' duties based on jurisprudential principles such as preservation of property, age, gender and degree of disability of children, etc., can be determined according to different areas of education. In this regard, the adoption of protective laws for maintaining the education and upbringing of such children by special centers such as welfare can prevent the creation of conflicts.

    Keywords: The right to education, disabled children, conflict of rights, conventionon the rights of disabled people
  • Mahbuehb Maleki, Amrollah Nikoomanesh*, Hadi Azim Garakani Pages 195-216

    t will also cause the relevant rights to be collected at the time of registration of these legalacts in notary offices in a timely manner,to the legally prescribed amount,withoutthe possibility of avoiding payment. Based on many benefits they attach to the registrationof legal actions,and regarding legal,lawful effects the registered legal actions mayproduce,the legislator restricted influence circle of the principle of will dominion onregistering legal actions,made the registration of some legal actions obligatory. Thelegislator's strictness on the obligation of officializing some legal actions includingmarriage,divorce is a signifier of civilization,one of the elements of culturalprogress,development. This helps the related rights to be cleared at the time ofregistering these legal actions in notary public to be collected in timely manner,the legallyprescribed amount,without preventing payment evasion. By drawing up a documentin notary public,individuals enjoy many benefits of official documents includingobligatory nature of documents' provisions without requiring magistrates’ verdicts,decreased disputes,law suits on common contracts,agreements. Despite the factthat official registration of marriages,divorces is an emerging legal phenomenon andwith not much of a record in jurisprudence,but jurisprudential rules may be used in givingeffect to them. The most important jurisprudential rule usable as the base to make officialregistration obligatory is the rule of “denial of disorder in the system. Others of such rulesinclude negation of distress,constriction,the rule of expedience,rule of theprohibition of detriment,and preventing loss. which is studied by descriptive-analyticalmethod,by collecting library data .

    Keywords: official registration, legal practices, jurisprudential rules, the rule ofdenial of disorder in the system
  • *Majid Ghandizadeh, Hamid Rafiee Honar Pages 217-244

    Anxiety disorders are one of the most common psychiatric disorders that cause problems for millions of people every year. The main component in this disorder is "anxiety". If the parents suffer from generalized anxiety disorder, they are constantly looking for reassurance from their child. And part of these safeguarding behaviors take place in the form of instructions that such parents give to their children; On the other hand, obedience to parents is one of the issues raised in the Hadiths of the family of Allah, peace be upon them, the researcher seeks to investigate the characteristics of generalized anxiety disorder in modern psychology and jurisprudential examination of the ruling of obidence to parents based on the opinion of Shia jurists and determine the duty of these parents's children. In this research, in addition to using the analytical descriptive method, the religious ijtihad method has been used; As a result, it was detrmined that obidience to parents is not absolutely obligatory, but obeying them is obligatory only in two cases, and the children who have the parents with generalized anxiety disorder do not have to obey their parents' commands and commands, which are caused by their disorder .

    Keywords: Obedience to parents, generalized anxiety disorder, obedience to father, legal. psychological
  • Hamidreza Danesh Nari*, Akram Khabiri Noghani Pages 245-274

    The emergence of Covid-19 since 2019 has brought the world with various challenges. The important effect of Covid-19 in the field of criminology studies is the change in the algorithm of patterns of delinquency, victimization and fluctuation in the rates of various crimes. According to the health guidelines and the formation of campaigns such as "stay at home", explaining the crime of domestic violence is of great importance during the pandemic period. Based on this, the current research seeks to investigate the role of Covid-19 on domestic violence. The present research method is a combination of qualitative and quantitative methods. At first, using the descriptive phenomenological method of Clause, the lived experience of ten women victims of domestic violence during the pandemic period was obtained. Following the stages of the Clause method, the researcher-made questionnaire was designed in the light of lived experiences and with an emphasis on physical violence, mental violence, verbal violence, sexual violence and economic violence, and its validity, form and structure and reliability were confirmed. The statistical population of this research in the quantitative study section is all female teachers of the second secondary level in the 7th education district of Mashhad, from which, using the simple random sampling method and in the light of Cochran's formula, 190 people were selected as the final sample size. . The results of the one-variable test showed that physical violence, mental violence, verbal violence, sexual violence and economic violence have increased as a direct result of the spread of Covid-19 compared to the pre-pandemic period. However, the findings of Friedman's test proved that among the types of violence, physical violence ranks first and psychological violence ranks last.

    Keywords: Domestic violence, covid 19, quarantine, social relations, family
  • Seyednaghi Mousavi*, Yaser Naderali Pages 275-289

    In the current age, family research is doubly necessary in the civilization confrontation and secular civilization, and the formulation of legal, jurisprudential and educational theories in this field, especially regarding the role and duties of the mother, is emphasized in a methodical manner by relying on the Islamic and jurisprudential tradition. There are long-term discussions about the mother in Islamic jurisprudence, and the issue of guardianship and the circle of influence and control of the mother in the affairs of the child is one of the most important. In the popular view, the mother's guardianship over the child is limited. The present article tries to reread the territory of mother's guardian's ship (independent and non-independent) in Islamic jurisprudence and examine it based on deductive (Ijtehadi) method. After the investigations, it was concluded that the independent guardianship of the mother is a sign of compliance with the proofs of custody as well as a sign of the commitment of educational applications. Also, the mother as one of the 'Adul al Mo'minin (followers of the believers) has independent guardianship and can have non-independent guardianship (Mazoon) only through guardianship. Also, it was concluded that the territory of the mother's guardianship is dependent on the reason that proved it and it will be decisive in the assumption of confluence with the father's guardianship, and various assumptions of the confluence of the mother's guardianship with the father's guardianship were examined

    Keywords: educational guardianship, guardianship, will, 'Adul al Mo'minin, educationaljurisprudence
  • Mohammad reza Hamidi, Fateme Savaedi, Zohre Hajian Forushani* Pages 291-318

    The right of access to sports spaces and arenas and the freely perform related activities in such places is one of the most prominent demands of women at the present time; in particular, the issue of the permitting women to enter stadiums has always been a subject of controversy and disagreement. Contemporary jurists consider the mentioned issue to be Ḥaram (Forbidden) by referring to the verses and narrations related to the taboo nature of mixed presence of men and women in a place and the subsequent moral corruptions. While proponents have presented different interpretations of the related verses and narrations, or they do not consider the presence in the stadium as one of the examples of these proofs. In this article, while categorizing different and imagined situations, the arguments of the both parties have been investigated. Therefore, in general, due to the inappropriateness of the structure of men's stadiums for the presence of women, the presence of women in such places is definitely a kind of corrupting behavior, and the arguments of the proponents in this regard are flawed and incomplete. At the same time, considering that the mere presence of women in men's stadiums is not forbidden and is considered one of women's rights, the government should provide appropriate conditions to allow women's presence in such places.

    Keywords: women's rights, stadium, mixed, corruption, right to freedom