فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال بیست و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال بیست و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا زکایی خسروشاهی* صفحات 1-13

    به منظور ارزیابی اثر اسید جیبرلیک بر عملکرد و کیفیت میوه انگور، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی تاک های پنج ساله رقم بی دانه سلطانی اجرا گردید. ابتدا در مرحله ظهور خوشه، تمامی تاک ها به جز شاهد با غلظت 10 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک محلول پاشی شده و سپس، در مرحله بعد یعنی زمان 1 تا 2 میلی متری شدن حبه ها، تیمارهای مختلف اسید جیبرلیک شامل غلظت های صفر، 10، 20، 30، 40 و 50 میلی گرم در لیتر اعمال گردید. کاربرد اسید جیبرلیک خارجی باعث افزایش معنی دار وزن، حجم، طول و قطر حبه ها در مقایسه با تیمار شاهد شد. هم چنین، طول محور خوشه، وزن تک خوشه و عملکرد کل تاک تحت تاثیر تیمارهای اسید جیبرلیک به طور معنی داری بهبود یافت. کاهش نسبت طول به قطر حبه در اثر اسید جیبرلیک، به تولید حبه های گردتر نسبت به شاهد منجر گردید. صفاتی نظیر جرم حجمی (نسبت وزن به حجم) حبه و پی اچ عصاره میوه تحت تاثیر تیمارهای اسید جیبرلیک قرار نگرفت. اسید جیبرلیک در کنار بهبود عملکرد و بازارپسندی، موجب تاخیر در رسیدن میوه گردید؛ تحت تاثیر تیمار اسید جیبرلیک، از درصد مواد جامد محلول میوه کاسته شده و مقدار اسید کل عصاره میوه افزایش یافت.

    کلیدواژگان: انگور، اسید جیبرلیک، سلطانی، عملکرد، کیفیت
  • صدیقه صفرزاده شیرازی*، پویا استوار، زهرا زیبایی، مریم براتی صفحات 15-27
    تنش رطوبتی یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان و شایع ترین تنش غیرزیستی محیطی است. به منظور بررسی اثر بیوچار حاصل از برگ نخل و تنش رطوبتی بر ویژگی های مورفولوژیک و غلظت عناصر کم مصرف گیاه ریحان مقدس (Ocimum sanctum L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار انجام شد. عامل ها شامل سه سطح رطوبتی (100 درصد ظرفیت مزرعه (بدون تنش)، 75 و 55 درصد ظرفیت مزرعه) و سه سطح بیوچار (صفر، دو و چهار درصد وزنی خاک) بود. نتایج نشان داد که سطوح 75 و 55 درصد ظرفیت مزرعه، به ترتیب سبب کاهش 6/6 و 2/19 درصدی ارتفاع گیاه، 8/13 و 38 درصدی وزن تر و 8 و 20 درصدی وزن خشک در مقایسه با شاهد شد. در حالی که در سطح رطوبتی 55 درصد ظرفیت مزرعه، شاخص سبزینگی گیاه افزایش معنی دار 8/18 درصدی داشت. غلظت عناصر روی و مس با اعمال تنش رطوبتی کاهش و عناصر آهن و منگنز افزایش معنی داری نسبت به شاهد داشت. افزودن دو درصد وزنی بیوچار برگ نخل در خاک به طور معنی داری غلظت آهن و منگنز اندام هوایی ریحان مقدس را به ترتیب به مقدار 26 و 7/11 درصد نسبت به شاهد افزایش داد.
    کلیدواژگان: بیوچار، خشکی، عملکرد گیاه، عناصر غذایی
  • مریم بیگی هرچگانی*، حسین نظریان، محمدعلی ابراهیمی، محمود اطرشی، ابراهیم لطیفی خواه صفحات 29-36

    در این پژوهش، تاثیر ترکیبات ضدعفونی کننده مختلف (الکل اتیلیک، هیپوکلریت سدیم، کلریدجیوه، ستریمید و کلرهگزیدین، دتول، سفالکسین، پرمنگنات، ریدومیل و فسفیت پتاسیم) بر کنترل آلودگی ریزنمونه های ریزوم رقم بالانس آلسترومریا مورد بررسی قرار گرفت. پس از کشت، درصد آلودگی ریزنمونه ها به صورت روزانه در تیمارها بررسی و ثبت گردید. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 20 تیمار و سه تکرار مورد طراحی قرار گرفت. مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون LSD در سطح معنی داری پنج درصد انجام گرفت. نتایج نشان داد که تیمار Et.Cl.Cf. (C)؛ (سفالکسین در دو مرحله)؛ الکل اتیلیک 70 درصد به مدت یک دقیقه، 500 میلی گرم در لیتر سفالکسین رقیق شده در 400 میلی لیتر آب مقطر به مدت 15 دقیقه، هیپوکلریت سدیم 3 درصد + یک قطره محلول تویین یا مایع ظرف شویی به مدت 20 دقیقه، 500 میلی گرم در لیتر سفالکسین رقیق شده در 400 میلی لیتر آب مقطر به مدت 15 دقیقه، بهترین روش ضدعفونی برای کنترل آلودگی باکتریایی است. تیمارهای ET.Dt.Cl (R)؛ (دتول + هیپوکلریت سدیم)؛ الکل اتیلیک 70 درصد به مدت یک دقیقه، دتول رقیق شده در آب مقطر به نسبت 1:40 به مدت 30 دقیقه، هیپوکلریت سدیم 3 درصد یا محلول تویین به مدت 10 دقیقه، و ET.Cl (T)؛ الکل اتیلیک 70 درصد به مدت 1 دقیقه، هیپوکلریت سدیم 40 درصد + یک قطره محلول تویین یا مایع ظرف شویی به مدت 35 دقیقه، بهترین تاثیر را در کنترل آلودگی قارچی داشتند. هم چنین تیمارEt.Cc. (L)؛ الکل اتیلیک 70 درصد به مدت یک دقیقه، ستریمید و کلرهگزیدین رقیق شده در آب مقطر به نسبت 1:10 به مدت 30 دقیقه، در کنترل آلودگی باکتریایی و قارچی بی تاثیر بود.

    کلیدواژگان: کشت بافت، آلسترومریاسه، استریلیزاسیون
  • محمدحسین امینی فرد*، حمیرا قادری زه، حسن بیات، علیرضا صمدزاده صفحات 37-49

    به منظور بررسی اثر بیوپتاس و سولفات آهن بر خصوصیات فیزیولوژیکی شنبلیله تحت تنش خشکی، آزمایشی در سال 1396، به صورت کرت های خرد شده در قالب فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی انجام شد. تیمارها شامل تنش خشکی (شامل آبیاری نرمال به عنوان عدم تنش و قطع آبیاری در اوایل گل دهی به مدت 14 روز به عنوان تنش خشکی) به عنوان عامل اصلی و تیمارهای کودی بیوپتاس (0 (صفر) و 5 کیلوگرم در هکتار) و سولفات آهن (0 (صفر) و 5/1 در هزار) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که صفات رویشی (ارتفاع، وزن تر و خشک بوته، تعداد و سطح برگ)، صفات زایشی (عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، تعداد دانه در بوته) و رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل کل و کارتنویید) تحت تاثیر تنش خشکی قرار گرفتند. کاربرد برهم کنش بیوپتاس و سولفات آهن سبب افزایش صفات رویشی (ارتفاع، وزن تر بوته و تعداد برگ در بوته) گردید. بیش ترین عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در تیمار 5 کیلوگرم در هکتار بیوپتاس در شرایط عدم تنش خشکی مشاهد شد. تیمار سولفات آهن در شرایط عدم تنش خشکی سبب افزایش 5/22درصد وزن هزاردانه نسبت به شاهد در شرایط تنش خشکی شد. هم چنین کاربرد برهم کنش تنش خشکی، بیوپتاس و سولفات آهن توانست ارتفاع بوته، وزن خشک بوته، تعداد برگ در بوته و رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل کل، a و b) تحت تاثیر خود قرار دهد. نتایج حاکی از آن بود که کود زیستی بیوپتاس و سولفات آهن، توانست تنش خشکی را در گیاه شنبلیله تعدیل نمایند و موجب بهبود ویژگی های کمی و کیفی این گیاه مهم گردد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، رشد زایشی، کود زیستی، گیاه دارویی
  • اسفندیار حسنی مقدم*، رضا کرمیان، مهدی شعبان، علی محمدیان صفحات 51-58
    این مطالعه به منظور دستیابی به بهترین رقم سازگار با شرایط اقلیمی استان لرستان، در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در باغ گیاه شناسی زاگرس شهرستان خرم آباد اجرا شد. در این آزمایش، هفت رقم پسته به اسامی احمد آقایی، اکبری، اوحدی، کله قوچی، ممتاز، خنجری و چروک از نظر رشد و سازگاری با شرایط آب و هوایی لرستان به مدت پنج سال با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد اثر رقم بر صفات ارتفاع بوته، قطر تنه درخت، درصد زنده‏مانی و درصد میوه‏دهی در طی پنج سال معنی‏دار شد. نتایج مقایسه میانگین داده‏ها مشخص نمود که در بین ارقام موردمطالعه از نظر ارتفاع درخت، ارقام ممتاز و کله قوچی و هم چنین از نظر قطر تنه ارقام، کله قوچی احمد آقایی و اکبری نسبت به سایر ارقام برتری دارند. هم چنین نتایج نشان داد از نظر زنده‏مانی و درصد میوه‏دهی به ترتیب ارقام احمد آقایی و کله قوچی دارای برتری بودند. در کل نتایج این مطالعه پنج ساله مشخص نمود که در استان لرستان پتانسیل رویش و باردهی پسته وجود داشته و بهترین رقم برای کاشت در لرستان، احمد آقایی می باشد.
    کلیدواژگان: احمد آقایی، درصد میوه‏دهی، رقم و زنده‏مانی
  • عطیه ساعدی، گیتی حسن پورفرد، مجید عزیزی*، حسین آروئی صفحات 59-72
    با توجه به نقش اسید سالیسیلیک در ایجاد مقاومت به تنش های محیطی، این پژوهش در دانشگاه فردوسی مشهد به منظور ارزیابی اثر این ترکیب در شرایط آبیاری با آب شور بر روی گیاه دارویی نعنا فلفلی انجام شد. در این آزمایش گلدانی، اثر اسید سالیسیلیک در پنج غلظت (0 (صفر)، 5، 10، 50، 100 پی پی ام) و شوری (کلرید سدیم) در سه غلظت (0 (صفر)، 75، 125 میلی مولار)، در یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 15 تیمار و 3 تکرار موردبررسی قرار گرفت. بررسی اثر ساده شوری نشان داد که با افزایش شوری، میزان آنتوسیانین و ظرفیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت. این در حالی بود که تعداد روز تا گل دهی، ارتفاع ساقه، تعداد شاخه های جانبی، سطح برگ، وزن خشک بخش هوایی، و نسبت برگ به ساقه به طور معنی داری کاهش یافت. اثر ساده شوری هم چنین باعث کاهش درصد و عملکرد اسانس گردید. بین غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک و شوری برهم کنش معنی داری از نظر تاثیر بر تعداد شاخه های فرعی، وزن خشک بخش زیرزمینی، وزن خشک بخش هوایی، نسبت ریشه به اندام هوایی و درصد اسانس مشاهده شد. هم چنین، اثر ساده تیمار اسید سالیسیلیک بر تاخیر گل دهی و کاهش ارتفاع بوته معنی داری بود. تیمار اسید سالیسیلیک باعث کاهش درصد اسانس گردید. این در حالی بود که این تیمار توانست از کاهش عملکرد اسانس به طور معنی داری جلوگیری کند. از این رو، تیمار اسید سالیسیلیک توانست اثرات احتمالی منفی حاصل از تنش شوری را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، شوری، فعالیت آنتی اکسیدانتی، نعنا فلفلی
  • برزان رجبی، عادل سی و سه مرده*، رحمان رجبی، علی جلیلیان صفحات 73-89
    تغذیه صحیح گیاه یکی از عوامل مهم در بهبود عملکرد و کیفیت محصول به شمار می آید. برای رسیدن به این هدف، اثر محلول پاشی اوره بر پروتیین دانه و انتقال مجدد نیتروژن در اکوتیپ های گندم سرداری آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو شرایط دیم و آبی در سال زراعی 1393-1392 در مزرعه تحقیقاتی کرمانشاه واقع در شهرستان اسلام آباد غرب اجرا گردید. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: محلول پاشی با کود اوره در کرت های اصلی در سه سطح شامل: شاهد، محلول پاشی در زمان ظهور سنبله و در زمان گل دهی و رقم گندم در کرت های فرعی در چهارده سطح (شامل 12 اکوتیپ سرداری به همراه دو رقم آذر-2 و ریژاو به عنوان شاهدهای آزمایش). نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین بین تیمارهای محلول پاشی در هر دو شرایط دیم و آبی نشان داد که پروتیین دانه، سختی دانه، عدد زلنی، گلوتن دانه، نیتروژن دانه، انتقال مجدد نیتروژن اندام های هوایی در مرحله گل دهی، کارایی انتقال مجدد نیتروژن دانه و سهم انتقال مجدد نیتروژن دانه در هر دو مرحله ظهور سنبله و گل دهی با کاربرد کود اوره به صورت محلول پاشی افزایش یافت. بیش ترین میزان افزایش پروتیین دانه مربوط به محلول پاشی در مرحله گل دهی بود،. کارایی انتقال مجدد نیتروژن در شرایط دیم از 31/54 تا 73/62 درصد برای اکوتیپ های صوفیان و قطره زمین و در شرایط آبیاری از 24/32 تا 52/49 درصد برای اکوتیپ تودار و رقم ریژاو متغیر بود. در هر دو شرایط دیم و آبی تیمار محلول پاشی در مرحله گل دهی بیش ترین و شاهد کم ترین سهم انتقال مجدد نیتروژن به دانه را داشتند.
    کلیدواژگان: نیتروژن، انتقال مجدد، گلوتن دانه، عدد زلنی
  • صابر محمدنیا، مریم حقیقی*، علی فرهادی صفحات 91-105
    جهت بررسی اثر پیوند خیار (Super daminos Cucumis sativus var.) بر روی پایه های کدوی حلوایی توده اصفهان (Cucurbita moschata var. Isfahan) (Ri) و کدوی مسمایی (Cucurbita pepo) (Rm) و مقایسه آن با خیار غیرپیوندی (Rn) و پیوند خیار روی خیار (خودی) (Rc) به عنوان شاهد، آزمایشی به صورت آزمایش مرکب در مکان در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار دمای مطلوب رشد خیار (2±27 درجه سانتی گراد) و دمای کمینه رشد خیار (2±15 درجه سانتی گراد) به ترتیب به عنوان شاهد و تنش دمایی پایین با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. نتایج پژوهش نشان داد که وزن خشک شاخساره در اثر تنش دمایی به طور معنی داری کاهش یافت و پیوند بر پایه کدو حلوایی و مسمایی باعث افزایش معنی داری وزن خشک شاخساره تحت تنش دمایی شد. پیوند بر پایه کدو حلوایی و پایه خودی باعث افزایش میزان کلروفیل در شرایط بدون تنش نسبت به سایر تیمارها شد. در شرایط تنش دمای پایین پیوند خیار بر پایه کدو مسمایی باعث افزایش معنی دار فتوسنتز نسبت به تیمار غیرپیوندی، پایه خودی و پیوند بر پایه مسمایی شد. هدایت مزوفیلی در اثر تنش دمایی به طور معنی داری کاهش یافت و پیوند بر پایه مسمایی باعث افزایش جزیی در هدایت مزوفیلی شد. به طور کلی پایه کدو بومی اصفهان با بهبود برخی فاکتورهای رشدی و فیزیولوژیکی تحمل خیار را به تنش دمایی نسبت به گیاهان غیرپیوندی افزایش داد.
    کلیدواژگان: فتوسنتز، میوه، فنول، آنتی اکسیدان، ریشه
  • معصومه عربی، سهیل پارسا*، مجید جامی الاحمدی، سهراب محمودی صفحات 107-121
    به منظور بررسی کاربرد پلیمر سوپرجاذب و سولفات پتاسیم تحت تاثیر سطوح مختلف کم آبیاری بر عملکرد کمی و کیفی کنجد آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1397 به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (آبیاری کامل، آبیاری تا 50 درصد گل دهی و آبیاری تا 50 درصد ظهور کپسول ها)، سه سطح کود پتاسیم (عدم مصرف، مصرف بر اساس توصیه کودی و 5/1 برابر توصیه کودی) و دو سطح سوپرجاذب (صفر و 100 کیلوگرم در هکتار) بود. با قطع آبیاری عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد روغن، عملکرد روغن و درصد پروتیین کاهش اما درصد پتاسیم برگ افزایش پیدا کرد. بیش ترین عملکرد دانه در شرایط آبیاری معمول (2342 کیلوگرم در هکتار) و کم ترین آن در شرایط قطع آبیاری در مرحله گل دهی (668 کیلوگرم در هکتار) بود. اثر متقابل آبیاری در سوپرجاذب بر عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد روغن و عملکرد روغن معنی دار شد. مصرف سوپرجاذب باعث کاهش اثرات منفی تنش و بهبود صفات شد، هم چنین مصرف پتاسیم در خاک با افزایش تجمع پتاسیم در برگ همراه بود. کاربرد هم زمان سوپر جاذب و سولفات پتاسیم اثر معنی داری بر رشد و عملکرد نداشت، اما استفاده از کود پتاسیم به دلیل تعدیل خسارات ناشی از تنش خشکی و سوپرجاذب به دلیل نقش آن در کاهش اثرات کمبود آب و بهبود تحمل تنش خشکی، جهت حفظ عملکرد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، تنش خشکی، روغن، عملکرد دانه
  • سحر داشچی، کیانوش چقامیرزا*، حسن رهنما، کتایون زمانی صفحات 123-132
    گلرنگ (Carthamus tinctorius) به عنوان یکی از مهم ترین محصولات اقتصادی جهان دارای یکی از با کیفیت ترین انواع روغن های خوراکی است. ارقام گلرنگ در مقایسه با دیگر گیاهان نسبت به روش های مختلف کشت بافت و باززایی، گیاهان سرسختی هستند. بنابراین ارایه روشی با بازدهی بالا برای باززایی ارقام تجاری گلرنگ کشور ضروری است. در این پژوهش اثر غلظت های مختلف هورمون های BAP، Kin و TDZ بر صفات کالوس زایی و باززایی نو ساقه ریزنمونه های زیرلپه و لپه ارقام گلمهر و صفه گلرنگ بر روی محیط کشت MS حاوی 0، 2/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر هورمون NAA موردبررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که بیش ترین میزان کالوس دهی با زیرلپه رقم گلمهر در محیط حاوی غلظت های یک میلی گرم در لیتر TDZ و نیم میلی گرم در لیتر NAA به میزان تقریبی 5/99 درصد و بالاترین مقدار باززایی نیز در محیط حاوی یک میلی گرم در لیتر TDZ و صفر میلی گرم در لیتر NAA در ریزنمونه لپه رقم گلمهر و حدود 33 درصد مشاهده شد. در ادامه شاخساره های حاصل به منظور ریشه زایی به هشت نوع محیط ریشه زایی مختلف منتقل شدند. بهترین محیط برای ریشه زایی محیط کشت MS حاوی 2 میلی گرم در لیتر IBA، 20 گرم ساکارز و 7 گرم آگار بود. نتایج نشان داد که رقم گلمهر در مجموع از لحاظ باززایی و پاسخ به کالوس زایی برتر از رقم صفه بود.
    کلیدواژگان: ریشه زایی، ساقه زایی، هورمون گیاهی
  • مهدیه خرازی*، احمد شریفی، آزاده خادم صفحات 133-142
    گیاه نرگس (Narcissus tazetta L.) یکی از مهم ترین گیاهان سوخ دار گلدار می باشد که ازدیاد سنتی آن از طریق تقسیم سوخ می باشد که روشی پرهزینه و وقت گیر است. لذا کاربرد تکنیک های جدید کشت درون شیشه ای می تواند به افزایش ضریب ازدیاد این گیاه زینتی کمک نماید. از این رو پژوهشی در قالب دو آزمایش جداگانه انجام شد. در آزمایش اول اثر موقعیت فلس جفتی در سوخ مادری بر میزان باززایی فلس های جفتی گیاه نرگس در محیط کشت MS حاوی یک میلی گرم در لیتر تنظیم کننده رشد BA در ترکیب با 2/0 میلی گرم در لیتر تنظیم کننده رشد NAA، در قالب طرح کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمایش دوم به بررسی اثر انواع مختلف اکسین بر ریشه زایی گیاهچه های کشت بافتی نرگس پرداخته شد. بدین منظور از محیط کشت ½MS حاوی یک میلی گرم در لیتر تنظیم کننده های رشد NAA، IBA، IAA و محیط کشت فاقد تنظیم کننده رشد استفاده گردید. نتایج نشان داد کاربرد لایه های مختلف فلسی سوخ نرگس تاثیر معنی داری بر تعداد و قطر سوخک باززا شده داشت. در واقع کاربرد لایه های فلسی داخلی تر سوخ منجر به افزایش تعداد سوخک باززا شده گردید ولی قطر سوخک باززا شده کاهش یافت. با توجه به این که قطر و تعداد سوخک باززا شده، هر دو عامل مهمی در شرایط کشت درون شیشه ای می باشند، لذا با در نظر گرفتن این نکته، کاربرد فلس جفتی گروه یک و دو جهت ازدیاد سوخ نرگس توصیه می گردد. هم چنین یافته های پژوهش حاضر برتری محیط های کشت ½MS فاقد تنظیم کننده رشد و حاوی 1 میلی گرم در لیتر تنظیم کننده رشد IAA را در رابطه با ریشه زایی گیاهچه های کشت بافتی نرگس نشان داد.
    کلیدواژگان: ریشه زایی، قطر سوخک، موقعیت فلس جفتی، نرگس
  • سوما عبدی، داود بخشی*، علیرضا مهرگان نیکو، اسماعیل فلاحی صفحات 143-155
    پوشش های خوراکی حاصل از هیدروکلوییدها ترکیباتی ایمن و کاربردی جهت افزایش عمر پس از برداشت محصولات باغی و جایگزین مناسبی به جای پوشش های سنتزی مرسوم هستند. هدف از تحقیق حاضر، استفاده از پوشش خوراکی کاراگینان غنی شده با اسانس زنیان به منظور افزایش عمر پس از برداشت میوه توت فرنگی بود. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار شامل شاهد (بدون پوشش)، کاراگینان یک درصد، کاراگینان دو درصد، کاراگینان یک درصد + اسانس زنیان یک درصد، کاراگینان دو درصد +اسانس زنیان یک درصد در دمای پنج درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 70 درصد به مدت هیجده روز اجرا شد. اثر ضدمیکروبی اسانس زنیان، ماندگاری، کاهش وزن، سفتی بافت، محتوای مواد جامد محلول، اسیدیته کل، آنتوسیانین، ویتامین ث و فنول کل هر سه روز یک بار بررسی شد. نتایج نشان داد که پوشش کاراگینان غنی شده با اسانس زنیان علاوه بر تاخیر در بروز پوسیدگی و آلودگی میوه ها، بر سایر پارامترهای بیوشیمیایی اثر مثبتی گذاشت. هم چنین پوشش کاراگینان یک و دو درصد منجر به کاهش تغییرات آنتوسیانین، فنول کل، ویتامین ث و سفتی میوه در مقایسه با شاهد شد. تیمارهای پوششی کاراگینان یک و دو درصد غنی شده با اسانس زنیان یک درصد کاهش وزن را با کنترل از دست دادن رطوبت در شرایط انبارمانی به تاخیر انداختند. کاربرد پوشش کاراگینان یک درصد همراه اسانس زنیان یک درصد در طی هیجده روز منجر به حفظ ماندگاری میوه توت فرنگی در طی دوره انبارمانی شد،که به عنوان یک روش ایمن و سودمند پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پوسیدگی، سفتی، کاهش وزن
|
  • MohamadReza Zokaee Khosroshahi * Pages 1-13

    In order to evaluate the effect of gibberellic acid on yield and fruit quality of grapes, an experiment was conducted in a completely randomized design on five-year-old vines of ʻSultanaʼ seedless cultivar. First at the stage of cluster emergence, all of the vines were sprayed with 10 mg/l of gibberellic acid except control and then, at the second stage, different gibberellic acid treatments including 0, 10, 20, 30, 40 and 50 mg/l concentrations were applied when the berries were at 1-2 mm diameter. Exogenous gibberellic acid application significantly increased the weight, volume, length and diameter of the berries compared to the control. Cluster axis length and cluster weight as well as total vine yield were also significantly improved by gibberellic acid treatments. The reduction of length to diameter ratio of berries due to gibberellic acid resulted in the production of rounder berries than the control. Traits such as pH and volumetric mass (weight to volume ratio) of berries were not affected by gibberellic acid. As the yield increased, the process of fruit ripening was delayed by the gibberellic acid. Due to gibberellic acid treatment, the soluble solids content (SSC) of fruit decreased and the total acid content of fruit extract increased.

    Keywords: Grapevine, Gibberellic acid, Sultana, Yield, Quality
  • Sedigheh Safarzadeh Shirazi *, Pouya Ostovar, Zahra Zibaei, Maryam Barati Pages 15-27
    Water stress is one of the most important growth limiting factors of plants and the most common environmental stress. An experiment was conducted as a factorial design in a completely randomized design with three replications to study the effect of palm leaf biochar and water stress on morphological characteristics and micronutrients concentration of holy basil plant. Treatments consisted of three water levels [100% field capacity (without stress), 75 and 55% field capacity] and three biochar levels (0, 2 and 4% by weight). Results showed that the application of 75 and 55% of the field capacity decreased 6.6% and 19.2% of plant height, 13.8% and 38% fresh weight and 8% and 20% dry weight, respectively, as compared with control,. However, in 55% of the field capacity, SPAD index significantly increased by 18.8%. With application of water stresses, the concentration of zinc and copper decreased, but iron and manganese significantly increased as compared to the control. Addition of 2% of palm leaf biochar significantly increased the iron and manganese concentration in the holy basil by about 26 and 11.7%, respectively, as compared with control.
    Keywords: Biochar, Drought, Plant yield, Nutrients
  • Maryam Beigi Harchegani *, Hossein Nazarian, MohammadAli Ebrahimi, Mahmoud Otroshy, Ebrahim Latifikhah Pages 29-36

    In this study, the effect of different disinfectant substances (70% Ethylic alcohol, sodium hypochlorite, Mercuric chloride, Cetrimide & chlorhexidine, Dettol, Cephalexin, Permanganate, Ridomil, Potassium phosphite) for contamination control in rhizome derived explants of Alstroemeria cv. ‘Balance’, were investigated. After culturing, explants pollution rates for different treatments, was measured daily. These experiments were implemented in a CRD design with 20 treatments and 3 replications. Analysis of variance (ANOVA) was done compared using LSD's test at 0.05 level of probability. It was revealed that disinfection with 70% Ethylic alcohol for one min, 3% sodium hypochlorite + 1 drop of Tween or dishwashing liquid for 20 min, 500 mg diluted Cephalexin in 400 milliliter sterile distilled water for a quarter; Et.Cl.Cf (C), was the most effective method in bacterial infection control. The procedure of disinfection with 70% Ethylic alcohol for one min, Dettol 1:40 diluted in sterile distilled water for 30 min, 3% sodium hypochlorite + 1 drop of Tween or dishwashing liquid for 10 min; Et.Dt.Cl (R), and disinfection method with 70% Ethylic alcohol for one min, Cetrimide and chlorhaxidine 1:10 diluted in sterile distilled water for 30 min, which the rhizomes being rinsed with sterile distilled water, which had been sterilized with 70% Ethylic alcohol for one min, 40% sodium hypochlorite + 1 drop of Tween or dishwashing liquid for 35 min; Et.Cl. (T) revealed the best effect on fungal contamination control. Disinfection with 70% Ethylic alcohol for one min, Cetrimide and chlorhaxidine 1:10 diluted in sterile distilled water for 30 min; Et.Cc. (L), was not effective in contaminations control.

    Keywords: Tissue culture, Alstroemeriaceae, Sterilization
  • MohammadHossein Aminifard *, Homeyra Ghaderi Zeh, Hassan Bayat, AliReza Samadzade Pages 37-49

    In order to investigate the effect of biopotase and iron sulfate on physiological characteristics of fenugreek under drought stress conditions, an experiment was conducted as split plot in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications, 2017. Treatments were included: drought stress (including normal irrigation as non-stress and irrigation in early growth for 14 days as drought stress) as main factor, biopotase (0 and 5 kg.ha-1) and iron sulfate (0 and 1.5 per thousand) as sub-factors biofertilizer treatments were considered. The results showed that the effects of drought stress, bioptase and iron sulfate and their interaction on the most traits were significant. The height and fresh and dry weight of the plant were affected by bioptase and iron sulfate. The highest biological yield and grain yield were observed in 5 kg bioptase trainee under drought stress conditions. The treatment of iron sulfate in drought stress conditions increased 22.54% in 1000 seed weight compared to control in drought stress conditions. Bioptase and iron sulfate treatments under irrigation conditions increased 29.66% total chlorophyll compared to control under stress conditions. The interaction of drought stress and bioptase caused 85.48% increase in carotenoid than control in drought stress conditions. The results showed that biofertilizer and iron sulfate fertilizers could modify drought stress in fenugreek strain and improve the qualitative and quantitative properties of this medicinal plant.

    Keywords: Drought stress, reproductive growth, Biofertilizer, Medicinal plant
  • Esfandiar Hassani Moghaddam *, Reza Karamian, Mahdi Shaaban, Ali Mohammadian Pages 51-58
    This study was conducted in order to achieve the best cultivar compatible with the climatic conditions of Lorestan province, in a randomized complete block design in the Zagros Botanical Garden of Khorramabad city. In this experiment, seven pistachio cultivars named Asia Mohammad Aghaei, Akbari, Ouhadi, Kaleghoochi, Mumtaz, Khanjari and wrinkles were compared in terms of growth and adaptation to Lorestan climate for five years. The results showed that the effect of cultivar on plant height, tree trunk diameter, survival percentage and fruiting percentage was significant during 5 years. The results of comparing the mean of the data showed that among the studied cultivars, in terms of tree height, excellent cultivars and Kalechoochi and also in terms of trunk diameter of cultivars, Kaleghoochi Ahmad Aghaei and Akbari are superior to other cultivars. The results also showed that Ahmad Aghaei and Koleghoochi cultivars were superior in terms of survival and fruiting percentage, respectively. In general, the results of this 5-year study showed that there is a potential for pistachio growth and fruiting in Lorestan province and the best cultivar for planting in Lorestan is Ahmad Aghaei.
    Keywords: Ahmad Aghaee, Fruit set percentage, cultivar, survival
  • Attieh Saedei, Giti Hassanpourfard, Majid Azizi *, Hossein Arouee Pages 59-72
    Due to the role of salicylic acid in resistance to environmental stresses, this study was conducted at Ferdowsi University of Mashhad to evaluate the effect of this compound under saline condition on peppermint. In a pot experiment, the effect of salicylic acid at five concentrations (0, 5, 10, 50, 100 ppm) and salinity (sodium chloride) at three concentrations (0, 75, 125 mM), in a factorial experiment based on Completely Randomized Design with 15 treatments and three replications was evaluated. The simple effect of salinity showed that with increasing salinity, anthocyanin content and antioxidant capacity increased. This was while the number of days to flowering, plant height, number of lateral branches, leaf area, aerial part dry weight, and leaf to stem ratio decreased significantly. The simple effect of salinity also reduced the percentage and yield of essential oil. Significant interaction was observed between different concentrations of salicylic acid and salinity in terms of the effect on the number of lateral branches, dry weight of underground and aerial part, root to shoot ratio and percentage of essential oil. Also, the simple effect of salicylic acid treatment on delay flowering and reduction of plant height was significant. Salicylic acid treatment reduced the percentage of essential oil. However, this treatment was able to prevent a reduction in essential oil yield significantly. Therefore, salicylic acid treatment was able to reduce the possible negative effects of salinity stress.
    Keywords: Anthocyanins, Salinity, Antioxidant activity, Mentha piperita
  • Barzan Rajabi, Adel Siosemardeh *, Rahman Rajabi, Ali Jaliliyan Pages 73-89
    Proper nutrition of the plant is one of the important factors in improving the yield and quality of the product. In plant nutrition, each element must be sufficiently available to the plant at different stages of development. To achieve this goal, the effect of urea foliar application on grain protein and nitrogen remobilization in experimental Sardari wheat ecotypes in the form of split plots in a randomized complete block design in both rainfed and irrigated conditions in 2013-2014 crop year in Kermanshah research farm located in The city of Islamabad-e-Gharb was implemented. Experimental treatments were: foliar application of urea fertilizer application in Three levels including: control, fertilization in Heading, and Flowering as main plot and cultivar as sub-plot in fourteen levels (including 12 Sardari ecotypes along with Azar-2 and Rijaw cultivars as controls). The results of analysis of variance and mean comparison between foliar spraying treatments in both rainfed and irrigated conditions showed that grain protein, grain hardness, zeleny number, grain gluten, grain nitrogen, nitrogen remobilization in flowering stage, nitrogen transfer remobilization efficiency and nitrogen remobilization contribution. Grain nitrogen remobilization was increased by foliar application at both stages of Heading and flowering using urea fertilizer. The highest increase in grain protein was related to foliar application at flowering stage. Also, grain hardness increased due to nitrogen foliar application at Heading and flowering stage. In this study, nitrogen remobilization efficiency in rainfed conditions ranged from 54.31 to 62.73% for Sufi ecotypes and land drops and in irrigation conditions ranged from 32.24 to 49.52% for Tudar ecotype and Rijaw cultivar. In both rainfed and irrigated conditions, foliar application at flowering stage had the highest and control (without foliar application) had the lowest share of nitrogen remobilization to seed.
    Keywords: Nitrogen, remobilization, grain gluten, zeleny number
  • Saber Mohammadnia, Maryam Haghighi *, Ali Farhadi Pages 91-105
    To evaluate the effect of grafting cucumber (Cucumis sativus var. Super daminos) on Cucurbita moschata collected in Isfahan and Cucurbita pepo on plant growth and physiology, comparing with self-grafted and non-garfted as a control an experiment was designed. The experiment based on carried out as a compound experiment based on a completely randomized design (CRD) with 4 replications. Treatments were temperature included optimum temperature (27±2) and cold temperature (12±2) on cucumber (Cucumis sativus var. Super daminos) in the greenhouse of Isfahan University of Technology. Results were shown that the dry weight of the shoot decreased with temperature stress and grafting on C. moschata and C. pepo (Isfahan) enhance the dry weight of the shoot under stress. Grafting on Isfahan rootstock and self-grafted cucumber increased chlorophyll content compare with other treatments in optimum condition. Grafted cucumber on C. pepo (Isfahan) increased photosynthesis compare with other treatments in stress conditions. Mesophyll conductance decreased in stress temperature and grafting on C. pepo (Isfahan) improved it. Generally, grafting on C. pepo (Isfahan) with improving some growth and physiological characteristics of cucumber increased it tolerate to low temperature compare with non-grafted plants.
    Keywords: Photosynthesis, Fruit, Phenol, Antioxidant, root
  • Masoome Arabi, Soheil Parsa *, Majid Jami Al-Ahmadi, Sohrab Mahmoudi Pages 107-121
    In order to investigate the application of superabsorbent polymer and potassium sulfate under deficit irrigation condition on quantitative and qualitative yield of sesame, a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted in the research farm of Birjand University in 2018. Experimental factors include three levels of irrigation (full irrigation, irrigation up to 50% of flowering and irrigation up to 50% of capsule emergence), three levels of potassium fertilizer (non-use, application based on fertilizer recommendation and 1.5 times fertilizer recommendation) and two levels of superabsorbent (Zero and 100 kg.ha-1). With stopping irrigation, grain yield, biological yield, harvest index, oil percentage, oil yield and protein percentage decreased but leaf potassium percentage increased. The highest grain yield was under normal irrigation conditions (2342 kg.ha-1) and the lowest was under irrigation conditions at flowering stage (668 kg.ha-1). The interaction effect of irrigation in superabsorbent on grain yield, harvest index, oil percentage and oil yield was significant. Consumption of superabsorbent reduced the negative effects of stress and improved traits. Also, potassium consumption in soil was associated with increased potassium accumulation in leaves. The simultaneous use of superabsorbent and potassium sulfate did not have a significant effect on growth and yield, but the use of potassium fertilizer due to the modification of drought stress and superabsorbent due to its role in reducing the effects of water shortage and improving drought stress tolerance is recommended to maintain yield.
    Keywords: Drought stress, Oil, Potassium, Seed yield
  • Sahar Dashchi, Kianoosh Cheghamirza *, Hasan Rahnama, Katayoun Zamani Pages 123-132
    Safflower (Carthamus tinctorius), as one of the most important economic products in the world, has one of the highest quality edible oils. Safflower cultivars are hardy plants compared to other plants due to different methods of tissue culture and regeneration. Therefore, it is necessary to provide a high efficiency method for the regeneration of safflower commercial cultivars. In this study, the effect of different concentrations of BAP, Kin and TDZ on callus induction and shoot regeneration of hypocotyl and cotyledon explants for two safflower cultivars (Soffeh and Golmehr) in different concentrations of BAP, Kin, TDZ and NAA (0, 0.2, 0.5 and 1 mg/l) were evaluated. The results showed that the highest frequency of shoot regeneration also was obtained on MS medium supplemented with 0 mg/l NAA and 1 mg/l TDZ (33%) from cotyledon explant of Golmehr cultivar. There was a significant difference between cultivar’s shooting, Golmehr cultivar showed a better shooting percentage. Finally, shoots were transferred to eight different rooting media. The best medium for rooting was MS medium supplemented with IBA (2 mg/l) + sucrose (2%) + agar (7%). The results showed that Golmehr cultivar was better than Soffeh cultivar in terms of regeneration and response to optimization.
    Keywords: Rooting, Shooting, Phytohormone
  • Mahdiyeh Kharrazi *, Ahmad Sharifi, Azadeh Khadem Pages 133-142
    Narcissus tazetta L. is one of the most important flowering bulbous plants that are traditionally propagated by bulb splitting which is a costly and time-consuming method. Therefore, the application of in vitro culture techniques can help to increase the reproduction coefficient of this ornamental plant. So, the study was conducted in two separate experiments. In the first experiment, the effect of twin scales position on the mother bulb on the regeneration of twin scales of Narcissus were investigated in MS medium containing 1mg/l BA in combination with 0.2mg/l NAA in a completely randomized design. In the second experiment, the effect of different types of auxin on rooting of Narcissus plantlets was investigated. For this purpose, ½MS medium containing 1 mg/L NAA, IBA, IAA and hormone-free medium was used. The results showed that the application of different layers of Narcissus twin scales had a significant effect on the number and diameter of regenerated bulblet. In fact, application of the inner scales of mother bulb led to an increase in the number of regenerated bulblet, but the diameter of regenerated bulblet decreased. Since the diameter and number of regenerated bulblet are both important parameters during in vitro culture conditions, it is recommended to use twin scales group one and two for propagation of Narcissus bulb. The results of this study also showed the superiority of hormone-free ½MS medium and ½ MS medium containing 1 mg/l IAA for rooting of Narcissus tissue culture plantlets.
    Keywords: Rooting, bulblet diameter, twin scales position, narcissus
  • Soma Abdi, Davood Bakhshi *, Alireza Mehregan Nikoo, Esmaeil Fallahi Pages 143-155
    Edible coatings from hydrocolloids are secure and applicable compounds for the shelf-life extension of horticultural products as suitable replacements for synthetic coatings. The purpose of the current study was to use edible coating of carrageenan enriched by Ajwain in order to extend the shelf-life of strawberry fruit. The experiment was carried out as a factorial in a complete random block design with five treatments including the control (without coatings), carrageenan 1%, carrageenan 2%, carrageenan 1% + 1% Ajwain essential and carrageenan 1% + 1% Ajwain essential at 5°C, relative humidity of 70% and for 18 days. The analysis of the antibacterial effect of Ajwain essential, shelf life, weight loss, tissue firmness, soluble solid content, titratable acidity, anthocyanin, Vitamin C and total phenol were carried out every three days. The results revealed that carrageenan coating enriched by Ajwain essential oil delayed decaying and contamination process together with a positive effect on the other biochemical parameters. Moreover, compared with the control treatment, carrageenan coating resulted in decrease in anthocyanin changes, total phenol, Vitamin C, weight loss and fruit firmness when applied separately and mixed. 1% and 2% carrageenan coatings enriched by 1% Ajwain essential delayed weight loss by means of controlling moisture loss in storage conditions. Overall, it could be suggested to use carrageenan 1% coating enriched with 1% Ajwain essential as a safe and beneficial method to maintain of strawberry fruit during storage.
    Keywords: Antioxidant, Decay, Firmness, Weight loss