فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 39 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 13
|
  • لیلا آذرنیوار، شکرالله پورالخاص*، احمدرضا کیانی صفحات 5-22

    گسترش چشم‏گیر مدل‏ها و شبکه ‏های ارتباطی؛ همچنین تنوع نیازهای زیستی و فرهنگی باعث از بین‏رفتن مرزهای قراردادی رشته ‏ها و علوم به‏ ویژه علوم ‏انسانی شده ‏است. امروزه باتوجه به افزایش مشکلات روانی و بالارفتن آمار خودکشی، بشر نیازمند روش‏هایی است، تا با استفاده از آن بتواند‏ گنجایش روانی افراد را بالاببرد. بنابراین برای کمک به نظریه‏ سازی در رشته ‏هایی چون روان‏درمانی نیاز به بهره ‏مندی از علومی نظیر ادبیات هستیم؛ زیرا روان‏درمانی مبتنی بر ادبیات به ‏علت وجود آموزه‏ های تعلیمی، اخلاقی و دینی، می‏تواند خدمات شایسته‏ای به روان‏ درمانگری کند. سعدی متفکر بزرگی که به‏خاطر بیان، حکمت‏ اخلاقی و مشرب فلسفی خود شهرت جهانی پیداکرده ‏است، در آثار خود به بیان ارتباط و معنای واقعی عشق‏ورزی پرداخته ‏است. در پژوهش حاضر با روش‏ های توصیفی-تحلیلی، مبتنی بر مطالعات میان‏ رشته‏ ای به بررسی عشق در افکار سعدی با رویکرد روان‏درمانگری اگزیستانسیال یالوم پرداخته‏ شده ‏است. هدف اصلی پژوهش پاسخ به این سوال است که سعدی و یالوم چگونه به انسان‏ها کمک‏ می‏کنند، تا از طریق عشق و ارتباط با دیگری، با تنهایی اگزیستانسیال خود در زندگی کنار بیایند یا خود را از آن برهانند؟ یافته‏ های پژوهش نشان‏ می‏دهد، باوجود تفاوت فرهنگی و بعد زمانی-مکانی، هر دو اندیشمند با زبان و شیوه‏ای تقریبا یکسان به بیان برقراری ارتباط با دیگری از طریق «عشق عاری از نیاز» پرداخته‏ اند.

    کلیدواژگان: سعدی، ارتباط، عشق، یالوم، روان‏درمانگری اگزیستانسیال
  • فاطمه اصغری مهر، امیراسماعیل آذر*، ساره زیرک صفحات 23-44

    روان شناسی مثبت گرا (Positive psychology) علمی است که با هدف بهبود زندگی، به توانمندی های انسان توجه می کند. مارتین ای.پی. سلیگمن (Martin E.P Seligman, 1942) بنیان گذار روان شناسی مثبت گرا، هیجانات انسان را در سه مسیر «حال-گذشته-آینده» مورد مطالعه قرارمی دهد. از نظر او شادمانی از هیجانات مثبت مربوط به زمان حال است. او برای دستیابی به شادمانی علاوه بر تجربه هیجانات مثبت در زمان گذشته و آینده و حال به تقویت فضایل اخلاقی ششگانه از دستاوردهای خویشتن شناسی توصیه می کند. مولانا نیز از بعد انسان شناسی، همگان را به شناخت خویشتن دعوت می کند. درک زمان حال نیز از دیدگاه او دارای اهمیت زیادی است. مولانا آینده را فقط با امید به خدا و گذشته را  برای دستیابی به رضایت دارای اهمیت می داند. هدف از این پژوهش پاسخ به این سوال است که آیا شادمانی از دیدگاه مولانا دست یافتنی است؟ آیا مولفه های شادمانی و مثبت گرایی در مثنوی، با نظریه روان شناسی مثبت گرای سلیگمن قابل سنجش است؟ دستاوردهای پژوهش در رسیدن به شادمانی در مثنوی علاوه بر همپوشانی متغیرهای مثبت گرایی، به برتری وجه اندیشگانی و عرفانی مولانا می انجامد. این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای  به بررسی و تطبیق متغیرهای شادمانی و مثبت گرایی در مثنوی و یافتن شباهت ها و تفاوت ها پرداخته است.

    کلیدواژگان: شادمانی، روان شناسی مثبت گرا، مارتین سلیگمن، مولانا
  • حجت الله امیدعلی* صفحات 45-64

    شکستن سنت ها یکی از ویژگی های بارز ادبیات معاصر است که هر کدام از شاعران و نویسندگان به نحوی تلاش کرده اند با شکستن سنت ها دست به تجدد و نوآوری بزنند. در دوره معاصر فروغ فرخزاد و سیمین بهبهانی از مشهورترین شاعران زن در این حیطه می باشند. این پژوهش با هدف بررسی و تحلیل سنت شکنی های این دو شاعر، در پی پاسخ به این سوال اصلی است: سنت شکنی در شعر فروغ و سیمین در چه حوزه هایی از روساخت و زیرساخت اشعار آن ها نمود یافته است؟ با روش تحقیق تحلیلی - مقایسه ای مجموعه اشعار فروغ و سیمین از منظر گریز از سنت های رایج زمان خود،  مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است که این امر در سه محور اصلی زن، عشق و زبان تحلیل و بررسی و مقایسه شده است. زن مهمترین مساله در شعر این دو شاعر است و آنها تلاش کرده اند که دین خود را به هم نوعان خود ادا کنند و در این راستا زن بودن را در اشعارشان به نمایش گذاشته اند هم از طریق زبان زنانه و هم عشق ورزی های زنانه. عشق در شعر سیمین و فروغ همراه با عواطف و احساسات خالصانه زنانه بیان شده است و از آن توصیفات کلاسیک و اسطوره ای فاصله گرفته است. استفاده از واژه ها و اصطلاحات مورد استفاده زنان و توصیف اعضای بدن و لوازم آرایش و ذکر مسایل اروتیک از اصلی ترین جنبه های زبان زنانه در شعر فروغ و سیمین است.

    کلیدواژگان: شعر معاصر ایران، سنت شکنی زنانه، فروغ فرخزاد، سیمین بهبهانی
  • سوسن بوستانی نژاد، محمدامیر مشهدی*، عبدالله واثق عباسی صفحات 65-82

    مکتب وقوع از مهم ترین جریان های شعر فارسی است که عشقی واقعی و ملموس را توصیف می کند. در این مکتب تکیه بر رویدادهای واقعی عشقی و بیان احساسات به صورت ساده و صریح است. مهمترین ویژگی های شعر این مکتب، گزارش حال، بدیهه سرایی، سادگی سخن، راستی سخن، بیان جزییات عاشقی و عشق ورزی با جمال بشری است. فروغ فرخزاد در کنار نیما، شاملو، سهراب سپهری و اخوان از برجسته ترین شاعران معاصر فارسی است.عشق در شعر او به مانند مکتب وقوع زمینی و ملموس است. او به عنوان یک زن با صراحت در مورد امیال جسمانی و عاطفی خود نسبت به مرد سخن می گوید. در این پژوهش مطابقت مشخصه های شعر فروغ با ویژگی های مکتب وقوع به روش تحلیل و توصیف محتوای اشعار وی مورد بررسی قرار گرفته است تا به این پرسش اساسی پاسخ داده شود که  مهم ترین مولفه های مکتب وقوع اشعار شاعر کدام است؟ ویژگی های صراحت لهجه و سادگی زبان ، واقعی و ملموس بودن عاشق و معشوق، بیان واقعی و نوستالژیک روایت عاشقانه، بیان تمنای زنانه و اعراض از معشوق در شعر فروغ ویژگی های اصلی ای بودند که با مشخصه های مکتب وقوع مطابقت داشتند. ویژگی صراحت لهجه و سادگی زبان به دلیل بی پروا بودن فروغ و استفاده از زبان امروزی ، شاخص ترین و پرکاربردترین این ویژگی هاست.

    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی، مکتب وقوع، فروغ فرخزاد، صراحت لهجه، سادگی زبان
  • محمد بهنام فر*، سیده فرخنده ناصری، سید مهدی رحیمی صفحات 83-98

    با توجه به شخصیت شگفت انگیز شمس تبریزی و  جایگاهی که در عرفان اسلامی دارد، آشنایی با افکار و دیدگاه های او از جهات مختلف حایز اهمیت است. یکی از مواردی که در مقالات شمس برای پژوهندگان تعجب برانگیز است نگاه نقادانه و  تعریض گونه او به عارفان بزرگی نظیر بایزید بسطامی و  حسین منصور حلاج است. حال با توجه به انتقادها و تعریض   های شمس به این عارفان که هر دو جزو اسطوره های عرفانی به حساب می آیند،در این جستار کوشیده ایم تا با بررسی و تحلیل شخصیت این دو در مقالات شمس دلیل این تعریض ها و انتقادها را روشن سازیم و به روش تحلیل محتوا و شیوه کتابخانه ای سیمای بایزید و منصور حلاج را در آینه مقالات شمس به تصویربکشیم. نتایج تحقیق نشان می دهد که شمس نظر مثبتی به  عارفان شطح گو نظیر منصورحلاج و بایزید بسطامی نداشته است، جالب این است که معمولا نام این دو در مقالات شمس  با هم ذکر  می شود و نقد شمس به آنها بیشتر ناظر به شطحیات آنهاست، زیرا در مواردی که شمس از بایزید بدون در نظر گرفتن شطحیات او صحبت می کند وی را در مقام عارفی بزرگ و گاه صاحب کرامت که به او الهام می شده است  می ستاید.

    کلیدواژگان: شمس تبریزی، مقالات شمس، منصور حلاج، بایزید بسطامی، شطحیات
  • اعظم حسینی، حسن ذوالفقاری*، غلامحسین غلامحسین زاده، نجمه دری صفحات 99-116

    یکی از بن مایه های داستانی در منظومه های عاشقانه، آغاز عشق عشاق آن است. در این منظومه ها نویسنده هنر خود را به کار می گیرد تا اولین جرقه ایجاد عشق را حادثه ای زیبا و به یادماندنی توصیف کند. این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی، به این سوالات پاسخ می دهد که بن مایه آغاز عشق را در منظومه های عاشقانه فارسی چگونه می توان طبقه بندی کرد و هر یک از این طبقه بندی و زیرگونه ها در روایت داستان چه نقشی ایفا می کند؟ برای این منظور کتاب "یک صد منظومه عاشقانه فارسی" (ذوالفقاری،1394) مبنای کار قرار گرفته است. براساس نتایج به دست آمده، آغاز عشق با دو کنش "دیدن" و "شنیدن" و در انواع گوناگون، در سیر حوادث به وقوع می‏پیوندد. دیدن معشوق به صورت مستقیم، دیدن در خواب و دیدن تصویر وی، مشهورترین انواع آغاز عشق به واسطه دیدن محسوب می‏شود. آغاز عشق با دیدن تصویر فقط بین عشاق ایرانی و عرب کاربرد داشته است. شنیدن توصیف معشوق و یا شنیدن صدای وی نیز از انواع دیگر آغاز عشق است و در میان همه ملت ها به جز اعراب رایج بوده است. نقش بن مایه مذکور از آن جهت است که تا زمانی که اولین جرقه عشق زده نشود و آغاز عشق صورت نگیرد ساختار روایی منظومه عاشقانه شکل نخواهد گرفت.

    کلیدواژگان: آغاز عشق، منظومه عاشقانه، عاشق شدن با دیدن، عاشق شدن با شنیدن
  • شیوا حیدری، غلامرضا سالمیان*، فاطمه کلاهچیان صفحات 117-134

    عاطفه یکی از عناصر سازنده شعر در کنار زبان، تخیل، موسیقی و شکل است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی، با هدف بررسی بازتاب عواطف فراشخصی در غزل های یکی از شاعران معاصر، یعنی حسین منزوی انجام می گیرد. مسیله پژوهش این است که انواع عواطف فراشخصی چگونه و به چه میزانی در غزل منزوی بازتاب یافته اند و انگیزه ها و زمینه های موثر در ایجاد این عواطف چه بوده است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که عواطف فراشخصی غزل او در دو دسته کلی عواطف سیاسی- اجتماعی و فلسفی و در گروه بندی جزیی تر این دسته ها بازتاب یافته اند. در عواطف سیاسی- اجتماعی که پررنگ تر از عواطف فلسفی ظاهر شده اند، به ترتیب عواطف حسرت، اندوه و یاس بیشترین نمود را دارند. در عواطف فلسفی، یاس فلسفی، اندوه فلسفی و اعتراض و عصیان به ترتیب بیشترین بسامد را در غزل های منزوی دارند. انگیزه های موثر در ایجاد عواطف سیاسی- اجتماعی، نمایاندن اوضاع نابسامان کشور، از جمله سلطه مستبدان بر کشور، فضای اختناق سیاسی، شکست در مبارزه ها و...، و در دوران پس از انقلاب، جنگ و شهید و شهادت هستند. در ایجاد عواطف فلسفی، ابراز اندیشه های فلسفی تقدیرگرایی، جبرگرایی و مرگ اندیشی، عصیان بندگی و... موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی، عاطفه، حسین منزوی
  • آسیه رییسی، ذوالفقار علامی صفحات 135-156

    یافتن نقاط اشتراک و اختلاف بین عاشق و معشوق (دو اهرم عشق) در دیوان شاعران مختلف به شناخت بیشتر جهان بینی و معیارهای زیباشناسانه آن ها کمک می کند. در این مقاله با روش تحلیل مقایسه ای و با استفاده از ابزار کتابخانه ای، ویژگی های گوناگون عاشق و معشوق در پنجاه غزل از سعدی و پنجاه غزل از مولانا استخراج شده است. بر اساس آن، گونه های مختلف معاشیق دسته بندی و در آخر اشتراکات و اختلافات نگاه دو شاعر بررسی شده است. یافته ها در پی اثبات یا رد علمی برخی از فرضیه هایی است که پیشتر وجود داشته اند؛ فرضیاتی چون دست نیافتنی بودن معشوق سعدی، شخصی تر بودن عشق در غزلیات او، ثابت قدم تر بودن مولانا در استغراق اثبات شده است؛ همچنین این نکته که جمال، شرط اولیه عاشقی سعدی اما برای مولانا نتیجه عشق است و ویژگی های عاشق و معشوق در غزلیات متفاوت (عاشقانه/عارفانه) یک شاعر به هم شبیه تر هستند تا گونه مشابهش در غزل شاعر دیگر. این یافته ها که ریشه در آرای عرفانی مولانا و جمال شناسی سعدی دارد بر تفاوت بنیادی جهان بینی دو شاعر صحه می گذارد. از دیگر تفاوت ها می توان به اختلاف موضعشان در برابر هردو نوع عشق حقیقی و مجازی، چگونگی توصیف معشوق، میزان قدرت عاشق در موقعیت عاشقانه و احساسات او اشاره کرد.

    کلیدواژگان: عاشق، معشوق، مولانا، سعدی، غزل
  • فاطمه زمانی*، عبدالرضا سیف صفحات 157-174

    انوری ابیوردی و سعدی شیرازی از غزلسرایان برجسته سده 6 و 7 ه.ق در عرصه غزلیات عاشقانه اند که وجود فاصله یک صد ساله بین آن دو  بررسی غزلیاتشان را از منظر جامعه شناسی حایز اهمیت می سازد. در مقاله حاضر با تکیه بر رویکرد زبان شناسی نقشگرای هلیدی که برای زبان نقش مهمی در بازنمایی جهان واقع و پدیده های اجتماعی قایل است، تحولات معنایی غزلیات انوری و سعدی و نحوه انعکاس بافت موقعیتی فردی و اجتماعی آنان در ساختار غزل، موضوع تحقیق قرار گرفته است. بنابراین، پرسش اصلی تحقیق حاضر این است که انواع فعل در غزلیات سعدی و انوری چه تحولات اجتماعی و فرهنگی را منعکس می سازد. بدین منظور، برمبنای روش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر نظام گذرایی فعل در زبان شناسی نقشگرا، بسامد هر یک از فرآیند های فعلی - شامل رابطه ای، مادی، وجودی، کلامی، رفتاری و ذهنی- را در 100 غزل آغازین دیوان هر یک از دو شاعر مذکور استخراج کرده و نوع کارکرد هر فرآیند در پیوند با نقش بینافردی و گستره متنی هر یک با یکدیگر مقایسه شده است. نتیجه این بررسی نشان می دهد که غزلیات انوری غالبا مبتنی بر تجارب عاشقانه شخصی و به تمام معنا غزل است، حال آن که غزل سعدی دارای معانی و مفاهیم گوناگون فردی، اجتماعی، اخلاقی و تربیتی است که به شیوه ضمنی در سطوح استعاری، تمثیلی و کنایی زبان نمود پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: انوری، سعدی، جامعه شناسی غزل، فرایندهای فعلی، زبان شناسی نقشگرا
  • حسین سلیمی*، بشیر علوی صفحات 175-192

    متن ادبی قابلیت چندلایگی و تاویل پذیری دارد. دلیل این وضعیت، حضور بعضی از ایماژها در متن است. این مقاله می کوشد تا دو صنعت ادبی نماد و پارادوکس را در شعر شفیعی کدکنی از جهت نقشی که در تعلیق دایم، قطعی و چندلایگی معنا دارند و نیز به عنوان دو صنعت ادبی که شکاف و خلا عمیقی را میان زبان عادی و زبان بلاغی ایجاد می کنند، مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. پرسش اصلی این پژوهش این است که نماد و پارادوکس، به چه میزان در ایجاد لایه های متفاوت معنایی در شعر شفیعی نقش دارند و سهم هرکدام از این دو آرایه در ایجاد شکاف و خلا میان دو قطب عادی و بلاغی زبان و ایجاد چندلایگی معنای متن چه میزان است؟ یافته ها و شواهد موجود در متن نشان می دهد که عنصر نماد در مقایسه با پارادوکس در سیالی و عدم قطعیت، پنهان سازی و تعلیق معنا در اشعار شفیعی از جایگاه مهم تری برخوردار است و پارادوکس نیز علیرغم تازگی، زیبایی و شگفت انگیزی کاربرد، در مقایسه با نماد بسامد کمتری دارد. براین اساس، شفیعی کدکنی بر اساس درک راستینی که از قدرت نماد در پویایی و فرازمانی معنا دارد، خلا ادبی و عمیقی را میان زبان عادی و ایده متن  که نتیجه آن، شکستن ساختار عادی زبان و شور هیجان در معناست- ایجاد می کند. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی با ارایه آمار است.

    کلیدواژگان: شفیعی کدکنی، نماد، پارادوکس، چندلایگی معنا و تاویل پذیری
  • علی عابد کهخا ژاله، محمد بارانی*، مریم خلیلی جهانتیغ صفحات 193-210

    «لوگوتراپی» یا معنادرمانی، برگرفته از واژه «لوگوس» یونانی است. «لوگوس» به «روح» و «معنا» اطلاق می شود و با زندگی و مفهوم آن درآمیخته است. ویکتور فرانکل بنیانگذار روش معنادرمانی، بر این باور است که معنای زندگی از جنس یافتن است نه آفریدن. به اعتقاد وی می توان دغدغه های نهایی بشر را با گسترده نمودن چشم انداز او به زندگی و جهان هستی تا اندازه ای برطرف نمود و زخم های روحی ناشی از مشکلات وجودی را التیام بخشید. نادم قیصاری به عنوان شاعر و اندیشمندی که زندگی در محیط پرتلاطم افغانستان، رنج های بسیاری بر او تحمیل کرده، در غزلیاتش رویکردی ارزشمند نسبت به شیوه های معنابخشیدن به رنج ها، رهایی از ابهامات ذهنی و درمان زخم های روحی ناشی از مشکلات وجودی ارایه نموده که از دیدگاه مکتب معنادرمانی حایز اهمیت است. این پژوهش که با روش تحلیل محتوای غزلیات نادم برپایه معنادرمانی فرانکل فراهم آمده، به این پرسش پاسخ داده است که توجه به معنا و مقارن های مفهومی نظریه فرانکل در غزل و اندیشه نادم قابل ردیابی هست؟ نتیجه بیانگر این است که پذیرش سرنوشت مقدر، معنایابی رنج، خوداستعلایی، دین گرایی و معنادرمانی با عشق، راهکارهای نادم برای مقابله با ابهامات ذهنی، مشکلات روحی- روانی و درک بهتر زیبایی های زندگی است.

    کلیدواژگان: ویکتور فرانکل، نادم قیصاری، غزل، لوگوتراپی
  • هدیه قاسمی فرد، ناصر زارع* صفحات 211-226

    تقابل دوگانه هر چند مصادیقی به درازای دیرنده تاریخ دارد، اما نخستین بار این اصطلاح را زبانشناسان ساختارگرا که در پی روشی منسجم و علمی جهت دستیابی به رابطه معنایی میان دو مفهوم متضاد و متنافی بودند، مطرح ساختند. باری، یکی از این دوگانه ها، خوشبینی و بدبینی است که میان آن دو رابطه ای متقابل برخاسته از قرینگی و تعامل با یکدیگر، برقرار است. این تقابل که نقش بارزی در زیبایی و انسجام ساختاری متون ادبی دارد، به گونه ای بارز در شعر عبدالوهاب البیاتی (1926- 1999م) و محمدرضا شفیعی کدکنی (1318ش) آشکار است. این پژوهش با طرح این پرسش که هر دو شاعر برای بیان خوشبینی و بدبینی از چه تقابلهای دوگانه ای بهره برده اند و چه شباهت ها و تفاوت هایی میان آن هاست، بر اساس روش توصیفی- تحلیلی، مصادیق مشابه و برجسته تقابل دوگانه خوشبینی و بدبینی و دلالت های آن ها را در اشعار این دو شاعر تحلیل و بررسی می کند. این هنرسازه در قالب کلماتی با بار مثبت و منفی چون جفت واژگان نور و تاریکی، آزادی و اسارت، بهار و زمستان و زایش و مرگ در شعر دو شاعر جلوه می یابد. زیربنای اصلی همه این جفت واژگان، دغدغه های اجتماعی و سیاسی ای است که موجب شده این دو شاعر در کنار واژگان و تعبیراتی که دلالت بر یاس و اندوه دارند، از واژگان و تعبیراتی استفاده کنند که دلالت بر امید و شادی دارند.

    کلیدواژگان: تقابل دوگانه، خوشبینی، بدبینی، عبدالوهاب البیاتی، محمدرضا شفیعی کدکنی
  • ابراهیم نوری*، محمود مهرآوران صفحات 227-242

    تامل در هدف آفرینش انسان از موضوعات مشترک ادیان آسمانی است و همه این ادیان شناخت خدا را شرط رسیدن به هدف مذکور می دانند. البته مراحل و چگونگی شناخت از دید متفکران و نظریه پردازان متفاوت است. در میان اندیشه های اسلامی، جلال الدین مولوی در مثنوی با بهره گیری از آموزه های قرآنی، معرفت خدا را در مراحل و مراتبی بیان کرده است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به تبیین و تحلیل مراتب معرفت الهی و چگونگی ارتباط آنها با یکدیگر در الهیات مثنوی می پردازد. پژوهش حاضر در صدد پاسخ به این پرسش است که از نگاه مولوی مراتب شناخت خدا چه ارتباط منطقی با یکدیگر دارند. مولوی، شناخت خدا را زیر بنای رسیدن به مقام خلیفه اللهی و دارای سه مرتبه کلی: سطحی (عامیانه)، کسبی (عقلی) و کشفی (عرفانی) می داند. از نگاه وی نوعی رابطه منطقی میان مراتب فوق بر قرار است: معرفت سطحی مقدمه ضروری پیدایش معرفت عقلی است و معرفت شهودی به دنبال کمال معرفت عقلی بروز و استمرار می یابد. این مقاله ضمن استخراج و چینش منطقی مراتب مذکور براساس سخن مولوی، به این نتیجه می رسد که منابع معرفتی در الهیات مولوی متعدد بوده و هیچ تعارضی میان آنها وجود ندارد، بلکه میان مراتب مذکور نوعی ملازمه و ترتب منطقی برقرار است.

    کلیدواژگان: مولوی، مراتب معرفت، معرفت سطحی، معرفت عقلی، معرفت کشفی
|
  • Leila Azarnivar, Shokrolah Pouralkhas *, Ahmadreza Kiani Pages 5-22

    Significant expansion of communication models and networks; Also, the diversity of biological and cultural needs has caused the disappearance of the contractual boundaries of disciplines and sciences, especially the humanities. Today, due to the increase in psychological problems and rising suicide rates, human beings need methods to use it to increase the psychological capacity of people. Therefore, to help theorize in disciplines such as psychotherapy, we need to use sciences such as literature; because literature-based psychotherapy can provide good services to psychotherapy due to its educational, moral and religious teachings. Saadi, a great thinker who has become world famous for her expression, moral wisdom and philosophical wisdom, has expressed the true connection and meaning of love in her works. In the present study, with descriptive-analytical methods, based on interdisciplinary studies, love in Saadi's thoughts has been studied with the approach of Yalom Existential Psychotherapy. The main purpose of the research is to answer the question of how Saadi and Yalom help human beings, through love and communication with others, to cope with their existential loneliness in life or to free themselves from it. Findings show that despite the cultural differences and temporal-spatial dimension, both thinkers have expressed their relationship with each other through "needless love" in almost the same language and manner.

    Keywords: Saadi, Communication, Love, Yalom, Existential Psychotherapy
  • Fatemeh Asgharimehr, Amir Ismail Azar *, Sareh Zirak Pages 23-44

    Positive psychology is a science that focuses on human abilities to improve life. Martin E. P. Seligman, the founder of positivist psychology, studies human emotions in three "present-past-future" directions. For him, happiness is one of the positive emotions of the present. In order to achieve happiness, in addition to experiencing positive emotions in the past and future, he recommends strengthening the six moral virtues of the achievements of self-knowledge. Rumi also invites everyone to know himself from the anthropological point of view. Understanding the "now" is also very important from his point of view. He considers the "future" only with hope in God and the "past" important for achieving satisfaction. The purpose of this study is to answer the question whether happiness is achievable from Rumi's point of view and the components of happiness and positivism in Masnavi can be measured by Seligman's theory of positivist psychology? Research achievements in achieving happiness in Masnavi, in addition to the overlap of positivism variables, lead to the superiority of Rumi's intellectual and mystical aspects. This research has studied and applied the variables of happiness and positivism in Masnavi with analytical-descriptive method and using library resources.

    Keywords: Happiness, Martin Seligman, Rumi
  • Hojatollah Omidali * Pages 45-64

    Breaking Traditions One of the prominent features of contemporary literature is that each of the literary writers has somehow tried to modernize and break the traditions. In the contemporary period, Forough Farrokhzad and Simin Behbahani are the most famous female poets in this field. The purpose of this study is to analyze and analyze the traditions of these two poets, focusing on their feminine traditions in their poetry. An analytical research method - comparative study of Forough and Simin's poems from the perspective of feminine traditions has been studied. The high frequency of feminine traditions in the poetry of these two poets was analyzed and compared in three main areas: the problem of woman, the problem of love and the problem of language. Women are the most important issue in the poetry of these two poets, and they have tried to convey their religion to their fellow men, and in this respect they have shown womanhood in their poems, both through feminine language and love. Women's sportswear.

    Keywords: Contemporary Poetry, Female Tradition, Forough Farrokhzad, Simin Behbahani
  • Susan Bustani Nejad, MohammadAmir Mashhadi *, Abdullah Vasegh Abbasi Pages 65-82

    The school of occurrence is one of the most important currents of Persian poetry that describes a real and tangible love. In this school, real love events are relied on and feelings are expressed in a simple and straightforward manner. The major features of this school of poetry are giving present reports, improvisation, simplicity of speech, truthfulness of speech, expression of love details, and making love in relation to human beauty. Love in Forough's poetry has been manifested by the school of earthly and tangible occurrence. As a woman, she openly speaks to a man about her physical and emotional desires. In this research, correspondence of the characteristics of Forough's poetry with those of the school of occurrence was investigated. The features of frankness of accent, simplicity of language, real and tangible natures of the lover and beloved, real and nostalgic expressions of a romantic narrative, expression of female longing, and turning away from the beloved were the main characteristics in her poetry that corresponded to those of the school of occurrence. The features of frankness of accent and simplicity of language were the most prominent characteristics in her poetry due to her recklessness and use of today's language.

    Keywords: Persian contemporary poetry, school of occurrence, Forough Farrokhzād, frankness of accent, simplicity of language
  • Mohammad Behnamfar *, Seyydeh Farkhondeh Naseri, Sayed Mahdi Rahimi Pages 83-98

    Considering the remarkable character of Shams-e-Tabrizi and his significant role in Molavi''s spiritual transportation, studying his thoughts is of much importance. One of the surprising affairs for the researchers is the different viewpoint of Shams with Molavi about great mystics such as Bayazid Bastami and Hosein Mansoor Hallaj. Paying attention to positive viewpoint of Molavi towards these two great sufis and the negative and critical opinion of Shams towards them is a contradiction that can be justified by studying their figures in Shams'' point of view. So the writers have tried to survey this matter in Maghalat- e-Shams with content analytic method. The results of the research show that Shams has a negative and critical view towards these great sufis when he talks about their Shathyyat (ecstatic statements), but in other situations he admires Bayazid Bastami as a prominent Saint who had heart revelation.He also namers these two mystics together.

    Keywords: Shams-e-Tabrizi, ''s Maghalat, Hallaj. Bayazid-e-Bastami
  • AZAM HOSSEINI, Hassan Zolfaghari *, Gholamhosein Gholamhoseinzadeh, Najmeh Doori Pages 99-116

    One of the motives of the story in the love poems is the beginning of the love of its lovers. In these poems, the author uses his art to describe the first spark of love making as a beautiful event. This descriptive-analytical research answers the questions of how the beginning of love can be classified in Persian love poems and what role does each of these classifications and subspecies play in the narrative? According to the results, the beginning of love occurs with two actions "seeing" and "hearing" and in different types, in the course of events. Seeing a lover directly, seeing in a dream and seeing a picture of him are the most popular types of beginning love through seeing. The beginning of love by seeing the picture has been used only between Iranian and Arab lovers. Hearing the description of the beloved or hearing his voice is another type of beginning of love and has been common among all nations except the Arabs. The role of this theme is that the narrative structure of the love system will not be formed until the first spark of love is struck and love begins

    Keywords: motive, The beginning of love, Romantic poem
  • Shiva Heidari, Gholamreza Salmian *, Fateme Kolahchian Pages 117-134

    Emotion is one of the building elements of poetry along with language, imagination, music and form. The analysis of this poetic element as the most fundamental reason for the creation of many poems and a factor for recognizing their specific attitude towards the concepts and phenomena around, are often studied by researchers. This research is done by descriptive-analytical method, with the aim of reflecting and introducing meta-personal emotions in the poems of Hosayn Monzavi. The statement of problem is how and to what extent the types of meta-personal emotions are reflected in the gazelle of Monzavi and what were the motivations and the effective contexts in creating these emotions? Emotion is the strongest element in Monzavi’s gazelle and the main factor in the beauty and immortality of his gazelles. The meta-personal emotions of his gazelle are reflected in the two general categories of socio-political and philosophical emotions and in the more detailed grouping of these categories. In socio-political emotions, which are more prominent than the philosophical emotions, the emotions of regret, sadness and despair are the most prominent, respectively. In philosophical emotions, despair, sorrow, protest, and rebellion have the highest frequency in Monzavi’s gazelles, respectively.

    Keywords: Contemporary Persian Poem, Emotion, Hosayn Monzavi
  • Asieh Raeisi, Zolfaghar Allami Pages 135-156

    Finding similarities and differences between lover and beloved, helps to better understand the worldview and aesthetic criteria of poets. In this article, various characteristics of lover and beloved have been extracted from fifty Ghazals of Saadi and Rumi; then, according to characteristics, different types of lover and beloved are categorized .Finally, the similarities and differences are studied. By this, it has been determined that the characteristics in the poetry of a poet are more similar to each other than their corresponding types in another one. The findings, which are accompanied by frequency of some of the keywords, are new proof or reject of some of already existed assumptions, proof of the unattainability of Saadi's beloved, his more personalized love, his worship of beauty and Rumi’s more steadfast submergence in love. All these confirm the fundamental difference between these poets and are rooted in Rumi's mystical and Saadi's aesthetics. We have also proved that Beauty is the condition of love for Saadi, but for Rumi it is the result. Among the differences are the discrepancy between the viewpoints of poets toward true and virtual love, how a lover describes his beloved, the strength of the lover, and the feelings of the lover.

    Keywords: lover, beloved, Ghazal, Saadi, Rumi
  • Fatemeh Zamani *, Abdolraza Seif Pages 157-174

    Anvari Abivardi and Saadi Shirazi are prominent poets in the field of lyric poetry, both of them are famous for composing love lyric poems. However, given the 100-year gap between the two poets, it is important to examine their lyricism from a sociological perspective. Therefore, In the article based on Functional linguistics Halliday which has given to language an important role in the representation of the real world and social phenomena, the semantic changes of the lyric form in Anvari and Saadi's poems have been analyzed and how the individual and social situational context is reflected In transitive language system in the structure of Anvari and Saadi's sonnets, the subject of research has been included. For this purpose, first the frequency of each of the current processes in the first 100 lyric poems of each of the two mentioned poets is extracted, then the type of function of each process in relation to the interpersonal role and textual scope of each is compared. The study show that Anvari's sonnets are often based on personal romantic experiences and lyric in every sense, while Saadi's sonnets have various individual, social, moral and educational meanings and concepts that are implicitly and implicitly metaphorically.

    Keywords: functional Linguistics, verbal Processes, lyric Structure
  • Hussein Salami *, Bashir Alavi Pages 175-192

    literary text has a unique capability. the reason for this is the presence of some of the characters in the text. the present article attempts to analyze the two literary industry of symbols and paradox in shafiee kadkani ''s poetry that they have meaning in permanent deterministic and semantic suspension and also as two literary industries that create a deep gap and gap between ordinary language and rhetorical language. the main question of this research is: how much does the symbol and the paradox contribute to the creation of different semantic layers in our poetry and the contribution of each of these two arrays to create gap and gap between the common and rhetorical poles of language and create a sense of the meaning of the text? the findings and evidence in the text indicate that the symbol element has more important position compared to paradox in fluency and uncertainty, negation and suspension of meaning in shafiee poems and paradox also has novelty, beauty and usefulness in comparison with less frequency symbols. accordingly, shafiee kadkani gets a literary and deep gap between the normal language and the idea of text - that the result of which is the breaking of the normal structure of language and the passion of emotion. the research method is descriptive and analytical.

    Keywords: Shafiee Kadkani, Symbol, paradox, meaning fullness
  • Ali Abed Kahkha Zhale, Mohammad Barani *, Maryam Khalili Jahantigh Pages 193-210

    "Logotherapy" or semantic therapy is taken from the Greek word "logos". "Logos" refers to "soul" and "meaning" and it's combined with life and its meanings. Viktor Frankl, the founder of the semantic therapy method, believes that the meaning of life is to discover, not to create. According to his opinion, the final concerns of mankind can be solved to some extent by expanding his perspective on life and the universe and heal the spiritual wounds caused by existential problems. Nadem Qaisari as a poet and a philosopher whose life in the turbulent environment of Afghanistan has imposed many sufferings upon him, in his sonnets, he has presented a valuable approach to the methods of giving meaning to sufferings, getting rid of mental ambiguities and healing spiritual wounds caused by existential problems, which from the perspective of the semantic therapy school is important. This research, which was provided by the method of analyzing the content of Nadem's sonnets based on Frankel's semantic therapy, has answered the question that the attention to the meaning and conceptual symmetry of Frankel's theory can be traced in Nadem's sonnets and thought? The result shows that acceptance of fate, finding meaning in suffering, self-transcendence, religious orientation and meaning therapy with love are the best solutions to deal with mental ambiguities, psychological problems and a better understanding of the beauties of life.

    Keywords: Viktor Frankl, Nadem Qaisari, Sonnet, Logotherapy
  • Hediyeh Ghasemifard, Naser Zare * Pages 211-226

    Binary oppositions are concepts that, although they have a long history, were first coined by structuralist linguists who sought a coherent and practical way to achieve a semantic relationship between two opposing concepts. One of these Binary oppositions is the optimism and pessimism. There is an opposing relation between these tow concepts which springs from their symmetry and their interaction. This contrast, which plays a significant role in the beauty and structural coherence of literary texts, is particularly evident in the poems of ‛Abd al-Wahhāb al-Bayātī (1999- 1926) and Mohammad Reza shafi’i Kadkani (1939). This study, raising the question of what binary oppositions both poets have used to express optimism and pessimism and what are the similarities and differences between them, analyzes similar and prominent examples and highlights the binary opppositions of optimism and pessimism and their connotations in the poems of the two poets, based on descriptive-analytical method. This artistic device is manifested in the form of words with positive and negative connotations such as a pair of words of light and darkness, freedom and captivty, spring and winter, birth and death in the poems of two poets. The main underpinnings of all these pairs of words are social and political concerns that have deeply intertwined with the poems of two poets. These concerns have led these two poets use words and phrase that imply disappointment and sadness in addition to use use words and phrase that imply hope and happiness.

    Keywords: Binary opppositions, optimism, Pessimism, ‛Abd al-wahhāb al-Bayātī, Mohammad Reza Shafi’i Kadkani
  • Ebrahim Nouri *, Mahmoud Mehr Avaran Pages 227-242

    One of the common beliefs of the heavenly religions about man is the purposefulness of his creation. All these religions consider the knowledge of God as a condition for achieving the transcendent goal. of course, the steps and how to identify thikers idea are different. According the Qur'anic teachings, Molavi considers the knowledge of God as the ground for piety, remembrance, guidance, salvation, attaining mercy, worship, happiness, and most importantly, attaining the position of Caliph. The present research seeks to answer the question that from the point of view of Molavi, what is the logical relationship between knowing God and having them? Molavi considers the knowledge of God as the basis for attaining the position of succession has three general levels: superficial (colloquial), business (intellectual) and exploratory (mystical). In his view, there is a logical relationship between the above levels: superficial knowledge is a necessary prelude to the emergence of rational knowledge, and intuitive knowledge appears and continues after the perfection of rational knowledge. This article, while extracting and arranging the above-mentioned logical levels according to Molavi, concludes that the sources of knowledge in Molavi’s theology are numerous and there is no conflict between them, but there is a kind of logical connection and order between the mentioned levels.

    Keywords: Mulavi, Masnavi, knowledge, Superficial, Rational, intuition