فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام - سال یازدهم شماره 43 (پاییز 1400)

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال یازدهم شماره 43 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه آبانگاه ازگمی، احمد بادکوبه هزاوه*، مسعود صادقی صفحات 5-26

    صلیبی ها در سده های میانه بخش هایی از قلمرو غربی جهان اسلام را تصرف و استقرارشان را تا سده ششم و هفتم تداوم بخشیدند. توجه به آموزه های دینی فارغ از تعدد قومی، سیاسی و مذهبی، می توانست نقش راهبردی در نحوه رویارویی مسلمانان با مهاجمان صلیبی داشته باشد. پرسش اصلی پژوهش این است که آموزه وحدت اسلامی در سه دوره آغازین، میانی و پایانی جنگ های صلیبی چه تاثیری بر رویارویی مسلمانان با مسیحیان داشته است؟ دستاوردهای این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، نشان می دهد، کاربست آموزه وحدت در جبهه اسلامی با موانعی چون فقدان انسجام سیاسی، تنوع قومی و تشتت مذهبی و فعالیت مستقل برخی گروه های شبه نظامی مانند اسماعیلیه روبرو بود. با این همه گاهی با بازخوانی برخی آموزه های مشترک دینی مانند خاتمیت پیامبر (ص)، جامعیت و برتری دین اسلام، وجوب جهاد با کفار و لزوم اطاعت از ولی امر، وحدت اسلامی تحقق یافته است. تغییر ساختار سیاسی به شکل همگرا با ایتلاف برخی دولت های منطقه توسط عمادالدین زنگی، انسجام ساختار عقیدتی به همت نورالدین زنگی و تلفیق آنها از سوی صلاح الدین ایوبی، راهبردهایی بود که تکوین جبهه متحد اسلامی را میسر ساخت و الگویی برای سلاطین مملوکی شد.

    کلیدواژگان: جنگ های صلیبی، صلاح الدین ایوبی، عمادالدین زنگی، نورالدین زنگی، وحدت اسلامی
  • سپیده طبری کوچکسرایی، یونس فرهمند*، هادی عالم زاده صفحات 27-48

    صقالبه در زمان امویان اندلس (حک. 138-421) درحالی به این سرزمین راه یافتند که حکومت اموی از رقابت های میان اقوام عرب و بربر و کشمکش های پیوسته آنان با یکدیگر سخت ناخشنود بود. از این رو امویان درصدد برآمدند تا با جذب صقلبی ها و پیوند دادن آنها به دربار از توان آنها برای ایجاد تعادل و توازن قدرت در جامعه و تداوم سلطنت بهره گیرند. این پژوهش، پس از بررسی وضع بردگان و خواجگان صقلابی، در پی پاسخ به این پرسش است که این غلامان در تغییر سرنوشت حکومت اموی و انتقال آن به عامریان چه نقشی داشتند؟ بررسی ها نشان می دهد که این بردگان پس از «اختگی» به استخدام حرم سراها و قصرهای خلفا درمی آمدند و به دلیل ارتباط نزدیک با حاکمان، امرا و کارگزاران حکومتی، بر جزییات اسرار دولت دست می یافتند. از این رو امکان مداخله در مناسبات قدرت برایشان فراهم می شد و لذا در برکشیدن عامریان و تضعیف دولت اموی در اندلس نقشی موثری داشتند.

    کلیدواژگان: امویان اندلس، تاجران یهودی، خواجگان، صقالبه، عامریان
  • علیرضا کریمی، علی اصغر چاهیان بروجنی* صفحات 49-68

    پس از تمرکز سیاسی ایران در دوره ایلخانی، تجارت در قلمرو ایران رونق گرفت. برای رونق و تسهیل بیشتر تجارت لازم بود تا زیر ساخت های سفر، امکانات رفاهی و تاسیسات بین راهی ایجاد شود. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی در صدد پاسخ به این پرسش است که چه عواملی بر رشد تاسیسات بین راهی و افزایش رفاه مسافران در دوره ایلخانی موثر بود؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که ایلخانان با اعمال حاکمیت بر سرتاسر قلمروی خویش موجب برقراری امنیت در راه ها شدند. همچنین آنها با مشارکت بزرگان و وابستگان درباری و با ترویج امر خیر و وقف، به زیر ساخت راه ها توجه کردند. ازاین رو امور خیریه نقش بسزایی در رونق این زیر ساخت ها داشت. از سوی دیگر عبور راه ها از قلمرو سیاسی حکومت های محلی و فعالیت طریقت های عرفانی در مسیر راه ها، زمینه ساز رشد تاسیسات بین راهی و افزایش سطح رفاه مسافران در تاسیسات بین راهی در عصر ایلخانی شد.

    کلیدواژگان: ایلخانان، خانقاه، دارالسیاده، دارالشفاء، دارالضیافه، رباط، کاروانسرا، وقف
  • فریبرز مدارایی، محمد محمودپور*، قنبرعلی رودگر صفحات 69-88

    سیاست های اقتصادی ایران در ابتدای قرن نوزدهم موجب گسترش تجارت خارجی شد. پس از آن گمرکات مرزی به یکی از منابع مهم درآمد کشور تبدیل شد. به نظر می رسد با رونق گمرکات مرزی، کرمانشاه نیز به سبب قرار گرفتن در مسیر تجاری منتهی به عثمانی، توسعه یافته باشد. پرسش پژوهش حاضر این است که گمرک مرزی چه تاثیری در وضع اقتصادی کرمانشاه از دوره صفوی تا پایان دوره قاجار داشته است؟ این پژوهش با تکیه بر منابع اسنادی و کتابخانه ای به ویژه با استناد به سفرنامه ها، خاطرات و اسناد با رویکرد توصیفی - تحلیلی انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که گمرک مرزی در بازه زمانی مورد پژوهش تاثیر چندانی در بهبود وضع اقتصادی کرمانشاه نداشته است. کرمانشاه در دوره صفوی و پس از آن به سبب همجواری با عثمانی درگیر جنگ بود و به تبع آن وضع اقتصادی نامناسبی داشت. اقتصاد کرمانشاه در زمان سلطنت کریم خان زند و حکمرانی الله قلی خان زنگنه رو به رشد نهاد. با این حال گمرک کرمانشاه در زمان قاجار نیز به سبب وقوع جنگ جهانی اول و قحطی و بیماری ناشی از آن تاثیر چندانی در بهبود وضع اقتصادی آن منطقه نداشته است.

    کلیدواژگان: الله قلی خان زنگنه، تاریخ اقتصادی، کرمانشاه، گمرک
  • مریم پیمانی، مهدی مطیع* صفحات 89-110

    جنگ جمل مدت کوتاهی پس از بیعت عمومی با امیرالمومنین (ع)، از سوی دو تن از پیمان شکنان، طلحه و زبیر، با همراهی عایشه طراحی شد. طراحان جنگ، بصره را به عنوان میدان مبارزه انتخاب کردند و امام نیز لشکری به سمت بصره هدایت کرد. از آنجا که منش امام بر گفت وگو، شفاف سازی، آغازگر جنگ نبودن و اتمام حجت پیش از شروع جنگ استوار بود، گفت وگوهای شفاهی و احتمالا کتبی با سران جنگ ترتیب داد. روایات تاریخی درباره مخاطب نامه یا گفت وگوی امام با جنگ افروزان جمل، اختلاف نظر دارند. کشمکش منابع تاریخی بر سر این است که آیا امام در نامه ای فقط طلحه و زبیر را مخاطب قرار داد یا اینکه عایشه نیز در آن نامه مخاطب قرار گرفته است؟ آیا امام نامه جداگانه ای برای عایشه نوشته بود؟ تعداد منابع روایت کننده نامه اول اندک است و منابعی که نامه جداگانه ای به عایشه را نقل کرده اند، از آن هم اندک تر است. نقطه قوت هر دو نامه آن است که در برخی منابع قرن سوم آمده است و نقطه ضعف آنها نیز در تعداد اندک منابع روایت کننده است. مقاله حاضر با به کار بستن روش نقد متن که در حوزه پژوهش های حدیثی، نوپا ولی کارآمد و موثر ارزیابی می شود، میزان اعتبار این دو نامه را بررسی کرده و تا حد امکان اختلاف منابع را سامان بخشیده است.

    کلیدواژگان: امیرالمومنین(ع)، جنگ جمل، زبیر، طلحه، عایشه، ناکثین
  • شهرام پازوکی*، محمد منتظری، محمودرضا اسفندیار صفحات 111-131

    ترجمه آثار هندویی به زبان فارسی در شبه قاره هند در دوره های گوناگون به ویژه در دوره جلال الدین محمد اکبر (حک. 1556-1605) گورکانی انجام شده است. پرسش بنیادین پژوهش این است که در هر دوره کدام گروه از مسلمانان به ترجمه آثار هندویی اقبال نشان دادند و انگیزه اکبر بابری از ایجاد «مکتب خانه» برای ترجمه سازمان یافته آثار هندویی چه بود؟ به نظر می رسد اقدامات اکبر در ترجمه آثار هندویی با هدف شریعت زدایی از دربار و سهیم کردن اقلیت های دینی، به ویژه هندوان در امور مملکت انجام گرفته بود. بر طبق یافته های این تحقیق، هرچند اقدامات اکبر در ترجمه آثار هندویی و شناساندن این آثار به مسلمانان، رنگ و بوی تسامح دینی و تقریب بین ادیان داشت، اما به سبب شرایط منحصر به فرد شبه قاره در اواخر دوره گورکانی، این اقدامات باعث بالاگرفتن هر چه بیشتر اختلافات بین هندوان و مسلمانان شد و رواداری دینی را بیش از پیش دشوار کرد.

    کلیدواژگان: ابوالفضل علامی، بابریان، جلال الدین اکبر گورکانی، عبدالقادر بدائونی، گورکانیان، نهضت ترجمه در هند
|
  • Masoumeh Abangah Azgomi, Ahmad Badkoube Hazaveh*, Masoud Sadeghi Pages 5-26

    In the middle ages, the Crusaders possessed some parts of the western territory of the Islamic world and continued their establishment until the 6th and 7th centuries. Considering religious teachings regardless of ethnic, political, and religious diversity could have played a strategic role in how Muslims faced the crusaders. The main question of the research is how Islamic unity doctrines in the three periods of the beginning, middle, and end of the crusades influenced the confrontation between Muslims and Christians? Using a descriptive-analytical method, the results of the research indicate that the application of the doctrines of unity on the Islamic side faced some obstacles such as the lack of political cohesion, ethnic diversity, religious fragmentation, and the independent activity of some paramilitary groups like The Isma'ili. Despite all that, sometimes by rereading some common religious doctrines such as the finality of the Prophet (PBUH), the comprehensiveness and superiority of the Islamic religion, the necessity of jihad against the infidels and obeying the ruler, Islamic unity has been accomplished. Changing the political structure in a convergent form with the coalition of some governments in the region by ʿImād al-Din Zangī, the integration of the ideological structure by Nūr al-Dīn Zangī and their integration by Salah al-Din Ayyūbi were the strategies that facilitated the formation of the Islamic United Front and became a model for the Mamlūk sultans.

    Keywords: Crusades, Salah al-Din Ayyūbi, ʿImād al-Din Zangī, Nūr al-Dīn Zangī, Islamic unity.
  • Sepide Tabari Kochaksaraei, Younes Farahmand*, Hadi Alemzadeh Pages 27-48

    During the Umayyad of Andalusia period (138-421), Saqaliba came to this land while the Umayyad government was very dissatisfied with the competition between the Arabs and Berbers and their continuous conflicts with each other. Hence, the Umayyads tried to attract the Saqalibas and connect them to the court to take advantage of their ability to balance power in the society and continue their monarchy. The present research after reviewing the condition of the Saqaliba slaves and eunuchs aimed to answer the question that what was the role of these slaves in changing the fate of the Umayyad government and transferring it to ʿĀmirids. The findings indicate that after “castration” these slaves were employed in the caliphs’ palaces and harems and due to their close relationship with the rulers, emirs, and government officials, they had access to the government’s secret details. Therefore, they could intervene in power relations and play an effective role in weakening the Umayyad government in Andalusia and giving power to ʿĀmirids.

    Keywords: Umayyads of Andalusia, Jewish Merchants, Eunuchs, Saqaliba, ʿĀmirids.
  • AliReza Karimi, Ali Asghari Chahian Boroujen* Pages 49-68

    After the political concentration of Iran during the Ilkhanate period, trade flourished in the territory of Iran. For further prosperity and facilitation of trade, it was necessary to create travel infrastructures, amenities and roadside facilities. This research by a descriptive-analytical method aims to answer the question that what factors were effective in the growth of roadside facilities and increasing the comfort of travelers during the Ilkhanate period? The findings of the research indicate that the Ilkhanate by establishing sovereignty over their territory secured the roads. Also, they considered the infrastructure of roads with the participation of elders and court dependents and promoting charity and endowment (waqf). Therefore, charity played a significant role in the prosperity of these infrastructures. On the other hand, the crossing of the roads from the local governments’ political territory and the activity of the mystical ways along the roads led to the growth of the roadside facilities and the increase in travelers’ comfort during the Ilkhanate period.

    Keywords: The Ilkhanate, Khāneqāh, Dar al-Siadah, Dar al-Shefa, Dar al-Diyafe, Ribat, Caravansera, Endowment (Waqf)
  • Fariborz Modaraie, Mohammad Mahmoudpour*, Ghanbar Ali Roudgar Pages 69-88

    The economic policies of Iran in the early nineteenth century led to the expansion of foreign trade. After that border customs became one of the important sources of income for the country. It seems that by the prosperity of border customs, Kermanshah was also developed due to being on the trade route leading to the Ottoman. The question of the present study is what was the influence of the border customs on the economic situation of Kermanshah from the Safavid period to the end of the Qajar period? This research has been done with a descriptive-analytical approach based on documentary and library sources, especially travelogues, memoirs, and documents. The findings of the research indicate that the border customs did not have much effect on improving the economic situation of Kermanshah during the research period. Kermanshah was involved in the war due to its proximity to the Ottomans during the Safavid period which resulted in an unfavorable economic situation. The economy of Kermanshah grew during the reign of Karim Khan Zand and the rule of Allahqoli Khan Zanganeh. However, Kermanshah customs during the Qajar period did not have much effect on the economic situation prosperity of that region due to the First World War, the famine and the diseases it brought.

    Keywords: Allahqoli Khan Zanganeh, Economic history, Customs, Kermanshah.
  • Maryam Peymani, Mahdi Motia* Pages 89-110

    The battle of the DJAMAL was planned shortly after the public allegiance to Amir al-Mu'minin (AS) by two of the treaty breakers, Ṭalḥa and Zubair, accompanied by ʿĀʾisha. The planners of the war chose Basra as the battlefield and the Imam led an army towards Basra. Because the Imam's character was based on conversation, clarification, not to initiate war, and ultimatum before the war, he organized oral and possibly written conversations with the war leaders. Historical narratives differ about the addressee of the letter or the conversation between the Imam and the battle of the DJAMAL belligerents. The conflict between historical sources is whether the imam addressed only Ṭalḥa and Zubair or ʿĀʾisha also has been addressed in the letter or whether a separate letter was written to ʿĀʾisha? A few sources are narrating this letter and the sources quoting a separate letter to ʿĀʾisha are even fewer. The strength of these two letters is that both have been mentioned in some sources of the 3rd century AH and their weakness is the few narrative sources. The present article considered the validity of the two letters and organized the difference in sources as much as possible by using the method of text criticism, which is considered to be new but effective in the field of Ḥadīth research.

    Keywords: Amir al-Mu'minin (AS), The battle of the DJAMAL, Zubair, Ṭalḥa, ʿĀʾisha, Nākithūn
  • Shahram Pazouki*, Mohammad Montazeri, MahmoudReza Esfandiar Pages 111-131

    Translating Hindu works into the Persian language in the Indian Subcontinent has been done in various periods, particularly during the Jalāl al-Dīn Muhammad Akbar period. The main question of the research is that in each period which groups of Muslims showed interest in the translation of Hindu works and what were the motivations of Jalāl al-Dīn Muhammad Akbar for creating a “school” (Maktabkhaneh) for the systematic translation of Hindu works? It seems that the actions of Akbar in translating Hindu works were done to remove Shari'a from the court and include religious minorities especially Hindus in the affairs of the state. According to the findings of this research, although Muhammad Akbar's actions in translating Hindu works and introducing these works to Muslims were due to religious tolerance and rapprochement between religions, because of the unique conditions of the subcontinent at the late Bāburids period these actions raised conflicts between Hindus and Muslims and religious tolerance became more difficult.

    Keywords: Abu'l-Faḍl 'Allami, Bāburids, Jalāl al-Dīn Akbar, ʽAbdul Qadir Badayuni, Translation movement in India.