فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و دوم شماره 170 (مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد عاشوری* صفحات 9-19
    زمینه و هدف

    هیجان نوعی درک یا احساس عاطفی قوی است که از شرایط شخصی، خلق و خوی فرد یا برقراری ارتباط با دیگران ناشی می شود. هیجان ها چند بعدی و دارای ساختارهای کل نگر هستند که از ابعاد مختلفی مانند بیان رفتاری، لایه های فیزیولوژیکی، تجربه پدیدارشناختی، فرآیندهای شناختی و بافت اجتماعی تشکیل می شوند. این مطالعه با هدف بررسی سازه هیجان و مولفه های آن، طبقه بندی هیجان ها، تاثیر آسیب بینایی بر تحول هیجان، شناسایی هیجان ها در یادگیرندگان با آسیب بینایی، شایستگی هیجانی و کاربرد شناسایی هیجان ها در دانش آموزان با آسیب بینایی انجام شد.  روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مروری بود. برای جمع آوری اطلاعات از مقاله ها و کتاب های موجود در پایگاه های علمی معتبر در سال 2001 تا 2022 استفاده شد.

    نتیجه گیری

    تحول هیجانی کودکان و نوجوانان با آسیب بینایی در مقایسه با همسالان عادی آنها به نحو متفاوتی توسعه می یابد. توانایی شناسایی دقیق احساسات دیگران به عنوان مرکز دستیابی به شایستگی هیجانی در نظر گرفته می شود. درک محتوای حالات هیجانی دیگران فراتر از درک ساده هیجان های اولیه مانند شادی، خشم یا غم است. ا گرچه افراد با آسیب بینایی لزوما مشکلی در درک هیجان های اولیه ندارند ولی در شناسایی هیجان ها و به ویژه در شناسایی هیجان های سطح بالاتر مانند عصبانیت، خجالت، ناامیدی تاخیر دارند. با توجه به اینکه دنیای اجتماعی از طریق درک این هیجان ها برای افراد با آسیب بینایی یکپارچه و قابل درک می شود. بنابراین، با آموزش هیجان های سطح بالاتر می توان تحول شایستگی هیجانی آنها را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: آسیب بینایی، تحول هیجان، شایستگی هیجانی، یادگیرندگان
  • ماندانا نیکنام*، شکوفه احمدپور سامانی صفحات 20-34
    مقدمه

    تولد کودک کم توان ذهنی بر جنبه های مختلف زندگی والدین تاثیر می گذارد. بار روانی و عدم انعطاف پذیری شناختی در مادران دارای فرزند با کم توانی ذهنی مشکلات روان شناختی متعددی را ایجاد می کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانمندسازی روان شناختی بر بار روانی و انعطاف پذیری شناختی مادران دارای فرزند کم توان ذهنی بود.

    روش

    در یک پژوهش نیمه آزمایشی 30 مادر دارای کودک کم توان ذهنی از مجتمع آموزشی توا ن بخشی توان خواهان آموزش و پرورش منطقه 2 شهر تهران در سال 1399 ، به صورت دردسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایشی  15 نفر   و گواه   15 نفر = تقسیم شدند. برای گروه آزمایشی 8 جلسه آموزش توانمندسازی روان شناختی مبتنی بر رویکرد روان شناسی فردی به مدت 8 هفته برگزار شد و گروه گواه در طول این مدت هیچ گونه مداخله روان شناختی دریافت نکرد. شرکت کنندگان توسط مقیاس بار روانی پای و کاپور و انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال سنجیده شدند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل کواریانس نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایشی و گواه در بار روانی و انعطاف پذیری شناختی مادران در مرحله پس آزمون وجود داشت. یافته ها نشان داد که آموزش توانمندسازی روان شناختی بر کاهش بار روانی و ارتقاء انعطاف پذیری شناختی مادران دارای کودک کم توان ذهنی تاثیر مثبت دارد (05 /P>0).

    نتیجه گیری

    براساس شواهد پژوهش حاضر می توان از این مداخله به منظور کاهش فشار روانی و ارتقاء انعطاف پذیری شناختی مادران دارای کودک کم توان ذهنی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، بارروانی، توانمندسازی روان شناختی مبتنی بر رویکرد روان شناسی فردی آدلر، کودک کم توان ذهنی
  • نادره سهرابی*، محسن بهشتی پور، سیامک سامانی، مریم زرنقاش صفحات 35-46
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی مداخله بهنگام و مداخله بهنگام به همراه آموزش خانواده بر بهبود توانایی شناختی نوآموزان دیرآموز انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. 36 نوآموز دیرآموز به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه درنظر گرفته شد. به صورت تصادفی در سه گروه دو گروه آزمایشیی و یک گروه گواه جایگزین شدند. گروه های آزمایشی 20 جلسه 90 دقیقه ای طی یک ماه آموزش دیدند. داده های به دست آمده از آزمون های مهارت های پیش نیاز خواندن، ریاضی و نوشتن، آزمون وکسلر کودکان، آزمون لایتر و آدمک گودیناف با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله بهنگام و مداخله بهنگام به همراه آموزش خانواده بر عملکرد شناختی در آزمون وکسلر و ازمون لی تر تاثیر داشته است اما بر آزمون آدمک گودیناف تاثیر نداشته است. نتایج آزمون توکی نیز نشان داد که مداخله بهنگام و مداخله بهنگام به همراه آموزش خانواده در آزمون وکسلر با گروه گواه تفاوت معنادار داشتند اما در آزمون لی تر تنها مداخله بهنگام به همراه آموزش خانواده معنادار بود. به ع الوه، در آزمون وکسلر مداخله بهنگام به همراه آموزش خانواده اثربخشی بیشتری داشته است. مداخله بهنگام و مداخله بهنگام به همراه آموزش خانواده در آزمون وکسلر اثربخشی متفاوتی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش در مجموع اثربخشی مداخله بهنگام و مداخله بهنگام به همراه آموزش خانواده بر بهبود توانایی تحصیلی و عملکردشناختی نوآموزان دیرآموز را تایید کرد.

    کلیدواژگان: توانایی تحصیلی، عملکرد شناختی، مداخله بهنگام، مداخله بهنگام به همراه آموزش خانواده، نوآموزان دیرآموز
  • کامبیز پوشنه*، سیده مریم طیبی ماسوله، علی اکبر خسروی بابادی، حمیدرضا رضازاده، احمد رمضانی صفحات 47-59

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی برنامه درسی آموزش شهروندی برای دانش آموزان با نیازهای ویژه (کم توان ذهنی) بوده است. برای پاسخ به سوال تحقیق از روش شناسی کیفی تیوری داده بنیاد استفاده شده و از حیث فلسفه پژوهش در زمره پارادایم اثبات گرایی از نوع کاربردی و از حیث صبغه پژوهش کیفی و کمی، دارای رویکرد استقرایی و قیاسی و راهبرد پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش صاحب نظران و متخصصان برنامه‎ ریزی درسی ویژه و کارشناسان سازمان استثنایی می باشند. با استفاده از روش غیر احتمالی قضاوتی (هدفمند) نمونه گیری انجام شده است. مصاحبه با نمونه های پژوهش انجام شد. به منظور نمونه گیری از روش گلوله برفی استفاده شده و مصاحبه به صورت نیم ساختاریافته با سوالات باز و کلی تا 15 نفر انجام شد تا به اشباع داده ها رسید ولی جهت اطمینان بیشتر تا 24 نفر مصاحبه انجام شد. درنهایت با استفاده از تکنیک داده بنیاد با استفاده از نرم افزار Atlas ti عوامل شناسایی گردید. مصاحبه عمیق به عنوان اصلی ترین ابزار جمع آوری داده ها در این مرحله مورداستفاده قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، درمجموع 106 مفهوم و 21 مقوله یا کدباز شناسایی و استخراج شدند. 21 مقوله شناسایی شده در 6 دسته اصلی داده بنیاد قرار گرفتند. از میان عوامل شناسایی شده، پارادایم کدگذاری محوری انجام شد و بر اساس آن ارتباط خطی میان مقوله های پژوهش شامل شرایط علی، مقوله های محوری، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها مشخص شد. نتایج به دست آمده، اهمیت کاربردی بودن آموزش های شهروندی برای دانش آموزان با نیاز ویژه بود. نتایج ارایه شده در این پژوهش نشان می دهد مهم ترین نتایج به دست آمده از مصاحبه ها بر محتوای آموزش شهروندی و روش های آموزش تاکید داشتند. در خصوص روش های تدریس و آموزش نیز، بر تشکیل گروه های غیررسمی و نظارت بر فعالیت گروه ها، یادگیری در عمل و روش های تدریس شاگرد محور و مشارکتی تاکید شده است.

    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، برنامه درسی، دانش آموزان با نیازهای ویژه، کودکان کم توان ذهنی
  • مریم اسحقی چالشتری*، محمدپارسا عزیزی صفحات 60-76
    زمینه و هدف

    برای مقابله با مشکلات ناشی از اخت الل نارسایی توجه/بیش فعالی از جمله اضطراب و تنظیم هیجانی، گاهی نیاز به اصالح روش والدگری است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، شناسایی اثر برنامه والدگری مثبت بر میزان اضطراب و تنظیم هیجانی کودکان با اخت الل نارسایی توجه/بیش فعالی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی است و در آن از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر عبارت بود از تمامی پسران با اخت الل نارسایی توجه/بیش فعالی که هم زمان دچار مشکلات اضطرابی و تنظیم هیجانی بودند و در سال تحصیلی 1399 - 1398 در دبستان های شهرکرد مشغول به تحصیل بودند. نمونه این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، شامل 30 نفر از مادران کودکان با اخت الل نارسایی توجه/بیش فعالی بود، که فرزندانشان هم زمان دچار اضطراب و عدم تنظیم هیجانی بودند. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های علایم مرضی کودکان  CSI-4  ، مقیاس اضطراب کودکان اسپنس  SCAS   و سیاهه تنظیم هیجانی شیلدز و سیچتی   ERC   استفاده شد. افراد در گروه آزمایشی 8 جلسه یک ساعته)هفته ای یک جلسه  آموزش والدگری مثبت دریافت کردند و گروه گواه هیچ آموزشی را دریافت نکرد. یافته های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش برنامه والدگری مثبت بر میزان اضطراب و عدم تنظیم هیجانی در کودکان با اخت الل نارسایی توجه/بیش فعالی اثر معنادار داشته  (05 / p>0) و باعث کاهش این مشکلات شده است.

    یافته ها

    نتایج داده های پژوهش نشان داد که آموزش برنامه والدگری مثبت به مادران بر کاهش اضطراب  کل  اضطراب جدایی، اضطراب اجتماعی، اضطراب فرا گیر، اضطراب جسمانی و اضطراب وسواسی در کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی موثر است (05 / p>0). هم چنین نتایج پژوهش بیانگر آن بود که آموزش برنامه والدگری مثبت به مادران بر افزایش تنظیم هیجانی   کل  افزایش تنظیم هیجانی انطباقی و کاهش بی ثباتی/منفی گرایی در کودکان با اخت الل نارسایی توجه/بیش فعالی اثربخش بود (05 / >p)

    نتیجه گیری

    براساس داده های به دست آمده می توان گفت آموزش برنامه والدگری مثبت به مادران در بهبود میزان اضطراب و بهبود تنظیم هیجانی در کودکان با اخت الل نارسایی توجه/بیش فعالی موثر بود.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، اضطراب، برنامه والدگری مثبت، تنظیم هیجانی
  • ناصر غلامی* صفحات 77-90
    زمینه و هدف

    آ گاهی از شرایط کنونی، به دنبال آن تصمیم گیری آ گاهانه برای ادامه مسیر و یا انجام اصلاحات لازم جهت بهبود وضع موجود از الزامات موفقیت آموزش تلفیقی- فرا گیر است؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف ارایه تصویری جامع از شرایط فعلی آموزش تلفیقی-فرا گیر انجام گرفت.

    روش

    در این پژوهش توصیفی-پیمایشی، نظر 104 معلم پذیرا و رابط استان کردستان درباره شرایط دانش آموزان با نیازهای ویژه در مدارس عادی، با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته، بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج داده های پژوهشی نشان دادند که دسترسی نا کافی دانش آموزان با نیازهای ویژه به حمایت های آموزشی و توان بخشی، مناسب نبودن مدارس از نظر فیزیکی، زیاد بودن تعداد دانش آموزان کلاس ها، استفاده اندک معلمان از روش های تدریس متنوع و راهبردهای پژوهش محور، مشارکت کمتر دانش آموز با نیازهای ویژه در برنامه های مختلف مدرسه از کاستی های وضعیت موجود آموزش تلفیقی-فرا گیر هستند. همچنین مشارکت اندک این دانش آموزان و والدین آنها در تصمیم گیری های موثر در زندگی خود، شاد نبودن و لذت نبردن از کلاس در بیشتر اوقات، انتظار کمتر معلمان و کارکنان مدرسه از دانش آموزان با نیازهای ویژه و نحوه ی کار معلم رابط با این دانش آموزان هم از دیگر مسایل شرایط فعلی آموزش تلفیقی-فرا گیر هستند که نیاز به اصلاح و تجدیدنظر دارند. برخی از یافته ها از نقاط قابل قبول شرایط موجود حکایت دارند ازجمله اینکه متناسب سازی های ارزشیابی تحصیلی دانش آموز با نیازهای ویژه اغلب موجب تغییر استانداردهای مورد انتظار نمی شوند و همچنین برنامه درسی تا حد قابل قبولی دانش آموزان را برای حضور در جامعه و زندگی با سایر افراد آماده می کند. بعلاوه اینکه دانش آموزان با نیاز ویژه در کلاس و مدرسه عادی 2 یا 3 دوست صمیمی دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر حا کی از آن است که آموزش تلفیقی-فرا گیر در برخی از جنبه ها تا رسیدن به نقطه مطلوب خود راه زیادی در پیش دارد که در پایان توصیه هایی در جهت بهبود وضع موجود و رفع کاستی های آن ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی- فرا گیر، دانش آموزان با نیازهای ویژه، کاستی ها و نقاط قوت، معلمان رابط و پذیرا
|
  • Mohammad Ashori* Pages 9-19
    Background and Aim

    Emotion is a strong affective perception or feeling that arises from personal circumstances, one's mood, or communication with others. Emotions are multidimensional and have holistic structures that consist of different dimensions such as behavioral expression, physiological layers, phenomenological experience, cognitive processes and social context. The aim of this study was to investigate the structure of emotion and its components, classification of emotions, the effect of visual impairment on the development of emotion, identification of emotions in learners with visual impairment, emotional competence and the application of emotion identification for students with visual impairment. The method of this research is descriptive and review. Articles and books in reputable scientific databases from 2001 to 2022 were used to collect information.

    Conclusion

    The emotional development of children and adolescents with visual impairment develops differently compared to their normal peers. The ability to accurately identify the emotions of others is considered central to achieving emotional competence. Understanding the content of other people's emotional states goes beyond simple understanding of primary emotions such as happiness, anger or sadness. Although people with visual impairment do not necessarily have a problem in understanding basic emotions, they are delayed in identifying emotions and especially in identifying higher-order emotions such as anger, embarrassment, and disappointment. Considering that the social world becomes integrated and comprehensible for people with visual impairment through the understanding of these emotions. Therefore, it is possible to improve the development of their emotional competence by teaching higher-order emotions.

    Keywords: Emotional competence, Emotional development, Learners, Visual impairment
  • Mandana Niknam*, Shokufeh Ahmadpoor Samani Pages 20-34
    Background and purpose

    The birth of a mentally retarded child affects various aspects of parents' lives. Psychological burden and cognitive inflexibility in mothers with children with mental disabilities cause several psychological problems. The aim of this study was to investigate the effectiveness of psychological empowerment on psychological burden and cognitive flexibility of mothers with mentally retarded children.

    Methods

    In a quasi-experimental study, 30 mothers with mentally retarded children from the Rehabilitation Educational Complex of the Rehabilitated Education District 2 in Tehran in 2020 were randomly selected and divided into two experimental groups (15 people) and control (15 people (. For the experimental group, 8 sessions of psychological empowerment training based on the individual psychology approach were held for 8 weeks and the control group did not receive any psychological intervention during this period. Participants were measured by Pai & Kapur Family Burden Interview Schedule and Dennis & VanderWal Cognitive Flexibility.

    Results

    The results of the analysis of covariance showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in psychological load and mothers' cognitive flexibility in the post-test stage. Findings showed that psychological empowerment training has a positive effect on reducing psychological burden and promoting cognitive flexibility of mothers with mentally retarded children (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the evidence of the present study, this intervention can be used to reduce stress and promote the cognitive flexibility of mothers with mentally retarded children.

    Keywords: Cognitive Flexibility, Fertility, Mentally Retarded Child, Psychological Empowerment Based onAdler's Individual Psychological Approach
  • Naderh Sohrabi*, Mohsen Behashtipour, Siamak Samani, Maryam Zarnaghash Pages 35-46
    Purpose

    This research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of timely intervention and timely intervention along with family education on improving the academic ability and cognitive performance of late learners.

    Method

    The research method was an experiment with a pre-test and a post-test with a control group. 36 late learners were considered as samples using available sampling method. They were replaced randomly in three groups (two experimental groups and one control group). The experimental groups were trained in 20 sessions of 90 minutes during one month. The data obtained from reading, math and writing prerequisite skills tests, Wechsler test for children, Leiter test and Goodinaf dummy were analyzed using covariance analysis method.

    Results

    The results showed that timely intervention and timely intervention along with family education had an effect on the components of academic ability (reading, writing and math prerequisite skills). Also, the results showed that timely intervention and timely intervention along with family education had an effect on cognitive performance in Wechsler's test and Leiter's test, but did not affect Godinaf's dummy test. The results of Tukey's test also showed that timely intervention and timely intervention along with family education were significantly different from the control group in the components of academic ability. In addition, timely intervention along with family education has been more effective in reading prerequisite skills. However, timely intervention and timely intervention along with family education did not have different effectiveness in math and writing prerequisite skills. Also, the results of Tukey's test also showed that timely intervention and timely intervention along with family education in the Wechsler test were significantly different from the control group, but only timely intervention along with family education was significant in the Leiter test. In addition, timely intervention along with family education has been more effective in the Wechsler test. Timely intervention and timely intervention along with family education showed different effectiveness in the Wechsler test.

    Conclusion

    The findings of this research confirmed the effectiveness of timely intervention and timely intervention along with family education on improving the academic ability and cognitive performance of late learners.

    Keywords: academic ability, cognitive performance, late learners, timely intervention, timely intervention alongwith family education
  • KAMBIZ POSHANEH*, SEYEDEH MAYRAM Tayebi Masoleh, ALIAKBAR Khosravi Babadi, HamidReza Reza Zaheh, Ahmad Ramezani Pages 47-59

    The purpose of this study was to design a citizenship education curriculum model for students with special needs.The qualitative methodology of the data theory of the foundation is used and in terms of research philosophy. It is in the category of applied positivist paradigm and in terms of qualitative and quantitative research, it has an inductive and deductive approach and survey strategy. The statistical population of this research is experts and specialists of special curriculum planning and experts of exceptional organizations. Sampling was performed using non-probabilistic judgmental method. Interviews were conducted with research samples. In order to sample, the snowball method was used and the interview was conducted in a semi-structured manner with open and general questions up to 15 people to saturate the data, but for more assurance up to 24 people were interviewed. The factors were identified using the foundation data technique using Atlas ti software. In-depth interview was used as the main data collection tool at this stage. Based on the obtained results, a total of 106 concepts and 21 categories or open source codes were identified and extracted. The 21 identified categories were divided into 6 main datasets of the foundation. Among the identified factors, the axial coding paradigm was performed and based on that, the linear relationship between research categories including causal conditions, axial categories, contextual conditions, intervening conditions, strategies and consequences was determined. The results obtained showed the importance of the practicality of citizenship education for students with special needs. The results presented in this study show that the most important results obtained from the interviews emphasized the content of citizenship education and training methods. Regarding teaching and learning methods, the formation of informal groups and monitoring the activities of groups, learning in practice and student-centered and participatory teaching methods are emphasized.

    Keywords: Citizenship education, Curriculum, Mentally retarded, Students with special needs
  • Maryam Eshaghi Chaleshtori*, Mohammadparsa Azizi Pages 60-76
    Background and purpose

    To deal with the problems caused by attention deficit/hyperactivity disorder, including anxiety and emotional regulation, sometimes it is necessary to modify the parenting method. Therefore, the purpose of this research was to identify the effect of positive parenting program on the level of anxiety and emotional regulation of children with attention deficit/hyperactivity disorder.

    Method

    The present study was quasi-expremental and pretest-posttest design was used with control group. The statistical population of the present study inclouded all boys with ADHD who were at the same time with anxiety and emotional regulation, and were enrolled in the randomly of Shahrekord city in the academic year 1398-1399. The sample of this study consisted 30 mothers of children with ADHD that were involved in anxiety and lack of emotion regulation. In this study Children symptom inventory-4, Spence children anxiety scale and Emotion regulation checklist were used. The subjects in the experimental group received 8 sessions of one hour per week of parental training and the control group did not receive any training. Result of analysis of covariance showed that Triple P had a significant effect on anxiety and emotion regulation in children with ADHD and decreased these problems.

    Findings

    The results of the research data showed that teaching positive parenting program to mothers reduces anxiety (total), separation anxiety, social anxiety, pervasive anxiety, physical anxiety and obsessivecompulsive disorder in children with attention-deficit/hyperactivity disorder. It is an effective activity (p>0.05). Also, the results of the research indicated that teaching positive parenting program to mothers is effective in increasing (total) emotional regulation, increasing adaptive emotional regulation and reducing instability/negativity in children with attention deficit/hyperactivity disorder was (p>0.05).

    Conclusion

    Based on the obtained data, it can be said that teaching positive parenting program to mothers was effective in improving the level of anxiety and improving emotional regulation in children with attention deficit/hyperactivity disorder.

    Keywords: Anxiety, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (AD, HD), Emotion regulation, PositiveParenting Program (Triple P)
  • Naser Gholami* Pages 77-90
    Background and Purpose

    Awareness of the current situation, followed by an informed decision to continue the path or make the necessary reforms to improve the current situation is a requirement for the success of integrated-inclusive education. Therefore, the present research was conducted with the aim of providing a comprehensive picture of the current conditions of integrated-inclusive education.

    Method

    In this descriptive-survey study, the opinions of 104 interface and receptive teachers of Kurdistan province about the conditions of students with special needs in regular schools, were investigated by a researcher-made questionnaire.

    Results

    Findings showed that inadequate access of students with special needs to educational and rehabilitation support, inadequacy of schools physically, high number of students in classes, low use of various teaching methods and research-oriented strategies, less participation of students with special needs in various school activities, are as shortcomings of the current situation of integrated-inclusive education. Also, low participation of students with special needs or their parents in effective decisions in their life, dissatisfaction and lack of enjoyment of being in the classroom most of the time, less expectations of teachers and school staff from students with special needs, How the interface teachers works with these students are another issue of the current situation of integrated-inclusive education that needs to be corrected and revised. Some of the findings indicate acceptable points of the current situation, including that adaptations of student assessment of special needs often do not change expected standards and also the curriculum reasonably prepares students to participate in society and live with other people. In addition, students with special needs have two or three close friends in the regular classroom and school.

    Conclusion

    The results of the present study indicate that integrated-inclusive education in some aspects has a long way to go to reach the desired point, which in the end provided recommendations to improve the current situation and eliminate its shortcomings.

    Keywords: integrated-inclusive education, interface, receptive teachers, shortcomings, strengths, Students with special needs