فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 52 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 52 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه کوه میشی، منصور امیرزاده جیرکلی*، حسین صابری صفحات 1-18

    زکات مال از واجبات دین اسلام است که در آیات متعددی از قرآن به آن اشاره شده است. در زمان پیامبر (ص) و ایمه اطهار (ع)، امتناع از پرداخت زکات مذموم بوده و تعزیراتی برای این جرم منظور می‏شده است. فقها نیز به استناد آیات و روایات در مورد ممتنعین زکات، فتوا بر مذمت داده و احکامی برای آنان صادر کرده‏اند. پژوهش حاضر که به شیوه توصیفی و تحلیلی تدوین یافته است، پس از مفهوم شناسی و بررسی آثار، احکام و تعزیر ممتنعین زکات، در پی پاسخ به این سوالات است که در آیات و روایات چه تعزیراتی برای ممتنع زکات بیان شده و امکان بهره وری از آیات و روایات در عصر حاضر چگونه است. یافته‎ های حاصل از این پژوهش، نشان می‎دهد، مشهور فقها به تعزیر ممتنع زکات معتقدند و گرچه در فقه برای وی، مجازات تعیین شده است، اما به نظر می‎رسد ترک واجب شرعی به استناد برخی روایات و قاعده درء، قابل تعزیر نیست و از نظر قانونی نیز جرم محسوب نمی‎شود و برای آن مجازاتی تعیین نشده است.

    کلیدواژگان: تعزیر، پرداخت زکات، واجبات دین
  • نجمه نجم*، مهدی مهریزی، محمدعلی مهدوی راد صفحات 19-32

    برای جریان شناسی علمی منابع علوم قرآن، نگارش منظمی که عوامل موثر بر تطور و نگارش منابع مهم علوم قرآن را با تحلیل تاریخی برای دانش پژوهان این رشته به تصویر بکشد، موجود نیست. بررسی حاضر، تحلیل تاریخی منابع جامع علوم قرآن قرن 9 بوده که با روش پژوهش کیفی، داده های تحلیلی را در مورد تاثیرگذاری «بصایر فیروزآبادی و التیسیر کافیجی» و رابطه دو کتاب مذکور با کتب جامع هم عصر آن؛ «مواقع العلوم بلقینی» و «فضایل القرآن عسقلانی»، برای مخاطبان تخصصی رشته علوم قرآن بیان کرده است. کتاب بصایر با توجه به سنجش احوالات علمی، فرهنگی و سیاسی آن روزگار در مباحث جامع علوم قرآن تاثیرگذاری قابل قبولی داشته است. کتاب فضایل‎القرآن از حیث کارکرد، ساختار و محتوا رتبه ای پایین تر از بصایر دارد. کتاب مختصر مواقع ‎العلوم از کتاب مفصل بصایر، تاثیرگذاری کمتری داشته و تاثیرگذاری در عرصه علوم قرآن را در قرن 9 سیر نزولی می دهد. مباهات کافیجی بر کتاب التیسیر و از سوی دیگر کوچک شمردن این کتاب توسط سیوطی، تاثیرگذاری آن را متوسط نشان می دهد. این نتایج، کمک کننده به فهم جریان علم (علوم قرآن) کرده و دانش و بینش کمی و کیفی دانش پژوهان را نسبت به «تاریخ منابع علوم قرآن» تکمیل می کند.

    کلیدواژگان: بصائر، التیسیر، منابع علوم قرآن، قرن9، تحلیل تاریخی
  • کیوان احسانی*، نوال حزباوی صفحات 33-48

    بینامتنی یکی از رویکردهای مورد توجه در پژوهش های دهه اخیر در عرصه ادبیات است. بینامتنی، نظریه ای است که به بررسی رابطه بین دو متن می پردازد. قرآن کریم که در راس میراث دینی قرار دارد، همواره سرچشمه اقتباس بسیاری از متون ادبی و دینی بوده است و صحیفه سجادیه که از آن به «اخت القرآن» تعبیر می شود، مفاهیم و تعابیر قرآنی بسیاری در آن تجلی یافته است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه بینامتنی قرآن و فرازهای دعای پنجاهم صحیفه سجادیه پرداخته و با روش توصیفی- تحلیلی به این نتیجه دست یافته است که بین آیات قرآن و کلام امام سجاد (ع) پیوند دوسویه و رابطه تنگاتنگی وجود دارد. امام (ع) در طول این دعا، از انواع بینامتنی ساختاری، مضمونی و واژگانی بهره برده اند به گونه ای که قرآن در درخواست هایشان تجلی یافته است و ساختار کلام او در این دعا، بیشتر از نوع بینامتنی مضمونی و نوع رابطه آن، از نوع نفی متوازی است.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، قرآن، امام سجاد(ع)، دعای پنجاهم، صحیفه سجادیه
  • آرزو زارع زاده*، بابک عباسی، علیرضا دارابی صفحات 49-64

    از منظر ناشناخت گرایان گزاره های دینی توصیف گر حقایق معنوی و واقعیات عینی نیستند و در برخی آراء معنادار هم تلقی نمی شوند. در این نگرش داستان های دینی نیز اشاره ای به واقعیت ندارند؛ بلکه به مقاصد دیگری بیان شده اند. در این راستا توجه به جنبه های عملی گزاره های دینی اهمیت بیشتری دارد. عمده متفکران اسلامی مانند علامه طباطبایی معتقد به شان شناختی زبان دین هستند. از منظر علامه طباطبایی تمام گزاره های دینی، معنادار و حقیقی قلمداد می شوند و قصص قرآن نیز از جمله گزاره های تاریخی هستند که به عنوان اخبار از حقایق گذشته یا تمثیل از نوع حقیقی بیان شده اند. این نوشتار با روش توصیفی_ تحلیلی به یک سوال اصلی پاسخ می دهد: از منظر علامه طباطبایی قصص قرآنی دارای چه شانی در زبان دین است؟ جهت پاسخ به این سوال اصلی، پس از بررسی شان شناختی زبان دین از منظر متفکران اسلامی و غربی به نظرات علامه طباطبایی پیرامون زبان دین در قصص قرآنی پرداخته می-شود.

    کلیدواژگان: زبان دین، واقع نمایی، معناداری، قصص قرآن، علامه طباطبایی
  • سید محمود طیب حسینی، محمدحسن شیرزاد*، محمدحسین شیرزاد صفحات 65-88

    یکی از مهمترین آیات قرآن کریم که در انتقال به دوره مدرن، نوعی از نابرابری جنسیتی میان مردان و زنان را به اذهان متبادر ساخته، آیه شریفه نساء/3 است که بر مبنای آن، مردان اجازه یافته ‏اند که مشروط به رعایت عدالت، تا چهار زن را به همسری بگیرند. در حالی که مفسران سده ‏های متقدم و میانه‏ ی هجری به یادکرد از حکم شرع مبنی بر جواز چندهمسری بسنده کرده و همتشان را مصروف پاره ‏ای از مباحث زبانی- ادبی در پیرامون آیه شریفه ساخته ‏اند، با گذار به دوره معاصر و پیدایی مجموعه ‏ای از پرسش ‏ها و شبهات نوظهور عصری، نسلی جدید از مفسران را شاهدیم که با فاصله گرفتن از سنت ‏های تفسیری، به ارایه خوانش‏ هایی توجیه ‏پذیر متناسب با شرایط و اقتضایات زمانه روی آورده‏ اند. در این پژوهش تلاش می‏ شود با تمرکز بر تفاسیر المنار، المیزان و من وحی القرآن، تغییر رویه ‏ی مفسران در مواجهه با آیه شریفه نساء/3 در انتقال به دوره معاصر تحلیل شود. این مطالعه نشان می‏ دهد در حالی که عبده، طباطبایی و فضل‏ الله از اصل تشریع تعدد زوجات در دین مبین اسلام جانب‏داری می‏ کنند، شیخ محمد عبده با اثرپذیری از تفکرات نواعتزالی، از تداوم عمل به آن در مصر معاصر نهی می ‏نماید تا تفسیری سازوارتر با انتظارات و علایق مخاطبان دوره مدرن ارایه کرده باشد.

    کلیدواژگان: تعدد زوجات، تفسیر تطبیقی، شیخ محمد عبده، علامه طباطبایی، علامه فضل&rlm، الله
  • احترام السادات موسوی زاده*، محسن خوش فر، علیرضا زکی زاده رنانی صفحات 89-106

    اصفهان از دیرباز مهد عالمان، محدثان و مفسران فراوانی بوده است. تلاش و اندیشه ورزی این اندیشمندان، اصفهان را دارای مکتب و مدرسه ای تاثیرگذار در علوم اسلامی بر دیگر مکاتب کرده است. از این میان مکتب تفسیری اصفهان و مفسران به نام آن، درخور تحلیل و بررسی است. مفسران شاخص اصفهانی سه دوره متقدم، صفویه و معاصر و به دو قسم عقل گراها و اخباری ها تقسیم شده است. این پژوهش به روش کتابخانه ای به تنقیح و تحلیل مبانی، تطبیق آن ها با یکدیگر و شفاف سازی زوایای پنهان آن پرداخته است. در بیان مبانی مدرسه تفسیری اصفهان؛ مبانی قرآنی، روایی، ادبی، اصولی، کلامی، فلسفی، عقلی و اخلاقی، عرفانی، انفرادی و گروهی آنان بیان شد. مبانی قرآنی مفسران اصفهانی مشترک بوده و در مبانی روایی، برخی بشدت اثبات گرا بوده اند و شدت و ضعف کاربرد روایات در تفاسیرشان موجب تفاوت مبانی روایی آنان شده است. برخی مفسران عقل گرا و اخباری، صبغه شهودی داشته و تفسیر آیات را براساس شهود باطنی و نگاه عرفانی بیان کرده اند و برعکس برخی نگاه عرفانی نداشته و این مبانی را رد می نمایند

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن کریم، مبانی تفسیری، مدرسه تفسیری، اصفهان، مفسران
  • مجتبی ترکاشوند*، جهانگیر امیری، محمد نبی احمدی، شهریار همتی صفحات 107-128

    منابع ادبی به عنوان یکی از منابع تفسیر نقش بسزایی در فهم درست از آیات دارند و مقصود از آن، واژگان و متون ادبیات عرب است که یاری گر مفسر در فهم معنای لغوی، ساختار نحوی و بلاغی آیات است و جایگاه متقدمی نسبت به سایر منابع دارند؛ زیرا بدون فهم واژگان و ساختار ادبی قرآنی، اولین مرحله ی فهم شکل نمی گیرد. ابن کثیر مورخ ، مفسر و محدث شافعی قرن هشتم، صاحب «تفسیر القرآن العظیم « است که ضمن تفسیر نقلی آیات، در موارد بسیاری از داشته های ادبی خود نیز بهره گرفته است. نگارنده در صدد است با روش توصیفی- تحلیلی، میزان و چگونگی بهره برداری مفسر از وجوه ادبی (صرف و نحو، بلاغت و مفاهیم ادبی) در تبیین آیات را مورد بررسی قرار دهد. نتیجه ی پژوهش نشان داده که وی، وجوه ادبی را در قالب بیان آراء مستقل با استناد به شواهد شعری معتبر و یا نقد آراء ادبی دیگر علماء یا نقل قول مستقیم آراء پرداخته است.

    کلیدواژگان: تفسیر، ابن کثیر، وجوه ادبی، استشهاد شعری
  • احمد رضوانی مفرد*، انسیه نوراحمدی صفحات 129-146

    حکم تکلیفی مورد اتفاق نظر فقها برای سقط جنین با نظر به دلایل متقنی که در منابع اسلامی وجود دارد در دو فرض قبل و بعد از ولوج روح، حرمت است، و هرکسی که سبب سقط شده، مجرم محسوب گردیده و در نهایت، با نظر به مدتی که نطفه وارد رحم مادر گشته و مراحلی را طی کرده، دیه باید بدهد؛ اما فقها با بروز عناوین ثانویه موارد خاصی را قبل از ولوج روح از حکم حرمت استثنا نموده اند لذا تشخیص این زمان از اهمیت وافری برخوردار است. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای اعم از حقیقی و سایبری، بدین ترتیب به نگارش درآمده، که ابتدا مفهوم حق حیات با توجه به آیات قرآن مورد مداقه قرار گرفته و آنگاه به روش تحلیلی سعی شده تا با استفاده از احادیث تفسیری و با بررسی واژه جنین در آن ها و همچنین طریقیت یا موضوعیت داشتن نحوه شکل گیری آن، زمان ولوج روح سنجیده شود.بررسی های صورت گرفته بیانگر آن است که عدم تفکیک میان روح حیوانی و روح انسانی در برخی روایات و احاله معنای روح به فهم عرفی، اقتضا می کند که از ولوج روح، معنای عرفی حیات و زنده شدن جنین برداشت شده، لذا به همین جهت در صورت شک و عدم حصول اطمینان به تحقق پدیده ولوج روح، قاعده احتیاط در دم اقتضاء می کند که در موارد مشکوک حکم به عدم جواز سقط بدهیم.

    کلیدواژگان: حیات، خلقت انسان، نفخ روح، ولوج روح، احادیث تفسیری
  • محسن کرمی، علی حسین احتشامی*، سید حمید حسینی صفحات 145-166
    نقش بی بدیل بلوغ اجتماعی که از مبدا ربوبی و منشا واحد و روابط میراثی شروع شده و با رشد مسیولیت های فکری و اخلاقی و همدلی در ایفای به عهد و وحدت هدف و صفات و قوانین ناشی از آن در مسیر تعالی سعادت و کمال، می‏تواند با قابلیت استحقاق به سوی حیات طیبه تداوم و استمرار یابد. ظهور دادگر جهانی، مهم‏ترین رخداد آخرالزمان‏ برای رهایی انسان‏ها از بیدادگری است که با یکی از مهم ترین مولفه های پیشاظهور یعنی بلوغ اجتماعی، پیوند یافته و تا حد قابل توجهی متاثر از رابطه علی و معلولی است. بنابراین بررسی آن در زمینه سازی ظهور منجی موعود ضرورت می یابد. در این پژوهش ارزیابی یکی از مولفه های مهم بلوغ اجتماعی پیشاظهور از دیدگاه قرآن کریم و روایات با نگرش معرفت شناختی و به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، موردتوجه قرارگرفته است. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است که بین مولفه ایجابی بلوغ اجتماعی و وقوع ظهور منجی رابطه همبستگی دوسویه و معناداری وجود دارد. بدین سان که رشد یافتگی در آراستن به مولفه ایجابی بلوغ اجتماعی بطور فزاینده ای موجبات تعجیل فرج را فراهم خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: عدل جهانی، آخرالزمان، منجی گرایی
  • حسین یاری، مرضیه پیله ور* صفحات 147-160

    حریم خصوصی حوزه زندگی هر فرد است که نوعا یا عرفا ، در چارچوب قانون انتظار دارد دیگران بدون رضایت وی به اطلاعات راجع به آن دسترسی نداشته باشند.از جمله این حریم ها می توان به حریم اطلاعاتی و ارتباطاتی اشاره نمود . پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی و با ابزار فیش برداری بر اساس آیات، روایات و منابع تفسیری مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاضر در خصوص حریم اطلاعاتی، حرمت تجسس و تفتیش در امور دیگران، سخن چینی و غیبت، استراق سمع مکالمات تلفنی و رهگیری ارتباطات اینترنتی (ارتباطات نوین) را مورد بررسی و ممنوعیت های قانونی آنان را برشمرده است. روایات متعددی از پیامبر اکرم (ص) و ایمه اطهار (ع) وجود دارد که می توان با تعیین آنها دیدگاه اسلام در مورد حریم خصوصی را بیان کرد که از مصادیق آنها آیات 12 از سوره مبارکه حجرات و 19 از سوره مبارکه نور در خصوص حفظ ورود به حریم خصوصی اطلاعاتی، آیات 30 و 31 سوره مبارکه نور در خصوص حفظ ورود به حریم خصوصی ارتباطاتی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، استراق سمع، ارتباطاتی، سخن چینی، منابع تفسیری
|
  • Fateme Koohmishi, Mansour Amirzadeh Jirkoli *, Hosain Saberi Pages 1-18

    Paying one's income zakat is one of obligatory duties to which many Qur'anic verses have referred. In the Prophet's and the Imams' times, abstaining from paying zakat has been considered despicable and some ta'zir punishments have been inflicted for such a crime. Referring the traditions and Qur'anic verses, the Jurisprudents have also reprehended those who abstain from paying zakat and the majority of them have issued ta'zir punishments rulings for zakat paying abstainers. However, the jurisprudents have given some ta'zir punishments rulings for those who abstain from paying zakat referring to verses and traditions. Deploying a descriptive-analytical research method, the present research is to analyze the concepts and to review the related literature about the rulings and its related punishments for the abstainers of zakat payment. The researchers attempt to know that what ta'zir punishments have been inflicted for zakat paying abstainers according to traditions and verses of the Qur'an. Likewise, it is of paramount significance for the researchers to know how to apply and modernize these traditions and verses for zakat paying abstainers. The findings of this research reveal that the majority of jurisprudents believe in the ta'zir punishments of zakat paying abstainers. Although the related ta'zir punishments is specified in jurisprudence for such a crime, it seems that abstaining from paying zakat is not punishable according to traditions and the Qur'anic verses and is not regarded as a crime in civil law; therefore, no punishment is mentioned in the civil law for that.

    Keywords: Ta'zir punishment, Paying one's income zakat, obligatory duties
  • Najmeh Najm *, Mehdi Mehrizi, MohammadAli Mahdavirad Pages 19-32

    For the scholarly ontology of the sources of the Qur'anic sciences, there is no regular writing that illustrates the factors that influence the development and writing of important sources of the Qur'anic sciences with historical analysis for scholars in the field. The present study is a historical analysis of 9th-century Qur'anic Comprehensive Science Resources that provides qualitative research with analytical data on the influence of "Basaaer Firouzabadi and Al-Taysir Kafiji" and "the relationship between these two books with its contemporary companion books; "Mavaghe al-Oloom of the Bolgheini " and "Fazaael al-Quran of the Asghalani " have been addressed to specialized audiences of the Qur'an. Basaaer has had a remarkable impact on the comprehensive discussions of the Qur'anic sciences, considering the scientific, cultural and political circumstances of that day. Fazaael al-Quran is lower than Basra in terms of function, structure and content. Mavaghe al-Oloom is less influential than the book of Basaaer, and has had a declining influence on the sciences of the Qur'an in the 9th century. Kafiji's pride in the book of Al-Taiser, and on the other hand, the modesty of this book by Souoti, is moderate. These results help to understand the flow of science (Quranic sciences) and complement the quantitative and qualitative knowledge and insights of scholars on the "history of Quranic science resources".

    Keywords: Basaaer, Al-Taysir, sources of Quranic sciences, 9th Century, historical analysis
  • Keyvan Ehsani *, Naval Hazbavi Pages 33-48

    Intertextuality is one of the approaches considered in recent decades in the field of literature. Intertextuality is a theory that examines the relationship between two texts. The Holy Quran, which is at the top of the religious heritage, has always been the source of many literary and religious texts, and the Sajjadiyya Sahifa, which is interpreted as "Akht al-Quran", has many Qur'anic meanings and interpretations. The present study investigates the intertextual relationship between the Qur'an and the phrases of the fiftieth prayer of Sahifa Sajjadieh and with the descriptive-analytical method has reached the conclusion that there is a two-way link between the verses of the Qur'an and the words of Imam Sajjad (AS).Imam (AS) during this prayer, have used a variety of structural, thematic and lexical intertextuality as the Qur'an is manifested in their requests and the structure of his words in this prayer, more than the type of thematic intertextuality and the type of relationship It is of the parallel negation type.

    Keywords: Intertextuality, Quran, Imam Sajjad (AS), Fiftieth Prayer, Sahifa Sajjadieh
  • Arezu Zarezadeh *, Babak Abbasi, Alireza Darabi Pages 49-64

    Some scholars believe religious propositions do not describe objective facts and are not meaningful. So, religious stories do not refer to reality but are told for other reasons and practical aspects are important. Major Islamic thinkers such as Allameh Tabatabai believe in the cognitive dignity of the language of religion. Allameh Tabatabai believes religious propositions are considered meaningful and real, and Qur'anic stories are among the historical propositions that have been expressed as news of past truths or allegories of the true type. This article answers a main question with a descriptive-analytical method According to Allameh Tabatabai, what is the status of Quranic stories in the language of religion? In order to answer this main question, after examining the cognitive status of the language of religion from the perspective of Islamic and Western thinkers, Allameh Tabatabai's views on the cognitive status of the language of religion in the Qur'anic stories are discussed.

    Keywords: the language of religion, realism, Meaning, Qur', anic stories, Allameh Tabatabai
  • Seyyed Mahmood Tayyeb Hoseini, MuhammadHassan Shirzad *, MuhammadHussein Shirzad Pages 65-88

    One of the most important verses of the Holy Qur'an, which brings gender inequality to mind in the modern era, is Q 4:3. According to this verse, those men who are capable of observing justice among wives are allowed to marry up to four women. Mentioning the legislation of polygamy in Islamic ruling, the early and medieval Muslim exegetes devoted their efforts to some linguistic-literary discussions about the Q 4:3. However, a new generation of Muslim exegetes, paying attention to the emerging questions and doubts in the contemporary period, have disregarded the traditional interpretations and provided justifiable interpretations which are appropriate to the modern socio-cultural conditions. In this research, the authors are going to study the change of attitudes of Muslim exegetes towards the interpretation of the holy verse Q 4:3 by focusing on Al-Manār, Al-Mīzān and Min Waḥy Al-Qur'ān. This study shows that while Abduh, Tabātabāei, and Fadlallāh advocated the legislation of polygamy in Islam, Sheikh Muhammad Abduh who was influenced by the doctrine of Neo-Mo'tazelah, forbade the practice of polygamy in Egypt in order to provide a more appropriate interpretation to the expectation and interest of the audiences in contemporary period.

    Keywords: Polygamy, comparative interpretation, Sheikh Muhammad Abduh, Muhammad Hussein Tabātabāei, Muhammad Hussein Fadlallāh
  • Ehteramsadat Mosavizadeh *, Mohsen Khosfar, AliReza Zakizadeh Pages 89-106

    Isfahan has long been the cradle of many scholars, narrators and commentators. The efforts and thinking of these thinkers have made Isfahan a school and an influential school in Islamic sciences over other schools. Among these, the interpretive school of Isfahan and the commentators named after it are worthy of analysis and study. Isfahani leading commentators are divided into three periods: early, Safavid and contemporary, and are divided into two types: rationalists and Akhbaris. This research has refined and analyzed the basics in a library method, matching them with each other and clarifying its hidden angles. In expressing the principles of Isfahan Interpretive School; Quranic, narrative, literary, principled, theological, philosophical, intellectual and moral, mystical, individual and group principles were stated. The Qur'anic principles of Isfahani commentators are common and in the principles of narration, some have been highly positivist and the intensity and weakness of the use of narrations in their interpretations has caused differences in their narrative principles.Some rationalist and news commentators have an intuitive nature and have interpreted the verses based on esoteric intuition and mystical view, and on the contrary, some have not had a mystical view and reject these principles.

    Keywords: Interpretation of the Holy Quran, interpretive principles, interpretive school, Isfahan, Commentators
  • Mojtaba Torkashvand *, Jahanger Amiri, Mohammadnabi Ahmadi, Shahryar Hemmati Pages 107-128

    Interpretation as expressing meaning and uncovering verses reasons has been one of the oldest concerns of Islamic scholars. Quranic sciences scholars have required interpreters to have a good command of literary sciences like word, morphology, syntax, derivation and rhetoric. Literary sources, among interpretation sources, have a significant role in a correct understanding of verses. Literary sources mean vocabulary and Arab literature texts helping interpreter understand lexical meaning or syntactic and rhetoric structure of verses. The sources, comparing others, have a preceding position, since without understanding vocabulary and structures governing Quranic literature, the first step in understanding does not occur. The famous interpreter and narrator of Shafii in 8th century and the writer of “Tafseer-e Ghorἀn-e Azim”, Ibn-e-Kaseer, having a narrative interpretation of verses, benefited from his own literary knowledge. The writer of this descriptive-analytic article has tried to study “how” and “how much” the interpreter benefits from literary aspects (morphology, syntax, rhetoric and literary concepts) in the explanation of verses. The results of the study showed that in the explanation of the verses, he has used literary aspects in a variety of ways including; expressing dependent ideas referring to reliable poetic evidences or other scholar’s literary ideas criticism or direct quotation of ideas.

    Keywords: interpretation, Ibn-e-Kaseer, literary aspects, poetic evidence
  • Ahmad Rezvanimofra *, Ensiyeh Nourahmadi Pages 129-146

    According to the valid reasons that exist in Islamic sources, the obligatory ruling agreed by the jurists is sanctity, and anyone who caused the abortion is considered a criminal, and finally, considering the period that The sperm. has entered the mother's womb and has gone through several stages.However, with the emergence of secondary titles, the jurists have excluded certain cases from the rule of sanctity before the soul's death, so it is very important to recognize this time.The present article was written with a descriptive analytical method and using library data, both real and cyber, so that first the concept of the right to life was studied according to the verses of the Qur'an, and then it was tried using an analytical method to From the interpretive hadiths and by examining the word fetus in them as well as the method or subjectivity of its formation, the time and duration of the soul should be measured.The investigations carried out show that the lack of separation between the animal soul and the human soul in some narrations and the transfer of the meaning of the soul to the conventional understanding, requires that the conventional meaning of life and the revival of the fetus is taken from the existence of the soul. Doubts and the lack of certainty about the realization of the phenomenon of the soul, the rule of caution requires that in doubtful cases, we rule against the permissibility of abortion.

    Keywords: life, Human creation, swelling of the soul, interpretative hadiths
  • Mohsen Karami, Ali Husein Ehteshami *, Hamid Hosseini Pages 145-166
    The irreplaceable role of social maturity, which started from the origin of Godhead and a single origin and heritage relations, and with the growth of intellectual and moral responsibilities and empathy in fulfilling the covenant and unity of purpose and attributes and the resulting laws in the path of excellence, happiness and perfection, can be The entitlement to a good life should continue. The advent of the universal judge is the most important apocalyptic event for the liberation of human beings from tyranny, which is associated with one of the most important components of pre-emergence, namely social maturity, and is significantly affected by the causal relationship. Therefore, it is necessary to study it in the context of the emergence of the promised savior. In this study, the evaluation of one of the important components of pre-emerging social maturity from the perspective of the Holy Quran and narrations with an epistemological perspective and descriptive-analytical method using library resources has been considered. The results of the study indicate that there is a significant two-way correlation between the positive component of social maturity and the occurrence of the savior. Thus, growth in adornment with the positive component of social maturity will increasingly accelerate the vulva.
    Keywords: Global Justice, Apocalypse, saviorism
  • Hossein Yari, Marzieh Pilehvar * Pages 147-160

    Privacy is the domain of each individual who typically or customarily, within the framework of the law, expects others not to have access to information about it without his or her consent. These privacy include information and communication privacy. The present study has been studied by descriptive-analytical method and with the help of fish taking tools based on verses, narrations and interpretive sources. The findings of the present study examine the privacy of information, the sanctity of spying on the affairs of others, gossip and absenteeism, eavesdropping on telephone conversations and interception of Internet communications (new communications) and enumerate their legal prohibitions. There are several narrations from the Holy Prophet (PBUH) and the Imams (AS) that can be used to determine the Islamic view of privacy, such as verses 12 of Surah Al-Hujurat and 19 of Surah Al-Noor regarding the protection of entry. Referring to information privacy, verses 30 and 31 of Surah Noor regarding the protection of access to communication privacy.

    Keywords: Holy Quran, eavesdropping, Communication, Chinese speech, interpretive sources