فهرست مطالب

نشریه بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی علی ملایی*، امیر اسدآبادی صفات صفحات 1-12

    استفاده از عوامل بیولوژیکی زیونوز در بیوتروریسم برای ایجاد آسیب یا مرگ مفهوم جدیدی نیست. اصطلاح بیوتروریسم که به عنوان حمله بیولوژیکی نیز شناخته می شود، انتشار عمدی میکروارگانیسم های بیماری زا در بین جمعیت های انسانی، دامی و حتی محصولات غذایی است که با ایجاد بیماری و مرگ باعث ایجاد رعب، وحشت و خسارت های گسترده اقتصادی می شود. بیوتروریسم به قرن چهاردهم بازمی گردد، زمانی که اجساد را در چاه های دشمن انداختند تا آب آشامیدنی را مسموم کنند. این عوامل طیف گسترده ای از جمله باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها و سموم (با منشا میکروبی، گیاهی یا حیوانی) را تشکیل می دهند. بیش از 30 جنگ افزار بیولوژیک شناسایی و بر اساس ویژگی ها و کاربرد آنها طبقه بندی شده اند که به استثنای آبله، وبا و شیگلوز تماما زیونوز هستند. عوامل بیولوژیک در سه گروه A ، B و  C طبقه بندی می شوند و سیاه زخم، بوتولیسم، طاعون، آبله، تولارمی، و تب های خونریزی دهنده ویروسی را به عنوان عوامل گروه A که بزرگ ترین خطر برای امنیت ملی هستند، فهرست می کنند. اخیرا پاندمی کووید-19 نیز سوالات بسیاری را مبنی بر استفاده بیولوژیک از کروناویروس ها مطرح کرد. هدف از این مقاله بررسی ارتباط عوامل بیولوژیک زیونوز مورد استفاده احتمالی در بیوتروریسم و آمادگی در حل سریع بحران های محتمل است.

    کلیدواژگان: میکروارگانیسم، بیوتروریسم، زئونوز، عوامل بیولوژیک، کووید-19
  • منصوره فراهانی، ابراهیم رحیمی*، نجمه واحددهکردی صفحات 13-20

    گوشت و تخم مرغ از جمله مواد غذایی هستند که به لحاظ دارا بودن اسیدآمینه های ضروری، اسیدهای چرب اشباع، غیراشباع و مواد معدنی جزء نیازهای طبیعی روزانه بدن محسوب می شوند. اما آلودگی به میکروارگانیسم های پاتوژن می تواند مخاطراتی را برای مصرف کنندگان به وجود بیاورد که سبب وقوع اپیدمی هایی گردد؛ لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان آلودگی به توتال کانت، اشرشیاکلی، سالمونلا و استافیلوکوکوس اوریوس در گوشت منجمد، تازه، چرخ شده و تخم مرغ می باشد. تعداد 200 نمونه مواد غذایی که از هر کدام 50 نمونه را از مراکز عرضه موجود در شهرستان کرج، اخذ و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی انتقال داده و آزمایش های مربوط به سالمونلا، استافیلوکوکوس اوریوس، اشرشیاکلی و کلی فرم را روی آن ها انجام گرفت. سطح معنی داری p <00/05 در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان آلودگی به میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس، اشرشیاکلی، سالمونلا و کلی فرم مربوط به گوشت چرخ شده بود که به ترتیب 14 درصد نمونه ها 100 درصد آلودگی به استافیلوکوکوس، 14 درصد سالمونلا، 12 درصد اشرشیاکلی و 100 درصد آلودگی کلی فرمی داشت و تخم مرغ در بین مواد غذایی آزمایش شده کمترین میزان آلودگی را داشت. با توجه به میزان آلودگی بالا در گوشت چرخ شده به تمام میکروارگانیسم های مورد آزمایش، لذا باید از تهیه این محصول در مراکز عرضه غیرمجاز خودداری و این محصول را درمراکز عرضه که تاییدیه دامپزشکی دارند تهیه کرد.

    کلیدواژگان: توتال کانت، اشرشیاکلای، سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس، کرج
  • فاطمه کیایی تنکابنی، ابراهیم رحیمی*، نجمه واحد دهکردی صفحات 21-29

    میکروارگانیسم های پاتوژن در مواد غذایی سبب بروز اپیدمی ها خطرناکی می شود و سلامت مصرف کنندگان را مورد مخاطره قرار می دهد. سالمونلا، اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اوریوس پاتوژن های غذایی هستند که وجود آن ها سبب بروز اپیدمی های ناشی از مواد غذایی می شوند. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع آلودگی در شیرخام، آب شرب، مرغ قطعه بندی شده و مرغ کامل به اشرشیاکلی، سالمونلا، استافیلوکوکوس اوریوس، توتال کانت و کلی فرم در شهرستان شهرری، تهران می باشد. تعداد 200 نمونه مواد غذایی شامل 50 نمونه شیرخام، 50 نمونه آب شرب، 50 نمونه مرغ قطعه بندی شده، و 50 نمونه مرغ کامل، از مراکز عرضه در شهرستان شهر ری، جداسازی و در کنار فلاسک یخ جهت جلوگیری از آلودگی های ثانویه به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی منتقل داده و از لحاظ بار میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفتند. از نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 و سطح معنی داری P<0/05 در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که سالمونلا در شیر خام و آب شرب منفی بود؛ در حالی که مرغ قطعه بندی شده، 14 درصد و مرغ کامل 4 درصد آلودگی داشت. اشرشیاکلی در مرغ قطعه بندی شده  b05/±104×7/87 بالا بود. در حالی که آب شرب های مورد آزمایش، به سالمونلا، اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اوریوس منفی بود، اما دارای آلودگی های کلی فرمی بود. با توجه به بالا بودن آلودگی در مواد غذایی آزمایش شده، لذا لازم است سیاست هایی جهت نظارت بیشتر بر عرضه موادغذایی اتخاذ شود و در خصوص آب شرب و وجود کلی فرم به میزان بالا، لازم است حتما آب های شرب را قبل از نوشیدن، جوشاند تا مانع از ابتلا به بیماری ها گاستروانتریت شد.

    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا، آلودگی باکتریایی، شهرری
  • سید مهدی برغمدی، حسین الیاسی*، بهناز سویزی صفحات 30-40

    توکسوپلاسموز یکی از شایع ترین علل عفونت های انگلی در انسان و سایر مهره داران خون گرم است که در سراسر جهان گسترش یافته است. هدف از این مطالعه بررسی سرواپیدمیولوژی توکسوپلاسموزیس و عوامل مرتبط با آن در زنان تازه ازدواج کرده شهر جوین (خراسان رضوی) در سال 1400 بود. در این مطالعه توصیفی مقطعی، 85 زن به صورت تصادفی انتخاب و پس از تکمیل پرسشنامه، از نظر وجود آنتی بادی IgG علیه توکسوپلاسما گوندی به روش الایزا مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از آزمون آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس پروتکل کیت، 18/81 درصد از افراد از نظر آنتی بادی ضد توکسوپلاسما IgG منفی و 82/18درصد مثبت بودند. بیشترین شیوع افراد مثبت در زنان 30 تا 35 سال و کمترین شیوع در زنان زیر 20 سال بود بین گروه های سنی مختلف، تماس با خاک باغ یا زمین کشاورزی، مصرف گوشت نیم پز (کبابی)، تماس با گربه و عفونت توکسوپلاسما رابطه آماری معنی داری وجود داشت.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسموزیس، سرواپیدمیولوژی، زنان، IgG، خراسان رضوی
  • مجید علیمرادی، ابراهیم رحیمی* صفحات 40-48

    یکی از شایع ترین عفونت های انگلی انسان و سایر حیوانات خونگرم، توکسوپلاسموز است که توسط انگل تک یاخته ی توکسوپلاسما گوندی ایجاد می شود. مصرف مواد غذایی آلوده و انتقال از مادر به جنین از مهم ترین راه های انتقال می باشد. انسان با خوردن محصولات لبنی آلوده به توکسوپلاسما، به توکسوپلاسموزیس مبتلا می شود، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع توکسوپلاسماگوندی در پنیر، کره و خامه های سنتی عرضه شده در شهرستان کاشان به روش Nested PCR است. تعداد 50 نمونه از محصولات لبنی شامل 30 نمونه پنیر سنتی، 10 نمونه خامه سنتی و 10 نمونه کره سنتی از مراکز عرضه در شهرستان کاشان به صورت تصادفی نمونه گیری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل شد. از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 و آزمون کای اسکویر جهت آنالیز داده ها استفاده شد و سطح معنی داری (05/00>p) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که 7/6 درصد از پنیرهای سنتی (2 نمونه) به توکسوپلاسما آلوده بودند و در خامه و کره های سنتی آلودگی منفی بود. آلودگی شیر خام و به موازات آن، فرآورده های لبنی سنتی به توکسوپلاسماگوندی می تواند به شکل غیرمستقیم از حیوانات آلوده و یا درنتیجه عدم رعایت الزامات بهداشتی در فرایندهایی همچون شیردوشی، جابجایی ، نگهداری و آلودگی متقاطع باشد. بنابراین سالم سازی اصولی شیر قبل از مصرف و سپس تبدیل آن به فرآورده های لبنی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسماگوندی، پنیر سنتی، خامه سنتی، کره سنتی، کاشان
  • مسلم حقگو، ابراهیم رحیمی*، امیر شاکریان، نجمه واحد دهکردی صفحات 49-55

    لبنیات تخمیر شده بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را در بسیاری از مناطق جهان تشکیل می دهد و از زمان اهلی شدن حیوانات این مواد غذایی مصرف می شوند. محصولات شیر تخمیر شده از زمان های قدیم برای تقویت سلامت روده مورد توجه بوده اند. از آلودگی های پاتوژنیک مورد توجه در محصولات تخمیری اشرشیاکلای است. این باکتری جزو گرم منفی های خانواده انتروباکتریاسه بوده که برخی از سویه های آن، سبب مرگ انسان می شود؛ در همین راستا هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع اشرشیاکلای در ماست سنتی و صنعتی در شهرستان ساوه می باشد. در این مطالعه تعداد 50 نمونه ماست صنعتی و 50 نمونه ماست سنتی را از مراکز عرضه این محصول جمع آوری کرده و در شرایط استریل در کنار یخ، به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی منتقل شد. نمونه ها در اوزان 25 گرمی وزن شده و در محیط EMB کشت داده شد و پرگنه های مشکوک از لحاظ تست بیوشیمیای مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین از نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 و آزمون کای برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که از تعداد 50 نمونه ماست سنتی 8 نمونه (16 درصد) و از مجموع 50 نمونه ماست صنعتی 2 مورد (4 درصد) به اشرشیاکلای آلودگی داشتند. با توجه به مخاطراتی که اشرشیاکلای بر سلامت انسان داشته و وجود آن در هر ماه غذایی نشان عدم رعایت بهداشت است لذا توصیه می شود از ماست سنتی استفاده نشود.

    کلیدواژگان: ماست سنتی، ماست صنعتی، اشرشیاکلای، ساوه، آلودگی میکروبی
|
  • Mojtaba Alimolaei*, Amir Asadabadi-Safat Pages 1-12

    The use of zoonotic biological agents in bioterrorism to cause injury or death is not a new concept. The term "bioterrorism", also known as biological attack, is the deliberate release of pathogenic microorganisms among human populations, livestock, and even food products, which leads to terror, and extensive economic damage by causing disease and death. The world has been involved in bioterrorism for hundreds of yearswhich dates back to the 14th century when corpses were thrown into enemy wells to poison drinking water. These agents include various bacteria, viruses, fungi, and toxins (with microbial, plant, or animal origin). More than 30 biological warfare agents have been identified and classified based on their characteristics and use, all of which are zoonotic except smallpox, cholera, and shigellosis. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) classifies biological agents into three groups; A, B, and C, and designates anthrax, botulism, plague, smallpox, tularemia, and viral hemorrhagic fevers as the group A agents, which pose the biggest risk for national security. Recently, the Covid-19 pandemic also raised many questions about the biological use of coronaviruses. This article investigates the relationship between biological agents of zoonosis that may be used in bioterrorism to prepare for the quick resolution of possible crises.

    Keywords: microorganism, bioterrorism, zoonosis, biological agents, covid-19
  • Mansoreh Farahani, Ebrahim Rahimi*, Najmeh Vaheddehkordi Pages 13-20

    Meat and eggs are among the foods that are part of the natural daily needs of the body in terms of having essential amino acids, saturated and unsaturated fatty acids, and minerals. However, contamination with pathogenic microorganisms can create risks for consumers that cause epidemics; Therefore, the present study aims to investigate the total count, Escherichia coli, Salmonella, and Staphylococcus aureus contamination in frozen, fresh, minced meat and eggs. Two hundred food samples, 50 samples of each, were taken from the supply centers in Karaj city, Iran and transferred to the food hygiene laboratory and tests related to Salmonella, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and total count. Relevant tests were performed and a significance level of p<00.05 was considered. The results showed that the highest level of contamination with Staphylococcus, Escherichia coli, Salmonella, and coliform microorganisms was related to minced meat, in which 14% of the samples were 100% infected with Staphylococcus, 14% Salmonella, 12% The percentage of Escherichia coli and 100% coliform contamination and egg had the lowest contamination rate among the tested foods. Due to the high level of contamination in minced meat with all tested microorganisms. Therefore, this product should be avoided in unauthorized supply centers, and this product should be obtained in supply centers that have veterinary approval.

    Keywords: Total Count, Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, Karaj
  • Fatemeh Kiaei Tonekaboni, Ebrahim Rahimi*, Najmeh Vahed Dehkordi Pages 21-29

    Pathogenic microorganisms in food cause dangerous epidemics and endanger the health of consumers. Salmonella, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus are foodborne pathogens that cause foodborne outbreaks. This study investigates the consumption of Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, total count, and coliform in raw milk, drinking water, cut into pieces, and a whole chicken in Shahr-e Raycity, Tehran. Two hundredsamples of food, including 50 samples of raw milk, 50 samples of drinking water, 50 samples of cut chicken, and 50 samples of whole chicken, from production centers in Shahr-e Raycity were separated and next to the ice flask to prevent secondary consumption. It has been transferred to the food hygiene laboratory and evaluated for microbial levels. SPSS version 26 statistical software and a significance level of p<0.05 is considered. The results showed that Salmonella was negative in raw milk and drinking water. At the same time,the cut chicken was consumed 14% and the whole chicken by 4%. Escherichia coli in sliced ​​chicken was high at 87.7 x 104±0/05. While thetested drinking water was negative for Salmonella, Escherichia coli, and Staphylococcus, it had coliforms. Due to the increased consumption of experimental foods, it is necessary to have policies to monitor the consumption of nutrients more. Regarding drinking water and the presence of coliform above, it is essential to drink drinking water before. Drink boiled water to prevent gastroenteritis.

    Keywords: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, bacterial infection, Shahrrey City
  • Sayyed Mehdi Barghamadi, Hossein Elyasi*, Behnaz Souizi Pages 30-40

    Toxoplasmosis is one of the most common causes of parasitic infections in humans and other warm-blooded vertebrates that has a worldwide spread. This study aimed to determine the immune status against toxoplasmosis and its related factors in newly married women in Joveyn city (Razavi Khorasan province, Iran) in 1400. In this descriptive cross-sectional study, 85 women were randomly selected, and after completing a questionnaire, they were examined for the presence of IgG antibodies against Toxoplasma gondii by ELISA method. The results were analyzed using SPSS statistical test. According to the kit protocol, 81.18% of the subjects were negative for anti-Toxoplasma IgG antibodies, and 18.82% were positive. The highest prevalence of positive individuals was in women aged 30 to 35, and the lowest was in women under 20. There was a statistically significant relationship between different age groups, contact with garden soil or agricultural land, undercooked (grilled) meat consumption, and communication with cats and Toxoplasma infection.

    Keywords: Toxoplasmsis, Seroepidemiology, Women, IgG, Razavi Khorasan
  • Majid Alimoradi, Ebrahim Rahimi* Pages 40-48

    One of the most common parasitic infections of humans and other warm-blooded animals is toxoplasmosis, which is caused by the protozoan parasite Toxoplasma gondii. Consumption of contaminated food and transmission from mother to fetus is one of the fundamental ways of transmission. Humans get toxoplasmosis by eating dairy products contaminated with Toxoplasma, so this study aims to investigate the prevalence of T. gondii in cheese, butter, and traditional creams presented in Kashan city, Iran using the Nested PCR method. Fifty samples of dairy products, including 30 samples of traditional cheese, 10 samples of traditional cream, and 10 samples of traditional butter, were randomly sampled from supply centers in Kashan city and transferred to the food hygiene laboratory of Islamic Azad University, Shahrekord branch. SPSS version 23 statistical software and a chi-square test were used to analyze the data, and a significant level (p>05.00) was considered. The results showed that 6.7% of the traditional cheeses (2 samples) were infected with Toxoplasma, and the contamination was negative in the traditional cream and butter. Contamination of raw milk and, in parallel, traditional dairy products with Toxoplasma gondii can be indirectly from infected animals or due to non-compliance with health requirements in processes such as milking, handling, storage, and cross-contamination. Therefore, essential sanitization of milk before consumption and then turning it into dairy products is suggested.

    Keywords: Toxoplasma gondii, Traditional cheese, Traditional cream, Traditional butter, Kashan
  • Moslem Haqgow, Ebrahim Rahimi*, Amir Shakerian, Najme Vahed Dehkordi Pages 49-55

    Fermented dairy products form an essential part of the human diet in many regions of the world, and these foods have been consumed since the domestication of animals. Fermented milk products have been considered to strengthen intestinal health since ancient times. Escherichia coli is one of the most essential pathogenic contaminations in fermented products. This bacterium is one of the gram-negatives of the Enterobacteriaceae family, some of its strains. In this regard, the purpose of this study is to investigate the prevalence of E. coli in traditional and industrial yogurt in Saveh city. In this study, we collected 50 industrial yogurt samples and 50 set yogurt samples from the supply centers of this product. We transferred them to the food quality control laboratory under sterile conditions with ice. The samples were weighed at 25 grams and placed in the relevant culture medium according to the standard. The process was cultured in the EMB medium, and the suspicious strains were evaluated biochemically to check the presence of bacteria. This study showed that 8 out of 50 traditional yogurt samples (16%) and 2 out of 50 industrial yogurt samples (4%) were contaminated with E. coli. Considering Escherichia coli's risks to human health and its presence in every food month is a sign of lack of hygiene, it is recommended not to use traditional yogurt.

    Keywords: Traditional yogurt, Industrial yogurt, Escherichia coli, Saveh, Microbial contamination