فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال ششم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/23
  • تعداد عناوین: 33
|
  • صفحات 375-377

    تامین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه در همه ابعاد (جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی) و همه شرایط اعم از شرایط عادی، و به‌ویژه در حوادث غیرمترقبه، وضعیت‌های تحمیلی و بحران‌های اجتماعی، مرهون تعهد سیاسی، اخلاقی و حرفه‌ای مسیولان نظام سلامت و تداوم مشارکت جامعه است. این بیانیه در راستای تحقق این رسالت حیاتی و پیشگیری از هر نوع رکود یا وقفه در تداوم مراقبت‌ها و خدمات سلامت در شرایط بحرانی، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سلامت، شرایط بحرانی، نظام سلامت
  • محمدعلی محققی*، نرگس تبریزچی، مریم خیام زاده، سید محمود طباطبایی فر، سید جمال الدین سجادی جزی، نازآفرین قاسم زاده، مینا مبشر، سید مهدی سیدی صفحات 378-387
    زمینه و هدف

     در نظام آموزش عالی سلامت، استادان در محور مسیولیت و کانون هدایت و مرکز ثقل صیانت از ارزش‌ها و دستاوردها و تداوم فعالیت‌ها قرار دارند. هدف از این مطالعه، کنکاشی در رسالت خطیر معنوی، اخلاقی و تربیتی رکن اصلی نظام آموزشی، در شرایط بحرانی و تهدیدآمیز می‌باشد.

    روش‌:

     با روش‌های بحث متمرکز گروهی، مصاحبه نیمه ساختارمند و پرسشنامه محقق ساخته، داده‌ها در 15 محور شناسایی و در هر محور، ضمن مراجعه به نظرات خبرگانی و مطالعات بومی، تبیین اجمالی موضوع، ترسیم ابعاد و رهیافت تحقق ارایه شد.

    یافته‌ها:

     مهمترین مسیولیت‌های اخلاقی- معنوی استادان در بحران‌ها و شرایط غیرعادی، از قبیل رسالت ارزشمند و اخلاق محور استادان در تحولات فرهنگی و اجتماعی، عدالتخواهی، هدایت مسیولانه و صیانت از فراگیران، تدابیر هوشمندانه برای تداوم فعالیت‌ها وپیشگیری از رکود و افت تحصیلی، مسیولیت‌پذیری اجتماعی، مشارکت و ایفای نقش کلیدی در کنترل بحران، روشنگری ابعاد بین‌المللی اتفاقات و بحران‌ها، تلاش و تدبیر برای تامین، حفظ و ارتقای ابعاد اجتماعی، روانی و معنوی سلامت، تبیین و تحقق عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، امید بخشی و امیدآفرینی و پیشگیری از انفعال، رواج روحیه یاس، تحلیل بحران و رهیافت خروج از آن، تحلیل و ارایه شده است. ایفای نقش الگوی اخلاقی و عملی (در همه شیون زندگی، علمی، شغلی و اجتماعی)، برای فراگیران و سیاست‌گذاران معرفی و شناساندن الگوها، پاسخگویی به سوالات، رفع شبهات، و کمک به تنویر افکار و پرورش اندیشه خلاق فراگیران، ترویج آزاداندیشی و نقدپذیری، از دیگر یافته‌های مطالعه است.

    نتیجه‌گیری:

     رسالت استادان در تربیت اخلاقی و معنوی فراگیران آموزش عالی سلامت، و هدایت جریان‌های اخلاقی و معنوی دانشگاه و جامعه، در همه شرایط خطیر و در بحران‌ها و شرایط غیرعادی حیاتی و سرنوشت‌ساز است.در تحقق مسیولیت‌های ارزش محور اخلاقی و معنوی استادان، «تعلیم و تربیت»، «تهذیب و تزکیه»، «دانایی و توانایی»، «مسیولیت‌شناسی و پاسخگویی»، و «اخلاق و معنویت»، اموری لازم و ملزوم، همزاد و همراه، به شمار می‌روند.

    کلیدواژگان: اخلاق، استاد، بحران، تربیت اخلاقی، سلامت معنوی
  • صفحات 389-391

    همه افراد جامعه ایرانی حق دارند از سلامت همه‌جانبه برخوردار باشند. سلامت روان به عنوان بخشی از سلامت همه جانبه در اسناد بالادستی مورد تاکید قرارگرفته است. فرهنگستان علوم پزشکی با بهره‌گیری از نظرات افراد کلیدی حوزه سلامت روان، سند حمایت‌طلبی سلامت روان را با معرفی چالش‌های حال حاضر این حوزه، راهکارهای حفظ و ارتقای سلامت روان جامعه به تفکیک دوره‌های کوتاه‌‌مدت و بلندمدت ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: بهداشت و تندرستی، جوامع، دوره بحرانی، سلامت روان
  • صفحات 392-393

    باتوجه به نتایج مطالعات، اختلالات روانی تقریبا 12 درصد از بار بیماری‌های جامعه ایرانی را تشکیل می‌دهد. با در نظر گرفتن عوامل زمینه‌ساز و تاثیرگذار بر سلامت روان و در شرایط جاری جامعه، در فرهنگستان علوم پزشکی نشستی با حضور صاحب‌نظران سلامت روان و مسیولان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برگزار شد و راهبردها و پیشنهادهای ارتقای سلامت روان جامعه ارایه گردید.

    کلیدواژگان: ایران، خدمات بهداشت روان جامعه، سلامت روان، سیاست بهداشت
  • امیراحمد شجاعی، جیران زبردست، محمد کیاسالار، نیکزاد عیسی زاده* صفحات 394-402
    زمینه و هدف

     رعایت نکردن اخلاق در جامعه مشکلات بسیاری را برای عامه مردم به وجود می‌آورد و در مقیاس کوچک‌تر در بیمارستان نیز عدم رعایت نکات اخلاقی مسایل زیان‌باری را رقم خواهد‌زد. برای پیشبرد اهداف اخلاقی در سازمان و یا به عبارت دیگر ترویج اخلاق در بیمارستان‌های دانشگاهی بنا به توصیه‌های علمی و مدیریتی حتما لازم است از تکنولوژی‌های نوین استفاده شود که در گام آخر تحقیق به بررسی آنها پرداخته می‌شود.

    روش

     در این پژوهش از روش‌های مطالعات کتابخانه‌ای، مصاحبه عمیق با خبرگان، نظرسنجی از خبرگان و مشاهده برای گردآوری داده‌ها استفاده می‌شود و از طریق«تحلیل محتوا و داده‌های به‌دست آمده» در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، با توجه به ماهیت تحقیق از نظرات خبرگان اخلاق سازمانی در صنعت بهداشت و درمان و سایر خبرگان دانشگاهی اخلاق، اخلاق و فرهنگ ‌سازمانی و مدیریت استراتژیک نظرخواهی شد.

    یافته‌ها: 

    پژوهشگر در کدگذاری متن مصاحبه از کدهای طبیعی یا زنده استفاده کرد که عین جمله مصاحبه‌شونده‌ها بود و یا اینکه برداشت خود را از جملات بیان کرد که به آن کد تصدیقی می‌گویند که براساس مطالبی که از پژوهش‌های گذشته شکل گرفته است، کد مناسب به آن اختصاص داده شد. سوال اصلی پژوهش حاضر به دست آوردن مفاهیم بنیادی در زمینه رخنه‌های اخلاق سازمانی در بیمارستان بوده است که این هدف هم در هنگام کدگذاری در ذهن محقق بوده است همچنین ابعاد مدل و روابط بین ابعاد مدل نیز در ذهن محقق بوده است که در کدگذاری به آن‌ها توجه شده است. اخلاق کادر درمان تنها به پزشکان بر نمی‌گردد؛ بلکه سایر بخش‌هایی که به‌نوعی به درمان بیمار اقدام می‌کنند نیز بر می‌گردد. در این میان بیشترین تعامل را پرستاران با بیمار و همراه او دارند و به دلیل ماهیت کارشان از نظر اخلاقی باید خوددار و خودکنترل باشند تا بتوانند رفتارهای اخلاقی که نه‌تنها باعث ناراحتی بیمار نشود؛ بلکه از نظر روحی او را تسکین دهد.

     نتیجه‌گیری: 

    این طرح همه‌جانبه است و کمک می‌کند افراد بدانند که رشد اخلاق در بیمارستان فراگیر و همه‌جانبه است، هم اولویت‌بندی می‌خواهد، هم ابعاد گوناگون دارد و هم اینکه باید به عنوان یکی از اهداف سازمانی تلقی شود.

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، بیمارستان های دانشگاهی، رشد اخلاقی، معنویت
  • مینو اسدزندی*، علی سیدکلال صفحات 403-411
    زمینه و هدف

     طبق آمار 4/99 درصد مردم ایران مسلمانند، فراوانی اختلالات روانی 7/29 درصد، تمایل به معنویت‌های فرادینی در دانش آموزان 25 درصد و در دانشجویان72 درصد می‌باشد. این مطالعه با هدف تبیین نحوه تاثیر معنویت بر سلامت روان از معنویت دینی تا معنویت سکولار انجام شد.

    روش

     در مطالعه ترکیبی، مبتنی‌بر مدل کروسل و همکاران با رویکرد اکتشافی- تبیینی و نظریه قلب سلیم، داده‌های کیفی مرور غیرنظام‌مند و تحلیل محتوای قراردادی مفهوم، ساختار، هدف، ویژگی، مبانی انواع معنویت،- داده‌های کمی کاربردهای بالینی مدل، تلفیق شدند. اعتبار فرا استنباط‌های تحقیق، در بخش داده‌های کمی از طریق اعتبار درونی- بیرونی، در بخش داده‌های کیفی با اعتمادپذیری یا شاخص قابلیت سنجیده شدند.

    یافته‌های:

     کرکپاتریک، دلبستگی به خدا را محصول نوع دلبستگی به والدین می‌داند؛ اما خدا در قرآن واجد تصویر مثبت (آفریدگار مهربان امنیت‌بخش، مراقب قدرتمند)، دلبستگی ایمن به خداوند محصول شناخت، تصور مثبت از خدا، عشق و محبت بنده به خداست. توکل و تفویض مشکلات زندگی به خدا سبب سلامت روانی، نشاط معنوی مومنان می‌شود. به‌رغم تعاریف متفاوت معنویت‌گرایان از خدا (جهان‌بینی پانتییستی، مونوتییستی)، تصویر منفی از خدا سبب دلبستگی غیرایمن به خدا و تاثیر بر سلامت روان می‌شود.

    نتیجه‌گیری:

     در معنویت اسلام، دلبستگی ایمن به خدا، باور به حضور و کفایت خداوند به‌عنوان دیگری غالب سبب ارتقای سلامت روان است. معنویت‌های سکولار مبتنی‌بر خود آیینی و تقدیس طبیعت است. پیروانشان در پی آرامش، رضایت و نشاط به «سبک شخصی» به‌وسیله معنویت ساکن در طبیعت هستند.

    کلیدواژگان: خ‍داش‍ن‍اس‍ی، دلبستگی، دنیوی گرایی، معنویت، معنویت فرادینی
  • مهدی عباس زاده، احمد سلامی* صفحات 412-420
    زمینه و هدف

     دو رویکرد متفاوت را می‌توان در تلقی از معنویت جست‌وجو کرد: رویکرد دینی و رویکرد غیردینی. در دین اسلام، معنویت همواره به عنوان عنصر اصلی در دینداری و تربیت دینی مورد تاکید است، در حالی که معنویت‌گرایی جدید، رسیدن به معنویت را فارغ از دین پیگیری می‌کند. هدف پژوهش حاضر، مطالعه مبانی فلسفی معنویت از نگاه اسلام است.

    روش‌: 

    پژوهش حاضر، با روش توصیفی-تحلیلی، مبانی فلسفی معنویت در تفکر اسلامی را مورد مطالعه قرار داده و با روش مقایسه‌ای، به تفاوت مبانی فلسفی معنویت دینی و غیردینی اشاره کرده است.

    یافته‌ها: 

    معنویت در تفکر اسلامی، قلمرو مربوط به عوالم برتر از ملک و ماده و ناظر به مبدا و معاد عالم است. همچنین این معنویت، ابعاد مختلف وجودی انسان و نیز انواع روابط انسانی را در برمی‌گیرد. در مقابل، گستردگی تجربه معنوی در رویکردهای جدید، به گونه‌ای است که شامل ارتباط انسان با «واقعیت متعالی» به هر شکل می‌شود. نگرش غیردینی به معنویت، تکثرگرایی در معنویت را دامن می‌زند که با محذور جدی معرفت‌شناختی مواجه است.

    نتیجه‌گیری: 

    در هستی‌شناسی معنویت، از منظر اسلامی برای عالم و همه مخلوقات دو ساحت در نظر گرفته می‌شود: ساحت ملکوت و ساحت ملک؛ اما رویکرد غیردینی که معنویت را فارغ از ارتباط انسان با مبدا و معاد جستجو می‌کند، فاقد بنیادهای هستی‌شناختی استوار است. در معرفت‌شناسی معنویت، معنویت اسلامی، انسان را به نحوه خاصی از معرفت می‌رساند که متعلق آن، عالم غیب است و این معنویت در سطح فرد و جامعه، قابل شناخت است؛ اما در رویکردهای اثبات‌گرایانه و علم‌گرایانه افراطی، تنها شناخت تجربی و علمی معتبر است و معنویت چندان قابل شناخت نیست. در ارزش‌شناسی معنویت، سنخ ارزش‌های معنوی که ادیان الهی انسان را بدان فرا می‌خوانند، متفاوت از ارزش‌های معنوی است که رویکردهای غیردینی ارایه می‌کنند.

    کلیدواژگان: ارزش شناسی، دین، معرفت شناسی، معنویت، هستی شناسی
  • اعظم رئوفی، امیرحسین تکیان*، هاجر حقیقی، خاطره خانجانخانی، علیرضا اولیایی منش، عفت محمدی صفحات 421-429
    زمینه و هدف

     پژوهش حاضر با هدف تبیین گزینه‌های سیاستی نظام سلامت در راستای عملیاتی کردن توصیه‌های مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب صورت گرفته است.

    روش

     پس از تحلیل محتوای کیفی بیانیه و شناسایی کاربست‌های مضامین احصاء شده در حوزه سلامت از طریق مصاحبه با خبرگان به استخراج گزینه‌های سیاستی نظام سلامت در هر یک از ابعاد هفت‌گانه بیانیه پرداختیم. سپس گزینه‌های سیاستی ارایه شده با استفاده از ترکیب روش دلفی و تاپسیس فازی نهایی شدند.

    یافته‌ها: 

    طبق توافق خبرگان، «توانمندسازی محقق و سیاست‌گذار از طریق آموزش»؛ «پویش‌های رسانه‌ای درخصوص افزایش آگاهی عمومی از اخلاق حرفه‌ای پزشکی ازجمله حقوق بیمار»؛ «افزایش توجه سیاست‌گذاران به مراقبت‌های اولیه بهداشتی، توسعه و روزآمد کردن شبکه بهداشتی-درمانی کشور و تحقق همه جانبه اصل اولویت پیشگیری»؛ «رفع انحصار تولید، توزیع و ارایه دارو، تجهیزات پزشکی و خدمات سلامت»؛ «کارآفرینی در حوزه سلامت اقتصاد مقاومتی و اشتغال زایی»؛ «نظارت و پایش مداوم اثرات تحریم‌های اقتصادی بر پیامدهای سلامتی و برنامه‌ریزی مناسب براساس پیامدها» و «ارایه راهنمایی در رابطه با اهمیت سبک زندگی سالم در دوران کودکی به خانواده‌ها از طریق مراکز بهداشتی» از بالاترین اولویت در راستای نهادینه‌سازی بیانیه‌ در سیاست گذاری‌های نظام سلامت کشور در هر یک از ابعاد بیانیه برخوردار هستند.

    نتیجه‌گیری: 

    به‌رغم تلاش‌های صورت‌گرفته و پیشرفت‌های چشم گیر در نظام سلامت کشور، دستیابی به تعالی همه جانبه در گام دوم انقلاب اسلامی و ارتقای روزافزون سلامت، مستلزم تلاش بیش از پیش سیاست‌گذاران نظام سلامت در جهت تدوین سیاست‌ها با نگاه گسترده‌تر به حاکمیت مطلوب نظام سلامت در هر یک از ابعاد بیانیه می‌باشد.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، اصلاحات مراقبت های بهداشتی، برنامه ریزی بهداشتی، سیاست بهداشت
  • شیرین جلالی نیا، مرضیه وحید دستجردی* صفحات 430-431
  • زهرا عبداللهی*، الناز جعفروند، مینا مینایی، فرزانه صادقی قطب آبادی، شیرین سیدحمزه، ابوالقاسم جزایری، هدایت حسینی، مجید حاجی فرجی صفحات 432-442
    زمینه و هدف

     این مطالعه با هدف تعیین راهکارها و اقدامات ضروری برای ارتقای امنیت غذا و تغذیه و بهره‌مندی عادلانه آحاد مردم از سبد غذایی سالم، مطلوب و کافی انجام شد.

    روش

     مطالعه حاضر یک بررسی کیفی است که داده‌ها از طریق بررسی متون و مصاحبه انفرادی با سیاست‌گذاران، برنامه‌ریزان و مدیران بخش‌های دست‌اندرکار در امنیت غذا و تغذیه انجام شده است. مهمترین عوامل تعیین‌کننده ناامنی غذایی در ایران به روش دلفی تعیین شد. تحلیل و آنالیز بخش کیفی با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA10 انجام شد.

    یافته‌ ها: 

    براساس نظرات مصاحبه شوندگان مهم‌ترین عامل موثر بر امنیت غذا و تغذیه، دسترسی اقتصادی بیان شد و چهار عامل شکاف درآمدی، نبود متولی مشخص امنیت غذا و تغذیه در کشور، فقر و درآمد پایین خانوار و توجه نکردن به پایداری سیستم‌های تولید مواد غذایی دارای بالاترین امتیاز بودند. راهکارهای پیشنهادی ارتقای امنیت غذا و تغذیه در حوزه‌های دسترسی فیزیکی، دسترسی اقتصادی، ایمنی مواد غذایی، دسترسی به ریزمغذی‌ها، ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه‌ای، دسترسی به خدمات بهداشتی-تغذیه‌ای و تامین پایدار غذا بدست آمد.

    نتیجه‌گیری: 

    دسترسی اقتصادی و قدرت خرید مردم یک عامل مهم در امنیت غذایی درحال‌حاضر محسوب می‌شود. سیاست‌های غذا و تغذیه باید به‌گونه‌ای تدوین شوند که باعث بهبود دسترسی اقتصادی به غذا و پایداری در نظام تولید غذا،‏ تولید محصولات غذایی سلامت محور و ارتقاء فرهنگ و سواد غذا و تغذیه شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی تغذیه، تامین مواد غذایی، دسترسی اقتصادی، سیاست تغذیه
  • الناز جعفروند، زهرا عبداللهی*، ساره عدالتی، محمدحسین نیکنام، محسن جلالی صفحات 443-451
    زمینه و هدف

     تامین امنیت غذایی از ارکان اصلی توسعه پایدار کشورهاست و مقابله با ناامنی غذایی باید به عنوان یکی از اهداف کلان برنامه‌ریزی‌های توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور در نظر گرفته شود. این مطالعه باهدف بررسی تهدیدهای کنونی امنیت غذایی جهان و ایران انجام گرفت.

    روش

     این مطالعه، یک مطالعه مروری است که از طریق مرور متون علمی موجود در حوزه امنیت غذا و تغذیه و سیاست‌گذاری غذا و بررسی منابع موجود در پایگاه‌های اطلاعاتی داخلی و خارجی و نیز، استفاده از کلیدواژه‌های امنیت غذایی، چالش‌های امنیت غذایی، ایران، جهان، food security، food insecurity، challenges انجام گرفت.

    یافته‌ ها: 

    همه‌گیری کووید-19، تغییرات اقلیمی، خشک‌سالی و کم‌آبی، دورریز و ضایعات غذایی، جنگ و تعارضات از نوع گرم و سرد (انواع تحریم‌ها)، بحران‌های اقتصادی و افزایش جهانی قیمت مواد غذایی، کشورهای جهان به‌ویژه کشورهای با درآمد پایین‌تر را در معرض خطر افزایش ناامنی غذایی قرارداده است. سیاست‌های اقتصادی و برنامه‌های حمایتی دولت از عواملی است که به‌طور مستقیم بر سبد و سفره غذایی خانوارهای طبقات پایین درآمدی و فقیر در راستای تامین نیازهای فیزیولوژیک تغذیه‌ای موثر است. ازجمله مهم‌ترین این سیاست‌ها، برنامه یارانه کالاهای اساسی خوراکی و برنامه‌های کمک غذایی دولت و تخصیص یارانه به گروه‌های آسیب‌پذیر است؛ لذا یارانه‌ها باید باهدف تامین نیازهای اساسی اقشار کم‌درآمد هدفمند شود.

    نتیجه‌ گیری: 

    در چند سال اخیر و با شدت گرفتن تحریم‌های غیرانسانی و ظالمانه غرب، مقام معظم رهبری واژه اقتصاد مقاومتی را به ادبیات کشور افزودند. اقتصاد مقاومتی در حیطه امنیت غذایی تلاش برای ایجاد یک نظام غذا و تغذیه پایدار با همکاری همه بخش‌های توسعه، با بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و درنظرگرفتن راهکارهایی ازجمله توجه به ظرفیت‌های آب‌وخاک، حفظ محیط‌زیست، کاهش ضایعات مواد غذایی و ترویج تولید و مصرف غذاهای بومی و حمایت از کشاورزی روستایی است.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، تامین مواد غذایی، سیاست تغذیه، کووید-19
  • مونا پورقادری، نسرین امیدوار، امیرحسین تکیان* صفحات 452-454

    این خلاصه سیاستی، ساختار مشارکتی را برای حکمرانی برنامه ملی حمایت غذایی از اقشار آسیب پذیر، به‌عنوان بخشی از نظام جامع حمایت ‌های اجتماعی، پیشنهاد می ‌دهد. نویسندگان خواهان توجه به تعدادی از پیشنهادها در جهت ارتقای کیفیت طراحی و اجرای برنامه مذکور هستند که با دیدگاه شبکه ‌ای تسهیل می‌شود.

    کلیدواژگان: اقشار آسیب پذیر، ایران، حکمرانی مشارکتی، حمایت های غذایی
  • صفحات 455-456

    روند افزایش سالمندان طی دو دهه آینده در کنار چالش‌های کنونی مرتبط با ارایه خدمت و مراقبت از آنها از جمله کمبود متخصص طب سالمندی، چالش ‌های اجرای برنامه مراقبت در منزل و نقص در قوانین حمایتی؛ توجه به مسیله سالمندان را به یکی از موضوعات مهم جمعیتی در کشور تبدیل کرده است. گروه سلامت و همکاری های بین‌الملل با مشارکت دفتر سلامت سالمندان وزارت بهداشت، انجمن علمی سالمندان ایران و صندوق جمعیت سازمان ملل اقدام به شناسایی نه چالش کلیدی و ارایه راهکار متناسب در قالب خلاصه سیاستی سلامت سالمندان کرده است.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، پزشکی سالمندان، پرستاری در منزل، تعیین کننده های اجتماعی، سالمند
  • محسن نیازی، الهه ملکیان فینی*، الهام شفائی مقدم صفحات 457-463
    زمینه و هدف

     سالمندی حاصل فرسایش تدریجی ارگان‌های حیاتی است. کم تحرکی سالمندان، مشکلات دوران سالمندی را مضاعف کرده و بر کیفیت زندگی آنان تاثیر دارد. این تحقیق با هدف تعیین ارتباط انگیزه مشارکت در فعالیت های بدنی با سطح سلامت عمومی و کیفیت زندگی سالمندان غیرفعال انجام شد.

    روش‌:

     این مطالعه روی 71 نفر از سالمندان شهرستان کاشان انجام شد. با توجه به کوچک بودن حجم نمونه در این مطالعه برای بررسی مدل مفروض از نرم‌افزار PLS استفاده شده است. این پژوهش از نوع مطالعه پیمایشی بوده و برای جمع‌آوری داده‌های تحقیق از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. در این مطالعه، برای آزمون مدل مفهومی پژوهش از نرم‌افزارSmart PLS Graph استفاده شده است. در این پژوهش متغیر فعالیت بدنی، به عنوان متغیر مستقل و کیفیت زندگی سالمندان به عنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته‌ها:

     بین میزان فعالیت بدنی و کیفیت زندگی سالمندان همراه با ابعاد وضعیت جسمی، زناشویی و رضایت از زندگی رابطه معنی‌دار وجود دارد. بیشترین میزان همبستگی بین فعالیت بدنی و رضایت از زندگی سالمندان مشاهده شد. رابطه معنادار بین فعالیت بدنی سالمندان و کیفیت زندگی آن به‌دست آمد.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که بین فعالیت بدنی با کیفیت زندگی، وضعیت جسمانی، زناشویی و رضایت از زندگی سالمندان ارتباط معنی داری وجود دارد. بنابراین اجرای فعالیت‌های بدنی می تواند اثرات متفاوتی روی قدرت عضلانی، توانایی فرد در انجام کارهای روزانه بدون وابستگی به دیگران و افزایش کیفیت زندگی داشته باشد.

    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت زندگی، ورزش
  • اسکندر حسین پور*، محسن وحدانی، صمد گودرزی، ملیحه چرخاب صفحات 464-472
    زمینه و هدف

    امروزه پیامدهای آسیب های ورزشی مشکلات زیادی را برای سلامت ورزشکاران، مربیان، باشگاه ها، خانواده ها و جامعه ورزشی ایجاد کرده و هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیمی را به جامعه تحمیل می‌کنند. هدف از این پژوهش تحلیل پدیدارشناسانه (درک تجارب زیسته) ورزشکاران نخبه از پیامدهای آسیب های ورزشی بود.

    روش

    روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. مشارکت‌کنندگان 30 نفر از ورزشکاران نخبه بودند که از میان ورزشکاران آسیب‌دیده تیم های ملی و باشگاهی به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه بدون ساختار بود که فرایند تکمیل و اتمام کار مصاحبه‌ها تا زمان دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. زمان انجام هر مصاحبه بین 35 تا 65 دقیقه به طول انجامید. برای جمع آوری و تحلیل داده ها از الگوی هفت مرحله‌ای کلایزی استفاده شد.

    یافته‌ ها:

     در مجموع 9 مقوله اصلی و 74 مفهوم فرعی احصا شد. پیامدهای جسمانی، خانوادگی، روان‌شناختی، اجتماعی، اقتصادی، ورزشی، فرهنگی، تغییر سبک زندگی و مهاجرت محورهای اساسی (مضامین اصلی) یافته های این پژوهش را تشکیل می دادند.

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به پیامدهای زیان‌بار آسیب های ورزشی، پیشنهاد می‌شود تمهیدات لازم برای افزایش ایمنی در اماکن و رویدادهای ورزشی صورت گیرد. همچنین حمایت های لازم در ابعاد حقوقی، مادی، اشتغال و بیمه عمر و بازشستگی برای ورزشکاران انجام شود.

    کلیدواژگان: آسیب های ورزشی، پدیده شناسی، ورزشکاران
  • ایمان غفاری، خلیل علی محمدزاده* صفحات 473-480
    زمینه و هدف

     تعارض منافع می‌تواند یکی از ریشه‌های فسادهایی باشد که در ساختارحاکمیتی رخ می‌دهد که اگر به درستی شناخته و راهکارهای مناسب برای مدیریت و جلوگیری آن ارایه و اجرایی شود، احتمال بروز فساد کاهش می‌یابد. تعارض منافع در نظام سلامت چالشی جدی است که جنبه‌های مختلف آن باید مورد بررسی و شناسایی قرار گیرد. هدف از این مطالعه تاکید اهمیت و بیان عوامل زمینه ساز و چگونگی مدیریت تعارض منافع درمناصب حاکمیتی و مدیریتی نظام سلامت ایران است.

    روش

     مطالعه از نوع مروری می‌باشد. به منظور گردآوری اطلاعات مورد نیاز از روش‌های کتابخانه‌ای و بررسی متون مرتبط با جستجوی اینترنتی فارسی و انگلیسی کلیدواژه‌های سلامت، تعارض منافع، (Health system)  و  (Conflict of interests) در موتور جستجوگر گوگل اسکالر وگوگل استفاده شد. مطالعات یافت شده در حدود 69 مورد بودند که 34 مورد مرتبط با پژوهش انتخاب شد.

    یافته‌ ها:

     تعارض منافع زمانی وجود دارد که کارکنان به طور بالقوه می‌توانند از موقعیت خود سوء استفاده کنند؛ اما فساد زمانی اتفاق می‌افتد که کارکنان از موقعیت خود سوء استفاده کرده باشند. بنابراین وجود تعارض منافع همیشه به فساد منجر نمی‌شود، لکن، وقوع هر فسادی در بستر یک موقعیت تعارض منافع روی می‌دهد. بنابراین، لازمه پیشگیری و مبارزه با فساد، مدیریت تعارض منافع احتمالی خواهد بود. پیشرفت‌های کشور در جایی رخ داده که تعارض منافع نبوده و عقب ماندگی‌ها در جایی اتفاق افتاده که تعارض منافع آشکارا وجود داشته است.

    نتیجه‌ گیری:

     لازمه پیشگیری و مبارزه با فساد، شناخت ریشه‌های فساد است. به همین دلیل شناخت تعارض منافع به عنوان مهم‌ترین ریشه وقوع فساد از اهمیت بسیاری برخوردار است. اصلاحات در نظام سلامت بدون توجه به بسترهای تعارض منافع موجود در آن میسر نخواهد شد. وجود فساد در نظام‌هایی چون تعیین تعرفه‌های درمانی، تعیین قیمت دارو، تخصیص ارز دارو و...همگی در بستر تعارض منافع شکل گرفته است. ریشه بسیاری از عقب ماندگی‌ها در کشور را می‌توان با حل مسیله تعارض منافع خشکاند. مسیله تعارض منافع در هر بخشی که باشد باید مدیریت شود؛ چرا که در غیر این صورت زمینه ساز فساد و هدر رفت منابع عمومی شده و مردم را نسبت به دولت و بخش عمومی بی‌اعتماد می کند.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، برنامه ریزی بهداشتی، تضاد منافع، سیاست بهداشت
  • حسین درگاهی*، ابوالقاسم پوررضا صفحات 481-482
  • مونا پورقادری، نسرین امیدوار*، امیرحسین تکیان، حنانه محمدی کنگرانی صفحات 483-485

    همکاری بین‌بخشی، به‌عنوان جزء کلیدی مداخلات در پرداختن به مشکلات پیچیده سلامت عمومی، می‌تواند ساختارمند، انتخابی و طراحی شود تا سازنده باشد. تحلیل شبکه اجتماعی قادر است با رویکرد سیستمی، به بررسی و تقویت چنین ساختارهای مشارکتی کمک کند. هدف این خلاصه سیاستی، ارایه گام‌های عملیاتی و ساختار بهینه مشارکت ذی‌نقشان برای بهبود حکمرانی برنامه ملی حمایت غذایی از اقشار آسیب‌پذیر است.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، حکمرانی مشارکتی، حمایت های غذایی
  • مریم اصفهانی، رسول محمدجعفری* صفحات 486-492
    زمینه و هدف

     انسان به تنهایی قادر نیست نیازهای خویش را برطرف سازد؛ بنابراین زندگی به صورت جمعی را برگزید تا یکایک افراد در وظایف و بهره‌ها سهیم باشند و تقسیم کار میان آنان برقرار شود. همان‌طور که هر یک از افراد جامعه به سلامتی جسم و روح نیازمند هستند، جامعه نیز بسان پیکره‌ای واحد -که متشکل از آحاد جامعه است- به سلامت جسم و روح نیاز دارد. در آموزه‌های دینی هر دو بعد سلامت فرد و جامعه مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر در زمینه نقش رفتارهای دینی اجتماعی در سلامت اجتماع با تکیه بر تفسیر المیزان، گامی در مسیر تبیین سلامت جامعه از منظر آموزه‌های دینی است.

    روش‌: 

    این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با تحلیل مفهومی و اسنادی صورت می گیرد. گزاره‌هایی که بر نقش رفتارهای دینی اجتماعی در سلامت اجتماع در تفسیر المیزان دلالت دارند، جمع آوری، تدوین و تبیین شده است.

    یافته‌ ها: 

    یافته‌های پژوهش حاکی از این بوده است که عواملی مانند: انفاق، صبر اجتماعی، پرهیز از تفاخر، اتحاد، تعاون، تقوا، امر به معروف و نهی از منکر بر سلامت اجتماع تاثیرگذار هستند.

    نتیجه‌ گیری:

     با آراسته شدن جامعه به رفتارهای دینی اجتماعی، جامعه در قبال معضلات اخلاقی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خود را مسیول دانسته و در پی حل و برطرف کردن آن‌ها برخواهد تا جامعه‌ای سالم، پویا، نشاط‌مند، متحد و سعادت‌مند شکل گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی بهداشت جامعه، دین، رفتار اجتماعی
  • مرتضی نیلفروشان*، مرتضی آذرنوش، احمد شیبانی، مونا شهبازی، خسرو بیاتی، حسام الدین شریف نیا، حمیدرضا عربلو صفحات 493-503
    زمینه و هدف

     طرح ژنریک برای دسترسی هر چه بیشتر داروها در سال 1358 مطرح و از نتایج مهم آن می‌توان به کاهش هزینه های دارویی و کاهش واردات اشاره کرد. به تدریج از سال 1378 برندینگ دارو در ایران مورد استفاده شرکت‌های داروساز قرار گرفت؛ لذا شرکت‌ها در جهت حفظ سهم بازار از نام برند- ژنریک استفاده کردند تا بتوانند داروها را با قیمت بالاتر بفروش رسانده و با تمایز در نام، سهم بازار بیشتری به‌دست آورند.

    روش

     در این مطالعه با جمع‌آوری آمار و مستندات نسبت به واکاوی شرایط داروهای ژنریک و برند- ژنریک، درباره نظام نوین دارویی ایران و تغییرات حاصل شده پس از انقلاب اسلامی بررسی به عمل آمده است.

    یافته‌ها:

     به‌رغم دو دهه نظام دارویی ملی کشور که بر پایه داروهای ژنریک بنا نهاده شده بود از سال 1391 تا 1400 درصد داروهای ژنریک از 69 درصد به 50 درصد کاهش یافته و تعداد داروهای برند- ژنریک افزایش یافته و در بین 100 داروی پرفروش عددی نیز 38 درصد پروانه‌ها با نام برند- ژنریک بوده است. از نقطه نظر بار مالی و هزینه تحمیل شده به بیماران و بیمه ها با تجویز داروهای برند-ژنریک نیز از51 درصد در سال 1388 به 84 درصد در سال 1393 و سپس به 69 درصد در سال 1397 نسبت به کل رسیده است.

    نتیجه‌گیری: 

    در اسناد راهبردی و سیاست‌های کلی نظام سلامت مانند ابلاغیه مقام معظم رهبری و... بر ترویج داروهای ژنریک در نظام سلامت صحه گذاری شده؛ اما از نقطه نظر عملیاتی روند برخلاف این بوده است. گرایش به داروهای برند- ژنریک به جهت موارد زیر: تمایز بین شرکت‌ها، افزایش سهم بازار با معرفی و افزایش قیمت دارو راهبرد مهم بوده و تمایل شرکت‌ها به اخذ پروانه با نام برند- ژنریک بر اساس سه آیین نامه سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت مشتمل بر: ضابطه نام گذاری داروها، ضابطه قیمت گذاری داروها، آیین نامه بازاریابی و معرفی محصولات دارویی در این مهم تسهیل‌کننده بوده است.

    کلیدواژگان: خدمات دارویی، داروهای ژنریک، قوانین دارو، نظام های دارورسانی
  • مصطفی قانعی، ایرج نبی پور، حمیدرضا خانکه، رضا دهنویه، فاطمه اخوان انوری، حسین رستگار* صفحات 504-512
    زمینه و هدف

     از اواخر سده بیستم، مفهوم فن‌آوری‌های نوپدید، شبکه دانشی و حکمروایی آن‌ها، مورد توجه دانشگاهیان، رسانه ‌ها و سیاستگذاران قرار گرفته‌ اند. فن‌آوری‌های نوپدید، توسعه‌های علمی-فن‌آورانه نوین رادیکال، مرزشکن و کمابیش با شتاب تندی می ‌باشند که ممکن است اثرات چشمگیر اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی به همراه داشته باشند.

    روش

     در بحث ‌های گروهی با حضور متخصصان حوزه‌های علوم و فن‌آوری (پانل خبرگان) به ثبت دیدگاه‌های آنها در زمینه فن‌آوری‌های نوپدید پرداخته شد. سپس فهرست حاصل از این ذهن انگیزی در پانل خبرگان، به شیوه پیشنهادی ام. سی. روکو ودبلیو اس. بین بریج، در قالب زیر حوزه‌های علوم و فن‌آوری‌های بنیادی گروه‌بندی شد.

    یافته ‌ها:

     فرصت‌ های چشمگیری در علوم و فن‌آوری‌های نوپدید مانند هوش مصنوعی، پزشکی از راه دور و سلامت دیجیتالی، مهندسی بافت و پزشکی بازآفرینشی، بیولوژی سینتتیک، ویرایش ژن، فن‌آوری‌های عصبی، زیست حس‌گرها، چاپ سه بعدی و رباتیک برای کسب مرجعیت علمی، ارتقای عدالت و خلق امنیت اجتماعی وجود دارند. ماهیت عمده این فن‌آوری‌های نوپدید آن است که در گستره فن‌آوری‌های همگرا قرار می‌گیرند. از این رو، با خود چالش‌های بحرانی در زمینه‌های ایمنی زیستی و امنیت زیستی می‌آفرینند.

    نتیجه‌ گیری: 

    فرصت ‌های راهبردی در سامانه فن‌آوری‌های بنیادی علم و فن‌آوری یافت می‌شوند که با مدد این فن‌آوری‌های نوپدید می‌ توان به پیشرفت‌های شگفت‌انگیز در گستره سلامت، توسعه دارو و درمان، استقرار عدالت و امنیت اجتماعی دست یافت. از این‌رو، راهکارهای دستیابی به فن‌آوری‌های همگرا برای کسب مرجعیت علمی می‌بایست مد نظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: چشم انداز آینده، فرصت ها و چالش ها، فن آوری های نوپدید، همگرایی
  • حمید سوری* صفحات 513-520
    زمینه و هدف

     ارایه نقشه راه برای مدیریت اپیدمی کووید-19 در جمهوری اسلامی ایران و ایجاد دستور کار مشترک به‌منظور تقویت مراقبت‌های بهداشتی است.

    روش

     نقشه راه با استفاده از دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت تهیه شد. بر این ‌اساس 10 محور شامل هماهنگی، برنامه‌ریزی و نظارت در سطح کشور؛ ارتباط خطر و مشارکت جامعه؛ نظارت؛ تیم‌های واکنش سریع و تحقیق و بررسی؛ نقطه ورود، سفرهای بین‌المللی و حمل‌ونقل؛ آزمایشگاه؛ پیشگیری و کنترل عفونت؛ مدیریت بالینی؛ پشتیبانی عملیاتی؛ خدمات بهداشتی ضروری و واکسیناسیون مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات استفاده شده برای تعیین هر قسمت از مقالات و گزارش‌های بومی و بین‌المللی مرتبط، بررسی‌های میدانی، نظرات متخصصان مرتبط و آشنا با مسایل اپیدمی کووید-19 و بازدیدهای میدانی به دست آمد.

    یافته‌ ها: 

    ایجاد مسیرهای مراقبتی در بیماران مظنون به کووید-19 از جنبه‌های ایجاد هماهنگی در ارایه خدمات، پایبندی به برنامه زمان‌بندی شده، توالی مناسب اقدامات تشخیصی و درمانی با توجه‌ به سه ویژگی فوق، توسعه مسیرهای مراقبتی برای این بیماران می‌تواند منجر به ارتقای کیفیت خدمات شود. توجه به نقشه راه برای مدیریت اپیدمی حاضر و آنچه در آینده به‌عنوان تهدیدات زیستی با آن روبرو هستیم مورد تاکید تمامی متخصصان و کارشناسان بود و در مدیریت اپیدمی کاربرد عملیاتی دارد.

    نتیجه‌ گیری: 

    استفاده از نقشه راه تهیه شده می‌تواند فرصت مناسبی برای مدیریت برنامه‌ریزی‌شده اپیدمی حاضر همین‌طور تهدیدات زیستی آینده فراهم کند. کشور ما در جغرافیایی قرار گرفته که به دلایل مختلف استعداد تهدیدات زیستی در آن کمابیش بالا است و بدون یک نقشه راه جامع، مقابله با آنها هزینه زیادی تحمیل می‌کند.

    کلیدواژگان: ایران، اپیدمیولوژی، کووید-19، مدیریت بیماری
  • صفحات 521-523

    معضل دخانیات در کشور به‌سرعت در حال رشد است و در صورت عدم اتخاذ اقدامات مناسب پیش‌بینی می‌شود تا چهل سال آینده ایران (در کنار مصر و پاکستان) بیشترین میزان مصرف دخانیات در دنیا را داشته باشد و به هدف ملی کاهش 30 درصدی استعمال دخانیات تا سال 1404 نایل نخواهد شد. دلایل اصلی افزایش مصرف دخانیات عبارت است از: بهره‌مندی صنعت دخانیات از حمایت‌های دولتی، مالیات پایین و قیمت کم سیگار و محصولات دخانی، عدم اجرای قانون منع تبلیغ و ترویج محصولات دخانی، سهولت دسترسی به محصولات دخانی، نبود برنامه موثر تشویق به ترک استعمال دخانیات. با انجام چند اقدام موثر می‌توان این وضعیت را تغییر داد. این اقدامات عبارتند از: افزایش مالیات بر دخانیات، اجرای کامل مصوبه ممنوعیت تنباکوی معطر و معسل، اجرای کامل قانون ممنوعیت استعمال دخانیات در اماکن عمومی، اجرای قانون معوقه بسته‌بندی ساده محصولات دخانی، اطلاع‌رسانی درخصوص خدمات ترک و تشویق به ترک دخانیات، ارایه دارو و خدمات رایگان ترک و حمایت بیمه از این خدمات. فرهنگستان علوم پزشکی با استفاده از نظرات کارشناسان امر این خلاصه سیاستی را تهیه و درخواست می‌کند پس از بررسی‌های لازم، پیشنهادهای ارایه شده در دستور کار هییت محترم وزیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استعمال سیگار، ایران، پیشگیری، ترک سیگار، مصرف دخانیات
  • صفحات 524-528

    امروزه تغییرات اقلیمی یکی از چالش‌های جدی قرن حاضر است که ابعاد مختلف سلامت جوامع و نظام‌های سلامت را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این موضوع ضرورت اقدام سریع در مواجهه با اثرات سلامتی ناشی از تغییر اقلیم را آشکار می‌سازد. در سال‌های گذشته اقداماتی برای تدوین برنامه ملی مقابله با تغییر اقلیم بر سلامت صورت گرفته است؛ اما این تلاش‌ها هنوز منجر به تدوین برنامه جامع مقابله با اثرات سلامتی ناشی از تغییر اقلیم نشده است. با توجه به اهمیت موضوع و براساس رسالت فرهنگستان علوم پزشکی کشور، تدوین این برنامه ملی در دستور کار گروه ارتقاء سلامت قرار گرفت. در مرحله اول با استفاده از مرور مطالعات بین‌المللی و ملی، نسخه اولیه برنامه تدوین و سپس با استفاده از روش مطالعات کیفی و هم چنین نظرسنجی چند مرحله‌ای از متخصصان حوزه‌های مختلف داخلی، نسخه نهایی تدوین شد. «برنامه ملی مقابله با اثرات تغییر اقلیم بر سلامت» مشتمل بر دو سیاست کلان، یازده راهبرد و راهکارهای ذیل هرکدام از راهبردها است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی بهداشتی، تغییرات اقلیمی، سیاست بهداشت
  • پیمان حاتمیان، کاظم رسول زاده طباطبایی*، پرویز آزادفلاح، جعفر حسنی صفحات 529-539
    زمینه و هدف

    از آنجایی که فرهنگ با شکل دادن به هنجارها، ارزش‌ ها و باورهای اجتماعی، نقش مهمی در سلامت روان‌شناختی افراد دارد، بنابراین هدف از مطالعه حاضر طراحی و امکان‌سنجی پروتکل فراتشخیصی مبتنی‌بر تنظیم هیجان در فرهنگ ایرانی-اسلامی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش کیفی بود که با استفاده از روش تحلیل محتوا و از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با متخصصان و صاحب‌نظران فعال حوزه تنظیم هیجان، مولفه‌های فرهنگی تنظیم هیجان استخراج و سپس ضریب و شاخص نسبت روایی محتوایی (CVR) (CVI) آنها توسط 10 نفر از متخصصان روان‌شناسی که به‌صورت تخصصی سابقه حداقل 5 سال درمانگری در زمینه تنظیم هیجان داشتند ارزیابی شد. در گام بعد، محتوای جلسات بسته درمانی براساس مولفه‌ های به‌دست آمده در 8 جلسه هفتگی تنظیم شد.

    یافته‌ ها:

     چارچوب پروتکل طراحی شده برای 6 متخصص با سابقه حداقل 15 سال کار بالینی در حوزه روان‌شناسی ارسال شد که ضرورت کاربرد پروتکل را از جهت ابعادی همچون؛ مقبولیت و تناسب، کاربردپذیری و تقاضا، یکپارچگی، سازگاری، منابع و قابلیت اجرا و تعمیم ‌پذیری با توجه به فراتشخیصی بودن آن بررسی نمایند. نتایج، حاکی از میانگین بالای ابعاد نامبرده بود.

    نتیجه‌گیری:

     امکان اجرای پروتکل حاضر ضروری و لازم است. از این رو پیشنهاد می‌شود متولیان فرهنگی ارتقای سلامت در کشور به نتایج چنین پژوهش ‌هایی توجه ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: پروتکل فراتشخیصی، تنظیم هیجان، فرهنگ ایرانی
  • سعید عسگری، مرضیه دشتی رحمت آبادی*، شهرام یزدانی، محمد بهناز، پروین پاسالار، معصومه چهرازی صفحات 540-548
    زمینه ‌و هدف

    شناسایی و رشد استعدادهای ‌برتر، جایگاه برنامه‌ریزی‌‌ آموزشی را مضاعف می‌‌کند. هدف از این طرح یافتن قوانینی در حوزه استعداد‌ برتر است که با منطق پیروی از عدالت‌آموزشی در محیط‌های دانشگاهی ناسازگار بوده و پیشنهادهایی برای اصلاح ارایه ‌شده ‌است.

    روش

    این مطالعه کیفی با روش تحلیل محتوا در سال 1401 انجام شد. جلسات مصاحبه هدفمند با دستیاران و دانشجویان عضو و غیرعضو دفاتر استعداد‌ برتر به‌همراه روسای این دفاتر در دانشگاه‌های علوم پزشکی بزرگ برگزار شد. با استخراج کدهای مفهومی ‌اولیه، مرور مداوم و بررسی کدهای مشابه، خلاصه‌سازی و حذف کدهای تکراری، چهار طبقه اصلی و چهارده طبقه فرعی به‌دست آمد. 

    یافته‌ها:

     دانشجویان بر لزوم تغییر شرایط عضویت در دفاتر استعداد ‌برتر و شناسایی استعدادها در طول تحصیل متناسب با تلاش و توانمندی‌های علمی‌و پژوهشی خود تاکید داشتند. ایشان ضمن درخواست هماهنگی بین نهادهای آموزشی و اجرایی کشور، خواستار زمینه‌سازی قوی‌تر مسیولان وزارتین، برای تاثیرگذاری بیشتر آنان بر ارتقا علمی‌و فرهنگی کشور بودند.

    نتیجه‌گیری:

     رفع اشکالات ساختاری واحدها و بازنگری آیین‌نامه‌ها، ترغیب‌کننده‌های انگیزشی، توجه به نیازهای اجتماعی و فرهنگی دانشجویان‌برتر، بایستی مورد توجه مدیران آموزشی ارشد قرار گیرد. دانشجویان ضمن درخواست تعمیم و تغییر بندها و تبصره‌هایی از آیین‌نامه‌های مرتبط، با تمهید راه‌اندازی مراکز سنجش نخبگانی در کلان‌ مناطق با شیوه‌نامه یکسان موافق بودند. پیشنهاد می‌شود دفتر امور نخبگان و دانشجویان استعدادهای درخشان وزارت متبوع با همکاری یکی از نهادهای برجسته آموزشی کشور متولی تشکیل حلقه‌های تخصصی از استعداد‌های برتر دانشگاه‌های علوم پزشکی شود؛ تا این دانشجویان فرصت بهتر برای تعامل نزدیک با مسیولان وزارت متبوع و مشارکت بیشتر جهت رفع مشکلات آموزشی-پژوهشی و اجرایی را داشته باشند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشجویان، سیاست گذاری، نخبگان
  • الهام نیرومند، سیده سارا حسینی، سیده سنا حسینی، محمدرسول خزاعی* صفحات 549-555
    زمینه و هدف

     در نظام دینی و اجتماعی ایران فعالیت‌ های فرهنگی ارزش و منزلت خاصی دارند و لزوم توجه بیش از پیش به این موضوع در دانشگاه‌ها مورد تاکید فراوان می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی مفاهیم فرهنگی از دیدگاه استادان و دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انجام شده است.

    روش

     این پژوهش به صورت یک مطالعه توصیفی- مقطعی انجام شده است. جامعه آماری شامل تمامی استادان گروه علوم پایه، دانشجویان رشته پزشکی مقطع علوم پایه و دانشجویان تحصیلات تکمیلی بودند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه بوده که شامل دو بخش اطلاعات دموگرافی و شاخص‌های پایه فرهنگی در قالب ده حیطه شاخص‌ های کلان می‌باشد.

    یافته‌ها: 

    در رابطه با شاخص ‌های خرد فرهنگی، از دیدگاه استادان سه شاخص ابتکار و خلاقیت‌ گرایی، عدالت علمی و حق طلبی و در دانشجویان پزشکی، عدالت اجتماعی، استقلال‌طلبی و تربیتی آموزشی و در دانشجویان تحصیلات تکمیلی، اخلاق عمومی، تربیتی آموزشی و حق‌طلبی بالاترین میانگین نمره را کسب کرده و بیشترین اولویت را داشتند.

    نتیجه ‌گیری: 

    به‌دلیل انتزاعی بودن مفاهیم و دشواری سنجش مضامین ارزشی و همچنین اهمیت و ظرافت موضوع، بررسی‌ های علمی دقیق و نظام‌مند می‌ تواند شرایط و تمهیداتی را در دانشگاه‌ها فراهم کند که به موازات آموزش و پژوهش، فعالیت‌ های فرهنگی و اجتماعی نیز به شکل صحیح‌تر و موثرتر انجام پذیرد. از این‌رو به منظور ارتقا فعالیت‌های فرهنگی در دانشگاه‌ها و بهره‌مندی بیشتر دانشجویان از این کارکرد مهم مورد نظر در مراکز آموزش عالی، برقراری ارتباط متقابل و تعامل با آنان در این راستا ضروری می‌نماید.

    کلیدواژگان: پزشکی، دانشگاهیان، دانشجویان، فرهنگ
  • زهرا ایرانمنش* صفحات 556-561
    زمینه و هدف

    سواد انسان‌ها در ابعاد مختلف موجب افزایش سلامت جسمانی و روانی آن ها می ‌شود. مدیران با تقویت بهبود فرایند آموزش بی ‌سوادان و کم ‌سوادان سهم مهمی در این زمینه دارند. این تحقیق با هدف بررسی عملکرد مدیران مدارس در جهت جذب و آموزش بی‌سوادان و کم‌سوادان در راستای افزایش سلامت آنان انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمامی ذی‌نفعان آموزشی مدارس سوادآموزی استان کرمان بود. 270 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه ‌گیری طبقه‌ای انتخاب و به پرسشنامه محقق ساخته عملکرد مدیران و مقیاس سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979) پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، t مستقل و آزمون رتبه‌ ای فریدمن تحلیل شد.

    یافته‌ها: 

    میانگین عملکرد مدیران در فعالیت ‌های آموزشی 07/17، فعالیت‌های پرورشی 55/19، نظارت و راهنمایی 65/16، مهارت‌های روابط انسانی37/15، تجهیزات و امکانات آموزشی 14/17 و خلاقیت و نوآوری 44/17 بود. نتایج همبستگی سلامت عمومی سوادآموزان با فعالیت ‌های آموزشی 491/0، فعالیت ‌های پرورشی 523/0، نظارت و راهنمایی 406/0، مهارت‌های روابط انسانی 475/0، تجهیزات و امکانات آموزشی 475/0 و خلاقیت و نوآوری 469/0 بود که بیانگر رابطه مثبت و معناداری بین عملکرد مدیران و سلامت عمومی سوادآموزان است.

    نتیجه‌گیری: 

    مدیران مدارس سوادآموزی با جذب و آموزش بی‌سوادان و کم‌سوادان می‌توانند نقش مهمی در تامین سلامت آنها و به‌دنبال آن سلامت جامعه داشته باشند.

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، ترویج بهداشت، خدمات بهداشت مدرسه ها، سواد سلامت
  • آزاده عدالت، زهرا دشت بزرگی*، مرضیه طالب زاده شوشتری صفحات 562-569
    زمینه و هدف

     مبتلایان به دیابت نوع 2 با مشکلات فراوانی به‌ویژه در زمینه سلامت مواجه هستند. بنابراین، هدف این مطالعه تعیین اثربخشی آموزش شفقت بر سرسختی سلامت، شفقت و تنظیم رفتاری هیجان بود.

    روش

     این مطالعه نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش مبتلایان به دیابت نوع 2 انجمن دیابت شهر اهواز در فصل زمستان سال 1400 بودند که 50 نفر از آنها با روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه‌ای تحت آموزش شفقت قرار گرفت و گروه کنترل در فهرست انتظار برای آموزش ماند. داده‌ها با سیاهه تجدیدنظر شده سرسختی سلامت، مقیاس شفقت و پرسشنامه تنظیم رفتاری هیجان جمع‌آوری و با آزمون‌های خی‌دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    نتایج نشان داد که بین گروه‌های آزمایش و کنترل از نظر هر سه متغیر سرسختی سلامت، شفقت و تنظیم رفتاری هیجان تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر، آموزش شفقت باعث افزایش سرسختی سلامت، شفقت و تنظیم رفتاری هیجان در مبتلایان به دیابت نوع 2 شد.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به یافته‌های این مطالعه، متخصصان و درمانگران می‌توانند از روش آموزش شفقت در کنار سایر روش‌های آموزشی موثر برای بهبود ویژگی‌های روان‌شناختی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، خود شفقت ورزی، دیابت شیرین
  • محمدجواد کبیر، علیرضا حیدری*، شروین صدری، زهرا خطیرنامنی صفحات 570-578
    زمینه و هدف

    رضایت کاربران، ضمانت اجرای یک سیستم اطلاعاتی محسوب می‌شود و از دریافت نظرات کاربران نهایی می‌توان برای بهبود کیفیت سیستم‌های اطلاعاتی استفاده کرد. این مطالعه با هدف تعیین میزان رضایت کاربران سطوح شبکه بهداشتی از سامانه ناب انجام شد.

    روش‌: 

    در این مطالعه مقطعی، جامعه آماری شامل همه کاربران سامانه ناب در سطوح 1، 2 و 3 شبکه بهداشت در شهرستان‌های گرگان و گنبدکاووس در سال 1400 بودند. تعداد نمونه‌ها در سطح 3 (39 نفر) و سطح 2 (74 نفر) به‌صورت تمام شماری و در سطح 1 با روش نمونه‌گیری سهمیه‌ای، 258 نفر بود. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه روا و پایاشده جمع‌آوری و در نرم‌افزار SPSS-24 تحلیل شد.

    یافته‌ها:

     میانگین سنی کاربران شرکت‌کننده در مطالعه 60/8 ± 64/39 سال بود. اکثر آنها، زن (52 درصد)، متاهل (7/67 درصد) و دارای تحصیلات کارشناسی (7/50 درصد) بودند. میانگین رضایت کل ابعاد؛ 49/0 ± 10/3 بود که در سطح متوسط به بالا ارزیابی می‌شود. بیشترین میزان رضایت در بعد کیفیت خدمات پشتیبانی؛ 61/0 ± 30/3 و کمترین میزان رضایت در بعد رضایت کلی از سامانه 77/0 ± 82/2 بود. بین میزان رضایت از سامانه ناب در کل ابعاد با جنس، سطح تحصیلات و سطوح شبکه بهداشت ارتباط معناداری وجود داشت.

    نتیجه‌گیری: 

    از نظر رضایتمندی کل، درصد بالایی از کارکنان، کمابیش راضی بودند. طراحان سامانه ناب در راستای ایجاد رضایتمندی کاربران باید کیفیت عملکرد سامانه را با مولفه‌هایی از قبیل سرعت پاسخگویی و میزان اطمینان مورد توجه قرار دهند تا رضایت کاربران از سامانه ناب افزایش یابد.

    کلیدواژگان: رضایت فردی، زمان پاسخ، سیستم های اطلاعاتی، نرم افزار
  • سید علیرضا مرندی* صفحه 579

    پروفسور ریچارد هورتون سردبیر مجله پزشکی لنست احتراما عطف به گزارش مجله لنست با عنوان “Iranian medics at the forefront of protests” از درج مطالبی سراسر کذب درباره جمهوری اسلامی ایران به‌ویژه پزشکان و نظام ارایه خدمات سلامت در مجله‌ای که به‌عنوان یک مجله وزین علمی شناخته شده است بسیار متاسفیم. از همه تاسف بارتر اینکه تمام مطالب سراسر کذب را از قول منابعی نقل کرده‌اید که سوابق دشمنی و جاسوسی در کشور ما را دارند. اگر قرار بود مطالب مذکور در آن مقاله برپایه علمی باشد لااقل از منابع دیگر که با مردم و کشور ما دشمنی نداشته باشند نیز نقل‌قول می‌شد. فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران که متشکل از دانشمندان فرهیخته و استادان شاخص دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور می‌باشد، مطالب مندرج در آن مقاله را اهانت به جامعه خدوم ارایه‌کنندگان مراقبت‌ها و خدمات سلامت و به‌ویژه پزشکان که خدمات کم‌نظیر خود را به مردم در دوران جنگ تحمیلی صدام علیه ایران و نیز تحت شرایط تحریم‌های ظالمانه آمریکا و کشورهای غربی حامی او در همه‌گیری کووید-19 با صداقت نشان داده‌اند می‌داند و از آن مجله انتظار دارد مطالب کذب درج شده در آن مقاله را در اسرع وقت اصلاح نماید.

|
  • Pages 375-377

    Political, moral and professional commitment of health care officials and continuation of community participation are crucial factors for providing, maintaining and improving the health of society in all dimensions (physical, mental, social and spiritual) and all conditions; including normal conditions, and in unexpected events, forced situations and social crises. This statement is presented in order to fulfill this vital mission and prevent any kind of stagnation or interruption in the continuity of health care and services in critical conditions.

    Keywords: Critical Periods, Health, Health System
  • MohammadAli Mohaghegh *, Narges Tabrizchi, Maryam Khyamzadeh, Seyed Mahmood TabatabaeiFar, Seyed Jamaleddin Sajjadi Jazi, Nazafarin Ghasemzadeh, Seyed Mahdi Seyed Pages 378-387
    Background

    In the higher health education system, professors are in the axis of responsibility and the center of leadership that help protect values, achievements and continuity of activities. The aim of this study is to investigate important spiritual, moral and educational missions of the main basis of the educational system in critical and threatening conditions.

    Methods

    Data were identified in 15 items by means of focused group discussion, semi-structured interview, and researcher-made questionnaire. Description of subjects, delineation of dimensions and solution for implementation were presented for each item by obtaining expert opinions and using native studies.

    Results

    The most important moral-spiritual responsibilities of professorsin critical and unusual conditions that have been analyzed and presented,include:the valuable and ethical-based mission in cultural and social changes, seeking justice, responsible leadership and protection of learners, smart solutions for continuity of activities and prevention of academic dropand recession , social responsibility, cooperationand playing key role in crisis control, clarifying the international dimensions of events and crises, efforts and measures to ensure, maintain, and promote the social, psychological and spiritual dimensions of health, identifying social determinants of health, giving hope and prevention of passivity, analysis of the crisis and finding solutions to it. Playing the role of a moral and practical model (in all of the life aspects, scientific, professional and social)for learners and policymakers, as well as introducing models, answering questions, clearing doubts, and helping promotion of creative thinking and criticism, are other findings of the study.

    Conclusion

    The responsibility of professors in the moral and spiritual education of learners in higher health education, and guiding the moral and spiritual processes of the university and society, are vital and decisive in all dangerous situations and in crises and unusual situations. To implement the moral and spiritual value-based responsibilities of professors, "educating and training", "disciplining and purification of the soul", "knowledge and ability", "responsibility and accountability", and "morality and spirituality", are considered necessary.

    Keywords: Disaster, Ethics Education, Morality, Professor, Spiritual Health, Teacher
  • Pages 389-391

    All Iranian citizens have the right to enjoy comprehensive health. Mental health is emphasized as part of comprehensive health in the upstream documents. Via obtaining opinions of key people in the field of mental health, the Academy of Medical Scienceshas presented an advocacy paper in mental health by introducing the current challenges of this field and solutions to maintain and promote mental health of the society in short-term and long-term periods.

    Keywords: Critical Period, Health, Mental Health, Societies
  • Pages 392-393

    Studies show mental disorders constitute approximately 12% of burden of disease in Iranian society. A meeting was held in the Academy of Medical Sciences with the presence of mental health experts and officials of the Ministry of Health and Medical Education, taking into account the background factors that affect mental health and the current conditions of the society and strategies and suggestions for improving the mental health of the community were presented.

    Keywords: Community Mental Health Services, Health Policy, Iran, Mental Health
  • AmirAhmad Shojaei, Jayran Zebardast, Mohammad Kiasalar, Nikzad Isisazadeh * Pages 394-402
    Background

     Non-observance of ethics in society causes many problems for the general public, and on a smaller scale in the hospital, non-observance of ethical points will result in harmful issues. In order to promote ethical goals in the organization or in other words to promote ethics in university hospitals based on scientific and management recommendations, it is absolutely necessary to use new technologies, which will be investigated in the last step of the research.

    Methods

     In this research, methods of library studies, in-depth interviews with experts, surveying experts, and observation are used to collect data. Considering the nature of the study, "content analysis ofobtained data" was performed in the hospitals of the University of Medical Sciences and health care services. The opinions of organizational ethics experts in the healthcare industry and other ethics academic experts, ethics and organizational culture, and strategic management were researched.

    Results

     In coding the text of the interview, the researcher used natural or live codes, which were the same as the interviewees' sentences, or expressed his understanding of the sentences. This is called confirmation code, which is based on the materials that have been formed from past researches. Appropriate codeswere assigned. The main question of the current research was to obtain fundamental concepts in the field of organizational ethics breaches in the hospital, and this goal was also kept in mind during coding. Moreover, the dimensions of the model and the relationships between the dimensions were also in acknowledged, andwere taken into account in the coding. The ethics of the treatment staff does not only pertainto the doctors, but also to other departments that treat the patient in some way. In the meantime, nurses have the most interaction with patients and their and companions, and due to the nature of their work, they must be morally restrained and self-controlled in order to be able to behave ethically, so as not tocause discomfort to the patient, but also relieve him mentally.

    Conclusion

     This plan is comprehensive and helps recognition of the fact thatdevelopment of ethics in hospitals is comprehensive, requires prioritization, has various dimensions, and that it should be considered as an organizational goal.

    Keywords: Islamic Ethics, Moral Development, Spirituality, University Hospitals
  • Minoo Asadzandi *, Ali Seyed Kalal Pages 403-411
    Background

     According to statistics, 99.4% of Iranian people are Muslims. The frequency of mental disorders is 29.7%, while the tendency to extra-religious spirituality is 25% among high school students and 72% among university students. This study was conducted with the aim of explaining the effect of spirituality, from religious spirituality to secular spirituality,on mental health.

    Methods

     This combined study was based on the Sound Heart modeland discovery-explanatory approach ofCreswell et al.’s model (2003). Qualitative data were gatheredfrom non-systematic review and contractual content analysis of the concept, structure, purpose, feature, foundations of trans-religious and secular spirituality, the religious spirituality of Islam. Quantitative data from the clinical applications of the model were integrated. The validity of meta-inferences of research were measuredviainternal-external validity for quantitative data, and "reliability" or "capability index" for qualitative data.

    Results

     Kirkpatrick considers attachment to God, a product of attachment to parents. But God has a positive image in the Quran (a kind creator who gives security, a powerful caregiver). Safe attachment to God is a product of knowledge, positive image of God, and love for God. Trusting and delegating life's problems to God brings aboutmental health and spiritual vitality of believers. Despite the different definitions of God by spiritualists (pantheistic and monotheistic ideologies), the negative image of God has caused insecure attachment to God, which affects mental health.

    Conclusion

     Spirituality of Islam is based on secure attachment to God, and also belief in the presence and sufficiency of God (the most powerful other), which help improve mental health. Secular spirituality is based on esoterism and consecration of nature. Their followers seek inner peace, contentment and happiness in a "personal style" through spirituality residing in nature.

    Keywords: Attachment, Secularism, Spirituality, Theology, Trans-religious spirituality
  • Mahdi Abbaszadeh, Ahmad Salami * Pages 412-420
    Background

    There are two different approaches in perception of spirituality: religious approach and non-religious approach. In Islam, spirituality is always emphasized as the main element in religiousness and religious education. The modern view to spirituality has a trans-religious approach and pursues spirituality regardless of religion. The aim of the current research is to study the philosophical foundations of spirituality from the perspective of Islam.

    Methods

    The current research has studied the philosophical foundations of spirituality in Islamic thinking with a descriptive-analytical method, and has determined the difference between the philosophical foundations of religious and non-religious spirituality with a comparative method.

    Results

    In Islamic thinking, spirituality pertains to the realm beyond the material world and the origin and end of the world. This religious spirituality refers to both the existential dimensions of human, and also to human relations. On the contrary, the extensiveness of spiritual experience in modern approaches is such that it includes any kind of human connection with "transcendental reality". The non-religious attitude towards spirituality, causes pluralism in spirituality that faces serious epistemological limitations.

    Conclusion

    In the ontology of spirituality, Islam considers two domains for beings and all creatures in the universe: the heavenly domain and worldly domain; In contrast, the non-religious attitude, which deals with spirituality without an origin and end, lacks firm ontological foundations. In the epistemology of spirituality, Islamic spirituality brings a person to a special kind of knowledge, which is related to the unseen world, and this spirituality can be acknowledgedat the level of the individual and society. In the positivist and radical scientist approach, on the other hand, only empirical and scientific knowledge is valid, and spirituality is not very recognizable. In the axiology of spirituality, the set of spiritual values that divine religions call to man are mainly different from the spiritual values called for in non-religious spirituality.

    Keywords: Axiology, Epistemology, Ontology, Religion, Spirituality
  • Azam Raoofi, Amirhossein Takian *, Hajar Haghighi, Khatere Khanjankhani, Alireza Olyaeemanesh, Efat Mohammadi Pages 421-429
    Background

    Inspired by the statement we aimed to draw palpable policy options for the health system in order to implement the recommendations of the Supreme Leader.

    Methods

    After analyzing the qualitative content of the statement and identifying the applications of the topics in the health system, we conducted interviews with experts. Finally, the policy options for thr health system were provided in each of the components of the statement and were finalized using a combination of Delphi and Fuzzy TOPSIS methods.

    Results

    According to the experts, "Empowering researcher and policymaker"; "Media campaigns to increase public awareness of medical professional ethics"; "expanding primary healthcare and referal system"; "Fighting the monopoly of production, distribution and provision of medicine, medical equipment and health services"; "Entrepreneurship in the field of health and resistance economy"; "Mmonitoring and planning the effects of economic sanctions on health"; and "Informing families regarding the importance of healthy lifestyle in childhood " are of the highest priorities to institutionalize each dimensions of the statement in health policies of Iran.

    Conclusion

    Despite commendable efforts and significant progress in the health system of Iran, achieving comprehensive excellence in the second step of the Islamic Revolution requires more efforts by health policymakers to formulate health policies on the basis of a good governance approach. Our findings might pave the way, we envisage, towards achieving an optimal health system in the post-fortieth of the Islamic Revolution in Iran.

    Keywords: Delivery of Health Care, Health Care Reform, Health Planning, Health Policy
  • Shirin Djalalinia, Marzieh Vahid Dastjerdi * Pages 430-431
  • Zahra Abdollahi *, Elnaz Jafarvand, Mina Minayi, Farzaneh Sadeghi Ghotabadi, Shirin Seyedhamzeh, Abolghasem Jazayeri, Hedayat Hosseini, Majid Hajifaraji Pages 432-442
    Background

     The objective of this study was to determine the strategies and actions required to promote food and nutrition security and accessibility of the population to an adequate, equitable, healthy and desirable food basket.

    Methods

     This was a qualitative study. The data were collected through literature review and individual interviews with policy-makers, planners and managers involved in food and nutrition security. The most important determinants of food insecurity in the country were determined using the Delphi method. MAXQDA10 software was used for data analysis.

    Results

     Based on the views of the interviewees, the most important factor influencing food and nutrition security was found to be economic access to food. This was followed by four other factors, namely, income gap; lack of a specific authority responsible for food and nutrition security at the national level; poverty and low family incomes; and not paying sufficient attention to sustainability in food production. Strategies suggested to promote food and nutrition security included physical access to food, economic access to food, food safety, access to micronutrients, promoting nutrition culture and literacy, access to food and nutrition services, and sustainable food production.

    Conclusion

     Economic access to food, i.e., sufficient purchasing power of the people, is currently an important factor in determining food and nutrition security in a population. Food and nutrition policies should be developed in a way as to ensure increased economic access to food, sustainability in food production, production of healthy foods, and promoting the population’s food and nutrition culture and literacy.

    Keywords: Economic Stability, Food Supply, Nutrition Assessment, Nutrition Policy
  • Elnaz Jafarvand, Zahra Abdollahi *, Sareh Edalati, MohammadHossein Niknam, Mohsen Jalali Pages 443-451
    Background

     Ensuring food security is one of the main pillars of sustainable development and combating it should be considered as one of the major goals of a country’s economic and social development plans. This study aimed to review the current threats to food security in Iran and globally.

    Methods

     This study is a review article based on reviewing scientific literature about food security and food and nutrition policy through reviewing resources available in internal and foreign databases using appropriate keywords ‘food security’, ‘Iran’, ‘world’, ‘food insecurity’, and ‘challenges’.

    Results

     The coronavirus 2019 epidemic, climate change, drought and water scarcity, food loss and waste, hot and cold wars and conflicts (types of sanctions), economic crises, and the global increase in food prices all increase the risk of food insecurity worldwide, especially in low-income countries. The government’s economic and supportive policies can directly affect the food basket of low-income households, needed to meet physiological and nutritional needs. Subsidies and government food aid programs can strongly affect food security. It is important to allocate subsidies to vulnerable groups; however, it should be targeted to meet the basic needs of low-income groups.

    Conclusion

     In recent years, when the toughest sanctions were imposed on Iran, the Supreme Leader of Iran emphasized on paying attention to “resistance economy”. A resilient economy approach should be taken to ensure national food security through creating sustainable food and nutrition system with the cooperation of all development sectors, and more effective cooperation of the capacity of the Supreme Council of Health and Food Security. In this regard, environmental factors such as domestic water and soil capacities, reducing food loss, waste, and promotion of the production and consumption of local and traditional food, as well as supporting rural agriculture should be taken into consideration.

    Keywords: COVID-19, Food Security, Food Supply, Nutrition Policy
  • Mona Pourghaderi, Nasrin Omidvar, Amirhossein Takian * Pages 452-454

    This policy brief presents a collaborative structure for governing the national food assistance program for vulnerable groups, as a part of a comprehensive social support system. The authors call for attention to the number of suggestions to improve the quality of formulation and implementation of this program, which is facilitated by a network perspective.

    Keywords: Collaborative Governance, Food Assistance, Vulnerable Groups, Iran
  • Pages 455-456

    The growth of elderly population over the next two decades, and the current challenges related to provision of services and care for this group, as well as insufficiency of geriatrics specialists, barriers to implementing home-based health care programs, and deficiencies in social protection laws, have turned the elderly issues into one of the most important demographic concerns ofthe health system. The Health and International Cooperation Group in partnership with the Elderly Health Office of MOHME, the Scientific Association of the Elderly of Iran and the United Nations Population Fund, has identified nine key challenges and provided appropriated solutions in the form of a Policy brief on Aging.

    Keywords: Aged, Delivery of Health Care, Geriatrics, Home Nursing, Social Determinants of Health
  • Mohsen Niazi, Elahe Malekyian fini *, Elham Shafaiei Moghadam Pages 457-463
    Background

    Aging is the result of gradual loss of function of vital organs. Sedentary lifestyle doubles the problems of the elderly and affects quality of life. The aim of this study was to determine the relationship between physical activity and the level of general health and quality of life of inactive elderly.

    Methods

    This study was performed on 71 elderly people in Kashan. Due to the small sample size in this study, PLS software was used to investigate the assumed model. This research is a survey study and a questionnaire technique has been used to collect research data. In this study, Smart PLS Graph software was used to test the conceptual model of the research. Physical activity was set as the independent variable, and quality of life of the elderly as the dependent variable.

    Results

    There is a significant relationship between physical activity and quality of life of the elderly along with dimensions of physical condition, marital status and life satisfaction. The highest correlation was observed between physical activity and life satisfaction of the elderly (r = 0.378). Overall, the results indicated a significant relationship between physical activity of the elderly and its quality of life (r = 0.318 and sig = 0.007).

    Conclusion

    The results of this study showed that there is a significant relationship between physical activity and quality of life, physical condition, marital status and life satisfaction of the elderly. Therefore, performing physical activity can increase muscle strength, ability to perform daily tasks without dependence on others, and quality of life.

    Keywords: Aged, Exercise, Quality of Life
  • Eskandar Hosseinopur *, Mohsen Vahdani, Samad Goodarzi, Maliha Charkhab Pages 464-472
    Background

    Today, the consequences of sports injuries create many problems for health, athletes, coaches, clubs, families and the sports community, and impose direct and indirect costs on the society. The purpose of this study was phenomenological analysis (understanding of lived experiences) of elite athletes from the sports injuries consequences.

    Methods

    The research method was qualitative phenomenology. Participants included 30 elite athletes, who were purposefully selected from the injured athletes of national and club teams. The research tool was unstructured interviews. The process of completing interviews continued until theoretical saturation was achieved. Each interview lasted between 35 to 65 minutes. The seven-step Klaizi model was used for collecting and analyzing data.

    Results

    Analyzing the data revealed 9 main themes, and 74 concepts. Consequences of physical, family, psychological, social, economic, sports, cultural, lifestyle changes, and migration were the main axes (main themes) of findings of this study.

    Conclusion

    Due to harmful consequences of sports injuries, we suggest making necessary arrangements to increase safety in sports places and events, and also providing support in legal terms, finance, occupation and life and pension insurance of athletes.

    Keywords: Athletes, Athletic Injuries, Phenomenology
  • Iman Ghafari, Khalil Alimohamadzade * Pages 473-480
    Background

    Conflict of interest can be one of the roots of corruption in governance structure. If this issue is properly recognized and appropriate solutions for management and prevention are presented and implemented, the possibility of corruption will be reduced. The conflict of interest in the health system is a serious challenge, the different aspects of which must be investigated and identified. The purpose of this study is to emphasize the importance and expression of ground-forming factors, as well asmethods to manage conflict of interests in the governance and management positions of Iran's health system.

    Methods

    In order to collect the required information for this review study, library methods were used and related texts were obtained via searching forgoogle scholarand googleFarsi and English keywords of health system, and conflict of interests. about a total of 69 studies were obtained, of which were selected.

    Results

    A conflict of interest exists when employees can potentially abuse their position, but corruption occurs when employees have abused their position. Therefore, the existence of conflict of interest does not always lead to corruption, but the occurrence of any corruption occurs in the context of a situation of conflict of interest. Therefore, it is necessary to prevent and fight against corruption, to manage possible conflicts of interest. Progress of the country has occurred where there wereno conflicts of interest, whilesetbacks have occurred where there was an obvious conflict of interest.

    Conclusion

    It is necessary to prevent and fight against corruption by recognizingthe roots of corruption. For this reason, it is very important to recognize the conflict of interests as the most important root cause of corruption. Reforms in the health system will not be possible without paying attention to the conflicting interests. Existence of corruption in systems such as determining treatment tariffs, determining drug prices, allocating drug currency, etc., are all formed in the context of conflict of interests. The root of many setbacks in the country can be eliminatedby solving the problem of conflict of interest. The issue of conflict of interest in any sector must be managed because otherwise it becomes the basis for corruption and waste of public resources and makes people distrustful of the government and the public sector.

    Keywords: Conflict of Interest, Delivery of Health Care, Health Planning, Health Policy
  • Hossein Dargahi *, Abolghasem Pour Reza Pages 481-482
  • Mona Pourghaderi, Nasrin Omidvar *, Amirhossein Takian, Hannaneh Mohammadi Kangarani Pages 483-485

    Intersectoral collaboration, as a key component of interventions in addressing complex public health problems, can be structured, selective, and designed to be constructive. Social network analysis can help examine and strengthen such collaborative structures with a systemic approach. This policy brief aims to suggest operational steps and an optimal structure of stakeholder engagement for better governance of the national food assistance program for vulnerable groups.

    Keywords: Collaborative Governance, Food Assistance, Social Network Ananlysis
  • Maryam Esfehani, Rasul MohammadJafari * Pages 486-492
    Background

     Man is not able to meet his needs alone, and so chose to live in a society, so that each person can contribute to the duties and benefits, and division of labor is established. Just as each member of the society needs to be mentally and physically healthy, the society also needs the health of body and soul as a single body - which consists of members of the society. In religious teachings, both aspects of the health of the individual and society have been taken into consideration. The current research investigates the role of religious and social behaviors in community health, relying on Al-Mizan's interpretation, and is a step in explaining community health from the perspective of religious teachings.

    Method

     This research is conducted using a descriptive analytical method with conceptual and documentary analysis. Propositions that indicate the role of social religious behavior in the health of society in the al-Mizan interpretation of the holy Quran were collected, compiled and explained.

    Results

     Our findings indicated that factors such as charity, social patience, avoiding boasting, unity, cooperation, piety, enjoining good and forbidding evil have an impact on the health of society.

    Conclusion

     Since the society is adorned with religious and social behaviors, the society considers itself responsible for moral, economic, social and political problems and seeks to solve them so that a healthy, dynamic, cheerful, united and prosperous society is formed.

    Keywords: Community Health Planning, Religion, Social Behavior
  • Morteza Nilforoushan *, Morteza Azarnoosh, Ahmad Shibani, Moona Shahbazi, Khosrow Bayati, Hesamodin Sharifnia, Hamidreza Arabloo Pages 493-503
    Background

    Proposed in 1979, the generic policy, aimed to provide easy access to all the more medicines, themain important result of which is reducing pharmaceutical costs and decreasing importation. Since 1999, pharma branding in Iran was initatedby pharmaceutical companies. Therefore, companies used the brand-generic name in order to maintain the market share and also sell the drugs at a higher price and gain more market share by distinguishing drug names.

    Methods

    In this investigation, Iran's modern pharmaceutical system and achievements after the Islamic revolution, wereinvestigated via collecting statistics and documents regarding the conditions of generic and brand-generic drugs.

    Results

    Despite two decades of the national pharmaceutical policy, based on generic drugs, the percentage of generic drugs decreased from 69% to 50%, from 2012to 2021and the number of brand-generic drugs increased. Among the top one hundred best-selling drugs, 38% have brand-generic names. Regardingthe financial burden and costs imposed on patients and insurance companies due toprescribing brand-generic drugs, it is estimated to have increased from 51% in 2018 to 84% in 2013 and then to 69% in 2017 compared withtotal costs.

    Conclusion

    In strategic documents and general policies of Iran’s health system, including the statement of the Supreme Leader, promotion of generic drugs in the health system has been approved. However, from the operational view, the trend has been to the contraryand towards brand-generic drugs. Reasons include: product differentiation, increasing market share by introducing products and increasing the price of drugs. The desire of companies to obtain licenses with brand-generic names is based on three different policies of Iran FDA and ministry of Healththat have facilitated this issueand include: medicine naming regulations, medicines pricing regulations, marketing regulations and promotion of pharmaceutical products.

    Keywords: Drug Legislation, Drug Delivery Systems, Generic Drugs, Pharmaceutical Services
  • Mostafa Ghanei, Iraj Nabipour, HamidReza Khankeh, Reza Dehnavieh, Fatemeh Akhavan anvari, Hossein Rastegar * Pages 504-512
    Background

    Since the end of the twentieth century, the concept of emerging technologies and their science network and governance have been considered by academia, media and policy makers. The emerging technologies are “radically novel or disruptive and relatively fast-developing, but still nascent, scientific-technological developments that may have prominent economic, environment or social impacts”.

    Methods

    In focus group discussions with the presence of experts in science and technology (expert panel), their opinions about the emerging technologies were recorded. Subsequently, a list of these technologies that were determined by brain storming in the expert panel, was categorized in subsectors of the Roco and Bainbridge convergence foundational science and technology system (Nano-Bio-Info-Cogno-AI, in brief NBICA).

    Results

    There is considerable opportunity in the emerging science and technologies (e.g., artificial intelligence, telemedicine and digital health, tissue engineering and regenerative medicine, synthetic biology, gene editing, neurotechnology, biosensors, 3D printing and robotics) for achieving scientific authority, promotion of justice and creation of social security. The majority of these emerging technologies were revealed to be converging technologies in nature. Therefore, they produce significant challenges in the biosafety and biosecurity domains.

    Conclusion

    There is a strategic opportunity in the convergence foundational science and technology system (NBICA). Wonderful advancements can be achieved in health sector, therapeutic and drug development, social security and justice with the help of these emerging technologies. Hence, a particular attention should be paid to approaches for achieving scientific authority in converging technologies.

    Keywords: Convergence, Future Perspective, Newfound Technologies, Opportunities, Challenges
  • Hamid Soori * Pages 513-520
    Background

    This study was designed to provide a road map for the management of the covid epidemic in I.R. Iran and to create a common agenda for community health to strengthen health care.

    Methods

    The road map was prepared using the guidelines of the World Health Organization. Accordingly, tenpillars including coordination, planning and monitoring; risk communication, rapid response teams and investigations; point of entry, transportation; laboratory; infection control and prevention; clinical management; operational support; essential health services; and vaccinations were reviewed. The information was obtained from related local and international articles and reports, field surveys, opinions of experts related to and familiar with the issues of the Covid-19 epidemic, and field visits.

    Results

    Creating care paths for patients with suspected covid-19 from the aspects of creating coordination in providing services, adherence to the schedule, appropriate sequence of diagnostic and treatment measures, can help development of care paths for these patients andlead to improvement of service quality. Paying attention to the road map for management of the current epidemic and what we face in the future as biological threats was emphasized by all specialists and experts, and has an operational application in the management of the epidemic.

    Conclusion

    Usingthe road map can provide an opportunity for planned management of the current epidemic as well as future biological threats. Iran is located in a geographical area where, due to various reasons, susceptibility to biological threats is relatively high, and without a comprehensive road map, dealing with them imposes a high cost.

    Keywords: COVID-19, Disease Management, Epidemiology, Iran
  • Pages 521-523

    The problem of tobacco use is growing rapidly in Iran. Without takingappropriate measures,it is predicted that, Iran (along with Pakistan and Egypt) will have the highest prevalenceof tobacco consumption in the worldin the next forty years, and will not be able to achieve the national goal of reducing the consumption of tobacco by 30% by the year 2025. The main reasons for rising tobacco consumption include: governmental support of the tobacco industry, low tax and low price of cigarettes and tobacco products, non-enforcement of the law prohibiting advertisementand promotion of tobacco products, ease of access to tobacco products, and lack of an effective program to encourage smoking cessation. Some effective measures for changing this situation include increasing tax on tobacco, fully implementing the decree banning flavored tobacco, fully implementing the law banning smoking in public places, implementing the law on simple packaging of tobacco products, providing information about smoking cessation services, and encouraging quitting, providing userswith pharmaceutical cessation aidsand free services, and insurance support for these services. The Academy of Medical Sciences will prepare this policy brief via inquiring opinions of the experts. The presented proposals be placed on the agenda of the respected Board of Ministers after necessary investigations.

    Keywords: Iran, Smoking Cessation, Smoking Prevention, Tobacco Use
  • Pages 524-528

    Climate change is one of the most serious challenges that influence different dimensions of the communities’ health. This reveals the necessity of quick action in facing the health effects caused by climate change. Although some actions have been done for developing a national plan to deal with the effects of climate change on health, but the plan is not developed yet. Considering the importance of the issue, and based on the mission of Academy of Medical Sciences I R of Iran, developing the national plan was placed on the agenda of the health promotion group. In the first step, by reviewing national and international studies, the initial version of the plan was compiled. Then by qualitative research methods and a multi-stage survey of experts in different domestic fields, the final version was compiled. The "National Plan for Dealing with the Effects of Climate Change on Health" consists of two major policies, eleven strategies and solutions for each strategy.

    Keywords: Climate Change, Health Planning, Health Policy
  • Peyman Hatamian, Kazem Rasoulzadeh Tabatabaei *, Parviz Azadfallah, Jafar Hasani Pages 529-539
    Background

    Culture plays an important role in psychological health via shaping social norms, values and beliefs. Hence, the purpose of this study was to design and assess the feasibility of a transdiagnostic protocol based on emotion regulation in Islamic-Iranian Culture.

    Methods

    The current research is a qualitative study that uses the content analysis method. Via semi-structured interviews with experts in the field of emotion regulation, the cultural components of emotion regulation were extracted. Subsequently, content validity ratio coefficient (CVR) (CVI) was evaluated by ten psychologists with at least five years of experience in emotion regulation therapy. In the next step, the contents of the therapy sessions package was adjusted based on the obtained components in eight weekly sessions.

    Results

    Finally, the framework of the designed protocol was sent to six experts with at least 15 years of clinical experience in the field of psychology. Due to the meta-diagnostic nature of the study, this stage was necessary to investigate the application of the protocol in terms of: acceptability and appropriateness, utility and demand, integration, compatibility, resources and applicability, and generalizability. . The results indicated a high average for the mentioned dimensions.

    Conclusion

    It can be concluded that the possibility of implementing the present protocol is necessary. Therefore, it is suggested that cultural guardians of health promotion in the country pay special attention to the results of such researches.

    Keywords: Emotional Regulation, Iranian Culture, Transdiagnostic Protocol
  • Saeed Asgari, Marzieh Dashti Rahmatabadi *, Shahram Yazdani, Mohammad Behnaz, Parvin Pasalar, Masoumeh Chehrazi Pages 540-548
    Background

    Identifying and developing superior talents doubles the importanceof educational planning.The purpose of this plan is to find laws in the field of superior talent that are incompatible with the logic of following educational justice in academic environments and to suggestfor reform have been presented.

    Methods

    This qualitative study was conducted in 2022using the content analysis method. Targeted interview sessions were held with assistants and students who were members and non-members of gifted students offices as well as the heads of these offices in major universities of medical sciences. Primary conceptual codes were extracted after data analysis, and after continuous review and assessing similar codes, summarization, and removal of duplicate codes, four main categories and 14 subcategories were identified.

    Results

    Students emphasized the need to change the conditions of membership in gifted students offices and to identify talents during their studies according to their efforts and scientific and research abilities.While requesting coordination between the educational and executive institutions of the country, they inquired forcreatinga stronger foundation for the officials of the ministries, so that they could have a greater impact on the scientific and cultural promotion of the country.

    Conclusion

    Senior educational managers should pay attention to solving the structural problems of the units and revising the regulations, motivational inducers, and the social and cultural needs of talented students. While requesting the generalization and changes of the statements mentioned in related regulations, the students agreed with establishment of elite assessment centers in metropolitan areas with the same guideline. It is suggested that the Office of Elites and Talented Students of the relevant ministry, be in charge of forming specialized groups of talented students from medical sciences universitiesin cooperation with one of the leading educational institutions in the country; so that these students have closer contact with the relevant ministryofficials and participate more actively in solving educational, research-related and executive problems.

    Keywords: Elite, Higher Education, Policy Making, Students
  • Elham Niromand, Seiydeh sar Hosseini, Seiydeh sana Hosseini, Mohammadrasool Khazaei * Pages 549-555
    Background

    In the religious and social system of Iran, cultural activities are of special value and dignity and the necessity of paying more attention to this issue is emphasized in universities. The purpose of this study was to investigate the cultural preferences of medical professors and students of Kermanshah University of Medical Sciences.

    Methods

    This study was a descriptive cross-sectional study. The statistical population consisted of all professors of basic sciences, medical students of graduate sciences and postgraduate students. The instrument used in this study was a questionnaire consisting of two parts:1) demographic information; and 2)basic cultural indices in ten domains of macro indices.

    Results

    Overall, the results of the micro-cultural indices indicated that threeindicators of innovation and creativity, scientific justice and entitlement from the teachers' point of view,social justice, independence seeking,and educational attainment from the students’ point of view, and general ethics, educational attainment, and demanding righteousnessamong postgraduate students hadthe highest average scores.

    Conclusion

    Due to abstraction of concepts and the difficulty of measuring valuesas well as the importance and delicacy of the subject, rigorous and systematic scientific studies can provide conditions and arrangements in universities that, in addition to education and research, cultural and social activities are undertaken more accurately and effectively. Therefore, in order to promote cultural activities in universities and to make the most of students' use of this important function in higher education centers, it is necessary to interact with them.

    Keywords: Culture, Faculty, Students, Medicine
  • Zahra Iranmanesh * Pages 556-561
    Background

    Human literacy in various dimensions promotes physical and mental health. Managers have an important role in strengthening the process of educating the illiterate and the illiterate. The aim of this study was to investigate the performance of school principals in attracting and educating the illiterate and low-literate people in order to promote their health.

    Methods

    This study was a descriptive survey. The statistical population included all educational stakeholders in schools of Kerman province. Sample included 270 selected by stratified sampling method. All participants answered a researcher-made questionnaire of manager performance. Data were analyzed using descriptive statistics, independent t-test and Friedman rank test.

    Results

    The average performance of managers was 17.07 in educational activities, 19.55 in training activities, 16.65 in supervision and guidance, 15.37 in human relations skills, 17.14 in equipment and educational facilities, and 17/44 in creativity and innovation. Results indicate a positive and significant relationship between the performance of managers and general health of students. Also, educational activities, training activities, and human relations skills were in first to third priority, respectively.

    Conclusion

    It can be concluded that the managers of literacy schools can play an important role in ensuring their health and the health of the society by attracting and training illiterate and low-educated individuals.

    Keywords: Health Education, Health Literacy, Health Promotion, School Health Services
  • Azadeh Edalat, Zahra DashtBozorgi *, Marzieh Talebzadeh Shoshtari Pages 562-569
    Background

    Patients with diabetes face many problems, especially in the field of health. Therefore, the aim of this study was determine the effectiveness of compassion training on health hardiness, compassion and behavioral emotion regulation.

    Methods

    This study was semi-experimental , havinga pretest-posttest design with a control group. The research population was patients with Type 2 Diabetes, who were members of Ahwaz Diabetes Association in the winter season of 2021 year. Fifty participants were selected by available sampling method and randomly replaced into two equal groups. The experimental group underwent eight 90-minutesessions of compassion training and the control group remained on the waiting list for training. Data were collected with the revised health hardiness inventory, compassion scale and behavioral emotion regulation questionnaire and analyzed with tests of chi-square, independent-t and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of all three variables of health hardiness, compassion and behavioral emotion regulation. In other words, compassion training increased health hardiness, compassion and behavioral emotion regulation in patients with Type 2 Diabetes.

    Conclusion

    Regarded to the findings of this study, professionals and therapists can use the compassion training method along with other effective training methods to improve psychological characteristics.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Emotional Regulation, Self-Compassion
  • Mohammadjavad Kabir, Alireza Heidari *, Shervin Sadri, Zahra Khatirnamani Pages 570-578
    Background

    User satisfaction is aguarantee for implementation of an information system. Receiving opinions of end-users can be used to improve the quality of information systems. This study aimed to determine the level of satisfaction with the lean system in users of health network levels.

    Methods

    In this cross-sectional study, the statistical population included all users of the NAB system at levels 1, 2, and 3 of the health networks in the cities of Gorgan and Gonbad- Kavus in 2021. The number of samples in level 3 (39 people) and level 2 (74 people) was total, and in level 1 it was 258 peopleby quota sampling method. Data were collected using a valid and reliable questionnaire and analyzed in SPSS-24 software.

    Results

    The mean age of users participating in the study was 39.64±8.60 years. Most were women (52%), married (67.7%), and had a bachelor's degree (50.7%). The average overallsatisfaction was 3.10± 0.49, which is at a moderate to a high level. The highest level of satisfaction in terms of quality of support services was 3.30±0.61 and the lowest level of satisfaction in the overall satisfaction dimension of the system was 2.82± 0.77. There was a significant relationship between satisfaction with the NAB system in all dimensions with gender, level of education, and levels of health network.

    Conclusion

    In terms of overall satisfaction, a high percentage of employees were relatively satisfied. In order to promoteuser satisfaction, the designers of Lean System should pay attention to the quality of system performance with components such as response speed and level of reliability in order to increase user’s satisfaction with NAB System.

    Keywords: Information Systems, Personal Satisfaction, Reaction Time, Software
  • Seyed Alireza Marandi * Page 579

    Professor Richard Horton Editor-in-Chief of the Lancet Medical Journal With regard to the report of the Lancet magazine titled "Iranian medics at the forefront of protests", we are very sorry for the inclusion of completely false information about the Islamic Republic of Iran in general and the health services and physicians, particularly in one of the world's leading scientific journals. The most unfortunate issue is that all the completely false information have been quoted from sources who have records of enmity and espionage in our country. If the material mentioned in the that article was supposed to be based on objective facts and scientific methodology, at least there would have been quotes from other sources that are not hostile to our people and nation. The Academy of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran, which consists of scientists in various fields of health, considers the content of the that article to be an insult to the community of health workers in general, and physicians in particular, who provided astounding services to the people during the war imposed by Saddam and his western backers against Iran, and also under the conditions of cruel US and western sanctions, especially during the Covid-19 pandemic. We request the journal to correct the misleading content as soon as possible.