فهرست مطالب

پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده - سال دهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1401)

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
سال دهم شماره 2 (پیاپی 19، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حنانه درشتی، علیرضا نجفی، ظریفه رمضانی صفحات 362-386
    زمینه و هدف

    یکی از انحرافات اجتماعی، گرایش به الکل یا همان پدیده الکلیسم است؛ اما بزرگ ترین مسیله ای که در مورد مصرف الکل وجود دارد، عادی سازی است. زمانی که مادر خانواده مصرف کننده الکل باشد، فرزندان نیز به همان میزان به سمت استفاده از مشروبات الکی سوق پیدا می کنند. زمانی که الگوی تربیتی در خانواده تغییر می کند، به همان میزان نیز رفتار افراد تغییر خواهد کرد. پژوهش حاضر، به دنبال بررسی عوامل موثر بر گرایش زنان و دختران شهر تهران به مصرف مشروبات الکلی است.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی است و در زمره مطالعات پیمایشی و همبستگی قرار می گیرد. بر اساس فرمول کوکران، 388 نفر از زنان 18 تا 30 ساله شهر تهران که به قسمت مشاوره کلانتری ها ارجاع داده شده اند، به عنوان نمونه این تحقیق انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد و برای تجزیه وتحلیل داده ها، نرم افزار SPSS، آزمون T، F و رگرسیون لجستیک مورد استفاده قرار گرفت. سعی شده است با به کارگیری تکنیک های آماری، تاثیر متغیرهای مستقل (نظیر احساس آنومی، کنترل اجتماعی، دین داری، مصرف گروه های دوستان، احساس ناکامی و ابهام در مورد آینده) بر متغیر وابسته تحقیق (میزان گرایش به مصرف مشروبات الکلی) مورد سنجش قرار گیرد.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان داد که تعداد 91 نفر از جامعه نمونه (معادل 5/23 درصد) گرایش بالایی به نوشیدن مشروبات الکلی دارند.

    نتیجه گیری:

     تحلیل رگرسیونی داده ها حاکی از آن است که متغیرهای یادشده بالا، به شکل مستقیم بر میزان گرایش به مصرف مشروبات الکلی تاثیر داشته اند که از این میان متغیرهای «اعتقادات و احساس ناکامی در مورد آینده» بیشترین تاثیر و متغیر «احساس آنومی» کمترین اثرگذاری را بر میزان گرایش زنان به مشروبات الکلی داشته است.

    کلیدواژگان: مشروبات الکلی، انحرافات اجتماعی، آنومی، کنترل اجتماعی، دینداری
  • لیلا ذوقی، بیتا آجیل چی، جواد عینی پور صفحات 387-416
    زمینه و هدف

    دانشجویان زن ناجا به واسطه رشته تحصیلی ، شغل و نقش خود در خانواده با مشکلات و استرس زیادی مواجه بوده و بهزیستی روانشناختی آنها در معرض خطر است. بنابراین یافتن عوامل بالقوه درونی برای مقابله با آسیب های روانی ناشی از این استرسها و تقویت آنها بسیار مهم است. در همین راستا هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای ذهن آگاهی در پیش بینی بهزیستی روانشناختی دانشجویان زن ناجا بر اساس تاب آوری و سازگاری اجتماعی آنها بود.

    روش

    از بین 241دانشجوی زن دانشگاه ناجای تهران در سال تحصیلی 1400-1399، که به پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی ریف (1989) تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) سازگاری اجتماعی بل (1961) و ذهن آگاهی بروان و رایان (2003) پاسخ دادند، داده های 208 نفر که کامل بود وارد تحلیل شد.

    یافته ها

    مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که مدل پژوهش از برازش نسبتا خوبی برخوردار بوده و قابل قبول است. تحلیل مسیر نیز نشان داد که تاب آوری هم به طور مستقیم و هم با واسطه گری ذهن آگاهی قادر به پیش بینی بهزیستی روانشناختی هست. اما سازگاری اجتماعی نه به طور مستقیم و نه غیر مستفیم بهزیستی روانشناختی را پیش بینی نکرد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد برای ارتقاء بهزیستی روانشناختی دانشجویان ناجا باید تمهیداتی درجهت افزایش تاب آوری و ذهن آگاهی آنها در قالب دوره های آموزشی و خدمات روانشناختی دردانشگاه ناجا به صورت حضوری، غیرحضوری و اینترنتی اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سازگاری اجتماعی، بهزیستی روانشناختی، دانشجو، ناجا
  • سودا صالحیان آغبلاغ، محمدحسن یزدانی صفحات 419-454
    زمینه و هدف

    امنیت یکی از مهمترین فاکتورها در زندگی اجتماعی افراد می باشد و دولت متضمن تامین امنیت مردم می باشد که در این میان جامعه زنان نیازمند حمایت بیشتر می باشند. این تحقیق با هدف بررسی تهدیدهای بالقوه برای امنیت زنان در فضاهای عمومی شهر اردبیل می باشد.

    روش

    از لحاظ هدف تحقیق از نوع کاربردی، از لحاظ نوع روش، توصیفی و همبستگی می باشد و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات روش تحقیق مورد نظر پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان 18 تا 49 ساله شهر اردبیل در سال1400 است که تعداد آنها برابر 203176 نفر می باشد. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و تعداد نمونه برابر 384 بدست آمد که با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه امنیت زنان و پرسشنامه محقق ساخته مربوط به موانع استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد و برای تحلیل فرضیات از معادلات رگرسیون ساده و چندگانه استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحقیق نشان داد که فضای بی دفاع شهری 71/0-، ازدحام جمعیت 63/0-، کمبود نظارت55/0-، امکان دسترسی 66/0 امنیت زنان در فضاهای عمومی شهری را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری: 

    دولت در راستای تامین امنیت زنان، باید برنامه های اصلاح زیر ساختاهای شهری، کنترل جمعیت، تقویت نظارت بیشتر توسط دستگاه های انتظامی، و دسترسی آسان و سریع افراد به دستگاه های قضایی را ارایه نماید.

    کلیدواژگان: امنیت زنان، موانع امنیت، فضاهای عمومی شهری
  • پویا رستم پور، منا دانایی کوشا، علی مودتی، سمیه لاریجانی صفحات 455-492
    زمینه و هدف

    امروزه اقدامات رسانه ای پلیس به منظور پیشگیری از حملات فیشینگ به بخشی از وظایف روزمره این سازمان تبدیل شده است. این اقدامات علاوه بر پیشگیری از حملات اهداف دیگری اعم از تامین امنیت اجتماعی و کاهش اضطراب شهروندان را نیز دنبال می کنند که هدف این پژوهش ارزیابی تاثیراقدامات مذکور هست.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر قالب از نوع پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد اضطراب بک و امنیت اجتماعی صحابی به همراه پرسشنامه محقق ساخته هست که روایی آن توسط صاحب نظران و پایایی آن با آلفای کرون باخ 77 درصد مورد تایید قرارگرفته است. در این پژوهش جامعه آماری ما بانوان 18 تا 60 ساله ساکن در منطقه 5 شهرداری تهران در سال 1400 بودند که طبق آخرین آمار رسمی جمعیت آنان 436000 نفر هست که با آزمون کوکران حجم نمونه 384 نفر تعیین و برای اطمینان با روش نمونه گیری احتمالاتی ساده 400 نفر انتخاب گردیدند و ضمن راستی آزمایی داده ها، تحلیل آماری با استفاده از spss نسخه 26 انجام گرفت.

    یافته ها: 

    طبق یافته ها میان متغیر مستقل و متغیرهای وابسته پژوهش همبستگی وجود دارد. اقدامات رسانه ای و امنیت اجتماعی رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد و میان اقدامات رسانه ای و اضطراب رابطه منفی وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج پژوهش که هم سو با پیشینه پژوهش نیز می باشد، هرچقدر میزان اقدامات رسانه ای پلیس و نتیجتا سطح آگاهی پیشگیرانه بانوان افزایش یابد امنیت اجتماعی افزایش، و اضطراب کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: پلیس، فیشینگ، امنیت اجتماعی، جرائم سایبری
  • علی پژهان، شهلا دادگردوست صفحات 491-515

    زمینه و هدف:

    جمعیت با توجه به تاثیرات آمایشی، پایداری، تاب آوری و بازدارندگی، جزو مباحث پدافند غیرعامل است. هدف اصلی تحقیق، ارزیابی گرایش زنان نیروی دریایی خرمشهر نسبت به فرزندآوری سوم و چهارم با نگرش پدافند غیرعامل است.

    روش

    پژوهش با روش پیمایشی انجام شد و جامعه آماری آن، زنان همسردار 49-15 ساله ساکن پایگاه نیروی دریایی خرمشهر در سال 1399 بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شد و 401 نفر به عنوان نمونه به دست آمد. در این پژوهش از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بوده است و داده ها با استفاده از SPSS تحلیل شد. به منظور سنجش روایی به روایی محتوا اکتفا شده و برای سنجش پایایی پرسش نامه، نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد که نتیجه 82/0 برای متغیرهای متغیر وابسته، 75/0 برای متغیر سرمایه اجتماعی، 77/0 برای متغیر هویت قومی و 73/0 برای متغیر فردگرایی به دست آمد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین فردگرایی با گرایش به فرزندآوری سوم و چهارم رابطه معنادار منفی وجود دارد. بین سرمایه اجتماعی و گرایش به فرزندآوری سوم و چهارم رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و بین هویت قومی و گرایش به فرزندآوری سوم و چهارم رابطه معنادار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

     بین فردگرایی به صورت منفی و سرمایه اجتماعی به صورت مثبت با گرایش به فرزندآوری سوم و چهارم رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: فرزندآوری سوم و چهارم، سرمایه اجتماعی، هویت قومی، فردگرایی، پدافند غیرعامل
  • پرویز سبحانی صفحات 519-548
    زمینه و هدف

    شیوع ویروس کووید 19، سرآغازی بر بروز تغییرات شگرف در روابط فردی و اجتماعی خانواده ها و به تبع آن، کل جامعه بود؛ به طوری که پیامدهای روانی و اجتماعی آن سبب ایجاد دگرگونی در زندگی روزمره خانواده ها شد. ازاین رو، هدف از انجام پژوهش حاضر، واکاوی دگردیسی به وجود آمده در مناسبات فردی و اجتماعی خانواده ها در دوران پاندمی کرونا است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و از زمره پژوهش های کیفی به حساب می آید. روش اتخاذشده، روش تحلیل روایت بوده و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با تعداد 10 نفر از استادان حوزه های علوم اجتماعی و روان شناسی در دانشگاه های شهر سنندج تا رسیدن به اشباع نظری به دست آمده است. نمونه گیری به صورت گلوله برفی انجام شد. داده ها درنهایت طی سه مرحله مفاهیم باز، مقولات محوری و مقولات کلیدی احصا و دسته بندی شد.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش حاکی از پنج مقوله کلیدی به شرح 1. انقباض در روابط اجتماعی؛ 2. دگرگونی فراغت ها؛ 3. تشدید خودبیمارانگاری؛ 4. کاهش مسیولیت پذیری اجتماعی؛ و 5. تشدید تنش های بین فردی است.

    نتیجه گیری:

    پیامدهای روانی و اجتماعی کرونا به گونه ای بوده که بر بسیاری از مسایل به وجود آمده نظیر افزایش طلاق در خانواده ها به سبب نداشتن مهارت لازم میان زوجین برای تعامل سازنده در این دوران، بروز قتل های خانوادگی ناشی از عدم کنترل بر نفس در دوران بحران، تشدید انزوا و تنهایی و تغییر سبک زندگی خانواده ها موثر بوده است و بحران های ارتباطی فراوانی را به همراه داشته است.

    کلیدواژگان: پاندمی، کرونا، خانواده، دگردیسی، مناسبات اجتماعی
  • فرشته محسنی کلوری، سهیلا سیدی، عیسی جعفری، مهری مولایی صفحات 547-570
    زمینه و هدف

    سو رفتار با کودکان یک پدیده اجتماعی و روانشناختی است که شناسایی عوامل مرتبط با آن اولین قدم در جهت پیشگیری از پدیده کودک آزاری و پیامدهای آن است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش استرس والدینی و سرمایه اجتماعی مادران سرپرست خانوار در پیش بینی سوء رفتار با فرزندانشان می باشد.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی زنان سرپرست خانوار شهر نمین (اردبیل) در سال 1398 بود(242نفر). حجم نمونه به روش مبتنی بر هدف از میان کسانی انجام شد که شرایط ورود به مطالعه را داشتند(120 نفر). پرسشنامه های استاندارد استرس والدینی آبیدین (1983) ، سرمایه اجتماعی نیاز و همکاران (2004)و سوء رفتار با کودک استراوس و همکاران (1998) جهت جمع آوری داده ها استفاده گردید. ضریب پایایی این پرسشنامه ها در مطالعه حاضر بین 75/0-87/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری در نرم افزار آماری smart-PLS3مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    استرس والدینی با ضریب 11/0 و سرمایه اجتماعی با ضریب 85/0- بر بد رفتاری بر کودک تاثیر دارند. تاثیر سرمایه اجتماعی معکوس و تاثیر استرس والدینی مستقیم و معنادار است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده میتوان گفت استرس والدینی موجب افزایش سو رفتار با کودک میشود در حالیکه حمایت اجتماعی نقش حفاظتی دارد. بر اساس این یافته ها پیشنهاد میشود زنان سرپرست خانوار در قالب گروه های همیاری آموزشهای لازم در جهت مدیریت استرس را دریافت کنند.تشکیل گروه های همتا شامل زنان سرپرست خانوار در شهرستانهای کوچک میتواند علاوه بر فراهم آوردن حمایت اجتماعی از ننگ اجتماعی ناشی از تک سرپرستی نیز بکاهد.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، استرس والدینی، سرمایه اجتماعی، سوء رفتار با کودک
  • مهری هرزندی، حسین دهقان، عبدالرضا ادهمی صفحات 571-598

    زمینه و هدف:

     بررسی حس امنیت در جامعه امروزی را می توان از کوچک ترین گروه اجتماعی چون زوج ها آغاز نمود؛ ، بر اساس دیدگاه شبکه، پیوندها و روابط اجتماعی نوعی سرمایه محسوب می شود که زوج ها می توانند با تکیه بر آن میزانی از احساس امنیت را در جامعه کسب کنند ..هدف اصلی این مطالعه شناسایی شبکه روابط اجتماعی زوج ها و احساس امنیت اجتماعی است .

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف یک پژوهش کاربردی، از منظر روش گردآوری داده ها یک مطالعه آمیخته (کیفی و کمی)، از منظر نوع تحقیق توصیفی-پیمایشی و از نظر زمان یک بررسی مقطعی می باشد که در سال 1400 و در شهر تهران انجام شده است. ابزارهای مورد استفاده مورد استفاده مصاحبه نامه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه می باشد با توجه به ماهیت پژوهش برای انتخاب نمونه در بخش کیفی، از شیوه نمونه گیری هدفمند یا قضاوتی و در روش کمی از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است.

    یافته ها

    با استفاده از داده های بدست آمده از تحلیل محتوای کیفی، متغیرهای روابط زوجین و کارکرد روابط زوجین به عنوان شبکه روابط اجتماعی زوج ها استخراج و شناسایی شده اند که در بخش کمی، 53/. درصد از تغییرات شبکه روابط زوجین توسط متغیرهای روابط زوج ها و کارکردهای روابط تبیین می شود، همچنین با توجه به مقدار قدر مطلق آزمون سوبل که کمتر از 96/1 می باشد می توان با اطمینان 95 درصد بیان کرد روابط بین زوجین از مسیر کارکرد ساختی و کارکرد تعاملی بر احساس امنیت اثرگذار است.

    کلیدواژگان: خانواده، روابط زوجین، احساس امنیت، شبکه روابط اجتماعی
  • مژده کیانی، میثم ژاله صفحات 599-622
    زمینه و هدف

    نزاع و درگیری پدیده اجتماعی است که یکی از مسایل اجتماعی - امنیتی همه جوامع محسوب می شود. با توجه به زمینه های طایفه ای و قومی نزاع فردی و دسته جمعی در شهرستان خمینی شهر استان اصفهان، هدف از انجام این پژوهش، بررسی عوامل اجتماعی - خانوادگی نزاع فردی و دسته جمعی در شهرستان خمینی شهر است.

    روش

    روش پژوهش، پیمایشی است. ابزار پژوهش، پرسشنامه بود. جامعه آماری پژوهش شامل افراد درگیر در نزاع فردی و دسته جمعی کلیه پرونده های نزاع 6 کلانتری شهرستان خمینی شهر در سال 1399-1400بوده است که براساس جدول مورگان 343 نفر از نزاع کنندگان پرونده های نزاع کلانتری ها به عنوان نمونه انتخاب شدند و با روش نمونه گیری، تصادفی، پرسشنامه پژوهش میان آنان توزیع شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، بین عوامل اجتماعی قومی و طایفه ای و نوع نزاع (فردی- گروهی) رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج پژوهش، بین عوامل اجتماعی ناموسی و نوع نزاع (فردی- گروهی) رابطه معناداری وجود دارد. بین عوامل اجتماعی ایجاد مزاحمت و نوع نزاع (فردی- گروهی) رابطه معناداری وجود دارد.بر اساس نتایج پژوهش، بین عوامل خانوادگی خشونت خانگی و نوع نزاع (فردی- گروهی) رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، بین عوامل اجتماعی و نوع نزاع رابطه معنادار وجود دارد. بین عوامل خانوادگی و نوع نزاع، رابطه معنادار وجود داشت. همچنین، بین عوامل اجتماعی و خانوادگی بر اساس نوع نزاع فردی و خانوادگی، تفاوت معنی دار آماری وجود دارد. نزاع فردی اجتماعی و خانوادگی، بیشتر از نزاع دسته جمعی بوده است.

    کلیدواژگان: نزاع فردی، نزاع دسته جمعی، عوامل اجتماعی، عوامل خانوادگی
  • سارا ابراهیمی، حمیده طرقی اردکانی صفحات 623-653
    زمینه و هدف

    از آن جا که مسیولیت پذیری اجتماعی در نوجوانی با بهزیستی فردی و اجتماعی ارتباط تنگاتنگی دارد، ضروری است عوامل موثر بر آن جهت اقدامات مداخله ای شناسایی شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای خودتفسیری وابسته و اعتماد اجتماعی در رابطه انسجام خانواده با مسیولیت پذیری اجتماعی نوجوانان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی نوجوانان دختر و پسر 13 تا 19 ساله شهر قم در سال 1401 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 314 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به مقیاس محیط خانوادگی (موس و موس، 1976)، مقیاس خودتفسیری (سینگلیس، 1994)، پرسشنامه مسیولیت اجتماعی (احمدی، 1388) و پرسشنامه اعتماد اجتماعی (صفاری نیا و شریف، 1392) پاسخ دادند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با نصب برنامه الحاقی پردازشگر هایس (مدل 4) در نرم افزار SPSS24 استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها حاکی از آن بود انسجام خانواده با مسیولیت پذیری اجتماعی، خودتفسیری وابسته و اعتماد اجتماعی به طور مثبت و معنی دار مرتبط است و خودتفسیری وابسته و اعتماد اجتماعی نوجوانان نیز به طور مثبت و معنی دار با مسیولیت اجتماعی رابطه دارند. تجزیه و تحلیل بوت استرپ نشان داد خودتفسیری وابسته و اعتماد اجتماعی، به طور معنی دار رابطه بین انسجام خانواده و مسیولیت اجتماعی را میانجی گری می کنند.

    نتیجه گیری:

     از یافته های این پژوهش می توان به منظور طراحی مداخله به موقع برای ارتقای مسیولیت پذیری اجتماعی در نوجوانان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انسجام خانواده، مسئولیت پذیری اجتماعی، خودتفسیری وابسته، اعتماد اجتماعی
  • شهروز نعمتی، رحیم بدری گرگری، نازنین تقی زاده صفحات 655-685

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه مقابله با قلدری فرهنگ محور در خودکارآمدی در تعامل با همسالان و همدلی در دانش آموزان قلدر دختر بود. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را دختران قلدر دانش آموز دوره متوسطه اول در سال تحصیلی 1400-1401در تبریز تشکیل می دادند. نمونه آماری پژوهش تعداد 28 نفر دانش آموز دوره متوسطه اول بودند که به صورت تصادفی در دو گروه 14 نفری (یک گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) گمارده شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت برنامه مقابله با قلدری فرهنگ محور قرار گرفتند. از مقیاس قلدری ایلی نویز، مقیاس همدلی و همدردی در نوجوانان و مقیاس خودکارآمدی در تعامل با همسالان استفاده شد. تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان می دهد که برنامه مقابله با قلدری فرهنگ محور بر همدلی تاثیر معنی داری داشته است اما تاثیر برنامه مقابله با قلدری فرهنگ محور بر احساس خودکارآمدی در تعامل با همسالان تایید نمی شود. علی رغم اثربخشی برنامه مقابله با قلدری فرهنگ محور بر همدلی، این شرایط برای احساس خودکارآمدی در تعامل با همسالان مشاهده نشد. در ایران برای اثربخشی و دوام مداخلات، پرهیز از مدل های تک‎‎الگویی و ارایه مداخلات جامع روانی و اجتماعی در حمایت از این گروه از دانش آموزان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: برنامه مقابله با قلدری، فرهنگ محور، خودکارآمدی در تعامل با همسالان، همدلی
  • اصغر وثوقی اصل، هوشنگ ظهیری، یعقوب شربتیان صفحات 687-718
    زمینه و هدف

    امروزه آمار بالای طلاق، اعتیاد، فوت بالای همسران در میان زنان سالمند، افزایش نرخ تجرد دختران، ازکارافتادگی همسر و غیره، منجر به افزایش آمار زنان سرپرست خانوار گردیده و وجوه و ابعاد آسیب زای این خانوارها همچون کاهش امنیت و احساس امنیت اجتماعی را عیان تر نموده است. هدف از این پژوهش، تحلیل رابطه سرمایه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی با امنیت و احساس امنیت زنان سرپرست خانوار در شهر تهران است.

    روش

    این تحقیق به روش میدانی و با تکیه بر چشم انداز پیمایشی به تحقیق و مبتنی بر رویکردی توصیفی- همبستگی با هدف کاربردی انجام شد. جامعه آماری دربرگیرنده کلیه زنان سرپرست خانوار شهر تهران در مناطق 22 گانه بوده که تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی بودند (18509 نفر) که از این تعداد 721 نفر به حجم نمونه راه یافتند. به منظور نمونه گیری، از روش طبقه ای متناسب با حجم استفاده شد. ابزار مورد استفاده برای توصیف و تحلیل داده ها نسخه 22 نرم افزار SPSS بود.

    یافته ها:

     میانگین امنیت اجتماعی زنان سرپرست خانوار برابر 98/109 با انحراف معیار 61/13 بوده که با توجه به حد متوسط این شاخص امنیت اجتماعی آنها در حد متوسط بوده و احساس امنیت اجتماعی زنان سرپرست خانوار شهر تهران نیز در حد متوسط ارزیابی شد (میانگین=59/109). سرمایه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی زنان سرپرست خانوار، منجر به افزایش میزان امنیت و احساس امنیت اجتماعی آنها گردیده که در این بین، میزان اثرپذیری احساس امنیت اجتماعی بالاتر ارزیابی می گردد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، امنیت اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی
|
  • Hannaneh Darashti, Alireza Najafi, zarife ramezani Pages 362-386
    Background and Aim

    Social deviations in the sense of deviant and inconsistent behaviors with social values, on the one hand, cause functional disorders in the field of culture and society, and on the other hand, prevent the achievement of security goals. It is a phenomenon of alcoholism.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and is in the category of survey and correlation studies. Research was selected. A researcher-made questionnaire was used to collect data and SPSS software, T, F and logistic regression software were used to analyze the data. Attempts were made to use statistical techniques on the effects of independent variables (such as anomie, social control). Religiosity, consumption of groups of friends, feelings of frustration and ambiguity about the future) should be measured on the research dependent variable (Mizag tendency to consume alcohol).

    Findings and Conclusion

    The results showed that 91 people in the sample population (equivalent to 23.5%) have a high tendency to drink alcohol. Regression analysis of the data indicates that the above-mentioned variables have a direct effect on the tendency to consume alcohol, among which the variables of religiosity, feelings of failure and ambiguity about the future have the greatest effect on the tendency of women to They had alcohol and the variable of anomie had the least effect.

    Keywords: Alcohol, social deviations, anomie, social control, religiosity
  • Leila Zoghi, Bita Ajilchi, Javad Einipour Pages 387-416
    Background and Aim

    female NAJA students face many problems and stress due to their field of study and job and their psychological well-being is endangered. Therefore, it is very important to find potential internal factors to deal with and strengthen the psychological damage caused by these stresses. In this regard, the aim of the present study was to investigate the mediating role of mindfulness in predicting the psychological well-being of female NAJA students based on their resilience and social adjustment.

    Method

    Among 241 female students of Najai University of Tehran in the academic year 1399-1400, who answered the Ryff (1989) Connor and Davidson (2003) Resilience (2003) Bell (1961) and Brown & Ryan (2003) Mental Resilience Questionnaires. The data of 208 people who were complete were entered into the analysis.

    Findings

    Structural equation modeling showed that the research model has a relatively good fit and is acceptable. Path analysis also showed that resilience is able to predict psychological well-being both directly and through the mediation of mindfulness. But social adjustment did not directly or indirectly predict psychological well-being (P <0.05).

    Results

    The results show that in order to improve the psychological well-being of NAJA students, measures should be taken to increase their resilience and awareness in the form of training courses and psychological services at NAJA University in person and online.

    Keywords: resilience, social adjustment, psychological well-being, student, NAJA
  • sevda salehian, MohammadHasan yazdani Pages 419-454
    Background and Purpose

    in social life people's, Security is one of the most important factors. And the government must ensure the security of the people In the meantime, women's society needs more support The purpose of this study is to investigate the potential threats to women's security in public spaces in Ardabil.

    Method

    In terms of purpose, it is applied, in terms of method, it is descriptive and correlational And in terms of data collection method, the research method is a survey. The statistical population of this study includes all women aged 18 to 49 years in Ardabil It is in the year 1400 Their number is equal to 203176 people. Cochran's formula was used to determine the sample size And the number of samples was 384 Which were selected by cluster sampling method. To measure variables from the Women's Security Questionnaire And a researcher-made questionnaire related to barriers were used. Data were analyzed using SPSS software version 22 Simple and multiple regression equations were used to analyze the hypotheses.

    Finding

    The results showed that the defenseless urban space -0.71, Crowd predicts -0.63, lack of oversight -0.55, predicts access to 0.66 for women's security in urban public spaces.

    Conclusion

    Government to ensure the safety of women, Must have urban infrastructure reform programs, population control, Strengthen further oversight by law enforcement agencies, And provide people with easy and fast access to the judiciary.

    Keywords: Women's Security, Security Barriers, Urban Public Spaces
  • Pouya Rostampour, mona danaei kosha, ali Mavadati, somayeg larijani Pages 455-492
    Background and Aim

    Today/these days, the measures of media police to prevent phishing attacks have become part of the daily tasks of this organization. In addition to preventing attacks, these measures also pursue other goals, including providing social security and reducing citizens' anxiety.The purpose of this study is to evaluate the impact of these measures.

    Method

    The present study in terms of purpose is practical, in terms of format is a survey type and its data collection tool is the standard questionnaire of Beck Anxiety and Social Security questionnaire along with a researcher-made questionnaire whose validity and reliability has been confirmed by experts and with Cronbach's77% alpha. Respectively. In this study, our statistical population was women aged 18to60 living in District 5 of Tehran Municipality in1400 whose population is estimated around 436000 according to the latest official statistics of which the volume of the sample is considered 384 people, and to make sure 400people simple accidental sampling was selected and while verifying the data, statistical analysis was performed using SPSS version26.

    results

    According to the findings, there is a correlation between the independent variable and the dependent variables of the research. There is a direct and positive relationship between media actions and social security, while there is a negative relationship between media actions and anxiety.

    Conclusion

    According to the results of the study, which is in line with the research background, as the amount of police media actions, consequently the level of preventive awareness of women and social security increases, however anxiety decreases.

    Keywords: police, phishing, social security, cybercrime
  • Ali Pezhhan, Shahla Dadgardoust Pages 491-515
    Background and purpose

    The population is one of the passive defense topics due to its cosmetic effects, on stability, resilience and deterrence. The main purpose of this study is to evaluate the tendency of Khorramshahr navy women towards third and fourth childbearing with a passive defense attitude.

    Method

    The research was conducted by survey method. The statistical population was married women aged 15-49 years old living in Khorramshahr naval base in 1399. The sample size was calculated using the Cochran's formula and 401 people were obtained as the sample. In this study, stratified sampling method was used. The data collection tool was a researcher-made questionnaire and the data were analyzed using SPSS. In order to measure the validity, content content was sufficient and to measure the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha with a result of 0.82 for dependent variables, 0.75 for social capital, 0.77 for ethnic identity and 0.73 for individualism. Obtained.

    Results

    The results showed that there is a significant negative relationship between individualism and the tendency to third and fourth childbearing. There is a positive and significant relationship between social capital and the tendency to third and fourth childbearing and no significant relationship was observed between ethnic identity and the tendency to third and fourth childbearing.

    Conclusion

    There is a significant relationship between individualism negatively and social capital positively with the tendency to third and fourth childbearing.

    Keywords: Third, fourth childbearing, social capital, ethnic identity, individualism, passive defense
  • Parviz Sobhani Pages 519-548
    Background and aim

    The outbreak of COVID-19 virus was the beginning of dramatic changes in the individual and social relationships of families and, consequently, society as a whole, so that its’s psychological and social consequences caused a change in the daily lives of families. Therefore, the aim of the present study was to investigate the transformation that took place in the individual and social relationships of families during COVID-19 virus pandemic.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and is considered as a qualitative research. The adopted method is narrative analysis and the data were obtained through semi-structured interviews with 10 professors of social sciences and psychology in Sanandaj universities. The sampling method was snowball. The data were finally counted and categorized through three stages of open concepts, central categories and key categories.

    Findings

    The research findings indicated five key categories: 1. Contraction in social relations, 2. Transformation of leisure, 3. Exacerbation of self-morbidity, 4. Reduce social responsibility and, 5. Escalation of interpersonal tensions.

    Result

    The psychological and social consequences of Corona have been such that many issues have arisen, such as the increase in divorce in families due to lack of necessary skills between couples to interact constructively during this period, the occurrence of family homicides due to lack of self-control in times of crisis, intensifying isolation and loneliness and changing the lifestyle of families has been effective and has caused many communication crises for families.

    Keywords: Pandemic, Corona, Family, Transformation, Social relationships
  • Fereshte MohseiKalvari, Soheila Seyedi, Isa Jaffari, Mehri Mollayi Pages 547-570
    Background and Aim

    Child maltreatment is a social and psychological phenomenon. The identifying this phenomenon related factors is the first step in preventing of child maltreatment and its consequences. The aim of this study was to investigate the role of parental stress and social capital in predicting child maltreatment among household mothers.

    Method

    The statistical population of the present study included all female-headed households in Namin (Ardabil) during 2019(N=242). The sampling method was purpose and based on inclusion criteria (120 people). The standard Abidin (1983) Parental Stress Questionnaire, Niaz et al. (2004) and Child Abuse Straus et al. (1998) questionnaires used to collect data. The reliability coefficient of these questionnaires in the present study was between 0.87-0.75. Data were analyzed using structural equation method in smart-PLS3 statistical software.

    Results

    Parental stress with a coefficient of 0.11 and social capital with a coefficient of -0.85 have an effect on child abuse. The effect of social capital was inverse and the effect of parental stress was direct and significant (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that parental stress increases child maltreatment while social support showed protective effect. Based on these findings, it is suggested that women heads of households in the form of support groups receive the necessary training to manage stress. Forming peer groups including female-headed households in small cities can not only provide social support but also reduce the social stigma of single-parent care.

    Keywords: Female heads of households, parental stress, social capital, child abuse
  • Mehri Siaya chashm harzandi, Hosain Dehgan, Abdalreza Adhamie Pages 571-598
     Background and purpose

    The investigation of the sense of security in today's society can be started from the smallest social groups such as couples. Based on the network's point of view, bonds and social relations are a type of capital that couples can rely on to gain a sense of security in the society (in proportion to the relationships in the relationship). The main purpose of this study is to identify the network of social relations of couples and the feeling of social security.

    Methodology

    In terms of the purpose of this research, it is an applied research, in terms of the method of data collection, it is a mixed study (qualitative and quantitative), in terms of the type of descriptive-survey research, and in terms of time, it is a cross-sectional survey that was conducted in the year 1400 in Tehran. has been The tools used are semi-structured interviews and questionnaires, the statistical population includes experts whose target sampling volume is theoretical saturation, and the sample size of the statistical population of researchers is estimated at 108 people.

    Conclusion

    The results of the research show that the relationship network of couples has been identified and counted as 4 main components of internal relationships of couples, external relationships of couples, structural features and interactive features, and couples always have a type of relationship according to the relationships in their relationship network. They choose to receive some sense of security.

    Keywords: Family, Couples Relationships, Sense of Security :social relation network
  • Mojdeh kiani, mysam jale Pages 599-622

    The purpose of this research was to investigate family factors affecting individual and collective conflict in Khomeinishahr city. The research method is a survey. The research tool was a questionnaire. The statistical population of the research included all the cases of police stations in Khomeini Shahr city in 2013-2014, and based on Morgan's table, 343 people who were fighting in these police stations were selected as a sample. The sampling method was random. The results of the research showed that 22.7% of the respondents started fighting because of vindictive speech and 2.6% of them started fighting because of biased speech. The findings showed that 0.19% of the respondents quarreled due to tribal differences and 2.3% of them quarreled with each other due to property problems. There was a significant relationship between the state of residence and the type of conflict in Khomeini Shahr city. There was a significant relationship between ethnicity and the type of conflict. There was a significant relationship between social factors and the type of conflict. There was a significant relationship between family factors and the type of conflict.

    Keywords: Individual conflict, group conflict, social factors, family factors
  • Sara Ebrahimi, Hamideh Toroghi Ardekani Pages 623-653
    Background and Aim

    Since social responsibility in adolescence is closely related to individual and social well-being, it is necessary to identify the factors affecting it in order to take intervention measures. The aim of this study was to investigate the mediating role of interdependent self-construal and social trust in the relationship between family cohesion with social responsibility.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. Population included all adolescent girls and boys 13 to 19 years old in Qom in 1401 who 314 people were selected with using the convenience sampling method and response to the Family Environment Scale (Moos & Moos, 1976), Self-Construal Scale (Singelis, 1994), Social Responsibility Questionnaire (Ahmadi, 2009) and Social Trust Questionnaire (Saffarinia & Sharif, 2013). Pearson correlation and multiple regression by installing Hayes macro-Process (model 4) in SPSS24 were used to analyze the data.

    Findings

    Findings showed that family cohesion is positively and significantly related to social responsibility, interdependent self-construal and social trust, and interdependent self-construal and social trust are also positively and significantly related to social responsibility. Bootstrap analysis showed that interdependent self-construal and social trust significantly mediate the relationship between family cohesion with social responsibility.

    Conclusion

    These findings can be used to design an on-time intervention to promoting social responsibility among the adolescents.

    Keywords: family cohesion, social responsibility, interdependent self-construal, social trust
  • Shahrooz Nemati, Rahim Badri Gargari, Nazanin Nazanintaghizadieh Pages 655-685

    The aim of the current research was to study the effectiveness of culture based bullying prevention program on self-efficacy in peer interaction and empathy in female's bully students. The research design was a semi-experimental pre-test and post-test with a control group. The statistical population included bully female's students in 2021-2022 of Tabriz city. The statistical sample was 28 female students from sixth to eight grades, 14 of whom were randomly assigned to the control group and 14 to the experimental group. The culture based bullying prevention program was carry out in 8 training sessions for the experimental group. Ilinois bullying scale, Children’s Self-Efficacy for peer interaction and adolescent measure of empathy inventories were used to collect the data in the pre- and post-test. Multivariate covariance analysis revealed that The culture based bullying prevention program had a significant effect on the Empathy. But It doesn’t effect on Self-efficacy in peer interaction.Despite the effectiveness of the culture-based bullying program on empathy, this condition was not observed for self-efficacy in interacting with peers. In Iran, for the effectiveness and maintains of the interventions, it is not recommended to avoid monotonous models and provide comprehensive psychological and social interventions to support this group of students.

    Keywords: Culture Based Bullying Prevention Program, Self-efficacy in Peer Interaction, Empathy
  • asghar vosoughi, hoshangh zahire, yaghob sharbatian Pages 687-718
    Context and purpose

    Today, the high rate of divorce, addiction, the high death rate of husbands among elderly women, the increase in the rate of singleness of girls, disability of the spouse, etc., has led to an increase in the number of female heads of the household, and the traumatic aspects and aspects of these households, such as a decrease in security and a sense of security It has made the social more obvious. The purpose of this research is to analyze the relationship between social, economic and cultural capital with the security and sense of security of female heads of households in Tehran.

    Method

    This research was conducted by field method and based on survey perspective to research and based on descriptive-correlation approach with practical purpose. The statistical population includes all female heads of households in Tehran in 22 regions that were covered by the welfare organization and the Imam Khomeini Relief Committee (18,509 people), of which 721 people were included in the sample size. In order to sample, a stratified method according to the volume was used, the validity of the questionnaire was evaluated by the face validity method and its reliability was evaluated by Cronbach's alpha test. The tool used to describe and analyze data was SPSS version 22.

    Keywords: Social capital, economic capital, cultural capital, social security, sense of social security