فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 82 (آذر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا پریزاد*، محمد مهدی سلیمانی صفحه 1

    تشکیل نهاد ملی، یکی از موثرین سازوکارهای مشارکت آحاد مردم در توسعه سیاسی، تضمین حقوق مدنی و سیاسی ملت، پاسخگویی حکومت در قبال مردم و حرکت به سوی مردم سالاری است. بنابراین ایجاد نهاد ملی حقوق بشر گامی مهم و تاثیرگذار در ایجاد بستر قانونی و تخصصی برای تحقق این ضرورت و مشارکت جمعی در تضمین حقوق بشر است. هیچ یک از نهادهای دولتی و مدنی کنونی فعال حقوق بشری در کشور، مبتنی بر یک قانون موسس و تامین کننده استانداردهای ملی و بین‌المللی برای تامین این مقصود نیستند. تضمین استقلال مالی و تکثرگرایی در ترکیب اعضاء، از دیگر دلایل ضرورت ایجاد نهاد ملی است. تنوع جنسیتی، قومی و دینی اعضاء مورد تاکید قرار داشته تا حقوق آنان را تضمین نماید. بنابراین از آنجا که جمهوری اسلامی ایران نزد شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به ایجاد این نهاد ملی - مطابق اصول اعلامیه پاریس - تعهد داده است، این مقاله با بکارگیری روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و براساس مطالعه اسناد کتابخانه ای و با طرح این سوال که آیا نهاد ملی حقوق بشر می تواند موجب توسعه سیاسی در ایران شود؟ بدنبال اثبات فرضیه ای است که نهاد ملی حمایت از حقوق بشر را در پیشبرد توسعه سیاسی در کشور موثر می داند. همچنین از آنجاکه در امر پیشبرد توسعه سیاسی در جوامع، عوامل متعددی دخیل و اثرگذار هستند، بررسی اثرگذاری تشکیل نهاد ملی حقوق بشر در پیشبرد توسعه سیاسی در ایران هدف مقاله مزبور است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، اصول پاریس، نهاد ملی حقوق بشر، توسعه سیاسی، جمهوری اسلامی ایران
  • روح الله سوری صفحه 2

    روابط ایران و عربستان یکی از مهم‌ترین رقابت‌هایی است که صحنه خاورمیانه را مشخص می‌کند. هر دو کشور اغلب بعنوان مخالفان واقعی بویژه در خلیج فارس عمل کرده اند. عربستان سعودی روابط قوی با قدرت های غربی دارد در حالیکه ایران، ایالات متحده را خطرناک ترین دشمن خود می داند. می توان بیان کرد که یک معضل امنیتی در روابط دو کشور وجود دارد، زیرا هر دوی آنها به دنبال سیاست افزایش دستاوردهای نسبی خود هستند تا امنیت خود را در مقابل دیگری تامین نمایند. آنچه از نگاه این مقاله در شکل گیری و تداوم این معمای امنیتی موثر بوده است برداشت ها و ادراکات طرفین از یکدیگر تحت تاثیر تحولات رخ داده پس از سال 57 می باشد. مهمترین مولفه برداشتی شکل دهنده به معمای امنیتی در روابط دو کشور برداشتی است که هر دو کشور از دیگری بعنوان یک کشوری خواهان هژمونی در منطقه، دارد. اگرچه رقابت های مذهبی و ایدیولوژیک بین ایران و عربستان همواره مهم بوده است و بیشتر محققین تفاوت ها و اختلافات مذهبی و ایدیولوژیک را موتور رقابت دو کشور و معمای امنیتی بین آنها می داند اما این مقاله محرک اصلی تاثیرگذار بر معمای امنیتی میان دو کشور را نه اختلافات مذهبی که تلاش دو کشور برای دستیابی به هژمونی منطقه ای و برداشت هریک از طرف مقابل بعنوان کشوری که خواهان کنار زدن طرف مقابل و دستیابی به برتری منطقه ای است می داند.

    کلیدواژگان: ایران، عربستان سعودی، معمای امنیت، جرویس
  • فرح حاتمی صفحه 3

    مقاله حاضر، به بررسی مشکلات مربوط به مفهوم توسعه‌پایدار در سطح منطقه‌ای براساس نمونه‌ مناطق لهستان در دوره 2011-2005 می‌پردازد. بخش اول، جنبه‌های نظری توسعه‌پایدار منطقه‌ای را ارایه می‌دهد، مشکلات پدیده‌های اولیه که مانع این توسعه می‌شوند را مطرح می‌کند، و تعاریف توسعه پایدار، نقش خلاقیت، اهمیت سازمان‌های غیردولتی و حکمرانی مطلوب فضای منطقه‌ای را بیان می‌کند. بخش بعدی مقاله، ویژگی‌ شاخص‌های توسعه‌پایدار که برای تجزیه و تحلیل مطابق با رویکرد اتخاذ شده توسط اداره مرکزی آمار در لهستان در جهت اندازه‌گیری سطح توسعه‌ پایدار منطقه‌ای انتخاب شده‌اند، ارایه می‌دهد. معیار ترکیبی توسعه، نشان دهنده‌ روش تحقیق کاربردی است که مبنایی را برای ایجاد رتبه‌بندی و شناسایی موقعیت مناطق خاص لهستان ارایه می‌دهد. نتایج پژوهش، هسته‌ اصلی این مطالعه هستند، زیرا مقادیر شاخص را در سال‌‌های مورد تجزیه و تحلیل نشان می‌دهند. در چارچوب ملاحظات و نتیجه‌گیری پایانی، تاکید شده است که در هیچ یک از مناطق مورد مطالعه، از نظر پیاده‌سازی استانداردهای توسعه‌پایدار، نمی‌توان وضعیت را مطلوب یا بسیار مطلوب ارزیابی کرد، و دلایل چنین وضعیتی نیز ارایه شده‌اند. علیرغم نتایج نسبتا نامطلوب، بهبود تدریجی وضعیت در طول این سال‌ها مشاهده شد. اشاره شده است که یکی از موانع اساسی پیاده‌سازی استانداردهای توسعه‌پایدار، عدم آگاهی و درک مفهوم توسعه‌ مورد بحث است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، اقتصاد، جامعه، محیط زیست، نظم دهی خطی، لهستان
  • سید محمد شهیدی شادکامی، ستار عودی*، محبوبه شرفی صفحه 4

    در اعزام و انتصاب فرماندهان سریه ها، پیامبر اسلام، موقعیت ها و حمایت های قبیله ای را هم در نظر می گرفتند. که گاها از انصار یا مهاجرین و یا قبیله ای دیگر باشد. بر همین اساس، هدف مقاله حاضر، بررسی و شناخت علل یا عواملی است که به تغییر رفتاری بعضی از این فرماندهان که به اصحاب پیامبر معروف هستد، می شود. روش پژوهش در این مقاله بصورت توصیفی- تحلیلی بوده و سوال مطرح شده در این مقاله مربوط به یکی از اصحاب پیامبر بنام خالدبن‌ولید می باشد که آیا او عملا اقداماتی که انجام داده براساس آموزه های اسلامی بوده یا براساس رفتارهای دوران های جاهلیت؟ در پاسخ، به این فرضیه می‌رسیم که او عملا اقدامی که انجام داده براساس رفتارهای دوران های جاهلیت بود و نه براساس آموزه های اسلامی، که این رفتار در نبردهای بعدی او در دوران خلفا و حتی در فتوحات دیده می شود. یافته‌ها حاکی از آن است که عامل بودن به دستورات اسلام مربوط به زمان خاصی نیست و مربوط به اشخاص خاصی نیست و همه مسلمانان و در تمام احوال خصوصا خواص و فرماندهان و ساکن در هر جای دنیا و هر گروه و مذهب موظف به اجرای آن مطابق با دستورات اسلامی هستند و اگر هر فرماندهی و یا خواص و یارانی و... براساس سلیقه خود عمل کند و نه مطابق دستورات اسلامی، نمی توان اسم اسلامی روی آن گذاشت.

    کلیدواژگان: سریه، خالدبن ولید، اصول اسلامی جنگ، آموزه های اسلامی، رفتارهای جاهلیت اصحاب
  • حسین ابراهیمی*، محسن محمودی صفحه 5

    امروزه تاثیرگذاری رسانه‌ها در همه ابعاد زندگی گسترده شده و تصور دنیای بدون رسانه و خبر دشوار است. رسانه ها در کنار تاثیرات مفید و مثبتی مانند نظارت عمومی، آگاهی و اطلاع‌رسانی و مقابله با مفاسد اقتصادی، می توانند در مواردی به تهدیدی علیه جامعه نیز تبدیل شوند. در جریان جنگ های نرم و غیرسخت، رسانه ها نقش اصلی را به عهده دارند. رسانه ها به شیوه های گوناگون می توانند تا فضای ذهنی گروه های هدف را در جهت اهداف و خواسته های دشمنان شکل دهند که در این حالت جنگ رسانه‌ای شکل می گیرد. لذا مدیریت تهدیدات رسانه‌ای و مقابله با چنین جنگی ضروری است. باتوجه به اینکه مقابله با چنین جنگی نمی تواند بصورت سخت باشد، لذا باید از تکنیک های نرم استفاده نمود. جرم‌شناسی فرهنگی یکی از شاخه های جرم‌شناسی انتقادی است که به اهمیت نقش رسانه ها در جامعه می پردازد و راهکارهای فرهنگی را پیشنهاد می دهد. بر این اساس، مقاله حاضر به بررسی راهکارهای مدیریت تهدیدات رسانه‌ای پرداخته و به این نتیجه می رسد که افزایش سواد رسانه‌ای بین مدیران، جهاد تبیین رسانه‌ای و تولید محتواهای سنجیده و بصیرت افزایی رسانه‌ای از راهکارهای مقابله با جنگ رسانه‌ای است و رسانه های داخلی باید با تمام توان در جهت بازنمایی حقایق و افشاگری علیه جهان غرب بپردازند.

    کلیدواژگان: مدیریت، تهدید، رسانه، جرم شناسی فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران
  • ضیاالدین سایف صفحه 6

    کلمه «تخار» از نام یکی از اقوام «سیتی» به میان آمده، اساسا این اسم از قرن چهارم قبل از میلاد تا قرن هشتم مسیحی وجود خارجی داشت و بعد از استقرار «تخاروا» شاخه از اقوام سیتی در گوشه شمال غربی آریانا این حصه بطوراخص به نام آنها نام گذاری شد. مفهوم جغرافیایی منطقه مزبور این وقت از کلمه باختر جامع بوده و در شمال هندوکش از دامنه های پامیر تمام قطغن و تخارستان و بلخ و حتی منطقه میمنه و سمنگان را هم در بر می گرفت. در اکثر اسناد معتبر تاریخی حدود و ثغور جغرافیای تخارستان دوره اسلامی را شامل: استان های فاریاب، جوزجان، بلخ، سمنگان، قندز، تخار و بدخشان بوده است. هدف از انتخاب موضوع این است که تاکنون در مورد این موضوع هیچ نوع تحقیق گسترده‌ای صورت نگرفته، همچنین به دلیل روشن شدن زوایای تاریک موضوع حاضر. روش پژوهش در این مقاله تاریخی- تحلیلی است که به گردآوری داده‌ها بصورت کتابخانه‌ای صورت رفته است. یافته‌ها نشان می‌دهد که ساکنان این منطقه قبل از ورود اسلام پیرو دین زردشت و بودا بودند. تخارستان با ورود اعراب در زمان خلافت عثمان فتح گردید.

    کلیدواژگان: شرایط اجتماعی، تخارستان، اسلام، باختر، افغانستان
|
  • Reza Parizad *, Mohammad M. Soleimani Page 1

    The establishment of a national institution is one of the most effective mechanisms for people's participation in political development, guaranteeing the nation's civil and political rights, making the government accountable to the people and moving towards democracy. Therefore, the establishment of the National Human Rights Institution is an important and influential step in creating a legal and specialized platform to fulfill this necessity and collective participation in guaranteeing human rights. None of the current governmental and civil institutions active in human rights in the country are based on a founding law and provide national and international standards to ensure this purpose. Ensuring financial independence and pluralism in the composition of members is another reason for the necessity of establishing a national institution. The gender, ethnic and religious diversity of the members has been emphasized to guarantee their rights. Therefore, since the Islamic Republic of Iran has made a commitment to the United Nations Human Rights Council to establish this national institution - in accordance with the principles of the Paris Declaration - this article by using the descriptive-analytical research method and based on the study of library documents and posing this question Can the National Institution of Human Rights lead to political development in Iran? It seeks to prove the hypothesis that the national institution considers the protection of human rights to be effective in promoting political development in the country. Also, since many factors are involved and effective in promoting political development in societies, the purpose of this article is to investigate the effectiveness of the establishment of the National Human Rights Institution in promoting political development in Iran.

    Keywords: Human Rights, Paris Principles, National Human Rights Institution, Political Development, Islamic Republic of Iran
  • Ruhollah Suri Page 2

    The relationship between Iran,Saudi Arabia is one of the most important competitions that defines the scene of the Middle East. Both countries have often acted as real opponents,especially in the Persian Gulf. Saudi Arabia has strong relations with Western powers,while Iran considers the United States to be its most dangerous enemy. It can be said that there is a security problem in the relations between the two countries,because both of them seek the policy of increasing their relative achievements in order to ensure their security against the other. From the point of view of this article,what has been effective in the formation,continuation of this security mystery is the views,perceptions of the parties of each other under the influence of the developments that occurred after 1957. The most important component of the perception that shapes the security puzzle in the relations between the two countries is the perception that each country has of the other as a country seeking hegemony in the region. Although the religious,ideological competition between Iran,Saudi Arabia has always been important,most researchers consider the religious,ideological differences,differences as the engine of the competition between the two countries,the security puzzle between them,but this article is the main driver affecting the security puzzle between the two countries. He considers the country not religious differences,but the efforts of two countries to achieve regional hegemony,each side's perception of the other side as a country that wants to sideline the other side,achieve regional supremacy.

    Keywords: Iran, Saudi Arabia, Security Puzzle, Gervais
  • Farah Hatami Page 3

    This article examines the problems related to the concept of sustainable development at the regional level based on the sample of Polish regions in the period of 2011-2005. The first part presents the theoretical aspects of sustainable regional development, raises the problems of the primary phenomena that hinder this development, and explains the definitions of sustainable development, the role of creativity, the importance of non-governmental organizations, and the optimal governance of the regional space. The next part of the article presents the characteristics of sustainable development indicators selected for analysis in accordance with the approach adopted by the Central Statistical Office in Poland to measure the level of regional sustainable development. The composite measure of development represents an applied research method that provides a basis for ranking and identifying the position of specific regions of Poland. The research results are the core of this study, because they show the index values in the analyzed years. In the framework of considerations and final conclusions, it has been emphasized that in none of the studied areas, in terms of the implementation of sustainable development standards, the situation cannot be evaluated as favorable or very favorable, and the reasons for such a situation are also provided. Despite the relatively unfavorable results, a gradual improvement of the situation was observed during these years. It has been pointed out that one of the main obstacles to the implementation of sustainable development standards is the lack of knowledge and understanding of the concept of development in question.

    Keywords: Sustainable Development, Economy, Society, Environment, Linear Ordering, Poland
  • *S. Mohammad Sh. Shadkami, Sattar Oudi, Mahbove Sharafi Page 4

    In sending and appointing the commanders of the series, the Prophet of Islam also considered the tribal positions and support. Sometimes he is from the Ansar or the emigrants or other tribes. Based on this, the purpose of this article is to investigate and identify the causes or factors that change the behavior of some of these commanders who are known as companions of the Prophet. The research method in this article is descriptive-analytical, and the question raised in this article is related to one of the companions of the Prophet named Khalid bin Waleed, whether his actions were actually based on Islamic teachings or based on the behaviors of the times of ignorance? In response, we come to the hypothesis that what he did was actually based on the behaviors of the Jahili times and not based on Islamic teachings, which can be seen in his later battles during the Caliphate era and even in the conquests. The findings indicate that being an agent of the orders of Islam is not related to a specific time and is not related to specific persons and all Muslims and in all circumstances, especially the properties and commanders and residents in any part of the world and every group and religion are obliged to implement it in accordance with They are Islamic orders, and if any commander or special forces, assistants, etc. act according to their taste and not in accordance with Islamic orders, it cannot be called Islamic.

    Keywords: Series, Khalid-bin-Waleed, Islamic Principles of War, Islamic Teachings, Behaviors of the Companions' Ignorance
  • Hossein Ebrahimi *, Mohsen Mahmoudi Page 5

    Today, the influence of media has spread in all aspects of life and it is difficult to imagine a world without media and news. In addition to useful and positive effects such as public monitoring, awareness and information and dealing with economic corruption, the media can also become a threat against the society in some cases. During soft and non-hard wars, the media plays the main role. In various ways, the media can shape the mental atmosphere of the target groups in the direction of the goals and demands of the enemies, and in this case, a media war is formed. Therefore, it is necessary to manage media threats and deal with such a war. Considering that such a war cannot be dealt with in a hard way, therefore, soft techniques should be used. Cultural criminology is one of the branches of critical criminology that deals with the importance of the media's role in society and suggests cultural solutions. Based on this, the present article examines the strategies for managing media threats and comes to the conclusion that increasing media literacy among managers, media clarification efforts and the production of measured content and media insight are among the strategies to deal with the media war. Domestic media should do all they can to represent the facts and expose against the western world.

    Keywords: Media, Soft War, Confrontation, Cultural Criminology, Threat, Management
  • Ziauddin Saeif Page 6

    The word "Takhar" comes from the name of one of the Siti tribes. Basically, this name had a foreign existence from the 4th century BC to the 8th century BC, and after the establishment of "Takharoa", a branch of the Siti tribes, in the northwestern corner of Ariana, this share It was specifically named after them. At that time, the geographical concept of the mentioned region was from the word Bakhtar Jame, and in the north of the Hindu Kush, it included all of Qatghan, Takharistan, Balkh, and even the Meimeneh and Samangan regions, from the foothills of the Pamirs. In most of the reliable historical documents, the geographical boundaries of Takharistan in the Islamic period included: Faryab, Jawzjan, Balkh, Samangan, Kunduz, Takhar and Badakhshan provinces. The purpose of choosing the topic is that so far no extensive research has been done on this topic, also because of the clarification of the dark corners of the present topic. The research method in this article is historical-analytical, which has been used to collect data in a library. The findings show that the residents of this area were followers of Zoroastrianism and Buddhism before the arrival of Islam. Takharistan was conquered by the arrival of the Arabs during the Caliphate of Osman.

    Keywords: Social Conditions, Takharistan, Islam, Bakhtar, Afghanistan