فهرست مطالب

نشریه عرفان پژوهی در ادبیات
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مراد اسماعیلی*، حسین محمدی، علی ربیع زاده صفحات 11-40

    پرسش از معنای زندگی و تلاش برای پاسخ گویی به آن، یکی از مهم ترین دغدغه های فکری آدمی از گذشته های دور تا اکنون بوده است و متفکران و اندیشمندان در نحله ها و حوزه های مختلف به بررسی چیستی این پرسش و راه های رسیدن به آن پرداخته اند. عرفان اسلامی - ایرانی یکی از حوزه هایی است که به صورت ویژه به زندگی، هدف و راه های رسیدن به آن توجه داشته است و اگرچه در این زمینه کمتر بدان توجه شده است، می تواند پاسخگوی بسیاری از پرسش های امروزین باشد. این مقاله با بهره گیری از نظریه ی معنادرمانی ویکتور فرانکل و واکاوی کتاب اسرارالتوحید فی مقامات شیخ ابوسعید ابی الخیر، در پی یافتن پاسخی برای چیستی معنای زندگی و مولفه های زمینه ساز معنا در اندیشه ی و باور این عارف بزرگ است. بر اساس یافته های این پزوهش، ارزش های نگرشی، خلاق و تجربه ای که فرانکل به عنوان راه های یافتن معنا از آنها یاد می کند، در اندیشه و افعال ابوسعید ابوالخیر نیز متبلور شده است؛ ارزش های نگرشی با مصادیقی چون تحمل ریاضت های شدید، ترک تعلقات دنیوی، نفس کشی و دستیابی به آزادی به واسطه ی ترک انانیت در کتاب اسرارالتوحید فی مقامات شیخ ابی سعید جلوه-گر شده اند. ارزش های خلاق با مصادیقی چون علاقه ی بسیار شدید به شعر، پی ریزی عرفان عاشقانه، اعتقاد به شادی و سرخوشی و تلقی سماع به عنوان نوعی عبادت نمایان شده اند و ارزش های تجربه ای با مصادیقی چون عشق به خدا، نوع دوستی، اندیشیدن به مصایب حیات انسانی، بخشش و ایثار، تساهل و مدارا و خدمت به خلق روی نموده اند.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، ابوسعید ابو الخیر، ویکتور فرانکل، معنادرمانی، اسرارالتوحید فی مقامات شیخ ابی سعید
  • محمود بشیری*، نیلوفر انصاری صفحات 41-61

    حقیقت عشق، به عنوان بالاترین حقیقت وجودی از اساسی ترین مسایل عرفان است که عارفان بسیاری در این زمینه قلم فرسایی کرده اند. احمد غزالی و نجم الدین رازی دو تن از عارفان (قرن پنجم، قرن هفتم) هستند و مباحث بسیار موثری در زمینه عشق عرفانی مطرح کرده اند. روش این پژوهش، توصیفی - تحلیلی است که با تحلیل شواهد درون متنی و مراجعه به منابع کتابخانه ای انجام شده است.نتایج این پژوهش حاکی از آن است که غزالی و رازی بر این باورند که معرفت حقیقی تنها از طریق عشق به وجود می آید و بر اساس نظریه وحدت وجود، همه تجلیات هستی، انعکاس صورت حق هستند. عاشق همه این تجلیات را دوست دارد و همین نگاه عاشقانه، دلیل زیبا بودن تمام هستی است. ازنظر این دو عارف، انسان قبل از ورود به دنیا، امانت دار گوهر عشق بود و هر دو عارف با استناد به آیه «یحبهم و یحبونه»، آغاز عشق ورزی را از جانب خداوند می دانند و عقل را در مسیر عشق و وصال سالک به معبود ناقص و ضعیف می دانند. آینه و آینه داری از دیگر مباحثی است که در مرصادالعباد و آثار غزالی مطرح شده است که روی زیبا و دل آگاه همچون آینه ای است که عارف، جمال حق را در آن آینه تماشا می کند و معشوق تنها در آینه عشق و طلب عاشق می تواند کمال زیبایی خود را دریابد. تقسیم پذیری عشق از دیگر مطالبی است که به صورت غیرمسقیم در مرصادالعباد و آثار غزالی استخراج می شود و مطالب موجود حاکی از باور این دو عارف درتقسیم عشق به اقسام مختلف است.

    کلیدواژگان: عشق عرفانی، مرصادالعباد، احمد غزالی، معرفت حقیقی
  • زهرا پارساپور* صفحات 63-84

    جایگاه رفیع مولوی و شمس در ادبیات عرفانی موجب شده است که روایات مختلفی از حیات و اندیشه آنها شکل گیرد و در فهم زیست جهان آنها به مدد ما بیایند. در عین حال تعدد و تنوع روایتها از یک سو و پیچیدگی این دو شخصیت از سوی دیگر، نزدیک شدن به واقعیت را سخت و دشوار می سازد. در این پژوهش با مرور منابع تاریخی به ویژه با بهره گیری از اطلاعات موجود در مقالات شمس و مقایسه این روایتها تلاش شده است با روش توصیفی تحلیلی به این سوالات پاسخ داده شود: آیا ملاقات شمس و مولوی اتفاقی بود؟ از اولین گفتگوی شمس با مولوی چه حقایقی را در مورد این دو شخصیت می توان دریافت؟ تاثیر این ملاقات بر روی خود شمس چه بود؟ نگاه شمس به رابطه خود با مولوی چگونه است؟ نتیجه این پژوهش نشان داد که نگاه شمس به اولین دیدارشان و نیز نگاه او به مولوی و نوع رابطه اش با او، با آنچه در تذکره ها، مناقب نامه ها و اشعار آمده متفاوت است، همچنان که چهره شمس در مقالات از چهره افسانه ای و آسمانی او در تذکره ها و حتی در آثار مولوی فاصله می گیرد. مقالات شمس چهره مولوی را از مرید و مطیعی حلقه به گوش تا مرتبه مراد مراد برمی کشد و چهره شمس را از مقام پیری فرازمینی به چهره ای زمینی و خاکستری مبدل می سازد.

    کلیدواژگان: شمس، مولوی، مقالات، مراد مراد
  • سید محمدرضا حسینی*، علی محمد موذنی صفحات 85-126

     پژوهش حاضر به بیان دیدگاه های مشترک مولوی و ابن‎عربی در باب مراتب حضرت موسی (ع) در حوزه عرفان اسلامی می پردازد. ابن عربی و مولوی، دیدگاه ها و اندیشه های مشترک فراوانی در باب این پیامبر الهی دارند و دلیل این موضوع، بن مایه های فکری مشترک آن ها به خصوص قرآن مجید، به عنوان سرچشمه و منبع اصلی معرفت و سپس احادیث و معارف اسلامی و تقریرات و تعلیمات عرفای سلف بوده است. بنابراین هر دو عارف به تعاریفی جامع در رابطه با جایگاه موسی در نظام آفرینش پرداخته اند. در این نوشتار با روشی توصیفی_تحلیلی به بیان و تطبیق مبانی اندیشه های مولوی و ابن‎عربی در باب مراتب و جایگاه وجودی موسی، با تمثیلات همانندی از سوی ایشان با پنج محور: الف: خلوص و علو موسی، ب: مرتبه تکلیم، ج: قتل طفلان بنی اسراییل به دستور فرعون، د: جدال و غلبه معجزات موسی بر سحر فرعون، ص: ایمان فرعون در لحظات مرگ، ازنظر ابن‎عربی و مولوی، پرداخته ایم، بدون آن که تاثیرپذیری آن ها از یکدیگر، محل بحث و گفتگو باشد و پس از تجزیه و تحلیل داده ها و تطبیق مفاهیم و مولفه های نسبتا مشترک، به نتایج مقتضی دست یازیده ایم.

    کلیدواژگان: مولوی، ابن عربی، مثنوی و دیوان شمس، فصوص الحکم، مراتب موسی
  • شیرزاد طایفی*، عاطفه شاهسوند صفحات 127-154
    از آن جا که زبان عرفان، زبانی تمثیلی و رمزگونه است، گفتار عرفا در بیان مشاهدات و مکاشفات خود در حالات خاص روحانی، شطح آمیز جلوه می کند؛ از این رو شطحیات، ارتباط تنگاتنگی با اسرار الهی دارد؛ چنان که می تواند منعکس کننده بنیان تفکرات شخصی یک عارف در مراتب بالای عرفانی باشد. در این عرصه، عطار نیشابوری، شاعر عارفی است که در مکتب وی، بخش ویژه ای از این شطحیات در غزلیات او راه یافته است؛ به طوری که می توان بنیاد اندیشه های عرفانی وی را در واکاوی شطحیات غزلیات وی باز یافت. موضوع بررسی این مقاله، شطحیات در دیوان غزلیات عطار نیشابوری است، که در آن سعی شده به روش استقرایی- تحلیلی، شواهد برجسته ای از دیوان این شاعر که مفهوم "شطح" در آن ها مستتر است، مورد بررسی قرار گیرد، تا از این طریق، فلسفه تحلیلی نگاه عطار درباره شطح بر پایه بن مایه های سازنده آن و اهمیت نظر وی در این باره تبیین گردد و روشن شود که "شطحیات" تا چه اندازه و به چه شیوه ای در "دیوان غزلیات و قصاید عطار نیشابوری" راه یافته است.
    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، دیوان غزلیات، شطحیات، وحدت وجود، زبان عرفان
  • زهرا علیپور* صفحات 155-182

    تکامل و پیشرفت معنوی که عرفا از آن به سیر و سلوک تعبیر می کنند، امری انتزاعی است. بر اساس نظریات علوم شناختی، آنچه امکان بیان این تجارب را فراهم می کند، استفاده از طرح واره های تصویری است. طرحواره حرکتی یکی از مهم ترین طرح واره های سیر و سلوک است. این پژوهش سعی دارد نحوه استفاده سنایی و قاضی از این طرح واره را بررسی و تحلیل کند. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. واحد تحلیل، بیت و بندهایی در دو اثر است که طرح واره حرکتی دارند و حدود پژوهش ما کل تمهیدات و حدیقه الحقیقه را در برمی گیرد. طرح واره ها تا حد زیادی بنیادین هستند؛ اما تفاوت در تجارب زیسته و جهان بینی عرفا با سایر مکاتب باعث تمایز این گروه با سایر مکتب های فکری می شود. سنایی و عین القضات توجه بسیاری به مقصد دارند و ارزش پدیده ها را با توجه به نقش کارکردی آن ها در وصال به خداوند می بیند. این توجه را با ذکر شواهد در تمهیدات و حدیقه بررسی کرده ایم؛ از سوی دیگر تفاوت جزیی تر در جهان بینی دو عارف باعث شده است، سنایی پیشرفت معنوی را با تجربه بدنمند حرکت صعودی ببیند و قاضی آن را حرکت دایره وار. قایل شدن به خرده مقصدها تجلی دیگری از تجارب بدنمند است. در این زمینه نیز بین دو عارف تفاوت هایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: «حدیقه الحقیقه»، «تمهیدات»، «طرح واره حرکتی»، «زبان شناسی شناختی»
  • عبدالرسول فروتن* صفحات 183-212

    درباره غزلی با مطلع «دوش وقت صبحدم در چرخ پایان یافتم/ در میان دانه خشخاش سندان یافتم» منسوب به جلال الدین مولوی چند شرح به فارسی، عربی و ترکی موجود است. مفصل ترین شرح شناخته شده را یوسف بن حاج حمزه ملاطی احتمالا در شهر قیصریه و به زبان عربی نوشته و به سلطان سلیم اول عثمانی اهدا کرده است. از این شارح اطلاع چندانی در دست نیست؛ جز اینکه صوفی ای از سلسله کبرویه بوده که در نیمه دوم قرن نهم و نیمه اول قرن دهم هجری می زیسته و احتمالا اثرش را میان سال های 918-926ق تالیف کرده است. شیخ او سیدعبیدالله شیرازی تستری هم از مشایخ گمنامی است که در قیصریه خانقاه و مریدانی داشته است. تنها نسخه شناخته شده از این شرح با عنوان شرح غزل ملا جلال الدین به شماره 1859 در کتابخانه ایاصوفیای استانبول محفوظ است. نظر به اینکه زبان متن عربی است، در تحقیقات مولوی پژوهی و عرفانی به محتوای آن توجه نشده است. در این مقاله کوشیده شده ضمن معرفی یوسف بن حمزه ملاطی، وجوه اهمیت و محتوای شرح او تبیین شود. این شرح با توجه به نمادین بودن کلمات و نیز اختلاف ضبط کلمات در نسخه ها با استناد به منابع متعددی نوشته شده است. از نکات جالب توجه در این اثر، حرکت گذاری کامل کلمات به شیوه عربی است و نشان می دهد یک فرد احتمالا ترک نژاد در قلمرو عثمانی در قرن دهم این ابیات را چگونه می خوانده است. برخی از منابع مذکور در این شرح مانند رساله اسحاق ختلانی در تاریخ ادب فارسی گمنام مانده اند.

    کلیدواژگان: جلال الدین مولوی، یوسف بن حمزه ملاطی، سیدعبیدالله تستری، شرح غزل، کبرویه
  • حسینعلی قبادی*، امیر مرادی، سعید بزرگ بیگدلی صفحات 213-238
    هر یک از فلاسفه دینی و عرفان پژوهان بر اساس دیدگاه خود، مختصاتی برای تجربه عرفانی برشمرده اند. والتر استیس در کتاب «عرفان و فلسفه» هفت ویژگی اساسی بینش وحدانی یا آگاهی وحدت نگر، بی زمانی-بی مکانی، احساس عینیت یا واقعیت، احساس تیمن و صلح و صفا، احساس امری قدسی و حرمت دار و الوهی، متناقض نمایی، و بیان ناپذیری را برای تجربه عرفانی ذکر می کند. دیوان شمس، نمودهایی از تجربیات عرفانی آفاقی و انفسی مولوی را در بر دارد. تجربیات آفاقی مولوی در قالب داستان واره ها و بهاریه های عرفانی، تحولات و دیگرشدگی ها، حماسه های عرفانی، و مواجهات شگفت نمود دارد و در تجربیات انفسی که به واقع، خداوند از زبان مولوی سخن می گوید، مقولاتی چون تفاخر و هشدار، بازخواست و ملامت، ضرورت بازشناسی خویشتن، و شوق و بخشایش قابل مشاهده است. تحلیل و تبیین غزل های هر دسته، مستلزم آگاهی از مبانی نظری عرفان، توجه به ساختار غزل و همچنین اشراف به منظومه ذهنی شاعر است. در این پژوهش که با استفاده از چارچوب نظری هرمنوتیک گادامر صورت پذیرفته، یکی از داستان واره های عرفانی مولوی مورد بررسی قرار گرفته که مولوی در آن با استفاده از رمزواژه «دزد»، نمودهای یکی از تجارب آفاقی خویش را بیان می کند. پژوهش حاضر، ضمن رمزگشایی غزل، با استفاده از دیگر غزلیات دیوان شمس، تمامی ویژگی های مد نظر استیس برای تجربه عرفانی را در آن مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد. هم چنین برخی دیگر از ویژگی های تجربه عرفانی همچون برخورداری از کیفیت معرفتی و انفعالی بودن نیز که پژوهشگرانی به جز استیس بدان ها پرداخته اند و غزل مد نظر از آن ها برخوردار است، تببین و واکاوی شده اند.
    کلیدواژگان: دیوان شمس، مولوی، تجربه عرفانی، استیس، رمز
  • زهراالسادات قریشی* صفحات 239-270

     آثار بزرگ ادبی- عرفانی جهان معمولا آیینه ای هستند تصویرگر یک اصل و بازگوکننده ی یک مفهوم در لباسی متفاوت؛ چرا که عارفان سخن گوی دل هایی هستند که رو به اصل خویش دارند و این جاست که سخن جهانی شده و مغایرتی با هم در مغز و معنا نمی یابد. هدف این پژوهش، یافتن نشانه های نظریه ی مثل و مفهوم سایه وار بودن مخلوقات در بیان و اندیشه ی مولانا جلال الدین بلخی و جرالد منلی هاپکینز، شاعر عارف قرن نوزدهم انگلیس است. در این راستا مبنای کار، غزل مولانا و مجموعه اشعار هاپکینز و تحلیل اشعار این دو برای یافتن وجوه پیوند دو اندیشه در این حیطه است. برآیند مطلب آن است که هر دو به شکلی نمادین یا صریح از این مطلب سخن گفته اند؛ مولانا به شکلی متنوع تر و گسترده تر و هاپکینز به شکلی موجز. از حیث شیوه ی بیان هرچند این دو با هم متفاوتند؛ هر دو طبیعت و عناصر آن را بهترین دستاویز برای پرداختن به این موضوع یافته اند. همچنین این موضوع در اندیشه ی هر دو شاعر با مفاهیمی چون تجلی، جان هستی، جهان آرمانی، زیبایی و تابعیت امور این جهانی از عالم بالا همراه می شود که با نظریه ی مثل کاملا در پیوند بوده و این دو اندیشه را در این حیطه به یکدیگر پیوند می زند و البته هدف دیگر این پژوهش، شناساندن هاپکینز و اندیشه ی فلسفی و عرفانی وی به عنوان شاعری ناشناخته در ایران است که جز تعداد انگشت شماری از ترجمه اشعار وی که در کتاب تاریخ ادبیات انگلیس آمده است، بیشتر اشعار و تمام آثار وی هنوز ترجمه نشده اند.

    کلیدواژگان: مثل، مولانا، هاپکینز، طبیعت، عالم بالا
  • سمانه منصوری* صفحات 271-295
    با نگاهی به آثار برجسته حوزه ادبیات عرفانی، تفاوت های عمده ای را در به کارگیری اصطلاحات مربوط به این نوع ادبی، شاهد هستیم. اگر قبض و بسط را از احوال عرفانی بدانیم که همواره در مسیر سیر و سلوک در کنار هم عارف را تحت تاثیر خود قرار می دهند، این مفهوم می تواند در آثار عرفانی، نمودهای متفاوتی داشته باشد که پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی در پی بیان تفاوت ها و سیر تحول این مفهوم با پرده برداشتن از انفعالات درونی عرفا، تاثیر هرکدام از انفعالات بر آثار و بالطبع تاثیر نوع نگرش آنان بر این مفاهیم را به صورت جزیی تر مورد بررسی قرار می دهد؛ به صورتی که با بررسی متوالی این آثار به این مساله رهنمون می شویم که هر کدام از عارفان مورد بحث، نماینده مرحله ای از مراحل سیر و سلوک عرفانی- شریعت (سنایی)، طریقت (عطار)، حقیقت (مولوی)- به حساب می آیند و این مفاهیم در هر عارفی بسته به ظرفیت وجودی و تجاربش، رنگ متفاوتی به خود می گیرد.
    کلیدواژگان: سنایی، عطار، مولوی، قبض، بسط
  • بتول واعظ*، عطیه سادات نصری صفحات 297-340

    نظریات نقد ادبی خواننده محور، عمدتا بر این باورند که معنا چیز ثابتی نیست که در ذهن نویسنده یا در خود متن پنهان شده باشد، بلکه معنا در تعامل خواننده با متن شکل می گیرد. این مقاله براساس مولفه های نظریه زیبایی شناسی دریافت هانس روبرت یاوس و ولفگانگ آیزر تدوین شده است. در این پژوهش، هفت شرح از شروح مثنوی برای تحلیل انتخاب شده است و علاوه بر نی نامه، سه داستان از دفتر اول مثنوی (پادشاه و کنیزک، شیر و نخچیران و پادشاه جهود)، از منظر زیبایی شناسی دریافت، بررسی شده اند. پرسش اصلی مقاله این است که نظر شارحان مختلف در باب مضمون اصلی این داستان ها، متاثر از چه مولفه هایی از افق انتظارات آن ها بوده است؟ یافته های مقاله حاضر که براساس روش توصیفی تحلیلی و مطالعه اسنادی (کتابخانه ای) و بررسی 200 بیت منتخب صورت گرفته است، نشان می دهد که هرشارح، متاثر از افق انتظار اجتماعی و ادبی خود، معنایی را برای ابیات مثنوی برساخته است.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی دریافت یاوس و آیزر، افق انتظارات، جاهای خالی، بایگانی متنی، شروح مثنوی معنوی
|
  • Morad Esmaeeli *, Hossein Mohammadi, Ali Rabiezadeh Pages 11-40

    Inquiring about the true meaning of life and making an attempt to find an answer to it has been one of the mental concerns for man so far. A number of researchers and scholars from different fields have investigated its nature and tried their best to come up with an answer to it. The Islamic-Iranian mysticism is one of the fields that has paid special attention to life, its aims, and the ways to achieve them. Therefore, it can answer a wide range of questions that we face every day. This research with descriptive-analytical approach aims to focus on the true meaning of life from Abu Sa’id Abul-Khayr’s viewpoint and investigate the book Asrar al-Tawhid fi Maghamat al-Sheikh Abusa'id to find out a response to the essence of life and the meaningful life components in this great Sufi mystic’s belief. According to the findings of the present study, perspectival, creative, and experiential values that Frankle considers as the ways of finding meaning are crystallized in the ideas and deeds of Abu Saeed Abu Alkheir. He displays the perspectival values in his Asrar Al Tuhid through severe austerity, abandoning worldly attachments, self-mortification, and achieving freedom via renouncing self-centeredness. Similarly, Abu Saeed demonstrates creative values through his cultivating an intense passion for poetry, establishing romantic mysticism, believing in joy, and equating Sama with kind of worship. Finally, he represents reveals the experiential values through loving God and humans, thinking about the plight of human existence, being generous, sacrificing, serving humans, and tolerance.

    Keywords: : The Meaning of Life, Viktor Frankl, Abu Sa&rsquo, id Abul-Khayr, Asrar al-Tawhid fi Maghamat al-Sheikh Abusa', ID
  • Mahmood Bashiri *, Niloofar Ansari Pages 41-61

    The truth of love, as the highest existential truth, is one of the most fundamental issues of mysticism that many mystics have written in this field. Ahmad al-Ghazali and Najmuddin Razi are two mystics (fifth and seventh centuries) who have discussed very influential issues in the field of mystical love.The results of this study indicate that Al-Ghazali and Razi believe that the true representative is created only through love and according to the theory of the unity of existence, all manifestations of existence are a reflection of the form of truth. The lover loves all these manifestations and this romantic look is the reason why the whole universe is beautiful. According to these two mystics, before entering the world, man was a trustee of the essence of love, and both mystics, quoting the verse "Yahbham and Yahbunah", know the beginning of lovemaking from God and the intellect in the path of love and the seeker to the imperfect god. And they know poorly.Mirror and mirror-holding is another issue that has been raised in Mursad al-Abbad and Ghazali's works, which is like a mirror in which the mystic Jamal Hagh looks at the beautiful and conscious heart, and the lover can find his perfection of beauty only in the mirror of love and desire. The divisibility of love is another material that is indirectly extracted in Mursad al-Abbad and Ghazali's works, and the existing material indicates the belief of these two mystics in dividing love into different types.

    Keywords: Mystical Love, Mursad Al-Ebad, Ahmad Ghazali, True Knowledge
  • Zahra Parsapour Pages 63-84

    The high position of Rumi and Shams in mystical literature has led to the formation of various narratives about their lives and thoughts,, they help us understand their biography. At the same time, the multiplicity and variety of narratives and the complexity of these two characters make it difficult to reach reality . In this research by reviewing historical sources especially by using the information contained in Shams's Maghalat and comparing these narrations we try to answer these questions in a descriptive-analytical manner: Was the meeting between Shams and Rumi a coincidence? What facts can be found about these two characters from Shams's first conversation with Rumi? What was the effect of this meeting on Shams himself? How does Shams view his relationship with Rumi? The result of this research showed that Shams's view of their first meeting and also his view of Rumi and the type of relationship with him is different from the descriptions in the memoirs, just as Shams's face in the Maghalat differs from his mythical and celestial face in the memoirs and even poems of Rumi.Shams's Maghalat lifts the face of Rumi from the obedient and obedient follower to the level of leader of leader ,Also it transforms the face of Shams from an extraterrestrial man to an terrestrial face.

    Keywords: Shams, Rumi, Articles, Devotee of Devotee
  • Seyyed MohammadReza Hosseini *, Alimohammad Moazzeni Pages 85-126

     The present study expresses the common views of Rumi and Ibn Arabi on the levels of Prophet Moses (AS) in the field of Islamic mysticism. Ibn Arabi and Rumi have many common views and thoughts about this divine prophet, and the reason for this is their common intellectual foundations, especially the Holy Quran, as the main source and source of knowledge, and then Islamic hadiths and teachings and statements of previous mystics. Therefore, both mystics have provided comprehensive definitions regarding the position of Moses in the system of creation. In this article, with a descriptive-analytical method, expressing the basics of Rumi and Ibn Arabi's thoughts about the hierarchy and existence of Moses, with similar allegories by him with five axes: A: The sincerity and transcendence of Prophet Moses, B: The order of completion, C: The murder of the children of Israel by the order of Pharaoh, D: The controversy and victory of the miracles of Moses over the magic of Pharaoh, p: The murder of the children of Israel. Belief in the moments of death, according to Ibn Arabi and Rumi, and after explaining and applying common and different concepts and components, we have achieved the same results.

    Keywords: Rumi, Ibn Rumi, Masnavi, Kolliat-e Shams, Fusus al-Hikam, Moses levels
  • Shirzad Tayefi *, Atefeh Shahsavand Pages 127-154
    Since the language of mysticism is mysterious and Cryptic, the mystical speech in specific spiritual cases is, manifested as Shitahit in expressing its observations and findings. Therefore, paradoxes have a close relationship with the divine mysteries in a way that it can reflect private thoughts of a Sufi mystic in higher mystical stags. In this arena, Attar Neyshaboori is a mystical poet whose school has devoted a special section of his Ghazals to these Shitahit in such a way that we can find the foundation of his mystical thoughts in the analysis of his Ghazals Shitahit. This article aims at analyzing the Shitahit in Attar Neyshaboori’s Divan of Ghazals. It also tries to analyze the main verses of Attar's Divan in which the concept of “Shitahit” is hidden by inductive-analytic method. So, in this way, the analytical philosophy of Attar’s views on Shitahit based on its construing motif and the importance of his views in this regard can be explained and clarified to see to what extent and in what way the “Shitahit” have infiltrated into Attar Neyshaboori’s Divan of Ghazals and odes.
    Keywords: Attar Neishaboori, Divan of Ghazals, Shitahit, pantheism, language of mysticism
  • Zahra Alipoor * Pages 155-182

    Spiritual evolution and progress, which mystics interpret as a mystical journey, is an abstract matter. According to cognitive science the theories, the use of image schemas is what makes it possible to express these experiences. Path schema is one of the most important schemas of mystical journey. This research tries to investigate and analyze the use of this schema by Sanā'ie and Qāzi. This research was based on a descriptiveanalytical method. The units of analysis were the distiches and stanzas that contained path schemas in the mentioned works. The scope of our research was the entire contents of Tamhidāt (Preparations) and Hadiqah al-Haqiqah (Garden of Truth). Schemas are largely fundamental; however, the differences between the mystics’ lived experiences and worldviews and those of other schools have differentiated this group from other groups’ schools of thought. Sana'ie and Ain al-Qudzāt paid a lot of attention to the destination and saw the values of the phenomena with regard to their functional roles in connection to God. We assessed this attention by mentioning the evidence in Hadiqah al-Haqiqah and Tamhidāt. Nonetheless, a minor difference was found in the two mystics’ worldviews, which had made Sana'ie see spiritual progress with physical experience in an upward path, while Ghāzi saw it as a circular path. In fact, considering sub-goals is another manifestation of bodily experiences. There were also differences detected between the two mystics in this field as well.

    Keywords: »Hadiqah al-Haqiqah», «Tamhidāt» «path schem», «Cognitive Semantics»
  • Abdolrasool Forootan Pages 183-212

    There are several descriptions in Persian, Arabic and Turkish on the lyric with the first to attributed is which" دوش وقت صلبحدم در چرخ پایان یافتم/ در میان دانه خشللخاش سلندان یافتم" :verseof Jalaluddin Rumi. The most detailed known description was probably written in Arabic by Yusuf ibn Haj Hamza Malati in the city of Caesarea and presented to the Ottoman Sultan Salim I. There is a few information about this exegete; except that he was a Sufi from the Kobraviyah dynasty who lived in the second half of the ninth century and the first half of the tenth century AH and probably wrote his work between 918-926 AH. His shaikh, Sayyed Obaidullah Shirazi Tostari, is also one of the unknown elders who had a monastery and disciples in Caesarea. The only known manuscript of this exegete, entitled "Sharh Ghazal Mullah Jalaluddin" No. 1859, is preserved in the Hagia Sophia Library in Istanbul. Since it is in Arabic, it has received no attention from Rumi's research and mysticism. In this article, while introducing Yusuf Ibn Hamza Malati, aspects of the importance and content of his description are explained. This description is from various sources due to the symbolic nature of the words and the difference in the words' recordings in the versions. One of the interesting points in this book is the perfect Arabic marking of words. It shows how a person probably of Turkic descent in the Ottoman Empire in the 10th century read these verses. Some of the sources mentioned in this commentary, such as Ishaq Khotlani's treatise, have remained unknown in the history of Persian literature.

    Keywords: Jalaluddin Rumi, Yusuf Ibn Hamza Malati, SayyedObaidullah Tostari, commentary of lyric, Kobraviyah
  • Hosseinali Ghobadi *, Amir Moradi, SAEID BOZORGBIGDELI Pages 213-238
    Mystical experience, as a type of religious experience, has characteristics that each of the religious philosophers and mystics have listed characteristics according to their point of view. Walter Stacey is one of these renowned scholars who in the book Mysticism and Philosophy has seven basic characteristics including monotheistic vision or unifying consciousness, timelessness-impossibility, sense of objectivity or reality, sense of peace and tranquility, sense of holiness and sanctity and divinity, Has mentioned paradoxes, and inexpressibility for mystical experience. Divan-e Shams contains manifestations of Rumi's mystical experiences, including objective and subjective experiences. Rumi's objective experiences have manifested themselves in the form of mystical fables, mystical springs, transformations, mystical epics, and wonderful encounters In her psychic experiences, in which God really speaks in the language of Rumi, categories such as pride and warning, questioning and reproach, the need to recognize oneself, and enthusiasm and forgiveness can be seen. Analysis and explanation of the sonnets of each category requires knowledge of the theoretical foundations of mysticism, attention to the structure and meaning of the sonnet, as well as mastery of the poet's mental system. In this research, one of Rumi's mystical fables has been studied. In this narration, Rumi has used the code "thief" to express the manifestations of one of his objective experiences. The present study, while deciphering this poem using other lyric poems of Divan-e Shams, has discussed all the features considered by Stacey for mystical experience.
    Keywords: Divan-e Shams, Rumi, mystical experience, Stace, code
  • Zahra Ghoreishi * Pages 239-270

    Great mystical works are like mirror that show one origination and tell one concept in different forms. As mystics are speakers of hearts that search for their origination, this works get universal. The aim of this research is to find signs of theory of ideas in Hopkins and Rumi's expressions and points. The base of work is Rumi's sonnets and Hopkins poems, then analysis of their poems to find their similarities in this field. The result is that both have noticed to this concept in symbolic and explicit method. Both have used nature and its figures and elements for expressing this concept. Moreover, this subject in both of the poets is along with concepts such as manifestation, utopia, beauty, instress, etc. The issues that make relationship these two thinking in this field. Althogh there are some deference in the method of proposing this issue between these two poets. Rumi expresses it in various figures and alyigorical methods. On the other hand Hokins proposes a controversy concept from theory of idea. The other aim of this study is introducing Hopkin, s philosophical thoughts as an unknown poet in Iran.

    Keywords: Theory of idea, Rumi, Hopkins, Nature. Heaven
  • Samane Mansouri * Pages 271-295
    Looking at the prominent works of mystical literature, we see major differences in the use of mystical terms.If we know the Sadness and mystical joy is one of the mystical state that has always been affect the mystic In the way of life and conduct, This concept can have different manifestations in mystical worksThe present study, with a descriptive-descriptive method, following the expression of the differences and the evolution of this concept By revealing the inner passions of the mysticsThe effect of each of the interactions on their works and followed by the kind of attitude of attitude to these concepts accurately examineTherefore , as if each of these prominent men represented a stage in the mystical course of the Shari'ah (Sanai), Tartath (Attar), verity (Molavi) And with their constant research, their works can be from the beginning to the end of these stages. And depending on these mystical experiences and their existential capacity, "Sadness and mystical joy" are different.
    Keywords: Sanai, Attar, Rumi, Sadness, Happiness
  • Batul Vaez *, Atiyeh Saadt Nasri Pages 297-340

    Reader-oriented theories of literary criticism maintain that meaning is not something fixed in the mind of the author or hidden in the text; rather, meaning is shaped when the reader interacts with the text. This article draws on aesthetics of reception by The Jauss and Iser to study seven select commentaries on the Masnavi. More specifically, an aesthetic analysis was conducted on The Song of the Reed, as well as three stories from the first book of Masnavi (The King and the Maid; The Lion and the Prey; The Jewish King). The main aim was to find out what components of the ‘horizon of expectation’ influenced the various commentators’ opinions about the main themes of these stories. Using a descriptive-analytical method, 200 select verses were studied, and it was found that each commentator had created a meaning for The Masnavi verses influenced by his horizon of social and literary expectation.

    Keywords: Aesthetics of Reception by Jauss, Iser, Horizon of Expectation, gaps, Commentaries on Masnavi