فهرست مطالب

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 34 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد احمدآبادی*، طوبی زمانی صفحات 13-49

    حکومت های ایران در تاریخ میانه قوانین ثابت و یکپارچه ای برای جامعه قضایی نداشتند. زیرا مولفه های قضایی حکمرانی در طول زمان با توجه به حوادث و رخدادهای تاریخی متغیر بوده است. نظام قاجار با توجه به شیوه حکمرانی سنتی خود بر بستری از محکمه های عرفی و شرعی و مجازات های نامشخص شکل گرفته بود. مجازات ها و داوری هایی که نه از روی قانون مکتوب و فراگیر بلکه بر اساس امیال سلطان، شاهزاده، حاکم و روحانیون محلی اجرایی می گردید. این مجازات ها نیز مانند محاکمات شخصی بر اساس خواست قبله عالم و با استفاده از شیوه های غیرانسانی انجام می گرفت. این تحقیق، با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر اسناد آرشیوی و منابع کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد خودکامگی سلاطین، شاهزادگان، حکام قاجاری و برخی از روحانیون و استبداد مطلقه آنان، فقدان نظام قانونمند قضایی، استفاده از مجازات های غیرانسانی برای جلوگیری از تکرار جرم و عبرت سایرین، و مجازات های گوناگون در جهت اغراض شخصی، ماهیت نظام قضایی دوره قاجار را تشکیل می داد. با وجود تلاش های گوناگون در مسیر اصلاح ساختار قضایی و قانونی که از دوره صدارت امیرکبیر در عهد ناصرالدین شاه آغاز شد و با انقلاب مشروطه پیوند یافت، تداوم وضع موجود تا پایان دوره قاجار با فراز و فرودهایی همراه بود.

    کلیدواژگان: مجازات، محاکم قضایی، قاجار، اصلاحات
  • مهدی اصل مرز، سعید زاویه*، ایرج داداشی صفحات 51-72

    آیین های درمانی نقش مهمی در زندگی انسان در جوامع سنتی دارند. یکی از این نوع آیین ها «آیین زار» است. آیین زار ترکیبی از فن و باور است که مطالعه جنبه های دینی و اسطوره ای آن، جنبه های مهمی از این نوع درمان را روشن می کند. بدین صورت که به ما در درک جهان بینی و کیهان شناسی جوامع سنتی برگزارکننده و در این چهارچوب، فهم تصور مردم از مفاهیم بیماری و درمان کمک می کند. یکی از مهمترین ویژگی های چنین آیین هایی، اعتقاد به وجود جهان دیگر با نظمی دیگرگونه و موجوداتی مربوط به آن جهان است که هم در حادث شدن درد و رنج و بیماری و هم در درمان آن ها نقش دارند. شاید همین باور عاملی باشد که بر نقش دین و اسطوره در درمان بیماری تاکید می کند. در این مقاله از منظر دین پژوهی با محوریت میرچا الیاده و تفسیر او از دیالکتیک امر قدسی به بنیان های دینی و اسطوره ای این آیین پرداخته می شود. این پژوهش از نوع کیفی و روش پژوهش میدانی، اسنادی و تحلیلی است که در آن از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، مشاهده و مصاحبه استفاده شده است. در بخش میدانی، با سفر به شهرهای مختلف استان هرمزگان، آبادان و اروندکنار در استان خوزستان، به مشاهده مستقیم مراسم در بندرعباس و میناب پرداخته شده و در کنار آن، با افراد برگزارکننده اعم از درمانگران و درمان جویان و مطلعان محلی در مناطق یاد شده مصاحبه شده است. در بخش اسنادی نیز کتاب ها، مقالات و فیلم های مستند، اعم از فارسی و غیرفارسی مرتبط با موضوع، مورد بررسی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: آیین زار، اسطوره، دین، دیالکتیک امر مقدس، میرچا الیاده
  • سید عبدالرضا حسینی* صفحات 73-102

    سه پاها، موتورهای سه چرخی هستند که بیشتر جاشوها، طبقات فرودست و جوان های هرمز در فصل گردشگری از آن درآمد کسب می کنند. در ابتدا آنچه از روحیه اقتصادی راننده های سه پا مشهود بود، رفع نیازهای پایه، گذران عمر با حداقل کار و درآمدهای روزانه بود. پرسش اصلی این بود که چگونه چنین روحیه ای، که در مقاله با عنوان روزی خوری بیان شده است، ممکن شده، تداوم یافته و در ساختار اجتماعی هرمز جای گرفته است. در این پژوهش طی سفرها به هرمز و با استفاده از فنون کلاسیک مردم نگاری مانند مصاحبه های عمیق، فیش برداری، استخراج داده های اقتصادی و غیره، نخست شرایط پایداری اقتصادی، فنی و زیرساختی، و اجتماعی سه پاها استخراج و سپس نشان داده شد که روحیه روزی خوری در همزیستی با روحیه انباشت و تکاپوی سرمایه حضور داشته و دارد و در حال تبدیل به کار مزدی است. همچنین شبکه قدرت خانوادگی در ارتباط با نهادهای دولتی و خصوصی در هرمز، نسبت طبقات اجتماعی هرمز را با میزان و آهنگ انباشت به خوبی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: هرمز، روحیه اقتصادی، روزی خوری، انباشت
  • بهمن رحیمی، آزاده حیدرپور* صفحات 103-131

    شهر همدان از سه هزار و هفتصد سال پیش از اصول شهرسازی برخوردار بوده و مردم آن دیار تجربیات و دانش های بومی را از نسلی به نسل دیگر انتقال داده اند. در این راستا، اقلیم، پوشش گیاهی غنی دامنه های الوندکوه و تنوع گیاهان دارویی موجب شده است تا گیاه درمانی به عنوان یکی از دانش های بومی مهم مورد توجه ساکنان شهر قرار گیرد. حکیمان سنتی شهر از خاندان خسروی ها گرفته تا دیگر حکیمان گمنام معاصر این مسیر را پیموده اند. امروزه نیز داروهای گیاهی بومی منطقه در بازار همدان، عطاری های شهر و نیز در مناطق روستایی و عشایری به فروش می رسند. در این مقاله که حاصل مطالعات کتابخانه ای و میدانی است، کوشش می شود اطلاعات مربوط به گیاهان و شیوه مداوای سنتی در منطقه الوندکوه همدان که در حال فراموشی است، ثبت شود. بر همین اساس با حضور در مناطق مورد نظر به طور متناوب با افراد مطلع در زمینه طب سنتی و گیاهان دارویی مصاحبه شد و تعدادی از گیاهان دارویی بومی بررسی گردید که در فرهنگ مردم آن منطقه در بهبود بیماری ها نقش اساسی دارد. همچنین گیاهان دارویی موثر منطقه الوندکوه شناسایی و اطلاعاتی از قبیل نام علمی، نام فارسی، نام محلی، نحوه و موارد استفاده بومی آن به صورت مجزا جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، دانش بومی، درمانگری، همدان
  • قهرمان رخشنده رو، وحید رشیدوش*، محمدهادی منصور لکورج صفحات 133-156

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی فرصت های زندگی خوابگاهی دانشجویان پسر در دانشگاه فرهنگیان و روش پژوهش کیفی، از نوع توصیفی- مردم نگاری است. جامعه مورد مطالعه، همه دانشجویان ساکن خوابگاه های پردیس شهید مفتح شهر ری و مرکز آموزش عالی شهید بهشتی تهران (750 نفر) در سال تحصیلی 98-99 بوده که به طور هدفمند و بر اساس اشباع نظری داده ها، 41 دانشجو انتخاب شده اند. داده ها از طریق مشاهده همراه با مشارکت و مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند جمع آوری گردید و با روش تحلیل محتوا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج این پژوهش، مهم ترین فرصت های زندگی خوابگاهی عبارت اند از آشنایی با مهارت و تجارب دیگران، پیشرفت تحصیلی، گسترش روابط اجتماعی و افزایش دوستی ها، توسعه روحیه همکاری و نظم پذیری، رقابتی شدن فعالیت ها، الزام به تعامل و رفتار همراه با مدارا، برخورد عینی با واقعیت های زندگی، تجربه زندگی منظم تر، افزایش سازگاری، تقویت صبر و تحمل، احساس استقلال بیشتر، یادگیری صرفه جویی، استقلال مالی و بلوغ اقتصادی، آشنایی با اقوام، مذاهب، فرهنگ و آداب و رسوم دیگر شهرها، تمایل در عمل به فرایض دینی، جزو کارکردهای مناسب خوابگاه شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، زندگی خوابگاهی، دانشجویان، کارکرد
  • فریبا کاهنی*، رقیه زعفرانلو صفحات 157-170

    استان خراسان جنوبی واقع در شرق ایران گرچه به لحاظ تقسیمات سیاسی کشور، استانی جدید به شمار می آید که در سال 1383 با تفکیک از استان خراسان تاسیس شد، اما منطقه ای با سابقه تاریخی طولانی و برخوردار از فرهنگی درخشان است. مردم خراسان جنوبی بسیاری از سنت ها و آداب و رسوم پیشینیان خود را تا به امروز حفظ کرده اند. شاید شرایط خاص جغرافیایی و محیطی این منطقه و به نوعی محصور بودن آن در میان مناطق کویری و دور بودن از مراکزی که کانون تحولات فرهنگی بوده اند، سبب شده است که فرهنگ این منطقه در طول زمان به کندی دچار تغییر شود. مراسم نوروز و برخی آیین های مربوط به آن از جمله سنت هایی هستند که در حال حاضر نیز در شهرها و به ویژه روستاهای این استان برگزار می شوند. مهم ترین آیین های نوروزی در اکثر مناطق خراسان جنوبی، چهارشنبه سوری، مراسم تحویل سال، دید و بازدید و سیزده بدر هستند. اما در شمال شهرستان قاینات، آیین نوروزی دیگری به نام «بی بی گردی» در روز 12 فروردین اجرا می شود که در نوع خود کم نظیر است. این مراسم که هنوز در بین اهالی روستاهای بسکاباد و کارشک بخش نیمبلوک شهرستان قاینات اجرا می شود، کارکردهای متنوعی دارد و از زوایای گوناگون می توان به بررسی آن پرداخت. این مقاله حاصل پژوهشی است که برای نخستین بار یکی از مولفان به منظور تهیه پرونده پیشنهاد ثبت «مراسم بی بی گردی» در فهرست میراث معنوی کشور انجام داده است. این مراسم در پاییز 1396 به شماره 1457 در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شده است.

    کلیدواژگان: خراسان جنوبی، قاینات، نیمبلوک، روستاهای بسکاباد و کارشک، مراسم بی بی گردی
  • فریده مجیدی خامنه* صفحات 171-180

    هدف این پژوهش، بررسی اصول نظریه های مبادله اجتماعی و کارکردگرایی ساختاری در موضوع آیین ها، با تمرکز بر آداب و رسوم شب یلدا و پی بردن به کارکردهای آشکار و پنهان این آیین در شبکه های اجتماعی مجازی است. دنیای اجتماعی از دیدگاه جورج کاسپر هومنز شامل کنشگرانی است که در حال مبادله پاداش هستند. پژوهش حاضر بر کنش مادران وبلاگ نویس تمرکز دارد و به دنبال پاسخ به این سوال است که دلایل ایشان از به نمایش گذاشتن خانه و فرزندان خردسال شان با بهره گیری از آیین شب یلدا چیست. روش مطالعه به دلیل نظری بودن مقاله بر اساس مطالعه کتب و اسناد و بررسی شبکه های اجتماعی در طول یک ماه قبل از فرا رسیدن شب یلداست. در پایان بعد از گردآوری داده ها، تحلیل و استنباط نظری انجام شد. نتایج پژوهش نشان دهنده جذابیت کسب سرمایه های اجتماعی و امتیازات مادی و احساس رضایت روانی و فرار از فشار مشکلات روانی در بین آنها بوده است.

    کلیدواژگان: مبادله اجتماعی، یلدا، سرمایه اجتماعی، کارکردگرایی ساختاری، مادران وبلاگ نویس
  • سندوس محمدی نوسودی* صفحات 181-204

    کنشگری دیجیتال بیانگر استفاده از فناوری های دیجیتال تلفن همراه و دستگاه های مبتنی بر اینترنت برای تغییرات سیاسی و اجتماعی است. در مبارزه برای تغییر دنیا، کنشگران اجتماعی فناوری های ارتباطی جدید را پذیرفته اند. از سال 1990 بحث ها درباره کنشگری اینترنتی و نحوه استفاده از رسانه های جدید توسط جنبش های اجتماعی افزایش یافته است. از جنبش زاپاتیستا در سال 1994 و تظاهرات سازمان تجارت جهانی در سال 1999 تا بهار عربی و جنبش اشغال جهانی در سال 2011، اینترنت نقش خود را در بسیج، سازماندهی، اطلاع رسانی و ارتباطات بین المللی برای اعتراض ثابت کرده است. هدف اصلی پژوهش حاضر، مطالعه کنشگری اجتماعی کردهای ایران در فضای مجازی است. داده های پژوهش با روش مردم نگاری مجازی و مصاحبه عمیق گردآوری شده است. بر اساس یافته های پژوهش، اصلی ترین مزایای اینترنت و رسانه های اجتماعی برای کنشگران کرد، استفاده از شبکه های اجتماعی برای بیان هویت قومی، استفاده از زبان کردی توسط کردهای ایران، استفاده از اینترنت به مثابه رسانه جایگزین و ارتباط درون قومیتی با کردهای کشورهای دیگر است. همچنین از نظر کنشگران، کنشگری در فضای مجازی دارای معایبی نظیر نداشتن مهارت های لازم در استفاده از فضای مجازی، گسترش فعالیت های اسلکتیویستی و عدم تسلط به زبان مادری است.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، قومیت، تعامل درون قومیتی، کردهای ایران، کنشگری دیجیتال
  • غلامرضا مختاری* صفحات 205-227

    در سال 2003 با شکل گیری معاهده «حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس» این مفهوم به معیاری بین المللی در زمینه شناسایی و پاسداری از فرهنگ انسانی تبدیل شد؛ معاهده ای که برخی آن را چرخشی مردم شناختی در سیاست های حفاظت یا پاسداری از میراث فرهنگی بشر در یونسکو دانسته اند. شرح و تبیین مفهوم میراث فرهنگی ناملموس از دو نظر اهمیت دارد: نخست آنکه در قیاس با سایر مفاهیم مرتبط با معاهدات مشابه، جوان تر است و دیگر آنکه به دلیل جوهره غیرمادی و سیالش در قیاس با نمودهای مادی و ملموس فرهنگ، نیازمند بحث، مداقه و تبیین بیشتری است. از آنجا که این مفهوم بر مبنای یک تقابل یعنی ملموس-ناملموس شکل گرفته است، یکی از راه های درک و حتی نقد آن، استفاده از تقابل های دوتایی یا دوگانی هاست. در این پژوهش یازده دوگانی مرتبط با میراث فرهنگی ناملموس استخراج شد که در خود معاهده و متون مبنایی تدوین کنندگان یا شارحان آن آمده است: مواردی مانند شفاهی-مکتوب، فرایند-محصول، حفاظت-پاسداری، جهان شمول گرایی-نسبی گرایی، مادی-غیرمادی، پویایی-ایستایی، تشخیص بیرونی-تشخیص درونی، جهان مالی-جهان جنوبی، جماعت-فرد، مرزهای فرهنگی-مرزهای سیاسی و گذشته محوری-تداوم در طول زمان. بررسی این تقابل ها هم ما را به درک عمیق تری از مفهوم میراث فرهنگی ناملموس می رساند و هم روشن می کند که این تقابل ها نمی توانند یکدیگر را حذف کنند و مکمل هم هستند و یک همبستگی و نه تضاد، بین تجلیات ملموس و ناملموس میراث فرهنگی بشریت وجود دارد.

    کلیدواژگان: میراث فرهنگی ناملموس، مردم شناسی، یونسکو، تقابل های دوتایی، معاهده پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس
  • جواد نظری مقدم* صفحات 229-252

    تعامل انسان با حیوان یکی از موضوعات جالب توجه در حوزه مردم شناسی است. در طول تاریخ، انسان ها تلاش کردند ضمن تعامل با برخی حیوانات، جلوه و رنگ خاصی به حیات اجتماعی خود ببخشند. در این میان، کبوتر در فرهنگ و تمدن جوامع بشری از جایگاه ویژه ای برخوردار است. کفتربازی یکی از جلوه های ارتباطات انسان با حیوانات در طول حیات بشری است که شاید دیرینه ای به اندازه عمر انسان داشته باشد. در این مطالعه با استفاده از روش مطالعه میدانی و گفتگو و مصاحبه با کفتربازان گیلانی، برای ارایه تصویری نسبتا شفاف از فرهنگ کفتربازی در گیلان تلاش شده است. این پژوهش با رویکردی مردم شناسانه، ضمن بررسی پیشینه کفتربازی در فرهنگ ایران به توصیف و تحلیل باورها، سنت ها، نگرش و مناسبات کفتربازان گیلانی پرداخته است.

    کلیدواژگان: مردم شناسی، کبوتر، کبوتربازی، عشقباز، گیلان
  • سعیده واعظی، فریبا میراسکندری*، اصغر عسکری خانقاه صفحات 253-272

    یکی از مهم ترین بخش های هر ساختار قومی، آیین های گذار آن هستند که امری فرهنگی و دارای کارکرد اجتماعی است. این آیین ها درهم تنیده با باورها و اعتقادات مردم به منزله پدیده ای فرهنگی در میان اقوام مختلف قابل بررسی است. پژوهش حاضر با تمرکز بر فرهنگ و ادبیات عامه مردم شهر کرمان، در پی شناسایی آیین های تولد در این شهر است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی، از نوع مردم شناسی ژرفانگر و ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعات اسنادی، مشاهده مشارکتی و مصاحبه است. بر این اساس، در پژوهش حاضر کوشش شده است با تمرکز بر نظریه های تطورگرایی و اشاعه گرایی، آیین ها و مناسک مرتبط با تولد در شهر کرمان مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس نتایج پژوهش، آیین ها و مناسک مذکور در طی زمان از نسلی به نسل دیگر انتقال یافته و در خلال این انتقال، برخی ثابت و برخی دیگر دچار تغییرات شده اند. در این رابطه می توان مناسکی مانند چله بری، شب شیشه، دندون سری، ختنه سوران و عقیقه را نام برد.

    کلیدواژگان: آئین های گذار، تولد، مناسک، مراسم، فرهنگ
  • محمدمهدی یوسفی، امیرمسعود امیرمظاهری*، علیرضا کلدی صفحات 273-314

    در این مقاله ضمن بررسی ابعاد متعدد طرد اجتماعی در زندگی غربت های شهر مصیری مرکز شهرستان رستم استان فارس، تغییرات ایجاد شده بر اثر اجرای برنامه نوسازی مورد مطالعه قرار گرفت. روش پژوهش، کیفی است و اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه با نوزده نفر جمع آوری گردید. مشارکت کنندگان تحقیق نیز با نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند.  سپس تحلیل داده ها با رویه تحلیل مضمون و از طریق کدگذاری داده ها انجام شد. در مجموع 210 کد اولیه به دست آمد. سپس همه کدهای مشابه بر اساس قرابت مفهومی و معنایی و با شیوه «پرسیدن» و «مقایسه کردن» در سطحی انتزاعی تر دسته بندی شدند که 81 مفهوم، 48 مقوله خرد و در نهایت هفت مقوله کلی به دست آمد که مقوله های کلی شامل طرد از منابع مادی، طرد از روابط اجتماعی، طرد از سلسله مراتب قدرت، طرد از فرهنگ غالب، داغ قومی، طرد از خدمات اساسی و تغییرات اجتماعی است. گروه مورد مطالعه در ابعاد مادی و اقتصادی، روابط اجتماعی، فرهنگ غالب، سلسله مراتب قدرت، بعد قومیتی و دریافت خدمات اساسی از جامعه پیرامون خود طرد شده اند. در نهایت «طرد قومی» به عنوان پدیده مرکزی و ریشه اصلی طرد اجتماعی مردم شناسایی گردید. همچنین این مطالعه نشان داد که در فرایند نوسازی در ایران این گروه شغل خود یعنی صنعت گری سنتی را از دست داده اند.

    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، طرد قومی، طرد از منابع مادی، طرد از فرهنگ غالب، طرد از روابط اجتماعی، طرد از خدمات اساسی
|
  • Mohammad Ahmadabadi *, Tooba Zamani Pages 13-49

    In medieval history, Iranian governments did not have fixed and unified laws for the judiciary. Because of the judicial components, governance has changed over time according to historical events. The Qajar system, according to its traditional way of governing, was formed on the basis of traditional judicial laws. Laws that were enforced not by written and comprehensive law but by the wishes of the sultan, prince, and local ruler. Punishments, like personal trials, were carried out according to the will of the qibla and different from conventional international law. This research is a descriptive-analytical method and data collection method based on archival documents and library resources. Findings show that the tyranny of Qajar kings, princes, rulers, some of the clergy and their absolute tyranny, lack of legal judicial system, use of inhumane punishments to prevent the recurrence of crime and the example of others, various punishments for personal gain, formed the nature of the Qajar judicial system . Despite various efforts to reform the judicial and legal structure that began during the presidency of Amir Kabir during the reign of Nasser al-Din Shah and was linked to the Constitutional Revolution, the situation continued until the end of the Qajar period with ups and downs.

    Keywords: Punishment, judicial courts, Qajar, reformations
  • Mehdi Aslemarz, Saied Zavieh *, Iraj Dadashi Pages 51-72

    One type of the rites in different religions that plays an important role in human life is healing rite, one of which is Zār ritual that is a combination of technology and ideology and study of its religious and mythological aspects illustrates important phases of this kind of therapy in order to help us apprehend the worldview and cosmology of holder traditional societies and consequently conduct us to understand their ideas about disease and healing concepts in this framework. One of the most important characteristics of such rites is having belief to other world with different order and beings which create both illness and healing. Perhaps this ideology is a factor that points out function of religion and myth in the healing. So this article is about this rite aiming to study the religious and mythological roots of  this rite from theology point of view with focus on Mircea Eliade and his interpretation of dialectic of the sacred .This is a qualitative field research that has been used documents, observation and interview in data gathering. We traveled to different cities of Hormozgān province and two cities: Ābādān and Arvand-Kenār in Khozestān province to directly observe the ceremonies of two types in Bandar-Abbās and Mināb and also we interviewed with holders including healers, healeds and local informants. As documents we used books, articles and documentary Farsi and non-Farsi films.

    Keywords: Zār rite, myth, Religion, dialectic of the sacred, Mircea Eliade
  • Seyed Abdol­Reza Hoseini * Pages 73-102

    During the closed fishing season, lower-class young men of Hormoz island subsist on the Three- Legged; the cargo tricycles, used as touristic Tuk Tuks. At first sight, it seemed that Sepa drivers work only for the satisfaction of survival requirements with a daily income, just like fishing. The main question was then how could such an economic habitus, conceptualized here as Daily-Bread Receiving [consuming what has been earned daily], endured through time and socially accommodated. First, I tried to study the economic, infrastructural, and social sustainability of Three- Legged. Furthermore, I showed how the habitus of Daily-Bread Receiving coexisted the accumulative disposition of wealth and transformed into the capitalistic class conflicts. The family network of power with its close ties to the public and private institutions, demonstrates clearly the relationship between social classes and the amount and frequency of accumulation. For this, I used classical ethnography research methods such as observation, deep interviewing, participating and interpretations.

    Keywords: Hormoz, economic habitus, Daily-Bread Receiving, Accumulation
  • Bahman Rahimi, Azadeh Haidarpour * Pages 103-131

    The city of Hamedan has had the principles of urban planning since three thousand seven hundred years ago. An ancient land whose people have passed on indigenous experiences and knowledge from generation to generation. In this regard, the climate, rich vegetation of the slopes of Alvand mountain and the diversity of medicinal plants, have caused herbal medicine to be considered by the people living in the city as one of the important indigenous sciences. The traditional sages of the city, from the Khosravi family to other unknown contemporary sages, have followed this path. Today, the local herbal drugs of the region and the collected plants are being sold in Hamedan bazaar, city perfumeries, as well as in villages and nomadic areas. In this article, which is the result of library and field studies, an attempt is made to record information about plants and traditional healing methods in the Alvandkuh region of Hamadan, which is being forgotten. Accordingly, by attending the target areas alternately and conducting interviews with knowledgeable people in the field of traditional medicine and medicinal plants, we assessed a number of native medicinal plants that in belief of this people play a key role in healling illnesses. Also, the effective medicinal plants of Alvandkuh region have been identified separately with some informations about them such as scientific name, Persian name, local name, methods of their native use and the cases they are used for.

    Keywords: Medicinal plants, Indigenous Knowledge, Therapy, Hamedan
  • Ghahreman Rakhshandeh­Rou, Vahid Rashidvash *, Mohammadhadi Mansour Lakoraj Pages 133-156

    The purpose of this study is to identify the dormitory life opportunities of male students in Farhangian University. The qualitative research method is descriptive-ethnographic. The study population was all students living in the dormitories of Shahid Mofateh Shahr-e Rey Campus and Shahid Beheshti Higher Education Center of Tehran (750 people) in the academic year of 2019-2020, from which 41 students selected. Data were collected through participatory observation and in-depth semi-structured interviews and analyzed by content analysis. The results of this study indicate that the most important dormitory life opportunities identified as suitable functions of the dormitory are: familiarity with the skills and experiences of others, academic achievement, the development of social relationships and friendships, the development of a spirit of cooperation and discipline, the competitiveness of activities, the need to interact and being patient, dealing objectively with the realities of life, experiencing a more orderly life, increasing adaptation, strengthening patience, feeling more independent, learning to save, financial independence and economic maturity, getting to know ethnicities, religions, culture and the customs and traditions of other cities, and the tendency to practice religious.

    Keywords: Lived experiences, Dormitory life, students, Function
  • Fariba Kaheni *, Roghie Zafaranloo Pages 157-170

    South Khorasan large province, located in eastern Iran, although new in terms of political divisions which was established in 2004 as a separate from previous Khorasan large province, but is a region with a long history and has a brilliant culture. The people of South Khorasan have preserved many of the traditions of their predecessors to this day. Perhaps the special geographical conditions of this region, its confinement among desert areas and being far from the centers that have been the center of developments, have caused the culture of this region to change slowly over time. Novruz ceremonies are among the traditions that are still held in the cities and especially in the villages of this province. The most important Novruz ceremonies in most parts of South Khorasan include Chaharshanbesoori, New Year ceremony, visiting and Sizdah Bedar. But in the north of Qaen city, another Novruz ritual called Bibi Gerdi is performed on the 12th of Farvardin. This ceremony that is still held by the people of Baskabad and Kareshk villages of Nimblouk district of South Khorasan province has various functions and can be studied and considered from different angles, which is described in this article. This article is the result of a research that has been done for the first time by one of the authors in order to prepare the registration file of Bibi Gerdi ceremony in the list of intangible heritage of the country. This ceremony has been registered in the fall of 2017 with the number 1457 in the list of intangible heritage of the country.

    Keywords: South Khorasan, Qaenat, Nimblouk, Baskabad, Kareshk villages, Bibi Gerdi ceremony
  • Farideh Majidi Khamaneh * Pages 171-180

    The purpose of this study is to investigate the principles of theories of social exchange and structural functionalism in the rites, focusing on Yalda night and finding the overt and covert functions of this ritual in virtual social networks. The social world, in the view of George Casper Humans, includes actors who are exchanging rewards. The present study focused on the actions of blogger mothers and answering to the question of what could be their reasons for displaying the house and young children using Yalda night items. Due to the theoretical nature of this article, the study method is based on the study of books and documents and the study of social networks during a month before Yalda night. Finally, after data collection, analysis and theoretical inferences were performed. The findings showed the attractiveness of obtaining social capitals, material privileges and psychological satisfaction and escaping from the load of psychological problems for them

    Keywords: social exchange, Yalda, Social Capital, structural functionalism, mommy bloggers
  • Sondos Mohammadi Novsudi * Pages 181-204

    Digital activism refers to the use of digital mobile technologies and Internet-based devices for political and social change. In the struggle to change the world, social activists have embraced new communication technologies. Since 1990s, debates about Internet activism and how new media have been used by social movements have increased. From the Zapatista movement in 1994 and the WTO demonstrations in 1999 to the Arab Spring and the global occupation movement in 2011, the Internet has proven its role in mobilizing, organizing, informing and communicating internationally to protest. The main purpose of this article is to study the social activism of Iranian Kurds in cyberspace. The data of the present study were collected by means of a combination of virtual ethnography and in-depth interviews. According to the findings, the main benefits of the Internet and social media for Kurdish activists include the use of social networks to express ethnic identity, the use of the Kurdish language by Iranian Kurds, the use of the Internet as an alternative media, and intra-ethnic communication with Kurds in other countries. According to cyberspace activists, there are disadvantages such as their lack of the skill necessory for making use of cyberspace, spread of slacktivical activities, and being illiterate in respect to mother tongue.

    Keywords: Cyberspace, Ethnicity, intra- ethnic interaction, Kurds of Iran, digital activism
  • Gholamreza Mokhtari * Pages 205-227

    In 2003, the formation of the "Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage" created a new international standard for identifying and protecting human cultural heritage. Some have considered this convention as an anthropological turn in heritage safeguarding policies. Explaining the concept of intangible cultural heritage is essential for two reasons; First, compared to other concepts related to humanity's heritage, it is newer, and secondly, due to its immaterial and fluid essence, compared to the material and tangible manifestations of culture, it needs more discussion and explanation. Since this concept is built on a binary opposition (between tangible and intangible), using binary opposition is one approach to understanding and critiquing it. In this study, eleven binary opposition or dichotomy related to intangible cultural heritage were extracted from the texts related to the convention and its compilers or commentators; Binaries like oral-written, process-product, safeguarding-protection, universality-relativism, material-immaterial, dynamic-static, external diagnosis-internal diagnosis, northern world-southern world, community-individual, cultural borders-political borders, and past-oriented-continuity during the time. Examining these oppositions brings us to a deeper understanding of intangible cultural heritage. It makes it clear that these contrasts cannot exclude each other and are complementary and that there is a correlation, not a conflict, between the tangible and intangible manifestations of humanity's cultural heritage.

    Keywords: intangible cultural heritage, Anthropology, Unesco, binary opposition, convention for the safeguarding of the intangible cultural heritage
  • Javad Nazari Moghaddam * Pages 229-252

    Human-animal interaction is one of the interesting topics in the field of anthropology. Throughout history, humans have tried to give certain effects and color to their social life by interacting with some animals. Meanwhile, pigeons have a special and significant place in the culture and civilization of human societies. Pigeon-playing is one of the manifestations of human-animal interactions throughout human life that may be as long as human life. In this study, an attempt will be made to provide a relatively clear picture of the culture of pigeon- playing in Gilan by using the field study method and through conversations and interviews with Gilani pigeon-fanciers. By adopting an anthropological approach, this study describes and analyzes the beliefs, traditions, attitudes and interrelations of Gilani pigeon-fanciers while examining the background of pigeon-playing in Iranian culture.

    Keywords: Anthropology, Pigeon, pigeon- playing, love maker, Gilan
  • Saeedeh Vaezi, Fariba Mireskandari *, Asghar Askari Khanghah Pages 253-272

    One of the most important parts of any ethnic structure is its rites of passage, which are cultural and have a social function. These rituals, intertwined with the beliefs of the people, can be studied as a cultural phenomenon among different ethnic groups. The present study by focuse on the culture and popular literature of the people of Kerman, seeks to identify birth rituals in this city. The approach of this study is qualitative, in-depth anthropology and the tools for data collection are documentary studies, participatory observation and interviews. Accordingly, an attempt has been made to study the ceremonies and rites related to birth in Kerman city by focusing on  the theories of Evolutionism and Diffusionism. The results indicate that the rituals and rites related to birth in this city have been transferred from generation to generation over time and during this transfer some have been fixed and others have undergone changes. In this regard, we can mention rituals such as Chelehbori, Shab-e Shishe, Dandoonsari, Sorankhatneh and Aqeeqah.

    Keywords: rites of passage, birth, Rituals, ceremonies, Culture
  • Mohammadmahdi Yousefi, Amirmasoud Amirmazaheri *, Alireza Kaldi Pages 273-314

    In this article, while examining the many dimensions of social exclusion in the life of the Ghorbats of Masiri city, the center of Rostam eparchy, Fars province, the changes created as a result of the implementation of the modernization program have been studied. The research method is qualitative and based on thematic analysis, and sampling was done using a targeted method based on a theoretical approach, and the participants were selected with the snowball technique, and saturation was achieved after interviewing the 19th person. Then the data collected from the field were analyzed through data coding. A total of 210 primary codes were obtained; then, all the similar codes were categorized based on conceptual and semantic affinity and by the method of asking and comparing at a more abstract level, which resulted in 81 concepts, 48 micro categories and finally 7 broad categories. The broad (main) categories include: exclusion from material resources, exclusion from social relations, exclusion from the power hierarchy, exclusion from the dominant culture, ethnic stigma, exclusion from basic services and social changes. The studied group was excluded from the surrounding society in material and economic dimensions, social relations, dominant culture, power hierarchy, ethnic dimension and receiving basic services. Finally, ethnic exclusion was identified as the central phenomenon and the main root of people's social exclusion. Also, this study showed that in the process of modernization in Iran, this group lost their job (traditional craftsmanship).

    Keywords: Social exclusion, ethnic exclusion, exclusion from material resources, exclusion from dominant culture, exclusion from social relations, exclusion from basic services