فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره شهبازی، کرم حبیب پور گتابی*، مصطفی ازکیا صفحات 168-181

    علی رغم تاثیر رویکردهای نظری تبیین کننده مفهوم تامین اجتماعی بر نظام تامین اجتماعی، در ایران این مفهوم شان مستقلی در تحلیل های جامعه شناختی نداشته و تحلیل های نظری موجود به شکلی تقلیل گرا، آن را غالبا به عنوان یک مفهوم اقتصادی تلقی می کنند. بنابراین بررسی مبانی نظری این مفهوم، به مثابه حلقه مفقوده مطالعات تامین اجتماعی ضروری است تا ابعاد تاثیرگذار بر سیاست گذاری، چرایی و چگونگی سیاست های این حوزه آشکار شود. پس از بررسی و شرح نظریه های موجود به شیوه مروروی بر حسب موضوع، صورت بندی آنها براساس سه الگوی دولت رفاه، حکمرانی خوب و حکومت مندی ارایه شد که مرور آنها حاکی است تفاوت این الگوها حول دو موضوع تلقی از قدرت و هدف تامین اجتماعی شکل گرفته است. در رویکردهای دولت رفاه و حکمرانی مطلوب، قدرت به گونه ای ساختارگرایانه، غیرتاریخی و سلسله مراتبی فهم می شود که کارکرد اجرای برنامه های تامین اجتماعی را برعهده دارد، اما در رویکرد حکومت مندی، تامین اجتماعی به مثابه شیوه خاصی از اعمال قدرت و حکومت بر خود و شهروندان برای بهینه سازی استانداردهای زندگی فهم می شود. این ارزیابی نقادانه بر این دلالت دارد که رویکردهایی که تامین اجتماعی را به مثابه متن و گفتمان درنظر گرفته و از منظری تاریخی و گفتمانی، پرده از ارزش ها، پیش فرض ها و ابعاد ایدیولوژیکی و عقلانیت سیاسی آن برمی دارند، قدرت تبیین کنندگی بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، دولت رفاه، حکمرانی خوب، قدرت، حکومت مندی
  • مهرک پورمطهری، سعاد محفوظ پور*، شقایق وحدت، ایروان مسعودی اصل صفحات 182-191
    مقدمه

    خدمات تشخیصی و درمانی بزرگترین منبع هزینه کرد مخارج سلامت هستند و در نتیجه دارای پتانسیل بالایی برای کنترل مخارج می باشند. پژوهش حاضر باهدف بررسی میزان مقتضی بودن تجویز خدمات تصویربرداری و شناسایی علل احتمالی تجویز بیش از حد این خدمات و ارایه راهکارهای اصلاحی در این حوزه اجرا شده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با استفاده از روش مرور نظام مند اجرا شده است. پایگاه های داده بین المللی (Elsevier، PubMed، Scopus و Web of Science) و ملی (SID، MagIran و IranMedex) مورد جستجو قرار گرفتند. پایگاه داده Google Scholar نیز جستجو شد. جستجو پایگاه های داده بین المللی با استفاده از ترکیب های مختلف کلیدواژه های Diagnostic Imaging/Radiology، Medical Imaging، CT-scan، MRI، Rational Consumption، Appropriateness، Imaging، Health Service Misuse/Medical Overuse و Services Utilization انجام شد. زمانی جستجو نیز فاصله زمانی 1990 تا نوامبر 2021 انتخاب شد. کیفیت مطالعات شناسایی شده با استفاده از چک لیست STROBE ارزیابی شد.

    یافته ها:

     از 605 مطالعه شناسایی شده در مرحله اول جستجو، 22 مورد دارای شرایط ورود به مطالعه بودند. تمامی مطالعات به غیرمقتضی بودن بخش اعظم خدمات تجویز شده اشاره کرده اند و دلایل مختلفی نیز برای آن ذکر کرده اند (از 21 تا 76 درصد). بالا بودن نرخ خدمات تصویربرداری غیرضروری به عوامل گوناگونی منتسب شده است، از جمله پوشش بیمه تکمیلی، عدم آموزش پزشکان و ارجاعات بیماران به پزشک های مختلف. مهم ترین راهکارهای اصلاحی نیز شامل آموزش پزشکان و ایجاد نظام پایش و ارزیابی قدرتمند می شوند.

    نتیجه گیری: 

    استفاده غیرضروری از خدمات سلامت باری بر دوش نظام سلامت، سازمان های بیمه گر، مراکز ارایه خدمات سلامت و سازمان های بیمه گر می باشد. باید توجه داشت که این موضوع مختلف به ایران نیست و بسیاری از کشورهای دارای درآمد بالا که نظام سلامت آنها دارای قدرت نظارتی بالایی است نیز با این مشکل مواجه هستند.

    کلیدواژگان: تصویربرداری پزشکی، مقتضی بودن خدمات، مناسبت خدمات، ایران
  • مهدی زنگنه بایگی، مصطفی پیوند، فایزه میرانی بهابادی* صفحات 192-199
    مقدمه

    یکی از مهمترین عوامل نشان دهنده عملکرد بیمارستان، شاخص های بیمارستانی هستند. یکی از تحولات و تغییرات اساسی درنظام سلامت کشور ایران، طرح تحول نظام سلامت می باشد که تاثیرات آن باید ازجنبه های مختلف بررسی شود. هدف این پژوهش تعیین شاخص های عملکردی بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و مقایسه آن با استاندارد های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 1398بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی و با هدف کاربردی در سال 1398 دربیمارستان های دولتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام گرفت. در این مطالعه مهمتربن شاخص های عملکرد بیمارستان از سال 1395 تا سال 1398 در بیمارستان های مذکور بصورت هدفمند بررسی شد. معیار ورود کامل بودن اطلاعات شاخص ها بود. در این بررسی برای دستیابی به اطلاعات دقیق و قابل استناد، از داده های ورودی و داده های برون داد به عنوان شاخص های عملکردی استفاده شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار EXCEL و آزمون های توصیفی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر در مجموع 6 بیمارستان شهر زاهدان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مورد بررسی قرار گرفتند به طور میانگین 11200نفر بستری شده و 11003نفر ترخیص شدند که این میزان بعد از طرح تحول به 11086 نفر بستری و 10450 نفر مرخص شده کاهش یافت. میانگین مراجعین اورژانس و سرپایی ها به ترتیب 71600و124571نفر بودند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد که در زمینه ضریب اشغال تخت بیمارستان ها در مقایسه با استاندارد های وزارت بهداشت در وضعیت متوسط و ضعیف بودند. اما در زمینه متوسط روز های بستری در وضعیت نامطلوب بودند. این نتایج نشان می دهد که طرح تحول نظام سلامت در این استان تاکنون به اهداف خود نرسیده است.

    کلیدواژگان: شاخص، بیمارستان، ارزیابی
  • مریم سیدنژاد، بتول احمدی، محمد مرادی جو، محمدجواد کبیر، علیرضا اعرابی، سمانه پارسا، علی اکبری ساری* صفحات 200-209
    مقدمه

    نظام ارجاع یکی از اصول و مبانی خدمات مراقبت بهداشتی اولیه است. یکی از مهم ترین چالش ها و مشکلات نظام ارجاع عدم اطلاع مردم از ماهیت، خدمات و مزایای آن می باشد. این مطالعه با هدف ارایه ی الگوی پذیرش نظام ارجاع از دیدگاه بیماران انجام گرفت.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع مطالعات ترکیبی بود که طی سه گام در سال 1400 انجام شد. گام اول شامل تدوین پرسشنامه، گام دوم مطالعه پیمایشی و گام سوم طراحی الگوی پذیرش نظام ارجاع از دیدگاه بیماران، بوده است. جامعه آماری شامل 384 بیمار تحت پوشش صندوق بیمه روستایی مراجعه کننده به مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) دانشگاه علوم پزشکی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v20 تحلیل شد. همچنین تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم با استفاده از نرم افزار LISREL v8.5 انجام گرفت.

    یافته ها: 

    نسبت آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 85/0 و ضریب همبستگی درون خوشه ای نیز 69/0 بود. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که بیمار محوری، قوانین و مقررات، پاسخگویی، هماهنگی، امنیت داده ها، دسترسی، اثربخشی، کارآیی، اعتقادات شخصی و نفوذ اجتماعی به طور قابل توجهی بر پذیرش نظام ارجاع توسط بیماران تاثیر دارند.

    نتیجه گیری

    لازم است مدیران و سیاست گذاران قبل و حین اجرای نظام ارجاع، عوامل تاثیرگذار بر پذیرش نظام ارجاع از دیدگاه بیماران را در نظر بگیرند. برای اجرای مناسب نظام ارجاع باید به تمامی عوامل تاثیرگذار توجه ویژه ای شود تا بیماران بتوانند در کمال رغبت و به راحتی به خدمات سلامت در هر کجا و هر زمانی دسترسی داشته باشند.

    کلیدواژگان: نظام ارجاع، الگوی پذیرش، بیماران
  • اعظم دشتی رحمت آبادی، آتوسا کلانترهرمزی*، علی دلاور، جواد خدادادی سنگه صفحات 210-221
    مقدمه

    شیوع بیماری کووید-19 استرس شغلی مضاعفی را در سراسر جهان به کادر درمان وارد آورد و شدت مشکلات روان شناختی متخصصان را به اوج رساند. در این میان، تمهید شرایطی جهت ایجاد اشتیاق هم افزای شغلی و خانوادگی می تواند راهکار مناسبی برای محافظت از سلامت کارکنان و ارایه خدمات بهتر به بیماران باشد. پژوهش حاضر، با هدف ارایه الگوی پیشران ها و پسران های ایجاد اشتیاق هم افزای شغلی و خانوادگی در میان شاغلین متاهل مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به روش کیفی با بهره گیری از نظریه زمینه ای انجام شد. به منظور ارایه مدل از مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته انفرادی با کادر درمان استفاده شد. انتخاب افراد به صورت هدفمند صورت گرفت و پس از 12 مصاحبه اشباع نظری حاصل آمد.

    یافته ها:

     تحلیل داده ها منجر به یافتن 6 عامل پیشران (ویژگی های منشی و رفتاری فرد؛ ویژگی های خانواده هسته ای و اصلی؛ ویژگی های مربوط به خودکار و محیط کار) و 7 عامل پسران (عوامل درون روانی، عادات رفتاری؛ محیط خانواده، رفتارهای متداول مخرب؛ ویژگی های کار، عوامل مدیریتی، محیط سازمانی) در قالب 3 دسته عوامل فردی، خانوادگی و شغلی شد.

    نتیجه گیری:

     پیشگیری از دسترفت بهره وری، ارتقا سرمایه انسانی و کیفیت خدمات مراقبت از سلامت که تحت تاثیر مشکلات روان شناختی کادر درمان قرار دارد بایستی مورد توجه وزارت بهداشت و سازمان های ذیربط باشد. بیمارستان ها و سازمان های تحت پوشش می توانند با بکارگیری مدل ارایه شده، ضمن توجه به سلامت کادر درمان، کیفیت خدمات ارایه شده به بیمه شدگان را ارتقا بخشند.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، اشتیاق خانوادگی، اشتیاق هم افزا، مدیریت منابع انسانی، کووید-19
  • حسین طولابی راد، خلیل علی محمدزاده*، محمدکریم بهادری، محمد خمرنیا صفحات 222-229
    مقدمه

    پیاده سازی سیستم پرداخت مبتنی بر عملکرد به عنوان یک عامل مهم و تاثیر گذار بر ارتقای بهره وری کارکنان مورد توجه قرار می گیرد، که موجب افزایش میزان رضایت و عدالت سازمانی خواهد شد. پرداخت های مبتنی بر عملکرد در واقع پاداش های مادی را به عملکرد فردی، گروهی یا سازمانی و یا ترکیبی از این سه مرتبط می سازد. این مطالعه با هدف تبیین دیدگاه کادر درمان از پرداخت مبتنی بر عملکرد در بیمارستان های منتخب استان لرستان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مطالعات کیفی می باشد که با رویکرد تحلیل محتوا در سال 1400 در بیمارستان های منتخب استان لرستان انجام شد. جامعه آماری 14 نفر از کارکنان درمانی و ستادی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه داشت. تحلیل داده با استفاده از تحلیل محتوای قراردادی انجام شد.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها 2 بعد اصلی (عوامل سازمانی، عوامل فردی و درونی) و 6 بعد فرعی (عادلانه بودن سیستم پرداخت؛ کمیت کار؛ کیفیت کار؛ پرداخت بر اساس کار و تلاش؛ انگیزش و علاقه مندی؛ تعهد و پایبندی) استخراج شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به موثر بودن اجرای طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد بر درآمد بیمارستان ها می توان اظهار داشت که این طرح تاثیر مثبتی بر عملکرد کارکنان بیمارستان ها داشته و موجب فعالیت بیشتر آنان در بیمارستان ها، ارایه خدمات بهتر و در مجموع بهبود اثربخشی شده است. بنابراین، به مسیولان و مجریان طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیشنهاد می شود اجرای آن را به صورت گسترده تر در سایر استان ها دنبال کنند.

    کلیدواژگان: نظام پرداخت، عملکرد، بیمارستان، دیدگاه، پرستار
  • کیومرث سمعی، بابک حاجی کریمی*، محمدمهدی مظفری صفحات 230-237
    مقدمه

    صنعت گردشگری درمانی از صنایع درآمدزای مطرح دنیا است. خدمات بیمه ای باعث افزایش آسودگی خاطر گردشگران می شود و توسعه صنعت گردشگری با رشد همزمان خدمات بیمه ای می باشد. افزایش درآمدهای ارزی کشور از طریق صنعت گردشگری درمانی؛ ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه های موثر بیمه ای در الگوی بازاریابی گردشگری درمانی سازمان تامین اجتماعی صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی می باشد که به صورت کمی-کیفی در سال 1400 صورت پذیرفت. در رویکرد کیفی با استفاده از تکنیک دلفی مولفه های موثر در گردشگری درمانی شناسایی و در رویکرد کمی با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی و معادلات ساختاری، مدل تایید و برازش گردید.

    یافته ها:

     عامل بیمه ای بر بازاریابی گردشگری درمانی تاثیر دارد و این عامل با پنج مولفه؛ بازخرید سریع و موثر بیمه، پوشش های کامل بیمه درمانی، خدمات بیمه ای تکمیلی دیگر همچون سفر و سرقت، پذیرش بیمه های بین المللی درمانی و قابلیت انتقال و اعتبار بیمه درمانی سایر کشورها شناسایی شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه حاضر کمک می کند سیاستگذاران حوزه سلامت کشور با استفاده از مدل بازاریابی گردشگری درمانی به درآمدهای ارزی خود بیفزایند و با توجه به مولفه های بیمه ای مدل مذکور و اقدامات موثر توسط دولت، سازمان های بیمه گر باعث کاهش تهدیدهای مالی و امنیتی گردشگران و در نهایت باعث افزایش جذب گردشگران درمانی کشورهای دیگر خواهد شد.

    کلیدواژگان: بیمه، بازاریابی، گردشگری درمانی، سازمان تامین اجتماعی
  • جواد سجادی خسرقی، محمود ثالثی، محمد مسگرپور امیری*، محمد محمدیان، جواد خوش منظر، مناف عبدی صفحات 238-246
    مقدمه

    بحران کووید-19 تغییرات بسیاری در عملکرد و بهره وری مراکز ارایه دهنده خدمات سلامت ایجاد کرد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات همه گیری کووید-19 بر شاخص های مالی و عملکردی یکی از بیمارستان های شهر تهران بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کوهورت تاریخی بود که در 6 ماه اول سال 1398 بعنوان دوره پیش از همه گیری و 6 ماه اول سال 1399 به عنوان دوره بعد از همه گیری انجام شد. 13شاخص عملکردی بخش های بستری؛ 9 شاخص عملکردی کل بیمارستان و 3 شاخص مالی وارد مطالعه شدند. داده ها در قالب فرم اکسل از واحد آمار و واحد بهبود کیفیت بیمارستان دریافت شده و پس از ورود به نرم افزار SPSS و بررسی نرمال بودن آن ها، با آزمون ناپارمتریک ویلکاکسون آنالیز شدند.

    یافته ها: 

    میانگین شاخص های گردش تخت (028/0=P)، بیماران ترخیص شده (028/0=P) و تعداد بستری شدگان (046/0=P) در دوره همه گیری کاهش یافته بود که معنادار یافت شد. میانگین شاخص فوت قبل از 24 ساعت (027/0=P) و بعد از 24 ساعت (028/0=P) و ترخیص اورژانس (028/0=P) نیز بطور معناداری افزایش یافته بود. میانگین سود بیمارستان به قیمت جاری و قیمت واقعی بطور معنادار افزایش یافته بود (028/0=P).کل درآمد جاری افزایش ولی درآمد واقعی کاهش یافته بود که معنادار نبودند. کل هزینه جاری و واقعی نیز کاهش یافته بود که فقط کاهش هزینه واقعی معنادار بود (028/0=P).

    نتیجه گیری:

     همه گیری کووید-19 تاثیر معناداری بر شاخص های مالی و عملکردی بیمارستان داشت. لازم است مدیران بیمارستان ها پس از تحلیل وضعیت بیمارستان، ضمن تدوین و طراحی برنامه ی مقابله با بحران های مشابه، الگوی مناسبی برای توسعه خدمات و پایداری منابع در حین بحران داشته باشند.

    کلیدواژگان: کووید-19، بیمارستان، شاخص های عملکردی، شاخص های مالی
|
  • Zohreh Shahbazi, Karam Habibpour Gatabi*, Mostafa Azkia Pages 168-181

    Despite the impact of theoretical approaches explaining the concept of social security on the social security system, often in Iran, this concept does not have an independent status in sociological analysis and its theoretical analysis is reductionist and is usually considered as an economic concept. After reviewing and explaining the existing theories, the formation of theories was presented based on the three models of welfare state, good governance and governmantality. Their review reveals differences around the two issues of perceiving the power and purpose of social security. In the approaches of welfare state and good governance, power is understood in a structuralist, non-historical and hierarchical way. It is responsible for the implementation of social security programs But in the governance approach, it is understood as a special way of exercising power and governing over oneself and citizens to optimize living standards.Also, the critical evaluation of these theoretical models implies that the approaches that have considered social security as a text and discourse, with a critical, historical and discourse approach, unveil the values, assumptions and ideological dimensions and political rationality of social security. And they have more explanation.

    Keywords: Social Security, Health Planning, Good Governance, Governmantality
  • Mehrak Pourmotahari, Soad Mahfoozpour*, Shaghayegh Vahdat, Irvan Masoudi Asl Pages 182-191
    Introduction

    Diagnostic and curative services are a major source of healthcare expenditures, indicating their potential to control such expenditures. This study aimed to evaluate appropriateness of medical imaging services and to provide policy options to address this challenge.

    Methods

    Following a systematic review design, international (Elsevier, PubMed, Web of Science, and Scopus) and national (IranMedex, MagIran and SID) databases were searched from 1990 to November, 2021 using various combinations of the following keywords: Diagnostic imaging/Radiology, Medical Imaging, CT-Scan, Rational consumption, appropriateness, Health service misuse/Medical overuse, and services utilization. Google Scholar was also mined. STROBE checklist was used to evaluate the quality of articles.

    Results

    Initially 605 articles were found, of which 22 were found as eligible. All studies mention various levels of inappropriateness of services (i.e., 21 to 76%), and mentioned different causes, including benefiting from complementary health insurance coverage, insufficient knowledge of providers, and various referrals of patients. The most widely mentioned solutions include training providers and establishment of a strong monitoring systems.

    Conclusion

    Inappropriateness of prescribed results in increased burden for health systems, health insurance funds, and providers. Also, this problem is not restricted to Iran and several high income countries with well-established health systems are also faced with this problem.

    Keywords: Medical Imaging, Appropriateness of Services, Necessity of Services, Iran
  • Mehdi Zanganeh Baygi, Mostafa Peyvand, Faezeh Mirani Bahabadi* Pages 192-199
    Introduction

    One of the most important factors that indicate hospital performance are hospital indicators. One of the fundamental developments and changes in the health system of Iran is the health system transformation plan, the effects of which should be examined from different aspects. The purpose of this research is to determine the performance indicators of hospitals affiliated to Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran and compare them with the standards of the Ministry of Health and Medicine. Medical education was in 2018.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2018 in public hospitals covered by Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran. In this study, the most important performance indicators of the hospital from 2015 to 2018 were investigated in a targeted manner. The entry criterion was the completeness of the indicator's information. In this study, to obtain accurate and reliable information, input data and output data were used as performance indicators. The data was analyzed using EXCEL software and descriptive.

    Result

    In the present study, a total of 6 hospitals of Zahedan city under the coverage of Zahedan University of Medical Sciences were investigated. On average, 11,200 people were hospitalized and 11,003 people were discharged, which decreased to 11,086 people hospitalized and 10,450 people discharged after the transformation plan. The average number of emergency and outpatients was 71,600 and 124,571 respectively.

    Conclusion

    To evaluate the hospital, the use of performance indicators as a criterion can guide managers in understanding the current situation of their center as well as in planning and management decisions. The findings of the study showed that in terms of bed occupancy rate, the hospitals were in an average and poor condition compared to the standards of the Ministry of Health. But in terms of the average days of hospitalization, they were in an unfavorable situation.

    Keywords: Indicator, Hospital, Assessment
  • Maryam Seyed-Nezhad, Batoul Ahamadi, Mohammad Moradi-Joo, MohammadJavad Kabir, Alireza Arabi, Samaneh Parsa, Ali Akbari-Sari* Pages 200-209
    Introduction

    Referral system is one of the principles and foundations of primary health care services. One of the most important challenges and problems of the referral system is the lack of public awareness of its nature, services and benefits. The aim of this study was to provide a model for accepting the referral system from the perspective of patients.

    Methods

    This study was a mixed method that was conducted in three steps in 1400. The first step included the development of a questionnaire, the second step was a survey study, and the third step was the design of the acceptance model of the referral system from the perspective of patients. The statistical population included 384 patients covered by the Rural Insurance Fund referring to the Imam Khomeini Hospital Complex. The data were analyzed using SPSS v20 software. Also, Second-order Confirmatory Factor Analysis (S-CFA) was performed using LISREL v8.5 software.

    Results

    Cronbach's alpha ratio for the whole questionnaire was 0.85 and intra-cluster correlation coefficient was 0.69. The results of confirmatory factor analysis showed that patient-centeredness, rules and regulations, responsiveness, coordination, security, accessibility, effectiveness, efficiency, personal beliefs and social influence significantly affected the acceptance of the referral system from patients' perspectives.

    Conclusion

    It is necessary for managers and policy makers before and during the implementation of the referral system to consider the factors affecting the acceptance of the referral system from the perspective of patients. For the appropriate implementation of the referral system, special attention should be paid to all the influencing factors so that patients can easy and convenient access health services anywhere and anytime.

    Keywords: Referral System, Acceptance Model, Patients
  • Aazam Dashti Rahmatabadi, Atoosa Kalantar Hormozi*, Ali Delavar, Javad Khodadadi Sange Pages 210-221
    Introduction

    The prevalence of COVID-19 disease has added additional job stress to medical staff around the world and exacerbated the psychological problems of specialists. On the other hand, creating conditions for creating a synergistic passion for work and family can be a good solution to maintain the health of employees and provide better services to patients in medical centers. The aim of this study is to present a model of Deterrent and Promoter Affecting Synergistic Enthusiasm for Work - Family among Medical Married staff of medical centers under the supervision of Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    The present study was conducted qualitatively using grounded theory. In order to present the model, in-depth semi-structured interviews with the treatment staff were used. The selection of individuals was purposeful. Theoretical saturation was obtained after 12 interviews.

    Results

    Data analysis led to finding 6 promoter factors (intrinsic and behavioral characteristics of the individual; core and main family characteristics; characteristics related to work and work environment) and 7 deterrent factors (internal factors Psychology, behavioral habits; family environment, common destructive behaviors; work characteristics, managerial factors, organizational environment) were divided into 3 categories of individual, family and job factors.

    Conclusion

    Promotion of productivity, human capital and quality of health care services that are affected by the psychological problems of medical staff should be considered by the Ministry of Health and relevant organizations. Hospitals can improve the quality of services provided to the insured by using the presented model, while paying attention to specialists.

    Keywords: Job Passion, Passion in The Family, Synergistic Enthusiasm, COVID-19
  • Hossein Tulabei Rad, Khalil Ali Mohammadzadeh*, Mohammadkarim Bahadori, Mohammad Khammarnia Pages 222-229
    Introduction

    Implementation of performance-based payment system is considered as an important and effective factor in improving work productivity, which will increase organizational satisfaction and justice. Performance-based payments actually link material rewards to individual, group, or organizational performance, or a combination of the three. The aim was to explain and prioritize the challenges and solutions of the performance-based payment system to the staff of hospitals.

    Methods

    This study is a qualitative study that was conducted with content analysis approach in 2020 in teaching hospitals of Lorestan. The statistical population was 14 medical and staff members using purposive sampling. The sampling method was purposeful and sampling continued until data saturation. Data analysis was performed using conventional content analysis.

    Results

    After the process of continuous comparison of data and open, pivotal and selective coding, in 2 main dimensions (organizational factors, individual and internal factors) and 6 sub-dimensions (fair payment system; work quantity; work quality; work based payment And effort; motivation and interest; commitment and commitment) were organized.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of the implementation of performance-based payment plan on the income of hospitals, it can be stated that this plan has a positive effect on the performance of hospital staff and causes them to be more active in hospitals, provide better services and Total improved effectiveness. Therefore, the officials and implementers of the performance-based payment plan in the Ministry of Health and Medical Education are suggested to follow its implementation more widely in other provinces.

    Keywords: Payment System, Performance, Hospital, Experience, Nurse
  • Quomars Samiei, Babak Hajikarimi*, MohammadMehdi Mozafari Pages 230-237
    Introduction

    Medical tourism industry is one of the most lucrative industries in world. Insurance increases the comfort of tourists. The development of the tourism industry is accompanied by the growth of insurance services. Increasing the country's foreign exchange earnings through the medical tourism industry; is essential. In this research, we intend to present all the effective components of insurance in the marketing model of medical tourism of the Social Security Organization.

    Methods

    This research is based on the purpose of applied research, in terms of how to collect data is descriptive-survey and in terms of research approach, is a mixed exploratory method. Which was done in 2021. In qualitative approach using Delphi technique, effective components in medical tourism are identified. In quantitative approach, the research model was finalized using exploratory and confirmatory factor analysis.

    Results

    The insurance factor affects the marketing of medical tourism. And this factor has five components; Fast and effective redemption of insurance, Full health insurance coverage, Other supplementary insurance services such as travel and theft and Acceptance of international health insurance and the transferability and validity of health insurance in other countries were identified.

    Conclusion

    Results of this research help the health policy makers of the country to increase their foreign exchange earnings by using this research model. And with regard to the insurance components of the model and effective measures by the government, Insurance companies will reduce the financial and security threats of tourists and ultimately increase the attraction of medical tourists from other countries.

    Keywords: Insurance, Marketing, Medical Tourism, Social Security Organization
  • Javad Sajjadi Khasraghi, Mahmoud Salesi, Mohammad Meskarpour Amiri*, Mohammad Mohammadian, Javad Khosmanzar, Manaf Abdi Pages 238-246
    Introduction

    The COVID-19 caused many changes in the performance and productivity of health service providers. The purpose of this study was to investigate the effects of the COVID-19 pandemic on the financial and performance indicators of one of the hospitals in Tehran.

    Methods

    This historical cohort study was conducted in the first 6 months of 2018 as the pre-pandemic period and the first 6 months of 2019 as the post-pandemic period. 13 performance indicators of inpatient departments; 9 operational indicators of the whole hospital and 3 financial indicators were included in the study. The data were received in a pre-designed Excel form from the statistics unit and quality improvement unit of the hospital, and after entering SPSS and checking their normality, they were analyzed with Wilcoxon's non-parametric test.

    Results

    Average indices of bed circulation (P=0.028), discharged patients (P=0.028) and hospitalized patients (P=0.046) were significantly reduced. The index of death before 24 hours (P=0.027) and after 24 hours (P=0.028) and ED discharge (P=0.028) also increased significantly. The average profit of the hospital at the current price and the actual price had increased significantly (P=0.028). Total current income increased, but real income decreased, which were not significant. Current and real costs were also reduced, only the real cost reduction was significant (P=0.028).

    Conclusion

    The COVID-19 had a significant impact on the hospital's financial and performance indicators. It’s necessary for hospital managers to have an appropriate model for the development of services and the sustainability of resources during a crisis.

    Keywords: COVID-19, Hospitals, Functional Performance, Financial Management