فهرست مطالب

اقتصاد دفاع و توسعه پایدار - پیاپی 24 (تابستان 1401)

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 24 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید لاریجانی، امیرعلی کمالیراد* صفحات 9-37

    بودجه ریزی که در ادبیات علوم مدیریت یکی از ارکان اصلی برنامه ریزی یک سازمان یا بخش است از اهمیت قابل توجهی در راستای بهبود جایگاه و پیشبرد اهداف دارد، لذا در این پژوهش سعی شده تا ابتدا درک درستی از ادبیات بودجه ریزی به دست آید و سپس به پیشنهاد بهبود نظام بودجه ریزی در بخش نظامی کشور پرداخته شود. در این مقاله سعی شده تا ضمن بررسی انواع روش بودجه ریزی به بررسی بودجه ریزی بخش نظامی کشور ایالات متحده آمریکا پرداخته شود. همچنین با توجه به مبانی نظری، نظرات خبرگان و سایر مطالعات، پارامترهای موثر بر بودجه ریزی بخش عمومی و بودجه ریزی بخش دفاعی کشور احصا گردید و با آنچه از مطالعه نظام بودجه ریزی آمریکا به دست آمده بود با استفاده از روش دلفی و با استفاده از نظرسنجی 30 نفر از خبرگان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهند با توجه به پارامترها و استفاده آن ها در مدل دلفی در راستای بهینگی بودجه ریزی بخش نظامی ایران؛ موانع بوروکراتیک، موانع مدیریتی و همچنین تعامل مابین نهادهای حاکمیتی اثر بیشتری را بر شاخص بودجه ریزی داشتند که از طرف دیگر با توجه به ساختار بودجه ریزی بخش نظامی کشور این موضوع باید در نظر گرفته شود که تعامل مابین نهادهای حاکمیتی که به عنوان یک پارامتر اختصاصی در مدل دلفی و در تحلیل نظری انتخاب شده بود، می تواند اثر قابل توجهی بر بهینگی و اثربخشی بودجه ریزی داشته باشد.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی، بخش نظامی، موانع بروکراتیک، نهاد حاکمیتی، مدل دلفی، معادلات ساختاری
  • محسن رسولیان، یاور دشتبانی، محمدرضا گل کانی* صفحات 39-53

    در مطالعه حاضر بررسی این ایده مدنظرست که با توجه به کثرت و اهمیت دارایی املاک و مستغلات در نیروهای مسلح از یک طرف و نیاز به منابع مالی برای صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح از طرف دیگر آیا می توان به کمک ساختار بازار سرمایه، به تامین مالی از طریق نهاد سرمایه گذاری املاک و مستغلات در صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح نایل شد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات، از انواع تحقیقات توصیفی- پیمایشی می باشد. اطلاعات مورد نیاز تحقیق از منابع کتابخانه ای و پرسش از خبرگان رشته مالی و نیز با استفاده از پرسشنامه گردآوری گردید و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از مقایسات زوجی در تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی با طیف 9 نقطه ای ساعتی و از طریق نرم افزار اکسپرت چویس و اکسل استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که تامین مالی از طریق تاسیس صندوق املاک و مستغلات نسبت به سایر روش های وام، حقوق صاحبان سهام، اوراق مشارکت و صکوک دارای مطلوبیت بیشتری از منظر ابعاد مختلف و با اهمیت در تامین مالی می باشد. لذا می توان نتیجه گرفت که تعریف ابزارهای تامین مالی مناسب در صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح اولا منجر به مولدسازی دارایی ها در صندوق شده، ثانیا با مناسب ترین روش، تامین مالی برای صندوق صورت گرفته، ثالثا منجر به توسعه یافتگی کشور خواهد شد.

    کلیدواژگان: صندوق املاک و مستغلات، تامین مالی، دارایی مالی، مولدسازی دارایی ها
  • مهدی حمزه پور، رضا طهماسبی بلوک آباد* صفحات 55-74

    شناخت موقعیت عملکردی در حوزه عملکرد اقتصادی نسبت به شاخص های موجود و طراحی شده، به منظور بهبود آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به گونه ای که با فهم نمره عملکرد کشور نسبت به هر یک از شاخص های اقتصادی می توان راهی را برای عملکرد آینده ترسیم نمود. این امر در کنار شناخت و فهم میزان اهمیت هر یک از شاخص های اقتصادی از اهمیت مضاعفی برخوردار خواهد بود. در این پژوهش عوامل دهگانه موثر بر شکل گیری صادرات باثبات توسط دو معیار اهمیت و عملکرد نمره گذاری شده و در ادامه به تحلیل و بررسی نتایج حاصل از آن پرداخته شده است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، عوامل شناسایی شده بر اساس منطق IPA مورد تحلیل قرار گرفتند. به گونه ای که هر یک از عوامل با دو بعد اهمیت و عملکرد در معرض نمره دهی توسط نخبگان این حوزه قرار داده شدند و با محاسبه ضرایب مختلف و همچنین ارزش کمی آستانه ای هر یک از عوامل، در دسته بندی های چهار بخشی قرار گرفتند.  نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که چهار عامل «ایجاد زنجیره های تامین (محصول تا مشتری) محصولات»، «بازاریابی نظام یافته و ایجاد همکاری های بلند مدت با بنگاه های بین المللی»، «تمرکز بر تحقیق و توسعه در شکل گیری صادرات باثبات» و «جهت دهی تولید به سمت نیازهای بازارهای صادراتی» در اولویت اجرایی کشور قرار دارند و باقی مولفه ها نیز با امتیاز مشخص در رده های بعدی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: IPA، تحریم، صادرات صنایع راهبردی
  • احمد ملابهرامی، ایمان مرادیان* صفحات 75-95
    هدف از این تحقیق بررسی روش های تامین مالی صنایع هوایی در کشورهای منتخب و ارایه روش تامین مالی مناسب برای ایران است. روش تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر اساس گردآوری داده ها توصیفی و اکتشافی - تحلیلی می باشد. در این تحقیق جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه به روش دلفی استفاده شده است و جامعه آماری پژوهش کلیه کارشناسان و متخصصان حوزه صنایع هوایی می باشد که با استفاده از روش گلوله برفی 30 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. همچنین داده های بدست آمده در این تحقیق با استفاده از آزمون همبستگی کندال و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.نتایج تحقیق مشخص نمود که روش های نوینی در خصوص تامین منابع مالی صنایع هوایی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد که برخی از این روش ها شامل ایجاد اتاق های فکر، راه اندازی بخش R&D در این صنعت، استفاده از مهندسی معکوس با بهره گیری دانش روز کشورهای شرق آسیا، استفاده از اوراق مرابحه و اصل خصوصی سازی با هدف مشارکت شهروندان در مباحث نیروی نظامی و شفاف سازی روش های تامین منابع مالی این صنعت بوده است.
    کلیدواژگان: صنایع هوایی، برآورد تامین مالی، اعتبارات
  • اسماعیل خان احمدی*، رضا زینعلی، محمدکاظم بصیرتی صفحات 97-119
    ناآرامی های اجتماعی تهدیدات پیچیده، فراگیر، پرهزینه تلقی می شود که در صورت عدم شناخت علل شکل گیری و انجام اقدامات غیر منطقی در فرایند کنترل آنها، نظام ها هزینه های سنگین (سقوط) را متحمل خواهند شد. نظر به شکل گیری این پدیده در کشور طی چهاردهه از یک سو و تاثیرپذیری افکار عمومی کشور از مبانی ارزشی و وجود راهبردهای اثربخش و منطبق با فطرت انسان در این مبانی از جمله نهج البلاغه هدف نوشتار حاضر احصاء مضامین راهبردهای اقتصادی موثر بر کنترل ناآرامی های اجتماعی از منظر نهج البلاغه می باشد. نظر به اینکه شکل گیری اکثر ناآرامی های اجتماعی متاثر از مشکلات اقتصادی است با بهره گیری از روش آمیخته اکتشافی مضامین سیزدهگانه راهبردهای اقتصادی موثر بر جلوگیری و کنترل ناآرامی های از نهج البلاغه احصاء و در معرض قضاوت 10 نفر از خبرگان قرار گرفت که ضریب لاوشه راهبردها توسط جامعه خبرگی 89/0 تعیین گردید. سپس راهبردهای فوق جهت رتبه بندی در معرض قضاوت 92 نفر از کارشناسان قرارداده شده؛ نظر به اینکه میانگین رتبه راهبردها 97/3، آزمون تی 122/12، درجه آزادی91، سطح معنی داری 000/0 و کای اسکوثر 993/104 تعیین گردید، موید اثربخشی راهبردهای احصا شده بر ممانعت از شکل گیری و کنترل ناآرامی های اجتماعی است. با بهره گیری از ظرفیت راهبردهای فوق دستاوردهای برای نظام محقق می شود که در مبحث نتیجه گیری به آن اشاره شده است .
    کلیدواژگان: راهبردهای اقتصادی، ناآرامی های اجتماعی، نهج البلاغه
  • ماهان سالوند* صفحات 121-147

    با توجه به تاثیرات منفی و آسیب های شیوع ویروس کووید-19 در ابعاد مختلف اقتصادی، هدف از تحقیق حاضر دست یابی به الگویی جهت کاهش اثرات منفی پاندمی کووید-19 بر اقتصاد ایران است. نتیجه این پژوهش می تواند مقدمه ای برای تدوین نقشه راه فناوری باشد تا در حوزه مبارزه با تاثیرات منفی کووید-19 بر اقتصاد و با تبیین حوزه های جدید در فضای مالی شناختی، گام مهمی در کاهش اشتباهات تصمیم گیری در حوزه مالی در دوران پاندمی برداشته شود. روش این تحقیق بر اساس هدف کاربردی بوده و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق خبرگان دانشگاهی در زمینه اقتصاد اجتماعی می باشند که 12 نفر به روش هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در راستای گردآوری اطلاعات از تکنیک دلفی نخبگان و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل سلسله مراتبی و تکنیک حالت شکست و تحلیل اثرات استفاده شده است.نتایج به دست آمده از بررسی شاخص های اقتصادی نشان داد که عدم کنترل تورم و عدم شفافیت سیستم های بانکی در رده بالای ریسک قرار دارند. همچنین نتایج نشان دهنده آن است که الگوی منتخب کاهش آسیب های ناشی از شوک اقتصاد مقاومتی در بلندمدت اثر مثبت و معنادار روی رشد اقتصادی و پیشگیری از اثرات جبران ناپذیر اقتصادی-اجتماعی کشور دارد. در نهایت با توجه به شاخص تاب آوری اقتصاد مقاومتی برگوگلیو و همکارانش راهکارهایی برای کاهش ریسک و کنترل بیشتر هریک از شاخص های اقتصاد مقاومتی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: کاهش آسیب پذیری، اقتصاد مقاومتی، کووید-19، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Saeed Larijani, AmirAli Kamali Rad * Pages 9-37

    The management sciences literature identifies budgeting as a critical step in planning for improving an organization or department or advancing towards its goals. Therefore, the object of this study is to propose strategies for improving the budgeting of the military sector of the country through an examination of the literature. For this purpose, this paper examines various types of budgeting methods used by the US military sector as its primary case study. Thereafter, by drawing on theoretical models, experts' opinions and other studies, the paper seeks to identify effective parameters in the budgeting of public and defense sectors (taking the US budgeting system as its source) using the Delphi method to conduct a survey of 30 experts.The results obtained indicate that bureaucratic obstacles, managerial obstacles, and the interaction between governing institutions are the most critical factors influencing optimal budgeting of the military sector. It should be emphasized that the interaction between the governing institutions _ as one of the parameters considered in Delphi model and theoretical analysis _ has the most significant effect on the optimization and effectiveness of budgeting.

    Keywords: Budgeting, Military sector, Bureaucratic obstacles, Governing institution, Delphi model, Structural equations
  • Mohsen Rasoulian, Yavar Dashtbani, MohammadReza Golkani * Pages 39-53

    The Armed Forces pension functions based on the "pay and you go" system. Therefore, working people's insurance premiums is the main method of paying for pensions. Yet, the ratio of those who support the fund (like many other pension funds) is decreasing. According to studies, real estate accounts for a large part of the assets of the armed forces. Due to the development of the cities many of these assets are now located within urban areas; By law, the armed forces are required to move their bases outside the metropolitan areas. Thus, such properties are often abandoned without creating added value and productivity. Financing is a critical issue for many developing countries. Securitization is a recent financial engineering innovation that has revolutionized financing methods. Using this method, every asset that can generate a cash flow is utilized as a support, while increasing the credit rating through different techniques and mechanisms. Thereby, the risk of those assets is shared among investors, allowing financing with more favorable conditions. The present study can be categorized as a descriptive survey in terms of its practical purpose and in terms of data collection methods. The data for this paper was collected from library sources and through conducting a questionnaire of experts in the field of finance. To analyze the data, this study employed pairwise comparisons in hierarchical analysis with a 9-point hourly spectrum and using Expert Choice and Excel softwares. The results of this research indicate that financing through the establishment of a real estate fund is more beneficial than methods such as loans, equity, partnership bonds and sukuk. Therefore, it can be concluded that the definition of appropriate financing tools in the Armed Forces Pension Fund can firstly lead to the generation of assets for the fund, and secondly, financing the fund can be undertaken through the most appropriate method, and thirdly it can contribute to the development of the country.

    Keywords: Real estate investment trust, Financing, Financial assets, Production of assets
  • Mahdi Hamzehpoor, Reza Tahmaseby Blukabad * Pages 55-74

    Knowledge of performance indicators and comparing them with existing and designed indicators is of particular importance for their improvement. Since, an understanding of the importance of each economic index, in conjunction with an understanding a country's performance metrics in relation to each of the economic indicators, paves the way for optimizing performance. This paper examines ten factors affecting the stability of exports routes according to two criteria of importance and performance and analyzes the results. The research method employed is based on IPA logic. Thereby, each of the factors were subjected to scoring by the elites in the field according to two dimensions of importance and performance. Subsequently, quantitative threshold values of each factor coefficients were calculated, and the factors were thereafter categorized. The results obtained indicate that four factors; "creating supply chains (from product to customer) of products", "systematized marketing and establishing long-term cooperation with international companies", "focusing on research and development through obtaining stable export routes" and "directing production towards the needs of export markets" should be prioritized. The paper concludes with a categorization of components according to the obtained score.

    Keywords: IPA, Strategic industries export, Sanction
  • Ahmad Molabahrami, Iman Moradian * Pages 75-95
    The primary aim of this research is to illustrate the financing methods of the aviation industry in select countries and thus propose a suitable financing method for the Iranian aviation industry. This research paper can be classified as applied in terms of purpose, and comparative in terms of scope. The modus opernadi of this paper uses descriptive and exploratory-analytical methods to analyze various methods of financing aviation industries. Therefore, in terms of methodology the paper can be described as a descriptive study within the qualitative paradigm. To collect descriptive data the study used a questionnaire through the Delphi method. The statistical population consisted of experts in the field of aviation industry with a sample size 30. The sampling method employed for this purpose was the snowball method. Subsequently, the raw data was analyzed using SPSS 25 software. The results obtained indicate that setting up think tanks, enhancing the R&D departments of the industry, reverse engineering methods, drawing on upon the up-to-date knowledge of East Asian countries, using murabaha bonds, privatization, public participation in discussions of the military and finally transparency would optimize financial resources for the industry.
    Keywords: Air force, financing estimate, credits, organization of Nahaja
  • Esmaeil Khanahmadi *, Reza Zeinal, Mohammad Basirati Pages 97-119
    Social unrest is a complex, pervasive, costly threat ... that if the causes of its formation are not known and irrational actions are taken in the process of controlling them, the systems will incur heavy costs. Considering that this phenomenon has been present in the country during the past four decades on the one hand, and the liability of public opinion to being swayed by foreign influences, it is important to adopt effective strategies in accordance with human nature such as those proposed by Nahj al-Balagheh. Noting that social unrests is highly affected by economic problems, the paper adopted an exploratory method to investigate the effectiveness of thirteen economic strategies for preventing and controlling unrest which were adopted from Nahj al-Balagheh. These strategies were subsequently judged by 10 experts resulting in a content validity of 0/89. The strategies were subsequently subjected to the opinions of 92 experts; Considering that the average rank of strategies was 3.97, t 1212 T test, degree of freedom 91, significance level was 0.000 and Chi-square was 104.993, it confirms the effectiveness of the strategies for preventing the formation and controlling of social unrest.
    Keywords: Economic Strategies, social unrest, Nahj al-Balaghah
  • Mahan Salvand * Pages 121-147

    Noting the negative effects of the covid-19 pandemic on various economic sectors, the aim of the current paper is to find a model for reducing the negative effects of covid-19 pandemic on the Iranian economy. The result of this research can pave the way for developing a technology roadmap that by illustrating new field of cognitive finance can in turn help reduce the chance of implementing bad policies against the negative effects of Covid-19 on the economy. This paper can be classified as a descriptive survey and its methodology is based on data collection. More specifically, the paper uses the Delphi to collect its data collection, and subsequently conducts hierarchical, failure and information analysis techniques to analyze the data gathered. The results obtained from the analysis of economic indicators indicate that lack of inflation controls and lack of transparency of banking systems pose the greatest high risk. Furthermore, the results indicate that adopting resistance economic policies for reducing the damage caused by shocks has a positive and significant effect long term in terms of economic growth. The paper concludes by proposing some solutions for reducing risk and control based on the economic resilience indicators proposed by Bergoglio and colleagues.

    Keywords: Vulnerability reduction, covid-19, hierarchical analysis