فهرست مطالب

نوید نو - پیاپی 82 (تابستان 1401)

فصلنامه نوید نو
پیاپی 82 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه سلحشور، حمیدرضا چمنزاری*، مریم باقری، حبیب الله اسماعیلی صفحات 1-12
    مقدمه و هدف
    خستگی از شایع ترین عوارض جانبی است که به عنوان یکی از مهم ترین انواع تنیدگی ها شناخته شده و به صورت شکایت ناتوان کننده بیان می شود. علی رغم پیشرفت در زمینه های دارویی و غیردارویی، این مشکل همچنان وجود دارد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر کاهش دمای محلول دیالیز بر خستگی این بیماران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی دو گروهه تصادفی بر روی 60 بیمار تحت درمان با همودیالیز در بیمارستان های مشهد انجام شد. دمای محلول دیالیز در گروه مداخله C ° 35و در گروه کنترل C ° 37 تنظیم شد. قبل و بعد از مداخله، خستگی بیماران هر دو گروه با مقیاس پایپر سنجیده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 18SPSS و آزمون های تی تست، من ویتنی و تی زوجی آنالیز گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد، خستگی در بیماران تحت درمان با همودیالیز سرد به طور معنی داری در مرحله بعد از مداخله کاهش یافت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    محلول همودیالیز سرد (35 درجه سانتی گراد) می تواند به کاهش خستگی بیماران همودیالیزی کمک کند. لذا توصیه می شود ارایه دهندگان مراقبت، از این روش برای کاهش عوارض همودیالیز در این بیماران استفاده کنند
    کلیدواژگان: محلول دیالیز سرد، همودیالیز، خستگی
  • شیوا رحیم زادگان، سجاد بشرپور*، نیلوفر میکائیلی، محمد نریمانی صفحات 13-26
    مقدمه  و هدف

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی علی سازگاری روانی با بیماری در بیماران مبتلا به سرطان براساس تنظیم هیجان و دلسوزی به خود با نقش میانجی سلامت معنوی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و در زمره تحقیقات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، بیماران 18 تا 65 سال مبتلا به سرطان پستان، خون، معده و روده مراجعه کننده به بخش انکولوژی بیمارستان های امید و امام خمینی ارومیه در نیمه اول سال 1400 بود که به روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 250 نفر انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل فرم کوتاه پرسشنامه سازگاری روانی با سرطان، پرسشنامه راهبردهای فرآیندی نظم جویی هیجان، مقیاس دلسوزی به خود و پرسشنامه سلامت معنوی بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS نسخه 23، Amos و بوت استرپ استفاده گردید.

    یافته ها

    براساس نتایج، راهبردهای متمرکز بر پیشایند تنظیم هیجان (372/0=B) اثر مستقیم و مثبت معنادار، راهبردهای متمرکز بر پاسخ تنظیم هیجان (555/0-=B) اثر مستقیم و منفی معنادار و دلسوزی به خود (383/0=B) اثر مستقیم مثبت و معنادار بر سازگاری روانی با بیماری دارند. شاخص های برازش مدل نیز نشان داد که سلامت معنوی در رابطه بین تنظیم هیجان با سازگاری روانی با بیماری، نقش میانجی دارد اما در رابطه دلسوزی به خود با سازگاری روانی با بیماری نقش میانجی ندارد.

    نتیجه گیری

    تنظیم هیجان و دلسوزی به خود، به طور مستقیم بر سازگاری روانی با بیماری اثرگذار هستند و نقش واسطه ای سلامت معنوی، قابل توجه است

    کلیدواژگان: سازگاری روانی با بیماری، تنظیم هیجان، دلسوزی به خود، سلامت معنوی
  • سید مرتضی مجتبائیان، فاطمه منفرد* صفحات 27-37
    مقدمه و هدف

    برای درک اثرات فردی و اجتماعی بیماری کووید-19  و تصمیم گیری در مورد تخصیص منابع برای آن، شناخت بار اقتصادی بیماری ضروری است. با این حال، داده های محدودی در این زمینه وجود دارد. این مطالعه با هدف برآورد هزینه های تشخیصی و درمانی بیماران مبتلا به بیماری کووید-19 یا مشکوک به آن، بستری در بیمارستان های شرق ایران انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی و تحلیلی به صورت گذشته نگر با استفاده از داده های جمع آوری شده از 2980 بیمار بستری در 30 بیمارستان از بهمن 1399 تا فروردین 1400 در ایران انجام شد. برای جمع آوری داده ها، یک چک لیست جمع آوری داده مناسب برای ثبت جزییات استفاده از منابع طراحی شد. یک تحلیل رگرسیون چند متغیره برای بررسی ارتباط بین هزینه های درمان و جمعیت شناختی اجتماعی، شدت بیماری و بیماری های زمینه ای انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Excel 2017 و SPSS نسخه 21 با ،استفاده از تکنیک های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    هزینه بستری برای هر بیمار 54335008 ریال  بود که 74 درصد آن توسط سیستم های بیمه سلامت اجتماعی، 19 درصد توسط دولت و 7 درصد توسط بیماران پرداخت شد. بزرگترین مولفه های هزینه هتلینگ (37 درصد) و دارو (36 درصد) بود. 4 خرده مقیاس سن، جنس، بیماری زمینه ای و شدت 48.6 درصد از واریانس هزینه را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری:

     شناخت پیامدهای اقتصادی بیماری ها می تواند به سیاست گذاران در برنامه ریزی برای کاهش پرداخت های از جیب مردم و برنامه ریزی برای تامین مالی کمک کند. از آنجایی که کووید-19 یک بیماری تازه ظهور است ، کشف یک داروی موثر و انواع واکسن ها هزینه های پزشکی را تغییر داده و مدت اقامت در بیمارستان را کاهش دهد، بنابراین هزینه های درمان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: هزینه، کووید-19، ایران
  • پریچهر حناچی*، نسیم قربانی، حجت صادقی علی آبادی، خدیجه کیارستمی، فخری سادات حسینی صفحات 38-49
    مقدمه و هدف
    متابولیت های ثانویه گیاهان مانند فنل و فلاونوییدها توان بالقوه بالایی برای خنثی سازی رادیکال های آزاد دارند. فعالیت آنتی اکسیدانی و سیتوتوکسیکی گیاهان به ترکیبات فنلی یا فلاونوییدی آنها مرتبط است. امروزه مقاومت آنتی بیوتیکی به یک مشکل اساسی در درمان بیماری ها تبدیل شده است. وقوع مقاومت دارویی در برابر داروهای ضدمیکروبی باعث شده است تا از گیاهان دارویی در معالجه عفونت استفاده شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان تام ترکیبات فنلی و فلاونوییدهای دو گیاه بادرنجبویه و اسطوخودوس و بررسی بهترین حلال و روش عصاره گیری و ارزیابی اثرات ضدباکتریایی آنها بر روی باکتری استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیاکلی است.
    مواد و روش ها
    گیاهان بادرنجبویه و اسطوخودوس با دو روش لیو فیلیزه و خیساندن عصاره گیری شد و مقدار فنل و فلاونویید تام عصاره ها با استفاده از روش های رنگ سنجی فولین سیکالتو و کلرید آلومینیوم تعیین شد. فعالیت ضدمیکروبی عصاره ها با استفاده از روش های مایع میکرودایلوشن و انتشار دیسک تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مقدار کل ترکیبات فنلی اسطوخودوس با مقدار mg/g DW  04/0 ± 24 با روش لیوفیلیزه و حلال متانول و میزان کل ترکیبات فلاونوییدی اسطوخودوس با میزان mg/g DW 11/0 ± 85/17 با روش لیوفیلیزه و حلال اتانول بالاترین میزان را دارا بودند. عصاره متانولی گیاه اسطوخودوس بر باکتری اشریشیاکلی با قطر هاله mm 19  بیشترین اثر را نسبت به حلال های آبی و اتانولی داشته است. همچنین عصاره متانولی اسطوخودوس با قطر هاله mm 15 بهترین اثر را بر باکتری استافیلوکوکوس اوریوس داشته است.
    نتیجه گیری
    بادرنجبویه و اسطوخودوس حاوی ترکیبات فعال زیستی مانند ترکیبات فنولی و فلاونوییدی هستند. بهترین حلال برای عصاره گیری این گیاهان، در این مطالعه تعیین گردید که می توانند به عنوان گیاهان دارویی برای درمان عفونت های ناشی از استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیاکلی مورد استفاده قرار گیرند
    کلیدواژگان: ضدباکتریایی، اسطوخودوس، بادرنجبویه، فلاونوئید، فنول
  • آیدا شریفیان، نکیسا ضرابی اهرابی*، شیرین جلیلی صفحات 50-60
    مقدمه و هدف

    جهش بر روی ژن پولیپوزیس کولی آدنوماتوز (Adenomatous Polyposis Coli) می تواند باعث سرطان روده بزرگ شود. سرطان روده بزرگ به رشد سلول های سرطانی در کولون یا رکتوم گفته می شود. هدف از این مطالعه تجزیه و تحلیل جهش در نقطه ژنی rs1255190244 در ژن APC در بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ در استان تهران است.

    مواد و روش ها

    از سال 1398 تا 1399، تعداد 100 نمونه به میزان 10-6 میلی لیتر به ازای هر بیمار مبتلا به سرطان روده بزرگ که به طور قطعی تشخیص داده شده بودند، جمع آوری شد. سپس DNA هر نمونه استخراج گردید و پس از بررسی کیفیت DNA به روش الکتروفورز، پرایمرهای موردنیاز طراحی شدند. در مرحله بعد با روش Tetra ARMS PCR میزان پلی مورفیسم rs1255190244 در ژن APC بررسی گردید. درنهایت نتایج با نرم افزار SPSS تحلیل شد. سطح معناداری (003/0>P) درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که بروز سرطان کولورکتال در نقطه ژنی rs1255190244 در گروه بیمار در مقایسه با گروه کنترل با 003/0 <p به طور معنی داری با بروز سرطان روده بزرگ ارتباط دارد.

    نتیجه گیری

    از نتایج این مطالعه نشان داد، می توان از پلی مورفیسم rs1255190244 به عنوان یک مارکر برای جلوگیری از سرطان روده بزرگ استفاده کرد، اما برای بررسی بیشتر بر روی شکل گیری های دیگر لازم است تحقیقات بیشتری انجام شود

    کلیدواژگان: سرطان روده بزرگ، ژن APC، جهش، پلی مورفیسم
  • آرزو حبیبی راد، مرضیه کازرانی* صفحات 61-71
    مقدمه و هدف

    آنفلوانزا یک بیماری حاد دستگاه تنفسی است که شیوع بالایی در فصول سرد سال دارد و پیشگیری از آن، خط اول مقابله با افزایش شیوع آن است؛ در نتیجه شناخت در مورد واکسن انفلونزا به عنوان خط اول درمانی، امری ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در مورد واکسن آنفلوانزا می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 148 دانشجوی پزشکی انجام گرفت. در این مطالعه دانشجویان به صورت تصادفی از بین 463 نفر انتخاب شدند و پس از ثبت اطلاعات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد نیز ثبت شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشتمل بر 4 قسمت استفاده شد که دانشجویان به 8 سوال دموگرافیک، 8 سوال آگاهی، 7 سوال عملکرد و 17 سوال نگرش پاسخ دادند. آزمون آماری من ویتنی و کروسکال والیس جهت مقایسه داده ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آگاهی و نگرش مثبت دانشجویان پزشکی نسبت به واکسن آنفلوانزا بالا می باشد اما از طرفی عملکرد آن ها به شدت پایین است. هم چنین مشخص شد که آگاهی با مقطع بالاتر تحصیلی و عملکرد با سابقه واکسیناسیون ارتباط مستقیمی دارد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به عملکرد ضعیف دانشجویان در مورد واکسن آنفلوانزا، برگزاری کلاس هایی توسط کادر پزشکی به صورت دوره ای درخصوص آنفلوانزا به ویژه در فصولی که اپیدمی می شود، امری ضروری است و سبب کاهش بروز اپیدمی های آنفلوانزا در پزشکان و به تبع آن کاهش عوارض آنفلوانزا می گردد

    کلیدواژگان: آنفلوانزا، آگاهی، عملکرد، واکسن، دانشجویان پزشکی
  • مهرنوش جلوه، شهروز رهبری، الهه هوشمند، الهه دقیق بین* صفحات 72-80
    مقدمه و هدف
    جمعیت سالمند دنیا در حال افزایش است. نوع نگرش پرستاران و دانشجویان پرستاری نسبت به سالمندی بر نحوه مراقبت آنها از بیماران سالمند اثرگذار می باشد. هدف این مطالعه بررسی نگرش پرستاران و دانشجویان پرستاری شهر نیشابور در رابطه با سالمندی است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد که در آن تعداد 160 نفر از پرستاران و دانشجویان پرستاری شهر نیشابور براساس نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند، مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس نگرش نسبت به سالمندان کوگان بود. جهت تجزیه تحلیل از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون های همبستگی پیرسون، آزمون تی و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. در تمام موارد سطح معناداری کمتر از  05/0 تعریف شد. (05/0>p)   
    یافته ها
    میانگین نمره کل نگرش واحدهای پژوهش نسبت به سالمندی 88/110 از 204 بود. 1/93 درصد نمونه ها نگرش خنثی، 9/1 درصد نگرش منفی و فقط 5 درصد نگرش مثبت داشتند. بین سن و نگرش رابطه آماری معنی دار مشاهده شد. (05/0>p) بدین معنی که هرچه سن شرکت کنندگان بالاتر بود، نگرش مثبت تری به سالمندان داشتند. دانشجویان سال بالاتر نیز نگرش مثبت تری داشتند. (05/0>p) بین جنس، شغل، محل تحصیل، سابقه آموزش در مورد سالمندی، سابقه نگهداری سالمند در خانواده و سنوات کاری پرسنل با نگرش رابطه آماری معنی داری وجود نداشت. (05/0<p)
    نتیجه گیری
    اکثریت پرستاران و دانشجویان پرستاری دارای نگرش خنثی نسبت به سالمندان هستند. بنابراین توجه به آموزش آنان جهت بهبود نگرش به سمت مثبت باید مورد توجه قرار گیرد
    کلیدواژگان: نگرش، پرستاران، دانشجویان پرستاری، سالمندی
  • اکرم گازرانی*، حسین کریمی مونقی صفحات 81-90
    مقدمه

    ارزیابی یادگیری و مهارتهای عملکردی پرستاران به صورت پیوسته و با فواصل منظم حایز اهمیت است و مستلزم استفاده از روشی مناسب است. هدف مقاله حاضر بررسی کاربرد روش ارزیابی کرک پاتریک در اثربخشی برنامه های پرستاری است.

    روش کار

    جستجوی مقالات در منابع خارجی با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی PubMed ، ProQuest ، Science Direct با کلیدواژه های kerk Patrick evaluation model و Nursingبه صورت ترکیبی و مجزا انجام شد و تعداد 44 مقاله به دست آمد که پس از مرور مقالاتی که با موضوع ارتباط بیشتری داشتند انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد 21 مقاله انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتندکه از این تعداد 15مقاله، فارسی و 6 مقاله به زبان انگلیسی بود.

    نتایج

    مدل کرک پاتریک به عنوان یک روش ارزیابی اثربخشی در مطالعات پرستاری به ویژه در کشور ما به صورت ساده و در سطح اول یا حداکثر سطح دوم استفاده شده است. ولی هرچه به سطح سوم و چهارم نزدیک می شویم از اثرات آموزشی کاسته می شود. اما در سطح 3 به ویژه 4 که به بررسی تغییر در رفتار یا پیامدها می پردازد به علت دشوار بودن ارزیابی به صورت محدود مورد استفاده قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    روش ارزیابی کرک پاتریک در کنار سایر روش سنتی، روش جدیدی را در اختیار مدیران و مربیان قرار دهد که می تواند در ارزیابی تاثیر آموزش مثمر ثمر باشد و بهتر است استفاده از این مدل در چهار سطح ارزیابی، انجام گردد. کلمات کلیدی: پرستاری، ارزشیابی و مدل کرک پاتریک

    کلیدواژگان: پرستاری، ارزشیابی، مدل کرک پاتریک
  • حسین کریمی مونقی، سمانه رافع* صفحات 91-101
    مقدمه و هدف

    ارزشیابی برای تضمین موفقیت سازمان بسیار ضروری است. رویکرد ارزشیابی مدیریت محور یکی از مهم ترین رویکردهای خدمت به مدیرانی است که مسیولیت برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی برنامه ها را برعهده دارند. الگوی سیپ به دلیل جامعیت، تداوم و همچنین هدف این الگو که راهنمایی تصمیم گیری در مدیریت برنامه ها می باشد، از سایر الگوها متمایز شده است. ولی شناخت کافی در مورد آن وجود ندارد. لذا در این مقاله به بررسی مدل سیپ و اجزای آن پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    این مقاله از نوع مقالات مروری روایتی می باشد. در این مطالعه ابتدا کلیدواژه های الگوهای ارزشیابی، الگوی ارزشیابی مدیریت محور و الگوی سیپ به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های داده قابل دسترس شامل پایگاه های Google Scholar، Science Direct، PubMed، SID در بازه زمانی 2021-1980 جستجو گردید. همچنین کتاب های مرجع مدیریت و ارزشیابی آموزشی نیز مورد بررسی قرار گرفتند. درنهایت از 23 منبع شامل کتاب ها و مقالات انگلیسی و فارسی به منظور گردآوری اطلاعات استفاده گردید.

    یافته ها: 

    سیپ مخفف چهار بعد مختلف مدل است که به ترتیب عبارتند از: Context، ارزشیابی زمینه است و میزان مساعد بودن زمینه را برای شکل گیری برنامه نشان می دهد. Input، نشان دهنده ارزیابی درونداد است و وسیله ای برای شناسایی و ارزشیابی برنامه های رقابتی است و می تواند به بهترین شکل نیازهای شناسایی شده را برطرف کند. Process بیانگر ارزشیابی فرآیند است که اجرای طرح ها را ارزشیابی و هدایت می کند. Product به ارزشیابی برونداد اشاره دارد. این مرحله نتایج پروژه را اندازه گیری، تفسیر و قضاوت می کند.

    نتیجه گیری: 

    الگوی سیپ از جمله الگوهای مبتنی بر مدیریت است و به مدیران و تصمیم گیرندگان به اجرای موفق برنامه ها و چگونگی دستیابی به اهدافشان کمک می کند. این مدل به عنوان چارچوبی برای هدایت سیستماتیک مفهوم، طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه ‎های آموزشی و ارایه بازخورد و قضاوت در مورد اثربخشی پروژه توصیه می شود

    کلیدواژگان: الگوهای ارزشیابی، الگوی ارزشیابی مدیریت محور، الگوی سیپ
  • نسرین شادمان*، گیلدا شریفی صفحات 102-119
    مقدمه و هدف

    در سال های اخیر گام های بلندی در زمینه بیماری های خودایمنی برداشته شده است. در مقاله حاضر، به مرور روایتی بیماریهای خودایمنی در بارداری می پردازیم .

    مواد و روش ها

    یافته های مقاله مرور روایتی حاضر از طریق جستجو در سایت های معتبر پزشکی شامل پابمد، اسکوپوس، وب آو ساینس و استفاده از موتور جستجوی گوگل اسکولار بدون محدودیت زمانی تا انتهای سال 2021 میلادی با کلید واژه های "بیماری خود ایمنی و بارداری" حاصل گردید. معیار ورود مقالات انگلیسی زبان در زمینه بیماری های خود ایمن با شیوع یا عوارض بیشتر در بارداری بود. معیار خروج عدم دسترسی به مقاله کامل، مستنداتی شامل کامنتری و نامه به سردبیر بود. نتایج بدست آمده از عنوان و چکیده مقالات توسط دو ارزیاب بررسی شدند.

    یافته ها

    این دسته از بیماری ها تابلو بالینی متفاوتی را در بارداری نشان می دهند. برخی بهبودیافته، برخی دیگر بدون تغییر باقی مانده و تعدادی هم تشدید می گردند. واکنش بیماریهای خودایمنی به تغییرات هورمونی و ایمونولوژیک بارداری نشان دهنده پاتوفیزیولوژی متفاوت هر بیماری است. مشاوره ی صحیح با متخصصین مربوطه، نقطه راه حل مناسب برای این افراد است.

    نتیجه گیری

    زنان باید در مورد خطرات احتمالی این نوع از بارداری و مصرف برخی داروها در این دوران مطلع شوند. از آنجایی که فعالیت این بیماری در دوران بارداری می تواند مشکل ساز باشد، لذا وجود یک روماتولوژیست در طی این دوران و پس از آن، در کنار متخصصین زنان و زایمان ضرورت می یابد

    کلیدواژگان: بیماری، خود ایمنی، بارداری
|
  • Fateme Salahshour Niat, Hamidreza Chamanzari *, Maryam Bagheri, Habiballah Esmaili Pages 1-12
    Background and Aims
    Fatigue is one of the most common side effects which is known as one of the most important stressors and is expressed as a debilitating complaint. Despite advances in pharmaceutical and non-pharmaceutical fields, this problem still exists, so the present study was conducted to determine the effect of lowering the temperature of dialysis solutions on fatigue in these patients.
    Materials and Methods
    This two-group randomized clinical trial was performed on 60 patients undergoing hemodialysis in Mashhad hospitals in 2017. The temperature of the dialysis solution was set at 35°C in the intervention group and 37°C in the control group. fatigue of patients in both groups was measured by the Piper scale before and after the intervention. Data were analyzed using SPSS 18 statistical software and t-test, Mann-Whitney and paired t-test.
    Results
    The results showed that fatigue in patients undergoing cold hemodialysis was significantly reduced in the postoperative phase (P <0.05).
    Conclusion
    Cold hemodialysis solution (35°C) can help reduce fatigue in hemodialysis patients. Therefore, it is recommended that care providers use this method to reduce the complications of hemodialysis in these patients.
    Keywords: Cold dialysis solution, hemodialysis, Fatigue
  • Shiva Rahimzadegan, Sajjad Basharpour *, Niloofar Mikaeili, Mohammad Narimani Pages 13-26
    Background and Aims

      This study aimed to model the causal psychological adaptation to illness in cancer patients based on emotion regulation and self-compassion with the mediating role of spiritual health.

    Materials and Methods

     The present study was applied for purpose and correlational research. The statistical population of the study was patients aged 18 to 65 years with breast, blood, stomach, and intestinal cancer referred to the oncology ward of Omid and Imam Khomeini hospitals in Urmia in the first half of 1400. 250 people were selected. Data collection tools included a short form of a Cancer Adaptation Questionnaire, an Emotion Regulation Process Strategies Questionnaire, a Self-Compassion Scale, and a Spiritual Health Questionnaire. In order to analyze data, the Pearson correlation coefficient test and structural equation modeling, SPSS software version 23, and Amos and bootstrap were used.

    Results

     According to the results, strategies focused on the precedent of emotion regulation (B = 0.372) had a significant direct and positive effect, strategies focused on the emotion regulation response (B = -0.555) had a significant direct and adverse effect, and compassion. They (B = 0.383) have a direct positive and significant effect on psychological adjustment to the disease. The results of the model fit indices also showed that spiritual health has a mediating role in the relationship between emotion regulation and psychological adjustment to illness but does not mediate in the relationship between self-compassion and psychological adjustment to illness.

    Conclusion

      Emotion regulation and self-compassion directly affect mental adjustment to disease and the mediating role of spiritual health is significant.

    Keywords: Mental adjustment to illness, Emotion regulation, self-compassion, Religious Health
  • Seyyed Morteza Mojtabaeian, Fatema Monfared * Pages 27-37
    Background and Aims

    To understand the social and individual effects of the disease and to decide on the allocation of health resources, it is necessary to recognize the economic burden of coronary heart disease (COVID-19). However, there is limited data in this area. The aim of this study was to estimate the diagnostic and treatment costs of patients with or suspected of having Covid-19 disease admitted to hospitals in Eastern Iran.

    Materials and Methods

    This descriptive and analytical retrospective study was performed using data collected from 2980 patients admitted to 30 hospitals from February 2020 to April 2021 in Iran. To collect the data, a suitable data collection tool was designed to record the details of resource usage. A multivariate regression analysis was performed to examine the relationship between treatment costs and socio-demographic, disease severity, and underlying diseases. Data were analyzed using Excel 2017 software and SPSS version 21 .

    Results

    The cost of hospitalization per patient was 5433500 Rials, of which 74% was paid by social health insurance systems, 19% by the government and 7% by patients. The largest components were the cost of hoteling (37%) and medicine (36%). The 4 subscales predicted age, sex, underlying disease, and severity of 48.6% of the cost variance.

    Conclusion

    Understanding the economic consequences of diseases can help policymakers in planning to reduce out-of-pocket payments and planning for financing. Since Covid-19 is an emerging disease and there is no definitive cure for it,discovering an effective drug may change medical costs and reduce the length of hospital stay, thus significantly reducing treatment costs.

    Keywords: Cost, COVID-19, Iran
  • Parichehr Hanachi *, Nasim Ghorbani, Hojat Sadeghi Ali Abadi, Khadijeh Kiarostami, Fakhri Sadat Hosseini Pages 38-49
    Background and Aims
    Secondary metabolites of plants such as phenols and flavonoids can neutralize free radicals and antioxidant and cytotoxic activities of plants are related to their polyphenolic compounds. Antibiotic resistance has become a major problem in the treatment of infectious diseases and led to the usage of medicinal plants. The purpose of the current study was to investigate the total phenolic and flavonoid compounds of Lavandula angustifolia and Melissa officialis, and evaluate their antibacterial effects on Staphylococcus aureus and Escherichia coli.
    Materials and Methods
    Two extraction method of lyophilization and the water bath method were used in the extraction of Lavandula angustifolia and Melissa officialis.  Folin-ciocalteu and aluminum chloride methods were used for the determination of total phenolic and flavonoid compounds and microdilution broth and disc diffusion methods were used for the evaluation of the antibacterial effect.
    Results
    The results showed that the total phenolic compounds of Lavandula angustifolia with the amount of 24 ± 0.04 mg /g DW using the lyophilization method and methanol solvent and the total flavonoid compounds of Lavandula angustifolia with the amount of 17.85 ± 0.011 mg /g DW using leophilization and ethanol solvent were the highest amounts among others. Methanol extract of Lavandula angustifolia was the most effective extract with a 9.5 and 7.5 mm zone of inhibition and on Escherichia coli and Staphylococcus aureus respectively.
    Conclusion
    It can be concluded that Lavandula angustifolia and Melissa officialis contain phenolic and flavonoid compounds that can be used as medicinal plants in the treatment of infectious diseases caused by Staphylococcus aureus and Escherichia.
    Keywords: Antibacterial, Flavenoids, phenol, Lavandula angustifolia, Melissa officialis
  • Aida Sharifian, Nakisa Zarrabi Ahrabi *, Shirin Jalili Pages 50-60
    Background and Aims

    Mutations in the Adenomatous Polyposis Coli gene can cause colon cancer. Colorectal cancer is the growth of cancer cells in the colon or rectum. The aim of this study was to analyze mutations in the rs1255190244 gene point in the APC gene in patients with colorectal cancer in Tehran province.

    Materials and Methods

    From 2019 to 2020, 100 samples of 6-10 ml per patient were collected from patients with colorectal cancer who were definitively diagnosed. Then DNA of each sample was extracted and after checking the quality of the DNA by electrophoresis, the required primers were designed. In the next step, the amount of rs1255190244 polymorphism in the APC gene was investigated by Tetra ARMS PCR method. Finally, the results of the analysis and significance level (P <0.003) were considered with SPSS software.

    Results

    The results of this study show that the incidence of colorectal cancer at the rs1255190244 gene point in the patient group compared with the control group with P0.003> is significantly associated with the incidence of colon cancer.

    Conclusion

    From the results of this study, it can be concluded that rs1255190244 polymorphism can be used as a marker to prevent colon cancer, but further research is needed to investigate several other formations.

    Keywords: Colon cancer, APC gene, Mutation, Polymorphism
  • Arezou Habibirad, Marzie Kazerani * Pages 61-71
    Background and Aims

    Influenza is an acute respiratory disease that has a high prevalence in the cold seasons of the year. Prevention is the first line to deal with the increase in its prevalence. Therefore, the aim of this study was to investigate the knowledge, attitude, and practice of medical students of the Islamic Azad University of Mashhad about the influenza vaccine.

    Materials and Methods

    This study was performed on 148 medical students. . In this study, students were randomly selected and after recording demographic information, knowledge, attitude, and performance were also recorded. For sampling, a questionnaire consisting of 4 parts was used in which students had to answer 8 demographic questions, 8 awareness questions, 7 performance questions, and 17 attitude questions. Mann-Whitney and Kruskal-Wallis statistical tests were used to compare data.

    Results

    The results of the present study showed that medical students' knowledge and positive attitude towards influenza are high, but on the other hand, their performance is very low. It was also found that awareness with higher cross-section and performance was directly related to vaccination history.

    Conclusion

    Due to the poor performance of students regarding influenza, holding classes by the medical staff periodically on influenza, especially in the seasons when there is an epidemic, is necessary and reduces the incidence of influenza epidemics in physicians and as a result, the effects of the flu are reduced.

    Keywords: Influenza, Knowledge, Practice, Vaccine, medical students
  • Mehrnoosh Jelveh, Shahrooz Rahbari, Elahe Hooshmand, Elahe Daghighbin * Pages 72-80
    Background and Aims
    population of older people is increasing in the world. Elderly care needs increase therefore, hospitalization increases too. Attitudes of nurses and nursing students toward older people affect the quality of medical care. The aim of this study was to assess the attitudes of nurses and nursing students toward the elderly.
    Materials and Methods
    this study is a descriptive study of 160 nurses and nursing students of Neyshabur who were selected using purposive sampling. Data were gathered by a questionnaire consisting of two parts: demographic information and Kaplan questionnaire of attitude toward elderly and were analyzed by SPSS software ver. 17 using a Pearson correlation, t-test, and one-way ANOVA.
    Results
    In this study, the mean score of attitude was 110/88 of 240. It was showing 93% of nurses and nursing students had a neutral and (9/1%) had a negative and only 5% had a positive attitude.
    Conclusion
    The majority of nurses and nursing students had a neutral attitude toward the elderly, which shows more attention to nurses and nursing students' education to improve their positive attitude.
    Keywords: Attitude, Nurses, Nursing students, Elderly
  • Akram Gazerani *, Hossein Karimi Moonaghi Pages 81-90
    Introduction

    . Assessing nurses' learning and functional skills on a regular basis and at regular intervals is important and requires the use of an appropriate method. The purpose of this article is to investigate the application of Kirk Patrick evaluation method in the effectiveness of nursing programs.

    Methods

    Search for articles in Persian in Sid, Magiran and Iranmedex databases with keywords of nursing and Kirk Patrick evaluation model and search in external sources using PubMed, ProQuest, Science Direct databases with kerk Patrick evaluation model keywords and Nursing was done in combination and separately and 44 articles were obtained which were selected and reviewed after reviewing the articles that were more relevant. 21 articles were selected and reviewed, of which 15 articles were in Persian and 6 articles in English.

    Results

    Kirk Patrick model has been used as a method of evaluating the effectiveness of nursing studies in a simple way and at the first or maximum second level especially in our country. But the educational effects diminish as we get closer to the third and fourth levels, However, level 3, especially 4, which examines changes in behavior or consequences, has been used sparingly due to the difficulty of assessment.

    Conclusion

    Kirk Patrick evaluation method, along with other traditional methods, provides a new method for managers and educators that can be effective in evaluating the impact of training and it is better to use this model in four levels of evaluation.Keywords: Nursing, Evaluation and Kirk Patrick Model

    Keywords: Nursing, Evaluation, Kirk Patrick Model
  • Hossein Karimi Moonaghi, Samaneh Raffe * Pages 91-101
    Background and Aims

    Evaluation is essential to ensure the success of the organization. Approach Orinted-Management is one of the most important approaches to serving managers who are responsible for planning, implementing, and evaluating programs. The CIPP model has been distinguished from other models due to its comprehensiveness, continuity and, also the purpose of this model, which is a decision guide in program management (but, there is not enough knowledge about it). Therefore, in this article, the CIPP model and its components are studied.

    Materials and Methods

    This is a narrative review article. First, the keywords of evaluation models, approach oriented-management, and CIPP model were searched in available databases including Google Scholar, Science Direct, PubMed and SID, also, textbooks of management and educational evaluation were assessed in 1980-2021. Finally, 23sources including English and Persian books and articles were used to collect

    Results

    CIPP stands for four different dimensions of the model, which respectively are: Context, contextual evaluation and indicates the extent to which the context is conducive to program formation. Input, this indicates the evaluation of the input. It is a tool for identifying and evaluating competitive applications and can best meet identified needs. The process represents the process evaluation that evaluates and guides the implementation of projects. Product refers to output evaluation. This step, measures, interprets, and judges project results and interpret their merit, value, importance, and correctness.

    Conclusion

    CIPP model is one of the oriented-management models and helps managers and decision makers to successfully implement plans and how to achieve their aims. This model is recommended as a framework to guide the concept, design, implementation, and evaluation of training programs, systematically

    Keywords: Evaluation Models, Approach Orinted-Management, CIPP Model
  • Nasrin Shadman *, Gilda Sharifi Pages 102-119
    Background and Aims

    In recent years, great strides have been made in the field of autoimmune diseases. In this article, we review the autoimmune diseases in pregnancy.

    Materials and Methods

    The findings of the current narrative review article were obtained through searching on valid medical sites including PubMed, Scopus, Web of Science and using the Google Scholar search engine without time limit until the end of 2021, with the "autoimmune disease and pregnancy" keywords.The inclusion criteria were English-language articles in the field of autoimmune diseases with more prevalence or complications in pregnancy included rheumatoid arthritis, multiple sclerosis, systemic lupus erythematosus, antiphospholipid syndrome, Sjogren's syndrome, systemic sclerosis, and systemic vasculitis. Exclusion criteria were lack of access to the full article, documentation including commentary and letter to the editor. The results obtained from the title and abstract of the articles were checked by two evaluators.

    Results

    These diseases show different reactions to pregnancy, so that some are cured, others remain unchanged, and several different types of it may worsen during this period. The reaction of autoimmune diseases to the hormonal and immunological changes of pregnancy shows the different pathophysiology of each disease. Proper consultation with relevant experts is the right solution for these people.

    Conclusion

    Women should be informed about the possible risks of this type of pregnancy and the use of some medications during this period. Because the activity of this disease during pregnancy can be problematic, it is necessary to have a rheumatologist during pregnancy and even after, along with obstetricians

    Keywords: Disease, Autoimmunity, pregnancy